Premierul a avut o întrevedere cu reprezentanții Asociației MĂR

Guvernul Republicii Moldova, 10 septembrie 2021 11:30

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut astăzi o ședință de lucru cu membrii Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR). Premierul a menționat că Executivul lucrează la definitivarea unui plan de măsuri care ar susține sectorul HoReCa în perioada imediat următoare, în eventualitatea creșterii numărului cazurilor de îmbolnăviri de COVID- 19. Totodată, au fost analizate și posibile măsuri care, pe de o parte, să țină infecția sub control, iar pe de altă parte, să facă posibilă activitatea în continuare a instituțiilor din domeniul HoReCa. În context, Natalia Gavrilița a declarat că Guvernul examinează posibilitatea instituirii mai multor măsuri de sprijin, cum ar fi, subvenționarea orelor de muncă reduse pentru angajați. Aneta Zasavițchi, președinta Asociației MĂR a vorbit despre necesitatea creării unui secretariat activ al Comisiei Naționale Excepționale pentru Sănătate Publică și consultării cu asociațiile de profil înainte de emiterea hotărârilor Comisiei. Reprezentanții mediului de afaceri s-au arătat deschiși să contribuie la elaborarea și implementarea unor măsuri de protecție epidemiologică clare și eficiente, astfel încât să aibă în continuare posibilitatea să activeze în condiții de siguranță pentru cetățeni.  

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Guvernul Republicii Moldova

Ieri
16:00
Premierul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu Thomas Mayr-Harting, Reprezentantul Special al președintelui suedez în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană. Părțile au făcut un schimb de opinii despre viitoarele planuri de activitate și despre soluțiile pentru problemele de bază care țin de soluționarea diferendului transnistrean.  În cadrul discuției s-a stabilit promovarea programelor de consolidare a încrederii pentru cetățeni de pe ambele maluri ale Nistrului, în domenii precum sănătatea, agricultura, infrastructură, drepturile omului, libera circulație.  În contextul Acordului cu privire la eliberarea de numere neutre pentru mașinile înmatriculate în regiunea transnistreană, s-a accentuat necesitatea identificării unei soluții care să răspundă intereselor cetățenilor, bazată pe o discuție rezonabilă, fără tentative de escaladare a situației.  Natalia Gavrilița a menționat că reformele structurale și crearea instituțiilor funcționale sunt priorități pentru guvernarea de la Chișinău, de rând cu lupta împotriva corupției și a schemelor ilegale, eliminarea contrabandei și asigurarea eficienței activității întreprinderilor de stat.  „Obiectivul nostru este să îmbunătățim calitatea vieții, astfel ca toți oamenii să-și dorească să trăiască în Republica Moldova.  Vom crea mecanisme mai eficiente de colaborare interministerială, inclusiv pentru soluționarea diferendului transnistrean. Vrem să ne asigurăm că soluționarea conflictelor se bazează pe interesul național”, a spus premierul.  Prim-ministrul Gavrilița a mai subliniat că Chișinăul furnizează Tiraspolului atât vaccinurile primite prin canale multilaterale sau bilaterale, cât și cele achiziționate din fondurile statului. Această abordare va rămâne neschimbată și pe viitor, iar  cooperarea în această privință va continua. Natalia Gavrilița a apreciat poziția partenerilor care rămân ferm angajați în rezolvarea pașnică a conflictului prin diplomație și negocieri în format 5 + 2, în contextul în care toți participanții  susțin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional.   
16:00
Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu delegația de oficiali europeni condusă de Katarína Mathernová, director general adjunct al Directoratului Vecinătate și Negocieri privind extinderea din cadrul Comisiei Europene, și Michael Siebert, director pentru Rusia, Parteneriatul Estic, Asia Centrală, cooperare regională și OSCE de la Serviciul European de Acțiune Externă. Discuțiile s-au axat pe implementarea Planului de Recuperare Economică pentru Republica Moldova, lansat în iunie 2021. Planul se bazează pe asistența oferită de Uniunea Europeană prin diverse instrumente bilaterale și regionale (Parteneriatul Estic) și are scopul să mobilizeze până la 600 mln euro în decurs de trei ani, sub formă de granturi, credite, garanții, asistență macrofinanciară. În acest context a fost făcut anunțul despre debursarea a peste 36 milioane de euro în granturi pentru combaterea pandemiei de COVID-19, și anume redresarea economică, și reforma poliției. Anunțul a fost făcut astăzi de către Katarína Mathernová: “În luna iunie am venit la Chișinău sa prezint Planul de recuperare economică pentru Moldova în valoare de 600 milioane de euro. De atunci s-au întâmplat multe și vreau să vă felicit pentru victoria forțelor reformatoare. Planul de recuperare deja se implementează odată cu semnarea eliberării acestei prime tranșe”. “Planul de recuperare economică și cele 5 inițiative emblematice pentru Moldova în cadrul Partneriatului Estic vor contribui în mod direct la reformarea și consolidarea instituțiilor, vor stimula dezvoltarea socio-economica pe termen lung, aducând avantaje directe pentru cetățeni, și va dezlănțui noi oportunități economice prin promovarea agendei verzi și de digitalizare. Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) au fost puternic afectate de criză. Promovarea și diversificarea accesului la finanțare și reducerea cerințelor de garanție vor fi esențiale în susținere operatorilor economici. Suntem recunoscători partenerilor UE care vor lansa două programe pentru a sprijini 50.000 de IMM-uri moldovenești independente pentru a se adapta noilor condiții, ” a declarat Natalia Gavrilița. Partenerii europeni de asemenea și-au arătat deschiderea pentru negocierea unor noi programe de suport bugetar pentru anumite reforme cheie ale noului guvern.  
16:00
Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu echipa Băncii Mondiale, condusă de managerul în domeniul energeticii pentru Europa și Asia Centrală, Sudeshna Banerjee. Scopul vizitei a fost de a discuta programul energetic al Băncii Mondiale și viitoarele programe pentru eficientizarea și modernizarea sistemului energetic național.   Echipa Băncii Mondiale a prezentat proiectele energetice implementate în prezent în Republica Moldova. Este vorba despre proiectul de dezvoltare a sistemului energetic (PDSE), care are drept obiective sporirea capacității și fiabilitatea sistemului de transport al energiei electrice în Moldova, prin construcția liniei electrice aeriene de 400 kV cu un singur circuit pe direcția Vulcănești-Chișinău.   Oficialii au mai discutat și despre pregătirea etapei a 2-a a proiectului de îmbunătățire a eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET II) în municipiul Chișinău. Acest sistem vine să eficientizeze aspecte operaționale și financiare ale companiei Termoelectrica S.A., precum și să îmbunătățească calitatea și siguranța serviciilor de termoficare livrate locuitorilor din Chișinău.   „La momentul de față sunt multe probleme în sectorul energetic, vom prioritiza proiectele de modernizare a infrastructurii și îmbunătățire a eficienței energetice, la fel ca și cele de conectivitate la piața energetică europeană”, a declarat Prim-ministrul Gavrilița.   Echipa Băncii Mondiale a exprimat aprecierea pentru agenda complexă de priorități stabilită în domeniul energetic de către noul Guvern.
16:00
Natalia Gavrilița a avut o întrevedere Ivan KORČOK, ministrul Afacerilor Externe și Europene al Republicii Slovace, aflat în vizită oficială la Chișinău. Prim-ministrul a mulțumit pentru donația oferită de statul slovac - un lot de 10 000 teste PCR pentru diagnosticarea COVID-19, pe care oficialul le-a transmis autorităților de la Chișinău. Premierul a menționat că Republica Slovacia a sprijinit constant țara noastră în perioada pandemică, inclusiv prin achiziționarea de echipamente medicale și materiale de protecție pentru mai multe spitale din țară. Totodată, Natalia Gavrilița a menționat că Slovacia a susținut în permanență parcursul european al țării noastre.   „Apreciem că Republica Moldova a devenit o țară prioritară pentru asistența slovacă. Programele implementate cu sprijinul Slovaciei au avut o contribuție semnificativă în mai multe sectoare importante pentru țara noastră, inclusiv: apă și canalizare, gestionarea deșeurilor solide, crearea unui mediu concurențial, sănătate, combaterea sărăciei, educație, creșterea economică și a industriei, inovație și infrastructură”, a declarat Natalia Gavrilița. La rândul său, Ivan KORČOK a spus că Slovacia va continua să sprijine Republica Moldova pe calea integrării europene. „Pentru Slovacia, Republica Moldova se află în imediata vecinătate și, pentru noi, este crucial să avem stabilitate și prosperitate în regiune. Vom menține Republica Moldova pe agenda Uniunii Europene. Aveți toată susținerea guvernului slovac”, a declarat oficialul.  
16:00
Prim-ministrul a apreciat asistența oferită de către Ungaria țării noastre în perioada anilor 2020-2021, în special donațiile de echipamente medicale pentru tratamentul COVID-19. Totodată, s-a accentuat că Ungaria și Republica Moldova recunosc reciproc certificatele de vaccinare COVID-19.   Cei doi oficiali au discutat și despre un plan de acțiuni pentru implementarea prevederilor Declarației comune privind parteneriatul strategic încheiat în 2020 între cele două țări. Declarația consideră calitatea Ungariei de membru al Uniunii Europene și obiectivul Republicii Moldova de integrare europeană, dar și importanța intensificării dialogului politic și multidimensional între state.   Natalia Gavrilița a mai menționat că țara noastră este interesată de consolidarea cooperării cu Grupul de la Visegrad, structura din care fac parte Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia, în contextul integrării europene, dar și a implementării unor proiecte transfrontaliere în domeniul energiei, transportului, digitalizării.
10:30
Republica Moldova va beneficia de finanțare adițională, în sumă de 24,8 milioane de euro, sub formă de credit, pentru implementarea procesului de imunizare împotriva infecției COVID-19, la nivel național. În acest scop, Guvernul a aprobat ieri ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare privind Proiectul „Răspuns de Urgență la COVID-19 – finanțare adițională”.  Mijloacele bănești vor fi folosite pentru achiziționarea vaccinurilor, investiții în sistemele lanțului frigorific, dezvoltarea sistemelor informaționale în sănătate, gestionarea deșeurilor medicale, precum și acordarea de asistență tehnică destinată fortificării capacităților de implementare a procesului de imunizare. Republica Moldova va putea achiziționa vaccinurile din diferite surse, inclusiv direct de la producători sau prin intermediul platformei COVAX și din alte state ce dispun de stocuri suplimentare de vaccinuri, ținând cont de raportul calitate-preț, standardele de reglementare, capacitatea sistemului național de imunizare, precum și de durata de livrare. Acordul de finanțare cu AID privind implementarea Proiectului „Răspuns de urgenţă la COVID-19-finanţare adiţională” a fost semnat de către Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu la data de 9 august 2021. Termenul de implementare a Acordului este până la data de 30 aprilie 2023.  
