În SUA a avut loc primul transplant de trahee umană din istorie. „Imediat după aceea am putut respira”

#diez, 8 aprilie 2021 08:30

O femeie din SUA a primit primul transplant de trahee umană din istorie. După ce timp de mulți ani s-a chinuit să respire și s-a temut că s-ar putea sufoca în somn, Sonia Sein spune că se simte suficient de bine pentru a dansa cu nepoții ei. Articolul În SUA a avut loc primul transplant de trahee umană din istorie. „Imediat după aceea am putut respira” apare prima dată în #diez.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de #diez

Acum 4 ore
19:00
Săptămâna aceasta află cu America House Chișinău ce profesii ai putea alege dacă faci parte din generația ALPHA sau află de la Mihaela Pînzari cum să îți menții echilibrul mintal cu ajutorul sportului yoga. Articolul America House Chișinău te invită la două webinare practice și utile. Când vor avea loc acestea apare prima dată în #diez.
Acum 6 ore
18:45
Alte 830 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Articolul 830 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 ore apare prima dată în #diez.
17:30
Armata britanică a tras salve de tun în mai multe zone din Regat Unit, sâmbătă, în onoarea prințului-consort Philip, duce de Edinburgh, care a murit vineri, la vârsta de 99 de ani. Articolul (video) Momente din Marea Britanie. Salve de tun au fost trase în onoarea prințului Philip apare prima dată în #diez.
17:00
Sfânta Lumină de la Ierusalim va fi adusă în Sâmbăta Mare, 1 mai, și va ajunge în fiecare parohie. Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove anunță că tradiția aducerii Focului Haric nu se întrerupe în perioada de criză pandemică, dar va avea loc cu respectarea normelor de protecție. Articolul Focul Haric de la Ierusalim va fi adus sâmbătă, 1 mai 2021, la Aeroportul Internaţional Chișinău apare prima dată în #diez.
Acum 8 ore
16:30
Un canal navigabil este blocat de bărcile în care se află oamenii care trebuie să traverseze un râu ca să ajungă la serviciu. Imaginile uluitoare au fost surprinse în Bangladesh. Articolul (foto)Cum arată ora de vârf într-o capitală asiatică. „Trafic” plin de bărci și mii de oameni grăbiți să ajungă la serviciu apare prima dată în #diez.
16:15
Instituţiile medico-sanitare contractate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) au realizat anul trecut 131 de operaţii de transplant, cu 35 mai mult faţă de anul precedent. În timp ce numărul transplanturilor hepatice şi renale s-a redus, cele de cornee au fost în creştere. Articolul Peste 130 de operaţii de transplant au finanţate de stat. Cele mai multe intervenții au ținut de transplantul de cornee apare prima dată în #diez.
15:15
Centrul COVID Chișinău de la MoldExpo a împlinit un an de activitate. Prin crearea Centrului de triere COVID, instituției i-a fost atribuită o poziție-cheie în gestionarea crizei epidemiologice și o responsabilitate majoră pentru sprijinirea și fortificarea acțiunilor întregului sistem medical din capitală. Articolul Centrul COVID Chișinău de la MoldExpo împlinește un an de activitate. Câți pacienți au obținut asistență medicală apare prima dată în #diez.
Acum 12 ore
14:45
La ora actuală, în Moldova sunt confirmate 240 056 de cazuri, dintre care 5 339 de persoane au murit. Luând în considerare datele oficiale, echipa #diez a realizat topul celor 10 raioane/municipii din Moldova cu cele mai multe decese provocate de COVID-19. Articolul Top 10 raioane din Moldova cu cele mai multe decese din cauza COVID-19 apare prima dată în #diez.
14:15
La ora actuală, în Moldova sunt confirmate 240 056 de cazuri de COVID-19, dintre care 220 881 de persoane s-au însănătoșit. Luând în considerare datele oficiale, echipa #diez a realizat topul celor 10 raioane/municipii din Moldova cu cea mai înaltă rată de tratare a infecției de COVID-19. Articolul COVID-19: top 10 raioane din Moldova cu cea mai înaltă rată de însănătoșire apare prima dată în #diez.
