Jurnalul orei 19, 21 Iulie

Jurnal TV, 21 iulie 2021 23:20

Prezentat de Sofia Obadă

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Jurnal TV

Acum 24 ore
20:10
Autoritatea rusă de reglementare a internetului a blocat 49 de site-uri ce au legături cu opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi. Anunțul a fost făcut de Leonid Volkov, unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai lui Navalnîi.
20:10
Șapte persoane au murit, iar alte câteva au fost rănite, după ce o furtună de nisip a provocat un carambol pe o șosea din statul american Utah. 20 de mașini au fost implicate în accident.
20:10
Deseori, aspectul gingaș al femeii ascunde un caracter suficient de puternic pentru o profesie specifică mai mult bărbaților. Este și cazul Olgăi Gandrabura. Ea este gardian în Penitenciarul nr.4 Cricova, unde își face meseria cu mândrie. Vă invit s-o cunoașteți.
20:00
Vine un nou val de COVID peste Moldova, iar răgazul de o lună trebuie folosit pentru vaccinarea cetățenilor. Este semnalul de alarmă pe care îl trag specialiștii din medicină, după ce în Republica Moldova a fost confirmată oficial prezența variantei indiene a virusului Sars-Cov-2. Discuțiile au avut loc la emisiunea „Fii Sănătos - Start Vaccinare, Stop Pandemie” de la Jurnal TV.
19:50
Liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, anunțat în căutare, nu intenționează să revină în Moldova. Asta chiar dacă, recent, acesta spunea că este în drum spre casă cu familia. Astăzi el a menționat pe Facebook că a revenit în funcția pe care a deținut-o la o companie din străinătate. Cavcaliuc a cerut din nou recuzarea procurorului care gestionează dosarul „verde de briliant”, în care el este învinuit. Anterior, o cerere similară a respinsă.
18:00
Meteorologii au emis astăzi Cod Galben de vreme caniculară. Avertizarea intră în vigoare pe 28 iulie și este valabilă până pe 1 august.
16:10
Doliu în lumea muzicii populare din Republica Moldova. A decedat Lidia Bejenaru-Botgros, solistă a Orchestrei ,,Lăutarii” și soția maestrului Nicolae Botgros. Informația a fost făcută publică de directorul general al Palatului Național. Interpreta de muzică populară avea 68 de ani și suferea de o boală incurabilă.
16:10
Un punct de vaccinare anti-COVID-19 a fost deschis la Aeroportul Internațional Chișinău. În următoarele trei săptămâni, noul centru de imunizare va activa zilnic, între orele 8.00 și 21.00, iar ulterior – în funcție de fluxul de pasageri. La punctul de vaccinare de la aeroport sunt disponibile trei tipuri de seruri anti-COVID: Johnson, AstraZeneca și Pfizer.
16:10
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Oazu Nantoi, a reacționat pe o rețea de socializare după ce a suferit un accident urmare a unui salt cu parașuta în Bulgaria. Deputatul a remarcat că investigațiile adiționale au arătat că trauma nu e foarte gravă, iar reabilitarea ar putea fi mai scurtă decât s-a crezut inițial.
16:00
După un an 2020 secetos și plin de greutăți, ploile din 2021 le-a adus fermierilor roadă cât n-au mai văzut în ultimii cinci ani. De exemplu, recolta de grâu este de trei ori mai mare comparativ cu anul trecut.
15:50
Exclusiv la Jurnal TV! Abordăm dosarul penal legat de contrabanda cu țigări și corupere pasivă în care sunt vizați doi polițiști din Dubăsari. Am intrat în posesia mai multor înregistrări audio, făcute în 2020. Din stenograma convorbirilor telefonice înțelegem că un funcționar cu statut special face sistematic comandă de țigări și asigură protecția transportării. Difuzăm înregistrarea cu mici redactări, din cauza limbajului licențios. De asemenea, avem detalii noi privind activitatea acestor polițiști anchetați penal și informații despre averile lor.
15:40
S-au inversat rolurile la ședința de astăzi a Parlamentului. Cei care ieri puteau vota aproape orice, astăzi s-au pomenit în minoritate și deja critică deciziile majorității. Este vorba de deputații socialiști, nemulțumiți că ședința de constituire a noului Legislativ s-a încheiat subit după intervenția lui Igor Grosu. Deputații PAS susțin însă că totul s-a desfășurat conform Regulamentului, prima ședință fiind una protocolară. Liderul PSRM, Igor Dodon, condamnatul în prima instanță Ilan Șor, precum și alți opt deputați au lipsit astăzi de la muncă.
