Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Decizia CCM referitoare la Stadionul Republican înseamnă o revenire la normalitate, prin respectare acordului dintre Statele Unite și Guvernul de la Chișinău

Radio Chisinau, 22 iulie 2021 18:40

Decizia Curții Constituționale referitoare la Stadionul Republican înseamnă o revenire la normalitate, prin respectare acordului dintre Statele Unite și Guvernul de la Chișinău, a subliniat comentatorul politic, Ion Tăbârță, invitat în cadrul emisiunii „Ora de vârf”, de la Radio Chișinău.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 10 minute
09:40
Aproape 35 de miliarde de lei au fost acumulate la bugetul public național în primele șase luni ale acestui an, exceptând transferurile și dobânzile, în creștere cu 5,9 miliarde lei față de perioada similară a anului trecut, anunță Ministerul Finanțelor, citat de mold-street.com.
Acum 15 minute
09:35
Constituția pe înțelesul copiilor a devenit accesibilă cititorilor Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”. Parlamentul a oferit gratuit 100 de exemplare, cu ocazia Zilei Constituției, care este marcată astăzi, informează MOLDPRES cu referire la Direcția generală comunicare și relații publice a Legislativului.
Acum 30 minute
09:30
Cargobotul care a blocat Canalul Suez în martie, perturbând comerțul global, a ajuns în portul olandez Rotterdam. Ever Given este încărcat cu mai mult de 18.000 de containere, scrie Rador.
09:20
Radio România Chișinău realizează o serie de interviuri cu asociațiile reprezentative ale basarabenilor din România pentru a vă prezenta mai multe detalii despre cum e să studiezi peste Prut și care este rolul asociațiilor. Astfel, am discutat cu Președintele Asociației Studenților Basarabeni din Petroșani, Ilie Iucal.
Acum o oră
09:15
Primăria municipiului Chișinău informează că pe data de 29 iulie, cele 2 puncte de vaccinare mobile: autobuz și troleibuz, în intervalul orelor 10:00-18:00, se vor afla în următoarele locații: troleibuzul va fi în sectorul Râșcani, bd. Moscova, în preajma restaurantului McDonalds”, iar autobuzul se va deplasa în orașul Vatra, str. Ștefan cel Mare, 9, în preajma Centrului de Sănătate.
09:00
Parlamentul se convoacă astăzi începând cu ora 10:00 în ședință. Deputații vor alege organele de conducere ale Legislativului, potrivit unui anunț făcut, acum două zile, de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Andrei Spânu.
08:55
Premierul britanic, Boris Johnson, va cere liderilor mondiali să asigure mai mult de 5 miliarde de dolari pentru a gestiona o criză a educației la nivel mondial, scrie Rador.
Acum 2 ore
08:45
Reforma justiției este un proces care nu poate fi realizat într-un an sau doi, iar promisiunile privind reformarea rapidă a sistemului judiciar sunt utopice. Totuși, în urma alegerilor anticipate, Republica Moldova are o șansă unică de a începe curățarea sistemului de elemente corupte prin evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor. Opiniile au fost formulate în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, notează IPN.
08:35
Prestigioasa Metropolitan Opera din New York, care și-a închis porțile în martie 2020 din cauza pandemiei de coronavirus, a anunțat marți că va solicita spectatorilor, precum și tuturor membrilor echipelor sale tehnice și muzicale să fie vaccinați înainte de debutul stagiunii viitoare, preconizată pentru septembrie, informează AFP citat de AGERPRES.
08:20
Compania farmaceutică americană Pfizer a anunțat miercuri că o a treia doză de vaccin anti-COVID-19 poate „impulsiona puternic” protecția împotriva variantei Delta a coronavirusului SARS-CoV-2, comparativ cu schema de vaccinare cu două doze, potrivit datelor preliminare ale unui studiu, relatează EFE, citat de digi24.ro.
08:10
Petroliștii au creat un „stat în stat”, iar criza de pe piața carburanților este una artificială. Opiniile au fost exprimate de fostul vicepreședinte al Parlamentului Alexandru Slusari și economistul Veaceslav Ioniță. Potrivit lor, petroliștii încearcă să-și impună propriile reguli, în condițiile unor instituții de reglementare ineficiente, notează IPN.