10:30
Comisia națională extraordinară de sănătate publică va fi completată cu noi membri, specialiști în domeniul sănătății, în vederea asigurării unui grad mai sporit de gestionare a urgențelor în sănătatea publică. La ședința de Guvern din 15 septembrie au fost aprobate modificările corespunzătoare la cadrul normativ.    Prin urmare, componența nominală a CNESP va fi completată cu membri: specialiști în domeniul sănătății publice reprezentanți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, ai Academiei de Științe a Moldovei, ai Școlii de Management în Sănătate Publică, ai instituțiilor medico-sanitare publice implicate în gestionarea pandemiei, de toate nivelele și ai societății civile.  Totodată, la lucrările Comisiei vor putea participa cu drept de vot consultativ și reprezentanții organismelor internaționale. Ținerea lucrărilor de secretariat ale Comisiei va fi asigurată de Cancelaria de Stat. „Vom avea la începutul săptămânii viitoare ședința Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică în componența sa nouă și vom adopta planul de combatere a pandemiei  conform deciziei de declarare a stării de urgență în sănătate publică, de săptămâna trecută”, a declarat prim-ministrul în cadrul unei conferințe de după ședința Guvernului.  Componența actualizată a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică poate fi accesată aici.
10:30
 Guvernul a dat aviz pozitiv proiectului de lege care prevede raportarea directorilor Serviciului Fiscal de Stat și Serviciului Vamal la persoane cu funcţie de demnitate publică, aceștia urmând să fie numiţi şi eliberaţi din funcţie de către Executiv, la propunerea ministrului Finanţelor.    Modificările propuse au drept scop realizarea obiectivelor asumate prin programul de activitate al Guvernului pe domeniul fiscal şi vamal, pentru care este nevoie de organizare şi planificare strategică, elaborare şi aprobare a documentelor de politici corespunzătoare şi o colaborare bună a instituţiilor responsabile cu Guvernul.   Ajustarea cadrului legal privind numirea și eliberarea din funcție a conducătorilor autorităților administrative menționate va contribui la consolidarea funcțiilor directe exercitate de Guvern în activitatea entităților strategice din punct de vedere a stabilității economice și a gestiunii finanțelor publice.    Totodată, proiectul are ca scop asigurarea unor politici unitare în activitate, prin  instituirea unui dialog direct al Guvernului cu conducătorii subdiviziunilor Ministerului Finanțelor, Serviciul Fiscal de Stat și Serviciul Vamal.  
10:00
Natalia Gavrilița a avut o întrevedere Ivan KORČOK, ministrul Afacerilor Externe și Europene al Republicii Slovace, aflat în vizită oficială la Chișinău. Prim-ministrul a mulțumit pentru donația oferită de statul slovac - un lot de 10 000 teste PCR pentru diagnosticarea COVID-19, pe care oficialul le-a transmis autorităților de la Chișinău. Premierul a menționat că Republica Slovacia a sprijinit constant țara noastră în perioada pandemică, inclusiv prin achiziționarea de echipamente medicale și materiale de protecție pentru mai multe spitale din țară. Totodată, Natalia Gavrilița a menționat că Slovacia a susținut în permanență parcursul european al țării noastre.   „Apreciem că Republica Moldova a devenit o țară prioritară pentru asistența slovacă. Programele implementate cu sprijinul Slovaciei au avut o contribuție semnificativă în mai multe sectoare importante pentru țara noastră, inclusiv: apă și canalizare, gestionarea deșeurilor solide, crearea unui mediu concurențial, sănătate, combaterea sărăciei, educație, creșterea economică și a industriei, inovație și infrastructură”, a declarat Natalia Gavrilița. La rândul său, Ivan KORČOK a spus că Slovacia va continua să sprijine Republica Moldova pe calea integrării europene. „Pentru Slovacia, Republica Moldova se află în imediata vecinătate și, pentru noi, este crucial să avem stabilitate și prosperitate în regiune. Vom menține Republica Moldova pe agenda Uniunii Europene. Aveți toată susținerea guvernului slovac”, a declarat oficialul.  
09:30
Prim-ministrul a apreciat asistența oferită de către Ungaria țării noastre în perioada anilor 2020-2021, în special donațiile de echipamente medicale pentru tratamentul COVID-19. Totodată, s-a accentuat că Ungaria și Republica Moldova recunosc reciproc certificatele de vaccinare COVID-19.   Cei doi oficiali au discutat și despre un plan de acțiuni pentru implementarea prevederilor Declarației comune privind parteneriatul strategic încheiat în 2020 între cele două țări. Declarația consideră calitatea Ungariei de membru al Uniunii Europene și obiectivul Republicii Moldova de integrare europeană, dar și importanța intensificării dialogului politic și multidimensional între state.   Natalia Gavrilița a mai menționat că țara noastră este interesată de consolidarea cooperării cu Grupul de la Visegrad, structura din care fac parte Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia, în contextul integrării europene, dar și a implementării unor proiecte transfrontaliere în domeniul energiei, transportului, digitalizării.
Mai mult de 2 zile în urmă
10:00
Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu delegația de oficiali europeni condusă de Katarína Mathernová, director general adjunct al Directoratului Vecinătate și Negocieri privind extinderea din cadrul Comisiei Europene, și Michael Siebert, director pentru Rusia, Parteneriatul Estic, Asia Centrală, cooperare regională și OSCE de la Serviciul European de Acțiune Externă. Discuțiile s-au axat pe implementarea Planului de Recuperare Economică pentru Republica Moldova, lansat în iunie 2021. Planul se bazează pe asistența oferită de Uniunea Europeană prin diverse instrumente bilaterale și regionale (Parteneriatul Estic) și are scopul să mobilizeze până la 600 mln euro în decurs de trei ani, sub formă de granturi, credite, garanții, asistență macrofinanciară. În acest context a fost făcut anunțul despre debursarea a peste 36 milioane de euro în granturi pentru combaterea pandemiei de COVID-19, și anume redresarea economică, și reforma poliției. Anunțul a fost făcut astăzi de către Katarína Mathernová: “În luna iunie am venit la Chișinău sa prezint Planul de recuperare economică pentru Moldova în valoare de 600 milioane de euro. De atunci s-au întâmplat multe și vreau să vă felicit pentru victoria forțelor reformatoare. Planul de recuperare deja se implementează odată cu semnarea eliberării acestei prime tranșe”. “Planul de recuperare economică și cele 5 inițiative emblematice pentru Moldova în cadrul Partneriatului Estic vor contribui în mod direct la reformarea și consolidarea instituțiilor, vor stimula dezvoltarea socio-economica pe termen lung, aducând avantaje directe pentru cetățeni, și va dezlănțui noi oportunități economice prin promovarea agendei verzi și de digitalizare. Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) au fost puternic afectate de criză. Promovarea și diversificarea accesului la finanțare și reducerea cerințelor de garanție vor fi esențiale în susținere operatorilor economici. Suntem recunoscători partenerilor UE care vor lansa două programe pentru a sprijini 50.000 de IMM-uri moldovenești independente pentru a se adapta noilor condiții, ” a declarat Natalia Gavrilița. Partenerii europeni de asemenea și-au arătat deschiderea pentru negocierea unor noi programe de suport bugetar pentru anumite reforme cheie ale noului guvern.  
14 septembrie 2021
15:00
Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu echipa Băncii Mondiale, condusă de managerul în domeniul energeticii pentru Europa și Asia Centrală, Sudeshna Banerjee. Scopul vizitei a fost de a discuta programul energetic al Băncii Mondiale și viitoarele programe pentru eficientizarea și modernizarea sistemului energetic național.   Echipa Băncii Mondiale a prezentat proiectele energetice implementate în prezent în Republica Moldova. Este vorba despre proiectul de dezvoltare a sistemului energetic (PDSE), care are drept obiective sporirea capacității și fiabilitatea sistemului de transport al energiei electrice în Moldova, prin construcția liniei electrice aeriene de 400 kV cu un singur circuit pe direcția Vulcănești-Chișinău.   Oficialii au mai discutat și despre pregătirea etapei a 2-a a proiectului de îmbunătățire a eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET II) în municipiul Chișinău. Acest sistem vine să eficientizeze aspecte operaționale și financiare ale companiei Termoelectrica S.A., precum și să îmbunătățească calitatea și siguranța serviciilor de termoficare livrate locuitorilor din Chișinău.   „La momentul de față sunt multe probleme în sectorul energetic, vom prioritiza proiectele de modernizare a infrastructurii și îmbunătățire a eficienței energetice, la fel ca și cele de conectivitate la piața energetică europeană”, a declarat Prim-ministrul Gavrilița.   Echipa Băncii Mondiale a exprimat aprecierea pentru agenda complexă de priorități stabilită în domeniul energetic de către noul Guvern.
11:00
Premierul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu Thomas Mayr-Harting, Reprezentantul Special al președintelui suedez în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană. Părțile au făcut un schimb de opinii despre viitoarele planuri de activitate și despre soluțiile pentru problemele de bază care țin de soluționarea diferendului transnistrean.  În cadrul discuției s-a stabilit promovarea programelor de consolidare a încrederii pentru cetățeni de pe ambele maluri ale Nistrului, în domenii precum sănătatea, agricultura, infrastructură, drepturile omului, libera circulație.  În contextul Acordului cu privire la eliberarea de numere neutre pentru mașinile înmatriculate în regiunea transnistreană, s-a accentuat necesitatea identificării unei soluții care să răspundă intereselor cetățenilor, bazată pe o discuție rezonabilă, fără tentative de escaladare a situației.  Natalia Gavrilița a menționat că reformele structurale și crearea instituțiilor funcționale sunt priorități pentru guvernarea de la Chișinău, de rând cu lupta împotriva corupției și a schemelor ilegale, eliminarea contrabandei și asigurarea eficienței activității întreprinderilor de stat.  „Obiectivul nostru este să îmbunătățim calitatea vieții, astfel ca toți oamenii să-și dorească să trăiască în Republica Moldova.  Vom crea mecanisme mai eficiente de colaborare interministerială, inclusiv pentru soluționarea diferendului transnistrean. Vrem să ne asigurăm că soluționarea conflictelor se bazează pe interesul național”, a spus premierul.  Prim-ministrul Gavrilița a mai subliniat că Chișinăul furnizează Tiraspolului atât vaccinurile primite prin canale multilaterale sau bilaterale, cât și cele achiziționate din fondurile statului. Această abordare va rămâne neschimbată și pe viitor, iar  cooperarea în această privință va continua. Natalia Gavrilița a apreciat poziția partenerilor care rămân ferm angajați în rezolvarea pașnică a conflictului prin diplomație și negocieri în format 5 + 2, în contextul în care toți participanții  susțin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional.   
