(foto) Țesături, opinci, ii și articole din piele. Meșteșugarii din comuna Manta, raionul Cahul, păstrează tradiția până și în prezent

#diez, 4 mai 2021 14:45

Meșteșugarii din comuna Manta, Cahul pun iubirea în fiecare covor, ie, tobă sau pereche de opinci. Astfel, dacă îți dorești calitate și durabilitate, cuprinse într-un articol unic, Burcă Gheorghe, Grigoriță Valentina și Macovei Rodica îți aduc frumusețea lucrurilor manuale în casa ta. Țesături, covoare, opinci, ii și articole din piele, toate acestea pot deveni dovada că timpul păstrează frumusețea și tradiția. Articolul (foto) Țesături, opinci, ii și articole din piele. Meșteșugarii din comuna Manta, raionul Cahul, păstrează tradiția până și în prezent apare prima dată în #diez.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de #diez

Acum 2 ore
22:00
Maia Sandu, anunță vineri, 14 mai, că a întors Parlamentului mai multe legi votate de majoritatea PSRM-ȘOR în luna aprilie curent, din motiv că acestea „sunt scrise vag și conțin portițe de corupție pentru scheme de delapidare și înstrăinare a bunurilor publice”. Articolul „Legea miliardului”, întoarsă Parlamentului. Maia Sandu a anunțat că viitorul Parlament va reexamina mai multe legi votate de majoritatea PSRM-Șor apare prima dată în #diez.
21:30
După o zi cu ploaie, cerul amintește de un peisaj pictat în acuarelă. Culorile multe și diferite au fost apreciate de către utilizatorii internetului, care nu au ezitat să împărtășească priveliștea cu prietenii virtuali. Articolul (foto) După ploaie, cerul a fost luat cu asalt de culoare. Cum au surprins internauții avalanșa de nuanțe apare prima dată în #diez.
Acum 4 ore
21:00
Nata Albot a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că intenționează să revină în țară după alegeri, menționând că obiectivul ei principal acum e să mobilizeze diaspora. Articolul Nata Albot comentează prezența pe lista electorală PAS. „Evident că va trebui să vin acasă, cel puțin imediat după alegeri” apare prima dată în #diez.
20:30
Autoritățile din domeniul sănătății au anunțat că în ultimele 24 de ore au fost administrate 12 231 de doze de vaccin anti-COVID. Articolul Peste 12 000 de doze de vaccin anti-COVID au fost administrate în ultimele 24 de ore în Moldova apare prima dată în #diez.
19:45
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a actualizat vineri, 14 mai 2021, alertele de călătorie. Articolul (doc) Alerte de călătorie actualizate. Unde pot merge moldovenii fără a sta în carantină apare prima dată în #diez.
Acum 6 ore
19:00
Partidul „ȘOR” a publicat lista candidaților pentru funcția de deputat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Primii în listă se numără Ilan Șor, Mariana Tauber, Vitalie Balinschi și Denis Ulanov. Articolul (doc) 101 deputați. Partidul „ȘOR” a publicat candidații pentru alegerile parlamentare anticipate apare prima dată în #diez.
18:30
În zilele de sâmbătă și duminică, până la sfârșitul lunii curente (15-16 mai, 22-23 mai și 29-30 mai, inclusiv), se suspendă total traficul rutier pe str. Ion Creangă, tronsonul cuprins între străzile Calea Ieșilor și str. Alba-Iulia, în ambele direcții. Articolul Traficul rutier, suspendat în totalitate pe strada Ion Creangă. Cum va circula transportul public apare prima dată în #diez.
18:15
Astăzi, 14 mai 2021, Departamentul Drept Procedural al Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova a organizat, în regim online, masa rotundă dedicată aniversării a 75 de ani de la înființarea USM, cu genericul „Medierea civilă și penală”. Articolul Masă rotundă dedicată aniversării a 75 de ani de la fondarea USM, cu genericul „Medierea civilă și penală” apare prima dată în #diez.
