China îşi creează propria monedă digitală. Ce impact ar putea avea

Agora.md, 8 aprilie 2021 08:20

Cu o mie de ani în urmă, când banii însemnau monede, China a inventat bancnotele. Acum, guvernul chinez va emite cash digital.Versiunea Chinei privind o monedă digitală este controlată de banca centrală a ţării, care va emite noii bani electronici. Moneda este aşteptată să confere guvernului chinez noi instrumente vaste de monitorizare a economiei şi oamenilor, scrie Digi24.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum 2 ore
20:20
Beneficiarii indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii îşi pot ridica banii. Asta anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale. De altfel, instituția menționează că recent, a alocat 26,6 milioane de lei pentru indemnizaţiile unice la naşterea copilului, 26,9 milioane de lei pentru indemnizaţiile pentru îngrijirea copiilor până la vârsta de doi ani persoanelor neasigurate, precum și 119,5 milioane de lei pentru indemnizaţiile pentru creşterea copiilor persoanelor asigurate.
Acum 4 ore
19:30
România a trecut pragul de peste un milion de infectări cu COVID-19 de la începutul pandemiei. Tot în această perioadă, circa 25 mii de oamenii au murit din cauza complicațiilor. Despre asta au anunțat autoritățile de la București.
18:40
830 de oameni s-au infectat cu noul coronavirus, iar alți 30 de pacienți au murit din cauza complicațiilor provocate de virus. Acestea sunt ultimele date înregistrate de Ministerul Sănătății.
18:20
Din circa 700 de stații de așteptare de pe teritoriul Chișinăului, circa 400 vor fi scoase la licitație și administrate de agențiile de publicitate. Despre asta anunță primarul general Ion Ceban pe pagina sa de facebook.
Acum 6 ore
17:50
Consiliul European a aprobat o finanțare suplimentară din bugetul UE, în valoare de 121.5 milioane de euro, pentru a răspunde nevoilor urgente legate de pandemia COVID-19.
16:50
Noii ambasadori ai Cehiei și Italiei la Chișinău au prezentat copiile scrisorilor de acreditare la Ministerul de Externe unde au primiți de secretarul de stat Dumitru Socolan.
Acum 8 ore
15:40
Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, va fi înmormântat sâmbăta viitoare după opt zile de doliu național.
14:40
Agricultorii sunt îndemnați să depună în avans cererile pentru subvenționare. Apelul vine din partea Ministerului Agriculturii în contextul în care perioada de depunere e 15 aprilie - 18 iunie.
14:30
Tradiția de a aduce focul Haric din Ierusalim în țara noastră va continua și în acest an în ciuda restricțiilor pandemice. Despre asta anunță Mitropolia Moldovei. Mai exact, Sfânta Lumină va fi adusă sâmbătă, 1 mai 2021, la Aeroportul Internaţional Chișinău.
Acum 12 ore
13:40
Tradiția de a aduce focul Haric în R. Moldova va continua și în acest an în ciuda restricțiilor pandemice. Despre asta anunță Mitropolia Moldovei. Mai exact, Sfânta Lumină va fi adusă sâmbătă, 1 mai 2021, la Aeroportul Internaţional Chișinău.
12:40
Prințul Harry a adus un omagiu bunicului său, prințul Philip, care a murit vineri la vârsta de 99 de ani. Pe site-ul organizației Archewell, care aparține lui Harry și soției sale, Meghan Markle, a fost publicat un mesaj în memoria ducelui de Edinburgh. Până acum, Harry și soția sa nu au vorbit direct după moartea lui Philip, iar speculațiile cu privire la o posibilă participare a cuplului la înmormântarea ducelui de Edinburgh au început să apară în Regat.