07:00
Membrii Cabinetului de miniștri au decis acoperirea de către Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a cheltuielilor pentru protezele individuale și consumabilele necesare pentru reabilitarea chirurgicală și protetică a pacienților cu defect parțial sau total al globului ocular. Costurile vor fi acoperite din Fondul de Asigurări Obligatorii de Asistență Medicală. Anual, în Republica Moldova sunt efectuate în jur de 100 de intervenții de protezare oculară.  
07:00
Guvernul a aprobat un nou mecanism de selectare a membrilor Consiliului Național al Monumentelor Istorice, în baza principiilor de profesionalism și meritocrație în domeniu. Astfel, Cabinetul de miniștri a modificat Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului, cu scopul de asigurare a trasparenței decizionale. „Este un proiect de hotărâre important, revenim la principiul profesionalismului membrilor Consiliului, și nu al reprezentativității instituțiilor în această structură. Am prevăzut un mecanism amplu de asigurare a transparenței și de verificare a integrității tuturor membrilor”, a precizat ministrul Culturii, Sergiu Prodan. Potrivit noului regulament, Consiliul va fi format din 13 membri specializați în domeniul protejării patrimoniului arhitectural-istoric, reprezentanți ai organizațiilor guvernamentale și nonguvernamentale cu preocupări statutare în domeniu, precum şi până la 3 funcţionari publici din cadrul Ministerului Culturii. Membrii Consiliului, cu excepția celor din cadrul ministerului, vor fi selectați în bază de concurs organizat de către Ministerul Culturii, în conformitate cu Regulamentul aprobat în acest sens. Cu cel puțin 7 zile înainte de concurs, CV-urile candidaților vor fi publicate pe pagina web oficială a ministerului. Totodată, vor fi organizate consultări publice în scopul asigurării transparenței decizionale. Membrii Consiliului vor avea un mandat de trei ani. În calitate de președinte va fi ales un membru ce nu deține funcție publică în cadrul Ministerului Culturii sau altei autorități publice, în timp ce vicepreședintele și secretarul Consiliului vor fi desemnați membrii din cadrul subdiviziunii de specialitate a  Ministerului Culturii. Ședințele Consiliului vor fi făcute publice și transmise online. La acestea vor putea participa, fără drept de vot, specialişti atestați, experţi din țară și din străinătate, personalităţi cu experienţă ştiinţifică sau practică din domeniul protejării monumentelor istorice etc.
07:00
Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi majorarea pensiei minime pentru limita de vârstă la 2000 de lei și indexarea pensiilor cu 3,86% de la 1 octombrie curent. Astfel, începând cu 1 octombrie 2021, 183 mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primeau sub 2000 de lei, vor primi o pensie minimă de 2000 de lei lunar. În prezent, pensia minimă este de 1188.05 de lei. În medie cu 366 de lei va crește pensia pentru persoanele cu stagiu complet de cotizare și care au avut până în prezent o pensie mai mică de 2000 de lei. Totodată, 125 mii de persoane cu un stagiu incomplet de cotizare vor beneficia de o creștere a pensiei în medie cu 398 de lei. Alocațiile pentru 84 de mii de beneficiari de alocații sociale, mărimea cărora depinde de valoarea pensiei minime vor crește, în medie cu 450 de lei. Costul creșterii de pensii este de 521 milioane lei în 2021.  În anul 2022 costul estimat al acestei majorări va fi de 2,1 miliarde lei. Majorarea de pensii este acoperită din contul bugetului național.
07:00
Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu Nikos Dendias, ministrul elen al Afacerilor Externe, aflat într-o vizită de lucru în țara noastră. Cei doi oficiali au discutat despre modalitățile de impulsionare a cooperării bilaterale în domeniul politic, economic și social. Natalia Gavrilița a reamintit că Republica Moldova a semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană în anul 2014, în timpul Președinției Republicii Elene a UE. În acea perioadă s-a obținut liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova și a fost semnat Acordul de asociere și Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător. „Grecia oferă un sprijin substanțial pentru avansarea Republicii Moldova pe calea europeană. Mizăm, în continuare pe sprijinul în aderarea la spațiul european comun, în special în domeniul mobilității, transportului și conectivității”, a declarat Prim-ministrul. În cadrul discuției, cei doi oficiali au trecut în revistă cele două acorduri de importanță majoră pentru cetățenii Republicii Moldova care sunt stabiliți sau lucrează în Grecia:    - Acordul bilateral în domeniul securității sociale care a fost semnat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene;    - Avansarea negocierilor în raport cu Acordul privind conversia textului final al permiselor de conducere a fost aprobat de partea greacă. În contextul dorinței ambelor părți de impulsionare a schimburilor economice și comerciale, Prim-ministrul Gavrilița a propus reluarea activității Comisiei interguvernamentale moldo-grecești pentru cooperare economică, comercială și tehnico-științifică.  
07:00
Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut astăzi o ședință de lucru cu membrii Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR). Premierul a menționat că Executivul lucrează la definitivarea unui plan de măsuri care ar susține sectorul HoReCa în perioada imediat următoare, în eventualitatea creșterii numărului cazurilor de îmbolnăviri de COVID- 19. Totodată, au fost analizate și posibile măsuri care, pe de o parte, să țină infecția sub control, iar pe de altă parte, să facă posibilă activitatea în continuare a instituțiilor din domeniul HoReCa. În context, Natalia Gavrilița a declarat că Guvernul examinează posibilitatea instituirii mai multor măsuri de sprijin, cum ar fi, subvenționarea orelor de muncă reduse pentru angajați. Aneta Zasavițchi, președinta Asociației MĂR a vorbit despre necesitatea creării unui secretariat activ al Comisiei Naționale Excepționale pentru Sănătate Publică și consultării cu asociațiile de profil înainte de emiterea hotărârilor Comisiei. Reprezentanții mediului de afaceri s-au arătat deschiși să contribuie la elaborarea și implementarea unor măsuri de protecție epidemiologică clare și eficiente, astfel încât să aibă în continuare posibilitatea să activeze în condiții de siguranță pentru cetățeni.  
07:00
Mijloacele Fondului Rutier trebuie gestionate în mod transparent și în condiții de maximă eficiență, în interesul cetățenilor, a declarat astăzi, Natalia Gavrilița în cadrul ședinței consiliului Fondului. „Este necesar un mecanism prin care fiecare cetățean să poată vedea care drumuri se află în reparații, pe ce criterii au fost selectate acestea, câți bani s-au alocat pentru lucrări, cine este antreprenorul, care sunt termenii de realizare a proiectului, dar și cum este evaluată calitatea lucrărilor. Totodată, prin intermediul acestui mecanism, fiecare cetățean trebuie să poată semnala nereguli și eventuale abuzuri”, a menționat premierul. În cadrul ședinței a fost audiat raportul privind implementarea Programului de repartizare a mijloacelor Fondului rutier pentru șapte luni ale anului curent. Potrivit lui Sergiu Bejan, director general interimar al Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor”, în anul curent pentru întreţinerea şi reparaţia drumurilor publice naţionale şi construcţiilor inginereşti au fost alocate 1 532 059,8 mii lei. Până la data de 1 august din această sumă au fost valorificate doar 504 448,6 mii lei, ceea ce constituie în jur de 32 % din suma alocată. În aceste condiții, premierul a cerut responsabililor să asigure maximă eficiență, pornind de la implementarea standardelor europene în domeniu. Natalia Gavrilița s-a referit și la necesitatea responsabilizării, inclusiv prin introducerea unor penalități, a companiilor care nu își îndeplinesc obligațiunile contractuale sau nu le onorează în termenii prevăzuți de contract. Un alt subiect pus în discuție a fost problema calității elementelor de siguranță a drumurilor, fapt care influențează rata accidentelor rutiere. S-a menționat că circa 40 de tronsoane de drumuri naționale au învelișul deteriorat de peste 65 %, pe drumuri locale lipsesc peste 2800 de indicatoare rutiere. 10 poduri, amplasate pe drumuri naționale, 14 – pe drumuri locale, nu corespund cerințelor normelor de securitate, sutele de persoane care le traversează se expun riscului zilnic. Lipsesc marcajele rutiere și indicatoarele rutiere copii, școală, lipsesc în 95 % din adiacentul instituțiilor preșcolare și școlare. În acest context, s-au propus mai multe măsuri complexe, printre care instituirea unui sistem automatizat de supraveghere, dirijare a circulației rutiere, construcția parapetelor în locurile cu o concentrație mare de tamponări ale pietonilor, instalarea parapetelor suplimentare pentru a nu admite traversarea neregulamentară etc. Tot în cadrul ședinței s-a decis majorarea sumei alocațiilor pentru întreținerea drumurilor pe timp de iarnă cu 50 403 mii lei. Consiliul Fondului Rutier este un organ consultativ instituit pentru asigurarea transparenței şi utilizării eficiente a mijloacelor fondului rutier. Din componența Consiliului fac parte 11 persoane, inclusiv 8 reprezentanți ai autorităților publice centrale de specialitate și 3 reprezentanți ai asociațiilor obștești și ai patronatelor din domeniul transporturilor și drumurilor. Rețeaua de drumuri publice naționale care se află în gestiunea Î.S. ,,Administrația de Stat a Drumurilor” constituie 5 902 km. Executarea lucrărilor de întreținere a drumurilor publice naționale se efectuează de către 11 întreprinderi specializate S.A. ,,Drumuri”. În cadrul S.A. ,,Drumuri” activează circa -1 950 angajați.  
