Ostașii români care au eliberat Basarabia de sub ocupație rusească, pomeniți la Stoicani, raionul Soroca

InfoPrut, 11 iunie 2021 00:00

De Înălțarea Domnului, în toate bisericile din spaţiul românesc şi din străinătate s-au făcut slujbe de pomenire a eroilor căzuţi în lupte, de-a lungul timpului, pentru credinţă şi libertate. La Cimitirul Eroilor, din satul Stoicani, raionul Soroca, au fost comemoraţi şi cei 78 de ostaşi români care s-au jertfit pe pământul Basarabiei, transmite TVR Moldova.  La eveniment au participat localnici şi oaspeţi din România. Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, ÎPS Petru. „Este de datoria noastră ca creştini să nu-i uităm nicioadată, cum nu uităm părinţii noştri care ne-au dat viaţă şi nu mai sunt printre noi , este de datoria noastră să îi pomenim şi pe ei întotdeauna şi la orce sfantă liturghie dumnezeiască”, a menționat ÎPS Petru. În urmă cu 15 ani, la Stoicani, au fost descoperite gropi comune cu oseminte. Profesoara Ana Bejan şi preotul Mihai Milea, din Buzău, au făcut posibil ca eroii să fie identificaţi şi îngropaţi creştineşte. 14 din cei 78 de militari rămân însă necunoscuţi. „E o zi înălţătoare astăzi, zi sfântă şi pomenirea eroilor. Suntem în fiecare an în cimitirul eroilor din satul Stoicani, am venit să comemorăm jertfele lor, sacrificiul lor şi să demonstrăm că nu uităm”, a spus profesoara Ana Bejan. Cimitirul eroilor români din Stoicani a fost construit în urmă cu doi ani cu sprijinul financiar oferit de România. „Sunt deosebit de emoţionat şi mă bucur că această ocazie a cinstirii eroilor români căzuţi în cel de-al doilea război mondial m-a făcut să ajung astăzi aici. Rădăcinile mele fiind moldoveneşti am o uşurinţă de a mă simţi la mine acasă aici în Basarabia”, a declarat prinţul Şerban Dimitrie Sturza, prezent la eveniment. La rândul său, senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR, a remarcat că este necesar să ne aducem întotdeauna aminte de jertfa înaintaşilor noştri, „de sângele pe care l-au dat pentru a păstra pământul strămoşesc, pentru a păstra limba noastră naţională, pentru a păstra patria noastră” Din anul 2003, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos a fost proclamată Ziua Eroilor, zi care aminteşte de militarii români care şi-au pierdut viaţa pe câmpul de luptă. TVR MOLDOVA şi Radio Romania Chişinău, în parteneriat cu mai multe asociaţii de pe ambele maluri ale Prutului desfăşoară o campanie de strângere de fonduri pentru ridicarea Mănăstirii Eroilor Români de la Ţiganca, sub îndemnul: Să recuperăm istoria. Articolul Ostașii români care au eliberat Basarabia de sub ocupație rusească, pomeniți la Stoicani, raionul Soroca apare prima dată în InfoPrut.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de InfoPrut

Acum 2 ore
17:10
Federația Tinerilor Români de Pretutindeni organizează Târgul Universităților din România. Evenimentul se află la cea de-a X-a ediție în acest an și are drept scop informarea absolvenților de gimnaziu și de liceu din Republica Moldova cu privire la admiterea la învățământul preuniversitar și universitar din România pentru anul 2021. [caption id="attachment_34785" align="aligncenter" width="600"] Sursă foto: bihon.ro[/caption] Târgul Universităților va avea loc în perioada 2-5 iulie 2021, după cum urmează: # 2-3 iulie – mun. Chișinău, Aleea Clasicilor, interval orar 9,00 – 16,00; # 4 iulie – mun. Bălți, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, interval orar 9,00 – 16,00; # 5 iulie – or. Cahul, Universitatea „B.P. Hașdeu”, interval orar 10,00 – 15,00. În cadrul evenimentului, tinerii interesați să-și continue studiile în România vor avea ocazia să se informeze cu privire la procesul de admitere la studiile preuniversitare și universitare din România și să afle toate informațiile necesare despre perioada admiterii la Universitățile din România, numărul de locuri alocat pentru etnicii români la toate universitățile din România, lista actelor necesare, criteriile de selecție a candidaților precum și alte informații utile. De asemenea, aceștia vor avea posibilitatea să interacționeze cu voluntarii celor 14 asociații membre ale federației, din cele mai mari centre universitare din România, care își fac studiile la una dintre instituțiile de învățământ din România și care vor împărtăși din experiențele proprii cu privire la studiile în România, viața de student, oportunități de voluntariat, de job, programe educaționale și culturale etc. „România acordă anual în jur de 5000 de burse pentru elevii și studenții din Republica Moldova și foarte multe facilități comparativ cu alți studenți străini: cazare gratuită sau aproape gratuită pentru tinerii admiși la buget, posibiltatea de angajare temporară, acces la programe culturale și educaționale de tip Erasmus, Work and Travel etc. Mai mult, continuarea studiilor în România este o oportunitate foarte bună pentru absolvenții de gimnaziu și liceu din Republica Moldova având în vedere prestigiul Universităților românești la nivel internațional cât și obținerea unei diplome recunoscute la nivel internațional, dar și posibilitatea de implicare în activități extrașcolare prin programe diversificate de voluntariat”, a declarat Cristin Murafa, președinte FTRP România. Federația Tinerilor Români de Pretutindeni are scopul de a reprezenta interesele studenţilor şi elevilor români de pretutindeni, aflaţi la studii în România, pentru o mai bună integrare în spațiul social, economic, cultural și educațional românesc. FTRP are 14 asociații membre din cele mai mari centre universitare din România. Articolul Târgul Universităţilor din România, prezent în trei orașe din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
16:50
Elevii liceului din satul Feștelița, Ștefan Vodă, se vor bucura din toamnă de o nouă sală de sport, după ce primăria a beneficiat de investițiile USAID Moldova, prin intermediul Programului Comunitatea Mea, și a renovat sălile de sport și de festivități ale instituției de învățământ. „Se spune că sala de sport nu a mai fost reparată de mai bine de 50 de ani. Astăzi, grație suportului financiar acordat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, USAID Moldova și a contribuției locale, sala de sport a fost renovată capital, iar podeaua a fost acoperită cu o pardoseală sportivă, rezistentă, care absoarbe impactul greutăților și oferă confort și siguranță elevilor. Mai mult, sala dispune vestiare noi și grupuri sanitare cu dușuri moderne și săli de WC, care nu ai existat în sala de sport, pana la demararea proiectului”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a paginii „Programul Comunitatea Mea”. Lucrările capitale au fost realizate prin intermediul parteneriatului cu Programul Comunitatea Mea, finanțat de USAID Moldova și implementat de IREX, și va permite celor peste 250 de copii din Feștelița și comunitățile învecinate să beneficieze de facilități școlare moderne, sigure și confortabile. Articolul Condiții mai bune de studii pentru elevii unui liceu din Ștefan Vodă, grație ajutorului SUA apare prima dată în InfoPrut.
Acum 4 ore
16:30
Misiunea Socială Diaconia lansează în perioada iunie-iulie o ediție specială de evenimente sportive menite să cultive solidaritatea în rândul copiilor. Cursa Bunătăţii va aduce laolaltă copii și adulți din cinci comunități rurale care vor exersa bunătatea prin implicare, iar resursele colectate în cadrul evenimentelor vor îmbunătăți viața tinerilor din sate. Scopurile din acest an ale Misiunii Diaconia sunt amenajarea unor terenuri de joacă pentru copii, dotarea unui centru comunitar şi amenajarea unui izvor. Vineri, 25 iunie, Cursa Bunătăţii începe la Săseni (Călăraşi). Echipa a pregătit o cursă celor mici, o tombolă şi un târg de caritate, aşa încât locuitorii satului să poate sprijini nevoia financiară pe care au identificat-o: 2 geamuri noi la Centrul comunitar. „Dacă în anii trecuți evenimentele de implicare în cauzele sociale de mobilizare a resurselor erau inclusiv în capitală, în 20 de ani am învățat să dezvoltăm spiritul solidarității și în comunitățile rurale. Suntem convinși că această experiență poate fi diseminată copiilor din sate sau oriunde există dorință de implicare și schimbare la față a comunităților noastre. Schimbarea la față este în primul rând, schimbarea de atitudine pentru nevoia întregii comunități, dar și a fiecărui membru a acesteia. Un exemplu elocvent este această Cursă a Bunătății, care a fost desfășurată cu succes ani la rând în Chișinău, implicând sute și uneori mii de copiii în exersarea bunătății”, a declarat Igor Belei, Director Executiv, potrivit unui comunicat de presă. Diaconia invită românii de pretutindeni să susţină cauzele Cursei Bunătăţii din acest an. Poţi face și tu o donaţie sau vino cu familia în una din aceste destinaţii pitoreşti, pentru a oferi cu un gest de bunătate un dar frumos copiilor din sate: Săseni (Călăraşi) - 2 geamuri noi la  Centrului comunitar Ineşti (Teleneşti) - parc sportiv intergeneraţional Bălăşeşti (Sângerei) - amenajarea unui teren de joacă Roşcani (Strășeni) - amenajarea unui izvor de la intrarea în sat Bogheni (Ungheni) - amenajaraea unui teren de joacă şi sport Donează aici, la SUSȚINE COMUNITĂȚI, indicând localitatea pe care vrei să o sprijini: https://diaconia.md/doneaza-fonduri/. La ediția din 2018, Cursa Bunătăţii a reunit peste 1000 de copiii din Chişinău, care, prin gestul lor de bunătate au sprijinit şcolarizarea fetelor orfane din programul Apartamentul Social. În 2019, Cursa Bunătăţii a fost organizată în cadrul Maratonului Internațional Chișinau, atunci 25 de părinți alături de copiii lor s-au implicat în amenajarea centrului comunitar de la Săseni. Articolul Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei amenajează terenuri de joacă pentru cinci sate apare prima dată în InfoPrut.
15:20
Reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor și-au petrecut noaptea, în semn de protest, în corturile instalate lângă autocarul formațiunii, blocat miercuri, 23 iunie 2021, de milițienii din regiunea transnistreană, la punctul de control ce separă orașul Varnița din raionul Anenii Noi de Tighina. „Am înnoptat în corturile din fața autocarului AUR, blocat de ieri de la ora 15.00 în Varnița/Tighina de separatiști, dar dimineața devreme militari fără semne de identificare ne-au separat cu forța în două grupuri, unii colegi sunt sechestrați în autocar, alții, inclusiv eu și Vlad Bilețchi am fost scoși în afara așa-zisului punct de trecere... AUR nu cedează...”, a anunțat Valeriu Munteanu, candidat pe listele AUR. La fața locului s-a deplasat o comisie parlamentară din România, formată din patru persoane, care are rolul de a monitoriza situația din regiune și a se asigura că nu se comit abuzuri împotriva cetățenilor aflați acolo. Totuși, unul dintre deputații din Parlamentul României, Daniel-Gheorghe Rusu, a fost bruscat de militarii separatiști. Potrivit reprezentanților AUR, la autocarul staționat înainte de așa-zisa ”vamă transnistreană” au fost aduși ofițeri ruși care nu permit accesul la apă, hrană sau toaletă. „Noi protestăm împotriva regimului separatist care nu dă explicații sau documente pentru acțiunile ilegale și criminale pe care le întreprind pe teritoriul Republicii Moldova. Separatiștii au devenit foarte obraznici și agresivi, în această dimineață au agresat câțiva deputați în Parlamentul României și au încercat cu forța să elimine câțiva membri AUR din sânul protestului. Nu vor nici în ruptul capului să dea un document: refuz de trecere / intrare, pentru că înțeleg foarte clar că acesta va constitui un temei pentru încă un dosar de rezonanță la CEDO. Solicităm Președintelui Republicii Moldova - dna Maia Sandu să convoace de urgență Consiliul Suprem de Securitate. Comisia Unificată de Control să intervină pentru a lua act de ilegalitățile comise și pentru a da o soluție!”, a menționat Vlad Bilețchi, liderul AUR. I Incidentul a pornit în după-amiaza zilei de 23 iunie 2021, atunci când candidații AUR la alegerile parlamentare din 11 iulie au încercat să treacă punctul de control din Varnița spre Tighina cu scopul de a desfășura campania electorală pentru cetățenii din regiunea transnistreană, dar au fost blocați de milițienii separatiști. În acest sens, Alianța pentru Unirea Românilor solicită două lucruri: fie să se permită accesul în regiunea transnistreană pentru ca formațiunea să poată face campanie electorală conform legislației în vigoare, fie așa-numitele autorități nerecunoscute de la granița ilegală să ofere un document scris în care să fie motivat clar refuzul de intrare, pe care formațiunea să îl pună la dispoziția Comisiei Electorale Centrale, dar și a tuturor observatorilor internaționali responsabili de soluționarea conflictului transnistrean. Reprezentanții AUR au precizat că nu vor pleca de acolo până nu va fi îndeplinită una dintre cele două cerințe. Totodată, la Varnița au sosit mai multe mașini cu susținători ai AUR, care au dorit să ia legătura cu cei de la fața locului, însă nu li s-a permis accesul cu autoturismele, iar în momentul de față nu se mai permite accesul nici pe jos. În zonă sunt câteva zeci de persoane îmbrăcate în uniforme militare, care restricționează accesul. Articolul Deputați ai României, agresați de militari ai regimului separatist de la Tiraspol apare prima dată în InfoPrut.