Acum 24 ore
20:10
Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a convocat ieri în ședință reprezentanții Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și antreprenorul care execută lucrări de construcție la două proiecte de eficientizare energetică a clădirilor liceelor din Holercani și Ungheni, transmite MOLDPRES.
19:55
Potențiale soluții în procedura de achitare a subvențiilor pentru stimularea creditării producătorilor agricoli au fost examinate ieri la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), care a organizat o ședință de lucru cu reprezentanții băncilor comerciale și organizațiilor de creditare nebancară, transmite MOLDPRES.
19:40
Conducerea Agenției Proprietății Publice (APP) este acuzată de trucarea concursului pentru selectarea administratorului întreprinderii de stat Moldaeroservice. Acuzațiile au fost formulate în cadrul unei conferințe de presă la IPN, de Alexei Rogov, șef al Direcției Operațiuni de Zbor la Moldaeroservice și unul din pretendenții la fotoliul de administrator.
19:20
Universitatea de Stat din Moldova (USM) și-a reconfirmat poziția de lider printre universitățile din țara noastră, potrivit ediției din iulie curent a clasamentului mondial Ranking Web of Universities (Webometrics), un top realizat de Consiliul Superior pentru Cercetări Științifice din cadrul Ministerului Științei și Inovării al Spaniei, transmite MOLDPRES.
19:10
Autoritățile din Sri Lanka au anunțat că cel mai mare filon de safire din lume a fost găsit accidental în curtea unei case din zona Ratnapura, informează BBC, citat de digi24.ro.
19:00
Un masiv incendiu forestier activ în sudul Turciei s-a răspândit în orașul Manavgat după ce flăcările au fost întețite, miercuri, de vântul puternic, conform primarului localității. Televiziunile au prezentat imagini cu locuitori care alergau să se urce în mașini în timp ce străzile erau învăluite în fum, relatează Reuters, citat de AGERPRES.
18:45
Șoferii și taxatorii troleibuzelor din Chișinău au uniforme noi, anunță Regia Transport Electric Chișinău, pe pagina sa de Facebook, transmite IPN.
18:35
Inspectoratul Național de Securitate Publică lansează operațiunea „Pietonul” și precizează că în prima jumătate a anului au avut loc 95 de accidente cu implicarea pietonilor care traversau strada în loc interzis. În consecință, 11 oameni au decedat, iar 86 au fost traumatizați. Acțiunea se va desfășura în toată țara, timp de 10 zile, scopul acesteia fiind prevenirea victimizării pietonilor prin accidente de circulație, și mai cu seamă a minorilor, transmite IPN.
18:25
Odată cu recenta semnare, de către Irlanda, a declarației politice de stimulare a capacităților europene în domeniul tehnologiilor cuantice, al securității cibernetice și al competitivității industriale, toate statele membre s-au angajat să conlucreze, împreună cu Comisia Europeană și cu Agenția Spațială Europeană, pentru a construi EuroQCI, o infrastructură securizată de comunicații cuantice care va acoperi întreaga UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, scrie AGERPRES.
18:15
Alte 166 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 16 sunt de import: 4-Turcia, 3-Franța, 3-Italia, 2-Marea Britanie, 2-Irlanda, 1-Germania, 1-Rusia. Numărul total de teste efectuate – 5.601, dintre care 1.355 – teste Rapid -Antigen anunță MSMPS.
18:10
Împlinirea a 100 de ani de la nașterea renumitului lingvist cu renume mondial, a fost marcată la Chișinău printr-o lansarea de carte, “Eugeniu Coșeriu – Vocația Universalității”. Volumul, parte a colecției „Personalități notorii”, scos de sub tipar de editura Știința, este coordonat de conferențiarul Universității „Alecu Russo” din Bălți, doctorul habilitat, Gheorghe Popa, și conține articolele a 52 de autori.
18:00
Ministerul Sănătății anunță că 469. 986 de persoane au fost vaccinate cu schema completă împotriva virusului Covid-19.
17:50
Persoanele vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă și care sosesc din statele UE și SUA vor fi scutite de obligația autoizolării după sosirea în Anglia începând cu 2 august, a anunțat miercuri ministrul britanic al transporturilor, Grant Shapps, relatează Reuters și AFP, citat de AGERPRES.
