Ședința Curții de Apel, amânată. Subiectul secțiilor de votare pentru diasporă lăsat pentru sâmbătă

Agora.md, 11 iunie 2021 22:30

A fost amânată pentru sâmbătă ședința Curții de Apel Chișinău unde se vor examina contestațiile depuse de către partidele politice împotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale cu privire la numărul secțiilor de vot deschise în afara țării. Ședința a fost amânată după circa zece ore de examinare, transmite TV8.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum 10 minute
14:10
Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a avertizat asupra penuriei de alimente și a îndemnat oficialii să stimuleze producția agricolă, în timp ce țara se luptă cu închiderea granițelor din cauza unei pandemii, sancțiuni economice și cu o serie de taifunuri și inundații, informează Financial Times.
Acum o oră
13:40
După o lună de la primirea primei tranșe din donația de combustibil oferită de România, motorina a ajuns la 5,5% din cei 3.416 agenți economici care urmau să beneficieze de ajutor. Potrivit șefului Agenției Rezerve Materiale, distribuirea combustibilului este anevoioasă. Totodată, directorul ARM a spus că într-un caz un agent economic a refuzat să recepționeze combustibilul în afara orelor de muncă. Astfel încât, transportul a făcut cale întoarsă de la Orhei la Ocnița.
13:30
Mai mulți primari sesizează presiuni din partea reprezentanților partidelor odată cu începutul campaniei electorale. Despre aceasta menționează președinta țării Maia Sandu care crede că scopul acțiunilor ar fi intimidarea aleșilor locali cu scopul utilizării resurselor administrative în campania electorală și cere încetarea presiunilor.
Acum 2 ore
13:00
Ce știi despre Mănăstirea Căpriana? AGORA te cheamă să cunoști legendele lăcașului șfânt. Călătoria presupune o drumeție de 14 km dus-întors de la Mănăstirea Căpriana pănă la Stejarul lui Ștefan cel Mare prin pădurea seculară de stejari. Traseul nu este unul complicat deci, e potrivit pentru toată familia, iar la sfârșitul acestuia, puteți organiza un picnic pe malul lacului din satul Scoreni.
12:50
Republica Moldova a recepționat peste 1 milion de doze de vaccinuri, iar, până acum, 538 de mii dintre acestea au fost administrate. Cele mai multe vaccinuri primite sunt AstraZeneca, peste 513 mii. 59,11% dintre acestea au fost deja utilizate.
12:40
Gestul lui Cristiano Ronaldo de la conferința de presă dinaintea meciului Portugalia-Ungaria, de la Budapesta, ar fi dus la pierderi de patru miliarde de dolari pentru Coca Cola. Fotbalistul a dat sticlele Coca Cola deoparte, compania producătoare de băuturi răcoritoare fiind unul dintre sponsorii EURO 2020. Mișcarea a făcut înconjorul lumii, iar Coca Cola ar fi pierdut din această cauză patru miliarde de dolari. Există și surse care spun că scăderea acțiunile nu au nicio legătură cu această poveste. Totuși, există și voci care îl numesc pe Ronaldo un ipocrit.
12:30
După ce președinta Maia Sandu a fost acuzată în mai multe rânduri că ar face campanie electorală pentru Partidul Acțiune și Solidaritate, membrii PAS au îndemnat alegătorii să voteze „echipa președintei Maia Sandu”, în cadrul unei conferințe de presă.
Acum 4 ore
12:10
Precipitațiile abundente din 15 iunie au afectat mai zeci de hectare de livezi și terenuri agricole cu floarea-soarelui, și porumb din mai multe raioane ale țării. La fel, vijeliile au afectat mai multe porțiuni din rețeaua electrică, lăsând fără curent electric 30 de localități din țară, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
12:00
Un apartament dintr-un bloc de locuit aflat în orașul Soroca a fost cuprins de flăcări în seara zilei de marți. Incendiul a fost stins de două echipaje ale pompierilor, iar în timpul intervenției au fost evacuați mai mulți locatari.
