Episcopia de Bălți, parastas pentru pomenirea eroilor români din toate timpurile

InfoPrut, 11 iunie 2021 13:30

De Praznicul Înălţării Domnului, PS Antonie, Episcop de Bălţi a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Serghie de Radonej” din localitatea Vărvăreuca , raionul Floreşti. După Sfânta Liturghie a fost oficiat un parastas de pomenire „pentru toţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile”. În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la semnificaţia Praznicului Înălţării şi la jertfa ostaşilor români pentru unitatea neamului şi apărarea credinţei strămoşeşti. La slujbă a fost prezent şi Excelenţa Sa Petrişor-Ionel Dumitrescu, Consulul General al României la Bălţi, care a adresat un cuvânt de omagiere ostaşului român şi a vorbit despre activitatea Consulatului General al României de la Bălţi. Un cuvânt de salut către oaspeţi a adresat şi dna Olga Zabica, primarul comunei Varvareuca. PS Antonie şi Excelenţa Sa Domnul Petrişor-Ionel Dumitrescu, Consulul General al României la Bălţi au vizitat Muzeului „Memoria Ostaşilor Români” din satul Vărvăreuca, fondat de Victor Ţibrigan, unde acesta le-a vorbit, cu patos, despre munca sa de a aduna mărturii despre trecutul neamului românesc şi jertfa ostaşului român pentru eliberarea Basarabiei. Conform informaţiei păstrate în arhive, în pământurile comunei Vărvăreuva îşi dorm somnul de veci 360 ostaşi din diviziile 8, 13, 14 Infanterie române, căzuţi, în vara anului 1941, cu moarte de erou, în zona Valea Răutului, pentru eliberarea fraţilor basarabeni de sub ocupaţia sovietică. În memoria acestor eroi Asociaţia Obştească „Memoria” a ridicat o cruce pe înălţimea Bortoasa. Articolul Episcopia de Bălți, parastas pentru pomenirea eroilor români din toate timpurile apare prima dată în InfoPrut.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de InfoPrut

Acum 10 minute
19:20
Ambasada României în Republica Moldova a informat că, începând cu 12 iunie 2021, a fost prelungită cu 30 de zile starea de alertă pe teritoriul României. Potrivit sursei citate, nu au fost introduse restricții privind intrarea în România a cetățenilor străini și apatrizilor. Prin urmare, toți cetățenii Republicii Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei (spre exemplu, ședere pe termen scurt, tranzit). Regula generală prevede că pentru cetățenii străini și apatrizii care sosesc în România, indiferent de zona din care vin (verde, galbenă sau roșie), inclusiv din Republica Moldova, se instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile. Sunt scutite de la măsura carantinei persoanele care fac dovada vaccinării, precum și cele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile. Totodată, sunt prevăzute excepții de la aceeași măsură pentru o serie de categorii profesionale, detaliate în HCNSU nr. 35 și 36, disponibile mai jos. Ambasada României la Chișinău a mai subliniat că, potrivit legislației, străinii și apatrizii care intră în România, indiferent de zona din care vin, nu pot fi exceptați de la măsura carantinei doar în baza testului RT-PCR. Cetățenii români care revin în România din străinătate și au petrecut ultimele 14 zile într-o zonă verde, inclusiv Republica Moldova, nu sunt plasați în carantină, nu trebuie să facă dovada vaccinării sau încadrării în excepțiile prevăzute de legislație). Hotărârea Guvernului României privind prelungirea stării de alertă este disponibilă mai jos. HG nr. 636 din 9 iunie 2021 Hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență sunt următoarele: HCNSU nr. 28 din 14 mai 2021 HCNSU nr. 32 din 27 mai 2021 HCNSU nr. 35 din 29 mai 2021 HCNSU nr. 36 din 3 iunie 2021 Lista statelor clasificate în zone de risc este disponibilă aici. De asemenea Ambasada României de la Chișinău a recomandat tuturor persoanelor să se informeze permanent doar din surse oficiale, între care stirioficiale.ro, cnscbt.ro, datelazi.ro, cu privire la intrarea și șederea pe teritoriul României, înainte de începerea călătoriei, tocmai pentru a evita deplasarea până în punctul de trecere al frontierei și constarea neîndeplinirii condițiilor privind intrarea/ exceptarea de la măsura carantinei. Articolul Starea de alertă în România, prelungită. Măsurile privind intrarea, șederea și tranzitarea țării apare prima dată în InfoPrut.
Acum 2 ore
18:00
Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, a depus astăzi, un buchet de flori la bustul Poetului național Mihai Eminescu, în semn de omagiu cu prilejul comemorării a 132 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.  „E o zi specială astăzi. De două ori pe an, cel puțin, venim să ne aplecăm capetele cu recunoștință în fața marelui nostru Poet național, Mihai Eminescu. Este Poetul nostru, fiind sărbătorit în egală măsură pe ambele maluri ale Prutului. Creația sa ne-a marcat tinerețea, ne ghidează prezentul și sunt convins că va reprezenta un reper important, inclusiv pentru viitorul nostru. Eu mi-aș dori ca să nu treacă nici măcar o singură zi în care să nu ne gândim, cel puțin, la o poezie a marelui nostru Mihai Eminescu. Din când în când, poate ar trebui să-i citim și articolele, și opiniile sale politice, care, în pofida vremurilor care au trecut, sunt tot mai actuale”, a declarat ambasadorul Daniel Ioniță. Născut la Ipotești, Botoșani pe 15 ianuarie 1850, Mihai Eminescu este considerat cel mai important reprezentant al literaturii romantice din România. Poetul a trecut la cele veșnice pe 15 iunie 1889, la vârsta de 39 de ani, la Bucureşti și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu. În 1948, el a devenit post-mortem membru de onoare al Academiei Române pentru moștenirea culturală valoroasă pe care a lăsat-o. Cu zece ani mai târziu, la Chișinău, a fost inaugurat bustul lui Mihai Eminescu în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Articolul Ambasadorul României la Chișinău, omagiu adus lui Mihai Eminescu: „Este poetul nostru, fiind sărbătorit în egală măsură pe ambele maluri ale Prutului” apare prima dată în InfoPrut.
17:40
Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova și-a revizuit hotărârea cu privire la organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană la scrutinul electoral din 11 iulie 2021.  Astfel, CEC a renunțat la cele trei secții de vot care urmau să fie deschise în municipiul Tighina și comuna Corjova, raionul Dubăsari. Decizia a fost luată în urma discuțiilor din cadrul Comisiei Unificate de Control pe marginea subiectului dat și în vederea neadmiterii acțiunilor ce ar putea periclita buna desfășurare a procesului electoral. Inspectoratul General al Poliției a constatat dificultăți pentru forțele de ordine întru asigurarea bunei funcționalități a procesului electoral în secțiile de votare din municipiul Tighina și comuna Corjova, raionul Dubăsari. Cu referire la celelalte secții de votare, CEC a fost informată despre disponibilitatea asigurării măsurilor stabilite privind menținerea ordinii publice în localitățile unde își au sediul aceste secții. În context, CEC a dispus organizarea a 41 de secții de votare distincte pentru alegătorii din regiunea transnistreană. Amintim că inițial, autoritatea electorală centrală a decis organizarea a 44 de secții de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 pentru cetățenii cu drept de vot din regiunea transnistreană. În context, Serviciul de Informații și Securitate a atenționat asupra riscurilor organizării acestor secții, în mod special a celor două secții din municipiul Tighina, dar și a celei din comuna Corjova, raionul Dubăsari. Articolul Ultima oră: CEC renunță la secțiile de vot din Tighina și Corjova apare prima dată în InfoPrut.
Acum 4 ore
16:50
Județul Buzău s-a înfrățit cu municipiul Chișinău, dar și cu sectorul Botanica al acestuia. Un acord în acest sens fost semnat astăzi, în cadrul unei ceremonii festive, de către Consiliul Județean Buzău și reprezentanții Primăriei Chișinău. Marți, 15 iunie 2021, aleșii județului au fost convocați într-o ședință extraordinară care a fost urmată de un eveniment festiv în cadrul căruia s-a semnat Acordul de cooperare între Consiliul Județean Buzău şi municipiul Chișinău-Sectorul Botanica. Potrivit lui Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, prin Acordurile de cooperare semnate astăzi, județul respectiv a devenit frate cu Municipiul Chișinău și cu Sectorul Botanica al Municipiului Chișinău. „O singură inimă bate pe cele două maluri ale Prutului! Este o continuare și o întărire a angajamentului nostru față de păstrarea tradițiilor din România și Republica Moldova, o nouă dovadă că adevăratele valori comune nu trebuie să dispară, ci să devină de neprețuit, odată cu trecerea timpului. Buzăul este primul județ din România care semnează un Acord de cooperare cu Municipiul Chișinău. Proiecte precum „Zilele Chișinăului la Buzău" - un festival pe care îl vom organiza anul acesta în luna septembrie sau amenajarea și denumirea unui scuar din Chișinău „Titulescu" vor reprezenta bazele unui început frumos și ale unui parteneriat durabil. Știți deja că sunt un susținător al relațiilor de colaborare dintre cele două țări, consider că nu trebuie să ne uităm trecutul și că istoria lasă o amprentă puternică asupra fiecăruia dintre noi”, a menționat Petre Emanoil Neagu.  La rândul său, Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, a adăugat că prin acest acord se dorește dezvoltarea unei cooperări durabile. „Vom avea la bază următoarele priorități: - asigurarea schimbului de experiență, bunelor practici pentru o activitate eficientă a autorităților administrației publice locale; - asigurarea comunicării, transparenței și schimbului de informații; - organizarea de activități comune cu caracter educativ-patriotic, social, cultural și sportiv; - promovarea și susținerea relațiilor economice, agricole și a proiectelor de infrastructură; - susținerea sectorului asociativ, a programelor pentru tineret, educație, sănătate, agrement și voluntariat; - colaborarea în domeniul protecției mediului și amenajării teritoriului; - susținerea reciprocă pentru realizarea proiectelor investiționale de interes public și privat; - promovarea măsurilor de încredere și relațiilor de parteneriat transfrontalier”, a punctat primarul. Deși, până a deveni edil de Chișinău a fost socialist cu acte în regulă, pornit împotriva a tot ce-i românesc, astăzi Ion Ceban susține că își propune să aibă „o colaborare economică reciproc avantajoasă” cu județul Buzău și vorbește și despre promovarea și facilitarea schimburilor culturale, colaborarea între colectivele artistice, ansambluri folclorice. Articolul Un sector din Chișinău s-a înfrățit cu județul Buzău: „O singură inimă bate pe cele două maluri ale Prutului!” apare prima dată în InfoPrut.
16:20
România rămâne și în acest an principala piață de desfacere a mărfurilor din Republica Moldova, arată datele Biroului Național de Statistică. Potrivit acestora, 27,4% din totalul exporturilor din lunile ianuarie-aprilie 2021 au ajuns în România. Republica Moldova a exportat, în lunile ianuarie-aprilie 2021, mai multe mărfuri decât în aceeași perioadă din anul trecut, exporturile însumând în aceste luni 903 milioane de dolari, cu 9,5% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, notează Ziarul Național. Exporturile de mărfuri destinate statelor Uniunii Europene au totalizat 581,4 milioane de dolari SUA, cu 9,8% mai mult decât în primele patru luni din anul trecut. Pe piața europeană ajung 64,4% din produsele basarabene, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de ianuarie-aprilie 2020. Exporturile de mărfuri destinate statelor CSI, unde ajung 16% din produsele autohtone, au avut o valoare de 144,3 milioane de dolari SUA, cu 11,9% mai mult în raport cu perioada similară din anul 2020. Totuși, țara în care ajung cele mai multe produse din R. Moldova este în continuare România- 27,4% din totalul exporturilor efectuate în ianuarie-aprilie 2021. În top urmează Germania, unde s-au exportat 10,5% din produse, Turcia- 9,7%, Federația Rusă- 9,5%, Italia- 6,4%, Polonia- 4%, Cehia- 3,1%, Ucraina- 3%, Belarus- 2,5% și Spania- 1,8%. Aceleași date arată că în aceste luni s-a importat de 2,33 ori mai multe decât s-a exportat. Importurile au însumat peste 2,112 miliarde de dolari, nivel superior celui realizat în perioada similară din 2020 cu 18%. Republica Moldova a cumpărat cele mai multe mărfuri din România- 12,3% din totalul importurilor, Federația Rusă- 12,2%, China- 11,2%, Ucraina- 8,7%, Germania- 8,5%, Turcia- 7,4%, Italia- 6,6%, Polonia- 3,9%, Franța- 3% și Ungaria- 2,1%. Articolul România, pe primul loc în topul țărilor de destinație pentru exporturile din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
Acum 6 ore
14:30
Mihai Eminescu a stat la baza literaturii române, a inspirat generații de poeți și scriitori, iar versurile sale au revoluționat gândiri, a declarat președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR),Vlad Bilețchi, la împlinirea a 132 de ani de la trecerea în eternitate a marelui poet national Mihai Eminescu. „Tribun al poeziei românești, Mihai Eminescu a fost nu doar poetul care a scris cele mai frumoase poezii, dar și un scriitor, jurnalist și om de cultură desăvârșit. A fost considerat în acele timpuri incomod, însă a știut să promoveze adevărul și cele mai sfinte valori ale neamului nostru. Este poetul absolut, iar prin opera sa incontestabilă ne-a lăsat o moștenire seculară, pe care avem datoria să o transmitem cu grijă generațiilor viitoare. În celebrul său discurs de la Putna, Mihai Eminescu a vorbit despre Basarabia și credința în Dumnezeu. A visat mereu la România Mare, iar renumitul său citat „Suntem români și punctum” trebuie să stea la straja neamului românesc. De avem sau nu dreptate, Eminescu să ne judece...”, a spus Bilețchi. Astăzi, 15 iunie 2021, se împlinesc 132 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului național Mihai Eminescu. Opera lui Eminescu rămâne o valoare incontestabilă, iar actualitatea scrierilor sale sunt recunoscute pe întreg spațiul românesc, dar și pe continentul european. În 1948, poetul a devenit post-mortem membru de onoare al Academiei Române pentru moștenirea culturală valoroasă pe care a lăsat-o. Mai târziu, la Chișinău, a fost inaugurat bustul lui Mihai Eminescu în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Articolul Președintele AUR, la 132 de ani de la trecerea în eternitate a poetului național: Eminescu a fost român apare prima dată în InfoPrut.