17:40
Construcția gazoductului Nord Stream 2 ar trebui să fie completată până la finalul lunii august, iar primele livrări ar putea începe anul acesta, a anunțat Rainer Seele, directorul general al OMV AG, informează agenția de presă oficială rusă TASS scrie AGERPRES.
17:15
Ieri, 27 august, Comisia Europeană a semnat un contract-cadru de achiziții publice comune cu compania farmaceutică Glaxo Smith Kline pentru furnizarea de „Sotrovimab (VIR-7831)”, un tratament experimental cu anticorpi monoclonali, dezvoltat în colaborare cu VIR biotechnology, potrivit comunicatului, scrie caleaeuropeana.ro.
17:05
Autoritatea Națională de Integritate va putea verifica nu doar averile demnitarilor, dar și cheltuielile pe care le fac în timpul mandatului, potrivit unui proiect de lege elaborat de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate discutat astăzi în cadrul unor dezbateri publice. Astfel, inspectorii de integritate vor putea verifica și așa-numitul „stil de viață” al funcționarilor publici, iar aceștia vor trebui să declare nu doar bunurile pe care le cumpără, dar și serviciile de care beneficiază, cum ar fi vacanțele scumpe. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, unul din autorii proiectului:
16:55
Primul semestru al anului școlar 2021-2022 va începe la 1 septembrie și se va încheia la 24 decembrie, iar cel de-al doilea semestru va începe la 10 ianuarie și se va termina la 31 mai. Pentru clasele a IX-a și a XII-a, semestrul al II-a se va încheia la 25 mai. În septembrie, elevii din clasa I-a vor avea o perioadă de adaptare, în care vor face lecții mai scurte, cu o durată de 35 de minute fiecare, transmite IPN.
16:40
Thailandezii care vor să se trateze împotriva Covid-19 în Bangkok sunt întorși în orașele lor cu trenul, autoritățile încercând să ușureze povara asupra sistemului medical din capitală, transmite CNN, citat de digi24.ro.
16:30
Un colaborator al Inspectoratului de Poliție Râșcani a fost reținut fiind suspectat de coruperea agenților economici care desfășurau activitate comercială în piață, pentru a nu fi documentați pentru diferite abateri legislative, transmite IPN.
16:25
14 din cei 101 membri ai Legislativului Republicii Moldova sunt tineri cu vârsta de până la 35 de ani. Vârsta medie a deputaților din legislatura a XI-a este de 47 de ani, comunică MOLDPRES.
16:15
Un jurnalist rus a fost acuzat de calomnie, aceasta fiind o nouă acțiune împotriva presei independente de investigație, scrie Rador.
16:00
Casa Națională de Asigurări Sociale informează că, persoana asigurată care se află în concediul pentru îngrijirea copilului poate solicita indemnizația lunară pentru creșterea copilului, la alegere, conform următoarelor opțiuni.
15:50
Primul și singurul avion de pasageri construit în România, ROMBAC 1-11, folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu și care a fost adjudecat într-o licitație Artmark, a fost donat, miercuri, Muzeului Național al Aviației Române scrie AGERPRES.
15:40
Șase călători vor fi plasați în carantină după ce au prezentat la trecerea hotarului teste COVID false. Testele au fost ridicate de polițiștii de frontieră și remise Laboratorului tehnico-juridic pentru expertiză, comunică MOLDPRES.
15:30
Radio România Chișinău realizează o serie de interviuri cu asociațiile reprezentative ale basarabenilor din România pentru a vă prezenta mai multe detalii despre cum e să studiezi peste Prut și care este rolul asociațiilor. Astfel, am discutat cu Președintele Asociației „Comunitatea Tinerilor Basarabeni din Constanța”, Vasile Cataraga.
15:20
Certificatul sanitar COVID-19 va deveni obligatoriu pentru accesul în mijloacele de transport pe distanțe lungi în Franța după data de 7 august, a anunțat miercuri ministrul francez al transporturilor, Jean-Baptiste Djebbari, potrivit AFP, citat de AGERPRES.
