98 la sută din totalul de vaccinuri anti-COVID-19 din donații au fost epuizate. Experții spun că acest lucru, practic, pare imposibil și acuză autoritățile de faptul că nu au pregătit eficient procesul de imunizare

Radio Chisinau, 8 aprilie 2021 13:40

Autoritățile anunță că 98 la sută din totalul de vaccinuri anti-COVID-19 pe care le avea Republica Moldova din donații au fost epuizate. Reprezentanții Agenției Naționale de Sănătate Publică spun că fac tot posibilul pentru a nu întrerupe procesul de vaccinare până la noi donații. Experții în sănătate spun că acest lucru, practic, pare imposibil și acuză autoritățile de faptul că nu au pregătit eficient procesul de imunizare. 

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 2 ore
20:25
Actor Matthew McConaughey ar putea urma exemplul lui Ronald Reagan, Arnold Scharzenegger și Donald Trump și să profite de celebritatea sa pentru a face saltul de la cinematografie la o carieră politică și chiar de guvernator al Texasului, potrivit intențiilor de vot, relatează EFE, preluat de Agerpres.
20:20
Uniunea Europeană și-a afirmat luni hotărârea de a reînnoi și consolida parteneriatul strategic cu vecinătatea sa sudică, cu obiectivul de a aborda provocările comune, de a valorifica oportunitățile comune și de a debloca potențialul economic al regiunii în beneficiul populației acesteia, indică un comunicat postat pe site-ul consilium.europa.eu, preluat de Agerpres.
20:15
Guvernul britanic a interzis intrarea în Regatul Unit a persoanelor care vin din India din cauza unei agravări a pandemiei în această țară, fiind permis doar accesul rezidenților britanici, care vor trebui să plătească pentru carantină la hotel, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Acum 4 ore
19:50
Premierul italian Mario Draghi și-a exprimat luni susținerea pentru UEFA, forul fotbalistic european, care se opune energic Super Ligii, competiție închisă înființată luni de douăsprezece cluburi disidente pentru a lua locul Ligii Campionilor, transmite presa italiană, preluat de Agerpres.
19:30
Fundația Greta Thunberg va dona 100.000 de euro mecanismului COVAX, pentru a lupta împotriva "tragediei inegalității accesului la vaccinuri" împotriva COVID-19, denunțată de tânăra activistă de mediu suedeză, relatează AFP, preluat de Agerpres.
19:20
Alte 341 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova.Din numărul total de cazuri, 3 cazuri sunt de import : Rusia-1, Turcia-1, Ucraina-1.
19:20
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) s-a autosesizat și verifică informațiile apărute în presă despre o nouă scumpire a carburanților. Instituția precizează că nu a recepționat până acum niciun calcul de majorare a prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere și constată lipsa de schimbări a prețurilor la panou, transmite IPN.
19:10
Președintele clubului FC Porto, Pinto da Costa, a declarat luni că a fost contactat de fondatorii competiției Super League pentru a participa la aceasta, însă a refuzat oferta, scrie France Football, preluat de Agerpres.
18:50
Pe lângă varianta P.1 din Manaus și P.2 din Rio de Janeiro, cercetătorii studiază apariția și a altor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 în Brazilia și avertizează asupra posibilității ca unele să fie mai rezistente dacă va continua actualul ritm vertiginos al contaminărilor în această țară și campania de vaccinare nu se intensifică, notează luni agenția EFE, preluat de Agerpres.
18:50
Bulgaria a suspendat utilizarea vaccinului anti-COVID19 de la AstraZeneca pentru femeile sub 60 de ani care prezintă un risc crescut de tromboză, a declarat luni ministrul bulgar al Sănătății, Kostadin Angelov, relatează Reuters, preluat de Agerpres.
18:25
Peste 10 mii de persoane din Rep. Moldova au primit până în prezent ambele doze de vaccin împotriva Covid-19 și pot fi considerate imunizate, potrivit datelor furnizate luni seara, de Ministerul Sănătății.
18:25
Comitetul executiv al Conferinței privind viitorul Europei, format din reprezentanți ai Parlamentului European, ai Consiliului Uniunii Europene și ai Comisiei Europene, au lansat platforma digitală multilingvă a acestui forum, invitându-i pe toți cetățenii UE să contribuie la conturarea viitorului Europei, informează un comunicat al executivului comunitar.
