Maestrul Eugen Doga, în vizită la Primăria Chișinău

Moldova24, 23 februarie 2021 21:00

Compozitorul Eugen Doga a fost în vizită la Primăria Chișinău. Potrivit primarului general ion Ceban, maestrul a participat la ședința grupului de lucru pentru realizarea procedurii de perfecţionare şi definitivare a simbolurilor publice municipale, în vederea eliminării deficiențelor tehnice din coloana sonoră a imnului. „Astfel, urmează să fie transmis Primăriei capitalei drepturile de autor al imnului municipiului Chişinău, iar cu acest prilej i-am mulțumit din numele tuturor chișinăuienilor. Eugen Doga și-a asumat dreptul și misiunea de a reveni asupra procedurii de definitivare a imnului, conform cerințelor Comisiei Naționale de Heraldică”, a declarat acesta. Cântecul „Oraşul meu” a fost compus de Eugen Doga, versurile scrise de – Gheorghe Vodă în anul 1971 pentru filmul „Chişinău, Chişinău”. Creaţia a proslăvit nu numai autorii ce au compus-o, ci şi prima interpreta a acestei piese – Sofia Rotaru. În anul 1973 în Burgas (Bulgaria) la concursul „Orfeul de aur” Sofia Rotaru a luat premiul I interpretând piesa lui E. Doga „Oraşul meu” . Cel mai important, însă, este faptul că datorită acestei piese toată lumea a aflat, că există pe lume cel mai frumos, cel mai bun oraş - CHIŞINĂU.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova24

Acum 2 ore
23:30
Î.M. Regia „Autosalubritate” a încheiat contracte pe termen scurt cu două Clinici veterinare mobile, specializate în prestarea serviciilor de sterilizare și vaccinare a câinilor fără stăpân. Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook.Potrivit acestuia, companiile se vor ocupa cu prinderea, sterilizarea și post-tratarea maidanezilor din oraș. Proiectul pilot este deja implementat în sectorul Ciocana și urmează să fie inițiat și în sectorul Rîșcani.„În paralel, vom revedea Regulamentul privind funcționarea Necropolei de câini din Chișinău, pentru a simplifica acțiunile de capturare și sterilizare a maidanezilor. Problema maidanezilor din oraș este una foarte veche dar și acută. Zilnic mai mulți locuitori ai capitalei, inclusiv copii, sunt mușcați de câinii fără stăpân”, a punctat primarul.Edilul mai spune că municipalitatea a indentificat și alte soluții pentru evitarea cazurilor în care oamenii au de suferit de pe urma acestor animale, mai ales acum când maidanezii sunt în perioada de înmulțire.„La fel, vom prelua și practica țărilor din regiune și din UE, pentru a rezolva problema animalelor fără stăpân din capitală”, a conchis Ceban.
23:30
„Să fie curățenie”. Primarul general Ion Ceban anunță despre aprobarea unui plan de acţiuni privind salubrizarea şi amenajarea teritoriului, care va fi realizat în perioada: 01 martie - 30 aprilie.Astfel, Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare va asigura salubrizarea teritoriilor de uz comun, a trotuarelor, a staţiilor de aşteptare a transportului public, a platformelor de colectare a deşeurilor menajere, dar şi curăţarea pilonilor şi a pereţilor unde au fost plasate neautorizat anunţuri publicitare.De asemenea, va monitoriza lucrările de salubrizare şi amenajare a terenurilor aferente blocurilor de locuinţe, inclusiv a locurilor de joacă pentru copii şi a terenurilor de sport.Vor fi salubrizate şi amenajate curţile şi terenurile aferente grădiniţelor, şcolilor şi instituţiilor medicale din municipiu.„Preturile de sector vor lichida gunoiştile neautorizate şi vor curăţa albiile bazinelor acvatice şi ale râuleţelor din municipiu, inclusiv ale râuleţelelor Durleşti, Valea Gâştei, Holbacica, Ţiganca, Malina Mică, Valea Trandafirilor, Ciocana şi Munceşti.Tot preturile de sector au fost responsabilizate pentru identificarea unităților de transport abandonate de mai mult timp pe teritoriul orașului, precum și pentru aplicarea măsurilor de rigoare posesorilor de autovehicule parcate în preajma platformelor de colectare a deșeurilor menajere, în comun cu Direcția de poliție a municipiului Chișinău”, a declarat edilul.Agenții constatatori din cadrul Direcției generale locativ-comunale și a preturilor de sector vor efectua acțiuni de verificare a stării sanitare și vor întocmi, după caz, procese verbale, pentru neasigurarea curățeniei și încălcarea regulilor de gestionare a deșeurilor de către asociațiile de locatari, agenții economici, organizațiile, proprietarii caselor particulare, care vor înainta procese verbale întocmite spre examinare comisiilor administrative din cadrul Preturilor de sector.De cealaltă parte, Direcția de poliție a municipiului Chișinău va asigura implicarea colaboratorilor de poliție la acțiuni de amendare a persoanelor fizice și juridice pentru neasigurarea curățeniei terenurilor aferente imobilelor - proprietate privată.
