PAS: Este un conflict între „un Parlament nelegitim” și „un președinte votat de un milion de oameni”

InfoPrut, 23 februarie 2021 22:40

Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că a luat act de decizia de astăzi a Curții Constituționale a R. Moldova și că va susține necondiționat toate demersurile președintelui Maia Sandu în căutarea soluțiilor pentru declanșarea anticipatelor. Potrivit formațiunii politice, este vorba despre un conflict politic dintre două autorități ale statului – un Parlament nelegitim şi nereprezentativ pe de o parte şi un Preşedinte votat de un milion de oameni, mandatat să lupte cu acest Parlament nelegitim şi nereprezentativ. „Singura soluție sunt alegerile anticipate şi resetarea Parlamentului. Moldova nu poate fi lăsată pe mâinile lui Șor, Plahotniuc și Dodon. Moldova a trecut deja prin asta și toți cetățenii știu ce se întâmplă când hoții conduc statul - furtul miliardului, furtul aeroportului, sărăcie, scheme și abuzuri. Noi nu putem permite să ne întoarcem la acele vremuri. Atât timp cât un prim-ministru depinde de voturile lui Șor, Plahotniuc și Dodon în Parlament, activitatea acestuia este compromisă din start. Intenția acestor oameni nu este pentru a face legi, ci de a continua schemele și a fura cetățenii în continuare. PAS va susține necondiționat toate demersurile Președintei Maia Sandu în căutarea soluțiilor pentru declanșarea anticipatelor. Vom lupta alături de cetățeni pentru a scăpa Parlamentul și țara de hoți”, a mai punctat PAS. Amintim că astăzi, magistrații Curții Constituționale au declarat drept neconstituțional decretul președintelui Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Astfel, Înalta Curte a obligat președintele R. Moldova să anunțe noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru. Decizia respectivă a fost luată în baza sesizării depuse la 12 februarie 2021 de deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski. Articolul PAS: Este un conflict între „un Parlament nelegitim” și „un președinte votat de un milion de oameni” apare prima dată în InfoPrut.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de InfoPrut

Ieri
22:00
O delegație formată din zece parlamentari ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) se află în aceste zile în Serbia, unde fac o vizită de documentare în Valea Timocului.  Începând de miercuri și până duminică, aproximativ un sfert din totalul parlamentarilor AUR vizitează Valea Timocului și strâng plângerile românilor timoceni. „Ieri am făcut o vizită la Consulatul general al României la Zajecar, unde am discutat aceste probleme cu o delegație consulară condusă de consulul general Olyver Marius Diloff. Astăzi vom continua vizita în comunitate și la sediul Partiei Neamului Rumânesc, organizația politică reprezentativă pentru etnia românească din Timoc”, a scris parlamentarul Ringo Dămureanu pe Facebook. Predrag Balașevici, președintele Partidului Neamului Românesc, a anunțat pe Facebook despre vizita delegației AUR la românii/vlahii din Valea Timocului. „Delegația AUR alcătuită din 10 deputați și senatori, în vizită la românii/vlahii din Valea Timocului, Serbia - delegația a fost primită la Consulatul României din Zaicear, a vizitat Muzeul Municipal, Palatul Felix Romuliana, a avut întrevedere cu liderii și cu membri ai Partidului Neamul Românesc din Bolievăț și cu primarul de Bolievăț, Neboisa Marianovic.”, a scris acesta. De asemenea, deputatul Dumitru-Viorel Focșa a sesizat faptul că autoritățile de la Belgrad întreprind o adevărată campanie de epurare etnică. „Biserici închise, la fel și școlile, românii sunt deposedați de proprietăți – exproprieri pe sume ridicole, orice se poate face din punct de vedere administrativ și politic ca să transmită românilor timoceni că nu mai sunt tolerați în Serbia sârbilor. Războaiele din anii 1990 au dus la aprofundarea sentimentului naționalist printre sârbi, iar minoritățile etnice sunt ținute cu piciorul pe cap”, a declarat acesta, potrivit Tomisnews.ro. Comunitatea de români din Valea Timocului numără aproximativ 300.000 de etnici români și se confruntă cu probleme culturale și identitare semnificative, având nevoie mai mult ca oricând de sprijinul Țării Mamă și al tuturor românilor. Timp de 200 de ani, românii vlahi nu au mai avut biserici cu preoți români și slujbă în limba română, nu au mai existat școli românești sau cu predare în limba română și nici presă românească. https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=vutEkm_4GK4&feature=emb_title&ab_channel=TOMISNEWS Articolul Parlamentari AUR, în vizită la românii din Valea Timocului: Nu au nici școli și nici biserici, nu au voie să aibă așa ceva apare prima dată în InfoPrut.
20:10
Comitetului Național pentru Situații de Urgență din București a aprobat Lista statelor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul României. Printre state se numără Republica Moldova, Franța, SUA, Spania și Cehia. În alcătuirea listei cu zonele „galbene” s-a ținuit cont de rata de incidență cumulată la 100.000 locuitori, conform datelor publicate de ECDC joi, 4 martie 2021, pentru perioada 15 – 28 februarie 2021. Pe listă figurează 52 de state sau teritorii. Printre ele, sunt multe dintre statele europene, inclusiv Spania, Italia, Franța, Ungaria, dar și Marea Britanie, unde sunt comunități importante de români. De asemenea, Republica Moldova rămâne în zona galbenă, ca și Statele Unite. Israelul și Bulgaria, state vizate în general de turiștii români, sunt și ele pe listă. În schimb, Turcia și Grecia nu figurează pe lista galbenă. Și Germania, scoasă de pe listă la actualizarea precedentă, rămâne în zona „verde”. De asemenea, pe listă nu se regăsește Canada, țară unde sunt numeroși emigranți români. Statele aflate în zona galbenă sunt: Cehia, San Marino, Muntenegru, Estonia, Seychelles, Insulele Turks si Caicos, Monaco, Israel, Bahrain, Slovacia, Serbia, Malta, Liban, Slovenia, Letonia, Albania, Iordania, Suedia, Saint Lucia, Andorra, Ungaria, Aruba, Emiratele Arabe Unite, Franța, Luxemburg, Republica Moldova, Palestina, Maldive, Olanda, Italia, Brazilia, Antigua si Barbuda, Puerto Rico, Polonia, Kuweit, Barbados, Austria, Peru, Belgia, Macedonia de Nord, Statele Unite ale Americii, Kosovo, Uruguay, Chile, Spania, Bulgaria, Cipru, Qatar, Lituania, Paraguay, Marea Britanie, Africa de Sud. România a înregistrat până în prezent 824.995 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 754.335 tratate și vindecate și 20.854 de decese. Articolul A fost publicată lista statelor pentru care se impune carantina la intrarea în România apare prima dată în InfoPrut.
19:10
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut sâmbătă o întâlnire cu deputatul de la București, Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății în perioada martie-decembrie 2020. Printre temele de discuție s-au aflat problemele majore cu care se confruntă sistemul medical în procesul de tratare a bolnavilor de Covid-19 și de administrare a crizei sanitare. Potrivit șefului statului, Tătaru a venit de la București pentru a împărtăși experiența României în gestionarea crizei pandemice. „I-am mulțumit domnului Tătaru pentru deschiderea de a împărtăși din experiența României și disponibilitatea de a face această vizită utilă la Chișinău în timpuri grele pentru ambele țări. Vaccinul este soluția principală, dar e nevoie de comunicare mai bună din partea autorităților pentru a convinge oamenii de eficiența lui. Totodată, pentru a opri creșterea numărului de cazuri grave și a evita colapsul sistemului medical, este nevoie de monitorizarea mai serioasă a situației la nivelul medicinei primare și de asigurarea unui acces real și rapid al pacienților testați pozitiv la medicamente gratuite”, a scris Maia Sandu pe pagina de Facebook. Președintele R. Moldova a mai subliniat că un alt aspect important ține de asigurarea, în primele 48 de ore după confirmarea rezultatului pozitiv, a accesului la radiografie și alte investigații specifice pentru diagnosticarea, monitorizarea și evaluarea pacienților testați cu Covid-19. „Aceasta ar ajuta la depistarea cazurilor cu risc major, care să beneficieze de tratament imediat sau de spitalizare, ceea ce ar reduce agravarea stării pacienților. Am convent ca echipa ministerului și managerii spitalelor să discute săptămânal, online, cu echipa din România pentru a face schimb de informații și experiență. Aceasta ar ajuta la identificarea mai rapidă a soluțiilor la problemele care, astăzi, sunt comune - soluții care înseamnă mai mulți oameni tratați și mai multe vieți salvate”,  a mai adăugat aceasta. La discuții au participat și reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ANSP, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie, dar și manageri ai spitalelor implicați direct în tratarea pacienților gravi de Covid-19. Articolul România și Republica Moldova, schimb de informații și experiență privind pandemia de COVID-19 apare prima dată în InfoPrut.
00:20
Vineri, 5 martie 2021, au intrat în vigoare noi reguli de traversare a frontierei de stat a Republicii Moldova. Astfel, la intrarea în Republica Moldova toate persoanele vor completa, în mod obligatoriu, fișa epidemiologică, dar şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile, în locurile determinate. În cazul minorilor de până la 14 ani, fişa epidemiologică şi declaraţia pe propria răspundere este completată şi semnată de reprezentantul legal sau însoţitorul acestuia. De asemenea, sunt și câteva categorii de persoane exceptate de la respectarea regimului de autoizolare (în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă): -  copiii cu vârsta mai mică sau egală cu 5 ani; -  persoanele care dețin rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport proprii); -  conducătorii auto şi personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă şi a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, echipajele şi personalul de deservire ale aeronavelor/navelor şi brigăzile şi personalul de deservire ale garniturilor de tren; -  persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau umanitar, inclusiv însoțitorul, după caz (cu prezentarea documentelor confirmative); -  elevii/studenții, care urmează să susțină examene, care merg la studii în unități/instituții de învățământ pe teritoriul Republicii Moldova sau peste hotare, sau care se deplasează pentru activități legate de finalizarea/organizarea/desfăşurarea studiilor, la concursuri sau olimpiade internaționale, cu prezentarea documentelor confirmative. Excepția se aplică şi pentru reprezentantul legal sau însoțitorul desemnat prin declarație de către reprezentantul legal; -  persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document confirmativ, care include invitaţia şi/sau contractul încheiat cu o persoană juridică rezidentă în Republica Moldova. -  persoanele care călătoresc în străinătate în interes profesional şi la revenire în ţară prezintă confirmarea delegării în străinătate emisă din numele persoanei juridice rezidente a Republicii Moldova în baza invitației sau contractului încheiat cu agentul economic din străinătate sau ordin de delegare emis de instituţiile publice ale Republicii Moldova; -  lucrătorii transfrontalieri care intră în Republica Moldova din România sau Ucraina, precum şi cei din Republica Moldova angajaţi ai agenţilor economici din ţările menţionate, care fac dovada raporturilor contractuale cu agenţii economici respectivi; -  posesorii paşapoartelor diplomatice, de serviciu, oficiale şi speciale şi altele asimilate acestora – stabilite conform Anexei nr.2 la Hotărârea Guvernului nr.765 din 18 septembrie 2014, inclusiv membrii familiilor personalului misiunilor diplomatice şi consulare şi organizaţiilor/misiunilor internaţionale acreditate în Republica Moldova şi/sau personalul implicat în asigurarea ajutorului umanitar; -  sportivii care se deplasează în scopul participării la competiții sportive internaționale și cantonamente, precum și membrii delegațiilor sportive sau însoțitorii acestora (părinții sau reprezentații legali ai copiilor minori); -  persoanele aflate în tranzit; -  persoanele care sunt citate de instanțele de judecată/organele de drept din Republica Moldova, precum și reprezentanții legali ai acestora, dovedit prin documente confirmative în acest sens; -  persoanele care dețin un act confirmativ de administrare a vaccinului anti COVID-19. Confirmarea trebuie să fie prezentată în una din limbile română, engleză, franceză sau rusă; Totodată, autoritățile din R. Moldova au anunțat că persoanele care se află în regim de autoizolare/carantină pot întrerupe acest regim, după a 10-a zi, dacă efectuează un test PCR COVID-19, iar rezultatul acestuia este negativ.   Articolul Vrei să intri în Republica Moldova? Reguli pe care le ai de respectat apare prima dată în InfoPrut.
