Un moldovean a lipit de gambe două pașapoarte falsificate

Democracy.md, 8 aprilie 2021 13:40

 În data de 06 aprilie, în jurul orei 18.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control, la volanul unui autoturism înmatriculat în Republica Moldova, cetățeanul moldovean, în vârstă de 37 de ani.Deoarece colegii noștri au avut suspiciuni cu privire la faptul că bărbatul ar deține documente false, a fost efectuat un control amănunțit, ocazie cu care au fost descoperite, ascunse pe gambele persoanei, două paşapoarte biometrice cu însemnele autorităților din Republica Moldova. În urma verificărilor specifice efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit faptul că documentele în cauză nu îndeplinesc condițiile de formă și fond ale unora autentice, fiind false.Cu privire la cele constatate, P.V. a declarat că a fost contactat de un cetăţean din R.Moldova, care i-a înmânat documentele şi trebuia să le transporte în Turcia unde urma să le predea unei persoane.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Democracy.md

Acum 30 minute
16:10
O Hotărâre în acest sens a fost adoptată, astăzi, în cadrul ședinței în plen a Legislativului. Comisia va fi formată din reprezentanți ai fracțiunilor și grupurilor parlamentare, experți în drept constituțional, reprezentanți ai mediului academic și societății civile. Comisia va avea 11 membri din rândul deputaților. Potrivit președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități Vasile Bolea, unul din autorii proiectului, documentul a fost elaborat în scopul asigurării stabilității, funcționalității și conlucrării ramurilor puterilor în stat și sporirii eficienței administrației publice; garantării independenței și protecției juridice autorității de jurisdicție constituțională; consolidării societății, a statalității, suveranității și independenței Republicii Moldova.
Acum o oră
15:40
Potrivit unuia dintre autorii proiectului, Ruxanda Glavan, de această majorare vor beneficia nu doar cadrele medicale, cum s-a întâmplat anterior, ci toți angajații din sistem, în total fiind vorba de aproximativ 45.000 de persoane.Glavan a mai adăugat că majorarea va costa bugetul de stat în jur de 690 de milioane de lei, banii fiind disponibili în soldurile cumulative ale Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
Acum 2 ore
15:00
Boris Lupașcu a activat în calitate de procuror în perioada anilor 1979 – 2006. Acesta a deținut funcția de șef de secție din cadrul Procuraturii Generale, fost procuror al municipiului Chișinău, dar și procuror cu misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale.Din anul 2006 până în anul 2019, Boris Lupașcu a fost avocat.Ex-procurorul și-a făcut studiile la Universitatea de stat, facultatea de Drept. Boris Lupașcu cunoaște limbile româna, rusă și franceză.
Acum 4 ore
13:50
Deputații au constatat că numirea Domnicăi Manole în funcția de magistrat la CC a avut loc cu încălcarea mai multor norme de drept, inclusiv regulilor de organizare și desfășurare a concursului. Potrivit Parlamentului, Manole a fost numită în funcție cu încălcarea criteriului juridic de înaltă competență profesională.În Hotărârea Parlamentului se amintește că, Manole nu a întrunit criteriile de integritate și reputație ireproșabilă, din care cauză în vara anului 2019 nu a fost admisă de Guvernul condus de Maia Sandu la concursul organizat pentru suplinirea funcției de judecător la CC.
13:20
“Cu un salariu de 45 de mii de lei, o pensie de 21 de mii de lei, afaceri și proprietăți de milioane, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole a cerut și pază de stat plătită de către cetățeni. A cerut pentru că i s-a năzărit că ar fi urmărită de persoane necunoscute. Maia Sandu imediat a dat indicații la SPPS să i se ofere paza de stat, dar se pare că au fost încălcate normele legale în luarea acestei decizii. Anume de aceasta, am depus astăzi două interpelări către Președinție și Serviciul Protecție și Pază de stat, în care am cerut să fiu informat, până în 28 aprilie, în baza căror temei de fapt și de drept a fost oferită paza de stat pentru Domnica Manole”, a scris Pascaru pe Facebook. Amintim că după decizia din 15 aprilie, prin care CC a permis dizolvarea Parlamentului, președintele instituției, Domnica Manole a primit pază de stat.
13:00
 Țîcu a reacționat dur anume la partea discursului șefului statului ce ține de așa-zisul „moldovenism civic” și așa-zisa „națiune moldovenească”.Conform parlamentarului unionist, astfel de noțiuni reprezintă o continuitate a propagandei sovietice ce adopta astfel de termeni ca „popor moldovenesc”.„Viziunile pe care unioniștii le au sunt mult diferite față de PAS. Cea mai importantă diferență este viziunea asupra problemei identitare și aici o spun cu toată seriozitatea și îi un avertisment pe care-l dau și doamnei Maia Sandu.