23:30
Situație jenantă, astăzi, la ceremonia de depunere a florilor în memoria victimelor conflictului de pe Nistru. Un veteran s-a apropiat de președintele Maia Sandu și i-a cerut ajutorul în rezolvarea unei probleme.VETERAN: Apărați-mă vă rog, marfa de 7 mii de euro, bandiții o țin la frontiera de stat.MAIA SANDU: Ce fel de marfă?VETERAN: Un bus de 7 mii de euro. Am vrut să fac și eu o afacere. De patru zile protestez în fața la Președinție. Nu iese nimeni.MAIA SANDU: Competența este a Guvernului, nu e a Președinției.Nu este pentru prima dată, când simplii cetățeni se adresează după ajutorul Maiei Sandu, iar președintele le răspunde că nu este de competența ei.O situație similară a avut-o loc la Soroca, acolo unde Sandu s-a întâlnit cu agenții economici. La toate întrebările oamenilor privind soluționarea problemelor, șefa statului le spunea că este de competența Guvernului, a Parlamentului ș.a.m.d.
23:30
Maia Sandu începe să piardă încet, încet elita din Republica Moldova, pe acei oameni care știu foarte bine ce înseamnă încălcarea Constituției. Cel mai rău va fi când va începe să piardă procente serioase din cauza faptului că nu a reușit să livreze pe măsura așteptărilor. Un nou eșec la Curtea Constituțională (CCM) poate fi momentul de inflexiune când lucrurile se vor îndrepta spre eșecul politic al Maiei Sandu. Opinia a fost expusă de către analistul politic de la București, Cristian Hrițuc.Expertul român scrie că fenomenul cel mai periculos care se va putea înregistra în următorii ani în Republica Moldova va fi cel din România anilor 2000.„Un blocaj la nivelul statului, cauzat doar din ambiția Maiei de a ajunge la anticipate, ce ar putea duce la o degradare totală a nivelului de trai, alături de proiectarea imaginii de ”neputincios”, ”incapabil”, ar duce la o dezamăgire totală și la creșterea popularității unui partid extremist, de genul celui condus de Renato Usatîi. În România anilor 96 CDR a câștigat puterea, venind pe un val mare de entuziasm. În 4 ani a reușit să dezamăgească complet, iar românii au avut de ales între Ion Iliescu și extremistul Vadim Tudor”, spune Hrițuc.
22:45
Începe demontarea construcțiilor auxiliare din curțile de blocuri din sectorul Buiucani.Potrivit primarului general Ion Ceban, 50 de șuri și construcții auxiliare neautorizate vor fi evacuate pe parcursul acestei săptămâni din curțile blocurilor de locuit din străzile: Ion Creangă, Calea Ieșilor, Eugen Coca și Ion Neculce.„Aceste construcții au fost ridicate abuziv de către locatarii care depozitau acolo lemne sau alte bunuri”, a declarat acesta.În locul acestora, în curțile de bloc vor fi create locuri de parcare. La fel vor fi amenajate și drumurile de acces în curți.
