Membrii CRD Nord au efectuat o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare Centru

Comunicate.md, 11 iunie 2021 21:20

Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord au efectuat vineri, 11 iunie 2021, o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare Centru, pentru a se documenta în privința unui șir de proiecte de dezvoltare regională implementate de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru. Însoțiți de reprezentanți ADR Centru, membrii CRD Nord au vizitat satul Costești din raionul Ialoveni, municipiul Hâncești și orașul Călărași, unde au fost realizate proiecte de dezvoltare regională finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Comunicate.md

Acum 24 ore
01:00
În jur de 20 reprezentante ale ONG-urilor, grupurilor de inițiativă locală și APL din 6 localități ale raionului Cahul, au participat la o instruire în domeniul Scrierii proiectelor comunitare. Cele șase comunități din raionul Cahul – comunele Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Zârnești, Văleni și orașul Cahul, s-au îmbogățit cu femei active și lidere comunitare care dețin competențe în scriere de proiecte și atragere de fonduri pentru rezolvarea problemelor de gen.
Mai mult de 2 zile în urmă
12:30
În perioada 15-17 iunie 2021, delegația Republicii Moldova a participat la cea de-a doua parte a sesiunii Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei (CALRE). În deschiderea celei de-a 40-a sesiuni, președintele Congresului Leendert Verbeek a subliniat necesitatea de a oferi orașelor și regiunilor mijloace suficiente pentru redresarea post-criză și de a consolida credibilitatea guvernelor la toate nivelurile.
18 iunie 2021
18:30
La 18 iunie a avut loc reuniunea de consultare cu Secretariatul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) pentru a pune în discuție proiectul revizuit al Conceptului și Regulamentului Platformei de consultare și dialog. Este o inițiativă realizată în cadrul proiectului „Consolidarea culturii dialogului și consultării locale din Republica Moldova", implementat de Congresul Autorităților Locale și Regionale în cadrul Planului de acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024.
16:20
Membri ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord, însoțiți de președintele CRD Nord, Vasile Secrieru, specialiști ADR Nord și consultanți GIZ Moldova, au efectuat vineri, 18 iunie 2021, o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare UTA Găgăuzia, pentru a se documenta în privința unui șir de proiecte de dezvoltare regională implementate de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Găgăuzia. Însoțiți de reprezentanți ADR Găgăuzia, membrii CRD Nord au vizitat municipiile Comrat și Ceadâr-Lunga, unde au fost realizate proiecte de dezvoltare regională finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).
13:50
La 16 iunie a avut loc atelierul de formare cu genericul „Carta europeană a egalității între femei și bărbați în viața locală”. Evenimentul a fost organizat de CEMR/PLATFORMA și Academia pentru Guvernare Locală de la Haga, scopul fiind de a furniza informații, instrumente și consultanță semnatarilor Cartei din Georgia și Republica Moldova, pentru o implementare mai eficientă a Cartei egalității pe teritoriile lor și crearea de facilități în procesul de informare cu privire la Carta egalității și la etapele de bază necesare pentru evaluarea priorităților în materie de egalitate de gen, dar și în vederea elaborării planurilor de acțiune în acest domeniu.
17 iunie 2021
16:30
Președinția Republicii Moldova și Procuratura Generală au răspuns APELULUI CALM în care se atenționează despre existența unei campanii de intimidare și presiune asupra primarilor prin implicarea MAI, CNA, Inspecției financiare și altor organe de control ale statului în plină campanie electorală, la indicația unor concurenți electorali. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de susținere a autorităților publice locale și, totodată, i-a chemat pe reprezentanții partidelor politice și cei ai organelor de control să nu facă presiuni asupra primarilor din localități.
14:20
Oficiali ai autorităților publice centrale, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai Agențiilor de Dezvoltare Regională, ai autorităților locale, societății civile și mediului academic au participat la cel de-al V-lea Forum privind dezvoltarea regională, organizat miercuri, 16 iunie 2021, la Chișinău, cu prezență fizică și în regim online. Tematica evenimentului „Dezvoltarea regională a Republicii Moldova - prerogativă națională” a urmărit să identifice recomandări și instrumente de intervenție, soluții corespunzătoare reformelor de dezvoltare regională și locală.
