A fost publicată lista statelor pentru care se impune carantina la intrarea în România

InfoPrut, 11 iunie 2021 10:10

Autoritățile de la București au actualizat Lista cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, conform Hotărârii nr. 39 din 10.06.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Astfel, Republica Moldova se află în continuare în zona verde, iar cetățenii ei nu vor trebui să stea în carantină la intrarea pe teritoriul României.  ZONA ROȘIE: Maldive, Bahrain, Seychelles, Uruguay, Argentina, Columbia, Paraguay, Suriname, Costa Rica, Trinidad si Tobago, Brazilia, Kuweit, Mongolia, Bolivia, Capul Verde, Malaysia, Nepal, India, Africa de Sud, Marea Britanie. ZONĂ GALBENĂ: Oman, Georgia, Emiratele Arabe Unite, Sint Maarten, Suedia, Namibia, Andorra, Danemarca, Olanda, Letonia, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Botswana, Guyana, Panama, Sri Lanka, Grecia, Belgia, Lituania, Peru, Slovenia, Tunisia, Iran, Puerto Rico, Franta, Republica Dominicana, Timorul de Est. ZONA VERDE: Belarus, Irak, Kazahstan, Cuba, Aruba, Spania, Turcia, Qatar, Irlanda, Estonia, Insulele Feroe, Saint Lucia, Cipru, Bahamas, Elvetia, Honduras, Luxemburg, Muntenegru, Palestina, Croatia, Saint Vincent si Grenadine, Canada, Federatia Rusa, Norvegia, Iordania, Filipine, Guatemala, Republica Centrafricana, Wallis si Futuna, Statele Unite ale Americii, Portugalia, Ucraina, Kargastan, Thailanda, Italia, Venezuela, Slovacia, Austria, Germania, Libia, Fiji, Cambodgia, Serbia, Liechtenstein, Cehia, Arabia Saudita, Ecuador, Liban, Armenia, Bulgaria, Guam, Zambia, Bosnia si Hertegovina, Ungaria, Bhutan, Afghanistan, Japonia, Gibraltar, Belize, Saint Kitts si Nevis, Jamaica, Insulele Turks si Caicos, Taiwan, Finlanda, Indonezia, Mexic, Bonaire, Saint Eustatius si Saba, Gabon, Polonia, Azerbaidjan, El Salvador, Uganda, Insulele Cayman, Republica Moldova, Monaco, Macedonia de Nord, Romania, Polinezia Franceza, Eritrea, Coreea de Sud, Groenlanda, Islanda, Haiti, Kosovo, Mauritania, Jersey, Egipt, Pakistan, Papua Noua Guinee, Bangladesh, Malta, Maroc, Guineea Ecuatoriala, Bermuda, Barbados, Mauritius, Insula Man, Uzbekistan, Angola, Algeria, Eswatini, Congo, Kenia, Djibouti, Sao Tome si Principe, Singapore, Albania, Dominica, Curacao, Antigua si Barbuda, Camerun, Nicaragua, Rwanda, Insulele Mariane de Nord, Burundi, Zimbabwe, Etiopia, Senegal, Israel, Liberia, San Marino, Madagascar, Sudan, Laos, Togo, Vietnam, Guineea Bissau, Ghana, Myanmar, Comore, Brunei Darussalam, Guernsey, Sierra Leone, Gambia, Lesotho, Australia, Malawi, Benin, Yemen, Somalia, Nigeria, Mali, Niger, Burkina Faso, Ciad, Insulele Virgine Britanice, Anguilla, Siria, Tadjikistan, Guineea, Coasta de Fildes, Mozambic, Republica Democrata Congo, Noua Zeelanda, Sudanul de Sud, Republica Populara Chineza, Grenada, Insulele Falkland (Maldive), Vatican, Insulele Marshall, Micronezia, Montserrat, Noua Caledonie, Insulele Solomon, Tanzania, Vanuatu, Sahara de Vest. Articolul A fost publicată lista statelor pentru care se impune carantina la intrarea în România apare prima dată în InfoPrut.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de InfoPrut

Acum 24 ore
19:50
Mănăstirea Hadâmbu a venit în ajutorul a două aşezăminte monastice din Episcopia de Bălţi, în ziua de 14 iunie 2021, oferindu-le 450 de kg de alimente pentru pregătirea mâncării.  Acţiunea a fost organizată din iniţiativa Arhimandritului Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, şi a constat în oferirea de 450 kg de alimente necesare preparării hranei. Alimentele destinate Mănăstirii „Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Bucuria tuturor celor necăjiţi” din localitatea Mărăndeni, raionul Făleşti, au fost plasate la sediul Episcopiei de Bălţi, de unde vor fi redirecţionate.  Produsele pentru cea de-a doua mănăstire, situată în satul Chirilovca, raionul Floreşti, au fost duse personal de delegaţia Mănăstirii Hadâmbu. Impresionat de râvna pentru viaţa monahală a micii obşti de la Mănăstirea Chirilovca, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă a adresat un cuvânt de binecuvântare. „Grija părintească a Preasfinţitului Părinte Antonie şi sprijinul fraţilor români de pe ambele maluri ale Prutului, însoţite de rugăciunile care se înalţă necontenit în acest loc, vor ajuta la transformarea aşezării monahale, cândva pustie, într-o oază de spiritualitate ortodoxă românească”, a subliniat acesta. Articolul Două aşezăminte monastice din R. Moldova au primit ajutor de la o mănăstire ieşeană apare prima dată în InfoPrut.
19:40
Statul ucrainean trebuie să recunoască realitatea și anume că nu există „limba moldovenească”, ci limba română. Declarații în acest sens au fost făcute de Claudiu Târziu, parlamentar al României, care, în perioada 17-19 iunie, a întreprins o vizită de lucru în regiunea Odesa din Ucraina.  Astfel, în cadrul unei întrevederi cu Serhii Hrynevetskyi, șeful Administrației regionale de stat Odesa, care a a avut loc vineri, 18 iunie 2021, senatorul Claudiu Târziu a vorbit despre problematica drepturilor și libertăților comunității românești autohtone. „Am transmis mesajul nostru ferm în ceea ce privește necesitatea respectării – simetrice și oneste – a drepturilor și libertăților comunității românești autohtone. În temeiul unui dialog eficient și al respectului reciproc. Aceasta este chestiunea fundamentală care (va) face proba sincerității în orice abordare bilaterală între Ucraina și România. Cu riscul de a mă repeta, nu am solicitat decât ca minoritatea românească din Ucraina să beneficieze de aceleași facilități precum ucrainenii care trăiesc în țara noastră. România este un autentic model la nivel european în privința coexistenței pașnice a minorităților etnice. Deși guvernatorul Odesei a menționat o cifră ridicol de mică, de doar 724 de etnici români care s-ar fi declarat astfel în cadrul ultimului recensământ (al cărui rezultat a fost dictat la presiunea puterii politice și a serviciului secret ucrainean), numărul fraților noștri care locuiesc în regiunea Odesa este, în realitate, de aproximativ 150.000! Românii și moldovenii constituie o singură comunitate și vorbesc o singură limbă, cea română. Este un fapt care trebuie recunoscut ca atare”, a menționat senatorul AUR. Potrivit sursei, asumarea, de către statul ucrainean, a minorității etnice românești, cu toate drepturile firești care ar decurge din acest statut, și recunoașterea oficială a limbii române – în locul celei inventate „moldovenești” – reprezintă condiții sine qua non pentru o relație corectă și proporțională București-Kiev. De asemenea, în ultima zi a vizitei oficiale efectuate în Ucraina, senatorul Claudiu Târziu a vizitat în orașul Reni și lăcașul de cult în construcție cu hramul Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat. Acolo unde a discutat cu preoții Mihail Stegărescu și Anatol Curtev despre problemele grave cu care se confruntă aceștia în legătură cu autoritățile ucrainene, precum și despre nevoile imediate ale numeroasei comunități românești din acest oraș. În context, amintim că astăzi și Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a cerut Ucrainei să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”. Solicitarea a fost făcută în cadrul unei întrevederi pe care șeful diplomației române a avut-o cu Dmitro Kuleba, omologul său ucrainean, în marja Forumului de Diplomație de la Antalya. Articolul Parlamentar de la București, la Odesa: „Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!” apare prima dată în InfoPrut.
19:20
Programele în limba rusă difuzate la Televiziunea Publică din Letonia și finanțate de la bugetul de stat timp de 30 de ani nu vor mai fi accesibile la televiziune, începând din luna septembrie a acestui an, a declarat redactorul-șef al transmisiei în limba rusă, Ekaterina Safronova, în timpul ultimei ediții a programului „Puncte pe i”, difuzat pe LTV7. Potrivit RIA - Novosti, Consiliul pentru mass-media electronice din Letonia a hotărât închiderea Transmisiei în limba rusă pe undele de televiziune și transferarea acesteia pe Internet, pe site-ul Rus.lsm.lv. „Odată cu această reorganizare care va avea loc din toamna acestui an, se va pierde o mare parte din numărul spectatorilor (30-40.000 de persoane) care urmăresc seară de seară ediția de știri în limba rusă 'Segodnya vecherom'”, a arătat Safronova. Articolul Televiziunea letonă închide transmisia în limba rusă apare prima dată în InfoPrut.
Ieri
17:30
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a cerut Ucrainei să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”. Solicitarea a fost făcută în cadrul unei întrevederi pe care șeful diplomației române a avut-o astăzi cu Dmitro Kuleba, omologul său ucrainean, în marja Forumului de Diplomație de la Antalya.  Cei doi miniștri de externe au evaluat stadiul implementării aspectelor convenite cu prilejul convorbirii telefonice a președinților României și Ucrainei din 12 mai, precum și în urma consultărilor celor doi șefi ai diplomațiilor din 23 aprilie de la București, când ministrul ucrainean a participat împreună cu omologul georgian la reuniunea extinsă a Trilateralei România-Polonia-Turcia găzduită de ministrul Aurescu. Bogdan Aurescu a pus accent pe necesitatea „identificării cât mai curând de soluții durabile pentru drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina". Ministrul de Externe de la București a mai subliniat necesitatea reluării activității Comisiei mixte interguvernamentale privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și a finalizării negocierilor pe marginea Protocolului de cooperare bilaterală româno-ucraineană în domeniul învățământului. Omologul ucrainean a confirmat deschiderea părții ucrainene pentru finalizarea formalităților necesare cât mai curând. De asemenea, Aurescu a reiterat solicitarea către Ucraina ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa „limbă moldovenească”, confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, aceasta să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”. Totodată, cei doi miniștri de externe au discutat despre demersurile aflate în curs privind extinderea reprezentării consulare în cele două state, prin înființarea unui Birou consular la Ismail, parte a Consulatului General al României la Odessa și, respectiv a unui Consulat al Ucrainei la Sighetu Marmației. Articolul Ministrul de Externe al României cere Ucrainei să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești” apare prima dată în InfoPrut.
15:30
PS Antonie, Episcop de Bălţi, a binecuvântat doi veterani de război de la Nistru din 1992, pentru a efectua un tur al Unirii, pe biciclete, pe o distanţă de 3200 de kilometri, care a început la Bălţi şi va continua în România şi va sfârşi tot la Bălţi. Cei doi veterani şi mari patrioţi români se numesc Ghenadie Cosovan (61 de ani), colonel în rezervă, fost vice-ministru de interne din Chişinău şi Nicolae Palamarciuc (53 de ani) din Floreşti, ofiţer în rezervă. Veteranii spun că Turul Unirii este un omagiu adus tuturor ostaşilor români căzuţi pe toate câmpurile de luptă pentru eliberarea Basarabiei de ocupaţia ţaristă şi sovietică. PS Antonie a rostit rugăciunea de călătorie, i-a binecuvântat pe cei doi veterani şi le-a urat drum bun. PS Antonie le-a dăruit călătorilor o carte de rugăciune şi câteva iconiţe cu chipul Maicii Domnului. Turul Unirii include următorul traseu: Bălţi – Rezina – Saharna – Criuleni – Gura Bâcului – Varniţa – Căuşeni – Ştefan Vodă – Chilia – Izmail – Galaţi – Tulcea – Babadag – Constanţa – Călăraşi – Botoşani- Cernăuţi – Hotin – Soroca – Bălţi. Locul pornirii pentru Turul Unirii nu a fost ales întâmplător. Oraşul Bălţi este localitatea care a dat startul Unirii în 1918. La 3 martie 1918 Zemstva din Bălţi a votat Unirea cu Patria Mamă - România. La 13 martie 1918 Unirea cu Patria Mamă – România a votat Zemstva din Soroca, la 25 martie Unirea cu Patria Mamă – România a votat Zemstva din Orhei şi la 27 martie Sfatul Ţării de la Chişinău a votat Unirea Basarabiei cu România. Articolul Doi veterani ai războiului de pe Nistru fac turul Unirii pe biciclete apare prima dată în InfoPrut.
14:10
Cetățenii R. Moldova din UTA Găgăuzia învaţă gratuit limba şi literatura română în cadrul unui program finanţat de Guvernul de la Bucureşti. În ultimii 3 ani, misiunea de a preda lecţii de limbă, cultură şi istorie a civilizaţiei româneşti i-a revenit profesorului Carmen Dimitriu, lector la Institutul Limbii Române din Bucureşti. Cursurile au fost organizate pentru studenţii facultăţii de filologie de la Universitatea de Stat din Comrat, dar şi pentru toţi doritorii de a învăţa limba română, notează TVR Moldova. Pe 31 august 2018, lectorul Carmen Dimitriu a ajuns la Comrat, iar a doua zi, pe 1 septembrie, şi-a început activitatea la Universitatea de Stat din oraş. Profesorul intuia că urma să aibă o misiune dificilă, aşa cum în jur se vorbea doar în limba rusă. „După ce am stat cam o oră, am coborât bagajele, m-am instalat, soţul meu a spus punem bagajele înapoi şi mergem acasă. Eu am spus că nu merg, am venit aici cu o misiune. Pentru că ştiam că pot să fac lucruri bune şi aici şi pot să-mi îndeplinesc menirea mea de dascăl”, a declarat Carmen Dimitriu, de la Institutul Limbii Române din București. Pe lângă studenţii de la catedra filologie, la cursurile de limba şi literatură română s-au înscris peste 200 de funcţionari publici, jurnaliştii de la televiziunea locală, profesori şi cetăţeni simpli. Toţi doreau să cunoască limba română. „Funcţionam cu aceste cursuri în cadrul lectoratului, dar ca să le fie lor mai uşor, mergeam chiar la instituţii de două ori pe săptămână să le predau şi aşa am avut Curtea de Apel din Comrat, am avut Jandarmii, se numesc Carabinieri aici, unde aveam câte 30 într-o grupă”, a mai spus aceasta. Potrivit lui Carmen Dimitriu, chiar şi începătorii care abia învăţau primele expresii în limba română, doreau să studieze operele marilor scriitori Mihai Eminescu şi Grigore Vieru. Pentru a menţine viu interesul discipolilor pentru studierea limbii române, lectorul a folosit cele mai moderne tehnici de predare. „Îşi aminteau cum să conjuge un verb, nu-şi aminteau cum să-l pună în propoziţii. Aşa că am încercat să fac ore bazate pe comunicare, îmbinate cu elemente de civilizaţie de cultură, lucruri atractive, cu prezentări, cu seri de lectură, cu seri de film românesc. Am avut un proiect prin care s-a organizat o excursie în România, la locurile istorice şi am luat şi profesori de la Universitate şi studenţi şi cursanţi”, mai spune lectorul. Pe 1 decembrie 2018, când toţi românii au marcat Centenarul Marii Uniri, şi Carmen Dimitriu a organizat la Universitatea din Comrat o ceremonie culturală dedicată acestui important eveniment istoric. „Am avut susţinerea totală a domnului rector şi susţinerea studenţilor şi a cursanţilor, care au venit cu mare interes şi cu mare bucurie şi au dansat chiar hora unirii la final. Eu nu am îndrăznit să le spun”, a mai adăugat Carmen Dimitriu. După ce a predat lecţii timp de 3 ani la Comrat, Carmen Dimitriu spune că îşi doreşte să revină în UTA Găgăuzia pentru a continua să-i înveţe pe localnici limba şi literatura română. „Chiar se observă că în ultima vreme, în ultima perioadă oamenii din Găgăuzia au devenit din ce în ce mai conştienţi că trebuie să cunoască limba română, care este o limbă de stat”, a concluzionat aceasta. Catedra de Limba Română din regiunea Autonomă Găgăuzia din Republica Moldova a fost înfiinţată în 2015, în urma semnării unui protocol între Institutului Limbii Române şi Universitatea de Stat din Comrat. Articolul Limba română, studiată în UTA Găgăuzia datorită unui program finanțat de România apare prima dată în InfoPrut.