Acum 4 ore
22:00
Deputații PSRM au avut, astăzi, o ședință de lucru, la care s-a discutat agenda de lucru pentru următoarea perioadă. Despre aceasta liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat pe Facebook.„Sunt bucuros să remarc că deputații au fost unanimi în opinia că doar prin dialog poate fi identificată cea mai bună soluție de depășire a crizei, exprimându-și determinarea de a continua discuțiile în acest sens cu partidele parlamentare, dar și cu Președintele țării. De asemenea, deputații socialiști au decis excluderea scenariului de inițiere a unui referendum privind demiterea președintelui țării. S-a menționat că suma enormă de bani, care s-ar cheltui pentru un astfel de referendum, în actuala situație de criză pandemică, economică și socială, ar reprezenta o infracțiune la adresa societății", a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.
Acum 6 ore
20:30
Medicii din Comrat și Ceadîr-Lunga refuză să se imunizeze împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca. Despre aceasta doctorii au anunțat Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Canalul de Telegram “Bazar politic” a publicat scrisorile expediate către autoritățile de la Chișinău.În documente se precizează că în prezent, în centrale COVID din Comrat și Ceadîr-Lunga nu există doritori de a se vaccina cu AstraZeneca.În data de 1 martie și presa din Ucraina a scris că medicii din Odessa refuză să se imunizeze cu acest vaccin.
20:30
Este pentru prima dată în istorie când cetățenii nu au fost nevoiți să bată la ușile funcționarilor pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Potrivit primarului general Ion Ceban, circa 26 500 de dosare ale cetățenilor privind acordarea compensațiilor la plata agentului termic familiilor nevoiașe, pentru sezonul rece 2020-2021, au fost procesate până la data de 26 februarie.„Dintre acestea, 23047 cereri au fost acceptate, 382 sunt dosare noi, iar 3379 au fost respinse. Cele mai multe dosare procesate sunt înregistrate în sectorul Botanica 7925. În sectorul Râșcani au fost examinate 7208 dosare. În sectoarele Buiucani și Ciocana au fost câte 3268 și respectiv, 2710 dosare, în sectorul Centru, 1475 de dosare, iar în suburbii au fost 2043 de dosare”, spune edilul.În factura din luna martie, la toți cei cu dosarele acceptate va fi calculată compensația pentru toate lunile de la începutul sezonului de încălzire. Ceilalți vor primi luna următoare.Primarul general mai afirmă că unele procese au întârziat din cauza unor vicepretori, despre acest lucru edilul a vorbit de mai multe ori.
20:30
PSRM rămâne ferm pe poziții și va promova votarea în Legislativ a proiectului de lege privind lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică. Deputații socialiști au declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că documentul va fi analizat deja, săptămâna aceasta, în cadrul comisiei juridice numiri și imunități.Potrivit inițiativei PSRM, competențele mai multor persoane care dețin funcții publice, numite în perioada 20 ianuarie 2016 până la 07 iunie 2019, sunt încetate înainte de expirarea mandatului.„Vom merge pe linia Legii lustrației care prevede că mai multe numiri, în 2016-2019, au avut un caracter pur politic, au fost operate mai multe numiri în interesul regimului Plahotniuc. Considerăm că acești oameni numiți pe criterii politice nu fac față nici la BNM, nici la Consiliul Concurenței, nici în alte instituții publice importante”, a declarat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.Socialiștii invită deputații din toate fracțiunile parlamentare să vină cu propuneri la acest proiect de lege. Deputatul PSRM a notat că dacă nu va fi instituit un mecanism de ocupare a funcțiilor publice în baza meritocrației, atunci nu putem vorbi nici despre resetarea instituțiilor publice.