15:40
Așa cum a promis săptămâna trecută la Chișinău șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, România a transferat deja plata contribuției voluntare de 300 de mii de euro pentru implementarea proiectelor de susținere a societății civile și a presei independente din Republica Moldova.
15:30
Astăzi a avut loc ședința de constituire a noului Legislativ. Aceasta a fost prezidată de cel mai vârstnic deputat, Eduard Smirnov, ales pe lista Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. După ce președintele Maia Sandu a ținut un discurs în care a trasat direcțiile prioritare de dezvoltare a țării, liderul PAS, Igor Grosu, a cerut pauză până joi, după care toți deputații formațiunii au ieșit din sala de ședințe.
15:30
Chișinăul revine sub incidența „codului galben” de COVID din cauza creșterii numărului celor infectați. Se întâmplă după ce, timp de două săptămâni, capitala s-a aflat sub „cod verde”, fiind anulate unele restricții. Anunțul a fost făcut de șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlcă în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.
Ieri
11:50
Deseori, aspectul delicat al femeii ascunde un caracter suficient de puternic pentru a pătrunde în lumea profesioniștilor bărbaţi. // Printre femeile care au depășit stereotipurile și s-au impus într-un domeniu predominat de forța masculină este și Olga Gandrabura. // Ea este gardian în Penitenciarul nr.4 Cricova, unde își face meseria cu mândrie, demonstrând zilnic că poate să-și exercite atribuțiile funcționale într-un penitenciar pentru bărbați. Vă invit s-o cunoașteți.
Mai mult de 2 zile în urmă
11:20
Exclusiv, la Jurnalul Săptămânii! Abordăm dosarul penal legat de contrabanda cu țigări și corupere pasivă, în care sunt vizați doi polițiști din Dubăsari. Noi am intrat în posesia mai multor înregistrări audio, făcute în 2020. Din stenograma convorbirilor telefonice înțelegem că un funcționar cu statut special face sistematic comandă de țigări și asigură protecția transportării. Prezentăm înregistrarea cu mici redactări, dat fiind că vorbitorii au pe alocuri un limbaj subteran. Avem, de asemenea, noi detalii privind activitatea acestor polițiști anchetați penal și informații despre averile lor.
24 iulie 2021
20:30
A transformat casa străbunicilor într-o locuință de poveste. Este opera Nataliei Bzovii din Ungheni, pasionată de pictură și de tradiții. A reușit să păstreze interiorul casei, mobilierul și, foarte important, câteva icoane moștenite, costumul de mire și rochia de mireasă ale foștilor stăpâni. Acum, porțile Casei memoriale ”Moș Pantelii”, cum îl chema pe străbunicul Nataliei, sunt deschise pentru toți.
12:10
Prezentat de Daniela Vizitiu
23 iulie 2021
19:40
Din toamna anului viitor, niciun microbuz nu va mai fi admis la transportarea călătorilor în Chișinău. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliul Municipal Chișinău, care a aprobat noi standarde de calitate în transportul public municipal. Microbuzele nu corespund acestor cerințe, așa că vor fi înlocuite.
19:30
Noul Parlament se va convoca în ședința de constituire luni, 26 iulie. Decretul de convocare a fost semnat în această seară de președintele Maia Sandu.
19:30
ANRE acuză petroliștii de crearea unei crize artificiale de carburanți. Autoritatea de reglementare susține că în țară au fost introduse cantități semnificative de motorină, dar companiile petroliere refuză să vândă acest tip de combustibil la stațiile de alimentare. ANRE a făcut aceste precizări după ce aseară și astăzi, în prima parte a zilei, cel puțin trei rețele de benzinării refuzau să vândă motorină.
19:30
Un grup criminal organizat, specializat în escrocherii cu produse agricole, în valoare de peste 6,7 milioane de lei a fost deconspirat de oamenii legii. Acțiunile ilegale ale celor patru suspecți au avut loc în perioada anilor 2019-2020. Potrivit oamenilor legii, au avut de suferit 33 de producători agricoli din toată țara.
19:30
Tulpina indiană a fost confirmată oficial în Republica Moldova. Asta după ce Laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a recepționat rezultatele probelor expediate Institutului de virusologie din Berlin.
15:40
Scăldatul în lacurile din țară ne poate îmbolnăvi! Atenționarea vine din partea specialiștilor, care susțin că atât apa, cât și nisipul conțin bacterii periculoase. Medicii îndeamnă cetățenii, în perioada estivală, să evite scăldatul în lacurile din țară, dar și zonele de agrement. Totuși, în zilele toride, oamenii ignoră avertismentele și își pun sănătatea în pericol.
