PSRM a înregistrat în Parlament hotărârea cu privire la crearea Comisiei de anchetă în cazul răpirii ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus

Politics, 8 aprilie 2021 12:30

Autorii inițiativei, deputații Corneliu Furculiță, Vlad Batrîncea, Bogdan Tîrdea, Petru Burduja, Grigore Novac, Vladimir Odnostalco și Adrian Lebedinschi, susțin că necesitatea constituirii Comisiei de anchetă ține de monitorizarea acțiunilor organelor competente de soluționarea cazului în scopul identificării carențelor din legislația națională. Un alt obiectiv al comisiei de anchetă va fi colaborarea cu instituțiile de stat ale căror competență ține de soluționarea situațiilor de genul dat. De asemenea, comisia va înainta propuneri pentru soluționarea eficientă și rapidă a cazului, în scopul neadmiterii încălcării grave ale drepturilor omului, dar și a legislației din domeniul penal al Republica Moldova.Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile responsabile ale statului, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta, în 60 de zile, raportul în plenul Parlamentului.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politics

Acum 24 ore
18:20
Deși Maia Sandu a făcut multe promisiuni în campania electorală, deja este remarcat faptul că puține dintre acestea sunt cu adevărat realizate. Aceasta este una dintre marile greșeli comise de către noul președinte, susține analistul politic Ian Lisnevschi.Pe segmentul social-economic, Maia Sandu nu a făcut practic nimic. Ba mai mult, la fel ca și alți politicieni a agravat situația prin implicarea directă în procesul de vaccinare. Politicienii încearcă să politizeze acest subiect, fiind conștienți de faptul că oamenii vor fi influențați de declarațiile pe care le fac”, a menționat analistul politic.Mai mult, Ian Lisnevschi a subliniat că atât președintele Maia Sandu, cât și partidul PAS vor fi taxați de societate – acest lucru fiind valabil pentru toți politicienii de la care oamenii au avut așteptări.“Așa se întâmplă cu orice partid care obține un rezultat politic, iar ulterior își dezamăgește alegătorii.
18:00
Cenușă se referă la concedierea lui Victor Stepaniuc, care era responsabil de coordinarea Consiliului de cooperare cu societatea civilă, în cadrul căruia exista o Comisie pentru asigurarea statalității și reintegrării teritoriale a țării.”Dacă Președinția a inițiat o reformă internă, atunci ar fi bine să cunoaștem detalii despre aceasta: cu ce scop; ce anume este reformat; cine este implicat in reformă; ce costuri și beneficii implică. Aș vrea să înțeleg despre ce este vorba”, a scris Cenușă pe pagina sa de Facebook.Expertul mai afirmă că o reformă de succes necesită transparență, nu doar intenții bune.
16:20
În cazul nostru, ambele condiții sînt încălcate flagrant de Maia Sandu, PAS și, posibil, suporterii lor din ambasadele străine. Președintele țării a refuzat să apeleze la posibilitățile aflate la îndemînă. Președintele n-a dorit inițierea unei a treia runde de consultări cu majoritatea parlamentară după ce a picat la vot candidatura guvernului Grosu. În plus, ea a refuzat să ia în calcul existența unui candidat la postul de Prim Ministru în timpul consultărilor de final cu fracțiunile parlamentare. Nu mai pomenim de existența unor suspiciuni rezonabile cu privire la participarea Maiei Sandu într-un joc penibil de torpilare a primului candidat al majorității parlamentare. În asemenea condiții nu putem vorbi nici de epuizarea posibilităților și nici de bună credință.
15:00
Bineînțeles, că un președinte al Consiliului Europei nu se putea exprima în formula de mai sus, directă și fără perdea diplomatică. Dar am redat fidel mesajul principal, care se conține în scrisoare, în pasajul în care se face trimitere la Avizul Comisiei de la Veneția (CDL-AD (2019)o12), survenit în urma abuzurilor partidului de conducere de atunci, PDM, în conflictul cu opoziția. Iată, ca să vă convingeți, citatul original din scrisoarea de răspuns a doamnei Marija Pejcinovici Buric la interpelarea doamnei Greceanîi:“În Aviz se sublinia că dizolvarea unui parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs, care nu poate fi luată în mod facil, ci doar respectând spiritul și litera Constituției”.
14:30
Din informația pe care o deținem, doamna Lidia Țurcan nu a primit deocamdată nici un răspuns de la angajații Președinției și nu cunoaște dacă va fi primită în audiență ori nu. Menționăm că bătrâna de 73 de ani stă de câteva ore așezată în fața Președinției, iar accesul în interior i-a fost restricționat.
12:20
Secretarul General al CoE a făcut apel la simțul responsabilității tuturor instituțiilor din Republica Moldova pentru a evita o criză constituțională. Atât Președintele Parlamentului, cât și Marija Pejčinović Burić au fost unanimi în necesitatea identificării soluției democratice între toate forțele politice, în interiorul Republicii Moldova.  Zinaida Greceanîi a precizat că va expedia răspunsul CoE președintelui Curții Constituționale, iar, ulterior, va informa CoE despre avizul Curții în urma examinării sesizării privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului.Recent, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a adresat o scrisoare secretarului general al CoE cu solicitarea „să medieze situația creată în Republica Moldova, unde președintele țării, Maia Sandu, încearcă să uzurpeze puterea în stat”.
