Convorbire Bogdan Aurescu - Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA. Ce teme au discutat cei doi

Deschide.md, 14 septembrie 2021 22:30

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a avut marți o convorbire telefonică cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA. Cei doi au discutat despre cooperarea dintre România și SUA pe mai multe teme comune, printre care situația de la Marea Neagră sau programul Visa Waiver.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Deschide.md

Acum 10 minute
20:00
Jocurile de noroc sunt un pericol pentru oamenii dependenți de acestea. De aceea, publicitatea lor trebuie reglementată, consideră autorul proiectului, înregistrat în Parlament, care prevede extinderea prevederilor legale privind interdicția publicității asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc. Pe de altă parte, agenții economici din domeniu spun că prevederile proiectului propus spre dezbateri publice aduc mai multe riscuri și că acest tip de business nu poate exista fără publicitate, transmite IPN.
Acum o oră
19:20
Membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică au avut, astăzi, o întrevedere cu oficiali ai Ministerului Apărării al Republicii Moldova și un grup de experți ai NATO. Vizita are loc în contextul derulării celei de a II-a faze a Pachetului de asistență pentru Republica Moldova în cadrul Inițiativei de Consolidare a Capacității de Apărare (DCBI), care presupune asistența, inclusiv tehnică, oferită Republicii Moldova de către statele membre și partenere ale NATO.
19:20
Catedrala Notre-Dame, stabilizată după incendiul devastator din aprilie 2019, este gata să fie reconstruită, a confirmat grupul de lucru Rebâtir Notre-Dame de Paris.
Acum 2 ore
19:00
Bugeacul, fost teritoriu românesc, riscă să împărtășească soarta Crimeei, avertizează un analist american, care afirmă că Rusia ar putea profita de izolarea regiunii față de restul Ucrainei pentru a-și impune dominația în această zonă multiculturală de la gurile Dunării. Michael Druckman a avertizat recent, într-un editorial pentru grupul de analiză Atlantic Council, că zona din sudul Basarabiei prezintă multă din vulnerabilitățile care au contribuit la secesiunea regiunii Crimeea în 2014: izola...
19:00
Aproximativ o treime din populația de urși koala din Australia a dispărut în ultimii trei ani, mamiferele confruntându-se cu secete, incendii violente de vegetație și proiecte de construcții care le-au distrus habitatul, arată datele Australian Koala Foundation citate de CNN.
18:50
Alte 1.300 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 1.034 în rândul persoanelor nevaccinate. Din numărul total de cazuri, 29 cazuri asociate cu contact în afara țării: : 4-Germania, 3-Israel, 3-România, 3-Turcia, 2-Bulgaria, 2-Rusia, 2-Marea Britanie, 2-Ucraina, 1-Belgia, 1-Cehia, 1-Danemarca, 1-Egipt, 1-Elveția, 1-Italia, 1-Irlanda, 1-SUA. Numărul total de teste efectuate –9859 , dintre care 6503 teste Rapid -Antigen.
18:50
Ediţia din acest an a Reuniunii Teatrelor Naţionale de la Chişinău îi este dedicată actorului şi regizorului Ion Caramitru, fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti, care s-a stins din viaţă la începutul acestei luni.
18:40
Cadavrele a doi bărbați au fost găsite strangulate astăzi în raionul Sîngerei și Orhei.
18:40
„Adevărul este că lumea democratică este pretutindeni. Trăieşte în activişti anticorupţie, în apărători ai drepturilor omului, jurnalişti, militanţii pentru pace. Trăieşte în moldovenii mândri, care au reuşit o victorie pentru forţele democraţiei, dând mandatul de a lupta pentru a construi o economie mai incluzivă”, a spus Joe Biden. Mâine, 22 septembrie, preşedintele Maia Sandu va susţine, la rândul ei, un discurs la dezbaterille ale celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale ONU...
18:30
Primăria Chișinău informează că pe 11 octombrie, în sediul Preturii sectorului Centru se va desfășura licitația deschisă pentru obținerea dreptului de încheiere a contractului de amplasare a unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului, transmite MOLDPRES.
18:30
Directorul general al Agenției Proprietății Publice (APP), Eugeniu Cozonac, l-a prezentat echipei Î.S. „Poșta Moldovei” pe noul administrator interimar al entității. Este vorba de Roman Cojuhari, actualul președinte al fracțiunii PAS în Consiliul municipal Chișinău.
