Dodon: Maia Sandu vrea să vină să întâmpine vaccinul la aeroport. Este un cinism fără margini

Democracy.md, 8 aprilie 2021 02:50

“Ea vrea să vină să întâmpine vaccinul la aeroport. Este un cinism fără margini. O să ne întâlnim acolo și o să discutăm, dacă ea mă evită”, a declarat Dodon.Amintim că în urma vizitei liderul socialiștilor la Moscova, autoritățile ruse au anunțat că vor dona țării noastre 180 de mii de doze de vaccin Sputnik-V.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Democracy.md

Acum 12 ore
10:00
Furculiță a declarat, la RTR Moldova, că cererea a fost făcută publică la ședinţa Consiliului Suprem de Securitate pe tema pandemiei, unde a fost invitat și el în calitate de lider al fracțiunii PSRM din Parlament.”Decizia de a cere instituirea unui lockdown a fost pronunțată personal de Maia Sandu”, a precizat deputatul. Corneliu Furculiță a menționat că PSRM în continuare crede că instituirea unei carantine severe va dăuna economiei naționale. În cadrul emisiunii, liderul fracțiunii parlamentare PSRM a mai declarat că situația pandemică din țară va fi scăpată de sub control, dacă vor fi declanșate la această etapă alegerile parlamentare anticipate, pe care insistă PAS și Maia Sandu. Potrivit lui Furculiță, cetățenii nu vor înțelege autoritățile, dacă acestea vor pune în capul mesei alegerile și nu salvarea vieților și oprirea răspândirii virusului.
Ieri
21:50
Totodată, INDEX a publica imaginea unui cetățean ucrainean, care ar fi fost implicat în răpirea lui Nicolae Ceaus. Acesta ar fi închiriat un apartament aflat peste drum de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova și a stat acolo câteva zile."SIS depune mult efort să șteargă toate urmele acestei răpiri. Aceleași surse ne-au mai spus că, la indicația directorului SIS, Alexandr Esaulenco au reușit deja unele probe să le distrugă. SIS evită orice colaborare sinceră cu ancheta", scrie INDEX."Pe de altă parte, pe procurori se pune presiune în cazul dat din partea Ambasadorului SUA, Derek Hogan, care a fost două zile la rând la Procuratura Generală. Hogan face tot posibilul ca să-l salveze și pe Esaulenco, și pe Maia Sandu", mai scrie canalul de Telegram INDEX.
19:40
“Nici chiar după punctele pe “i”, puse de cea mai curajoasă anchetă jurnalistică pe bani americani, subiectul răpirii judecătorului ucrainean Mikola Ceaus n-a devenit mai limpede. Un nick de pe rețeaua de socializare Telegram, strâns răsucit într-un sertar al MAI, a furnizat în ultimele zile suficiente detalii ale operațiunii unor pretinse servicii speciale. S-au publicat chiar piese ale vestimentației unuia dintre făptași, asemănătoare pe ici-colea cu uniforma nazistă, dacă vrem să-i credem pe răpitori neapărat teroriști, nu simpli instalatori de budă.Ceea ce se știe cu adevărat și de la care fapt pot porni explicațiile ori speculațiile în temă, este că în capitala țării vecine Maia Sandu și cu Volodimir Zelensky “mări se vorbiră”. A existat o înțelegere, nu neapărat conspirativă, dintre președintele ucrainean și președinta noastră.
19:30
Astfel, în urma analizei ofertei, membrii Comitetului au decis contractarea directă a 400.000 doze de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC, după stabilirea tuturor condițiilor de contractare.Vaccinul CoronaVac este aprobat în 17 țări, inclusiv în Ucraina. Vaccinul se administrează intramuscular, în 2 doze, la un interval de 28 de zile. Acesta se păstrează la temperatura de 2-8 grade Celsius.CAPCS continuă negocierile directe, exclusiv cu producătorii de vaccin împotriva COVID-19, pentru asigurarea țării cu doze de vaccin în contextul implementării Planului național de imunizare împotriva COVID-19.
16:40
Astfel, consumatorii care nu vor reuși să achite facturile la timp nu vor fi deconectați de la energia electrică, până nu se vor scurge 10 zile de la avizarea individuală din partea furnizorului. Totodată, prestatorii de servicii nu vor avea dreptul să debranșeze neautorizat clienții de la rețeaua de gaze naturale și energie termică.Furnizorii vor fi amendați dacă vor încălca drepturile consumatorilor, prin deconectarea lor de la serviciile prestate. Furnizorul de electricitate va fi sancționat de la 1250 de lei la 5000 de lei dacă va deconecta consumatorul până la momentul expirării unui termen de utilizare de 10 zile. Acest termen trebuie să fie calculat de la data recepționării confirmate în scris din partea consumatorului concret a preavizului de deconectare.