12:00
 În context, Telegraph.md condamnă lipsa de transparență din partea Președinției, precum și atitudinea selectivă a acestei instituții față de unele surse mass-media, observându-se o relație mai amicală cu presa afiliată PAS și Maiei Sandu, ceea ce este o discriminare impardonabilă, dar și un instrument de cenzură a celorlalte instituții de informare în masă. Ce ține de netransparența Președinției, menționăm că potrivit legii citate mai sus, informaţiile, documentele solicitate vor fi puse la dispoziţia solicitantului din momentul în care vor fi disponibile pentru a fi furnizate, dar nu mai tîrziu de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de acces la informaţie.
11:50
Amintim că de la începutul acestui an, Renato Usatîi a avut cel puțin trei vacanțe peste hotarele țării. Recent acesta a revenit din Dubai, unde și-a administrat prima doză de vaccin Sputnik-V. Presa a scris că în Dubai Usatîi se întâlnește cu fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc.
11:30
“Ucraina are propriul scandal Salisbury (oraș în Marea Britanie, unde au fost otrăviți Serghei Skripal și fiica sa, Iulia), cu gust de vin moldovenesc. Judecătorul Ceaus, care aștepta decizia instanței privind obținerea azilului politici la Chișinău, a fost răpit și adus acasă de către serviciile din Ucraina. Acest caz a provocat un mare scandal internațional. Care ar fi motivul? Este clar. În scurt timp, vom asculta “declarațiile lui Ceaus”. Toată săptămâna, autoritățile au așteptat când Ceaus își va reveni după ce a fost bătut și acum poate ieși la TV”, a declarat Siumar.
11:20
Politicianul susține că ne aflăm într-o situație absurdă, când se insistă pe alegeri parlamentare anticipate, pentru care de fapt nu au fost întrunite condițiile legale. ”Nu știu cum va răspunde Curtea Constituțională la sesizarea cu privire la dizolvarea Parlamentului. În opinia mea, Curea Constituțională se află acum în fața unei mari dileme. Dacă Înalta Curte va susține că tot ce a avut loc în ultimele trei luni, toate aceste jocuri politice, toate acele sesizări depuse: poate să se autodizolve Parlamentul, etc, mă refer la acțiunile președintelui țării. Dacă Curtea va considera toate aceste evenimente ca și condiții pentru dizolvarea Parlamentului,  atunci va fi creat un precedent”, a declarat Mocanu. La 15 aprilie, Curtea Constituțională urmează să dea răspuns la sesizarea depusă de președintele Maia Sandu cu privire la dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate.
09:30
Precizăm că Serghei Smetaniuk este cel care l-a fi transportat în portbagajul autoturismului cu numere diplomatice pe ex-judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus.Presa din țara vecină mai scrie pe parcursul săptămânii trecute, președintele Maia Sandu a încercat să discute subiectul cu omologul său, Vladimir Zelenski, dar nu a reușit.Recent, Parlamentul a creat o comisie care va investiga cazul Ceaus. Astăzi, 13 aprilie, vor avea loc primele audieri.
Ieri
19:50
Comparați, din curiozitate, interesul audienței mass-media pentru subiectele abordate, precum și  impactul lor. Asupra cazului Ceaus sunt invitate să se pronunțe în premieră organe de stat, precum MAI, Ministerul de externe, Procuratura Generală și SIS. La CSS, în schimb, se va discuta teoria chibritului cu aplicare la piața financiară nebancară și situația răsuflată de la întreprinderea ,,Calea Ferată din Moldova” în prag de faliment. Aceste două subiecte se referă la competențele președintelui țării și CSS, tot așa ca lumina lunii la creșterea stâlpilor de telegraf.Prin urmare, dacă luăm în calcul ordinea în care au fost luate deciziile de convocare a celor două ședințe și diferența de timp între ele, deducem fără greutate, că echipa de PR a Maiei Sandu va încerca să folosească mâine ședința CSS ca dispozitiv de bruiere a Comisiei Ceaus.
19:40
Ceban a relatat că deja 30 la sută sau 2500 dintre cadrele didactice din școlile și grădinițele Capitală au fost vaccinate. Totodată, au fost imunizați în proporție de 90% angajații din Sănătate.Dodon a salutat eforturile depuse de municipalitate în vederea asigurării procesului de vaccinare într-un ritm sporit. Liderul PSRM a menționat că deși numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus și de decese a scăzut, specialiștii avertizează că în luna mai se așteaptă un nou val al pandemiei.Un alt subiect al ședinței cu aleșii PSRM din Chișinău a fost continuarea implementării proiectelor de infrastructură în Capitală.