Acum 6 ore
13:20
O întreagă comunitate academică s-a adunat, miercuri 23 iunie 2021, în orașul Bălți din R. Moldova, pentru a participa la ceremonia de decernare a Titlului Onorific de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat „Alecu Russo” doctorului habilitat în științe istorice, Anatol Petrencu. La eveniment a participat și Petrișor Dumitrescu, consulul General al României la Bălți, care l-a felicitat pe istoric pentru obținerea distincției respective. „Am avut ocazia astăzi să particip la ceremonia prin care domnul profesor a primit înalta distincție de Doctor Honoris Causa a Universității „Alecu Russo” din Bălți. Pot să spun despre domnul profesor că este un promotor al istoriei autentice românești și a Republicii Moldova”, a subliniat Petrișor Dumitrescu, transmite presa locală. La rândul său, Anatol Petrencu a subliniat că acest eveniment este foarte important pentru el. „Titlul Doctor Honoris Causa te obligă la foarte multe în ceea ce privește realizările, așa cum s-a mai vorbit, am publicat mai multe volume referitoare la trecutul poporului nostru”, a spus istoricul. Anatol Petrencu este un nume cunoscut în Republica Moldova și peste hotare. Istoric, autor de zece monografii, peste 600 studii și articole de specialitate, manuale universitare și școlare, coordonator a zece volume de documente de istorie orală, membru de onoare al Academiei Civice din România. El a fost  a fost decan al Facultății de Istorie a Universității de Stat și președinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova. Din octombrie 2010  este directorul Institutul de Istorie Socială  „Pro Memoria.” Articolul Consulul General al României la Bălți, despre istoricul Anatol Petrencu: „Este este un promotor al istoriei autentice românești și a Republicii Moldova” apare prima dată în InfoPrut.
13:20
Parlamentari ai Alianței pentru Unirea Românilor din Parlamentul de la București au fost agresați la așa-zisa „vamă” de la Nistru, din localitatea Varnița, Republica Moldova, de cetățeni îmbrăcați în uniforme militare, unii având însemne ale Federației Ruse.  „În această dimineață au fost agresați câțiva deputați în Parlamentul României. În contextul în care autoritățile de la Chișinău tac, complice cu separatiștii de la Tiraspol, cerem autorităților de la București să intervină pentru soluționarea acestui caz”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele AUR. Deputații și senatorii AUR s-au deplasat la Varnița în urma sesizărilor făcute de participanții la Caravana AUR, blocată de aproape 24 de ore din drumul spre Tighina, unde intenționau să organizeze un eveniment electoral în cadrul campaniei pentru alegerile parlamentare din 11 iulie de la Chișinău. Deși formațiunile politice PSRM, a lui Igor Dodon, PCRM, a lui Vladimir Voronin, și PAS, a cărui lider a fost Maia Sandu, au avut dreptul de a-și face campanie electorală în regiunea transnistreană, Alianța pentru Unirea Românilor este împiedicată să îi informeze pe cei 400.000 de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot în legătură cu programul său politic. „Comanda a fost preluată de un ofițer rus. KGB-iștii din regiunea transnistreană au vânat și lovit cu picioarele fiecare colet cu hrană primit. Protestăm împotriva regimului separatist care nu dă explicații sau documente pentru acțiunile ilegale și criminale pe care le întreprind pe teritoriul Republicii Moldova”, a mai spus Bilețchi. Parlamentarii Andrei Busuioc, Andrei Hangan, Daniel Gheorghe-Rusu, Dumitru Focșa și Ciprian Ciubuc, alături de candidați ai Alianței pentru Unirea Românilor, în frunte cu președintele AUR Republica Moldova Vlad Bilețchi, care efectuează cu autocarul de campanie un tur prin toate localitățile Republicii Moldova, sunt sechestrați la punctul de control ce separă orașul Varnița din raionul Anenii Noi de Tighina de separatiștii din regiunea transnistreană și li se refuză accesul la apă potabilă și hrană. Articolul Parlamentari ai României, agresați la Nistru de militari cu însemne ale Federației Ruse apare prima dată în InfoPrut.
Acum 8 ore
12:30
Ziua universală a iei, elementul principal al costumului popular românesc, este celebrată în fiecare an, la 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene.  Ia românească este cea mai spectaculoasă piesă de port popular și a conservat în ea codul genetic al poporului român, într-o armonie de culori și simboluri adunate de milenii. În context, Ambasada României la Chișinău a amintit că, în luna martie 2021, ca o datorie de onoare pentru păstrarea eternă a acestui cod identitar comun, Ministerului Culturii al României și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova au prezentat la UNESCO dosarul transnațional „Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pentru a fi înscris în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității. Prin înscrierea cămășii cu altiță în Lista Reprezentativă UNESCO, România și Republica Moldova își asumă angajamentul să asigure vizibilitatea acestui element tradițional și definitoriu pentru fibra identitară comună. Totodată și Ministerul de Externe de la București a venit cu un mesaj de De Ziua Universală a Iei, prin care a subliniat că valorile excepționale ale unei țări devin cartea ei de vizită , reprezentând, la nivel mondial, autenticitatea, cultura, originalitatea și imaginea acelei țări. Potrivit sursei, tradiționala cămașă românească - sursă de inspirație pentru artiști vizuali renumiți - a făcut deja carieră internațională. „Sub diverse denumiri recognoscibile în diverse colțuri ale lumii, la blouse roumaine, ia sau cămașa tradițională a fost asociată celor mai importante evenimente istorice din procesul de formare a statului român modern și a devenit o metaforă a afirmării identității naționale, a României revoluționare de la 1848 și a Unirii Principatelor, în 1859. Bluza românească continuă să fie și astăzi sursă de inspirație pentru artiști moderni și pentru celebri creatori de modă internaționali, în cadrul unor colecții-omagiu ale portului popular românesc. Recenta depunere, din luna martie a acestui an, a dosarului multinațional comun cu Republica Moldova „Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, pentru înscrierea sa în lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității UNESCO, reprezintă un pas natural în demersurile de valorificare și promovare a acestui simbol cultural”, a precizat MAE. În context a fost adus în atenția publicului, proiectul „Sânziene. Sărbătoare și veșmânt”, care poate fi urmărit aici și a fost realizat de Iulia Gorneanu alături de CREART. Articolul Ziua universală a iei, piesă a portului popular ce a conservat codul genetic al poporului român apare prima dată în InfoPrut.
12:30
Spitalul Clinic din Glodeni a primit 2000 de măști de bumbac, donate de Federația Filantropia a Patriarhiei Române, aduse de PS Antonie, Episcop de Bălți, care a făcut miercuri o vizită în cadrul instituției.  PS Antonie a felicitat lucrătorii medicali de la Spitalul din Glodeni cu ocazia Zilei lucrătorului medical şi farmacistului şi a răsplătit cinci medici cu cea mai înaltă distincţie pentru mireni a Episcopiei de Bălţi, „Crucea Bălţeană”. PS Antonie a adus spitalului şi o donaţie de 2000 de măşti de bumbac, menţionând că acestea reprezintă donaţia Federaţiei Filantropia a Patriarhiei Române şi au ajuns la Bălţi prin Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei. „Episcopia de Bălţi, în toată perioada de pandemie, s-a străduit să fie aproape de medici, înălţând rugăciuni pentru sănătatea tuturor lucrătorilor medicali şi invocând ajutorul Domnului în lupta lor cu noul virus”, a mai subliniat ierarhul Episcopiei de Bălți. Directorul spitalului, Gheorghe Brânză, a mulţumit pentru distincţii și pentru măștile donate, subliniind că este un gest de încurajare pentru medici, care cu mult sacrificiu se dedică muncii de vindecare a celor bolnavi și un ajutor binevenit pentru Spitalul din Glodeni. Articolul Federaţia Filantropia a Patriarhiei Române, donație pentru spitalul din Glodeni apare prima dată în InfoPrut.
11:30
George Simion, parlamentar de la București, a venit cu o reacție după incidentele petrecute la pretinsa graniță de pe Nistru, acolo unde reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor din Republica Moldova au fost blocați și agresați de milițienii din regiunea transnistreană.  „ALERTĂ! Colegii noștri care fac campanie în Basarabia sunt blocați de soldați ruși la intrarea în Tighina. Nu pot face campanie în zone unde sunt secții de vot, nu li se permite să primească apă sau mâncare. Situația e extrem de gravă!”, a subliniat George Simion, co-președinte AUR. Menționăm că reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor și-au petrecut noaptea în corturile instalate lângă autocarul formațiunii, blocat în după amiaza zilei de 23 iunie 2021, de milițienii din regiunea transnistreană, la punctul de control ce separă orașul Varnița din raionul Anenii Noi de Tighina. Noaptea separatiștii au recurs la îmbrânceli și au încercat să împiedice unioniștii să protesteze, iar spre dimineață aceștia au devenit și mai obraznici, agresând câțiva deputați din Parlamentul României. Totodată, la autocarul staționat înainte de așa-zisa „vamă transnistreană” au fost aduși ofițeri ruși care nu permit accesul la apă, hrană sau toaletă. AUR solicită două lucruri: fie să se permită accesul în regiunea transnistreană pentru ca formațiunea să poată face campanie electorală conform legislației în vigoare, fie așa-numitele autorități nerecunoscute de la granița ilegală să ofere un document scris în care să fie motivat clar refuzul de intrare, pe care formațiunea să îl pună la dispoziția Comisiei Electorale Centrale, dar și a tuturor observatorilor internaționali responsabili de soluționarea conflictului transnistrean. Articolul George Simion: Colegii noștri care fac campanie în Basarabia sunt blocați de soldați ruși la intrarea în Tighina apare prima dată în InfoPrut.
11:20
Municipiul Buzău a câştigat, miercuri seară, titlul de „Cel mai bun brand de oraş din Europa”, devansând Parisul în finală, în cadrul Galei „Transform Awards” desfăşurată la Londra, a anunţat primarul Constantin Toma. Municipiul a fost înscris în competiţia europeană cu logo-ul „Buzău Oraş deschis”, realizat în anul 2018 de către Adrian Mironescu, anunță Adevărul. Acesta şi-a înscris creaţia în concursul european şi a câştigat aurul în faţa capitalei Franţei, Paris. Deşi a vrut să fie prezent la Londra, din cauza restricţiilor sanitare, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, nu a putut face deplasarea. Acesta a urmărit gala care a fost transmisă în direct pe Facebook alături de creatorul logo-lui Adrian Mironescu şi de câţiva angajaţi ai Primăriei în sala de şedinţe a Consiliului Local Municipal Buzău. „Este un moment extraordinar care, iată, lansează Buzăul şi pe mapamond. Este cea mai importantă publicaţie din domeniu care ţine această competiţie peste tot in lume, la New York, Londra, Dubai şi Shanghai. Am început această poveste cu logo-ul în 2018 când a câştigat un tânăr de la Iasi, Adrian Mironescu care a lucrat cu noi pentru a defini un brand. Buzău oraş deschis viitorului, Buzău oraş deschis culturii, Buzău oraş deschis educaţiei, Buzău oraş deschis sportului, Buzău oraş deschis dezvoltării. Ne-am angajat pe un drum, să ducem Buzăul cât mai sus şi iată că sunt etape care se îndeplinesc, iar ceea ce s-a întâmplat în această seară este un moment extraordinar, care ne-a aşezat acolo undeva foarte sus şi lumea începe să ştie de noi atât din România cât şi din străinătate”, a spus primarul Constantin Toma la finalul galei. Gala „Transform Awards” 2021 a fost organizată de publicaţia „Transform Magazine”, iar municipiul Buzău a fost nominalizat în finală, alături de capitala Franţei, Paris. Articolul Municipiul Buzău a învins Parisul la o competiție europeană apare prima dată în InfoPrut.
