Organizarea alegerilor parlamentare anticipate în țară și peste hotare, discutată de Ciocoi cu delegația APCE

Deschide.md, 11 iunie 2021 21:30

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a avut astăzi o întrevedere cu delegația Comitetului ad-hoc al APCE pentru observarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, condusă de Stefan Schennach. În cadrul reuniunii au fost abordate și particularitățile efectuării misiunii electorale a Comitetului ad-hoc inclusiv elaborarea unui raport privind desfășurarea alegerilor în Republica Moldova, care va fi prezentat în cadrul sesiunii de toamnă a APCE din 27 septembrie – 1 octombrie 2021.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Deschide.md

Acum 5 minute
21:10
În jur de 41 de milioane de oameni din toată lumea se află în fața unui risc iminent de foamete, conform agenției Programul Alimentar Global, parte a Organizației Națiunilor Unite, care avertizează, marți, că prețurile în creștere ale alimentelor de bază pun presiuni adiționale pe securitatea alimentară la nivel mondial, relatează Reuters.
Acum 15 minute
21:00
Curtea Supremă de Justiție a respins recursul depus de Comisia Electorală Centrală care a contestat hotărârea Curții de Apel Chișinău privind constituirea secțiilor de votare în străinătate.
Acum o oră
20:30
Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat modelul şi textul buletinului de vot pentru scrutinul din 11 iulie. Lungimea buletinului de vot va fi de 580 mm, iar lățimea de 140 mm.
20:20
În cadrul primei etape de școlarizare a copiilor de șapte ani, conform adresei de domiciliu, în instituțiile publice din capitală pentru anul de studii 2021-2022, au fost înscriși 5240 de copii, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din numărul de locuri prevăzute. Pentru noul an de studii 2021-2022, în Chișinău se prognozează înscrierea a 9108 copii repartizați în 340 de clase, în cele 141 de instituții de învățământ primar și secundar, ciclu I și II, fără instituțiile de învățământ private, transmite IPN.
Acum 2 ore
20:10
Parchetul belarus a cerut marţi 15 ani de închisoare împotriva fostului bancher Viktor Babarîko, considerat unul dintre cei mai puternici rivali ai lui Aleksandr Lukaşenko înaintea lansării campaniei prezidenţiale din 2020, dar care nu a mai ajuns să candideze, întrucât a fost arestat, relatează portalul rusesc RBC şi agenţia de presă AFP.
20:10
Estonia va oferi Republicii Moldova 100 de mii de doze de vaccin împotriva noului coronavirus. Despre aceasta a anunțat Eva-Maria Liimets, ministrul afacerilor esterne de la Tallinnn, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său de la Chișinău, Aureliu Ciocoi, transmite IPN.
20:00
Un val de căldură a cuprins Moscova în această săptămână, egalând un record vechi de 120 de ani, a anunţat marţi serviciul rus de meteorologie, potrivit căruia fenomenul este un efect al schimbărilor climatice, scrie AFP.
19:50
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de felicitare soldaților și ofițerilor Gărzii de Onoare a Armatei Naționale, cu prilejul aniversării a 29-a de la fondare.
19:50
Cursul bitcoin a scăzut marţi sub 30.000 de dolari - pentru prima oară de la sfârşitul lui ianuarie -, iar criptomoneda este afectată de turbulenţe în ultimele săptămâni şi de acţiuni ale Chinei împotriva unor mineri locali, relatează AFP.
19:20
De la începutul anului, ploile puternice cu vânt și grindină au afectat 38 de localități în 17 raioane ale țării, distrugând 12 km de drum și fiind smulse 820 m2 tablă de acoperiș. Totodată, au suportat pagube semănăturile agricole de pe o suprafață de peste 8000 hectare, în mare parte de porumb, floarea soarelui, orz și alte culturi.
Acum 4 ore
19:00
Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei și-a manifestat îngrijorarea cu privire la modul de aplicare a mecanismului preventiv și compensator de către instanțele de judecată, în special, cu privire la termenele de examinare a cauzelor în instanța de judecată. La fel, a indicat faptul că suma stabilită de legislație în calitate de compensație financiară pentru o zi de detenție în condiții proaste (apr. 2,55 euro) este prea mică. Comitetul, de asemenea, s-a arătat îngrijorat de rata înaltă de încarcerare și întârzierea construcției noului penitenciar, transmite IPN.