13:00
Potrivit socialiștilor, prin ”legea miliardului”, care a fost astăzi anulată, cetățenii sunt impuși să plătească suplimentar la cele 13,58 de miliarde de lei, încă peste 11 miliarde de lei, suma ajungând la 25 de miliarde de lei. În opinia autorilor, acțiunea prin care a fost pusă povara pe umerii cetățenilor, creează o practică ce ar putea încuraja în viitor furturile din sistemul bancar. Mai mult, decizia cu privire la emisia obligațiunilor de stat a fost făcută netransparent și dubios.Deputații PSRM susțin că în condițiile actuale de criză economică acută, provocată de restricțiile impuse pentru prevenirea răspândirii COVID-19, acest document ar permite ca mijloacele destinate restituirii prejudiciului cauzat de furtul bancar să fie folosite pentru acoperirea necesităților păturilor socialmente vulnerabile și a mediului de afaceri.
12:40
“Propunem ajutor pentru achitarea salariilor la CFM din bugetul de stat. Inițiativa legislativă va fi înregistrată în Parlament și sperăm că va fi un imbold ca CFM să miște mai departe, oamenii să ridice salariile și să poată lucra mai departe. Dacă dispare întreprinderea strategică, este un risc foarte mare pentru economia țării”, a declarat deputatul PSRM.Comisia de anchetă care a fost creată în Parlament la inițiativa fracțiunii PSRM a ajuns la concluzia că CFM se află acum în prag de faliment. De la 12 mii de angajați, în 2010, în prezent CFM a rămas cu 6 mii de lucrători. La ziua de astăzi, datoriile curente sunt de peste 400 de milioane de lei, iar datoriile la salarii se ridică la 108 milioane de lei.
12:30
 Deputații PSRM și-au motivat inițiativa prin dorința de a sprijini cetățenii afectați de criza socio-economice și pandemică. Inițiativa socialiștilor vizează peste 1,2 milioane de cetățeni.Suma compensată constituie 428 de lei – câte 214 de lei pe lună, pentru fiecare gospodărie casnică. Banii vor fi achitați pentru consumul real al energiei electrice pentru lunile februarie și martie.Ministerul Finanțelor va aloca tranșele necesare compensației în mărimi egale pe conturile furnizorilor.Mijloacele necesare în acest scop se estimează la aproape 533 de milioane de lei. Tot astăzi, Parlamentul a votat un proiect de lege ce prevede alocarea surselor financiare necesare din bugetul de stat.
Acum 6 ore
12:10
 Vicepreședintele Parlamentului spune că președintele țării a mimat consultările cu fracțiunile parlamentare, atunci când a înaintat candidații la funcția de premier, iar judecătorii Curții Constituționale (CC) nu au ținut cont de acest fapt în decizia privind dizolvarea Parlamentului.„Constituția spune că Președintele are dreptul să înainteze un candidat la funcția de premier, atunci când are sprijin politic. Ce aprobă Parlamentul: premierul, componența Guvernului și programul. Parlamentul este instituția de bază. Parlamentul votează legi, bugetul, asigură stabilitatea politică pentru un Guvern. Noi suntem ostaticii ambițiilor politice unei singure persoane, care crede că după parlamentare anticipate trebuie să obțină cât mai mulți deputați”, a declarat Batrîncea.Socialistul mai spune că rolul jurisprudenței constituționale este de a interpreta o procedură legală, neprevăzută expres de Constituție.
12:00
Proiectul de declarație privind nerecunoașterea deciziei Curții Constituționale potrivit căreia există temei de dizolvare a Parlamentului a fost inclus pe agenda de astăzi a legislativului. Inițiativa aparține socialiștilor care solicită demisia celor trei judecători ai Curții Constituționale care au decis că există temei de dizolvare a Parlamentului. Includerea proiectului pe agendă a fost susținută de deputații din Partidul Șor și platforma „Pentru Moldova”. PAS a anunțat că părăsește sala Parlamentului, iar Platforma DA a cerut o pauză.„Azi o să fie o zi a populismului și a atacului asupra instituțiilor de stat, în special a Curții Constituționale. PAS nu va participa la acest circ ieftin, vă lăsăm în intimitatea dvs. Cetățenii o să vadă cât de disperată este această alianță în contextul alegerilor anticipate inevitabile”, a declarat liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu.