17:00
“Acolo au fost implicați angajați ai spionajului, despre asta se cunoaște, acolo erau reprezentanți ai unor servicii private, din regiuni. Le-au fost date numele, sunt fotografiile lor. De ce tace puterea din Ucraina? - Dacă asta e adevărat, dar noi am văzut investigațiile jurnalistice, care spun că asta e adevărat, mie, sincer, mi-i rușine de acțiunile forțelor noaste de drept, de asemenea metode”, a declarat Trepak.
16:30
Astfel, potrivit AMDM, vaccinul CoronaVac a fost produs de compania biofarmaceutică privată Sinovac Biotech. CoronaVac este cel de-al doilea vaccin produs în China, care a fost autorizat pentru a fi administrat în China: în luna iulie 2020, autoritățile de la Beijing l-au aprobat pentru administrarea urgentă în grupurile cu risc înalt.Înainte de aprobări, ambele vaccinuri au fost deja folosite în programul de vaccinare din China, vizând în principal grupurile cheie considerate a fi cu un risc mai mare de expunere la virus.Indonezia, Turcia, Brazilia, Chile, Columbia, Uruguay și Laos au acordat autorizații de urgență pentru vaccinul CoronaVac dezvoltat de Sinovac Life Sciences.Datele despre eficiența vaccinului de la Sinovac diferă. Ultimele testări din Brazilia, care au fost publicate în luna ianuarie 2021, au demonstrat o eficiență de 50,4%, iar în Indonezia și în Turcia – 65,3% și, respectiv, 91,5%.
16:00
Gafele însă, nu se opresc aici. Ana Revenco își motivează solicitarea prin riscul “emitent asupra securității alimentare a țării”. În dicționarul limbii române, sensul cuvântului “emitent” este “care emite hârtii de valoare, bancnote”. Probabil, consiliera Maiei Sandu intenționa să spună „riscul iminent asupra securității alimentare a țării”.“Rog respectuos să examinați imperativul extinderii termenului de interzicere a exportului de grâu alimentar, provenit din rezerva materială a statului, până la 31 iunie curent, perioada de recoltare a grâului.”, mai scrie Revenco.Caz jenant la Președinția c...
16:00
Potrivit autorului sesizării, în declarațiile de avere și interese personale prezentate de Olesea Stamate în ultimii ani sunt mai multe neconcordanțe ce trebuie să devină obiect de investigație pentru ANI.Astfel, în declarația de avere pentru 2019, prezentată în calitate de ministru al Justiției, Olesea Stamate a indicat că deține în proprietate un autoturism marca Porsche Macan. Ulterior, declarația depusă la eliberarea din funcția de ministru al Justiției, întocmită la data de 22 decembrie 2019, conține date referitoare la venitul obținut urmare a vânzării unui automobil marca Mazda 3, anul producerii 2005. Acest automobil nu figura la categoria bunuri mobile în declarația depusă mai devreme, în calitate de ministru al Justiției.Stamate n-a indicat, în declarația depusă în calitate de consilier prezidențial, faptul că este vicepreședinte al PAS, ceea ce reprezintă indicarea unor date incomplete, așa cum cere legea.
15:10
Potrivit primarului, în rândul medicilor sunt peste 90% vaccinați.  „La Centrul municipal de la inaugurare, avem 2500 cadre didactice vaccinate sau aproximativ, din 9 mii mai mult de o pătrime. Într-o săptămână, din total avem 30%. Am rugat direcția educație să orienteze în așa fel încât școlile preșcolare să fie astăzi cu prioritate, în mare măsură toți cei doritori deja au fost în aceste liste, în școlile și liceele unde vom avea acoperire de vaccinare de aproximativ 70% urmează să revenim la studii cu prezența fizică, sperăm mult să se întâmple cât de curând.  De la 1 septembrie vrem să revenim în condiții de normalitate și condiții optime de siguranță, aici operăm cu autoritățile centrale”, a declarat Ceban.  Amintim că pe zi, capacitatea Centrului pentru vaccinare este de până la 1200 de vaccinări.
14:50
”Fără permisiunea forțelor de ordine ale acestei țări, acest lucru nu s-ar fi întâmplat. Sunt convins că fără implicarea structurilor moldovenești, asta nu ar fi reușit. O astfel de operațiune nu poate fi realizată fără asistența serviciilor locale”, a declarat generalul ucrainean.Ex-judecătorul ucrainean, Nicolae Ceaus, a fost răpit din centrul Capitalei, în data de 3 aprilie. Presa de la Chișinău a scris că Ceaus a fost transportat în Ucraina în portbagajul unui automobil, care aparține ambasadei Ucrainei în Republica Moldova.La 09 aprilie, la propunerea deputaților PSRM, Parlamentul a creat Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a lui Ceaus. Din componența comisiei fac parte nouă deputați din toate fracțiunile parlamentare.