16:10
 Astfel, consumatorii care nu vor reuși să achite facturile la timp nu vor fi deconectați de la energia electrică, până nu se vor scurge 10 zile de la avizarea individuală din partea furnizorului. Totodată, prestatorii de servicii nu vor avea dreptul să debranșeze neautorizat clienții de la rețeaua de gaze naturale și energie termică.Furnizorii vor fi amendați dacă vor încălca drepturile consumatorilor, prin deconectarea lor de la serviciile prestate. Furnizorul de electricitate va fi sancționat de la 1250 de lei la 5000 de lei dacă va deconecta consumatorul până la momentul expirării unui termen de utilizare de 10 zile. Acest termen trebuie să fie calculat de la data recepționării confirmate în scris din partea consumatorului concret a preavizului de deconectare.
15:40
”Voi toți cei din opoziție, PAS și PPDA, doar ați participat la sute de mitinguri ca și noi, cerând anularea legii miliardului. Ce s-a schimbat? Sunteți pentru această lege? Spuneți acest lucru! Cetățenii să achite miliardul? Spuneți clar și franc ca noi să înțelegem”, a declarat Bogdan Țîrdea.Deputatul susține că apar multe semne de întrebare în decizia luată în 2016 cu privire la emisia obligațiunilor de stat în valoare de aproape 14 miliarde de lei. Bogdan Țîrdea admite că frauda nu s-a produs la cele trei bănci lichidate ulterior, ci la BNM. De aceea, spune deputatul, banii trebuie recuperați de la Banca Naționale și nu de la cetățeni.”Lor li s-au dat 14 miliarde de lei. De ce după asta băncile au fost lichidate? Probabil, pentru că nu din cele trei bănci s-a furat. Probabil, fiindcă s-a furat din BNM și asta a fost doar o acoperire.
15:20
În timp ce se afla în misiune de seviciu pe direcția localității Crihana Veche, patrula mobilă a Sectorului Poliției de Frontieră Cahul a văzut, cu ajutorul mijlocului special de observare, doi bărbați ce pescuiau cu o plasă într-un bazin acvatic din proximitatea localității.Polițiștii de frontieră au monitorizat acțiunile bărbaților, iar la ieșirea acestora la drumul de acces spre localitate au stopat mijlocul de transport cu care aceștea se deplasau. La legitimarea persoanelor s-a stabilit că bărbații, locuitori ai satului Manta, nu se avizaseră pentru accesul în zona de frontieră. În urma verificării mijlocului de transport a fost depistată o plasă de pescuit de formă circulară și aproximativ 10 kg de crap-caras.Ca urmare, persoanele implicate au fost conduse la subdiviziunea Poliției de Frontieră, fiindu-le întocmite chitanțe de încasare a amenzii în valoare de 600 lei fiecare conform art. 332 al.
15:10
”Vreau să mă refer la ceea ce s-a vorbit că Parlamentul este loc unde se face populism. Parlamentul provine de la cuvântul francez parler - a vorbi, în limba rusă este Dumă, разницу улавливайте? В русском думать, а на французком - говорить. Dacă vrem să schimbăm formatul Parlamentului, trebuie să-i schimbăm puțin și denumirea”, a spus Furculiță.La propunerea deputaților PSRM, Parlamentul a creat Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus.
15:00
“PAS își dorește alegeri anticipate și poate face alianță cu oricine în viitorul Parlament, fiindcă va fi un vot exprimat de un Parlament pe care l-au cerut. Vor putea și cu socialiști și cu Usatîi. Cu siguranță PAS nu va face alianță cu PPDA, este o claritate. Strategia Maiei Sandu este de a-l îngropa pe Andrei Năstase și Maia Sandu”, a declarant Țîcu.Anterior liderul PAS, Igor Grosu, a declarat că în caz de alegeri parlamentare anticipate formațiunea sa nu va merge în Bloc, alături de Platforma DA sau alte partide de dreapta, așa cum s-a întâmplat în 2019.
14:50
Familia Regală a transmis un mesaj pe rețelele sociale: „Cu o durere profundă, Majestatea Sa Regina a anunțat moartea iubitului ei soț, Alteța Sa Regală, Prințul Filip, Duce de Edinburgh. Alteța Sa Regală a decedat pașnic în această dimineață la Castelul Windsor. Familia Regală se alătură oamenilor din întreaga lume care îi deplâng trecerea în neființă.”Prințul Philip a fost operat la inimă  Prinţul Philip, în vârstă de 99 de ani, a părăsit pe 16 martie spitalul, la o lună după internare pentru o infecţie apoi o intervenţie cardiacă.El a fost internat pe 16 februarie într-un spital privat din Londra, King Edward VII. În această perioadă, el a fost supus unei intervenţii, într-un alt spital londonez, pentru o problemă cardiacă preexistentă.Prinţul Philip a fost internat patru zile în decembrie 2019 pentru a fi ţinut sub supraveghere şi pentru tratamentul unei afecţiuni anterioare.
14:00
Expertul susține că modalitatea de activitate a COVAX este total diferită de cea prezentată de șeful statului.”Sandu spune că i-a contactat pe cei de la Pfizer și după asta prin COVAX au ajuns vaccinuri în Moldova. În realitate, COVAX nu primește instrucțiuni de la producători unde să distribuie, ci decide în funcție de propriile estimări unde să trimită vaccinuri, în funcție de cele disponibile în stocuri”, afirmă Cenușă.
