MAE, despre vlogul lui Igor Dodon la ambasadă: Spaţiile nu pot fi folosite în scop politic

Adevarul (Moldova), 8 aprilie 2021 13:40

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) a emis o circulară în care a indicat că sediile misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare nu pot fi folosite în scopuri politice, transmite IPN.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Acum 4 ore
18:30
Alte 48.000 doze de vaccin AstraZeneca împotriva COVID-19 au fost livrate pe 17 aprilie curent Republicii Moldova, prin intermediul platformei COVAX. Anterior, Moldova a mai recepţionat alte 14.400 doze Vaxzevria (AstraZeneca) şi 24.570 doze Pfizer.
Acum 6 ore
18:10
Reforma justiţiei şi combaterea corupţiei au fost principalele subiecte discutate la întrevederea preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio. Întrevederea a avut loc astăzi, 19 aprilie, la Strasbourg, transmite IPN.
18:10
Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a dispus să fie întocmită „o listă a lustraţiei”, în care să fie trecute persoanele care se fac vinovate de vinderea ,,pe sub masă” a pământurilor şi terenurilor, iar ulterior să fie pedepsite, transmite IPN.
Acum 8 ore
16:10
Vicepreşedintele Platformei DA Alexandru Slusari susţine că, deşi activează comisia de anchetă, la întreprinderea Calea Ferată a Moldovei (CFM) se întâmplă lucruri grave. Potrivit lui, majoritatea angajaţilor nu primesc salarii deja de patru luni, unii se concediază, iar alţii pregătesc proteste, transmite IPN.
15:00
Deputatul Partidului Socialiştilor Vlad Batrîncea a fost ales în calitate de vicepreşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru perioada anului 2021, transmite IPN.
14:40
Agenţia de recuperare a bunurilor infracţionale (ARBI) a Centrului Naţional Anticorupţie din Republica Moldova anunţă aplicarea sechestrelor în valoare de 110 milioane de lei în cadrul unor dosare penale pornite pe spălare de bani, corupere şi trafic de droguri. Printre acestea se numără 8 autoturisme, 31 terenuri şi 52 construcţii.
14:40
Situaţia politică din ţară, dar şi provocările COVID-19 au fost discutate de preşedintele Maia Sandu cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Hendrik Daems, la Strasbourg, Franţa, transmite IPN.
Acum 12 ore
13:40
Preşedintele Maia Sandu s-a întâlnit luni, 19 aprilie, la Strasbourg, cu Marija Pejčinović Burić, Secretarul General al Consiliului Europei. Şeful statului a menţionat că a discutat despre situaţia din Republica Moldova, despre paşii următori pentru depăşirea crizei politice după decizia Curţii Constituţionale din 15 aprilie, precum şi despre eforturile noastre de a combate efectele crizei pandemice din Moldova.
12:50
Doi bărbaţi de 32 şi 41 de ani, originari din raionul Cahul, au fost reţinuţi în flagrant în timp ce vindeau droguri la consumatori. Cumpărătorii s-au dovedit a fi doi militari ai Armatei Naţionale.
10:30
Un inspector principal al Direcţiei generale administrare fiscală Centru din cadrul Serviciului Fiscal de Stat a fost reţinut, cu puţin timp în urmă, de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. Funcţionarul este bănuit că ar fi pretins 50 000 de lei mită de la un agent economic, pentru a nu-l sancţiona drept urmare a unui control fiscal.
09:50
Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) participă la sesiunea de primăvară a APCE. Aceasta se desfăşoară în perioada 19-22 aprilie, la Strasbourg.
Ieri
14:30
Consiliul Republican al Partidului Socialiştilor, formaţiune condusă de către Igor Dodon, a adoptat duminică, 18 aprilie, o declaraţie prin care solicită demisia preşedintelui Republicii Molodva, Maia Sandu, şi organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate. Mai mult, socialiştii cer şi demisia a trei judecători de la Curtea Constituţională care au dat aviz pentru dizolvarea Parlamentului.
Mai mult de 2 zile în urmă
10:30
În Republica Moldova va sosi astăzi seara, 17 aprilie, un lot de 132 de mii de doze de vaccin „AstraZeneca”, împotriva noului coronavirus. Donaţia este oferită de Guvernul României şi va fi adusă la Chişinău prin intermediul Mecanismului european de protecţie civilă, transmite IPN.