15:40
Autoritatea Națională de Integritate a stabilit o diferență nejustificată de peste un milion de lei între averea și veniturile judecătoarei Tatiana Avasiloaie, magistrată la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. ANI a stabilit că Avasiloaie este, de fapt, beneficiarul final al unui penthouse de peste 150 de metri pătrați, situat într-un cartier din centrul Capitalei. Imobilul a fost cumpărat în februarie 2017 și înregistrat pe numele unui medic din stânga Nistrului.
15:30
Italia va introduce din 6 august un permis de sănătate obligatoriu pentru acces în locuri cu spaţii închise precum cluburile şi restaurantele, a decis joi seară guvernul condus de Mario Draghi. Permisul de sănătate este un instrument care le permite italienilor să-şi continue activităţile cu garanţia de a nu se regăsi printre persoanele contagioase, a explicat premierul italian, citat de AFP.
15:30
A profitat de neputința unei bătrâne de 83 de ani și a lăsat-o fără 15 mii de lei. Este isprava unei femei de 44 de ani din raionul Ungheni, care a furat portmoneul unei locuitoare a sectorului Botanica din capitală, în care avea pensia primită pentru câteva luni.
15:30
Guvernul de la București va acorda Republicii Moldova 300 de mii de euro pentru susținerea presei independente și a organizațiilor neguvernamentale. Anunțul a fost făcut astăzi la Chișinău de către ministrul de Externe Bogdan Aurescu, după o întrevedere cu președintele Maia Sandu.
15:30
Curtea Constituțională a confirmat legalitatea alegerilor parlamentare din 11 iulie și a validat mandatele deputaților aleși. Astfel, Partidul Acțiune și Solidaritate va avea 63 de legislatori, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor - 32, iar Partidul Șor- șase. Noul Parlament va fi convocat în ședința de constituire prin decret prezidențial până pe 10 august. Unele surse susțin însă că prima ședință a Legislativului ar urma să aibă loc chiar la începutul săptămânii viitoare. Mai mult de jumătate din cei 101 deputați vor fi la primul lor mandat.
15:30
La Chișinău a ajuns astăzi un nou lot de vaccinuri donat de România. Este vorba de 100 de mii 620 de doze de Pfizer-Bionteh. În câteva zile, preparatul va ajunge în toate instituțiile medicale din țară, pentru imunizarea cetățenilor.
22 iulie 2021
21:00
Troleibuzul turistic din Chișinău va începe să circule din 1 august iar prețul unei călătorii va fi de 30 de lei. O decizie în acest sens a fost votată astăzi de consilierii municipali.
20:50
O femeie de 50 de ani, originară din raionul Soroca, a fost găsită moartă lângă calea ferată din adiacentul localității Putinești, raionul Florești. Poliția a fost alertată de către o locuitoare a satului. Detalii la acest subiect și alte știri urmăriți în continuare.
20:00
Rusia s-a „deconectat cu succes” de la World Wide Web în timpul testării internetului său „suveran”, scrie Moscow Times. Kremlinul a promis înăsprirea controlului asupra internetului pe teritoriul rus, tentativele anterioare de deconectare de la rețeaua globală fiind neconcludente, notează sursa citată.
20:00
Cu un pistol într-o mână și cu o grenadă, în alta. Așa a venit un bărbat să discute cu soția lui, care cere divorț. S-a întâmplat acum trei zile, în satul Congazcic, din autonomia găgăuză. Șeful Inspectoratului de Poliție Comrat susține că nu are alte pârghii decât să-i interzică individului să se apropie de casa unde locuiește femeia.
19:50
În Republica Moldova nu au fost depistate depășiri esențiale ale concentrației de poluanți în aerul atmosferic. Precizarea a fost făcută de Agenția de Mediu, după ce în spațiul public au apărut informații despre posibilele ploi acide în urma exploziei la uzina chimică din Ucraina, de acum două zile.
19:50
Ministerul Sănătății raportează încă 128 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus în țara noastră în ultimele 24 de ore. Au fost efectuate 5213 teste. Din numărul total de cazuri, cinci sunt de import, iar un caz a fost înregistrat în rândul lucrătorilor medicali. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la aproape 260 de mii. În spitale sunt internate 210 persoane, dintre care 50 în stare extrem de gravă.