11:50
Potrivit textului Declarației, Parlamentul urmează să nu recunoască decizia CC din 15 aprilie și să acorde vot de neîncredere judecătorilor constituționali: Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova.În opinia PSRM, Curtea a deraiat și ignorat propria jurisprudență și practicile instituțiilor internaționale. De asemenea, CC a ignorat avizul Comisiei de la Veneția și a permis președintelui țării dizolvarea Parlamentului, în pofida existenței tuturor elementelor necesare pentru învestirea Guvernului.”Judecătorii constituționali numiți au admis în mod repetat derapajul constituțional și fentarea Constituției. Noi, deputații, avem obligația de a nu admite deraierea țării spre dictatură, edificând statul de drept și democrația în Republica Moldova.
11:50
Parlamentarii propun ca să fie aplicată practica anului trecut astfel încât notele de absolvire a liceului să fie calculate din media pe ultimii trei ani de studii. De asemenea, proiectul prevede susținerea opțională a examenelor de bacalaureat pentru liceenii care intenționează să-și continue studiile în instituțiile de învățământ superior de peste hotare. Acest mecanism urmează să fie elaborat de comun acord cu Ministerul Educației.Totodată, socialiștii propun ca să fie anulate examenele la sfârșit de an școlar pentru elevii din clasa a IX-a și școlile profesionale.
11:20
„Episodul de azi al ”Președintele Igor Dodon răspunde” va fi publicat în seara zilei de azi și în care urmează să vin cu multe noutăți bune pentru cetățenii Republicii Moldova, pe care demult le așteptați”, a precizat Dodon.
11:20
Răpirea în sine a fost organizată într-un mod dubios, iar organizatorii și executorii au lăsat numeroase amprente ale „muncii” lor în Moldova. Kievul oficial neagă orice implicare în operațiune, iar forțele de ordine moldovenești nu au finalizat încă investigharea cazului.GPS trackere și vinÎn urmă cu aproape 3 săptămâni, fostul judecător ucrainean, Mykola Chaus, care se ascundea la Chișinău de poliția ucraineană de mai bine de patru ani, fiind în Moldova, a dispărut. În 2016, Chaus a fost cercetat penal în Ucraina sub acuzații de luare de mită în sumă de 150.000 de dolari. Judecătorul a ascuns banii în borcane de sticlă,  îngropate în curtea casei sale. Având în acel moment imunitate judiciară, el nu a fost reținut și a fugit din Ucraina. După cum relatase anterior slidstvo.
10:50
În cadrul discuțiilor au fost abordate diverse aspecte cu privire la politica internă a țării noastre.Un subiect separat al discuției a fost perspectivele de reglementare a conflictului transnistrean.
10:40
Astfel, potrivit răspunsului oficial la demersul Telegraph.md din 12 martie curent, Președinția beneficiază de un proiect de asistență tehnică din partea Fundației Konrad Adenauer pe domeniile justiției, reformelor sectoriale și comunicării.Această colaborare se bazează pe Memorandumul de Înțelegere semnat între Aparatul Președintelui și Fundația Konrad Adenauer la data de 1 ianuarie 2021. Memorandumul prevede obținerea consultanței, în funcție de necesități, pe domeniile enunțate mai sus. Toate costurile aferente proiectului sunt gestionate direct de Fundația Konrad Adenauer, notează Președinția în răspunsul oficial.  Totuși, chiar dacă memorandumul a fost semnat încă la începutul mandatului președintelui Maia Sandu, acesta nu a fost publicat pe pagina web a Președinției și nici nu s-a comunicat în mod public despre semnarea lui și faptul că fundația KAS finanțează activitatea șefului statului.
Acum 8 ore
09:40
Potrivit poliției din țara noastră, acesta fusese transferat într-un Mercedes, iar ceva mai târziu – într-un alt automobil, care îi aparține Ambasadei Ucrainei în Moldova. Camerele de supraveghere au înregistrat o mașină cu numere de înmatriculare diplomatice, îndreptându-se spre granița cu Ucraina. Jurnaliștii au reușit să obțină un video din orașul de frontieră Otaci, unde se vede cum la ora 15:30 mașina ambasadei se află la punctul de control. Automobilul a părăsit teritoriul Republicii Moldova la ora 15:40. La volan era Serghei Smetaniuk, atașat militar al Ambasadei Ucrainei la Chișinău. Jurnaliștii l-au contactat, dar imediat ce a fost întrebat despre răpirea lui Nicolae Ceaus, Smetaiuk a închis telefonul.
08:40
Faptul că unii politicieni s-au implicat prin lobbyism negativ în favoarea unor companii private - este vizibil. Mai mult, acest lucru a agravat procesul de vaccinare, provocând un număr mare (40%) de neîncredere în vaccin și divizând agresiv societatea pe denumiri de vaccinuri.Președintele Moldovei este ales de către cetățeni și ar trebui să reprezinte întregul popor, să fie un moderator în politica moldovenească.În loc de unirea societății moldovenești, observam iar lucruri grave comise de președintele țării. Atunci când Igor Grosu, din cauza că este un politician de rang mic și fără studii în diplomație, a comis o divizare agresivă între cetățenii moldoveni, prin declarații și acțiuni agresive față de locuitorii din Transnistria.Maia Sandu fiind principalul reprezentant al Republicii Moldova, principalul diplomat, nu ar trebui să comită greșeli ale unui politician de rang mic.