07:00
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a stabilit azi reguli noi pentru accesul la evenimente publice, ca urmare a creșterii numărului de cazuri grave de infectare cu Covid-19. Începând cu 11 septembrie 2021, persoanele de la 18 ani vor avea acces la evenimentele în aer liber, festivaluri, în sălile de spectacole, concerte, precum și în cluburile de noapte cu unul din următoarele documente:    - certificatul de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital). Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;    -  rezultatul negativ al unui test RT-PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte;    - rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;   - concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni) de la îmbolnăvire sau un act confirmativ de prezența a anticorpilor anti-COVlD-19. Actul confirmativ este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigației.  CNESP a instituit starea de urgență în sănătate publică la nivel național începând cu data de 10 septembrie 2021 și până la 30 octombrie 2021 și a decis să instituie stare de alertă la nivel național, decizie care impune noi măsuri de prevenire și control a infecției COVID-19. La nivel local, comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor asigura revizuirea tuturor hotărârilor/dispoziţiilor aprobate, aducându-le în concordanţă cu hotărîrile Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, la ziua de azi.    Textul hotărârii mai prevede ca Agenţia Naţională de Transport Auto, de comun cu Ministerul Afacerilor Interne, să intensifice controlul respectării măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19 în transportul rutier de persoane în trafic local, municipal, raional, interraional și  internațional. 
07:00
Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu șefa biroului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în Republica Moldova, Angela Sax. În cadrul discuției au fost trecute în revistă proiectele investiționale finanțate de BERD, care sunt în derulare în sectorul public. Este vorba, în special, de proiecte de reabilitare a drumurilor, care se află în faza a IV-a și proiectul de reabilitare a infrastructurii feroviare. La fel, au fost discutate proiectele legate de eficiența energetică, reabilitarea rețelelor de transport electric și interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România. Au fost analizate și prevederile viitorului proiect de management a deșeurilor solide care vine să contribuie la îmbunătățirea serviciilor în acest domeniu la nivel național. Totodată, s-a convenit ca echipele de la Guvern și de la BERD să revadă conceptele proiectelor și studiile de fezabilitate aferente pentru a putea lua decizii corecte în sensul încheierii unor noi proiecte și acorduri.   Pe final s-au adus în discuție detaliile participării ambelor părți în cadrul Consiliului de Directori a BERD - un eveniment desfășurat online pe parcursul a două zile, care înlocuiește tradiționala vizită de consultare a Consiliului spre sfârșitul strategiei de livrare a BERD în țările de operațiuni.
07:00
Agenda europeană a Republicii Moldova și perspectivele dezvoltării relațiilor de parteneriat au fost abordate în cadrul unei întrevederii dintre prim-ministrul Natalia Gavrilița cu noul șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks. Șefa Cabinetului de miniștri l-a felicitat pe noul Ambasador UE cu numirea în funcție și i-a urat succes în exercitarea mandatului. Natalia Gavrilița a vorbit despre deschiderea Guvernului pentru avansarea relațiilor de parteneriat în procesul de implementare a Acordului de Asociere. „Integrarea europeană este prioritatea numărul unu pentru noi. Suntem conștienți de înalta responsabilitate pe care o avem în atingerea acestui obiectiv major și suntem pregătiți pentru lansarea reformelor necesare în vederea alinierii Republicii Moldova la standardele UE”, a menționat prim-ministrul.   Cei doi oficiali au trecut în revistă obiectivele principale în promovarea parcursului european al Republicii Moldova și au vorbit despre necesitatea continuării reformelor în domenii de importanță majoră. În context, Janis Mazeiks a exprimat suportul Uniunii Europene în acest amplu proces: „Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova tot suportul necesar în derularea reformelor”, a punctat noul șef al Delegației Europene la Chișinău. Janis Mazeiks a fost subsecretar de stat, director politic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Letonia. În perioada 2006-2007, oficialul european a fost consilierul președintelui leton pe politică externă, din 2007-2011 a fost ambasador, Reprezentantul permanent al Letoniei pe lângă ONU la Geneva, iar în anii 2013 -2018 ambasador, Reprezentant permanent al Letoniei pe lângă ONU la New York.  
07:00
Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Jakub KULHANEK, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, vineri, 10 septembrie 2021. Natalia Gavrilița a mulțumit statului ceh pentru asistența acordată Moldovei în combaterea efectelor pandemiei COVID-19. Echipamentele de protecție oferite în februarie 2021, la fel ca și paturile oferite unităților de terapie intensivă din raioanele Călărași și Căușeni au contribuit la asigurarea unor servicii medicale de calitate pentru cetățenii din țara noastră. Prim-ministrul și-a exprimat recunoștința și pentru decizia recentă a Republicii Cehe privind recunoașterea certificatelor naționale de vaccinare ale Republicii Moldova - o măsură importantă pentru mobilitatea între cele două țări. Prim-ministrul Gavrilița a mulțumit și pentru bursele de studii oferite tinerilor moldoveni în universitățile din Cehia. Republica Cehă este un partener bilateral foarte important al Republicii Moldova, precum și unul dintre principalii avocați ai țării noastre în Uniunea Europeană. „Integrarea europeană este prioritatea strategică a noului guvern. Ne-am angajat să depunem toate eforturile necesare pentru a aduce un nou impuls cooperării noastre cu UE și pentru a realiza progrese semnificative în aplicarea Acordului de Asociere. Planificăm să ne concentrăm pe o serie de reforme care sunt cruciale pentru cetățeni, dar și pentru relațiile noastre cu UE. O prioritate pentru noi în dialogul cu UE este finalizarea Agendei de asociere pentru următorii 7 ani”, a declarat prim-ministrul Gavrilița. Oficialii și-au manifestat deschiderea de a impulsiona colaborarea în domeniile prioritare ale Programului de cooperare pentru dezvoltare. În acest context, Prim-ministrul Gavrilița a spus că Guvernul va iniția o cartografiere a asistenței financiare externe și va organiza până la sfârșitul anului o conferință a donatorilor. În așa fel va fi creat un sistem mai eficient de coordonare a donatorilor, iar Guvernul se va asigura că fiecare contribuție externă este gestionată în mod transparent în scopul asigurării unei dezvoltări durabile.
13 septembrie 2021
11:00
Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu șefa biroului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în Republica Moldova, Angela Sax. În cadrul discuției au fost trecute în revistă proiectele investiționale finanțate de BERD, care sunt în derulare în sectorul public. Este vorba, în special, de proiecte de reabilitare a drumurilor, care se află în faza a IV-a și proiectul de reabilitare a infrastructurii feroviare. La fel, au fost discutate proiectele legate de eficiența energetică, reabilitarea rețelelor de transport electric și interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România. Au fost analizate și prevederile viitorului proiect de management a deșeurilor solide care vine să contribuie la îmbunătățirea serviciilor în acest domeniu la nivel național. Totodată, s-a convenit ca echipele de la Guvern și de la BERD să revadă conceptele proiectelor și studiile de fezabilitate aferente pentru a putea lua decizii corecte în sensul încheierii unor noi proiecte și acorduri.   Pe final s-au adus în discuție detaliile participării ambelor părți în cadrul Consiliului de Directori a BERD - un eveniment desfășurat online pe parcursul a două zile, care înlocuiește tradiționala vizită de consultare a Consiliului spre sfârșitul strategiei de livrare a BERD în țările de operațiuni.
10:30
Agenda europeană a Republicii Moldova și perspectivele dezvoltării relațiilor de parteneriat au fost abordate în cadrul unei întrevederii dintre prim-ministrul Natalia Gavrilița cu noul șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks. Șefa Cabinetului de miniștri l-a felicitat pe noul Ambasador UE cu numirea în funcție și i-a urat succes în exercitarea mandatului. Natalia Gavrilița a vorbit despre deschiderea Guvernului pentru avansarea relațiilor de parteneriat în procesul de implementare a Acordului de Asociere. „Integrarea europeană este prioritatea numărul unu pentru noi. Suntem conștienți de înalta responsabilitate pe care o avem în atingerea acestui obiectiv major și suntem pregătiți pentru lansarea reformelor necesare în vederea alinierii Republicii Moldova la standardele UE”, a menționat prim-ministrul.   Cei doi oficiali au trecut în revistă obiectivele principale în promovarea parcursului european al Republicii Moldova și au vorbit despre necesitatea continuării reformelor în domenii de importanță majoră. În context, Janis Mazeiks a exprimat suportul Uniunii Europene în acest amplu proces: „Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova tot suportul necesar în derularea reformelor”, a punctat noul șef al Delegației Europene la Chișinău. Janis Mazeiks a fost subsecretar de stat, director politic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Letonia. În perioada 2006-2007, oficialul european a fost consilierul președintelui leton pe politică externă, din 2007-2011 a fost ambasador, Reprezentantul permanent al Letoniei pe lângă ONU la Geneva, iar în anii 2013 -2018 ambasador, Reprezentant permanent al Letoniei pe lângă ONU la New York.  
10:30
Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Jakub KULHANEK, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, vineri, 10 septembrie 2021. Natalia Gavrilița a mulțumit statului ceh pentru asistența acordată Moldovei în combaterea efectelor pandemiei COVID-19. Echipamentele de protecție oferite în februarie 2021, la fel ca și paturile oferite unităților de terapie intensivă din raioanele Călărași și Căușeni au contribuit la asigurarea unor servicii medicale de calitate pentru cetățenii din țara noastră. Prim-ministrul și-a exprimat recunoștința și pentru decizia recentă a Republicii Cehe privind recunoașterea certificatelor naționale de vaccinare ale Republicii Moldova - o măsură importantă pentru mobilitatea între cele două țări. Prim-ministrul Gavrilița a mulțumit și pentru bursele de studii oferite tinerilor moldoveni în universitățile din Cehia. Republica Cehă este un partener bilateral foarte important al Republicii Moldova, precum și unul dintre principalii avocați ai țării noastre în Uniunea Europeană. „Integrarea europeană este prioritatea strategică a noului guvern. Ne-am angajat să depunem toate eforturile necesare pentru a aduce un nou impuls cooperării noastre cu UE și pentru a realiza progrese semnificative în aplicarea Acordului de Asociere. Planificăm să ne concentrăm pe o serie de reforme care sunt cruciale pentru cetățeni, dar și pentru relațiile noastre cu UE. O prioritate pentru noi în dialogul cu UE este finalizarea Agendei de asociere pentru următorii 7 ani”, a declarat prim-ministrul Gavrilița. Oficialii și-au manifestat deschiderea de a impulsiona colaborarea în domeniile prioritare ale Programului de cooperare pentru dezvoltare. În acest context, Prim-ministrul Gavrilița a spus că Guvernul va iniția o cartografiere a asistenței financiare externe și va organiza până la sfârșitul anului o conferință a donatorilor. În așa fel va fi creat un sistem mai eficient de coordonare a donatorilor, iar Guvernul se va asigura că fiecare contribuție externă este gestionată în mod transparent în scopul asigurării unei dezvoltări durabile.