00:20
România nu a avut niciodată curaj, ca stat, să spună că vrea să ia Basarabia înapoi. Declarația a fost făcută de Petrișor Peiu, expert în economie de la București, care a subliniat că obiectivul statului român este unificarea cu R. Moldova, iar integrarea europeană R. Moldova sub altă formă este utopie.  „În primul rând ne-a lipsit un obiectiv. Noi nu am avut niciodată, ca stat, curaj să spunem că vrem să luăm Basarabia înapoi. Noi tot timpul venim și spunem că vrem un parcurs european pentru Republica Moldova, deși este clar că nu există niciun parcurs european și că nu va fi prea curând și e un eșec tot ce e acolo. Nu am avut curaj să ne asumăm, că dacă noi ne asumam și spuneam: obiectivul guvernului, al statului român este reunificarea cu Basarabia, cu teritoriul dintre Prut și Nistru”, a declarat Petrișor Peiu.  Potrivit expertului de la București, dacă statul român ar fi spus acest lucru, atunci ar fi câștigat mult mai mult și s-ar fi poziționat de partea bună a istoriei. „Astfel, atunci când statul moldovenist ar fi avut eșecurile pe care le-a avut, poporul se putea îndrepta spre România, dar așa, România nu este un magnet, nu spune niciodată clar – eu vreau să vă iau, voi 3 milioane de români basarabeni, să știți că oricând vreți veniți la mine”, a mai adăugat analistul economic în cadrul unei emisiuni online. Totodată, Petrișor Peiu a remarcat că statul român a mizat tot timpul pe niște politicieni mărunți din Republica Moldova pentru a îndeplini niște teme mărunte. „Am dat bani mulți acolo unor escroci care se folosesc de acești bani pentru a-și perpetua puterea politică statalistă, antiromânească și care ne jignesc imediat cum se închide ușa. (...) Noi am finanțat politicienii stataliști de acolo, iar ei ne luau în bășcălie și râdeau de noi. Așa s-a ajuns la situația în care majoritatea cetățenilor din Republica Moldova nu au încredere în administrația de la București. Acesta este un fapt și trebuie să o spunem. Chiar și cei care sunt unioniști nu au încredere în administrația de la București și, din păcate, nu prea au încredere nici în partidele unioniste de acolo, pentru că văd că Bucureștiul în loc să sprijine pe unioniștii din R. Moldova, îi sprijină tot pe stataliști - ba pe Filat, ba pe Plahotniuc”, a conchis analistul de la București. Articolul Expert în economie de la București: Obiectivul statului român este unificarea cu R. Moldova, iar integrarea europeană a R. Moldova sub altă formă este utopie apare prima dată în InfoPrut.
18 iunie 2021
23:30
Comisia Electorală Centrală a R. Moldova a prezentat astăzi lista finală a concurenților electorali înregistrați pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Astfel, în buletinul de vot se vor regăsi 23 de concurenți electorali printre care 20 de partide, două blocuri electorale și un candidat independent. 1. Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”; 2. Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”; 3. Blocul electoral „RENATO USATÎI”; 4. Partidul Politic „Șor”; 5. Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate; 6. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor; 7. Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa - Надежда” ; 8. Partidul Democrat din Moldova; 9. Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”; 10. Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”; 11. Partidul Politic „Democraţia Acasă”; 12. Partidul Politic „NOI”; 13. Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”; 14. Partidul Politic ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR; 15. Partidul Politic Partidul Verde Ecologist; 16. Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii”; 17. Partidul Politic „Puterea Oamenilor”; 18. Partidul Regiunilor din Moldova; 19. Partidul „Patrioții Moldovei”; 20. Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”; 21. PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ; 22.  Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii; 23. Veaceslav Valico (candidat independent). Amintim că vineri, 11 iunie 2021, a fost ultima zi în care potențialii candidații au putut depune documentele pentru înregistrarea la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova. Articolul Câți concurenți electorali se vor regăsi în buletinul de vot la alegerile parlamentare din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
21:20
Estonia va dona Republicii Moldova 100.000 de doze de vaccin AstraZeneca, a anunțat Ministerul de Externe eston, care a luat joi o decizie în acest sens. Astfel, Estonia va dona 900.000 de doze de vaccin AstraZeneca statelor care luptă împotriva coronavirus, iar dintre acestea, 400.000 vor fi distribuite prin intermediul platformei COVAX statelor Parteneriatului pe o bază bilaterală. În urma unei hotărâri guvernamentale, Estonia va furniza câte 100.000 de doze de vaccin pentru R. Moldova şi Georgia, 200.000 pentru Ucraina şi câte 50.000 pentru Azerbaidjan şi Armenia. Costurile pentru transportarea vaccinurilor vor fi acoperite de Ministerul Apărării din Estonia. Articolul R. Moldova va primi alte 100.000 de doze de vaccin apare prima dată în InfoPrut.
21:10
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Ministerului de Interne de la Chișinău a participat la cea de-a șasea ședință a Comitetului Director în cadrul Proiectului Transfrontalier SMURD-2, derulat în baza Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 al Uniunii Europene, care a avut loc în perioada 15-16 iunie în județul Iași. Pe lângă conducerea IGSU al MAI din R. Moldova la activitățile de lucru au participat și reprezentanții tuturor instituțiilor implicate în realizarea proiectului printre care Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI România, Inspectoratul General de Aviaţie al MAI România, Ministerul Sănătăţii din România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a judeţului Iaşi, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale al Republicii Moldova, Institutul de Medicină Urgentă din Republica Moldova. Timp de două zile participanții întrunirilor au discutat progresele, problemele și riscurile implementării proiectului. Totodată la ședința, care a avut loc pe data de 16 iunie membrii grupului de lucru au pus în discuție revizuirea  planului de intervenție comun și a procedurilor asociate și identificarea unui tip de risc. Proiectul transfrontalier SMURD-2 este finanțat de Uniunea Europeană cu un buget în valoare de peste 10 milioane de euro și prevede reconstrucția a două puncte de operare SMURD la Ungheni şi Cantemir, construcţia a patru heliporturi pentru elicoptere SMURD în preajma a patru spitale din municipiile Chişinău, Bălţi şi Cahul, achiziționarea a 14 autospeciale specifice misiunilor SMURD, dar si construcția a doua Unități de Primiri Urgențe la Chișinău și Bălți. Activitățile menționate trebuie să fie realizate până la finalul anului 2022. Articolul Discuții la Iași despre SMURD-2 între reprezentanții IGSU din R. Moldova și din România apare prima dată în InfoPrut.
20:30
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele privind înfiinţarea Consulatelor Generale ale României la Chişinău, Londra şi Madrid. Șeful statului a semnat o serie de decrete, printre care se numără şi unele privind înfiinţarea unor Consulate Generale ale României în capitalele Republicii Moldova, Marii Britanii şi Spaniei, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Astfel, Consulatul General al României la Chișinău (Republica Moldova) va avea un număr de 13 posturi. Cel din Londra (Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord) va avea 10 posturi, în timp ce Consulatul General al României la Madrid (Regatul Spaniei) va avea 9 posturi. România are în Republica Moldova două Consulate Generale, unul la Cahul și altul la Bălți, și un Birou Consular la Ungheni. Articolul Un Consulat General al României va fi înființat la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:20
Ministerul Culturii din Republica Moldova și-a exprimat dezacordul privind edificarea și inaugurarea sculpturii „Veronica Micle”, amplasată în scuarul Mihai Eminescu din Chișinău. Conform instituției acțiunea respectiva ar fi fost întreprinsă cu încălcarea normelor legale. „Ministerul Educației, Culturii și Cercetării menționează că edificarea sculpturii „Veronica Micle” s-a realizat cu abateri de la prevederile legale, fiind edificată fără hotărârea Guvernului, respectiv sculptura inaugurată nu dispune de Statut de monument de for public, precum prevede Legea monumentelor de for public nr.192/2011, art.4 și astfel, nu va beneficia de protecția statului. Totodată, amplasarea sculpturii în zona de protecție a monumentului de for public „Mihai Eminescu”, înscris în Registrul local al monumentelor de for public al mun. Chișinău, a fost făcută cu încălcări în absența coordonării/ avizării prealabile a locului de amplasare cu Ministerului Educației, Culturii și Cercetării prin intermediul Consiliului Național al Monumentelor”, a anunțat instituția.  Amintim că joi, 17 iunie 2021, în scuarul Mihai Eminescu din centrul orașului Chișinău a fost inaugurată sculptura urbană Veronica Micle. În context, autoritățile municipale au menționat că inițiativa instalării noii sculpturi urbane a reprezintă un omagiu adus lui Mihai Eminescu, dar și completarea scuarului cu elemente noi, în beneficiul chișinăuienilor și a oaspeților Chișinăului. Articolul Veronica Micle încalcă legea la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
17:20
Igor Dodon, unul dintre liderii Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, sare în apărarea „partenerilor săi” separatiști de la Tiraspol și se arată nemulțumit de faptul că „în regiunea transnistreană și în Rusia vor fi deschise mai puține secții de vot decât în Occident”.  Astfel, liderul PSRM a calificat regimul separatist de la Tiraspol drept „partener”, recunoscând că așa-zișii săi parteneri nu permit accesul reprezentaților de la Chișinău în regiunea transnistreană. „Referitor la secțiile din Transnistria - cele două, trei care din start au fost deschise, dar mai târziu au fost închise. E una dintre primele tentative din ultimii ani ale CEC de a deschide secții de votare la Corjova și Bender. Pentru a asigura procesul de vot în acele secții, trebuia permis accesul reprezentanților de drept de la Chișinău. Din păcate, partenerii noștri din stânga Nistrului nu au vrut să accepte acest lucru și a trebuit să renunțăm la deschiderea acestor trei secții”, a declarat Igor Dodon. Totodată, politicianul pro-rus a comentat și hotărârea Curții de Apel Chișinău care obligă CEC să deschidă cel puțin 190 de secții de votare în străinătate. „Repet poziția mea: noi trebuie să permitem votarea tuturor, dar nu este corect când noi dăm posibilitatea să voteze masiv cei din Occident, din UE, dar dăm mai puține secții de votare pentru cei din Rusia sau celor din Transnistria. De aceea sau asigurăm la toți sau vedem cum gestionăm acest proces. La fiecare întâlnire electorală pe care o am, sunt întrebat de ce cei aflați în afara țării trebuie să hotărască viitorul și soarta cetățenilor care locuiesc în R. Moldova. De aceea, mai devreme sau mai târziu, imediat după aceste alegeri parlamentare va fi necesar să luăm o decizie de principiu - sau asigurăm la toți egal, și pentru cei din est și pentru cei din vest. Dacă vor fi sau nu 190 de secții, să decidă CEC-ul”, a mai spus Igor Dodon. Amintim că pe 15 iunie 2021, Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova și-a revizuit hotărârea cu privire la organizarea secțiilor de vot pentru alegătorii din regiunea transnistreană și a renunțat la cele trei secții de vot care urmau să fie deschise în municipiul Tighina și comuna Corjova, raionul Dubăsari. Astfel, în regiunea transnistreană vor fi deschise 41 de secții de votare la scrutinul electoral din 11 iulie 2021. În altă ordine de idei, pe 17 iunie 2021, Curtea de Apel Chișinău a obligat CEC să aprobe deschiderea a cel puțin 190 de secții de vot în diasporă. Se întâmplă după ce autoritatea electorală centrală a decis inițial deschiderea a 139 de secții, iar ulterior a majorat numărul cu șapte, până la 146, deși Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a recomandat deschiderea a mai mult de 190 de secții. Articolul Dodon sare în apărarea ,,partenerilor” separatiști de la Tiraspol: Nu este corect să oferim posibilitatea celor din Occident să voteze masiv, dar pentru cei din Rusia și regiunea transnistreană să deschidem mai puține secții de vot apare prima dată în InfoPrut.
