MAEIE confirmă: Ucraina recunoaște certificatele de vaccinare emise de Moldova. Iată alte contiții ce permit traversare hotarului cu țara vecină

Agora.md, 10 iunie 2021 20:30

Cetățenii R. Moldova pot călători pe timp de pandemie în Ucraina în baza certificatelor de vaccinare împotriva infecției cu COVID-19, fără să fie obligați să stea în autoizolare. Ministerul Afacerilor Externe confirmă că Kievul recunoaște actul emis de autoritățile de la Chișinău. Iată și alte condiții în care poate fi traversat hotarul.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum 30 minute
10:20
Dinu Plîngău de la Platforma „Demnitate și Adevăr” a publicat un video în care sunt surprinși Renato Usatîi și Alexandru Jizdan trăgând focuri de armă și comportându-se prietenește unul cu celălalt. Video-ul surprinde secvențe din mai multe zile în care politicienii s-ar fi întâlnit pe poligonul de tragere.
Acum o oră
10:10
134 de lucrători medicali, care și-au pierdut viața în lupta cu COVID-19 fiind infectați cu noul virus, le va fi conferit post-mortem „Ordinul de Onoare”. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta țării, Maia Sandu.
10:00
Guvernul lituanian îl acuză pe președintele bielorus Alexandr Lukașenko că a permis în mod ilegal refugiaților din Orientul Mijlociu să călătorească în Europa. Potrivit șefului diplomației lituaniene, Gabrielius Landsbergis, liderul belarus ar folosi migrația ca armă împotriva Uniunii Europene, care a adoptat sancțiuni împotriva sa, informeaza rfi.fr.
Acum 2 ore
09:00
60.000 de doze ar urma să ajungă în seara de vineri, 18 iunie, la Chișinău. O parte din seruri vor fi date și regiunii transnistrene.
Acum 4 ore
08:40
Comanda de stat de pregătire a cadrelor de specialitate pe meserii, prevede pentru anul 2021-2022 admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar a 8.279 de persoane cu finanțare bugetară. Pe baza de contract, cu achitarea taxei de studii, sunt disponibile 525 de locuri în instituțiile publice și private. Planul este aprobat de Guvern.
08:10
Îs aelul este la al doilea atac aerian asupra Fâşiei Gaza de la războiul de 11 zile încheiat luna trecută, notează Mediafax.ro.
07:50
Pentru acest sfârșit de săptămână, meteorologii prognozează cer noros și precipitații cu descărcări electrice.
07:20
Capitala rusă suspectează apariţia unor „noi variante” ale coronavirusului, a declarat joi primarul Moscovei, Serghei Sobianin, pentru a explica explozia cazurilor de Covid din ultimele zile. De la 3.000 de cazuri depistate zilnic, Moscova ar putea ajunge vineri la 9.000 de cazuri, susține oficialul.
Acum 12 ore
22:40
Europol a reținut 229 de persoane bănuite de trafic de ființe umane. Operațiunea a avut loc în 23 de țări, fiind identificate cel puțin 23 de victime și mai multe de 600 de oameni care se presupune că ar fi fost supuși acțiunilor ilegale, scrie Zugo.
22:20
Pe parcursul zilei de 17 iunie, mai multe persoane au întâmpinat dificultăți în achitarea cu cardurile bancare, utilizarea aplicațiilor mobile, dar și a POS-terminalelor de la Victoriabank. La scurt timp, responsabilii din cadrul băncii au venit cu un mesaj în care și-au cerut scuze pentru eorile din sistem.
Acum 24 ore
21:40
Ex-judecătorului ucrainean Mykola Ceaus s-ar afla te teritoriul unei baze militare din Ucraina. Declarația privind locul aflării a fost făcută de către președintele Comisie de anchetă pe cazul răpirii fostului judecător, Vasile Năstase,în cadrul emisiunii Politica de la TV8.
20:30
În anul 2020, peste 18% din căpușele din țară erau purtătoare de borrelioză, altfel spus și boala Lyme, pe când în 2019 ponderea era de aproape 27%. Asta o arată datele statistice comunicate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Astfel, de la începutul anului 2021 și până în luna au fost raportate șapte cazuri de îmbolnăviri.