13:30
Șefii de stat și de guvern, care au participant, luni, 14 iunie 2021, la Summit-ul NATO de la Bruxelles s-au angajat să susțină reformele democratice din Republica Moldova.  Astfel, conform Declarației Finale a Summitului NATO, participații la eveniment au reiterat sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova, în granițele lor recunoscute internațional. „Potrivit angajamentelor sale internaționale, facem apel la Rusia să își retragă trupele staționate pe teritoriul celor trei state fără consimțământul acestora”, se arată în Declarație. Totodată, semnatarii documentului au făcut apel la Rusia să se angajeze constructiv în procesul de reglementare transnistreană. „Ne angajăm să sprijinim reformele democratice din Republica Moldova și să furnizăm asistență prin Inițiativa de consolidare a capacității de apărare”, au mai punctat aceștia. Menționăm că șefii de stat și de guvern ai celor 30 de state membre ale NATO, s-au reunit la Bruxelles pentru a-și reafirma unitatea, solidaritatea și coeziunea și pentru a deschide un nou capitol în relațiile transatlantice. Articolul Republica Moldova, în declarația finală a Summit-ului NATO de la Bruxelles apare prima dată în InfoPrut.
Acum 8 ore
11:50
Astăzi, 15 iunie 2021, se împlinesc 132 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului național Mihai Eminescu.  Născut Mihail Eminovici, la Ipotești, Botoșani pe 15 ianuarie 1850, poetul este considerat cel mai important reprezentant al literaturii romantice din România. Luceafărul poeziei românești a fost al șaptelea dintre cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici și Ralucăi Eminovici.  A debutat literar în 1866, în revista „Familia” a lui Iosif Vulcan, iar, convins de acesta, Eminovici a devenit Mihai Eminescu și sub acest nume a trăit, a scris literatură şi a lucrat ca jurnalist. Din 1866 şi până în 1869, a călătorit prin Transilvania până în Bucureşti, prilej cu care a cunoscut realitatea românească, cu oameni şi obiceiuri. În 1867, s-a angajat ca sufleor şi copist de roluri în trupa lui Iorgu Caragiale, ulterior devenind sufleor şi copist la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde l-a cunoscut pe I. L. Caragiale. Cu această trupă a mers în turnee, continuând să publice poezie şi proză şi să facă traduceri. În 1968, începea proiectul de roman „Geniu Pustiu". Între 1869 şi 1872 a fost student la Viena, mai precis „auditor extraordinar” la facultăţile de filosofie şi drept. Aici se va împrieteni cu Ioan Slavici şi o va cunoaşte pe Veronica Micle. Totodată, a început să colaboreze la publicaţia Convorbiri literare. Între anii 1872 şi 1874 a fost student „extraordinar” la filosofie, la Berlin, cu o bursă acordată de cenaclul Junimea, dar nu s-a prezentat la examene. În septembrie 1874 era numit director al Bibliotecii Centrale din Iaşi, iar Eminescu preda şi logică, la Institutul academic, în locul lui A. D. Xenopol. În 1875, rămas fără slujbă, Eminescu a primit postul de corector şi redactor al părţii neoficiale la Curierul de laşi, unde numeroase rubrici erau realizate de el fără semnătură. A frecventat cu regularitate şedinţele Junimii, unde l-a introdus şi pe Ion Creangă. Tot în această perioadă s-a îndrăgostit de Veronica Micle. În 1877, invitat să intre în redacţia ziarului Timpul, Eminescu a părăsit Iaşiul şi a venit la Bucureşti, unde s-a dedicat gazetăriei. În 1880 era redactor-şef al publicaţiei. Din această perioadă datează unele dintre marile lui poeme, precum "Scrisorile" şi "Luceafărul". Pe 6 august 1879 a murit Ştefan Micle, iar văduva acestuia, Veronica, a venit la Bucureşti, şi-au făcut planuri de căsătorie, la care poetul a renunţat în anul următor. În iunie 1883, Mihai Eminescu se îmbolnăvește grav. În decembrie același an, îi apare volumul „Poezii”, singurul tipărit în timpul vieții. Anii care s-au scurs până la trecerea la cele veșnice sunt ani de boală, cu reveniri și recăderi din ce în ce mai dese. Practic, în această perioadă, poetul nu scrie nimic sau foarte puțin. În februarie 1889 este internat din nou la Sanatoriul dr. Șușu, unde, la 15 iunie, decedează în urma unei endocardite vechi și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din București. Opera lui Eminescu rămâne o valoare incontestabilă, iar actualitatea scrierilor sale sunt recunoscute pe întreg spațiul românesc, dar și pe continentul european. În 1948, poetul a devenit post-mortem membru de onoare al Academiei Române pentru moștenirea culturală valoroasă pe care a lăsat-o. Mai târziu, la Chișinău, a fost inaugurat bustul lui Mihai Eminescu în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Articolul 15 iunie 2021: 132 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului național Mihai Eminescu apare prima dată în InfoPrut.
Acum 24 ore
23:30
Organizația „Uniunea apărătorilor Transnistriei” a redactat o scrisoare adresată Federației Ruse și altor participanți la reglementarea conflictului transnistreană cu rugămintea de nu permite Chișinăului să instituie începând cu 1 iulie controlul comun total la punctul de trecere Cuciurgan - Pervomaisk, transmite presa de la Chișinău.  Textul scrisorii a fost publicat pe site-ul organizației. „Acest lucru amenință cu limitarea accesului pentru Transnistria la mărfuri de primă necesitate, medicamente și produse medicale, produse alimentare, produse fitosanitare și multe alte mărfuri.  Pe lângă aceasta, în conformitate cu înțelegerea bilaterală cu Republica Moldova, Ucraina a anunțat interzicerea intrării pe teritoriul său, începând cu 1 septembrie 2021 a vehiculelor cu numere de înmatriculare transnistrene. Această acțiune va limita posibilitatea de circulație cu transportul personal pentru mai mult de 90 de mii de cetățeni ai Transnistriei. dar și va avea drept consecință stoparea activității transportatorilor din Transnistria.  Astfel, cetățenii transnistreani se pot confrunta încă o dată cu restricționarea drepturilor lor, cu  măsurile de presiune unilaterale și blocaje economice din partea Moldovei și Ucrainei, care vizează slăbirea socio-economică a Transnistriei ”, se arată în scrisoare. Amintim că Guvernul de la Chișinău a decis să prelungească, până la 30 iunie 2021, termenul în care agenții economici din regiunea transnistreană pot să treacă frontiera prin punctele vamale Pervomaisk - Cuciurgan, Goianul Nou - Platonovo și Novosavițkoe - Cuciurgan pentru a efectua procedurile de vămuire a mărfurilor fără aplicarea măsurilor de politică economică a R. Moldova. Termenul respectiv urma să expire pe 1 februarie curent, iar condiția acestor facilități fiscal-vamale acordate agenților economici din stânga Nistrului, indiferent dacă sunt sau nu înregistrați de către Agenția Servicii Publice de la Chișinău, este ca mărfurile importate să rămână pe teritoriul necontrolat de către autoritățile constituționale ale R. Moldova. Articolul Separatiștii de la Tiraspol se plâng Moscovei de autoritățile de la Chișinău și Kiev apare prima dată în InfoPrut.
23:00
„Suntem datori să facem dreptate pentru Basarabia”. Declarația a fost făcută de Ciprian Ciubuc, deputatul Alianței Pentru Unirea Românilor, în contextul împlinirii a 80 de ani de la primul val al deportărilor staliniste din Basarabia și nordul Bucovinei.  Astfel, parlamentarul de la București a amintit că în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 a început primul val de deportări al românilor din Basarabia și nordul Bucovinei, teritorii smulse României de către URSS, în urma Pactului Hitler-Stalin. „Din ceea ce sovieticii au denumit Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, într-o singură noapte, au fost ridicați din propriile locuințe 32.423 de români, încărcați în vagoane pentru vite și strămutați în Kazahstan și Siberia. Condițiile de transport au fost groaznice, iar unii dintre conaționalii noștri nu au mai ajuns la destinație. Doar în acest prim val de deportări din Taraclia au plecat 90 de vagoane, din Basarabeasca - 44, din Căușeni - 44, din Tighina - 48, din Chișinău -187 de vagoane, din Ungheni - 48, din Ocnița - 83, din Bălți - 133, din Florești - 73, din Râbnița - 40, din Bolgrad - 38, din Arțiz - 103, iar din Cernăuți au plecat 340 de vagoane cu români”, a punctat Ciprian Ciubuc. În context, deputatul a remarcat că acesta avea să fie doar primul din cele trei valuri de deportări prin care Basarabia și nordul Bucovinei au fost depopulate forțat de sute de mii de români. „Unii dintre ei au murit departe de locurile natale, departe de cei dragi, pe drumul spre Siberia și lagărele de exterminare ale URSS. Țărani, întreprinzători, preoți, profesori, primari, intelectuali, aproape toți cei care puteau constitui o elită locală cu conștiință românească au căzut victime ale planurilor unei dictaturi comuniste. Ca principala moștenitoare a moștenirii sovietice, Rusia lui Putin este datoare să-și ceară scuze de la urmașii celor deportați și de la întreg poporul român pentru crimele comise și pentru crimele comise și pentru viețile distruse. Stimați colegi vă rog să păstrăm un minut de reculegere în memoria victimelor deportărilor staliniste. Suntem datori să nu uităm și să suntem datori să facem dreptate pentru Basarabia. Pentru că Basarabia a fost, este și va fi românească!”, a conchis Ciprian Ciubuc. Articolul Deputat în Parlamentul de la București: Suntem datori să facem dreptate, pentru că Basarabia a fost, este și va fi românească! apare prima dată în InfoPrut.
22:20
O basarabeancă care a studiat la Bucureşti codul bunelor maniere s-a întors în Republica Moldova pentru a-i învăța la rândul ei pe tinerii din capitată despre cum trebuie să se comporte în societate, notează TVR Moldova. Alina Plângău a urmat cursuri de Etichetă, Protocol şi Ceremonial, la un centru educaţional din Bucureşti. Acum îşi foloseşte cunoştinţele în Republica Moldova şi îi învaţă pe copii să deprindă bunele maniere. O face prin intermediul unei platforme educaţionale pe care a lansat-o chiar de Ziua Copiilor, pe 1 iunie. „Din păcate, avem o societate care nu prea cunoaşte definiţia de bune maniere. Şi noi am zis ca prin platforma Maniera să aducem manierele în prezent. Am început de la copii, pentru că cine, dacă nu ei, ne vor reprezenta viitorul ţării noastre”, a declarat Alina Plângău. Copiii spun că au reuşit să deprindă multe reguli de etichetă încă de la primele cursuri practice. Ei sunt siguri că acum îi pot învăţa chiar şi pe adulţi cum să respecte normele de conduită în societate. „La acestă lecţie am aflat cu să mă salut, cum să accept complimentele frumos, cum să fim manieraţi”, „Guma nu se mestecă în locuri cum sunt teatrele, biserica, doar acasă şi în curte”, „Am învăţat cum să ne comportăm la masă, dacă ne sună telefonul să nu vorbim la masă. De ce e important pentru o domnişoară să fie manierată? Pentru ca să fie inteligentă”, au fost câteva dintre răspunsurile copiilor. La cursurile de bune maniere se pot înscrie elevi cu vârste între 8 şi 12 ani. Alina Plângău vrea să-şi continue activitatea şi după cursurile din această vară şi se gândeşte chiar ca în viitor să îi instruiască şi pe adulţi, având în vedere că a primit deja primele solicitări. Articolul O tânără şcolită la Bucureşti învaţă mai mulţi copii din Chişinău codul bunelor maniere apare prima dată în InfoPrut.