11:50
Franța a donat 100 de doze de vaccinuri Johnson & Johnson ambasadei Franței din Republica Moldova pentru imunizarea colectivului. Stocul s-a epuizat deja.
11:30
Partidul Patrioții Moldovei s-a lansat în campania electorală la 16 iunie. Concurentul electoral promite un program diferit de ceilalți candidați la alegeri. Mai exact, prin referendum, moldovenii ar fi întrebați dacă își doresc ca țara noastră să fie subiect federal al Federației Ruse.
11:10
RISE Moldova a obținut un contract de achiziții de la un avertizor de integritate din care reiese că șeful interimar de la Apă-Canal Chișinău a făcut afaceri subterane cu bani publici. Marfa comandată: contoare inteligente și un soft de transmitere a datelor de la consumatori. Peste 1,4 milioane de lei au ieșit din bugetul furnizorului de apă care alimentează capitala și s-au scurs pe conturile unei companii. Firma câștigătoare este deținută de un tânăr comerciant care administrează și o companie aflată în proprietatea șefului de la Apă Canal. Aceștia au o relație mai veche, iar numele lor s-au intersectat și într-o cauză penală.
11:00
Ana Vizitiv și Mădălina Griza sunt eleve în clasa a XI-a și sunt pasionate de tehnologii informaționale. Pentru că își doresc să producă schimbări în societate și, prin intermediul IT-ului, să faciliteze și să îmbunătățească viața comunității, fetele au realizat un proiect „Augmenting Under-Researched Medical Domainswith an Intuitive Querying System on Resourceful Crowd-Collected Data” menit să faciliteze informarea despre Covid-19, în contextul crizei pandemice gobale. Ideea le-a adus premiul special Oracle Academy, în valoare de 5.000 de dolari, la concursul Internațional de Științe și Inginerie Regeneron ISEF 2021, categoria „System Software”. Participarea a fost posibilă datorită suportului proiectului Tekwill, care susține abilitarea femeilor și oferă posbilități pentru ca acestea să-și dezvolte abilitățile IT.
10:40
Pentru a încuraja femeile să-și dezvolte abilitățile necesare pentru munca în mediul online, dar și pentru a le oferi posibilitatea de a se reorienta în carieră, proiectul Tekwill a lansat programul „Women in Online Work (WOW)”. Inițiativa a susținut și a educat aproximativ 50 de fete și femei din localitățile țării să dobândească cunoștințele necesare pentru a putea oferi servicii online utilizând platforme internaționale de angajare pentru liberi profesioniști și să beneficieze de oportunități mai avantajoase de a avea joburi cu o remunerare decentă în zonele rurale unde locuiesc. Unele participante au reușit deja să se angajeze în câmpul muncii.
10:40
Curtea Supremă de Justiție a respins cererea unuia dintre avocații lui Ilan Șor privind strămutarea cauzei, calificând solicitarea ca fiind neîntemeiată. Iulian Bălan, apărarea, ceruse ca judecarea cauzei penale să fie transferată la o instanță egală în grad, invocând, printre altele, dubii privin lispa de imparțialitate a judecătorilor.
10:30
În primele cinci luni ale anului 2021, în bugetul asigurărilor sociale de stat au fost acumulate venituri în sumă totală de 12.171 milioane de lei. Aceasta reprezintă aproape 46% din planul anual ce trebuie să ajungă la circa 26.400 milioane de lei, informează Casa Națională de Asigurări Sociale.
10:20
Produsul Intern Brut (PIB), estimat pentru trimestrul întâi al lui 2021, a însumat 46,5 de miliarde de lei. Astfel, în comparație cu anul trecut, PIB s-a majorat, în termeni reali, cu 1,8% pe seria brută și cu 0,1% pe seria ajustată sezonier, arată datele Biroului Național de Statistică.