19:20
În declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală, candidata Partidului Șor la alegerile parlamentare anticipate Marina Tauber indică 15.000 de euro obținuți de ziua ei de naștere în 2019 și alți 12.000 de euro și 5.000 de dolari primiți la ziua de naștere din 2020. Vicepreședinta Partidului Șor mai declară și alte două cadouri, ale căror valoare nu a indicat-o. Este vorba de bijuterii de lux – cercei Van Cleef și un ceas Rolex. Setul de cercei și inel Baucheron, despre care s-a scris anterior și în presă, a fost indicat la o valoare de 6.000 de euro. Întrebată, în studioul AGORA, despre toate darurile scumpe pe care le primește, Tauber a spus că nu poate oferi numele prietenilor generoși, dar a subliniat că printre ei nu ar fi colegi de partid.
19:00
În primele trei luni ale anului 2021, numărul utilizatorilor de Internet mobil în bandă largă (în baza tehnologiilor 3G, 4G și acces dedicat) a crescut, față de sfârșitul anului trecut, cu 0,6% și a depășit cifra de 2,3 milioane, iar rata de penetrare a acestor servicii, raportată la 100 de locuitori ai republicii, a ajuns la 90,4%. Cel puțin asta arată datele statistice privind evoluția pieței serviciilor respective, procesate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).
18:00
Două partide concurente la alegerile parlamentare își arată nemulțumirea după ce șefa statului, Maia Sandu a anunțat că pregătește un proiect de lege, prin care moldovenii din diasporă să-și poată aduce gratuit bunurile dobândite peste hotare. Atât Partidul PACE, cât și Partidul Șor susțin că ei ar fi autorii ideii.
17:50
Peste 5,5 milioane de lei din fondul măsurilor de profilaxie vor fi alocate pentru servicii de screening mamar şi pulmonar destinate persoanelor cu risc sporit de îmbolnăvire, precum şi pentru servicii stomatologice copiilor din localităţile rurale. Despre aceasta a anunțat Compania Naţională de Asigurări în Medicină.
17:40
În posesia Academiei de Științe se află un utilaj cu raze Gama în valoare de 11,3 milioane de lei care nu a fost utilizat niciodată din 2012. Constatarea a fost făcută de inspectorii Curții de Conturi. Utilajul urma a fi utilizat pentru cercetarea substanțelor radioactive, iar potrivit raportului instituției acest lucru nu a fost posibil pentru că Guvernul nu a construit un Centru de Tehnologii Ionizante, așa cum preconiza.
17:20
Două partide, concurente la alegerile parlamentare, își arată nemulțumirea după ce șefa țării Maia Sandu, a anunțat că pregătește un proiect de lege prin care moldovenii din diasporă să-și poată aduce gratuit bunurile dobândite peste hotare. Atât Partidul PACE, cât și Partidul Șor susțin că ei ar fi autorii ideii.
17:10
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță alte 57 cazuri noi de infectare cu COVID-19, confirmate în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore. În total au fost efectuate 5.390 de teste, dintre care 1.241 – teste Rapid – Antigen. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 255.994. Totodată, pe parcursul zilei încă trei persoane au fost răpuse de noul coronavirus.
16:20
Partidul PACE și-a imprimat membrii echipei pe seturi de cărți de joc și propun „metoda inovativă” de îndemn la vot pentru scrutinul parlamentar. Astfel, liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc apare pe cartea de „tuz de dobă”.
15:50
Alți doi candidați electorali pentru scrutinul din 11 iulie, Partidul Oamenilor Muncii și Partidul„Partidul Schimbării”, au fost înregistrați în cursa electorală. Decizia a fost luată de Comisia Electorală Centrală la ședința din 17 iunie.
15:40
Republica Moldova va reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu 70% față de anul 1990 către anul 2030,și cu 88% în cazul în care va avea acces la asistență tehnică și financiară în acest sens. Acestea au fost exprimate în Contribuția Națională Determinată (CND) actualizată, depusă de Republica Moldova în anul 2020 la secretariatul Convenției Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (CONUSC).
15:20
Pe 21 noiembrie 2021 în șapte localități din țară se vor desfășura alegeri locale noi, urmând ca localnicii să-și aleagă primarii. Decizia a fost aprobată de Comisia Electorală Centrală la ședința din 17 iunie.
14:30
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, anunță pe pagina lui de facebook că un nou lot de vaccin rusesc împotriva coronavirusului va ajunge mâine, 18 iunie, în țara noastră. Decolarea aeronavei de la Moscova este preconizată pentru ora 21.00, iar aterizarea la Chișinău – la ora 23.00-23.30, precizează fostul șef de stat, care, în prezent, nu are nicio funcție în stat.
