Gata pentru orice: Rusia a testat „internetul suveran” și s-a deconectat de la internetul global

Agora.md, 22 iulie 2021 18:30

Rusia a testat cu succes deconectarea de la internetul global în iunie şi iulie. Țara a adoptat legislaţia, cunoscută sub numele de legea „internetului suveran”, la sfârşitul anului 2019, urmărind să protejeze ţara de tăierea infrastructurii străine, ca răspuns la ceea ce Moscova a numit „natura agresivă” a strategiei naţionale de securitate cibernetică a Statelor Unite, aminteşte Reuters, transmite Digi24.ro.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum 5 minute
09:50
Restricțiile impuse de autorități ca urmare a pandemiei de Covid-19, scăderea cererii pe piața moldovenească și reducerea prețurilor la carburanți au provocat și o diminuare semnificativă a veniturilor unuia dintre cei mai mari jucători de pe piața petroleiră. Potrivit raportului anual al al companiei, în 2020 aceasta a înregistrat venituri din vânzări de circa 3,73 miliarde de lei, cu 2,04 miliarde lei mai puțin decât în 2019, adică în scădere cu 35,4%.
Acum 15 minute
09:40
Parlamentul de la Chișinău, ales la 11 iulie 2021, se întrunește în ședință pentru a alege organele de conducere și pentru a forma comisiile permanente.
09:40
Studiile la Universitatea „B.P.Hasdeu” din Cahul l-au ținut aproape de părinți și i-au oferit un mediu familial, perfect pentru studii. Despre anii de studenție, experiențele dobândite și relațiile umane de valoare, ne-a vorbit într-un scurt interviu, Lilian Cojocaru, manager regional sud Mobiasbanca OPT – Group, absolvent USC.
09:40
Piața produselor petroliere se află de mai mult timp într-o criză provocată de acțiunile contrar legii a ANRE. Metodologia aplicată în prezent duce la monopolizarea pieței, distrugerea micilor companii în favoarea câtorva companii mari transnaționale, creșterea pieței gri de vânzare a produselor petroliere și lipsirea agricultorilor de prețuri reduse la motorină. De această părere este expertul economic Veaceslav Ioniță
Acum o oră
09:10
Copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani care riscă să sufere complicaţii grave din cauza COVID-19 vor putea fi vaccinaţi începând cu 1 august în Israel. Anunțul a fost făcut de către autorităţile sanitare, scrie Agerpres.
Acum 2 ore
08:40
Primăria municipiului Chișinău informează că la data de 29 iulie, cele două puncte de vaccinare mobile - autobuzul și troleibuzul se vor afla, în intervalul orelor 10:00-18:00, în următoarele locații: troleibuzul va fi în sectorul Rîșcani,bd. Moscovei, adiacent restaurant „McDonald’s”, iar autobuzul se va deplasa în orașul Vatra, str. Ştefan cel Mare, 1, adiacent CC „Zurzulea”
08:20
În prima jumătate a anului 2021 au fost înregistrate peste o mie de accidente în traficul rutier. În urma acestora, 93 de persoane și-au pierdut viața, iar 1.171 au fost traumatizate. Potrivit oamenilor legii, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut a fost înregistrată o creștere cu 24,33% a numărului de accidente înregistrate și cu 26,45% a persoanelor traumatizate. Totuși, numărul deceselor înregistrate a fost în scădere cu 8,82%.
08:10
În prima jumătate a anului 2021 au fost înregistrate peste o mie de accidente în traficul rutier. În urma acestora, 93 de persoane și-au pierdut viața, iar 1.171 au fost traumatizate. Potrivit oamenilor legii, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut a fost înregistrată o creștere cu 24,33% a numărului de accidente înregistrate și cu 26,45% a persoanelor traumatizate. Totuși, numărul deceselor înregistrate a fost în scădere cu 8,82%.
Acum 4 ore
07:20
Omenirea trăieşte „pe datorie” începând de joi, 29 iulie, deoarece a consumat deja toate resursele naturale pe care le oferă planeta noastră. „Ziua depăşirii” a revenit în acest an la nivelul din 2019, după o scurtă acalmie în 2020 asociată crizei sanitare, potrivit ONG-ului Global Footprint Network.