11:20
Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate și cei ai Platformei DA au venit cu reacții după ce miercuri, 23 iunie 2021, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a decis să deschidă 150 de secții de vot peste hotare pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021.  Astfel, conform Partidului Acțiune și Solidaritate, prin decizia de a deschide doar 150 de secții de votare în diasporă, CEC calcă în picioare dreptul la vot al cetățenilor și merge împotriva legii, a deciziilor judecătorești și a bunului-simț. „Oricâte bețe în roate ar pune Comisia Electorală Centrală, diaspora va ieși la vot! Oricât de tare s-ar chinui regimul corupt să rămână la putere împotriva voinței poporului, cetățenii vor învinge. Maxim Lebedinschi și gruparea sa socialistă din CEC vor răspunde pentru acest abuz - fiecare oră stată în ploaie sau arșiță, cu copii în brațe, la zeci și sute de kilometri distanță, fiecare buletin de vot care nu va ajunge vor fi pe responsabilitatea CEC. Instituția care a întors spatele cetățenilor. Pe 11 iulie, diaspora va ieși în număr și mai mare la vot ca să repare abuzul dodoniștilor de la CEC”, se arată în reacția PAS. La rândul său, Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei DA, a declarat, pentru presa de la Chișinău, că autoritatea electorală centrală nu s-a supus deciziei Curții Supreme de Justiției, care obliga CEC să aprobe deschiderea a nu mai puțin 190 de secții de votare peste hotare, iar acest fapt este un sabotaj cras și ar trebui examinat de Procuratură. „Ceea ce vedem e continuarea unui sabotaj cras din partea CEC-ului care, cu părere de rău, constatăm că este controlat de doi agenți economici ai lui Igor Dodon: Lebedinschi și Filipov. Eu cred că această întrebare urmează s-o examineze procuratura. Poate e greu deja de schimbat ceva, că au rămas mai puțin de trei săptămâni, dar nimeni nu a anulat răspunderea administrativă și penală pentru neexecutarea hotărârii judecății. Noi multe am văzut în politica moldovenească, dar cu atâta sfidare să reacționezi la decizia CSJ este strigător la cer. Eu cred că acei funcționărași de la CEC trebuie să înțeleagă că mai devreme sau mai târziu ei vor purta răspundere. Noi deja trebuie să fim dublu-exigenți cu acest CEC”, a declarat Alexandru Slusari în cadrul unei emisiunii de la Jurnal TV. Ulterior și Dinu Plângău, un alt reprezentant al Platformei DA, a anunțat că a sesizat Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate „în legătură cu acțiunile și inacțiunile unor membri ai Comisiei Electorale Centrale ce vizează procesul electoral”. Reacțiile vin după ce miercuri, 23 iunie 2021, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a decis să deschidă 150 de secții de vot peste hotare pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. Amintim că inițial CEC a decis deschiderea a 139 de secții peste hotare, iar apoi a majorat numărul acestora până la 146, deși Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a recomandat deschiderea a mai mult de 190 de secții. Șase concurenți electorali printre care PAS, Platforma DA, AUR și PUN, au atacat în instanță hotărârile respective ale CEC și au cerut majorarea numărului de secții de vot pentru diaspora. Astfel, Curtea de Apel Chișinău a obligat autoritatea electorală centrală să își revizuiască hotărârea, ținând cont de avizul Ministerului de Externe în acest sens. Ulterior, CEC a atacat cu recurs la Curtea Supremă de Justiție decizia Curții de Apel Chișinău, iar marți, 22 iunie 2021, magistrații de la CSJ au respins recursul respectiv. Articolul Reacții la Chișinău după decizia CEC cu privire la deschiderea celor 150 de secții de vot pentru diaspora apare prima dată în InfoPrut.
Acum 12 ore
10:10
Senatoarea AUR, Rodica Boancă, condamnă abuzurile comise de milițienii din regiunea transnistreană asupra participanților din Caravana AUR, persoane cu dublă cetățenie, reținute în mod ilegal la vama Varnița. „În momentul de față nu li se permite accesul celor de acolo la apă, hrană și condițiile minimă de igienă și mi s-a semnalat că vorbim deja de o prezență militară rusă, ce a înlocuit-o pe cea de ieri a administrației ilegale de la Tiraspol. Atenționez pe această cale că, România nu va admite ca asupra propriilor cetățeni să se comită abuzuri, iar drepturile acestora nu trebuie să fie limitate prin forță”, a scris senatoarea pe pagina de Facebook. Boancă, care este și vicelider al grupului senatorial AUR și președinta Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții din cadrul Senatului României, face apel către administrația Republicii Moldova să intervină în remedierea acestei situații. „Este clar că, Republica Moldova nu mai are control în zona Tiraspolului, unde trăiesc români asupriți de sistemul militar rusesc!”, mai scrie parlamentara. Reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor și-au petrecut noaptea, în semn de protest, în corturile instalate lângă autocarul formațiunii, blocat miercuri, 23 iunie 2021, de milițienii din regiunea transnistreană, la punctul de control ce separă orașul Varnița din raionul Anenii Noi de Tighina. Incidentul a pornit în după-amiaza zilei de 23 iunie 2021, atunci când reprezentații AUR au încercat să treacă punctul de control din Varnița spre Tighina cu scopul de a desfășura campania electorală pentru cetățenii din regiunea transnistreană, dar au fost blocați de milițienii separatiști. Articolul Senator de la București, despre situația AUR de la Varnița: România nu va admite ca asupra propriilor cetățeni să se comită abuzuri apare prima dată în InfoPrut.
10:10
Senatorul Claudiu Târziu a venit cu o reacție după incidentele petrecute la pretinsa graniță de pe Nistru, acolo unde reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor din Republica Moldova au fost blocați și agresați de milițienii din regiunea transnistreană.  „Colegii noștri din AUR - Republica Moldova sunt ținuți de ieri, de la ora 15.00, la pretinsa graniță de pe Nistru. Deși în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie a.c. se va vota și în regiunea transnistreană, regimul banditesc de la Tiraspol, susținut de trupele de ocupație ruse, interzice AUR să-și desfășoare campania electorală în localitățile de dincolo de Nistru”, a subliniat co-președintele AUR. În același context, parlamentarul de la București a constatat că autoritățile de la Chișinău nu pot interveni în favoarea unei campanii corecte, de pe urma căreia electoratul să fie bine informat, pentru a vota în cunoștință de cauză. „Cam atât înseamnă „statul" Republica Moldova, cât e în stare să-și exercite controlul asupra propriului teritoriu. Realitate la care se adaugă aceea că respectivul stat artificial nu se poate autofinanța. Soluția este una singură: reunificare cu țara mamă, România! Iar procesul de reunificare va începe cu accesul AUR în Parlamentul de la Chișinău”, a mai subliniat senatorul Claudiu Târziu. Amintim că reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor și-au petrecut noaptea în corturile instalate lângă autocarul formațiunii, blocat miercuri, 23 iunie 2021, de milițienii din regiunea transnistreană, la punctul de control ce separă orașul Varnița din raionul Anenii Noi de Tighina. Noaptea separatiștii au recurs la îmbrânceli și au încercat să împiedice manifestația unioniștilor să protesteze, iar spre dimineață pe amplasament au devenit și mai obraznici, agresând câțiva deputați în Parlamentul României și încercând cu forța să elimine câțiva membri AUR din sânul protestului. Totodată, la fața locului au fost aduși deja ofițeri ruși, ci nu ai regimului separatist și nu s-a mai permis accesul la apă, hrană și igienă. Articolul Parlamentar de la București, după incidentele de la Varnița: „Cam atât înseamnă „statul” Republica Moldova. Soluția este una singură: reunificare cu țara mamă, România!” apare prima dată în InfoPrut.
09:20
Reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor și-au petrecut noapte, în semn de protest, în corturile instalate lângă autocarul formațiunii, blocat miercuri, 23 iunie 2021, de milițienii din regiunea transnistreană. „Am înnoptat în corturile din fața autocarului AUR, blocat de ieri de la ora 15.00 în Varnița/Tighina de separatiști, dar dimineața devreme militari fără semne de identificare ne-au separat cu forța în două grupuri, unii colegi sunt sechestrați în autocar, alții, inclusiv eu și Vlad Bilețchi am fost scoși în afara așa-zisului punct de trecere... AUR nu cedează...”, a anunțat Valeriu Munteanu, candidat pe listele AUR. Printre cei sechestrați s-ar afla și parlamentarul României, Daniel Gheorghe Rusu. Potrivit reprezentanților AUR pe amplasament au fost aduși deja ofițeri ruși, ci nu ai regimului separatist și nu se mai permite accesul la apă, hrană, igienă. „Noi protestăm împotriva regimului separatist care nu dă explicații sau documente pentru acțiunile ilegale și criminale pe care le întreprind pe teritoriul Republicii Moldova. Separatiștii au devenit foarte obraznici și agresivi, în această dimineață au agresat câțiva deputați în Parlamentul României și au încercat cu forța să elimine câțiva membri AUR din sânul protestului. Nu vor nici în ruptul capului să dea un document: refuz de trecere / intrare, pentru că înțeleg foarte clar că acesta va constitui un temei pentru încă un dosar de rezonanță la CEDO. Solicităm Președintelui Republicii Moldova - dna Maia Sandu să convoace de urgență Consiliul Suprem de Securitate. Comisia Unificată de Control să intervină pentru a lua act de ilegalitățile comise și pentru a da o soluție!”, a menționat Vlad Bilețchi, liderul AUR. Amintim că incidentul a pornit în după-amiaza zilei de 23 iunie 2021, atunci când reprezentații AUR au încercat să treacă punctul de control din Varnița spre Tighina cu scopul de a desfășura campania electorală pentru cetățenii din regiunea transnistreană, dar au fost blocați de milițienii separatiști. Totodată, reprezentanții regimului separatist de la Tiraspol au refuzat să ofere un document care ar confirma această așa-zisă interdicție. Articolul Deputați ai României, agresați de militari ai regimului separatist de la Tiraspolagresați de militari ai regimului separatist de la Tiraspol apare prima dată în InfoPrut.
Acum 24 ore
00:10
Episcopul de Bălţi, însoţit de PC părinte Igor Roşca, protopop de Edineţ şi Donduşeni şi PC Părinte Dorian Revenco, preot misionar în cadrul Episcopiei de Bălţi, a făcut marți o vizită la şantierul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni şi Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” din municipiul Edineţ. PC Părinte Neculai Iulian Pînzariu, cel care este responsabil de ridicarea noului sfânt locaş, i-a vorbit Episcopului de Bălţi despre etapa la care se află construcţia şi despre lucrările care urmează să fie efectuate. Piatra de temelie a bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni şi Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” din municipiul Edineţ, a fost sfinţită în data de 23 martie 2021 de PS Ignatie, Episcopul Huşilor şi PS Antonie, Episcop de Bălţi. La slujba de sfinţire a fost prezent Excelenţa Sa, Petrişor Ionel Dumitrescu, Consulul General al României la Bălţi şi Constantin Cojocaru, Primarul Municipiului Edineţ. Terenul pentru biserica românească din Edineţ a fost donat de o familie de buni creştini şi români din Edineţ. În testamentul unuia dintre ctitori, trecut la cele veşnice, pe nume Maria Andronache, este scris: „Această biserică va aparţine canonic, numai Patriarhiei Române, indiferent de contextul istoric ce va urma, slujirea se va face în Limba română, iar toţi slujitorii rânduiţi, să fie preoţi români, care vor sluji permanent pentru Unitatea Neamului Românesc”. Biserica din Edineţ este una dintre cele două biserici din cadrul Episcopiei de Bălţi care îl are ca patron spiritual pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Cea dea doua biserică închinată Sfântului Voievod va fi înălţată în municipiul Bălţi. Sfântul locaş din Edineţ a fost ridicat, până la această etapă, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte de pe lângă Guvernul României. Articolul Biserică din Edineţ, construită cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte de pe lângă Guvernul României apare prima dată în InfoPrut.
00:10
Susținerea NATO pentru reformele democratice din Republica Moldova, constituie unul dintre obiectivele importante pe care România le susține constant în cadrul Alianței. Declarații în acest sens au fost făcute de Bogdan Aurescu, ministru de Externe de la București.  Potrivit diplomatului, România a ieșit întărită după Summitul NATO. „În primul rând, pentru că însăși Alianța a ieșit întărită. Apoi, pentru că s-a decis consolidarea în continuare a posturii de descurajare și apărare, inclusiv prin măsuri care vor contribui la o mai bună apărare a Flancului Estic, inclusiv a regiunii Mării Negre. Am ieșit întăriți și pentru că, inclusiv grație eforturilor noastre, liderii aliați sunt tot mai conștienți și atenți față de provocările de securitate din regiunea noastră, iar Marea Neagră este un subiect aflat constant pe radarul politic și militar al Alianței, ceea ce este reflectat și în documentele Summitului”, a menționat Bogdan Aurescu, Printre altele, ministrul de Externe a remarcat și un alt fapt important pentru România și, anume, că s-a decis dezvoltarea în continuare a parteneriatelor Alianței. „În primul rând cu UE, dar și a sprijinului acordat partenerilor estici, Georgia, Ucraina și Republica Moldova. Mesajele transmise de lideri și limbajul din Declarația finală a Summit-ului, privind sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova, susținerea NATO pentru reformele democratice din Republica Moldova, constituie obiective importante, pe care România le susține constant în cadrul NATO și care vin în sprijinul acestor state și al securității regionale și euroatlantice. În plus, acest Summit a reafirmat importanța politicii ușilor deschise, un proces amplu, care are ca rezultat integrarea unor noi membri NATO și ține cont de specificul fiecărui partener care urmărește să devină parte la Tratatul de la Washington”, a mai punctat șeful diplomației române întru interviu pentru g4media.ro. Amintim că șefii de stat și de guvern, care au participant, luni, 14 iunie 2021, la Summit-ul NATO de la Bruxelles s-au angajat să susțină reformele democratice din Republica Moldova și au reiterat sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și R. Moldova, în granițele lor recunoscute internațional. Articolul Ministrul de Externe al României, despre deciziile luate la Summitul NATO privind Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
23 iunie 2021
23:30
Cunoscutul om de televiziune, Dan Negru, a comentat incidentul petrecut recent pe Arena Națională de la București la EURO 2020, atunci când niște suporteri ucraineni nu ar fi fost lăsați să intre pe cel mai mare stadion al țării, cu steaguri pe care erau inscripționate mesaje politice.  „Pe Național Arena, poliția nu i-a lăsat pe suporterii ucraineni sa pună bannere cu harți politice așa că ucrainenii cer explicații oficiale. Deci, ei ne întreabă pe noi! Ia să ne punem și noi hărțile la peluză! Ucraina încă deține teritorii românești, o parte din Maramureșul istoric până la nordul Bucovinei istorice. N-au fotbaliștii noștri pieptul destul de mare cât sa poarte tricouri cu harta României Mari”, a menționat Dan Negru. Amintim că presa a scris anterior despre un incident care s-ar fi petrecut la Arena Națională înainte de meciul Ucraina-Austria. Un grup de suporteri ucraineni ar fi încercat să intre la tribune având asupra lor steaguri pe care erau inscripționate mesajele „Kiev” și „Crimeea e Ucraina”, dar reprezentanții UEFA și forțele de ordine și securitate nu ar fi fost de acord cu introducerea acestora pe stadion, pe motiv că ar avea inscripționate mesaje politice. Acest lucru i-ar fi revoltat pe fanii ucraineni, care susțin că au solicitat ajutorul Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina. „La EURO 2020, prietenii mei au avut parte de o situație inacceptabilă. Nu a fost permis pe stadion un steag care descria Crimeea drept teritoriu ucrainean. Într-o țară în care suveranitatea ucraineană și integritatea teritorială sunt recunoscute, poliția locală, împreună cu UEFA, au o opinie complet diferită. Și asta, în ciuda faptului că UEFA nu avea în mod oficial pretenții la forma de organizare a Ucrainei, care arată o hartă a țării, cu Crimeea cu tot. Eu greu să nu rămâi marcat aici. După povestea cu tricoul echipei naționale, eu și prietenii mei am decis să facem acest steag pe care să desenăm steagul Ucrainei, cu granițele Crimeei și cu mesajul: „Crimeea este Ucraina”. La intrarea în stadion, polițiștii și administratorii români au remarcat steagurile și ne-au oprit. Imediat, au apărut mai mulți oameni, am fost împinși într-o parte și au fotografiat steagul. Ni s-a comunicat că un astfel de mesaj are conotații politice și că, drept urmare, nu avem voie cu el în stadion”, a menționat Dmytro Serhiyovych, un fan ucrainean, citat de digisport.ro Articolul Dan Negru: Ucrainenii încă dețin teritorii românești. N-au fotbaliștii noștri pieptul suficient de mare cât să poarte tricouri cu România Mare apare prima dată în InfoPrut.
