Dumitru CRUDU // Cine a furat revoluția din 7 aprilie 2009?

Deschide.md, 8 aprilie 2021 21:50

Pe șase aprilie 2009, mă aflam în studioul postului de radio Europa Liberă, unde îi luam un interviu unei brunete frumoase foc, expulzată la începutul anului din Rusia, pentru niște articole incendiare contra FSB-ului. Domnișoara nu știa deloc română, o limbă pe care se pare că nici nu o știuse vreodată sau, poate, o uitase de când plecase din Moldova, iată chestia asta îmi scăpa, dar, oricum ar fi, îmi vorbea doar în rusă, exclusiv în rusă, într-un interviu pe care i-l luam pentru Europa Liberă...

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Deschide.md

Acum 4 ore
04:00
Trupul neînsuflețit al unui tânăr a fost găsit spânzurat într-un apartament. Descoperirea macabră a avut loc în această seară, în jurul orei 18:49, într-un apartament de pe bulevardul Moscova din sectorul Rîșcani al capitalei.
Acum 6 ore
03:30
Aproape 60 de mii de persoane au achitat în primul trimestru al acestui an prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Cifra este mai mare cu circa şase mii faţă de aceeași perioadă a anului trecut și mai mult de jumătate dintre ei au plătit prin MPay, comunică MOLDPRES.
Acum 12 ore
23:20
O tânără a ajuns la spital, după ce a fost lovită de un automobil în timp ce traversa strada pe trecerea pietonală. Accidentul a avut loc în această seară, în jurul orei 20:20, pe strada Miorița din cartierul Telecentru al capitalei.
23:00
Două persoane au ajuns la spital, după ce două automobile s-au ciocnit în această seară, pe strada N.Dimo, din Chișinău.
22:30
Rusia „nu dorește un conflict direct” cu Statele Unite ale Americii, chiar dacă „își va continua eforturile de destabilizare a Ucrainei”, apreciază serviciile de informații americane într-un raport anual referitor la ameninţările la adresa SUA în lume, relatează AFP, citată de Agerpres.
22:20
Președintele Maia Sandu respinge orice acuzații privind implicarea sa în răpirea judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. Sandu a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că Ministerul Afacerilor Interne, precum și Serviciul de Informații și Securitate ar trebui să dea raspus la mai multe întrebări despre acest caz.
21:50
Trupul neînsuflețit al unui tânăr a fost găsit spânzurat într-un apartament. Descoperirea macabră a avut loc în această seară, în jurul orei 18:49, într-un apartament de pe bulevardul Moscova din sectorul Rîșcani al capitalei.
21:20
Aproape 60 de mii de persoane au achitat în primul trimestru al acestui an prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Cifra este mai mare cu circa şase mii faţă de aceeași perioadă a anului trecut și mai mult de jumătate dintre ei au plătit prin MPay, comunică MOLDPRES.
21:20
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan până la 1 mai, data fixată în acordul cu talibanii, dar se vor retrage "fără condiţii" până în 11 septembrie, când se vor împlini 20 de ani de la atentatele din 2001 în Statele Unite, a anunţat marţi un responsabil american, citat de AFP.
20:50
Încă un angajat din sistemul medical a fost răpus de noul coronavirus. Este vorba despre Valeriu Leșcinschi, care activa în calitate de medic urolog – androlog la o instituțiemedicală privată din capitală.
20:30
Un tribunal rus l-a plasat în detenţie pentru două luni pe un profesor de fizică al unei prestigioase universităţi moscovite acuzat de trădare, a anunţat marţi o purtătoare de cuvânt a instanţei, relatează AFP.
20:20
Preşedintele american Joe Biden i-a propus marţi omologului său rus Vladimir Putin, în cursul unei convorbiri telefonice, organizarea unei întâlniri la nivel înalt 'într-o terţă ţară' în 'următoarele luni' pentru a 'clădi o relaţie stabilă şi previzibilă cu Rusia', a anunţat Casa Albă, citată de AFP şi Reuters.
19:50
Cifra persoanelor vindecate de COVID-19 creștere, totuși rămâne înaltă incidența infectărilor, media pentru ultimele 14 zile constituind 423 cazuri la 100 mii de cetățeni. Declarații în acest sens au fost făcute de Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, după ședința Centrului unic de comandă a stării de urgență.