00:00
Igor Dodon, președintele PSRM, a prezentat noi scenarii pentru criza politică din Republica Moldova.  Potrivit liderului socialiștilor orice soluție pentru această criză politică, poate fi identificată doar în baza dialogului, însă acesta la moment lipsește. Astfel, sursa a mai adăugat că în această situație ar putea exista câteva scenarii. „Primul scenariu presupune dialogul între președinte și partidele politice, iar acest dialog s-ar putea finaliza cu învestirea unui guvern, sau de ce nu cu alegeri anticipate. Al doilea scenariu – rămâne această situație incertă doi ani, avem guvern interimar, președintele care se izolează de toată lumea și acest Parlament așa cum este. Și în anul 2023 la alegeri ordinare, atunci se ia decizia. Este o situație dificilă, dar care poate fi gestionată. Eu nu văd o problemă în acest scenariu. Scenariul trei este o soluție juridică – Curtea Constituțională ia o decizie prin care transmite competențele de la președinte la alte instituții sau propune modificarea Constituției. Se inițiază de 34 de deputați, se examinează la Comisia de la Veneția și în toamnă se găsește o soluție juridică pentru deblocarea situației. Avem aceste trei scenarii, evident că unii mizează și pe scenariul nr. 4, care ar fi revoluție, maidan haos. Însă problema care este, că chiar dacă ei vor merge la revoluții, într-un final soluția va fi iarăși în aceste trei scenarii despre care am vorbit. (...) Repet unica soluție este dialogul ”, a declarat Igor Dodon. Liderul PSRM a mai adăugat că Parlamentul R. Moldova ar trebui să-și asume gestionarea acestei situații de criză, iar rolul socialistei Zinaida Greceanîi, care este președintele instituției parlamentare, ar trebui să fie unul primordial. Amintim că săptămâna aceasta, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, l-a convocat de două ori în ședință pe premierul interimar Aureliu Ciocoi, precum și pe unii membri ai Guvernului. Astăzi, oficialii ar fi discutat despre măsurile necesare în contextul situației epidemiologice din R. Moldova. După prima ședință de acest fel, care ar fi o „depășire crasă a atribuțiilor speakerul Zinaida Greceanîi”, vicepreședintele Parlamentului și deputatul fracțiunii Platformei DA, Alexandru Slusari l-a acuzat pe premierul interimar, Aureliu Ciocoi, că ar accepta orice ordine de la aceasta.    Articolul Igor Dodon insistă pe noi scenarii „apocaliptice” pentru criza politică din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
5 martie 2021
23:50
Expoziţia de la Palatul Elisabeta îşi deschide din nou porţile, a anunţat Familia Regală pe contul de Facebook. Publicul este așteptat în perioadele 2–18 aprilie şi 8 mai–6 iunie, în intervalul orar 10,00–13,00 și 14,00-17,00, scrie Basilica.ro. Reprezentanţii Casei Regale anunţă că expoziţia va avea elemente de noutate, iar vizitele nu necesită o rezervare în prealabil. „Vizitatorii se pot prezenta direct la poarta de intrare. Adresa Palatului Elisabeta este Şoseaua Kiseleff nr. 28, Sector 1 Bucureşti (prin Intrarea Româneşti de lângă Muzeul Satului). Accesul se va face pe baza biletelor de intrare. Biletele pot fi plătite cu card bancar. Tarifele biletelor sunt: pentru copii, studenţi şi pensionari 20 RON; pentru adulţi 40 RON”, precizează sursa citată. Pentru grupuri, organizatorii pot fi contactaţi la relatii.cu.publicul@palatulelisabeta.ro. Expoziţia a fost închisă la sfârşitul zilei de 8 noiembrie, din cauza situaţiei sanitare din România generată de pandemia de COVID-19. Palatul Elisabeta Construit iniţial ca reşedinţă particulară pentru Principesa Elisabeta a României, fiica cea mai mare a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, palatul nu a avut această destinaţie decât între anii 1937-1944. Între anii 2001-2017 a fost reşedinţa oficială a Familiei Regale a României, prin atribuirea lui în folosința Regelui Mihai I, pe durata vieții. Începând cu anul 2020, palatul a devenit sediul Asociației Casa Majestății Sale, organizație de utilitate publică. Arhitectura Palatului Elisabeta îmbină stilul maur cu cel brâncovenesc, făcându-l unic între palatele Bucureştiului. Tânărul arhitect Corneliu Marcu a reuşit să construiască palatul în doar un an. Articolul Palatul Elisabeta îşi va deschide porţile pentru vizitatori apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
22:50
Ucraina intenționează să permită dubla cetățenie în cazul persoanelor care, pe lângă cetățenia ucraineană, dețin și acte de identitate emise de state din Uniunea Europeană și de alte state aflate în relații de prietenie cu statul ucrainean, a anunțat ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, potrivit Rador. Despre cetățenia rusă, însă, nici nu poate fi vorba - a subliniat șeful diplomației ucrainene. Dmitro Kuleba a declarat că susține ideea legalizării dublei cetățenii în Ucraina. „Dar există o excepție - Federația Rusă”, a adăugat ministrul. „Ce ați văzut în decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei? Ați văzut o conturare a poziției statului care ar trebui să se reflecte în legislație. Politica pe care o vom implementa va conține două elemente. Planificăm să permitem dubla cetățenie dacă este vorba despre țările UE, despre țări care ne sunt prietene și care nu reprezintă amenințări. Lista acestor țări va fi echilibrată”, a explicat ministrul de externe de la Kiev. Potrivit lui Dmitro Kuleba, al doilea element al politicii statului privind dubla cetățenie se va referi la interdicția de a deține funcții publice în cazul persoanelor care sunt cetățeni și ai altor state. „Va exista o politică diferită, cu o serie de restricții, pentru a preveni abuzurile”, a adăugat ministrul. Amintim că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat, joi, un decret privind punerea în aplicare a unei decizii a Consiliului Național de Securitate și Apărare care vizează persoanele cu dublă cetățenie, astfel încât guvernul de la Kiev să înceapă să lucreze la un proiect de lege pe această temă. Potrivit deciziei Consiliului, Cabinetul de Miniștri, Comisia Electorală Centrală și Serviciul de Securitate al Ucrainei trebuie ca, în termen de două luni, să analizeze legislația privind cetățenia dublă și multiplă și să afle dacă există o bază juridică de interzicere a celei de-a doua cetățenii în cazul persoanelor care vor să dețină o funcție publică. În plus, în termen de șase luni, instituțiile menționate trebuie să elaboreze proiecte de lege care să interzică cetățenilor Ucrainei cu cetățenie dublă sau multiplă, precum și celor aflați în procesul de obținere a acesteia, să candideze la funcții în organele de stat și în organismele de autoguvernare locale. Articolul Veste pentru românii din Ucraina: Kievul va permite dubla cetățenie apare prima dată în InfoPrut.
22:20
Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică din R. Moldova a aprobat astăzi reluarea activității centrelor comerciale în zilele de sâmbătă și duminică cu respectarea anumitor condiții.  Astfel, magazinele vor lucra în conformitate cu prevederile din Instrucțiunea cu privire la măsurile de prevenire și control al infecției Covid-19. Respectiv, administratorii centrelor comerciale vor fi obligați să monitorizeze starea de sănătate a angajaților, să efectueze cu strictețe termometria fiecărui vizitator și să permită accesul acestora în incinta clădirilor doar cu purtarea măștilor de protecție. Intrarea în magazine va fi restricționată pentru persoanele care vor manifesta simptome de febră. La fel, persoanele vor fi admise în centrele comerciale în baza normativului 1 vizitator/4m2 din suprafața comercială liberă. Noile norme ce vizează activitatea Centrelor comerciale au fost discutate și acceptate în prealabil de către reprezentanții acestora. Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor asigura prezentarea rapoartelor săptămânale către CNESP privind măsurile de prevenire a infecției COVID-19, implementate în teritoriul administrativ gestionat. În raioanele unde este stabilit nivelul de alertă Cod Roșu vor fi implementate măsuri de prevenire a infecției cu Covid-19 cum ar fi: -  restricționarea deplasării populației și izolarea la domiciliu; -  interzicerea adunărilor în masă, inclusiv de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment cu participarea fizică a persoanelor; -  prestarea doar a serviciilor esențiale (vitale); -  interzicerea vizitelor neesențiale la unitățile de interes public (bancă, poștă, etc.); -  servicii de asistență medicale ajustate și doar cele esențiale; -  instituirea instruirii la distanță (online). Articolul Cum vor funcționa magazinele în weekend apare prima dată în InfoPrut.
21:00
Dincolo de staţiunile de schi şi pitorescul sat Viscri, ţinutul Braşovului ascunde multe alte tezaure turistice. Aşa că autorităţile locale vor să obţină pentru zona de nord a judeţului statutul de geoparc international UNESCO. Asta ar însemna, în anii ce vin, nu doar protejarea zonei, ci şi un important număr de turişti, transmite TVR.  În zona de Nord a judeţului Braşov au avut loc ultimele erupţii bazaltice de pe teritoriul României, care au lăsat în urmă peisaje de o frumuseţe ireală. Totodată, regiunea adăposteşte cea mai mare pădure de stejari seculari, Canionul Roşu şi Lacul de Smarald de la Racoş. Până acum, nordul Braşovului era cunoscut mai mult datorită satului Viscri şi cetăţii Rupea. Printre perlele turistice neştiute ale regiunii se numără Lacul de Smarald sau Castelul Sükösd-Bethlen. Puţini turişti au auzit şi de "bătrânul Carpaţilor", cum e cunoscut gorunul de peste 900 de ani de la Mercheaşa. Asociaţia Carpaterra, care gestionează acest areal natural, cu primăriile Rupea, Racoş şi Homorod, fac demersuri pentru obţinerea statului de geoparc internaţional UNESCO. Comisia Naţională a României pentru UNESCO susţine deocamdată candidaturile la statutul de Geoparc Internaţional sub emblema UNESCO pentru două noi situri: Oltenia de sub Munte şi Ţinutul Buzăului. Geoparcul Ţara Haţegului este singurul recunoscut din România. A trecut de toate reevaluările UNESCO din 2005, de când a primit acest statut. Articolul Zona de nord a unui județ din România, geoparc UNESCO apare prima dată în InfoPrut.
20:20
Alianţa Nord-Atlantică a desfăşurat în această săptămână o serie de exerciţii militare simultane în regiunile Mării Baltice şi Mării Negre, cele două zone de nord, respectiv de sud, ale flancului estic al NATO. „NATO a desfăşurat simultan exerciţii militare peste Marea Baltică şi Marea Neagră miercuri asigurându-se că forţele aliate rămân pregătite să opereze împreună şi să răspundă oricărei ameninţări”, informează Alianţa, potrivit caleaeuropeana.ro. Plecând din Norvegia, două bombardiere B-1 ai Forţelor Aeriene ale SUA s-au antrenat cu avioane de vânătoare din Polonia, Italia şi Germania peste Marea Baltică şi au zburat peste capitalele Estoniei, Letoniei şi Lituaniei. Într-un eveniment separat, două avioane de vânătoare franceze Rafale de la portavionul Charles De Gaulle şi două avioane spaniole F-18 aflate la misiunea NATO din România au participat la exerciţii care au implicat nave de război NATO în Marea Neagră. „Regiunile Mării Baltice şi Mării Negre sunt de o importanţă strategică pentru Alianţă. Aceste exerciţii demonstrează că ne îndeplinim misiunea noastră principală: de a descuraja agresiunea, de a preveni conflictele şi de a păstra pacea”, a spus purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu. Manevrele din Marea Neagră au arătat avioanele de luptă franceze şi spaniole provocând apărarea aeriană a Grupării Maritime NATO 2, care se află în prezent în regiune. Astfel, flota de vânătoare de mine a NATO, susţinută de trei avioane de luptă F-16 ale Forţelor Aeriene Române, s-a confruntat cu atacuri simulate din partea avioanelor franceze şi spaniole, inclusiv cu rachete anti-nave. De asemenea, o aeronavă NATO Airborne Warning and Control System (AWACS) din Turcia şi o aeronavă italiană de realimentare KC-767 au participat la exerciţiu. Articolul NATO: Avioane ale României, Franţei şi Spaniei s-au antrenat împreună în regiunea Mării Negre apare prima dată în InfoPrut.
18:40
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul au lansat un proiect de cooperare, cu scopul de a îmbunătăți starea de sănătate a 630 de studenți și angajați ai celor două instituții prin activități de formare, conștientizare și dotare în vederea acordării primului ajutor. Acțiunile din proiectul „Proactive Health without Borders” vor crea condițiile ca, în cazuri de urgență, toți membrii grupului țintă să aibă acces la servicii medicale de prim ajutor, cu efecte benefice în condiții de risc vital. Pentru crearea acestui pachet de servicii, vor fi pregătite persoane care vor realiza intervențiile de prim ajutor, precum și o rețea de membri atât din rândurile studenților, cât și a angajaților celor două universități. De asemenea, vor fi oferite 80 de truse de prim ajutor care conțin defibrilatoare pentru a fi instalate în clădirile care deservesc activitățile de predare și campusurile studențești. Evenimentul de lansare a proiectului a avut loc la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, unde au participat rectorul universității din Cahul, Sergiu Cornea, rectorul universității din Galați, Lucian Puiu Georgescu, PS Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, precum și Consulul General al României la Cahul, Anca Corfu, primarul orașului Cahul și alți invitați. Proiectul se desfășoară pe parcursul a 14 luni și este finanțat în cadrul programului operațional comun România-Republica Moldova 2014-2020 prin intermediul instrumentului european de vecinătate. Articolul Universități din Cahul și Galați, cooperare în domeniul sănătății studenților și angajaților apare prima dată în InfoPrut.
17:30
Astăzi, cele 1810 doze de vaccin AstraZeneca, care fac parte din ajutorul umanitar oferit de România pentru Republica Moldova în contextul procesului de imunizare a populației de pe ambele maluri ale Nistrului, au ajuns în regiunea transnistreană. Dozele de vaccin au fost transmise de către reprezentanții instituțiilor naționale de profil și au fost preluate de către specialiștii din sfera medico-sanitară din regiunea transnistreană. „Exprimăm înalta apreciere și recunoștință Guvernului României pentru generozitatea manifestată și sprijinul necondiționat”, se arată în comunicatul Biroului politici de reintegrare. Tot astăzi și Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, a exprimat „recunoştință României şi tuturor partenerilor care ne ajută în timpul pandemiei”. Asta după ce ieri, acesta susținea că dozele de vaccin AstraZeneca, ce urmează să ajungă în regiunea transnistreană sunt „un ajutor umanitar din partea Organizației Mondiale a Sănătății”. Amintim că recent, atât președintele Maia Sandu, cât și Ministerul Sănătății de la Chișinău au informat că din cele 21.600 de doze donate de România Republicii Moldova, peste 1800 vor ajunge în regiunea transnistreană. S-a întâmplat după ce la 28 februarie 2021, în Republica Moldova a ajuns primul lot de vaccin anti-COVID-19 oferit de România, care face parte din cele 200.000 de doze promise la sfârșitul anului trecut de președintele Klaus Iohannis. Joi, 4 aprilie 2021, Ambasada României la Chișinău a mai precizat că pe lângă cele 1810 doze de vaccin, regiunii transnistrene i-au fost repartizate și un șir de echipamente de protecție ce fac parte, de asemenea, dintr-un ajutor umanitar trimis de România în R Moldova la 19 februarie 2021. Articolul Vrea, nu vrea, regiunea transnistreană primește dozele de vaccin donate de România apare prima dată în InfoPrut.