10:20
GAZ, Mercedes, Lexus, Bentley... Sunt doar câteva dintre mărcile mașinilor pe care le dețin liderii partidelor înscrise în cursa electorală. Dacă unii au ales luxul, alții au optat pentru modele mai econome. Valoarea unor autoturisme ridică însă semne de întrebare, întrucât unii politicieni au declarat că mașina pe care o dețin costă zero, 400 sau 5.000 de lei. Desigur, sunt și candidați care au declarat mașini scumpe, iar prețul unor modele ajunge la peste șase milioane de lei. Totodată, unii politicieni, printre care socialistul Igor Dodon și democratul Pavel Filip nu au declarat nici un autoturism.
Acum 6 ore
09:40
România a ajuns la un surplus de doze de vaccin anti-COVID, din cauza interesului scăzut al populației. În iunie, ar fi urmat să ajungă în țară șapte milioane de doze de vaccin, potrivit calendarului convenit cu Comisia Europeană, dar vor fi livrate, la solicitarea autorităților române, doar 2,6 milioane de doze. Unele loturi de care dispune țara, urmează să fie donate R. Moldova, notează hotnews.ro.
09:40
Primăria Chișinău anunță locațiile celor două centre mobile de vaccinare pentru ziua de miercuri, 16 iunie. Troleibuzul și autobuzul se vor afla în intervalul de ore 10:00-18:00 la Buiucani și, respectiv, în comuna Ciorescu.
09:30
Avioanele israeliene au efectuat miercuri dimineață, 16 iunie, o serie de lovituri aeriene asupra unor sedii despre care se crede că ar aparține militanților din Fâșia Gaza. Sunt primele raiduri de acest fel de la încetarea focului care a pus capăt războiului cu Hamas luna trecută, informează euronews.com.
09:30
Primăria Chișinău anunță locațiile celor două centre mobile de vaccinare pentru ziua de miercuri, 16 iunie. Troleibuzul și autobuzul se vor afla în intervalul de ore 10:00-18:00 la Buiucani și, respectiv, în comuna Ciorescu.
09:20
Toți ochii sunt ațintiți astăzi spre Elveția, acolo unde Joe Biden și Vladimir Putin sunt așteptați să se întâlnească la Villa La Grange de pe malul lacului Geneva. Întâlnirea oficială între cei doi președinți are loc într-un moment în care relațiile dintre Rusia și SUA au ajuns la un nou punct critic, demn de epoca Războiului Rece.
08:30
Diana Burduja are 24 de ani și locuiește la Timișoara. De peste Prut, tânăra povestește de ce este determinată să iasă la vot pe 11 iulie.
Acum 8 ore
07:50
Fracțiunea Platforma Demnitate și Adevăr din Parlament și din Consiliul Municipal Chișinău au înregistrat un proiect care prevede excluderea Floreniului din componența raionului Anenii-Noi și includerea în municipiul Chișinău. Este o dorință a localnicilor, motivează politicienii de la PPDA.
07:20
Danemarca devine prima țara europeană care renunță aproape complet la purtarea măștii de protecție. Cu o excepție: va trebui purtată în transportul în comun, dacă sunt și pasageri fără loc pe scaun. La nivel european, numărul de noi cazuri este în scădere, iar rata vaccinării cu cel puțin o doză a depășit 50 la sută. Marea Britanie, în schimb, a amânat un nou set de măsuri de relaxare, după creșterea numărului de cazuri noi.
Acum 24 ore
22:50
Utilizarea serviciilor de telefonie fixă este în scădere, iar numărul abonaților s-a micșorat, timp de trei luni, cu 0,9%, alcătuind 1,02 milioane. Totodată, traficul total de voce s-a diminuat, față de trimestrul I al anului 2020, cu 3% și a constituit circa 284 milioane de minute. Asta o arată datele statistice pentru trimestrul I al anului 2021, raportate ANRCETI de către furnizorii de servicii de telefonie fixă.
22:20
Judecătoarea Ana Panov a fost numită în funcția de președinte interimar al Curții de Apel Chișinău. Noul președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, a menționat că decizia a fost aprobată printr-o dispoziție semnată de acesta. Jurnaliștii AGORA vă prezintă mai jos CV-ul președintei interimare și averea declarată.