17:45
Organizația Mondială a Sănătății a cerut, vineri, țărilor bogate să reconsidere planurile de vaccinare a copiilor și, în schimb, să doneze dozele de vaccinuri anit-COVID-19 către schema COVAX pentru ajutorarea țărilor sărace. Articolul Țările bogate sunt îndemnate să doneze vaccinurile anti-COVID țărilor sărace, în loc să-și vaccineze copiii apare prima dată în #diez.
17:45
181 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, nouă sunt de import. Articolul Încă 181 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 ore în Moldova apare prima dată în #diez.
17:30
Azi a avut loc tragerea la sorți a partidelor politice pentru stabilirea ordinii înscrierii în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Articolul (video) Care sunt primele partide politice înscrise în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare anticipate apare prima dată în #diez.
Acum 8 ore
17:00
Dacă te gândești să studiezi economie la o universitate din Moldova, atunci aceste informații sunt pentru tine. Echipa #diez a organizat cel de-al treilea eveniment online din acest an în cadrul proiectului „Dacă rămân acasă, merg la...”. Despre cum este să fii student la Științe Economice, ce oportunități oferă domeniul, cum este pregătită piața muncii pentru o astfel de meserie, ce îți oferă aceasta după absolvire, dar și de ce proiect poți beneficia dacă vrei să studiezi economie, ne-au povestit invitații noștri: Valeria Călugăreanu, care este studentă în anul III la facultatea Finanțe și Bănci din cadrul ASEM, Veaceslav Ioniță, doctor în economie, conferențiar universitar, expert pe probleme economice din Republica Moldova și Nadejda Popescu, care activează de circa patru ani în cadrul Moldova Agroindbank în calitate de economistă rapoarte manageriale, Departamentul Contabilitate și Finanțe. Articolul (video) „Economiștii pot avea salarii foarte bune”. Ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi Științe Economice apare prima dată în #diez.
16:45
Rectorul Universității de Stat din Moldova, dr., conf. univ. Igor Șarov a avut astăzi, 14 mai, o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, E.S. Katayama Yoshihiro. La discuții au mai participat prorectora pentru activitatea științifică, Aurelia Hanganu și președintele Fundației pentru Relații Moldo-Japoneze, Valeriu Bînzaru. Articolul Noi perspective de colaborare între Universitatea de Stat din Moldova și instituțiile de învățământ superior din Japonia apare prima dată în #diez.
16:30
Partidul „ȘOR” a depus astăzi actele necesare la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a putea participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Articolul Partidul „ȘOR” a depus la CEC actele pentru participarea la alegerile parlamentare anticipate apare prima dată în #diez.
16:30
În această primăvara comunitatea Tech Women Moldova a lansat un program de mentorat pentru cei care-și doresc să crească profesional sau să înceapă o carieră în IT, iar acum îți oferă posibilitatea să-ți alegi mentora care te va ghida. Inițiativa desfășurată de comunitatea Tech Women Moldova și de cele 12 experte și profesioniste din domeniu se va desfășura timp de trei luni, iar în această perioadă, cei care-și doresc să facă parte din acest program, vor putea alege una dintre direcțiile: Project Management, QA Manual/ Automation, Software Development, UI/UX Design, IT Recruitment. Articolul Descoperă mentorele programului de Tech Women Moldova apare prima dată în #diez.
16:30
Teatrul Național „Eugene Ionesco” te invită la spectacolul „Iubirea la proști”, o comedie franceză, cu umor rafinat și replici explozive, unde situațiile absurde și confuziile amuzante se țin în lanț. Spectacolul se va juca pe 16 mai, la ora 18.30. Articolul Teatrul Național „Eugene Ionesco” te invită la spectacolul „Iubirea la proști” apare prima dată în #diez.