Acum 24 ore
17:50
Toate echipamentele și mijloacele donate vor susține eforturile angajaților din prima linie în lupta cu COVID-19 și reprezintă rezultatul discuțiilor purtate în cadrul ultimei vizite la Doha, din luna martie curent, a delegației MAI condusă de ministrul Pavel Voicu.Oficialii au evocat disponibilitatea de a continua dialogul bilateral și a amplifica eforturile în prevenirea răspândirii și combaterea pandemiei.Ministrul Pavel Voicu a transmis cuvinte de mulțumire omologului său de la Doha pentru asistența acordată și echipei Ambasadei Statului Qatar la Chișinău pentru ajutorul oferit.
17:30
Președintele comisiei, Oleg Lipski, a declarat plenului că declinul acestei întreprinderi strategice ale statului a început din anul 2010. Din cauza administrării defectuoase, milioanelor investite în vânt, cheltuielilor nejustificate, schemelor ilicite, contractelor dubioase și licitațiilor trucate, CFM a fost adusă în prag de prăbușire. Deputatul a prezentat și câteva cifre care dovedesc că administrațiile care s-au schimbat în ultimii zece ani la această instituție au acționat în detrimentul companiei și a statului. Astfel, prejudiciile din cauza utilizării ineficiente a combustibilului doar în doi ani se ridică la 23 de milioane de lei. Din cauza obiectelor nefinisate compania a pierdut 64 de milioane de lei. Lucrările lăsate de izbeliște pe tronsonul de cale ferată Cahul-Giugiulești au adus pierderi de 502 milioane de lei.
17:00
 ”Statul are nevoie de o revizuire a legislației în domeniul constituțional. Posibil să venim și cu un proiect de modificare a Constituției Republicii Moldova”, a declarat președintele comisiei juridice, Vasile Bolea, unul din autorii proiectului.Reforma constituțională va urmări modificări la legislație ce urmează să înlăture blocajele politice în relațiile dintre Președinte – Guvern – Parlament, să combată traseismul politic. De asemenea, comisia ar putea examina și inițiativele lansate de Igor Dodon cu privire la reducerea numărului de deputați, trecerea la forma de guvernare prezidențială.Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat, în ajun, la postul de televiziune NTV Moldova, că reforma constituțională lansată în mandatul său de președinte al țării trebuie să fie dusă până la capăt.
Ieri
14:20
"Odată cu adoptarea acestui proiect, va fi realizată deplin inițiativa lansată de mine anul trecut de dublare a salariilor angajaților din sistemul medical. Amintesc că în anul 2020, declarat prin decret prezidențial "An al Lucrătorului Medical", am lansat inițiativa de sporire cu 100% a salariilor lucrătorilor medicali - în trei etape. Sunt ferm convins de faptul că majorările salariilor angajaților medical trebuie să continue și în anii următori. La fel cum trebuie crescute salariile și pentru angajații din alte domenii: educație și învățământ, cultură, instituții de drept etc", a scris Dodon pe Facebook.Dodon a amintit că PSRM a acționat mereu în interesul oamenilor și a promovat proiecte ca să îmbunătățească viața cetățenilor."Sper ca Parlamentul să adopte în a doua lectură un alt proiect al PSRM, prin care statul va achita factura la energia electrică pentru cele două luni ale perioadei de stare de urgență.
13:50
Astfel, sociologul român Doru Petruți a scris despre sondajul IRI că este realizat telefonic, modalitate deloc recomandată pentru sondajele socio-politice din Republica Moldova.“Chiar și realizatorii sondajului recunosc în raport că rata de participare la sondaj de doar 9% este mai joasă decât orice standard acceptat în domeniu. Per total, chiar dacă sondajele din aceeași perioadă arătau înrăutățiri ale situației și scăderi pentru PAS și Maia Sandu, sondajul IRI - Magenta arată invers, inclusiv că situația economică a oamenilor se îmbunătățește”, scrie Petruți.Expertul a amintit că sondajele IRI - Magenta au avut erori mari, de 12%, în perioada pre-electorală din 2019.