19:30
Consiliul Suprem de Securitate a venit cu mai multe recomandări către instituțiile statului în urma ședinței de azi. Membrii CSS au solicitat Procuraturii Generale să investigheze mai multe decizii ale CNPF, dar și tranzacțiile Moldasig.
19:00
Valoarea datoriilor la gaze a malului drept al Nistrului, inclusiv cu penalități, ajunge la 715 milioane de dolari. Totodată, datoria malului stâng al Nistrului este de 6,8 miliarde de dolari. Datele au fost prezentate de către președintele Consiliului de Administrare al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul unor audieri organizate de Comisia parlamentară de control al finanțelor publice. Potrivit lui, fără participarea companiei rusești „Gazprom”, fără participarea administrației de la Tiraspol, nu va putea fi găsită o modalitate de reglementare a datoriilor malului stâng, transmite IPN.
Acum 24 ore
18:40
Organele de urmărire penală, poliția și Procuratura, au avansat „foarte mult” în cercetarea cazului răpirii judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, actualmente existând mai multe probe, a declarat ministrul afacerilor interne, Pavel Voicu, pentru TV8. „Sunt probe, dar pe marginea concretă a acțiunilor care au fost întreprinse și ce urmează trebuie să se expună procurorul care este conducătorul urmăririi penale”, a precizat ministrul, citat de IPN. Pavel Voicu a mai spus că a participat astăzi la...
18:20
Un nou incident armat a avut loc, marţi, la Paris, fiind rănite prin împuşcare două persoane, o fată în vârstă de zece ani şi tatăl acesteia, anunţă autorităţile franceze, conform publicaţiilor Le Figaro şi Paris-Normandie, citate de Mediafax.
18:10
Deputatul Sergiu Sîrbu, președintele Comisiei parlamentare securitate și ordine publică și membrul din oficiu al Consiliului Suprem de Securitate nu a fost lăsat, din nou, să participe la ședința organului. Potrivit parlamentarului, și de această dată „au fost călcate în picioare legea și normele statutare”.
17:50
În luna mai din acest an, sunt cele mai multe zile de sărbătoare nelucrătoare. Totuși, bugetarii nu vor merge de facto la muncă doar două zile, pe 3 și 10 mai, întrucât alte trei zile libere – 1, 2 și 9 mai coincid cu zilele de repaus săptămânal, adică sunt zile de sâmbătă și duminică, transmite IPN.
17:50
La cei 85 de ani ai săi, domnul Vasile Pop din Meșenii de Jos şi-a îmbrăcat cămeșa albă cu motive tradiționale sălăjene, care îi e dragă pentru că a purtat-o și atunci când a fost mire, și-a pus la brâu chimirul negru de piele și a plecat spre Zalău, să se vaccineze împotriva COVID-19. Și nu a mers singur, ci împreună cu consăteana sa, doamna Floare Păuşan, de 82 de ani, care și ea s-a gătit de sărbătoare, cu o frumoasă ie albă, cu cusături negre, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a plafromei RO Vaccinare.
17:50
Alte 544 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Numărul total teste efectuate – 4352, dintre care 939 teste Rapid – Antigen. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 242 364. Din numărul total de cazuri, 9 sunt lucrători medicali:  5-asistenți medicali, 4-personal auxiliar. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 3345 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 293  în stare extrem de g...
17:10
Decizia autorităţilor autorităților de la Chișinău de a procura 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac, nu este definitivă. „Încă nu este o decizie finală. A fost o decizie pentru că a fost singurul producător care a venit cu o ofertă, restul au fost intermediari. Respectiv, încă urmează să vedem la negocieri directe care este eficacitatea vaccinului în detalii, pentru că avem unele întrebări, și asta nu înseamnă că este aprobat deja pentru a fi procurat. Urmează să fie negocieri directe cu producătorul. Pentru că Turcia arată o eficiență destul de în altă, în Brazilia – mult mai joasă, și noi avem întrebări vizavi de eficiența vaccinului, de aceea depinde de discuțiile care o să fie direct cu producătorul. Asta și s-a aprobat de fapt vineri, nu procurarea, dar negocierea cu producătorul”, a declarat pentru Europa Liberă Angela Paraschiv, șefa Departamentului epidemiologie în cadrul Universității de Medicină din Chișinău, membră a grupului de medici ce consultă comitetul ministerial de coordonare a campaniei de vaccinare, citată de IPN.