22:40
Reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor sunt blocați de aproape opt ore de așa-zișii milițieni transnistreni la Varnița. „Caravana Alianța pentru Unirea Românilor este blocată de patru ore de așa-zișii milițienii transnistreni la Varnița. Nu putem trece la Tighina să facem campanie electorală. Nu vom ceda...”, a anunțat Valeriu Munteanu, candidat AUR, acum câteva ore. Membrii și autocarul AUR au fost înconjurați de așa-zișii milițieni transnistreni. Unioniștii scandează: „Libertate!”, „Armata rusă afară!”, „Jos Mafia!”,  „Trăiască, trăiască și înflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească!” și intenționează să-și petreacă noaptea acolo în semn de protest. Vom reveni cu mai multe detalii. Articolul (VIDEO) Autocarul AUR, blocat de milițienii din regiunea transnistreană. Unioniștii scandează „Armata rusă afară!” și „Trăiască și-nflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească!” apare prima dată în InfoPrut.
22:30
Reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor sunt blocați de aproape opt ore de așa-zișii milițieni transnistreni la Varnița. „Caravana Alianța pentru Unirea Românilor este blocată de patru ore de așa-zișii milițienii transnistreni la Varnița. Nu putem trece la Tighina să facem campanie electorală. Nu vom ceda...”, a anunțat Valeriu Munteanu, candidat AUR, acum câteva ore. Membrii și autocarul AUR au fost înconjurați de așa-zișii milițieni transnistreni. Unioniștii scandează: „Libertate!”, „Trăiască, trăiască și înflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească!” și intenționează să-și petreacă noaptea acolo în semn de protest. Vom reveni cu mai multe detalii. Articolul (VIDEO) AUR, blocat de așa-zișii milițienii transnistreni: „Trăiască, trăiască și înflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească!” apare prima dată în InfoPrut.
20:40
Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova va deschide 150 de secții de vot peste hotare pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, cu patru mai multe decât hotărâse anterior.  Decizia fost luată în cadrul ședinței din această seară, care a fost convocată după opt ore de consultări între membrii CEC și reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău. „Având la bază devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 întocmit în baza evaluării necesităților pentru 150 secții de votare, CEC a transmis spre avizare finală MAEIE o listă, la fel, cu 150 secții de votare. În context, MAEIE a comunicat despre îndeplinirea condiției ce vizează obținerea acordului autorităților competente ale statelor străine, precum și a confirmat posibilitatea asigurării din punct de vedere logistic a procesului de votare, inclusiv identificarea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și sediilor acestora. În rezultat, a fost aprobată, cu votul unanim al membrilor Comisiei, lista secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021”, a anunțat instituția. Amintim că, inițial CEC a decis deschiderea a 139 de secții peste hotare, iar apoi a majorat numărul acestora până la 146, deși Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a recomandat deschiderea a mai mult de 190 de secții. Șase concurenți electorali printre care PAS, Platforma DA, AUR și PUN, au atacat în instanță hotărârile respective ale CEC și au cerut majorarea numărului de secții de vot pentru diaspora. Astfel, Curtea de Apel Chișinău a obligat autoritatea electorală centrală să își revizuiască hotărârea, ținând cont de avizul Ministerului de Externe în acest sens. Ulterior, CEC a atacat cu recurs la Curtea Supremă de Justiție decizia Curții de Apel Chișinău. Iar marți, 22 iunie 2021, magistrații de la CSJ au respins recursul CEC împotriva deciziei CA prin care au fost anulate anexele privind deschiderea a 139 și respectiv 146 de secții de vot în străinătate, a fost obligat CEC să-și revizuiască deciziile și să aprobe altă hotărâre. Articolul CEC va deschide 150 de secții de votare peste hotare pentru alegerile parlamentare din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
19:00
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a anunțat rezultatele evaluării cererilor de finanțare transmise în cadrul sesiunii de finanțare nerambursabilă aferentă anului 2021. Cele mai multe proiecte aprobate sunt cele dedicate educației (53), urmate de mass-media (16), cultură (11), reintegrare (8), societate civilă (1), ceea ce corespunde priorităților legate de păstrarea limbii române ca limbă maternă în comunitățile românești din afara României. Astfel, unul dintre cele mai bine punctate proiecte în urma evaluării a fost cel al Consiliul Județean Suceava, România care se referă la un „Sprijin acordat elevilor români din regiunea Cernăuți pentru păstrarea și promovarea culturii românești - 2021”. Acest proiect a primit 89,33 de puncte și va fi finanțat cu 75.690 de lei. Al doilea proiect care a fost punctat bine, cu 86 de puncte, are ca beneficiar Fundația „Român în Olanda”, se referă la „Predarea limbii române și cunoașterea rădăcinilor noastre în Olanda 2021” și va primi 100.000 de lei. Pe a treia poziție cu 85,67 de puncte se regăsește proiectul „Școala Populară de Artă și Civilizație Românească din Cernăuți – sursă strategică pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor din Regiunea Cernăuți. Anul VII”, al cărui beneficiar este Organizația Publică regională „Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți”, din Ucraina. Proiectul respectiv va fi finanțat cu 96.700 de lei. Din cele 89 de proiecte aprobate pentru finanțare, 10 sunt din Ucraina, iar 5 din Serbia. De asemenea, în lista integrală a proiectelor aprobate, care poate fi văzută aici, se regăsesc țări precum Italia, Spania, Albania, Grecia și altele. Orele de limba română, școlile de duminică, dar și educația prin tradiții și obiceiuri reprezintă 60% din numărul total al proiectelor. Astfel, Guvernul României, prin DRP, susține eforturile diasporei și ale comunităților istorice pentru re-mândrirea românilor din afara granițelor cu țara lor. Eventualele contestații la rezultatele evaluării cererilor de finanțare se pot depune prin e-mail la adresa proiecte@dprp.gov.ro, în cel mult 3 zile lucrătoare de la comunicarea rezultatelor, iar rezultatul contestațiilor va fi publicat pe pagina www.dprp.gov.ro, secțiunea „Finanțare”. Articolul Ce proiecte vor beneficia de sprijin din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni apare prima dată în InfoPrut.
Ieri
16:50
Comuna Moșna din județul Iași și satul Capaclia din raionul Cantemir desfășoară împreună în această perioadă Festivalul Moldovenilor, cu implicarea primarilor localităților de pe ambele maluri ale Prutului, notează Ziarul Național. Prima parte a evenimentului, ghidat de primarii Georgel Popa și Ilie Stavilă, a avut loc pe 20 iunie la Moșna, unde a participat o delegație din localitatea din Republica Moldova. „România-R. Moldova. Moșna-Capaclia. Suntem un neam, un grai, o istorie, un cântec”, a răsunat duminica trecută pe scena de la Moșna. Duminică, pe 27 iunie, Festivalul Moldovenilor va avea loc și la Capaclia, începând cu ora 16,00. Pe lângă ansamblurile din cele două localități, pe scena festivalului vor urca nume cunoscute ale muzicii populare din România și R. Moldova, precum Mioara Velicu, Ion Paladi, Ansamblul folcloric „Plăieșii” sau Fetele de la Botoșani. Localitățile Moșna din județul Iași și satul Capaclia din raionul Cantemir au accesat în anul 2020 un proiect de cooperare transfrontalieră prin intermediul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova, cu finanțare prin Instrumentul European de Vecinătate. Proiectul „Here arE ouR traditIons The pAst alonG futurE” (HERITAGE) vizează promovarea culturii locale și păstrarea patrimoniului istoric din teritoriile beneficiarilor implicați. Moșna și Capaclia sunt două așezări vechi din România și Republica Moldova care au o moștenire cultural-istorică ce se impune a fi păstrată și promovată. Valoarea totală a proiectului, care include și organizarea Festivalului Moldovenilor, este de 110.113 euro, din care 11% reprezintă partea de cofinanțare. Articolul Festival pe ambele maluri ale Prutului: Suntem un neam, un grai, o istorie, un cântec apare prima dată în InfoPrut.
15:50
Alianța pentru Unirea Românilor condamnă decizia Ministerului Educației de la Chișinău de a-l demite, în mod abuziv, pe directorul Liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol, Ion Iovcev, singurul bastion al românismului din regiunea transnistreană. „Cât de josnic trebuie să cobori să te ascunzi sub pretextul „limitei de vârstă" și să înlături cei mai patrioți oameni ai neamului doar pentru că sunt „incomozi"? Regimul mafiot Dodon-Plahotniuc-Şor, prin vocea ministrei comuniste Lilia Pogolşa, a întrecut orice măsură, iar acest gest demonstrează încă odată disperarea şi frica lor de a pierde puterea. Solicităm public ca directorul Ion Iovcev să fie repus în funcţie, pentru că este un adevărat sacrificiu să te lupți 30 de ani cu un regim separatist, ilegal și abuziv”, a declarat Vlad Bileţchi, preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor. Reacția AUR vine după ce ieri, directorul liceului românesc din Tiraspol a fost eliberat din funcție de Lilia Pogolșa, ministrul Educației de la Chișinău. Anunțul a fost făcut chiar de Ion Iovcev, care a precizat că a fost informat despre faptul că aceasta este ultima sa zi de muncă printr-un apel telefonic. În replică, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a subliniat pentru presa de la Chișinău, că „în conformitate cu prevederile Codului muncii, funcția de director poate fi deținută până la vârsta de 65 de ani, iar Ion Iovcev a atins vârsta de 70 de ani”. Menționăm că Ion Iovcev este un apărător al drepturilor copiilor din stânga Nistrului la studii în limba română. De-a lungul timpului, directorul liceului românesc de la Tiraspol a fost persecutat și hărțuit de reprezentanții regimului separatist pentru viziunile sale proromânești. Articolul AUR condamnă demiterea abuzivă a directorului liceului românesc de la Tiraspol apare prima dată în InfoPrut.
15:40
Un fragment din moaștele Sf. Ier. Dionisie, Episcopul Cetății Albe – Ismail, va fi așezat spre cinstire în biserica Parohiei Sascut Sat, județul Bacău, începând cu data de 03 iulie 2021, anunță Basilica.ro. Anunțul a fost făcut de părintele Paroh Alexandru Grigoraș pe pagina personală de Facebook. „Vă anunțăm cu bucurie faptul că, din mila lui Dumnezeu, anul acesta, cu ocazia hramului de vară al parohiei noastre: Duminica tuturor Sfinților Români, parohia noastră a primit în dar, din bunăvoința Părintelui Arhimandrit Porfirie Dobre, Stareț al Mănăstirii Sireți din Rep. Moldova, un fragment din Sfintele Moaşte ale Sf. Ier. Dionisie, Episcopul Cetății Albe – Ismail, un ierarh basarabean, mărturisitor al credinței creştine şi luptător pentru păstrarea conştiinței de neam pentru românii basarabeni, în perioada ocupării abuzive a Basarabiei de către trupele ruseşti bolşevice”, a scris preotul Alexandru Grigoraș. Clericul a anunțat că racla va fi așezată în biserica parohială la slujba Vecerniei spre Duminica Sfinților Români, sâmbătă, 03 iulie 2021, de la ora 16,00. În acest post, pentru a-l cunoaşte mai bine pe noul lor sfânt ocrotitor, preotul le va împărți credincioșilor câte un exemplar din „Viața şi Acatistul Sfântului Ierarh Dionisie”. Tot în preajma hramului, în perioada 30 iunie – 3 iulie 2021, va fi organizată Şcoala de vară pentru copiii parohiei Sascut Sat – Schineni. Articolul Moaștele Sf. Ier. Dionisie, Episcopul Cetății Albe din Ismail, aduse într-o biserică din Bacău apare prima dată în InfoPrut.