16:15
Jocurile video sunt unul dintre cele mai populare hobby-uri din întreaga lume. Totuși de-a lungul celor 50 de ani de existență, au fost și sunt considerate activități care distrag atenția de la învățat sau lucru. Puțini văd avantajele acestei ocupații care poate pune baza unei cariere de succes în industria jocurilor. Ca orice alt domeniu, dezvoltarea unui joc are nevoie de specialiști.   Articolul (video) Într-un nou episod din Campus află cum să faci o profesie din pasiunea pentru jocuri apare prima dată în #diez.
15:45
Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” își deschide ușile cu bucurie pentru a întâmpina utilizatorii în cadrul unor activități offline și lansează Campania „ReVino la biblioteca ta!”, ce se va desfășura în perioada 17-23 mai 2021 și va conține mai multe activități inedite. Articolul (foto) „ReVino la biblioteca ta!” B.P „B.P. Hasdeu” își redeschide ușile prin lansarea unei campanii pentru iubitorii de lectură apare prima dată în #diez.
15:30
Începând cu 15 mai 2021, orarul de circulație a rutei de troleibuz nr. 34 va fi modificat, informează Regia Transport Electric Chișinău. Articolul Troleibuzului 34 din Capitală are un nou orar de circulație, care intră în vigoare începând cu 15 mai apare prima dată în #diez.
15:15
PAS a publicat lista candidaților pentru funcția de deputat în noua legislatură. Printre aceștia se regăsesc foștii miniștri în guvernul Sandu, dar și jurnalista și co-autoarea proiectului Internetu' Grăiește„ Nata Albot. Articolul Nata Albot, Natalia Gavrilița, Igor Grosu și alții. Cine sunt candidații propuși pe lista electorală a PAS apare prima dată în #diez.
Acum 12 ore
15:00
Autoritățile din sănătate fac apel către toate persoanele care sunt eligibile pentru vaccinare să se imunizeze împotriva COVID-19. Conform unui comunicat de presă emis de autorități, toate centrele de vaccinare la nivel național vor activa în regim non-stop, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Articolul Centrele de vaccinare din Moldova vor activa în regim non-stop, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică apare prima dată în #diez.
14:45
Episodul special din „Friends”, în care cei şase prieteni din serial se vor reuni după 17 ani de absenţă, va fi încărcat pe platforma HBO Max pe 27 mai şi va include o serie de invitaţi-vedetă, printre care Justin Bieber şi Lady Gaga. Articolul (video) Episodul special din serialul „Friends” va fi difuzat pe 27 mai, cu participarea lui Justin Bieber, Lady Gaga, David Beckham și BTS apare prima dată în #diez.
14:45
Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți invită absolvenții de liceu să participe la primul forum de orientare în carieră destinat viitorilor studenți. În acest sens, la data de 20 mai, la ora 15.00, Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți (USARB) vrea să fie mai aproape de tinerii care vor să devină studenți #Acasă. Articolul „Învață la tine #Acasă”. Universitatea de stat din Bălți invită absolvenții liceelor la un eveniment de ghidare în carieră apare prima dată în #diez.
14:30
„Europe Day 2021: Startup City Cahul” – una dintre cele mai importante platforme de discuții despre impactul tehnologiilor și a inovațiilor – va reuni online mai mulți experți renumiți în domeniu. Pe 17 mai, cei interesați să descopere viziunea europeană cu privire la digitalizare, bune practici implementate cu succes în instituțiile educaționale din alte state, viitorul erei digitale în Moldova sau programele UE de dezvoltare a acestui domeniu, sunt invitați să participe la eveniment - ora 14:00, pe pagina de Facebook Startup City Cahul. Participarea la forum este gratuită, prin completarea formularului de înscriere aici. Articolul „Europe Day 2021: Startup City Cahul”. Să-i cunoaștem pe experții participanți la conferința online! apare prima dată în #diez.
