Liderul socialiștilor susține că nu are nici un fel de satisfacție politică după decizia CC

Politics, 23 februarie 2021 23:40

Liderul socialiștilor susține că nu are ”nici un fel de satisfacție politică după decizia CC, deoarece nici el și nici colegii din PSRM nu au câștigat nimic din această hotărâre.”Ea nu dă cuiva satisfacție politică, dar vine să oprească derapajul constituțional al președintelui, după ce aceasta a demonstrat din nou că operează cu duble standarde și că noțiunea de stat de drept este valabilă pentru fiecare cetățean, în afară de presedintele țării, care se poziționează pe sine deasupra tuturor legilor și, cel mai grav, deasupra Constituției țării”, notează liderul PSRM în reacția sa.Igor Dodon remarcă că într-un stat de drept, un astfel de președinte nu ar mai fi în funcție, acesta ar demisiona singur sau ar fi demis.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politics

Acum 5 minute
11:40
Președintele Maia Sandu nu a ieșit să discute cu protestatarii. Totodată, secretarul Aparatului Președintelui, Andrei Spînu, le-a declarat oamenilor că soluția este la Guvern și la Comisia Națională de Sănătate Publică. Totodată, reprezentantul șefului statului nu a propus nici o soluție.
Acum 15 minute
11:30
 Potrivit Agora.md, Crudu a declarat că în total, la Centrul Moldexpo din Chișinău sunt 420 de locuri, iar la moment, 27 dintre acestea sunt libere.„Nu este adevărat. Eu numai ce am venit de acolo. Cineva v-a spus vouă asta? Sigur că primit pacienți. În total sunt 420 de locuri. La moment sunt 27 de locuri libere. Nu este vorba că nu primi”, a precizat Oleg Crudu.În data de 4 martie, consiliera Maiei Sandu, Ala Nemerenco, a declarat în cadrul unei emisiuni TV că centrul de triere al pacienților aduși cu suspecții la COVID-19, care este amplasat la Moldexpo, nu mai primește ambulanțe cu bolnavi și că mașinile de pe ambulanță ajung greu la pacienți din cauza numărului mare de solicitări.
Acum o oră
11:10
 Premierul interimar Aureliu Ciocoi a informat că sunt determinate resursele necesare pentru achiziționarea unui lot de cca 1 milion de doze de vaccin. În cel mai scurt timp vor demara procedurile ce se impun pentru procurarea acestora. Președintele Parlamentului a subliniat că este foarte important ca toate procedurile să fie finalizate cât mai rapid și cât mai curând să fie lansat procesul de vaccinare în masă a tuturor categoriilor de cetățeni. Totodată, s-a accentuat despre necesitatea asigurării transparenței și respectării rigorilor normative la toate etapele achiziției publice.
10:50
“Eu consider că noi trebuie să facem tot posibilul ca să nu ajungem la lockdown în Republica Moldova, pentru că asta va afecta activitatea agenților economici, va afecta businessul. Dacă închidem activitățile economice, atunci se pune pe burtă tot absolut, inclusiv și bugetul de stat, și pensii și salarii. Eu o să propun să nu admitem un lockdown total”, a declarat Dodon.
10:50
În cadrul unei emisiuni la Jurnal TV, sfetnica președintelui a povestit cum ambulanțele nu mai reușesc să transporte pacienții la spital, iar perioada de așteptare a unei echipe de medici a crescut esențial. „La această oră, Centrul Moldexpo din Chișinău nu mai primește ambulanțe. Perioada de deplasare a unei ambulanțe medii la o solicitare este deja de câteva ore. Recent m-a sunat cineva cunoscut, alertat că ruda are o saturație cu oxigen deja mai jos de 40% și dau alarma că nu vine ambulanța. (…) Ambulanța îi duce deja la spital direct, în dependență de unde și câte locuri mai sunt. Situația este destul de critică”, a declarat Ala Nemerenco.Consiliera Maiei Sandu mai spune că în țara noastră a început al doilea val de Coronavirus.„La noi a început valul doi și noi o să creștem exponențial. Rata de contagiozitate de 1,19 este un indicator foarte prost.