17:00
Ţvetana Curdova, soţia procurorului general Alexandr Stoianoglo, deţine în proprietate şi administrează un salon de frumuseţe de lux, fără să achite impozite pe venit la stat. Curdova a profitat de o lacună în legislaţia fiscală, şi anume de dreptul deţinătorilor de patente de întreprinzător de a se asocia, astfel că toţi angajaţii salonului Opium lucrează în bază de patentă. Venitul declarat oficial este de doar 12 mii de lei pe an și este alcătuit din plata pentru arenda localului, pe care ar achita-o deţinătorii de patente care lucrează acolo. Experţi anticorupție consideră că este vorba de o schemă de eschivare de la impozite, aflată la limita legalităţii.
16:50
Ministrul ceh de Externe, Tomas Peticek a fost demis, luni, a anunțat biroul președintelui Milos Zeman, pe Twitter, pe motivul că s-a opus achiziționării și folosirii vaccinului rusesc Sputnik, relatează Politico. Ministrul de Interne, Jan Hamacek va prelua interimar postul. Este vorba de a doua demitere a unui ministru din cabinetul ceh pe motivul refuzului achiziționării vaccinului rusesc împotriva Covid-19. Săptămâna trecută, Jan Blatny, ministrul sănătății, a fost și el demis din același mot...
16:50
Consiliul Superior al Magistraturii a amânat pentru altă ședință chestiunea privind stabilirea procedurii și criteriilor de selectare a candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională. Motivul a fost constatarea lipsei de cvorum, transmite IPN.
16:40
O expoziție fotografică antiromânească, ce urma să fie amenjată în centrul capitalei, a fost stopată de consilierul municipal al Partidului Unității Naționale, Corneliu Pântea. Potrivit site-ului Primăriei Capitalei este vorba despre o expoziție de fotografii numită „155 ani de la revoluția de la Iași”, iar organizator este Asociația „Urmașii lui Ștefan”, cunoscută pentru acțiuni anti-Unire și anti-România și pentru faptul că sunt susținători aprigi ai șocialiștilor și ai fostului președinte Igor Dodon.
16:40
Spionajul şi interferenţele străine în Canada au atins, anul trecut, nivelurile înregistrate în timpul Războiului Rece, în special din cauza vulnerabilităţilor provocate de către pandemia COVID-19, a transmis Serviciul Canadian de Informaţii, potrivit Reuters.
16:10
Rusia a transferat 15 nave din Marea Caspică în Marea Neagră pe fondul unei noi escaladări a tensiunilor cu SUA, care au informat că au trimis două nave de război în zonă, pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de Kiev în contextul creşterii prezenţei militare ruse la frontiera cu Ucraina, transmite marţi EFE, care citează un comunicat de presă al armatei ruse.
16:00
La 12 aprilie curent, în baza de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă erau înregistrate 6745 locuri de muncă vacante, în ușoară scădere comparativ cu numărul celor de la sfârșitul lunii martie.
16:00
Pe măsură ce rușii îngrămădeau tot mai multe tancuri la granița cu Ucraina, creștea și neliniștea mea. În situația asta mă și căiam că am cedat rugăminților stăruitoare ale sorei mele și am venit la cumetria copilului ei de o lună, la Bender. Numai un aiurit ca mine se putea porni la un drum așa de periculos, pe vremurile astea atât de complicate, bântuite de ciumă și de pericolul izbucnirii unui nou război. De ce nu am stat acasă? Poate, pentru că Sveta e singura mea soră și Marcel e primul ei copil. Dar și pentru că nu am mai văzut-o demult. Nici nu mai știu de când. Cred că de la moartea tatei.
15:10
Toate cazurile suspecte la infecția cu virusul SARS CoV-2 vor fi testate pentru a confirma diagnosticul de COVID-19, iar până la obținerea rezultatului, acestea vor fi gestionate ca și potențial infectat COVID-19, fiind acordat tratament medical centrat pe necesitățile pacientului. În același timp, pacienților cu forme asimptomatice de COVID-19 nu li se va indica tratament.