13:40
”Democrația și regimul democratic se caracterizează prin anumite trăsături esențiale, iar fundamentul acesteia este pluralismul politic și principiul majorității. În aceste condiții, exprim reticența în raport cu intenția Președintelui Republicii Moldova de a iniția procedura dizolvării Parlamentului, manifestată prin Sesizarea nr. 71 f din 29 martie 2021 cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a.În contextul enunțat, dat fiind impactul major al speței atât pentru societate, cât și pentru statul de drept, în vederea obținerii unei opinii echidistante, de înaltă calificare în chestiuni constituționale, marcată prestigios de lipsa emoțiilor politice, consider eminamente necesar și Vă solicit respectuos interpelarea avizului amicus curiae al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei în privința subiectului relatat în Sesizarea nr.71 f/2021.
13:30
Socialistul susține că a studiat declarațiile de avere și interese depuse de Gherman în ultimii ani și a depistat mai multe lacune în ceea ce privește prezentarea completă a veniturilor și intereselor personale.”Voi puncta doar câteva, lăsând ca ANI să facă lumină la toate încălcările pe care le-am evidențiat în adresarea pe care am făcut-o astăzi către această instituție, în speranța că va da dovadă de imparțialitate și va investiga corect”, anunță deputatul pe pagina sa de Facebook.Astfel, s-au stabilit divergențe între declarația de avere și interese depusă la Comisia Electorala Centrală și declarația pe avere și interese depusă la Agenția Națională de Integritate. În documentul prezentat la pentru accederea la funcția de deputat nu este reflectat venitul în sumă de 417 mii de lei din vânzarea unui apartament. Suma respectivă figurează, însă, în alte declarații de avere și interese depuse în perioada 2014-2018.
13:20
Primul caz a fost înregistrat la frontiera Bender – Chișinău. Pentru verificări a fost oprit un TIR. În urma controlului s-a constatat că în dreapta Nistrului urmau să ajungă 10 tone de semințe de contrabandă. Faptul a fost demonstrat în urma expertizei de laborator care a arătat că tipul de semințe nu corespunde tipului indicat în documente.Peste câteva zile, pentru control de rigoare la punctul de trecere Pervomaisc a fost oprit încă un TIR. Marfa în cantitate de 24 de tone urma să ajungă în India cu tranzit prin Ucraina. Polițiștii de frontieră, având suspiciuni cu privire la veridicitatea declarațiilor în acte au preluat probe și le-au transmis spre expertize în laborator. Verificările au arătat că și de această dată semințele de floarea soarelui nu corespund tipului indicat.În baza informației acumulate au fost reținuți mai mulți șoferi ce transportau marfa, dar și agentul economic care figura în ambele cazuri de contrabandă.
13:10
CNA și procurorii urmează să examineze mai multe acte confirmative, pe care le-au ridicat de la sediile acestor companii, pentru a fortifica probatoriul în dosarele deschise pentru trafic de influență, săvârșit prin prestarea de servicii contra unor plăți ilicite.
13:10
Ieri, 8 aprilie a.c., în punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați, pe sensul de ieșire din țară s-a prezentat un bărbat de 26 de ani, locuitor al orașului Cahul. Tânărul se afla la volanul unui autoturism de model Volkswagen Touareg, cu numere de înmatriculare românești. Conform analizei de risc, polițiștii de frontieră au sesizat lucrătorii vamali despre faptul că ar exista suspiciuni asupra autoturismului, având bănuială rezonabilă că persoana ar transporta ilegal bunuri. Ca urmare a verificărilor pe linia vamală, cetățeanul a negat prezența bunurilor ce trebuie declarate.În context, s-a decis aplicarea unui control suplimentar cu implicarea patrupedului Sectorului Poliției de Frontieră Giurgiulești-Galați, aflat în serviciu. Din primele cercetări, cânele de serviciu Nero a alertat echipa mixtă despre prezența tutunului în mașină.
13:00
“Piața rusă este foarte importantă pentru noi. Dacă vom pleca de pe piața rusă, 200 de mii de tone de mere exportăm în Rusia, ce facem cu această marfă? Doamne ferește să ajungem ca în anul 2015, va falimenta nordul țării. Eu voi face tot ce este posibil pentru a relua regimul preferențial la export. Sper că în cel mai apropiat timp, deputații PSRM vor merge în Rusia și eu voi mai avea o vizită și mă voi ocupa în special de acest subiect”, a declarat Igor Dodon.Amintim că pe 31 martie a expirat regimul preferențial pentru exportul unor categorii de mărfuri moldovenești pe piața rusă. Aceste facilități presupuneau exportarea produselor noastre pe piața rusă, fără achitarea taxelor vamale. Acordul a intrat în vigoare în 2018, după o întrevedere a ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu omologul său rus, Vladimir Putin.