14:00
„Educația financiară trebuie să înceapă cât mai curând posibil”, spune psihologa Cezara Dilevschi. Aceasta poate începe la vârsta de patru-cinci ani și poate să implice de la început cunoașterea generală despre bani, cum au apărut și ce valoare au. În noua ediție a proiectului „Preț în privat” de la primii bani de buzunar și până la prima pensie, discutăm despre cum începem să vorbim cu copiii noștri despre bani și prin ce metode ei își pot agonisi primii bani. Articolul (video) „Permitem copilului să achite produsele la magazin și să ia restul.” Cum îl învățăm să-și câștige primii bani apare prima dată în #diez.
12:45
Agenția Servicii Publice a prezentat informația statistică privind greșelile comise în procesul de examinare la obținerea permisului de conducere în perioada 12 octombrie 2002-31 martie 2021. Aceste informații au fost contabilizate în funcție de categoria la care susținea elevul examenul. Articolul Cele mai frecvente greșeli comise la examenul practic de obținere a permisului de conducere după categorie apare prima dată în #diez.
11:45
Forţe de securitate ale FSB au percheziţionat vineri locuinţa redactorului-şef al unei publicaţii de investigaţie, Roman Anin, autor al unor anchete recente care au vizat serviciile de securitate din Rusia. Articolul Locuința unui jurnalist de investigație rus, care a cercetat serviciile de securitate din Rusia, a fost percherziționată de FSB. El riscă până la patru ani de închisoare apare prima dată în #diez.
11:30
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) va examina posibilitatea ca la cele 15 centre de informare COVID-19, deschise în localitățile din țară de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), să fie detașat câte un lucrător medical care să efectueze testarea rapidă a populației. Articolul MSMPS ar putea delega câte un lucrător medical la centre de informare COVID-19, care va efectua și teste rapide de COVID apare prima dată în #diez.
11:15
Persoanele fizice și juridice care au bancnote sau monede metalice necorespunzătoare circulației – uzate sau deteriorate, însă autentice și cu putere circulatorie – le pot schimba. Schimbul poate fi făcut la Banca Națională a Moldovei (persoanele fizice) sau la băncile licențiate din Republica Moldova, inclusiv la subdiviziunile acestora (persoane fizice și juridice). Articolul Banii rupți, deteriorați sau murdari pot fi schimbați. Află unde te poți adresa apare prima dată în #diez.
11:15
În una dintre regiunile cele mai puternic afectate de pandemia de coronavirus de pe glob, America Latină, Chile a devenit un exemplu atipic. Joi, autoritățile sanitare au anunțat că pacienții cu vârste de sub 39 de ani au devenit mai numeroși în secțiile de terapie intensivă decât cei de peste 70 de ani. Articolul Țara în care secțiile de Terapie Intensivă COVID au internat mai mulți tineri decât vârstnici.„Schimbare radicală, față de primul val al pandemiei” apare prima dată în #diez.
10:45
O schemă-pilot demarată de o companie municipală din orașul spaniol folosește 35 de tone de portocale, care altfel s-ar fi irosit, și produce electricitate pentru alimentarea unei uzine de purificare a apei. Ambiția este de a recicla mai multe fructe și de a produce suficientă energie pentru alimentarea a mii de case din oraș. Articolul Portocalele generatoare de energie. Un oraș din Spania își propune să recicleze portocale și să le transforme în energie pentru circa 73 000 de case apare prima dată în #diez.
10:30
După un an de încercări, Asociația Studenților în Drept din cadrul USM, revine cu cel mai tare proiect – „Autostrada de Drept”.  Articolul Oportunitate pentru studenții Facultății de Drept. Proiectul „Autostrada de Drept” va reuni în format online studenți din Moldova și România apare prima dată în #diez.
10:00
Petru Cliofos este un fotograf, animator și un tată al doi copiii căruia îi place să călătorească împreună cu familia. El preferă să surprindă cele mai emoționante clipe din călătorii și una dintre ultimele proiecte fotografie pe care le-a realizat este „UP”. Articolul „Mai aproape de stele”. Un proiect fotografic al lui Petru Cliofos, la care a muncit șase ani apare prima dată în #diez.
Acum 24 ore
09:45
Poate ai auzit de phishing sau de „pescuirea de date online”. E cea mai frecventă metodă de fraudă prin care ți se iau și folosesc informațiile bancare și, de multe ori, și banii. Asta se face prin site-uri false, uneori asemănătoare site-urilor cunoscute și de încredere. Articolul Poliția atenționează posesorii de carduri bancare despre frauda devenită tot mai populară „phishing”. Cum să ne protejăm banii apare prima dată în #diez.