10 septembrie 2021
11:30
Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut astăzi o ședință de lucru cu membrii Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR). Premierul a menționat că Executivul lucrează la definitivarea unui plan de măsuri care ar susține sectorul HoReCa în perioada imediat următoare, în eventualitatea creșterii numărului cazurilor de îmbolnăviri de COVID- 19. Totodată, au fost analizate și posibile măsuri care, pe de o parte, să țină infecția sub control, iar pe de altă parte, să facă posibilă activitatea în continuare a instituțiilor din domeniul HoReCa. În context, Natalia Gavrilița a declarat că Guvernul examinează posibilitatea instituirii mai multor măsuri de sprijin, cum ar fi, subvenționarea orelor de muncă reduse pentru angajați. Aneta Zasavițchi, președinta Asociației MĂR a vorbit despre necesitatea creării unui secretariat activ al Comisiei Naționale Excepționale pentru Sănătate Publică și consultării cu asociațiile de profil înainte de emiterea hotărârilor Comisiei. Reprezentanții mediului de afaceri s-au arătat deschiși să contribuie la elaborarea și implementarea unor măsuri de protecție epidemiologică clare și eficiente, astfel încât să aibă în continuare posibilitatea să activeze în condiții de siguranță pentru cetățeni.  
11:30
Mijloacele Fondului Rutier trebuie gestionate în mod transparent și în condiții de maximă eficiență, în interesul cetățenilor, a declarat astăzi, Natalia Gavrilița în cadrul ședinței consiliului Fondului. „Este necesar un mecanism prin care fiecare cetățean să poată vedea care drumuri se află în reparații, pe ce criterii au fost selectate acestea, câți bani s-au alocat pentru lucrări, cine este antreprenorul, care sunt termenii de realizare a proiectului, dar și cum este evaluată calitatea lucrărilor. Totodată, prin intermediul acestui mecanism, fiecare cetățean trebuie să poată semnala nereguli și eventuale abuzuri”, a menționat premierul. În cadrul ședinței a fost audiat raportul privind implementarea Programului de repartizare a mijloacelor Fondului rutier pentru șapte luni ale anului curent. Potrivit lui Sergiu Bejan, director general interimar al Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor”, în anul curent pentru întreţinerea şi reparaţia drumurilor publice naţionale şi construcţiilor inginereşti au fost alocate 1 532 059,8 mii lei. Până la data de 1 august din această sumă au fost valorificate doar 504 448,6 mii lei, ceea ce constituie în jur de 32 % din suma alocată. În aceste condiții, premierul a cerut responsabililor să asigure maximă eficiență, pornind de la implementarea standardelor europene în domeniu. Natalia Gavrilița s-a referit și la necesitatea responsabilizării, inclusiv prin introducerea unor penalități, a companiilor care nu își îndeplinesc obligațiunile contractuale sau nu le onorează în termenii prevăzuți de contract. Un alt subiect pus în discuție a fost problema calității elementelor de siguranță a drumurilor, fapt care influențează rata accidentelor rutiere. S-a menționat că circa 40 de tronsoane de drumuri naționale au învelișul deteriorat de peste 65 %, pe drumuri locale lipsesc peste 2800 de indicatoare rutiere. 10 poduri, amplasate pe drumuri naționale, 14 – pe drumuri locale, nu corespund cerințelor normelor de securitate, sutele de persoane care le traversează se expun riscului zilnic. Lipsesc marcajele rutiere și indicatoarele rutiere copii, școală, lipsesc în 95 % din adiacentul instituțiilor preșcolare și școlare. În acest context, s-au propus mai multe măsuri complexe, printre care instituirea unui sistem automatizat de supraveghere, dirijare a circulației rutiere, construcția parapetelor în locurile cu o concentrație mare de tamponări ale pietonilor, instalarea parapetelor suplimentare pentru a nu admite traversarea neregulamentară etc. Tot în cadrul ședinței s-a decis majorarea sumei alocațiilor pentru întreținerea drumurilor pe timp de iarnă cu 50 403 mii lei. Consiliul Fondului Rutier este un organ consultativ instituit pentru asigurarea transparenței şi utilizării eficiente a mijloacelor fondului rutier. Din componența Consiliului fac parte 11 persoane, inclusiv 8 reprezentanți ai autorităților publice centrale de specialitate și 3 reprezentanți ai asociațiilor obștești și ai patronatelor din domeniul transporturilor și drumurilor. Rețeaua de drumuri publice naționale care se află în gestiunea Î.S. ,,Administrația de Stat a Drumurilor” constituie 5 902 km. Executarea lucrărilor de întreținere a drumurilor publice naționale se efectuează de către 11 întreprinderi specializate S.A. ,,Drumuri”. În cadrul S.A. ,,Drumuri” activează circa -1 950 angajați.  
9 septembrie 2021
17:00
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a stabilit azi reguli noi pentru accesul la evenimente publice, ca urmare a creșterii numărului de cazuri grave de infectare cu Covid-19. Începând cu 11 septembrie 2021, persoanele de la 18 ani vor avea acces la evenimentele în aer liber, festivaluri, în sălile de spectacole, concerte, precum și în cluburile de noapte cu unul din următoarele documente:    - certificatul de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital). Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;    -  rezultatul negativ al unui test RT-PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte;    - rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;   - concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni) de la îmbolnăvire sau un act confirmativ de prezența a anticorpilor anti-COVlD-19. Actul confirmativ este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigației.  CNESP a instituit starea de urgență în sănătate publică la nivel național începând cu data de 10 septembrie 2021 și până la 30 octombrie 2021 și a decis să instituie stare de alertă cod portocaliu la nivel național, decizie care impune noi măsuri de prevenire și control a infecției COVID-19. La nivel local, comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor asigura revizuirea tuturor hotărârilor/dispoziţiilor aprobate, aducându-le în concordanţă cu hotărîrile Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, la ziua de azi.    Textul hotărârii mai prevede ca Agenţia Naţională de Transport Auto, de comun cu Ministerul Afacerilor Interne, să intensifice controlul respectării măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19 în transportul rutier de persoane în trafic local, municipal, raional, interraional și  internațional. 
15:00
Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu Nikos Dendias, ministrul elen al Afacerilor Externe, aflat într-o vizită de lucru în țara noastră. Cei doi oficiali au discutat despre modalitățile de impulsionare a cooperării bilaterale în domeniul politic, economic și social. Natalia Gavrilița a reamintit că Republica Moldova a semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană în anul 2014, în timpul Președinției Republicii Elene a UE. În acea perioadă s-a obținut liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova și a fost semnat Acordul de asociere și Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător. „Grecia oferă un sprijin substanțial pentru avansarea Republicii Moldova pe calea europeană. Mizăm, în continuare pe sprijinul în aderarea la spațiul european comun, în special în domeniul mobilității, transportului și conectivității”, a declarat Prim-ministrul. În cadrul discuției, cei doi oficiali au trecut în revistă cele două acorduri de importanță majoră pentru cetățenii Republicii Moldova care sunt stabiliți sau lucrează în Grecia:    - Acordul bilateral în domeniul securității sociale care a fost semnat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene;    - Avansarea negocierilor în raport cu Acordul privind conversia textului final al permiselor de conducere a fost aprobat de partea greacă. În contextul dorinței ambelor părți de impulsionare a schimburilor economice și comerciale, Prim-ministrul Gavrilița a propus reluarea activității Comisiei interguvernamentale moldo-grecești pentru cooperare economică, comercială și tehnico-științifică.  
8 septembrie 2021
17:00
Guvernul a aprobat un nou mecanism de selectare a membrilor Consiliului Național al Monumentelor Istorice, în baza principiilor de profesionalism și meritocrație în domeniu. Astfel, Cabinetul de miniștri a modificat Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului, cu scopul de asigurare a trasparenței decizionale. „Este un proiect de hotărâre important, revenim la principiul profesionalismului membrilor Consiliului, și nu al reprezentativității instituțiilor în această structură. Am prevăzut un mecanism amplu de asigurare a transparenței și de verificare a integrității tuturor membrilor”, a precizat ministrul Culturii, Sergiu Prodan. Potrivit noului regulament, Consiliul va fi format din 13 membri specializați în domeniul protejării patrimoniului arhitectural-istoric, reprezentanți ai organizațiilor guvernamentale și nonguvernamentale cu preocupări statutare în domeniu, precum şi până la 3 funcţionari publici din cadrul Ministerului Culturii. Membrii Consiliului, cu excepția celor din cadrul ministerului, vor fi selectați în bază de concurs organizat de către Ministerul Culturii, în conformitate cu Regulamentul aprobat în acest sens. Cu cel puțin 7 zile înainte de concurs, CV-urile candidaților vor fi publicate pe pagina web oficială a ministerului. Totodată, vor fi organizate consultări publice în scopul asigurării transparenței decizionale. Membrii Consiliului vor avea un mandat de trei ani. În calitate de președinte va fi ales un membru ce nu deține funcție publică în cadrul Ministerului Culturii sau altei autorități publice, în timp ce vicepreședintele și secretarul Consiliului vor fi desemnați membrii din cadrul subdiviziunii de specialitate a  Ministerului Culturii. Ședințele Consiliului vor fi făcute publice și transmise online. La acestea vor putea participa, fără drept de vot, specialişti atestați, experţi din țară și din străinătate, personalităţi cu experienţă ştiinţifică sau practică din domeniul protejării monumentelor istorice etc.