18:20
Președintele R.Moldova Maia Sandu a avut astăzi o vizită de lucru la Telenești, unde s-a întâlnit cu mici antreprenori, lucrători din domeniul medical, primari, directori de instituții educaționale.
18:00
Comisia Electorală Centrală a refuzat marți înregistrarea simbolului electoral al Partidului Noua Opțiune Istorică, care a anunțat că și-a schimbat denumirea în Partidul Alternativă și Șanse (PAȘ), pentru participarea la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021.
17:40
Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit particularitățile de votare ale unor categorii de alegători la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.
17:40
Alte 45 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova.
17:20
Belarusul a denunţat marţi, 22 iunie, noile sancţiuni "distructive" adoptate de Occident după interceptarea unui avion de linie de către Minsk pentru a aresta un opozant, afirmând că ele "frizează o declaraţie de război economic", relatează AFP, citată de Agerpres.  • "Am spus de nenumărate ori că sancţiunile afectează interesele cetăţenilor, că ele sunt contraproductive şi vicioase. Totuşi, aceste acţiuni distructive deliberate continuă", a transmis Ministerul belarus al Afacerilor Externe într...
17:20
23 de pliculețe cu „masă vegetală măcinată” au fost depistate de ofițerii INSP în timpul verificărilor dacă nu există risc de explozie, în urma unui accident rutier.
Acum 6 ore
17:00
Comisia Electorală Centrală a publicat modelul buletinului de vot pentru alegerile în Parlamentul Republicii Moldova din 11 iulie 2021.
16:40
Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit ordinea de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot pentru alegerile în Parlamentul Republicii Moldova din 11 iulie 2021, după cum urmează:      1.      Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”; 2.      Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”; 5.      Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate; 6.      Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor; 7.      Mișcarea Profesioniștilor „Sp...
16:30
Ion Iovcev, directorul unicului liceu cu predare în limba română din Tiraspol, liceul „Lucian Blaga”, a fost demis din funcție. Despre aceasta anunță Iovcev pe pagina sa de Facebook, arătându-se nedumerit de faptul că anunțul despre ultima sa zi de muncă i-a fost făcut prin telefon.
16:10
Vine grănicerul transnistrean ca să-mi ceară actele și eu nu le găsesc. În loc de buletin, scot din buzunar o carte de vizită. Buletinul nu-l găsesc nicăieri de parcă mi-ar fi dispărut sau mi s-ar fi evaporat. De, pe căldurile astea e posibil orice. Nu e . Nu știu unde ar putea fi. Mă dă jos din autobuz și mă duce în incinta unei clădiri, unde închide ușa și începe să mă interogheze.
16:00
Primăria Chișinău informează că în cadrul primei etape de școlarizare a copiilor de 7 ani, conform adresei de domiciliu, în instituțiile publice din capitală pentru anul de studii 2021-2022, au fost înscriși 5 240 de copii, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din numărul de locuri prevăzute, transmite MOLDPRES.
15:20
Viceprim-ministra în exercițiu Olga Cebotari a discutat cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova Claus Neukirch unele aspecte ale procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană, dinamica dialogului dintre Chișinău și Tiraspol în formatele de interacțiune stabilite și în identificarea soluțiilor viabile la cele mai actuale probleme de pe agendă, precum și a fost reiterată disponibilitatea părții moldovenești de a se implica activ și fără careva precondiții la lucrările unei noi runde de negocieri în formatul „5+2”.
Acum 8 ore
15:00
România va finanța, în baza unui proiect, reparația capitală a căminului nr. 3 a Universității de Stat B.P. Hașdeu din or. Cahul. Nicolae Dandiș, primarul orașului Cahul, a primit asigurări de la autoritățile române privind realizarea proiectului, în cadrul unei vizite la București. Suma care va fi alocată este estimată la 2 mln euro.