Ieri
21:00
De la începutul pandemiei, în fiecare zi auzim cifre și date înspăimântătoare despre decesele cauzate de infecția de COVID-19. Mor oameni simpli, dar și persoane publice: scriitori, jurnaliști, artiști... Unele din aceste decese au survenit deoarece oamenii cred în diferite teorii ale conspirației, sunt convinși că virusul nu există sau el nu este atât de periculos. În consecință, se adresează târziu la medic, fiind răpuși de boală... Articolul Dezinformarea care ucide apare prima dată în #diez.
20:15
Cântărețul de muzică rap DMX a murit, vineri, la o săptămână după ce a suferit un atac de cord, relatează The Guardian. Articolul Rapperul american DMX a decedat la vârsta de 50 de ani în urma unui atac de cord apare prima dată în #diez.
19:45
După ședința Centrului unic de comandă a stării de urgență, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a susținut un briefing de presă în care a menționat că din cauza tulpinii britanice de COVID-19 copiii au început să se îmbolnăvească mai des. La momentul dat, numărul copiilor bolnavi de COVID-19 se ridică la 12 568. Articolul Aureliu Ciocoi, despre tulpina britanică de COVID-19: „Copiii se îmbolnăvesc mai des, peste 12 000 sunt deja infectați” apare prima dată în #diez.
19:45
Ministerul de Externe a actualizat alertele de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova. Unele state au scos țara noastră din lista țărilor cu risc epidemiologic sporit, iar în alte țări autoizolarea timp de 14 zile rămâne în continuare obligatorie. Articolul (doc) Alertă de călătorie! Unde pot merge moldovenii fără a sta în carantină și în ce țări intrarea este interzisă apare prima dată în #diez.
19:00
Lacul Dănceni, situat la o distanță de 15 km de Chișinău, a fost surprins plin de culoare, oscilând între două extreme – apă și „foc”. Lacul Dănceni este un bazin de acumulare a râului Ișnovăț, care are o capacitate de 4 milioane metri cubi și o suprafață de 2,2 km², fiind cel mai mare bazin de acumulare din raionul Ialoveni. Articolul (foto) „Acolo unde focul cu ploaia dansează.” Cum se vede cerul deasupra lacului Dănceni apare prima dată în #diez.
18:45
Șeful Centrului Medicilor de Familie din raionul Briceni, Liviu Petrov, a decedat în urma complicațiilor cauzate de infecția cu COVID-19. Informația a fost confirmată de Ministerul Sănătății. Articolul Liviu Petrov, directorul Centrului Medicilor de Familie din Briceni, a decedat din cauza COVID-19 apare prima dată în #diez.
18:30
910 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, două sunt de import. Articolul Încă 910 cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în Moldova apare prima dată în #diez.
18:00
Deputații PAS Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca au sesizat Curtea Constituțională cu privire la declararea stării de urgență. Aceștia spun că starea de urgență este „un fake clasic” și că la adoptarea hotărârii parlamentului și a guvernului ar fi fost încălcate mai multe norme constituționale. Articolul Deputații PAS au contestat astăzi la Curtea Constituțională instituirea stării de urgență apare prima dată în #diez.
17:45
Serviciul de Informație și Securitate din Moldova anunță despre blocarea încă a unui site din Moldova pentru distribuire de fake-news. Este vorba despre ro.portal-news-24h.xyz, identificat ca sursă cu conținut on-line care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire. Articolul SIS anunță că va mai bloca încă un site din Moldova pentru că a distribuit știri false despre COVID-19 apare prima dată în #diez.
17:30
La ședința de astăzi a Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 a fost examinată oferta producătorului de vaccin împotriva COVID-19 Sinovac Biotech din China, în urma căreia s-a decis contractarea directă a 400 000 de doze de vaccin CoronaVac. Articolul China va oferi Moldovei 400 000 de doze de vaccin Sinovac Biotech apare prima dată în #diez.
17:15
Reprezentanta Moldovei la Eurovision 2021, Natalia Gordienko, a lansat astăzi și varianta în limba rusă a piesei „Sugar”, cu care va participa la concursul din acest an. Articolul Natalia Gordienko a lansat varianta în limba rusă a piesei „Sugar”, cu care va participa la Eurovision apare prima dată în #diez.