13:00
 Parlamentul l-a ales pe deputatul Vasile Năstase în funcția de președinte al comisiei, Adrian Lebedisnchi - vicepreședinte al comisiei și deputatul Grigore Novac - secretar.Autorii inițiativei au declarat în plen că necesitatea constituirii Comisiei de anchetă ține de monitorizarea acțiunilor organelor competente de soluționarea cazului în scopul identificării carențelor din legislația națională. Un alt obiectiv al comisiei de anchetă va fi colaborarea cu instituțiile de stat ale căror competență ține de soluționarea situațiilor de genul dat. De asemenea, comisia va înainta propuneri pentru soluționarea eficientă și rapidă a cazului, în scopul neadmiterii încălcării grave ale drepturilor omului, dar și a legislației din domeniul penal al Republica Moldova.
12:50
”Am o întrebare discretă către colegii din fracțiunea PAS. Dacă acest Parlament nu vă reprezintă, de ce ați venit cu atât de multe inițiative astăzi? Sau poate știți ceva despre decizia Curții Constituționale din data de 15 aprilie?”, a întrebat Furculiță.Curtea Constituțională va examina, în data de 15 aprilie, sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului. Autoarea sesizării, președintele Maia Sandu, îi solicită Curții să constate circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a.
12:40
„Iată autobuzele, acum este o licitație nouă. Pe data de 2 aprilie au fost verificate toate detaliile, au fost verificate plicurile. Avem 5 ofertanți mari, care sunt gata să prezinte autobuzele conform unui preț.Dacă mă ascultau consilierii municipali, care sunt foarte gălăgioși. I-am văzut săptămânile trecute că și s-au bătut la CMC. Noi în iunie anul trecut deja am fi avut autobuzele, pentru că nu e mare diferența între oferta de atunci și acum. Acum, am avut o licitație, care nu s-a încheiat cu succes. Pe partea birocratică nu răspundem noi. S-au contestat toți operatorii între ei, s-a propus ceva municipalității, municipalitatea nu a fost de acord cu acest lucru și a fost relansată procedura de licitație. Azi nu avem toate șansele să nu ajungem la procedura din toamnă. Sper că de data asta unul din 6 să fie declarat învingător.
11:20
“Au fost câteva cereri ca eu să acord azil politic. Nu am acordat nici lui Ceaus din Ucraina, nici lui Rizea din România. Cei care fug de justiția în țara lor, nu au ce căuta în Republica Moldova. Procedura de deportare trebuie să fie legală”, a declarat Igor Dodon. Cât despre ancheta în cazul răpirii lui Ceaus, Igor Dodon este convins că o Comisie parlamentară va afla adevărul și în câteva săptămânii cazul va fi elucidat. “Din ce cunosc eu și am văzut în investigații jurnalistice, sunt implicate Serviciile secrete din Ucraina. Aceste Servicii pot să colaboreze doar cu Serviciile din Moldova, nu cu poliția, așa cum încearcă să spună unii de la PAS. Aștept cu nerăbdare ce va spune Comisia parlamentară și să spună dacă a fost sau nu SIS implicat și de ce Maia Sandu nu a chemat ambasadorul Ucrainei să întrebe”, a declarat Dodon.
11:20
”Astăzi, când vaccinuri nu sunt suficiente, considerăm că trebuie să fie vaccinați cei care sunt în prima linie. Deputații trebuie să aștepte atunci când toată populația va avea acces în mod general la aceste vaccinuri. Nu deputații trebuie să fie acei care să fie vaccinați primii”, a spus Batrîncea.Liderul fracțiunii PSRM în Parlament, Corneliu Furculiță, a declarat, în ajun, că deputații trebuie să se vaccineze anti-COVID-19 în etapa în care le vine rândul în mod obișnuit, ca și în cazul altor cetățeni ai țării noastre. Deputatul PSRM a precizat că, în cazul în care în Parlament sunt deputați, care se încadrează în grupul cetățenilor care urmează să fie vaccinați în etapa a doua, inițiată deja la nivel de țară, aceștia trebuie să o facă atunci când vor fi invitați de persoanele responsabile de procesul de vaccinare.
10:40
 Jurnaliștii scriu că astăzi, în data de 9 aprilie, expiră mandatul lui Serghei Smetaniuk în Republica Moldova. Smetaniuk este colaborator al serviciului militar de spionaj al Armatei Ucrainei. Potrivit presei, în 2009 acesta își desfășura serviciul militar în unitatea А1145-B. Totodată, canalul de Telegram INDEX scrie că Serghei Smetaniuk se află în Chișinău, are protecție diplomatică și se interesează intens de mersul anchetei în dosarul răpirii lui Ceaus.
10:10
Astfel, pe 24 martie 2021, după-amiază, la punctul de control Moghilev-Podolsk-Otaci s-au prezentat doi bărbați care au aproximativ 40 de ani. După controlul de rutină, aceștia au traversat pe jos podul peste Nistru și au ajuns în Moldova. Potrivit RISE Moldova, cei doi sunt Yurii Kovalenko și Eduard Stavytskyi, care aveau pașapoarte ucrainene. Ambii bărbați sunt asociați cu serviciile militare de spionaj, deși, la prima vedere acest fapt nu este evident.Jurnaliștii de la Slidstvo.Info au obținut documente cu unele date personale ale lui Yurii Kovalenko. Aceste documente indică faptul că, cel mai probabil, persoana din pașaportul obținut și cetățeanul ucrainean Yurii Kovalenko sunt una și aceeași. Bărbatul, care acum are 34 de ani, a studiat la instituția de învățământ militar-superioară din Odessa.„L-am contactat pe Yuri Kovalenko în seara zilei de 7 aprilie.
