Cristian Diaconescu, despre provocarea lui Vladimir Putin cu Basarabia și Bucovina: Sfatul meu este să nu ne ducem după fentă

Deschide.md, 22 iulie 2021 08:50

Rusia scoate de la naftalină subiectul Basarabia și Bucovina, cu vechea teză că România le-ar fi „ocupat” la sfârșitul Primului Război Mondial. De ce are nevoie Moscova de această provocare? Și mai ales pe cine provoacă Vladimir Putin cu această temă? Este pur și simplu un exercițiu de comunicare, cu mesaje aluzive la Ucraina, îndreptate de fapt către comunitatea internațională, a explicat fostul ministru de externe al României, președintele PMP, Cristian Diaconescu.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Deschide.md

Acum 12 ore
23:10
Orașul nostru a dispărut. Sună apocaliptic, și exact așa este pentru locuitorii unui orășel din California din care incendiile de vegetație au mai lăsat doar ruine care fumegă. În zonă face ravagii Dixie, cel mai puternic și întins incendiu, alimentat continuu de noi focare, stârnite de vântul puternic, care poartă scântei la mare depărtare.
23:00
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat în această seară la Jurnal TV filmulețul trucat în care aceasta apare alături de Ilan Șor, liderul Partidului Politic Șor. Șefa statului a precizat că niciodată nu a vorbit cu Ilan Șor sau Vladimir Plahotniuc. „Din păcate aceste metode a minți oamenii se complică, evoluează în sensul negativ. Intenția este să prezinte un fals cât mai aproape de adevăr. Tehnologiile noi, pe lângă multiplele beneficii, au și anumite riscuri. Vedem că în RM ex...
22:50
Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a anunțat ce funcție va deține, după ce va pleca de la interimatul șefiei de Executiv. Oficialul a spus că va reveni la cariera sa diplomatică, informează Realitatea. „Eu, fiind diplomat de carieră, voi reveni la Ministerul Afacerilor Externe. Voi deține funcția de Ambasador cu misiuni speciale”, a declarat Aureliu Ciocoi în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul Moldova1. Menționăm, că mâine urmează să fie supuse votului noua componență a echipei...
22:50
O companie spaniolă a pus la punct un sistem pentru extragerea apei potabile din aer. Inventatorul este un inginer de 82 de ani, Enrique Veiga, care a declarat că scopul său este să ajute oamenii. A inventat aparatul în timpul unei secete dure cu care sudul Spaniei s-a confruntat în anii '90, iar acum poate fi de real ajutor în locuri precum taberele de refugiați sau alte zone aride, care nu au apă potabilă.
22:40
Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, a participat miercuri, 4 august 2021, la o convorbire telefonică cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Președintelui SUA, alături de ambasadorii la Washington ai statelor din Formatul București 9 (B9).
22:10
Președintele R.Moldova, Maia Sandu, anunță că discuțiile cu autoritățile din Rusia ar urma să fie lansate de noul Guvern și viitorul ministru de Externe. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV. Vorbind despre problemele în relațiile bilaterale moldo-ruse, șeful statului a spus că „Guvernul trebuie să ia legătura și să începem să discutăm despre aceste probleme”. „Discuțiile ar urma să aibă loc la nivelul guvernelor și, poate, la nivel de președinți. O...
21:30
Doar împreună, luptând și muncind cot la cot, putem informa eficient populația despre riscurile provocate de COVID-19. Acest lucru a fost demonstrat în cadrul cooperării cu voluntarii de la Crucea Roșie care au participat activ pentru implementarea campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 în regiunile Republicii Moldova.
21:30
Lionel Messi nu mai semnează cu Barcelona! Deși părea că este doar o chestiune de timp până când argentinianul semnează noul contract, clubul catalan a anunțat că Lionel Messi nu va mai continua pe Camp Nou.
21:10
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a transmis mesaje de mulțumire oficialilor din țară și din străinătate, în contextul felicitărilor ce i-au fost adresate cu ocazia alegerii în funcția de speaker.