10:30
Agenţia Servicii Publice a înregistrat cel de-al 68-lea partid din Republica Moldova. Este vorba despre Partidul Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”, fondat şi condus de fostul premier Ion Chicu. Anunţul despre înregistrarea partidului a fost făcut de liderul formaţiunii, transmite IPN.
10:30
Chiar dacă în ultimele zile a scăzut numărul cazurilor noi de COVID-19, rămâne a fi încă mare numărul pacienţilor în stare extrem de gravă, a anunţat ieri seara, 16 aprilie, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, în cadrul unui briefing de presă, organizat după şedinţa Centrului unic de comandă a stării de urgenţă, transmite IPN.
16 aprilie 2021
22:30
Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 244.866, după ce vineri, 16 aprilie, au fost înregistrate 689 de cazuri, în urma procesării a 5.731 de probe. Pe parcursul zilei de astăzi, 28 de persoane au fost răpuse de noul coronavirus.
17:40
Comitetul naţional de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 a aprobat cantitatea de 2.074. 742 de doze de vaccin care urmează să fie achiziţionate prin intermediul mecanismului de cost-sharing al platformei COVAX, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.
17:00
Preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole, susţine că exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicţionale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţiei, transmite IPN.
17:00
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua luni, 19 aprilie, o vizită oficială la Consiliul Europei (CoE), Strasbourg.
15:10
Liderul PSRM, ex-preşedintele Igor Dodon, a comentat subiectul mobilizării trupelor ruse la frontiera de est a Ucrainei şi prezenţa navelor ruse în Marea Neagră. Igor Dodon nu exclude că este posibil ca Rusia să declanşeze un război împotriva Ucrainei.
13:50
Compania „Premier Energy” îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu proiectul de lege care prevede că facturile de energie electrică ale tuturor consumatorilor casnici, pentru lunile aprilie şi mai, să fie plătite din bugetul general de stat, transmite IPN.
10:10
Deputata Partidului Democrat din Moldova Ludmila Guzun murit în dimineaţa zilei de vineri, 16 aprilie, după ce a fost infectată cu SARS-CoV-2.
10:10
Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că prin decizia Curţii Constituţionale din 15 aprilie, prin care s-a dat aviz pentru dizolvarea Parlamentului, a fost „discreditat statul de drept” şi s-a „mers pe calea uzurpării puterii în interesul președintelui Maia Sandu, în stilul lui Plahotniuc”. În acest sens, Dodon a comunicat că „Parlamentul trebuie să dea nota corespunzătoare judecătorilor CC.”
08:50
Doi din cei cinci judecători ai Curţii Constituţionale au avut o opinie separată în ceea ce priveşte existenţa circumstanţelor care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova. Judecătorii Vladimir Ţurcan şi Serghei Ţurcanu au considerat, la şedinţa CCM din 15 aprilie, la care s-a dat avizul pentru dizolvarea Parlamentului, că Legislativul nu poate fi dizolvat şi, respectiv, nu pot fi declanşate alegeri parlamentare anticipate.
08:20
Liderul PSRM, Igor Dodon, spune că Parlamentul nu va recunoaşte decizia Curţii Constituţionale privind constatarea circumstanţelor dizolvării Legislativului şi anticipează o perioadă de haos total în ţară pentru o perioadă de cel puţin 6 luni, notează IPN.
08:20
O decizie contradictorie care sfidează recomandările anterioare ale Comisiei de la Veneţia. Este reacţia deputaţilor PSRM la decizia judecătorilor Curţii Constituţionale de a permite dizolvarea Parlamentului şi anunţarea datei alegerilor anticipate. De cealaltă parte, deputaţii PAS salută decizia Curţii şi le recomandă tuturor formaţiunilor politice să înceapă pregătirile pentru noul exerciţiu electoral, notează IPN.
15 aprilie 2021
19:00
Preşedintele Maia Sandu a declarat joi, 15 aprilie, după ce Curtea Constituţională a dat avizul pentru dizolvarea Parlamentului, că decizia CCM este una firească. Şeful statului a afirmat că „a venit momentul să punem capăt unuia din cele mai corupte parlamente din istoria Republicii Moldova”.
