Andrei Spînu a degrevat din funcţia de la Preşedinţia Republicii Moldova

Adevarul (Moldova), 4 mai 2021 19:50

Andrei Spînu a degrevat din funcţia de secretar general al Aparatului preşedintelui, pentru a se implica în campania electorală a Partidului Acţiune şi Solidaritate. Despre aceasta Spânu a anunţat astăzi, 4 mai, pe o reţea de socializare, transmite IPN.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Acum 12 ore
10:40
Jurnalistul RISE Vladimir Thorik l-a găsit pe adevăratul titular al paşaportului de străinătate pe numele cetăţeanului Moldovei Nicolae Popa, care ar fi putut fi folosit de presupusul ofiţer al serviciului de informaţii militare al Rusiei (GRU) Aleksandr Mishkin (alias „Alexandr Petrov”) în timpul operaţiunii de detonare a depozitelor militare din Cehia în 2014, transmite IPN cu referinţă la comentariul jurnalistului în reţelele de socializare.
10:40
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a împotrivitvineri abordărilor americane şi europene în privinţa multilateralismului, susţinândcă riscă să creeze noi fracturi. De cealaltă parte, Statele Unite au făcut apella combaterea celor care subminează ordinea internaţională prin încălcarearegulilor sale.
10:00
53 de partide şi organizaţii social-politice pot concura la alegerile parlamentare anticipate, care vor avea loc la 11 iulie, anul curent. Lista cu numele partidelor a fost aprobată astăzi de către Comisia Electorală Centrală (CEC) în baza răspunsului venit de la Agenţia Servicii Publice, transmite IPN.
Ieri
20:20
Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 252.413, după ce vineri, 7 mai, au fost înregistrate 260 de cazuri, în urma procesării a 5.222 de probe. Pe parcursul zilei de astăzi, 17 de persoane au fost răpuse de noul coronavirus.
20:20
Fostul deputat român Cristian Rizea, condamnat definitiv la aproape 5 ani de închisoare cu executare în România, eliberat recent de autorităţile moldoveneşti, a anunţat că intenţionează să se lanseze în politica din Republica Moldova.
13:40
Vizita recentă a fostului preşedinte pro-putinist al R.Moldova, Igor Dodon, în Belarus este o simplă campanie de PR politic în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie unde fostul ”om de casă” al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc îşi joacă cariera politică şi libertatea.
11:50
Liderul PSRM, Igor Dodon, susţine că nu s-a văzut niciodată cu ex-deputatul PSD Cristian Rizea şi că nici măcar nu-l cunoaşte. Declaraţiile ex-preşedintelui au fost făcute în contextul acuzaţiilor lansate la adresa sa, precum că ar fi primit 2 milioane de euro de la Rizea pentru a nu admite extrădarea acestuia în România, unde a fost condamnat la închisoare cu executare.
10:50
Prezenţa trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina rămânesemnificativă, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
10:10
Liderul PSRM, Igor Dodon, consideră că sunt şanse foarte mici ca alegerile parlamentare anticipate să se desfăşoare pe 11 iulie, aşa cum a fost stabilit în decretul semnat de preşedintele Maia Sandu.
10:00
Preşedintele interimar al Partidului Acţiune şi Solidaritate, Igor Grosu, se arată nedumerit de tergiversarea de către Guvern a procesului de alocare a banilor pentru organizarea alegerilor anticipate. Liderul PAS şi-a exprimat speranţa că decizia privind alocarea fondurilor destinate scrutinului va fi luată la următoarea şedinţă a Executivului, notează IPN.
10:00
Conducerea Partidului Comuniştilor va desfăşura consultări cu Partidul Socialiştilor, pentru crearea unui bloc electoral, care ar participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent. Decizia a fost luată joi, 6 mai, de Comitetul Executiv Politic al Comitetului Central al PCRM, transmite IPN.
09:30
Se înteţesc controversele în jurul subiectului banilor necesari pentru organizarea alegerilor anticipate. Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, spune că suma de 125 de milioane de lei, stabilită de CEC pentru organizarea scrutinului, este exagerată şi cere să fie diminuată, notează IPN.
09:20
Preşedintele Maia Sandu s-a vaccinat vineri, 7 mai, împotriva COVID-19. Şeful statului s-a imunizat cu serul AstraZeneca.
