Încheierea CSJ, privind cauza „Gemeni”: Guvernul și-a onorat în totalitate obligația de executare a hotărârii CtEDO

Deschide.md, 11 iunie 2021 18:00

Prin hotărârea Curții  Europene a Drepturilor Omului în cauza Ojog și alții v. Republica Moldova (nr. 1988/06) din 18 februarie 2020, reclamanților le-au fost acordate despăgubiri pentru prejudiciul moral și material. Astfel, CtEDO a obligat Guvernul Republicii Moldova, inter alia, fie  să le restituie aproximativ o treime din imobilele care le reveniseră reclamanților după lichidarea S.A. „Gemeni” (libere de orice grevări), fie să le achite 2,12 milioane de euro. Agentul Guvernamental a depus o...

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Deschide.md

Acum 5 minute
14:10
Președintele Comisiei parlamentare de anchetă „Laundromat" a publicat astăzi mai multe documente care lasă de înțeles că frauda bancară a început încă din 2010 și anume atunci când persoane apropiate lui Veaceslav Platon au luat mai multe credite neperformante. Mai mult, Grigoriu publică documente din care relevă că anume controversatul om de afaceri a fost implicat în „Laundromatul rusesc”.
Acum 10 minute
14:00
Pui, vaci, concedii plătite, un apartament de un milion de dolari - acestea sunt premii oferite în diferite țări din Asia în cadrul loteriilor organizate pentru cei care se vaccinează anti-COVID, informează Reuters. Țările asiatice se luptă în prezent cu un val de ezitare la adresa imunizării.
Acum 30 minute
13:50
Astăzi la Edineț a fost dat startul proiectului ”Edineț - oraș cu perspectivă de viitor”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Primăria municipiului Edineț în parteneriat cu primăria municipiului Alba Iulia, România. Evenimentul de lansare a avut loc în Grădina Publică Vasile Alecsandri din mun. Edineț cu participarea reprezentanților Uniunii Europene, a autoritățor locale și a locuitorilor municipiului Edineț.
Acum o oră
13:20
UE și SUA și-au exprimat disponibilitatea de a sprijini programele de reformă din Ucraina, Georgia și R. Moldova, a declarat Consiliul European pe 15 iunie, transmite Kyiv Post.  „Suntem hotărâți să sprijinim calea de reformă a Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova”, se arată în declarația publică UE în urma Summit-ului UE-SUA. În plus, Bruxelles și Washington sunt hotărâți „să continue să sprijine suveranitatea, independența și integritatea teritorială a partenerilor estici ai UE”. Documentu...
Acum 2 ore
13:10
Orice gest sau cuvânt al lui Cristiano Ronaldo au un impact puternic în întreaga lume. La conferinţa de presă dinaintea meciului Portugalia - Ungaria, de la Budapesta, Ronaldo a dat la o parte din faţa sa două sticle cu Coca-Cola.
13:10
Partidul Acțiune și Solidaritate se angajează în viitorul Parlament și Guvern să fie de partea antreprenorilor, ai oamenilor de afaceri. Despre acest lucru au declarat în cadrul unei conferințe de presă vicepreședinta PAS, Natalia Gavrilița, Secretarul general PAS, Andrei Spînu și candidatul la funcția de deputat Dumitru Budianschi. Astfel, PAS a prezentat 5 acțiuni imediate pentru susținerea antreprenorilor și și-a luat angajamentul de a lupta cu corupția, abuzurile din partea statului, cu care se confruntă antreprenorii din Moldova în ultimii 30 de ani.
13:10
Sâmbăta trecută, în jurul orei 15:00, o angajată de la IP Criuleni, a fost reținută în cadrul operațiuni a Serviciului de Informație și Securitate în colaborare cu Serviciul Protecție și Anticorupție al MAI, în timp ce încerca să ofere mită unui ofițer SIS pentru a obține accesul la secretul de stat. Sursele Deschide.MD, apropiate anchetei, dar care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, ne-au comunicat că persoana reținută este suspectată că ar avea tangențe și „colaborări” cu reprezentanți ai structurilor de forță de la Tiraspol.
12:40
Duma de Stat din Federația Rusă a publicat un document prin care denunță acțiunile Republicii Moldova și ale Ucrainei în raport cu Transnistria, fiind vorba în special despre deciziile ce țin de domeniul transportului: instituirea controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan și obligativitatea numerelor de înmatriculare neutre pentru vehiculele din regiune pentru participarea în trafic internațional.   „Duma de Stat consideră inacceptabile orice declarații și acțiuni distruc...