14:30
Noua cruce de la mormântul lui Simeon Galiţchi, membru al Sfatului Ţării de la Chişinău, semnatar al Actului Unirii Basarabiei cu România, în data de 27 martie 1918, care-şi doarme somnul de veci în cimitirul din satul Donduşeni, a fost sfințită marți de PS Antonie, Episcop de Bălți. Slujba de sfinţire a crucii de la mormânt a fost urmată de Conferinţa pastoral-misionară „Cimitirul – loc al întâlnirii între generaţii” desfăşurată la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavrii” din satul Donduseni, raionul Donduşeni. La Conferinţă a participat Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicodim Petre, Stareţul Mănăstirii Bucium şi Consilierul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a prezentat meditaţia „Cimitirul – loc al întâlnirii între generaţii”, PC părinte Neculai Dorneanu, Inspector eparhial în cadrul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor şi Dl Colonel (rez) Teofil-Emil Bălteanu din Iaşi, care a vorbit despre ostaşul român şi contribuţia lui la Unirea românilor. Conferinţa a fost organizată în contextul declarării anului 2021, în Patriarhia Română, ca „An comemorativ al celor adormiţi în Domnul, valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”. Lucrările de instalare a noii cruci la mormântul lui Simeon Galiţchi a fost coordonate de părintele Roman Botezat, consilier al Episcopiei de Bălţi. La Conferinţă a fost prezent şi Excelenţa Sa, Petrişor-Ionel Dumitrescu, Consulul general al României la Bălţi. Articolul A fost sfinţită crucea de la mormântul lui Simeon Galiţchi, deputat din Sfatul Ţării apare prima dată în InfoPrut.
12:50
Miniștri de externe din R. Moldova, Ucraina și Georgia vor desfășura, la 24 iunie 2021, în premieră o vizită de lucru comună la instituțiile Uniunii Europene din Bruxelles, în formatul Trio Asociat.  Astfel, Aureliu Ciocoi, Dmytro Kuleba și David Zalkaliani, vor avea o întrevedere comună cu Josep Borrell Fontelles, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate. De asemenea, în marja vizitei vor fi desfășurate întrevederi cu Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Olivér Várhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere, și membrii Parlamentului European responsabili decooperarea cu cele trei țări asociate. Agenda oficialilor va fi axată pe perspectivele pregătirii Summit-ului Parteneriatului Estic preconizat pentru finele anului curent și aprofundarea cooperării cu UE în ceea ce ține implementarea Acordurilor de Asociere. Totodată, pe 24 iunie, miniștrii de externe vor participa în cadrul unui panel public organizat de Fundația Konrad Adenauer. Articolul Șefii diplomațiilor R. Moldova, Georgiei și Ucrainei, vizită comună la Bruxelles, în formatul Trio Asociat apare prima dată în InfoPrut.
00:20
„Fii oaspetele nostru, din nou, în Moldova!”. Acesta este sloganul unui inedit spot de promovare a turismului din Republica Moldova, prin care vizitatorii sunt îndemnați să redescopere savoarea bucatelor, tradițiile și locurile pitorești de pe aceste meleaguri.  „Fii oaspetele nostru, din nou! Hai să-ți arătăm ce-am făcut în ultimul an și ce am pregătit mai nou, aici, în Moldova, pentru revederea mult așteptată, după o perioadă pandemică. Și dacă s-a aprins focul dorului, distribuie invitația noastră video pe pagina ta, ca să ai mai mulți prieteni de drum”, a îndemnat echipa Moldova Travel. Menționăm că în 2020 pandemia a afectat toate sectoarele economice, în mod special turismul autohton. Astfel a fost înregistrată cea mai mare scădere a numărului de turiști străini care au vizitat Republica Moldova, cu aproape 13.000 mai puțini decât în 2019. https://www.youtube.com/watch?v=V32Dba80Bn4&t=119s&ab_channel=Moldova.travel Articolul A fost lansat un spot inedit de promovare a turismului din R. Moldova: „Fii oaspetele nostru, din nou!” apare prima dată în InfoPrut.
22 iunie 2021
23:50
Vladimir Voronin, unul dintre liderii Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, a fost numit „trădător” de un etnic rus, care a participat recent la o întâlnire electorală de la Orhei.  Alegătorul s-a referit, în mod special, la alianța dintre comuniști și socialiști, subliniind că în trecut atât Voronin, cât și Dodon și-au aruncat replici acide. „Noi am văzut ce a fost atunci când dvs. ați fost la putere, la fel cum am văzut ce a fost atunci când Igor Dodon a fost în fruntea statului. Din păcate, am putut constata un nivel scăzut al sistemului medical și un nivel ridicat al corupției (...). Noi, rușii, vă spunem dvs. că ne-ați trădat, pentru că limba rusă așa și nu a mai devenit de stat. Ce a fost ieri și astăzi am văzut, acum ne interesează ce va fi mâine? La ce să ne așteptăm de la alianța cu socialiștii, dacă noi toți am văzut cum ați vorbit până acum despre Igor Dodon? Am văzut ce făcea Dodon cu Plahotniuc, cum dădeau și primeau pungi, cum a fost guvernarea și conducerea lor... Noi am văzut toate aceste lucruri. Cum considerați ce este această alianță, având în vedere că ați spus că niciodată nu vă veți alătura cu trădătorii, cu cei care au trădat patria, iar Dodon a spus anterior, în repetate rânduri, că important este ca dvs. să nu trădați oamenii? Acum cum considerați este Dodon un trădător? Și oare nu sunteți un trădător și dvs. după toate acestea? Și noi, cetățenii R. Moldova care nu vrem să plecăm de aici, la ce să ne așteptăm de la dvs.?”, a întrebat alegătorul, potrivit unui clip video publicat de agora.md. În replică, comunistul Vladimir Voronin a menționat că toate acțiunile pe care Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor le va întreprinde atunci când va ajunge în Parlamentul de la Chișinău figurează în programul electoral, iar cât privește relațiile sale cu Igor Dodon, „noi am ajuns la un acord că interesele țării sunt mai presus”. Amintim că, la începutul lunii mai, PSRM în frunte cu Igor Dodon și PCRM condus de Vladimir Voronin, au decis să participe la alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova în cadrul unui bloc electoral. Acordul dintre socialiști și comuniști a venit după o lungă perioadă în care liderii celor două formațiuni s-au jignit reciproc, inclusiv public. Vladimir Voronin l-a calificat în repetate rânduri președinte neconstituțional și „trădător” pe Igor Dodon, după ce acesta a părăsit PCRM. În replică, Dodon l-a numit pe Voronin „bătrânel mincinos”. Articolul Voronin, numit ,,trădător” de un etnic rus: ,,La ce să ne mai așteptăm de la alianța cu socialiștii?” apare prima dată în InfoPrut.
22:50
Comisia Electorală Centrală a aprobat modelul și textul buletinului de vot pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova.  Astfel, buletinele de vot vor avea o lungime de peste jumătate de metru, mai exact 580 de milimetri (58 cm) și lățimea de 140 de milimetri (14 cm). Partea de sus va conține inscripția „BULETIN DE VOT”, iar sub aceasta se va scrie tipul scrutinului și data desfășurării. Mai jos se aplică două numere: în partea stângă – numărul de ordine al circumscripției electorale, iar în partea dreaptă – numărul de ordine al secției de votare. Buletinul de vot va fi divizat în 23 de patrulatere. În partea stângă a fiecărui patrulater se va imprima simbolul concurentului electoral, în centrul patrulaterului se va înscrie denumirea partidului, mișcării social-politice, blocului electoral sau inscripția „candidat independent”. Concurenții electorali se vor înscrie în buletinul de vot cu litere majuscule în ordinea stabilită de CEC. Buletinul de vot se va tipări pe hârtie opacă (mată) de culoare gri afumat. Totodată, CEC a stabilit ordinea de înscriere a concurenților electorali în buletinul de vot pentru alegerile în Parlamentul Republicii Moldova din 11 iulie 2021, după cum urmează: 1. Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”; 2. Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”; 3. Blocul electoral „RENATO USATÎI”; 4. Partidul Politic „Șor”; 5. Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate; 6. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor; 7. Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa - Надежда” ; 8. Partidul Democrat din Moldova; 9. Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”; 10. Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”; 11. Partidul Politic „Democraţia Acasă”; 12. Partidul Politic „NOI”; 13. Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”; 14. Partidul Politic ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR; 15. Partidul Politic Partidul Verde Ecologist; 16. Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii”; 17. Partidul Politic „Puterea Oamenilor”; 18. Partidul Regiunilor din Moldova; 19. Partidul „Patrioții Moldovei”; 20. Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”; 21. PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ; 22. Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii; 23. Veaceslav Valico (candidat independent). Articolul Buletinele de vot la alegerile parlamentare din R. Moldova vor avea peste jumătate de metru apare prima dată în InfoPrut.
22:30
Republica Moldova va primi noi doze de vaccin împotriva coronavirus produse în SUA, a anunțat Casa Albă, care va distribui la nivel global 55 de milioane de doze de vaccin, transmite Reuters, citat de digi24.ro. Planul îndeplinește angajamentul președintelui Joe Biden de a împărți 80 de milioane de vaccinuri produse în SUA țărilor din jurul lumii. Președintele a schițat prioritățile sale pentru primele 25 de milioane de doze din acel angajament, menționează sursa citată. SUA au fost presate să împartă mai multe vaccinuri cu state care încă se luptă cu noul coronavirus și cu variantele sale. În contextul în care tot mai mulți americani se vaccinează, Casa Albă s-a concentrat mai mult spre trimiterea vaccinurilor la nivel internațional. Dintre cele 55 de milioane de doze, 41 de milioane vor fi distribuite prin COVAX, a spus Casa Albă, aproximativ 14 milioane fiind trimise către America de Sud și Caraibe, 16 milioane către Asia, și aproape 10 milioane către Africa. Celelalte 25%, sau aproximativ 14 milioane de doze, vor fi împărțite cu „prioritățile regionale”, inclusiv Columbia, Argentina, Iraq, Ucraina, Cisiordania și Gaza. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, spune că SUA au avut probleme logistice în a transporta vaccinurile către alte națiuni. „Avem destule doze să împărțim cu lumea, însă aceasta este o provocare logistică herculeană”, le-a spus ea reporterilor, adăugând că informațiile privind siguranța și reglementările trebuie împărțite, și totodată trebuie asigurate temperaturile adecvate pentru stocare, iar barierele lingvistice câteodată trebuie depășite. Cele 55 de milioane de doze vor fi luate din stocurile SUA de vaccinuri Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson, iar dacă serul AstraZeneca primește undă verde de la Administrația pentru Siguranță Alimentară și Farmaceutică, ar putea fi de asemenea inclus. Casa Albă a transmis că vrea să prioritizeze dozele pentru lucrătorii din domeniul sănătății și cei care au cel mai mare risc. Partenerii internaționali sunt nerăbdători să primească ajutorul SUA. Biden a anunțat că SUA va cumpăra 500 de milioane de doze Pfizer și le va dona celor mai sărace țări. Astfel, SUA va împărți prin COVAX statelor următoare: America de Sud (aproape 14 milioane de doze) Brazilia, Argentina, Columbia, Peru, Ecuador, Paraguai, Bolivia, Uruguai, Guatemala, El Salvador, Honduras, Haiti și alte state din Comunitatea Caraibelor, Republica Dominicană, Panama și Costa Rica. Asia (aproape 16 milioane de doze) India, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka, Afganistan, Maldive, Bhutan, Filipine, Vietnam, Indonezia, Thailanda, Malezia, Laos, Papua Noua Guinee, Taiwan, Cambodia și Insulele din Pacific. Africa (aproape 10 milioane de doze) Statele destinatare vor fi selectate în coordonare cu Uniunea Africană. Prin distribuire directă: Columbia, Argentina, Haiti, alte state CARICOM, Republica Dominicană, Costa Rica, Panama, Afghanistan, Bangladesh, Pakistan, Filipine, Vietnam, Indonezia, Africa de Sud, Nigeria, Kenya, Ghana, Cabo Verde, Egipt, Iordania, Iraq, Yemen, Tunisia, Oman, Cisiordania și Gaza, Ucraina, Kosovo, Georgia, Moldova și Bosnia. Articolul Republica Moldova, printre statele care vor primi vaccin din partea SUA apare prima dată în InfoPrut.