14:50
Reticenţa la vaccinare e un fenomen întâlnit în lumea întreagă. Aşa că şefii de state lansează campanii sau se imuniează în văzul tuturor.
14:30
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o reacție privind accidentul rutier în apropierea localității Şendreni, județul Galați, România.
14:30
Vizita președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în Polonia a lăsat o impresie foarte frumoasă. După mulţi ani, a fost posibilă reluarea dialogului la nivel înalt dintre cele două ţări, care se află în aceeaşi regiune, care, chiar dacă nu au o frontieră comună, pot fi considerate ţări vecine. Preşedinţii ambelor state au putut să aibă o convorbire directă şi să treacă în revistă mai multe subiecte care se află pe agenda zilei. Viitorul Europei centrale şi orientale are de a face cu integrarea în structurile occidentale, dar totodată şi cu cooperarea bilaterală între diferite state. Sunt declaraţiile ambasadorului Republicii Polone în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, contactat de IPN după încheierea vizitei Maia Sandu în Polonia.
14:00
Consilierul socialist din raionul Hânceşti. Ivan Ududovici, declară oficicial că a avut anul trecut venituri din salariu de doar 114.000 lei, la nivelul salariului unui profesor şcolar, în timp ce deţine şi administrează afaceri de milioane. Afaceristul, care este cumătru cu liderul socialist Igor Dodon şi naşul de cununie al colonelului de poliţie Petru Corduneanu, un apropiat al fostului şef al al statului, pe lângă faptul că nu şi-a raportat afacerile, nu a declarat nici imobilul de milioane...
13:40
Diferența dintre salariu mediu al femeilor și bărbaților va fi redusă până la sub 10% prin transparentizarea salarială. O promit candidații Partidului Acțiune și Solidaritate, care au prezentat astăzi, 22 iunie, mai multe inițiative pentru familii, femei și copii. Aceștia au declarat că vor încuraja participarea taților la creșterea copiilor prin flexibilizarea concediului de îngrijire a copilului, transmite IPN.
13:20
Mitropolia Moldovei a mulțumit vladicăi Kirill de la Moscova pentru un lot de vaccin de 2.000 de doze de Sputnik-V. Lotul de vaccinuri a fost oferit de Patriarhia Rusă și va fi distribuit prin intermediul Mitropoliei Moldovei. Mulțumirile Mitropoliei Moldovei vin la un an de la adoptarea unor adresări ale Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, una referindu-se la critica restricțiilor de slujire pe timpul stării de urgență, iar cea de-a doua a fost un îndemn de abținere de la vaccinare anti-C...
13:20
Candidatul la funcția de deputat pe listele Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), consilierul municipal din Chișinău, Svetlana Popa ar fi fost implicată în multiple scheme de delapidare a averii municipale în perioada „de glorie” a PCRM, anume acea perioadă între anii 2001-2009 despre care liderul socialiștilor, Igor Dodon, declara că a fost „cea mai strălucită din punct de vedere economic și social”.
Acum 12 ore
13:00
Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) a recepționat ieri, 21 iunie 2021, un lot de echipamente medicale de protecție din partea Grupului de companii Taparo – membru al Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, grație suportului oferit de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
12:50
Clipe de coșmar pentru o tânără care a fost atacată de un individ, dis-de-dimineață, într-un cimitir din sectorul Buiucani al capitalei. Atacatorul a fost reținut de către un trecător care a alertat poliția.
12:50
Noua lege adoptată în Ungaria care interzice ''promovarea homosexualităţii'' în rândul persoanelor sub 18 ani încalcă în mod clar valorile Uniunii Europene, a declarat marţi ministrul german pentru Afaceri Europene, Michael Roth, relatează Reuters.
12:50
Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a sesizat organismele europene privind încălcarea dreptului la vot al cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate. Politicianul a depus o scrisoare la Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/BIDDO) prin care informează asupra stării de fapt pe acest subiect și spune că, cel puțin în acest moment, CEC „înclină să favorizeze preferințele unor partide politice de a sfida drepturile cetățenilor moldoveni din străinătat...