Mai mult de 2 zile în urmă
19:00
Furculiță notează că, în cazul în care în Parlament sunt deputați, care se încadrează în grupul cetățenilor care urmează să fie vaccinați în etapa a doua, inițiată deja la nivel de țară, aceștia trebuie să o facă atunci când vor fi invitați de persoanele responsabile de procesul de vaccinare.”Fracțiunea PSRM subliniază că deputații nu trebuie să aibă prioritate în procesul de imunizare împotriva virusului pandemic și e necesar să fie tratați la egalitate ca și oricare alt cetățean al Republicii Moldova. Din acest considerent, deputații noștri își vor administra serul anti-COVID doar în etapa la care vor fi invitați în calitate de cetățeni obișnuiți”, a scris parlamentarul pe pagina sa de socializare. Președintele fracțiunii PSRM a accentuat că niciun deputat socialist nu a solicitat să fie inclus în vreo listă prioritară pentru imunizare.
18:00
Autorii vin cu inițiativa de modificare a Codului Contravențional. Astfel, furnizorii vor fi amendați dacă vor încălca drepturile consumatorilor, prin deconectarea lor de la serviciile prestate. Furnizorul de electricitate va fi sancționat de la 1250 de lei la 5000 de lei dacă va deconecta consumatorul până la momentul expirării unui termen de utilizare de 10 zile. Acest termen trebuie să fie calculat de la data recepționării confirmate în scris din partea consumatorului concret a preavizului de deconectare.Potrivit deputaților, în prezent cadrul legal existent nu oferă suficiente garanții pentru consumatorii de bună credință pentru a beneficia continuu de energie electrică, fiind lipsiți de un termen rațional pentru soluționarea efectivă a motivelor care au stat la baza deconectării de la servicii.
17:50
Un subiect separat în cadrul discuțiilor a fost pandemia. S-a menționat că, deși situația în raioane este mai bună în comparație cu municipiul Chișinău, în ansamblu aceasta rămâne a fi complicată. De aceea, se impune urgentarea imunizării generale a populației. Igor Dodon a discutat cu membrii PSRM și despre reabilitarea drumurilor, construcția și reparația instituțiilor de menire socială, aprovizionarea localităților cu apă, alte probleme cu care se confruntă oamenii din raioane.Liderul PSRM a menționat că aceste subiecte îi sunt bine cunoscute. Igor Dodon a declarat că va continua să ofere tot sprijinul personal cetățenilor, așa cum a făcut-o și în perioada deținerii mandatului de președinte al țării.
16:40
“În declarațiile pentru anii 2019-2020, deputata PAS n-a indicat valoarea a 4 terenuri agricole, deși e obligată prin lege să facă acest lucru. În declarațiile pentru perioada 2019-2020, Veronica Roșca indica faptul că deține, împreună cu soțul, patru automobile, printre care autoturismul Mercedes E250, anul fabricației 2011 în valoare de 180 000 mii lei. Acest automobil "a dispărut" din declarația întocmită la 31 martie 2021. Dacă a fost vândut, fie donat, acest lucru urma să fie reflectat în declarația de avere”, anunță Odnostalco.Totodată, în ultima declarație de avere, prezentată la ANI în acest an, Veronica Roșca a indicat că soțul ei deține 67% din cota parte a S.R.L. „R&B BRANDS”, companie fondată în ianuarie 2020. Acest fapt nu figurează, însă, în declarația de avere și interese depusă de Veronica Roșca la 31 martie 2020.
16:00
"Am reușit să realizăm visul copiilor de a trăi în propria casă spațioasă, caldă, luminoasă, cu condiții necesare pentru un trai decent. Totodată, am dăruit familiei produse alimentare, iar copiilor cărți și jucării, dorindu-le multă sănătate și multe clipe fericite în acest cămin", a declarat Igor Dodon.De asemenea, președintele PSRM a vizitat biserica „Sfântul Ierarh Nicolae'' din aceeași localitate. Biserica a fost fondată în anul 1890, este declarată monument istoric și inclusă în Patrimoniul cultural al Republicii Moldova. Din anul 2008 și până în prezent, lăcașul de cult se află în proces de reparație."Împreună cu soția, am decis să acordăm un suport financiar pentru lucrările de consolidare şi restaurare exterioară, care vor fi inițiate în curând", a anunțat Dodon.
15:30
“La inițiativa Ministerului Sănătății, împreună cu CNAM, va extinde lista medicamentelor compensate pentru tratamentul pacienților cu forme ușoare și moderate de COVID-19 în condiții de ambulatoriu, adică pacienții care se tratează la domiciliu. Totodată, compensarea acestor medicamente se ridică de la 70% la 100% pentru toate categoriile de persoane asigurate și cele neasigurate”, a declarat premierul interimar, Aureliu Ciocoi.Ciocoi a precizat că Ministerul Sănătății va elabora în scurt timp mecanismul de livrare la domiciliu a medicamentelor pentru tratarea COVID-19.