13:30
Inițiativa a fost propusă, în vara anului trecut, de președintele Igor Dodon și prevede dublarea etapizată a salariilor pentru toți lucrătorii din medicină, inclusiv personalul auxiliar. La 01 septembrie 2020 și 01 ianuarie 2021, leafa din sănătate a crescut cu câte 30%. La 01 iulie, urmează să fie efectuată ultima etapă de majorare cu alte 40%.Pentru asigurarea ultimei etape, deputații PSRM au înregistrat în Parlament o inițiativă legislativă care prevede alocarea a aproape 841 de milioane de lei din fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Totodată, fracțiunea PSRM mai propune acordarea altor aproape 272 de milioane de lei pentru achitarea sporului calculat personalului antrenat în lupta cu COVID-19. În total, este vorba despre peste 1,11 miliarde de lei.”Este o sumă enormă. Astfel, timp de mai puțin de un an au crescut salariile tuturor angajaților din sistemul medical.
12:50
Alocația va crește de la suma fixă de 500 de lei până la 80% din cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă, stabilit anual de către Guvern. Indemnizația va crește, în fiecare an, odată cu indexarea pensiei minime pentru limita de vârstă.Deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, unul din autorii proiectului a declarat în plen că în acest an această indemnizație urmează să crească până la 1000 de lei.Legea va intra în vigoare de la 01 septembrie 2021.
12:30
Potrivit sursei citate, discuția „pe un ton ridicat” a fost purtată de către Aurescu și Ioniță încă săptămâna trecută. Șeful diplomației române i-a spus respicat lui Ioniță că astfel de afirmații lansate în spațiul public „sunt de neiertat pentru un diplomat”, deoarece „pune statul român într-o situație neplăcută”. Sursa noastră de la București a venit și cu o altă explicație a comportamentului lui Bogdan Aurescu în raport cu Ioniță. „Părinții lui sunt din Moldova românească, are viță de moldovean și nu i-au plăcut deloc declarațiile bădărănești ale lui Ioniță”, ne-a spus aceeași sursă.
11:50
Astfel, se propune alocarea a aproape 841 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor necesare creșterilor salariale cu 40% pentru angajații din cadrul instituțiilor medico – sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, începând cu 01 iulie 2021.Potrivit documentului, alte aproape 272 de milioane de lei vor fi alocate pentru acordarea sporului calculat personalului antrenat în acordarea asistenței medicale persoanelor care întrunesc criteriile definiției de caz COVID-19 ca rezultat a creșterii numărului de personal implicat în tratamentul infecției.Amintim, la inițiativa lui Igor Dodon salariile tuturor angajaților din domeniul medical vor fi dublate. Majorarea se efectuează în trei etape. La 01 septembrie 2020 și 01 ianuarie 2021, leafa din sănătate a crescut cu câte 30%. La 01 iulie urmează să fie efectuată ultima etapă de majorare a salariilor, care se va încheia cu creșterea dublă a acestora.
11:30
În numele Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din Întreaga Chină și al său personal, Li Zhanshu a transmis cele mai sincere compasiuni poporului Republicii Moldova și a dorit tuturor pacienților o însănătoșire grabnică.Decizia Chinei de a oferi Republicii Moldova lotul de vaccinuri anticoronavirus vine ca urmare a solicitării adresate de Speakerul Zinaida Greceanîi, pe 4 martie anul curent.
11:10
Solicitată de ZdG, Adriana Bețișor susține că „persoane rău-intenționate sau aflate sub oarecare presiune recurg la această calomnie și acuzație gravă împotriva ei”.Bețișor susține că „faptele de corupție” care i se aduc au fost invocate de către o persoana care anterior a făcut declarații împotriva lui Veaceslav Platon pe un dosar legat de compania de asigurări Asito.„I-am tratat întotdeauna cu respect pe colegii mei din Procuratură și cu întelegere. Ceea ce mi se întamplă acum, dupa 3 ani de când ar fi avut loc aceste „presupuse fapte de corupție”, invocate de către o persoana care anterior a făcut declarații împotriva lui Veaceslav Platon pe un dosar legat de compania de asigurări Asito, mă face să cred că persoane rău-intenționate sau aflate sub oarecare presiune recurg la această calomnie și acuzație gravă împotriva mea.
10:40
”Vedem nu doar masări de trupe în această zonă, vedem și activități de spionaj, de atac hibrid, de atacuri cibernetice, a se vedea dosarul Solar Winds, foarte recent apărut. Vedem propagandă, dezinformare, campanii pe care le duce, vă dau doar exemplul Sputnik Moldova, care acoperă și România, și care transmite în direct protestele împotriva măsurilor anti-COVID”, a declarat ministrul român de Externe.
10:00
”Maia Sandu nu dorește să negocieze extinderea regimului de export a produselor moldovenești în Federația Rusă, fără taxe vamale. Se spune că ea a expediat cuiva o scrisoare în acest sens, dar noi cu toții vedem atitudinea ei față de Rusia”, a declarat Dodon.Președintele PSRM a menționat că dacă Sandu va continua aceeași atitudine, atunci foarte curând piața rusă ar putea să fie închisă pentru Moldova, iar Maia Sandu ”va fi nevoită să mănânce de una singură în Președinție aceste produse”.”Dacă vor fi zeci de TIR-uri în fața Președinției, să nu se să mire. Acest lucru se poate întâmpla deja în câteva luni, chiar în vară”, a declarat liderul PSRM.
