Actualitatea LA RAPORT: Moldova – o țară a gunoaielor

Agro TV, 8 aprilie 2021 08:30

Cât timp ne vom mai îneca în gunoiști și de ce avem strategii doar pe hârtie, aflați din emisiunea Actualitatea LA RAPORT cu Mihaela RUDENCO și invitații săi: EUGEN CAMENSCIC – expert în domeniul eficienței energetice și al managementului deșeurilor și NATALIA MUNTEANU – ziarist Gazeta de Chișinău. Articolul Actualitatea LA RAPORT: Moldova – o țară a gunoaielor apare prima dată în AgroTV.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agro TV

Acum 12 ore
11:30
Articolul Verde-n ochi: Cât de complicat este să dezvolți o afacere în domeniul apiculturii? apare prima dată în AgroTV.
Ieri
16:20
Luni, leul moldovenesc se apreciază în raport cu dolarul american. Moneda euro, leul românesc, hrivna ucraineană și rubla rusească, rămân neschimbate. Astfel, pentru 12 aprilie, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs de 17.93 bani pentru un dolar, cu trei bani mai puțin decât vineri. Moneda euro va costa 21.31 bani. Hrivna ucraineană o […] Articolul Cursul valutar, 12 aprilie apare prima dată în AgroTV.
14:10
Pentru sâmbătă, 10 aprilie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează cer variabil, fără precipitații. Vântul va sufla slab, la moderat din sud-est, cu viteza maximă de 7 m/s. Timpul va fi determinat de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică ridicată. La nord, noaptea, mercurul din termometre va coborî până la -5°C, iar ziua, va […] Articolul Cer variabil, fără precipitații apare prima dată în AgroTV.
12:50
Întreprinderile mici și mijlocii din țara noastră, care vor să-și găsească noi clienți sau furnizori, pot apela la Camera de Comerț și Industrie, pentru a participa la expoziția „SMExpo 2021”. Anunțul a fost făcut de către președintele instituției, Sergiu Harea, în cadrul conferinței de lansare a expoziției virtuale pe platforma virtual-fairs.md. „Perioada de desfășurare a […] Articolul A fost lansată expoziția virtuală „SMExpo 2021” apare prima dată în AgroTV.
12:30
La începutul secolului trecut, Alexandr Kislov a înființat o plantație de vie, la marginea orașului Bender. A transmis această pasiune și copiilor săi. Astăzi, strănepoții și stră-strănepoții lui găzduiesc turiștii, le vorbesc despre cum au reînviat ei tradițiile de familie și-i servesc cu vinuri excepționale, marca Kislov. Acest reportaj a fost realizat cu susținerea financiară […] Articolul Afacere de familie prin generații apare prima dată în AgroTV.
12:20
Mai mulți fermierii care au protestat în toamna și iarna anului trecut, au fost chemați la Poliție. Anterior, aceștia au fost citați și la Direcția Generală de Urmărire Penală. Agricultorii și susținătorii lor au calificat aceste acțiuni drept intimidări. „Este foarte greu, eu sunt de părerea că nu mai are rost să investesc la noi […] Articolul Agricultorii, intimidați de Poliție apare prima dată în AgroTV.
12:20
Agricultorii ar putea ieși din nou la protest. Federația Națională a Fermierilor din Moldova anunță că „situația din sector rămâne a  fi  gravă,  ca urmare  a  prejudiciilor  produse  de  seceta  aprigă  de  anul  trecut”. Potrivit acestei declarații, lucrările de primăvară se efectuează cu greu, iar mulți nu le pot începe din  cauza  lipsei  mijloacelor  financiare […] Articolul Din câmp, înapoi în stradă. Se anunță noi proteste(?) apare prima dată în AgroTV.
10:30
Pe 10 aprilie, în unele țări, este marcată Ziua Fraţilor şi a Surorilor. Această sărbătoare a fost instituită pentru a celebra simbolic relațiile dintre membrii familiei. A fost marcată pentru pentru prima dată în anul 1998, mai întâi în SUA, apoi şi în alte state ale lumii. Fiecare popor, cu obiceiurile lui…. Dar cum e […] Articolul Cum e cu dragostea de frați la moldoveni apare prima dată în AgroTV.