14:50
„În declarațiile anuale depuse la ANI pentru perioada 2018-2020 de către Igor Grosu, lipsește indicarea unui venit de două sute treizeci și șapte mii opt sute douăzeci și cinci lei 22 bani (237 825,22 lei), obținut printr-o hotărâre executorie a instanței de judecată. Suma dată, obținută de către soția lui Grosu, a figurat în declarația candidatului în funcția de deputat în Parlament depusă la Comisia Electorală Centrală pentru perioada cuprinsă în anii 2017-2018”, susține Evtodiev.Alte încălcări depistate în declarațiile de avere ale liderului PAS țin de evaluarea unor imobile.“Dacă în declarația pentru 2012 și în următoarele, până în 2017, inclusiv, valoarea declarată a casei de 121,7 m.p., obținută în proprietate privată în 2011, era indicată de 468,872 lei, atunci în declarațiile ulterioare de avere valoarea imobilului a fost redusă la 231,721, adică de două ori.
14:40
 Despre aceasta Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat printr-un comunicat de presă. În data de 7 aprilie, instituția a fost informată prin intermediul canalelor diplomatice (Ambasada Federației Ruse și Ministerul de Externe) despre disponibilitatea Rusiei de a livra țării noastre, sub formă de ajutor umanitar, a 182.000 doze de vaccin Sputnik V, dintre care 62.000 doze vor fi repartizate Transnistriei.În prezent, MSMPS este în proces de pregătire a setului de documente necesare pentru importul lotului de vaccinuri.Amintim că președintele PSRM, Igor Dodon, a efectuat o vizită la Moscova, unde a ajuns la o înțelegere cu autoritățile ruse pentru a-i acorda țării noastre, cu titlu de donație, a unui lot de vaccin Sputnik-V.
14:30
Astfel, ÎM „Regia Transport Electric Chișinău” și Î.M. „Parcul urban de autobuze” au perfectat listele cu personalul liniar al întreprinderilor, circa 300 de persoane cu vârsta 60+, care urmează a fi vaccinate la această etapă.Primarul general, Ion Ceban, a ținut să menționeze că taxatorii sunt zilnic în contact cu fluxul mare de călători, astfel că vaccinarea acestora constituie, de asemenea, o prioritate pentru municipalitate.„Întreprindem în continuare măsurile necesare în vederea minimalizării riscurilor de îmbolnăvire a populației municipiului cu infecția COVID”, a mai spus primarul general.Amintim că imunizarea împotriva COVID-19 în Republica Moldova se desfășoară în trei etape:.
14:20
 Timpul.MD  scrie, că potrivit conținutului Raportului enunțat, se constată o activitate nu tocmai legală a cet. Valeriu Guzun realizată prin intermediul companiilor sale, prin implementarea de către acesta a unor scheme în vederea dobândirii în mod fraudulos și abuziv a dreptului de proprietate asupra mai multor bunuri imobile (construcții de învățământ și educație), situate pe terenuri publice.Potrivit Raportului enunțat, prin Decizia CMC nr.5/12 din 22.09.2016, a fost inclus în calitate de obiect al Parteneriatului public-privat, proiectul „Reconstrucția capitală a edificiului școlii nr. 85 din str. Constantin Stamati, 10, mun. Chișinău”, cu păstrarea destinației obiectivului și fără dreptul de privatizare a acestuia (în beneficiul partenerului privat).În baza Deciziei CMC nr.6/4 din 01.12.2016, a fost aprobată documentația de proiect pentru implementarea PPP „Reconstrucția capitală a edificiului școlii nr.85 din str.
14:20
 Lehmann a moștenit de la tatăl său, Guenther Lehmann, acțiuni ale lanțului de farmacii germane dm-drogerie markt, potrivit Business Insider.Dm-drogerie markt, sursa bogăției familiei Lehmann, este principalul lanț de farmacii din Germania. Afacerea a fost fondată în 1974 și, potrivit site-ului companiei, are peste 41.000 de angajați în peste 2.000 de magazine din toată Germania.Potrivit Forbes, nici adolescentul Lehmann și nici tatăl său nu sunt implicați activ în companie și se știu foarte puține lucruri despre ei.Al doilea cel mai tânăr miliardar din lume este Wang Zelong din China, în vârstă de 24 de ani, care are o avere de 1,5 miliarde de dolari.Locurile 3 și 4 sunt deținute de surorile norvegiene Alexandra și Katharina Andresen, care au 24 și 25 de ani. Ambele au averi de câte 1,4 miliarde de dolari, deținând părți din compania familiei, Ferd, o firmă de investiții de miliarde de dolari.