Acum 2 ore
10:30
Liderul PSRM susține că este un know how pentru Republica Moldova și nu doar, când soluția de ieșire din criză nu se caută de actorii politici, dar de societatea civilă, de ONG.”Îmi amintesc când Plahotniuc dorea să promoveze vreo idee năstrușnică, făcea consultări cu societatea civilă loială. Îmi pun întrebarea: dar ce s-a schimbat? Vedem acum același lucru. Cei care sunt loiali instituției prezidențiale sunt invitați la discuții cu privire la ieșirea din criză. Dar ce competențe au ei? Ieșirea din criza politică poate fi discutată doar de actorii politici, de instituții: Președinție, Parlament, partidele politice”, a spus Dodon.
10:20
”Soluții pot fi diferite, anticipate sau numirea guvernului, sau alte soluții. La moment, dialog între instituția prezidențială și Parlament nu există. Instituția prezidențială s-a separat, s-a izolat, poate din considerente de COVID, dar nu are dialog cu Parlamentul”, a spus Dodon. Liderul PSRM a reiterat că președintele țării ignoră deciziile Curții Constituționale, care a indicat foarte clar că este necesar dialogul dintre președinte și majoritatea parlamentară.
10:10
”Cineva mă întreabă dacă Igor Dodon vrea să discute cu Maia Sandu. Eu sunt disponibil să discut cu orișicare, cu toate partidele sunt disponibil să discut în calitate de lider al PSRM, care are cea mai mare prezență în Parlament. Sunt gata să discut și cu doamna președinte. Nu am niciun fel de obstacole și frustrări”, a spus Dodon.Liderul PSRM a declarat că prin izolare și refuzul de a discuta criza politică se va agrava și mai mult, iar cei care vor avea de suferit sunt cetățenii.”Noi după alegerile prezidențiale, și i-am spus acest lucru doamnei Sandu, în această situație sunt doi lideri politici cu legitimitate majoră, care în scrutinul prezidențial au demonstrat că au încrederea cetățenilor, noi acum, dacă suntem responsabili, trebuia să facem acest lucru încă în noiembrie-decembrie, să ne așezăm la masa de discuții și să vedem cum gestionăm situația mai departe.
Acum 24 ore
19:40
În realitate, ceasul purtat de fostul președinte de țară este unul de producție rusească, de cinci ori mai ieftin. La solicitarea noastră, purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon, Carmena Sterpu, a făcut o poză a ceasului purtat de liderul PSRM și ne-a trimis-o. Costul acestuia este de circa 370 de euro.Ceasul rusesc are asemănări cu cel elvețian despre care a scris fals Ziarul de Gardă, însă prețul diferă de aproape 5 ori.
18:10
 Politologul Dionis Cenușă susține că a verificat Barometrul Opiniei Publice, pe care îl citează șefa statului, dar acolo nu sunt așa date.“Am verificat în BOP și nu am găsit asemenea cifre. Sondajul spune că circa 75% ar participa la alegeri (o întrebare standard și nu specifică despre anticipate)”, a scris Cenușă.
17:50
“Trebuie să recunoaștem că mulți cetățeni nu au citit nici Constituția și nici decizia Curții Constituționale. De aceea, Președintele ca și alte instituții trebuie să rezulte din ceea ce spune legea și gardienii legii, care în cazul de față este Curtea. Populismul se naște atunci când politicienii își scuză acțiunile prin faptul ca “poporul vrea asta”, a scris politologul. Totodată, Dionis Cenușă spune că președintele minte, atunci când declară că oficialii europeni o susțin la capitolul nerespectarea Constituției.   “La afirmația jurnalistei despre faptul că UE nu și-a manifestat sprijinul pentru Președinte în cazul crizei politice, Sandu a contrazis-o ți a spus că Charles Michel ar fi spus direct că o sprijină. Declarația acestuia este publică și acesta spune că vede alegerile anticipate ca soluție și că toți actorii politici trebuie să acționeze în interesul țării.
16:30
”Escaladarea conflictului politic promovat în interes partinic și în detrimentul dialogului civilizat în beneficiul oamenilor, divizează societatea și stă la baza unui conflict extrem de violent la nivelul principiilor fundamentale ale statului de drept”, a spus Năstase.Politicianul a atras atenția europenilor că societatea noastră are astăzi nevoie mai mult ca oricând de un model foarte serios și argumentat de abordare politică cu ajutorul căruia să poată depăși criza instituțională și constituțională deosebit de complicată.Liderul PPDA a atras atenția occidentalilor că instituțiile fundamentale ale statului au intrat în coliziune directă cu prevederile Constituției. Potrivit lui Năstase, această abordare creează precedente periculoase pentru funcționarea instituțiilor democratice în țara noastră.