17:00
Autoritățile de la București au actualizat Lista cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, conform Hotărârii nr. 40 din 17.06.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Astfel, Republica Moldova se află în continuare în zona verde, iar cetățenii ei nu vor trebui să stea în carantină la intrarea pe teritoriul României.  Cei care vin din zonele galbenă şi roşie trebuie să stea în carantină la intrarea în România. Persoanele care au trecut prin infecţia cu COVID-19, cele vaccinate şi cele care au test negativ sunt scutite de carantină. De asemenea, scutirea de carantină este valabilă şi pentru copiii sub 3 ani, fără condiţii, şi pentru cei cu vârste între 3 şi 16 ani, dacă au un test COVID negativ. În plus, sunt scutiţi de carantină cei care stau mai puţin de 3 zile pe teritoriul României. ZONA ROȘIE: Seychelles, Uruguay, Maldive, Bahrain, Argentina, Columbia, Mongolia, Suriname, Paraguay, Chile, Costa Rica, Kuweit, Brazilia, Namibia, Oman, Trinidad si Tobago, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Bolivia, Nepal**, Africa de Sud**, Marea Britanie**, India**. ZONĂ GALBENĂ: Emiratele Arabe Unite, Malaysia, Georgia, Sint Maarten, Botswana, Panama, Capul Verde, Saint Kitts si Nevis, Tunisia, Sri Lanka, Guyana. ZONA VERDE: Iran, Danemarca, Letonia, Republica Dominicana, Cuba, Peru, Puerto Rico, Olanda, Irak, Slovenia, Suedia, Grecia, Spania, Belgia, Belarus, Andorra, Lituania, Franta, Timorul de Est, Kazahstan, Turcia, Saint Vincent si Grenadine, Bahamas, Honduras, Irlanda, Federatia Rusa, Guatemala, Zambia, Cipru, Portugalia, Kargastan, Fiji, Aruba, Insulele Feroem Luxemburg, Filipine, Republica Centrafricana, Wallis si Futuna, Qatar, Estonia, Ecuador, Elvetia, Palestina, Iordania, Saint Lucia, Venezuela, Muntenegru, Croatia, Norvegia, Statele Unite ale Americii, Thailanda, Canada, Gibraltar, Monaco, Guam, Ucraina, Italia, Slovacia, Libia, Cambodgia, Arabia Saudita, Afghanistan, Austria, Belize, Jersey, Germania, Cehia, Serbia, Liechtenstein, Armenia, Liban, Ungaria, Indonezia, Mexic, Bulgaria, Uganda, Jamaica, Bhutan, El Salvador, Mauritius, Eritreea, Bosnia si Hertegovina, Japonia, Insulele Turks si Caicos, Finlanda, Bonaire, Saint Eustatius si Saba, Republica Moldova, Polinezia Franceza, Coreea de Sud, Taiwan, Bangladesh, Haiti, Curacao, Gabon, Eswatini, Mauritania, Rwanda, Algeria, Romania, Uzbekistan, Polonia, Azerbaidjan, Insulele Cayman, Macedonia de Nord, Groenlanda, Islanda, Egipt, Papua Noua Guinee, Maroc, Guineea Ecuatoriala, Insula Man, Kenia, Sao Tome si Principe, Camerun, Noua Zeelanda, Kosovo, Pakistan, Malta, Angola, Liberia, Barbados, Zimbabwe, Bermuda, Albania, Nicaragua, Congo, Djibouti, Singapore, Lesotho, Senegal, Myanmar, Vietnam, Guernsey, Sierra Leone, Madagascar, Israel, Burundi, Guineea Bissau, Brunei Darussalam, Togo, Ghana, Sudan, Dominica, Laos, Malawi, Somalia, Gambia, Australia, Yemen, Benin, Mali, Nigeria, Niger, Burkina Faso, Antigua si Barbuda, Insulele Mariane de Nord, Etiopia, San Marino, Comore, Ciad, Insulele Virgine Britanice, Anguilla, Siria, Tadjikistan, Guineea, Coasta de Fildes, Mozambic, Republica Democrata Congo, Sudanul de Sud, Republica Populara Chineza, Grenada, Insulele Falkland (Maldive), Vatica, Insulele Marshall, Micronezia, Montserrat, Noua Caledonie, Insulele Solomon, Tanzania, Vanuatu, Sahara de Vest. România a înregistrat până în prezent 1.080.140 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 1.044.919 au fost tratate și vindecate și 32.212 au decedat. Articolul A fost publicată lista statelor pentru care se impune carantina la intrarea în România apare prima dată în InfoPrut.
15:30
Drepturile românilor din imediata vecinătate a granițelor naționale nu sunt negociabile și trebuie să constituie un subiect crucial pe agenda relațiilor bilaterale România-Ucraina. Declarația a fost făcută de Claudiu Târziu, parlamentar de la București, aflat într-o vizită oficială de două zile în Ucraina. Astfel, în calitate de președinte al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senat, Claudiu Târziu a participat în fruntea unei delegații parlamentare la Forumul Internațional „Comunitățile românești din regiunea Odesa: modalități eficiente de dezvoltare a relațiilor ucraineano-române”, organizat la Ismail de către Rectoratul Universității Umaniste de Stat și Consulatul General al României la Odesa. În context, senatorul AUR și-a reiterat poziția în privința respectării drepturilor comunității istorice românești de către autoritățile de la Kiev.  „Nu cerem nimic în plus față de ceea ce oferim la rândul nostru minorităților etnice care trăiesc pe teritoriul românesc: drepturi lingvistice, educaționale și culturale în limba maternă – toate consfințite de Constituție. Doleanțele fraților noștri din Sudul Basarabiei sunt de a conserva și de a exprima – liber - ceea ce le aparțin dintotdeauna: limba română, cultura națională și procesul educațional după criterii care să le respecte identitatea de neam. Nimic mai legitim de atât”, a afirmat Claudiu Târziu. Parlamentarul de la București a mai remarcat că în absența unei politici articulate și coerente din partea partidelor care s-au perindat la guvernare, comunitatea istorică din Ucraina este supusă unui intens și agresiv proces de asimilare forțată din partea statului ucrainean. Totodată, Claudiu Târziu a dat asigurări că va face uz de toate pârghiile instituționale pe care le are la dispoziție pentru a semnala Guvernului de la București că drepturile românilor din imediata vecinătate a granițelor naționale nu sunt negociabile și trebuie să constituie un subiect crucial pe agenda relațiilor bilaterale România-Ucraina. De asemenea, senatorul Alianței pentru Unirea Românilor a mai promis că va reveni în curând la Ismail, cu vești bune. În a doua parte a zilei, președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senat a fost primit, la sediul primăriei din Ismail, de către primarul Andrii Abramchenko, precum și de către președintele Administrației raionale Ismail, Radion Abașev. Astfel, senatorul de la București și-a manifestat fără echivoc deschiderea pentru conlucrare, valorificarea principiilor comune și o mai trainică apropiere între cele două popoare – român și ucrainean. Iar primarul de Ismail și-a exprimat încrederea în soliditatea prieteniei româno-ucrainene și într-o cooperare mai strânsă cu parlamentarii de la București. Articolul Parlamentar de la București, în Sudul Basarabiei: Drepturile românilor din imediata vecinătate a granițelor naționale nu sunt negociabile apare prima dată în InfoPrut.
13:20
În semn de solidaritate cu medicii din Republica Moldova care luptă cu noul coronavirus COVID-19, pe 13 octombrie 2020, Î.S. „Poşta Moldovei” a pus în circulaţie marca poştală cu o valoare nominală de 9,50 lei şi suprataxă în mărime de 3,00 lei dedicată „Florence Nightingale (1820-1910). Fondator al asistenţei medicale moderne. 200 de ani de la naştere”, notează TVR Moldova. De asemenea, pentru a contribui la reabilitarea Filarmonicii Naţionale, care a avut de suferit în urma unui incendiu devastator anul trecut, dar şi a implica cetăţenii într-o acţiune de solidaritate comunitară, pe data de 18 noiembrie 2020, Î.S. „Poşta Moldovei” a pus în circulaţie o marca poştală „În susţinerea reconstrucţiei Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” cu valoarea nominală de 5,75 lei şi o suprataxă de 3,00 lei. Veniturile colectate de la vânzarea mărcilor date (suprataxa de 3 lei pentru fiecare) vor fi transferate în Fondul de susţinere a reconstrucţiei Filarmonicii Naţionale şi Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Î.S. „Poşta Moldovei” face apel către toţi doritorii să susţină sistemul medical naţional şi Filarmonica Naţională, şi să îşi contribuie la această cauză nobilă, achiziţionând mărcile poştale menţionate. Articolul Poşta Moldovei a pus în circulaţie două mărci poştale pentru a susține Filarmonica Națională şi medicii apare prima dată în InfoPrut.
13:10
„O tăcere s-a lăsat la Chișinău, la Bruxelles, la Berlin și Washington după răcnetul Moscovei la adresa Republicii Moldova, iar tăcerea, după cum spun rușii, e semn de accept”. Afirmația a fost făcută de analistul politic Nicolae Negru, care a comentat recentul proiect de declarație a Dumei de Stat, care acuza Chișinăul și Kievul de intenția de a „bloca și strangula” regiunea transnistreană.  Potrivit editorialistului, deși tot declară că respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova, Moscova se opune cu înverșunare controlului comun pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. „De ce își bagă nasul unde nu-i fierbe oala, fiind vorba de o chestiune legitimă a două state suverane? Fiindcă în felul acesta, cu ajutorul Ucrainei, Republica Moldova controlează intrările și ieșirile de pe teritoriul său și anulează „statalitatea transnistreană”, o transformă într-o ficțiune. Dintr-odată se descoperă că separatismul transnistrean nu e viabil, că se ține pe „indulgența”, dacă nu complicitatea Chișinăului și, firește, pe cheltuiala Gazpromului. Conflictul devine irelevant, fără „statut special”, fără „pași mici”, dacă Rusia lasă în pace Republica Moldova și nu finanțează separatismul. Dar cine să-i spună, dacă multstimații premieri și cancelari europeni aspiră să obțină joburi la Gazprom?”, a subliniat Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național. Totodată, analistul politic a mai remarcat că prin declarația Dumei de Stat, adoptată în ziua când Putin se întâlnea cu Biden, Chișinăului i s-a interzis să facă „declarații destructive și iresponsabile” și să întreprindă acțiuni îndreptate spre „subminarea actualului format al operațiunii pacificatoare”, ceea ce înseamnă să nu mai pomenească despre retragerea trupelor ruse de pe Nistru și să nu mai propună o misiune de pacificare civilă, sub egida ONU. „Duma de Stat consideră că autoritățile Republicii Moldova pun în pericol „securitatea și bunăstarea cetățenilor Federației Ruse și a compatrioților ruși (sic!) din Transnistria” și lucrul acesta este legat de „criza politică internă apărută în procesul alegerilor prezidențiale din 2020, însoțită de imixtiunea fățișă a României, SUA și altor state occidentale, criză care se adâncește odată cu apropierea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie”. Impresia e că proiectul declarației deputaților ruși a fost scris de deputatul PSRM Bogdat Țîrdea. Plângându-se că nu este tratată corect de Occident, Rusia nu se sinchisește de sentimentele statelor din jurul său. De menționat că în textul adoptat unanim de deputații Dumei de Stat nu se conține amenințarea din textul proiectului, dar acesta, difuzat de TASS cu o zi înainte, și-a făcut efectul și nu mai era nevoie să fie repetat: premierul interimar Ciocoi a înțeles mesajul și s-a executat imediat: a mai amânat încă o dată „pentru ultima dată”, până la 31 decembrie 2021, termenul aplicării legii din 2017 privind controlul comun la frontiera moldo-ucraineană. Moscova își dorește „pași mici”, care duc în direcția dorită de ea. O tăcere s-a lăsat la Chișinău, la Bruxelles, la Berlin și Washington după răcnetul ei la adresa Republicii Moldova. Iar tăcerea, după cum spun rușii, e semn de accept”, a mai menționat Nicolae Negru. Amintim că recent Duma de Stat din Federația Rusă a publicat un document prin care denunță acțiunile Republicii Moldova și ale Ucrainei privind o așa-zisă blocadă impusă regiunii transnistrene prin introducerea, de la 1 iulie, a controlului vamal comun la punctul de trecere a frontierei moldo-ucrainene Cuciurgan și prin interdicția intrării în Ucraina, începând cu 1 septembrie, pentru mașinile cu numere transnistrene. În context parlamentarii ruși au amenințat Republica Moldova, subliniind că „Rusia nu va permite ca cetățenii și conaționalii săi să fie îngenunchiați”. Articolul Opinie: O tăcere s-a lăsat la Chișinău, la Bruxelles, la Berlin și Washington după răcnetul Moscovei la adresa Republicii Moldova apare prima dată în InfoPrut.
12:50
Naționala de fotbal a Ucrainei a desfășurat, joi, pe Arena Națională din București, un tricou uriaș care conținea harta Ucrainei, inclusiv Crimeea, imprimată pe pieptul echipamentului. Moscova reclamase acțiunea la UEFA, iar forul fotbalistic a impus ucrainenilor să ascundă sloganul„Glorie eroilor” imprimat în interiorul gulerului tricourilor de joc, dar nu și harta, scrie Digi24. Selecţionata Ucrainei a fost obligată înainte de meci să acopere sloganul „Glorie eroilor” de pe tricourile sale pentru EURO 2020, contestat de Rusia. Ucrainenii au ascuna sintagma respectivă cu o mini-hartă a ţării. UEFA a cerut o modificare a tricoului ucrainean, înaintea startului Campionatului European de fotbal, considerând ca fiind „politic” sloganul respectiv, pe fondul conflictului ruso-ucrainean, potrivit Agerpres. Federaţia ucraineană de fotbal (AUF) anunţase ulterior că a ajuns la un „compromis” cu forul european în acest litigiu, primul incident diplomatic al turneului care s-a deschis vineri seara la Roma şi se va încheia pe 11 iulie la Londra. Conform UEFA, selecţionata ucraineană a acoperit sloganul „Glorie eroilor” imprimat în interiorul gulerului tricourilor de joc cu o ţesătură reprezentând „harta Ucrainei”, înconjurând „sigla federaţiei”. Federaţia rusă de fotbal anunţase săptămâna trecută că a adresat o scrisoare Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) pentru a denunţa noul tricou al selecţionatei ucrainene pentru turneul final al EURO 2020, pe care figurează Crimeea, anexată de Rusia în 2014, precum şi regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de separatiştii pro-ruşi. De asemenea, pe tricouri mai figurează sloganurile „Glorie Ucrainei! Glorie Eroilor!”, făcând referire la un cântec patriotic devenit strigăt mobilizator pentru manifestanţii care l-au înlăturat pe fostul aliat al Kremlinului, Viktor Ianukovici, după o mişcare populară în 2014. Şi tricourile Macedoniei de Nord au stârnit un scandal la EURO 2020. Grecia a reclamat la UEFA că pe acestea este trecut acronimul federaţiei FFM, adică Federaţia de Fotbal a Macedoniei şi nu a „Macedoniei de Nord” cum este denumirea oficială a ţării. În acest caz UEFA nu a mai intervenit. Naţionala de fotbal a Ucrainei a învins formaţia Macedoniei de Nord cu scorul de 2-1 (2-0), joi, pe Arena Naţională din Bucureşti, în Grupa C a turneului final EURO 2020. Echipa antrenată de Andrei Şevcenko s-a impus prin golurile marcate de Andrei Iarmolenko (29) şi Roman Iaremciuk (34), iar pentru Macedonia de Nord a punctat Ezgjan Alioski (57). Articolul EURO 2020. Ucraina vs. Rusia: Fotbaliștii ucraineni au desfășurat pe Arena Națională un tricou uriaș cu o hartă care include Crimeea apare prima dată în InfoPrut.