11:40
De la niște sandwich-uri, pasiunea de a găti și realizarea unei rubrici într-o revistă a pornit aventura ei în industria HoReCa, una dintre cele mai dificile domenii pentru a te lansa și dezvolta în lumea afacerilor. Dar Ana Sîtnic și-a spus că poate, urmând sfaturile soțului ei de a deschide un restaurant în Chișinău pe principii de onestitate față de oameni, instituții de stat și natură. Pandemia a prins-o în cea mai bună perioadă a vânzărilor și realizărilor obținute de echipa sa și chiar dacă a trebuit să renunțe la zeci de scopuri planificate, a înțeles că e timpul să facă un pas înapoi. Și-a optimizat cheltuielile, a redus din membrii echipei și a mers mai departe.Vezi un interviu marca Nota de Plată cu antreprenoarea Ana Sîtnic și vezi cum reușește să treacă prin această perioadă, ce înseamnă pentru ea o femeie puternică și cum să prepari un hummus perfect.
10:50
În următoarele trei weekenduri, traficul rutier pe strada Ion Creangă, pe tronsonul cuprins între strada Alba-Iulia și strada E. Coca va fi suspendat în totalitate.
10:00
60 de oameni au fost documentați la frontiera țării, pentru că nu ar fi respectat măsurile epidemiologice. Mai mult, polițiștii de frontieră au depistat patru documente falsificate în ultimele 24 de ore.
09:30
Primăvara își intră în drepturi cu temperaturile corespunzătoare acestei perioade. În acest weekend, se anunță cer variabil și valori maxime de până la 15 grade Celsius. Începând de luni, vremea se încălzește până la 18 grade Celsius.
Acum 24 ore
23:00
Un nou cutremur s-a produs în zona Vrancea, aproape de miezul nopţii. Cutremurul a fost înregistrat la ora 21 şi 36 de minute, a avut o magnitudine de 4,5 pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 77 km, în judeţul Vrancea, potrivit Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare și pentru Fizica Pământului (INCDFP).
22:10
În ultimele 24 de ore, 3.530 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19. În total, de când a fost dat startul campaniei de imunizare din Republica Moldova au fost vaccinați 61.091 de cetățeni, anunță Ministerul Sănătății.
Ieri
21:10
Alertele de călătorie pentru mai multe state, valabile pentru cetățenii Republicii Moldova au fost acualizate, conform situației din 9 aprilie curent, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
20:20
Peste 12.500 de copiii și 973 de gravide sunt infectate cu COVID-19, anunță premierul Aureliu Ciocoi. Acesta susține că din cauza tulpinii britanice de COVID-19 copiii au început să se îmbolnăvească mai des. 53 % dintre copii infectați cu noul virus sunt cu vârsta de 11-17 ani.
19:40
Corturile temporare instalate în 15 localități din Republica Moldova ar urma să efectueze teste rapide pentru depistarea COVID-19. Despre asta a anunțat premierul interimar, Aureliu Ciocoi, după ședința Centrului unic de comandă.
19:10
Din numărul total al locurilor de parcare, 4% vor fi rezervate pentru parcarea gratuită a persoanelor cu dizabilități. Parlamentul a aprobat, în cadrul ședinței de vineri, 9 aprilie proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și Codului contravențional.
19:00
Asociația Promo-LEX și Centrul de Politici și Reforme (CPR Moldova) declară că dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale de a interzice întrunirile publice ar fi o măsură „nejustificată, disproporționată și abuzivă”. Într-un comunicat de presă, organizațiile i-au cerut Comisiei să-și revizuiască decizia și să anuleze interdicția. Acestea mai recomandă ca toate deciziile ulterioare referitoare la restricționarea dreptului la libertatea întrunirii să fie luate pe baza unei analize a circumstanțelor de fapt și a impactului pe care l-ar putea genera.
19:00
Potrivit RISE, Ilan Șor ar fi fost monitorizat de unitățile speciale MAI în cadrul mai multor dosare privind o rețea de trafic cu cocaină columbiană. Jurnaliștii care au lucrat la investigație spun că ar fi vorba despre gruparea formată pe infrastructura de afaceri a lui Iurie Luncașu, care s-a sinucis în august 2019 și care ar fi fost prieten cu Vlad Plahotniuc.
18:40
Alte 910 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, 32 de persoane au pierdut lupta cu virusul.