21:10
Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, anunță că viitorul Guvern propus de Natalia Gavrilița va întâlni mari dificultăți în exercitarea funcției, în cazul în care nu vor fi găsite suficiente fonduri bănești. Și asta pentru că, la moment, Fondul de rezervă al Guvernului este aproape golit, informează Realitatea. „Fondul de rezervă este gol, e aproape la zero. Și dacă viitorul Guvern va avea nevoie să achite anumite plăți de urgență, nu o va putea face. Dar există pericole, cum au mai fost în alți a...
21:00
Președintele Maia Sandu anunță că Partidul Acțiune și Solidaritate ar urma să propună un proiect de lege cu privire la modificarea Legii Procuraturii, astfel încât să fie posibilă evaluarea activității procurorului general.
20:50
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat închiderea frontierei ţării cu Lituania pentru a opri migranţii care au trecut în această ţară membră UE să se întoarcă înapoi, informează DPA.
20:40
Președintele R.Moldova, Maia Sandu, anunță care sunt primele acțiuni pe care le așteaptă de la Parlament și viitorul Guvern. Șeful statului a menționat în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV că „oamenii își doresc dreptate și oamenii merită dreptate, iar dreptatea poate să o facă doar o justiție adevărată”.
20:30
La 31 iulie, o femeie a solicitat intervenția polițiștilor sec. Buiucani, comunicând că în timp ce se deplasa spre domiciliu, în or. Durlești, a fost agresată și deposedată de portmoneul în care avea actele de identitate și telefonul mobil.
20:10
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis alte trei acte de constatare în care au fost depistate două incompatibilități de funcție și un conflict de interese. În încălcările stabilite sunt vizați un consilier raional al Consiliului Raional Fălești, un fost consilier din Consiliul orășenesc Cricova, municipiul Chișinău și un director de gimnaziu din raionul Telenești.
19:40
Comisia Europeană a transmis joi că decizia privind administrarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID revine fiecărui stat membru în parte, dar a recomandat să fie avute în vedere evaluările ştiinţifice.
19:30
HMS Ramsey şi HMS Blyth, două dragoare din clasa Sandown, au ieşit pe 4 august din evidenţa Marinei Regale Britanice, după aproximativ 20 de ani serviciu, conform unui comunicat de presă.
19:20
Două concerte va organiza Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” în perioada 22-25 august pe scena ”Pfeiffer’Phikarmonic” de la Eco Restor Butuceni, raionul Orhei, informează MOLDPRES.
19:00
Au fost aprobate modificări la lista de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală prin ordinul comun al MSMPS și CNAM, care a fost completată cu Denumiri comune internaționale (DCI) noi, doze și forme noi a DCI existente în Lista DCI de medicamente compensate, maladii și indicații noi pentru tratament.
18:30
În perioada 1 iulie 2020 - 16 mai 2021, Uniunea Europeană a importat din R. Moldova 182.4 mii tone de floarea soarelui. Despre aceasta anunță Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova.
Acum 24 ore
18:10
Atleta olimpică Krystsina Tsimanouskaya a decis să caute o ieșire în timp ce era condusă la un aeroport din Tokyo pentru că bunica ei i-a spus că nu este sigur să se întoarcă acasă, în Belarus.
18:00
Cele cinci elicoptere din R. Moldova, care contribuie la stingerea incendiilor în Turcia, aparțin companiei aeriene private „Aim-Air”. Deschide.MD a discutat cu reprezentanții companiei, care au oferit mai multe detalii despre elicoptere, operațiunea pe care o desfășoară în Turcia, dar și despre activitatea companiei.
18:00
A trecut în eternitate Andrei Strâmbeanu - poet, prozator, dramaturg și scenarist, personalitate marcantă a culturii naționale. S-a manifestat ca o voce distinctă în literatura și teatrul din Republica Moldova, opera sa fiind tradusă în mai multe limbi.
18:00
Alte 159 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova.
17:30
Agenţia Naţională Transport Auto (ANTA) în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție (CNA) au lansat o campanie de informare și sensibilizare vizând riscurile și consecințele implicării în acte de corupție în domeniul transport rutier și activități conexe transportului rutier, transmite MOLDPRES.