18:20
Alte 1.300 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 1.034 în rândul persoanelor nevaccinate. Din numărul total de cazuri, 29 cazuri asociate cu contact în afara țării: : 4-Germania, 3-Israel, 3-România, 3-Turcia, 2-Bulgaria, 2-Rusia, 2-Marea Britanie, 2-Ucraina, 1-Belgia, 1-Cehia, 1-Danemarca, 1-Egipt, 1-Elveția, 1-Italia, 1-Irlanda, 1-SUA. Numărul total de teste efectuate –9859 , dintre care 6503 teste Rapid -Antigen.
Acum 4 ore
18:00
Grupul Popularilor Europeni, cea mai mare familie politică din Parlamentul European a cerut UE să nu recunoască alegerile din Rusia, potrivit comunicatului oficial, remis CaleaEuropeană.ro. „Ceea ce s-a întâmplat în Rusia pe 17-19 septembrie nu au fost alegeri. Rușilor li s-a furat posibilitatea de a avea un cuvânt de spus și de a alege liber destinul țării lor. Grupul PPE face apel la UE și la statele sale membre să nu recunoască acest vot”, au declarat eurodeputata Sandra Kalniete, vicepreședi...
17:40
Crește numărul persoanelor evacuate de pe insula La Palma din arhipelagul Canare, după erupția vulcanului Cumbre Vieja. Peste 6.000 de oameni au fugit de lava care a îngropat sute de case.
17:40
Încă o comună din raionul Orhei a fost complet iluminată, la inițiativa echipei Partidului „ȘOR”, după zeci de ani de așteptare. Este vorba despre comuna Chiperceni, formată din satul-reședință cu același nume, precum și localitățile Andreevca și Voroteț, care au fost anterior iluminate, tot la inițiativa echipei lui Ilan Șor. Locuitorii comunei se simt acum mai în siguranță și nu le mai este frică să umble noaptea pe străzi.
17:40
Judecătoria Chișinău (Sediul Ciocana) a respins astăzi cererea avocaților președintelui Asociației FEA, Dorin Damir, prin care a fost solicitată revocarea sau înlocuirea măsurii sub formă de arest preventiv, anunță PCCOCS. În acest sens, învinuitul se află în continuare în arest preventiv.
17:30
De la inițierea Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, au fost administrate 1 363 mii de doze de vaccin. Acoperirea națională cu o doză constituie 23%, cu schemă completă – 22 %. Circa 90% din lucrătorii medicali sunt vaccinați cu o doză, iar 88% sunt vaccinați cu schemă completă. Potrivit Ministerului Sănătății, acest lucru determinat reducerea morbidității în rândul lucrătorilor medicali cu 85%, transmite IPN.
17:10
Astăzi, în cadrul ședinței Comisiei politică externă și integrare europeană, a fost avizată pozitiv începerea negocierilor cu privire la repunerea în vigoare a Acordurilor de asistență privind obiectivele de dezvoltare din 2016 între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii. Despre aceasta anunță președintele comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană, Doina Gherman.
17:00
Ministerul Afacerilor Interne a găzduit astăzi, 21 septembrie, prima ședință a grupului de lucru format din specialiștii în domeniul circulației și siguranței rutiere din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică și reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău. În cadrul ședinței a fost analizată situația actuală de pe străzile capitalei, fiind evidențiate principalele cauze care creează impedimente în traficul rutier, în special la sensurile giratorii și la trecerile de pietoni.
16:50
Președintele PCRM, Vladimir Voronin, alături de socialistul Vasile Bolea, au atacat la Curtea Constituțională proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură care permite evaluarea și, după caz, eliberarea din funcție a procurorului general.
16:40
Un al treilea agent al serviciilor de informaţii ruse a fost inculpat în ancheta referitoare la otrăvirea în 2018 a fostului spion rus Serghei Skripal la Salisbury, în sud-vestul Angliei, a anunțat poliţia britanică.â Serghei Fedotov, cunoscut şi sub numele de Denis Sergheev, a fost inculpat pentru complot în scopul asasinării lui Serghei Skripal, tentativă de omor împotriva lui Skripal, a fiicei acestuia, Iulia, şi a poliţistului britanic Nick Bailey, contaminat în timpul intervenţiei la locul...
16:30
Clienţii cafenelelor olandeze nu trebuie să prezinte un certificat de vaccinare atunci când savurează o băutură sau iau masa pe terasă, dar în curând vor fi nevoiţi să facă dovada unui astfel de document pentru a putea avea acces la toaletă, conform unui anunţ făcut luni de ministrul sănătăţii, informează AFP.
16:20
Organizând alegeri pe teritoriul necontrolat de autoritățile Republicii Moldova, care și-au exprimat dezacordul, rușii ar dori să spună că Transnistria este „chiar o parte a Rusiei, un fel de Kaliningrad, nedeclarat oficial, dar tratat ca atare”, a opinat într-un interviu pentru Europa Liberă Vladimir Socor, cercetător la Fundația Jamestown, transmite IPN.