09:20
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, spune că alegerile anticipate reprezintă modalitatea prin care cetăţenii pot contribui la reformarea justiţiei, alegând un Parlament credibil care să înceapă acest proces. Potrivit diplomatului, în condiţiile unui Legislativ care să susţină un Guvern reformator, Uniunea Europeană va continua să ofere sprijin financiar Republicii Moldova, notează IPN.
Mai mult de 2 zile în urmă
13:10
Liderul Partidului Democraţia Acasă, Vasile Costiuc, susţine că fostul deputat român Cristian Rizea i-ar fi dat 2 milioane de euro lui Igor Dodon, pe când acesta era încă şef de stat, ca Dodon să-l ajute să nu fie extrădat în România, acolo unde a fost condamnat definitiv la aproape cinci ani de închisoare şi unde urmează să-şi ispăşească pedeapsa.
12:30
Procuratura Generală Republicii Moldova a anunţat joi, 6 mai, că a luat act de declaraţiile făcute de către fostul deputat român Cristian Rizea, potrivit căruia, ex-deputatul PLDM Ion Butmalai, dar şi oamenii de afaceri Iurie Luncaşu şi Saro Salemi ar fi fost asasinaţi la comanda oligarhului Vlad Plahotniuc.
11:10
Perioada electorală pentru alegerile parlamentare anticipate a început din 5 mai. În perioada 12-14 mai, Comisia Electorală Centrală urmează să stabilească locul şi timpul recepţionării documentelor necesare pentru înregistrarea candidaţilor, transmite IPN.
09:40
O Declaraţie comună privind colaborarea dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Adunarea Naţională a Republicii Belarus a fost semnată miercuri, 5 mai, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la Casa Guvernului din Minsk, transmite IPN.
09:30
Maia Sandu susţine că e responsabilitatea Guvernului să aloce bani şi să finanţeze organizarea alegerilor, indiferent dacă e vorba de alegeri anticipate parlamentare, locale sau prezidenţiale. Declaraţia a fost făcută într-un live în care preşedinta a răspuns la întrebările moldovenilor din Spania şi Portugalia şi în particular la întrebarea privind eventualele donaţii pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, transmite IPN.
09:20
Fostul democrat Iurie Bolboceanu, medicul Anatol Ciubotaru şi şeful Zonei Economice Libere Bălţi, Marin Ciobanu, sunt doar câteva dintre numele care se vor regăsi pe lista blocului electoral „Renato Usatîi” la alegerile prezidenţiale din 11 iulie. Liderul entităţii politice spune că va avea pe listă oameni profesionişti, atât membri ai „Partidului Nostru”, cât şi persoane fără nicio afiliere politică, notează IPN.
09:20
Republica Moldova nu mai are problema insuficienţei de vaccin anti-COVID-19, inclusiv datorită donaţiilor pe care le-a primit din partea altor ţări. „Începând de azi, nu mai avem problema insuficienţei de vaccin”, a declarat miercuri seara, într-o intervenţie live, preşedinta Maia Sandu, transmite IPN.
5 mai 2021
21:30
Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a plecat în Belarus, pentru două zile, împreună cu o delegaţie a Parlamentului de la Chişinău, asta deşi fostul preşedinte nu mai deţine nicio funcţie în stat. Mai mult, Igor Dodon s-a întâlnit la Minsk cu liderul belarus, Aleksandr Lukaşenko.
17:40
România va oferi Republicii Moldova încă o donaţie de 100 de mii de doze de vaccin Astra Zeneca. Totodată, din săptămâna curentă, România va putea vinde lunar alte 200 de mii de doze de acelaşi ser în Republica Moldova, a declarat miercuri, 5 mai, Florin Cîţu, premierul României, după şedinţa Guvernului de la Bucureşti, transmite IPN.
17:00
Comisia Electorală Centrală a înregistrat miercuri, 5 mai, Blocul electoral „Renato Usatîi”, din care fac parte „Partidul Nostru” şi Partidul „Patria”. Simbolul blocului reprezintă un pătrat de culoare albă, în interiorul căruia sunt scrise cu majuscule cuvintele „RENATO USATÎI”. Listele candidaţilor urmează a fi prezentate nu mai devreme de 60 de zile de data alegerilor parlamentare anticipate, 11 iulie, transmite IPN.
