Pavel Crușevan - șovinul, xenofobul și extremistul rus care a provocat pogromurile ANTISEMITE din Chișinău din aprilie 1903

Timpul, 7 aprilie 2021 09:40

Pаvel (Pavalаchii) Alexаndrovici Crușeveanu (Krușevan, în rusă Павел Александрович Крушеван) (n. 27 ianuarie (stil vechi) 1860, satul Ghindești, Ținutul Soroca, gubernia Basarabia — d. 18 iunie (stil vech

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Timpul

Acum 4 ore
19:40
 La 17 aprilie 1990, Primul Parlament ales în mod democratic, a dat startul desprinderii RSSM din imperiul sovietic și a început opera de reîntoarcere Acasă a neamului românesc din Basarabia.
Acum 8 ore
15:40
15:40
15:30
15:20
15:20
 Poluarea atmosferică ucide în fiecare an 7 milioane de oameni din întreaga lume, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății. 9 din 10 oameni respiră aer care depășește limitele orientative ale OMS, iar țările cu venituri mici și medii sunt cele mai expuse.Arderea combustibililor fosili este în mare măsură responsabilă de creșterea concentrațiilor de dioxid de carbon din atmosferă.Totodată, studiile recente arată că aerul din case poate fi de cinci ori mai poluat decât cel de afară din cauza fumatului și a utilizării aragazelor.
15:10
 Republica Cehă expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014, au anunţat sâmbătă premierul Andrej Babis şi ministrul de externe Jan Hamacek, relatează Reuters şi AFP.
14:40
 De fapt, pe Ion îl chema IVAN. A fost un tânăr dintr-o familie ucraineană din stânga Nistrului, care, după moartea sa în război, a devenit EROU dintr-un moft al politrucilor.
Acum 12 ore
09:40
09:40
09:40
09:30
09:30
09:20
Ministerul Apărării Naționale a postat pe pagina de Facebook un mesaj prin care informează că România a efectuat un nou exercițiu militar în Marea Neagră. Este vorba despre “Bizonul Negru” – ploaie de foc asupra unor ținte aflate în largul Mării Negre, conform unui anunț al instituției.
09:20
Vaccinarea anti-coronavirus în cabinetele medicilor de familie va începe în aproximativ două săptămâni. Mai exact, în jurul datei de 4 mai. Oamenii nu mai sunt nevoiți să se programeze în platformă iar serul folosit va fi cel de la AstraZeneca.
Acum 24 ore
09:10
 Republica Cehă expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014, au anunţat sâmbătă premierul Andrej Babis şi ministrul de externe Jan Hamacek, relatează Reuters şi AFP.
08:50
08:30
Asociaţia Pro Infrastructura anunţă că podul suspendat de la Brăila se apropie de o nouă etapă a construcţiei, iar o firmă japoneză va întinde cablurile principale între blocurile de ancoraj. "În punctualitatea echipei din Japonia putem avea încredere, dar nu acelaşi lucru îl putem spune despre CNAIR, care de 3 ani ne promite că va rezolva problemele birocratice şi va emite autorizaţiile de construire pentru drumurile de legătură pe întreaga lungime prevăzută în proiect", afirmă reprezentanţii asociaţiei, potrivit News. "Podul suspendat de la Brăila se apropie de o nouă etapă a construcţiei. Dacă până acum italienii de la Astaldi au ridicat cei doi piloni ai podului până la înălţimea de 192 de metri, în viitorul apropiat japonezii de la IHI vor începe întinderea perechii de cabluri principale între blocurile de ancoraj, aproximativ 2 km în linie dreaptă", arată reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură, într-o postare pe Facebook.
08:20
 Casa Albă a avertizat, duminică, că vor exista "consecinţe" pentru Rusia dacă opozantul Aleksei Navalnîi, a cărui stare de sănătate s-a deteriorat, va muri, relatează AFP.
08:20
 Cel puţin unsprezece persoane şi-au pierdut viaţa şi aproape 100 au fost rănite duminică, în deraierea unui tren la nord de Cairo, ultimul accident feroviar produs în Egipt, potrivit unui bilanţ al Ministerului Sănătăţii, relatează AFP.
08:20
 Sezonul termic 2020-2021 în municipiul Chișinău se va încheia pentru toți consumatorii - luni, 19 aprilie.
08:20
Sfantul Cuvios Ioan a fost monah in Lavra Veche a lui Hariton cel Mare din Palestina, numita si Pesterile cele Vechi. In acest loc s-a daruit deplin tuturor nevointelor, petrecand in rugaciune si priveghere, si cugetand pururea la ceasul mortii. In acest locas monahal el s-a invrednicit de harul preotiei. Cuviosul Ioan a trecut la cele vesnice in secolul al 8-lea. Deoarece Cuviosul Ioan s-a nevoit cea mai mare parte a vietii sale in acea pestera veche, slujind in biserica, a fost numit si Paleolavritul sau "al pesterii celei vechi".