10:50
Unirea Republicii Moldova cu România va putea fi înfăptuită până în anul 2025, anunță Alianța pentru Unirea Românilor, care a prezentat un proiect de țară în acest sens. Potrivit planului, unirea va apropia rapid nivelul de trai de pe teritoriul Republicii Moldova de nivelul de trai din România, întrucât pe parcursul celor 30 de ani de independență, Republica Moldova nu a putut asigura locuitorilor săi prosperitatea, securitatea și speranța într-un viitor mai bun. Principiul unirii va avea la bază regula 1 la 6, ceea ce înseamnă că timp de 20 de ani, prin Actul Unirii se vor garanta: 1/6 din cheltuielile Bugetului de stat alocate pentru teritoriul fostei Republicii Moldova; 1/6 din locurile de deputaţi şi senatori în Parlamentul României reîntregite, rezervate pentru basarabeni; 1/6 din posturile de miniştri, secretari de stat şi asimilaţi ai acestora, consilieri de stat, preşedinţi de agenţii, oficii şi autorităţi naţionale etc. Totodată, pentru înfăptuirea Unirii, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) își propune un plan concret, viabil și realist, care va include, printre altele, următoarele principii: Realizarea reunificării „dintr-o bucată”; Reîntregirea după modelul german, pentru că numai astfel teritoriul dintre Prut și Nistru va deveni automat parte a Uniunii Europene și NATO, ca fiind parte inseparabilă a României; Validarea parlamentară a soluției de Reunificare în Parlamentele de la București și Chișinău și apoi convocarea imediată a unui Parlament al României reîntregite; Aducerea tuturor salariilor funcționarilor publici, dar și a pensiilor din Republica Moldova la nivelul din România din prima zi a statului reunificat; Crearea unui fond de investiții, în valoare de minim 2% din PIB, pentru o perioadă de minim 25 ani, destinat atenuării diferențelor de dezvoltare dintre teritoriul din stanga, respectiv dreapta Prutului etc. „Niciun partid nu a venit până acum cu un astfel de plan concret, stipulat pe etape, care să prevadă reîntregirea neamului românesc. Unirea se face în fiecare zi prin fapte concrete, nu doar promisiuni alimentate de politicieni care nu sunt credibili. Alianța pentru Unirea Românilor își asumă deschis acest deziderat și credem cu tărie că doar cu eforturi comune, putem pune în practică acest proiect de țară”, a declarat Dorin Chirtoacă, candidat al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). În decembrie 2020, Alianța pentru Unirea Românilor a intrat în Parlamentul de la București, cu un scor de aproximativ 10%. În prezent, formațiunea are 44 de deputați și senatori, dintre care 6 sunt originari din Republica Moldova. Articolul AUR, proiect de țară pentru unirea României cu Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
00:00
A unsprezecea ediție a proiectului „Pianul călător”, intitulată „Encore” și derulată de pianistul Horia Mihail, a ajuns la Chișinău. Recitalul a avut loc la Sala cu orgă din Chișinău, unde au putut fi audiate cele mai frumoase piese oferite ca bis în cele zece ediții ale turneului. Recitalurile sunt însoțite de proiectarea filmului documentar „Pianul călător - 10 ani”, care urmărește parcursul proiectului în cei zece ani de existență, transmite Radio România Muzical. „Pianul călător” și-a început turneul pe 28 mai, la Sibiu, a ajuns prin mai multe orașe din România, recitalul final urmând a fi dat la Bistrița, pe 27 iunie. „În ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de orașe din țară însoțit de pianul călător sau cântând pe pianele din orașele în care a ajuns, susţinând aproape 200 de concerte”, se arată pe site-ul evenimentului. Filmul documentar Pianul călător - 10 ani este un road-movie muzical, care spune povestea a 10 ani de turnee ce a cuprins aproape 200 de concerte și recitaluri susținute de pianistul Horia Mihail în zeci de orașe ale țării și chiar peste granițe. Trecerea acestui turneu prin orașe mai mici ale țării și ramânerea pianelor de concert la dispoziția unor astfel de comunități este o modalitate de a pune în evidență potenţialul activităților culturale pentru a promova incluziunea socială. Articolul „Pianul călător” al lui Horia Mihail, la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
17 iunie 2021
23:20
Biserica rămâne în topul încrederii românilor, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP. 64% dintre cei chestionaţi au declarat că au încredere multă și foarte multă în Biserică. Pe primul loc, cu un procent de 69,7%, se află Armata. Pe următoarele poziții se situează Academia Română cu 53,7% încredere multă și foarte multă, respectiv Uniunea Europeana cu 51,1% încredere multă și foarte multă. Sondajul de opinie „Barometrul Securității Energetice, editia a III-a, iunie 2021” a fost realizat de INSCOP Research. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice) în perioada 4 – 13 mai 2021, volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1056 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%. Articolul Sondaj: Biserica, în topul instituțiilor în care românii au cea mai mare încredere apare prima dată în InfoPrut.
21:40
Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate au prezentat o strategie comună privind relațiile UE cu Rusia în care se arată că instituțiile europene își propun să consolideze relațiile cu statele membre ale Parteneriatului Estic, precum și cu toți ceilalți vecini ai UE. Potrivit Comisiei Europene, pentru a contracara încercările Rusiei de a submina interesele UE, instituțiile europene vor intensifica sprijinul pentru partenerii din Est, lucrând pentru a atinge întregul potențial al Parteneriatului Estic. „Rusia provoacă adesea și subminează dreptul internațional și principiile cheie ale OSCE și ale Consiliului Europei la care s-a angajat. Încearcă să influențeze, să intervină și să destabilizeze UE și statele sale membre, precum și țările din Parteneriatul Estic. De asemenea, Rusia folosește represiunea politică, inclusiv prin nerespectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, pentru a păstra ordinea politică și economică actuală din țară”, se spune în comunicat citat de presa de la Chișinău. Ca urmare, instituțiile europene își propun să consolideze relațiile cu statele membre ale Parteneriatului Estic, precum și cu toți ceilalți vecini ai UE.„ Viitorul Summit al Parteneriatului va fi o ocazie importantă pentru a crea această agendă comună post-2020”, precizează sursa citată. Într-o declarație comună a miniștrilor de externe ai Ucrainei și Georgiei, din 14 ianuarie 2020, se arată că summitul Parteneriatului Estic 2021 trebuie să conducă la deschiderea noilor perspective de aprofundare a dialogului politic și cooperării economice și sectoriale cu UE pentru cei trei parteneri asociați la Uniunea Europeană. Articolul Decizie a instituțiilor europene care vizează Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
20:20
În scuarul Mihai Eminescu din centrul orașului Chișinău a fost inaugurată astăzi, sculptura urbană Veronica Micle. Sculptorul Veaceslav Jiglițchi, cetățean de onoare al municipiului Chișinău, a lucrat trei luni în atelierul său pentru ca această creație din bronz să poată bucura privirile trecătorilor. „De acum încolo, Eminescu nu va fi atât de singuratic aici, iar Veronica Micle va rămâne mereu cu același chip, mult îndrăgit de poet”, a spus sculptorul Veaceslav Jiglițchi. Potrivit informațiilor oferite de autoritățile municipale, inițiativa instalării noii sculpturi urbane reprezintă un omagiu adus lui Mihai Eminescu, dar și completarea scuarului cu elemente noi, în beneficiul chișinăuienilor și a oaspeților Chișinăului. „Resurse pentru realizarea proiectului au fost identificate cu ajutorul agenților economici, dar și a persoanelor fizice, care au dorit să contribuie la întregirea aspectului scuarului”, a anunțat Primăria mun. Chișinău. Tot în sectorul Centru al Chișinăului ar urma să fie amenajată și o sculptură din bronz dedicată celebrei balade Miorița. Articolul Veronica Micle și Mihai Eminescu s-au regăsit la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
19:10
Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a emis recent o nouă decizie pe grupul de cauze Catan și alții v. Federația Rusă (No. 43370/04), care se referă la încălcarea dreptului la educație al elevilor din școlile românești din regiunea transnistreană a R. Moldova. Potrivit informațiilor publicate de Asociația Promo-LEX, Curtea Europeană a constatat că, „în virtutea sprijinului militar, economic și politic continuu oferit de Federația Rusă administrației de facto de la Tiraspol, care altfel nu ar putea supraviețui, Rusia își asumă responsabilitatea conform Convenției pentru încălcarea dreptului la educație al reclamanților.”  Astfel, Rusia este cea care are influența necesară asupra administrației de la Tiraspol și ar trebui să intervină pentru a asigura respectarea drepturilor omului. Comitetul de Miniștri a reiterat importanța fundamentală a educației primare și secundare pentru dezvoltarea personală și succesul viitor al fiecărui copil și insistă asupra drepturilor elevilor de a continua procesul educațional în limba maternă, fără obstacole și hărțuire. Totodată, organul executiv-decizional a Consiliului Europei a constatat, că victimele, până la momentul de față, nu au beneficiat de nici o formă de despăgubire pentru încălcările suferite, inclusiv plata unei satisfacții echitabile. Prin urmare, Comitetul de Miniștri insistă cu fermitate asupra obligației necondiționate a fiecărui stat pârât, în temeiul articolului 46 § 1 din Convenție , să respecte fiecare hotărâre definitivă în cauzele la care este parte, inclusiv prin plata oricărei satisfacții echitabile acordate de Curte. „Din motiv că Federația Rusă nu a pregătit nici un plan de acțiuni care să stabilească măsurile concrete luate sau preconizate de autoritățile ruse pentru punerea în aplicare a hotărârilor, Comitetul de Miniștri a invitat Secretarul General să scrie o scrisoare în adresa ministrului afacerilor externe al Federației Ruse, pentru a sublinia atât importanța fundamentală a dreptului la educație, cât și obligația necondiționată de a respecta hotărârile Curții, inclusiv de plată a satisfacției echitabile acordate reclamanților în hotărârile referitoare la această cauză. Dacă nu vor fi realizate progrese tangibile în ceea ce privește măsurile de executare pe cauza Catan și alții până la următoarea examinare de către Comitetul de Miniștri (decembrie 2021), Comitetul de Miniștri a decis să ia în considerare toate mijloacele adecvate pentru a asigura executarea Hotărârii pe această cauză”, a mai informat Asociația Promo-LEX. La 19 octombrie 2012, CtEDO a constatat încălcarea dreptului la educație pentru elevii și părinții din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Tot atunci, Curtea a dispus că Federația Rusă trebuie să achite, în decurs de 3 luni, câte 6000 de euro pentru fiecare reclamant în calitate de prejudicii morale și suma de 50.000 de euro în calitate de costuri și cheltuieli de reprezentare. În „dosarul școlilor” cu predare în limba română din regiunea transnistreană se regăsesc alte două cauze: Bobeico și alții; Iovcev și alții. Asociația Promo-LEX a reamintit că în stânga Nistrului încă mai exista prevederi ce sancționează utilizarea grafiei latine. În regiunea transnistreană au mai rămas opt școli cu predare în limba română, în care își fac studiile în jur de opt mii de elevi. Articolul Consiliul Europei somează Rusia să plătească prejudiciile stabilite de CtEDO în cazul școlilor românești din regiunea transnistreană apare prima dată în InfoPrut.
16:50
Numărul agricultorilor care au beneficiat de finanțare în cadrul programului Livada Moldovei, sprijinit de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții, a crescut în 2020, în pofida pandemiei. Astfel, anul trecut, suma creditelor puse la dispoziție a fost de patru ori mai mare în comparație cu 2019, constituind 23,7 milioane de euro, potrivit unui comuncat al băncii, notează Radio Chișinău. Anul trecut, cei mai mulți bani au fost alocați pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare, fiind vorba despre 9,6 milioane de euro. De asemenea, în 2020 au fost acordate 6,6 milioane de euro pentru investiții în laboratoare, educație și cercetare, precum și în dezvoltarea securității alimentare. Pentru plantarea, replantarea sau restructurarea livezilor și podgoriilor au fost oferite 4,1 milioane de euro, iar pentru dezvoltarea fabricilor de prelucrare - 1,4 milioane de euro. Oferind finanțare pe termen lung, Uniunea Europeană sprijină agricultorii din Republica Moldova în demersul acestora privind îmbunătățirea calității produselor horticole proaspete și prelucrate, reducerea pierderilor de-a lungul lanțului valoric al horticulturii, precum și diversificarea piețelor de export prin asigurarea punerii la dispoziția clienților a unor cantități mari de produse de calitate constantă. Livada Moldovei este o linie de creditare de 120 de milioane de euro, care sprijină activitățile din întregul lanț valoric alimentar, de la instruirea fermierilor până la recoltare și producția de alimente. Programul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții. Linia de creditare oferă credite de la 5 mii până la 5 milioane de euro, facilități fiscale, precum și consultanță la elaborarea proiectului investițional. Mai multe detalii despre beneficiile și oportunitățile proiectului Livada Moldovei, aflați aici. Articolul UE, ajutoare de patru ori mai mari pentru agricultorii din R. Moldova în anul 2020 apare prima dată în InfoPrut.
15:50
Amenzi abuzive din partea colaboratorilor MAI, acțiuni de vandalizare ignorate de oamenii legii, dar și filarea ilegală a consultanților AUR – sunt doar câteva dintre abuzurile și neregulile semnalate de Alianța pentru Unirea Românilor în cadrul acestei campanii electorale. În cadrul unei conferințe de presă, AUR a condamnat implicarea organelor de drept ale Republicii Moldova, în special a MAI și SIS, în campania electorală și a făcut apel instituțiilor statului să nu se subordoneze comenzilor politice și să nu împiedice buna desfășurare a campaniei electorale. În context, președintele Alianței pentru Unirea Românilor, Vlad Bilețchi a declarat că, recent, autocarul AUR implicat în Caravana Unirii a fost vandalizat de o persoană în stare de ebrietate, care purta chipiu de la Partidul PACE, iar poliția nu a luat atitudine în acest sens. Ulterior, șoferul autocarului a fost amendat abuziv la Orhei, sub pretextul că ar fi staționat în timp ce debarca membrii și reprezentanții formațiunii, care participau atunci la un protest în fața Primăriei Orhei. Mai mult, Vlad Bilețchi a semnalat și faptul că mai mulți experți din România, care oferă servicii de consultanță formațiunii, sunt filați de angajați ai SIS. „Chiar dacă Alianța pentru Unirea Românilor a apărut relativ recent pe eșichierul politic din Republica Moldova, am devenit în scurt timp un partid incomod sistemului. Asta pentru că noi nu operăm cu jumătăți de măsură, nu tolerăm fărădelegile și am denunțat din start sistemul corupt și mafiot din dreapta Prutului. Condamnăm aceste încercări disperate de a periclita buna desfășurare a campaniei electorale și cerem insistent instituțiilor de drept să respecte legea și să nu mai admită astfel de abuzuri”, a declarat acesta. La fel, în cadrul conferinței de presă, candidatul AUR, Dorin Chirtoacă, a anunțat că miercuri, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins definitiv încercarea Partidului condus de Mark Tkaciuk de a scoate AUR din cursa electorală. „Am fost martorii unei încercări disperate a trădătorilor de neam de a ne scoate din cursa electorală. Nu este o coincidență faptul că dintre toate partidele, s-a încercat anume înlăturarea Alianței pentru Unirea Românilor din cadrul acestor alegeri. Într-un final, dreptatea a triumfat, iar AUR rămâne în cursa electorală. Asta întrucât, pentru noi, legea este lege, iar noi am respectat fiecare prevedere a Codului Electoral. Sesizarea acestui partid neînsemnat demonstrează faptul că oamenii sistemului se tem de AUR”, a subliniat Chirtoacă. La final, reprezentanții formațiunii au făcut apel către partidele de dreapta să respecte legea, făcând trimitere la implicarea instituției prezidențiale în campania electorală. „Alianța pentru Unirea Românilor este singura formațiune care nu acceptă alianțe de compromis. Votul util este pentru AUR. Noi vom accede în Parlamentul de la Chișinău pentru a evita o alianță est-vest, iar singurii noștri parteneri din viitorul Legislativ vor fi cei de la PAS, PPDA și alte forțe pro-europene. Le cerem doar colegilor de pe dreapta să respecte legea și să înțeleagă că nu suntem dușmanii lor”, a declarat Igor Hâncu, candidat AUR. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va candida la alegerile parlamentare din 11 iulie cu numărul 14 în buletinul de vot. Formațiunea este singura care a reușit să consolideze forțele unioniste și, în premieră, cap de listă electorală este o basarabeancă din diaspora – Victoria Grosu-Vremeș. Articolul AUR denunță abuzurile și presiunile MAI și SIS în campania electorală apare prima dată în InfoPrut.