17:00
Trei călugări de la mânăstirea Sfântul David de pe insula Evia din Grecia, au refuzat să fie evacuați din calea flăcărilor violente care au cuprins insula din cauza valului mortal de caniculă, relatează The Guardian.
16:30
Un videoclip senzațional, care surprinde momentele în care un motănel câștigă o luptă teritorială cu un urs brun, a fost filmat pe 31 iulie de un grup de pescari, într-o pădure din nordul regiunii rusești Irkutsk.
16:20
Fracțiunea parlamentară a Partidului Politic Șor va decide astăzi seara, dacă îi va acorda vot de încredere Guvernului Gavrilița, vineri, în Parlament. Liderul fracțiunii parlamentare, Ilan Șor, a declarat, într-un live pe Facebook, că membrii fracțiunii cel mai probabil da, vor vota, dar nu pentru că îl consideră pe candidatul la funcția de premier cel mai bun din țară, dar pentru că, pentru PAS și-au dat votul un număr impresionant de oameni, fapt ce nu poate fi ignorat, transmite IPN.
15:50
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat, pentru perioada 5-6 august, Cod galben de instabilitate atmosferică, transmite MOLDPRES.
15:50
Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a făcut joi un apel de urgenţă către toţi adulţii germani să se vaccineze împotriva coronavirusului, informează DPA, citată de Agerpres.  • "Vaccinarea este un act patriotic", a scris pe Twitter Spahn, în contextul unor stocuri ample de vaccin şi a unei cereri în scădere. • "Nu te protejezi doar pe tine, ci şi pe noi ca societate", a adăugat oficialul german.În unele segmente ale societăţii germane există însă o puternică rezistenţă la vaccin, în specia...
15:30
Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a publicat imagini video cu unul din cele 5 elicoptere ale unei companii private din Republica Moldova care participă la operațiunea de localizare a incendiilor din regiunea Mării Mediterane din sudul Turciei.
15:20
Inspectoratul de Poliție a sec. Centru, a fost sesizat la 28 iulie, prin intermediul serviciului unic 112, de către părinții unei minore comunicând că aceasta a dispărut de acasă.
15:20
Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a publicat imagini video cu unul din cele 5 elicoptere ale unei companii private din Republica Moldova care participă la operațiunea de localizare a incendiilor din regiunea Mării Mediterane din sudul Turciei.
15:10
Corpul neînsuflețit al poetului, prozatorului, dramaturgului și eseistului Andrei Strâmbeanu va fi adus la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla, vineri, 6 iulie, de la ora 17.00, pentru ca toți cei care l-au cunoscut să-și ia rămas bun. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 7 august, la ora 10.00, anunță Ministerul Educației, Culturii și Cercetării într-un necrolog semnat de ministra Lilia Pogolșa, transmite IPN.
15:10
Secretarul de stat în domeniul politicii de apărare, planificării apărării naționale și interoperabilității militare, Aurel Fondos a avut astăzi o întrevedere cu corpul diplomatic militar din cadrul Ambasadei României în Republica Moldova cu reședința la Chișinău, condus de atașatul român al apărării, colonel Cristi Ladaniuc.
15:00
Autorităţile ruse au blocat accesul la site-urile web a două media ruse şi unei organizaţii de apărare a drepturilor omului având legătură cu opozantul Mihail Hodorkovski, a anunţat fostul magnat al petrolului, care trăieşte în prezent în exil, în noaptea de miercuri spre joi, potrivit AFP.
14:40
Jurnalistul Alex Cozer, moderatorul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV, vine cu o reacție la declarațiile lui Veaceslav Platon care l-a amenințat cu judecata după publicarea imaginilor video pe care le-ar fi trucat controversatul om de afaceri pentru a o compromite pe președintele R.Moldova, Maia Sandu, punând-o alături de deputatul fugar Ilan Șor.