„Chemăm colegii din Platforma DA să revină cu propria inițiativă. Ele pot fi comasate. Chemăm pe acei oameni buni, lucizi, care înțeleg doar ei ce trebuie de făcut, să susțină și ei această inițiativă. De aceea, că ei critică pe alocuri patetic funcționarii corupți. Iată este o oportunitate legală să tragem linia asupra mai multor numiri și să ne clarificăm cu mai multe instituții. Dacă dânșii sunt sinceri în declarațiile lor, nu au decât să sprijine această inițiativă, să votăm Legea lustrației și să începem de la zero formarea instituțiilor importante”, a spus Batrîncea.Socialistul a anunțat că deja a fost inițiată procedura de demitere a directorilor ANRE pentru activitate ineficientă, care a dus la majorările în lanț a prețurilor la carburanți. Batrîncea a criticat reacția acestei instituții care a declarat că nu are pârghii, dar paralel și-a majorat fondul de salarizare până la 60 milioane de lei anual.„Considerăm că dacă aceste instituții vor fi funcționale vom face economii nu doar în buzunarul cetățenilor, dar vom putea economisi și banii publici, de aceea că salariile deseori sunt absolut cosmice”, a spus deputatul.Președintele comisiei juridice, numiri și imunități, deputatul PSRM, Vasile Bolea, a precizat că toți funcționarii vizați în lege au fost numiți în funcții pentru a menține caracterul captiv al statului.„Persoanele au acces în aceste funcții într-un mod netransparent, fără a organiza concursuri, pe criterii de subordonare personală celui care a fugit în vara anului 2019 din țară, mă refer la Vladimir Plahotniuc. Toți spun că trebuie să implementăm în practică declarația privind caracterul captiv al statului și prin acest proiect anume acest lucru și-l facem”, a spus Bolea.Sub incidența Legii lustrației propusă în Parlament de PSRM cad următorii funcționari: președintele și membrii Consiliului Audiovizualului; directorul și directorul adjunct al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal; președintele, vicepreședinții și membrii Consiliului de Administrație a Comisiei Naționale a Pieței Financiare; președintele și vicepreședinții Autorității Naționale de Integritate; guvernatorul, prim-viceguvernatorul, vice-guvernatorii și membrii Consiliului de Supraveghere a Băncii Naționale a Moldovei; directorul general și directorii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică; directorul și directorii adjuncți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației; director general și director general adjunct al Agenției Naționale pentru soluționarea Contestațiilor; președintele, vicepreședinții și Membrii Plenului Consiliului Concurenței; directorul și directorii adjuncți ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.
Acum 8 ore
17:00
Maia Sandu refuză să se imunizeze cu vaccinul AstraZeneca, livrat în țara noastră de către autoritățile de la București.Întrebată de jurnaliști, dacă șefa statului va urma exemplul altor președinți și se va vaccina printre primii, Sandu a răspuns: „O să mă vaccinez când va fi nevoie”.Asta chiar dacă anterior, când în Moldova nu exista vaccin anti-COVID, Maia Sandu declara că este gata prima să se vaccineze pentru a încuraja cetățenii.
17:00
Chiar dacă de nenumărate ori Președintele Maia Sandu a declarat că nu va avea nevoie de pază pentru că s-ar cheltui prea mult, totuși nu a ezitat să se echipeze cu o ”turmă” de SPPS-ști.În timpul campaniei electorale, Maia Sandu a preferat să mintă cetățenii spunând că nu îi este frică de ”oameni” și nu ar vedea rostul bodyguarzilor. Și deși spuneau că Maia Sandu nu are nevoie de pază de corp, la puțin timp după învestirea în funcție a noului Președinte, se pare că cei din PAS au început a suferi de o boală politică, și anume ”disonanța cognitivă”, scrie sinteza.org.După cum transmitea pe atunci ZdG, cei din partidul noului președinte ales al țării sunt supărați că șefa lor nu a primit bodyguarzi de la stat.Într-un mesaj postat marți, 17 noiembrie, pe Facebook, Litvinenco susține că deși, potrivit legii, SPPS „obligatoriu trebuie să-i asigure protecția președintelui Republicii Moldova”, Maiei Sandu nu i-a fost oferit acest serviciu. Asta deși, la prezidențialele din 2016, la câteva ore de la publicarea rezultatelor preliminare, Igor Dodon s-a ales cu agenți de pază.