18:15
O bătrână din Italia, ieșită la pensie după ce a profesat zeci de ani ca medic stomatolog, a lăsat moștenire 5 milioane de euro unor organizații caritabile, care vor ajuta oamenii nevoiași. Femeia și-a exclus rudele din testament pentru că a vrut să o interneze într-un centru de îngrijire, iar în schimb i-a trecut pe fosta sa asistentă de la cabinetul medical, dar și pe femeia de serviciu., scrie Digi24.ro
Acum 6 ore
18:05
ncepând cu anul 2021, Asociația Presei Independente (API) va oferi Premiul „Tudor Iașcenco” în memoria jurnalistului de investigație, directorul ziarului regional „Cuvântul”, unul dintre fondatorii, primul președinte și membru de onoare al API. Premiul va fi oferit anual unuia dintre cei mai buni jurnaliști din țară, care manifestă curaj și demnitate în exercitarea misiunii sale profesionale, transmite IPN cu referire la un comunicat al API.
18:00
Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a dispus să fie întocmită „o listă a lustrației”, în care să fie trecute persoanele care se fac vinovate de vinderea ,,pe sub masă” a pământurilor și terenurilor, iar ulterior să fie pedepsite. ,,În inspecția de sâmbătă̆ în sectorul Buiucani, am găsit spaţii verzi şi ogrăzi vândute pentru construcții cu multe etaje, frizerii și restaurante, magazine și oficii. Pe trotuare a fost luat fiecare metru pătrat pentru tot felul de unități de comerț. Parcări nu mai există şi nici nu mai ai unde le amenaja”, a scris primarul pe pagina sa de Facebook. Unii au dreptul de arendă până̆ în 2049, susține edilul, citat de IPN.
17:55
Banca Angliei (BoE) și Trezoreria britanică au anunțat luni înființarea unui grup operativ pentru a explora posibilitatea unei monede digitale bancare centrale (CBDC), denumite "Britcoin", transmit BBC și Reuters, preluat de Agerpres.
17:50
Lupta împotriva corupției și reforma sistemului de justiției au fost temele centrale și în discursul pe care președinta Maia Sandu l-a rostit în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în această seară la Strasbourg.
17:40
Peste 150.000 de militari ruși au fost comasați la frontiera Ucrainei și în Crimeea anexată, a anunțat luni șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, după reuniunea în sistem de videoconferință a miniștrilor de externe din UE, în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE), informează Reuters și AFP, preluat de Agerpres.
17:30
Patru autovehicule, printre care și un microbuz, au fost implicate într-un accident de circulație, în după-amiaza zilei de astăzi, în sectorul Botanica al capitalei. Microbuzul s-a răsturnat peste una din mașini. Potrivit Poliției, o femeie de 39 de ani a fost preluată de ambulanță și transportată la spital pentru îngrijiri medicale.
17:15
Grupul german Bayerische Motoren Werke (BMW) este "optimist" privind perspectivele datorită sporirii cererii de vehiculele electrice pe piața chineză, a afirmat luni șeful diviziei din China, Jochen Goller, într-un interviu acordat DPA, preluat de Agerpres.
17:10
Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) va anunța vineri decizia sa finală referitoare la EURO 2020 (11 iunie - 11 iulie), Munchen, Bilbao și Dublin riscând să piardă organizarea unor meciuri dacă nu pot primi spectatori în contextul pandemiei de coronavirus, transmite AFP, preluat de Agerpres.
17:05
Reforma justiției și combaterea corupției au fost principalele subiecte discutate la întrevederea Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, care a avut loc astăzi, la Strasbourg.
16:55
Uniunea Europeană a decis luni sancționarea a zece membri ai regimului militar aflat la conducere în Myanmar și a două companii care îl finanțează, pentru a condamna reprimarea violentă a manifestanților pro-democrație, au anunțat surse diplomatice europene, citate de France Presse, preluat de Agerpres.
16:50
Mikhail Podoliak, consilier pe probleme de comunicare al șefului administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat că, comasând tot mai multe trupe la granița cu Ucraina, Moscova încearcă să constrângă Kievul să recunoască ocuparea ilegală a regiunilor separatiste Donetsk și Luhansk ca soluție pentru încheierea conflictului, transmite defeneseromania.ro.