21:40
Zece taţi din raioanele Străşeni şi Făleşti au fost instruiţi în cadrul unui program finanţat de Uniunea Europeană cum să se implice mai mult în educarea copiilor. Programul e menit să-i facă pe bărbaţi mai responsabili faţă de îndatoririle pe care le au faţă de copiii lor, notează TVR Moldova. Tații au participat cu copiii lor inclusiv la un atelier de pictură și au beneficiat de condiţii potrivite pentru a interacţiona mai mult cu copiii lor. Instruirea bărbaţilor are loc în condiţiile în care studiile Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie arată că doar jumătate dintre taţi se implică la fel de mult ca şi mamele în educaţia copiilor. Printre tații prezenți a fost și Dumitru Gruşca, profesor de engleză şi germană la liceul din Făleşti. Profesia îl face să conştientizeze tot mai mult importanţa rolului pe care îl are un tată în educarea copiilor. Chiar dacă are un program de lucru încărcat, bărbatul găseşte timp pentru a fi împreună cu copiii săi. Când vorbim despre taţi care se implică doar ei în educaţia copiilor lor, cifrele sunt mult mai mici. Doar 2 la sută dintre taţii din Republica Moldova îşi adorm copiii seara şi doar 4 procente îi ajută exclusiv ei să-şi facă temele de acasă, spun studiile Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie. Anatol Caras are patru copii pe care-i creşte singur după ce soţia lui s-a stins din viaţă. Nu-i este uşor, dar încearcă să depăşească orice greutăţi şi-i învaţă pe copii lucruri care să îi ajute în viitor: să participe la treburile casnice, să fie responsabili şi să se poarte frumos cu cei din jur. „Ne străduim să-i învăţăm pe copii ca prin lucru să stimeze persoana mai în vârstă, să nu sară cu vorba înainte, cum se spune, să aibă cei 7 ani de acasă”, a declarat acesta pentru sursa citată. În Străşeni şi Făleşti au fost create câteva cluburi unde bărbaţii sunt încurajaţi să se implice mai mult în educarea copiilor şi să participe mai activ în treburile casnice. Asta în condiţiile în care de cele mai dese ori, această activitate cade pe umerii femeilor. Potrivit celui mai recent studiu realizat de Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie, două treimi dintre taţi se joacă cu copiii lor, la fel de mult ca mamele. Studiul arată că 51 la sută dintre taţi îi ajută pe copii, în aceeaşi măsură ca mamele, să-şi facă temele de acasă. „Cel mai curios este că rolul taţilor e extrem de important în dezvoltarea emoţională şi socială a copiilor, chiar dacă stereotipurile spun că taţii mai puţin arată ce simt, cum simt. Realităţile sunt destul de contradictorii. Pe deoparte, taţii îşi doresc să lucreze mai puţin şi să petreacă mai mult timp cu copiii, pe de altă parte, realităţile de zi cu zi, îi forţează pe taţi să fie în afara familiei”, a subliniat psihologul Sergiu Toma. Coordonatoarea programului, Violeta Terguță, spune că activitățile au menirea de a distruge stereotipurile de gen, care spun că nu este treaba bărbaților să aibă grijă de copii. „Jumătate din respondenţi ne spun că creşterea copiilor, treburile casnice, este treaba mamelor, iar tata aduce banii acasă. Noi ne dorim ca prin aceste activităţi să schimbăm aceste realităţi, aceste stereotipuri. Pentru că şi taţii sunt la fel de capabili să se implice şi acolo unde tata se implică, copiii se simt mai bine, familia este mai fericită”, a subliniat aceasta. Atelierul de instruire a bărbaţilor a fost organizat cu puţin timp înaintea Zilei Internaţionale a Taţilor, marcată în acest an pe 20 iunie. Programul lansat de UNFPA Moldova în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen şi a violenţei în bază de gen” este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de UN Women şi UNFPA Moldova. Articolul Zece taţi din raioanele Străşeni şi Făleşti, instruiţi în cadrul unui program finanţat de UE apare prima dată în InfoPrut.
Ieri
19:20
Mihai Ghimpu, fostul lider al Partidului Liberal, cel care a asigurat interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova între 11 septembrie 2009 și 28 decembrie 2010, a venit cu un mesaj la 80 de ani de la primul val al deportărilor staliniste din Basarabia. Astfel, sursa a amintit că în noaptea 12-13 Iunie 1941, zeci de mii de familii de români basarabeni, au fost trezite în miez de noapte, arestate, urcate în vagoane de animale și deportate în lagărele din Siberia, de unde mii nu s-au mai întors acasă. „De ani de zile în scuarul Gării Feroviare este ridicat un monument în memoria celor deportați, dar din cei aleși în fruntea statului nici unul n-a depus măcar o floare în memoria celor omorâți, chinuiți și umiliți, chiar dacă și ei au avut rude deportate. Aleșii „poporului” au depus și depun flori ca pe timpul URSS-lui, la monumentul ostașului sovietic care i-a scos din casă pe nevinovații oameni cu baioneta. Iată, stimați cetățeni pe cine ați votat și pe cine-i votați tot timpul în cea mai înaltă funcție în stat. Iată de ce ei au dus-o și-o duc bine, iar d-tră, cei care-i iubiți nu știți cum să legați tei de curmei. Dureros și umilitor, stimați cetățeni, dar din păcate nu fără aportul multora dintre d-tră, așa cum și listele celor care au fost deportați s-au făcut tot de oamenii acestui pământ, nu de cei din Tambov. Să nu condamni ocupația sovietică care a însemnat moarte, teroare, deportări, foamete, violuri, amputarea creierului, case de psihiatrie, gulaguri..., înseamnă să fii om al nimănui, să fii om fără inimă și fără memorie, să fii de partea celui care calcă pe osemintele părinților, buneilor și fraților tăi de neam și de sânge! Să-i pomenim și să aprindem câte o lumânare în memoria celor plecați în ceruri din rândurile celor ridicați în această tristă noapte de 12-13 Iunie 1941 și duși în Siberia, iar celor care mai au zile cu soare, să le dorim multă sănătate!”, a menționat Mihai Ghimpu. Amintim că duminică, 13 iunie 2021, Aureliu Ciocoi, premierul interimar de la Chișinău și Maia Sandu, președintele R. Moldova au depus flori la Monumentul Deținuților Politici din Scuarul Gării Feroviare în memoria victimelor deportate. În context, șeful statului a bulversat opinia publică de peste Prut, după ce a transmis un mesaj neclar, evitând să numească ce popor a fost lovit de valul de deportări din Basarabia.  Articolul Fost președinte al R. Moldova, despre distrugerea identității românești prin intermediul deportărilor în Siberia apare prima dată în InfoPrut.
17:20
Spiridon Vangheli, cunoscutul scriitor pentru copii, prozator, poet, traducător și editor din Republica Moldova, împlinește astăzi, 89 de ani. Spiridon Vangheli, supranumit și tatăl lui Guguță, s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, în prezent raionul Râșcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” (astăzi Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”), a lucrat ca profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Lumina”. A debutat în 1962 cu placheta „În țara fluturilor”, după care au urmat mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băiețelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguță”, „Ministrul bunelului”, „Guguță - căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Tatăl lui Guguță când era mic” și multe altele. A tradus din poezia si proza universală pentru copii. Spiridon Vangheli este coautor, împreună cu Grigore Vieru, al Abecedarului. În 2006, scriitorul a lansat pentru micii cititori, proiectul „Carte de citire şi gândire" pentru clasele I-IV, în patru volume. Opera sa a fost tradusă în zeci de limbi, înregistrând milioane de exemplare, iar Guguță, eroul său, este îndrăgit atât de micul cititor, cat si de cel matur. Spiridon Vangheli este Doctor Honoris Causa al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. În 2012 i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare a mun. Chișinău. Scriitorul a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, cu Premiul „Ion Creanga” al Academiei Române, Premiul special al Uniunii Scriitorilor din Romania, cu titlul de maestru al artei și cu cel de scriitor al poporului. Totodată, el a mai fost decorat de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale cu medalia de aur „Pentru creaţie”. Recent, în sectorul Râșcani al municipiului Chișinău a fost inaugurat un scuar care poartă numele „Guguţă” și un monument al cunoscutul personaj din opera lui Spiridon Vangheli. Articolul „Tatăl” lui Guguță a împlinit 89 de ani apare prima dată în InfoPrut.
14:10
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a bulversat opinia publică de peste Prut, după ce duminică, 13 iunie 2021, a transmis un mesaj neclar cu privire la comemorarea victimelor primului val al deportărilor staliniste din Basarabia.  Astfel în mesajul său, șeful statului a anunțat că ar fi participat la „comemorarea primului val de deportări ce a lovit poporul nostru”, evitând să menționeze că, istoric vorbind, este vorba despre poporul român. Mai mult, deși deportările staliniste au fost o operațiune pregătită și organizată de regimul comunist de ocupație, pentru a lăsa acest spațiu românesc fără elită intelectuală, Maia Sandu a evitat să spună lucrurilor pe nume, rezumându-se la expresia : „Puterea sovietică i-a smuls de printre noi pe liderii de comunități, pe oamenii inteligenți și pe cei care aveau spirit de antreprenor – pe cei care reprezentau un pericol pentru regimul totalitar”. Nu este prima dată de la preluarea mandatului de președinte când Maia Sandu preferă să spună adevărurile istorice doar pe jumătate. Bunăoară, pe 27 aprilie 2021, șeful statului a transmis un mesaj de Ziua Tricolorului, în care a subliniat că „acum 31 de ani, deputații Parlamentului Independenței adoptau Tricolorul cu stemă ca noul drapel al țării noastre”, asta chiar dacă, în realitate, deasupra clădirii Parlamentului de la Chișinău, actuală Președinție, atunci a fost arborat tricolorul românesc, în culorile albastru, galben și roșu, fără stemă. Articolul Maia Sandu evită să numească ce popor a fost lovit de valul de deportări din Basarabia apare prima dată în InfoPrut.
14:10
Cu prilejul celei de-a 29-a aniversări a Poliției de Frontieră din Republica Moldova, Ambasada Germaniei a înmânat Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei din Ungheni un teren de sport, echipament de fitness și echipament tactic în valoare de aproape 40.000 de euro, finanțate de către Poliția Federală Germană. „Proiectul este un semn al cooperării de încredere și de succes dintre cele două țări în domeniul securității, care s-a dezvoltat de-a lungul anilor”, se arată într-o postare pe Facebook a Ambasadei Germaniei la Chișinău. Recent, Germania a furnizat Republicii Moldova utilaje medicale și echipamente de protecție pentru combaterea pandemiei în valoare totală de 9,6 milioane de euro. Printre acestea se numără 100 de echipamente de ventilare pulmonară, 900 de pulsoximetre, 4 milioane de măști FFP2, 7 milioane de măști chirurgicale, 500.000 de mănuși de unică folosință, 500.000 de ochelari de protecție, 100.000 de costume de protecție cu efect antiseptic și 50.000 de costume de protecție. Transportul la Chișinău a avut loc în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE sub egida Echipei Europa/Team Europe. Articolul Un teren de sport, echipament de fitness și echipament tactic, finanțate la Ungheni de Poliția Federală Germană apare prima dată în InfoPrut.
13:30
Alianța pentru Unirea Românilor a protestat luni, 14 iunie, la sediu MAI din Chișinău, unde a cerut stoparea abuzurilor și intimidărilor colaboratorilor MAI în timpul campaniei electorale, după ce sâmbătă, 12 iunie, oamenii legii din Orhei au împiedicat desfășurarea unui protest în fața Primăriei din Orhei, aflată sub conducerea exponenților politici ai partidului fugarului penal Ilan Șor. Sâmbătă, cu scopul de a întrerupe activitățile electorale planificate în mun. Orhei și alte localități din raion și a intimida participanții la protestul din fața primăriei mun. Orhei, colaboratorii IP Orhei au întocmit în privința șoferului autocarului cu care se deplasa „Caravana AUR” un proces-verbal contravențional, fără a fi prezentate probe concludente în acest sens. La solicitarea reprezentanților AUR de a prezenta probe, agentul constatator care a aplicat sancțiunea a evitat să răspundă. Astfel, luni dimineață, mai mulți membri și simpatizanți ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au protestat în fața sediului MAI, cerând tragerea la răspundere a persoanelor implicate în excesul de putere, comis, cel mai probabil, la indicațiile penalului fugar Ilan Șor, dar și sistarea persecuțiilor politice și intimidărilor, neadmiterea intervenției organelor de ocrotire a normelor de drept în activitatea politică desfășurată de către AUR în campania electorală. „Suntem un partid incomod sistemului corupt și controlat politic. Acest lucru îl observăm din numeroasele acțiuni de intimidare exercitate de oamenii legii. Sunt sigur că în organele poliției există colaboratori sinceri și patrioți, dar astfel de incidente ne conving de faptul că angajații MAI primesc ordine politice de la cei care ani la rând au jefuit această țară: Dodon, Plahotniuc, Șor. Cerem încetarea acestor abuzuri, pentru că ne dorim o campanie electorală fără incidente și provocări”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Alianței pentru Unirea Românilor. La finalul protestului, liderul formațiunii, Vlad Bilețchi, a depus o interpelare în acest sens la Ministerul Afacerilor Interne. Membrii și simpatizanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) participă în Caravana AUR, în cadrul căreia vizitează toate raioanele Republicii Moldova și informează oamenii cu privire la programul politic al formațiunii, dar și avantajele Unirii Republicii Moldova cu România. În această săptămână, Caravana AUR va ajunge, printre altele, în raioanele Nisporeni, Ungheni, Telenești, Rezina, Cimișlia, Articolul AUR, protest la Chișinău: MAI primește ordine politice de la cei care ani la rând au jefuit această țară- Dodon, Plahotniuc, Șor. Stop abuzurilor poliției politice! apare prima dată în InfoPrut.