08:10
 Moscova a reacţionat cu furie, duminică, la acuzaţiile Cehiei că doi spioni ruşi, acuzaţi că în 2018 că i-au otrăvit cu agentul neurotoxic noviciok pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, s-ar afla în spatele unei explozii produse acum patru ani la un depozit ceh de muniţie, în care au murit doi oameni, transmite news.ro.
08:10
 Republica Cehă expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014, au anunţat sâmbătă premierul Andrej Babis şi ministrul de externe Jan Hamacek, relatează Reuters şi AFP.
07:20
 BerbecCasa carierei rămâne locul în care vă puneți o mare parte din energie și parcă aveți un spor în toate. Începeți să fiți printre avantajați acestei perioade și nimic nu e mai bun decât să vă începeți săptămâna cu zâmbetul pe buze.
07:20
Valorile termice vor indica temperaturi de +12..+15 grade în nordul țării, +13..+16 grade în centru, iar în sudul țării până la +17 grade Celsius.
07:10
Numele Castraveţ provine de la numirea legumei castravete, pl. castraveţi şi care la noi, în Basarabia, se numeşte pepene, pepeni. De aici e clar că numele Castraveţ a provenit dintr-o poreclă. Când într-o comunitate toată lumea spune pepene, pepeni, iar cineva a spus castraveţ, aşa a şi fost poreclit - Castraveţ. În Dicţionar al numelor de familie româneşti de I. Iordan este inclus numele Castravete. E posibil ca la baza acestei porecle să fi fost şi alte asociaţii. Când numele de familie s-a impus pe cale oficială, cel ce nu avusese până atunci un nume de familie a fost identificat prin poreclă. Astfel, şi porecla Castravete sau Castraveţ a devenit nume de familie oficial.
07:10
Varza este unul dintre cele mai comune şi mai ieftine alimente din bucătărie. 
06:50
Sărbătoarea de Paşte are o semnificaţie deosebită, fiind aşteptată cu mult drag de copii, dar şi de adulţi. Pe lângă tradiţionalele ocupaţii de curăţenie, cumpărături, meniuri speciale şi cadouri de la Iepuraş, nu mai puţin importantă este şi decorarea casei în spiritul acestei splendide sărbători. Vă oferim câteva idei care vă vor ajuta să creaţi în locuinţa dvs. o atmosferă caracteristică sărbătorilor pascale. Pentru aceasta veţi avea nevoie de câteva flori şi rămurele, de ouă colorate şi, bineînţeles, de cât mai multă imaginaţie. 
06:50
 ● „vereghetă”Un realizator urcat pe un bloc din Bucureşti vorbea despre:nelipsiţii teneşiDe ce nu e corect?În interiorul cuvântului tenişi, vorbitorul l-a înlocuit pe „i” cu „e”,probabil pentru că i s-a părut că sună mai bine.Ar fi trebuit să spună:nelipsiţii tenişiAm auzit şi alte cuvinte în care „i” este înlocuit cu „e”:şi totuşi vereghetele de pe deget vă lipsescsă-şi ia un bidon de-ăla de plastecAm auzit, tot la televizor sau la radio, următoarele perechi de cuvinte: ieftenire/ieftinire, purece/purice, sălbatec/sălbatic, seringă/siringă, trimete/trimite. Numai una dintre variante este corectă. Care?
06:50
La Chişinău, panglica Sfântului Gheorghe loveşte din nou, creând confuzie. Nu este clar dacă în mod intenţionat sau pur şi simplu din întâmplare. În primul rând, panglica în sine este de natură să creeze confuzie. Apărută în timpul Rusiei ţariste, ea a devenit un simbol al armatei ruse, fiind ataşată decoraţiei „Sfântul Gheorghe”. La începutul perioadei sovietice a dispărut - nici nu avea cum să se întâmple altceva cu un simbol ţarist - pentru a fi reactivată în 1941. În faţa invaziei naziste, Stalin a căutat să mobilizeze toate resursele aflate la îndemână, inclusiv la nivel simbolic. Panglica negru-portocalie a Sfântului Gheorghe a reintrat astfel în spaţiul public de la Moscova - deşi nu sub denumirea ei originală -, fiind folosită pentru diviziile de gardă şi anumite decoraţii. Decoraţia „Crucea Sfântului Gheorghe” a fost reînfiinţată în Federaţia Rusă abia în 1998 - cu tot cu panglică. Iar de câţiva ani, campaniile de purtare a acestei panglici sunt legate de reabilitarea sau promovarea imaginii Uniunii Sovietice în legătură cu cel de-al Doilea Război Mondial. Anume în acest punct apar confuziile.
06:50
Un păr sănătos, plin de strălucire şi volum atrage mereu admiraţia. Dar, pentru a te putea mândri cu un astfel de păr, trebuie să înveţi să ai grijă de el. Întreţinerea podoabei capilare nu înseamnă doar un păr curat şi atât. Părul are nevoie de multă atenţie, dragoste şi îngrijire - toate la superlativ.
