Olga Cebotari: Să renunțăm la abordări discriminatorii privind votul în regiunea transnistreană

Politics, 11 iunie 2021 00:10

 „În contextul organizării în data de 11 iulie curent a scrutinului electoral parlamentar, în calitate de Viceprim-ministru în exercițiu pentru reintegrare, reiterez necesitatea renunțării la abordări discriminatorii și de politizare exagerată asupra tematicii dosarului transnistrean și dreptului de vot a cetățenilor din stânga Nistrului și municipiul Bender.Reamintesc experților care se expun asupra votului cetățenilor din raioanele de Est ale țării, că în stânga Nistrului și municipiul Bender locuiesc câteva sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care dispun de aceleași drepturi ca și ceilalți cetățeni ai țării”, a scris Cebotari.Vicepremierul pentru reintegrare atrage atenția că toate comentariile, discursurile de ură și instigare la discriminare aduc prejudicii obiectivului guvernamental de reintegrare a țării.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politics

Acum 4 ore
17:00
Această istorioară, condimentată abundent cu denumiri exotice ale operațiunilor secrete – Adolf, Zanuda, Zoogazeta, Maidan – pare să fie desprinsă din niște romane polițiste. Pe scurt, fabula sună în felul următor – rușii au gîndit strategic victoria lui Dodon în alegerile prezidențiale din anul trecut dar planul malefic genial a fost zădărnicit de omniprezentele servicii moldovenești de inteligență care l-au pus la punct pe Putin și au salvat țara de reîntroarea orînduielilor rusești. Cu alte cuvinte, Moldova a fost ”mîntuită” prin victoria Maiei Sandu iar Rusia, care chipurile pune în pericol alegerile din toată lumea, a capotat rușinos în Moldova. Este jenant, desigur, ca ditamai Bild ajunge la nivelul presei de bulevard și se pretează la asemenea făcături de doi bani.
16:50
„Dacă zilele următoare Cavcaliuc va vorbi despre schemele de contrabandă cu țigări și va da numele deputatului implicat, societatea va avea parte de o mare dezamăgire. Eu știu numele acestui om și știu despre ce vorbește. Va fi un pas foarte important dacă o va face”.Totodată, apropiatul lui Usatîi se întreabă de ce Procuratura și organele de drept nu investighează și nu trage la răspundere persoanele implicate.Astăzi și liderul PACE a anunțat pe pagina sa de Facebook că subiectul contrabandei cu țigări se încearcă a fi mușamalizat la indicațiile unor demnitari de rang înalt. Gheorghe Cavcaliuc spune că presa afiliată unor grupuri de interese și partide nu s-a complicat să investigheze cazul, iar instituțiile responsabile s-au făcut că nu observă dezvăluirile acestuia.„Astăzi am depus demersuri scrise la Serviciul Vamal și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din Republica Moldova.
16:40
 „Nu este mult de explicat, Bild este principalul tabloid nemțesc. Dacă o investigație similară ar fi apărut în Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung, Die Welt sau Spiegel, atunci ar fi trebuit să avea o atitudine mai serioasă față de aceste informații”, scrie Vardanean.Politologul și-a amintit că anterior, când a participat la un trening pentru jurnaliști în orașul Berlin, reprezentanții presei locale vorbeau doar lucruri urâte despre publicația Bild.Totodată, canalul de Telegram „Bazar politic” a făcut o analiză a pseudo-investigației și a ajuns la concluzia că ceea ce scrie Bild nu corespunde realității.„De ce credem că e FAKE? Pentru că e ușor de comparat planul descris cu acțiunile care au avut loc în campania electorală. Și....nimic din acest plan nu am văzut să fie realizat.
16:20
Lupta geopolitică, sau mai degrabă geoeconomică, a afectat mai multe țări ca Ucraina, Polonia, România, Estonia, Croația, Lituania etc. inclusiv și Republica Moldova. În ultima informație apărută în acest context, care cu greu putem presupune că corespunde realității, a fost vizată și Republica Moldova.Este vorba de pseudo-implicarea Federației Ruse în campania electorală din R. Moldova, asemeni implicării ei în alegerile din Germania.Problema e că astfel de informații ar trebui să fie coordonate măcar cu specialiști în politologie. Pseudo-scenariul apărut pe Bild nu seamănă deloc cu o strategie electorală - este lipsită de analize, cercetări, SWOT-uri etc. De fapt, este vorba de un scenariu televizat, care nici nu a fost dus până la capăt. Mai mult, acțiunile descrise în pretinsul plan sunt atât de hazlii că pot reprezenta scenariul de film comedie.
16:10
"Noua Constituție trebuie să reflecte realitățile actuale și să asigure continuitatea principiilor de bază a constituirii și existenței statului moldovenesc - independența, suveranitatea, integritatea, neutralitatea, caracterul social al statului. Aducerea în bună ordine a tuturor organelor de stat și administrării lor. Doar în așa fel vom putea asigura o reformă a justiției", a declarat Vladimir Voronin.