Acum 12 ore
23:20
În presa ucraineană apar noi detalii despre accidentul aviatic, produs mierciri, 28 iulie în regiunea Ivano-Frankivsk. S-a stabilit că este vorba despre un avion sportiv WT-10 Advantic. Au decedat pilotul și cei trei pasageri ai avionului. Persoanele ce se aflau la moment în casa peste care s-a prăbușit aparatul de zbor au scăpat ca prin minune.
23:10
Un spital de stat, dar și mai multe cartiere au fost evacuate în orașul turc Manavgat din cauza incendiilor izbucnite în zonă. Moldoveanul Constantin Berliba, care este ghid în Antalya, a povestit pentru AGORA despre situația de la fața locului. Potrivit acestuia, incendiul nu este ținut sub control și continue să se extindă în oraș.
22:30
Președintele american Joe Biden s-a întâlnit la Casa Albă cu lidera opoziției din Belarus Svetlana Tihanovskaia, transmite rfi.fr. În timp ce Biden și-a manifestat susținerea, Tihanoskaia a dat de înțeles că speră să fie exercitată mai multă presiune pentru ca Alexandr Lukașenko să elibereze prizonierii politici.
21:50
O fetiță care suferea de un viciu cardiac a fost operată în primele zile de viață de chirurgii Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Micuța s-a născut cu o afecțiune rară: transpoziția vaselor magistrale. Pentru a o salva, medicii au efectuat două intervenții chirurgicale complicate. Astfel, în primele ore după naștere, copila a fost transportată din Bălți la Chișinău pentru a suporta prima intervenție.
21:40
O fetiță care suferea de un viciu cardiac a fost operată în primele zile de viață de chirurgii Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Micuța s-a născut cu un viciu cardiac rar : transpoziția vaselor magistrale. Pentru a o salva, chirurgii au efectuat două intervenții chirurgicale complicate. Astfel, în primele ore după naștere, copila a fost transportat din Bălți la Chișinău pentru a suporta prima intervenție.
Acum 24 ore
19:10
În 2020, a fost înregistrată o creștere semnificativă a numărului de decese, mai exact cu 4.245 de cazuri (+11,7%) mai mult decât în 2019, arată datele Biroului Național de Statistică. Potrivit BNS, unul dintre motivele creșterii mortalității a fost pandemia provocată de virusul COVID-19. Conform informației furnizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în 2020 din această cauză au decedat 2.853 persoane, dintre care 1.490 bărbați și 1.363 femei.
19:00
Dacă ai fost vreodată la Yardsale, cu siguranță știi că vom avea cea mai tare întâlnire din august.

 Și dacă nu ai făcut-o până acum, fii sigur că vei veni la un târg interesant de design, cu oameni și lucruri neobișnuite, decorațiuni luminoase, târg ecologic, un spațiu de curs, o zonă mare pentru copii cu obstacole interesante, muzică faină și muuult verde.
18:50
În anul 2020, R. Moldova înregistra 1,53 milioane de hectare de teren arabil însămânțat cu diverse culturi. Doar cerealele și culturile tehnice constituiau 1,34 milioane de hectare însămânțate. Acestea însă, sunt culturi tradiționale, cu care piața este supraîncărcată, iar cererea mică. Agricultura viitorului ține de inovație, unde își au locul soiurile noi și diversificarea gamei de produse, spun experții în domeniu. Unii agricultori încearcă deja să pună pe roate soluția, iar rezultatele nu se lasă așteptate.
18:30
Studiile la Universitatea „B.P.Hasdeu” din Cahul i-au adus un bagaj imens de cunoștințe și emoții de care își amintește cu drag peste ani. Mariana Pascal este acum antreprenoare în Cahul, având o școală de limba engleză pentru copii, însă este profund recunoscătoare studiilor făcute în cadrul USC și profesorilor care i-au predat adevărate lecții de viață.