17:00
„Spring school 4 active volunteers” este un program format din 5 instruiri în serie, care va oferi celor 20 de participanți/participante contextul prielnic pentru dezvoltarea personală și pentru a cunoaște tineri activi din municipiul Chișinău. Articolul Oportunitate pentru voluntari și viitori voluntari. „Spring school 4 active volunteers” recrutează tineri dornici de a contribui la viitorul comunității lor apare prima dată în #diez.
16:30
Președintele organizației teritoriale a formațiunii politice PACE din Sângerei, care l-ar fi stropit pe vicepreședintele raionului, Tudor Tutunaru, cu verde de briliant, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Sângerei, care a respins demersul procurorilor de arestare a învinuitului pentru o lună, informează Procuratura Generală. Articolul Președintele organizației teritoriale PACE din Sângerei a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile apare prima dată în #diez.
16:00
Instagram-ul este platforma perfectă pe care vă împărtășiți fotografiile, indiferent dacă sunteți nou în domeniul fotografiei sau v-ați petrecut viața cu aparatul de fotografiat la îndemână. Articolul 20 de astrofotografi de urmărit pe Instagram pentru doza zilnică de peisaje spațiale și cer înstelat apare prima dată în #diez.
15:45
Deputații au votat în unanimitate modificarea unui articol din Codul Contravențional care se referă la amendarea furnizorului de energie electrică în situația în care acesta deconectează consumatorul fără a-l preîntâmpina. Articolul (doc) Furnizorul de energie electrică nu îi va mai putea deconecta de la rețea pe consumatori fără preavizarea lor apare prima dată în #diez.
15:15
Tinerii joacă un rol important în dezvoltarea orașului nostru, care cu ajutorul proiectelor și ideilor pe care le au pot schimba Capitala dincolo de recunoaștere. Ana Romanenco, absolventă a Facultății de Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice din Moldova, și-a împărtășit viziunea sa asupra Chișinăului. Articolul (video) „La stație”. Viziunea unei absolvente de la Facultatea de Urbanism și Arhitectură asupra Chișinăului apare prima dată în #diez.
15:00
Greta Thunberg nu intenţionează să participe la COP26, conferinţa ONU privind schimbările climatice preconizată să se desfăşoare la Glasgow în noiembrie, în semn de protest faţă de inegalităţile în ceea ce priveşte accesul la vaccinuri între ţările bogate şi sărace, a declarat activista vineri pentru AFP, citată de AGERPRES. Articolul Activista Greta Thunberg a anunțat că nu va participa la conferința ONU privind schimbările climatice, în semn de protest în fața accesului inegal la vaccinuri apare prima dată în #diez.
14:45
Palatul Buckingham a anunțat că a murit Prințul Philip. Soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii avea 99 de ani. Articolul Familia Regală a anunțat decesul Prințului Philip. Ducele de Edinburgh avea 99 de ani apare prima dată în #diez.
14:45
Tradițional, în fiecare an, revista Forbes întocmește topul celor mai bogați oameni din întreaga lume. În 2021, în listă se regăsesc 2 755 de miliardari, cu 660 mai mult decât anul trecut. Conform autorilor, acesta este cel mai mare număr de miliardari din toate edițiile publicate vreodată de revistă. Mai jos vă prezentăm topul celor mai bogate femei din acest an. Articolul (foto) Topul celor mai bogate femei din lume în anul 2021, conform revistei Forbes apare prima dată în #diez.
14:30
Graficianul Alex Gamsu Jenkins a elaborat o serie de ilustrații cinice despre natura omului. A încercat să descrie situații comune cu un final bizar. Articolul (foto) Opt ilustrații cinice despre natura omului în viziunea lui Alex Jenkins apare prima dată în #diez.
13:45
Toţi turiştii cu paşaport de vaccinare vor fi bineveniți, la vară, în Italia. Guvernul de la Roma e gata să redeschidă economia de la începutul lunii iunie. Articolul Italia și-ar putea redeschide granițele pentru turiștii vaccinați împotriva COVID-19 până la începutul verii apare prima dată în #diez.
13:15
Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a adresat, astăzi, Curții Constituționale un demers prin care solicită interpelarea avizului amicus curiae al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei în privința Sesizării cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a. Articolul Zinaida Greceanîi a adresat un demers Curții Constituționale pe subiectul dizolvării parlamentului apare prima dată în #diez.