10:20
Situația pandemică continuă să fie critică în Moldova. În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a instalat 19 corturi pentru informarea populației la Chișinău și Bălți, dar și în alte 12 raioane din republică. Salvatorii au împărțit circa 2300 de pliante și 900 de măști de protecție. În municipiul Bălți, au fost realizate […] Articolul 19 corturi de informare, instalate de către IGSU apare prima dată în AgroTV.
10:10
Viața este frumoasă atunci când o savurezi la maximum și faci ceea ce îți place. Un exemplu în acest sens este și Gheorghe Cîsa din localitatea Cojușna, raionul Strășeni. Pensionarul are 77 de ani și se poate mândri cu o mini-fabrică de vinuri, deschisă chiar în curtea casei. „Asta s-a întâmplat după armată. Eu am […] Articolul Un pensionar și-a creat o mini-fabrică în curtea casei apare prima dată în AgroTV.
10:10
Pandemia de coronavirus a lovit dur și sectorul pomușoarelor.  Producătorii și-au digitalizat afacerile de nevoie și au început să vândă masiv pe online.   ANETA GANENCO, președinte Asociația Pomușoarele Moldovei: Pandemia a creat niște condiții când primii producătorii de căpșune din terenuri protejate să apeleze la această sursă de marketing. Mulți au și rămas în […] Articolul Cât de profitabilă este o afacere cu pomușoare? apare prima dată în AgroTV.
09:40
Agenția Roskacestvo, specializată în controlul calității produselor, a finalizat primul studiu la scară largă privind vânzările de top cu vin importat în Rusia. Experții au evaluat 126 de probe din 13 state în gama de prețuri de până la 1.500 de ruble pe rafturile magazinelor rusești. Cercetarea a fost efectuată de o comisie de degustare, […] Articolul Vinurile moldovenești sunt pe placul rușilor apare prima dată în AgroTV.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:40
Acum, este posibil să vă întrebați cum este procesul pe măsură ce tot mai multe vaccinuri vor apărea. Odată ce v-ați programat pentru vaccinul COVID-19, există câteva sfaturi și trucuri pentru a vă asigura că veți obține cea mai bună experiență posibilă. Dacă va simțit puțin nervos în legătură cu întreaga încercare, este normal.   […] Articolul Ce trebuie și ce nu trebuie să faceți pentru vaccinul COVID-19 apare prima dată în AgroTV.
18:00
Dacă va fi aprobată de UE, Germania vrea să cumpere vaccinul Sputnik   Germania este pe cale să înceapă negocieri bilaterale cu Rusia pentru obținerea vaccinului ”Sputnik V” împotriva COVID-19, a declarat miercuri o sursă pentru portalul Reuters, adăugând că orice acord final depinde de furnizarea de date cheie către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) […] Articolul Actualități COVID: Germania vrea să cumpere vaccinul Sputnik V apare prima dată în AgroTV.
17:40
Producătorul de vaccinuri împotriva coronavirusului, ”CureVac”, a declarat că speră că vaccinul său Covid va primi aprobarea europeană în al doilea trimestru.   Franz-Werner Haas, CEO al CureVac, a declarat joi pentru portalul CNBC că producătorul de vaccinuri este aproape de finalizarea recrutării pentru studiul clinic de fază 3 al vaccinului. Aprobarea ar putea veni […] Articolul CureVac, producător de vaccin Covid, speră că va primi aprobarea UE apare prima dată în AgroTV.
17:10
Culegerea roșiilor poate fi costisitoare și dificilă, mai ales atunci când forța de muncă este insuficientă. În ajutor vine o companie japoneză cu filială în Olanda, care a dezvoltat un nou robot pentru recoltarea tomatelor.   Obiectivul întreprinderii este de a concepe soluții inovatoare ca să contribuie la creșterea producției agricole. Anterior, în 2019, a […] Articolul O companie japoneză agtech lansează robotul expert în culesul roșiilor apare prima dată în AgroTV.