15:50
"Dvs, domnule ambasador, încercați să faceți presiuni asupra instituțiilor de stat în interesul unor actori politici din Republica Moldova. O astfel de activitate nu este prevăzută în Convenția de la Viena, ba din potrivă, este în contradicție cu prevederile Convenției", se arată în scrisoare.Voronin a atras atenția asupra vizitei lui Hogan la CEC, în ajunul alegerilor parlamentare."Din discuțiile pe care le-ați purtat cu reprezentanții CEC, mie îmi este clar că Dvs personal vă implicați în campania electorală în favoarea unui concurent electoral", a mai spus Voronin.
15:40
 Grosu a depus declarația pe proprie răspundere la CEC pe 13 mai 2021. Datele din document sunt indicate pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020.Familia Grosu a obținut venit de peste 600.000 de lei din salarii, remunerări, indemnizațiile pe care primesc copiii peste Prut și vânzarea anumitor bunuri. Liderul PAS dispune de un apartament, două case și un spațiu comercial. Valoarea totală a bunurilor depășește 633.000 de lei.Conform documentului publicat anterior de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), una dintre case și apartamentul au fost cumpărate, iar altă locuință – primită după semnarea unui contract de donație.De asemenea, candidatul la fotoliul de deputat mai deține și șapte terenuri. Dintre ele șase sunt agricole, iar unul intravilan. Cele mai multe dintre ele au fost obținute prin donație sau moștenire.În declarația publicată de ANI pentru 2019, însă, se mai regăsește un teren intravilan.
Acum 6 ore
15:00
”Noi am solicitat o notă de protest Ucrainei, lucru care nu s-a efectuat până în prezent. La ieșirea din țară a domnului Smetaniuk, care se bănuiește că a fost implicat nemijlocit în trecerea peste frontiera de stat în portbagajul automobilului de serviciu al Ambasadei Ucrainei a cetățeanului Ceaus, la expirarea mandatului lui, de fapt a avut loc o acțiune militară de scoatere a lui din țară”, a declarat deputatul la o conferință de presă.Lebedinschi susține că, trecerea lui Smetaniuk prin hotarul de stat al Republicii Moldova a fost asigurată pe persoane înarmate, în pofida solicitărilor autorităților moldovenești de a se legitima și a prezenta automobilul pentru un control.
14:30
Puțini însă cunosc că pe Maia Sandu, PAS și camarila din jurul lor îi leagă scheme și complicități mai vechi, mai exact încă de pe vremea guvernării comuniste în frunte cu Voronin. Aproape toți liderii PAS au fost funcționari în guvernele comuniste perindate între anii 2001-2009. Maia Sandu însăși a făcut carieră în aceste guverne fiind purtată cu grijă de mânuță prin funcții de cercurile din cadrul unor instituții și clanuri mai discrete. În context, ar fi cazul să li se reproșeze acelor cercuri că lucrează prost în ceea ce privește selecția cadrelor.Același lucru se constată și în cazurile numitului I. Grosu, numitei N. Gavriliță, numitului S. Litvinenco, dar și altor iluștri lideri și activiști PAS.   Deci, în timp ce oamenii onești și cu demnitate protestau împotriva regimului instalat de Voronin, acești indivizi făceau carieră și se căpătuiau sub oblăduirea patriarhului comunist.
13:50
Această informație a fost dezvăluită de vicepreședintele comisiei de anchetă pe cazul Ceaus, Adrian Lebedinschi. Deputatul a declarat că această informație a fost furnizată comisiei în cadrul anchetei și conține și numele concrete ale celor care au participat la ele.”Reprezentanții SIS participă la ședințe secrete împreună cu reprezentanții serviciilor de spionaj ale Ucrainei, informație care ne-a fost prezentată nouă în comisie, domnul Năstase nu știu de ce tace, acolo au fost furnizate și numele, dar din păcate materialele sunt secretizate. Care este sensul acestor întâlniri secrete? Esaulenco a confirmat că a ieșit în luna februarie în Ucraina, doar din simplul motiv că el înțelegea că noi știm această informație. Dar pentru ce a ieșit așa și nu ne-a comunicat”, a spus deputatul.
Acum 8 ore
13:20
”Acea reținere cu faimă de către SIS a unor persoane care filau un judecător a avut loc pentru că și SIS îl fila pe acel judecător și întâmplător нарвались на своих. Au văzut că cineva încă îi mai filează. Asta e menirea SIS? Să fileze judecătorii, deputații, miniștrii, funcționarii? Ori s asigure securitatea statului”, a declarat deputatul.Parlamentarul a declarat, joi la o conferință de presă, conducerea SIS încalcă vădit legislația. Ancheta desfășurată de comisie a stabilit că administrația SIS le permite serviciilor speciale străine să fileze ilegal și nestingherit persoane pe teritoriul Republicii Moldova.