22:00
Decizia ministrului Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova, Lilia Pogolșa, de a-l elibera din funcție pe Ion Iovcev, directorului liceului românesc de la Tiraspol, a stârnit nedumerire și critici la Chișinău.  „Un stat de paie, cu oameni de stat de doi bani!”. Astfel a comentat analistul politic Anatol Țăranu, decizia ministrului în exercițiu, subliniind că „directorul Liceului Român Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev – figură emblematică a Republicii Moldova a fost tratat cu dispreț de oficialitățile statului”. La rândul său, Igor Munteanu, candidat pe lista Platformei DA la scrutinul electoral din 11 iulie 2021, a menționat că indiferent de motive care stau la bază acesteia, decizia respectivă este proastă și poate fi considerată un cadou pentru separatiștii de la Tiraspol. „De 29 de ani acest liceu este simbolul rezistenței prin educație. Iar Iovcev este inima acestui liceu și-n târgul Tiraspolului. Nu l-au clintit amenințările, nici lipsurile, nici intemperiile politice. Nu l-au intimidat cazacii ai nici „sherifii”. Și-au adus aminte acum. Indiferent de motive, cei implicați vor plăti un blam al trădării și al lipsei de respect pentru directorul liceului. Domnul Iovcev e un cui prea mare bătut in acest liceu ca sa-l poate scoate românofobii din actualul guvern. Sa nu le permitem”, a îndemnat Igor Munteanu. Cu o reacție în acest sens a venit și Tatiana Potîng, candidată pe listele AUR la alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova. „Decizia ministrei educației, culturii și cercetării de a-l demite, într-o manieră impardonabilă, pe domnul Ion Iovcev, unul dintre cei mai vrednici români, cel care a rezistat decenii în șir presiunilor regimului de la Tiraspol, este de-a dreptul revoltătoare”, a punctat reprezentanta AUR. Amintim că astăzi, Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, a fost eliberat din funcție de Lilia Pogolșa, ministrul Educației de la Chișinău, după aproape trei decenii de activitate în fruntea instituției de învățământ cu predare în limba română. Articolul Reacții la Chișinău după demiterea directorului liceului românesc de la Tiraspol: „Un stat de paie, cu oameni de stat de doi bani!” apare prima dată în InfoPrut.
21:00
România va finanța, în baza unui proiect, reparația capitală a căminului nr. 3 a Universității de Stat B.P. Hașdeu din Cahul. Anunțul a fost făcut de Nicolae Dandiș, primarul orașului Cahul, care a primit asigurări în acest sens în cadrul unei vizite la București.  Potrivit sursei, activitatea sa ca primar este de a căuta resurse, sprijin și proiecte capabile să rezolve anumite probleme din localitate, iar vizita la București a fost motivată de acest lucru. În context, Nicolae Dandiș a precizat că edificiul căminului nr. 3 a Universității de Stat B.P. Hașdeu din Cahul, care acum se află într-o stare deplorabilă, va fi reabilitat cu sprijinul României. „Vorbim despre un buget de circa 40 milioane de lei sau aproape două milioane de euro. În acest an dorim să începem lucrările, va dura poate partea de documentație, aprobări pentru că foarte mult depinde și de autoritățile centrale. Ce ține de partea română există toate angajamentele, dar sperăm că și aici să se facă lumină cât mai repede și să existe aprobări din partea Chișinăului”, a subliniat primarul orașului Cahul. Totodată, sursa a punctat că reparația acestui edificiu, care se află în centrul orașului pe lângă faptul că va oferi noi oportunități pentru tineri, va fi și un spațiu care va arăta bine în municipiul Cahul. „Va fi un cămin total reparat, cu spații de cazare pentru studenții Universității B.P. Haşdeu, pentru lucrătorii din cadrul instituției, dar și pentru studenții Universității „Dunărea de Jos", motiv principal pentru care România vrea să susțină acest proiect”, a mai spus Nicolae Dandiș pentru ziuadeazi.md.  Articolul România asigură condiții mai bune pentru studenții Universității de Stat „B.P. Hașdeu” din Cahul apare prima dată în InfoPrut.
21:00
Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Vlad Bilețchi, a avut un mesaj la împlinirea a 80 de ani de la eliberarea Basarabiei, nordului Bucovinei și a ținutului Herța. „După 35 zile, soldații români ajungeau la Nistru, reușind să readucă teritoriile românești sub un singur tricolor, alungând Armata Roșie de pe teritoriul național. „Ostași, vă ordon: Treceți Prutul” nu este un simplu îndemn la luptă, este un simbol al curajului, al rezistenței și al dragostei față de frații români luați cu forța de sovietici și batjocoriți în ultimul hal. În pofida conjuncturii geopolitice șubrede, România a luat atunci o decizie istorică, întrucât, în acel moment, exista un singur scop – refacerea teritorială a României. Eroii nu mor niciodată, iar această faptă eroică trebuie să fie o lecție de viață până în ziua de astăzi”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele AUR. Tot astăzi, 22 iunie, se împlinesc 29 de ani de la încheierea celor mai sângeroase lupte din Basarabia – masacrul de la Tighina din 22 iunie 1992. Atunci, pe pământul Tighinei au rămas să zacă tineri ostași abia încorporați în armată. „La 29 de ani de la acest masacru, trupele ruse continuă să staționeze ilegal pe teritoriul de est al Republicii Moldova, iar cel mai recent incident - atunci când milițienii separatiști au pus o bandă cu țepi în fața autocarului AUR, demonstrează că suntem încă ținta războiului hibrid al Federației Ruse, iar o bună parte dintre cetățenii noștri sunt ostaticii unui regim barbar și ilegal”, a precizat Bilețchi. Se estimează că, în urma luptelor de la Tighina, şi-au pierdut viața aproximativ 200 de militari şi civili basarabeni, iar alți 300 au fost răniți. Articolul Vlad Bilețchi (AUR), la 80 de ani de la eliberarea Basarabiei: Efortul și sacrificiul înaintașilor noștri nu trebuie date uitării apare prima dată în InfoPrut.
19:30
Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, a fost eliberat din funcție de Liliana Pogolșa  ministrul Educației de la Chișinău, după aproape trei decenii de activitate în fruntea instituției de învățământ cu predare în limba română. Anunțul a fost făcut de Ion Iovcev, care a precizat că a fost informat despre faptul că astăzi este ultima sa zi de muncă printr-un apel telefonic. „…După ce am trecut prin Covid-19, după ce am supraviețuit în urma accidentului rutier grav… după ce viceprim-ministru pentru reintegrare a refuzat unui angajat de la Biroul de Reintegrare să mă felicite cu ocazia zilei mele de naștere… …după ce am primit diploma MECC… a urmat și „surpriza”, semnată de ministrul în exercițiu Liliana Pogolșa -ordinul de eliberare din funcția de director al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol… Și asta se întâmpla în ajunul aniversarii de 30 de ani ai instituției, în fruntea căreia am fost mai bine de 29 de ani… M-am dedicat în întregime acestei scoli, sufletul și inima îi aparține liceului, copiilor N-am crezut că doar printr-un singur sunet de telefon… se poate de…. și doar să-ți spună că azi este ultima zi de muncă..”, a scris directorul liceului românesc din Tiraspol pe Facebook. În replică, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a subliniat pentru presa de la Chișinău, că „în conformitate cu prevederile Codului muncii, funcția de director poate fi deținută până la vârsta de 65 de ani, iar Ion Iovcev a atins vârsta de 70 de ani”. Menționăm că Ion Iovcev este un apărător al drepturilor copiilor din stânga Nistrului la studii în limba română. De-a lungul activității sale, a fost supus mai multor provocări din partea regimului ilegal de la Tiraspol. Bunăoară în 2014, acesta a fost reținut pentru jumătate de zi în apropiere de Tighina de către miliția transnistreană. El este deținător al Ordinului Republicii. În 2014 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României", distincție oferită de fostul președinte al României, Traian Băsescu, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru contribuţia la afirmarea şi apărarea identităţii etnice şi culturale a comunităţilor româneşti. Articolul Liceul românesc de la Tiraspol a rămas fără directorul Ion Iovcev apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:20
Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, a fost eliberat din funcție de Liliana Pogolșa  ministrul Educației de la Chișinău, după aproape trei decenii de activitate în fruntea instituției de învățământ cu predare în limba română. Anunțul a fost făcut de Ion Iovcev, care a precizat că a fost informat despre faptul că astăzi este ultima sa zi de muncă printr-un apel telefonic. „…După ce am trecut prin Covid-19, după ce am supraviețuit în urma accidentului rutier grav… după ce viceprim-ministru pentru reintegrare a refuzat unui angajat de la Biroul de Reintegrare să mă felicite cu ocazia zilei mele de naștere… …după ce am primit diploma MECC… a urmat și „surpriza”, semnată de ministrul în exercițiu Liliana Pogolșa -ordinul de eliberare din funcția de director al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol… Și asta se întâmpla în ajunul aniversarii de 30 de ani ai instituției, în fruntea căreia am fost mai bine de 29 de ani… M-am dedicat în întregime acestei scoli, sufletul și inima îi aparține liceului, copiilor N-am crezut că doar printr-un singur sunet de telefon… se poate de…. și doar să-ți spună că azi este ultima zi de muncă..”, a scris directorul liceului românesc din Tiraspol pe Facebook. În replică, Liliana Pogolșa  ministrul Educației, a declarat pentru presa de la Chișinău, că Ion Iovcev „a împlinit anterior frumoasa vârstă de 70 de ani, iar conform Codului Muncii, poate deține funcția respectivă doar până la această vârstă”. Menționăm că Ion Iovcev este un apărător al drepturilor copiilor din stânga Nistrului la studii în limba română. De-a lungul activității sale, a fost supus mai multor provocări din partea regimului ilegal de la Tiraspol. Bunăoară în 2014, acesta a fost reținut pentru jumătate de zi în apropiere de Tighina de către miliția transnistreană. El este deținător al Ordinului Republicii. În 2014 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României", distincție oferită de fostul președinte al României, Traian Băsescu, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru contribuţia la afirmarea şi apărarea identităţii etnice şi culturale a comunităţilor româneşti. Articolul Directorul liceului românesc din Tiraspol, eliberat din funcție apare prima dată în InfoPrut.
14:40
Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică de la Chișinău a primit un lot de echipamente medicale de protecție din partea Grupului de companii Taparo din România, membru al Camerei de Comerț și Industrie Maramureș. Donația, cu valoare de aproximativ 1,2 milioane de lei moldovenești, constă din măști chirurghicale tip II – 882.000, măști igienice – 118.000, măști FFP2 1504-10.880 și combinezoane impermeabile – 1000. Lotul va fi repartizat subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, laboratoarelor regionale, dar și echipelor mobile pentru imunizare împotriva COVID-19. „Ne exprimăm mulțumirea pentru acest gest de susținere și solidaritate la consolidarea capacităților sistemului medical din țară. Aceste echipamente de protecție vor asigura activitatea specialiștilor ANSP în condiții de siguranță pentru prevenirea răspândirii pandemiei COVID-19”, a declarat Secretarul de Stat al Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Denis Cernelea. Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, a vorbit despre disponibilitatea mediului de afaceri din R. Moldova care este deschis pentru a oferi tot sprijinul în lupta cu pandemia și desfășurarea procesului de imunizare, care este primordial pentru a continua activitatea companiilor din țară în condiții sigure și a reveni la normalitate după declinul înregistrat în anul precedent. În context, Harea a adus sincere mulțumiri Camerei de Comerț și Industrie Maramureș pentru colaborarea și susținerea continuă. Vasile Guștiuc, directorul interimar al ANSP şi-a exprimat recunoştinţa şi a mulţumit pentru acest gest în contextul situației epidemiologice prin COVID-19, când eforturile întregii societăţi trebuie să fie consolidate în combaterea răspândirii infecţiei. Donația a fost realizată prin intermediul Asociației Profesionale Neguvernamentale de Asistență Socială ASSOC din România. Articolul Mediul de afaceri din România, alături de R.Moldova în lupta cu noul coronavirus apare prima dată în InfoPrut.
13:00
Alianța pentru Unirea Românilor a sesizat Comisia Electorală Centrală a R. Moldova cu privire la incidentul care a avut loc luni, 21 iunie 2021, la punctul de trecere ilegal din orașul Râbnița, când milițienii separatiști au împiedicat deplasarea autocarului formațiunii, punând în fața mijlocului de transport o bandă cu țepi. Astfel, AUR cere autorității electorale centrale intervenția pe marginea acestui caz, precum și implicarea pentru a preveni astfel de incidente grave care periclitează desfășurarea campaniei electorale. „Acest incident reprezintă o încălcare flagrantă a legii or, în condițiile în care Comisia Electorală Centrală a decis deschiderea a 41 de secții de vot pentru alegătorii din regiunea transnistreană, aceștia trebuie să aibă dreptul să fie informați cu privire la candidații electorali și programele lor electorale. În caz contrar, acești alegători sunt privați de dreptul de a cunoaște cu cine votează și sunt ostaticii unui regim autoritar, nedemocratic și ilegal”, se arată în documentul depus de AUR. Sesizarea respectivă vine după ce, la data de 21 iunie 2021, membrii și simpatizanții Alianței pentru Unirea Românilor au mers la așa-numitul punct de control transnistrean care desparte orașele Rezina de Râbnița pentru a informa alegătorii din estul Republicii Moldova, conform legislației în vigoare, despre programul electoral al formațiunii în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. La fața locului, autocarului, care avea inscripționat simbolul electoral al partidului, i s-a interzis înaintarea, iar în fața mijlocului de transport, separatiștii au întins o bandă cu țepi pentru a împiedica deplasarea. î Menționăm că pe lângă incidentul de la punctul de trecere ilegal din orașul Râbnița, AUR a semnalat la CEC și un alt caz ieșit din comun care, de această dată, vizează implicarea ilegală a primarilor afiliați politic în campania electorală. Potrivit formațiunii, în timp ce membrii și simpatizanții AUR erau antrenați într-o acțiune electorală în orașul Basarabeasca, primarul orașului, Valentin Cimpoieș, ales pe listele Partidului Politic „Partidul Nostru” condus de Renato Usatîi, le-a cerut acestora să părăsească localitatea, restricționând astfel dreptul formațiunii de a desfășura activitatea electorală. Articolul După ce a trecut Prutul, AUR vrea să treacă Nistrul apare prima dată în InfoPrut.