16:20
Reprezentanții HoReCa anunță că își rezervă dreptul de a ieși la proteste în cazul sistării depline a activității sectorului, însă este important să se evite orice sistare a activității economice.
16:10
Criza submarinelor între Franţa, SUA şi Australia constituie „un semnal de alarmă pentru toţi membri UE”, a declarat marţi la Bruxelles secretarul de stat german pentru afaceri europene, Michael Roth, citat de France Presse.
Acum 6 ore
15:40
Grav accident rutier s-a produs cu puțin timp în urmă în localitatea Cărpineri (r-nul Hîncești). Un automobil de model BMW, la volanul căruia se afla un bărbat, a pierdut controlul și s-a izbit violent într-un pilon.
15:10
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Italiene în țara noastră, Lorenzo Tomassoni. Cei doi oficiali au discutat despre posibilitatea încheierii mai multor acorduri de colaborare, dar și despre fortificarea relațiilor bilaterale interparlamentare.
14:20
Consilierii locali și asociațiile obștești vor putea să conteste acte administrative cu caracter normativ în instanță, potrivit unui proiect de lege supus audierilor publice în Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului. Deputatul PAS Vasile Grădinaru, autor al proiectului, a precizat că în prezent consilierii locali și asociațiile obștești nu au statutul de subiecți ai contestării în fața instanțelor judiciare, care le refuză cererile de chemare în judecată.
Acum 8 ore
13:40
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) salută decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțională Legea 244/2020, votată în decembrie 2020 de către majoritatea parlamentară de atunci, formată din deputații PSRM-„ȘOR”.
13:30
Au apărut noi imagini cutremurătoare cu atacul armat de la Universitatea din Perm soldat cu 8 morți și cel puțin 19 răniți. De asemenea, autoritățile au revenit asupra informației potrivit căreia atacatorul a fost ucis, spunând că acesta este rănit. Mass-media locală l-a identificat pe agresor ca fiind Timur Bekmansurov, în vârstă de 18 ani. Într-o postare pe rețelele sociale scrisă cu puțin timp înainte de atac, el a explicat procesul de obținere a permisului port-armă, cum se poate trece cu su...
13:20
Aplicare noii modalități de stabilire a prețurilor la carburanți a creat percepția greșită precum că noua lege a generat scumpirea pe piața petrolieră. Or, analiza cotațiilor Platts la benzină și motorină demonstrează că în luna septembrie 2021 a fost înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani al prețurilor la carburanți pe piețele internaționale. O spun reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, potrivit cărora, Republica Moldova nu poate fi străină de evoluțiile de pe piața internațională, transmite IPN.
13:20
Guvernul Statelor Unite ale Americii a oferit Republicii Moldova un lot de echipamente medicale pentru a înfrunta mai eficient pandemia de COVID-19.
13:20
Legea prin care s-a redus, de la trei la un an, termenul în care poate fi efectuat controlul de avere și interese personale a fost declarată neconstituțională. O hotărârea în acest sens a fost pronunțată de către Curtea Constituțională, care a fost sesizată de fostul deputat PAS, Sergiu Litvinenco, astăzi ministru al justiției ,transmite IPN.
12:50
În ultimii zece ani, la capitolul avansării statului de drept, Republica Moldova se clasează sub nivelul mediu. Începând cu 2011, țara și-a asumat un parcurs complex de reforme în vederea respectării drepturilor fundamentale și a principiilor democratice. Dincolo de progresele înregistrate, indicele democrației reflectă o situație similară celei avansării statului de drept, Republica Moldova clasându-se și aici sub nivelul mediu pe scara democrației, a menționat, într-o conferină de presă la IPN, Irina Buzu, avocată, autoare a Studiului „Rolul societății civile în avansarea statului de drept și reformei justiției”, realizat de Asociația Obștească „INVENTO”, în perioada 2018-2021.
12:40
În contextul desfășurării concursului pentru selectarea și numirea în funcție a Avocatului Poporului, Oficiul Avocatului Poporului observă că unii candidați, în încercarea de a-și promova imaginea înainte de concurs și a-și argumenta intențiile de participare la acesta, au ales calea denigrării Oficiului Avocatului Poporului. Astfel, sunt tot mai frecvent lansate ipoteze false referitor la lipsa de independență a Oficiului Avocatului Poporului în raport cu unii actori politici, lipsa de transparență și ineficiența acestuia, precum și necesitatea de reformare a instituției.
12:30
NASA a anunţat luni că a ales craterul Nobile, situat în proximitatea polului sudic al Lunii, ca zonă de asolizare, în 2023, a unui robot de explorare ce va avea misiunea de a căuta gheaţă pe satelitul natural al Pământului, informează AFP.