16:00
Lungmetrajul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, regizat de regizorul român Radu Jude, este marele câștigător al celei de-a 71-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, fiind recompensat cu trofeul Ursul de Aur, anunță Europa FM. Pelicula analizează raporturile dintre individ și societate, având ca punct de plecare urmările pe care un clip porno de amatori, încărcat de o profesoară de școală generală pe un site specializat, le provoacă în viața acesteia. Din distribuție fac parte actorii Katia Pascariu, Claudia Ieremia, Olimpia Mălai, Nicodim Ungureanu, Alexandru Potocean, Andi Vasluianu, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Dana Voicu, Axinte, Adrian Enache, Ilinca Hărnuț. Filmul a fost apreciat de presa de specialitate drept „o usturătoare satiră socială”, „un rechizitoriu nimicitor asupra României moderne”, „inventiv și amuzant” și „o operă îndrăzneață”. The Hollywood Reporter a titrat că producția românească este „o usturătoare satiră socială despre sex, minciuni și casete video”. „Comedia polemică a lui Radu Jude care elimină tabuurile este netulburată într-un mod revigorant de constrângeri privind bunul gust. Jude rămâne o voce originală îndrăzneață în cinema-ul european modern, cu lucruri importante de spus și moduri tot mai aventuroase de a le spune… Delicios de nebune… Jude crede clar că cinematografia are sarcina de a ne arăta aceste orori, formulate artistic în sex grafic și umor negru”. De cealaltă parte, Variety îl consideră „provocator și profan”, „unul dintre primele exemple de operă autentică de autor care au apărut într-o lume răscolită de Covid-19”. Filmul lui Radu Jude a fost singurul lungmetraj românesc din competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2021. Imaginea peliculei este semnată de Marius Panduru, montajul este realizat de Cătălin Cristuțiu, Dana Bunescu s-a ocupat de sound design, Cristian Niculescu a fost responsabil de scenografie, iar de costume, Cireșica Cuciuc. Producător este Ada Solomon și coproducători: Paul Thiltges, Adrien Chef, Jiří Konečný, Ankica Jurić Tilić. „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” este o producție microFILM în coproducție cu Paul Thiltges Distributions, Endorfilm, Kinorama, realizată cu sprijinul Centrul Național al Cinematografiei, Film Fund Luxembourg, Czech Film Fund, Croatian Audiovisual Centre, Artekino International în asociere cu Bord Cadre Films, Sovereign Films. Radu Jude a câștigat marele premiu după șase ani de când a primit Ursul de Argint pentru regia „Aferim!”. Juriul internațional, alcătuit din şase regizori premiaţi în trecut cu marele trofeu la Berlinală, între care Adina Pintilie, a anunțat vineri câștigătorii competiției, iar trofeele vor fi acordate într-o gală ce va avea loc în luna iunie a acestui an. Pentru producătorul Ada Solomon, acesta este al doilea Urs de Aur obținut de-a lungul carierei, după „Poziția copilului” (2013), regizat de Călin Peter Netzer. Articolul Un film românesc a câștigat Ursul de Aur la Berlinală apare prima dată în InfoPrut.
15:30
Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, a avut vineri o întrevedere cu primarul sectorului 5 al municipiului București, Cristian Popescu Piedone. „Am avut onoarea să am o întrevedere astăzi cu primarul sectorului 5, București, Cristian Popescu Piedone. Am discutat despre posibilitatea de a colabora în mai multe domenii și proiecte. Experiența primăriilor ne este foarte utilă, mai ales că suntem la început de cale în ceea ce privește transparentizarea tuturor proceselor administrative”, a scris primarul de Chișinău pe pagina de Facebook. Ceban subliniază că a fost impresionat de Centrul Unic de Comandă din sector, unde în regim online sunt monitorizate drumurile, parcurile și instituțiile educaționale. „L-am invitat la Chișinău pe primarul sectorului 5, București, pentru perioada imediat următoare. Ne propunem sa avem discuții pe grupuri distincte”, a mai adăugat edilul. Primarul Municipiului Chișinău, Ion Ceban, efectuează în aceste zile o vizită de lucru la București. Acesta a avut întrevederi cu membrii Asociației Municipiilor din România, dar și cu primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. Articolul Primarul sectorului 5 din București, invitat la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
15:00
Primarul Municipiului Chișinău, Ion Ceban, efectuează în aceste zile o vizită de lucru la București. Printre întrevederile cu membrii Asociației Municipiilor din România, edilul de la Chișinău s-a întâlnit și cu primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. Într-o postare pe Facebook, Ion Ceban povestește că la întrevedere s-a discutat despre proiectele mari pe care le realizează în prezent autoritățile din sectorul 4, despre cele sociale, economice, dar și digitalizarea serviciilor. „Ei au pornit dezvoltarea pe toate aceste domenii acum câțiva ani și experiența lor ne-ar fi foarte utilă în contextul în care Chișinăul a lansat deja toate aceste procese. Am determinat ca echipele pe diferite domenii vor face schimb de vizite reciproce pentru discuții în detalii pe partea de arhitectură a sistemelor digitale, proiecte de infrastructură, dar și de administrare”, a scris Ceban. Vizita este organizată de Congresul Autorităților Publice Locale din Republica Moldova în cadrul Conceptului de City Manager și impactul lui în Administrația Publică Locală. Articolul Primarul de Chișinău, la sfat cu primarul „smart” al Bucureștiului apare prima dată în InfoPrut.
14:00
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, spune că deşi a fost criticat pentru opinia exprimată anterior, poziţia comunităţii europene rămâne neschimbată. Diplomatul spune că este îngrijorător că persoane care sunt implicate în frauda bancară ar putea participa la luarea deciziilor privind învestirea unui nou Guvern. Ambasadorul Uniunii Europene spune că soluţionarea crizei politice de la Chişinău este exclusiv prerogativa clasei politice, iar comunitatea internaţională doar va monitoriza procesele care au loc, notează IPN. Deşi anterior a fost acuzat de imixtiune în treburile interne ale Republicii Moldova pentru opinia exprimată privind crearea majorităţii PSRM-ŞOR, ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău declară că poziţia sa nu s-a schimbat. „Este foarte îngrijorător dacă persoane care au făcut parte din frauda bancară să participe la formarea unui nou Guvern. Asta e poziţia Uniunii Europene de lungă durată, chiar de la alegerile parlamentare. Încă de atunci vorbim de lupta împotriva corupţiei, investigarea fraudei bancare şi spunem că interesele particulare nu au ce căuta în sistemul politicii democratice din Republica Moldova”, a subliniat Peter Michalko în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chişinău. Diplomatul a răspuns criticilor pe care le-a primit anterior din partea socialiştilor şi reprezentanţilor Partidului Şor şi spune că nu-şi va schimba opinia aşa cum au făcut unii actori politici care iniţial anunţau că vor alegeri anticipate, iar acum încearcă să evite un scrutin anticipat. „Văd că, mai degrabă, cei implicaţi în viaţa politică îşi schimbă atitudinea.Noi vom continua să avem această poziţie clară, sunt recunoscător ong-urilor din Republica Moldova care m-au susţinut, am primit multe mesaje din partea cetăţenilor simpli care mă susţin”, a mai spus şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova. Michalko a menţionat că soluţionarea crizei politice rămâne la discreţia factorilor politici, iar alegerile anticipate pot reprezenta o soluţie în acest sens. „Voinţa politică este cel mai important factor. Am văzut că anterior toate partidele din Parlament voiau alegeri anticipate, din acestă perspectivă cred că anticipatele pot fi o soluţie de depăşire a acestei crize. Criza va fi soluţionată doar de cei care iau decizii politice în Republica Moldova”, a declarat acesta. Şeful Delegaţiei UE la Chişinău a mai spus că Republica Moldova este prima ţară din Europa care obţine vaccin anti-COVID-19 pe platform COVAX, iar pentru a face faţă pandemiei, paralel cu procesul de imunizare, autorităţile ar trebui să înăsprească măsurile restrictive. Articolul Ambasadorul UE la Chișinău: Nu-mi schimb părerea, este îngrijorător că persoane corupte iau decizii privind învestirea Guvernului apare prima dată în InfoPrut.
13:50
Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, a schimbat astăzi macazul și a recunoscut că, de fapt, cele 1810 doze de vaccin AstraZeneca, ce urmează să ajungă în regiunea transnistreană vin din partea României. După ce ieri, a încercat să dezinformeze populația din stânga Nistrului, declarând că dozele de vaccin AstraZeneca, ce urmează să ajungă în regiunea transnistreană sunt „un ajutor umanitar din partea Organizației Mondiale a Sănătății”, astăzi liderul separatist de la Tiraspol s-a răzgândit și spune că nu a fost înțeles corect. „„Ieri am scris că în curând vom primi vaccinuri anti-COVID în cadrul ajutorului umanitar pe linia OMS. Se lucrează în acest sens. Însă, primele dozele de vaccin AstraZeneca, care vor ajunge în regiunea transnistreană vor fi din partea României. Astăzi, așteptăm să vină lotul cu cele 1810 doze de vaccin. Exprim recunoştință României şi tuturor partenerilor care ne ajută în timpul pandemiei”, a scris Krasnoselski pe Telegram. Totodată, liderul separatist a ținut să precizeze că, în conformitate cu înțelegerile pe care le-ar fi avut cu reprezentanții administrației prezidențiale de la Moscova, în regiunea transnistreană ar urma să ajungă și vaccinul rusesc Sputnik-V, „care va mări potențialul regiunii în lupta cu pandemia”. Amintim că recent, atât președintele Maia Sandu, cât și Ministerul Sănătății de la Chișinău au informat că din cele 21.600 de doze donate de România Republicii Moldova, peste 1800 vor ajunge în regiunea transnistreană. S-a întâmplat după ce la 28 februarie 2021, în Republica Moldova a ajuns primul lot de vaccin anti-COVID-19 oferit de România, care face parte din cele 200.000 de doze promise la sfârșitul anului trecut de președintele Klaus Iohannis. Totodată, Ambasada României la Chișinău a mai precizat joi, 4 martie 2021, că pe lângă cele 1810 de doze de vaccin, regiunii transnistrene i-au fost repartizate 100 000 de măști chirurgicale, 10 000 măști de protecție de tip FFP3, 9000 de complete combinezon inclusiv cu glugă, 500 de perechi încălțăminte de protecție și 10 000 de mănuși de unică folosință cu manșetă medie. Echipamente ce fac parte de asemenea din ajutorul umanitar trimis de România în R Moldova și care deocamdată nu fusese preluate din depozitele de la Chișinău. Articolul Răsturnare de situație: Liderul separatist de la Tiraspol mulțumește României apare prima dată în InfoPrut.
13:00
Joi, 4 martie 2021, a avut loc o întâlnire între primari membrii Asociația Municipiilor din România (AMR) și primari din Congresul Autorităților locale din Moldova (CALM). AMR a găzduit delegația din Republica Moldova, la întrevedere s-a făcut un schimb de experiență între primarii prezenți. Pe agendă s-au aflat următoarele subiecte: Nevoia schimbului de bune practici între administrația publică românească și cea din Republica Moldova; Programe de instruire / formare a funcționarilor din Republica Moldova; Susținerea colaborării pe plan extern între UE și Republica Moldova (în calitate de stat asociat) cu asigurarea suportului logistic al biroului de reprezentare al AMR de la Bruxelles; Demersuri pentru obținerea unor programe de finanțare pentru CALM; Sprijinirea CALM în implementarea funcției de city manager; Analizarea dimensiunii transfrontaliere a proiectelor cu finantare europeana . La finalul discuțiilor s-a ajuns la următoarele concluzii: AMR va asigura suport Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) pe subiecte privind: - Legislația: Codul Urbanismului, Codul Administrativ, Codul Finanțelor Publice; - Dezvoltarea serviciilor publice: transport public, digitalizare, educație; - Accesare și implementare, finanțări europene, proiecte transfrontaliere pentru creșterea capacității administrative a CALM; - Colaborarea cu organizațiile europene de la Bruxelles si Strasbourg - Noi întâlniri de lucru între primarii municipiilor din România și primarii din Republica Moldova pentru a continua schimbul de experiență început astăzi. Articolul Despre ce au discutat reprezentanții autorităților locale din România și din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
00:10
Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, a prezentat o scrisoare deschisă prin care s-a adresat instituțiilor europene și tuturor cancelariilor occidentale, solicitând „un sfat prietenesc și sincer” în vederea depășirii crizei politice din R. Moldova.  „Această scrisoarea este, în fapt, rugămintea noastră, a tuturor celor din Platforma Demnitate și Adevăr, de a fi sprijiniți și ajutați noi toți, oamenii Republicii Moldova, cu un sfat prietenesc și sincer, bazat pe experiența statelor occidentale în ceea ce privește soluția cea mai potrivită și legală prin care poate fi depășită criza politică din R. Moldova”, a subliniat liderul formațiunii. Totodată, el a mai remarcat că Republica Moldova se confruntă astăzi cu o criză politică foarte severă care se suprapune, din păcate, peste criza sanitară, socială și economică prin care trece acest stat de mai bine de un an de zile. „Escaladarea conflictului politic, promovat în interes partinic și în detrimentul dialogului civilizat în beneficiul oamenilor, divizează societatea și stă la baza unui conflict extrem de violent la nivelul principiilor fundamentale ale statului de drept”, a mai adăugat Andrei Năstase. Astfel, liderul politic a mai menționat că la Chișinău, oamenii care au mandat din partea poporului să găsească soluții, „nu reușesc să identifice rezolvarea corectă a acestei dispute politice care nu face altceva decât să adâncească și mai mult criza socială, sanitară și economică prin care trece Republica Moldova”. „În condițiile în care lipsa dialogului politic real ucide din fașă orice fel de soluție rezonabilă pentru țară și oameni, având în vedere că prin deciziile lor, afectate de arbitrariu, pe de o parte, și de imaginea publică compromisă, pe de altă parte, instituții fundamentale ale statului nostru au intrat în coliziune directă cu prevederile Constituției Republicii Moldova, constatăm că există o campanie mediatică care distruge efectiv, prin propagandă și manipulare, reperele principiale ale statului de drept încurajând populația să accepte încălcarea prevederilor constituționale și evaluând ca fiind extrem de periculoasă o abordare care descarcă de orice fel de conținut, atribuții și semnificații rolul Curții Constituționale, vă rugăm respectuos să ne oferiți un reper foarte solid care să stea la baza rezolvării acestei crize politice”, a mai solicitat politicianul. Potrivit sursei, preocuparea formațiunii pe care o conduce este de a nu crea precedente periculoase și de „a nu permite instalarea unui premier susținut de majoritatea parlamentară formată în jurul exponenților unor interese oligarhice și străine poporului Republicii Moldova, Igor Dodon, Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc”. De aceea, Republica Moldova are astăzi nevoie, din nou, de ajutorul lumii civilizate. „Are nevoie de sprijinul Europei libere, demne și prospere. Are nevoie de sprijinul celor care ne-au fost întotdeauna aproape. Cu un sfat, cu un gând, cu un cuvânt sau cu ajutoare economice esențiale care ne-au folosit pentru a ieși la liman de fiecare dată când am avut necazuri. (...) Vă rugăm, Excelențele Voastre, să oferiți public, poporului nostru și întregii clase politice, un model european de rezolvare a acestei crize politice”, a mai subliniat Andrei Năstase. Articolul Andrei Năstase cere „un sfat prietenesc și sincer” de la partenerii din UE apare prima dată în InfoPrut.