16:20
Pentru vineri, 9 aprilie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează cer variabil. Vântul va sufla slab, la moderat din nord-vest, cu viteza maximă de 8 m/s. Timpul va fi determinat de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică ridicată. La nord, noaptea, mercurul din termometre va coborî până la -5°C, iar ziua, va atinge +12°C. […] Articolul Cer variabil, fără precipitații apare prima dată în AgroTV.
16:20
Vineri, leul moldovenesc se apreciază în raport cu dolarul american, moneda euro și leul românesc. Hrivna ucraineană și rubla rusească, rămân neschimbate. Astfel, pentru 9 aprilie, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs de 17.96 bani pentru un dolar, cu doi bani mai puțin decât joi. Moneda euro scade cu opt bani și va […] Articolul Cursul valutar, 9 aprilie apare prima dată în AgroTV.
16:10
Decizia anterioară prin care se interziceau plimbările prin parcuri, păduri și zone de agrement a fost modificată. Asta a anunțat Aureliu Ciocoi într-o declarații de presă, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. A fost emisă o nouă hotărâre prin care se permite aflarea în spații publice a grupurilor de trei persoane. Excepție fac membrii unei […] Articolul Plimbările în parcuri, păduri, zone de agrement sunt permise cu anumite condiții apare prima dată în AgroTV.
14:00
Moldovenii cu proiecte de start-up în domeniul agroindustrial pot solicita subvenții în avans. Cel de-al VII-lea apel de prezentare a cererilor a fost lansat de Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură. Dosarele pot fi depuse în perioada 15 aprilie – 18 iunie 2021. Suportul financiar se va acorda doar tinerilor, femeilor și migranților reveniți […] Articolul Moldovenii de peste hotare, încurajați să revină acasă apare prima dată în AgroTV.
14:00
Din 1 aprilie și până pe 4 iunie, la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, pot fi depuse dosarele de solicitare a subvențiilor per cap de animal. Sunt eligibile pentru plata directă animalele cu vârsta de cel puțin un an, înregistrate în fermele zootehnice amplasate în afara localității.  „Este un proiect foarte bun, fermierii […] Articolul Statul dă, dar nu la toți… apare prima dată în AgroTV.
13:20
Doar 268 de școli din 1.240 activează cu prezența fizică a elevilor, informează Ministerul Educației. Alte 407 instituții de învățământ general lucrează exclusiv online, în 419 – școlarii claselor primare merg la ore, precum și 50 la sută dintre elevii absolvenți. De asemenea, mai precizează autoritățile, la data de 7 aprilie, în toate școlile din […] Articolul Doar 20 la sută din școli activează cu prezența fizică a elevilor apare prima dată în AgroTV.
12:30
Fermierii rămân în acest an fără subvenții dacă autoritățile nu vor face rectificări bugetare. Despre aceasta a atenționat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, care bate deja alarma. “Am analizat informația parvenită de la Agenția Intervenții și Plăți în Agricultură. Din 1,1 miliarde de lei ai Fondului de Dezvoltare a Agriculturii circa 800 de milioane vor fi […] Articolul Slusari: Fermierii rămân fără subvenții în acest an apare prima dată în AgroTV.
11:30
Arta este una dintre puținele metode prin care omul poate lăsa o amprentă frumoasă pe pământ. O spune eroul acestui reportaj, Sergiu Țopa, un pictor tânăr din Chișinău, care a ales să imprime o urmă cu ajutorul libertății prin definiție. Și nu o face pur și simplu, ci într-un stil unic în lume, care reprezintă […] Articolul Medic de profesie, artist de vocație apare prima dată în AgroTV.
11:20
La 8 aprilie este marcată Ziua Internațională a Romilor. Scopul acestei zile este de a celebra cultura romilor și de a sensibiliza întreaga lume referitor la problemele cu care se confruntă aceștia. În societatea noastră, din păcate, încă se mai întâmplă cazuri de discriminare față de cetățenii de etnie romă. Stereotipurile și mentalitatea depășită a […] Articolul Romii, un popor cu libertatea-n sânge apare prima dată în AgroTV.