12:20
Șeful interimar de la Apă-Canal Chișinău ar fi făcut afaceri cu propriul partener de afaceri. Asta reiese dintr-un contract de achiziții obținut de la un avertizor de integritate de către RISE Moldova.
Acum 4 ore
11:50
Menținerea în vigoare a deciziei CEC privind deschiderea celor două secții de votare în municipiul Bender și o secție de votare în comuna Corjova ar fi supus riscului întregul proces electoral. Este opinia experților politici, care califică drept corectă decizia autorității electorale de a renunța la ele, transmite IPN.
11:50
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un nou cod galben. Astfel, în intervalul orelor 13 - 21.00 se va menține instabilitate atmosferică, descărcări electrice, izolat averse puternice (15-35 l/m2) însoțite de vijelie de până la 15-20 m/s și grindină.
11:30
Talibanii se pregătesc să preia controlul Afganistanului după aproape 20 de ani de când au fost alungaţi de la putere în urma intervenţiei militare americane, lăudându-se că i-au "învins" pe americani, comentează AFP.
11:30
Subiectul privind demolarea hotelului Național a provocat un adevărat scandal între primarul general al capitalei Ion Ceban și viceprimarul Victor Chironda. După ce Chironda a declarat s-a declarat nemulțumit de modul în care se gestionează acest proiect, Ceban a venit cu acuze către viceprimar, spunându-i că are absențe nemotivate de la serviciu, iar acest lucru a tergiversat mai multe proiecte urbanistice importante.
11:10
Președintele Maia Sandu îndeamnă participanții la alegerile parlamentare să înceteze intimidarea primarilor. Potrivit șefului statului, odată cu apropierea alegerilor, ea primește tot mai multe semnale despre intensificarea presiunilor asupra primarilor și a liderilor locali din partea reprezentanților unor partide politice și ai organelor de control.
10:50
La 20 mai 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat Guvernelor pârâte cauza Serghei Ilcenco și Nicolae Ilcenco v. Republica Moldova și Federația Rusă (nr. 40836/15) Cauza se referă la reținerea primului reclamant, care este jurnalist.  Acesta a fost acuzat de administrația de facto de incitare la extremism. De asemenea, locuința sa și a fiului său au fost percheziționate ilegal. Primul reclamant se plânge că detenția sa de patru luni a încălcat articolul 5 din convenție și...
10:40
Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a avut ieri, 15 iunie, mai multe întâlniri cu cetățenii la Cimișlia și la Gura Galbenei. Potrivit președintelui, au fost abordate subiecte legate de problemele cetățenilor și ale comunităților. Maia Sandu a vorbit cu reprezentanții sectorului medical din raion și cu oameni de afaceri.
10:30
Președintele interimar al PAS, Igor Grosu, susține că nicio persoană nu va mai fi exclusă din lista candidaților formațiunii pentru scrutinul parlamentar din 11 iulie 2021. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.
Acum 6 ore
10:10
O polițistă din cadrul IP Criuleni a fost reținută, după ce a mituit un ofițer al Serviciului de Informații și Securitate. Cazul a fost documentat de către ofițerii SIS în colaborare cu SPIA.
10:00
Partidul Acțiune și Solidaritate ar prefera o coaliție parlamentară formată cu partidele de pe dreapta politică în urma alegerilor parlamentare anticipate. Declarația a fost făcută de liderul interimar PAS, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.
09:50
Minora de 13 ani, care a la începutul săptămânii curente a fost găsită în stare de inconștiență, într-o clădire părăsită din parcul Valea Trandafirilor, a murit în această dimineață la spital.
09:50
Codul GALBEN de instabilitate atmosferică, emis de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, a venit cu o „surpriză” neplăcută pentru locuitorii din raionul și municipiul Ungheni. Ploaia puternică și furtuna a venit „la pachet” cu grindină. Drept urmare, au fost înregistrate mai multe pagube, scrie news.ungheni.org.  Ploaia cu grindină a distrus mai multe culturi agricole și a rupt mai mulți arbori pe teritoriul municipiului Ungheni. Toodată, vântul puternic și crengile au deteriorat și o condu...
09:40
Încă o rețea de benzinării a scumpit carburanții. Rompetrol a afișat noi prețuri, cu peste 20 de bani pe un litru. Astfel, benzina Efix costă 20.95 lei un litru, iar benzina A 95 - 20.60 lei per litru. Motorina costă 17.45 per litru.
09:00
Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a lansat, prin intermediul Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM, un Apel de granturi dedicat în exclusivitate femeilor și migranților şi/sau rudelor de gradul întâi care dețin o afacere în mediul rural și doresc să o digitalizeze. Termenul limită pentru aplicare este 30 iunie.