12:20
Centrele de imunizare din Republica Moldova vor începe să primească de astăzi vaccinuri AstraZeneca din noul lot de 100.800 de doze donate de România. Autorităţile de la Chişinău au mulţumit României pentru susţinere şi au precizat că, acum, Republica Moldova are suficiente vaccinuri pentru imunizarea populaţiei, notează TVR Moldova. Noul lot de vaccinuri a fost predat autorităţilor de la Chişinău în timpul unei ceremonii oficiale organizate la Centrul Naţional de Sănătate Publică. „Aceste doze, deasemenea, reprezintă un gest de solidaritate pe care l-a făcut România împreună cu statele membre ale Uniunii Europene l-au făcut şi le face în continuare pentru Republica Moldova şi pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a subliniat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. De asemenea, consilierul prezidențial pe probleme de sănătate, Ala Nemerenco, a subliniat că ajutorul venit de peste Prut este foarte important și nu trebuie uitat. „Este foarte important să ţinem minte aceste gesturi din partea atât a României care este un prieten fidel, cât şi din partea comunităţii europene. Pentru că am văzut că atât anul trecut, cât şi în anul acesta, toate ajutoarele care au venit din partea UE sunt considerabile şi ne-au ajutat nu doar să facem faţă, dar să avem din plin tot ceea ce este necesar”, a spus aceasta. Cele 100.800 de doze de vaccin AstraZeneca vor fi distribuite începând cu ziua de luni la toate centrele de imunizare, inclusiv la cele din regiunea transnistreană. „Am avut parte de o colaborare extraordinară cu autorităţile din Republica Moldova, misiunea a decurs cu succes. Ne bucurăm că am ajuns în siguranţă şi cel mai mult, ne bucurăm că putem ajuta cetăţenii Republicii Moldova”, a subliniat căpitanul Cosmin Bunoiu de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din România. Campania de imunizare a cetăţenilor Republicii Moldova a început pe 2 martie, la câteva zile după ce România a donat primele 21.600 de doze de vaccinuri. De atunci, autorităţile de la Bucureşti au oferit alte loturi de vaccinuri, inclusiv echipamente medicale care ajută la depăşirea crizei sanitare din Republica Moldova. Până acum, România a oferit peste 400.000 de doze de vaccin anti-COVID-19. De la începutul campaniei de imunizare, în Republica Moldova au fost vaccinaţi peste 10% dintre cetăţenii Republicii Moldova. Articolul Centrele de imunizare din R. Moldova încep să primească vaccinuri din noul lot donat de România apare prima dată în InfoPrut.
11:40
Anul acesta s-au împlinit 80 de ani de la primul val al deportărilor staliniste din Basarabia, Nordul Bucovinei și Herța.  În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, potrivit datelor de arhivă, în Basarabia, Nordul Bucovinei şi Herţa au fost ridicate de la casele lor 29.839 de persoane, dintre care 5479 au fost arestate (ca „membri ai organizaţiilor contrarevoluţionare şi alte elemente antisovietice”) şi 24.360 au fost deportate. Acesta a fost primul din cele 3 valuri de deportări masive de populaţie din RSSM. Violenţa şi represaliile au fost modalităţile sigure prin care puterea sovietică îşi putea impune voinţa în spaţiul de la est de Prut. Doar în RSS Moldovenească au fost arestate 18.392 persoane – 4507 „capi de familie” (4342 din considerente politice şi 165 cu dosare penale) şi 13.885 persoane deportate. Deportații au fost transportati în conditii inumane, în vagoane de marfă închise, iar pe drumul care putea dura şi şase săptămâni, aceştia nu au beneficiat de asistenţă medicală, de apă sau mâncare şi au călătorit în condiţii igienice precare. La destinaţie au fost obligaţi să îşi construiască propriile lagăre, să lucreze în condiţii foarte grele – temperaturi extreme, norme de muncă greu de atins, hrana proastă şi puţină. Contingentul deportat era împărțit astfel: bărbaţii erau trimişi în lagăre de concentrare (Gulag), iar soţiile şi copiii lor – în localităţi speciale pentru „strămutaţi” în regiunile Karaganda (Kazahstan), Omsk şi Novosibirsk (Siberia Centrală). Unii nu au mai ajuns la destinaţie, iar 80% dintre ei și-au pierdut viața în lagăr. Doar puţini au supravieţuit prin minune în condiţii de viaţă mizerabile şi climă aspră. Conform Historia.ro, într-un memoriu întocmit la 15 noiembrie 1941 de autorităţile române se menţiona unde au fost deportaţi basarabenii: S.S. Kazahă -9.954 de persoane, R.A.S.S. Komi – 352, regiunea Krasnoiarsk – 470; regiunea Omsk -6.085 şi regiunea Novosibirsk – 5.787. Toţi erau acuzaţi de troica NKVD şi deportaţi pe termene care ajungeau la 20 de ani. Deportările au fost o formă a represiunii politice puse în practică de autoritățile sovietice. Articolul 80 de ani de la primul val al deportărilor staliniste din Basarabia, Nordul Bucovinei şi Herţa apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
00:30
La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, Igor Dodon, liderul PSRM, va încerca să organizeze din nou transportarea alegătorilor din regiunea transnistreană la secțiile de votare. Declarații în acest sens au fost făcute de Igor Grosu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate.  „Eu nu cred că Dodon s-a lepădat de năravurile vechi, eu nu cred în lucrul acesta. El, Șor, Plahotniuc se conduc de aceleași modele și comportamente electorale, ei nu pot face altfel campanie electorală, ei știu să cumpere, ei știu să sperie oamenii, ei știu să șantajeze oamenii și clar lucru că el o să recurgă și de data aceasta la aceleași practici, probabil o să se înțeleagă iarăși cu partenerul lui de la Tiraspol. Cum se face? Cumva se iau ca bază oamenii, cetățenii noștri care muncesc în sectorul public acolo, fie în întreprinderi și condiția, cum era data trecută, „dacă nu-mi aduci luni fișa din buletin cu ștampila „votat” o să ai probleme”. Atunci îi speriau că îi bagă în carantină pe 14 zile, asta era sperietoarea. (...) Iată care-i șantajul și el o să recurgă la lucrurile acestea, dar noi o să-l descurajăm”, a declarat Igor Grosu pentru Europa Liberă. Potrivit politicianului, chiar dacă vor fi observatori care vor supraveghea alegerile, „foarte mult contează care va fi comportamentul poliției, al Ministerului de Interne, al Agenției Naționale Transport Auto pentru că, dacă o să înceapă iarăși transportarea în masă, sigur că va fi o problemă.”. De asemenea, Grosu s-a referit și la deschiderea celor două secții de votare suplimentare – una la Tighina și alta la Corjova. „Da, au mai deschis și noi toți am văzut care este reacția, fiindcă ei încearcă să deschidă aceste secții pe un teritoriu pe care nu-l controlează autoritățile constituționale și aceasta este o problemă. CEC-ul, cel puțin în discuțiile pe care le-am avut marți, noi am avut acces în clădirea CEC-ului, am discutat cu câțiva reprezentanți ai Comisiei (pentru că nu erau toți pe loc), ei înțeleg că este o mare problemă și chiar și exponenții lui Dodon de acolo au înțeles, dar zic: „Da, dar o să vedem dacă poliția o să ne spună, dacă Comisia Unificată de Control” ș.a.m.d. Deci este clar că totul este la limită și atâta timp cât nu poți garanta accesul concurenților electorali acolo să-și prezinte programele, observatorilor, televiziunii, mass-mediei, desigur că nu poți asigura un proces electoral corect”, a punctat liderul PAS. Amintim că autoritatea electorală centrală a decis organizarea a 44 de secții de votare la parlamentare pentru cetățenii cu drept de vot din regiunea transnistreană, cu două mai multe decât la alegerile prezidențiale de anul trecut. În context, Serviciul de Informații și Securitate a atenționat asupra riscurilor organizării acestor secții, în mod special a celor două secții din municipiul Tighina, dar și a celei din comuna Corjova, raionul Dubăsari. Articolul Avertisment: Dodon pregătește transportarea în masă a alegătorilor din regiunea transnistreană apare prima dată în InfoPrut.
11 iunie 2021
23:20
Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei continuă să dezvolte proiecte sociale în localităţile din Republica Moldova. Prin intermediul proiectului „Dezvoltare comunitară rurală'', în satul Batîr a fost renovat cimitirul. Grupul de iniţiativă creat de Diaconia a mobilizat localnicii, dar şi cetăţenii din diaspora şi s-a reuşit îndeplinirea misiunii, transmite TVR Moldova.  În cadrul proiectului „Dezvoltare comunitară rurală”, Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei a creat grupuri de iniţiativă civică în 10 localităţi din Republica Moldova. La Batîr, oamenii s-au mobilizat şi au renovat cimitirul - au pus pavaj, au schimbat poarta, au renovat gardul şi alte utilităţi. „Ei au trecut mai multe cursuri, au învăţat cum să atragă resurse, cum să fie o echipă. Au reuşit cu grupul să adune o sumă de 170 de mii de lei şi au scos cu brio această activitate”, a declarat Nadejda Tcaciov, facilitator comunitar. La rândul său, preotul Ioan Cosoi, coordonatorul de proiecte sociale în cadrul Misiunii Sociale „Diaconia”, a explicat că de patru ani „facem dezvoltare comunitară”. „Ceea ce presupune consolidarea, crearea şi dezvoltarea unor grupuri de iniţiative locale. Pe de altă parte în şcoală se întâmplă la fel cu un grup de copii, numit parlamentul copiilor şi ei au şi mini-granturi care le implementează în comunitatea lor, identifică nevoia”, a punctat sursa. Grupul de iniţiativă a mobilizat şi diaspora, care a contribuit cu 20 de mii de lei. „Aceasta a fost o dorinţă a locuitorilor deoarece nu s-a renovat de când a fost construit acest cimitir. Era într-o stare deplorabilă, gardul era stricat, în unele locuri lipsea. Au mai rămas niște bani, care vor fi utilizați pentru constucţia unei porţiuni de drum, care leagă drumul central cu cimitirul”, a subliniat Nina Siloci, membru al grupului comunitar „Speranţa”: Totodată, preotul Ioan Cosoi și-a exprimat dorința ca grupul de inițiativă să rămână în continuare activ şi „să creăm o reţea de localităţi pe care să-i ghidăm spre intervenţii sociale, spre ajutorarea oamenilor în nevoie”. În prezent, Misiunea Diaconia dezvoltă proiecte în 81 de comunităţi cu implicarea unei echipe de zeci de voluntari. Articolul Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, grupuri de iniţiativă civică în 10 localităţi din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
22:40
La 80 de ani de la deportările în masă ale românilor din nordul Bucovinei, nordul Basarabiei și ținutul Herța, în localitatea Iordănești din regiunea Cernăuți au fost comemorate victimele represiunilor staliniste, transmite BucPress.  La paraclisul-monument, care simbolizează mormântul comun al celora care nu s-au întors în sat din Siberia, Kazahstan, canalul Onega și care au fost împușcați la Fântâna Albă, a fost oficiat un parastas de pomenire de către părintele Marcel Nițu, parohul bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” și părintele Gheorghe Moroz, parohul bisericii „Sfântul Nectarie”. Locuitorii satului Iordănești, comuna Carapciu, și-au adus aminte de cei care și-au dat viața pentru identitatea lor lingvistică, confesională sau atitudinea verticală față de nedreptățile vremii. Articolul Victimele represiunilor staliniste, comemorate la Iordănești apare prima dată în InfoPrut.
22:10
Cetățenii stabiliți peste hotare nu ar trebui să decidă soarta celor care au rămas în Republica Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de Igor Dodon, liderul PSRM, care astfel, a pus la îndoială dreptul diasporei la vot.  „Oamenii mi-au spus un lucru foarte clar: de ce trebuie să hotărască pentru noi cei care nu sunt în țară? Eu nu am spus că sunt de acord sau nu, dar astfel de întrebări sunt la toate întrevederile, atunci când este vorba despre secțiile de votare din afara țării”, a declarat Igor Dodon Potrivit politicianului, decizia privind numărul secțiilor de votare care ar trebui să fie deschise în cadrul unui scrutin electoral ține de competențele Comisiei Electorale Centrale. „Un lucru este cert, numărul de secții trebuie să fie suficient pentru a asigura prezența la vot a tuturor doritorilor. Spre exemplu, în Occident sunt în total circa 400 de mii de cetățeni cu drept de vot, dintre ei au votat peste 50%. În Rusia tot sunt peste 400 de mii, dar au votat doar 12 mii, în Transnistria sunt 200 de mii cu drept de vot, dar au votat doar 30 de mii. Păi unde e dreptatea? Dacă vrem să fim sinceri și să asigurăm dreptul la vot, atunci să o facem pentru toți în egală măsură”, a adăugat Dodon. În timp ce atacă în mod constant cetățenii din străinătate, nemulțumit probabil de preferințele politice ale acestora, liderul PSRM se arată preocupat de numărul secțiilor de votare deschise în regiunea transnistreană. „Aud unele declarații cu privire la interzicerea votului pentru cei din Transnistria. Păi oare ei nu sunt cetățeni ai R. Moldova? Știu că anul trecut i-ați făcut separatiști, ați încercat să le blocați dreptul la vot. (...) Sunt categoric împotriva închiderii secțiilor de vot pentru Transnistria. Sunt cetățenii noștri și trebuie să aibă dreptul la vot”, a mai spus Dodon. Amintim că, săptămâna aceasta, Comisia Electorală Centrală a aprobat o nouă listă a secțiilor de votare peste hotare la alegerile din 11 iulie în număr total de 146, față de 139 conform hotărârii anterioare, care a provocat critici din partea mai multor concurenți electorali și a societății civile. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că inițial Ministerul de Externe de la Chișinău a propus deschiderea a peste 190 de secții, iar CEC a aprobat un deviz de cheltuieli pentru deschiderea a 150 de secții de votare peste hotare. Anterior, autoritatea electorală centrală a decis organizarea a 44 de secții de votare la parlamentare pentru cetățenii cu drept de vot din regiunea transnistreană, cu două mai multe decât la alegerile prezidențiale de anul trecut. În context, Serviciul de Informații și Securitate a atenționat asupra riscurilor organizării acestor secții, în mod special a celor două secții din municipiul Tighina, dar și a celei din comuna Corjova, raionul Dubăsari. Articolul Un nou atac al lui Dodon asupra cetățenilor Republicii Moldova plecați peste hotare apare prima dată în InfoPrut.