14:50
”Poporul moldovenesc este unul blajin de fire și recunoscător celor care ne ajută. Așa este corect și creștinește. Noi suntem recunoscători României pentru ajutoarele care ni le oferă, inclusiv recentele vaccinuri anti-COVID-19 pe care le-a donat țării noastre.Cu toate acestea, nu putem să acceptăm modul în care ne tratează unii de la București cu aere de superioritate și cu lipsă de respect față de moldoveni. Cu mare regret am constatat o atitudine de acest fel, deloc diplomatică, din partea Ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță. Într-o emisiune TV, acesta și-a permis să lanseze ofense la adresa poporului nostru, pe care și-ar dori "să-l vaccineze împotriva moldovenismului primitiv". Este o atitudine batjocoritoare la adresa moldovenilor, la adresa celor care doresc să păstreze statul Republica Moldova, pe care Ambasadorul român vrea să-l distrugă prin ”vaccinare””, scrie Novac pe pagina sa de socializare.
14:40
Respondenții au fost invitați să evalueze profesionalistul persoanelor publice din țara noastră, atribuindu-le de la 1 la 10 puncte. Igor Dodon a obținut cel mai mare punctaj - 6,8. Urmează liderul PCRM, Vladimir Voronin - cu 6,3, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi - cu 6,2 și Procurorul General, Alexandr Stoianoglo - cu 6 puncte. Încheie top cinci personalități publice profesioniste actualul președinte al țării Maia Sandu - cu 5,9 puncte.Conform aceluiași studiu, Maia Sandu și Igor Dodon rămân a fi cele mai influente personalități politice din țară. Influența acestora a fost evaluată de experți cu 8,1 și, respectiv, 7,8 puncte. La distanțe apropiate se află în clasamentul persoanelor influente Procurorul General, Alexandr Stoianoglo (5,6), președintele Curții Constituționale, Domnica Manole (5,2), președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi (5,1) și liderul fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță (4,9).
14:40
 Experții, care au participat la studiu, au fost rugați să facă un top al formațiunilor politice din țara noastră, notându-le de la 1 la 10. PSRM și PAS au obținut cea mai mare notă, 7,1. Pe locul doi se află PP „Șor” – 4,7, iar pe locul trei, Platforma DA – 4,6. Formațiunea “Partidul Nostru” și PDM au acumulat câte 3,1 puncte, iar Pro Moldova – 3. În TOP10 se mai regăsesc PCRM, PLDM și PUN, care au sub trei puncte.Totodată, experții consideră că cel mai activ partid politic din republica Moldova este PSRM, urmat de PAS și PP „Șor”. Socialiștii au obținut cea mai mare notă și la capitolul profesionalismul echipei. PSRM – 6,7, urmat de PAS – 6,5 și Platforma DA – 5,2.Totuși, experții spun că PAS este cel mai mediatizat partid politic din țara noastră. Formațiunea a obținut opt puncte la acest capitol. PSRM se află pe locul doi, cu șapte puncte, urmat de Platforma DA, cu patru puncte.
14:10
 Invitați să evalueze de la 1 la 10 popularitatea politicienilor din Moldova, experții au acordat 8,7 puncte pentru Maia Sandu și 8,3 puncte pentru Igor Dodon - cu 8,3 puncte.În top urmează socialiștii Zinaida Greceanîi și Corneliu Furculiță cu 5,8 puncte și, respectiv, cu 5,7 puncte, dar și primarul general al Capitalei, Ion Ceban, cu 5,6 puncte.În cadrul cercetării sociologice au fost implicați experți și analiști politici, jurnaliști politici și comentatori, activiști, experți internaționali și jurnaliști din Federația Rusă, România, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Belarus, Germania, Austria, Franța, Marea Britanie.
13:40
Totodată, 20 la sută dintre experți sunt de părere că eficiența stării de urgență este mică, iar ceilalți respondenți nu au știut sau nu au dorit să răspundă la această întrebare.În același timp, 27,5% din experții intervievați afirmă că starea de urgență va ușura procesul de vaccinare, 23,5% - că măsurile impuse s-au axat pe susținerea sistemului medical, iar 13,5% - că restricțiile și măsurile impuse țin cont de susținerea economiei. De asemenea, 19,5% dintre experți vorbesc despre neeficiența măsurilor și restricțiilor, iar 16% cred că starea de urgență este un pretext pentru a nu dizolva Parlamentul.În cadrul cercetării sociologice au fost implicați experți și analiști politici, jurnaliști politici și comentatori, activiști, experți internaționali și jurnaliști din Federația Rusă, România, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Belarus, Germania, Austria, Franța, Marea Britanie.
12:50
Experții, care au participat la acest studiu, au fost invitați să evalueze experiența persoanelor publice din Republica Moldova. Cea mai mare notă - 8,1, a obținut-o liderul PSRM, Igor Dodon. Pe locul doi s-a clasat Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, urmat de speakerul Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Președintele PCRM, Vladimir Voronin, a obținut 6,7 puncte și s-a clasat pe locul patru, iar edilul Capitalei, Ion Ceban, pe locul cinci. Șeful statului, Maia Sandu, a obținut o notă de 5,9, clasându-se pe locul șase.La capitolul Integritatea persoanelor publice, în TOP5 se regăsește Maia Sandu, Alexandr Stoianoglo, premierul interimar Aureliu Ciocoi, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi.