12:40
Până la moment în R. Moldova au fost administrate 631 346 doze de vaccin anti-COVID-19. Astfel, peste 400 000 persoane sau aproximativ 12% au primit prima doză de vaccin, iar 229 967 au primit ambele doze, ceea ce constituie 7% din populație. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
12:20
UPDATE // 12:05 // PCCOCS confirmă perchezițiile demarate cu SIS în dosarul „UNIBANK” și anunță că o persoană a fost reținută pentru 72 de ore.
12:00
Candidatul la funcția de deputat de pe lista Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) Nichita Țurcan a declarat recent că, în ultimii zece ani, numărul elevilor și al studenților a scăzut dramatic din cauza reformelor în educație, realizate de guvernările pro-europene anterioare. Afirmațiile candidatului socialist sunt speculative și populiste, iar informația prezentată de el este incompletă. În realitate, reducerea numărului de elevi a început mult mai devreme, în perioada cân...
12:00
Viceprimarul capitalei, Victor Chironda, afirmă că primarul Ion Ceban încearcă să acopere o ilegalitate făcută de arhitectul-șef, Svetlana Dohotaru, cu cererea privind demiterea lui din funcție.
11:50
Administrația președintelui SUA a anunțat despre o donație de 55 de milioane de doze de vaccin, din cele 80 de milioane, pe care Joe Biden a promis că le va răspândi la nivel mondial la sfârșitul lunii iunie. Printre statele care vor primi dozele de vaccin sunt Georgia, Republica Moldova și Ucraina, se menționează într-un comunicat al Casei Albe, citat de TASS. „Administrația anunță despre răspândirea a 55 de milioane de doze din cele 80 de milioane pe care le-a promis președintele Joe Biden de...
11:20
Printr-un ordin emis de Procurorul General, începând de astăzi, interimatul funcției de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție va fi exercitat de Adrian Bordianu, căruia i-a fost sistată detașarea în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor.
11:20
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a cerut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, demisia viceprimarului Victor Chironda. Ceban a avertizat că îl va demite pe Chironda, dacă acesta de bună voie nu va depune cererea de demisie.
11:10
Consiliul Europei a invitat luni Spania să renunţe la procedurile de extrădare care îi vizează pe politicienii catalani exilaţi în străinătate, ceea ce Madridul, care tocmai a anunţat graţierea celor nouă separatişti condamnaţi pentru încercarea de secesiune din 2017, refuză, transmite AFP.
11:10
Noul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, Adrian Bordianu, în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor a dobândit venituri de 342 984.00 lei, potrivit declarației sale de avere pentru anul 2020.
10:50
UPDATE // 10:38 // Procuratura Generală a confirmat numirea în funcție de șef interimar al Procuraturii Anticorupție a lui Adrian Bordianu, despre care a anunțat anterior Deschide.MD.
10:50
Conform informațiilor Inspectoratului General pentru Situații Urgență colectate din subdiviziunile teritoriale, în urma ploilor torențiale înregistrate pe data de 20 iunie, au fost înregistrate mai multe prejudicii în localități din raioanele Drochia, Cantemir, Criuleni și UTA Găgăuzia.
10:40
Un bărbat de 33 ani, locuitor al capitalei, a fost reținut de ofițerii de investigații ai Inspectoratului de Poliție Râșcani, din cadrul Direcției de Poliție a mun. Chișinău, fiind suspectat de furtul a două telefoane mobile, dintr-un magazin de telefonie mobilă de pe str. Armenească din capitală.
10:30
UPDATE // 10:21 // Sursele Deschide.MD, din cadrul Băncii Naționale a R.Moldova, ne-au informat că perchezițiile îl vizează pe Dumitru Grate, șef-adjunct al Departamentului sisteme de Plăți din cadrul instituției, care anterior a fost administrator special la Unibank.
10:20
Procurorii PCCOCS au descins cu percheziții astăzi la Banca Națională a Moldovei în dosarul Unibank. Descinderile au loc atât la biroul unui angajat cât și la domiciliu.
10:10
Studiu: Varianta Delta a coronavirusului poate fi neutralizată dacă persoanele s-au imunizat cu schema completă a serurilor Pfizer-BionTech şi AstraZeneca-Universitatea Oxford, informează mediafax.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.