16:45
Un angajat al căilor ferate indiene și-a riscat viața pentru a salva un copil căzut pe șine, în timp ce un tren se pregătea să intre în stație, informează CNN, preluat de Digi24.ro
16:45
Rasa de câine ciobănesc englezesc, sau Bobtail, ce se distinge prin blana deasă de culoare alb cu gri și care a fost celebrat într-o melodie a formației The Beatles, este amenințată cu dispariția în Regatul Unit, a avertizat cea mai importantă asociație chinologică britanică, The Kennel Club, informează luni AFP, preluat de Agerpres.
16:35
Luni, 19 aprilie, se împlinesc 174 de ani de la nașterea lui Calistrat Hogaș, cel mai important exponent al literaturii de călătorie din România. Pentru Hogaș călătoriile au însemnat însăși viața, fiindcă iubea drumurile lungi, în zone muntoase, cu multe peripeții și pline de farmecul priveliștilor. El a considerat că peisajele autentice sunt refuzate celor care evită să le cunoască prin efortul fizic adecvat, fiindcă o drumeție veritabilă se deosebește fundamental de orice călătorie la bordul unui vehicul, scrie RADOR.
16:30
Activista saudită pentru drepturile femeilor Loujain Alhathloul a primit luni Premiul Vaclav Havel pentru drepturile omului, care răsplătește acțiuni excepționale ale societății civile pentru drepturile omului, anunță Consiliul Europei într-un comunicat.
16:30
Finlanda a redeschis luni cafenelele, barurile și restaurantele, după șase săptămâni de la închiderea lor în contextul pandemiei de COVID-19, însă cu restricții privind programul și limita de persoane, în condițiile în care contagierile cu noul coronavirus au întrat în remisie în întreaga țară, relatează EFE, preluat de Agerpres.
16:25
Numărul trecerilor ilegale ale frontierelor Uniunii Europene a scăzut cu 7% în primele trei luni ale acestui an comparativ cu perioada similară din 2020, în principal din cauza unui declin masiv al numărului celor care utilizează ruta Mediteranei Orientale, a anunțat luni Agenția europeană pentru paza frontierelor și a coastelor (Frontex), relatează dpa, preluat de Agerpres.
16:15
Primul zbor din cadrul noii „bule a călătoriilor” dintre Australia și Noua Zeelandă a aterizat pe aeroportul din Auckland, permițând familiilor despărțite de pandemie să se reunească, relatează BBC. Alte avioane din Australia au aterizat pe principalele aeroporturi din țara vecină.
16:15
Dacă în anii 1990 și 2000, doar cei mai înstăriți se puteau gândi la propria locuință, scăderea prețurilor la imobile, creșterea veniturilor populației și promovarea politicii monetare de către Banca Națională, urmată de reducerea dobânzilor bancare au adus la democratizarea pieței imobiliare. Toate acestea împreună, au făcut ca prețul unei chirii să fie, în anumite condiții, mai mare ca prețul lunar al unei ipoteci, se arată în podcastul „Ce este mai avantajos: creditul ipotecar sau chiria?”, publicat de Banca Națonală, transmite IPN.
Acum 8 ore
16:05
De astăzi, anumite țări reiau unele activități care au înregistrat mari pierderi în timpul pandemiei, impulsionate de rezultatele campaniilor de vaccinare.
15:50
Franța este de părere că este dificil să se impună un certificat sanitar de călătorie obligatoriu, cât timp există persoane cărora încă nu le-a venit rândul să se vaccineze, a declarat luni ministrul francez pentru comerțul exterior, Franck Riester, citat de EFE, preluat de Agerpres.
15:50
Polonia poate fi capabilă să-și deschidă o parte semnificativă a economiei la sfârșitul lunii mai sau la începutul lunii iunie, în funcție de progresele efectuate cu vaccinările împotriva COVID-19, a declarat luni premierul polonez.