18:30
Începând cu data de 10 aprilie, itinerarele rutelor municipale de microbuz nr. 112, nr. 138, nr. 173 și 185 vor fi modificate, anunță Primăria municipiului Chișinău. Măsura a fost aplicată în baza Programului de transport rutier al municipiului Chișinău, pentru sporirea calităţii serviciilor de transport rutier .
18:00
Așa numitele „salarii nesimțite” ar urma să fie plafonate. Deputatul Vasile Năstase propune revizuirea salariilor la agenții și instituții de stat unde remunerările sunt de 90-100 de mii de lei. Inițiativa a fost susținută de deputați în primă lectură.
17:40
Parlamentul a stabilit o formulă de calcul a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere. Astfel, prețurile se vor calcula la 1 litru, separat pentru fiecare tip de produs și partidă importată. Recalculul se va efectua la fiecare 14 zile.
17:40
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) anunță că a identificat o altă sursă cu conținut online care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19: ro.portal-news-24h.xyz.
17:20
Parlamentul a stabilit o formulă de calcul a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere. Astfel, prețurile se vor calcula la 1 litru, separat pentru fiecare tip de produs și partidă importată. Recalculul se va efectua la fiecare 14 zile.
17:20
Membrii Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 au decis contractarea directă a 400.000 doze de vaccin CoronaVac, produs de compania Sinovac, după stabilirea tuturor condițiilor de contractare. Acesta este singurul producător de vaccin care a răspuns la solicitările adresate de către Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), producătorilor de vaccin.
17:00
Un incendiu a izbucnit într-un bloc de locuințe de pe strada Viilor din orașul Cimișlia. La fața locului au intervenit șase echipaje de pompieri și 30 de salvatori. Potrivit primelor informații focul a izbucnit la etajul întâi al blocului.
16:40
Deputații PAS Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca au sesizat Curtea Constituțională în ceea ce privește declararea stării de urgență. Aleșii spun că starea de urgență este „un fake clasic” și că la adoptarea hotărârii Parlamentului și a Guvernului ar fi fost încălcate mai multe norme constituționale și legale.
16:00
Biroul Național de Statistică (BNS) anunță că în luna martie 2021 prețurile pentru unele legume și fructe au crescut, iar îmbrăcămintea pentru adulți și copii și încălțăminte de iarnă s-a ieftinit. Au crescut prețurile pentru combustibili și carburanți, medicamente, și s-au înregistratereduceride preț la serviciile pentru întreținerea copiilor în creșe și grădinițe – cu 1,1%, la serviciile de turism peste hotarele țării și serviciile hoteliere – cu câte 0,4%.
15:40
Asociația Promo-LEX și Centrul de Politici și Reforme (CPR Moldova) declară că dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale de a interzice întrunirile publice ar fi o măsură „nejustificată, disproporționată și abuzivă”. Într-un comunicat de presă, organizațiile i-au cerut Comisiei să-și revizuiască decizia și să anuleze interdicția. Acestea mai recomandă ca toate deciziile ulterioare referitoare la restricționarea dreptului la libertatea întrunirii să fie luate pe baza unei analize a circumstanțelor de fapt și a impactului pe care l-ar putea genera.
15:10
Deputata Platformei DA, Maria Ciobanu „a propus” ca președinția Comisiei pentru anchetarea presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean Ceaus să fie deținută de socialistul Ștefan Gațcan. Propunerea a fost repetată și de alți reprezentanți ai opoziției.
14:40
Proiect de abrogare a legii prin care datoria furtului miliardului va fi întoarsă din bugetul de stat a fost votat în primă lectură la ședința plenară din 9 aprilie. Pentru aceasta au votat majoritatea deputaților din Parlament.
14:20
De la începutul campaniei de imunizare în stânga Nistrului în jur de 1.090 de lucrători medicali au fost vaccinați anti-COVID-19, scrie novostipmr. Dintre care, în ultimele două zile, 800 de cadre medicale au fost imunizate cu serul Pfizer.