„Sigur că vor veni acuș mai marii juriști ai neamului și ne vor zice că în lege e scris „Președintele Republicii Moldova” și nu ”Președintele ales”, „Președintele confirmat” sau ”Președintele validat”, dar toate astea sunt chichițe și formalități, și nu reprezintă altceva decât o interpretare cu rea-credință a legii. Scopul SPPS (care are vreo vreo 700 de angajați finanțați din banii oamenilor) este să aibă grijă că cel pe care poporul acestei țări l-a ales să le apere interesele este în siguranță și, inclusiv prin aceasta, este în măsură să purceadă la îndeplinirea atribuțiilor constituționale. Asta e esența legii. Dar pentru conducerea SPPS, din câte văd, o hârtie sau o indicație de la Dodon este mai importantă decât realizarea scopului instituției”, scrie parlamentarul pe Facebook.Astăzi însă, avem o cu totul altă realitate față de cea din campania electorală, deoarece chiar la propria sa învestire, Maia Sandu a fost înconjurată de bodyguarzi, unul dintre ei fiind nimeni altul decât Vasile Popa, soțul Zinaidei Popa – un consilier PAS din CMC. Mai mult decât atât, Vasile Popa a fost numit și în funcția de director adjunct al SPPS odată cu venirea în funcție a Maiei Sandu.La data de 2 martie 2021, în timpul unei întâlniri cu oamenii după ce a participat la o ceremonie alături de veterani la Monumentul Măicii Îndurerate, Maia Sandu a avut parte de un moment de-a dreptul jenant din partea bodyguarzilor săi.În timp ce Președintele oferea un interviu și răspundea la întrebările oamenilor, cei care s-au angajat să o păzească pe Maia Sandu de ”oameni”, au folosit niște cuvinte care nu fac față unor angajați ai Președinției:”Stas, Mircea, lasă băieții de la Victor să se mai rărească de aici. Lasă să-și vadă de locul lor pentru că încet, încet se face din nou o turmă. Suntem prea mulți aici”, a spus unul dintre angajații SPPS.Nu cunoaștem câte persoane angajate din SPPS au însoțit-o astăzi pe Maia Sandu la eveniment, dar la o depunere de flori care a avut loc anterior, au fost observate peste 6 persoane care aveau grijă de ea. Momentul jenant îl puteți vedea mai jos: sursa: Sinteza.org
17:00
E o normalitate. Astfel Maia Sandu a comentat decizia Aparatului Președintelui de a aloca 650 de mii de lei pentru restaurante și banchete, informează primul.md. Șefa statului spune că în acest an, din cauza crizei, nu sunt planificate multe vizite ale oficialilor străini în țara noastră, dar în cazul în care aceștia vor veni, “este o normalitate să oferi un prânz unui șef de stat”.Președinția condusă de Maia Sandu a alocat 650 de mii de lei pentru restaurante, mese și fourchette-uri organizate pentru delegațiile oficiale străine, care vor vizita țara noastră. Totodată, pentru cazarea oaspeților s-au alocat 250 de mii de lei, iar pentru transport – 200 de mii de lei. Arendarea sălilor pentru delegații oficiale străine costă încă 100 de mii de lei.
17:00
În contextul nemulțumirilor, parvenite în rezultatul revenirii la forma de prestare a Serviciului de alimentare prin acordarea prânzurilor, primarul general Ion Ceban a venit cu o reacție în acest sens. Edilul spune că la intenția sa, anul trecut în perioada situației excepționale, pentru a evita situația de aglomerație, a fost mutată în pachete care au fost duse la domiciliu, de către asistenții sociali.„Acum au fost făcute licitațiile noi, care nu prea ne permite să mergem pe pachete. Dar sunt și oameni care spun că vor prânzul cald, dar nu vor ca prânzul să fie în pachet.I-am deprins în pachet, ieri am avut o situație, vine toată lumea la o oră anumită. Ce să facem ca aceste rânduri să fie dispersate. Astăzi am anunțat că aceste prânzuri pot fi primite de la ora 10:00. Analizăm 2-3 zile și vedem, dacă nu putem dispersa oamenii, cel mai probabil vor interveni să facem niște amendamente și să revenim la pachete. Astfel, nu vom pune în pericol viața celor care vin după prânz. Pe de o parte vrem să dăm un serviciu bun pentru toți, pe de altă parte ne ciocnim de ceea ce este”, a declarat acesta.Ceban a mai spus că se mai încercă cu asistența la domiciliu, dar până se ajunge, prânzul nu este cald. În anul 2021, de prânzuri calde vor beneficia zilnic 1200 de persoane din sectoarele capitalei. 