13:40
 În data de 06 aprilie, în jurul orei 18.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control, la volanul unui autoturism înmatriculat în Republica Moldova, cetățeanul moldovean, în vârstă de 37 de ani.Deoarece colegii noștri au avut suspiciuni cu privire la faptul că bărbatul ar deține documente false, a fost efectuat un control amănunțit, ocazie cu care au fost descoperite, ascunse pe gambele persoanei, două paşapoarte biometrice cu însemnele autorităților din Republica Moldova. În urma verificărilor specifice efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit faptul că documentele în cauză nu îndeplinesc condițiile de formă și fond ale unora autentice, fiind false.Cu privire la cele constatate, P.V. a declarat că a fost contactat de un cetăţean din R.Moldova, care i-a înmânat documentele şi trebuia să le transporte în Turcia unde urma să le predea unei persoane.
12:50
Oamenii legii l-ar fi somat pentru un control de rutină, însă au decis să-i verifice salonul și portbagajul. Acolo, au depistat mai multe cutii, care le-au dat de bănuit oamenilor legii. Întrebat dacă transporta ceva, șoferul a recunoscut că în cutii se află diferite instrumente și accesorii pentru stomatologie, însă nu deține actele necesare pentru marfă.Lotul său ilegal de bunuri a fost estimate la suma de 300 000 de lei. Prin urmare, cutiile cu accesorii au fost ridicate, spre confiscare, iar dacă va fi găsit vinovat, șoferul va fi amendat cu 4500 de lei.
12:40
Potrivit primelor informații o construcție auxiliară cu suprafața de 30 metri pătrați a luat foc, iar în interiorul acesteia se aflau trei butelii de gaz de tip propan butan. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la 09:29.La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri, care au reușit să evacueze de urgență buteliile cu gaz, preîntâmpinând o explozie. Incendiul a fost lichidat la ora 10:04. Arderea a distrus construcția, însă pompierii au localizat focul fără ca acesta să obțină răspândire la alte clădiri.În urma incendiului nu au fost raportate victime. Circumstanțele cazului urmează a fi stabilite.
12:30
Autorii inițiativei, deputații Corneliu Furculiță, Vlad Batrîncea, Bogdan Tîrdea, Petru Burduja, Grigore Novac, Vladimir Odnostalco și Adrian Lebedinschi, susțin că necesitatea constituirii Comisiei de anchetă ține de monitorizarea acțiunilor organelor competente de soluționarea cazului în scopul identificării carențelor din legislația națională. Un alt obiectiv al comisiei de anchetă va fi colaborarea cu instituțiile de stat ale căror competență ține de soluționarea situațiilor de genul dat. De asemenea, comisia va înainta propuneri pentru soluționarea eficientă și rapidă a cazului, în scopul neadmiterii încălcării grave ale drepturilor omului, dar și a legislației din domeniul penal al Republica Moldova.Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile responsabile ale statului, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta, în 60 de zile, raportul în plenul Parlamentului.
02:50
“Ea vrea să vină să întâmpine vaccinul la aeroport. Este un cinism fără margini. O să ne întâlnim acolo și o să discutăm, dacă ea mă evită”, a declarat Dodon.Amintim că în urma vizitei liderul socialiștilor la Moscova, autoritățile ruse au anunțat că vor dona țării noastre 180 de mii de doze de vaccin Sputnik-V.
7 aprilie 2021
20:50
“Noi deja am lansat reconstrucția mai multor monumente și vom continua să o facem. În acest an este o dată importantă, 80 de ani de la începutul războiului și noi vom organiza evenimente și cu ocazia acestei zile”, a mai spus Igor Dodon.Recent, Igor Dodon a avut o întrevedere de lucru cu membrii Comitetului Național „Victorie”, în cadrul căreia au discutat subiecte privind marcarea a 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. În cursul dialogului s-a discutat despre păstrarea patrimoniului militar și istoric al Marelui Război pentru Apărarea Patriei pe teritoriul țării noastre, necesitatea de a aduce într-o stare decentă monumentele și complexele memoriale dedicate apărătorilor Patriei, acordarea ajutorului veteranilor de război.
20:40
“Ea vrea să vină să întâmpine vaccinul la aeroport. Este un cinism fără margini. O să ne întâlnim acolo și o să discutăm, dacă ea mă evită”, a declarat Dodon.Amintim că în urma vizitei liderul socialiștilor la Moscova, autoritățile ruse au anunțat că vor dona țării noastre 180 de mii de doze de vaccin Sputnik-V.
19:20
“În această săptămână va avea loc ședința Parlamentului la care va fi creată Comisia de anchetă pe marginea cazului Ceaus. Nu contează cine este această persoană, dar el se afla pe teritoriul Republicii Moldova legal, și atunci când el este răpit, asta un e mare scandal”, a declarat Dodon.Ex-președintele a mai spus că această răpire nu putea să se producă fără înștiințarea Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova. “Eu am fost președinte de țară și Serviciile se subordonează direct președintelui, eu știu cum ei lucrează și acest lucru era imposibil de realizat fără ca Serviciile să cunoască”, a precizat Dodon. Igor Dodon spune că unii ofițeri SIS, care au participat la această operațiune, ar putea fi trași la răspundere penală. Amintim că în data de 3 aprilie, ex-judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus a fost răpit din centrul Capitalei.