13:20
„Analizele noastre au pornit de la rezultatul din ultimele alegeri prezidențiale. Acestea au arătat că noi, împreună cu actuala Președintă, Maia Sandu, am reușit să captăm atenția aproape la 1 milion de alegători. Deci sarcina a fost ca acest milion de oameni să rezoneze cu mesajul nostru anti-corupție în parlamentarele anticipate”, a declarat Igor Grosu. Liderul PAS recunoaște că dacă ar fi mers într-un Bloc electoral alături de Platforma DA, există riscul să nu obțină acest număr de voturi. „Lucrul acesta, credem noi, ar fi fost imposibil într-un bloc larg. De aceea, propunerea noastră către partenerii noștri tradiționali a fost ca noi să încercăm să menținem electoratul de centru-dreapta”, a mai spus Grosu. Amintim că în primul tur al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a obținut 487 635 de voturi, iar în turul doi - 943 006 de voturi.
13:00
“Comisia a audiat mai multe persoane, reprezentanți ai instituțiilor, am dat de urmele celor care l-au răpit pe Ceaus, am constatat cârdășia instituțiilor de stat în această crimă. Urmele acestei crime duc și la instituția prezidențială. Noi nu am avut deschidere ori conlucrare sub nici o formă din partea instituției prezidențiale, chiar dacă am expediat mai multe demersuri pentru ca să vină să clarifice lucrurile. SIS a încercat să ne ducă pe pistă greșită, să o facă pe prostul”, a mai spus Novac.Amintim că Nicolae Ceaus a fost răpit din centrul Capitalei în data de 3 aprilie 2021. Poliția a constatat că acesta a fost dus în Ucraina cu un automobil cu numere diplomatice, care îi aparține Ambasadei Ucrainei la Chișinău.
13:00
Lebedischi a anunțat că se va adresa Procuraturii Generale și unor organisme internaționale pentru ca să fie verificată activitatea SIS în contextul în care această instituție acceptă serviciilor speciale străine să fileze persoane pe teritoriul Republicii Moldova, ”nemaivorbind despre structurile criminale care deschis filează pe teritoriul țării noastre cetățenii RM”.”Serviciile speciale ale Ucrainei nu sunt unicele servicii speciale care nestingherit lucrează pe teritoriul RM. Acum în prezent pe teritoriul RM sunt câteva grupe de reprezentanți ai serviciilor speciale ale altor state, care filează funcționari publici din RM, atât deputați, cât și din alte structuri”, a declarat deputatul.Deputatul Lebedinschi a mai menționat că în cadrul comisiei o persoană audiată le-a dezvăluit că a fost amenințată de un angajat al SIS precum că în caz dacă nu oferă o anumită sumă de bani, atunci serviciile speciale ale Ucrainei îl vor răpi.
12:00
"Cămașa tradițională de sărbătoare purtată de femei este considerată cea mai importantă piesă a costumului popular care reprezintă o marcă a identității naționale.Ia ne identifică, ne reprezintă ca neam și ca popor - este istoria noastră, mândria și onoarea strămoșilor care au trăit pe aceste meleaguri", a scris Dodon pe rețelele de socializare.
Ieri
17:30
„În Republica Moldova totul este posibil, iar eu prevăd doua scenarii: primul presupune că niciun partid nu va avea majoritate. În acest caz partidele vor fi nevoite din nou să se așeze la masa de negocieri și să ajungă la o înțelegere privind formarea Guvernului. Alt scenariu este că două partide vor trece pragul electoral, unul va avea majoritate, iar cealălalt va fi în opoziție. Dar trebuie să înțelegem că va fi o opoziție puternică și în următorul an ei vor avea posibilitatea să adune un capital bun de imagine”, explică politologul.
16:50
„Nicio formațiune nu a fost pregătită 100% pentru alegeri. Chiar și partidul PAS, care trece pragul electoral și se va regăsi în viitorul Parlament nu a avut pregatită lista candidaților la funcția de deputat, în ce privește filtrele de integritate despre care s-a tot vorbit. Orice partid care vrea să se numească partid politic trebuie sa aiba o strategie de lunga durată reiesind din o varietate de scenarii. Dacă e să vorbim despre prognozele post alegeri ele trebuie sa fie în două variante: în cel mai bun caz și în cel mai rău”.În același timp, Ian Lisnevschi a reiterat că alegerile parlamentare anticipate nu vor putea rezolva criza politică și economică în care se află Republica Moldova.
16:10
”Sărbătoarea de astăzi vine să sublinieze rolul important şi responsabil pe care îl au funcționarii publici în dezvoltarea societății în care trăim. Serviciile publice au o influență decisivă asupra calității vieții cetățenilor, iar devotamentul, atitudinea responsabilă și sprijinul Dumneavoastră ca cetățenii să beneficieze de suportul unui sistem bine coordonat, sunt esențiale”, se menționează în mesajul semnat de Igor Dodon.Liderul PSRM a remarcat că este categoric împotriva ideilor lansate în ultimul timp, potrivit cărora, toți funcționarii publici trebuie eliberați din funcție și de înlocuit cu oameni noi, fie și neprofesioniști.  ”Dumneavoastră v-ați dedicat viața slujirii interesului public și a statului, ați studiat și v-ați perfecționat continuu, v-ați îndeplinit atribuțiile cu devotament și responsabilitate. Cu certitudine, există probleme în domeniu și noi le cunoaștem.