15:10
R. Moldova va recepționa încă 48 de mii de doze de vaccin AstraZeneca până la sfârșitul lunii curente. Acestea vor ajunge la Chișinău prin intermediul platformei COVAX. Anunțul a fost făcut astăzi de către epidemiologul, Alexei Ceban.
15:10
„Din țara noastră pleacă prea mulți cetățeni în căutarea unei vieți mai bune. Ne dorim ca oamenii să rămână în țară, iar cei care au plecat să se întoarcă”. Mesajul a fost făcut de președintele R.Moldova, Maia Sandu, cu ocazia deschiderii Reuniunii anuale a Adunării Generale a Rețelei Asociațiilor Autorităților Locale din Europa de Sud-Est (NALAS). Potrivit șefului statului, pentru a atinge un asemenea obiectiv autoritățile trebuie să întreprindă mai multe acțiuni pentru a „construi Europa acasă...
15:10
Partidul Unității Naționale (PUN), R.Moldova, și Partidul Mișcarea Populară (PMP), România, au adresat o scrisoare comună conducerii României privind vaccinarea tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Scrisoare este adresată președintelui României Klaus Iohannis și premierului român Florin Cîțu. Cele două partide solicită autorităților române mai multe facilități privind imunizarea anti-COVID pentru basarabeni.
15:00
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut marţi Rusiei să-şi retragă trupele pe care le comasează la frontiera cu Ucraina şi a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică, nu Moscova, este cea care va decide dacă Ucraina va deveni membră a Alianței. ”În ultimele săptămâni Rusia a deplasat mii de trupe gata de luptă la frontierele Ucrainei, cea mai amplă comasare de trupe ruse de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de...
14:40
Autoritatea Națională de Integritate a emis act de constatare pe numele unui unui inspector principal din cadrul Direcției investigarea fraudelor vamale a Serviciului Vamal al Republicii Moldova, potrivit unui comunicat al ANI.
14:10
Președintele R.Moldova, Maia Sandu, se va adresa participanților sesiunii de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Evenimentul va avea loc în perioada 19-22 aprilie.
14:00
Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a înregistrat o inițiativă legislativă prin care se urmărește anularea „secretului offshore” și asigurarea unei transparențe maxime a societăților comerciale de pe teritoriul Republicii Moldova. Mai mult, prin această inițiativă se vrea scoaterea din anonimat a beneficiarilor efectivi ai firmelor offshore.
13:40
Comisia parlamentară de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile, în loc să-și exercite competențele stabilite prin lege, lobează interesele financiare ale unui grup de persoane care intenționează să preia controlul asupra Carierei Micăuți și să priveze creditorii acestei companii de dreptul la satisfacerea creanțelor. Declarația aparține avocatului Andrei Iosip, care afirmă că scopul scontat al unor membri ai Comisiei de anchetă este de a sista cu orice preț activitatea Carierei Micăuți și de a concedia angajații acesteia, pentru ca, în final, să asigure transmiterea Carierei către cei care au comandat și au finanțat ofensiva.
13:10
Parlamentul de la Chișinău interpretează răspunsul Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, la demersul speakerului, Zinaida Greceanîi, în favoarea ideii promovate de socialiști precum că Legislativul nu poate fi dizolvat. În timp ce în răspunsul oferit de înaltul oficial european se menționează că anume Curtea Constituțională este organul abilitat în interpretarea regulilor de formare a unui guvern și de dizolvare a unui legislativ, în comunicatul publicat pe site-ul Parlamentului se anunță că reprezentanții Consiliului Europei și-au reconfirmat poziția sa anterioară, și anume faptul că Parlamentul nu poate fi dizolvat dacă există o majoritate parlamentară.
12:40
Procuratura Generală vine cu o reacție după ce ieri NewsMaker a scris cu referire la surse că deputatul Inga Grigoriu a cerut Consiliului Superior al Procurorilor suspendarea din funcție a Procurorului General. Drept argument fiind publicarea în Ucraina a unui material jurnalistic care face legătura dintre firmele soției lui Stoianoglo cu cele ale controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.