14:00
În loc să intrăm în sala cea mare unde urma să înceapă dintr-o clipă în alta ședința extraordinară a parlamentului, am întins-o la stânga, spre casa scărilor, pe unde am coborât treptele la trap, ținându-ne de mână. Cât era coridorul acela de lung, era completamente pustiu. Toți plecaseră la ședință și la etajul de dedesubt nu se auzea decât tropăitul pașilor noștri. Până și în cabinetul meu și al colegului meu de partid, Denis, în care tot timpul se afla cineva, acum nu era nici țipenie. Denis...
14:00
Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a aprobat astăzi rapoartele asupra proiectelor ce țin de Programul de activitate a noului Guvern, dar și lista ministerelor. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei, Olesea Stamate.
13:50
Administrația prezidențială vine cu o reacție la imaginile video scopul cărora ar fi fost compromiterea Maiei Sandu, punând-o alături de deputatul fugar Ilan Șor.
13:50
PCCOCS a venit cu un șir de precizări în legătură cu secvențele video prezentate de Jurnal TV, care ar fi fost sutrase dintr-un calculator ridicat în urma perchezițiilor la „ferma de trolli” a lui Platon.
13:50
Trei rânduri de gard electrificat, sârmă ghimpată, camere de securitate, un paznic militar și ferestre cu bare și sticlă reflectorizantă – așa arată cel mai nou lagăr de detenție construit de regimul Lukașenko pentru disidenții politici, în mijlocul unei campanii brutale de represiune împotriva propriei populații.
13:20
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, anunță că la următoarea ședință a forului suprem va fi modificată componența Biroului Permanent. Astfel, Blocului Comuniștilor și Socialiștilor îi va fi atribuit încă un fotoliu.
13:00
Magistrații Curții Constituționale au recunoscut drept constituțional articolul 422 din Codul de procedură penală, în măsura în care, termenul de depunere a recursului ordinar de 30 de zile va începe să curgă de la data pronunțării deciziei integrale a Instanței de Apel. Astfel, Curtea a admis parțial sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a articolului respectiv, ridicată de Dumitru Calendari, procuror-șef la a Procuraturii de circumscripție Cahul, într-un dosar pendinte la Curtea Supremă de Justiție, transmite IPN.
12:50
Autorităţile din Marea Britanie au decis să treacă România pe „lista verde" a statelor cu risc scăzut pentru sănătatea publică din Regatul Unit, în demersul de relansare prudentă a călătoriilor internaţionale. Guvernul de la Londra a anunțat că noua listă va fi în vigoare din 8 august.
12:50
Experții britanici au acuzat Organizația Mondială a Sănătății că pune în pericol viețile a milioane de oameni prin faptul că îndeamnă guvernele să ia măsuri drastice împotriva țigărilor electronice. Reacția vine după ce OMS a declarat că acestea ar fi dăunătoare, riscând să atragă tinerii și să îi facă dependenți de nicotină, informează thetimes.co.uk. Într-un nou raport privind eforturile de combatere a fumatului la nivel mondial, OMS declară că „multe țări nu abordează problema apariției produ...
12:30
În cadrul operațiunii MAC-2021, angajații Inspectoratului de poliție Orhei, în urma măsurilor speciale de investigație desfășurate, au depistat în grădina unui locuitor în vârstă de 60 de ani din satul Chiperceni, raionul Orhei, mai multe plante de cânepă.
12:10
Incendiile de vegetaţie din acest an din regiunea siberiană Iacuţia din Rusia au produs deja o cantitate record de emisii de carbon, cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului în care au loc de obicei astfel de focare, conform serviciului european de monitorizare prin satelit a atmosferei Copernicus, informează Reuters.
12:10
Veaceslav Platon neagă că ar fi stat în spatele montării unor imagini video pentru a o compromite pe președintele R.Moldova, Maia Sandu, punând-o alături de deputatul fugat Ilan Șor. Mai mult, controversatul om de afaceri amenință postul de televiziune Jurnal TV cu judecata.
12:10
Procurorul general Alexandr Stoianoglo ar putea fi demis din funcție. Cel puțin asta sugerează președintele Parlamentului, Igor Grosu. Declarația a fost făcută în contextul asumării de către noua putere a începerii curățeniei în instituții, începând de la plecări sau destituiri din funcții.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.