17:00
Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi majorarea pensiei minime pentru limita de vârstă la 2000 de lei și indexarea pensiilor cu 3,86% de la 1 octombrie curent. Astfel, începând cu 1 octombrie 2021, 183 mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primeau sub 2000 de lei, vor primi o pensie minimă de 2000 de lei lunar. În prezent, pensia minimă este de 1188.05 de lei. În medie cu 366 de lei va crește pensia pentru persoanele cu stagiu complet de cotizare și care au avut până în prezent o pensie mai mică de 2000 de lei. Totodată, 125 mii de persoane cu un stagiu incomplet de cotizare vor beneficia de o creștere a pensiei în medie cu 398 de lei. Alocațiile pentru 84 de mii de beneficiari de alocații sociale, mărimea cărora depinde de valoarea pensiei minime vor crește, în medie cu 450 de lei. Costul creșterii de pensii este de 521 milioane lei în 2021.  În anul 2022 costul estimat al acestei majorări va fi de 2,1 miliarde lei. Majorarea de pensii este acoperită din contul bugetului național.
16:30
Membrii Cabinetului de miniștri au decis acoperirea de către Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a cheltuielilor pentru protezele individuale și consumabilele necesare pentru reabilitarea chirurgicală și protetică a pacienților cu defect parțial sau total al globului ocular. Costurile vor fi acoperite din Fondul de Asigurări Obligatorii de Asistență Medicală. Anual, în Republica Moldova sunt efectuate în jur de 100 de intervenții de protezare oculară.  
16:00
Prim-ministrul Natalia Gavrilița l-a primit pe Excelența sa,  Ambasadorul Slovaciei la Chișinău, Dušan Dacho. Șefa cabinetului de miniștri  i-a mulțumit diplomatului pentru sprijinul acordat de Republica Slovacă țării noastre în luptă cu pandemia, dar și pentru contribuția financiară substanțială, din fondurile Agenției Slovace pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare, folosită pentru achiziționarea echipamentului medical specializat pentru combaterea  COVID-19.   Oficialii au făcut un schimb de opinii referitor la programul de micro-granturi implementat cu succes de Slovacia în Republica Moldova în mai multe sectoare, precum dezvoltarea infrastructurii, gestionarea deșeurilor solide, educație, sănătate, apă și canalizare ș.a.   Prim-ministrul Gavrilita a vorbit și despre necesitatea de fortificare a dialogului  bilateral, în vederea stimulării creșterii economice: „Sperăm, de asemenea, că vom putea stimula comerțul dintre statele noastre și vom crea condiții mai bune pentru ca produsele noastre agricole să ajungă pe piața UE, inclusiv în Slovacia”, a menționat șefa Guvernului.   La rândul său, oficialul slovac a reiterat susținerea Republicii Slovace în atingerea obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova și sprijinirea implementării agendei actualului Guvern.
16:00
Prim-ministrul Natalia Gavrilița a discutat astăzi cu Ambasadoarea Republicii Slovenia în Republica Moldova (cu reședința la București), Lea Stančič. Oficialii au abordat un șir de subiecte de pe agenda bilaterală, confirmând interesul reciproc pentru impulsionarea dialogul politic pe toate nivelurile. În cadrul discuțiilor, Natalia Gavrilița a menționat că Executivul de la Chișinău este interesat în continuarea activității Comisiei interguvernamentale moldo-slovene pentru cooperare comercială și economică. De asemenea, premierul a adus mulțumiri Guvernului Sloveniei pentru deschiderea de a instrui specialiștii moldoveni prin intermediul Centrului de Excelență în Finanțe. Premierul a exprimat deschiderea Republicii Moldova în inițierea negocierilor privind  recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere. De asemenea, țara noastră este interesată în negocierea încheierii unui Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Slovenia în domeniul securității sociale. Prin intermediul Excelenței Sale, prim-ministrul a felicitat Republica Slovenia cu ocazia preluării președinției Consiliului Uniunii Europene, pentru a doua oară, până la finele anului 2021. La rândul său, Lea Stančič a exprimat sprijinul Republicii Slovenia în parcursului european al țării noastre, menționând că țara sa are toată deschiderea și dorește să împărtășească din experiența acumulată în acest sens.  
16:00
Serviciile publice prestate de autoritățile din Republica Moldova vor fi înregistrate într-un sistem informațional, care va fi administrat în mod transparent și cu maximă comoditate pentru beneficiari – cetățeni și mediul de afaceri. În acest sens, cabinetul de miniștri a aprobat astăzi hotărârea  privind instituirea Sistemului informațional „Registrul de stat al serviciilor publice”. Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a specificat că Registrul de stat al serviciilor publice va include toate serviciile publice prestate de autoritățile administrației publice centrale de specialitate, cu posibilitatea includerii și a serviciilor publice prestate de către autoritățile administrației publice locale. De asemenea, noul sistem va permite eficientizarea și îmbunătățirea procesului de prestare a serviciilor publice, precum și constituirea unei baze informaționale pentru dezvoltarea Portalului guvernamental unic al serviciilor publice. Documentul aprobat de Guvern conține Conceptul și Regulamentul Registrului care descriu principalele aspecte funcționale, organizatorice și tehnologice, aplicate la dezvoltarea și implementarea soluției tehnice, precum și Metodologia cu privire la elaborarea Regulamentului privind organizarea și prestarea serviciului public. Prin instituirea Sistemului informațional „Registrul de stat al serviciilor publice” se urmărește și realizarea angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova, asumate prin tratatele internaționale semnate în vederea realizării proiectului  de modernizare a serviciilor publice. Pentru primul an de creare a Registrului de stat al serviciilor publice vor fi alocate mijloace din Proiectul „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, implementat de Agenția de Guvernare Electronică cu suportul Grupului Banca Mondială, costul fiind estimat la aproximativ 1,8 milioane de lei. Costurile anuale pentru administrarea Registrului sunt estimate la circa 300 mii lei, care vor fi alocați din bugetul de stat prin finanțarea centralizată a Agenției de Guvernare Electronică.  
10:30
Creșterea pensiei minime anunțată pentru 1 octombrie de Guvern: impactul asupra pensiilor sub 2000 de lei și asupra alocațiilor sociale (infografic) Premierul Natalia Gavriliță a anunțat o serie de modificări de legi și de hotărâri de guvern care vor asigura creșterea pensiei minime și o serie de majorări la mai multe alocații sociale, începând cu 1 octombrie 2021. Vă prezentăm o serie de infografice care explică impactul acestor decizii. 
6 septembrie 2021
15:30
Prim-ministrul Natalia Gavrilița a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, cea mai mare creștere de pensii din istoria Republicii Moldova. Guvernul a definitivat proiectul de creștere a pensiei minime. Astfel, începând cu 1 octombrie 2021, 183 mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primeau sub 2000 de lei, vor primi o pensie minimă de 2000 de lei lunar.  În prezent, pensia minimă este de 1188.05 de lei. În medie cu 366 de lei va crește pensia pentru persoanele cu stagiul complet de cotizare și care au avut până în prezent o pensie mai mică de 2000 de lei. Totodată, 125 mii de persoane cu un stagiu incomplet de cotizare vor beneficia de o creștere a pensiei în medie cu 398 de lei. Alocațiile pentru 84 de mii de beneficiari de alocații sociale, mărimea cărora depinde de valoarea pensiei minime vor crește, în medie cu 450 de lei. De asemenea, de la 1 octombrie 2021, toți pensionarii vor beneficia de o indexare cu 3,86% a pensiilor. „Toți pensionarii vor beneficia de majorări semnificative, atât cei cu stagiul incomplet, cât și cei cu stagiul deplin. Costurile acestei majorări sunt acoperite de acumulările bugetare din acest an, care au crescut. Sunt resursele interne ale statului care vor fi prioritizate în așa fel încât să acopere cheltuielile pentru creșterea semnificativă a pensiilor. Sunt sigură că veștile bune pentru pensionari vor continua”, a declarat prim-ministrul Gavrilița. Ministrul Marcel Spatari a spus: „Noile modificări prevăd sprijin pentru pensionarii  vulnerabili, cu cele mai mici pensii. 428 de mii de oameni vor beneficia de aceste creșteri”. Deputatul Dan Perciun a menționat: „Este un rezultat important, care va contribui la creșterea bunăstării populației. Din păcate, în țara noastră cei mai vulnerabili sunt persoanele cu dizabilități și pensionarii. Credem că asemenea măsuri sunt necesare și trebuie continuate. Vor urma și alte noutăți bune pentru pensionari. Am făcut mai multe angajamente, care vor fi onorate. Vreau să sper că aceste măsuri vor fi adoptate în Parlamentul Republicii Moldova cu voturile tuturor deputaților.” În această săptămână urmează să fie adoptate hotărârile de Guvern și proiectele de lege care susțin această majorare de pensii. 
3 septembrie 2021
20:30
De la 1 septembrie curent, regulile privind stabilirea tarifelor pentru serviciile poștale au fost modificate, prețurile devenind liberalizate integral. Un proiect, în acest sens a fost aprobat, astăzi în ședința de Guvern. Potrivit noilor prevederi, toți prestatorii de servicii poștale vor avea drepturi și obligațiuni egale, iar tarifele pentru serviciile poștale vor fi aplicate unic pe întreg teritoriul țării. De remarcat este faptul că până la 1 septembrie curent, furnizorul de serviciu poștal universal, Î.S. „Poșta Moldovei” a beneficiat de tarife preferențiale, ceilalți operatori poștali având obligația să stabilească un tarif de cel puțin 3 ori mai mare decât tariful preferențial. Totodată, au fost aprobate cerințele minime privind amenajarea spațiilor oferite de furnizorii de servicii în locurile de schimb internațional al poștei. Astfel, furnizorii de servicii poștale vor putea să supună trimiterile poștale internaționale controlului vamal în spații amenajate conform unor cerințe, printre care marcarea cu panou ”Zona de control vamal” a spațiului delimitat de restul teritoriului, echipamente pentru manipularea mărfurilor în conformitate cu specificul trimiterilor poștale internaționale, terminale de introducere automată a datelor, sistem de supraveghere video etc. Menționăm că din totalul de 57 furnizori de servicii poștale înregistrați în RM, doar 12 furnizori dispun de locuri de schimb internațional al poștei, cărora li se oferă o perioadă de 6 luni pentru amenajarea locurilor respective conform noilor cerințe.