08:50
Premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte, crede că statul Belarus se află în spatele creşterii recente a imigraţiei ilegale în ţara sa, în urma unui avertisment al preşedintelui Alexandr Lukaşenko că nu va mai opri migranţii să îi traverseze frontiera vestică, transmite Reuters.
08:30
Un tânăr a murit la spital, după ce a fost găsit înjunghiat, în după-amiaza de ieri, într-o casă aflată în construcție de pe strada Pietrarilor, din cartierul Telecentru al capitalei.
08:30
Toți ochii sunt ațintiți astăzi spre Elveția, acolo unde Joe Biden și Vladimir Putin sunt așteptați să se întâlnească la Villa La Grange de pe malul lacului Geneva. Întâlnirea oficială între cei doi președinți are loc într-un moment în care relațiile dintre Rusia și SUA au ajuns la un nou punct critic, demn de epoca Războiului Rece.
Acum 8 ore
08:10
Israelul a anunțat în noaptea de marți spre miercuri că a lansat raiduri aeriene împotriva unor ținte Hamas din Fâșia Gaza, după ce de aici au fost trimise către teritoriul israelian baloane incendiare. În Gaza City au fost auzite explozii în primele ore ale zilei de miercuri, relatează BBC.
08:00
Autoritățile se arată îngrijorare de ritmul de vaccinare anti-COVID-19 înregistrat în ultima perioadă. Tatiana Zatîc, ministra interimară a Sănătății, spune că deși dispunem de mult mai multe doze de vaccin în comparație cu începutul campaniei de imunizare, interesul populației față de vaccinare scade. Zilnic, numărul persoanelor cărora le este administrat rapelul este mult mai mare față de numărul persoanelor cărora li se administrează prima doză, notează IPN.
08:00
Un tânăr a murit la spital, după ce a fost găit înjunghiat, în după-amiaza de ieri, într-o casă aflată în construcție de pe strada Pietrarilor, din cartierul Telecentru al capitalei.
Acum 24 ore
22:20
Autoritățile Genevei au făcut tot posibilul pentru a pregăti întâlnirea preşedinţilor american şi rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, şi le urează celor doi lideri „negocieri fructuoase şi constructive”. Totodată, președintele Elveţiei, Guy Parmelin, salută întâlnirea "cordială" cu Biden și speră ca summitul celor doi să fie unul „constructiv”.
21:30
Curtea Supremă Slovacă a contestat marți achitările unui om de afaceri și a presupusei sale complice, acuzați că ar fi ordonat uciderea jurnalistului de investigație Jan Kuciak într-un dosar care a stârnit proteste în 2018 și a dărâmat guvernul, potrivit AFP.
21:10
Pentru ziua de joi, 17 iunie, vor rămâne fără apă potabilă consumatorii din str. Bucuriei, 13A, 20, str. Prunului, 15, 19, 19/1, 19/2, 20, 22, 24, 26, str. Gh Iablocikin, 5A şi str. C Ieşilor, 6, 8, 8/1, 10/1, 10/3. Deconectările au loc în intervalul de timp 09.00-23.00, în legătură cu lucrările privind reabilitarea reţelelor de apeduct, finanţate din sursele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Băncii Europene de Investiţii (BEI), transmite IPN.
21:10
Legile, dar și atitudinea autorităților față de mamele care îngrijesc de copii cu dizabilități severe trebuie schimbate. Trebuie modificată legislația privind asistentul personal al acestor copii, iar finanțarea asistenților să fie făcută din bugetul de stat. La fel, trebuie majorate indemnizațiile și regândit procesul de compensare a medicamentelor. Declarații în acest sens au fost făcute de președinta Maia Sandu care s-a întâlnit cu un grup de mame care îngrijesc de copii cu dizabilități severe, transmite IPN.
20:50
Punctul critic către încălzirea globală ireversibilă este posibil să fi fost deja depăşit, cu o serie de consecinţe "în cascadă" pentru planeta noastră, a avertizat, marţi, responsabilul german din cadrul celei mai ample expediţii ştiinţifice organizată vreodată la Polul Nord, relatează AFP.
20:40
Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut marţi elaborarea unui nou studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) asupra originii pandemiei COVID-19, care să fie ''transparent, bazat pe probe, condus de experţi şi fără interferenţe'', şi au anunţat că vor lucra împreună în vederea stabilirii unor ''metode'' pentru posibile viitoare investigaţii asupra epidemiilor, relatează agenţia EFE.