12:50
„Medicii spun că avem aparent o diminuare comunitară a noilor infectări cu COVID-19. Până acum, în municipiu au fost înregistrate cca 102.000 cazuri confirmate COVID-19 și cu regret 1724 decese. Chiar și cu estimările epidemiologice mai optimiste, în Chișinău în continuare avem o incidență foarte mare cu COVID-19.În spitale sunt asigurate deplin necesitățile de medicamente, consumabile, iar asistența medicală primară activează cu program extins. Odată cu descreșterea cazurilor noi de infecții, avem paturi libere COVID în spitalele municipale. Cu regret, cazurile grave sunt foarte multe și nu avem, în continuare, paturi libere în secțiile de reanimare și terapie intensivă”, a punctat primarul. Ceban subliniază că a coordonat cu Ministerul Sănătății sistarea graduală a unor spitale cu profil COVID.
12:30
Experții au fost întrebați în ce măsură lucrurile s-au schimbat spre bine pentru cetățeni de când a devenit Maia Sandu Președinte? Aproape 85 la sută au declarat că lucrurile s-au schimbat într-o măsură foarte mică sau mică. Doar 8% consideră că într-o măsură mare sau foarte mare, iar 7,5 la sută dintre experți nu au știut cum să răspundă la această întrebare.În cadrul cercetării sociologice realizate de Intellect Group au fost implicați experți și analiști politici, jurnaliști politici și comentatori, activiști, experți internaționali și jurnaliști din Federația Rusă, România, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Belarus, Germania, Austria, Franța, Marea Britanie. Sondajul a fost realizat pe parcursul lunii martie 2021.
12:10
Potrivit informațiilor în posesia cărora a intrat portalul nostru, în spatele scandalului legat de exportul de grâu, în mod special legat de grâul din rezerva de stat, ar sta și interesele pe care le promovează deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Vladimir Bolea. Acesta insistă ca o parte esențială din grâul din rezerva de stat, care trebuie împrospătat în acest an, să fie vândut crescătorilor de animale din țară, la un preț mai mic decât cel de piață.Subiectul dat a fost discutat de către deputatul PAS Vladimir Bolea atât la recenta ședință a Consiliului Suprem de Securitate, la care unul din subiecte a fost grâul din rezerva de stat, precum și la alte ședințe în care s-a discutat tema în cauză.În posesia noastră a intrat stenograma unei ședințe la care a participat și deputatul PAS Vladimir Bolea.
11:30
 Exporturile de grâu alimentar a fost în ultima perioadă un subiect de scandal, în care au fost atrase de la Președinție, la Guvern și alte instituții ale statului.Dacă anul trecut restricțiile la export au fost mai mult neoficiale, de la finele lunii martie 2021, Guvernul a impus restricţii oficiale. Este adevărat că doar la exportul de grâu alimentar din rezervele statului și pentru o perioadă de două săptămâni, care expiră pe 12 aprilie 2021.Exporturile au scăzut cu 30%Datele vamale analizate de Mold-Street privind exportul unor categorii de cereale arată că atât livrările în străinătate a grâului, dar şi altor cereale sau oleaginoase, a continuat şi în perioada de pandemie, deși în volume mai mici.Astfel, în primele trei luni ale acestui an din Republica Moldova (inclusiv regiunea transnistreană) au fost exportate circa 89.000 de tone de grâu alimentar, cu circa 30% mai puţin decât în aceeaşu perioadă a anului trecut.
Mai mult de 2 zile în urmă
08:40
Furculiță a declarat, la RTR Moldova, că cererea a fost făcută publică la ședinţa Consiliului Suprem de Securitate pe tema pandemiei, unde a fost invitat și el în calitate de lider al fracțiunii PSRM din Parlament.”Decizia de a cere instituirea unui lockdown a fost pronunțată personal de Maia Sandu”, a precizat deputatul. Corneliu Furculiță a menționat că PSRM în continuare crede că instituirea unei carantine severe va dăuna economiei naționale. În cadrul emisiunii, liderul fracțiunii parlamentare PSRM a mai declarat că situația pandemică din țară va fi scăpată de sub control, dacă vor fi declanșate la această etapă alegerile parlamentare anticipate, pe care insistă PAS și Maia Sandu. Potrivit lui Furculiță, cetățenii nu vor înțelege autoritățile, dacă acestea vor pune în capul mesei alegerile și nu salvarea vieților și oprirea răspândirii virusului.
9 aprilie 2021
19:40
“Nici chiar după punctele pe “i”, puse de cea mai curajoasă anchetă jurnalistică pe bani americani, subiectul răpirii judecătorului ucrainean Mikola Ceaus n-a devenit mai limpede. Un nick de pe rețeaua de socializare Telegram, strâns răsucit într-un sertar al MAI, a furnizat în ultimele zile suficiente detalii ale operațiunii unor pretinse servicii speciale. S-au publicat chiar piese ale vestimentației unuia dintre făptași, asemănătoare pe ici-colea cu uniforma nazistă, dacă vrem să-i credem pe răpitori neapărat teroriști, nu simpli instalatori de budă.Ceea ce se știe cu adevărat și de la care fapt pot porni explicațiile ori speculațiile în temă, este că în capitala țării vecine Maia Sandu și cu Volodimir Zelensky “mări se vorbiră”. A existat o înțelegere, nu neapărat conspirativă, dintre președintele ucrainean și președinta noastră.