16 iunie 2021
22:00
În Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova a fost lansat proiectul „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”. Evenimentul, la care a participat șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a avut loc marți, 16 iunie 2021, în municipiul Edineț.
14 iunie 2021
15:00
Consiliul Europei a susținut CALM-ul în elaborarea Planului Strategic al asociației pentru perioada 2021-2027. Despre conținutul acestui document și cum va contribui implementarea acestuia la consolidarea instituției, dar și a democrației locale aflăm în cadrul emisiunii „La Înălțime cu CALM”.
11 iunie 2021
21:20
Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord au efectuat vineri, 11 iunie 2021, o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare Centru, pentru a se documenta în privința unui șir de proiecte de dezvoltare regională implementate de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru. Însoțiți de reprezentanți ADR Centru, membrii CRD Nord au vizitat satul Costești din raionul Ialoveni, municipiul Hâncești și orașul Călărași, unde au fost realizate proiecte de dezvoltare regională finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).
15:40
embrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord au efectuat vineri, 11 iunie 2021, o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare Centru, pentru a se documenta în privința unui șir de proiecte de dezvoltare regională implementate de ADR Centru. Însoțiți de reprezentanți Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, membrii CRD Nord au vizitat satul Costești din raionul Ialoveni, Municipiul Hîncești și orașul Călărași, unde au fost realizate proiecte de dezvoltare regională finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).
10 iunie 2021
20:40
La 10 iunie s-a desfășurat ședința Consiliului de Administrare CALM. În cadrul evenimentului cu participarea primarilor –reprezentanți ai Consiliului de Administrare al CALM, experților Consiliului Europei și CALM a fost prezentat, discutat și aprobat Planul Strategic al CALM pentru anii 2021-2027.
9 iunie 2021
20:40
Nicolae Sorotinschi este primar la al doilea mandat în satul Unțești, Ungheni, președinte al organizației teritoriale a CALM din acest raion. Nicolae Sorotinschi ne spune cum e să activezi în calitate de ales local, ce bucurii poți avea, dar și cum ar trebui să fie o reformă administrativ-teritorială care să producă rezultate benefice pentru cetățeni.
8 iunie 2021
18:00
Reprezentanți ai Asociației Administratorilor Publici din România (AAPRO) au întreprins o vizită în Republica Moldova pentru a facilita familiarizarea autorităților locale de la noi cu conceptul de administrator public. În cadrul unei mese rotunde organizate de CALM, circa 50 de primari și alți reprezentanți ai autorităților locale din Republica Moldova au avut posibilitatea să afle mai multe despre rolul unui administrator public în consolidarea capacităților APL, dar și în atragerea investițiilor și dezvoltarea comunităților.
06:20
Patru formațiuni politice au răspuns apelului Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) de a-și asuma public angajamentul aderării la obiectivele descentralizării și autonomiei locale. Au semnat apelul CALM liderul partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” Andrei Năstase care a fost însoțit de vicepreședinții Alexandru Slusari și Igor Munteanu; Renato Usatîi, liderul Bloculului Electoral „Renato Usatîi”; reprezentanții Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor Елена Боднаренко și Vlad Batrîncea și vicepreședintele PAS Petru Frunze.
6 iunie 2021
09:20
Aproximativ 50 de tineri și tinere din raioanele Fălești și Strășeni au participat, la 3 iunie 2021, la un atelier de consultare online din cadrul proiectului „Tinerii pentru egalitate și nediscriminare”, care s-a axat pe discuții privind scenariul unui spectacol de Teatru Social consacrat combaterii stereotipurilor de gen și depășirii barierelor în asigurarea egalității de gen între fete și băieți. Proiectul „Tinerii pentru egalitate și nediscriminare” este realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.
