Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Moldova a abrogat restricţia plimbărilor în spaţiile publice

Adevarul (Moldova), 8 aprilie 2021 16:40

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a abrogat restricţia plimbărilor în spaţiile publice (parcuri, păduri, alei, plaje, terenuri de joacă şi zone de agrement). Dar interzice aflarea în spatii publice în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepţia membrilor unei familii. Declaraţia a fost făcută de premierul interimar Aureliu Ciocoi, după şedinţa de joi, 8 aprilie, a Comisiei, transmite IPN.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Acum 12 ore
20:40
Preşedintele Maia Sandu a comunicat marţi, 13 aprilie, că la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate s-a discutat despre „subiecte urgente care afectează cetăţenii noştri, dar şi securitatea economică a Republicii Moldova”.
20:10
Organele de urmărire penală, poliţia şi Procuratura, au avansat „foarte mult” în cercetarea cazului răpirii judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus, actualmente existând mai multe probe, a declarat ministrul afacerilor interne, Pavel Voicu, pentru TV8.
Acum 24 ore
19:20
Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 242.364, după ce marţi, 13 aprilie, au fost înregistrate 544 de cazuri, în urma procesării a 4.352 de probe. Pe parcursul zilei de astăzi, 29 de persoane au fost răpuse de noul coronavirus.
18:40
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat marţi, 13 aprilie, la deschiderea Reuniunii anuale a Adunării Generale a Reţelei Asociaţiilor de Autorităţi Locale din Europa de Sud-Est (NALAS). În acest an, ţara noastră a preluat pentru prima dată preşedinţia NALAS.
15:40
Două la sută din populaţia Republicii Moldova a fost vaccinată împotriva COVID-19. Totodată, au fost imunizaţi 60 la sută dintre lucrătorii medicali, 24 la sută dintre angajaţii din educaţie şi 30 la sută dintre persoanele care se află în centre de plasament, a anunţat marţi, 13 aprilie, Alexei Ceban, medic-epidemiolog la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.
13:40
Consiliul Europei a confirmat poziţia sa anterioară – Parlamentul nu poate fi dizolvat dacă exista majoritate parlamentară. Despre aceasta se menţionează în răspunsul Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, la demersul preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi.
12:20
Procuratura Generală a reacţionat la iniţiativa deputatului Platformei DA Inga Grigoriu, care a cerut Consiliului Superior al Procurorilor suspendarea din funcţie a procurorului general, ca urmare a unei investigaţii jurnalistice în care ar fi vizată familia lui Alexandru Stoianoglo.
12:10
Mişcare realistă în geopolitica zonală. Se poate ca preşedinte Zelensky să fi realizat dimensiunile exacte ale situaţiei militare care s-ar deschide în momentul declanşării unui conflict militar de mare intensite. Poate de scurtă durată, dar absolut suficient să devasteze ţara şi aşa confruntată cu mari probleme economice şi cu o populaţie carev trăiete de mult prea mult timp sub presiunea nesiguranţei şi lipsei de perspective.
11:20
Decizia autorităţilor de la Chişinău de a procura 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac, nu este definitivă, transmite IPN.
11:10
A doua generaţia a modelului Dacia Duster a ajuns de curând pe piaţa din Rusia, acolo unde SUV-ul român este livrat cu logo-ul Renault. În acest sens, producătorii canalului de YouTube, Club Service, au decis să dezasambleze un exemplar pentru a vedea cât de calitativ este asamblat şi câtă fiabilitate oferă.
08:50
Şeful Delegaţiei UE la Chişinău Peter Michalko, critică propunerea liderului PSRM, Igor Dodon, de a lua din rezervele valutare BNM „pentru a ajuta cetăţenii pe timp de pandemie”. Potrivit diplomatului european, acţiunea presupune un atentat la independenţa Băncii Naţionale a Moldovei, notează IPN.
08:50
Deputaţii opoziţiei parlamentare critică intenţia autorităţilor de la Chişinău de a procura 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac. Potrivit parlamentarilor, serul are o reputaţie dubioasă şi ar putea pune în pericol sănătatea oamenilor, notează IPN.