13:15
Îți amintești ce simțeai când ieșeai în fața clasei? Când vedeai colegi șușotind când tu răspundeai? Cum emoțiile îți înroșeau fața și te făceau să tremuri? Iar gândurile că iar vei fi criticat îți răsunau în cap? Articolul Participă la un webinar gratuit pentru a depăși emoțiile și criticile în fața clasei apare prima dată în #diez.
13:00
Rețeaua Națională a Consiliilor Elevilor te invită să participi la jocul intelectual „ExQuizIt”. Activitatea este organizată împreună cu Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale (CMJI) și Clubul de Jocuri Intelectuale Aristotel (CJIA), și e tocmai potrivită pentru tinerii și tinerele care vor să-și dezvăluie talentul și capacitățile intelectuale. Articolul Rețeaua Națională a Consiliilor Elevilor te invită să participi la un joc intelectual. Cum te înregistrezi apare prima dată în #diez.
12:45
Primăria municipiului Chișinău informează că la licitația pentru obținerea dreptului de a încheia un contract pentru amplasarea unității de comerț ambulant stradal pe teritoriul capitalei, desfășurată astăzi, au fost adjudecate opt locuri, în valoare totală de 16,6 milioane de lei. Locul cu nr. 9 a fost exclus din concurs din cauza lipsei de solicitanți. Articolul Au fost adjudecate opt locuri, în valoare de 16,6 milioane de lei, pentru amplasarea unităților de comerț ambulant stradal apare prima dată în #diez.
12:30
Prinde super oferta de primăvară de la StarNet! Conectează-te acum și beneficiază de o reducere de 50 % timp de șase luni la deschiderea unui nou abonament la internet cu viteza luminii sau televiziunea cu cea mai mare grilă TV din Moldova. Articolul Oferta primăverii de la StarNet – plătești de două ori mai puțin pentru cele mai bune servicii apare prima dată în #diez.
12:30
Kaufland Moldova încurajează demersurile de promovare a transparenței și egalității de gen în venituri și anunță că în companie există deja o strategie internă ce promovează diversitatea și egalitatea în rândul angajaților. Articolul Kaufland salută inițiativa europeană de transparentizare și eliminare a diferențelor salariale pe criterii de gen apare prima dată în #diez.
12:15
O aeronavă a flotei Air Moldova, a fost implicată într-un eveniment extrem de interesant. Airbus-ul ER-AXV a participat la stabilirea recordului mondial Guinness pentru cea mai rapidă remorcare prin tragere, la o distanță de 20 de metri a unui avion de tip A320. Articolul (video) Un bărbat a tras 20 de metri o aeronavă Air Moldova de 41 de tone și a stabilit un record Guinness apare prima dată în #diez.
12:00
Transferurile din străinătate îți pot aduce câștiguri în plus. Alege să primești rapid banii la Moldova Agroindbank și automat ești înscris(ă) la o promoție cu premii bănești. Articolul Transferurile rapide de la MAIB îți aduc bani în plus apare prima dată în #diez.
12:00
Printre multiplele probleme și neajunsuri ale educației în Moldova, încă una pare să ne oprească din evoluție, iar specialiștii susțin că măsuri concrete trebuie întreprinse cât mai urgent. Gândirea antreprenorială este un lucru pe care nu-l înveți la școală în țara noastră, iar cei care visează să-și pornească propria afacere sau start-up ajung să piardă timp și o groază de bani din cauza lipsei de informații. Articolul (podcast) De ce nimeni nu-i învață pe moldoveni cum să fie antreprenori?! Directoarea Artcor: „Noi suntem, învățați să așteptăm să ni se dea lucruri apare prima dată în #diez.
12:00
Din 10 aprilie, vor fi operate modificări în itinerarele rutelor municipale de microbuz nr. 112, nr. 138, nr. 173 și 185. Măsura a fost aplicată în baza Programului de transport rutier al municipiului Chișinău, pentru sporirea calităţii serviciilor de transport rutier şi a nivelului de deservire a locuitorilor municipiului Chişinău. Articolul Rutele municipale de microbuz nr. 112, 138, 173 și 185 vor avea itinerare modificate, începând cu 10 aprilie apare prima dată în #diez.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.