19:30
Astfel, în urma analizei ofertei, membrii Comitetului au decis contractarea directă a 400.000 doze de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC, după stabilirea tuturor condițiilor de contractare.Vaccinul CoronaVac este aprobat în 17 țări, inclusiv în Ucraina. Vaccinul se administrează intramuscular, în 2 doze, la un interval de 28 de zile. Acesta se păstrează la temperatura de 2-8 grade Celsius.CAPCS continuă negocierile directe, exclusiv cu producătorii de vaccin împotriva COVID-19, pentru asigurarea țării cu doze de vaccin în contextul implementării Planului național de imunizare împotriva COVID-19.
17:10
Fiind înfăptuită la cel mai prost nivel posibil, ea riscă să fie catalogată drept un fiasco grandios al autorităților ucrainene, care îl poate viza și pe președintele Zelenski. Să le oferim, însă, vecinilor noștri un răgaz ca să poată inventa cîteva pretexte cît de cît plauzibile ca să fim în stare ulterior să ne strîngem mîinile și să avem chef să mai mergem la ei la mare.Această improvizație securistă de doi bani, impertinentă și neizbutită, ar putea avea serioase repercusiuni în viața politică moldovenească. Parlamentul, serios deranjat de obsesiile Maiei Sandu de a organiza alegeri anticipate, a creat o comisie parlamentară în frunte cu Reprezentantul Platformei DA, Vasile Năstase, pentru cercetarea cazului. Nici nu putea fi altfel, pentru că asemenea sfidări ale suveranității unui stat nu pot rămîne fără replică.
16:00
Astfel, consumatorii care nu vor reuși să achite facturile la timp nu vor fi deconectați de la energia electrică, până nu se vor scurge 10 zile de la avizarea individuală din partea furnizorului. Totodată, prestatorii de servicii nu vor avea dreptul să debranșeze neautorizat clienții de la rețeaua de gaze naturale și energie termică.Furnizorii vor fi amendați dacă vor încălca drepturile consumatorilor, prin deconectarea lor de la serviciile prestate. Furnizorul de electricitate va fi sancționat de la 1250 de lei la 5000 de lei dacă va deconecta consumatorul până la momentul expirării unui termen de utilizare de 10 zile. Acest termen trebuie să fie calculat de la data recepționării confirmate în scris din partea consumatorului concret a preavizului de deconectare.
16:00
Astfel, consumatorii care nu vor reuși să achite facturile la timp nu vor fi deconectați de la energia electrică, până nu se vor scurge 10 zile de la avizarea individuală din partea furnizorului. Totodată, prestatorii de servicii nu vor avea dreptul să debranșeze neautorizat clienții de la rețeaua de gaze naturale și energie termică.Furnizorii vor fi amendați dacă vor încălca drepturile consumatorilor, prin deconectarea lor de la serviciile prestate. Furnizorul de electricitate va fi sancționat de la 1250 de lei la 5000 de lei dacă va deconecta consumatorul până la momentul expirării unui termen de utilizare de 10 zile. Acest termen trebuie să fie calculat de la data recepționării confirmate în scris din partea consumatorului concret a preavizului de deconectare.
15:50
”Voi toți cei din opoziție, PAS și PPDA, doar ați participat la sute de mitinguri ca și noi, cerând anularea legii miliardului. Ce s-a schimbat? Sunteți pentru această lege? Spuneți acest lucru! Cetățenii să achite miliardul? Spuneți clar și franc ca noi să înțelegem”, a declarat Bogdan Țîrdea.Deputatul susține că apar multe semne de întrebare în decizia luată în 2016 cu privire la emisia obligațiunilor de stat în valoare de aproape 14 miliarde de lei. Bogdan Țîrdea admite că frauda nu s-a produs la cele trei bănci lichidate ulterior, ci la BNM. De aceea, spune deputatul, banii trebuie recuperați de la Banca Naționale și nu de la cetățeni.”Lor li s-au dat 14 miliarde de lei. De ce după asta băncile au fost lichidate? Probabil, pentru că nu din cele trei bănci s-a furat. Probabil, fiindcă s-a furat din BNM și asta a fost doar o acoperire.
15:30
”Vreau să mă refer la ceea ce s-a vorbit că Parlamentul este loc unde se face populism. Parlamentul provine de la cuvântul francez parler - a vorbi, în limba rusă este Dumă, разницу улавливайте? В русском думать, а на французком - говорить. Dacă vrem să schimbăm formatul Parlamentului, trebuie să-i schimbăm puțin și denumirea”, a spus Furculiță.La propunerea deputaților PSRM, Parlamentul a creat Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus.