14:20
Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a murit la vârsta de 99 de ani. Vestea a fost anunțată pe contul oficial de Twitter al familiei regale.
13:50
Deputata Platformei DA, Maria Ciobanu „a propus” ca președinția Comisiei pentru anchetarea presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean Ceaus să fie deținută de socialistul Ștefan Gațcan. Propunerea a fost repetată și de alți reprezentanți ai opoziției.
13:40
Deputata Platformei DA, Maria Ciobanu a propus ca președinția Comisiei pentru anchetarea presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean Ceaus să fie deținută de socialistul Ștefan Gațcan. Propunerea a fost repetată și de alți reprezentanți ai opoziției.
13:30
Cum te simțeai când ieșeai în fața clasei și vedeai colegii cum râd când tu răspundeai? Emoțiile te făceau să tremuri? Gândurile că vei fi criticat te copleșeau? Aceste senzații sunt deseori întâlnite la elevi și liceeni. Aceste stări și emoții au o influență directă asupra personalității de adult. Această problemă poate fi depășită mai ușor atunci când începi să o tratezi de la o vârstă fragedă.
13:30
Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a adresa Curții Constituționale un demers la 9 aprilie prin care solicită interpelarea avizului „amicus curiae” al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei. Aceasta în privința sesizării președintei Maia Sandu cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului.
13:20
Simba, Leia, Luna și Bella – acestea sunt numele alese pentru cei patru pui de leu aduși de curând la Grădina Zoologică. Numele au fost alese în cadrul unui sondaj online, la care au participat circa două mii de persoane. Anunțul a fost făcut de către primarul capitalei, Ion Ceban, pe pagina sa de Facebook.
13:00
Șeful Centrului Medicilor de Familie din Briceni, Liviu Petrov, s-a stins din viață în urma complicațiilor cauzate de infecția cu COVID-19. Informația este confirmată de președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi.
12:50
Leuntea Vin este una dintre primele vinării din Moldova. Celebra vinărie a fost fondată încă în anul 1817, de către general-locotenentul Mihail Ivanovici Ponset. Aceste beciuri erau faimoase pentru vinurile produse încă de la începutul secolului XIX, și erau vizitate de marile personalități ale vremii, cum ar fi guvernatorul Basarabiei Mihail Voronțov, istoricul militar Ivan Liprandi sau marele poet și scriitor rus Alexandr Sergheevici Pușkin. Însuși țarul Alexandru I a ales vinurile Leuntea pentru mesele sale.
12:50
Parlamentul a aprobat constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean Ceaus. Conform proiectului hotărârii, în componența Comisiei au fost incluși nouă deputați.
12:40
Începând cu data de 10 aprilie, itinerarele rutelor municipale de microbuz nr. 112, nr. 138, nr. 173 și 185 vor fi modificate, anunță Primăria municipiului Chișinău. Măsura a fost aplicată în baza Programului de transport rutier al municipiului Chișinău, pentru sporirea calităţii serviciilor de transport rutier .
12:30
Deputații au aprobat o hotărâre de constituire a Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor răpirii ex-judecătorului ucrainean Ceaus. Propunerea inițiată de socialiști a fost criticată de reprezentanții opoziției, care au solicitat ca această Comisie să investigheze și alte aspecte sau cazuri de răpire.
12:10
Kaufland Moldova încurajează demersurile de promovare a transparenței și egalității de gen în venituri și anunță că în companie există deja o strategie internă ce promovează diversitatea și egalitatea în rândul angajaților.
12:10
De la echipamente de comunicații și televiziune până la imobiliare, caviar și textile, micul imperiu transnistrean Sheriff este legat ombilical de țări din Europa. Afacerile patronilor transnistreni Victor Gușan și Ilya Kazmaly în Germania, Cipru și Rusia, sunt administrate de o serie de angajați, prieteni și parteneri. Firmele nemțești ale celor doi oligarhi sunt prezentate actualmente drept investitori germani în Transnistria, scrie Anticorupție.md.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.