Ieri
22:10
Şeful Direcţiei consultanţă a aparatului Preşedinţiei Republicii Moldova, Victor Stepaniuc, a fost demis din funcţie luni, 12 aprilie. Victor Stepaniuc consideră că decizia de a-l elibera din funcţie este motivată politic, el fiind angajat în perioada preşedinţiei lui Igor Dodon.
22:10
Consiliul Suprem de Securitate se întruneşte marţi, 13 aprilie, în şedinţă. Potrivit Preşedinţiei, principalele subiecte care se vor discuta la şedinţă ţin de situaţia pe piaţa financiară nebancară, inclusiv pe piaţa asigurărilor, şi situaţia la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM), transmite IPN.
17:10
Vaccinul CoronaVac este produs de compania biofarmaceutică privată Sinovac Biotech. CoronaVac este cel de-al doilea vaccin produs în China, care a fost autorizat pentru a fi administrat în China: în luna iulie 2020, autorităţile de la Beijing l-au aprobat pentru administrarea urgentă în grupurile cu risc înalt.
17:00
Vicepreşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, deputatul Alexandr Slusari, susţine că, în pofida tuturor demersurilor de „demascare a ilegalităţilor” de la cariera Micăuţi, făcute de comisia de anchetă, acolo lucrările de extragere continuă. Parlamentarul a blocat drumul de acces la carieră, după ce odată cu plecarea reprezentanţilor inspectoratului ecologie şi a deputaţilor, lucrările la carieră au reînceput, transmite IPN.
15:50
Un moldovean în vârstă de 36 de ani, dat în urmărire internaţională din anul 2019 pentru trafic de copii şi de fiinţe umane în scop de exploatare sexuală, a fost extrădat din Republica Cehă, transmite IPN.
13:30
Deputatul Platformei DA Alexandru Slusari a anunţat că fracţiunea sa cere audierea prim-ministrului interimar, Aurel Ciocoi, ca urmare a deciziei Guvernului de a procura vaccinuri din China. Slusari a dat de înţeles că este indignat de intenţia Executivului de a achiziţiona vaccinul Sinovac.
12:30
În municipiul Chişinău, şcolile în care rata de vaccinare va fi de circa 70% vor reveni la regimul obişnuit de studii, cu prezenţa fizică a elevilor la ore, a comunicat, luni, 12 aprilie, primarul Ion Ceban. Reluarea procesului de învăţământ în toate instituţiile se planifică de la 1 septembrie, transmite IPN.
11:20
Încă un medic din Republica Moldova a murit de COVID-19. Este vorba despre stomatologul Dorin Mărgărint, în vârstă de 49 de ani, din Bălţi. Acesta a lăsat în urmă trei copii.
10:10
Sfânta Lumină de la Ierusalim va fi adusă în Sâmbăta Mare, 1 mai, şi va ajunge în fiecare parohie. Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove anunţă că tradiţia aducerii Focului Haric nu se întrerupe în perioada de criză pandemică, ci va avea loc cu respectarea normelor de protecţie, transmite IPN.
Mai mult de 2 zile în urmă
09:40
Curtea de Apel Bălţi a menţinut decizia primei instanţe prin care un fost colaborator al miliţiei transnistrene a fost condamnat la 15 ani de detenţie pentru răpirea şi torturarea unui cuplu din raionul Floreşti. Potrivit experţilor de la Asociaţia Promo-LEX, aceasta este prima condamnare definitivă de către instanţele constituţionale de judecată a unui miliţian din regiunea transnistreană pentru aplicarea torturii, transmite IPN.
00:00
Agenda publică la nivel global este din ce în cemai ocupată de mobilizarea trupelor ruse la graniţa cu Ucraina, de cerereaacestui stat de a adera la NATO, de reacţia statelor occidentale la încercareaFederaţiei ruse de a relua un conflict despre care s-a crezut multă vreme căpoate fi rezolvat cu ajutorul mecanismelor de mediere internaţională.
9 aprilie 2021
20:50
Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 240.056, după ce vineri, 9 aprilie, au fost înregistrate 910 de cazuri, în urma procesării a 5.799 de probe. Pe parcursul zilei de astăzi, 32 de persoane au fost răpuse de noul coronavirus.