4 martie 2021
23:00
Interpreta Irina Revenco, elevă la Colegiul pedagogic de muzică din Bălți, Republica Moldova, laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale, a obținut trofeul Festivalului-concurs „Minimegastar”, care s-a desfășurat zilele acestea online, fiind organizat de către Radio România Internațional.  Potrivit organizatorului festivalului, Marian Stere, acesta se află la prima ediție după 20 de ani de pauză. Concursul s-a desfășurat pe diferite categorii de vârstă - de la 4 până la 18 ani+, la două secțiuni: creație și interpretare. Irina Revenco a obținut Marele Premiu la secțiunea interpretare, categoria de vârstă 15-16 ani, transmite presa de la Chișinău. Tânăra interpretă de muzică ușoară și populară s-a născut la 9 martie 2004, în orașul Bălți. Potrivit producătorului Eugenia Ursu, președintele Asociației „Moldova și minoritățile sale", Club UNESCO, Irinei Revenco i-a plăcut muzica din fragedă copilărie și o studiază până în prezent (vocal, pian și chitară). Participă în concursuri, spectacole, care-i satisfac dorința și pasiunea. Tânăra cântă muzică populara și ușoară, blues, jazz și rock. În prezent, este elevă în anul V la Școala de arte „Ciprian Porumbescu" din Bălți, elevă la Colegiul pedagogic de muzică din Bălți, specialitatea canto popular, clasa profesorului Grigore Onoico. Este vocalistă la Studioul vocal „Premium” de la Casa de Cultură "Flacăra" din municipiul Bălti. Timp patru ani, este solistă a trupei „Rain Catchers" din Bălți, conducător artistic - Igor Tcaci. Împreună cu această trupă, a participat la Festivalul-concurs online din Anglia „Muzic box", unde s-a plasat pe locul 1, iar în 2020 a luat Premiul Mare la Concursul International de Artă „Constelația talentelor" din Chișinău. În 2019, Irina Revenco a obținut Marele Premiu la Festivalul-concurs din Ialta  „Звездный путь" și Concursul  International de Artă „Sea Perlis” din Israel, secțiunea pop internațional. În 2020, a luat premiul I la concursul din Federația Rusă „вездочки Адыгеи”, secțiunea vocal, și Marele Premiu la secțiunea piese din creația lui Filip Kirkorov. Anul 2020 îi mai aduce premiul I la Concursul Internațional muzical „Pearls” din Odessa, Ucraina, Marele Premiu la Concursul Internațional „Diserio Nadii” din Ucraina, trofeul magic și diploma de excelență la Concursul din Hunedoara, România „Fii star în țara ta”, premiul I la Concursul International „The World Hits” din Lituania ș.a. În 2021, Irina Revenco a obținut premiul I la Concursul online „Golden Talents” din orașul Madrid, Spania. Articolul Elevă din Bălți, ,,Minimegastar” în România apare prima dată în InfoPrut.
22:50
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a avut joi, 4 martie 2021, o nouă rundă de consultări referitoare la posibilele căi de depășire a crizei politice. Șeful statului a anunțat că a discutat cu mai mulți formatori de opinie, dar și cu specialiști în drept constituțional despre soluțiile optime ce ar putea să conducă la deblocarea situației și la declanșarea alegerilor anticipate. „Toți cei prezenți la discuție sunt de acord că țara are nevoie de anticipate, de un parlament cu deputați responsabili și un guvern stabil care să oprească schemele și să scoată țara din criză. Le-am mulțumit participanților pentru recomandări și implicare. Sunt hotărâtă să apăr interesul cetățenilor până la capăt, iar astăzi interesul și voința oamenilor sunt un guvern onest și responsabil și un parlament care îi reprezintă, nu care se subordonează grupărilor corupte”, a mai declarat Maia Sandu. Amintim că la 23 februarie 2021, magistrații Curții Constituționale au declarat drept neconstituțional decretul Maiei Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Astfel, Înalta Curte a obligat președintele R. Moldova să anunțe noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru. Ulterior, șeful statului a declarat că nu va demara consultările cu fracțiunile parlamentare, pe motiv că acestea își schimbă foarte frecvent deciziile, inclusiv în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului și alegerile anticipate. Totodată, Maia Sandu a adăugat că va analiza posibilitățile de depășire a crizei politice cu exponenții societății civile și doar după aceea va reveni cu o nuanțare a poziției generale. Articolul Maia Sandu, noi consultări cu privire la depășirea crizei politice din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
21:50
Scurtmetrajul documentar „Nanu Tudor” („My Uncle Tudor”) a fost recompensat joi cu Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj, potrivit paginii oficiale a celei de-a 71-a edţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, desfășurat online în perioada 1-5 martie, transmite Agerpres.  În scurtmetrajul „Nanu Tudor”, o coproducție Belgia, Portugalia şi Ungaria, regizoarea Olga Lucovnicova, născută în 1991 în Republica Moldova, „ne conduce prin complexitatea dezvăluirii unei traume din copilărie. În timp ce detalii intime ne introduc treptat într-o aparentă lume idilică de nostalgie inocentă, conversaţia ei cu Unchiul Tudor expune gradual teroarea copilăriei şi negarea ei fără remuşcare. Privirea cinematografică subtilă a Olgăi Lucovnicova se roteşte cu precizie în jurul membrilor familiei. Curajul personal, combinat cu măiestria filmică creează o peliculă atât puternică, cât şi multristratificată emoţional'', au precizat membrii juriului. https://www.youtube.com/watch?v=dWDQFaWewpI&t=1s Olga Lucovnicov a absolvit în 2011 Academia de Artă din Chișinău, secția Cinematografie, iar filmul premiat la Berlinală reprezintă lucrarea sa de diplomă la finalul studiilor de masterat făcute la o școală de artă din Belgia. Ursul de Argint pentru scurtmetraj i-a fost atribuit filmului „Day Is Done/ Xia Wu Guo Qu Le Yi Ban” (China), de Zhang Dalei. Animaţia „Easter Eggs” (Belgia, Franţa, Olanda) de Nicolas Keppens a fost desemnată să candideze pentru European Film Awards. În cadrul competiției Generation, adresată tinerei audiențe, dintre cele 15 lungmetraje incluse la secțiunea Kplus, juriul a decis ca marele premiu, în valoare de 7.500 de euro, să revină filmului „Summer Blur/ Han Nan Xia Ri” (China), de Han Shuai. O menţiune specială a a fost atribuită filmului argentinian „Una escuela en Cerro Hueso”, de Betania Cappato. Marele premiu pentru cel mai bun film în competiţia 14plus, în valoare de 7.500 de euro, a revenit filmului „The Fam/ La Mif” (Elveţia), de Fred Baillif,  iar menţiunea specială a primit pelicula „Cryptozoo” (Statele Unite), de Dash Shaw. Articolul Film documentar al unei basarabence, premiat cu Ursul de Aur la Berlin apare prima dată în InfoPrut.
20:10
UNICEF a donat un lot de materiale de protecție și igienă pentru personalul Serviciilor de Asistență Psihopedagogică, copiii cu deficiențe de auz și copiii cu cerințe educaționale speciale din 35 de raioane ale R. Moldova, inclusiv din UTA Găgăuzia, transmite IPN. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării precizează că este vorba despre peste 10.000 de măști cu fereastră în dreptul gurii, peste 1.000 de litri de soluție dezinfectantă și peste 4.000 de mănuși. „Pentru copiii cu deficiențe de auz este foarte important să vizualizeze și să articuleze sunetele cu ajutorul buzelor, lucru posibil doar prin intermediul măștilor cu fereastră”, a menționat ministrul educației, Lilia Pogolșa. La rândul său, reprezentantă UNICEF în Moldova, Maha Damaj, a declarat că, în perioada pandemiei de COVID-19, limitarea expunerii copiilor la virus și asigurarea că studiile au loc în condiții sigure, adaptate nevoilor fiecărui copil, este foarte importantă. „UNICEF Moldova sprijină sistemul educațional din Republica Moldova în mai multe moduri. Pe timp de pandemie, pentru a asigura continuitatea studiilor, UNICEF a oferit pachete educaționale pentru copiii cu dezabilități și produse de igienă și protecție, pentru școli, grădinițe și personalul serviciilor specializate”, a subliniat aceasta. Pachetele educaționale conțin cărți, caiete, rechizite, seturi de creație, jocuri și altele și vor fi oferite pentru 163 de copiii cu vârstele cuprinse între 4 și 15 ani, în scopul prevenirii abandonului școlar. Donația face parte din Programul de prevenire și răspuns la COVID-19, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Asistență Internațională și Parteneriatul Global pentru Educație și implementat de UNICEF Moldova. Proiectul este parte a asistenței de 2,2 milioane de dolari oferiți de Guvernul SUA, prin intermediul USAID, pentru a stopa răspândirea COVID-19 în Moldova. Articolul UNICEF, măști de protecție speciale pentru copiii cu dizabilități din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
19:30
Ion Sturza, fost premier de la Chișinău, a făcut o serie de dezvăluiri despre vaccinul rusesc Sputnik-V, care ar putea fi disponibil în câteva zile contra cost în Republica Moldova. După ce a criticat dur, printr-o adresare în limba rusă, medicii din UTA Găgăuzia, care au refuzat vaccinul AstraZeneca donat de România, sursa susține că se pare că „noi toți am fost victimele unei operațiuni mult mai perfide”. „E vorba despre bani. Mulți bani. Am fost contactat de la Chișinău cu propunerea discretă de a mă vaccina cu vaccinul rusesc Sputnik V, care va fi disponibil în câteva zile contra cost. Prima reacție a fost: e o provocare! Nu poate fi așa ceva! O fi ea Moldova cum o fi, dar nu unica țară din lume unde se va face vaccinarea contra cost de companii private. Am contactat mai mulți cunoscuți și surse, inclusiv diplomatice din Federația Rusă și, da, toți confirmă: o firmă privată face lobby pentru înregistrarea în regim de urgență a vaccinului Sputnik V. Vaccinul urmează să fie inoculat contra plată în Moldova”, a subliniat Ion Sturza. În acest sens, el a remarcat că presiunile pe autoritățile R. Moldova sunt mari - „un fost președinte, parlamentari, diplomați acreditați la Chișinău, dar și o campanie furibundă în presă de defăimare a altor vaccinuri. „Se insista ca și Guvernul sa cumpere la prețuri exagerate. Stimați prieteni, Asta este ceva ce întrece orice măsură! Bani pe moarte sau viață, cu implicarea retoricii geopolitice și măsuri mafiote de presiune. Cel mai perfid lucru pe care l-am văzut în viața mea! Sincer! A câta oară suntem noi, moldovenii, blestemați de cineva? P.S. Reiterez, nu neg faptul că vaccinul rusesc Sputnik V este un preparat bun. Aștept cu nerăbdare aprobarea lui de OMS și organele abilitate din UE. În egală măsură consider că vaccinarea este strict benevolă și nu poate fi administrativ impusă (dar nici limitată), inclusiv tipul de vaccin.”, a mai punctat fostul premier de la Chișinău. Amintim că, miercuri, 3 martie 2021, în cadrul unei emisiuni tv, Aureliu Ciocoi, premierul interimar de la Chișinău, a declarat că vaccinul rusesc Sputnik V ar putea să fie propus spre vânzare cetățenilor în cadrul clinicilor private. Totodată, oficialul a dat asigurări că programul de vaccinare a populației a rămas același, iar Guvernul va vaccina populația gratuit. Tot miercuri, consilierul prezidenţial Ala Nemerenco a subliniat că înregistrarea, la Agenția Medicamentului, a vaccinului Sputnik V s-a făcut pentru că „un lot de câteva sute de mii de doze de această marcă așteaptă să primească autorizația de import pentru ca să fie introdus în țară și să fie comercializat doar prin instituții private și doar contra plată”. Anterior, și Igor Dodon a afirmat că există trei căi de introducere a vaccinului Sputnik în Republica Moldova, iar una dintre acestea ar fi prin intermediul companiilor şi clinicilor private. Vaccinul rusesc Sputnik V a fost înregistrat în Republica Moldova pe 26 februarie 2021, împreună cu preparatele Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, deși preparatul nu a fost încă aprobat de Organizația Mondială a Sănătății. Articolul Fost premier de la Chișinău, dezvăluiri despre vaccinul rusesc Sputnik-V: ,,Bani pe viață sau moarte” apare prima dată în InfoPrut.
16:50
România nu a fost și nu este inamic al regiunii transnistrene. Declarația a fost făcută de Dorin Chirtoacă, președintele Partidului Liberal și reprezentantul Mișcării Politice Unirea, după ce liderul separatist de la Tiraspol a spus minciuni despre vaccinul donat de Guvernul de la București.   Potrivit sursei, comportamentul lui Vadim Krasnoselski, care a spus că dozele […] Articolul Lider politic, după minciuna separatiștilor de la Tiraspol: România nu a fost și nu este inamic al regiunii transnistrene apare prima dată în InfoPrut.