22:10
Regizoarea Leontina Vatamanu a lasat vineri cartea-album „Copiii Basarabiei în GULAG. Ierbar de amintiri”. Scrisă în două limbi, română și rusă, volumul proiectează, cu ajutorul fotografiilor și al mărturisirilor, drama a 19 familii deportate, transmite Radio Chișinău. Publicația a apărut în cadrul proiectului „A stronger voice against soviet nostalgia by helping victims of GULAG and documenting their stories”, implementat de către RCTV „Memoria” cu sprijinul Ambasadei SUA în R. Moldova. În anul în care se împlinesc 80 de ani de la primul val de deportări din Basarabia și Bucovina de Nord, acest volum are drept scop expunerea și povestirea vieții oamenilor ce au fost deportați în Siberia, mai ales în al doilea val de deportări din iunie, 1949. La evenimentul organizat la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău au participat mai mulți copii ai foștilor deportați, care și-au amintit prin lacrimi de coșmarul trăit atunci. „Într-o zi de vară, când mama și tata se întorseseră de la pământ, pentru că așa se spunea atunci, că veneai de la pământ, flămânzi și foarte obosiți, am mâncat cu toții și ne-am culcat. Pe la miezul nopții, din cauza lătratului câinilor, ne-am trezit. Eu aveam aproape trei ani, sora mea nici șase luni nu avea. Băteau în geamuri puternic, iar tata și mama s-au speriat. În sat se vorbea că o sa fie deportări din nou, așa ca în anul 1941, numai că noi am fost deportați în 1949. Când tata a vrut să deschidă ușa, o lovitură de picior a împins-o puternic. Erau soldați cu arme. Mama a sărit la noi, ne-a îmbrățișat și a început a plânge”, povestește Ana Durleșteanu, o fostă deportată. Invitații au vorbit despre viața lor petrecută în Siberia, despre studii, de care nu au avut parte din cauza necunoașterii limbii ruse, și, mai apoi, revenirea în Basarabia și felul în care au fost întâmpinați de consăteni. „Îmi aduc aminte ziua când ne-am întors acasă, în satul natal. Toți se uitau straniu la noi. Părinții noștri nu aveau de lucru, pentru că nu îi angaja nimeni pe cei foști deportați. Tatăl meu, împreună cu alți deportați, a plecat la lucru la punerea căii ferate din Cuciurgan, Ucraina. Tata venea noaptea acasă, o dată la două săptămâni, își schimba hainele de pe el, lua altele curate și tot în acea noapte se întorcea înapoi cu trenul ce-l ducea direct acolo, unde lucra. A fost greu, foarte greu”, mai  povestește fememia. În Basarabia, primul val de deportări a avut loc în noaptea dintre 12 și 13 iunie, 1941 și la ordinul NKVD a durat doar 24 de ore pentru „a evita tulburările”. Al doilea val de deportări a avut loc în anul 1949. „Am fost în Siberia, acolo unde au fost duși cândva părinții și buneii mei. Nici un moldovean nu a rămas acolo să trăiască mai departe. Am găsit doar o femeie care s-a căsătorit și a rămas acolo. În rest, toți au revenit acasă”, spune istoricul Ludmila Tihonov. La Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” se mai regăsesc aproximativ 50 de cărți ce reflectă tema deportărilor. Articolul A fost lansată Cartea-album „Copiii Basarabiei în GULAG. Ierbar de amintiri” apare prima dată în InfoPrut.
20:40
Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Editura Tipo Moldova din Iași și săptămânalul „Literatura și Arta” de la Chișinău, au lansat astăzi colecția de publicistică a scriitorului Nicolae Dabija „Sunt un om fericit”.  Potrivit Elenei Pintilei, directorul BNRM, cele 27 de volume reunesc peste 5.000 de articole de educație națională, editoriale din săptămânalul „Literatura şi Arta”, scrise timp de peste 30 de ani de către scriitorul și publicistul Nicolae Dabija. Volumele de publicistică au apărut în Colecția „Biblioteca Marii Uniri” și sunt prefațate de cunoscutul istoric român Ioan Scurtu, incluzând articole scrise în perioada anilor 1986-2019. Cărțile sunt însoțite de fotografii, care ilustrează articolele, eseurile, studiile, din care putem stabili ce s-a întâmplat în această perioadă de desprindere de Uniunea Sovietică, care au fost idealurile „generației independenței”. La rândul său, autorul proiectului Aurel Ștefanachi, editorul din Iași, a menționat că volumele au fost editate preț de două luni pentru bibliotecile din România şi Republica Moldova, iar publicistica lui Nicolae Dabija îi va ajuta pe istoricii de mâine „la consemnarea obiectivă a evenimentelor de istorie recentă, la care scriitorul a fost nu doar martor ocular, ci şi participant activ”. Prezentă la manifestare, Doina Dabija, fiica regretatului scriitor, a afirmat că atunci când au apărut cele 27 de volume, tatăl său a spus că trăiește o frumoasă duminică. În context, academicianul Mihai Cimpoi a remarcat că Nicolae Dabija a abordat în editorialele sale nu numai probleme ale culturii, ci și ale vieții sociale, politice și economice. Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. În 1972 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. În 1975 a debutat cu volumul de versuri „Ochiul al treilea”, urmat de cărțile de poezie „Apă neîncepută”, „Zugravul anonim”, „Aripă sub cămașă”, „Lacrima care vede”, „Oul de piatră”, „Cerul lăuntric”, „Tăceri asurzitoare”, „Mierla domesticită”, „Fotograful de fulgere”, „Maraton printre gloanțe”, „Psalmi de dragoste” ș.a. A fost distins cu Ordinul Republicii, Ordinul Steaua României în grad de Comandor, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Trieste, Premiul „Giacommo Leopardi” al Centrului Mondial al Poeziei din Recanati, Premiul Internațional de Poezie „Umberto Mastroiani”, oferit la Fantana i Liri, Marele Premiu „Dulce Maria Loynaz” al Festivalului Internațional de Poezie de la Havana ș.a. Nicolae Dabija a plecat la cele veșnice la 12 martie 2021. Articolul Colecția de publicistică a scriitorului Nicolae Dabija, lansată la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
19:00
Un bloc locativ cu 32 de locuințe, destinat familiilor cu mulți copii, tinerilor funcționari și persoanelor cu dizabilități, a fost dat în folosință în municipiul Cahul. Blocul cu 4 etaje a fost construit cu ajutorul financiar al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, notează Moldpres. Valoarea proiectului este de 920.000 de euro, 64 la sută din sumă fiind oferită de BDCE, iar 36 la sută a constituit contribuția, inclusiv nefinanciară, a autorităților publice locale. Locuințele sunt finisate „la cheie”, fiind dotate cu blocuri sanitare, sistem de încălzire autonom, geamuri termopan, uși interioare, pereți și tavane zugrăvite, pardosea gresie, laminat, scrie sursa citată. „Prin implementarea proiectului de construcție a locuințelor sociale, contribuim la realizarea visurilor familiilor cu mulți copii, tinerilor specialiști angajați în instituțiile bugetare, persoanelor cu nevoi speciale, care își doresc o locuință. Exprimăm recunoștința partenerilor externi, experților Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, care au apreciat progresele obținute și au dispus de a continua colaborarea. În anul curent urmează să fie finalizate alte 121 de apartamente - 72 la Rezina și alte 49 la Cimișlia”, a declarat ministrul Agriculturii, Ion Perju, prezent la eveniment. În perioada 2014 – 2020, în Republica Moldova au fost date în exploatare 556 de locuințe sociale în 12 raioane. Apartamentele sociale sunt construite cu sprijinul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, care oferă Republicii Moldova un împrumut de 13,4 milioane de euro, pentru o perioadă de 20 de ani și o perioadă de grație de cinci ani. Articolul Clădire de locuințe destinate familiilor cu mulți copii din Cahul, construită cu ajutor european apare prima dată în InfoPrut.
17:50
În vremea președinției lui Igor Dodon cazurile de persecuție a locuitorilor din regiunea transnistreană s-au întețit. Declarația a fost făcută de Stepan Popovschi, jurist de la Tiraspol, care a remarcat că situația drepturilor omului din această regiune, depinde foarte mult de cine este la putere la Chișinău. Totodată sursa a mai constatat că odată cu venirea la putere a președintelui Maia Sandu, noi dosare pe cauze de extremism nu au fost intentate, transmite Zona de Securitate. „Situația în regiune depinde foarte mult de cine este la putere la Chișinău, pot să vă explic această dependență, eu lucrez cu CEDO, am 16 dosare de care răspund, eu văd ce răspunde Moldova și ce răspunde Rusia. Eu am tras atenția că în dependență de cine este la putere în Moldova depinde și nivelul de urmăriri. Cum a venit la putere Dodon acest val de urmăriri rapid s-a ridicat. S-a creat așa o impresie că mai nu s-a spus faceți ce doriți, acum, odată cu venirea Maiei Sandu valul s-a micșorat, numărul persecuțiilor. Chiar este o persoană care a făcut recent câteva declarații curajoase și nu au învinuit-o de extremism. Și în general cu venirea Maiei Sandu nu sunt deschise noi dosare pe cauze de extremism”, a declarat Stepan Popovschi. Cât despre finalitatea acestor dosare, expertul a menționat că regimul pare să meargă pe altă cale: cea de-a închide oamenii, nu pe cauze de extremism, dar pentru că au încălcat anumite interdicții impuse în timpul anchetei. „Aceste cauze au fost îndreptate în direcția de a speria oamenii, de a crea frică la maxim, de ex. Irina Vasilache, avea interdicție de părăsire a regiunii, pentru ca să o judece, nu pentru extremism, dar pentru încălcarea acestei interdicții și ea a fugit din regiune. Cred că pun această interdicții cu ideea că va fi încălcată, până atunci dosarul va fi mototolit și vor spune peste tot că sunt învinuiți de extremism”, a mai subliniat juristul de la Tiraspol. Stepan Popovschi încearcă de mai mulți ani să obțină statutul de avocat în regiune, însă regimul nu-i permite, invocând că sunt prea mulți avocați în stânga Nistrului. În această situație îi poate ajuta pe oameni doar până la ușa „judecătoriei”, fiind unul dintre cei mai activi apărători a drepturilor omului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. El a fost primul avocat din regiune care reprezintă dosare de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Avocatul spune că în repetate rânduri a fost supus ameninţărilor din partea administrației regionale din stânga Nistrului. Două organizaţii internaţionale au cerut recent liderilor de la Tiraspol să oprească intimidările împotriva lui. Articolul Jurist: Încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, o obișnuință în vremea președinției lui Dodon apare prima dată în InfoPrut.
16:00
Singurul punct de trecere a frontierei România-Republica Moldova nefuncțional până acum, în contextul pandemiei, Lipcani-Rădăuți Prut, se redeschide traficului transfrontalier, informează Serviciul Vamal al Republicii Moldova. Astfel, începând cu ziua de sâmbătă, 12 iunie 2021, ora 08,00, va fi restabilit traficul atât pentru persoane, cât și pentru transportul de marfă. În continuare, la trecerea frontierei de stat se mențin anumite restricții de circulație, impuse în perioada de pandemie. Poliția de Frontieră  și Serviciul Vamal reamintește participanților la traficul transfrontalier despre importanța și necesitatea informării doar din surse oficiale despre condițiile de trecere a frontierei în țările de destinație, inclusiv în cele de tranzit. Autoritățile de la București au actualizat Lista cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, conform Hotărârii nr. 39 din 10.06.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Astfel, Republica Moldova se află în continuare în zona verde, iar cetățenii ei nu trebuie să stea în carantină la intrarea pe teritoriul României. Articolul Un punct de trecere de la frontiera R. Moldova cu România își reia activitatea apare prima dată în InfoPrut.
15:40
Un nou Acord de cooperare între Banca Națională a Moldovei și Banca Națională a României a fost semnat vineri la Chișinău, zi în care se împlinesc 20 de ani de cooperare dintre cele două instituții. Documentul presupune dezvoltarea continuă a relațiilor de colaborare, extinderea conlucrărilor de parteneriat între România și Republica Moldova, în situația în care BNR rămâne unul dintre partenerii principali pentru dezvoltarea sectorului bancar de la Chișinău. „Noul acord dintre băncile noastre centrale reflectă consolidarea fără echivoc a cadrului pentru dialog instituţional şi cooperare şi este un foarte bun instrument de apropiere a R. Moldova de Uniunea Europeană”, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. De asemenea, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a subliniat faptul că acest Acord de cooperare are menirea să răspundă noilor rigori și provocări, având o abordare mai aprofundată în dezvoltarea sistemelor financiar-bancare, conform standardelor europene. „Buna colaborare dintre cele două bănci centrale este durabilă şi are deja o istorie. Este o reflectare a unei atitudini deosebite şi deschidere reciprocă de a realiza un schimb de informaţii şi consultaţii pentru o funcţionare eficientă şi sigură a sistemului financiar bancar din România şi R. Moldova. (...) Încheierea acordului vine să sprijine şi acţiunile BNM ce vizează implementarea acordului e asociere RM-UE. Noul acord este cel mai cuprinzător dintre toate acordurile de cooperare semnate de BNM”, a declarat Armașu. Acordul privind cooperarea în domeniul supravegherii bancare între Banca Națională a Moldovei și Banca Națională a României, din 27 iulie 2001, se axa pe schimbul de informații, asistența tehnică, negocierea, încheierea și implementarea acordurilor de cooperare, în special în domeniul supravegherii Articolul Banca Națională a Moldovei și Banca Națională a României, nou acord de cooperare apare prima dată în InfoPrut.