16:00
În prima zi în care a început vaccinarea cu Sputnik V, marţi, 4 mai, zeci de oameni s-au îmbulzit la cabinetele medicale din Chişinău pentru a se imuniza împotriva COVID-19 cu serul rusesc, asta în timp ce, până la începerea campaniei de vaccinare cu Sputnik V, autorităţile locale se plâgeau că oamenii nu vin în număr suficient de mare să se imunizeze.
13:40
De la lansarea campaniei de vaccinare contra noului coronavirus, rata de imunizare în Republica Moldova a ajuns la 4%. Cele mai multe persoane vaccinate sunt din rândul lucrătorilor medicali, care au fost incluşi în prima etapă de imunizare, transmite IPN.
12:40
Copreşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a anunţat că AUR Republica Moldova, partid înregistrat regent la Chişinău şi care este condus de Vlad Bileţchi, va participa în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent. George Simion a declarat că îşi doreşte ca AUR să aibă deputaţi unionişti şi în Republica Moldova.
10:20
5 milioane de lei este cifra sechestrelor aplicate, săptămâna precedentă, de către Agenţia de recuperare a bunurilor infracţionale (ARBI) a Centrului Naţional Anticorupţie. Printre bunurile indisponibilizate se numără trei automobile, o construcţie locativă şi una nelocativă, un teren agricol şi altul pentru construcţii, dar şi bani în numerar.
10:20
Prognoze sumbre din partea specialiştilor în epidemiologie. Potrivit lor, numărul mic de persoane infectate înregistrat în ultima perioadă nu corespunde realităţii, şi se datorează numărului redus de teste efectuate. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii anticipează o creştere semnificativă a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 în a doua jumătate a lunii mai, notează IPN.
10:20
Platforma Da respinge ideea unui bloc electoral creat împreună cu PLDM, merge pe cont propriu la alegerile anticipate din 11 iulie şi se arată convinsă că va accede în următorul Legislativ. Sigură pe şansele sale de a obţine majoritatea în viitorul Parlament este şi PAS. În acelaşi timp, Partidul Nostru creează blocul electoral „Renato Usatîi”, mizând pe popularitatea pe care o are edilul de Bălţi în rândul alegătorilor, notează IPN.
10:20
Ex-preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, consideră că nu existau motive pentru ca Înalta Curte să dea aviz pentru dizolvarea Parlamentului. Potrivit lui, dizolvarea Parlamentului este o sancţiune aplicată deputaţilor pentru situaţia în care aceştia nu au fost capabili să învestească un guvern.
10:20
Trei adolescenţi au evadat din Penitenciarul nr.10-Goian. Deţinuţii au deteriorat gratiile de la fereastra din baie şi au escaladat edificiile de pază ale penitenciarului, deplasându-se într-o direcţie necunoscută. Anunţul este făcut de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), transmite IPN.
4 mai 2021
22:00
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, avocatul Alexandru Tănase, consideră că Republica Moldova nu are nicio şansă de dezvoltare fără unirea cu România. Ex-deputatul consideră că toţi politicienii moldoveni ar trebui să aibă pe agenda lor subiectul unirii cu România, deoarece este singura soluţie pentru depăşirea mai multor probleme sociale şi economice.
20:30
Un lot de 39.900 de doze de vaccin anti-COVID-l9 „Spuntik-V” a fost distribuit centrelor de sănătate din ţară. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale precizează că de marţi, 4 mai, poate fi iniţiată administrarea primei doze, transmite IPN.
20:30
În Chişinău continuă campania de vaccinare. Sunt disponibile multiple vaccinuri, însă există multe cazuri când persoanele programate nu se prezintă la vaccinare. Ion Ceban, primarul capitalei, a precizat că la momentul actual, există peste 600.000 doze de vaccinuri disponibile, iar până în iunie se planifică să fie până la un milion de doze. Datele au fost comunicate la şedinţa operativă a serviciilor municipale, transmite IPN.
20:00
Avocatul Nicolae Marian susţine că plăţile pentru tranzitul energiei termice prin ţevile aflate în apartamentele debranşate de la sistemul de încălzire centralizat sunt ilegale, transmite IPN.
19:50
Andrei Spînu a degrevat din funcţia de secretar general al Aparatului preşedintelui, pentru a se implica în campania electorală a Partidului Acţiune şi Solidaritate. Despre aceasta Spânu a anunţat astăzi, 4 mai, pe o reţea de socializare, transmite IPN.
