Reacțiile deputaților după discursul Maiei Sandu: „Toarnă benzină în foc” sau „Să caute o soluție pașnică”. Ce zic deputații PAS

Agora.md, 23 februarie 2021 22:20

„Toarnă benzină în foc” sau „Trebuie găsit un compromis”. Sunt reacțiile socialistului Vasile Bolea și a deputatului PDM Dumitru Diacov în cadrul emisiuni Politica la TV8, după ce președinta Maia Sandu a și-a expus poziția în privința deciziei Curției Constituționale în privința desemnării reptate a Nataliei Gavrilița la Funcția de premier. La rândul lor, deputații PAS spun că susțin poziția șefei statului.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum 2 ore
21:40
Agenția Națională a Arhivelor aduce omagiu tuturor femeilor, lansând expoziția „Căci tu înseninezi mereu…”. Spicuirile din colecțiile de fotografii ale Direcției generale Arhiva Națională prezintă chipuri ale femeilor, personalități marcante, oameni de valoare, care au activat cu dăruire în diverse domenii: pedagogie, cercetare, medicină, industrie, agricultură și în alte sfere ale vieții sociale.
Acum 4 ore
21:10
Partidul Schimbării și-a desemnat conducerea. În urma ședinței Congresului de constituire a partidului politic, în funcția de președinte al formațiunii a fost ales Ștefan Gligor, iar printre vicepreședinții partidului se numără și consilierul prezidențial în domeniul energetic, Sergiu Tofilat.
21:00
Partidul Schimbării și-a ales desemnat conducerea. În urma ședinței Congresului de constituire a Partidului Politic „Partidul Schimbării”, în funcția de președinte al formațiunii a fost ales Ștefan Gligor, iar printre vicepreședinții partidului se numără și consilierul președintei Maiei Sandu, Sergiu Tofilat.
20:40
Încă de la începutul pandemiei de coronavirus, Cehia a avut o strategie proprie în ceea ce privește abordarea situației epidemiologice. Modelul său de relaxare completă a restricțiilor a eșuat, iar acum țara înregistrează cifre record și cere sprijin extern în lupta împotriva Covid-19, scrie Digi24.
Acum 6 ore
19:10
Astăzi se împlinește un an de la începutul pandemiei de COVID-19 în Republica Moldova. Pe 7 martie 2020 era depistat pozitiv primul caz de infectare cu virusul SARS-C-V-2. Până în acest moment, avem un bilanț de 195.252 de infectări și 4.111 de decese. La fel, în acest moment avem 19.811 cazuri active, dintre care 335 de pacienți se află în stare gravă, iar alți 68 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată. Mai mult, de la începutul pandemiei, 94 de lucrători medicali și-au pierdut viața. Vezi mai jos cum s-a schimbat viața cetățenilor pe parcursul anului.
18:20
Alte 647 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, doar unul este de import din Marea Britanie. În total au fost efectuate 2.078, dintre care 1.878 primare și 200 repetate. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 195 252. Din numărul total de cazuri, 24 sunt lucrători medicali: cinci medici, asistenți medicali - 15, personal auxiliar - patru.
18:10
„Fii în siguranță! COVID-19 nu a dispărut”, este mesajul audio adresat populației Republicii Moldova. Astfel, Grupul Național de Comunicare COVID -19, Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne și instituțiile din subordine au lansat un mesaj audio adresat populației în cadrul campaniei naționale de informare și responsabilizare.
17:20
O petiție online adună semnături pentru a cere Ministerului Educației introducerea unui curs obligatoriu de educație ecologică în grădinițe și clasele primare din Republica Moldova. Scopul petiției este de a strânge cel puțin 500 de semnături, pentru ca această inițiativă să poată fi expediată spre cercetare ministerului.
Acum 8 ore
16:40
Franţa a vaccinat în ultimele două zile aproape jumătate de milion de persoane, în campanie de vaccinare anti-COVID: sâmbătă au fost făcute 220.000 de doze, iar vineri alte 250.000, a informat ministrul sănătăţii Olivier Veran, conform Agerpres.
15:50
Cu un an în urmă a fost înregistrat primul caz de infectare cu noul tip de coronavirus. În acest context, președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj în care afirmă că singurul dușman în pandemie este virusul și îndeamnă oamenii să întreprindă patru lucruri care vor salva vieți: „să purtăm mască, să evităm locurile aglomerate, să spălăm mâinile și să ne vaccinăm”.
15:40
Cele mai multe femei șomere în anul 2020 aveau vârsta cuprinsă între 30 și 49 de ani. Asta o arată datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Potrivit instiuției, în Moldova bilanțul femeilor cu statut de șofer a ajuns la peste 24 de mii de neangajate în câmpul muncii.