15:40
Amenzi abuzive din partea colaboratorilor MAI, acțiuni de vandalizare ignorate de oamenii legii, dar și filarea ilegală a consultanților AUR – sunt doar câteva dintre abuzurile și neregulile semnalate de Alianța pentru Unirea Românilor în cadrul acestei campanii electorale. În cadrul unei conferințe de presă, AUR a condamnat implicarea organelor de drept ale Republicii Moldova, în special a MAI și SIS, în campania electorală și a făcut apel instituțiilor statului să nu se subordoneze comenzilor politice și să nu împiedice buna desfășurare a campaniei electorale. În context, președintele Alianței pentru Unirea Românilor, Vlad Bilețchi a declarat că, recent, autocarul AUR implicat în Caravana Unirii a fost vandalizat de o persoană în stare de ebrietate, care purta chipiu de la Partidul PACE, iar poliția nu a luat atitudine în acest sens. Ulterior, șoferul autocarului a fost amendat abuziv la Orhei, sub pretextul că ar fi staționat în timp ce debarca membrii și reprezentanții formațiunii, care participau atunci la un protest în fața Primăriei Orhei. Mai mult, Vlad Bilețchi a semnalat și faptul că mai mulți experți din România, care oferă servicii de consultanță formațiunii, sunt filați de angajați ai SIS. „Chiar dacă Alianța pentru Unirea Românilor a apărut relativ recent pe eșichierul politic din Republica Moldova, am devenit în scurt timp un partid incomod sistemului. Asta pentru că noi nu operăm cu jumătăți de măsură, nu tolerăm fărădelegile și am denunțat din start sistemul corupt și mafiot din dreapta Prutului. Condamnăm aceste încercări disperate de a periclita buna desfășurare a campaniei electorale și cerem insistent instituțiilor de drept să respecte legea și să nu mai admită astfel de abuzuri”, a declarat acesta. La fel, în cadrul conferinței de presă, candidatul AUR, Dorin Chirtoacă, a anunțat că miercuri, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins definitiv încercarea Partidului condus de Mark Tkaciuk de a scoate AUR din cursa electorală. „Am fost martorii unei încercări disperate a trădătorilor de neam de a ne scoate din cursa electorală. Nu este o coincidență faptul că dintre toate partidele, s-a încercat anume înlăturarea Alianței pentru Unirea Românilor din cadrul acestor alegeri. Într-un final, dreptatea a triumfat, iar AUR rămâne în cursa electorală. Asta întrucât, pentru noi, legea este lege, iar noi am respectat fiecare prevedere a Codului Electoral. Sesizarea acestui partid neînsemnat demonstrează faptul că oamenii sistemului se tem de AUR”, a subliniat Chirtoacă. La final, reprezentanții formațiunii au făcut apel către partidele de dreapta să respecte legea, făcând trimitere la implicarea instituției prezidențiale în campania electorală. „Alianța pentru Unirea Românilor este singura formațiune care nu acceptă alianțe de compromis. Votul util este pentru AUR. Noi vom accede în Parlamentul de la Chișinău pentru a evita o alianță est-vest, iar singurii noștri parteneri din viitorul Legislativ vor fi cei de la PAS, PPDA și alte forțe pro-europene. Le cerem doar colegilor de pe dreapta să respecte legea și să înțeleagă că nu suntem dușmanii lor”, a declarat Igor Hâncu, candidat AUR. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va candida la alegerile parlamentare din 11 iulie cu numărul 14 în buletinul de vot. Formațiunea este singura care a reușit să consolideze forțele unioniste și, în premieră, cap de listă electorală este o basarabeancă din diaspora – Victoria Grosu-Vremeș. Articolul AUR acuză organele de drept ale Republicii Moldova de presiuni și abuzuri apare prima dată în InfoPrut.
13:50
Maia Sandu, președintele R. Moldova, a pregătit un proiect de lege care prevede scutirea de plata mai multor taxe pentru bunurile de uz personal introduse în R. Moldova de către cetățenii din diasporă, care au hotărât să revină definitiv acasă. „Proiectul de lege prevede că persoanele care au locuit peste hotare cel puțin trei ani pot introduce în Republica Moldova, la revenire, cu anumite scutiri, bunuri personale, obiecte de uz casnic, mobilă, echipamente, câte o unitate de transport auto per familie. Bunurile trebuie să fie în proprietate personală de cel puțin un an”, a anunțat Maia Sandu. Președintele R. Moldova și-a exprimat speranța că va obține sprijinul următorului parlament pentru adoptarea acestui proiect de lege, iar „pentru concetățenii noștri sperăm să fie un argument în plus ca să revină acasă”. Proiectul poate fi consultat aici, iar sugestiile pot fi trimise, completând respectivul formular. Articolul Veste pentru cetățenii Republicii Moldova plecați peste hotare care vor să revină acasă apare prima dată în InfoPrut.
12:20
„Asalt al minciunii și al imposturii ar putea fi definită activitatea electorală a cuplului „netradițional” Dodon-Voronin în această campanie”. Declarația a fost făcută de Vlad Filat, fost premier de la Chișinău, care a mai adăugat că liderii Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor ar fi manevrați din umbră de Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al PDM. Potrivit sursei, singura explicație pentru care Igor Dodon s-a aliat cu Vladimir Voronin ar fi disperarea și spaima de a pierde totul, inclusiv libertatea. „De asemenea, după ce Voronin l-a numit „măgarul Găgăuziei”, „idiot util al regimului Plahotniuc” și „impotent politic”, lovit de alzhaimer politic și speriat că va rata din nou intrarea în parlament, bătrânelul mincinos, (cum l-a caracterizat Igor Dodon, a acceptat de dragul unor fotolii parlamentare să se alieze cu cel care l-a trădat (cum, și mai ales de ce l-a trădat Dodon pe Voronin vom vorbi, așa cum am mai spus, în perioada următoare). Fără a idealiza activitatea Guvernului pe care l-am condus, trebuie spus că în perioada celor doi „corifei” Republica Moldova a ajuns în prag de faliment și o izolare rar întâlnită pe continentul european. Efectiv a trebuit să explicăm în fiecare cancelarie occidentală că R. Moldova merită să fie parte a lumii occidentale, iar campania pentru ridicarea vizelor a fost una epuizantă și uneori aproape de limită. Republica Moldova trebuie să-și continue drumul spre Uniunea Europeană în pofida mediocrității pe care cuplul Voronin-Dodon, manevrat din umbră de Plahotniuc, o promovează sub masca mesajelor geopolitice. Suntem și noi o insulă a latinității și locul nostru este împreună cu ai noștri, în UE unde contează forța dreptului, nu dreptul forței!”, a menționat Vlad Filat. Amintim că, la începutul lunii mai, PSRM în frunte cu Igor Dodon și PCRM condus de Vladimir Voronin, au decis să participe la alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova în cadrul unui bloc electoral. Acordul dintre socialiști și comuniști a venit după o lungă perioade în care liderii celor două formațiuni s-au jignit reciproc, inclusiv public. Vladimir Voronin l-a calificat în repetate rânduri președinte neconstituțional și „trădător” pe Igor Dodon, după ce acesta a părăsit PCRM. În replică, Dodon l-a numit pe Voronin „bătrânel mincinos”. Articolul Fost premier de la Chișinău: Cuplul ,,netradițional” Voronin-Dodon, manevrat din umbră de Plahotniuc apare prima dată în InfoPrut.
11:40
Asociația Comunelor din România (ACoR) a demarat procedurile pentru a obține personalitatea juridică a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM).  Unul dintre cele mai importante obiective ale ACoR este consolidarea relațiilor de cooperare dintre autoritățile administrației publice locale din România și Republica Moldova. Astfel, în anul 2013, Asociația Comunelor din România și Congresul Autorităților Locale din Moldova au constituit CALRRM - entitate fără personalitate juridică. Iar, în mai 2021, ACoR a demarat procedurile pentru a obține personalitatea juridică a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova. De-a lungul timpului, rezultatele colaborării dintre cele două asociații s-au concretizat prin realizarea a peste 100 de înfrățiri între unitățile administrativ-teritoriale din cele două state, cât și prin implicarea autorităților locale din Republica Moldova în cadrul unor proiecte ale ACoR, finanțate din fonduri externe nerambursabile. Un exemplu concret în acest sens îl reprezintă proiectul „Îmbunătățirea accesului și calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”, finanțat prin granturile norvegiene, care prevede o serie de activități ce presupun diseminarea bunelor practici din România în domenii ca etică și transparență, incompatibilități și conflicte de interese în rândul reprezentanților autorităților locale din Republica Moldova. Schimbul de bune practici dintre reprezentanții autorităților locale din România și Republica Moldova este unul deosebit de important pentru ambele părți, astfel încât integritatea să devină un bun comun al acestora în beneficiul direct al cetățenilor. În acest context de deschidere reciprocă, primarii din România și Republica Moldova vor participa, în toamnă, la lucrările Adunării generale a CALRRM, ce se vor desfășura la Sibiu, pentru a elabora o strategie și un plan de acțiuni comune, în vederea dezvoltării înfrățirilor între colectivitățile locale, precum și pentru a realiza un schimb de experiență în domeniul administrației publice locale în vederea atingerii standardelor unei administrații europene moderne. Articolul Autoritățile locale din România și Republica Moldova, sub aceeași umbrelă apare prima dată în InfoPrut.
16 iunie 2021
23:50
Episcopia Basarabiei de Sud și-a serbat marți unul din ocrotitori, pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. La liturghie a fost pomenit și poetul Mihai Eminescu. Preasfințitul Părinte Veniamin a oficiat Sfânta Liturghie la Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Cahul și a amintit despre faptele Sfântului Ioan și locul prăznuirii Sfântului în eparhia pe care o patronează. El l-a decretat pe sfânt drept ocrotitor al eparhiei începând din 2018, deoarece acesta a fost martirizat la Cetatea Albă, iar eparhia pe care ierarhul o conduce este succesoarea Episcopiei Cetății Albe – Ismail. În cadrul slujbei au fost înălțate rugăciuni de mulțumire pentru toate realizările din eparhie. „M-am bucurat foarte mult că din 2018 și în Eparhia noastră, Sfântul Ioan cel Nou, ale cărui moaște se află la Suceava, a început să fie cunoscut și cinstit. (...) Pe atunci nu era înscris în calendarul Patriarhiei Române Sfântul Ierarh Dionisie. Astăzi, din mila lui Dumnezeu avem ca ocrotitori ai Eparhiei noastre pe cei doi sfinți”, a spus Preasfințitul Părinte Veniamin. La Sfânta Liturghie au fost pomeniți toți arhiereii, clericii și monahii care au slujit în eparhie, dar și poetul național Mihai Eminescu, la 132 de ani de la trecerea sa la Domnul. Episcopul Basarabiei de Sud a felicitat clericii din eparhie, îndemnându-i să continue cu demnitate lucrarea înaintașilor. La sărbătoare au participat Anca Corfu, Consul General al României la Cahul, monahiile de la centrul eparhial, oaspeți din România și credincioși. Episcopia Basarabiei de Sud deține un fragment din Moaștele Sfatului Ioan cel Nou dăruit în 2019 de Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților. Articolul Episcopia Basarabiei de Sud l-a serbat pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava și l-a comemorat pe poetul național Mihai Eminescu apare prima dată în InfoPrut.
21:50
Șapte întreprinderi de turism din Republica Moldova s-au alăturat în premieră Turismului practic pe piața europeană la evenimentul China European Marketplace, desfășurat în luna mai. Atelierul online a fost organizat de Asociația Patronală a Industriei Turismului din Moldova cu sprijinul Agenției de Investiții și Asociația Europeană a operatorilor de Turism, notează Moldpres. Scopul wokshop-ului este de a prezenta potențialul turistic al operatorilor cheie de turism din Republica Moldova și potențialilor turiști din China, pentru a putea primi, la momentul potrivit, vizitatori chinezi și alți turiști internaționali chiar din anul 2021, scrie sursa citată. „Mesajul nostru este ca, atunci când va fi momentul potrivit, să avem totul pregătit pentru a-i întâmpina pe vizitatorii chinezi pe meleagurile natale. Le vom asigura că companiile de turism din Republica Moldova au implementat toate măsurile noi de sănătate și siguranță necesare – și vor fi în continuare gata să ofere clienților o experiență fantastică de vacanță”, a declarat Sergiu Manea, președintele APIT. La rândul său, Julia Huang, reprezentantul World Travel Online, China, a menționat importanța  participării la evenimentul ETOA. „Formatul întâlnirilor virtuale one-to-one oferă o bună oportunitate pentru partenerii noștri de a prezenta Republica Moldova importanților operatori turistici chinezi și cumpărătorilor de călătorii”, a spus aceasta. ETOA este singura asociație din turism din Europa care reprezintă interesele industriei în Parlamentul European. Asociația reunește peste 1200 de companii și acordă o atenție deosebită dezvoltării active a turismului. Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al Asociației Europene a Operatorilor de Turism pe în mai 2020 la Londra. Membrii APIT au acces la bazele de date din peste 63 de țări și piețe. Articolul Republica Moldova s-a alăturat în premieră turismului practic pe piața europeană apare prima dată în InfoPrut.