16:20
Ambasada României la Chișinău a făcut mai multe precizări, ca urmare a unor informații controversate vehiculate în data de 4 martie 2021, în spațiul public din Republica Moldova.  Astfel, sursa a informat că din donațiile de echipamente medicale și vaccinuri făcute de România Republicii Moldova la 19 și, respectiv, 27 februarie 2021, conform datelor publice furnizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, regiunii transnistrene i-au fost repartizate următoarele: - 1810 doze de vaccin AstraZeneca; - 100000 buc. măști chirurgicale; - 10000 buc. măști de protecție de tip FFP3; - 9000 buc. complete combinezon inclusiv cu glugă; - 500 perechi încălțăminte de protecție; - 10000 buc. mănuși de unică folosință cu manșetă medie. Până la această oră, echipamentele de mai sus nu au fost ridicate din depozitele specializate din Chișinău. Amintim că astăzi, Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, a mințit cu nerușinarea populația din stânga Nistrului, declarând că cele 1810 de doze de vaccin AstraZeneca, care urmează să ajungă în regiunea transnistreană săptămâna viitoare sunt „un ajutor umanitar din partea Organizației Mondiale a Sănătății”. Însă, în realitate, acestea fac parte din cele 21.600 de doze de vaccin donate de România. Articolul 1810 de doze de vaccin, 100.000 de măști, mii de combinezoane: Materialele pe care separatiștii de la Tiraspol nu le ridică din depozitele de la Chișinău pentru că vin din România apare prima dată în InfoPrut.
16:10
Ambasada României la Chișinău a făcut mai multe precizări, ca urmare a unor informații controversate vehiculate în data de 4 martie 2021, în spațiul public din Republica Moldova.  Astfel, sursa a informat că din donațiile de echipamente medicale și vaccinuri făcute de România Republicii Moldova la 19 și, respectiv, 27 februarie 2021, conform datelor publice furnizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, regiunii transnistrene i-au fost repartizate următoarele: - 1810 doze de vaccin AstraZeneca; - 100000 buc. măști chirurgicale; - 10000 buc. măști de protecție de tip FFP3; - 9000 buc. complete combinezon inclusiv cu glugă; - 500 perechi încălțăminte de protecție; - 10000 buc. mănuși de unică folosință cu manșetă medie. Până la această oră, echipamentele de mai sus nu au fost ridicate din depozitele specializate din Chișinău. Amintim că astăzi, Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, a mințit cu nerușinarea populația din stânga Nistrului, declarând că cele peste 1810 de doze de vaccin AstraZeneca, care urmează să ajungă în regiunea transnistreană săptămâna viitoare sunt „un ajutor umanitar din partea Organizației Mondiale a Sănătății”. Însă, în realitate, acestea fac parte din cele 21.600 de doze de vaccin donate de România. Articolul 1800 de doze de vaccin, 100.000 de măști, mii de combinezoane: Materialele pe care separatiștii de la Tiraspol nu le ridică din depozitele de la Chișinău pentru că vin din România apare prima dată în InfoPrut.
16:00
Cetățenii români ar putea călători în SUA fără viză, asta după ce președintele Parlamentului European, David Sassoli, a aprobat miercuri recomandarea Comisiei pentru afaceri juridice prin care legislativul european va introduce o acțiune la Curtea de Justiție a UE privind chestiunea obligativității vizelor pentru SUA care încă revin unor state membre ale UE. Potrivit Caleaeuropeană.ro, Comisia a discutat în această săptămână chestiunea reciprocității vizelor cu Statele Unite, în condițiile în care cetățenii din România, Bulgaria, Croația și Cipru au nevoie de vize pentru a se deplasa în SUA. Conform regulamentului de procedură al Parlamentului European, președintele instituției introduce o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în numele Parlamentului, în conformitate cu recomandarea comisiei competente pentru chestiuni juridice. Președintele poate sesiza Parlamentul cu privire la decizia de menținere a acțiunii la începutul următoarei perioade de sesiune. În cazul în care Parlamentul se pronunță cu majoritatea voturilor exprimate împotriva acțiunii, președintele retrage acțiunea. Într-o rezoluție adoptată în luna octombrie a anului trecut, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să pună capăt discriminării SUA privind obligativitatea vizelor pentru România, Bulgaria, Cipru și Croația. Articolul Cetățenii României ar putea călători în SUA fără vize apare prima dată în InfoPrut.
14:10
Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, a mințit cu nerușinarea populația din stânga Nistrului, declarând că cele peste 1800 de doze de vaccin AstraZeneca, care urmează să ajungă în regiunea transnistreană sunt „un ajutor umanitar din partea Organizației Mondiale a Sănătății”. Însă, în realitate, acestea fac parte din cele 21.600 de doze de vaccin donate de România.  „Săptămâna viitoare așteptăm ca în republică să ajungă 1810 doze de vaccin AstraZeneca. Este vorba de un ajutor umanitar din partea Organizației Mondiale a Sănătății. Îi vom vaccina în primul rând pe doritorii din sistemul medical, pe profesori, militari și pensionari”, a anunțat Vadim Krasnoselski pe Telegram. Mai mult, potrivit liderului separatist de la Tiraspol în regiunea transnistreană ar urma să ajungă și câteva zeci de mii de doze de vaccin rusesc. „În ceea ce privește vaccinul rus Sputnik V, există acorduri cu referire la livrarea gratuită a 30.000 de doze la început și în viitor - alte 40.000. Transnistria este gata să cumpere vaccinul, dar în acest moment Federația Rusă are anumite angajamente de livrare a vaccinului și cererea depășește posibilitatea de fabricație”, a mai adăugat Krasnoselski. Amintim că recent, atât președintele Maia Sandu, cât și Ministerul Sănătății de la Chișinău au informat că din cele 21.600 de doze donate de România Republicii Moldova,1800 vor ajunge în regiunea transnistreană. S-a întâmplat după ce la 27 februarie 2021, în Republica Moldova a ajuns primul lot de vaccin anti-COVID-19 oferit de România, care face parte din cele 200.000 de doze promise la sfârșitul anului trecut de președintele Klaus Iohannis. Articolul Minciuna separatiștilor de la Tiraspol despre vaccinul donat de România apare prima dată în InfoPrut.
12:20
Republica Moldova este în pragul declanşării unui lockdown, după ce numărul de infectări cu noul coronavirus a crescut exponențial, a anunțat premierul interimar, Aureliu Ciocoi. Potrivit oficialului, datele preliminare transmise din laboratoarele germane arată că în Republica Moldova ar fi ajuns deja noua tulpină britanică de COVID-19, mult mai agresivă şi mai contagioasă decât tuplina simplă, notează IPN. Potrivit premierului interimar, Aureliu Ciocoi, numărul extrem de mare de persoane diagnosticate zilnic cu infecţia COVID-19, pune pe jar autorităţile, iar Guvernul ar putea propune Parlamentului institurea stării de urgenţă „Tulpina britanică este una foarte contagioasă şi complicaţiile pe care le dă sunt mult mai grave decât tulpina simplă, perioada de recuperare fiind şi mult mai lungă. Creşte vertiginos numărul cazurilor grave şi foarte grave. Suntem în pragul declanşării unui lockdown. Doar că un lockdown nu poate fi efectuat doar cu capacităţile poliţiei, trebuie antrenate şi efectivele Armatei Naţionale, lucru care poate fi făcut doar prin declararea stării de urgenţă, pe care o poate face doar Parlamentul. Este nevoie de consolidarea forţelor tuturor puterilor din stat”, a spus premierul interimar, Aureliu Ciocoi, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. Şeful interimar al Executivului spune că instituirea unei noi stări de urgenţă, similară celei din martie anul trecut, ar pune la grea încercare economia Republicii Moldova şi capacitatea bugetului de stat de a face faţă cheltuielilor „Din punct de vedere economic, un lockdown pentru Republica Moldova este extrem de riscant. O paralizie de câteva luni a economiei naţionale, nicidecum nu aduce venituri la buget, deşi surprinzător pentru mine, în primele două luni, veniturile la bugetul de stat au fost mai mari decât m-am aşteptat ”, a declarat Ciocoi. Deşi în Republica Moldova nu există laboratoare care să ateste prezenţa noii tulpini britanice, premierul interimar spune că formele grave de COVID-19 şi contagiozitatea bolii demonstrează că noua tulpină a ajuns în Republica Moldova. „Au fost transmise în câteva laboratoare din Germania probe prelevate de la pacienţii noştri, există răspunsul preliminar, care confirmă tulpina britanică, suntem în aşteptarea răspunsului oficial”, a mai spus Aureliu Ciocoi. Miercuri în Republica Moldova alte 1.550 de persoane au fost diagnosticate cu infecţia COVID-19, iar 24 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza virusului. Articolul Republica Moldova, în pragul instituirii unei carantine totale apare prima dată în InfoPrut.
00:50
Centrul Lingvistic „Limba noastră” din cadrul Facultății Transfrontaliere a Universității „Dunărea de Jos” din Galați va organiza conferința internațională „Provocări contemporane în învățarea limbii române ca L2/L3 și ca limbă minoritară”.  Evenimentul se va desfășura în perioada 2-3 aprilie 2021, online, pe platforma MICROSFT TEAMS Locul de desfășurare a conferinței: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Universitatea de Medicină de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova Evenimentul științific își propune crearea unui context academic propice deschiderii unor noi direcții de cercetare și schimbului constructiv de idei în domenii diverse precum: Probleme de adaptare lingvistică a elevilor alolingvi din Republica Moldova Provocări lansate de necesitatea integrării lingvistice și culturale a refugiaților Limitări impuse prin legea învățământului din Ucraina studierii limbilor minoritare în școală Limba română ca limbă străină în context intercultural Predarea limbilor străine: metode/mijloace/instrumente/resurse/platforme on-line Didactica limbii române ca limbă străină Competența de comunicare interculturală – perspective multiple Identitate culturală vs. Marginalitate Lucrările conferinței vor fi publicate în revista ACROSS - A Comprehensive Review of Societal Studies Formular de înscriere - Conferința internațională „Provocări contemporane în învățarea limbii române ca L2/L3 și ca limbă minoritară” și detalii găsiți aici.   Articolul Conferință organizată de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați despre limba română în Ucraina și Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
3 martie 2021
23:40
Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la fondarea Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, Romfilatelia a introdus în circulaţie întregul poştal aniversar, sub egida „Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Chişinău - promotor al limbii şi culturii române”. În ilustrarea plicului sunt surprinse trei personalităţi ale scenei teatrului şi filmului: Eugeniu Ureche (1917-2005), Valeriu Cupcea (1929-1989) şi Costache Antoniu (1900-1979). Ei reprezintă trei generaţii de actori prin care teatrul şi cultura română s-au afirmat şi dezvoltat în spaţiul de la est de Prut. „Ne exprimăm gratitudinea şi recunoştinţa, doamnei Cristina Popescu, director general Romfilatelia, şi membrilor echipei de lucru şi de creaţie: Luminiţa Toncu, Mihaela Stănescu şi tuturor celor care au colaborat în acest proiect, pentru implicare, creativitate şi promptitudine. Mulţumim Romfilatelia pentru acest exemplu de preţuire şi cultivare a memoriei oamenilor de artă, celor care s-au dedicat promovării limbii şi culturii române”, a scris pe Facebook Petru Hadârcă, directorul Teatrului Mihai Eminescu din Chişinău. Absolvent al Conservatorului de Artă Dramatică din Iaşi, Costache Antoniu, a fost actorul Teatrului Naţional din Chişinău în perioada 1926-1935. Anume aici a cucerit admiraţia publicului realizând roluri memorabile. Înainte de a deveni celebru pe scena Naţionalului de la Bucureşti în rolul Cetăţeanului turmentat din Scrisoarea pierdută de Caragiale, Costache Antoniu a fost ovaţionat în acest rol mai multe stagiuni la rând de publicul de la Chişinău, care îl adora şi venea la spectacolele în care era distribuit. Talentul său a strălucit apoi timp de mai multe decenii pe scena Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Distins cu titlul de Artist al Poporului, în perioada 1955-1970 a fost rector al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Absolvent al Conservatorului „Unirea” din Chişinău în 1938, discipol al celebrei actriţe Maria Cosmacevscaia (societară clasa I-a a Teatrului Naţional din Chişinău), Eugeniu Ureche s-a angajat, în anul 1940, împreună cu alţi opt actori de la fostul Teatru Naţional din Chişinău, la Teatrul Sovietic Muzical-dramatic moldovenesc din Chişinău. În 1950 a fost distins cu Premiul Stalin, în 1952 a montat pe scena Teatrului moldovenesc din Chişinău, O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, în care l-a interpretat pe Cetăţeanul turmentat. Prin rolurile sale, realizarea lor conceptuală, prin rostirea românească, prin tehnicile interpretative asumate conştient, prin opţiunea pentru un anumit repertoriu în recitalurile de poezie, Eugeniu Ureche a întruchipat continuitatea tradiţiei artei teatrale româneşti pe scena teatrului moldovenesc sovietic de la Chişinău. Prin arta sa interpretativă a contribuit la păstrarea, dezvoltarea şi difuzarea imaginilor şi bunurilor imateriale care au asigurat identificarea etnică şi culturală a românilor de la est de Prut, iar cultura română a avut continuitate în acest spaţiu inclusiv graţie activităţii de creaţie a lui Eugeniu Ureche. Absolvent al Şcolii de Artă Teatrală din Leningrad (şcoală pe care o absolvise şi Maria Cosmacevscaia, înainte de revoluţia din 1917, atunci când oraşul se numea Sankt-Petersburg) Valeriu Cupcea a fost actorul şi regizorul preocupat de rostirea şi cultivarea limbii române (numită pe atunci moldovenească). El a adus în luminile rampei mai multe personaje şi texte din autori români printre care Eminescu de Mircea Ştefănescu (1966), Tache Ianche şi Cadâr de Victor Ion Popa (1960), mai multe piese de Vasile Alecsandri: Fântâna Blanduziei (1967), Iaşii în carnaval (1969), Două fete şi-o neneacă (1971), Sânzeana şi Pepelea (1982). A rămas un nume de legendă în memoria publicului prin interpretarea rolului lui Eminescu în spectacolul omonim de Ştefănescu, care a avut un impact puternic în procesul de identificare culturală şi naţională. Articolul Un secol de teatru românesc la Chişinău apare prima dată în InfoPrut.