15:50
 "Suveranitatea Republicii Moldova este condiţia firească şi necesară a existenţei statalităţii Moldovei. Anume această afirmație stă la începutul Declarației de Suveranitate, care a fost aprobată de legislativ acum 31 de ani, pe 23 iunie 1990.Pe atunci, în 1990, țara noastră încă se numea Republica Sovietică Socialistă Moldova, iar formulările din declarație erau foarte democratice și foarte patriotice. Legiuitorii care au stat la temelia Moldovei moderne ne-au transmis să respectăm următorul principiu al statalității și suveranității:„Nici o parte a poporului, nici un grup de cetăţeni, nici un partid politic sau o organizaţie obştească, nici o altă formaţiune, nici o persoană particulară nu poate să-şi asume dreptul de a exercita suveranitatea”.
15:00
Aliona Briceag, un candidat din partea Blocului, a declarat, azi, în cadrul unui briefing de presă, că socialiștii și comuniștii se vor opune cu vehemență închiderii instituțiilor de învățământ, dar și a celor medicale, din sate.„Sunt pedagog din Leova. Am muncit întreaga viață educând noile generații. O țară fără educație, fără școală de calitate, nu are nici un viitor. Se spune că dacă închizi o școală, trebuie să deschizi un penitenciar. Pentru că dacă nu mergi la școală, nu primești educația necesară, cunoștințele și abilitățile necesare, sunt foarte mari șansele să ajungi pe o cale greșită. Am trăit vremuri de tristă pomină când s-au închis peste o sută de școli. Acest proces, care poate fi calificat drept „genocid în educație”, i-a amploare în perioada când Maia Sandu a fost ministru al Educației. Noi suntem categoric împotriva închiderii școlilor.
14:20
„Pe 13 aprilie 2021 eu am primit o informație cu materiale consistente în care se descrie cu lux de amănunte că tot ce înseamnă turistul din Bălți nu este altceva decât o grupare criminală organizată. Acest personaj a construit un seviciu de filaj ilegal din care fac parte foști angajați ai SIS, foști angajați ai MAI, foști angajați ai diferitor structuri de pază și securitate, instituții paramilitare din RM. Aceste persoane, la indicația criminalului au filat și au urmărit mai mulți demnitari de stat din RM: presedintele Curtii de Apel – Clima; secretarul CEC – Lebedinschi; șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră - Corduneanu.
14:20
Proiectul prevede și alte măsuri de îmbunătățirea vieții a oamenilor de la sate. Astfel, reprezentanții Blocului își propun să asigure cu apă potabilă până la 70% dintre localitățile rurale, iar 60% din gospodării să fie conectate la gaz, în următorii patru ani.“De asemenea vom crește nivelul de finanțare îmbunătățirea calității drumurilor locale, extinderea sistemelor de iluminat stradal, construcția și modernizarea obiectivelor sociale legate în primul rând de educația și sănătatea copiilor, inclusiv sport, obiective culturale și de educație extrașcolară”, a mai declarat Burduja.
14:00
“Programul Național „Satul Moldovenesc” va cuprinde o strategie întreagă de acțiuni, care au scopul să dezvolte satele din țară, astfel ca nivelul de trai al populației din mediul rural să crească rapid și să fie cel puțin la egal cu nivelul de viață în mediul urban. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor se va opune pe toate căile legale proiectului de lichidare a raioanelor și de închidere a primăriilor sătești”, a declarat Radu Mudreac.Socialistul a amintit că în prezent, aproximativ 60 la sută din populația Republicii Moldova trăiește la sate. În urma reformelor, promovate în ultimii ani, anume satele și populația rurală au avut cel mai mult de suferit. Au fost închise fabricile și uzinele, care erau în multe localități rurale, a fost distrus complexul zootehnic, mai multe din obiectivele cultural-educaționale din sate au fost lichidate, iar toate acestea au dus la creșterea șomajului.
13:30
 Acesta s-a deplasat în regiunea transnistriana prin punctul de trecere de la Bender, cu un BMW. Nu cunoaștem scopul deplasării, dar încercăm să luăm legătură cu el pentru a afla detalii.Vom reveni…Sursa: sinteza.
13:30
 „Concluzia este că el (n.r. Mykola Chaus) a fost răpit de către 14 persoane, venite din Ucraina care au intrat în Republica Moldova cam cu 2-3 săptămâni. Au intrat câte 2 persoane, dar au ieșit toți odată, imediat după ce a plecat automobilul cu numere diplomatice al ex-atașatului militar al Ucrainei în Republica Moldova”, a menționat Năstase în cadrul emisiunii ”Puterea a Patra” de la N4.Totodată, potrivit lui Vasile Năstase, comisia parlamentară de anchetă încă nu a primit nici un răspuns oficial de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS) despre documentul intern al acestei instituții, publicat în premieră de către site-ul NewsMaker, privind implicarea celor 29 de angajați ai Serviciului Protecție și Pază de Stat, subordonat șefului statului, în răpirea lui Chaus.„Noi am primit un document de genul acesta, am primit toți deputații, membrii ai comisiei respective.