14:20
Cetățenii Republicii Moldova vaccinați cu serul rusesc Sputnik V nu vor putea intra pe teritoriul Ucrainei, decât dacă vor prezenta și un test negativ pentru coronavirus, a anunțat serviciul de frontieră ucrainean. Noile reguli pentru trecerea frontierei ucrainene spun că cetățenii străini trebuie să prezinte un rezultat negativ la un test de COVID-19 sau un document care să dovedească faptul că persoana a fost imunizată cu un vaccin aprobat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). „În ultimele două zile, au existat cetățeni străini care au încercat să intre din alte țări pe la puncte vamale situate de-a lungul frontierei de stat a Ucrainei și care aveau documente de imunizare cu vaccinul Sputnik V. Subliniem că un asemenea document nu oferă dreptul de a intra în Ucraina, în condițiile în care acest vaccin nu figurează pe lista OMS”, a informat Serviciul de frontieră într-un comunicat de presă, citat de Reuters. Informația a fost confirmată și de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău. Astfel, cetățenii R. Moldova, posesori ai unui certificat național de vaccinare cu un ser aprobat de OMS, cum ar fi Pfizer, Astrazeneca, Sinovac, Johnson&Johnson sau Moderna, pot călători în Ucraina, fără să stea în izolare. Circa 70.000 de cetățeni ai R. Moldova, inclusiv 30.000 din regiunea transnistreană, au fost vaccinați cu Sputnik V. Ucraina este cea de-a doua țară cu care Republica Moldova a convenit în plan bilateral, prin schimb de note, recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de vaccinare. Demersuri similare prin canale diplomatice au fost înaintate ministerelor afacerilor externe ale României, Turciei, Cehiei, Greciei, Poloniei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei. Recunoașterea unilaterală a certificatelor de vaccinare eliberate de autoritățile Republicii Moldova, care sunt conforme cu standardele OMS, a fost anunțată până acum de Bulgaria și Spania. Articolul Ucraina nu mai primește pe teritoriul său cetățeni vaccinați cu Sputnik apare prima dată în InfoPrut.
13:30
De Praznicul Înălţării Domnului, PS Antonie, Episcop de Bălţi a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Serghie de Radonej” din localitatea Vărvăreuca , raionul Floreşti. După Sfânta Liturghie a fost oficiat un parastas de pomenire „pentru toţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile”. În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la semnificaţia Praznicului Înălţării şi la jertfa ostaşilor români pentru unitatea neamului şi apărarea credinţei strămoşeşti. La slujbă a fost prezent şi Excelenţa Sa Petrişor-Ionel Dumitrescu, Consulul General al României la Bălţi, care a adresat un cuvânt de omagiere ostaşului român şi a vorbit despre activitatea Consulatului General al României de la Bălţi. Un cuvânt de salut către oaspeţi a adresat şi dna Olga Zabica, primarul comunei Varvareuca. PS Antonie şi Excelenţa Sa Domnul Petrişor-Ionel Dumitrescu, Consulul General al României la Bălţi au vizitat Muzeului „Memoria Ostaşilor Români” din satul Vărvăreuca, fondat de Victor Ţibrigan, unde acesta le-a vorbit, cu patos, despre munca sa de a aduna mărturii despre trecutul neamului românesc şi jertfa ostaşului român pentru eliberarea Basarabiei. Conform informaţiei păstrate în arhive, în pământurile comunei Vărvăreuva îşi dorm somnul de veci 360 ostaşi din diviziile 8, 13, 14 Infanterie române, căzuţi, în vara anului 1941, cu moarte de erou, în zona Valea Răutului, pentru eliberarea fraţilor basarabeni de sub ocupaţia sovietică. În memoria acestor eroi Asociaţia Obştească „Memoria” a ridicat o cruce pe înălţimea Bortoasa. Articolul Episcopia de Bălți, parastas pentru pomenirea eroilor români din toate timpurile apare prima dată în InfoPrut.
12:20
Un lot de 100.800 doze de vaccin împotriva COVID-19, ajutor umanitar Republicii Moldova din partea României, va ajunge vineri, 11 iunie, cu autocamionul, în Vama Leușeni, în intervalul orar 17,00-18,00. Ceremonia specială de înmânare a donației de către ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, va fi organizată la sediul Agenției Naționale de Sănătate Publică, str. Gheorghe Asachi 67A din Chișinău, în jurul orei 19,00. Asigurarea transportului celor 100.800 de doze în Republica Moldova se va realiza prin structurile de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne de la București, respectiv prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, din bugetul Mecanismului de Protecţie Civilă al UE, conform prevederilor legale. „România a fost și este mereu alături de cetățenii Republicii Moldova, acordând ajutor de fiecare dată, la nevoie, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, și fundamentată pe cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, se arată pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situații de Urgență. Dozele de vaccin anti COVID-19, acordate cu titlu gratuit, ca ajutor umanitar, reprezintă numărul de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii din România şi livrate de către Compania AstraZeneca, prin Acordurile-cadru încheiate de către Ministerul Sănătăţii cu Comisia Europeană. Ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova, reprezentat de echipamente medicale și vaccinuri împotriva COVID-19, vin ca parte a pachetului de sprijin anunțat de Președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale din luna decembrie 2020, la Chișinău. Până în prezent, România a oferit Republicii Moldova un număr total de 304.800 de doze de vaccin AstraZeneca. Articolul România continuă să ajute Republica Moldova: Noi doze de vaccin vor ajunge astăzi la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
11:50
Ambasada României la Chișinău și Biroul atașatului apărării au organizat în data de 10 iunie 2021 la Cimitirul de Onoare Românesc de la Țiganca, o ceremonie de comemorare a celor 1020 eroi români căzuți în luptele din vara anului 1941. La ceremonie au participat consulul general al României la Cahul, doamna Anca Corfu, Alexandru Mureșan, ministru plenipotențiar, prim-colaborator al ambasadorului României în Republica Moldova, colonel Cristi Ladaniuc, atașat al apărării și locotenent colonel Gheorghiță Tapalagă, adjunctul atașatului apărării, membri ai corpului diplomatic militar acreditat la Chișinău, membri ai Ambasadei României. Un sobor de preoți ai Episcopiei Basarabiei de Sud condus de PS Veniamin, a oficiat o slujbă religioasă de pomenire, iar membrii Ambasadei și persoanele prezente au depus coroane și buchete de flori. Ansamblul „Ciobănașul” al Casei de cultură „Nicolae Sulac” din Cantemir a prezentat un scurt moment artistic. Cimitirul de Onoare Românesc de la Țiganca a fost inaugurat la 1 iunie 2006 de Ziua Eroilor, de către Oficiul Național pentru Cultul Eroilor. Acesta este situat la 3-5 km de granița Prutului, are nouă gropi comune și 142 de cruci de căpătâi. Acolo sunt înhumați 1020 de eroi români, căzuți în luptele din iunie-iulie 1941 de pe linia Prutului, pentru redobândirea Nordului Bucovinei și a Basarabiei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Articolul Eroii români căzuți în luptă pentru eliberarea Basarabiei, comemorați la Țiganca apare prima dată în InfoPrut.
11:50
Trupele rusești de pe Nistru puteau fi retrase în primii ani de după independență, dar Republica Moldova a pierdut acest moment, a declarat Mihai Gribincea, diplomat și fost ambasador la București, la lansarea volumului său numit „Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova”.  Printre capitolele esențiale ale lucrării se numără „Implicarea Armatei a 14-a în operațiunile militare de pe Nistru în 1992”; „Negocierile moldo-ruse privind retragerea trupelor ruse după declararea independenței Republicii Moldova”; „Intervenția timidă și fără succes a OSCE în procesul de retragere a trupelor ruse”. „Moldova a pierdut de fapt momentul când acele trupe puteau fi retrase în primii ani de după independență. Din păcate, în fruntea republicii am avut oameni prea mici pentru timpurile mari de atunci. Conducerea Republicii Moldova, începând cu primul, al doilea președinte, avea o politică duplicitară. E destul să aduc un singur exemplu, în 1998, aflăm de la ambasadorul rus la Viena, iritat într-o ședință spune: "Ce atâta ne blamați? Am avut acordul oral al președintelui Lucinschi”, a spus Gribincea. Volumul a fost lansat la sediul Institutului Diplomatic Român și conține 880 de pagini editate de Mihai Gribincea. Autorul a făcut parte din Comisia bilaterală pentru negocierea păcii în contextul conflictului moldavo-rus din 1992. La aproape trei decenii de la eveniment, opinia sa este clară și închegată și amintește de ratarea unei șanse istorice a Chișinăului, de a tranșa situația din regiunea transnistreană în favoarea sa. Articolul Fost ambasador la București: R. Moldova ar fi putut rezolva problema transnistreană în primii ani de independență apare prima dată în InfoPrut.
10:10
Autoritățile de la București au actualizat Lista cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, conform Hotărârii nr. 39 din 10.06.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Astfel, Republica Moldova se află în continuare în zona verde, iar cetățenii ei nu vor trebui să stea în carantină la intrarea pe teritoriul României.  ZONA ROȘIE: Maldive, Bahrain, Seychelles, Uruguay, Argentina, Columbia, Paraguay, Suriname, Costa Rica, Trinidad si Tobago, Brazilia, Kuweit, Mongolia, Bolivia, Capul Verde, Malaysia, Nepal, India, Africa de Sud, Marea Britanie. ZONĂ GALBENĂ: Oman, Georgia, Emiratele Arabe Unite, Sint Maarten, Suedia, Namibia, Andorra, Danemarca, Olanda, Letonia, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Botswana, Guyana, Panama, Sri Lanka, Grecia, Belgia, Lituania, Peru, Slovenia, Tunisia, Iran, Puerto Rico, Franta, Republica Dominicana, Timorul de Est. ZONA VERDE: Belarus, Irak, Kazahstan, Cuba, Aruba, Spania, Turcia, Qatar, Irlanda, Estonia, Insulele Feroe, Saint Lucia, Cipru, Bahamas, Elvetia, Honduras, Luxemburg, Muntenegru, Palestina, Croatia, Saint Vincent si Grenadine, Canada, Federatia Rusa, Norvegia, Iordania, Filipine, Guatemala, Republica Centrafricana, Wallis si Futuna, Statele Unite ale Americii, Portugalia, Ucraina, Kargastan, Thailanda, Italia, Venezuela, Slovacia, Austria, Germania, Libia, Fiji, Cambodgia, Serbia, Liechtenstein, Cehia, Arabia Saudita, Ecuador, Liban, Armenia, Bulgaria, Guam, Zambia, Bosnia si Hertegovina, Ungaria, Bhutan, Afghanistan, Japonia, Gibraltar, Belize, Saint Kitts si Nevis, Jamaica, Insulele Turks si Caicos, Taiwan, Finlanda, Indonezia, Mexic, Bonaire, Saint Eustatius si Saba, Gabon, Polonia, Azerbaidjan, El Salvador, Uganda, Insulele Cayman, Republica Moldova, Monaco, Macedonia de Nord, Romania, Polinezia Franceza, Eritrea, Coreea de Sud, Groenlanda, Islanda, Haiti, Kosovo, Mauritania, Jersey, Egipt, Pakistan, Papua Noua Guinee, Bangladesh, Malta, Maroc, Guineea Ecuatoriala, Bermuda, Barbados, Mauritius, Insula Man, Uzbekistan, Angola, Algeria, Eswatini, Congo, Kenia, Djibouti, Sao Tome si Principe, Singapore, Albania, Dominica, Curacao, Antigua si Barbuda, Camerun, Nicaragua, Rwanda, Insulele Mariane de Nord, Burundi, Zimbabwe, Etiopia, Senegal, Israel, Liberia, San Marino, Madagascar, Sudan, Laos, Togo, Vietnam, Guineea Bissau, Ghana, Myanmar, Comore, Brunei Darussalam, Guernsey, Sierra Leone, Gambia, Lesotho, Australia, Malawi, Benin, Yemen, Somalia, Nigeria, Mali, Niger, Burkina Faso, Ciad, Insulele Virgine Britanice, Anguilla, Siria, Tadjikistan, Guineea, Coasta de Fildes, Mozambic, Republica Democrata Congo, Noua Zeelanda, Sudanul de Sud, Republica Populara Chineza, Grenada, Insulele Falkland (Maldive), Vatican, Insulele Marshall, Micronezia, Montserrat, Noua Caledonie, Insulele Solomon, Tanzania, Vanuatu, Sahara de Vest. Articolul A fost publicată lista statelor pentru care se impune carantina la intrarea în România apare prima dată în InfoPrut.
00:00
De Înălțarea Domnului, în toate bisericile din spaţiul românesc şi din străinătate s-au făcut slujbe de pomenire a eroilor căzuţi în lupte, de-a lungul timpului, pentru credinţă şi libertate. La Cimitirul Eroilor, din satul Stoicani, raionul Soroca, au fost comemoraţi şi cei 78 de ostaşi români care s-au jertfit pe pământul Basarabiei, transmite TVR Moldova.  La eveniment au participat localnici şi oaspeţi din România. Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, ÎPS Petru. „Este de datoria noastră ca creştini să nu-i uităm nicioadată, cum nu uităm părinţii noştri care ne-au dat viaţă şi nu mai sunt printre noi , este de datoria noastră să îi pomenim şi pe ei întotdeauna şi la orce sfantă liturghie dumnezeiască”, a menționat ÎPS Petru. În urmă cu 15 ani, la Stoicani, au fost descoperite gropi comune cu oseminte. Profesoara Ana Bejan şi preotul Mihai Milea, din Buzău, au făcut posibil ca eroii să fie identificaţi şi îngropaţi creştineşte. 14 din cei 78 de militari rămân însă necunoscuţi. „E o zi înălţătoare astăzi, zi sfântă şi pomenirea eroilor. Suntem în fiecare an în cimitirul eroilor din satul Stoicani, am venit să comemorăm jertfele lor, sacrificiul lor şi să demonstrăm că nu uităm”, a spus profesoara Ana Bejan. Cimitirul eroilor români din Stoicani a fost construit în urmă cu doi ani cu sprijinul financiar oferit de România. „Sunt deosebit de emoţionat şi mă bucur că această ocazie a cinstirii eroilor români căzuţi în cel de-al doilea război mondial m-a făcut să ajung astăzi aici. Rădăcinile mele fiind moldoveneşti am o uşurinţă de a mă simţi la mine acasă aici în Basarabia”, a declarat prinţul Şerban Dimitrie Sturza, prezent la eveniment. La rândul său, senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR, a remarcat că este necesar să ne aducem întotdeauna aminte de jertfa înaintaşilor noştri, „de sângele pe care l-au dat pentru a păstra pământul strămoşesc, pentru a păstra limba noastră naţională, pentru a păstra patria noastră” Din anul 2003, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos a fost proclamată Ziua Eroilor, zi care aminteşte de militarii români care şi-au pierdut viaţa pe câmpul de luptă. TVR MOLDOVA şi Radio Romania Chişinău, în parteneriat cu mai multe asociaţii de pe ambele maluri ale Prutului desfăşoară o campanie de strângere de fonduri pentru ridicarea Mănăstirii Eroilor Români de la Ţiganca, sub îndemnul: Să recuperăm istoria. Articolul Ostașii români care au eliberat Basarabia de sub ocupație rusească, pomeniți la Stoicani, raionul Soroca apare prima dată în InfoPrut.