14:30
Membrii PAS au depus astăzi actele necesare la CEC pentru a putea participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Sloganul campaniei este „Pornim vremurile bune”. Articolul „Vin vremuri bune.” PAS a depus actele la CEC pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate apare prima dată în #diez.
14:15
Casa Bunicului este o agropensiune din satul Pașcani, raionul Cahul, fondată în anul 2018 de către soții Dumitru și Lidia Lazăr. Situată în zona de sud a Moldovei, Casa Bunicului se află pe traseul internațional Cahul-Giurgiulești. Articolul (foto) Istoria pensiunii „Casa Bunicului” – o afacere de familie dedicată tradițiilor și turismului de experiență apare prima dată în #diez.
14:00
Un grup de membri ai Organizației Teritoriale Ungheni a Partidului Democrat din Moldova (PDM) anunță că părăsesc formațiunea, fiind dezamăgiți de acțiunile președintelui Partidului Democrat, Pavel Filip, dar și a întregii conduceri PDM. Articolul (doc) Membrii Organizației Teritoriale Ungheni anunță că părăsesc PDM. „Suntem dezamăgiți de acțiunile dlui Pavel Filip” apare prima dată în #diez.
13:45
În perioada 13-20 mai, curent, echipa de intervenție a „TERMOELECTRICA” S.A., va executa lucrări planificate de reparație a rețelelor termice avariate de distribuție a apei calde menajere din str. Alecu Russo și str. Vadul lui Vodă. Articolul Mai multe adrese din sectorul Ciocana nu vor avea apă caldă în timpul zilei, până pe 20 mai apare prima dată în #diez.
13:30
„Europe Day 2021: Startup City Cahul” – una dintre cele mai importante platforme de discuții despre impactul tehnologiilor și a inovațiilor – va reuni online mai mulți experți renumiți în domeniu. Pe 17 mai, cei interesați să descopere viziunea europeană cu privire la digitalizare, bune practici implementate cu succes în instituțiile educaționale din alte state, viitorul erei digitale în Moldova sau programele UE de dezvoltare a acestui domeniu, sunt invitați să participe la eveniment - ora 14:00, pe pagina de Facebook Startup City Cahul. Participarea la forum este gratuită, prin completarea formularului de înscriere aici. Articolul Cine sunt experții la conferința online „Europe Day 2021: Startup City Cahul”. Dacă vrei să participi, înregistrează-te gratuit apare prima dată în #diez.
13:30
Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a eliberat, în premieră, Carnetul ATA pentru nanosatelitul Centrului Tehnologii Spațiale al Universității Tehnice a Moldovei (CNTS a UTM). Articolul Premieră pentru țara noastră. Primul satelit al Republicii Moldova a primit Carnetul ATA pentru circulație liberă  apare prima dată în #diez.
13:00
Data de 9 mai este marcată în calendar ca fiind Ziua Europei, iar Republica Moldova tinde să fortifice aspirațiile europene și dezvoltarea umană a țării noastre prin intermediul unor activități care să explice cât de importantă este această uniune. Instituțiile de învățământ din țară optează pentru implicarea nemijlocită a tinerilor în astfel de activități, pentru a le cultiva spiritul civic și responsabilitatea socială. Articolul Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM marchează Zilele Europei printr-o masă rotundă apare prima dată în #diez.
12:45
Uniunea Europeană lansează un nou Program UE pentru Integritate pentru a-și sprijini partenerii din est în reformele guvernării deschise și în lupta împotriva corupției.  Lansarea va avea loc cu un eveniment online pe 20 mai. Articolul UE a lansat un nou program de combatere a corupției și de sprijinire a guvernării deschise în țările partenere din est apare prima dată în #diez.
12:30
În zona frontierei de stat va fi organizat un maraton dedicat Zilei Poliției de Frontieră, fiind o premieră absolută pentru Republica Moldova. Toți cei pasionați de sport și cei care doresc să petreacă timpul frumos, Poliția de Frontieră împreună cu Moldova Trail Run Club vă invită să participați la acest maraton. Articolul Poliția de Frontieră organizează Border Marathon pentru pasionații de a face sport. Cum vă puteți înregistra apare prima dată în #diez.