12:00
Un convoi de blindate rusești a fost observat în apropierea aerodromului din Tiraspol, ce se află la 13 kilometri de granița cu Ucraina, transmite canalul de Telegram NextaNews. „În Transnistria se află oficial aproximativ 1.700 de militari ruși. Cu toate acestea, capacitatea reală a contingentului rus nu este cunoscută. Acestea sunt rămășițele armatei a 14-a care se afla acolo înainte de prăbușirea URSS-ului. În anul 1992, militarii ruși s-au alăturat separatiștilor transnistreni și au obținut...
12:00
În cadrul briefingului susținut pe președinta Comisiei de anchetă LAUNDROMAT, deputata Platformei DA, Inga Grigoriu, a relevat faptul că patru dimensiuni complexe (juridică, financiară internă, financiară externă și politică) care, combinate între ele, au făcut posibilă funcționarea în Republica Moldova a unei scheme inedite de spălări de bani, înfăptuită prin intermediul ordonanțelor judecătorești.
12:00
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi şeful Pentagonului, Lloyd Austin, se află la Bruxelles în această săptămână pentru a-şi coordona cu NATO o abordare comună faţă de mobilizarea militară rusă la frontiera cu Ucraina şi pentru a discuta despre retragerea trupelor Alianţei Nord-Atlantice din Afganistan, transmite EFE.
11:50
Responsabilii de campania de vaccinare anti-COVID în R.Moldova au venit cu noi informații despre desfășurarea procesului de imunizare, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
11:40
Informația din carnetele de muncă scanate poate fi accesată pe pagina web a Casei Naționale de Asigurări Sociale, la contul personal de asigurări sociale. Pentru a obține această informație, persoana trebuie să dețină semnătura electronică sau o parolă de acces la contul personal de asigurări sociale eliberată de către CNAS. La accesarea contului personal trebuie aplicată bifa la compartimentul „includerea istoriei relațiilor de muncă”, transmite IPN.
11:00
Polițiștii de frontieră din Botoșani, România, au descoperit și confiscat, duminică seară, 11 aprilie, în urma unei acțiuni desfășurate în zona de graniță Românești, 2.000 de pachete cu ţigarete de contrabandă în valoare de peste 19.750 de lei, informează Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) din Botoşani, printr-un comunicat de presă, citat de stiri.botosani.ro. • Potrivit sursei citate, în jurul orelor 22:15, au fost observate, cu ajutorul aparaturii de vedere pe timp de noapte,...
11:00
Decizia autorităţilor autorităților de la Chișinău de a procura 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac, nu este definitivă. „Încă nu este o decizie finală. A fost o decizie pentru că a fost singurul producător care a venit cu o ofertă, restul au fost intermediari. Respectiv, încă urmează să vedem la negocieri directe care este eficacitatea vaccinului în detalii, pentru că avem unele întrebări, și asta nu înseamnă că este aprobat deja pentru a fi procurat. Urmează să fie negocieri directe cu producătorul. Pentru că Turcia arată o eficiență destul de în altă, în Brazilia – mult mai joasă, și noi avem întrebări vizavi de eficiența vaccinului, de aceea depinde de discuțiile care o să fie direct cu producătorul. Asta și s-a aprobat de fapt vineri, nu procurarea, dar negocierea cu producătorul”, a declarat pentru Europa Liberă Angela Paraschiv, șefa Departamentului epidemiologie în cadrul Universității de Medicină din Chișinău, membră a grupului de medici ce consultă comitetul ministerial de coordonare a campaniei de vaccinare, citată de IPN.
10:50
Ofițerii secției investigare infracțiuni a Inspectoratului de Poliție a sec. Râșcani, în cadrul măsurilor desfășurate privind combaterea criminalității pe sectorul deservit, au observat un tânăr care manifesta un comportament suspect. Acesta s-a dovedit a fi în vârstă de 18 ani, originar din r-nul Cantemir.
10:20
Ambasada României în Republica Moldova informează că, începând cu data de 13 aprilie 2021, se prelungește cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul României. Totodată, a fost aprobată o nouă listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat, în care Republica Moldova figurează în continuare.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.