Secretarul General al Aparatului Președintelui a degrevat din funcție pentru a se implica în favoarea PAS în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate

Radio Chisinau, 4 mai 2021 14:35

Secretarul General al Aparatului Președintelui, Andrei Spânu, anunță că a degrevat din funcție, pentru a se implica în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate în favoarea Partidului Acțiune și Solidaritate. În acest scop, el și-a luat concediu fără plată, după cum a anunțat pe pagina sa de Facebook.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 4 ore
21:05
Revista „Timpul” din România a fost lansată astăzi la Chișinău în varianta tipărită și în ediția pentru Republica Moldova, în cadrul unui eveniment public la care au participat oficiali de la București, scriitori și oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului.
20:35
Revista „Timpul” din România a fost lansată astăzi la Chișinău în varianta tipărită și în ediția pentru Republica Moldova, în cadrul unui eveniment public la care au participat oficiali de la București, scriitori și oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului.
Acum 6 ore
19:45
Magistrații Maria Negru (Avornic) și Eugeniu Bejenaru de la Curtea de Apel Chișinău și, respectiv, de la Curtea de Apel Bălți au depus cereri de demisie. Solicitările acestora urmează să fie examinate, de Consiliul Superior al Magistraturii, la reuniunea de săptămâna viitoare, scrie Bizlaw.md.
19:20
O necropolă antică cu 40 de morminte, între care și amfore conținând rămășițe umane, a fost descoperită pe insula franceză Corsica, relatează vineri Live Science, potrivit Agerpres.
19:10
Țările care vor să permită oamenilor vaccinați să nu mai poarte masca în public ar trebui să ia în considerare o serie de condiții locale, afirmă Organizația Mondială a Sănătății. Acestea sunt rata de transmitere a virusului și gradul de vaccinare a populației, spune Mike Ryan, expert OMS, potrivit Digi24.ro.
18:50
La 44 de ani după ce a fost lansată în spațiu, sonda Voyager 1, care a părăsit deja Sistemul Solar, își continuă observațiile științifice și a înregistrat în premieră un misterios "zumzet" de fundal al spațiului interstelar, transmite joi Live Science.
18:40
Tabloul "Femeie așezată lângă fereastră" (Marie-Therese) de Pablo Picasso a fost vândut joi pentru suma de 103,4 milioane de dolari în cadrul unei licitații organizate de casa Christie's, la New York, relatează AFP.
18:15
Reforma învățământului superior este inevitabilă. În ultimii ani, numărul studenților care învață la universitățile din Moldova a scăzut de la 92 de mii în 2015, la 52 de mii în 2020, în timp ce numărul universităților publice a rămas mare. Avem nevoie de universități mai puține, dar care să corespundă rigorilor internaționale, a opinat rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, ex-ministru al educației, în cadrul unui atelier de lucru cu genericul „Bune practici în învățământul superior din Uniunea Europeană. Oportunități pentru tinerii din Republica Moldova”, transmite IPN.
18:10
Grecia a ridicat de vineri restricțiile impuse deplasărilor și a redeschis porțile turismului, astfel încât populația începe să respire un aer de normalitate după trei luni de lockdown, însă cifrele cazurilor de COVID-19 rămân ridicate, fapt ce implică riscul unei mai mari răspândiri a pandemiei, relatează EFE.
17:55
Alte 181 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova.
Acum 8 ore
17:35
A fost stabilită ordinea preliminară în buletinul de vot a primilor șase potențiali concurenți electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Pe prima poziție este Partidul Acasă Construim Europa, urmat de Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic, transmite IPN.
17:30
Organizația Mondială a Sănătății a cerut, vineri, țărilor bogate să reconsidere planurile de vaccinare a copiilor și, în schimb, să doneze dozele de vaccinuri anit-COVID-19 către schema COVAX pentru ajutorarea țărilor sărace.