20:40
Ministerul Sănătăţii de la Chişinău a anunţat că vineri, 9 aprilie, a avut loc şedinţa Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, în cadrul căreia a fost examinată oferta producătorului de vaccin împotriva COVID-19, SINOVAC BIOTECH LIMITED din China, singurul producător de vaccin care a răspuns solicitărilor adresate de Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), producătorilor de vaccin.
16:50
Iniţiativa legislativă a deputatului Alexandru Oleinic, care prevede stabilirea de noi norme generale de calculare şi aplicare a preţurilor la principalele produse petroliere, a fost susţinută de Parlament în cea de-a doua lectură, finală. Proiectul prevede stabilirea preţurilor la benzină şi motorină ţinând cont de fluctuaţiile existente la bursele internaţionale şi regionale (Platts), transmite IPN.
16:20
Ofiţerii Centrului Naţional Anticorpţie şi procurorii anticorupţie au efectuat percheziţii vineri, 9 aprilie, la câteva adrese în dosarele pornite pe obţinerea frauduloasă a cetăţeniei române. Descinderile au fost operate la companiile „Just Consult” şi „Document Park.”
14:20
Preşedintele organizaţiei teritoriale a formaţiunii politice PACE din Sângerei, care l-ar fi stropit peste faţă pe vicepreşedintele raionului Sângerei, Tudor Tutunaru, cu verde de briliant, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.
12:30
Parlamentul de la Chişinău a creat o comisie parlamentară de anchetă vineri, 9 aprilie, pentru investigarea cazului răpirii judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus. Iniţiativa socialiştilor a fost susţinută unanim de deputaţi.
09:30
Liderul PCRM, Vladimir Voronin, vine cu laude la adresa Marianei Durleşteanu, candidatul propus de Socialişti la funcţia de premier şi o critică pe preşedinta Maia Sandu. Potrivit lui Voronin, Durleşteanu este o profesionistă în domeniul economic şi financiar şi ar fi un premier foarte bun pentru Republica Moldova. Totuşi, potrivit fostului şef de stat, alegerile parlamentare anticipate sunt necesare pentru a curăţa clasa politică, notează IPN.
09:30
Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, spune că a treia tranşă de vaccinuri din lotul de 200 de mii de doze, va ajunge la Chişinău în scurt timp, în funcţie de dinamica vaccinării în Republica Moldova, notează IPN.
8 aprilie 2021
18:50
Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 239.146, după ce joi, 8 aprilie, au fost înregistrate 1.428 de cazuri, în urma procesării a 6.679 de probe. Pe parcursul zilei de astăzi, 39 de persoane au fost răpuse de noul coronavirus.
16:40
Deputaţii se convoacă vineri, 9 aprilie, în şedinţă plenară. Biroul permanent al Parlamentului a aprobat ordinea de zi a şedinţelor plenare pentru 9-16 aprilie, transmite IPN.
16:40
Comisia pentru Situaţii Excepţionale a abrogat restricţia plimbărilor în spaţiile publice (parcuri, păduri, alei, plaje, terenuri de joacă şi zone de agrement). Dar interzice aflarea în spatii publice în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepţia membrilor unei familii. Declaraţia a fost făcută de premierul interimar Aureliu Ciocoi, după şedinţa de joi, 8 aprilie, a Comisiei, transmite IPN.
15:20
Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că starea de urgenţă, instituită recent de Parlament, ar putea fi anulată în două situaţii: fie că vor fi vaccinaţi 300-350 mii de cetăţeni împotriva COVID-19, fie va fi învestit în funcţie Guvernul Golovatiuc.
14:50
Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a fost informat miercuri, 7 aprilie, prin Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova, despre disponibilitatea Rusiei de a dona Republicii Moldova, sub formă de ajutor umanitar, 182.000 doze de vaccin Sputnik V,  dintre care 62.000 doze vor fi repartizate regiunii transnistrene.
13:40
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) a emis o circulară în care a indicat că sediile misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare nu pot fi folosite în scopuri politice, transmite IPN.