22:50
Maia Sandu a discutat cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Steven Mark Fisher, despre decizia autorităților de la Londra de a restitui Republicii Moldova fondurile reținute de pe conturile bancare ale lui Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat, în sumă de aproximativ 11,26 milioane de lei. „Este prima recuperare de mijloace extrase anterior din țară și care vor reveni acasă, ceea ce confirmă necesitatea de a conlucra în continuare cu Guvernul britanic, precum și cu guvernele altor state, așa încât să putem recupera pentru cetățenii noștri banii câștigați ilegal în Republica Moldova, dar folosiți în alte țări”, a subliniat Maia Sandu. Ambasadorul britanic a exprimat susținerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru procesele democratice și consolidarea instituțiilor din Republica Moldova, se mai arată într-un comunicat al președinției. Guvernul britanic a anunțat că intenționează să restituie Republicii Moldova suma de peste 456.000 de lire sterline, dobândită ilegal de către Luca Filat și recuperată de Agenția Națională de Combatere a Criminalității Organizate din Regatul Unit. „Această decizie și întoarcerea în R. Moldova a bunurilor cetățeanului Luca Filat obținute pe căi nelegale, va servi drept avertisment clar pentru oricine ar căuta să investească sau să păstreze averea ilicită în Marea Britanie”, se arăta într-o declarație anterioară a Ambasadorului britanic, Steven Fisher. În vederea repatrierii banilor, Ambasada Britanică a purtat discuții cu echipa de consilieri a președintei Maia Sandu, precum și cu prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, menționând că este gată să colaboreze cu autoritățile de la Chișinău pentru a stabili modul în care acești bani ar putea fi folosiți cel mai bine în interesul cetățenilor R. Moldova. Articolul Maia Sandu, despre decizia Londrei de a restitui R. Moldova banii reținuți de pe conturile bancare ale fiului lui Filat: Este prima recuperare apare prima dată în InfoPrut.
22:40
Ion Sturza, fostul premier de la Chișinău, a criticat dur, printr-o adresare în limba rusă, medicii din UTA Găgăuzia, care au refuzat vaccinul AstraZeneca donat de România. La scurt timp, bașcanul Irina Vlah a venit cu o reacție în acest sens, subliniind că democrația presupune și respect pentru alegerile altora. După ce marți, 2 februarie 2021, administrațiile spitalelor din Comrat şi Ceadîr-Lunga, UTA Găgăuzia, au anunțat Agenția Națională pentru Sănătate Publică că refuză să-și administreze vaccinul donat de România, fostul premier Ion Sturza le-a transmis un mesaj găgăuzilor. „Dragi găgăuzi, am să fiu sincer cu voi, demersul medicilor din autonomie privind refuzul de vaccinare cu preparatul AstraZeneca vă scoate din limitele lumii civilizate. Însuși, extazul unor ticăloși propagandiști din PSRM și a discipolilor lor din presă vorbește de la sine. Lor nu le pasă că este vorba de viață și de moarte! Important să le facă pe plac sponsorilor. Refuzați atunci tot ce este din Occident – medicamente, haine, hrană, mașini. Refuzați ce vine din România – investiții în grădinițe, școli, infrastructură. Refuzați studiile sau odihna peste hotare. Despre ce să mai vorbim, refuzați totul. Însă noi vom alege altă cale. Sunt convins că și copiii voștri vor alege altă cale. Uite așa stă treaba, dragii mei. Sănătate tuturor”, a punctat Ion Strurza într-un mesaj în limba rusă. Totodată, sursa a mai adăugat că este sigur că vaccinul rusesc este eficient și că așteaptă cu nerăbdare să fie înregistrat de OMS și de autoritățile naționale. „Însă, de asemenea, sunt sigur că utilizarea vaccinului drept armă politică (la fel ca și gazul, dreptul la export și emigrare) este inumană, indiferent de cel de la care vine”, a mai concluzionat fostul premier de la Chișinău. La rândul său, Irina Vlah, bașcanul UTA Găgăuzia, a sărit în apărarea medicilor din autonomie și a calificat mesajul fostului prim-ministru drept „dezechilibrat și atacator”. „Păcat, stimate domn. Păcat că vă credeți superior nouă, găgăuzilor. Păcat că locuind într-un stat democratic, nu ați reușit să învățați ce înseamnă democrația. Democrația înseamnă mai întâi de toate respect necondiționat al dreptului altor oameni la părere și la alegere. Nimeni nu poate ataca părerea și alegerea medicilor găgăuzi. În democrație poate fi folosită numai calea convingerii. Păcat că nu observați că, în toată lumea, inclusiv în cea mai civilizată parte precum este Uniunea Europeană, sunt mulți oameni care refuză vaccinarea și nimeni nu-i atacă. Autoritățile încearcă să-i convingă. Păcat că nu ați venit cu un apel la sursele media să fie mai atente când difuzează informații neverificate despre vaccinuri, astfel trezind îndoieli în sufletele oamenilor. În cele din urmă vă recomand să vă gândiți la o fraza spusă de Barack Obama despre democrație: „Democrația înseamnă compromis chiar și atunci când ai 100% dreptate." Și vă mai propun o frază a lui Nicolae Iorga despre omenie: „Sunt succese care te înjosesc, și sunt înfrângeri care te înalță”, a răspuns bașcanul UTA Găgăuzia în limba română. Amintim că vaccinul AstraZeneca a fost inclus în lista de utilizare în urgențe a Organizației Mondiale a Sănătății și a fost autorizat spre administrare de către Agenția Europeană a Medicamentului, fiind utilizat în peste 50 de state ale lumii. La27 februarie 2021, în Republica Moldova a ajuns și primul lot de vaccin de 21 600 de doze donat de România, care face parte din cele 200.000 de doze promise la sfârșitul anului trecut de președintele Klaus Iohannis. Articolul ,,Săgeți” pe ruta Chișinău-Comrat lansate pe tema vaccinului primit din România apare prima dată în InfoPrut.
22:30
Republica Moldoa menține închise cluburile de noapte și cinematografele și dispune organizarea desfăşurării la distanţă a procesului educaţional în cadrul instituţiilor de învăţământ, acestea fiind doar câteva dintre măsurile menite să reducă creșterea numărului de infectări cu noul coronavirus în rândurile populației. Potrivit Ambasadei României în Republica Moldova, este interzisă aflarea în locurile publice în grupuri mai mari de 3 persoane, iar respectarea distanței fizice de 1 metru este obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice. De asemenea, persoanele în vârstă de peste 63 de ani nu pot ieși în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă, cu excepția: deplasărilor în interes de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfăşurată la distanţă; deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare; deplasarea pentru asistenţă medicală, ce nu poate fi amânată; deplasarea pentru alte motive justificate şi care nu poate fi amânată; Este interzisă aflarea pe terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracții și zone de agrement, precum și activitatea cluburilor de noapte ce se referă la activitatea discotecilor şi a ringurilor de dans, indiferent de denumirea de firmă a unității comerciale. Totodată, autoritățile de la Chișinău anunță stoparea desfășurării activităților, cu prezența spectatorilor, în incinta cinematografelor și desfășurarea activităților de deservire în unitățile de administrație publică, precum și în unitățile de alimentație publică amplasate în punctele de comercializare a produselor petroliere, centre comerciale, aeroporturi, porturi internaționale și în punctele internaționale de trecere a frontierei de stat, în intervalul orelor 22,00-07,00, cu excepția comercializării produselor alimentare la pachet, prin unitățile de alimentație publică de orice tip, cu excluderea posibilității de consumare a acestora în incinta/ teritoriul unității. De asemenea, începând cu 17 februarie 2021, se limitează activitatea centrelor comerciale la nivel național în zilele de sâmbătă și duminică, cu asigurarea funcționării în regim normal a unităților de comercializare a produselor alimentare și a produselor farmaceutice, amplasate în incinta acestora. Pe de altă parte, se permite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane. Întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție. Se permite organizarea şi desfășurarea evenimentelor festive, cu caracter unic, în unitățile de alimentație publică, cu participarea unui număr mai mic de 20 de persoane. Totodată, autoritățile suspendă desfășurarea activităților cu prezența spectatorilor, în incinta instituțiilor teatral-concertistice şi a caselor de cultură, iar din 27 februarie se suspendă desfășurarea olimpiadelor școlare la disciplinele de studiu, cu prezența fizică a persoanelor. Articolul Republica Moldova prelungește starea de alertă. Care sunt principalele restricții apare prima dată în InfoPrut.
21:50
Ambasada României în Republica Moldova informează că au fost introduse noi condiții privind intrarea în Republica Moldova, aplicabile pe toată durată stării de urgență în sănătate publică. Astfel, se instituie obligația prezentării, începând cu 5 martie 2021, la trecerea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova, a rezultatului testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de intrare. Confirmarea testului negativ la coronavirus trebuie să fie prezentată într-una din limbile română, engleză sau rusă. Excepție de la prezentarea testului fac următoarele categorii de persoane: conducătorii auto şi personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă şi a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, echipajele şi personalul de deservire ale aeronavelor/navelor şi brigăzile şi personalul de deservire ale garniturilor de tren; persoanele care călătoresc în străinătate în interes profesional şi la revenire în Republica Moldova prezintă confirmarea delegării în străinătate din numele persoanei juridice rezidente în Republica Moldova şi contractul încheiat cu agentul economic din străinătate sau ordin de delegare emis de instituţiile publice ale Republicii Moldova; lucrătorii transfontalieri care intră în Republica Moldova din România sau Ucraina, precum şi cei din Republica Moldova, angajaţi ai agenţilor economici din ţările menţionate, care fac dovada raporturilor contractuale cu agenţii economici respectivi; persoanele în tranzit; persoanele care deţin un act confirmativ de administrare a vaccinului anti COVID-19. Ambasada României în Republica Moldova amintește că a fost prelungită, până la 15 aprilie 2021, starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 45 din 15 februarie 2021. De asemenea, se permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor care vin din ţările clasificate ca zonă verde, cu respectarea noilor condiții privind prezentarea testului negativ RT-PCR, fără a completa fișa epidemiologică și fără a respecta regimul de autoizolare. Se interzice intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor care vin din ţările clasificate ca zonă roşie, cu următoarele excepţii: membri de familie ai cetăţenilor Republicii Moldova; persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţi; persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document confirmativ, care include invitaţia şi/sau contractul încheiat cu o persoană juridică rezidentă în Republica Moldova; elevii/ studenții, care urmează să susțină examene, care merg la studii în unităţi/ instituţii de învăţământ pe teritoriul Republicii Moldova sau peste hotare, sau care se deplasează pentru activităţi legate de finalizarea/ organizarea/ desfăşurarea studiilor, cu prezentarea documentelor confirmative. Excepţia se aplică şi pentru reprezentantul legal sau însoţitorul desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal; membrii familiilor cetăţenilor străini care au permis de şedere în Republica Moldova; persoanele care activează în calitate de cadre didactice în Republica Moldova; posesorii paşapoartelor diplomatice, de serviciu, oficiale şi speciale şi altele asimilate acestora, precum şi titularii documentelor de călătorie tip Laissez-Passer eliberate de către Organizaţia Naţiunilor Unite, inclusiv membrii familiilor personalului misiunilor diplomatice şi consulare şi organizaţiilor/ misiunilor internaţionale acreditate în Republica Moldova şi/ sau personalul implicat în asigurarea ajutorului umanitar; persoane în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare. Itinerarul tranzitării va fi stabilit de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră; persoane care călătoresc din motive de sănătate şi umanitare, inclusiv însoţitorul, după caz (cu prezentarea documentelor confirmative); lucrătorii transfrontalieri care intră în regim de mic trafic în Republica Moldova din România sau Ucraina, care fac dovada raporturilor contractuale cu agenţi economici din Republica Moldova; conducătorii auto şi personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, ai mijloacelor de transport-persoane contra-cost, care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, echipajele şi personalul de deservire ale aeronavelor/ navelor, precum şi brigăzile şi personalul de deservire ale garniturilor de tren; jurnaliști străini, acreditați în calitate de corespondenți permanenți în Republica Moldova de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene; persoanele care sunt citate de instanțele de judecată/ organele de drept din Republica Moldova, precum și reprezentanții lor legali, aspect dovedit prin documente confirmative în acest sens; persoanele care călătoresc în scopul perfectării documentelor emise de instituțiile publice din Republica Moldova, dovedit prin documente confirmative în acest sens (programări, invitații etc.); persoanele care dețin un act confirmativ de administrare a vaccinului anti COVID-19. Republica Moldova a înregistrat până în prezent 189.397 de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 168.143 au fost tratate și vindecate și 4.026 au decedat. Articolul Ambasada României la Chişinău, precizări privind regimul de intrare în R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
21:20
Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a R. Moldova a aprobat, marți, 2 martie 2021, hotărârea privind certificarea provizorie a SRL „Vestmoldtransgaz”, operator al sistemului de transport al gazelor naturale care deține gazoductul „Iași-Ungheni-Chișinău”. În cadrul procedurii de certificare, care este una definitorie pentru Pachetul Energetic III, Agenția a examinat respectarea de către operatorul sistemului de transport a condițiilor prevăzute de Legea nr. 108/27.05.2016 cu privire la gazele naturale, care transpune Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale şi de abrogare a Directivei 2003/55/CE. Obiectivul de bază a respectivei proceduri constă în asigurarea condițiilor de neadmitere din partea operatorului sistemului de transport a unui comportament discriminatoriu între utilizatorii de sistem sau categoriile de utilizatori de sistem, evitând, în special, discriminarea în favoarea întreprinderilor înrudite. În următoarele zile, ANRE urmează să notifice Secretariatul Comunităţii Energetice despre hotărârea privind certificarea provizorie a operatorului sistemului de transport şi să prezinte acestuia documente şi informaţii pertinente în acest sens. Ulterior, în termen de 4 luni de la primirea notificării, Secretariatul Comunităţii Energetice va examina și va prezenta Agenţiei avizul său cu privire la îndeplinirea de către operatorul sistemului de transport a condiţiilor de certificare, urmând ca decizia finală să fie publicată în Monitorul Oficial. După adoptarea deciziei finale de către ANRE, SRL „Vestmoldtransgaz” va fi primul operator certificat al sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova. Acest proces asigură diversificarea căilor de aprovizionare cu gaze naturale din surse alternative și, totodată, contribuie esențial la întărirea securității energetice a statului. Certificarea este o procedură în cadrul căreia se examinează respectarea de către operatorul sistemului de transport a cerinţelor privind separarea şi independenţa acestuia, precum şi a altor cerinţe relevante impuse operatorului sistemului de transport prin Legea cu privire la gazele naturale, şi care constituie o precondiţie pentru desemnarea prin licenţiere a operatorului sistemului de transport. Articolul Compania care deține gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, pas spre certificare apare prima dată în InfoPrut.