11:00
La începutul lunii aprilie, în Moldova, erau peste 680 de mii de pensionari. Comparativ cu aceeași perioadă a lui 2020, numărul lor a scăzut cu aproximativ 13 mii, potrivit Casei Naţionale de Asigurări Sociale, scrie Infotag. Pensia medie a crescut cu 240 de lei, ajungând la aproape 2.155. Mai mult de 520 de mii de […] Articolul Mai puțini pensionari pe timp de pandemie apare prima dată în AgroTV.
08:30
Cât timp ne vom mai îneca în gunoiști și de ce avem strategii doar pe hârtie, aflați din emisiunea Actualitatea LA RAPORT cu Mihaela RUDENCO și invitații săi: EUGEN CAMENSCIC – expert în domeniul eficienței energetice și al managementului deșeurilor și NATALIA MUNTEANU – ziarist Gazeta de Chișinău. Articolul Actualitatea LA RAPORT: Moldova – o țară a gunoaielor apare prima dată în AgroTV.
7 aprilie 2021
17:40
Unul din trei supraviețuitori ai Covid-19 a suferit o tulburare neurologică sau psihiatrică în decurs de șase luni de la infectarea cu virusul, a estimat un studiu observațional cu peste 230.000 de dosare de sănătate ale pacienților, marea majoritate al acestor oameni fiind din SUA.   Studiul, publicat marți în revista ”The Lancet Psychiatry”, a […] Articolul Studiu:1 din 3 supraviețuitori COVID suferă de tulburări neurologice sau mentale apare prima dată în AgroTV.
17:10
În premieră mondială vor fi puși în vânzare hamburgeri din alge microscopice, invizibile cu ochiul liber.   O companie in Singapore oferă microalge și tehnologii patentate pentru a dezvolta proteine ​​alternative 100% vegetale și durabile. Acestea sunt de două ori mai multe decât în carnea de vită sau pește.   Pasta din plantele marine transformată […] Articolul Hamburgeri din microalge – viitorul alimentației apare prima dată în AgroTV.
16:20
Joi, leul moldovenesc se apreciază în raport cu dolarul american și scade față de moneda euro și leul românesc. Hrivna ucraineană și rubla rusească, rămân neschimbate. Astfel, pentru 8 aprilie, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs de 17.98 bani pentru un dolar, cu trei bani mai puțin decât miercuri. Moneda euro crește cu […] Articolul Cursul valutar, 8 aprilie apare prima dată în AgroTV.
15:50
Pentru joi, 8 aprilie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează cer variabil în toată republica. Vântul va sufla slab, la moderat din nord-vest, cu viteza maximă de 7 m/s. Timpul va fi determinat de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică normală. La nord, noaptea, mercurul din termometre va coborî până la -5°C, iar ziua, […] Articolul Risc de îngheț al culturilor agricole apare prima dată în AgroTV.
15:20
Creșterea prețurilor la vinurile moldovenești nu va afecta piața rusească. Este opinia expusă de către directorul executiv al Asociației Rusprodsoiuz, Dmitri Vostrikov, pentru TASS. Potrivit lui, în cazul unei scumpiri substanțiale, consumatorii ruși vor putea să le înlocuiască cu ușurință cu produse din oferta internă sau din alte țări. Conform datelor oferite de Vostrikov, Moldova […] Articolul Ar putea crește prețul vinurilor moldovenești la export? apare prima dată în AgroTV.
14:50
Viticultorii din mai multe zone ale Franței au încercat pentru a doua noapte la rând să salveze cât mai mult din plantațiile de viță-de-vie. Asta după ce un val de frig a adus valori termice de până la -6 grade Celsius, iar în unele zone chiar a nins. Mai mulți fermieri au aprins focuri între […] Articolul Viticultorii francezi au aprins focuri pentru a salva vița-de-vie apare prima dată în AgroTV.