21:30
Serviciul Hidrometeorologic de stat a emis un cod galben de posibilă ieșire a apei în luncă în raioanele Edineț și Briceni. Astfel, este preconizat pericol de inundaţii în lunca râului Prut, în urma precipitațiilor puternice înregistrate în Ucraina.
21:00
Biluțe mici care rezolvă probleme oamenilor, siropuri dulci sau pericole ținute în cel mai înalt dulap din casă. Sunt doar câteva dintre explicațiile pe care le-au găsit micii noștri experți pentru noțiunea de medicamente. Mai în glumă, mai în serios, am încercat să aflăm de la ei care medicamente pot fi consumate și care nu, unde le ținem ca să fim cu toții în siguranță, dar și ce facem cu ele după ce termenul de valabilitate de pe ambalaj ne informează că produsul a expirat.
19:30
Pescuitul în bazinele acvatice piscicole naturale în apele de frontieră ale Republica Moldova este permis începând cu data de 15 iunie. Desprea aceasta a anunțat Poliția de Frontieră. Totuși, este necesară respectarea regulilor de regim în zona de frontieră cu scop de odihnă şi pescuit.
19:10
Jurnalista Oxana Iuteș a decis să fie alături de colegii săi de breaslă de la AGORA, devenind membru al comunității noastre și susținându-ne cu un abonament. Jurnalista, care în spate peste 20 de ani de experiență în radio, televiziune, comunicare și dezvoltare media, crede că presa independentă din țară se confruntă cu multe greutăți, motiv pentru care face eforturi mari ca să reziste din punct de vedere financiar.
18:20
Liderul Partidului Acasă Construim Europa, Gheorghe Cavcaliuc, insistă asupra faptului că informațiile pe care le face publice, din dosare în care sunt vizate persoane publice, ar veni „de la cetățeni care-l informează zilnic”. În plus, într-un interviu pentru AGORA, Cavcaliuc promite acțiuni „cum n-au mai fost în istoria Moldovei” în lupta cu corupția, dacă partidul său ajunge la guvernare.
18:10
Liderul Partidului Acasă Construim Europa, Gheorghe Cavcaliuc, insistă asupra faptului că informațiile pe care le face publice, din dosare în care sunt vizate persoane publice, ar veni „de la cetățeni care-l informează zilnic”. În plus, într-un interviu pentru AGORA, Cavcaliuc promite acțiuni „cum n-au mai fost în istoria Moldovei” în lupta cu corupția, dacă partidul său ajunge la guvernare.
18:00
Andrei Arîcu este un tânăr din Republica Moldova, stabilit cu traiul în Franța. Cu cinci ani în urmă a plecat din țară pentru a-și continua studiile la Universitatea din Strasbourg. Între timp, a început să se integreze în societatea franceză, iar comunitățile de studenți din Republica Moldova stabiliți acolo i-au alinat dorul de casă. Aflați în continuare povestea studentului de 23 de ani, care a ales să plece și nu mai vrea sa revină.
18:00
Curtea de Apel are un nou președinte interimar. În funcție a fost numită judecătoarea Ana Panov. Noul președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, a menționat pentru AGORA că decizia a fost aprobată printr-o dispoziție semnată de acesta.
17:50
Andrei Arîcu este un tânăr din Republica Moldova, stabilit cu traiul în Franța. Cu cinci ani în urmă a plecat din țară pentru a-și continua studiile la Universitate din Strasbourg. Între timp, a început să se integreze în societatea franceză, iar comunitățile de studenți din Republica Moldova stabiliți acolo i-au alinat dorul de casă. Aflați în continuare povestea studentului de 23 de ani, care a ales să plece și nu mai vrea sa revină.
17:40
Comisia Electorală Centrală și-a revizuit hotărârea cu privire la organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Astfel, vor fi amenajate 41 de secții de votare, iar deschiderea secțiilor de vot la Bender și Corjova a fost anulată. Decizia a fost luată cu șapte voturi pentru, în cadrul ședinței de astăzi a instituției.