3 iunie 2021
11:40
Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru participă în cadrul unui curs de instruire ce ține de comunicare și discurs public, care se desfășoară în perioada 03-04.06.
2 iunie 2021
10:10
Funcție vacantă: Specialist(ă) în monitorizare și evaluare (1 unitate / perioadă nedeterminată) Data-limită până când poate fi depus dosarul este 30 iunie 2021, ora 16.00.
09:40
Funcție vacantă: Specialist(ă) în achiziții publice (1 unitate / perioadă determinată) Data-limită până când poate fi depus dosarul: 30 iunie 2021, ora 16.00.
1 iunie 2021
16:10
5250 de oameni are în acte satul Abaclia, raionul Basarabeasca. Primarul Victor Niculiță spune că în realitate în localitate au rămas cel mult 2500 de cetățeni.
11:40
Ce-a de-a doua ședință a Platformei femeilor active din raioanele Cahul și Ungheni, constituită recent în cadrul proiectului „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni”, a reunit, la 31 mai 2021, peste 30 de participante și participanți – primare consiliere locale, lidere de organizații ale societății civile locale – din cele două raioane partenere ale proiectului și a avut în prim-plan subiectele axate pe comunicarea publică. Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” este realizat de către Asociația „Institutum Virtutes Civilis” și IP CRAION CONTACT-Cahul și este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova.
11:00
Vicepreședintele PAS, responsabilul de relația cu administrația publică locală Petru Frunze a semnat Apelul CALM, astfel formațiunea politică și-a asumat aderarea la obiectivele descentralizării și consolidării autonomiei locale. „Pentru a realiza viziunile CALM-ului pe care, în mare parte, le împărtășim și noi, este nevoie de anumite măsuri ce urmează a fi implementate.
09:40
În cadrul Biroului Executiv al CALM, întrunit în ședință extraordinară la 31 mai, curent, primari de sate, comune, orașe și municipii au adoptat un APEL, în legătură cu adresările mai multor primari și reprezentanți ai APL, din diverse regiuni ale Republicii Moldova, privind inițierea din partea organelor de anchetă și control a unor controale inopinate, inclusiv la indicația unor deputați, concurenți electorali. În APEL, aleșii locali își exprimă profunda îngrijorare și indignare față de acțiunile unor autorități ale statului din domeniul ordinii de drept și controlului financiar care, în perioada electorală, au inițiat și realizează o serie de controale la indicația unor concurenți electorali, în privința deja a zeci de primari/APL.
07:00
Aveți experiență de lucru în sfera achizițiilor publice sau în monitorizarea și evaluarea proiectelor și sunteți în căutarea unui loc de muncă? ADR Nord angajează doi specialiști în aceste domenii.
31 mai 2021
13:30
Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a făcut un apel către concurenții electorali să-și asume în calitate de priorități descentralizarea și consolidarea autonomiei locale. În acest sens, CALM a elaborat un demers în care sunt stipulate măsurile ce ar trebui întreprinse de viitoarea guvernare pentru ca autoritățile publice locale să aibă posibilitatea să dezvolte localitățile pe care le reprezintă.
12:20
Peste 40 de reprezentante și reprezentanți ai administrațiilor publice locale, consiliere locale și reprezentanți și reprezentante ale OSC-urilor din 12 comunități ale raioanelor Cahul și Ungheni s-au reunit, la 24 și 25 mai 2021, pentru o nouă instruire online de două zile, axată pe integrarea dimensiunii de gen în strategiile locale. Cele 12 localități din raionul Cahul – comunele Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni, Zârnești și orașul Cahul, și raionul Ungheni – comunele Mănoilești, Măcărești, Pârlița, Rădenii Vechi, Zagarancea și orașul Ungheni, sunt partenere ale proiectului „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni”.
10:10
Cel de-al V-lea forum privind dezvoltarea regională cu genericul „Dezvoltarea regională a Republicii Moldova – prerogativă națională”. Forumul va fi organizat în data de 16 iunie 2021, în intervalul orelor 09.