13:10
Pentru zona Centru a Chişinăului s-au identificat circa 3.000 de locuri de parcare, care vor asigura un volum minim necesar pentru zona respectivă. Autorităţile municipale îşi propun ca locurile de parcare să fie amenajate anul acesta. Informaţia a fost comunicată de şeful interimar al Direcţiei generale transport public, Vitalie Mihalache, la o şedinţă de lucru cu privire la amenajarea parcărilor în municipiul Chişinău, transmite IPN.
12:30
Liderul Socialiştilor, Igor Dodon, a anunţat că preşedintele Maia Sandu intenţionează să participe la ceremonia de donare a vaccinului Sputnik V, care va fi oferit de Federaţia Rusă în timpul apropiat.
10:40
Reţinută acum câteva săptămâni în flagrant cu mită, judecătoarea de la Judecătoria Chişinău s-a mai ales cu o cauză penală. Prin ordonanţa procurorului general, pe numele judecătoarei a fost pornită o nouă cauză penală pentru trafic de influenţă.
09:40
Liderul PSRM, Igor Dodon, spune că judecătorii Curţii Constituţionale ar fi supuşi presiunilor din partea ambasadorilor străini pentru a lua o decizie în favoarea dizolvării Parlamentului. Igor Dodon spune că şi preşedintele Maia Sandu ar încerca să influenţeze decizia CCM prin intermediul SIS, instituţie care se subordonează Preşedinţiei, notează IPN.
09:40
Preşedintele interimar al Partidului Acţiune şi Solidaritate, Igor Grosu, spune că pot fi identificate surse financiare pentru organizarea alegerilor anticipate, chiar dacă în bugetul de stat pentru anul 2021 nu au fost planificate fonduri pentru acest exerciţiu. Potrivit liderului PAS, banii pentru alegeri vor fi luaţi din reducerea cheltuielilor neesenţiale stabilite în buget pentru unele ministere şi instituţii de stat, notează IPN.
09:30
Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi recunoaşte că instituirea stării de urgenţă pentru o perioadă de 60 de zile este nejustificată, iar propunerea termenului de 2 luni nu aparţine Guvernului. Potrivit lui Ciocoi, Executivul interimar a lăsat la discreţia Parlamentului stabilirea perioadei stării de urgenţă, deputaţii fiind cei care au stabilit perioada de 60 de zile, notează IPN.
09:30
Guvernul condus de Boris Johnson a realizat un raport în care este descrisă relaţia Regatului Unit cu Rusia şi China, ţări considerate „ameninţări” sau „provocări”.
7 aprilie 2021
18:00
Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 237.718, după ce miercuri, 7 aprilie, au fost înregistrate 1.155 de cazuri, în urma procesării a 5.596 de probe. Pe parcursul zilei de astăzi, 44 de persoane au fost răpuse de noul coronavirus.
16:10
Procuratura Generală a anunţat miercuri, 7 aprilie, că preşedintele organizaţiei teritoriale a Partidului „Acasă Construim Europa”, condus de Gheorghe Cavcalciuc, care l-a stropit cu verde de briliant pe vicepreşedinte raionului Sângerei, Tudor Tutunaru, a fost reţinut. Cazul respectiv va fi cercetat sub aspect penal.
15:00
Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a admis plângerile SRL ”Continental Business Invest” şi SRL ”SCM Development Mol” şi a dispus anularea a şase ordonanţe, emise anterior de PCCOCS, prin care două imobile au fost recunoscute ca corpuri delicte şi sechestrate.
14:10
Liderul PUN, deputatul Octavian Ţîcu, a sesizat Curtea Constituţională miercuri, 7 aprilie, solicitând ca starea de urgenţă instituită de Parlament pe întreg teritoriul Republicii Moldova să fie declarată neconstituţională.
13:30
Organizaţia neguvernamentală Expert Forum (EFOR) cere Guvernului României să includă cetăţenii Republicii Moldova în programul românesc de vaccinare. În acest sens, organizaţia a lansat şi o petiţie online.
12:50
Liderul PSRM, Igor Dodon, a dat de înţeles că nu cunoaşte prea multe detalii despre răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, care s-a produs pe 3 aprilie, în centrul Chişinăului. Însă, fostul şef de stat nu a ezitat să profite de acest context pentru a aduce noi acuzaţii la adresa Maiei Sandu.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.