21:10
Parlamentul European a comemorat marți victimele deportărilor sovietice în masă în Europa Centrală și de Est, „care au șocat lumea și au pecetluit soarta mai multor generații de oameni din statele baltice și din Europa Centrală și de Es”, după cum a declarat președintele legislativului european, David Sassoli. „Deportările, confiscarea proprietăților, decesele și viața în frică pentru cei care au reușit să supraviețuiască și să se întoarcă au lăsat o rană adâncă în sufletul întregii regiuni și al întregii Europe”, a spus Sassoli, în deschiderea evenimentului, conform înregistrării video publicate pe pagina de internet a Parlamentului European. Oficialul european a amintit că, în iunie 1941, NKVD (Ministerul de Interne al Uniunii Sovietice) a întemnițat sau deportat 34.000 de bărbați, femei și copii din toate categoriile sociale din regiunea baltică. În săptămânile care au urmat, sute de mii de persoane au ajuns în gulaguri. Evenimentele din 14 iunie au fost doar unul dintr-o serie de evenimente îngrozitoare pe care le-au suferit locuitorii din Estonia, Letonia și Lituania în anii 1940 și 1950. „Aceste țări erau ocupate de două dintre cele mai amorale, represive și criminale regimuri pe care lumea le-a văzut vreodată. De foarte multe ori, atunci când trăim o durere profundă, o îngropăm adânc și mergem mai departe. Cu toate acestea, pentru a ne vindeca, chiar și de o traumă colectivă, trebuie să o procesăm și să o povestim, astfel încât să ne amintim de ea și să nu se repete. De aceea vorbim astăzi și îi amintim pe cei care și-au pierdut viața în acele zile îngrozitoare. Toate aceste țări sunt legate de această istorie tragică. Deși nu putem schimba trecutul, ne putem asigura că evenimentele nu se vor repeta în viitor. Omagiem astăzi memoria victimelor și nu le vom uita”, a mai spus acesta. Președintele Parlamentului European a citit 25 din sutele de nume ale victimelor regimului sovietic care au fost amintite marți în Piața Solidarității din fața sediului din Bruxelles al Legislativului UE, la împlinirea a 80 de ani de la valurile deportărilor staliniste din iunie 1941. Articolul Victimele deportărilor sovietice, comemorate de Parlamentul European apare prima dată în InfoPrut.
17:50
Clădirea Liceului Teoretic „Matei Basarab" din orașul Basarabeasca este de acum eficientizată energetic datorită unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud. Conducerea Agenției de Dezvoltare Regională Sud a efectuat recent o vizită de monitorizare pe șantier pentru a verifica cum se desfășoară  lucrările de renovare a instituției și pentru a semna acordurile adiționale în cadrul proiectului „Sporirea eficienței energetice” de care beneficiază școala de la Basarabeasca. „Suma prevăzută de acordurile adiționale în valoare de cinci milioane de lei va fi utilizată pentru construcția acoperișului și achiziționarea a două ascensoare pentru persoanele cu dizabilități”, au precizat aceștia. Suma inițială a proiectului, în valoare de 19 milioane de lei, din sursele UE, se folosește pentru eficientizarea energetică a clădirii, construcția sistemului de canalizare, ventilare și instalarea punctului termic – „totul pentru a oferi liceului condiții de activitate la cel mai înalt nivel”. Consiliul local Basarabeasca a contribuit cu o sumă de 734.335 de lei pentru amenajarea zonei verzi și de relaxare de pe teritoriul instituției. Astfel, cei peste 230 de elevi își vor continua studiile într-un mediu plăcut, luminat, și vor beneficia de condiții igienico-sanitare în orice sală de clasă. Articolul Condiții mai bune de studii pentru elevii unui liceu din Basarabeasca, grație ajutorului UE apare prima dată în InfoPrut.
17:30
„Unirea e puțin să fie vorbită, ea trebuie făptuită zi de zi”. Declarația a fost făcută de Andrei Năstase, liderul Platformei DA, în contextul împlinirii a 30 de ani de la cel de-al doilea Pod de Flori.  „Astăzi numărăm 30 de ani de la al doilea Pod de Flori peste Prut, când mai bine de 240 000 de moldoveni au trecut hotarul care-i despărțea de România. Au fost ridicate troițe, au fost organizate serbări câmpenești, spectacole și alte evenimente culturale, a fost o pagină frumoasă a istoriei noastre comune, când sârma ghimpată de pe Prut s-a topit de căldura inimilor înfrățite. Cred cu tărie că a venit timpul ca, după ce ne-am integrat prin cultură și tradiții comune, să construim împreună punți reale, pentru a ne reuni într-o lume civilizată și a pune capăt unei despărțiri artificiale și atât de durute. Am mai spus că Unirea e puțin să fie vorbită, ea trebuie făptuită zi de zi”, subliniat Andrei Năstase, liderul Platformei DA. Amintim că primul Pod de Flori a avut loc la data de 6 mai 1990. Atunci a fost prima deschidere a frontierelor dintre România și Republica Moldova, care se numea, încă, Republica Sovietică Socialistă Moldova. La data de 16 iunie 1991 a avut loc al doilea Pod de Flori. De această dată, românii din Moldova de peste Prut au putut să treacă fără acte pe teritoriul Moldovei de dincoace de Prut. Articolul Politician de la Chișinău: Unirea trebuie făptuită zi de zi apare prima dată în InfoPrut.
17:00
Astăzi, a fost lansat proiectului „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Primăria municipiului respectiv, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia din România. Evenimentul a avut loc în Grădina Publică Vasile Alecsandri din municipiu Edineț cu participarea reprezentanților Uniunii Europene, a autorităților locale, dar și a simplilor cetățeni, transmite presa de la Chișinău. Potrivit lui Peter Michalko, ambasadorul UE la Chișinău, Edineț are un potențial mare de a deveni un oraș modern, în care locuitorii se vor bucura de condiții de trai și de muncă mai bune și de spații urbane amenajate. „Proiectul lansat astăzi la Edineț va susține întreprinderile din localitate pentru a crea noi locuri de muncă, va dezvolta spațiile urbane precum străzi și parcuri, de asemenea va oferi suport pentru achiziționarea de transport public ecologic. Echipa Europa, adică UE și partenerii din Statele Membre, vine la Edineț pentru a contribui la îmbunătățirea vieții cetățenilor”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova în cadrul evenimentului. La rândul său, Contantin Cojocaru, primarul mun. Edineț, a subliniat că UE rămâne a fi partenerul principal al Republicii Moldova și „e bine să conștientizăm cu toții acest lucru”. „A fi in asentiment cu valorile europene și a construi Europa la noi acasă  rămâne a fi un deziderat pentru noi. Apreciem implicarea si bunele practici ale colegilor din acest spațiu întru promovarea adevăratelor valori social-umane. Respect partenerilor români, respect UE”, a declarat primarul de Edineț. Scopul proiectului „Edineț –  oraș cu perspectivă de viitor”, care urmează a fi implementat în perioada anilor 2021-2025, este de a îmbunătăți calitatea dezvoltării urbane, serviciile publice și, în general, condițiile de trai a cetățenilor din mun. Edineț prin aplicarea de soluții inteligente în mai multe domenii de dezvoltare urbană: Guvernare locală smart, Servicii publice inteligente precum, mobilitatea urbană, iluminatul public, securitatea urbană, alimentarea cu apă și gestionarea zonelor urbane verzi, Îmbunătățirea condițiilor de trai în zonele rezidențiale, Promovarea afacerilor inteligente, Educație inteligentă. Peste 20 000 de locuitori ai municipiului Edineț de toate vârstele, inclusiv cei plecați peste hotare vor beneficia de rezultatele proiectului într-un mod inteligent și eficient prin accesarea de servicii publice prestate de primărie de la distanță, servicii publice calitative prestate de operatori locali, informare și implicare prin intermediul platformei de date urbane, precum și de condiții de trai, de muncă și educație mai bune. Astfel mun. Edineț tinde să devină un oraș mai atractiv pentru viitoarele generații. Perioada de implementare a proiectului este 1 martie 2021 - 28 februarie 2025. Bugetul proiectului este de 4,358,886.00 EURO, dintre care 4,140,186.00 EURO este grant din partea Uniunii Europene prin programul „Autorități Locale : Parteneriate pentru orașe durabile 2020” și 218,700.00 EURO contribuția partenerilor de implementare. Articolul Edineț, oraș smart cu sprijinul UE și Primăriei de Alba Iulia apare prima dată în InfoPrut.
16:30
A fost publicat clasamentul anual de dezvoltare durabilă. Dintre 165 de state participante, Republica Moldova s-a clasat pe locul 48, iar România a ocupat locul 39, notează InfoTag. Republica Moldova a înregistrat progrese în realizarea a șase din cele 17 obiective care determină dezvoltarea țării în sfere economice, sociale și de mediu, având un indice în creștere, de 73,68 față de 73,52 în 2020. Cele mai mari progrese s-au înregistrat în domeniile „eradicării sărăciei” și "„activității climatice”, unde Republica Moldova este „aproape de atingerea obiectivului”. S-au observat mici îmbunătățiri în ceea ce privește „munca decentă și creșterea economică” și „pacea, justiția și instituțiile puternice”, dar, în general, „rămân provocări majore” în aceste domenii. Înrăutățirea situației a fost posibilă în „calitatea educației”. Finlanda, Suedia, Danemarca, Germania și Belgia sunt în fruntea clasamentului pentru dezvoltarea durabilă. Lista este încheiată de Ciad, Sudanul de Sud și Republica Centrafricană. Ucraina este pe locul 36, România este pe locul 39, iar Rusia s-a clasat pe locul 46. Articolul Clasamentul anual de dezvoltare durabilă. Pe ce loc s-au situat R. Moldova și România apare prima dată în InfoPrut.
16:10
Scurtmetrajul românesc „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, regizat de Carina-Gabriela Dașoveanu, a fost selectat în secțiunea Cinefondation a Festivalului de Film de la Cannes, au anunțat marți organizatorii evenimentului, potrivit Agerpres. Organizatorii au anunțat și juriul secțiunii Cinefondation și de scurtmetraje, care va fi alcătuit din șase cineaști: Kaouther Ben Hania (regizoare, scenaristă - Tunisia), Tuva Novotny (regizoare, scenaristă, actriță - Suedia), Alice Winocour (regizoare, scenaristă - Franța), Sameh Alaa (regizor, producător, scenarist - Egipt), Carlos Muguiro (cineast, profesor universitar - Spania) și Nicolas Pariser (regizor, scenarist - Franța). Aceștia vor avea misiunea de a atribui trofeul Palme d'Or pentru scurtmetraj unuia dintre cele 10 filme incluse în competiție și de a decerna cele trei premii ale secțiunii Cinefondation pentru cele mai bune pelicule dintre cele 17 filme selectate și realizate de studenți ai unor școli de film. La fel ca anul trecut, juriul nu va avea un președinte, iar componența sa este paritară: trei femei și trei bărbați. Competiția de scurtmetraje: În acest an, comitetul de selecție a vizionat 3.739 de scurtmetraje propuse. Competiția de scurtmetraje din 2021 este compusă din 10 filme provenite din țările următoare: Brazilia (două producții), Danemarca, China, Franța, Hong Kong, Iran, Portugalia și, pentru prima dată în selecția acestei secțiuni, Kosovo și Macedonia de Nord. Aceste filme vor fi prezentate pe 16 iulie 2021 și vor concura pentru trofeul Palme d'Or pentru scurtmetraj, care va fi decernat în timpul ceremoniei de închidere a celei de-a 74-a ediții a Festivalului de la Cannes, sâmbătă, 17 iulie 2021. Selecția Cinefondation: Pentru cea de-a 24-a ediție a selecției Cinefondation, organizatorii de la Cannes au invitat 17 cineaști: opt femei și nouă bărbați. Cele 13 filme de ficțiune și patru animații au fost alese dintre cele 1.835 de scurtmetraje propuse de școlile de film din lumea întreagă. Patru școli de film se vor afla la prima lor prezență în selecția Cinefondation. România va fi reprezentată de scurtmetrajul „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, regizat de Carina-Gabriela Dașoveanu, studentă la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. Juriul va acorda premiile secțiunii Cinefondation într-o ceremonie care va preceda proiecția filmelor câștigătoare, joi, 15 iulie, în sala Bunuel din Palais des Festivals et des Congres din Cannes. Secțiunea Cinefondation, care prezintă filme scurte produse de studenți ai unor universități cu profil cinematografic din lumea întreagă, a reprezentat începând din 1998 o veritabilă pepinieră pentru generații de cineaști talentați, precum Emmanuelle Bercot, Deniz Gamze Erguven, Kornel Mundruczo, Cătălin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, Asif Kapadia, Dani Rosenberg și Nadav Lapid. Cea de-a 74-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes se va desfășura în perioada 6-17 iulie. Articolul Un scurtmetraj românesc, selectat în cadrul Festivalului de Film de la Cannes apare prima dată în InfoPrut.
16:00
Gheorghe Tretiacov, directorul Agenția Rezerve Materiale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău, a oferit astăzi mai multe informații cu privire procesul de repartizare a motorinei donate de România pentru agricultorii din R. Moldova. Astfel, în cadrul unei întrevederi cu Pavel Voicu, ministrul de Interne de la Chișinău, funcționarul a remarcat că  începând cu 14 iunie 2021, a fost demarat procesul de distribuire a motorinei pentru agricultorii care au solicitat cantități mai mici de 2500 litri per persoană, cantitatea minimă eliberată fiind 9 litri. Totodată, directorul ARM a amintit că Republica Moldova a primit circa 5 mii de tone, urmând să mai beneficieze de o mie tone până la sfârșitul lunii iulie. Acest ajutor urmează să fie distribuit către 3416 agenți economici. „Până în prezent, am repartizat 1404 tone la 190 de agenți economici. Aceștia sunt agenți economici care au avut de primit mai mult de 2500 litri de motorină. Este pentru prima dată când motorina le este adusă beneficiarilor. De ieri am început să distribuim motorina agenților economici care au solicitat cantități mai mici”, a precizat Gheorghe Tretiacov. Potrivit directorul ARM, pe site-ul Agenției, între orele 8:00-9:00, sunt publicate listele cu beneficiari, iar toate apelurile solicitanților sunt examinate, numărul săptămânal fiind de circa 1700. La rândul său, Pavel Voicu, ministru de Interne de la Chișinău, a subliniat că activitatea Agenției Rezerve Materiale trebuie să fie transparentă și coordonată cu toți beneficiarii, în special în procesul de distribuție a motorinei, precum și reîmprospătare a rezervelor de grâu. Amintim că la mijlocul lunii mai, în Republica Moldova a ajuns prima tranșă din cele 6 000 de tone de motorină în sumă de circa 80 de milioane de lei, donate de România pentru fermierii afectați de secetă. Acest ajutor umanitar face parte din pachetul de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova anunțat de președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale efectuate la Chișinău, pe 29 decembrie 2020.   Articolul Noi detalii despre repartizarea motorinei donate R. Moldova de România apare prima dată în InfoPrut.