21:00
Ministerul Educației de la Chișinău a anunțat că va prelungi vacanța de primăvară în învățământul primar, gimnazial, și liceal cu încă șapte zile. Ceea ce însemnă că elevii nu vor frecventa orele în perioada 5-14 martie 2021.  Decizia respectivă a fost luată în scopul prevenirii răspândirii epidemiei virusului COVID-19 și asigurării securității protecției vieții și sănătății elevilor și angajaților din sistemul educațional. Potrivit Ministerului Educației de la Chișinău, recuperarea orelor se va efectua cu prezența fizică a elevilor conform unui grafic individual stabilit de administrația fiecărei instituții de învățământ. Totodată, sursa a atenționat conducătorii instituțiilor de învățământ publice și private cu privire la stabilirea, în perioada vacanței de primăvară a unui regim flexibil sau special de lucru, cu atragerea la serviciu a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituției și a personalului activitatea căruia necesită prezența obligatorie la serviciu. Pentru personalul activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie în instituția de învățământ va fi realizată munca la distanță. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova a mai recomandat ca diriginții de clasă în parteneriat cu familiile elevilor să monitorizeze locul aflării copiilor pe parcursul vacanței de primăvară. Subliniem că, în mod normal, elevii ar fi trebuit să aibă vacanță doar câteva zile, în perioada 05-08 martie 2021. Articolul Ministerul Educației de la Chișinău prelungește vacanța de primăvară a elevilor apare prima dată în InfoPrut.
15:20
În Republica Moldova și România a fost demarată o amplă intervenție transfrontalieră pentru sănătatea mamelor adolescente și prevenirea maternității timpurii. Proiectul este organizat cu sprijinul organizației Salvați Copiii România, al Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova, precum și al unei companii farmaceutice americane. Proiectul se va desfășura timp de trei ani, între 2021 și 2024, având un buget de 1,4 milioane de dolari și țintește un număr de 6.300 de beneficiari, inclusiv adolescentele însărcinate sau cu risc de sarcini nedorite, mame minore din localitățile cele mai sărace din România și Republica Moldova. Printre obiective se numără îmbunătățirea stării de sănătate în timpul sarcinii pentru 300 de adolescente din Republica Moldova și 1.500 din România, precum și reducerea numărului de sarcini nedorite, prin consiliere și educație, pentru 4.500 de adolescente din zone rurale defavorizate, dintre care 1.000 – din Republica Moldova. Situația în Republica Moldova este dramatică, atenționează organizatorii, riscul de deces al copiilor sub un an fiind de două ori mai mare față de media UE (8,7 decese la 1.000 de născuți vii), iar una dintre cauze este incidența crescută a nașterilor în rândul mamelor adolescente. În 2019, în Republica Moldova s-au născut aproape 2.000 de copii din mame cu vârsta sub 20 de ani, conform datelor provizorii furnizate de Biroul Național de Statistică.   Articolul Campanie în România și Republica Moldova pentru sănătatea mamelor și prevenirea maternității timpurii apare prima dată în InfoPrut.
13:30
Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași și Liceul Teoretic „Costache Negruzzi” din Chișinău au organizat online „Șezătoarea Mărțișorului”, prin care elevii au împărtășit obiceiuri de pe ambele maluri ale Prutului referitoare la această frumoasă tradiție românească, transmite basilica.ro. Elevii ieșeni au povestit ce au aflat de la părinții și bunicii lor: mărțișoarele erau pe vremuri confecționate acasă, prin împletirea celor două fire de mătase, alb și roșu, care la capete aveau „cănăfiori”. Totul era făcut cu multă migală și măiestrie de mâinile harnice ale fetelor din familie. Când mărțișoarele erau gata, erau prinse în foi de caiet cu niște ace și oferite celor dragi. De obicei, de 1 Martie primeau mărțișoare băieții, care se întreceau în numărul mare de mărțișoare agățate la pieptul lor de către fete și își notau cu atenție numele dăruitoarelor, cărora le aduceau de 8 Martie ceva dulce sau o floare. Și acum, în liceul ieșean, băieții primesc mărțișoare de la fete și fetele primesc ghiocei de 8 Martie. Elevii din Chișinău au prezentat mărțișorul basarabean: împletit dintr-un fir alb și unul roșu, el se oferă împreună cu un ghiocel, simbol al primăverii și al dragostei. Mărțișorul este purtat în piept întreaga lună martie, apoi se leagă de ramurile unui pom fructifer, în speranța că roadele lui vor fi bogate și vor aduce belșug în casele oamenilor. La începutul lunii aprilie, în cele mai multe sate din Basarabia, pomii sunt împodobiți cu mărțișoare. În fiecare an are loc Festivalul Mărțișorului, inițiat la 1 martie 1967 la Chișinău. În Basarabia, mărțișoarele se confecționează prin diverse metode: sunt cusute pe etamină, tricotate sau confecționate din hârtie creponată. Se oferă în primul rând membrilor familiei, apoi și colegilor de la școală. Elevii basarabeni confecționează mărțișoare și le oferă copiilor de la casa de copii, pentru că ei nu au persoane apropiate care să le ofere mărțișoare. Sunt obișnuiți astfel de mici să facă și acte de caritate. La finalul acțiunii, elevii și-au transmis felicitări și mărțișoare virtuale și și-au exprimat speranța că vor continua activitățile comune. „A fost foarte interesant să ne întâlnim și să vorbim între noi și sper să ne ajute această întâlnire și pe viitor, ca în continuare să avem o relație de durată”, a declarat Victor, elev la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași. Acțiunea a fost coordonată de profesoarele Floricica Morariu, Ines Crețu și Simona Iuscinschi din Iași și de profesoarele Angela Ababei și Ecaterina Alexandru din Chișinău. Articolul Elevi din Iași și Chișinău, împreună la Șezătoarea Mărțișorului apare prima dată în InfoPrut.
13:30
Gimnaziul din Crasna, regiunea Cernăuți, a obținut recent un nou statut, devenind liceu, prin decizia Consiliului Local din comună. Instituția va purta numele lui Alexandru Ilschi, boierul care a construit Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, scrie BucPress. Una dintre cele mai mari școli cu predare în limba română din regiunea Cernăuți se află în comuna Crasna. Aici s-au născut și au învățat reprezentanți de vază ai comunității românești din nordul Bucovinei – Ilie Motrescu, Maria Iliuț, Ana Gherman. Prin Crasna a trecut în drumul său spre Putna și marele poet al neamului românesc Mihai Eminescu. Recent, Gimnaziul din localitate, prin decizia Consiliului local Crasna a obținut un nou stat, devenind Liceu. De asemenea, acest așezământ va purta numele lui Alexandru Ilschi. „Alexandru Ilschi a fost un boier care a trăit prin anii 1800 și o parte a Crasnei a fost dirijată de acest boier. Pentru noi este o personalitate, în numele lui este numită și comuna noastră, ne-am amintit de el și ne-am dorit ca liceul să-i poarte numele, pentru că datorită lui s-au păstrat tradițiile, limba, el a fost cel care ne-a organizat biserica veche și care a fost construită la comanda lui”, a declarat directorul liceului, Larisa Bruja. Crasna are o populație de 9,122 locuitori, dintre care majoritatea sunt români. Orașul s-a format în 1968 prin unirea vechilor localități interbelice Crasna Ilschi și Crasna Putnei. Articolul „Upgrade” pentru un gimnaziu românesc din regiunea Cernăuți. Localitatea prin care a trecut și Mihai Eminescu are acum liceu apare prima dată în InfoPrut.
12:50
Ana Guțu, fost secretar de stat al Departamentului pentru relația cu Republica Moldova, se arată indignată că unii medicii din UTA Găgăuzia refuză vaccinul AstraZeneca, donat de România, în condițiile în care zilnic mai mulți oameni mor din cauza coronavirusului. „Medicii găgăuzi refuză (în limba rusă, desigur) să fie vaccinați cu vaccinul AstraZeneca, probabil, pe motiv politic, deoarece vine din Vest (lotul de vaccinuri donat de România). E penibil acest război geopolitic al vaccinurilor in condițiile când mor oameni de Covid, inclusiv medici, iar rata îmbolnăvirilor crește exponențial. Stimați medici găgăuzi, chiar așa? Rușine! Poate returnează autonimia găgăuză toate investițiile, ajutoarele venite din UE, inclusiv din România (drumuri, spitale, scoli, inițiative antreprenoriale etc. )? Vă fi un gest superlativ de a le face pe plac patronilor politici locali și celor din estul rusesc”, a subliniat Ana Guțu. Reacția vine după ce două spitale din UTA Găgăuzia au anunțat Agenția Națională pentru Sănătate Publică că refuză se vaccineze cu vaccinul donat de România. „Administrația spitalului raional din Comrat vă informează că în acest moment, în centrul COVID și în secția de Terapie Intensivă nu există lucrători medicali care ar dori să se vaccineze cu AstraZeneca. Vă rugăm să nu trimiteți vaccin în această instituție. În cazul în care vor apărea doritori, instituția va transmite în adresa dvs. o solicitare în acest sens”, se arată în scrisoarea directorului Spitalului din Comrat, Nina Railean către sefului ANSP, Vasile Gustiuc. Totodată și administrația spitalului din Ceadâr-Lunga, „a adus la cunoștința ANSP-ului că personalul medical din această instituție refuză să-și administreze vaccinul AstraZeneca”. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății de la Chișinău, medicii au dreptul de a refuza să se vaccineze. Amintim că la 27 februarie 2021, în Republica Moldova a ajuns și prima donație de 21.600 de doze din partea României, care face parte din cele 200.000 de doze promise la sfârșitul anului trecut de președintele Klaus Iohannis. Vaccinul AstraZeneca a fost inclus în lista de utilizare în urgențe a Organizației Mondiale a Sănătății și a fost autorizat spre administrare de către Agenția Europeană a Medicamentului, fiind utilizat în peste 50 de state ale lumii. Articolul Vaccinul geopolitic: Găgăuzii refuză AstraZeneca donat de România apare prima dată în InfoPrut.
12:10
Elevii Liceului „Alexandru Ilschi” din Crasna, regiunea Cernăuți, au participat la un atelier de confecționare de mărțișoare, simboluri ale primăverii. Pe lângă muncă, aceștia și-au acompaniat activitatea cu recitare de versuri în limba română și au rememorat obiceiuri strămoșești din această perioadă. Copiii de la liceul românesc din Crasna au venit cu drag la un atelier de confecționat mărțișoare. Profesorii le-au povestit copiilor despre tradițiile și obiceiurile de la sat legate de sărbătoarea Mărţişorului și i-au învățat să confecţioneze aceste simboluri ale primăverii, informează BucPress TV Cernăuți. Copiii au făcut mărțișoare din hârtie, dar și din aţă sau mărgele, pe care apoi le-au dăruit celor dragi. „Cum spunea bunica, la noi la Crasna mărțișorul se poartă o lună de zile și apoi se agață pe un copac roditor, ca să avem roade bogate tot anul”, a explicat o elevă, un alt coleg adăugând că „sărbătoarea Mărțișorului este foarte frumoasă. Culoarea roșie simbolizează sângele viteazului, iar cea albă, ghiocelul”. Prin aceste ateliere, profesorii liceului din Crasna încearcă să păstreze vii tradițiile românești din acest teritoriu istoric locuit neîntrerupt de români. „În școală printre colegi merge ca o întrecere, cine are cel mai frumos mărțișor. Prin aceasta ne străduim ca acest obicei să-l continuăm, să nu dispară”, a subliniat o profesoară din cadrul liceului, Elena Motrescu. Crasna este un oraș în raionul Storojineț din regiunea Cernăuți. Face parte din nordul regiunii istorice Bucovina. Orașul este situat la o altitudine de 409 metri, într-o zonă împădurită, în partea de sud a actualului raion Storojineț, la o distanță de 8 km de granița Ucrainei cu România. Crasna are o populație de 9,122 locuitori, dintre care majoritatea sunt români. Orașul s-a format în 1968 prin unirea vechilor localități interbelice Crasna Ilschi și Crasna Putnei. Articolul Elevi din Cernăuți, de Mărțișor: „La noi se poartă o lună și apoi se agață pe un copac, ca să avem roadă tot anul” apare prima dată în InfoPrut.
11:30
Agenți economici, persoane fizice și publice, notari, dar și alți intermediari din Republica Moldova și România ar face parte dintr-o schemă de corupere și trafic de influență, prin care mai mulți cetățeni ar fi fost ajutați să obțină diverse servicii pentru redobândirea cetățeniei române, contra cost. Printre aceste servicii se numără urgentarea eliberării actelor de identitate şi de stare civilă, a certificatelor de naștere, perfectarea unor procuri pe numele unor terți etc., iar sumele pretinse în acest sens variau între 50 și 5000 de euro. Potrivit datelor anchetei, bănuiţii ar fi folosit diferite platforme pentru a a-şi realiza acţiunile lor pretins ilegale. Este vorba despre site-urile programare.md, interdoc.info sau documente.md, platforme specializate în facilitarea procedurilor de perfectare a documentelor şi de programări la diferite instituţii publice. Utilizând aceste pagini electronice, membrii schemei puteau să întreprindă, în complicitate cu persoane afiliate acestor platforme, acţiuni de manipulare a informaţiei, cum ar fi programarea în afara rândului, depunerea jurământului în lipsa persoanei (pe timp de pandemie),  obţinerea unor certificate în termeni restrânşi etc. Toate aceste acţiuni au generat venituri ilicite pentru membrii schemei, dat fiind faptul că toate serviciile erau acordate contra unor sume suplimentare taxelor legale. Marţi, ofiţerii CNA şi procurorii au operat percheziţii la domiciliile şi la birourile unor persoane vizate în schemă, iar trei dintre acestea au fost escortate la CNA şi reţinute pentru 72 de ore. Este vorba despre persoane care gestionează activitatea unor companii din Republica Moldova, specializate în asistenţă pentru perfectarea diferitor tipuri de acte. Pe numele celor trei au fost deschise mai multe cauze penale pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă până la 10 ani de închisoare. Cercetările în acest caz sunt în desfăşurare. Articolul Intermediari pentru redobândirea cetățeniei române contra cost, urmăriți penal apare prima dată în InfoPrut.