12:15
Președinta Maia Sandu a avut astăzi, 14 mai 2021, o întâlnire cu președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, care efectuează, în zilele de 13 și 14 mai, o vizită oficială în Republica Moldova.  Articolul Maia Sandu a avut astăzi o întâlnire cu președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda. Despre ce au discutat omologii apare prima dată în #diez.
12:15
Jazz’n Chișinău International Festival ediția a IX-a rămâne a fi unul dintre cele mai ample evenimente culturale de nivel european din Republica Moldova. Festivalul prezintă la fiecare ediție idei și viziuni noi in domeniul jazului modern, care contribuie la dezvoltarea culturală a societății noastre. În această săptămână vei putea participa online la concertele organizate de Jazz’n Chișinău. Articolul JAZZ’n Chișinău International Festival te invită la trei concerte online unde va răsuna muzică de calitate apare prima dată în #diez.
12:15
Dacă dorești să-ți continui studiile în Danemarca și vrei să afli mai multe informații și nuanțe despre învățământul și viața din această țară, atunci acest eveniment este pentru tine. Un psiholog din Moldova și mai mulți studenți/studente ai/ale universității Business Academy Aarhus vor vorbi despre cum te poți înscrie la o universitate în Danemarca, dar și despre adaptarea la nivel psihologic într-o țară nouă. Articolul Vrei să-ți continui studiile în Danemarca? Participă la un eveniment de informare organizat de studenții universității Business Academy Aarhus apare prima dată în #diez.
11:45
Igor Grosu, liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a făcut un apel către premierul interimar, Aureliul Ciocoi, și i-a cerut să interzică exportul de grâu din rezerva de stat.  Articolul „Pâinea care era accesibilă pentru cetățeni s-a scumpit cu un leu.” Deputații PAS Guvernului să interzică exportul de grâu din rezerva de stat apare prima dată în #diez.
11:30
În Republica Moldova trăiesc mai multe etnii, iar respectarea tradițiilor și obiceiurilor acestora este foarte importantă. Din acest motiv proiectul „Conexiuni multiculturale- societate unită” implementat de Asociația Obștească „Centrul Multifuncțional de Educație, Informație și Cultură” a avut drept scop consolidarea relațiilor interetnice din țară. Articolul (video) „Am primit cele mai solicitate cărți”. Cinci biblioteci, case pentru copii și aziluri pentru bătrâni au primit circa 500 de titluri de carte din partea UE apare prima dată în #diez.
11:30
Membrii Blocului electoral „Renato Usatîi” au depus azi documentele pentru înregistrarea listei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Articolul Blocul electoral „Renato Usatîi” a înregistrat lista candidaților. Cine sunt primii 10 oameni apare prima dată în #diez.
11:15
Comisia Electorală Centrală reamintește cetățenilor cu drept de vot ai Republicii Moldova, care se află în străinătate sau își au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului și intenționează să voteze la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, că se pot înregistra prealabil. Articolul În atenția cetățenilor, care în ziua alegerilor parlamentare anticipate, se vor afla în afara țării apare prima dată în #diez.
11:15
Partidul Acasă Construim Europa (PACE) a depus actele la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru participarea la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Articolul PACE a depus la CEC actele pentru participarea la alegerile parlamentare anticipate apare prima dată în #diez.
10:45
Igor Dodon a făcut public numele primilor 10 candidați incluși pe lista electorală a blocului electoral PSRM-PCRM. Acesta a spus că în curând colegii lui vor înregistra lista la CEC și cu toții vom cunoaște numele tuturor candidaților. Articolul Cine sunt primii 10 candidați incluși pe lista blocului electoral PSRM-PCRM apare prima dată în #diez.