15:40
„Este un succes pentru țara noastră, deoarece Republica Moldova este printre primele țări care primește vaccinuri împotriva COVID-19, în prima tranșă de livrări COVAX. Este rezultatul eforturilor enorme depuse de echipa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, începând cu luna iulie 2020. Mulțumesc mult și sunt recunoscătoare echipei de la MSMPS, ANSP, OMS, UNICEF”, a scris Dumbrăveanu pe Facebook.
15:20
”Este o decizie corectă a CC să permită guvernului interimar să facă numiri în funcțiile vacante ale conducătorilor de nivelele 2 și 3, secretarilor de stat, directorilor de departamente, agenții. Astfel nu se va admite blocarea activității instituțiilor statului”, a menționat Dodon.Președintele PSRM a salutat și decizia prin care guvernului interimar i se va acorda împuterniciri suplimentare în cazul în care Parlamentul va declara stare excepțională în țară.
15:10
”Maia Sandu mai pierde o speță la Curtea Constituțională. Asta demonstrează încă o dată în plus că juriștii Maiei sunt din cei care trebuie cercetat cum au obținut diploma. Sunt lucruri constatate. Referitor la cele neconstatate prin o decizie formală trebuie spus că sunt pe aceeași undă, adică este vorba de incompetență desăvârșită și lipsă de minte elementară. În fine, dincolo de lipsa calităților care ar recomanda-o pentru activitatea politică, Maia este pur și simplu o individă declasată din punct de vedere intelectual”, scrie Catană.Astăzi, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea președintelui cu privire la interpretarea normei constituționale în partea ce ține de modificarea componenței Guvernului în demisie.
14:30
1. Se admite parțial sesizarea depusă de președintele Maia Sandu2. Se declară neconstituționale articolele din Legea cu privire Guvern în partea care îi interzice Guvernului, al cărui mandat a încetat să numească sau să propună pentru numire persoane în funcții de demnitate publică, altele decât miniștrii. Până la modificarea legii de către Parlament, Guvernul, al cărui mandat a încetat, va putea numi sau propune pentru numire persoane de demnitate publică, altele decât miniștrii sau în funcții publice, pentru un termen determinat până la o nouă numire a aceleași persoane sau alteia, efectuate de Guvernul cu puteri depline3.
14:00
Salariații au solicitat autorităților să întreprindă măsurile necesare pentru achitarea în cel mai scurt timp a restanțelor salariale. Reprezentanții CFM au mai cerut compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariilor, începând cu anul 2015.La ședință s-a decis ca, săptămâna viitoare, în cadrul Comisiei să fie audiat directorul CFM, care să prezinte informația actuală despre situația financiară. În baza acestor informații vor fi stabiliți pașii necesari în soluționarea problemei.Președintele Comisiei economie, buget, și finanțe, deputatul PSRM, Petru Burduja, a atenționat anterior că statul riscă să piardă CFM, dacă Parlamentul, Guvernul și președintele țării nu vor interveni pentru a salva una dintre cele mai importante întreprinderi. Potrivit parlamentarului, CFM are datorii de 665 de milioane de lei, dintre care 92 de milioane de lei sunt datoriile salariale.
13:20
A vorbit și Maia Sandu în postura sa nouă de Șef de stat. Mai bine nu o făcea, căci un discurs mai abominabil decât cel rostit de ea nu cred că ar fi fost posibil.Să spui că războiul a fost cauzat de corupție înseamnă un act de o abjecție rară și o insultă în adresa celor care au luptat. Să le spună cineva veteranilor de război că în ei s-a tras cu gloanțe încărcate cu ”corupție”, cu obuze din care explodează artificii de corupție, că tancurile erau încărcate cu lăzi de ”corupție”...De asemenea, să spui că de cele întâmplate se face de vină Râul, pentru că a avut ”nesimțirea” să se transforme din fluviu care unește în cumpănă ce dezbină, reprezintă un act de lașitate supremă. În timp ce Maia Sandu încearcă să mimeze curajul și tăria, propozițiile citite de ea ascund în mod ostentativ și ofensator adevărul pe care toată lumea îl cunoaște.