14:50
 “PAS își dorește alegeri anticipate și poate face alianță cu oricine în viitorul Parlament, fiindcă va fi un vot exprimat de un Parlament pe care l-au cerut. Vor putea și cu socialiști și cu Usatîi. Cu siguranță PAS nu va face alianță cu PPDA, este o claritate. Strategia Maiei Sandu este de a-l îngropa pe Andrei Năstase și Maia Sandu”, a declarant Țîcu.Anterior liderul PAS, Igor Grosu, a declarat că în caz de alegeri parlamentare anticipate formațiunea sa nu va merge în Bloc, alături de Platforma DA sau alte partide de dreapta, așa cum s-a întâmplat în 2019.
14:30
Socialistul susține că a studiat declarațiile de avere și interese depuse de Gherman în ultimii ani și a depistat mai multe lacune în ceea ce privește prezentarea completă a veniturilor și intereselor personale.”Voi puncta doar câteva, lăsând ca ANI să facă lumină la toate încălcările pe care le-am evidențiat în adresarea pe care am făcut-o astăzi către această instituție, în speranța că va da dovadă de imparțialitate și va investiga corect”, anunță deputatul pe pagina sa de Facebook.Astfel, s-au stabilit divergențe între declarația de avere și interese depusă la Comisia Electorala Centrală și declarația pe avere și interese depusă la Agenția Națională de Integritate. În documentul prezentat la pentru accederea la funcția de deputat nu este reflectat venitul în sumă de 417 mii de lei din vânzarea unui apartament. Suma respectivă figurează, însă, în alte declarații de avere și interese depuse în perioada 2014-2018.
14:00
Expertul susține că modalitatea de activitate a COVAX este total diferită de cea prezentată de șeful statului.”Sandu spune că i-a contactat pe cei de la Pfizer și după asta prin COVAX au ajuns vaccinuri în Moldova. În realitate, COVAX nu primește instrucțiuni de la producători unde să distribuie, ci decide în funcție de propriile estimări unde să trimită vaccinuri, în funcție de cele disponibile în stocuri”, afirmă Cenușă.
13:30
”Democrația și regimul democratic se caracterizează prin anumite trăsături esențiale, iar fundamentul acesteia este pluralismul politic și principiul majorității. În aceste condiții, exprim reticența în raport cu intenția Președintelui Republicii Moldova de a iniția procedura dizolvării Parlamentului, manifestată prin Sesizarea nr. 71 f din 29 martie 2021 cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a.În contextul enunțat, dat fiind impactul major al speței atât pentru societate, cât și pentru statul de drept, în vederea obținerii unei opinii echidistante, de înaltă calificare în chestiuni constituționale, marcată prestigios de lipsa emoțiilor politice, consider eminamente necesar și Vă solicit respectuos interpelarea avizului amicus curiae al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei în privința subiectului relatat în Sesizarea nr.71 f/2021.
12:50
“Piața rusă este foarte importantă pentru noi. Dacă vom pleca de pe piața rusă, 200 de mii de tone de mere exportăm în Rusia, ce facem cu această marfă? Doamne ferește să ajungem ca în anul 2015, va falimenta nordul țării. Eu voi face tot ce este posibil pentru a relua regimul preferențial la export. Sper că în cel mai apropiat timp, deputații PSRM vor merge în Rusia și eu voi mai avea o vizită și mă voi ocupa în special de acest subiect”, a declarat Igor Dodon.Amintim că pe 31 martie a expirat regimul preferențial pentru exportul unor categorii de mărfuri moldovenești pe piața rusă. Aceste facilități presupuneau exportarea produselor noastre pe piața rusă, fără achitarea taxelor vamale. Acordul a intrat în vigoare în 2018, după o întrevedere a ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu omologul său rus, Vladimir Putin.
12:50
Parlamentul l-a ales pe deputatul Vasile Năstase în funcția de președinte al comisiei, Adrian Lebedisnchi - vicepreședinte al comisiei și deputatul Grigore Novac - secretar.Autorii inițiativei au declarat în plen că necesitatea constituirii Comisiei de anchetă ține de monitorizarea acțiunilor organelor competente de soluționarea cazului în scopul identificării carențelor din legislația națională. Un alt obiectiv al comisiei de anchetă va fi colaborarea cu instituțiile de stat ale căror competență ține de soluționarea situațiilor de genul dat. De asemenea, comisia va înainta propuneri pentru soluționarea eficientă și rapidă a cazului, în scopul neadmiterii încălcării grave ale drepturilor omului, dar și a legislației din domeniul penal al Republica Moldova.
12:40
 „Iată autobuzele, acum este o licitație nouă. Pe data de 2 aprilie au fost verificate toate detaliile, au fost verificate plicurile. Avem 5 ofertanți mari, care sunt gata să prezinte autobuzele conform unui preț. Dacă mă ascultau consilierii municipali, care sunt foarte gălăgioși. I-am văzut săptămânile trecute că și s-au bătut la CMC. Noi în iunie anul trecut deja am fi avut autobuzele, pentru că nu e mare diferența între oferta de atunci și acum. Acum, am avut o licitație, care nu s-a încheiat cu succes. Pe partea birocratică nu răspundem noi. S-au contestat toți operatorii între ei, s-a propus ceva municipalității, municipalitatea nu a fost de acord cu acest lucru și a fost relansată procedura de licitație. Azi nu avem toate șansele să nu ajungem la procedura din toamnă. Sper că de data asta unul din 6 să fie declarat învingător.