15:20
Singapore este țara cu cele mai rapide viteze de descărcare la internet în bandă largă de 226,60 Mbps. Hong Kong urmează în top, cu 210,73 Mbps și România cu 193,47 Mbps, arată datele unei companii specializate în testarea vitezei internetului. Republica Moldova, însă, se află pe locul 43, cu 91.38 Mbps.
Acum 12 ore
15:00
Singapore este țara cu cele mai rapide viteze de descărcare la internet în bandă largă de 226,60 Mbps. Hong Kong urmează în top, cu 210,73 Mbps și România cu 193,47 Mbps, arată datele unei companii specializate în testarea vitezei internetului. Republica Moldova, însă, se află pe locul 43, cu 91.38 Mbps.
13:30
„Fii în siguranță! COVID-19 nu a dispurăt”, este mesajul audio adresat populației Republicii Moldova. Astfel, Grupul Național de Comunicare COVID -19, Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne și instituțiile din subordine au lansat un mesaj audio adresat populației în cadrul campaniei naționale de informare și responsabilizare.
12:30
Pandemia de coronavirus a provocat traume în masă la o scară mai mare decât al Doilea Război Mondial, iar impactul va dura „mulți ani de acum încolo”, susține Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), scrie Digi24.
11:30
Un cuplu format dintr-un britanic și o filipineză au început călătoria în jurul lumii în anul 2013. La începutul lunii martie din anul curent, cei doi au ajuns și în R. Moldova, fiind a 144-a țară din lista celor vizitate de ei până în prezent.
10:50
Autoritățile din R. Moldova trebuie să-și corecteze de urgență eșecul de a identifica și de a aduce în fața justiției pe cei implicați în îndepărtarea șocantă și ilegală a celor șapte naționali turci în septembrie 2018, la cererea represivă a guvernului lui Recep Tayyip Erdoğan, susțin reprezentanții organizației neguvernamentale Amnesty International. Declarația a fost făcută înaintea unei ședințe al Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, care va lua în considerare punerea în aplicare a hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului cu privire la caz.
Acum 24 ore
09:50
Viteaza excesivă cu care se deplasa nu i-ar mai dat timp să reacționeze. Șoferul de la volanul unei mașini de marcă Toyota a piedut controlul volanului și s-a inversat într-un șanț. Incidentul a avut loc în seara de 6 martie, pe traseul R3, km 10, direcția spre Ialoveni.
09:30
Vreme stabilă și precipitații slabe doar în unele regiuni ale țării. Cel puțin asta anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat pentru următoarea săptămână. Deşi temperaturile medii vor fi de +5... +9 grade Celsius pe timp de zi, noaptea miercurul din termometre va indica valori negative.
Ieri
22:20
Încă 108 lucrători medicali au fost imunizați cu serul AstraZeneca în ultimele 24 de ore. Astfel, numărul total de cadre medicale vaccinate a ajuns la 5.174, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
21:40
Cu salarii lunare de peste 20 de mii de lei, aparamente de 117 metri pătrați cumpărată cu 27 de mii de euro, bani „dăruiți”, și mașini de „0 lei” sau cu o valoare indicată de două ori mai puțin decât costul acestora pe piață. Sunt câteva constatări din declarațiile de avere depuse de unii directori ai întreprinderilor de stat la Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Vedeți mai jos ce venituri și averi au declarat aceștia pentru anul 2019.
20:20
Cinci agenți economici care prestează servicii de comerț s-au ales cu procese contravenționale, după ce nu au respectat interdicțiile impuse de autorități. Oamenii legii spun că au întocmit și 56 de procese verbale cu privire la contravenție în privința persoanelor care nu respectă măsurile antiepidemice.
20:00
Încă 108 de lucrători medicali au fost imunizați cu serul AstraZeneca în ultimele 24 de ore. Astfel, numărul total de cadre medicale vaccinate a ajuns la 5.174, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
19:00
Încă 20 de persoane au decedat de COVID-19 în R. Moldova, în ultimele 24 de ore. E vorba de 11 femei și nouă bărbați, cu vârste cuprinse între 48 și 84 de ani. Totodată, Ministerul Sănătății a confirmat decesul asistentei medicale din Secția Chirurgia Toracică, Alla Bantiuc despre care AGORA a scris mai devreme.
18:50
Alte 1.620 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate sâmbătă, 6 martie, în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, patru sunt de import (Belgia-2, Spania-1, Ucraina-1). Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 194.605.
18:10
Evitarea colapsului sistemului medical, administrarea crizei sanitare, dar și asigurarea unui acces rapid al pacienților testați cu COVID-19 la medicamente gratuite. Sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul întâlnirii dintre președinta Maia Sandu, deputatul în Parlamentul României Nelu Tătaru, ex-ministru al Sănătății în perioada martie-decembrie 2020, reprezentanți ai instituțiilor noastre de profil - Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ANSP, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie -, dar și manageri ai spitalelor implicați direct în tratarea pacienților gravi de COVID-19.