15:20
Duma de Stat din Federația Rusă a publicat un document prin care denunță acțiunile Republicii Moldova și ale Ucrainei în raport cu regiunea transnistreană, fiind vorba în special despre deciziile ce țin de domeniul transportului: instituirea controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan și obligativitatea numerelor de înmatriculare neutre pentru vehiculele din regiune pentru participarea în trafic internațional, transmite presa de la Chișinău.    „Duma de Stat consideră inacceptabile orice declarații și acțiuni distructive și iresponsabile ale autorităților din Republica Moldova și Ucraina, ce au drept scop subminarea actualului format al operațiunii de pacificare, condamnă recurgerea la blocaje împotriva Transnistriei și la măsuri restrictive și declară că este necesar deblocarea cât mai rapidă a procesului de negocieri pentru reglementarea conflictului moldo-transnistrean la toate nivelurile”, se arată în textul declarației, citat de deschide.md. Potrivit parlamentarilor ruși, puterile politice care o susțin pe președintele R. Moldova, Maia Sandu, „folosesc orice oportunitate pentru consolidarea blocadei împotriva Transnistriei și a procesului de negocieri, subminând mecanismul viabil a operațiunii de pacificare din regiune”.  „O îngrijorare deosebită se referă la perspectiva de întrerupere a comunicațiilor de transport și a aprovizionării populației din Transnistria, către care, în pofida obligațiilor asumate la nivel internațional, se îndreaptă Ucraina și R. Moldova”, se menționează în document. Documentul face referire în special la planurile Chișinăului și a Kievului de a permite spre trafic internațional doar acele mijloace de transport din regiunea transnistreană care au numere de înmatriculare de model neutru, dar și la instituirea, începând cu 11 iulie curent, a etapei finale de control comun moldo-ucrainean la punctul de trecere „Cuciurgan”. Acest lucru, potrivit parlamentarilor ruși, ar avea drept consecință limitarea bruscă a activității economice externe a Transnistriei, inclusiv fiind vorba importul de medicamente și preparate medicale, produse alimentare și altele. În document se mai spune că „Toți trebuie să fie conștienți de faptul că Federația Rusă, în calitate de garant al reglementării conflictului transnistrean, a păcii și liniștii pe ambele maluri ale Nistrului nu va permite ca cetățenii și conaționalii săi să fie îngenuncheați”. Duma de Stat cere Guvernului rus să intensifice colaborarea socială și economică cu regiunea transnistreană și să consolideze prezența rusă în regiune pe mai multe segmente. Menționăm că de fapt, instituirea controlului comun pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene nu va avea consecințe economice asupra regiunii transnistrene. Asigurări în acest sens au dat atât autoritățile de la Chișinău, cât și cele de la Kiev. Totodată, amintim că recent separatiștii de la Tiraspol s-au plâns Moscovei de autoritățile de la Chișinău și Kiev, solicitând Rusiei să nu permită R. Moldova să instituie, începând cu 1 iulie 2021, controlul comun total la punctul de trecere Cuciurgan – Pervomaisk. Articolul Duma de Stat înfierează Republica Moldova și Ucraina privind o așa-zisă blocadă impusă regiunii transnistrene: Rusia nu va permite ca cetățenii și conaționalii săi să fie îngenunchiați apare prima dată în InfoPrut.
15:00
„Între frați nu se pun hotare și este de datoria fiecăruia dintre noi să continuăm ceea ce au început înaintașii noștri - reîntregirea neamului românesc”. Declarația a fost făcută de Vlad Bilețchi, liderul Alianței pentru Unirea Românilor, la împlinirea a 30 de ani de la cel de-al doilea Pod de Flori.  Potrivit liderului unionist de la Chișinău, reîntregirea neamului românesc este aproape și „doar uniți vom putea cinsti memoria înaintașilor noștri care au luptat pentru ca românii să fie împreună”. „Acum 30 de ani, pe ambele maluri ale Prutului s-a scris istorie. La 30 de ani de la acel moment emoționant, conștientizăm însă că avem o clasă politică dezbinată, care pune mai presus propriile interese decât reîntregirea neamului. A devenit „la modă” ca politicienii să vorbească despre sărbători străine poporului român, să uite despre Eminescu, Podul de Flori, Marea Unire. E timpul pentru o clasă politică care să nu uite de patriotism și să trezească conștiința națională a basarabenilor, care ani la rând au fost mințiți, furați și dezbinați. Cel de-al doilea Pod de Flori din 1991 ne oferă o lecție prețioasă: între frați nu se pun hotare și este de datoria fiecăruia dintre noi să continuăm ceea ce au început înaintașii noștri - reîntregirea neamului românesc”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele AUR. Menționăm că Primul Pod de Flori a avut loc la data de 6 mai 1990. Atunci a fost prima deschidere a frontierelor dintre România și Republica Moldova, care se numea, încă, Republica Sovietică Socialistă Moldova. La data de 16 iunie 1991 a avut loc Al doilea Pod de Flori. De această dată, românii din Moldova de peste Prut au putut să treacă fără acte pe teritoriul Moldovei de dincoace de Prut. Articolul Lider AUR, despre reîntregirea neamului românesc: „Între frați nu se pun hotare!” apare prima dată în InfoPrut.
14:00
Cinci elevi care studiază meseria de apicultor la Şcoala Profesională din comuna Bubuieci au primit câte un stup vertical pentru business planurile cu care au participat la concursul „Cel mai bun Plan de afacere”, organizat de şcoală în parteneriat cu proiectul USAID Agricultura Performantă din Moldova. Concursul „Cel mai bun Plan de afacere” este organizat de SP Bubuieci, în cadrul cursurilor de dezvoltare a antreprenorialului susținute pentru elevii instituției. În cadrul ediţiei din acest an, l-a concurs s-au înscris 18 elevi, dintre care cinci elevi au fost selectaţi şi premiaţi pentru ideile de afaceri pe care vor să le dezvolte în sectorul apicol. Planurile de afacere au fost evaluate din punct de vedere al viabilităţii afacerii, argumentarea ideii și existenţa abilităţilor practice. Ion Volcov, elev în anul II, a câştigat premiul I pentru planul său de afaceri, în care a prezentat ideea de producere a diverselor produse apicole şi comercializarea acestora. „Meseria de apicultor este una extrem de prestigioasă care îţi permite să lucrezi acasă şi din care permanent poţi învăţa lucruri noi. În business planul prezentat pentru concurs am expus exclusiv ideile pe care le am eu şi am descris cum văd eu dezvoltarea afacerii, ce mi-aş dori să obţin în câţiva ani”, a declarat tânărul. Ion Maxim, care a participat în jurizarea business planurilor prezentate în concurs, susţine că datorită concursurilor, tinerii îndrăgesc şi mai mult domeniul apicol. „Concursurile stimulează tinerii de a alege cariera în apicultura. Desigur, este important de văzut, cum ei văd o afacere în apicultura, ca să-i ghidăm într-o cale corectă. Mulţi din participanţi deja au acasă stupi clasice, orizontali. Având stupi verticali, ei au stimul pentru a desfăşura activitatea apicolă cu utilizarea metodelor moderne”, a spus acesta. Mijloacele financiare au fost investite în achiziţionarea echipamentului modern şi stupilor verticali şi dotarea laboratorului apicol şi a atelierului didactic pentru producerea stupilor verticali. Şcoala Profesională din comuna Bubuieci este printre puţinele instituţii din Republica Moldova care formează elevi pentru meseria de apicultor. Anual, 89 de elevi studiază la SP Bubuieci meseria de apicultor. Pentru a asigura pregătirea apicultorilor calificaţi, cu abilităţi ce corespund necesităţilor unei prisăci moderne, începând cu 2018, USAID APM oferă asistenţă complexă SP Bubuieci în actualizarea curriculei, dotarea cu utilaje şi tehnologii de ultimă inovaţie, mobilier corespunzător a spaţiilor de studii (săli de clasă, laboratoare, stupina). Articolul Viitorii apicultori, premiaţi de SUA pentru cele mai bune planuri de afaceri apare prima dată în InfoPrut.
14:00
La sediul modernizat al Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” a fost semnat la 15 iunie 2021 contractul de demarare, avizare și autorizare a procesului de renovare a Casei Memoriale „Aron Pumnul” din Cernăuți, transmite BucPress. Contractul respectiv a fost semnat, în prezența consulului general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, de academicianul Vasile Tărâțeanu, președintele Fundației „Casa Limbii Române” din Cernăuți (asociație responsabilă de proiect), Vergil Profeanu, președintele Asociației Programatică pentru Dezvoltare Durabilă din București (din partea sponsorilor din România) și Titus Scripa, directorul firmei de construcție SRL „Romtisbud” din Cernăuți, care va realiza lucrările de renovare a Casei Memoriale „Aron Pumnul”. Presa din regiune a informat în repetate rânduri că imobilul se află într-o stare avansată de degradare, după ce au fost făcute apeluri către autorităţile române, dar şi regionale şi locale să aloce fonduri pentru reabilitarea lui. Omul de afaceri George Brăiloiu a confirmat în ianuarie curent că suportă costurile lucrărilor, însă nu a dorit să ofere atunci detalii despre firma de arhitectură şi construcţii care se va ocupa de proiect. „Eu mi-am asumat integral costurile refacerii capitale a casei lui Aron Pumnul, profesorul lui Mihai Eminescu”, a conchis George Brăiloiu. După obținerea avizului și autorizațiilor,  proiectul va fi implementat. Părțile au promis că se vor strădui să inaugureze edificiul renovat peste un an. Casa, veche de aproximativ 200 de ani, situată pe strada Aron Pumnul nr. 19, este construită într-un autentic stil moldovenesc. De aproximativ 30 de ani, oamenii de cultură aşteaptă ca ea să găzduiască Muzeul „Mihai Eminescu”. Casa a fost eliberată în urmă cu 25 de ani, dar autorităţile nu au acţionat. Personalitate enciclopedică pentru epoca în care a trăit, afirmându-se ca lingvist, istoric, filosof, profesor, publicist, militant politic şi animator al vieţii spirituale a românilor din Bucovina, Aron Pumnul, de la a cărui moarte s-au împlinit, pe 12 ianuarie, 155 de ani, a fost reprezentant al generaţiei paşoptiste transilvănene. Aron Pumnul s-a născut la 27 noiembrie 1818, într-o familie din părţile Făgăraşului. După studii efectuate la Blaj şi Cluj, cu pregătire filozofică, formată mai ales în spiritul kantianismului, el a participat intens la evenimentele din timpul Revoluţiei române de la 1848 din Transilvania, influenţând şi acţiunile tinerilor intelectuali români din Blaj, al căror îndrumător spiritual era. A fost membru al comitetului românesc permanent de la Sibiu. A fost urmărit, ulterior, de autorităţi, ajungând la Bucureşti. Aici, guvernul provizoriu l-a numit comisar de propagandă. Din Bucureşti, după înăbuşirea revoluţiei, s-a refugiat la Iaşi, apoi la Cernăuţi, unde a fost primit de istoricul român Eudoxiu Hurmuzachi. La Cernăuţi, unde a rămas până la sfârşitul vieţii, a devenit unul dintre conducătorii mişcării de renaştere naţională a românilor din Bucovina, continuând, în scris, lupta pentru drepturile românilor. În 1849, a devenit primul profesor de limba şi literatura română la liceul german din Cernăuţi. Aici a publicat lucrări de lingvistică şi de istorie literară, a scris şi un mic tratat de prozodie, „Foarma den afară a poeziei române”, referitor la versificaţia românească. Ca profesor a exercitat o imensă influenţă asupra elevilor săi, printre care s-a aflat şi poetul Mihai Eminescu, pe care l-a găzduit în casa lui din Cernăuţi în timpul anilor de şcoală. Articolul Visul românilor din Cernăuți, îndeplinit: Casa profesorului lui Mihai Eminescu, Aron Pumnul, intră în renovare cu susținerea Bucureștiului apare prima dată în InfoPrut.
13:30
Astăzi se împlinesc 30 de ani de la cel de-al doilea Pod de Flori din 16 iunie 1991. Atunci, pentru prima oară după cel de-Al Doilea Război Mondial, românii din Republica Moldova au putut trece Prutul fără acte și, într-o atmosferă emoționantă, frații s-au reîntâlnit, notează TVR Moldova. „Era o tensiune emoţională de nedescris. Oamenii se strigau pe nume unii pe alţii şi se regăseau după ani şi ani. La un moment dat, de partea cealaltă a râului s-a aruncat un bărbat în apă şi a început să vină spre basarabenii de dincoace. Ai mei din Pererâta stăteau încremeniţi. Aveau mari emoţii şi nu îndrăzneau să facă nici o mişcare până s-a aruncat un pererâtean în apă. După el au pornit şi ceilalţi. S-au întâlnit toţi la mijlocul Prutului şi au încins acolo, în apă, o horă, lucru nemaivăzut şi nemaiauzit nicăieri în altă parte a lumii. De aceea spun că par caraghioşi astăzi cei care ironizează Podul de Flori. Nu poate fi ironizată lacrima bucuriei”. —Grigore Vieru, într-un interviu difuzat în mai 2008 „La Pod, în satul meu, venise şi un medic din Chişinău cu baieţelul său care să fi avut vreo patru anişori şi căruia tatăl său îi promisese încă la Chişinău că va vedea români. Cei de pe malul drept erau uzi leoarcă. Oamenii din Pererâta mea aduseseră în fugă haine uscate pentru oaspeţii doriţi. Se vorbea într-o limbă comună – în română. După două-trei păhăruţe de ţuică începuseră să cânte – intonau aceleaşi cântece comune. La vârsta când încă nu era atins de minciunile noastre lingvistice, băieţelul medicului întrebase cu o naivitate cuceritoare pe tatăl său: ,,Tată, mi-ai promis să-mi arăţi români. Care-s ei?” —Grigore Vieru, Primul Testament O bătrână de 83 de ani, din Albiţa, se duce în fiecare zi pe malul Prutului ca să-şi amintească de „unirea” din ‘90. Uneori poliţiştii de frontieră o găsesc pe malul Prutului, aproape de apă, sprijinită în bastonul de lemn şi privind ţintă peste hotarul de unde începe Basarabia (actuala Repuplica Moldova). „Zi de zi vin şi mă uit la Prut. Să văd dacă mai este la locul lui“. Despre unirea spirituală de o zi a RSSM (actuala R. Moldova) cu Romania, din mai 1990, batrâna îşi aminteşte cu drag. „Mi-am chemat copiii de la Iaşi, de la Huşi să vină. M-am trezit de la cinci dimineaţa si, cu toţii, ne-am dus la vamă. Podul gemea de lume, de copii, de veterani de razboi cu decoraţii grele şi de flori, multe flori“ spune – Ileana Mistreanu printre lacrimi. „Farmecul acestei binecuvântate zile poate fi definit la infinit. Strigătele românilor de pe ambele maluri ale Prutului şi îmbrăţişările calde veneau fierbinţi, veneau să strecoare în sufletele oamenilor un fior de dragoste, sfinţenie şi frăţie. Milioanele de flori aruncate-n Prut au format un adevărat pod plutitor, care era simbolul frăţiei, dorinţei de apropiere, istoriei comune. Toţi priveau în extaz acele clipe unice, pline de reverie, inimele tuturor vibrau. Vise înalte şi răscolitoare îi învăluiau pe toţi cei prezenţi, care călcau pe trandafiri, pe flori nemuritoare”. —Vlada Afteni Podul de Flori s-a înscris în cronicile istoriei ca un eveniment foarte rar şi de o mare importanţă, care ne spune că poporul creştin român trăieşte pe ambele maluri ale Prutului în ciuda tuturor vitregiilor istorice. Primul Pod de Flori a avut loc pe 6 mai 1990. Atunci a fost prima deschidere a frontierelor dintre România şi Republica Moldova, car se numea, încă, Republica Sovietică Socialistă Moldova. În acea zi de duminică, cetăţenilor din România li s-a permis ca, între orele 13,00 şi 19,00, să treacă Prutul în R. Moldova încă sovietică fără paşaport şi fără viză. https://www.youtube.com/watch?v=2XsZzSTVN7w&feature=emb_title Articolul 30 de ani de la cel de-al doilea Pod de Flori apare prima dată în InfoPrut.