10:40
Judeţul Bălţi a fost primul din Basarabia care s-a pronunţat, pe 3 martie 1918, în favoarea unirii Basarabiei cu România. Astăzi, la 103 ani de atunci, redăm textul integral al moțiunii prin care se cerea Sfatului Ţării votarea necondiționată a Unirii Basarabiei cu România. ,,În ziua de 3 martie, ceasurile de dimineaţă, 20 reprezentanţi ţărani din Zemstva ţinutală (consiliu judeţean) a ţinutului Bălţi a prezentat la birou în numele reprezentanţilor din tot ţinutul următoarea “moţiune” sau dorinţă scrisă: Noi, mai jos iscăliţii ai Zemstvei ţinutului Bălţi, cu cinste vă rugăm să aveţi bunătatea ca, înainte de a intra în rânduiala zilei hotărâte pentru adunarea de astăzi a zemstvei, să puneţi la glăsuire dorinţa noastră arătată mai la vale, de a ne uni cu ţara noastră mama România. Ştiind prea bine că acum o sută şi şase ani am fost furaţi cu de-a sila de la sânul dulce al mamei noastre scumpe cu care am făcut un trup şi un suflet; Ştiind prea bine că în vremurile acestea grele, când după ce ne va izbăvi Dumnezeu de tirania rusească, care ne-a apăsat, batjocorit şi întunecat atât amar de vreme, era să ne prăpădim în focul anarhiei bolşevice, iar România ne-a dat ajutor frăţesc în zile de grea primejdie, curăţindu-ne ţara de duşmani, dându-ne scutul, liniştea şi rânduiala pierdută; Ştiind prea bine că singuri sîntem şi prea puţini şi prea neputincioşi, pentru a ne putea ocârmui şi apăra singuri, fără a cădea din nou sub alt jug străin, care să ne facă iarăşi robi; HOTĂRÂM în numele ţinutului nostru Bălţi să ne unim din nou cu scumpa noastră ţară-mamă: România, voind să împărţim cu ea frăţeşte tot norocul şi nevoile noastre viitoare ca şi în vremurile Moldovei lui Ştefan cel Mare. Această hotărâre nestrămutată şi sfântă a noastră rugăm să fie trimisă fără întârziere Sfatului Ţării din Chişinău, pentru ca acesta, ascultând glasul nostru, să hotărască în grabă în numele întregii ţări: sfânta, mântuitoarea, mult dorita şi veşnica noastră Unire cu ţara noastră mamă România, în care ne punem nădejdea, căci ca bună mamă ne va garanta frăţie deplină şi drepturile căpătate de norod prin revoluţia din 1917. Bălţi, în 3 Faur 1918. Urmează semnăturile.                      Preşedintele adunării Zemstvei, Costache Leancă, punând la vot, dorinţa celor douăzeci de reprezentanţi a fost aprobată în unanimitate. Şi adunarea s-a transformat într-o sărbătoare improvizată. Deputaţii au strigat urale, „Trăiască Unirea şi România Mare”. Au cântat „Pe-al nostru steag e scris Unire””.   Articolul 3 martie 1918: Bălțiul a dat startul unirii Basarabiei cu România apare prima dată în InfoPrut.
2 martie 2021
22:40
Iurie Reniță, deputat în Parlamentul de la Chișinău, a venit cu o reacție dură după ce Igor Dodon, liderul PSRM, și-a exprimat astăzi recunoștința față de misiunea de pacificare din regiunea transnistreană. Astfel, potrivit parlamentarului, „bufonul politic și scula docilă a Moscovei”, cel mai antinațional președinte pe care l-a avut vreo dată Republica Moldova, Igor Dodon, recidivează. „Pentru acest individ este mult mai important elogierea așa-numiților “pacificatori ruși” decât viața și sacrificiul combatanților noștri, care au căzut pe câmpul de luptă în războiul ruso-moldovenesc din 1992. Pentru acest kuliokar (pungaș) de profesie nu există adevărul despre războiul ruso-moldovenesc, în care Armata a 14-cea a Federației Ruse a atacat Republica Moldova, iar bravii noștri combatanți au aparat cu eroism Independența și integritatea teritorială a statului nostru. Pentru Dodon nu există adevărul incontestabil că atât Armata a 14-cea a Federației Ruse (actualmente GOTR) cât și așa-numiții “pacificatori ruși” au creat și consolidat regimul separatist de la Tiraspol. Fără implicarea lor directă - militară și financiară – această structura separatistă de la Tiraspol n-ar fi existat și supraviețuit până în prezent. Pentru acest măscărici politic este prioritar să depună flori (împreună cu așa-numitul “prezident” al Transnistriei, Krasnoselski), la monumentul cazacilor și gardiștilor, care au luptat împotriva Republicii Moldova, deoarece acestea au fost indicațiile Moscovei”, a punctat Iurie Reniță. În context, deputatul de la Chișinău a mai subliniat că în „această zi de Comemorare a eroilor noștri și de Recunoștință pentru sacrificiul lor e necesar să-i cunoaștem în față și pe cei care elogiază armata rusă de ocupație, pe “pacificatorii” lor, pe cazacii și pe gardiștii lor, iar Igor Dodon și PSRM-ul lui (al Moscovei) se află în avangarda acestei trădări și rușini naționale”. Amintim că astăzi, când s-au împlinit 29 de ani de la începutul războiului moldo-rus de pe Nistru, Igor Dodon a declarat că „suntem recunoscători forţelor de menţinere a păcii, care asigură pacea şi liniştea pe malurile Nistrului”. Articolul Reacție după elogiul lui Dodon la adresa armatei ruse de ocupație: „Bufon politic și scula docilă a Moscovei” apare prima dată în InfoPrut.
22:10
Alexei Koşelev a devenit primul jucător basarabean de fotbal care va evolua în campionatul Japoniei. Portarul în vârstă de 27 ani a ajuns la o înţelegere cu gruparea Jubilo Iwata, din Liga secundă J2, anunță TVR Moldova. „Sunt foarte încântat că am ocazia să mă alătur familiei unui club minunat ca Jubilo Iwata. Îmi doresc să ajut echipa să promoveze în liga superioară. Aştept cu nerăbdare să joc cât mai curând posibil pe stadionul Yamaha, care va fi casa mea”, a declarat Alexei pentru site-ul grupării nipone. Jubilo Iwata a început cu înfrângere, 0-1 cu FC Ryukyu, noul sezon fotbalistic în Japonia. Echipa antrenată de Masakazu Suzuki ocupă locul 18 printre 22 de formaţii. În ultimii doi ani şi jumătate, Alexei Koşelev a apărat porţile echipei olandeze Fortuna Sittard, pentru care a jucat în 71 de meciuri. Chiar dacă mai avea contract până la sfârşitul sezonului, el a decis să se despartă de Fortuna în această iarnă. Alexei Koşelev a fost ales de suporterii echipei Fortuna cel mai bun jucător al sezonului în 2019 şi 2020. De-a lungul carierei, Alexei Koşelev a mai jucat pentru echipele Găgăuzia Comrat, Dacia-2 Buiucani Chişinău, Real Succes Chişinău, Sfîntul Gheorghe Suruceni, Saxan Ceadîr-Lunga, FC Tiraspol, Sheriff Tiraspol (toate, R. Moldova) şi Politehnica Iaşi (România). Pentru naţionala Moldovei el a evoluat în 24 de partide. Articolul Un basarabean, primul fotbalist din R. Moldova care va evolua în campionatul Japoniei apare prima dată în InfoPrut.
22:00
Membri Asociației „Unirea-ODIP” au protestat astăzi în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, cerând retragerea armatei a 14-a de pe teritoriul Republicii Moldova.  Unioniștii au venit cu pancarte și drapele tricolor și au scandat lozinci printre care „Eroii nu mor niciodată!” „Armata rusă, afară!” și „Putin nu uita, Basarabia nu-i a ta!”. Manifestanții au spus că prin acest flashmob au vrut să marcheze cei 29 de ani de la începutul războiului moldo-rus de la Nistru. „Am venit să ne cinstim eroii. Spunem clar - scopul nostru este unul comun, noi nu mai vrem să avem armată străină pe teritoriul nostru. Dacă R. Moldova este stat independent și suveran de ce noi suntem nevoiți să acceptăm o armată străină pe teritoriul statului nostru? cică ei sunt acolo „apărători ai păcii”, nu știu care pace păzesc ei, însă dacă mergem și ne uităm acum acolo, tancurile armatei a 14-a sunt îndreptate către Chișinău”, a spus un manifestant. La rândul său, Vlad Bileţchi, președintele Asociației „Unirea-ODIP” a subliniat că în anual, în această, zi unioniștii sunt prezenți în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău, pentru că nu au uitat sacrificiul celor care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă, apărând integritatea teritorială a Republicii Moldova, tricolorul şi limba română. „Stimați reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse în R, Moldova, suntem aici pentru a vă cere un lucru de bun-simț, care ține de cumsecădenie și de respectul pe care trebuie să-l manifeste statele civilizate în secolul XXI. Dumneavoastră aveți trupe înarmate, muniții, tancuri și blindate pe teritoriul R. Moldova. La ONU, la OSCE, în Congresul SUA, pe toate căile oficiale, R. Moldova a cerut de nenumărate ori să fie retrase trupele rusești și munițiile de pe teritoriul său. În fiecare an, noi venim aici în fața dvs. și vă cerem să plecați cu armata de pe teritoriul statului nostru. Așa cum R. Moldova nu are armată pe teritoriul dvs., exact același lucru îl vrem și în sens opus”, a punctat Vlad Bilețchi. Amintim că, la 2 martie 1992, a izbucnit războiul de la Nistru, provocat de regimul separatist de la Tiraspol, susținut de Federația Rusă prin implicarea Armatei a 14-a care staționa în regiunea transnistreană. Luptele au durat câteva luni, iar la 21 iulie 1992, președinții de atunci ai R. Moldova și Federației Ruse, Mircea Snegur și Boris Elțin, au semnat o convenție de încetare a focului. Însă, după încetarea focului în războiul moldo-rus din 1992, Rusia a continuat să ofere spirjin militar regimului separatist din zona transnistreană. Totodată, trupele militare ruseşti staţionează şi astăzi pe teritoriul Republicii Moldova în pofida obligaţiilor asumate de Rusia la summit-urile OSCE din 1999 şi 2001, prin care s-a angajat să-şi retragă armata. Articolul Protest de Ziua Memoriei: Armata rusă afară! apare prima dată în InfoPrut.
21:50
O serie de asociații din România și Republica Moldova au lansat o campanie de strângere de fonduri pentru ridicarea Mănăstirii Eroilor Români de la Ţiganca, în memoria celor căzuți pentru patrie, pentru a le aduce cinstirea cuvenită, anunță TVR Moldova. Campania a fost lansată de TVR Moldova şi Radio România Chişinău, în parteneriat cu Asociatia de Dezvoltare pentru România, Asociaţia Tighina și Asociaţia Europeană de Strategii Politice „Nicolae Costin“. Există locuri unde istoria s-a scris cu sânge. Există locuri unde libertatea a luat forma sacrificiului suprem. Există locuri ce cheamă la memorie şi mântuire. Un astfel de loc este Dealul Ţiganca de pe malul Prutului, unde pământul mai păstrează urmele obuzelor ce i-au muşcat din holde în vara fierbinte a anului 1941, iar în noapte se mai aud gemetele celor care şi-au pierdut viaţa în una dintre cele mai crâncene bătălii pentru Basarabia. După decenii de tăcere, pământul a scos la iveală oasele înălbite, într-un ultim gest de chemare la memorie: cine nu-şi cinsteşte eroii, n-are viitor! După mai multe demersuri, statul român a amenajat aici un cimitir ostăşesc, cu 1200 de cruci ridicate în onoarea ostaşilor şi ofiţerilor români care s-au jertfit pentru dezrobirea Basarabiei. Locul este străjuit de bisericuţa mănăstirii aflate în construcţie: loc de închinăciune pe drumul onoarei, prima mănăstire din cadrul Episcopiei Basarabiei de Sud/ Republica Moldova/ Patriarhia Română, închinată eroilor care s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea noastră. În memoria celor căzuţi pentru Patrie, aducându-le cinstirea binecuvenită, (TVR Moldova Radio România Chişinău, în parteneriat cu Asociatia de Dezvoltare pentru România, Asociaţia Tighina, Asociaţia Europeană de Strategii Politice „Nicolae Costin“ ) lansează campania de strângere de fonduri pentru ridicarea Mănăstirii Eroilor Români de la Ţiganca. Să ne recuperăm istoria: fără memorie şi morală nu există viitor! Gestul tău contează! Articolul Campanie de strângere de fonduri pentru ridicarea Mănăstirii Eroilor Români de la Ţiganca apare prima dată în InfoPrut.
20:50
Încă 20 de troleibuze nou-achiziţionate vor circula de marți pe străzile din Chișinău. Timp de un an, municipalitatea îşi propune să cumpere 100 de troleibuze şi tot atâtea autobuze, atât noi, cât şi la mâna a doua. Primarul capitalei, Ion Ceban, a precizat că zece unităţi noi de transport sunt noi, produse în Belarus şi asamblate în atelierul de reparaţie al Regiei Transport Electric Chişinău. Celelalte zece troleibuze, de model „Skoda”, cu parcurs, au fost procurate din oraşul Riga, Letonia. Unităţile de transport vor circula pe rutele 10, 17, 13, 2, 4, 22, 21. „Pe partea de troleibuze, într-un an, un an şi jumătate, cel mai probabil, vom avea 100 de unităţi de transport. La fel vrem să se întâmple şi cu autobuzele. Este lansată licitaţia interrnaţională, repetat, pentru autobuze, cu publicarea în jurnalul Uniunii Europene. Dar examinăm şi opţiunile de atragere a diferitor altor modalităţi şi instrumente, inclusiv şi asamblarea unităţilor de transport”, a declarat Ion Ceban în cadrul evenimentului de lansare a troleibuzelor. Primarul a menţionat că şi maxi-taxi-urile au dreptul la viaţă, în cazurile în care asigură pasagerilor confort şi securitate. Dar, potrivit lui Ion Ceban, aceste condiţii în acest moment nu sunt respectate. Articolul Surpriză pe străzile din Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.