Ieri
16:10
 Republica Cehă expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014, au anunţat sâmbătă premierul Andrej Babis şi ministrul de externe Jan Hamacek, relatează Reuters şi AFP.
14:30
 Valentina Chirtoacă, mama fostului primar al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, a decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. Despre acest lucru a anunțat Mihai Ghimpu.
14:20
Mulți dintre cei care au mai mult de 30 de ani, au auzit și știu că „în URSS muzica era interzisă”.
14:10
Un avion de mici dimensiuni Aerostar Festival R40 s-a prăbușit în această după-amiază la Vadul lui Vodă. Incidentul a avut loc în jurul orei 13:20, notează stiri.md.
14:00
132000 de doze de vaccin au trecut acum Prutul și vor ajunge în curând la Chișinău. Mulțumim, România, pentru donația generoasă care ne permite să extindem categoriile de persoane vaccinate.
08:30
 Cuviosul Ioan inca de tanar a urmat calea monahala fiind ucenic al Sfantului Grigorie Decapolitul. In timpul iconoclasmului, acestia umbland prin cetate, ii intareau pe crestini in dreapta credinta, pentru a nu cadea in erezie. Din acest motiv imparatul Leon Armeanul i-a supus la numeroase torturi. Dupa moartea Sfantului Grigorie Decapolitul, Cuviosul loan a devenit staret al Manastirii Decapole din Constantinopol. Sfantul Cuvios Ioan, s-a mutat la Domnul la anul 820. Cuviosul losif, Scriitorul de Cantari, l-a ingropat cu cinste langa mormantul Sfantului Grigorie.
08:30
 Cei care vor să trăiască clipa, să aibă parte de aventuri de neuitat, pot să aibă momente magice alături de anumite semne zodiacale.BervecÎn cazul nativilor din zodia Berbec, pentru o relație cu mari șanse de durată le este recomandată o relație cu nativii Gemeni, Vărsător, Leu sau Săgetător.Dacă își doresc distracție, să se bucure doar de clipa prezentului, atunci ei se înțeleg de minune cu nativul din zodia Balanță, Capricorn, sau chiar cu un nativ din zodia Berbec.
08:20
 FC Barcelona a câştigat ediţia 2020-2021 a Cupei Spaniei la fotbal, după ce a surclasat-o pe Athletic Bilbao cu scorul de 4-0, sâmbătă seara, în finala desfăşurată pe Estadio de La Cartuja din Sevilla.
07:50
 Medici apropiaţi ai lui Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare în Rusia, au cerut sâmbătă să li se permită să-l vadă pe disidentul rus, temându-se că acesta ar putea suferi un atac cardiac ''în orice minut'', transmite AFP.
07:20
 Republica Moldova a primit încă un lot de 48000 de doze de vaccin prin intermediul platformei COVAX.
07:00
 În anul 325 d. Hr., în cadrul primului conciliu ecumenic de la Niceea, oamenii bisericii au stabilit ca ziua de Paşte să fie sărbătorită în prima duminică de după prima lună plină care apare după sau de echinocţiul de primăvară.
07:00
 Daca ai racit sau ai gripa si nu vrei sa iei medicamente, te poti trata si pe cai naturale.
07:00
Pe langa traditionalele oua rosii, cozonac, miel si pasca, obiceiurile pascale romanesti sunt îmbogatite de traditiile regionale.
07:00
 O găsim peste tot, de primăvara devreme până toamna târziu. Păpădia se recomandă ca medicament în toate bolile provocate de un dezechilibru glandular
06:50
Persoanele active trăiesc în medie cu 3 ani mai mult decât cele care duc o viaţă sedentară, arată studiile. Nu trebuie neapărat să faceţi sporturi complicate ori să staţi ore în şir la sală.
06:50
De pe masa de Paste, cozonacul cu nuca si pasca cu branza nu trebuie sa lipseasca pentru ca doar asa sarbatoarea pascala poate fi savurata pana la capat. Prajiturile de Pasti sunt gustate atat de cei mici, cat si de adulti, fiecare bucurandu-se de gustul lor. Retete de pasca, cozonac, negrese, eclere, de aluaturi pufoase si creme delicioase: cateva sugestii pentru un meniu complet de sarbatori.
06:40
 Mărturiile secretarei lui Hitler. Ce gândea Führerul despre aliații săi: la Antonescu „admira caracterul corect care contrasta cu cel al compatrioților săi“. Pentru Mussolini manifesta „simpatie”, iar față de Franco – „dezamăgire și dispreț“
06:40
Ideea de a gasi un nume de fete rar pentru fiica ta poate fi o adevarata provocare. Cu siguranta vrei un nume care sa o ajute sa iasa in evidenta si, totodata, sa ii fie pe plac chiar si peste cativa zeci de ani. Din fericire, exista multe nume de fete rare, pe cat de unice, pe atat de frumoase si vibrante.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.