15:30
Trei moldoveni, cu vârste cuprinse între 32 şi 45 de ani, au creat în oraşul Paris o reţea de prestare a serviciilor sexuale contra plată, unul dintre ei fiind stabilit cu domiciliul acolo. Aceştia identificau prin intermediul reţelelor de socializare tinere din diferite regiuni ale Republicii Moldova şi le propuneau oferte avantajoase, cu onorarii foarte mari pentru prestarea serviciilor sexuale.
08:50
Moartea a şase persoane în timpul testării vaccinului Pfizer-BioNTech a devenit subiect de discuţie pe anumite site-uri ruseşti.
3 mai 2021
18:50
Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 251.378, după ce luni, 3 mai, au fost înregistrate 43 de cazuri, în urma procesării a 620 de probe. Pe parcursul zilei de astăzi, 12 de persoane au fost răpuse de noul coronavirus.
09:50
Fostul deputat român Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare în România, a fost eliberat din arest duminică, 2 mai, după ce a expirat termenul în care un cetăţean străin reţinut poate fi extrădat.
2 mai 2021
13:30
Ex-preşedintele Igor Dodon a publicat un „teaser” despre un nou episod al emisiunii sale, care se desfăşoară în fiecare zi de vineri. Emisiunea a fost publicată în ajunul sărbătorilor pascale, motiv pentru care familia Dodon s-a filmat cum coace cozonaci. Imaginile au stârnit un val de ironii pe Facebook, inclusiv în rândul deputaţilor, care s-au amuzat că Dodon a scos cu mâinile goale un cozonac din cuptor, ce ar fi trebuit să fie fierbinte.
12:00
O maşină de transport valori a fost atacată pe o autostradă din Africa de Sud. În imaginile surprinse de camera de bord se observă cum gloanţele lovesc geamul lateral.
1 mai 2021
13:10
Crizapolitică din Republica Moldova se apropie de final prin victoria preşedinteluiMaia Sandu împotriva parlamentarilor subordonaţi lui Igor Dodon. Parlamentul afost dizolvat şi au fost programate alegerile parlamentare anticipate în 11Iulie a.c. Viitorul european al Republicii Moldova este acum în mânaalegătorilor. Rusia nu este dispusă să piardă la Chişinău, aşa că a începutdeja campania electorală.
12:00
Ministerul Educaţiei, Culturi şi Cercetării îndeamnă elevii claselor absolvente să se pregătească pentru susţinerea examenelor naţionale, sesiunea 2021. Atât programele de examen, cât şi testele aplicate pe parcursul anilor 2010 – 2020 sunt publicate pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare, transmite IPN.
12:00
India, ţara-continent posesoare de arsenal nuclear şi prezentată drept „laboratorul farmaceutic uriaş al omenirii“, cu ai săi aproape 1.400.000.000 de locuitori, se află acum pradă unei tragedii uriaşe produse de tulpinile extrem de virulente de SARS-CoV-2 care par să se dezvolte şi acum în ritm accentuat şi aflate în continuă mutaţie.
30 aprilie 2021
16:00
Jurnaliştii-investigatori de la RISE Moldova au identificat, împeună cu colegii lor ucraineni de la Слiдство.инфо, încă patru persoane din Ucraina cu paşapoarte de acoperire care, eventual, au făcut parte din grupul celor care s-au implicat în răpirea la Chişinău a fostului magistrat Nikolai Ceaus, relatează IPN cu referinţă la o nouă investigaţie RISE Moldova.
14:40
În noaptea de 29 spre 30 aprilie 2021, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) de comun cu SPIA al MAI, au deconspirat activitatea infracţională de comitere a contrabandei cu ţigări, nemijlocit pe malul râului Prut, în perimetrul satului Şirăuţi, raionul Briceni.
12:00
Purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile publice şi păstrarea distanţei fizice de minimum un metru între persoane rămân măsuri obligatorii. Procesul educaţional se va desfăşura în baza scenariilor stabilite anterior de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, transmite IPN.
09:10
Preşedintele Maia Sandu spune că în următoarele 3 luni toţi doritorii de a se vaccina anti-COVID-19 o vor putea face, pentru că nu va mai exista problema lipsei vaccinului. Şeful statului spune că în următoarele zile ţara noastră va achiziţiona o cantitate considerabilă de vaccin AstaZeneca şi solicită Ministerului Sănătăţii să demareze a treia etapă de vaccinare, cea a populaţiei generale, notează IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.