12:10
Casa Naţională de Asigurări Sociale reaminteşte că, ținând cont de prevederile art. 389 din Codul civil nr. 1107/2002 (dacă ultima zi a termenului este o zi de duminică, de sâmbătă sau o zi care, în conformitate cu legea în vigoare, la locul executării obligaţiei este zi de odihnă, termenul expiră în următoarea zi lucrătoare) data de 27 septembrie 2021 reprezintă termenul limită de declarare şi de plată a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii la bugetul asigurărilor sociale de stat.
12:10
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marți că Rusia este responsabilă pentru uciderea, în 2006, a lui Alexander Litvinenko, care a murit într-o agonie cumplită după ce a fost otrăvit la Londra cu Poloniu 210, un rar izotop radioactiv, transmite Reuters.
Acum 12 ore
12:00
Republica Moldova s-a plasat pe locul 64 din 132 de țări și economii în clasamentul Indicelui global al inovației 2021 (The Global Innovation Index, GII), acumulând în total 32.3 de puncte din 100 posibile.
12:00
Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, va depune o sesizare la Inspecția Judiciară și la Consiliul Superior al Magistraturii, solicitând examinarea acțiunilor și a comportamentului judecătorilor de Curtea Supremă de Justiție care au admis strămutarea dosarului Șor de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței CSM de marți, 21 septembrie, transmite IPN.
11:30
Adunarea Generală a Judecătorilor, stabilită pentru data de 1 octombrie, a fost amânată pentru 3 decembrie. O hotărâre în acest sens a fost adoptată de către Consiliul Superior al Magistraturii în ședința de marți, 21 septembrie, transmite IPN.
11:30
Aproape trei tone de heroină, cu o valoare de 2,7 miliarde de dolari, au fost confiscate într-un port din vestul Indiei, într-o operațiune majoră. Drogurile proveneau din Afganistan, cel mai mare producător de heroină din lume, relatează The Guardian.
11:20
Urmare a unui denunț la DGT Nord a CNA, un tânăr din Edineț, angajat al Inspectoratului de Poliție din raion, este cercetat penal de ofițerii anticorupție și procurori, într-un dosar pornit pe trafic de influență. Acesta ar fi extorcat și primit 900 de euro și 6180 de lei, sub pretextul că poate organiza procesul de eliberare a unui permis de conducere, de la etapa de școlarizare și până la eliberarea propriu-zisă a carnetului auto de categoria C și E.
11:10
Directorul general al Î.S. „Poșta Moldovei”, Vitalie Zaharia, și-a depus cererea de demisie. Anunțul a fost făcut pe pagina web al întreprinderii de stat.
11:00
Un deputat PAS vrea locul lui Usatîi. Ar urma să candideze la funcția de primar de Bălți...
10:50
Fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate are cinci deputați noi. Este vorba despre Ana Calinici, Evghenia Cojocari, Boris Popa, Ana Oglinda și Dorel Iurcu, căror Curtea Constituțională le-a validat astăzi, 21 septembrie, mandatele de parlamentari, transmite IPN.
10:40
La 10 septembrie, compania germană de proiect Nord Stream 2 AG a dat publicității faptul că a reușit încheierea lucrărilor la conducta submarină Nord Stream 2 de gaz natural care leagă Rusia de Europa în Germania și Danemarca. Totuși, gazul e departe de a fi pus în conductă deoarece mult mai multe alte acțiuni de certificare sunt necesare. Pentru a se asigura că nu va fi blocată în perioada aceasta și va obține avizele de funcționare fără contestări, Rusia a pus la punct cea mai mare acțiune de...
10:30
Un strat subțire de zăpadă s-a așternut, marți dimineață, pe Transfăgărășan. Este prima ninsoare din acest sezon.
10:20
Calificarea celor de la FC Sheriff în grupele Ligii Campionilor i-a făcut curioși pe mulți jurnaliști din străinătate să afle mai multe despre fotbalul moldovenesc și conducătorii acestuia. Într-un material realizat de Robert O’Connor pentru publicația britanică The Times apare și o declarație în premieră făcută de fostul internațional și vicepreședinte al Federației Moldovenești de Fotbal, Ion Testemițanu. Potrivit lui Robert O’Connor, în termeni fotbalistici, R. Moldova poate fi catalogată cea...
10:10
Un șofer a scăpat ca prin urechile acului, după ce mașina cu care se deplasa a derapat de pe traseu și s-a izbit violent într-un copac de pe acostmaent. Accidentul a avut loc în această dimineață, în jurul orei 07:30, pe traseul R-30 din raionul Căușeni.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.