10:20
Marți, în data de 22 iunie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul CEC împotriva hotărârii Curții de Apel Chișinău cu privire la deschiderea secțiilor de votare în străinătate. Prin această decizie a fost anulată în totalitatea Anexa nr.1 la hotărârea CEC cu privire la secțiile de votare în străinătate. Secțiile de votare peste hotarele țării pot fi deschise în termen de cel puțin 35 de zile până în ziua alegerilor, însă acest termen este depășit, iar Codul electoral nu prevede vreo excepție. Potrivit unor membri CEC, dar și unor interpretări făcute de juriști, la situația de astăzi nu există secții de votare în diasporă, după ce acestea au fost anulate în totalitate la cererea PAS, Blocului electoral Renato Usatîi, PPDA.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:00
Ieri, Cavcaliuc anunța pe pagina sa de Facebook că un fost deputat care s-a retras din cursa electorală și un complice al acestuia din Guvern, ar fi implicați în contrabandă cu țigări în proporții deosebit de mari. Potrivit politicianului, un camion condus de un moldovean este reținut la un terminal vamal din Iași.„Am văzut că Serviciul Vamal din RM a comentat că nu are suficiente informații și probe care ar putea confirma cele spuse de mine. Totodată vreau să ajut și presa ca să găsească cine sunt persoanele din politicul moldovenesc cu musca pe căciulă. Sunt convins că societatea trebuie să cunoască adevărul. Ca un prim indiciu și un ajutor concret, voi mări o parte din poza postată anterior ca să se vadă numărul de înmatriculare al TIR-ului”, a scris Cavcaliuc într-o postare pe pagina sa de Facebook.Totodată, liderul PACE  a adresat și o serie de întrebări Serviciului Vamal al Republicii Moldova și Poliției de Frontieră.„1).
18:00
”Sandu a devenit președinte și de facto a anulat proiectul nostru de majorare a salariilor cu 40% pentru medici. I-a scuipat în față pe acești oameni. Reamintesc, noi am majorat de două ori cu câte 30 de procente lefurile în sănătate, adică cu 60 la sută și mai urma ultima etapă - cu 40 la sută. Dar, Maia Sandu a ales să dizolve Parlamentul, pentru că pentru ea alegerile sunt mai importante”, a spus deputatul.Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a anunțat că unul dintre primele proiecte pe care îl va supune votului în Parlamentul, ce va fi ales la 11 iulie, va fi documentul ce prevede majorarea salariilor în sănătate cu 40 la sută.Inițiativa de dublare a salariilor în domeniul medical a fost lansată în 2020 de președintele Igor Dodon. Creșterea a fost preconizată în trei etape. Primele două, cu câte 30 la sută, s-au produs la 01 septembrie anul trecut și la 01 ianuarie.
17:50
Zeci de lumânări au fost aprinse la Complexul Memorial „Eternitate”din Capitală, în ajunul zilei de 22 iunie (Video) VIDEO // Mesajul Președintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi, adresat de Ziua comemorării victimelor fascismului Procurorul șef european: Nu există nicio țară curată în UE în ceea ce privește infracțiunile cu fondurile europene VIDEO// Un locuitor al satului Puhoi, raionul Ialoveni, Gheorghe Toma, susține că este șantajat în numele lui Petru Frunze, candidat PAS la funcția de de...
16:00
Jocul între partidele politice în această campanie electorală abia începe, iar bătălii între acestea vor exista și de acum încolo. Precizarea a fost făcută de politologul Ian Lisnievschi, în studioul Sputnik Moldova. Potrivit expertului politic, partidele politice sunt obosite și nici nu dispun de resurse ca oameni, bani și timp. Lisnievschi mai spune că este devreme să se vorbească despre potențialul acestor partide, întrucât mai sunt 20 de zile până la ziua alegerilor.„Cred că ultima săptămână va fi cea mai aprinsă. Până acum am văzut doar câteva bătălii, între PAS și PACE. Au fost acțiuni care au impus partidul pro-prezidențial să facă un pas înapoi”, a precizat politologul Ian Lisnevschi.Acesta mai spune că partidele trebuie să se pregătească pentru anumite lovituri în cadrul campaniei electorale. Expertul a precizat că listele electorale trebuie să fie foarte bine analizate.
16:00
”Documentul a fost semnat de colegii de partid ai Maiei Sandu: Andrei Usatâi, ministrul Sănătății, și Iurie Leancă - premier. Amintesc, Maia Sandu a fost consilier al BM și coordona proiectul de reformare a învățământului, în rezultatul căruia au fost închise mai mult de 200 de școli, colegii, școli profesionale, licee, universități. Acordul cu BM a fost aprobat la două ședințe de Guvern din care făcea parte și Maia Sandu”, a menționat Țîrdea.În baza acestui tratat, guvernarea de atunci s-a angajat să reducă numărul de spitale în Chișinău și alte localități din țară, dar și numărul de paturi. Pentru fiecare pat lichidat în spital, guvernările AIE au luat câte 1715 dolari. În total, în cadrul proiectului trebuiau lichidate 2500 paturi, iar până în 2019 s-a reușit raționalizarea a 2089 de paturi de spital.”Adică ni se dădea credit, bani pe care trebuie să-i întoarcem, pentru a lichida paturile.