14:10
Începând cu anul 1950, pe 7 aprilie, în toată lumea este marcată Ziua Mondială a Sănătății. În această zi, cu toții ne îndreptăm gândurile către medici, farmaciști și asistenți medicali, care muncesc zi de zi cu devotament, pasiune și dăruire. De mai bine de un an, angajații din sistemul medical trăiesc adevărate drame și luptă, […] Articolul 7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătății apare prima dată în AgroTV.
12:40
Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente și rentabile măsuri de prevenire a bolilor. Datorită vaccinării pe scară largă, au fost combătute variola, poliomielita și multe alte maladii. Chiar dacă apar noi tulpini de Coronavirus, vaccinul ne va proteja. Cel puțin, așa afirmă experții. „Ce ține de noile tulpini care au apărut, uitați-vă tulpina din […] Articolul Vaccinul ne va proteja! apare prima dată în AgroTV.
12:20
Numărul cazurilor de SARS CoV 2 este în continuare alarmant. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează populația despre riscul mare de infectare. La început de aprilie, au avut loc acțiuni de profilaxie în circa 120 de localități din 24 de raioane de la nordul și centrul republicii. Au fost împărțite peste […] Articolul Continuă campania de informare împotriva COVID-19 apare prima dată în AgroTV.
10:30
„Dosarul „7 aprilie” referitor la protestele violente de acum 12 ani din Chișinău, nu este finalizat nici până astăzi. Manifestațiile pașnice ale tinerilor au fost deturnate în 2009 și transformate în violențe. Deși a trecut mai bine de un deceniu de la acele evenimente în urma cărora zeci de tineri au fost bătuți și maltratați, […] Articolul Proteste ”aranjate” de 7 aprilie apare prima dată în AgroTV.
10:00
Sărbătoare mare în calendarul ortodox. Creștinii de stil vechi marchează în 7 aprilie Buna Vestire, fiind praznicul închinat Maicii Domnului când Arhanghelul Gavriil o anunță că va avea un prunc, fiul lui Dumnezeu. De la această dată, mai rămân nouă luni până la Crăciun, când Fecioara Maria l-a născut pe Isus Hristos. Cunoscută în popor […] Articolul Buna Vestire, zi sfântă în calendarul ortodox apare prima dată în AgroTV.
6 aprilie 2021
19:30
Șampanie, homar și nici o mască: așa spune un documentar TV francez despre „restaurantele clandestine” de ultimă generație care servesc elitei pariziene, încălcând restricțiile de pandemie la nivel național.   Ceea ce este și mai șocant pentru publicul francez închis în case și personalul medical epuizat, este că un organizator a susținut că miniștrii guvernamentali […] Articolul Franța investighează restaurantele secrete fără mască pentru ”elitele din Paris” și miniștrii țării apare prima dată în AgroTV.
19:10
Fondul Monetar Internațional (FMI), se așteaptă la o redresare economică mai puternică în 2021, odată cu lansarea vaccinului Covid-19, dar avertizează cu privire la „provocări descurajante”, având în vedere diferitele rate de administrare a vaccinurilor de pe glob.   Marți, organizația a declarat că se așteaptă ca economia mondială să crească cu 6% în 2021, […] Articolul FMI spune că o ieșire din criză este „din ce în ce mai vizibilă” apare prima dată în AgroTV.
18:40
Decesele legate de coronavirus la nivel mondial au trecut de 3 milioane de oameni, potrivit unui bilanț al portalului Reuters.   Decesele la nivel mondial prin COVID-19 cresc din nou, în special în Brazilia și India. Oficialii din domeniul sănătății dau vina pe mai multe variante infecțioase care au fost detectate pentru prima dată în […] Articolul Numărul global de mortalitate cu COVID-19 depășește 3 milioane de oameni apare prima dată în AgroTV.
18:00
Comisia Europeană consideră că Europa este pe drumul cel bun pentru a atinge „imunitatea comunității” (întregi), față de COVID-19 până la sfârșitul verii, grație livrărilor accelerate de doze de vaccinare – a declarat marți un purtător de cuvânt.   UE ar trebui să își îndeplinească obiectivul de la mijlocul lunii septembrie de a inocula pe […] Articolul UE declară că va fi posibilă „imunitatea comunității” la sfârșitul verii apare prima dată în AgroTV.