15:00
Procuratura italiană a lansat o anchetă pentru a stabili originea incendiilor care devastează insula Sardinia și dacă a fost vorba de un gest intenționat, au relatat media italiene citate miercuri de dpa citat de AGERPRES.
14:45
Legea privind piața produselor petroliere trebuie să asigure un echilibru între interesul consumatorului și funcționalitatea sistemului petrolier. Petroliști, experți și persoanele interesate au venit cu propuneri în cadrul consultărilor publice cu referire la amendamentele asupra legii menționate. Potrivit acestora, e nevoie să se intervină și pe metodologie, și pe marja comercială specifică adoptată, transmite IPN.
14:35
Comisia municipală Extraordinară de Sănătate Publică a dispus ieri revenirea la Codul galben de alertă sanitară în municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.
14:30
S-au împlinit 100 de ani de la nașterea ilustrului lingist Eugeniu Coșeriu, membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române, Doctor Honoris Causa a 40 de universități din lume, autor a peste 50 de volume și sute de articole în mai multe limbi. De ziua centenarului marelui cărturar, la 27 iulie, Editura „Știința” și Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” au lansat volumul „Egeniu Coșeriu: Vocația universalității”. Lansarea volumului a avut loc la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”. La eveniment au participat reprezentanți ai mediului academic, universitar, filologi, critici și istorici literari, oameni de cultură, reprezentanți media.
14:20
Constanța este un oraș românesc cu o populație de 310.471 de locuitori. După București, Constanța este unul dintre cele patru mari orașe de dimensiuni aproximativ egale din România, alături de Iași, Cluj-Napoca și Timișoara. Constanța este unul dintre principalele centre industriale, comerciale și turistice ale României. Portul orașului este cel mai mare port de pe Marea Neagră și unul dintre cele mai mari porturi din Europa.
14:00
Arhitectul-șef al Consiliului raional Criuleni și administratorul unei companii de proiectare au fost reținuți în mai multe dosare de corupție, anunță CNA.
13:50
Uniunea Europeană investește și în proiectele sociale din regiunile Republicii Moldova, încercând să soluționeze cele mai importante probleme cu care se confruntă cetățenii. În cadrul emisiunii „Alternativa Europeană”, am analizat câteva dintre proiectele sprijinite financiar de UE. Unul dintre acestea este sprijinul oferit asociației „Autism Hope” din Bălți, care s-a redeschis grație banilor europeni. Liuba Baciurin de la „Autism Hope” povestește că centrul are în prezent aproximativ 40 de beneficiari și spune sincer că organizația și-ar închide ușile dacă nu ar fi banii europeni.
13:45
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ar urma să plafoneze prețurile doar la benzina A95 și la motorină, iar condițiile de licențiere pentru importatori ar urma să fie modificate, potrivit unui proiect de lege discutat astăzi la Parlament, care a provocat reacții contradictorii din partea operatorilor, consumatorilor și experților.
13:40
Atleta Lilia Fisikovici pleacă astăzi spre Tokyo, unde va participa la proba atletism, maraton, la Jocurile Olimpice. Este pentru a doua oară când sportiva participă la Jocurile Olimpice. Atleta spune că are mai multă încrede în ea, în urma experienței obținute la olimpiada anterioară, informează portalul Comitetului Național Olimpic.
13:30
Concernul rus "Gazprom" și compania "Moldovagaz", pregătesc un nou contract de furnizare a gazelor naturale în R. Moldova. Potrivit agenției INFOTAG, anunțul a fost făcut de președintele consiliului de administrație al companiei "Moldovagaz", Vadim Ceban, la un post de televiziune. El a spus că "noul contract prevede corecția prețurilor gazelor naturale pentru R.Moldova în direcția majorării acestora".
13:20
13:15
Una dintre provocările viitoarei guvernări de la Chișinău va fi abordarea relației cu Federația Rusă și gestionarea riscurilor de securitate care survin de la Kremlin. Întrebați de Radio Chișinău, unii experți în securitate consideră că Republica Moldova are nevoie de o poziție foarte precisă în abordarea problemei relației interstatale Republica Moldova - Federația Rusă.
13:05
Comisia Electorală Centrală a decis să aplice amenzi mai multor partide politice pentru că nu au prezentat rapoarte privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2021, transmite IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.