09:00
“Cred că Maia Sandu vrea să trimită acest Parlament în demisie inclusiv pentru ca deputații din Comisia de anchetă să nu afle adevărul. Acolo ar putea fi motive serioase de a acuza președintele țării că ea cunoștea despre aceste acțiuni”, a declarat Dodon.Amintim că ex-judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus a fost răpit din centrul Chișinăului în data de 3 aprilie. Potrivit informațiilor, acesta a fost transportat la Kiev cu o mașină cu numere diplomatice, care ar aparține ambasadei Ucrainei. Mai multe voci declară că operațiunea efectuată de serviciile ucrainene a fost posibilă după discuțiile dintre președintele Maia Sandu și omologul său de la Kiev, Vladimir Zelenski.
21 aprilie 2021
21:50
„Acum el se simte mai încrezători, un cetățean român a devenit președinte de țară, alt cetățean român este președinte al Curții Constituționale. Nici de Parlament nu au nevoie”, a declarat Dodon la NTV Moldova.Amintim că recent ambasadorul României la Chișinău a declarat la un post privat de televiziune că ar vaccina cetățenii țării noastre de „moldovenism primitiv”.
20:40
“Este o decizie ciudată, nici un președinte al CC în diferite perioade și mai complicate nu a avut pază de stat. Pare a fi o răsplată a Maiei Sandu pentru Domnica Manole, după ce a fost luată o decizie în favoarea președintelui”, a declarat Dodon la NTV Moldova.Amintim că după decizia din 15 aprilie privind dizolvarea Parlamentului, președintele CC Domnica Manole beneficiază de pază de stat.
20:40
“Acordul a fost semnat. Beneficiar este statul Republica Moldova. Vaccinul va ajunge până la sfârșitul acestei săptămâni”, a spus Dodon.Republica Moldova va primi din partea Rusiei 182 de mii de doze de vaccin Sputnik-V cu titlu de donație.
17:30
Expertul în management electoral amintește despre o decizie anterioară a Curții Constituționale, care spune expres că orice act normativ care nu are acoperire financiară este nul. Ciocan a explicat că după semnarea decretului, Parlamentul nu va mai avea dreptul să rectifice bugetul de stat sau să adopte legi prin care să se identifice banii necesari pentru alegeri. Totodată, decretul președintelui este un act juridic și trebuie să aibă acoperire financiară.”Înainte de a semna decretul de dizolvare a Parlamentului și de numire a datei alegerilor, președintele Maia Sandu ar fi bine să decidă de unde ia bani. (...) Dacă nu se va ține cont de alocarea finanțelor anticipat, atunci riscăm să avem probleme. Plus, mai este un risc. Noi am avut anterior o hotărâre a Curții Constituționale care spune expres că orice act normativ care nu are acoperire financiară este nul.
17:00
”De ce a fost asigurată cu pază doar Domnica Manole dar nu și ceilalți doi judecători? De ce nu s-a asigurat cu pază de stat toți judecătorii CC? Președintele țării dispune de acest drept de a acorda din inițiativă proprie”, a spus Pușcașu.Juristul a declarat că cele peste patru decenii de activitate în sistemul de drept din Moldova, nu a avut nevoie niciodată de pază de stat, deși s-a aflat la intersecția intereselor nu doar politice, dar și oligarhice, și materiale.”Niciodată nu am avut nevoie de pază, pentru că m-am străduit să procedez corect”, a menționat fostul magistrat la CC.Victor Pușcaș susține că această situație este foarte suspicioasă și mai mult seamănă cu o provocare.”Apar bănuieli că poate să fie și o provocare, pentru că doamna președinte al CC s-a jeluit că era filată cu ceva timp în urmă.
17:00
Experții constituționaliști le recomandă celor trei judecători de la CC să se inspire din exemplul predecesorilor săi, care în iunie 2019 au demisionat după ce au fost acuzați de Parlament că au făcut jocul fostului regim de la guvernare.”Poate să procedeze așa cum au procedat judecătorii în 2019 și să plece în demisie. Cred că aceasta va fi calea cea mai scurtă și să procedeze ca predecesorii săi care au creat situație de criză în Moldova”, a declarat Pușcaș.Dumitru Pulbere a amintit că, în 2019, temei pentru demisia in-corpore a judecătorilor CC a fost avizul Comisiei de la Veneția.”Ar fi onorabil dacă actuala componență a Curții, cei trei judecători, să procedeze așa cum s-a procedat în 2019”, a spus juristul.