14:00
În pofida pandemiei, în 2020 a crescut numărul agricultorilor care au beneficiat de finanțare în cadrul programului Livada Moldovei, sprijinit de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții. Astfel, anul trecut, suma creditelor puse la dispoziție a fost de patru ori mai mare în comparație cu 2019, constituind 23,7 milioane de euro.
13:30
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a recunoscut oficial că țara sa se confruntă cu o lipsă acută de hrană. Adresându-se înalților lideri din țara sa, Kim a spus că „situația alimentară a oamenilor devine tensionată”.
12:50
Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban a dispus o anchetă de serviciu în care este vizat viceprimarul capitalei Victor Chironda. Edilul cere grupului de lucru să elucideze pretinsele absențe nemotivate ale lui Chironda. De altă parte, viceprimarul spune că în perioada respectivă a fost bolnav de COVID-19 și ar fi avut motiv să lipsească. La mijlocul conflictului dintre cei doi ar fi intenția demolării hotelului Național.
12:40
Andrei Năstase și Renato Usatîi au avut un schimb aprins de replici în incinta Curții de Apel, acolo unde are loc examinarea cauzei privind numărul de secții de vot din străinătate.
12:40
O sculptură din bronz a Veronicăi Micle a fost inaugurată în Scuarul Mihai Eminescu. Aceasta este creația sculptorului Veaceslav Jiglițchi care a lucrat în atelier timp de trei luni de zile la realizarea ei.
12:30
Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, a dispus o anchetă de serviciu în care este vizat viceprimarul capitalei Victor Chironda. Edilul cere grupului de lucru să elucideze pretinsele absențe nemotivate ale lui Chironda. De altă parte, viceprimarul spune că în perioada respectivă a fost bolnav de COVID-19 și ar fi avut motiv. La mijlocul conflictului dintre cei doi ar fi intenția demolării hotelului Național.
12:10
Maia Sandu vine cu propunerea ca moldovenii care revin în țară și se stabilesc definitiv în Republica Moldova, după cel puțin trei ani locuiți peste hotare, să aibă posibilitatea să aducă acasă, gratuit, bunurile dobândite acolo. Aceste scutiri pot fi solicitate și acordate doar o singură data.
12:00
Andrei Năstase și Renato Usatîi au avut un schimb aprins de replici în incinta Curții de Apel, acolo unde are loc examinarea cauzei privind numărul de secții de vot din străinătate.
11:40
Cel mai plătit loc de muncă înregistrat pe piața muncii la 15 iunie este cel de diriginte de șantier în domeniul construcțiilor, potrivit bazei de date a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Salariul propus de angajator este de 15-30 mii de lei.
11:10
Pe 19-20 iunie se va desfășura Campionatul deschis al municipiului Chișinău la ciclism, pe șosea, probe olimpice. Activitatea are drept scop popularizarea ciclismului în municipiul Chișinău, ridicarea măiestriei tinerilor sportivi și desemnarea celor mai reprezentativi atleți.
Ieri
10:40
Vara ne bucurăm de vreme bună, soare, natură. Ne gândim la plaje însorite, plimbări montane, mai multe activități recreative în aer liber. Înainte de toate, însă, medicul ne recomandă să avem grijă de sănătate și de pielea noastră foarte expusă în această perioadă.
10:30
După întâlnirea care a avut loc la Geneva, Vladimir Putin și Joe Biden au calificat drept bună întrevderea lor de patru ore. Prima lor întâlnire din istorie are loc după o perioadă dificilă, în care relațiile au fost tensionate. Cei doi lideri au ieșit în fața jurnaliștilor, iar evenimentul nu s-a lăsat fără incidente. Spre deosebire de președintele rus, care și-a ținut conferința de presă în interior, Joe Biden și-a făcut apariția în fața presei în aer liber, având ca fundal Lacul Geneva.
10:30
La 17 iunie, completul de judecători ai Curții de Apel se întrunesc în cea de-a șasea ședință de judecată în care se examinează contestațiile reprezentanților forțelor politice cu privire la hotărârea Comisiei Electorale Centrale prin care s-a decis numărul de secții de votare pentru diasporă la scrutinul din 11 iulie. Decizia finală va fi pronunțată în această zi, după deliberări.