16:40
Miercuri, leul moldovenesc se apreciază în raport cu dolarul american și scade față de moneda euro și leul românesc. Hrivna ucraineană și rubla rusească, rămân neschimbate. Astfel, pentru 7 aprilie, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs de 18.01 bani pentru un dolar, cu trei bani mai puțin decât marți. Moneda euro crește cu […] Articolul Cursul valutar, 7 aprilie apare prima dată în AgroTV.
16:30
Pentru miercuri, 7 aprilie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează precipitații mixte sub formă de ploi și lapoviță în toată țara. Vântul va sufla slab, la moderat din nord-vest, cu viteza maximă de 8 m/s. Timpul va fi determinat de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică scăzută. La nord, noaptea, mercurul din termometre va […] Articolul Vreme cu ploi și lapoviță apare prima dată în AgroTV.
15:30
Până în prezent, doar 1,5 % din populația Republicii Moldova, adică 50.410 persoane au fost vaccinate împotriva noului Coronavirsus. Datele au fost prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în cadrul unei conferințe de presă.  „Avem deja 57 % din lucrătorii medicali deja vaccinați. Astfel din totalul de doze distribuite în teritoriile administrative precum Călărași, […] Articolul Mulți infectați, vaccinuri puține… apare prima dată în AgroTV.
14:50
Lemnul reprezintă o parte importantă din deșeurile anuale ale lumii. Printr-o inițiativă din orașul american Baltimore, se dorește refolosirea în cantități mari a acestui material, creând în același timp locuri de muncă.   Astfel, proiectul ”Baltimore Wood” salvează lemnul folosit în construcții pentru a-l reutiliza și revinde la nivel local. Rezultatul așteptat este crearea unei […] Articolul Acest startup reciclează casele de lemn abandonate apare prima dată în AgroTV.
12:30
Oamenii ar fi achitat cu doi lei mai mult pentru carburanți, chiar dacă prețul petrolului la bursele internaționale a scăzut, iar petroliștii din Moldova nu l-au modificat. Declarația îi aparține vicepreședintelui Parlamentului, Alexandr Slusari, care s-a adresat către Biroul permanent al Parlamentului cu inițiativa de a audia Consiliul Concurenței la următoarea ședință a Legislativului.  „Timp […] Articolul De o lună achităm cu doi lei mai mult pentru carburanți apare prima dată în AgroTV.
11:30
30 aprilie este ultima zi când cetățenii pot depune declarația pe veniturile obținute în 2020, anunță Serviciul Fiscal de Stat. Aceasta poate fi completată și prezentată atât pe suport de hârtie, cât și în format electronic la orice subdiviziune teritorială a instituției. Conform datelor, anul trecut, peste 700 de contribuabili – persoane fizice au beneficiat […] Articolul 30 aprilie – ultima zi de prezentare a declarației pe venit apare prima dată în AgroTV.
11:30
Școala online a fost și continuă să fie o provocare pentru cei implicați în procesul educațional. A trecut mai mult de un an de la începutul pandemiei, iar situația în sistemul educațional se înrăutățește pe zi ce trece.  „Învățământul a ajuns să degradeze, iar elevii sunt neputincioși în toate domeniile. Nu știu ce specialiști vor […] Articolul Învățământul online – o soluție de viitor sau nu? apare prima dată în AgroTV.
10:10
Perioada rece a anului este o adevărată provocare pentru mulți locuitori ai capitalei. Cheltuielile mari pentru energia termică, dar și incomoditățile legate de preferințele individuale privind căldura din apartament sunt doar unele momente deranjante. Totuși, în unele blocuri din oraș, Termoelectrica a instalat Puncte Termice Individuale, pentru un confort mai înalt al consumatorilor și a […] Articolul Plătesc mai puțin pentru energia termică apare prima dată în AgroTV.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.