17:25
Averea lui Elon Musk a scăzut cu peste 20 de miliarde de dolari după apariția sa controversată de săptămâna trecută la emisiunea de comedie Saturday Night Live (SNL), informează The Independent, potrivit Digi24.ro.
17:10
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului consideră nejustificate scumpirile la produse de panificație operate de către unii agenți economici și rețele comerciale. Ministrul Ion Perju a spus, vineri, la o conferință de presă că raționamentele acestor scumpiri sunt altele decât cele economico-financiare, transmite IPN.
16:50
Solicitanții vor putea obține unele aprobări ale BNM în formă electronică. Comitetul executiv al BNM a aprobat modificări la Regulamentul cu privire la deținerile în capitalul social al băncii și Regulamentul cu privire la cerințele față de membrii organului de conducere al băncii, al societății financiare holding sau holding mixte, conducătorii sucursalei unei bănci din alt stat, persoanele care dețin funcții-cheie și față de lichidatorul băncii în proces de lichidare.
16:50
Numărul noilor cazuri de COVID-19 a atins vineri la Moscova un maxim după luna ianuarie, pe fondul restricțiilor antiepidemice limitate și unei campanii de vaccinare dezamăgitoare, relatează AFP.
16:35
Programul tradițional de tabere ARC din România va fi organizat online pe perioada vacanței de vară a elevilor și a studenților, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, citat de InfoPrut.ro.
16:30
Temperaturi moderat de generoase, fără precipitații esențiale, vor caracteriza starea vremii din acest sfârșit de săptămână, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).
16:20
Pandemia COVID s-a bazat pe femei. În contextul populației care îmbătrânește în Republica Moldova și unui sistem de sprijin care uneori este defectuos, femeile sunt cele care oferă grijă, atât pentru persoanele în etate, cât și pentru copiii mici din familie. Femeile încearcă să combine munca plătită și cea neplătită. Toate aceste roluri combinate au un efect negativ asupra stării emoționale și sănătății femeii. Femeile de vârstă medie sunt cele mai afectate și cele mai stresate, iar toți acești factori contribuie la scăderea ratei fertilității în țară. O spune Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA Moldova, care a avut un mesaj de salut în cadrul unor discuții despre rolul sectorului privat în susținerea familiilor, eveniment găzduit de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), transmite IPN.
16:15
Uniunea Europeană are "condițiile adecvate" pentru o redeschidere în siguranță a turismului vara aceasta, a declarat vineri comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, care și-a exprimat încrederea în finalizarea negocierilor privind certificatul verde digital la finele lunii mai, relatează agenția EFE.
16:15
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a publicat Raportul de activitate pentru primele trei luni ale anului 2021. Potrivit documentului, inspectorii de integritate au inițiat 98 proceduri de control. În peste 60 de verificări sunt vizate posibile conflicte de interese. În 23 de investigații sunt analizate situațiile de incompatibilitate de funcție, iar în 14 dosare sunt efectuate controlul averii, se arată într-un comunicat al instituției.
15:55
Partidul Acțiune și Solidaritate și-a prezentat echipa cu care merge la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Pe liste se regăsesc actuali deputați, consilieri municipali, dar și jurnaliști, medici etc. Astăzi, 14 mai, formațiunea depune actele la Comisia Electorală Centrală pentru a fi înregistrați în calitate de concurenți electorali, transmite IPN.
15:50
În perioada lunilor ianuarie – aprilie 2021, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a înregistrat 5 936 de contracte de locațiune/chirie, transmite MOLDPRES.
Acum 12 ore
15:40
Costul creșterii copiilor este prea mare și părinții au nevoie de mai mult ajutor dacă țări precum Italia vor să depășească nivelul scăzut al natalității care le subminează viitorul, a declarat vineri papa Francisc, relatează Reuters.