Mai mult de 2 zile în urmă
15:30
 Astfel, după datele prezentate de către secretariatul Primăriei Bălți, liderul Partidului Nostru a lipsit de la muncă 30 de zile din totalul de 106 zile de la începutul anului 2021.Conform răspunsului primit, Renato Usatîi a beneficiat de 11 zile de concediu medical și 19 zile de concediu neplătit, până la data de 16.04.2021.Amintim că de la începutul acestui an, Renato Usatîi a avut cel puțin trei vacanțe peste hotarele țării. Recent acesta a revenit din Dubai, unde și-a administrat vaccinul Sputnik-V. Presa a scris că în Dubai, Usatîi se întâlnește cu fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc. Pentru ultima sa vacanță, Usatîi a declarat în cadrul unei emisiuni că ar fi cheltuit peste 300.000 lei, echivalentul a 150 de pensii medii sau 38 de salarii în municipiul Bălți.
15:10
Juristul companiilor Alexandru Levinschi a menționat, în cadrul unei conferințe de presă, că construcția blocurile de locuit ce urmează a fi ridicate vor fi efectuate cu respectarea tuturor normelor. „Proiectul nu atentează și nu periclitează activitatea instituției de învățământ. S-a invocat criteriul de zgomot în rezultatul lucrărilor. Situația se întâlnește la toate șantierele de construcție și incomoditatea are un caracter temporar”, spune juristul. „Intuim că unele partide politice vor vrea să-și facă PR și îi rugăm să se abțină și să lase fiecare să se ocupe cu domeniul său. Rugăm organele specializate să se ocupe de acest caz”, a spus Doina Calaraș, reprezentant Memphis Construct, companie cu capital străin Reprezentanții celor trei companii afirmă că, toate actele au fost elaborate și examinate extrem de atent și acestea sunt conforme.
14:40
 Prima instituție care exclus-o din cursă a fost Guvernul condus de Maia Sandu. Jurații și-au motivat decizia prin faptul că Manole nu întrunește criteriile necesare pentru a ocupa funcția de judecător al Curții Constituționale. Manole a criticat comisia guvernamentală, spunând că unii membri i-au scos "scheletele din dulap". Ulterior, un nou scandal legat de Domnica Manole s-a iscat la CSM.  Ministrul Justiției din Guvernul Sandu, Olesea Stamate, le-a scris membrilor CSM să nu o desemneze pe Manole la funcția de judecător al Curții Constituționale pentru că există îngrijorări față de integritatea candidatului. Domnica Manole a fost admisă doar la concursul organizat de Parlament, dar a obținut o notă destul de mică, în comparație cu alți candidați.
14:30
Potrivit foștilor magistrați ai CC, în decizia sa Înalta Curte nu a ținut cont de Constituție, de practica Curții Constituționale, un șir de acte ale Comisiei de la Veneția și faptul că nu au fost epuizate toate căile de formare a unui Guvern. Constituționaliștii au menționat că CC a susținut poziția președintelui Maia Sandu și a emis avizul potrivit căruia ar exista circumstanțele de dizolvare a Parlamentului”Din punctul nostru de vedere Curtea Constituțională și-a depășit atribuțiile emițând un asemenea aviz. A încălcat propria practică, a sfidat avizul Comisiei de la Veneția din anii 2015 și 2019”, a declarat Dumitru Pulbere.Totodată, deși era obligată, CC nu a verificat dacă președintele țării a luat toate măsurile pentru a forma Guvernul.”Scopul prevăzut de Constituție este formarea Guvernului. Însă scopul președintelui țării în această situație a fost de a dizolva Parlamentul și nu de a forma Guvernul.
14:00
 Ofițerul de presă din cadrul IGSU, Liliana Pușcașu a declarat că flăcările au izbucnic la o uzină de vopsea de pe strada Calea Basarabiei 30, în jurul orei 07:19.La fața locului au fost mobilizate 15 echipe și 60 de pompieri, conform numărului sporit de intervenție de gradul III.Din fericire, victime nu au fost raportate.Incendiul este unul extrem de puternic, iar fumul negru poate fi văzut chiar din localitatea Chetrosu, raionul Anenii Noi.Potrivit IGSU, exista și pericolul producerii unei deflagrații.Conform datelor, suprafața depozitului afectat de foc este de 2.000 m2. La moment, pompierii IGSU intervin în forță pentru lichidarea incendiului în depozitut. Totodată, au fost create 4 sectoare de luptă a echipelor SPGF, care intervin concomitent pentru lichidarea incendiului în focar. Efectivul de trupă a fost schimbat, iar forțe noi intervin pentru stingere.