15:10
Problema n-ar fi atât de gravă dacă discuțiile privind diaspora ar avea conținut, însă lipsa ideilor privind chestiunile de substanță este camuflată cu lozinci enunțate în tonalități isteroide. De exemplu, Maia Sandu vorbește des și mieros despre revenirea cetățenilor moldoveni acasă, dar nu pomenește măcar o singură dată despre proiecte de susținere a investițiilor astfel încât revenirea cetățenilor din diasporă să fie posibilă prin crearea ocupațiilor ce le-ar aduce venituri palpabile, suficiente și durabile. Este frumos să vorbești despre revenirea acasă, însă este inutil căci cuvintele au un caracter demagogic atât timp cât în Republica Moldova în mod elementar nu există locuri de muncă.
14:10
„Acțiunile energice ale partidului tulbură liniștea campaniei, creată în mod intenționat pentru a adormi spiritele și a crea senzația unei lipse de alternativă. Demascarea unor pungași ordinari de pe lista pretins imaculată a PAS-ului, comunicarea cu diaspora care a culminat cu oferta maximă cu privire la desciderea a 220 de secții de vot peste hotare dar și interesul special pentru funcția de Ministru de Interne – sînt acțiuni care au deviat atenția publicului de la fabula considerată canonică a campaniei – lupta proeuropenilor contra prorușilor”, scrie politologul.În același timp, Corneliu Ciurea spune că partidul suferă de discriminările proprii unui sistem politic extrem de dușmănos față de pretendenții noi.„Mass media partizană ia apă în gură atunci cînd este vorba de Cavcaliuc și partidul său pentru a nu-i propaga inițiativele, iar comentatorii politici evită ostentativ subiectul PACE, considerîndu-l toxic și neavenit.
13:00
“În 22 iunie, la răsărit, armata hitleristă a dat buzna asupra teritoriului Uniunii Sovietice și, în așa mod, s-a declanșat Marele Război pentru Apărarea Patriei care ne-a costat milioane de vieți. Noi astăzi trăim grație strămoșilor, comemorăm eroismul și acea tragedie care a avut loc cu 80 de ani în urmă”, a declarat ANDREI MURAVIOV, conducătorul Centrului Rus de Știință și Cultură Rusă din Chișinău.Acțiuni similare au avut loc în mai multe localități din țară.
12:30
"Astăzi se împlinesc 80 de ani de când Germania nazistă a atacat Uniunea Sovietică, 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Acest război a intrat în istoria omenirii ca fiind cel mai sângeros care a luat viața a peste 26 de milioane de oameni. Poporul nostru, la fel ca popoarele tuturor celorlalte țări care au luptat cu fascismul, a trecut prin greutăți și suferințe inumane.Din anul 2002, pe 22 iunie în Republica Moldova este consemnată Ziua comemorării victimelor fascismului. Este o zi a memoriei, o zi în care îi pomenim pe toți cei care au luptat, cei care au căzut pe câmpul de luptă. Totodată, astăzi deplângem milioane de victime ale torturii în lagărele de concentrare naziste, ale bombardamentelor, foamei și suferinței extreme. Este o filă dureroasă din istoria omenirii care trebuie păstrată vie în amintire pentru a nu mai admite asemenea tragedii", a declarat Greceanîi, după ceremonie.
12:20
„În ceea ce priveşte investigaţiile legate de fraudele cu fonduri UE, acestea nu au fost întotdeauna prima prioritate a autorităţilor naţionale. Până acum am văzut că există discrepanţe uriaşe între statele membre. Avem state membre care au investigat cinci sau şase cazuri într-un an. Alte state membre au investigat sute de cazuri într-un an. În opinia mea, nu există nicio ţară curată. În acele state membre în care numărul de cazuri nu a fost atât de mare, acest lucru nu înseamnă că acestea sunt curate. Poate că nu au detectat infracţiunile; poate că nu au tratat acest fenomen ca pe o prioritate. Acum, având EPPO, acest lucru se va schimba”, a declarat Laura Codruța Kövesi, potrivit WSJ, care a publicat vineri extrase pe site-ul său.
21 iunie 2021
20:00
Într-un briefing de presă la IPN, Gheorghe Toma a povestit că, în anul 2006, a fost agresat de Petru Frunze și de un alt sătean, Ghenadie Bârcă. Acesta spune că vrea să i se facă dreptate și nu vrea ca Petru Frunze să ajungă în Parlament.Atunci, în 2006, a fost bătut, i s-a rupt lanțul de la gât, i s-a luat portmoneul cu bani. „Cineva m-a adus acasă, plin de sânge, cu un ochi nu vedeam”, își aduce aminte Gheorghe Toma.Gheorghe TomaPotrivit bărbatului, când starea sa a început a se agrava, rudele au decis să-l ducă la spital. „Acolo am toate dovezile, toate documentele de la spital și mai am și cererea scrisă de mâna lui Petru Frunze și a lui Ghenadie Bârcă, precum că își asumă toată responsabilitatea să-mi achite tratamentul până la însănătoșire”, a spus Gheorghe Toma.El a mai spus că, în 2019, recipisele au apărut în spațiul public, publicate de telegraph.md.