16:50
„În ajunul răpirii lui Ceaus, în biroul președintelui Zeleneski s-au întâlnit trei persoane importante: șeful Administrației prezidențiale, Andrei Ermak, adjunctul său, Andrei Smirnov, și Valerii Kondratiuc, șeful Serviciului de Informații Externe al Ucrainei. La această ședință a fost luată decizia ca Serviciile ucrainene să organizeze răpirea lui Ceaus din Republica Moldova și să îl aducă acasă”, susține Berezoveț. Politologul a explicat și motivul acestei infracțiuni. Andrei Smirnov, adjunctul șefului Administrației prezidențiale, a fost avocatul lui Nicolae Ceaus. Potrivit lui Berezoveț, anume Smirnov l-ar fi ajutat pe Ceaus să fugă în Republica Moldova, iar acum aceștia încearcă să șteargă toate urmele infracțiunii.
15:50
Ala Nemerenco insistă pe lângă ministerul Sănătății, dar și pe lângă anumiți membri ai Comisiei pentru Sănătate Publică, ca să facă o agendă comună a evenimentului de primire a donației rusești de seruri anti-COVID-19. Argumentul utilizat de Președinție în discuții este că Maia Sandu a adresat, oficial, o scrisoare și liderului rus, Vladimir Putin, în care a solicitat suport pentru acordarea vaccinului. Astfel de solicitări au fost adresate de Președinție la circa 30 de lideri de state.Ala Nemerenco mizează pe relațiile personale pe care le are în cadrul ministerului Sănătății, dar și la Comisia pentru Sănătate Publică, pentru a elabora „o agendă comună” a momentului întâlnirii lotului de Sputnik V.Ex-președintele țării, Igor Dodon încă toamna trecută susținea că Rusia este gata să ofere țării noastre câteva sute de mii de vaccinuri Sputnik V.
15:30
„Vă mai amintiți de 7 aprilie de la Chișinău? Când a fost învins răul și binele a triumfat? A fost dat jos trecutul - Voronin. La putere au venit ”lupii tineri” - ”proeuropeni”, ”jos corupția”, ”transparență și bună guvernare”. Câtă speranță... În câțiva ani ”lupii tineri” în costume și gargară europeană au prăduit tot - doar aerul a rămas neprivatizat. Jaful secolului - un miliard de euro în câteva nopți. Au făcut praf și bruma de stat rămasă. Acum aproape că nu se mai poate reface nimic după ei - un stat total eșuat”, spune Ernu. Scriitorul vorbește și despre răzbunarea istoriei. “Compania iData a publicat ieri un sondaj în care prezintă rezultatele ce țin de viața politică din Moldova. Respondenții au fost întrebați în care perioadă au trăit cel mai bine. Surpriză - poporul zice că epoca Voronin a fost pentru ei cea mai bună și stabilă”, mai scrie Vasile Ernu.
14:40
Într-o scrisoare adresată Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, semnată de vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, conducerea Legislativului reconfirmă votul de neîncredere acordat administrației acestei instituții și sugerează conducerii agenției să ia act de Hotărârea Parlamentului din 12 martie privind rezultatul audierilor cu privire la creșterea prețurilor la carburanți.Scrisoarea a fost adresată ANRE drept răspuns la explicațiile oferite de conducerea ANRE pe marginea creșterii bruște a prețurilor la carburanți. Adresarea Vicespeakerului reiterează constatările Hotărârii Parlamentului, potrivit căreia în perioada de criză pandemică și criză economică, regulatorul național nu a întreprins nicio măsură în vederea prevenirii scumpirii prețurilor la carburanți, precum și nu a avut un rol proactiv în vederea prevenirii creșterii bruște a prețurilor acestora.
13:30
Mihail Ahremțev a declarat că este inadmisibil, ca din centrul Capitalei să fie răpit un cetățean și scos din țară într-un mod criminal. Reprezentanții partidului se arată nedumeriți și de faptul că Maia Sandu nu a venit cu o notă de proteste față de autoritățile ucrainene.Un alt membru al partidului, Vadim Barinov, a amintit că ex-judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus a solicitat azil politic pe teritoriul Republicii Moldova și atâta timp, cât nu există o decizie finală a instanței, autoritățile erau obligate să-i asigure securitatea.
13:30
“Am abordat totalurile vizitei mele de lucru de săptămâna trecută la Moscova. Am exprimat în mod repetat gratitudine conducerii Federației Ruse pentru decizia de a acorda Moldovei 180 mii doze de vaccin Sputnik-V, în calitate de ajutor umanitar și am reiterat disponibilitatea țării noastre de a achiziționa suplimentar de la 500 mii la 1 milion de doze. În altă ordine de idei, am remarcat faptul că în cadrul discuțiilor de la Moscova m-am adresat către conducerea rusă cu solicitarea de a prelungi regimul de export fără taxe vamale pe piața rusă pentru un șir de categorii de mărfuri agroindustriale moldovenești, așa cum a fost anterior, în baza înțelegerilor mele personale cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin”, scrie Dodon.Președintele PSRM a subliniat faptul că și pe viitor va oferi tot sprijinul posibil agricultorilor din Republica Moldova.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.