15:40
Ministerul Justiției a anunțat inițierea procesului de elaborare a proiectului de lege pentru modificarea cadrului normativ care reglementează aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat, scrie bizlaw.md
15:35
Cum putem comunica într-un mod eficient despre pandemia de COVID-19, dar mai ales despre procesul de vaccinare anti-COVID? Este o întrebare la care atât autoritățile publice, cât și decidenții politici, încă încearcă să găsească un răspuns. Lipsa de coerență în mesajele transmise din partea acestora creează deseori confuzii și indignare în rândul cetățenilor Republicii Moldova și afecteză încrederea populară în acțiunile demarate de către autorități. Conform sondajelor publicate în ultima lună, aproximativ 45% dintre cei chestionați nu doresc să se vaccineze. Mai mult decât atât, doar 28% dintre cetățenii cu vârsta între 18 și 29 de ani ar fi dispuși să-și administreze serul.
15:30
Marile bănci din zona euro au subraportat activele lor riscante cu 275 miliarde de euro folosind propriile lor modele de cuantificare a posibilelor pierderi, se arată într-un raport publicat luni de Banca Centrală Europeană, transmite Reuters, preluat de Aagerpres.
15:10
Mini-elicopterul Ingenuity al NASA a scris istorie luni după efectuarea primului zbor al unui dispozitiv motorizat în atmosfera unei alte planete, Marte, informează EFE și Reuters, preluat de Agerpres.
15:05
Vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari, denunță o situație gravă la întreprinderea Calea Ferată a Moldovei.
15:00
Ministerul rus de Interne a cerut populației să nu participe la manifestațiile anunțate pentru miercuri în peste 40 de orașe din Federația Rusă în sprijinul opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, aflat în greva foamei și a cărui stare de sănătate s-a deteriorat grav, calificându-le drept ilegale, relatează AFP, Reuters și EFE, preluat de Agerpres.
14:55
Prima variantă a Constituției americane, cea din perioada Confederației celor 13 state americane și urmând Declarației de Independență din 1776, este scoasă la licitație marți, 27 aprilie, în cadrul Licitației de Artă Sacră, inclusiv o selecție de Carte Veche. Este o premieră pentru piața românească de artă și obiecte de colecție scoaterea la vânzare a unui asemenea exemplar și o ocazie rară pentru colecționari sau bibliofili. Cartea se află în stare bună de păstrare, transmite hotnews.ro.
14:50
Locuitorii Slovaciei s-au așezat luni la cozi la intrarea în mall-uri, au revenit în saloanele de coafură și frizerii, dar și în biblioteci pentru prima dată după luni de restricții, odată cu începerea relaxării acestora, care mai prevede funcționarea magazinelor și a serviciilor la capacitate limitată, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
14:25
Aviația civilă elenă a anunțat luni ridicarea carantinei obligatorii de șapte zile aflată în vigoare până acum în Grecia pentru turiștii care sunt "rezidenți permanenți din statele membre ale Uniunii Europene, Spațiul Schengen, Marea Britanie, Statele Unite, Israel, Serbia și Emiratele Arabe Unite", informează AFP, potrivit Agerpres.
Acum 12 ore
14:05
Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a depus la Curtea Supremă de Justiție un recurs în anulare prin care solicită casarea încheierilor judecătorilor de instrucție care i-au permis lui Veaceslav Platon să intre în posesia a două imobile din centrul capitalei, potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale.
14:00
Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024 a fost lansat oficial astăzi, 19 aprilie, la Strasbourg, în prezența președintei Maia Sandu și a secretarului general al forului european, Marija Pejčinović Burić.
13:50
Teatrele s-ar putea să-și reia activitatea. Edilul capitalei, Ion Ceban, anunță că va face o solicitare către Comisia Națională pentru situații Excepționale în acest sens.
13:45
„La întâlnirea cu parlamentarii din țările din Vecinătatea estică a Uniunii Europene (Adunarea Parlamentară Euronest), obiectivul meu e clar: să ajutăm în perioada aceasta cât mai mult țările vecine Uniunii Europene, în special Republica Moldova”, a afirmat europarlamentarul român Siegfried Mureșan, într-o postare pe Facebook.
13:40
Judecătoria Chișinău și alte instanțe din teritoriu au prelungit sau modificat regimul special de lucru instituit la începutul lunii aprilie, în baza Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 3 din 15 aprilie 2021, transmite Bizlaw.md.
13:35
În urma finalei disputate duminică la Masters-ul de la Monte Carlo, Andrey Rublev l-a depășit pe Roger Federer în clasamentul ATP, ocupând poziția a șaptea. Elvețianul este aproape de a ieși din top 10 mondial.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.