18:20
Alte 166 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova în ultimele 24 de ore, iar trei persoane au decedat. Din numărul total de cazuri, 16 sunt de import: patru din Turcia, trei din Franța, trei din Italia, câte două din Marea Britanie și Irlanda, precum și câte un caz din Germania și Rusia.
18:20
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a desfășurat consultări publice privind amendamentele la Legea care reglementează funcționarea Autorității Naționale de Integritate (ANI). Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a prezentat modificările care se propun. Între acestea verificarea averilor, inclusiv a cheltuielilor pe care le au demnitarii în timpul mandatului, declarerea valorii de piață a bunurilor imobile și mobile, dar și remunerarea inspectorilor la nivelul judecătorilor de primă instanță.
18:00
Din această toamnă Republica Moldova va plăti un preț mai mare pentru gazele naturale importate din Federația Rusă, a anunțat șeful Moldovagaz Vadim Ceban. De vină este creșterea cu circa 55% a prețului produselor petroliere înregistrată de la începutul acestui an și tendință regională de majorare prețului și la metan, scrie Mold-Street.com.
17:50
Relaxare totală și odihnă combinată cu răcoare în vreme caniculară, muzică și vin de calitate. La Castel Mimi, încă din 2016 a fost deschisă o piscină semiolimpică, destinată tuturor oaspeților. Aceasta are o lungime de 25 x 13 metri și o adâncime crescândă, de la 1,35 m - 1,8 m, perfectă pentru înotătorii de orice talie.
17:10
Conducătorii și taxatorii de troleibuz din Chișinău vor avea, de acum înainte, uniforme noi. Poze cu noua îmbrăcăminte au fost postate pe pagina de Facebook a RTEC. Schimbarea va contribui la consolidarea spiritului de echipă al angajaților, se arată în comunicatul instituției.
16:40
Transferarea învățământului în mediul online pe durata pandemiei a accentuat necesitatea educației digitale în școli. Profesorii au fost puși în situația de a îmbrățișa cât mai rapid metode de predare inovatoare, pentru ca elevii să poată studia mai ușor materiile școlare online. Din 2018, elevii claselor primare studiază „Educația Digitală” ca disciplină obligatorie, iar pentru a spori abilitățile de predare ale învățătorilor, în cadrul proiectului „Tekwill în Fiecare Școală” cca 1200 de profesori participă la un program de formare în acest domeniu. Din toamnă, ei vor preda la orele de clasă alfabetizarea digitală, crearea de conținut digital, siguranța pe internet, dar și instrumente pentru soluționarea problemelor în mediul online.
16:30
Dezvoltarea tehnologiilor informaționale continuă să stimuleze inovația, să creeze locuri de muncă și să reconfigureze anumite domenii de activitate. Iar domeniul TIC este tot mai solicitat, inclusiv în rândul femeilor pentru că vine cu o serie de avantaje la pachet: locuri de muncă din orice colț al lumii, salarii competitive și oportunități de creștere în carieră. Pentru ca și femeile din regiunile țării să dobândească cunoștințele necesare în domeniu și să aibă posibilitatea să muncească de la distanță din localitățile unde trăiesc, Tekwill a lansat programul „Women in Online Work (WOW)”. Inițiativa a sprjinit educarea a aproximativ 50 de fete și femei din regiunile țării, oferindu-le instruirea necesară și instrumente competitive de angajare. Proiectul a fost lansat cu susținerea Biroului de Cooperare al Elveției în cadrul Proiectului „OPTIM” – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova”, implementat de Helvetas Swiss Intercooperation în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare și al Suediei în cadrul proiectului TEKWILL.
16:20
Dacă istoria se repetă uneori, atunci alegerile parlamentare anticipate din 2001 și 2021, sunt unul dintre exemplele care pot confirma această idee. Nu doar că ambele au reprezentat o premieră istorică pentru Republica Moldova, dar, în același timp, au relevat o diferență majoră la nivelul numărului de mandate obținut de principalele formațiuni. De altfel, întrebarea principală, care apare mai puțin în discuție, este cum a reușit PCRM în 2001, cu un scor de 50.07% să obțină 71 de mandate, iar în 2021, PAS să obțină doar 63 de mandate cu 52.80%? Ce schimbări de ordin legal, social și politic au avut loc că au dus la acest fapt? Ce s-a păstrat și ce s-a adăugat?