17:30
Vulcanul Pacaya din Guatemala a erupt vineri, 5 martie pentru a doua oară în ultimele trei zile. Vulcanul, cu o altitudine de circa 2.500 de metri, a expulzat materiale vulcanice şi o coloană densă de cenuşă şi gaz până la o înălţime de 5.500 de metri deasupra nivelului mării.
16:20
Guvernul R. Moldova ar fi identificat mijloace financiare atât din bugetul țării, cât și din sursele de finanțare externă, pentru procurarea vaccinurilor împotriva COVID-19. Astfel, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi spune că pentru prima etapa au fost găsite „aproape 600 de milioane de lei moldovenești, care pot fi redirecționate exact spre procurarea vaccinurilor”. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.
15:50
Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, afirmă că Republica Moldova este în pragul declanșării unui lockdown, din cauza numărului mare mare de cazuri de coronavirus. Despre aceasta a anunțat premierul interimat Aureliu Ciocoi. Acesta spune că există două opțiuni pentru a micșora numărul infectărilor: „Sau înăsprim dur de tot controlul referitor la respectarea normelor sanitare deja existente, sau mergem la măsuri mult mai restrictive, inclusiv de ordin punitiv.”
14:30
Comisia Europeană vrea să repornească călătoriile în interioriul Uniunii Europene și dincolo de granițele acesteia prin ceea ce numește „certificatul verde digital”, un document care să ateste că persoana care călătorește a fost vaccinată împotriva COVID-19. Președinta CE, Ursula von der Leyen, spunea săptămâna trecută că obiectivul acestor certificate este „asigurarea că oamenii se pot bucura de libertatea de mișcare fără a pune în pericol sănătatea publică”, scrie digi24.
13:30
Locale, prezidențiale sau parlamentare. Da, astăzi îți povestim #CeSpuneLegea despre alegeri. De ce votăm „niște oameni” odată la patru ani. De ce există anticipate sau ordinare. Și..., în general, de ce ar trebui să mergi să-ți exprimi voința. Chiar așa, te-ai întrebat vreodată de ce mergi să pui ștampila pe buletinul de vot? Așa trebuie? Așa vrei? Ori, totuși, vocea ta are o valoare?
13:20
Locale, prezidențiale sau parlamentare. Da, astăzi îți povestim #CeSpuneLegea despre alegeri. De ce votăm „niște oameni” odată la patru ani. De ce există anticipate sau ordinare. Și..., în general, de ce ar trebui să mergi să-ți exprimi voința. Chiar așa, te-ai întrebat vreodată de ce mergi să pui ștampila pe buletinul de vot? Așa trebuie? Așa vrei? Ori, totuși, vocea ta are o valoare?
12:20
Directorul adjunct de la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) Serghei Demcenco a fost transferat de la penitenciarul nr. 16, în arest la domiciliu, scrie Ziarul de Gardă. Maxim Gropa, procuror la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a declarat că vineri, 5 martie, Curtea de Apel Chișinău a modificat măsura preventivă în privința lui Demcenco, însă fără a preciza care este motivul.
12:00
Pe piața farmaceutică din Republica Moldova a ajuns un nou tip de test rapid la coronavirus. COVID-19 Antigen Rapid Test Kit este disponibil în rețelele de farmacii, la preț de 140 de lei, iar producătorul promite o acuratețe de 98,5% la depistarea virusului inclusiv și a noilor tulpini ale acestuia, prezentarea rezultatului în nu mai mult de 15 minute. Setul de testare conține un bețișor steril, un tub de extracție, o soluție liză, o de casetă de testare și manualul de instrucțiuni. Testul poate fi realizat de sine-stător, acasă.
11:40
Chiar dacă e pandemie şi au fost impuse interdicții de activitate după ora 22:00, peste o sută de persoane, în mare parte tineri, au fost surprinse în jurul orei 02:00 a nopții trecute într-un local din Capitală în timp ce se distrau, consumau băuturi alcoolice și narghilea. În timp ce unii tineri și-au acoperit fața la vederea camerelor de luat vederi, alții nu s-au arătat prea deranjați de vizita oamenilor legii, continuând să chefuiască chiar și în prezența lor, transmite realitatea.md.
11:20
Sistemul medical din țara noastră a mai pierdut doi specialiști din cauza COVID-19. Ambii au activat în cadrul IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Este vorba despre medicul Evghenii Polejaev, de doar 54 de ani și Alla Bantiuc, în vârstă de 62 de ani.