13:10
 Potrivit poliției locale, victima s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 59 de ani. Dânsul se afla acasă împreună cu alți trei bărbați cu care consuma alcool, când ar fi scos o armă de foc confecționată artizanal.Din greșeală și-ar fi efectuat o împușcătură în regiunea abdomenului, iar din cauza traumei, bărbatul a murit pe loc până la venirea ambulanței.Angajații IP Hîncești au inițiat o anchetă în acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.
12:50
 Pe lângă acțiunile de șantaj s-a aflat că indivizii amenințând cu un pistol, au deposedat de mijlocul de transport, un bărbat în vârstă de 45 ani de origine turcă. Ulterior, prin aplicarea violenței și amenințare cu moartea, au estorcat suma de 1.600.000 lei, sub pretextul unei datorii neexistente.În urma investigațiilor s-a stabilit că, unul din bănuiți este anterior condamnat condiționat, pentru comiterea infracțiunii de tentativă de omor.La 16.04.2021, unul din bănuiți a fost reținut de către ofițerii BMA al MAI cu suportul angajaților INI. Totodată, Judecătoria mun. Chișinău, sediul Ciocana a emis mandat de arest pentru 30 de zile pe numele străinului.Pe cazul dat, urmează a fi anunțat în căutarea internațională celălalt bănuit, care anterior acțiunii, a părăsit teritoriul Republicii Moldova.Pentru acțiunile întreprinse bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 7 ani și o amendă în mărime de la 850 la 1.
12:50
În după-amiaza zilei de ieri, 20 aprilie curent, pe direcția ieșire din țară, în punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați s-a prezentat un bărbat de 33 de ani, cu dublă cetățenie. Acesta se afla la volanul unui autoturism de model Lexus, înmatriculat în Irlanda.La efectuarea controlului de frontieră, polițiștii de frontieră au sesizat lucrătorii vamali despre faptul că ar exista suspiciuni asupra autoturismului dat. În cadrul procesului de control pe linia de competență a Serviciului Vamal, tânărul a semnat declarația pe proprie răspundere, comunicând că nu ar avea nimic de declarat.Totuși, în baza analizei de risc, s-a decis aplicarea unui control suplimentar cu implicarea câinelui de serviciu al Poliției de Frontieră.
12:50
“Dar noi despre ce vorbim de cinci luni, începând cu noiembrie 2020? Ei au decis să meargă pe calea uzurpării puterii în stat și să încalce Constituția. Această cale va destabiliza situația și va deviza societatea moldovenească. Singura soluție pentru a depăși această criză politică și constituțională este dialogul dintre președinte și Parlament. Legislativul este gata de dialog. Dorința președintelui, car a decis să meargă pe calea destabilizării în stilul uzurpatorilor, deocamdată nu se observă”, a scris Dodon pe canalul său de Telegram.
12:00
Președintele Curții Constituționale a mai declarat că deține un lot de pământ, un imobil evaluat la 70 de mii de lei, un garaj de 36,8 metri pătrați și un apartament evaluat la aproape 1 000 000 lei. Precizăm că Manole nu a indicat suprafața apartamentului. Președintele Curții Constituționale, despre care Ziarul de Gardă scria în 2013 că are un adevărat parc de automobile – 11 la număr, acum declare doar două autovehicule. Este vorba despre o Dacia-Logan și un Nissan Murano. Domnica Manole mai deține cote-părți la trei companii. SRL VADCOM, genul de activitate fiind intermedieri pentru vânzarea materiei prime agricole, animalelor vii, materiei prime textile și a semiproduselor. În 2019, compania a avut un profit de 3 569 700 lei. Cea de-a doua companie este SRL IMPEX DIV, genul de activitate - Comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și produse din tutun. Baruri.
11:40
 Potrivit declarației de avere și interese personale, în anul 2019, când a fost ales consilier municipal, Trubca și-a cumpărat un apartament cu suprafața de 91,8 mp, cu o valoare contractuală de 878 000 lei, bun imobil ce a fost declarat anterior cu o valoare contractuală în mărime de 976 378 lei (vezi aici). În următorul an, același consilier și-a cumpărat și un autoturism de model Renault Kadjar, pentru care a achitat 12 500 €, potrivit declarației oficiale (vezi aici).Trubca a fost ales în componența CMC pe listele fostului Bloc electoral ACUM (PAS-PPDA), în frunte cu Andrei Năstase. Însă, după alegeri a avut loc separarea fracțiunilor după modelul din Parlament, iar consilierul menționat a trecut la PAS.În activitatea sa de consilier municipal, Trubca promovează interesele unor companii private din domeniul transportului, dar și pe cele ale companiilor de publicitate pe care Ion Ceban le-a lăsat fără bannerele din capitală.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.