16:20
Solista orchestrei „Lăutarii”, Lidia Bejenaru-Botgros este petrecută, astăzi, 28 iulie, pe ultimul drum de rude, prieteni și oameni de cultură. Ceremonia funerară va avea loc la ora 13:00, la Cimitirul Ortodox Central.
16:10
Tragedie în Ucraina, unde un avion sportiv s-a prăbușit peste o casă de locuit. Potrivit serviciului de presă al Serviciului ucrainean de Urgență de Stat, patru persoane au murit. Potrivit primelor informații, furnizate de autoritățile din țara vecină, aceștia ar putea fi cetățeni străini.
16:00
Tragedie în Ucraina, unde un avion sportiv s-a prăbușit peste o casă de locuit. Potrivit serviciului de presă al Serviciului ucrainean de Urgență de Stat, patru persoane au murit. Potrivit primelor informații, furnizate de autoritățile din țara vecină, aceștia ar putea fi cetățeni străini.
16:00
Mai multe incendii de vegetaţie au izbucnit în zona Manavgat, Antalya, Turcia. În condițiile în care de câteva zile, temperaturile în zonă au depăşit 40 de grade, pompierii depun eforturi colosale pentru a lupta cu flăcările, scrie Hurriyet Daily News. Potrivit sursei citate, focurile au ajuns aproape de benzinăriile pe de autostrada Antalya Alanya, iar cartierele Yenikoy, Evvrenseki şi Kalemler au fost evacuate. Localnicii s-au mobilizat cu apă pentru a stinge flăcările.
15:40
Victoriabank aplică practicile Uniunii Europene privind protecția datelor cu caracter personal și a început colectarea Acordurilor de Marketing, prin care clienții își exprimă consimțământul privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
15:30
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a desfășurat la Parlament consultări publice cu privire la amendamentele la Legea privind piața produselor petroliere. La întrunire au participat exerperți în domeniu, angajați ai structurilor de stat și reprezentanții rețelelor de comercializare a produselor petroliere.
15:30
Turiştii români, inclusiv cetățenii domiciliați în R. Moldova, vor putea merge în Bulgaria doar cu actul de identitate sau paşaportul până la finalul sezonului, indiferent de situaţia epidemiologică, autoritățile bulgare eliminând orice restricţie pentru români informează digi24.ro
15:20
Comunitatea IT din Republica Moldova nu bate pasul pe loc nici în domeniul noilor tehnologii, nici în domeniul social. Scopul este să devină mai primitoare pentru fiecare. Despre cum poate fi realizat acest scop s-a vorbit în cadrul evenimentului „Diversitate, echitate și incluziune în comunitatea IT”, organizat de centrul Tekwill.
15:20
În următorii cinci ani ar putea apărea o lipsă acută de marinari care să opereze navele comerciale, ceea ce ar crește riscul apariției unor întreruperi în lanțurile globale de aprovizionare, arată un raport al Camerei Internaționale pentru Transport Maritim, scrie Digi24.
13:20
În capitală a fost instituit Cod Galben de alertă în sănătate publică. Decizia a fost luată de către Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău, în contextul creșterii numărului noi de cazuri COVID-19 și a confirmării variantei Delta pe teritoriul R. Moldova.
12:50
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a desfășurat la Parlament consultări publice cu privire la amendamentele la Legea privind piața produselor petroliere. La întrunire au participat exerperți în domeniu, angajați ai structurilor de stat și reprezentanții rețelelor de comercializare a produselor petroliere.
12:10
De la începutul campaniei de vaccinare, în R. Moldova au fost administrate 1.000.000 de doze de vaccin împotriva noului tip de coronavirus, anunță Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei.