15:25
Germania a apreciat vineri că tirurile de rachete lansate de militanții islamiști Hamas către Israel sunt ''atacuri teroriste'' și a avertizat că nu va tolera ''manifestațiile antisemite'' pe teritoriul său, informează AFP citată de Agerpres.
15:20
Ministerul Sănătății din Italia va elimina din 16 mai obligativitatea efectuării perioadei de carantină de cinci zile pentru persoanele provenite din Uniunea Europeană, Marea Britanie și Israel, cărora li se va cere doar un test negativ pentru coronavirus realizat cu 48 de ore înainte de intrarea în țară, relatează vineri EFE.
15:10
Cel mai tânăr miliardar în criptomonede din lume, cofondatorul Ethereum Vitalik Buterin, a donat criptomonede Shiba inu în valoare de peste un miliard de dolari, pentru a ajuta India în lupta cu pandemia Covid-19.
15:05
Originea noului coronavirus este în continuare neclară și nu există încă suficiente dovezi care să afirme în mod concludent dacă acesta a apărut în mod natural sau în urma unui accident de laborator, susține într-o scrisoare un grup de 18 oameni de știință de renume, informează Reuters.
14:55
Ambasada Republicii Polone la Chișinău a inaugurat expoziția „Enigma. Victoria decriptării”, în incinta Muzeul Militar din Chișinău. Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei, expoziția vine „să ne apropie de istoria eroilor-criptologi polonezi mai puțin cunoscuți, de profesorii și colaboratorii acestora, ale căror cunoștințe și geniu matematic le-au permis să spargă unul din cele mai bine păzite secrete ale celui de-al Treilea Reich”. Expoziția este pregătită de Consiliul Voievodatului Wielkopolska și, în versiune românească, de Institutul Polonez din București, transmite IPN.
14:50
Producătorii auto vor pierde venituri de 110 miliarde de dolari din cauza deficitului global de semiconductori anul acesta, în creștere față de prognoza precedentă de 61 miliarde de dolari, iar criza va afecta producția a 3,9 milioane de vehicule, se arată într-un raport publicat vineri de firma de consultanță AlixPartners, transmite Reuters.
14:40
Cel puțin 12 persoane au fost ucise într-o explozie în interiorul unei moschei din capitala afgană Kabul în timpul rugăciunilor de vineri. Ferdous Faramarz, purtătorul de cuvânt al poliției din Kabul, a declarat că imamul moscheii se numără printre cei 12 morți și cel puțin alte 15 persoane au fost rănite, potrivit Reuters, citat de Digi24.ro.
14:35
Programul Erasmus+ a fost lansat în Republica Moldova pentru perioada 2021-2027. Acesta va avea un buget de 26,2 miliarde euro, complementat de 2,2 miliarde euro din partea instrumentelor adiționale ale Uniunii Europene, și va susține mobilitățile de studiu și proiectele de cooperare, scrie InfoPrut.ro.
14:25
SUA și-au retras toate trupele de la baza aeriană din Kandahar, în sudul Afganistanului, care a fost mult timp a doua cea mai mare bază militară americană din această țară, au anunțat vineri autoritățile afgane, informează AFP.
14:15
Autoritățile din sănătate fac apel către toate persoanele eligibile să se imunizeze împotriva COVID-19. Totodată, anunță că toate centrele de vaccinare la nivel național vor activa și în zilele de sâmbătă și duminică, transmite IPN.
14:00
Premierul armean, Nikol Pashinyan, a acuzat trupele armatei azere că au pătruns pe teritoriul țării sale – o nouă accentuare a tensiunilor dintre cele două țări după conflictul armat și violențele de anul trecut, relatează Euronews, potrivit DIGI24.ro.
13:50
Guvernul Lituaniei a decis astăzi donarea a 11 mii doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru populația Republicii Moldova, a anunțat Ambasada Republicii Moldova în această țară, pe pagina de Facebook.
13:45
Mai multe formațiuni au depus astăzi actele la CEC cu listele de candidați, pentru a fi înregistrate în cursa electorală.