18:50
Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 244.177, după ce joi, 15 aprilie, au fost înregistrate 812 de cazuri, în urma procesării a 5.706 de probe. Pe parcursul zilei de astăzi, 27 de persoane au fost răpuse de noul coronavirus.
18:10
În ultima perioadă, dat fiind importanţa avizului care urma să fie emis de Curtea Constituţională cu privire la circumstanţele de dizolvare a Parlamentului, instituţia a fost supusă atacurilor din partea unor politicieni şi jurnalişti. Or, atacurile la persoana judecătorilor pun în pericol poziţia Curţii Constituţionale de garant al supremaţiei Constituţiei, încrederea şi respectul public.
17:40
Liderul PDM, ex-premierul Pavel Filip, a declarat că „războiul politic” din Republica Moldova abia începe, după hotărârea Curţii Constituţionale, din 15 aprilie, care oferă dreptul preşedintelui Maia Sandu să dizolve Parlamentul şi să numească data alegerilor parlamentare anticipate.
17:10
Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că a luat act de decizia Curţii Constituţionale de joi, 15 aprilie, care oferă posibilitatea preşedintelui Maia Sandu să dizolve Parlamentul. Năstase susţine că hotărârea Curţii a fost „emisă la capătul unei perioade îndelungate de timp în care oamenii au fost minţiţi ba cu alegerile anticipate, ba cu guverne partinice, pe fundalul unei crize generalizate fără precedent prin care trece ţara.”
17:10
Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, s-a declarat încântat de hotărârea Curţii Constituţionale, din 15 aprilie, care oferă posibilitatea preşedintelui Maia Sandu să dizolve Parlamentul şi să numească data alegerilor parlamentare anticipate.
17:00
Deputaţii din Platforma Pentru Moldova, din care face parte Partidul Şor şi deputaţii care au părăsit Partidul Democrat, au criticat decizia Curţii Constituţionale prin care preşedintele Maia Sandu este în drept să dizolve Parlamentul şi să anunţe data alegerilor parlamentare anticipate.
16:20
Liderul Socialiştilor, Igor Dodon, a anunţat că formaţiunea sa nu va respecta hotărârea Curţii Constituţionale de joi, 15 aprilie, prin care s-a decis că preşedintele Maia Sandu poate dizolva Parlamentul. Igor Dodon a cerut demisia a trei judecători care au votat pentru dizolvarea Parlamentului şi acuzat-o pe Maia Sandu că a uzurpat puterea de stat prin intermediul Curţii Constituţionale, „în stilul oligarhului fugar” (Vlad Plahotniuc).
15:50
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a admis joi, 15 aprilie, sesizarea preşedintelui Maia Sandu privind constatarea circumstanţelor de dizolvare a Parlamentului şi a dat avizul în acest sens. Astfel, Maia Sandu urmează în timpul apropiat să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului şi să anunţe data alegerilor parlamentare anticipate.
13:40
Doi soţi, de 37 şi 33 de ani, au murit pe loc într-un accident rutier produs joi, 15 aprilie, pe traseul Briceni-Ocniţa-Otaci, la intrarea în satul Ocniţa din raionul cu acelaşi nume. O pasageră în vârstă de 58 de ani a fost transportată la spitalul raional Ocniţa, transmite IPN.
13:20
Reprezentantul Parlamentului la Curtea Constituţională, Radu Radu, susţine că legislativul este deplin funcţional, prin exercitarea atribuţiilor, precum şi adoptarea actelor normative, efectuarea controlului parlamentar, transmite IPN.
13:10
Şeful unei şcoli auto din Chişinău şi doi subalterni de-ai săi au fost reţinuţi, pentru 72 de ore, în dimineaţa zilei de joi, 15 aprilie, de CNA şi procurori în urma percheziţiilor operate la domiciliile şi birourile acestora.
12:30
În grădina unei gospodării din satul Secăreni, raionul Hânceşti, în timpul unor săpături, au fost depistate oseminte umane. Ofiţerul superior de presă al Inspectoratului de Poliţie Hânceşti, Cristina Vicol, a precizat că Serviciul de Gardă a fost informat despre descoperire, printr-un apel telefonic, de către stăpâna casei.