12:30
Celebra soprană din Republica Moldova Valentina Naforniţă a lansat un videoclip inedit, în care apare alături de corul din România, Bravissimo, şi interpretează o versiune a piesei „The prayer”. Clipul a fost înregistrat într-o catedrală din Bucureşti şi este interpretat sub bagheta dirijorului corului de copii Bravissimo, Elena Radu. Piesa „The Prayer” a fost lansată în anul 1998 în interpretarea artistei canadiene Celine Dion şi a tenorului Andrea Bocelli, obținând în anul 2000 premiul Grammy pentru cea mai bună colaborare pop vocală. Valentina Naforniță este o soprană de operă din Republica Moldova. Este renumită în special pentru interpretarea operelor de Mozart și repertoriului Bel Canto. https://www.youtube.com/watch?v=_qDsw5gMM80 Articolul Celebra soprană Valentina Naforniţă, videoclip inedit filmat la București alături de corul Bravissimo apare prima dată în InfoPrut.
10:00
Astăzi s-au împlinit 80 de ani de la de la începutul luptei pentru eliberarea Basarabiei și a Nordului Bucovinei. În noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, la ora 02,00, Armata Română a primit de la generalul Ion Antonescu legendarul ordin: „Ostași, treceți Prutul!”. Ordin către Armată, „Ostaşi, V-am făgăduit din prima zi a noii Domnii şi a luptei mele naţionale să vă duc la biruinţă; să şterg pata de dezonoare din cartea Neamului şi umbra de umilire de pe fruntea şi epoleţii voştri. Azi, a sosit ceasul celei mai sfinte lupte, lupta drepturilor strămoşeşti şi a Bisericii, lupta pentru vetrele şi altarele româneşti de totdeauna. Ostaşi, Vă ordon: Treceţi Prutul! Sdrobiţi vrăjmaşii din răsărit şi miazănoapte. Desrobiţi din jugul roşu al bolşevismului pe fraţii noştri cotropiţi. Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbună a Basarabilor şi codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre. Ostaşi, Plecaţi azi pe drumul biruinţelor lui Ştefan cel Mare ca să cuprindeţi cu jertfa voastră ceea ce au supus strămoşii noştri cu lupta lor. Înainte. Fiţi mândri că veacurile ne-au lăsat aci straja dreptăţii şi zid de cetate creştină. Fiţi vrednici de trecutul românesc. Ostaşi, Înainte. Să luptaţi pentru gloria Neamului. Să muriţi pentru vatra părinţilor şi a copiilor voştri. Să cinstiţi prin vitejia voastră amintirea lui Mihai Vodă şi a lui Ştefan cel Mare, a martirilor şi eroilor căzuţi în pământul veşniciei noastre cu gândul ţintă la Dumnezeu. Să luptaţi pentru desrobirea fraţilor noştri, a Basarabiei şi Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vieţii şi a căminurilor batjocorite de păgâni cotropitori. Să luptaţi pentru a ne răzbuna umilirea şi nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele şi Generalul Vostru. Ostaşi, Izbânda va fi a noastră. La luptă. Cu Dumnezeu înainte!” General Ion Antonescu 22 iunie 1941 Atunci, România a intrat în războiul de eliberare a Basarabiei și Bucovinei de Nord de sub ocupația Uniunii Sovietice, provincii răpite printr-un dictat ce retrasa zonele de influență ale Germaniei naziste și Rusiei bolșevice, Pactul Ribentropp – Molotov semnat la 23 august 1939. România pierduse în 1940, pe lângă Basarabia și Bucovina, și Transilvania de Nord, dar și două județe din sudul Dobrogei, Caliacra și Durostor. Bătălia pentru Basarabia și Bucovina de Nord a impus și pierderi în vieți omenești, răniți și dispăruți. La 27 iulie 1941, întreg teritoriul istoric românesc din Est fusese eliberat, iar românii din provinciile istorice au salutat cu entuziasm eliberarea. https://www.youtube.com/watch?v=apfkoq_Jmcs Articolul 80 de ani de la începutul luptei pentru eliberarea Basarabiei și a Nordului Bucovinei: „Ostași, vă ordon: Treceți Prutul!” apare prima dată în InfoPrut.
21 iunie 2021
23:00
O delegație a reprezentanților sectorului 5 din București, în frunte cu primarul Cristian Popescu Piedone, a întreprins astăzi o vizită de lucru la Primăria municipiului Chișinău  în contextul stabilirii relațiilor de înfrățire și colaborare cu sectorul Râșcani al acestui oraș.  Astfel, Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 5 al municipiului București, a declarat că acordarea unui ajutor bazat pe implementarea de proiecte, aplicații cu titlu gratuit (gestionarea parcărilor publice, cartografierea orașului), precum și schimbul de experiență este o reală plăcere pentru partea română. Potrivit edilului sectorului 5 din București, semnarea acordului de înfrățire cu sectorul Râșcani va aduce doar beneficii locuitorilor din Chișinău. La rândul său, Ion Ceban, primarul de Chișinău, a mulțumit colegilor din București pentru ca au dat curs inițiativei de a consolida relațiile de prietenie, care vin să confirme acordurile de colaborare încheiate cu alte sectoare din municipiul București. Totodată, acesta a menționat că municipiul Chișinău are nevoie de experiența și expertiza colegilor din București, pentru soluționarea problemelor pe diverse domenii, în special pentru implementarea proiectelor privind parcările publice. Pe durata aflării la Chișinău, în perioada 21-23 iunie, curent delegația din București va efectua vizite la diverse obiective din oraș, inclusiv cele realizate cu suportul României. De asemenea, părțile vor avea discuții pe marginea proiectelor care urmează a fi realizate în colaborare. Articolul Sectorul 5 din București se va înfrăți cu un sector din Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
22:30
Comisia Electorală Centrală a R. Moldova a anunțat că la momentul finalizării procedurii de actualizare a listelor electorale în Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși 3 282 837 cetățeni cu drept de vot. Din numărul total de alegători:  2 786 446 sunt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II din țară; 237 700- nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării; 258 691- cetățenii cu drept de vot care au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituţionale ale Republicii Moldova. Comisia Electorală Centrală a mai subliniat că listele electorale au fost tipărite și transmise autorităților administrației publice locale și birourilor electorale ale secțiilor de votare. În acest context, alegătorii sunt invitați să verifice corectitudinea înscrierii datelor din listele electorale atât la biroul electoral al secției de votare care corespunde domiciliului sau reședinței valabile, cât și pe pagina web oficială a Comisiei, accesând butonul „Verifică-te în Registrul de Stat al Alegătorilor” sau direct pe liste.cec.md, selectând regiunea, localitatea și secția de votare la care sunt arondați. Amintim că modificări în listele electorale pot fi solicitate cel târziu în ziua precedentă zilei alegerilor, adică până pe 10 iulie 2021.  Articolul Pe câți alegători mizează partidele din Republica Moldova la alegerile din 11 iulie apare prima dată în InfoPrut.
22:20
Articolele de mobilă fabricate în Republica Moldova vor fi exportate pe piața din România într-o cantitate mult mai mare. Noile posibilități au fost oferite în cadrul programului Export Mission inițiat de Agenția de Investiții, unde producătorii de la Chișinău au discutat ofertele de parteneriat cu 15 potențiali importatori de renume de la București. Întâlnirile au avut loc în perioada 26 aprilie – 11 mai, iar acum reprezentanții companiilor din R. Moldova urmează să livreze articole pentru a fi testate în România, anunță, într-un comunicat, Agenția de Investiții. În cadrul programului Export Mission au fost contactați peste 247 de reprezentanți ai companiilor din România, cu 15 dintre aceștia fiind organizate peste 81 de întâlniri online. Producătorii moldoveni și-au prezentat ofertele și produsele, adaptate la cererea de piață din România, reușind astfel să atragă interesul importatorilor români. Una dintre companiile participante la Export Missions a fost lansată în 2008 și are ca domeniu de activitate proiectarea și realizarea mobilierului tapițat după standardele internaționale. În prezent, compania exportă în Franța și România. „Am stabilit câteva contacte cu companii prestigioase din România care au rămas interesați de articolele de mobilă fabricate de noi. Acum realizăm o comandă pentru una dintre companiile din cadrul misiunii, pe care urmează să o livrăm în aceste zile. Misiunea de Export ne-a oferit posibilitatea să stabilim legături cu importatorii și să ne conformăm cerințelor lor pentru a fi atractivi ca parteneri de export”, a declarat Tudor Tutunaru, director de companie. O altă companie care participant la programul Export Mission a stabilit întâlniri cu 7 importatori din România. Fondată în 2005, compania s-a dezvoltat pe piața locală ca un importator și furnizor, iar din 2018 produce canapele modulare fără structura rigidă. Republica Moldova are în prezent aproape 400 de producători activi în industria mobilă și angajează în acest sector peste 5.300 de persoane. Programul EXPORT MISSION se înscrie în cadrul Proiectului Ameliorarea Competitivității, finanțat de Banca Mondială, care vine în sprijinul Guvernului Republicii Moldova. Proiectul contribuie la creșterea competitivității la export a agenților economici prin intermediul finanțărilor nerambursabile și a liniei de credit pentru exportatori. Articolul Mobila fabricată în Republica Moldova, la mare căutare pe piața din România apare prima dată în InfoPrut.
22:00
Eleve ale liceelor din Republica Moldova și România au obținut medalii de aur, argint și bronz în cadrul primei ediții a Olimpiadei Europene de Informatică pentru fete. Concursul, organizat de Elveția, s-a desfășurat online în perioada 14 – 19 iunie. La competiție au participat 156 de eleve din 43 de state, Republica Moldova fiind reprezentată de Mădălina Griza și Corina Doni, iar România de Iulia Hosu, Ruxandra-Laura Nanu, Alexandra Mihaela Nicola și Iulia Slanina. Mădălina Griza, elevă la Liceul teoretic „Orizont” din Chișinău, a obținut medalia de bronz în cadrul olimpiadei, clasându-se pe locul 75. Iulia Hosu, elevă a Liceului Internațional de Informatică din București, alături de Iuliana Slanina, de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, au obținut medalii de aur, clasându-se în primele 15 poziții, iar Alexandra Mihaela Nicola, elevă la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, și Ruxandra-Laura Nanu, elevă în cadrul aceluiași colegiu, au obținut medalii de argint, fiind clasate pe locurile 21, respectiv 28 în top. Olimpiada Europeană de Informatică pentru fete este o competiție internațională pentru tinere interesate de informatică, care durează timp de o săptămână. Olimpiada cuprinde două zile de concurs în care participanții rezolvă probleme algoritmice provocatoare. Fiecare țară participantă poate trimite o delegație formată din patru fete participante cu vârsta sub 20 de ani, însoțite de doi antrenori. Articolul Eleve din România și Republica Moldova, medalii de aur, argint și bronz în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică apare prima dată în InfoPrut.
21:50
Socialiștii lui Dodon solicită conducerii României să prezinte scuze oficiale și să dezavueze declarațiile lui Bogdan Aurescu, ministrului de Externe de la București, care a cerut recent Kievului să recunoască inexistența „limbii moldovenești”.  Astfel, printr-un comunicat de presă, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și-a exprimat indignarea cu referire la declarațiile ambasadorului României, pe care le consideră drept „ofensatoare”. „Aceasta nu este nici pe departe prima declarație ofensatoare din partea oficialilor români. Amintim că nu cu mult timp în urmă, ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniță, și-a permis o declarație obraznică la adresa adepților identității moldovenești. După cum vedem, aceste declarații ale domnilor Aurescu și Ioniță nu sunt opinii private ale unor persoane, ci reflectă direcția clară a politicii externe a României care urmărește suprimarea identității naționale a poporului moldovenesc”, au insinuat socialiștii. Mai mult, formațiunea pro-rusă a continuat atacurile nefondate la adresa României, dar și la adresa Alianței pentru Unirea Românilor și a unioniștilor în general. „Făcând astfel de declarații, reprezentanții oficiali ai României scot de pe țara lor respectabila mască și arată adevăratul chip al Bucureștiului oficial. Aceste afirmații, alături de acțiunile șoviniste scandaloase ale mișcării AUR și ale altor forțe unioniste din Moldova, mărturisesc strategia pe termen lung de absorbție a Republicii Moldova independente”, a mai punctat PSRM. Astfel, Partidul Socialiștilor a solicitat conducerii României să prezinte scuze oficiale și „să dezavueze declarațiile ministrului afacerilor externe și ambasadorului României în Republica Moldova”. „Noi percepem astfel de afirmații ca fiind ostile și jignitoare față de poporul moldovenesc și limba moldovenească. Vă reamintim că etnonimul „poporul moldovenesc” și glotonimul „limba moldovenească” au apărut cu câteva secole mai devreme decât definițiile „popor român” și „limba română”. Pentru noi, denumirile „popor moldovenesc” și „limba moldovenească”, cuprinse în cronici și monumente istorice antice, sunt noțiuni sacre. Considerăm negarea identității moldovenești ca un atac asupra bazelor statalității și independenței țării noastre. Îi îndemnăm pe oficialii și diplomații străini acreditați în Moldova să manifeste respect pentru țara noastră, poporul nostru, limba noastră și istoria noastră”, se mai arată în comunicatul PSRM. Amintim că, la 19 iulie 2021, Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a cerut Ucrainei să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”. Solicitarea a fost făcută în cadrul unei întrevederi pe care șeful diplomației române a avut-o cu Dmitro Kuleba, omologul său ucrainean, în marja Forumului de Diplomație de la Antalya. Articolul Socialiștii lui Dodon vor ca România să prezinte scuze oficiale după ce a cerut Ucrainei să recunoască inexistența „limbii moldoveneşti” apare prima dată în InfoPrut.