13:20
Situația politică și economică din țara noastră se înrăutățește pe zi ce trece. Deși unii politicieni consideră că singura soluție pentru a ieși din acest impas sunt organizarea alegerilor anticipate, analistul politic Ian Lisnevschi își exprimă îndoiala că problemele politice și economice vor fi depășite prin această metodă.Potrivit lui, în cazul declanșării alegerilor anticipate, în viitorul Parlament ar accede trei-patru partide și niciunul nu va avea majoritate totală pentru a propune propriul candidat la funcția de prim-ministru."În viitorul Legislativ vor intra deputații din patru partide politice: PSRM, PAS, Partidul ȘOR și Partidul Nostru. În aceste condiții, partidele vor trebui să se așeze la masa de negocieri pentru a forma o alianță, fapt care va declanșa noi disensiuni în rândul aleșilor poporului. Situația politică și economică nu se va îmbunătăți în asemenea condiții", a precizat interlocutorul.
12:50
Informația a fost confirmată de Igor Popa. El a precizat că suspendarea este valabilă până la examinarea în fond a cererii prealabile pe care a depus-o și până la pronunțarea deciziei.Igor Popa a depus cererea prealabilă nefiind de acord cu retragerea licenței sale de avocat. El a adus un șir de argumente, în cererea sa prealabilă, că nu a lezat drepturile fostului său client Vlad Filat, atunci când, în cadrul unei emisiuni tv, a oferit mai multe detalii din dosar. Mai mult ca atât, Igor Popa susține că era obligat prin lege să divulge anumit gen de informație.Următoarea ședință în acest caz va avea loc pe 15 martie.
12:30
“Nu mai știm ce să facem. Contribuiți la rezolvare problemei noastre, ca acea viață strălucită din Europa să ajungă și la noi, cei 6800 de feroviari”;“Ea a fost aleasă de popor, a depus jurământul, și este obligată să ne ajute!”;“Nimeni nu vrea să discute cu noi, nimeni nu vrea să ne vadă, nimeni nu vine să discute cu noi!”;“Doamna președinte, cerem salariul nostru, pe care l-am muncit. Nu avem nevoie de salariul dvs, dați-ne ceea ce e al nostru! Salariu! Salariu! Salariu!”. Amintim că angajații ai întreprinderii “Calea Ferată din Moldova” protestează toată țara. Oamenii se plâng că nu și-au mai primit salariile de trei luni.
12:00
"Dacă trece pandemia, poate mai putem să organizăm niște evenimente afară, pentru că e un loc frumos, acolo este un lac. Nu știu dacă putem să o dăm în arendă, nu cred că câștigăm prea mulți bani. Cred că trebuie să o păstrăm pentru evenimente la care să poată să participe și cetățenii”, a spus Maia Sandu la Radio Moldova.Maia Sandu a promis în campania prezidențială că dacă va câștiga alegerile, va renunța la Reședința de la Condrița și va ceda clădirea Președinției unei universități sau biblioteci. Sandu a mai promis că va scoate gardul de la Președinție, imediat ce va câștiga alegerile.
Ieri
11:20
Liderul formațiunii “Partidul Nostru” a publicat pe internet, aseară, în data de 3 martie, un filmuleț în care bate toba și petrece cu mai mulți oameni la o masă. Culmea ipocriziei că în aceeași seară, unul dintre liderii „Partidului Nostru”, Ilian Caşu vorbea la un post TV despre cât de gravă este pandemia şi despre cum Parlamentul nu vine cu soluții.Precizăm că în ultimele luni numărul cazurilor noi de COVID-19 este în creștere alarmantă. Ieri, au fost înregistrare 1550 de cazuri noi, iar 24 de persoane au decedat.
10:50
Amintim că angajații ai întreprinderii “Calea Ferată din Moldova” protestează, astăzi, în toată țara. Oamenii se plâng că nu și-au mai primit salariile de trei luni.
3 martie 2021
20:50
Un subiect pe ordinea de zi fiind utilizarea vaccinurilor împotriva COVID-19 în Republica Moldova,  care au fost cu succes dezvoltate, demonstrând un grad înalt de siguranță și eficiență. Astfel, membrii NITAG, evaluând riscurile și situația epidemiologică nefavorabilă,  au aprobat utilizarea în Republica Moldova inclusiv a vaccinurilor care au fost autorizate în țara de origine și incluse în Lista OMS, EUL, în proces de evaluare (se anexează Lista din 01.03.2021 de pe pagina web a OMS.