13:20
„Așa-numitul partid AUR are nu doar „unionism pe creier”, dar și alte probleme psihice grave”. Astfel a reacționat Vladimir Voronin, liderul Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, după ce mai mulți reprezentanți ai Alianței pentru Unirea Românilor împreună cu Vlad Bilețchi, au vizitat casele de lux, unde ar locui liderul comunist și fiul acestuia Oleg Voronin.  În reacția sa, Vladimir Voronin a negat că ar avea case de lux, subliniind că, de mai bine de 30 de ani, locuiește într-un bloc din municipiul Chișinău. Totodată, liderul PCRM a lansat mai multe atacuri la adresa liderilor AUR, pe care i-a amenințat cu instanța de judecată. „Consider că această acțiune este o provocare stupidă, care relevă nivelul de inteligență și lipsa completă de pregătire politică a liderilor partidului și a mucoșilor lor îmblânziți cum ar fi Bilețchi. Desigur, nu voi lăsa lucrurile astfel și voi depune o cerere în instanță pentru calomnie”, a menționat Voronin. Politicianul a folosit și o serie de invective la adresa lui Vlad Bilețchi, liderul AUR, dar și la adresa lui Boris Volosatîi, deputat AUR în Parlamentul de la București. „Apropo, despre acest „profesor” al liceului Gheorghe Asachi, Vlad Bilețchi. Dacă priviți cu atenție filmările documentarului „Atac asupra Moldovei” ( n. red: film de propagandă PCRM) despre evenimentele din 7 aprilie 2009, îl veți vedea și pe el. Este unul dintre acei „copii” care au fost în primele rânduri și au atacat clădirea Președinției. Toți au fost „mobilizați” atunci de către directorul liceului Gheorghe Asachi, un cunoscut naționalist și unionist - Boris Volosatîi. Acesta, în semn de recunoștință pentru munca subversivă împotriva independenței Moldovei, pentru contribuția gigantică la educația elevilor precum Bilețchi în spiritul urii față de propria Patrie, a fost ales deputat în Parlamentul României”, a insinuat Voronin. Comunistul a vorbit și despre familia lui Vlad Bilețchi, exprimându-și indignarea că într-o „familie inteligentă, de profesori profesioniști și oameni de știință”, ar fi putut să apară „un exponent dezgustător”, care „amenință țara și distruge demnitatea oamenilor”. „Ce face Serviciul de Informații și Securitate, care permite unor astfel de provocatori monstruoși să se angajeze în „politică”? O politică care vizează eliminarea statului moldovenesc independent, pe care SIS este obligat să îl protejeze. Sau este SIS atât de inundat de agenți de informații români?”, a declarat Vladimir Voronin într-o reacție în limba rusă. Amintim că Boris Volosatîi a candidat pe listele Alianței pentru Unirea Românilor, fiind cap de listă pe circumscripția nr. 43 diaspora la alegerile parlamentare din România, devenind ulterior deputat. Profesorul de istorie este unul dintre cei șase cetățeni ai Republicii Moldova care au intrat din partea AUR în Parlamentul de la București. La începutul lunii mai, Alianța pentru Unirea Românilor, partidul din România condus de George Simion și de Claudiu Târziu a trecut Prutul, lansându-se oficial în R. Moldova și avându-l drept lider pe Vlad Bilețchi. Atunci AUR Moldova a invitat toate forțele politice pro-românești și unioniste la dialog pentru a forma o listă națională în cadrul alegerilor parlamentare. La apelul respectiv au răspuns Partidul Popular Românesc, Uniunea Salvați Basarabia și Partidul Liberal din Moldova. Ulterior, partidul Alianța pentru Unirea Românilor a fost înregistrat în calitate de concurent electoral la scrutinul din 11 iulie 2021. În aceeași perioadă, PSRM în frunte cu Igor Dodon și PCRM condus de Vladimir Voronin, au decis să participe la alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova în cadrul unui bloc electoral. Articolul Capul de listă al socialiștilor și comuniștilor, Voronin, insultă peste 43% din cetățenii R. Moldova: Unionismul e o problemă psihică apare prima dată în InfoPrut.
00:00
Cetățenii R. Moldova din străinătate se vor implica pe parcursul anului 2021 în implementarea unor inițiative de dezvoltare economică locală și de îmbunătățire a serviciilor publice locale în 27 de comunități din țară. Proiectele vor fi realizare cu sprijinul PNUD Moldova și al Elveției, oferit în cadrul programelor de granturi „Incubator” și „Accelerator 1+1”, precum și programului guvernamental „DAR 1+3”. Programul „Incubator” a oferit granturi de câte 1.000 de dolari pentru 15 asociații sau grupuri de inițiativă ale cetățenilor aflate la început de cale, care își propun crearea unor astfel de entități. Totodată, beneficiari ai programului „Accelerator 1+1” sunt cinci asociații cu experiență demonstrată de desfășurarea proiectelor locale. Acestea vor primi câte un grant de până la 10.000 de dolari, în baza formulei 1+1, adică valoarea grantului oferit de PNUD și Elveția va fi echivalentă cu contribuțiile colectate de diasporă atât online, cât și offline. Alte șapte asociații vor fi susținute prin cofinanțarea proiectelor locale în cadrul programului guvernamental „DAR 1+3”. PNUD anunță că pentru aceste inițiative este prevăzut un buget total de 393.000 de dolari, dintre care 100.000 de dolari reprezintă sprijinul PNUD și al Elveției, oferit prin intermediul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”. „Doar prin implicarea actorilor locali, dar și băștinașilor din diasporă pot fi atinse obiectivele de dezvoltare economică locală și de optimizare a serviciilor publice. Suntem convinși că oamenii își doresc să se implice, iar asociațiile de băștinași pot stimula și canaliza această energie, pentru rezultate palpabile”, susține Zinaida Adam, coordonatoare de programe la PNUD Moldova. În 2020, au fost susținute 27 de asociații prin intermediul programelor de granturi „Incubator” și „Accelerator 1+1”, precum și alte 12 asociații, în cadrul „DAR 1+3”. Atunci, PNUD și Elveția au oferit peste 160.400 de dolari, la care se adaugă peste 123.900 de dolari colectați de la diasporă și localnici și peste 193.200 de dolari alocați de autoritățile publice locale. Ca rezultat, peste 207.000 de locuitori din R. Moldova beneficiază acum de servicii mai bune de iluminat public, apă și canalizare, amenajare a drumurilor, facilități de recreere. Articolul Zeci de localități din R. Moldova, condiții mai bune de trai acasă datorită implicării diasporei apare prima dată în InfoPrut.
15 iunie 2021
23:00
De ziua retragerii spre cele veșnice a poetului național Mihai Eminescu, la Cernăuți a avut loc deschiderea sediului Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu”, modernizat de o asociație de la București, notează Agenția BucPress.   Asociația Programatică pentru Dezvoltare Durabilă din București a finalizat cu succes proiectul intitulat „Modernizare sediu - Societatea pentru Cultura și Literatura română în Bucovina «Mihai Eminescu»”, care a avut ca scop reabilitarea și amenajarea sediului Societății pentru atragerea activităților culturale și funcționarea în cele mai bune condiții. Societatea pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” își are sediul la parterul unei clădiri din Centrul orașului Cernăuți, în Piața Centrală nr. 9, clădirea reprezentând un imobil de patrimoniu. Aceasta datează încă de la începutul secolului al XIX-lea, când a fost construită spre a servi ca sediu al guvernatorului austriac din perioada respectivă. Ulterior, clădirea a avut destinații diferite, fiind vizitată pe parcursul anilor de personalități marcante din istoria românilor, precum Titu Maiorescu, aceasta găzduind și festivitățile de celebrare a 25 de ani de activitate a Societății „Junimea”, în anul 1904. Sediul este situat într-o zonă în care se află și alte edificii istorice, vizavi de primărie. Fondurile au fost asigurate prin sprijinul lui Profeanu Virgil, coordonator și sponsor al Asociației Programatice pentru Dezvoltare Durabilă. Proiectul nu ar fi fost posibil fără sprijinul consulului general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu. La 15 iunie comunitatea românească din nordul Bucovinei a depus flori la statuia lui Mihai Eminescu din centrul Cernăuțiului, la bustul din curtea Casei Memoriale „Aron Pumnul”, participând, alături de oaspeți din România la sfințirea sediului Societății pentru cultură românească „Mihai Eminescu”. A urmat un program artistic și o masă rotundă dedicată împlinirii a 150 de ani de la Serbarea de la Putna. Articolul Societatea pentru Cultura și Literatura română în Bucovina, de la Cernăuți, sediu modernizat grație unei asociații din București apare prima dată în InfoPrut.
21:10
100.000 de ochelari de protecție, 300.000 de halate și 100.000 de măști medicale chirurgicale au fost livrate suplimentar Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei și al Organizației Mondiale a Sănătății. Echipamentele personale de protecție vor completa stocurile tuturor instituțiilor medicale din Republica Moldova, inclusiv cele din regiunea transnistreană. „Mă adresez autorităților de la Chișinău, cu rugămintea de a distribui echitabil aceste ajutoare umanitare, în special acolo unde este mare nevoie de ele. Apreciez efortul dumneavoastră de a opri răspândirea necontrolată a virusului și de a proteja cetățenii Republicii Moldova. E important ca și în continuare să rămânem vigilenți, pericolul de infectare cu COVID-19 încă nu a trecut. Pe această cale, vreau să mulțumesc mult colegilor de la Organizația Mondială a Sănătății pentru angajament și buna colaborare pe care o avem aici, în Republica Moldova”, a declarat Angela Ganninger, ambasadorul Germaniei la Chișinău. La rândul său, dr. Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova, a subliniat că Organizația Mondială a Sănătății și Germania lucrează cot la cot pentru a consolida securitatea în domeniul sănătății la nivel global. „Ne bucură mult că numărul cazurilor de COVID-19 a început să scadă la nivel global, inclusiv și în Republica Moldova, dar nu trebuie să uităm că noul tip de coronavirus încă nu a dispărut. Este important să respectăm în continuare regulile epidemiologice și să ne vaccinăm”, a mai adăugat reprezentantul OMS în Republica Moldova. Totodată, Denis Cernelea, secretarul de stat al Ministerului Sănătății de la Chișinău a menționat că Germania a demonstrat încă o dată că solidaritatea și unitatea sunt valorile care stau la baza prieteniei și colaborării între state.  „Mulțumim OMS și Ambasadei Germaniei și întregului sistem medical pentru eforturile enorme pe care le depun pentru salvarea de vieți, dar și vaccinarea populației”, a spus secretarul de stat. La ora actuală, la nivel mondial sunt înregistrate peste 177 milioane de cazuri de COVID-19. La 15 iunie 2021, în Republica Moldova erau 255.830 cazuri de COVID-19 și 538.879 doze de vaccin împotriva COVID-19 administrate. Articolul Germania și OMS, un nou ajutor umanitar pentru Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
20:10
Ștefan Răileanu, arbitru din Republica Moldova, a fost desemnat de către Federația Internațională de Taekwondo WT (World Taekwondo) să oficieze partidele din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, transmite presa de la Chișinău.  Astfel, el a devenit primul arbitru de taekwondo din Republica Moldova, care a fost selectat pentru a activa la o ediție a Jocurilor Olimpice, fiind și unicul referee care va reprezenta acest stat la Olimpiada de la Tokyo 2020. Potrivit lui Răileanu, participarea la Jocurile Olimpice este visul oricărui sportiv sau arbitru. „La Tokyo voi face totul ce-mi stă în puteri ca să-mi realizez potențialul și ca să fiu demn de încrederea acordată. Sper ca la această competiție de anvergură să mi se încredințeze arbitrarea unei finale, nu are importanță în ce categorie de greutate. Acest lucru ar încununa parcursul meu profesional!”, a declarat arbitru din Republica Moldova. Sportivul a câștigat în 2019 titlul Cel mai bun arbitru la Campionatul Mondial de taekwondo, desfășurat la Manchester, Marea Britanie. Ștefan Răileanu este antrenor de taekwondo la Școala sportivă specializată din satul Sofia, raionul Drochia. Articolul Un arbitru din Republica Moldova, la Jocurile Olimpice de la Tokyo apare prima dată în InfoPrut.
19:20
Ambasada României în Republica Moldova a informat că, începând cu 12 iunie 2021, a fost prelungită cu 30 de zile starea de alertă pe teritoriul României. Potrivit sursei citate, nu au fost introduse restricții privind intrarea în România a cetățenilor străini și apatrizilor. Prin urmare, toți cetățenii Republicii Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei (spre exemplu, ședere pe termen scurt, tranzit). Regula generală prevede că pentru cetățenii străini și apatrizii care sosesc în România, indiferent de zona din care vin (verde, galbenă sau roșie), inclusiv din Republica Moldova, se instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile. Sunt scutite de la măsura carantinei persoanele care fac dovada vaccinării, precum și cele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile. Totodată, sunt prevăzute excepții de la aceeași măsură pentru o serie de categorii profesionale, detaliate în HCNSU nr. 35 și 36, disponibile mai jos. Ambasada României la Chișinău a mai subliniat că, potrivit legislației, străinii și apatrizii care intră în România, indiferent de zona din care vin, nu pot fi exceptați de la măsura carantinei doar în baza testului RT-PCR. Cetățenii români care revin în România din străinătate și au petrecut ultimele 14 zile într-o zonă verde, inclusiv Republica Moldova, nu sunt plasați în carantină, nu trebuie să facă dovada vaccinării sau încadrării în excepțiile prevăzute de legislație). Hotărârea Guvernului României privind prelungirea stării de alertă este disponibilă mai jos. HG nr. 636 din 9 iunie 2021 Hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență sunt următoarele: HCNSU nr. 28 din 14 mai 2021 HCNSU nr. 32 din 27 mai 2021 HCNSU nr. 35 din 29 mai 2021 HCNSU nr. 36 din 3 iunie 2021 Lista statelor clasificate în zone de risc este disponibilă aici. De asemenea Ambasada României de la Chișinău a recomandat tuturor persoanelor să se informeze permanent doar din surse oficiale, între care stirioficiale.ro, cnscbt.ro, datelazi.ro, cu privire la intrarea și șederea pe teritoriul României, înainte de începerea călătoriei, tocmai pentru a evita deplasarea până în punctul de trecere al frontierei și constarea neîndeplinirii condițiilor privind intrarea/ exceptarea de la măsura carantinei. Articolul Starea de alertă în România, prelungită. Măsurile privind intrarea, șederea și tranzitarea țării apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.