17:10
În 2020 a fost înregistrată cea mai mare scădere a numărului de turiști străini care au vizitat Republica Moldova, cu aproape 13.000 mai puțini decât în 2019, a declarat expertul Veaceslav Ioniță în cadrul unei emisiuni. Acesta spune că în anul 1992 potențialul turistic al Republicii Moldova era de circa 300.000 de turiști din afara țării, iar după destrămarea URSS-ului, numărul turiștilor străini a scăzut până la 26.000. Din statele de unde veneau anual câte două – trei mii de turiști, în anul pandemic 2020 acest număr a fost semnificativ de mic, cu excepția României. În 2020 a fost mai mare cu 1.600 numărul turiștilor români care au vizitat Republica Moldova. „Cred că și românii neavând o altă posibilitate de a merge în alte părți din cauza pandemiei, fiind ceva mai ușor de a ajunge în Republica Moldova, au decis să viziteze Republica Moldova. Dacă nu era România, în Republica Moldova pur și simplu nu venea nimeni. 2 din 3 turiști care au venit erau din România”, a menționat Veaceslav Ioniță. Referind-u-se la profilul turiștilor care vin în Republica Moldova în mod organizat, Veaceslav Ioniță spune că, analizând situația din ultimii zece ani, pe primul loc se află România cu 3.100 de persoane, apoi urmează Federația Rusă – 1.600 de persoane; Ucraina – 1300 de persoane; Germania – 1.000 de persoane; Polonia – 700 de persoane. „Cinci țări din regiune ne asigură nouă peste 50% din numărul total de turiști care vin să viziteze Republica Moldova. Ucraina, pe vremea când Republica Moldova avea până la 300 de mii de turiști, asigura circa anual 120-130 de mii de turiști. În ultimii ani numărul turiștilor care vin în Moldova din Ucraina ajunge cel mult 1500 de persoane”, susține analistul. Potrivit lui Veaceslav Ioniță, începând cu 2010-2011 există o intensificare sau o creștere a atenției turiștilor din România care vizitează Republica Moldova, în 2020 au fost circa 5.100 de turiști. „Pandemia, unicul lucru pozitiv pe care l-a făcut în ramura turistică, a fost că România a decis să descopere Republica Moldova și a asigurat 70% din toți turiștii străini”, a mai spus acesta. În anul 2020, anul pandemic, susține expertul, numărul cetățenilor R. Moldova care au plecat peste hotare a scăzut cu mult mai mult decât numărul străinilor care au venit în Republica Moldova. Dacă în 2019 au fost 310.000 de turiști moldoveni plecați la odihnă peste hotare, în 2020 acest număr a fost de doar 75.000. Făcând un clasament al primelor zece state unde a scăzut drastic în 2020 numărul turiștilor moldoveni, analistul a spus că este vorba de Bulgaria – unde a scăzut de la 86.000 la 4.000, Turcia – de la 98.000 la 43.000, România – de la 42.000 la 6.000, Grecia – de la 20.000 la 600, Egipt – de la 24.500 la 13.300, Ucraina – de la 13.300 la 3.000, Ungaria – de la 3.300 la 400 de persoane, Italia – de la 3.200 la 500, Spania – de la 2.500 la 200 și Muntenegru – de la 2.400 la 0. Articolul 70% dintre turiștii care au vizitat R. Moldova în 2020 sunt din România apare prima dată în InfoPrut.
16:30
Ucraina speră că alegerile parlamentare din Republica Moldova să se desfășoare fără amestecul Rusiei. Declarații în acest sens au fost făcute de Dmytro Kuleba, ministrul de Externe de la Kiev, în cadrul unei întrevederi cu Aureliu Ciocoi, premierul interimar de la Chișinău, care a avut loc în marja Forumului Diplomatic de la Antalya. Astfel, oficialii au apreciat relațiile de prietenie și bună vecinătate existente între Republica Moldova și Ucraina, bazate pe susținere și încredere reciprocă. În cadrul discuțiilor, Dmytro Kuleba, ministrul de Externe de la Kiev, și-a exprimat speranța că „alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova vor avea loc într-un mod deschis, democratic și competitiv, fără amestec din partea Rusiei”.  De asemenea, interlocutorii au reiterat importanța aprofundării continue a dialogului politic atât la nivel înalt, cât și pe linia ministerelor afacerilor externe. Oficialii au mai evidențiat necesitatea semnării în timpul apropiat a protocoalelor privind efectuarea controlului comun în 8 puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene. Diplomații au mai exprimat disponibilitatea pentru extinderea cooperării în domeniul comercial-economic și consolidarea legăturilor culturale, fiind agreată desfășurarea unor activități comune în vederea celebrării în anul 2022 a aniversării a 30-a de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale moldo-ucrainene. Articolul Ministrul de Externe de la Kiev: Ucraina speră că alegerile parlamentare din R. Moldova să se desfășoare fără amestecul Rusiei apare prima dată în InfoPrut.
15:40
Polonia va sprijini toate procesele democratice din Republica Moldova. Asigurările au venit din partea lui Andrzej Duda, președintele polonez, după întrevederea cu Maia Sandu, omologul său din R. Moldova, care se află într-o vizită oficială la Varșovia.  Astfel, șeful statului polonez și-a exprimat susținerea pentru parcursul european și democratic al Republicii Moldova, arătându-se interesat să împărtășească din experiența Poloniei privind schimbările democratice în instituții și în lupta cu corupția. Totodată, Andrzej Duda s-a referit și la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, care vor avea loc pe 11 iulie 2021. „Astăzi, am vorbit despre lucrurile cele mai importante pentru noi, pentru colaborarea noastră. Bineînțeles, ținem pumnii ca aceste alegeri care se apropie să aibă ca rezultat alegerea majorității parlamentare care va permite stabilizarea țării pe viitor și desfășurarea de reforme în Republica Moldova, necesare pentru dezvoltarea economică, pentru atingerea standardelor democratice și pentru zidirea statului de drept în Republica Moldova. Acest lucru este foarte important pentru dezvoltarea regională de care Republica Moldova are mare nevoie”, a menționat președintele Poloniei.  Șeful statului polonez a mai reiterat sprijinul țării sale în ceea ce ține de menținerea integrității teritoriale a R. Moldova. „Suntem de părerea că este necesară menținerea integrității teritoriale a R. Moldova în granițele, care sunt recunoscute pe plan internațional. Întotdeauna vom sprijini R. Moldova în toate activitățile care vor conduce la menținerea integrității teritoriale și la faptul că situația va fi mai stabilă, astfel încât R. Moldova să devină un stat mai puternic”, a punctat Andrzej Duda. La rândul său, Maia Sandu, președintele R. Moldova, și-a exprimat recunoștința pentru susținerea oferită de Polonia, inclusiv financiară, de-a lungul anilor, subliniind că această „colaborare cu Polonia în vederea avansării R. Moldova pe calea integrării europene este foarte importantă pentru noi”. De asemenea, Maia Sandu și-a exprimat aprecierea pentru disponibilitatea autorităților poloneze de a sprijini organizarea votului pe 11 iulie pentru cetățenii R. Moldova stabiliți în Polonia. Articolul Președintele Poloniei, speranțe cu privire la rezultatul alegerilor parlamentare din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
15:20
Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași a inițiat un proiect de voluntariat în parteneriat cu Școala Profesională Focuri din județul Iași, în care copiii și profesorii au strâns alimente de bază și rechizite, pe care le-au donat copiilor de la Liceul Teoretic „Agapie Alexandru” din Pepeni, raionul Sângerei, anunță Basilica.ro. „Am ales Liceul Teoretic „Agapie Alexandru” din comuna Pepeni, Raionul Sângerei, deoarece, în calitate de diriginte, am în clasă o elevă care a învățat la această școală până în clasa a VIII-a”, a declarat profesoara Violeta Țuțui de la Liceul „Grigore Moisil”, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului. Acțiunea de voluntariat s-a desfășurat miercuri și joi, când profesorii celor două instituții ieșene au mers în Republica Moldova cu daruri. Membrii echipei de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași au planificat împreună cu profesorii și elevii basarabeni activități comune de învățare. „Am fost primiți cu zâmbete și cu brațele deschise de doamna director Rudei Liuba și de doamna director adjunct Svetlana Lopotenco însoțite de un grup de eleve. Am simțit că această activitate de voluntariat va deveni o punte pentru alte proiecte viitoare”, a spus prof. Valeriu Vîlcu. Conducerea Liceului Teoretic „Agapie Alexandru” și-a exprimat dorința ca următoarea întâlnire să se desfășoare la Iași, printr-o activitate de dezvoltare a competențelor informatice a elevilor basarabeni. La Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași învață elevi cu merite deosebite proveniți din Republica Moldova. Instituția școlară desfășoară numeroase proiecte de colaborare și schimb de experiență cu școlile de peste Prut. Articolul Două licee din Iași au oferit daruri pentru elevi din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
14:30
Ambasada Republicii Moldova în România invită românii de pretutindeni la vernisajul expoziției „Arta cămășii cu altiță” din București, care va include și piese din colecția Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Republica Moldova. Expoziția va fi vernisată de ziua internațională a cămășii cu altiță, pe 24 iunie, ora 14,00, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, în cadrul evenimentului „La porțile soarelui. De Sânziene la Muzeul Satului” și are loc în contextul susținerii și promovării a dosarului multinațional „Cămașa cu altiță- element de identitate culturală în România și Republica Moldova” cu scopul înscrierii lui în Lista Patrimoniului Mondial Imaterial UNESCO. Programul se va încheia cu un recital de muzică clasică susținut de soprana Stephanie Radu și tenorul Alin Stoica, începând cu ora 15,00. Copiii și adulți vor avea ocazia să participe la atelierul de confecționat coronițe din sânziene. Rezervările se fac la adresa de e-mail relatii.publice@muzeul-satului.ro, iar costul este de 25 de lei de persoană, cu un număr de cel mult 10 participanți. De asemenea, cei care vor veni la muzeu îmbrăcați în ie/cămașă românească vor avea intrarea gratuită iar cei care nu au, vor avea are ocazia să își cumpere de la târg, de la meșterii populari prezenți la eveniment care vor avea produse din registrul țesăturilor și nu numai - ii, cămăși, ștergare, brâie, marame, trăistuțe, opinci, podoabe și alte accesorii, flori, produse de sezon, carte. Participare pe baza biletului de intrare în muzeu - 5 lei/elev-student, 10 lei/pensionar, 20 lei/adult Intrare gratuită - cei care vor veni la muzeu îmbrăcați în ie/cămașă românească! Articolul Cămașa cu altiță, vedeta unei expoziții organizate de Muzeul Satului din București și Muzeul de Etnografie din Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
13:00
Un bucătar român din Cernăuţi se poate lăuda că a cucerit multe capete încoronate cu bucatele sale delicioase. După ce a muncit la familia nobiliara din Portugalia şi a obţinut o mulţime de premii la concursurile internaţionale, bucătarul s-a întors acasă. Deşi era pandemie, a riscat şi a deschis un restaurant, iar localul este astăzi unul dintre cele mai apreciate din regiune, notează TVR Moldova. Valentin Scurtu din satul Prisăcăreni, regiunea Cernăuţi, provine dintr-o familie de bucătari. Străbunica lui a fost bucătăreasă la un cunoscut boier pe nume Grigorcea, de pe Valea Siretului. Şi bunica, dar şi mama lui, şi-au dedicat întreaga viaţă acestei profesii. „Când bunica mea a văzut că eu mă duc pe calea bucătăriei, mi-a spus aşa: Valentin, toată viaţa o să stai în picioare. Dar i-am spus că toţi stăm în picioare toată viaţa noastră. Nu e nimic straşnic, i-am spus. Ea însă mi-a spus însă că vei fi cu burta plină şi la călduţ toată viaţa ta. Aşa mi-a spus ea mie”, a spus bucătarul. La 20 de ani, Valentin a plecat în Portugalia şi 3 ani a învăţat cum să devină bucătar. Apoi a călcat pe urmele strămoşilor – străbunica a gătit pentru boieri, iar el pentru capete încoronate. „Ultimii 10 ani am avut ocazia să muncesc la vice Împăratul Portugaliei, în centrul Lisabonei, într-o casă regală, într-un castel din secolul XVI”, a mai subliniat Valentin Scurtu. În Portugalia, Valentin şi-a creat o carieră de succes şi tot acolo şi-a întemeiat o familie. După 14 ani de stat în străinătate, el a decis să revină acasă. În plină pandemiei, Valentin a deschis un restaurant în oraşul Hliboca şi prepară oaspeţilor bucate tradiţionale bucovinene, dar şi din bucătăria tradiţională italiană şi portugheză. „Facem nişte salate, avem nişte supe tradiţionale, chiar şi o ciorbă Rădăuţeană facem fără probleme, şi o ciorbă de burtă”, spune mândru bărbatul. Valentin Scurtu a fost desemnat cel mai bun bucătar-şef din Ucraina. Românul din Cernăuţi spune că îşi doreşte acum să deschidă un restaurant cu bucate tradiţionale româneşti şi ucrainene la Bucureşti. Articolul Un bucătar român din Cernăuţi, apreciat de familiile nobiliare din Portugalia apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.