11:00
Alegerile anticipate se apropie cu paşi mari la Chişinău. Deşi Igor Dodon acuză presiuni asupra Curţii Constituţionale, dizolvarea Parlamentului nu are cum să fie respinsă la 15 aprilie în nici un caz, în timp ce starea de urgenţă, instituită pe sub uşă de către Parlament, prin inabilitatea unui guvern demisionar interimar de a evita confuzia, este deja atacată la Curte.
10:40
Poliţiştii şi procurorii din Republica Moldova au efectuat 16 percheziţii în mai multe domicilii de pe teritoriul raioanelor Orhei, Criuleni şi municipiul Chişinău. Imobilele aparţin celor zece membri ai unui grup grup infracţional, specializaţi în realizarea marijuanei în cantităţi deosebit de mari.
10:00
Deputaţii au păreri contradictorii atunci când este vorba despre necesitatea dizolvării Parlamentului. În timp de reprezentanţii PAS spun că au fost întrunite toate condiţiile pentru a dizolva Legislativul, socialiştii spun că dacă nu vor exista presiuni pe judecătorii Curţii Constituţionale, atunci decizia Înaltei Instanţe ar trebui să fie în favoarea menţinerii în vigoare a actualului Parlament, transmite IPN.
10:00
Expertul politic Anatol Ţăranu critică strategia preşedintelui Maia Sandu de a insista pe declanşarea alegerilor parlamentare anticipate fără a ţine cont de situaţia pandemică şi economică din Republica Moldova şi de necesitatea învestirii unui Guvern plenipotenţiar care să gestioneze această criză.
09:20
Curtea Constituţională examinează astăzi, începând cu ora 10.00, sesizarea preşedintelui Maia Sandu privind constatarea circumstanţelor care justifică dizolvarea Parlamentului. În primă fază, care are loc astăzi, Curtea trebuie să verifice, dacă această sesizare este admisibilă, în special dacă are legătură cu unul sau cu mai multe articole din Constituţie, transmite IPN.
14 aprilie 2021
18:40
Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 243.365, după ce miercuri, 14 aprilie, au fost înregistrate 1.001 de cazuri, în urma procesării a 6.444 de probe. Pe parcursul zilei de astăzi, 28 de persoane au fost răpuse de noul coronavirus.
17:30
O copilă de 5 ani a murit după ce a căzut de pe un beci. Cazul a avut loc în după-amiaza zilei de 13 martie, în satul Paladea, raionul Ocniţa, iar minora a decedat astăzi. Informaţia a fost oferită pentru IPN de ofiţerul de presă al Inspectoratului de Poliţie Ocniţa, Svetlana Talpă.
11:30
Un bărbat de 36 de ani din Hânceşti a fost reţinut în oraşul Roma, Italia. Acesta a fost anunţat în căutare internaţională încă din anul 2011.
10:10
În luna mai din acest an, sunt cele mai multe zile de sărbătoare nelucrătoare. Totuşi, bugetarii nu vor merge de facto la muncă doar două zile, pe 3 şi 10 mai, întrucât alte trei zile libere – 1, 2 şi 9 mai coincid cu zilele de repaus săptămânal, adică sunt zile de sâmbătă şi duminică, transmite IPN.
10:00
Compania chineză Sinovac, producătoare a vaccinului CoronaVac, a fost singura companie care a acceptat discuţiile cu Republica Moldova privind disponibilitatea de a vinde vaccinuri anti-COVID-19. Coordonatoarea campaniei de vaccinare, Ninel Revenco, dă asigurări că vaccinul CoronaVac, pe care autorităţile ar dori să-l procure, este unul sigur, deşi eficienţa lui în cazul formelor uşoare de COVID-19 este de doar 60%, notează IPN.
09:40
Nouă persoane din sistemul medical au fost depistate pozitiv cu COVID-19 în ziua de luni, 12 aprilie. „Îmbucurător e că nu e vorba de niciun medic, cele nouă persoane sunt personal auxiliar. Faptul că deja nu mai avem medici testaţi pozitiv s-ar putea să se datoreze vaccinării”, a declarat premierul interimar, Aureliu Ciocoi, la un briefing de presă, după şedinţa Centrului unic de comandă a stării de urgenţă, transmite IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.