17:00
Dragoș Guțu a fost numit astăzi, de Cabinetul de miniștri, în funcția de director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Noul director este expert în domeniul gestionării afacerilor, managementului proiectelor și echipelor. Între 2016 și 2018, a fost director comercial MENA/CIS (Africa de Nord, Orientul Mijlociu și CSI), responsabil de elaborarea și implementarea strategiei comerciale regionale ( în 34 țări), în cadrul GlaxoSmithKline Turcia (Istanbul). În perioada ianuarie 2015 și aprilie 2016, Guțu a deținut funcția de Director General ( pentru Kazahstan și Asia Mijlocie/Mongolia) în cadrul aceleiași companii. În perioada aprilie 2013 -ianuarie 2015, a fost responsabil de elaborarea și implementarea strategiilor de promovare a portofoliului de produse și lansarea produselor noi, în cadrul GlaxoSmithKline Rusia. Este absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, (1997), iar în 2008 a absolvit Universitatea Chicago, SUA, Școala de Business Booth.
17:00
Autoritățile din Republica Moldova și Grecia vor semna un Aranjament Administrativ pentru aplicarea Acordului în domeniul securității sociale dintre cele două state. Semnarea documentului va permite cetățenilor Republicii Moldova să beneficieze de dreptul la pensie, chiar dacă nu au realizat un stagiu minim de cotizare, de 15 ani, necesar pe teritoriul țării noastre pentru a putea primi pensia, dar au realizat această condiție prin totalizarea perioadelor de asigurare în ambele state.   La stabilirea pensiei fiecare stat va aplica legislația sa în vigoare. Atât Republica Moldova cât și Republica Elenă vor calcula și achita pensia pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporționalității.   În temeiul Acordului se stabilesc doar pensiile de asigurări sociale şi indemnizaţiile de dizabilitate cauzată de un accident la locul muncă sau o boli profesionale. Prevederile Acordului şi ale Aranjamentului creează condiţii favorabile pentru migranţii din Republica Moldova ca să revină în ţară, deoarece la atingerea vârstei de pensionare aceştia vor putea beneficia de drepturile de securitate socială dobândite în Republica Elenă.   Aranjamentul Administrativ pentru aplicarea Acordului în domeniul securității sociale dintre cele două state urmează a fi semnat în data de 8 septembrie curent, în cadrul vizitei ministrului de externe elen în Republica Moldova.
14:30
Achiziția în valoare de 500 de milioane de lei, inițiată de fosta conducere a Agenției Servicii Publice, a fost stopată de noua conducere a instituției, în urma unei verificări efectuate de Corpul de control al prim-ministrului. Decizia a fost anunțată astăzi, în cadrul unui briefing susținut de prim-ministrul Natalia Gavrilița și directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu.  Corpul de control al prim-ministrului a depistat în cadrul unei verificări mai multe nereguli legate de această achiziție. Astfel, licitația nu era inclusă în planul de achiziții anual al instituției, iar procesul a fost desfășurat cu multiple încălcări ale legii, inclusiv legate de termenele de publicare a anunțului, modificarea de mai multe ori a sumei achiziției și a termenelor-limită pentru depunerea ofertelor. Achiziția a fost organizată în grabă, deși stocurile ASP de blanchete pentru pașapoarte și cantitatea de blanchete disponibilă conform contractelor deja semnate asigurau pașaportizarea fără probleme pentru cel puțin un an înainte. Există un decalaj enorm în valoarea ofertelor, fapt care denotă că inițiatorii licitației ar fi admis nereguli la întocmirea caietului de sarcini.   Premierul Natalia Gavrilița a declarat în cadrul briefingului: „Am suficiente motive să consider această schemă drept una de corupție și delapidare, făcută în detrimentul cetățenilor și în folosul unui grup restrâns de persoane”.   Dosarul cu documentele ridicate de Corpul de Control al Prim-ministrului urmează a fi trimis Procuraturii pentru inițierea unei anchete.   În cadrul aceluiași briefing, Directorul Agenției Servicii Publice a anunțat ieftiniri la o serie de servicii oferite de instituție. Este vorba de revenirea la grila de prețuri anterioară scumpirilor operate de Guvernul Chicu. Reducerea de prețuri la serviciile ASP ar urma să fie propusă în următoarele săptămâni:   „Vor urma mai multe ieftiniri, inclusiv bazate pe trecerea unor servicii în regim online și pe prețul corect pe care urmează să îl contractăm pentru blanchete la următoarea licitație”. Mircea Eșanu a declarat că în timpul apropiat urmează să fie anunțată o nouă licitație pentru achiziționarea de blanchete pentru pașapoarte.
09:00
Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut, astăzi, o întrevedere cu Jean Yves Le Drian, ministrul Europei și Afacerilor Externe al Republicii Franceze, aflat în vizită oficială în Republica Moldova. Premierul Natalia Gavrilița a mulțumit părții franceze pentru semnalul puternic de susținere oferit țării noastre după vizita Președintelui Maia Sandu la Paris în februarie 2021. Premierul a salutat deschiderea autorităților franceze de a susține apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, și pentru augmentarea asistenței europene pentru Republica Moldova. Prim-ministrul și-a exprimat certitudinea că preluarea de către Franța a Președinției Consiliului UE, începând cu 1 ianuarie 2022, va contribui pozitiv la agenda noastră de cooperare. „Avem un mandat puternic și suntem gata să începem reformele atât de necesare ca să schimbăm Moldova, să curățăm sistemul de corupție, să construim instituții puternice și să ne asigurăm că oferim cetățenilor noștri o viață mai bună. Ne bazăm și pe sprijinul și susținerea partenerilor noștri din Franța pentru implementarea acestor reforme”, a menționat prim-ministrul, Natalia Gavrilița. Cei doi oficiali au discutat despre acordurile interguvernamentale care urmează să fie semnate în scurt timp, printre care Convenția între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit. La fel a fost pusă în discuție și negocierea acordului-cadru interguvernamental în domeniul securității sociale, care să asigure protecția drepturilor sociale ale cetățenilor moldoveni, care au desfășurat sau desfășoară o activitate de muncă în Republica Franceză și viceversa. De menționat că Republica Franceză oferă sprijin continuu în realizarea reformelor sectoriale în Republica Moldova prin intermediul Agenției Franceze de Dezvoltare (ADF). Începând cu luna martie 2021 au avut loc mai multe misiuni ale ADF în Moldova în cadrul cărora au fost identificate sectoarele prioritare. În curând va avea loc o nouă misiune care, împreună cu guvernul de la Chișinău, va identifica potențiale proiecte de cooperare și finanțare ale Agenției. În acest context Prim-ministrul Gavrilița a enumerat câteva domenii prioritare de dezvoltare unde este nevoie de expertiza ADF: reîmpădurirea și irigarea; modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și a sistemelor de canalizare; interconexiunile electrice și eficiența energetică în clădiri. Premierul Gavrilița a invitat companiile franceze să beneficieze de condițiile atractive, inclusiv fiscale, oferite de Zonele Economice Libere, Parcurile Industriale și Parcurile IT din Moldova.  
2 septembrie 2021
18:30
Premierul Natalia Gavrilița a avut astăzi o întrevedere cu liderii grupurilor de lucru a Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, în cadrul căreia au fost discutate mai multe proiecte de inițiativă pentru eliminarea constrângerilor în activitatea antreprenorială și susținerea întreprinderilor în perioada pandemică. Potrivit premierului, Guvernul va susține inițiativele cu impact, care să acorde suport mediului economic și societății în general.  „Guvernul lucrează acum la elaborarea unui șir de acțiuni pentru susținerea economiei, menținerea locurilor de muncă și protecția socială a cetățenilor. Vom veni cu inițiative pentru subvenționarea timpului redus de muncă pentru salariați și creșterea accesului la capital de lucru pentru companii. La fel, sunt necesare soluții pentru transportul public și interurban, acolo fiind cele mai mari focare de infectare. Împreună cu dvs., vom analiza cele  mai afectate domenii și vom veni cu acțiuni cât mai targetate pe sectoare și propuneri de politici care ar ajuta aceste sectoare să rămână competitive”, a declarat Natalia Gavrilița.  Șefii celor 7 grupuri de lucru au prezentat propuneri pe domeniile lor de competență. Astfel, s-a vorbit despre modificări legislative ce țin de digitalizarea economiei, armonizarea legislației naționale la cea europeană privind datele cu caracter personal, îmbunătățirea cadrului legal în domeniul concurenței. Totodată, a fost propusă reconceptualizarea funcției organelor de control, cu accent pe prevenire și consultanța antreprenorilor în aplicarea prevederilor legislative.  Inițiative economice au fost prezentate și în scopul facilitării comerțului transfrontalier, în conformitate cu Acordul DCFTA. De asemenea, participanții au examinat mai multe opțiuni privind promovarea inovației tehnologice în diverse sectoare ale economiei, precum asigurarea în format electronic a unui set minim de documente fără necesitatea prezentării fizice la ridicarea actului. În acest context, s-a convenit organizarea unei ședințe de lucru cu autoritățile implicate pentru coordonarea acțiunilor necesare.  „Suntem dispuși să oferim ajutor din partea statului, să venim cu politici curajoase prin care să stimulăm cererea pe piață, activitatea economică și să ajutăm populația vulnerabilă. Trebuie să moderăm valul pandemic din această toamnă și să reducem impactul acestuia asupra familiilor și agenților economici. Într-o săptămână rog să venim cu acțiuni concrete, sistematizate pe diverse domenii. Este important să ne bazăm pe analize bine gândite și să consolidăm capacitatea statului”, a conchis premierul Gavrilița.
28 august 2021
14:30
Natalia Gavrilița și Denys Shmyhal au semnat Protocolul cu privire la amendarea Acordului privind comerțul liber dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei. Premierul Natalia Gavrilița a menționat: „Acest protocol reconfirmă voința celor două țări de a contribui reciproc la dezvoltarea relațiilor comercial-economice bilaterale. Documentul va facilita investițiile și va încuraja mediul de afaceri să valorifice pe deplin regimul comercial existent cu UE.” Așadar, în practică, producătorii autohtoni vor putea importa materii prime și componente originare din Ucraina pentru a le prelucra în Republica Moldova, iar ulterior le vor exporta produsul final în statele membre UE, însoțindu-l de certificatele de origine moldovenească fără taxă sau cu taxa vamală redusă, conform regimului preferențial existent.