12:20
”Am o întrebare discretă către colegii din fracțiunea PAS. Dacă acest Parlament nu vă reprezintă, de ce ați venit cu atât de multe inițiative astăzi? Sau poate știți ceva despre decizia Curții Constituționale din data de 15 aprilie?”, a întrebat Furculiță.Curtea Constituțională va examina, în data de 15 aprilie, sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului. Autoarea sesizării, președintele Maia Sandu, îi solicită Curții să constate circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a.
11:40
”Astăzi, când vaccinuri nu sunt suficiente, considerăm că trebuie să fie vaccinați cei care sunt în prima linie. Deputații trebuie să aștepte atunci când toată populația va avea acces în mod general la aceste vaccinuri. Nu deputații trebuie să fie acei care să fie vaccinați primii”, a spus Batrîncea.Liderul fracțiunii PSRM în Parlament, Corneliu Furculiță, a declarat, în ajun, că deputații trebuie să se vaccineze anti-COVID-19 în etapa în care le vine rândul în mod obișnuit, ca și în cazul altor cetățeni ai țării noastre. Deputatul PSRM a precizat că, în cazul în care în Parlament sunt deputați, care se încadrează în grupul cetățenilor care urmează să fie vaccinați în etapa a doua, inițiată deja la nivel de țară, aceștia trebuie să o facă atunci când vor fi invitați de persoanele responsabile de procesul de vaccinare.
11:10
“Au fost câteva cereri ca eu să acord azil politic. Nu am acordat nici lui Ceaus din Ucraina, nici lui Rizea din România. Cei care fug de justiția în țara lor, nu au ce căuta în Republica Moldova. Procedura de deportare trebuie să fie legală”, a declarat Igor Dodon. Cât despre ancheta în cazul răpirii lui Ceaus, Igor Dodon este convins că o Comisie parlamentară va afla adevărul și în câteva săptămânii cazul va fi elucidat. “Din ce cunosc eu și am văzut în investigații jurnalistice, sunt implicate Serviciile secrete din Ucraina. Aceste Servicii pot să colaboreze doar cu Serviciile din Moldova, nu cu poliția, așa cum încearcă să spună unii de la PAS. Aștept cu nerăbdare ce va spune Comisia parlamentară și să spună dacă a fost sau nu SIS implicat și de ce Maia Sandu nu a chemat ambasadorul Ucrainei să întrebe”, a declarat Dodon.
11:00
 Jurnaliștii scriu că astăzi, în data de 9 aprilie, expiră mandatul lui Serghei Smetaniuk în Republica Moldova. Smetaniuk este colaborator al serviciului militar de spionaj al Armatei Ucrainei. Potrivit presei, în 2009 acesta își desfășura serviciul militar în unitatea А1145-B. Totodată, canalul de Telegram INDEX scrie că Serghei Smetaniuk se află în Chișinău, are protecție diplomatică și se interesează intens de mersul anchetei în dosarul răpirii lui Ceaus.
10:50
„Pronosticurile OMS ne spun că în luna mai va fi o creștere a numărului de cazuri. De aceea vreau să preîntâmpin ca acești deputați și Maia Sandu să-și asume consecințele negative: creșterea numărului de cazuri și va fi mai dificil să cumpere vaccin. Ieri guvernul a venit cu câteva suporturi pe perioada stării de urgență: compensarea dobânzilor, se restituie TVA, medicamente gratuite pentru cei care fac tratament la domiciliu. Sunteți gata să anulați aceste inițiative, acțiuni de susținere a populației?”, a declarat Igor Dodon.
10:50
 Astfel, pe 24 martie 2021, după-amiază, la punctul de control Moghilev-Podolsk-Otaci s-au prezentat doi bărbați care au aproximativ 40 de ani. După controlul de rutină, aceștia au traversat pe jos podul peste Nistru și au ajuns în Moldova. Potrivit RISE Moldova, cei doi sunt Yurii Kovalenko și Eduard Stavytskyi, care aveau pașapoarte ucrainene. Ambii bărbați sunt asociați cu serviciile militare de spionaj, deși, la prima vedere acest fapt nu este evident.Jurnaliștii de la Slidstvo.Info au obținut documente cu unele date personale ale lui Yurii Kovalenko. Aceste documente indică faptul că, cel mai probabil, persoana din pașaportul obținut și cetățeanul ucrainean Yurii Kovalenko sunt una și aceeași. Bărbatul, care acum are 34 de ani, a studiat la instituția de învățământ militar-superioară din Odessa.„L-am contactat pe Yuri Kovalenko în seara zilei de 7 aprilie.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.