10:20
În ajunul Zilei profesionale a Lucrătorului Medical și a Farmacistului, FinComBank transmite felicitări și gratitudine medicilor din Republica Moldova, ai căror prioritate este viața și sănătatea pacienților săi. Sistemul medical a întâmpinat o provocare dificilă și s-a confruntat cu numeroase obstacole, de aceea, FinComBank a decis să ofere o mână de ajutor Spitalului Clinic „Toma Ciorba”, oferind echipament de ultimă generație - analizator performant de echilibru acido-bazic al sângelui.
10:20
La 17 iunie, completul de judecători ai Curții de Apel se întrunesc în cea de-a șasea ședință de judecată în care se examinează contestațiile reprezentanților forțelor politice cu privire la hotărârea Comisiei Electorale Centrale prin care s-a decis numărul de secții de votare pentru diasporă la scrutinul din 11 iulie. Decizia finală va fi pronunțată în această zi, după deliberări.
10:10
După întâlnirea care a avut loc la Geneva, Vladimir Putin și Joe Biden au calificat drept bună întrevderea lor de patru ore. Prima lor întâlnire din istorie are loc după o perioadă dificilă, în care relațiile au fost tensionate. Cei doi lideri au ieșit în fața jurnaliștilor, iar evenimentul nu s-a lăsat fără incidente. Spre deosebire de președintele rus, care și-a ținut conferința de presă în interior, Joe Biden și-a făcut apariția în fața presei în aer liber, având ca fundal Lacul Geneva.
09:50
Ploile abundente au inundat mai multe gospodării din țară. Pentru pomparea apei din beciuri și subsoluri a fost nevoie de intervenție salvatoriulor, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
09:50
Dumitrița Fortuna este studentă la masterat în Coreea de Sud. Studiază turism și management, iar după cinci ani, de când se află acolo, spune că a găsit în această țară unele modele de urmat pentru Republica Moldova. Tânăra studentă a povestit despre parcursul statului care o găzduiește și ce calități ar trebui să împrumute moldovenii de la sud-coreeni.
09:50
La 17 iunie, completul de judecători ai Curții de Apel se întrunesc în cea de-a șasea ședință de judecată în care se examinează contestațiile reprezentanților forțelor politice cu privire la hotărârea Comisiei Electorale Centrale prin care s-a decis numărul de secții de votare pentru diasporă la scrutinul din 11 iulie. Decizia finală va fi pronunțată în această zi, după deliberări.
09:30
Dumitrița Fortuna este studentă la master în Coreea de Sud. Studiază turism și management, iar după cei cinci ani de când se află acolo, spune că a găsit în această țară un model de urmat pentru Republica Moldova. Tânăra studentă a povestit despre parcursul statului care o găzduiește și ce calități ar trebui moldovenii să împrumute de la sud-coreeni.
09:20
În după-amiaza zilei de 16 iunie, salvatorii din Căușeni au intervenit la salvarea unui bărbat în localitatea Zaim, raionul Căușeni. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 13:16. Potrivit informațiilor comunicate, trecătorii au observat că o persoană inconștientă atârna pe un pilon electric.
09:10
Grădina Publică a Catedralei Mitropolitane va fi reabilitată. Un proiect în acest sens se află pe agenda autorităților municipale. Astfel, un grup de lucru creat la nivel de APL urmează să elaboreze schița de proiect privind reabilitarea aleilor pietonale și a spațiului verde.
09:10
Un microbuz a luat foc în dimineața de joi, 17 iunie. Incidentul s-a produs pe strada Calea Basarabiei.
07:50
Preşedintele american Joe Biden a ținut să îi facă un cadou omologului său rus Vladimir Putin și i-a oferit acestuia, în cadrul summitului de la Geneva, o pereche de ochelari de aviator pe comandă și o sculptură din cristal reprezentând un bizon american, potrivit unui oficial de la Casa Albă, transmite digi24.
07:20
Primăria municipiului Chișinău informează că duminică, 20 iunie 2021, între orele 07:00-22:00, la Palatul Republicii (str. Maria Cebotari, 16) va avea loc maratonul de vaccinare pentru rapel (doza II), cu Pfizer și Sinovac (urmare a evenimentului din 28 - 30 mai). Acțiunea este organizată de Administrația Publică Locală Chișinău și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
16 iunie 2021
23:30
Ploile au căzut din abundență în satul Mereni din raionul Anenii Noi, acolo unde mai multe drumuri, curți ale localnicilor și terenuri agricole au fost inundate. Imaginile cu șiroaiele de apă au fost postate pe o rețea de socializare.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.