19:30
 "Făcând astfel de declarații, reprezentanții oficiali ai României scot de pe țara lor respectabila mască și arată adevăratul chip al Bucureștiului oficial. Aceste afirmații, alături de acțiunile șoviniste scandaloase ale mișcării AUR și ale altor forțe unioniste din Moldova, mărturisesc strategia pe termen lung de absorbție a Republicii Moldova independente. Partidul Socialiștilor solicită conducerii României să-și aducă scuzele oficiale și să dezavueze declarațiile ministrului afacerilor externe și ambasadorului României în Republica Moldova. Noi percepem astfel de afirmații ca fiind ostile și jignitoare față de poporul moldovenesc și limba moldovenească. Vă reamintim că etnonimul ”poporul moldovenesc” și glotonimul ”limba moldovenească” au apărut cu câteva secole mai devreme decât definițiile ”popor român” și ”limba română”, se arată în comunicatul PSRM.
18:40
Problema n-ar fi atât de gravă dacă discuțiile privind diaspora ar avea conținut, însă lipsa ideilor privind chestiunile de substanță este camuflată cu lozinci enunțate în tonalități isteroide. De exemplu, Maia Sandu vorbește des și mieros despre revenirea cetățenilor moldoveni acasă, dar nu pomenește măcar o singură dată despre proiecte de susținere a investițiilor astfel încât revenirea cetățenilor din diasporă să fie posibilă prin crearea ocupațiilor ce le-ar aduce venituri palpabile, suficiente și durabile. Este frumos să vorbești despre revenirea acasă, însă este inutil căci cuvintele au un caracter demagogic atât timp cât în Republica Moldova în mod elementar nu există locuri de muncă.
15:30
Într-o perioadă foarte scurtă de activitate Maia Sandu a reușit să justifice, ori pe alocuri să repete chiar toate greșelile, neghiobiile și ilegalitățile predecesorilor ei.Văzând domnișoara asta plăpândă din Risipeni, cu parametri fizici anti-gigant și cu toate calitățile ei pozitive ori chiar supranaturale, descoperite ori, în mare parte, inventate de adulatorii Maiei Sandu, s-a crezut că ea va fi antonimul, contrariul șefilor de stat moldoveni, la care a renunțat societatea dezamăgită.Într-un timp record, însă, noua vedetă politică, a demonstrat cu prisosință un adevăr pe cât de vechi, pe atât de neclintit: năravul oamenilor, dar mai ales al politicienilor, se schimbă cu greu; iar de se schimbă, mai curând se schimbă spre rău, decât spre bine.Moldovenii au crezut că noul nostru idol politic nu va minți, dar Maia a făcut-o deja de-atâta ori, încât am pierdut numărul minciunilor ei.
15:00
„Mă bucur că atât noi avem vizite de lucru cu progrese frumoase peste hotare, cât și noi suntem vizitați de către colegii noștri. Avem o colaborare frumoasă cu mai multe administrații ale Bucureștiului, mai multe orașe și județe. Avem colaborări și cu sectorul 4 și sectorul 5. Avem colaborări și în partea estică – Sankt Petersburg și altele. Avem ce prelua, învăța și a face schimb de experiență. Mesajul care îl transmit fiecare care vine în ultima perioadă în Chișinău, confirmă și reconfirmă că orașul arată mult mai bine și asta sincer mă face să fiu mândru și mă motivează și mai mult să continuăm împreună cu dvs proiectele care sunt sute, care cumulativ sunt mai multe decât ultimii 10 ani., a declarat primarul general Ion Ceban în cadrul ședinței Primăriei Chișinău de astăzi. Amintim că recent, Ion Ceban împreună cu mai mulți membri ai echipei au mers în Județul Buzău pentru a face un schimb de experiență.
13:10
„Recent am primit o informație de la un om al legii, pe care am decis să o fac publică.  Este vorba despre contrabandă cu țigări în proporții deosebit de mari, protejată de ”oameni nebuni”, care ACUM încă se mai află în Parlament. În urma dezvăluirilor mele anterioare, unii dintre ei au renunțat să mai candideze pentru funcția de deputat.Camionul, condus de un cetățean a Republicii Moldova, care acum este reținut și cercetat penal de autoritățile române, transporta, conform actelor, cereale și furaje. În realitate, marfa principală este un lot enorm de țigări în valoare de milioane, nu de lei.Persoana care m-a informat afirmă că doar în acest an, camionul respectiv a făcut 11 curse, cu aceeași marfă declarată și a trecut prin Vama Sculeni, iar în tură de fiecare dată erau aceeași oameni”, declară liderul PACE.