10 iunie 2021
23:30
La 10 iunie, când toți creștinii ortodocși sărbătoreau Înălțarea Domnului, sau Ispasul, la Cernăuți, în cimitirul vechi,  a avut loc o slujbă de pomenire la monumentul martirilor români și al militarilor căzuți în cea de-a doua Conflagrație Mondială, transmite BucPress TV. Evenimentul a fost organizat de Societatea „Golgota”, coordonată de Vasile Rauț. La comemorare au participat membri ai mediului asociativ românesc, jurnaliști, reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, Ministrul consilier Dan Constantin. A fost oficiată o slujbă de pomenire de către părintele Cristofor Gabor, parohul Capelei Mitropolitane din cimitirul vechi. Ministrul consilier, Dan Constantin, a comunicat că reprezentanța consulară a României în permanență va sprijini evenimente de acest gen și va ajuta pe măsura posibilităților. Membrul societății „Golgota”, Alexandru Platonov, a venit cu niște scrisori ai unui unchi pierdut în cel de-al Doilea Război Mondial. Activistul Octavian Voronca a prezentat niște date de arhivă, iar ziarista Maria Toacă, vice-președinta Societății ”Golgota” a subliniat că pe an ce trece se micșorează numărul celor care vin la locul unde zac osemintele martirilor români, iar datoria noastră este de a transmite tinerei generații cunoștințele despre tragediile care au avut loc în istoria neamului românesc. Articolul Slujbă religioasă la Cernăuți în memoria eroilor neamului românesc apare prima dată în InfoPrut.
23:20
Agenția Turcă de Cooperare și Coordonare în Republica Moldova, TIKA, a realizat 70 la sută din reparațiile capitale ale Centrului comunitar pentru copii și tineri „Ștafeta” din municipiul Chișinău, notează Moldpres. Potrivit informațiilor prezentate de autoritățile de la Chișinău, lucrările constau în replanificarea încăperilor, reabilitarea tavanelor, a dușumelelor și pereților, înlocuirea rețelei electrice, schimbarea tâmplăriei. De asemenea, vor fi realizate lucrări de exterior, care vizează renovarea fațadei Centrului și amenajarea terenului aferent. Centrul va fi dotat cu echipament special, televizoare, calculatoare, va dispune de săli destinate activităților pentru copii, birouri pentru psihologi, asistenți sociali, dar și pentru alți specialiști. Ajutorul TIKA este acordat Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului a municipiului Chișinău sub formă de proiecte și programe, care sunt orientate spre susținerea dezvoltării economice, sociale și culturale durabile a beneficiarilor aflați în situație precară. Până la inițierea reparației capitale, în evidența Centrului „Ștafeta" se aflau circa 70 de minori din diferite categorii sociale - copii rămaşi fără ocrotire părintească și cei în situaţie de risc. Articolul Un centru pentru copii defavorizați din Chișinău, reparat cu ajutorul Turciei apare prima dată în InfoPrut.
22:10
Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei a donat 4000 de măști de bumbac pentru spitalului din acest oraș. Astfel, 9 iunie 2021, PS Antonie, Episcop de Bălți, însoțit de părinte Dorian Revenco, preot misionar în cadrul Episcopiei de Bălţi, a făcut o vizită la respectiva instituție medicală. Ierarhul Episcopiei de Bălţi a spus că măştile reprezintă donaţia Federaţiei Filantropia a Patriarhiei Române şi a ajuns la Bălţi prin Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei. PS Antonie a mai remarcat că Episcopia de Bălţi, în toată perioada de pandemie, a fost aproape de medici, înălțând rugăciuni pentru sănătatea tuturor lucrătorilor medicali şi invocând ajutorul Domnului în lupta lor cu noul virus. La rândul său, Serghei Rotari, directorul instituției medicale, a mulțumit pentru donație, menţionând că este un ajutor binevenit pentru Spitalul din Bălţi, dorind donatorilor sănătate şi putere de a face şi alte asemenea fapte bune. Articolul Episcopia de Bălţi, o nouă donație pentru spitalul din oraș apare prima dată în InfoPrut.
22:00
Rectorul Universității de Stat din Moldova a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, E.S. Katayama Yoshihiro, unde au discutat despre perspectivele de colaborare între instituții și necesitatea conlucrării dintre universitățile din R. Moldova și Japonia. La discuții au mai participat Prim-secretarul Ambasadei Japoniei în Republica Moldova, Atsutoshi Hagino, și prorectorul pentru informatizare al USM, Sergiu Corlat. Rectorul USM dr., conf. univ. Igor Șarov, a accentuat faptul că digitalizarea, securitatea informațională și dotarea sălilor de curs și a laboratoarelor cu echipamente multimedia de ultimă generație sunt unele dintre obiectivele prioritare pentru USM. O alta prioritate este eficiența energetică și experienta Japoniei privind valorificarea energiei regenerabile. Acest subiect important se află pe agenda Universității de Stat din Moldova în sensul implicării active în procesul de realizare a măsurilor de eficiență energetică și a contribuției la securitatea energetică a Republicii Moldova. La rândul său, E.S. Katayama Yoshihiro și-a arătat deschiderea pentru aprofundarea relațiilor de colaborare dintre Universitatea de Stat din Moldova și Ambasada Japoniei în Republica Moldova nu doar prin susținerea studierii limbii și culturii japoneze în cadrul Fundației pentru Relații Moldo-Japoneze, ci și prin promovarea bilaterală a tot ce înseamnă educație și cultură de înaltă calitate. Universitatea de Stat din Moldova a pus bazele unui parteneriat de perspectivă și are relații bune cu universități și insituții din Japonia, acest fapt fiind atestat de acordurile de colaborare încheiate. Cel mai recent acord a fost semnat la 14 mai 2021 cu Universitatea TSUKUBA din Japonia privind organizarea mobilităților academice pentru studenții și profesorii ambelor instituții de învățământ superior. În urma discuțiilor, s-a convenit să fie identificate căile de realizare a posibilităților de extindere a colaborării dintre USM și instituțiile de învățământ superior, de cercetare și culturale din Japonia. Articolul Ambasada Japoniei susținere demersurile de modernizare a unei universități din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:40
Președintele Maia Sandu a discutat astăzi cu cei 27 de ambasadori ai statelor membre ale Uniunii Europene, acreditați la Chișinău, despre combaterea pandemiei Covid-19, organizarea corectă a alegerilor anticipate și redresarea economică a Republicii Moldova.  Discuția a avut loc în format de videoconferință și a fost moderată de Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova. „Am mulțumit partenerilor europeni pentru sprijinul lor generos și rapid, de care ne-am bucurat în lupta cu pandemia și care ne-a ajutat să pregătim mai bine sistemul medical pentru gestionarea crizei, să salvăm vieți și să lansăm în timp restrâns campania națională de vaccinare. Cel mai recent exemplu în acest sens este donația Germaniei, în valoare de circa zece milioane de euro, transmisă chiar astăzi”, a declarat Maia Sandu. Șeful statului a mai vorbit cu ambasadorii și despre Planul de recuperare economică pentru Republica Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro, anunțat de Comisia Europeană săptămâna trecută. „Sunt fonduri importante, care vor contribui la stabilizarea economiei țării, de aceea, vom face tot ce ne stă în puteri pentru a le accesa și a le valorifica pe deplin. Pentru aceasta, trebuie să avansăm ferm în reformarea justiției și în combaterea corupției. Cu acest prilej, le-am vorbit Ambasadorilor UE despre conceptul Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, lansat acum trei zile”, a menționat Maia Sandu. Diplomații s-au arătat interesați și de desfășurarea campaniei pentru alegerile anticipate din 11 iulie. În context, președintele R. Moldova a primit asigurări din partea multor state membre UE că vor sprijini organizarea votării pentru cetățenii stabiliți în aceste țări. Totodată, observatorii europeni la alegeri vor urmări ca oamenii să poată vota nestingherit și acasă, în Republica Moldova, iar scrutinul să fie liber și corect. Articolul Cei 27 de ambasadori ai statelor membre UE, acreditați în R. Moldova, interesați de alegerile parlamentare apare prima dată în InfoPrut.
17:40
Premierul interimar Aureliu Ciocoi cere Comisiei Electorale Centrale să se asigure că deschiderea a trei secții de vot, în localități aflate doar parțial sub controlului autorităților consituționale, are acceptul misiunii OSCE, Comisiei Unificate de Control și al pretinselor autorități de la Tiraspol. Premierul nu vede o problemă în deschiderea celor trei secții – două în municipiul Tighina și una în comuna Corjova, Dubăsari – atât timp cât misiunea OSCE poate garanta securitatea votului pentru a nu se periclita întregul proces electoral. „Oraşul Tighina este sub administrare comună. 95% din populaţia care locuieşte în municipiul Tighina sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Este crucial să fie consultată misiunea OSCE, care să vină cu reguli foarte clare în ce condiţii se desfăşoară scrutinul la aceste secţii. Trebuie să vedem dacă misiunea OSCE este gata să garanteze securitatea votului în aceste secţii”, a spus Aureliu Ciocoi pentru presa de la Chișinău. Cu referire la secţiile de vot destinate diasporei, premierul spune că cifra de 146 aprobată de CEC nu a fost consultată cu Ministerul de Externe, entitate responsabilă de buna desfăşurare a scrutinului în străinătate. Mai mult, şeful interimar al Executivului crede că argumentul unor membri CEC privind lipsa acoperirii financiare pentru secţiile destinate diasporei nu e plauzibil. „Aş pleda pentru o discuţie chiar şi în format închis între CEC şi MEIE pentru a stabili numărul necesar de secţii, inclusiv, în condiţiile precare financiare în care ne aflăm. Pentru deschiderea secţiilor în străinătate nu e nevoie chiar de atât de mulţi bani, pentru că întreaga structură logistică oricum o preia ministerul şi nu este nevoie de finanţare din partea CEC. CEC achită doar plăţile pentru membrii birourilor electorale. Sunt multe semnale care atestă că există multă lume care ar fi de acord să lucreze fără remunerare”, a spus Aureliu Ciocoi. Comisia Electorală Centrală a decis deschiderea a 146 secţii de vot pentru cetăţenii Republicii Moldova din străinătate, cu 7 secţii mai mult faţă de hotărârea CEC aprobată Articolul Premierul de la Chișinău, despre deschiderea secțiilor de vot din Tighina și Corjova apare prima dată în InfoPrut.
17:30
Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, condus de Vladimir Voronin și Igor Dodon, au folosit cele mai multe resurse administrative în campania electorală. Informații în acest sens au fost publicate în cadrul celor mai recent raport al observatorilor Promo-LEX. Astfel, conform datelor publicate în Raportul nr.3 al MO Promo-LEX, în perioada 26 mai – 8 iunie 2021, au avut loc cel puțin 673 de activități electorale desfășurate de nouă concurenți electorali, cei mai activi fiind BECS – 357 activități (53%) și PAS – 177 activități (26%). În aceeași perioadă au fost raportate 42 de cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. Dintre acestea, 34 de cazuri au fost comise de către BECS, patru de către PDM, două cazuri de PAS și câte un caz a fost comis de BERU și PDCM. „Pe categorii, e vorba despre: implicarea angajaților din sectorul public în activități de campanie electorală – 27 de cazuri (64%), organizarea întrunirilor electorale în cadrul instituțiilor de stat în timpul programului de muncă – 12 cazuri (29%) și asumarea meritelor pentru lucrări/servicii efectuate din bani publici – 3 cazuri (7%)”, se arată în raport. Totodată, observatorii Promo-LEX au mai raportat cel puțin un caz ce poate fi calificat drept oferire de cadouri cu impact electoral, cu implicarea candidatului BECS. În perioada observată, au fost raportate și cel puțin 8 cazuri (4 – PAS, 2 – BECS și câte un caz – PPPDA și PUN) în care au fost utilizate imagini/simboluri de stat ale Republicii Moldova sau ale altor state. Experții atrag atenția și asupra a două cazuri de activități de campanie în care sunt vizate cultele religioase. Pe de o parte, a fost raportat un caz în care reprezentanții cultelor religioase s-au implicat direct în campania electorală a PDM, de cealaltă parte, BECS a utilizat imaginea cultelor religioase în activitățile de promovare. În ce privește cheltuielile neraportate de către concurenții electorali, suma estimată de Promo-LEX constituie cel puțin 1 922 687 lei. Astfel, în perioada 21 mai – 4 iunie 2021, șapte concurenți electorali (PPCC, BERU, PPȘ, PAS, BECS, PDM și PPPDA) au declarat venituri totale în sumă de 9 551 708 de lei. De cealaltă parte, suma cheltuielilor declarate este de 5 880 932 de lei. Cele mai multe cheltuieli au fost raportate pentru publicitate electorală – 39%, pentru materialele promoționale – 34%, și pentru organizarea evenimentelor electorale – 16%. Promo-LEX a estimat pentru primele două săptămâni de campanie electorală cheltuieli neraportate de cel puțin 1 922 687 lei, dintre care PAS – 1 068 194 lei (56%), BECS – 457 335 lei (24%), PPPDA – 119 860 lei (6%), PPCC – 91 909 lei (5%), PACE – 86 249 lei (4%), PPȘ – 81 509 lei (4%), PDM – 13 185 lei (1%), BERU – 4 447 lei. Cele mai multe cheltuielilor neraportate au fost estimate pentru materialele promoționale (56%) și publicitatea stradală și mobilă (18%). Articolul Socialiștii și comuniștii au folosit cele mai multe resurse administrative în campania electorală apare prima dată în InfoPrut.