17:50
În opinia ziaristului, Maia Sandu se ascunde după jocuri de cuvinte, lansează perdele de fum, minte ca să impresioneze și să înșele vigilența.”Ea sare în urma trenului, nu înaintea lui și doar creează impresia că riscă. Dar asta nu se vede clar, dacă e ceață. Așa că singura preocupare a lor este să mențină ceața. În capetele oamenilor, bineînțeles. De fapt, ea nu riscă nimic. Iar asta înseamnă că nici nu le va oferi nimic celor care își pun speranțe în ea, celor care o iubesc sincer și se sacrifică de dragul ei”, scrie Federiuc.Jurnalistul afirmă că Sandu preferă să se ascundă în spatele mulțimii pentru a-și promova interesele.”Despre ce curaj în lupta cu corupția (că despre asta vorbește, zi și noapte) putem vorbi, în cazul ei? Păi ea și-a luat consilier la Președinție un fost ministru condamnat pentru corupție. Nu bănuit, nu acuzat, ci CONDAMNAT definitiv de instanța de judecată.
17:30
Din documentele prezentat de Revenco aflăm că aceasta anul trecut a obținut din salarii, remunerări și diurne pentru deplasare aproape 850 de mii de lei sau câte 70 de mii de lei pe lună. Totodată, Revenco declară că și-a vândut unul dintre cele două automobile - Toyota Avensis din 2007 la un preț de 40 de mii lei (2000 euro). Sfetnica Maiei Sandu mai deține o mașină marca Honda, evaluată la un preț de 150 de mii de lei (7500 euro).Ana Revenco are două apartamente pe care le-ar fi obținut în anul 2018. Un apartament de 123 de metri pătrați ar fi costat-o doar 241 738 de lei, echivalentul a 12 mii de euro, preț ireal pentru piața imobiliară din Republica Moldova. Cel de-al doilea imobil cu o suprafață de 113 metri pătrați ar costa 1 073 211 de lei sau peste 50 de mii de euro. Revenco mai deține un imobil de 50 de mii de lei și două terenuri de pământ.
16:50
Odnostalco susține că în urma afirmațiilor acestor politicieni, populația își va pierde încrederea în efectul vaccinării în general. Parlamentarul afirmă că moldovenii trebuie să decidă benevol cu ce vaccin să vor imuniza din cele care sunt certificate în Moldova, iar politicienii trebuie să ajute medicii în procesul de informare cu privire la importanța vaccinării și nu invers. ”Din păcate, comportamentul unor politicieni a generat neîncrederea cetățenilor în vaccinul anti-COVID. PSRM nu a pledat niciodată contra vreunui vaccin anti-COVID 19. Vaccinurile, indiferent de cine le produce, sunt proprietate mondială. Astăzi, țările din toată lumea au ca scop să-și vaccineze în masă populația”, a spus Odnostalco. Deputatul PSRM a anunțat că în Moldova au fost autorizate deja trei tipuri de vaccin, iar unii politicieni au creat piedici artificiale în procesul de certificare a vaccinului rusesc.
15:50
Către dna Preşedinte:1.               Cum consultările cu societatea civilă pot compensa lipsa dialogului cu forţele politice din Parlament?2.               Cum consultările cu societatea civilă pot recupera INCAPACITATEA Preşedintelui de a declanşa alegeri parlamentare anticipate?3.               Ca om de stat, care ocupă cea mai înaltă funcţie din Moldova, dumneaei conştientizează că DORINŢA ei de a se consulta cu societatea civilă, alături de REFUZUL ei de a se consulta cu forţele politice din Parlament, nu se încadrează în câmpul constituţionalităţii?4.
13:50
Apoi un tribunal revoluționar, aprobat deja ca idee de Maia Sandu, trage la răspundere tot ceea ce e pătat sau atins de corupție. Cum timpul necesar investigației și anchetei penale lipsește, se declanșează conveierul iacobinez, care după exemplul DNA-ului românesc taie și spânzură cu prioritate adversarii politici ai PAS-ului. La trei-patru corupți din justiție, ori politică se dă cu sapa în moalele capului unui jurnalist, ori politolog toxic, care nu are cum trece filtrul ideologic al oamenilor buni. Se arde și se supune lustrației tot ce se împotrivește noului suflu, victimele inocente fiind trecute în registrul sacru al marjei de eroare.Scenariul răzbunării nu e invenția mea. Frînturi, ori capitole întregi ale acestui thriller le puteți culege ușor pe rețelele de socializare. Propuneri de executare și linșare, oferte sufletești de prestare a serviciilor de călău sunt multiple.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.