12:50
În mod evident, partidul PACE beneficiază în această campanie electorală de avantajul sus-menționat dar suportă și consecințele nefaste ale îngrădirilor venite din partea celor care au avantajul primului venit. Acțiunile energice ale partidului tulbură liniștea campaniei, creată în mod intenționat pentru a adormi spiritele și a crea senzația unei lipse de alternativă. Demascarea unor pungași ordinari, oploșiți deloc întîmplător pe lista pretins imaculată a PAS-ului, comunicarea cu diaspora care a culminat cu oferta maximă cu privire la desciderea a 220 de secții de vot peste hotare dar și interesul special pentru funcția de Ministru de Interne, manifestat prin înaintarea propriului candidat la acest post – sînt acțiuni care au deviat atenția publicului de la fabula considerată canonică a campaniei – lupta proeuropenilor contra prorușilor.
12:00
„Din păcate, președintele nostru (Maia Sandu) se află acum sub control extern. Prin urmare, nu se ia o decizie dacă nu se acordă aprobarea curatorilor occidentali externi – americani, europeni. Într-o astfel de situație, Republicii Moldova va fi dificil să își mențină independența”, a spus Dodon.Fostul șef al statului și Constantin Starîș au remarcat că acum, când există o amenințarea reală de pierdere a statalității, este foarte important ca comuniștii și socialiștii să acționeze împreună.„Ne-am combinat eforturile pentru a ne salva casa”, a spus Starîș. – Toată lumea înțelege că suntem o forță politică, patriotică și profesională. De fapt, am reușit să restabilim echipa de conducere, care din 2001 până în 2009 a condus cu succes Republica și a rezolvat în mod eficient problemele economice”.
11:20
Iată, pe față, sensul vizitelor peste hotare ale actualului șef de stat în timpul campaniei electorale.
19 iunie 2021
15:10
"Sânt foarte bucuros că la acest eveniment s-a alăturat și Biserica – forța unificatoare a societății noastre. Marșul are drept scop protejarea și promovarea valorilor noastre tradiționale și ale familiei tradiționale - valori care ne-au fost transmise din generație în generație. Echipa Blocului Comuniștilor și Socialiștilor pledează pentru ca familia tradițională, formată din mamă, tată și copii, să devină un model de urmat, o normă socială. Noi nu vom permite să ne fie distruse valorile care stau la baza societății noastre, să ne fie impuse și infiltrate valori străine, improprii neamului nostru" , a mai scris Dodon.Președintele PSRM a anunțat că  Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor va elabora și promova programe sociale care au drept scop protejarea, consolidarea și susținerea instituției familiei.
15:00
Sute de persoane participă, astăzi, la Marșul Familiei din Capitală, organizat la inițiativa Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. La eveniment au venit familii cu copii, mulțimea a pornit de la maternitatea nr.1 din mun. Chișinău și se deplasează spre scuarul Catedralei.Astfel de acțiuni sunt organizate în majoritatea orașelor din țară.Pe 14 iunie, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a lansat Săptămâna Familiei, care are drept scop promovarea valorilor tradiționale și oprirea propagandei homosexualismului. Pe parcursul săptămânii, au fost organizate mai multe evenimente, inclusiv a fost lansat concursul celor mai reușite fotografii de familie cu mai multe generații.
13:00
„Sputnik V este așteptat de majoritatea cetățenilor. Primul lot s-a epuizat foarte repede. Vaccinul ne-a fost donat datorită unei înțelegeri dintre președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi și liderul de la Moscova, Vladimir Putin, dar și în urma unei solicitări personale a lui Igor Dodon. Acum se poartă discuții pentru procurarea unui lot de Sputnik”, a declarat deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, prezent la ceremonia de întâmpinare a vaccinului.Odnostalco i-a îndemnat pe cetățeni să se imunizeze.
09:30
”Împreună cu Constantin Starîș, secretar executiv al Partidului Comuniștilor, am avut o discuție productivă cu compatrioții noștri care au manifestat un interes deosebit față de evenimentele din Patrie.Totodată, oamenii nu și-au ascuns îngrijorarea în legătură cu tentativele mai multor țări și a reprezentanților politici ai acestora în Moldova, de a instaura o administrare externă în statul nostru.Moldovenii din Sankt Petersburg au declarat în unanimitate inadmisibilitatea subminării independenței și suveranității Moldovei și și-au exprimat sprijinul pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, care este format din stataliști convinși.Pe finalul întrevederii, am îndemnat toți cetățenii Moldovei care trăiesc în nord-vestul Rusiei să participe activ la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie”, a scris Igor Dodon pe canalul său de Telegram.
18 iunie 2021
20:10
"În ultimii ani, în ministerele noastre au fost prezenți tot felul de reprezentanți, consultanți străini, din România, nu știu dacă erau cu epoleți sau nu. Nu exclud că astfel de persoane sunt și în structurile de forță, cel puțin așa pare când vezi cât de pasive sunt aceste instituții, de exemplu, inacțiunile SIS față de tot ce se întâmplă în țară și în regiune. Toate aceasta, la un loc, ne influențează iar noi tăcem și nu acționăm, nu protestăm, și nu îi trimitem mai departe, asta vorbește de un singur lucru, noi pierdem din suveranitatea noastră", a declarat Voronin la Accent TV.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.