27 august 2021
09:00
Subiectele prioritate de pe agenda moldo-polonă au fost discutate astăzi în cadrul întrevederii dintre premierul Natalia Gavrilița și președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, aflat în vizită oficială în țara noastră. Șeful Executivului a salutat vizita înaltului oaspete la Chișinău și a mulțumit pentru sprijinul constant și semnificativ oferit țării noastre de către Polonia, în mai multe domenii prioritare: integrare europeană, , gestionarea crizei pandemice prin donarea echipamentelor medicale, dar și asistența oferită de partea polonă în cadrul Programului de Asistență pentru Dezvoltare (Polish Aid). Premierul a accentuat că integrarea europeană este principala prioritate strategică a Guvernului: „Ne-am angajat să depunem toate eforturile necesare pentru a avansa semnificativ în implementarea Acordului de Asociere cu UE și asigurarea standardelor europene în Republica Moldova”, adăugând că autoritățile se vor concentra pe reforma justiției și combaterea corupției, precum și pe reformele economice și sociale necesare pentru creșterea bunăstării cetățenilor.   Valorificarea potențialului comerical-economic bilateral a constituit un alt subiect pe agenda discuțiilor. În acest context, premierul a exprimat deschiderea Republicii Moldova pentru promovarea exporturilor de mărfuri moldovenești pe piața poloneză, în condițiile în care Republica Polonă rămâne a fi un partener valoros pentru țara noastră, ocupând poziția de frunte printre țările UE la importul vinurilor moldoveneşti. La rândul său președintele Andrzej Duda a declarat că este gata să ofere ajutor necondiționat Republicii Moldova pentru parcursul său european și pentru edificarea unui stat puternic economic, stabil și sigur în regiune. Acesta a declarat că guvernul Poloniei este gata să ofere asistență pentru reforme în agricultură, securitate, educație și justiție. Oficialii au menționat că dialogul de astăzi va contribui la impulsionarea cooperării bilaterale în domeniile social, politic, economic și cultural. Președintele Republicii Polone, Andrzej se va afla în Republica Moldova, în perioada 26-27 august și va participa la evenimentul festiv dedicat Zilei Independenței Republicii Moldova.
26 august 2021
12:00
Stela Jemna a fost numită în funcția de șefă de Cabinet al prim-ministrului Natalia Gavrilița. Numirea a avut loc după ce Adrian Băluțel, fostul șef, a decis să își păstreze mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Stela Jemna a fost manager de programe, cu o experiență în coordonarea proiectelor cu finanțare externă și a programelor de dezvoltare a politicilor publice ori proiectelor sociale. Are un masterat în domeniul Managementului Administrației Publice la Universitatea Georgia State University din Atlanta, Georgia, SUA și studii de licență în economie, obținute la Facultatea Finanțe a Academiei de Studii Economice din Moldova. Stela Jemna este absolventă a programelor Fulbright, Edmund S. Muskie, Programul Edward R. Murrow pentru jurnaliști și a Institutului ASPEN România.
11:00
Prim-ministrul Natalia Gavrilița l-a prezentat colectivului Agenției Proprietății Publice, pe noul director al instituției, Eugeniu Cozonac, numit în funcție, ieri, în cadrul ședinței de Guvern. Premierul a menționat că acesta are o vastă experiență profesională în managementul mai multor companii mari de tehnologii informaționale din SUA și Marea Britanie. Natalia Gavrilița a precizat că Guvernul are așteptări mari de la APP în ceea ce privește administrarea întreprinderilor aflate în proprietatea statului: „Avem foarte multe probleme pe care trebuie să le rezolvăm - Arena Chișinău, concesionarea Aeroportului, Loteria Moldovei ș.a. Trebuie să asanăm aceste întreprinderi, să le facem să lucreze, să le readucem valoarea pe care o pot avea și, prin ele, să aducem venituri în bugetul de stat. Vreau să mergem ferm în direcția dezvoltării, să introducem mecanisme eficiente de guvernare corporativă la întreprinderile de stat, să aducem profesioniști la conducerea acestora și să ne mândrim cu rezultatele activității lor”.  Premierul a declarat că va conlucra îndeaproape cu noua conducere a APP: „Ne dorim rezultate reale în combaterea corupției. Aceasta a ajuns la un nivel atât de înalt în Moldova, încât a devenit principalul impediment în creșterea bunăstării oamenilor. Concomitent cu aceasta, se cer de urgență implementarea unor acțiuni concrete pentru dezvoltarea APP”. Eugeniu Cozonac a mulțumit pentru încrederea care i-a fost acordată de Guvern și a menționat, la rândul său, că va avea o abordare pragmatică în conducerea Agenției, astfel încât să obțină eficiență cât mai mare în activitatea acesteia: „De astăzi începe un capitol nou la APP, sper să fim un exemplu. Vreau să avem o competiție sănătoasă și să fim mândri de ceea ce facem, iar rezultatele activității APP să se reflecte în creșterea bunăstării fiecărui cetățean al țării”.  
08:30
PROGRAM 30 ANI de la proclamarea Independenței Republicii Moldova   27 AUGUST 2021 Piața Marii Adunări Naționale   08:30 – 09:00 – DEPUNERE DE FLORI – monumentul „Maica Îndurerată” 09:20 – 09:50 – DEPUNERE DE FLORI – monumentul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” 10:00 – 10:20 – „MOLDOVA SUVERANĂ” – FESTIVITATE de INAUGURAREaSărbătorii Naţionale Ziua Independenței Republicii Moldova                           10:00 – Ceremonial protocolar:COLANUL PREZIDENȚIAL – Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu                           10:01-10:10 – UVERTURĂ muzical-plastică „SUVERANITATE”   Orchestra PREZIDENȚIALĂ Orchestra Națională Simfonică a CP „Tele-Radio Moldova”, Capela Corală „Doina”, Studioul muzical-coral „Lia – Ciocârlia”, Școala de muzică„ Maria Bieșu” (40 violoniști) Eugen DOGA (pian) SOLIȘTI: BRIOSONORES; Cristi Aldea-TEODOROVICI & Simona SEVERIN                        10:10-10:12 – Președintele Republicii Moldva, Maia Sandu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, Prim-ministrul Republicii Moldva, Natalia Gavrilița                         10:12-10:13– Președintele RM – INAUGURAREA Sărbătorii Naționale Ziua Independenței Republicii Moldova                     10:13-10:15 – IMNUL REPUBLICII MOLDOVA Orchestra Prezidențială, Orchestra Națională Simfonică a CP „Tele-Radio Moldova”, Capela Corală „Doina”, Studioul muzical-coral „Lia- Ciocârlia”;    SOLIȘTI: „BrioSonores”, M. Bulicanu și C. Aldea-Teodorovici                         10:15-10:20 – Președintele Republicii Moldva, Maia Sandu  – mesaj-FELICITARE 10:25 – 10:45 – PARADA MILITARĂ 10:45 – 10:55 – GÂNDURI PENTRU şi DESPRE Ţară… 10:55 – 12:45 – SPECTACOL „MOLDOVENII CÂND SE STRÂNG…”                            participă: Orchestra de muzică populară a Fraților ADVAHOV;                            SOLIȘTI: Zinaida JULEA, Mihai CIOBANU, Zinaida BOLBOCEANU, Surorile                            OSOIANU, Gabriel NEBUNU, „Catharsis”, Maria ILIUȚ &                             „Crenguță de Iederă”, Nicolae GRIBINCEA și „Plăieșii” și                              Ansamblul folcloric „Romanița”, Baletul Național „JOC”                 13:00-13:30 – RECITAL – Cristofor Aldea-TEODOROVICI Orchestra 13:30 – 16:00 – CinePark VIDEO: COLAJ DOCUMENTAR „MOLDOVA SUVERANĂ” VIDEO: FILME scurt metraj – promovarea imaginii Republicii Moldova („Go on. Fruits from Moldova”, regizor, Viorel MARDARE)   TRANSMISIUNE TV – CONCERT tematic „MOLDOVĂ – TU EȘTI PATRIA MEA!” participă: Orchestra Națională Simfonică și Corul Național de Cameră; Eugen DOGA, Iuire MAHOVICI și Anatol LAPICUS, Mariana BULICANU, Taisia CARAMAN, Adriana BABIN, Aliona TRIBOI, Cătălin JOSAN, Pașa PARFENI, Viorel BURLACU și BRIOSONORES
25 august 2021
20:30
Cetățenii Republicii Moldova vor putea primi la locul de reședință acte și alte documente solicitate de la instituțiile de stat, prin intermediul unui nou serviciu guvernamental de livrare (denumit MDelivery), care va fi dezvoltat în baza Conceptului aprobat de Guvern astăzi, 25 august 2021. Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a menționat că proiectul are drept scop oferirea autorităților, instituțiilor publice și prestatorilor de servicii publice, o soluție tehnică eficientă, fiabilă și modernă, care urmează a fi utilizată în calitate de mecanism unic de livrare fizică a rezultatelor prestării serviciilor publice către beneficiari. Platforma informațională MDelivery va fi dezvoltată prin conexiunea celor trei subiecți: prestatorul serviciului public, în calitate de expeditor, beneficiarul serviciului public, în calitate de destinatar al livrării, și furnizorul de servicii poștale. Această platformă va diminua costurile pentru toate cele trei părți implicate și va eficientiza procesul de livrare a rezultatului serviciului public spre beneficiar. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a solicitat instituțiilor responsabile să asigure dezvoltarea acestui serviciu cât de curând posibil, pentru a oferi cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv celor din diaspora, posibilitatea de a recepționa rezultatele serviciilor publice (acte, certificate etc.) la locul de aflare a acestora, prin intermediul noului serviciului guvernamental de livrare.   „Acest Concept este important în special pentru cetățenii din diaspora, care vor putea beneficia de livrarea serviciilor publice fără a se deplasa la distanțe mari, pentru a se prezenta la ambasade”, a adăugat Natalia Gavrilița. Dezvoltarea și menținerea funcționalității serviciului guvernamental de livrare (MDelivery), pentru primul an de implementare (anul 2021), se va realiza din mijloacele Proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”. Costurile anuale pentru administrarea serviciului MDelivery se estimează la circa 400 mii lei și vor fi acoperite din contul bugetului de stat, prin finanțarea centralizată a Instituției publice „Agenția de Guvernare Electronică” pentru anul 2022.  
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.