10:30
După constituirea blocului electoral PSRM-PCRM, Igor Dodon a început să-l elogieze pe Vladimir Voronin, chiar dacă de-a lungul anilor acesta îl critica și îl numea cu cuvinte jignitoare. Astăzi, în cadrul noii ediții a emisiunii tradiționale, Igor Dodon a spus că „Vladimir Voronin a fost cel mai bun președinte din istoria Republicii Moldova”. Articolul Laude din partea lui Igor Dodon: „Vladimir Voronin a fost cel mai bun președinte din istoria Moldovei” apare prima dată în #diez.
Acum 24 ore
09:45
Un moment frumos de victorie va aduce reprezentantele feminine la caiac canoe din Moldova la Jocurile Olimpice. Acest lucru se întâmplă pentru prima dată în istoria țării noastre. Articolul Pentru prima dată în istorie, Moldova va avea reprezentante feminine la caiac canoe la Jocurile Olimpice apare prima dată în #diez.
09:45
Avionul prezidențial al fostului președinte comunist Nicolae Ceaușescu va fi scos la licitație. Prețul de pornire este 25.000 de euro. La licitație va fi scos și un avion folosit de președintele Ion Iliescu. Ambele aeronave pot fi văzute la Aeroportul Internațional Henri Coandă. Articolul Avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost scos la licitație. Prețul de pornire este 25 000 de euro apare prima dată în #diez.
09:30
Profesoarele programului de studii „Drept” din cadrul Facultății Construcții, Geodezie și Cadastru – conf. univ., dr. Ina BOSTAN (șefă program) , conf. univ., dr. Viorica URSU și lect. univ. Natalia CHIRIAC, au participat la cea de-a 870-a Conferință internațională de drept și societate – ICLS 2021, care s-a desfășurat în perioada 6-7 mai 2021, la Pattaya, Thailanda, sub auspiciile Researchfora – cea mai mare organizație profesională non-profit din lume, destinată dezvoltării și promovării cercetării în domeniul științei, ingineriei, tehnologiei, managementului, economiei, științelor sociale, științelor medicale și ale sănătății. Articolul Profesoare UTM, despre analiza conceptului de patrimoniu în termeni legali, la Pattaya, Thailanda apare prima dată în #diez.
09:30
Tinerii, implicați în organizații ale societății civile, înregistrate în ultimii doi ani, pot solicita finanțare de până la 2 000 de euro pentru activități de atenuare a efectelor COVID-19. Articolul Uniunea Europeană oferă granturi de până la 2 000 de euro pentru organizațiile tinere din Moldova. Care sunt condițiile apare prima dată în #diez.
09:15
Reprezentanți ai circa o sută de organizații ale societății civile din toată țara, beneficiari ai Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” s-au reunit în cadrul unui forum, desfășurat în format online, pentru a discuta despre rezultatele înregistrate în implementarea proiectelor. Articolul Cu suportul Uniunii Europene în țară sunt implementate circa o sută de proiecte de bună guvernare apare prima dată în #diez.
09:15
În acest an Ministerul Educației a decis că testările naționale pentru clasele primare, gimnaziale și liceale se vor desfășura în format fizic, cu respectarea tuturor normelor epidemiologice. Autoritățile au făcut public numărul de participanți la examenele din în acest an. Articolul Câți elevii vor participa în acest an la examenele naționale pentru clasele primare, gimnaziale și liceale apare prima dată în #diez.
09:00
Probabil cunoașteți deja că pe teritoriul Republicii Moldova se regăsesc o mulțime de conace vechi, ce-i drept, în mare parte, din aceasta au rămas doar câteva resturi sub formă de clădiri dărâmate. Pentru cei curioși să descopere ceva nou, să știți că la aproximativ de 75 de kilometri se află Conacul lui Uvaliu. Articolul (foto) Descoperă Turnul de Apă din satul Căzănești – parte a unui dintre cele mai mari conace din fostul Imperiul Rus apare prima dată în #diez.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.