17:20
Cetățenii străini, inclusiv cei ai Republicii Moldova, pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, dacă prezintă obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină și certificatul de vaccin sau rezultatul negativ al testării COVID-19. În conformitate cu Hotărârea Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr.1236 din 09.12.2020, cetățenii străini trebuie să dețină și unul dintre următoarele documente: rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2, efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau certificatul ce confirmă primirea unui curs complet de vaccinare contra COVID-19, cu vaccinuri care sunt incluse în lista OMS, eliberat în limba engleză sau cu traducerea în limba engleză a acestuia. Testarea, vaccinarea și autoizolarea nu sunt necesare copiilor cu vârsta sub 12 ani. În absența poliței de asigurare și a unuia din documentele enumerate mai sus trecerea frontierei de stat pentru intrare sau tranzit va fi refuzată. Notă: Polița de asigurare pentru acoperirea costurilor asociate tratamentului COVID-19 sau observației urmează a fi emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina. Valabilitatea poliței de asigurare urmează să acopere perioada de ședere în Ucraina. Urmează de menționat faptul că mecanismul practic de implementare a Hotărârii Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr.583 din 02.06.2021 a intrat în vigoare la 09.06.2021. Articolul Cum pot intra cetățenii R. Moldova în Ucraina apare prima dată în InfoPrut.
16:00
Republica Moldova va primi peste 700 de mii de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, a anunțat joi președintele Maia Sandu, la ceremonia de înmânare a unui lot de asistență din partea Guvernului Germaniei pentru spitalele din R. Moldova aflate în lupta cu pandemia de coronavirus. Germania este cea care a ajutat Republica Moldova să înceapă negocierea contractului. „Astăzi avem o noutate bună: contractul cu Pfizer a ajuns la Chișinău, respectiv autoritățile pot să semneze acest contract pentru 700.800 doze de Pfizer. Evident că aceste doze vor ajunge mai târziu. Între timp trebuie să continuăm procesul de vaccinare cu vaccinurile pe care le avem deja în R.Moldova”, a declarat Maia Sandu. Președintele a îndemnat toți cetățenii, inclusiv pe cei care activează în sănătate, să se vaccineze cu serurile disponibile. „Rugămintea mea, ca întotdeauna, către sectorul medical, dar mai ales către cetățenii R.Moldova, este să ne vaccinăm, pentru că pericolul nu a trecut. Este foarte important că acum, când avem această bucurie să asigurăm toată lumea cu vaccin, să folosim această oportunitate să ne protejăm viața, oamenii dragi și să nu mai ajungem să impunem restricții care ne-au afectat foarte mult”, a conchis Sandu. Până în acest moment, 501.896 doze de vaccin anti-COVID-19 au fost administrate în R. Moldova. Articolul R. Moldova va primi peste 700 mii doze de vaccin apare prima dată în InfoPrut.
16:00
Un noul lot de ajutor medical în valoare de aproape zece milioane de euro oferit de Germania a ajuns în Republica Moldova.  Donația include echipamente medicale și de protecție, între care 100 echipamente de ventilare pulmonară, 900 pulsoximetre, 4 milioane măşti , 7 milioane măşti chirurgicale, 500 000 mănuşi de unică folosinţă, 500 000 ochelari de protecţie, 100 000 costume de protecţie cu efect antiseptic și 50 000 costume de protecţie, în valoare de 9,6 milioane euro. Lotul umanitar a fost recepționat la Chișinău de Maia Sandu, președintele R. Moldova, ambasadori ai Uniunii Europene și medici. În context, șeful statului a subliniat că ajutorul respectiv este o dovadă în plus că Germania este un partener de încredere și un prieten adevărat al R. Moldova. „Grație acestei asistențe, instituțiile medico-sanitare din țară vor fi asigurate cu suficiente echipamente de protecție, iar medicii de la terapie intensivă, cu utilaje suplimentare pentru a salva vieți. Mulțumim Germaniei și Uniunii Europene pentru suportul continuu oferit Republicii Moldova”, a mai adăugat Maia Sandu. Totodată, Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova și a menționat că „donația de astăzi reprezintă un gest de solidaritate din partea Germaniei, țară membră UE, care a oferit un ajutor într-adevăr impresionant. „Obiectivul nostru este să susținem în continuare Republica Moldova și să fim în atenți la nevoile cetățenilor săi”, a mai spus ambasadorul UE la Chișinău. La rândul său, Angela Ganninger,  Germaniei în Republica Moldova a adăugat a declarat că atât Guvernul, cât și populația Germaniei sunt alături de Republica Moldova. „Scopul acestei donații este de a suplini instituțiile medicale cu materiale și echipamente necesare pentru prevenirea răspândirii COVID-19”, a conchis diplomatul. Ajutorul medical este acordat de Guvernul Germaniei, prin mecanismul Uniunii Europene de Protecție Civilă, sub egida inițiativei Echipa Europa. Articolul Germania, ajutor medical în valoare de milioane de euro pentru Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
10:50
În Biserica Ortodoxă Română sărbătoarea Înălţării Domnului este zi de pomenire a eroilor neamului românesc. Prin hotărările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. Astfel, în toate bisericile, mănăstirile și catedralele ortodoxe din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. Înălțarea Domnului este prăznuită la 40 de zile dupa Înviere, în Joia din saptămâna a VI-a, după Paști. Este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas. În această zi, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat!” și „Adevărat S-a înălțat!”. În această zi de sărbătoare se amintește despre importanţa jertfei eroilor neamului românesc, dar şi despre cinstirea cuvenită lor ca o dovadă a iubirii de ţară şi o datorie a fiecărui creştin. Articolul Înălțarea Domnului și zi de pomenire a eroilor neamului românesc apare prima dată în InfoPrut.
00:40
Locuitorii din regiunea transnistreană nu ar trebui să fie lăsați să voteze la alegerile organizate de Chișinău, deoarece nu toți concurenții electorali au acces acolo pentru a își desfășura campania electorală. Declarații în acest sens, au fost făcute de Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale din Republica Moldova.  Potrivit sursei, poți face campanie electorală și poți aduna voturi, acolo unde poți asigura regulile și legalitatea. „Atâta timp cât noi nu putem face campanie în stânga Nistrului, eu cred că nicio persoană de acolo nu trebuie să voteze, niciuna!”, a menționat Tănase. În context, expertul a mai subliniat că dreptul electoral nu este un drept absolut. „Dreptul la viață este absolut, el nu poate fi încălcat, dar drepturile politice pot fi încălcate, din cauză că atunci când tu nu ai partide care să facă campanie acolo, când numai socialiștii și comuniștii au acces acolo și tu aduci buluculul acesta de oameni să voteze, spuneți-mi, vă rog, care e fair-play-ul și care e echitatea?! Noi trebuie să înțelegem un singur lucru: o asemenea anomalie cum se întâmplă la noi cu Transnistria nu există nicăieri în lume. De fapt, pe deoparte, avem teritorii ocupate, avem oameni care ne sunt ostili, așa-i? Noi le cumpărăm medicamente, le plătim facturile, noi le dăm piața noastră ca să-și vândă produsele, folosind DCFTA, ca să-și poată ei vinde produsele, iar ei fac în continuare campanie împotriva noastră și noi trebuie să le dăm voie să voteze. Așa ceva nu există!”, a explicat fostul președinte al CCM pentru Europa Liberă. Totodată, Alexandru Tănase a mai remarcat că trebuie blocată posibilitatea de a vota pentru regiunea transnistreană, până în momentul în care toate partidele vor avea acces acolo pentru a-și desfășura campania electorală. „Noi trebuie să blocăm posibilitatea de a vota până în momentul când întreaga Transnistrie nu va fi permis să fie parte a sistemului electoral moldovenesc, când toate partidele o să poată să meargă în toate localitățile să-și exprime programul, ca oamenii să știe pentru cine votează. Dar așa, pentru ce votează ei? Că o să le spună de la Moscova hai, mânați trei mii de oameni să se ducă frumușel până la Varnița, cum a fost de fiecare dată? Păi, lucrul acesta distorsionează tabloul aici, în R. Moldova și nu trebuie să-l acceptăm. Aceasta este logica hotărârilor CC. Nu e interdicția, dar posibilitatea de a face campanie acolo unde tu ai asigurată aplicarea legii. Nu poți aplica legea – nu faci campanie acolo”, a conchis expertul. Amintim că autoritatea electorală centrală a decis organizarea a 44 de secții de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 pentru cetățenii cu drept de vot din regiunea transnistreană, cu două mai multe decât la alegerile prezidențiale de anul trecut. În context, Serviciul de Informații și Securitate a atenționat asupra riscurilor organizării acestor secții, în mod special a celor două secții din municipiul Tighina, dar și a celei din comuna Corjova, raionul Dubăsari. Articolul Alexandru Tănase: Locuitorii din regiunea transnistreană nu ar trebui să fie lăsați să voteze la alegerile organizate de Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
9 iunie 2021
23:50
Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei și-a serbat 20 de ani de existență cu copiii din satul basarabean Bălăbănești, raionul Criuleni, cărora le-a oferit Ludobusul, noul proiect al organizației, anunță Basilica.ro. Ludobusul este un microbuz echipat cu jocuri pentru copii și însoțit de animatori voluntari pregătiți pentru a desfășura activități cu cei mici. Scopul proiectului este să ofere activități extrașcolare copiilor de la sate, care au acces redus ele. „Pandemia a furat mai mult de un an din plăcerea copilăriei celor care au fost nevoiți să-și petreacă timpul în izolare. La 20 de ani, Diaconia oferă un alt dar pentru comunități – proiectul Ludobus, începutul unei caravane de bucurie, care va staționa și va aduce buna dispoziție în comunitățile rurale, acolo unde copiii au mai puține oportunități de a-și petrece timpul frumos și util”, a declarat Igor Belei, Director Executiv al Misiunii Sociale Diaconia, prezent la lansarea Ludobusului în satul Bălăbănești. Acesta a amintit că un alt efect benefic al proiectului este că „ludobusul va deveni și o școală de dăruire pentru voluntarii implicați”. Printr-un parteneriat de responsabilitate socială corporativă cu echipa Premier Energy Distribution, în această vară, Ludobusul va organiza și jocuri axate pe securitatea electrică. Proiectul este sprijinit de Caritas Viena și Caritas Ambrosiana. Articolul Misiunea Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, daruri pentru copiii dintr-un sat din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
23:50
Un român din regiunea Cernăuți este multiplu campion al Ucrainei la Judo. Pe lângă pasiunea pentru sport, judokanul cântă şi într-un cor bisericesc. Chiar dacă sunt două activităţi ce par să nu aibă nimic în comun, el reuşeşte să le îmbine cu succes. Rezultatele sale sunt o mândrie pentru familie, dar şi pentru întreaga comunitate romanescă din nordul Bucovinei, transmite TVR Moldova.  Petru are 30 de ani și s-a născut în familia românilor Doina şi Florin Guşulei, din satul Iordăneşti, de pe Valea Siretului. El a spus că un om trebuie să arate că este puternic nu doar fizic, dar și sufletește. Dacă pe parcursul săptămânii tânărul își dedică timpul sportului, duminica merge la biserică. „Sunt foarte fericit că am avut aşa părinţi, care mi-au dat aşa o înclinare şi de mic am fost adus la biserică și ne-a îndrumat pe calea credinței”, a adăugat Petru Guşulei, campion al Ucrainei la judo. Sportivul a moștenit pasiunea pentru judo de la tatăl său, maestru în sport. La antrenamente, îl are alături pe fratele mai mic, Ilie, care este şi el campion național al Ucrainei la arte marţiale. „Mă mândresc că am aşa un frate, un om bun la suflet. Toată viaţa m-a susţinut şi m-a îndrumat să fac doar bine”, a menționat Ilie Gușulei. Totodată, Florin Gușulei, tatăl lui Petru, își amintește că în timpul Uniunii Sovietice a învățat în Republica Moldova, acolo unde a făcut și judo. Bărbatul a spus că se mândrește cu ambii săi feciori. Potrivit lui Nicolae Șapca, viceprimarul comunei Carapciu din Ucraina, familia lui Florin şi a Doinei Guşulei fac parte dintre acele familii care aduc cinste satului Iordăneşti. La rândul său și Petru Guşulei a întemeiat o familie frumoasă şi, împreună cu soţia Aliona, creşte 5 copii. „Toată familia, şi părinţii şi soţia şi copilaşii mă fac pe mine, într-adevăr, nu doar să merg prin viaţă, dar chiar să zbor. Mi-e foarte uşor cu ei şi sunt foarte mândru că am aşa familie”, a remarcat sportivul. În acest an, Petru Guşulei a devenit campion al Ucrainei la categoria plus 100 de kg, iar acum se pregăteşte pentru Campionatul internaţional de la Braşov, România. Articolul Român din Cernăuţi, multiplu campion al Ucrainei la Judo apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.