29 mai 2021
12:40
„Regiunea de Dezvoltare Nord deține un potențial turistic relativ ridicat, dar care necesită valorificare”, a menționat directorul ADR Nord, Maria Prisacari, în cadrul celui mai mare eveniment dedicat industriei turismului din Republica Moldova, Moldova Tourism Forum 2021, care a avut loc în perioada 27-28 mai 2021, la Chișinău. În cea de-a doua zi a forumului, directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a prezentat avantajele turistice și perspectivele investiționale în sectorul turism din Regiunea de Dezvoltare Nord.
28 mai 2021
15:30
În cadrul procesului de elaborare a Programelor de revitalizare urbană s-a ajuns la etapa de identificare a zonei de revitalizare. Astfel, o echipa de lucru formată din persoana responsabilă de revitalizare din primăriile orașele Hîncești și Nisporeni, reprezentant ADR și facilitator au efectuat o vizite în teren, în zonele degradate ale orașelor.
26 mai 2021
19:00
Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a organizat o conferință de presă în cadrul căreia a făcut apel către concurenții electorali să-și asume în calitate de priorități descentralizarea și consolidarea autonomiei locale. „Practica țărilor dezvoltate ne arată că anume aceste deziderate ne vor permite să creăm condiții decente de trai pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent dacă aceștia locuiesc în orașe mai mari sau în cele mai mici localități”, a declarat directorul executiv al CALM Viorel Furdui.
11:20
ADR Centru în calitate de Unitatea de implementare a proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" finanțat de către Guvernul Federal German prin intermediul băncii de dezvoltare KfW a participat la data de 25.05.
25 mai 2021
22:10
Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) organizează miercuri, 26 mai, o conferință de presă (ora 10.00, agenția de presă IPN, str.
24 mai 2021
22:50
La 24 mai 2021, a avut loc o sesiune de instruire în cadrul proiectului „Covid-19: din izolare spre oportunități egale” finanțat de Uniunea Europeană și susținut de PIN Moldova. Evenimentul a întrunit nevăzători și persoane cu deficiențe de vedere din raionul Căușeni, reprezentanți ai Asociației pentru Dezvoltare Durabilă Integrată, reprezentanți ai Consiliului Raional Căușeni și Organizației Teritoriale a Nevăzătorilor Căușeni.
16:30
În perioada 13- 20 mai au fost organizate trei ateliere de consultare publică a proiectului preliminar al Planului Strategic al CALM pentru perioada 2021-2027. La evenimente au participat circa 250 de reprezentanți ai autorităților locale din regiunile nord, centru și sud, experți naționali și internaționali.
15:50
Responsabilități: Monitorizarea implementării politicii de dezvoltare regională la nivelul regiunii de dezvoltare, Evaluarea proiectelor de dezvoltare regională, Acumularea informației referitoare la procesele care au impact asupra dezvoltării regiunii, Acumularea informației statistice și monitorizarea indicatorilor de dezvoltare, Pregătirea rapoartelor și analiza activității de implementare a proiectelor investiționale de dezvoltare regională, Pregătirea rapoartelor de implementare a documentelor de politici. Calificări: Studii superioare în Economie/Drept/Management/Administrare Publică sau alte domenii legate de dezvoltare, Experienţa în domeniul de cel puțin 2 ani, Abilități de operare la calculator la nivel avansat; Abilități excelente de cunoaștere a limbii române, cunoaşterea limbii engleze constituie un avantaj, Capacităţi de analiză și responsabilitate.
13:40
Stimați reprezentanți ai mass media, Programul Comunitatea Mea vă invită să participați, mâine, marți, 25 mai 2021, ora 13.30, la vizită Șefului Misiunii USAID Moldova, Scott Hocklander, în mun.
10:20
CALM propune o abordare inovativă în procesul de descentralizare – de jos în sus, prin care să unească toți actorii ce pot contribui la consolidarea autonomiei locale. În acest sens, CALM a organizat dezbateri publice privind crearea unei Conferințe Naționale Permanente pentru descentralizare, consolidarea autonomiei locale și reforma APL.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.