17:40
Edward Bulwer-Lytton (1803 - 1873) afostlavremealuiunautoraclamat.Cititorii mai atenți ai romanuluiPe aripile vântuluideMargarettMitchell își vor aminti că ScarlettO´Harra, protagonistacărții, spunea la un moment dat, căexistă doar doi scriitori care meritausă fiecitiți – Charles Dickens și EdwardBulwer-Lytton. De altminteri, anume din romanul lui Mitchell aflasem despre existența luiBulwer-Lytton, apoi i-am citit romanele pe lib.ru, în rusă,ediții din secolul al XIX-lea,cu grafie chirilică veche. În zilele noastreBulwer Lyttonseediteazămai puțin, darîncă acum un veac... Era tradus în toate limbile europene de circulație, publicat în tiraje mari de către cele mai importante edituri, din SUA până în Rusia, unde avusese un succes masiv.
17:30
Curtea de Apel are un nou președinte interimar. În funcție a fost numită judecătoarea Ana Panov. Noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, a menționat pentru AGORA că decizia a fost aprobată printr-o dispoziție semnată de acesta.
17:10
Alte 48 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, anunță responsabilii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Din numărul total de cazuri, patru sunt de import: trei din Rusia și unul Spania. În total au fost efectuate 5.930 de teste, dintre care 1.424 – teste Rapid – Antigen. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 255.878. Totodată, au fost înregistrate două decese provocate de COVID-19:
17:00
Dreamups se alătură proiectului Contributori AGORA. Este vorba de o rețea de mentori și mentore convinși de ideea că start-up-urile joacă un rol important în dezvoltarea și creșterea economică a Republicii Moldova.
16:50
O plângere pe numele președintei țării Maia Sandu, semnată de controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost adresată către prосurorul general al parchetului de ре lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din România, Gabriela Scutea. Platon susține că, prin pretinse acțiuni ilegale i s-ar fi preluat ilicit bunuri și cere pedeapsă penală.
16:40
Comisia Electorală Centrală și-a revizuit hotărârea cu privire la organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Astfel, vor fi amenajate 41 de secții de votare, iar deschiderea secțiilor de vot la Bender și Corjova a fost anulată. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a instituției cu șapte voturi pentru.
16:30
Salt Edge, lider în sectorul fintech în crearea soluțiilor de open banking la nivel mondial, anunță deschisă înregistrarea la cea de-a IV-a ediție a cursurilor gratuite de programare în limbaj Ruby & RoR. Acum toți doritorii au șansa de a învăța limbajul Ruby de la cea mai mare comunitate Ruby din Moldova
16:30
Comisia Electorală Centrală și-a revizuit hotărârea cu privire la organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Astfel, vor fi amenajate 41 de secții de votare.
16:10
Penultimul iPhone12, din cele 10 telefoane puse în concurs, a fost înmânat doamnei Irina Botnarenco, câștigătoarea cu nr. 9 din cadrul Campaniei Promoționale dedicată creditelor de consum fără gaj. Iată ce impresii și emoții are câștigătoarea.
16:00
YardSale își ține o nouă ediție duminica aceasta, pe 20 iunie, la MoldovaFilm. „Omul merge după soare” este motto-ul evenimentului de această dată, iar surprizele pregătite de organizatori vă vor încânta, cu siguranță.
15:20
Moldovenii fără viză de reședință în Federația Rusă vor scăpa de sancțiuni în următoarele 90 de zile. Un decret semnat de președintele rus, Vladimir Putin, prevede instituirea unui moratoriu până la 30 septembrie privind expulzarea străinilor din Rusia.
15:00
Statul vecin, România, anunță că alocațiile pentru copii vor fi majorate de la 1 ianuarie 2022 cu rata inflaţiei. Decizia a fost luată marți, 15 iunie, de Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, scrie digi24.ro.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.