12:00
35 partide politice, din cele 53 înregistrate oficial în Republica Moldova, au depus raportul privind gestiunea financiară a partidului pentru primul semestru al anului 2021. Dintre acestea, 24 de formațiuni politice au prezentat raportul, în corespundere cu prevederile regulamentare, atât prin sistemul informatic SI „Control Financiar”, cât și pe suport de hârtie, iar altele 11 au utilizat doar o singură modalitate.
12:00
Școala de Vară a micilor ingineri este o școală ce va oferi copiilor cunoștințele de bază din lumea ingineriei, prin metode de studiu interactive și ușoare. Înregistrează-te AICI, iar mai jos îți dăm detaliile.
12:00
De la începutul campaniei de vaccinare, în R. Moldova au fost administrate 1.000.000 de doze de vaccin împotriva noului tip de coronavirus, anunță Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei.
11:40
Înot, tir cu arcul, lupte greco-romane, aruncarea ciocanului și canoe - sunt doar câteva probe la care sportivii moldoveni își propun să exceleze la Jocurile Olimpice de vară 2020 de la Tokyo. Competițiile se vor desfășura în perioada 23 iulie – 8 august, ca urmare a anulării lor în anul precedent, din cauza pandemiei COVID-19.
10:50
Începând cu data de 9 august 2021, vor fi reluate zborurile regulate către Republica Moldova, pe ruta Moscova –Chişinău – Moscova, anunţă Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova.
10:20
Solista orchestrei „Lăutarii”, Lidia Bejenaru-Botgros este petrecută, astăzi, 28 iulie, pe ultimul drum de rude, prieteni și oameni de cultură. Ceremonia funerară va avea loc la ora 13:00, la Cimitirul Ortodox Central.
Ieri
09:40
De la obţinerea independenţei şi până în prezent, populația Republicii Moldova s-a redus cu un milion și jumătate. Numărul cetăţenilor moldoveni este acum de 2.900.000, inclusiv cetăţenii din stânga Nistrului, unde sunt puțin peste 300 de mii de cetățeni moldoveni. Încet, Republica Moldova se apropie de nivelul populaţiei pe care îl avea în anul 1955. Datele au fost prezentate de către Veaceslav Ioniță, expert în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”.
09:10
Judecătoria Centru a dat câştig de cauză consilierei președintei Maia Sandu, în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, în procesul iniţiat pentru apărarea demnității și reputației profesionale împotriva socialistei Alla Darovanaia, pe cazul „diplomei false”. Astfel, instanţa a decis ca deputata să aducă scuze publice și să dezmintă informațiile răspândite și publicate pe pagina sa oficială de Facebook.
08:40
Primăria Chișinău anunță locațiile celor două centre mobile de vaccinare pentru ziua de luni, 21 iunie. Troleibuzul și autobuzul se vor afla în intervalul orelor 10:00-18:00, în următoarele locații: troleibuzul va fi în sectorul Ciocana, bd. Mircea cel Bătrân / str. Petru Zadnipru, iar autobuzul se va deplasa în sectorul Botanica, bd. Dacia, 60/3, market „Linella", CM a Aviației Civile.
07:50
Mai mulți elevi din Republica Moldova au adus acasă opt medalii de bronz de la Olimpiadele Internaționale de matematică, fizică și biologie. Totodată, aceștia au obținut și mențiuni de onoare în cadrul competiților desfășurate în regim online.
07:20
Călătorii din troleibuze vor putea solicită apă potabilă în timpul călătoriei. Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) anunță că troleibuzele vor fi dotate cu apă potabilă, care va fi oferită la solicitarea pasagerilor, în perioada caniculară. Măsura a fost luată pentru a evita problemele de sănătate provocate de caniculă.
27 iulie 2021
23:40
Un bărbat înarmat a jefuit un magazin de bijuterii parizian. Pierderile raportate ajung la circa 3 milioane de euro, informează bfmtv.com. Bărbatul a intrat în magazin declarând că ar vrea să cumpere niște bijuterii. Angajații i-au adus apoi mai multe piese scumpe. Câteva minute mai târziu, bărbatul a scos un pistol, a amenințat angajații magazinului și a furat bijuteriile.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.