10:50
Șefa Departamentului Epidemiologie USMF „Nicolae Testemițeanu”, Angela Paraschiv susține că vaccinul împotriva COVID-19 are potenţial de a asigura o imunitate de șase luni, maxim un an sau doi. Unele studii menționează și opt luni, însă depinde de forma bolii pe care a dezvoltat-o pacientul. În cazul în care este vorba de o formă asimptomatică, perioada de protecție e una scurtă, susține specialista.
10:20
La Judecătoria Chișinău a fost instituit un regim limitat de desfășurare a ședințelor de judecată. Astfel, de la 9 martie 2021 și până la 15 martie 2021, în scopul prevenirii răspândirii a infecțiilor cauzate de virusul COVID-19 se instituie regim special, limitat de activitate, în cadrul Judecătoriei Chișinău. O dispoziție în acest sens a fost semnată de președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu.
09:10
Republica Moldova rămâne în lista țărilor din zona galbenă. Așadar, cetățenii moldoveni sunt obligați, în continuare, să se autoizoleze timp de 14 zile la intrarea pe teritoriul României. Documentul nu precizează de când intră în vigoare noua listă galbenă, dar cel mai probabil va fi vorba de luni, 8 martie 2021, transmite Digi24.
08:40
Vremea se va menţine însorită la sfârșitul acestei săptămâni, deşi temperaturile medii vor fi de +2... +6 grade Celsius pe timp de zi, iar nopţile vor fi tot mai reci decât zilele trecute. Mai mult, în partea de nord a țării se așteaptă ninsori, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat.
01:50
Președinta Maia Sandu a oferit un interviu postului de televiziune CNN. În cadrul acestuia, șefa statului s-a referit la situația epidemiologică din țară, precum și la cât de greu i-a fost Moldovei să obțină vaccinuri pentru a imuniza populația.
5 martie 2021
23:30
Marea Britanie va putea amenda începând de luni, 8 martie, cu 200 de lire sterline persoanele care nu prezintă la aeroport un nou document justificativ cerut în cadrul restricţiilor antiepidemice pentru a putea călători în străinătate sau care invocă motive false pentru a ieşi din ţară, a anunţat vineri Ministerul britanic al Transporturilor, potrivit agenţiei EFE, scrie Agerpres.
Mai mult de 2 zile în urmă
22:40
În anul 2020 prețurile la produsele vegetale au crescut în medie cu peste 32% în comparație cu anul 2019. În ceea ce privește prețurile la produsele animaliere, acestea au scăzut cu 4,3% față de anul 2019, arată datele publicate de Biroul Național de Statistică.
22:00
Guvernul german a convenit cu patru companii de utilităţi că vor primi o compensaţie combinată de 2,4 miliarde de euro pentru oprirea timpurie a centralelor nucleare. Țara urmează să elimine treptat utilizarea energiei nucleare până la sfârşitul anului 2022, scrie Mediafax.
21:20
Liderul fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță, dă de înțeles că ar fi împotriva declanșării anticipatelor. Acesta înseamnă clasa politică „să se gândească bine asupra oportunității desfășurării alegerilor parlamentare anticipate” pe fundalul crizei pandemice, se arată într-un mesaj postat pe pagina sa de facebook.
20:30
Primăria municipiului Chișinău informează că pe 9 martie, în intervalul orelor: 08:45-16:00, pe anumite străzi din centrul capitalei sunt anunțate deconectări de la rețeaua de distribuție a energiei electrice, pentru lucrări de reparație a echipamentului electric.
20:00
Încă 1.217 de lucrători medicali au fost imunizați cu serul AstraZeneca în ultimele 24 de ore. Astfel, numărul total de cadre medicale vaccinate a ajuns la 5.066, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
19:30
Un tribunal din Moscova a acceptat parţial vineri cererea omului de afaceri rus Evgheni Prigojin - cunoscut drept "bucătarul lui Putin", pentru organizarea banchetelor oficiale - şi l-a obligat pe opozantul rus Alexei Navalnîi să-i plătească despăgubiri pentru calomnie, relatează EFE şi Interfax, potrivit Agerpres.
18:50
Alte 1.788 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 11 sunt de import (trei din Ucraina, două din Germania , două din Italia și câte un caz din Franța, Republica Elenă, România, Spania). Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 192.985. În total au fost efectuate 5.272 de teste, dintre care 4.859 primare și 413 repetate.
18:50
22 de persoane și-au pierdut viața, ca urmarea a infecției cu noul tip de coronavirus în ultimele 24 de ore. Printre victime este doctorița Natalia Catrangiu, în vârstă de 42 ani, nefrolog la un spital privat. Anterior aceasta a activat la Spitalul Clinic “Sfânta Treime”, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.