19:50
Campania de recoltare a cerealierelor din prima grupă și a altor culturi a început cu o întârziere de 10-14 zile. Potrivit Ministerului Agriculturii, după două săptămâni de seceriș, se prevede o recoltă medie de grâu de circa 4,5 tone per hectar.
17:50
La începutul acestei luni, o copilă din Chișinău a împlinit doi ani, dar ziua de naștere a fost marcată departe de casă. Alături de Anastasia Rotaru a fost mama ei, care a dus-o la un spital din Turcia, unde fata urmează a două cură de chimioterapie. Costul tratamentului este însă mult peste puterile părinților, Andrei și Tatiana, care au un singur vis, să-și vadă copilul sănătos.
17:30
Aproape 200 de judecători și angajați în instanțele raionale vor beneficia de apartamente la preț preferențial. Și nu la locul de muncă, ci în Chișinău. Apartamentele au fost împărțite acum două săptămâni de o comisie din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
17:30
Au scăzut prețurile pentru legumele și fructele sezoniere! Dacă acum două săptămâni roșiile erau vândute cu 20 de lei kilogramul, astăzi în piața centrală acestea costă 6 - 7 lei. Chiar și așa vânzătorii se plâng de lipsa cumpărătorilor. Oamenii spun însă că pensiile și salariile sunt mizere, așa că nu-și mai pot face provizii ca pe vremuri.
16:00
Inundaţiile din centrul Chinei au lăsat în urmă cel puţin 33 de morţi, iar alte opt persoane sunt date dispărute, conform unui nou bilanţ difuzat joi de televiziunea naţională. Cantităţi record de precipitaţii au căzut în marele oraş Zhengzhou (Djeng Jou), metropolă cu 9 milioane de locuitori. Apa a inundat o secţiune din reţeaua de metrou. Asemenea ploi nu au fost 100 de ani, afirmă autoritățile chineze.
16:00
Regiunea transnistreană supraviețuiește economic datorită exporturilor în dreapta Nistrului și în țările din Uniunea Europeană. Doar 9 la sută din exporturile de mărfuri din regiune ajung în Rusia, deși liderii separatiști de la Tiraspol insistă că anume Moscova este cea, care salvează economic auto-proclamata republică.
16:00
Calea spre și dinspre Autogara Sud Chișinău, este plină de riscuri pentru viață. În preajmă nu există o trecere pe carosabil, cu sau fără semafor. Călătorii spun că mai degrabă aleg să traverseze în fugă, cu frica în sân, numai să nu coboare scările în subterana din apropierea Autogării. Ce îi sperie pe oameni, a aflat Daniela Pascari.
16:00
În ultimele trei luni au crescut semnificativ apelurile la Serviciul 112 privind violența în familie. Doar în lunile mai, iunie și iulie s-a înregistrat o medie zilnică de 37 de cazuri, iar analiza datelor demonstrează o creștere cu aproximativ 25 la sută comparativ cu perioada de referință a anului trecut. Datele au fost publicate de Serviciul 112.
15:50
Carabinierul care l-ar fi împușcat mortal pe un tânăr din satul Elizaveta, în ianuarie 2020, a fost eliberat la miez de noapte din pușcărie. Vitalie Tataru a fost scos cu un microbuz din Penitenciarul nr.11 Bălți la ora 23.55, ne-a informat Serviciul de presă al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Potrivit sursei, a expirat termenul legal de menținere a inculpatului în stare de arest preventiv. Nici Procuratura Generală, nici cea din Bălți nu au comentat, deocamdată.
15:50
O nouă intervenție SMURD. O femeie de 64 de ani, din Republica Moldova, a fost adusă din Ucraina cu o ambulanță SMURD, după ce pe 17 iulie a suferit un accident rutier, în apropierea regiunii Cernigov. Pe parcursul drumului, pacienta a fost strict monitorizată de specialiști și nu a suportat complicații.
15:40
Un medic de la Spitalul raional Comrat a fost condamnat la doi ani închisoare cu suspendare pentru malpraxis. Ancheta a stabilit că acțiunile doctorului au dus la moartea unui copil de cinci luni.
15:40
Washingtonul şi Berlinul au ajuns la un acord destinat să pună capăt disputelor pe tema gazoductului controversat Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania. Acest pas înapoi i-au atras preşedintelui american critici atât din partea republicanilor, cât şi din propria tabără democrată. Republicanii au denunţat acordul americano-german, catalogându-l drept un cadou făcut lui Vladimir Putin.
21 iulie 2021
23:20
Prezentat de Sofia Obadă
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.