20:20
Militari germani aflaţi în misiune în Lituania sunt acuzaţi că au intonat cântece rasiste şi antisemite la o petrecere, iar unul dintre ei ar fi încercat să agreseze sexual un alt militar, a declarat marţi ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, relatează AFP.
20:00
Fostul președinte al Statelor Unite Donald Trump spune că scrie o carte de memorii din perioada mandatului la Casa Alba, despre care afirmă că este „cartea cărților”. Însă, deși o carte a unui fost președinte ar deveni rapid un bestseller, editurile nu se înghesuie să publice o carte a lui Trump, scrie The Guardian.
19:40
Opt persoane au fost împuşcate marţi dimineaţă la o adunare în cartierul Englewood din sudul Chicago, patru persoane fiind ucise şi alte patru rănite, dintre care două în stare critică, a anunţat poliţia din Chicago, relatează dpa.
19:30
Un adolescent a ajuns la spital, după ce a fot lovit de un automobil în timp ce se deplasa cu o bicicletă. Accidentul a avut loc astăzi, în jurul orei 11:55, în localitatea Mihalașa, din raionul Telenești.
19:20
Curtea Constituțională a declarat inadmisibile contestațiile depuse de reprezentantul Platformei DA privind excepțiile de neconstituționalitate a unor prevederi din Codul electoral . Magistrații CCM au constatat că sesizările nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond.
19:10
National Geographic Society (NGS), organizaţie ştiinţifică non-profit care cartografiază cerul, spaţiul terestru şi maritim, recunoaşte în mod oficial existenţa unui nou ocean - în jurul Antarcticii, la Polul Sud - al cincilea ocean al lumii, pe care-l denumeşte Oceanul Austral.
18:50
De la lansarea campaniei de vaccinare contra noului coronavirus, rata de acoperire cu o doză de vaccin constituie peste 11%, iar cu două doze – circa 5%. Autoritățile din sănătate semnalează că se atestă o scădere în procesul de imunizare și îndeamnă populația să se vaccineze, astfel încât să se ajungă la rata țintită de 70% în rândul populației, transmite IPN.
18:30
Primăria municipiului Chișinău și Consiliul Județean Buzău au stabilit relații de colaborare între cele două unități administrativ teritoriale. Primarul General, Ion Ceban, aflat în vizită la Buzău, suține că discuțiile cu partea română s-au axat pe subiecte care se referă la susținerea și inițierea, în baza principiilor egalității și reciprocității, a relațiilor de prietenie și colaborare între locuitori, precum și promovarea schimburilor de bune practici și experiențe în vederea încheierii unor proiecte comune de dezvoltare economică și socială în beneficiul comunităților.
18:10
Concurentul electoral Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a fost protagonistul celor mai multe materiale la 10 portaluri monitorizare, dar și cel mai des plasat într-un context negativ. Pe de altă parte, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) a fost cel mai des plasat într-un context pozitiv. Sunt constatările primului raport de monitorizare a comportamentului editorial al presei online în perioada și campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate, 1-10 iunie. Raportul a fost realizat de Asociația Presei Independente (API) şi prezentat de Aneta Gonţa, expert API, la o conferință de presă la IPN.
17:50
Ungaria a adoptat marţi un text de lege care interzice „promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor, provocând îngrijorarea apărătorilor drepturilor omului, pe fondul înmulţirii restricţiilor impuse de către guvernul condus de Viktor Orban persoanelor LGBT, relatează AFP.
17:40
Vladimir Putin a refuzat să ofere orice garanţie că liderul opoziţiei Alexei Navalnîi va ieşi din închisoare în viaţă, afirmând că decizia de arestare nu i-a aparţinut.
17:00
Alte 48 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova.
17:00
Parlamentul polonez a fost convocat miercuri dimineaţă într-o sesiune cu uşile închise în urma unui val de atacuri cibernetice „fără precedent” împotriva ţării. Premierul vrea să le prezinte deputaţilor documente secrete privind „amploarea” atacurilor.
16:50
În scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19 în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, organele electorale inferioare vor fi asigurate cu echipamente de protecție. Acestea vor fi oferite de către Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și vor include măști și costume de protecție, mănuși, viziere și dezinfectanți și vor fi destinate atât membrilor birourilor electorale, cât și alegătorilor care se vor prezenta la urnele de vot în ziua scrutinului.
16:30
Curtea de Apel Chișinău are un nou președinte interimar. Printr-o dispoziție a președintelui interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, interimatul funcției respective va fi asigurat de magistrata Ana Panov. Confirmarea numirii ar urma să fie examinată la următoarea ședință a Consiliului.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.