13:40
Israelul a lansat atacuri aeriene extinse și bombardamente de la sol, vineri, împotriva unei rețele de tuneluri subterane din Gaza, pe fondul atacurilor persistente cu rachete asupra orașelor israeliene. Bilanțul deceselor a ajuns la 127, dintre care 119 palestinieni și 8 israelieni. Printre morți sunt și femei și copiii, transmite DIGI24.ro.
13:25
Camera de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova a eliberat, în premieră, Carnetul ATA pentru nanosatelitul Centrului Tehnologii Spațiale al Universității Tehnice a Moldovei (CNTS a UTM).
13:25
Interviu cu chirurgul și muzicianul basarabean, stablit pe o insula portugheză din Oceanul Atlantic.
13:15
Blocul electoral „Renato Usatîi”, constituit din partidele politice „Patria” și „Partidul Nostru”, a depus actele la Comisia Electorală Centrală (CEC). Renato Usatîi a precizat că pe listă se regăsesc specialiști din diferite domenii, cu accent pe juriști.  „O să avem nevoie de multe proiecte de legi,  pentru a reseta țara, și de o Constituție nouă, deoarece aceasta a fost batjocorită și violată de mai multe ori”, a declarat politicianul, la sediul Comisiei Electorale Centrale, transmite IPN.
13:05
Un militar ucrainean a murit pe frontul din Donbas, în urma atacurilor lansate în ultimele 24 de ore de grupările armate ale Federației Ruse staționate ilegal în zona separatistă din estul Ucrainei - potrivit unui comunicat remis, vineri, de Comandamentul Operațiunii Forțelor Unite.
12:55
Europarlamentarul român, Eugen Tomac, atenționează asupra pericolului amestecului Rusiei în alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova prin utilizarea celor mai sofisticate instrumente de dezinformare și propagandă.
12:45
Guvernul Marii Britanii, prin intermediul Fondului pentru Bună Guvernare, va finanța un proiect pentru a sprijini administrația prezidențială a Republicii Moldova în lupta împotriva corupției. Potrivit INFOTAG, acest lucru a fost confirmat de către Ambasada Regatului Unit în Moldova, anunțând începerea acceptării ofertelor.
12:15
Partidul Uniunea Salvați Basarabia, nu doar participă pe listele Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, ci și intră în AUR. USB nu va mai exista ca entitate distinctă de AUR. „Din punct de vedere statutar și juridic procedurile vor fi cele de fuziune, prin absorbție, însă acum nu există timpul necesar unui congres în acest scop, astfel, etapele inerente procesului vor fi parcurse ulterior alegerilor parlamentare din acest an”, precizează formațiunea într-un comunicat de presă, citat de IPN.
12:10
Lituania a fost și rămâne o susținătoare a parcursului european al Republicii Moldova și a reformelor democratice, a dat asigurări președintele lituanian, Gitanas Nauseda, aflat în vizită oficială la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Maia Sandu.
12:00
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene poate acoperi 100% din cheltuielile pentru organizarea votului în afara granițelor, din bugetul propriu, la alegerile anticipate din 11 iulie. Declarația a fost făcută de șeful diplomației moldovene, Aureliu Ciocoi, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, transmite IPN.
11:55
Decretul privind eliberarea lui Sergiu Tofilat din funcția de consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul energeticii a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial, comunică MOLDPRES.
11:45
Grecia deschide azi sezonul turistic cu măsuri de protecție pentru străini și o campanie accelerată de vaccinare a locuitorilor de pe insule.
11:35
Platforma DA va expedia astăzi scrisori către președinta Maia Sandu, procurorul general, Alexandr Stoianogolo, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și ministrul în exercițiu al justiției, Fadei Nagacevschi, în care le solicită să depună sesizări la Curtea Constituțională, în vederea scoaterii în ilegalitate a Partidului Șor.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.