Acum 12 ore
15:30
Încă 20 de troleibuze vor circula de astăzi pe străzile Chișinăului. Potrivit primarului general Ion Ceban este vorba despre un lot de 10 troleibuze clasice, de tip AKSM, de ultimă generație, achiziționate de la uzina din Minsk și 10 troleibuze clasice cu parcurs de model Skoda din orașul Riga.Acestea au fost repartizate pe rutele de troleibuz: 2, 4, 10, 13, 17, 21, 22, 23, 24, 25.„Troleibuzele clasice de tip AKSM, au fost asamblate în Atelierului de reparații al Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău” și sunt dotate cu sisteme de aer condiționat, camere de supraveghere în interior și prize USB. De asemenea, unitățile de transport au blocurile optice pe bază de LED și oglinzi cu reglaj electric, dar și rampă de acces pentru persoanele cu nevoi speciale”, a declarat acesta.Amintim că în ultima perioadă pe străzile capitalei au fost puse în circulație, 5 troleibuze noi articulate din Republica Belarus, 5 troleibuze articulate cu parcurs de model Solaris din Riga și 10 trolebuze clasice cu parcus de model Skoda.Alte 10 troleibuze clasice de tip AKSM, urmează să ajungă în câteva zile la Chișinău, iar încă 10 troleibuze cu mers autonom, pana la începutul lunii aprilie.
14:00
Președintele țării, Maia Sandu, nu vede o problemă ca într-un an de criză, din bugetul de stat să se cheltuiască 120 de milioane de lei pentru alegeri parlamentare anticipate. Despre aceasta șefa statului de declarat astăzi. „Avem un buget în care sunt miliarde de cheltuieli, dacă vă uitați la eficiența acestor cheltuieli și la echitatea […]
12:30
Președintele PSRM, Igor Dodon, a adus un omagiu eroilor căzuți în conflictul armat pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. Liderul PSRM, însoțit de deputații socialiști, a depus flori pe podul de pe Nistru, în orașul Vadul lui Vodă.Dodon a subliniat că evenimentele tragice din anul 1992 au devenit cea mai sumbră și mai tristă pagină din istoria modernă a Republicii Moldova.„Sunt sigur că toți locuitorii țării noastre, indiferent de preferințele politice, trebuie să tragă învățăminte din acele evenimente tragice și să depună eforturi pentru a depăși consecințele lor, pentru a păstra o țară pașnică, stabilă și prosperă pentru urmașii noștri”, a spus Dodon.Președintele PSRM și-a exprimat recunoștința forțelor de menținere a păcii, care timp de trei decenii asigură pacea și liniștea pe malurile Nistrului.Liderul socialist a atras atenția și asupra declarațiilor periculoase din partea politicienilor moldoveni, inclusiv a membrilor aparatului președintelui Maia Sandu. Igor Dodon a îndemnat toți politicienii să se abțină de la astfel de declarații și acțiuni care ar putea provoca escaladarea situației de pe Nistru.
11:45
Chef pe timp de ciumă. Într-un an de criză pandemică și economică, Președinția condusă de Maia Sandu a alocat 650 de mii de lei pentru restaurante, mese și fourchette-uri. Potrivit planului de Achiziții pentru 2021, semnat de către secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu, 650 de mii de lei sunt prevăzuți pentru servicii de deservire a delegațiilor oficiale străine. Dacă verificăm exact ce servicii planifică să contrasteze Aparatul Președintelui, aflăm că este vorba despre Servicii de restaurant și de servire a mâncării.Totodată, pentru cazarea delegațiilor oficiale s-au alocat 250 de mii de lei, iar pentru transport – 200 de mii de lei. Arendarea sălilor pentru delegații oficiale străine costă încă 100 de mii de lei.Amintim că Președinția a alocat, în acest an, 280 de mii de lei pentru flori. În cadrul unei conferințe de presă, Maia Sandu a fost întrebată despre aceste cheltuieli luxoase. Atunci, președintele a spus că își dă cuvântul de onoare că aceste achiziții nu vor avea loc. A doua zi, Președinția a anunțat licitația pentru a procura flori, iar suma contractului a rămas neschimbată – 280 mii lei. Sursa:  Politics.MD 
Acum 24 ore
11:00
Consultările lansate de către președintele Maia Sandu cu societatea civilă, pentru a găsi o soluție privind depășirea crizei politice, sunt criticate de către experți. Doctorul habilitat în științe politice, Aurelia Peru, califică aceste acțiuni drept PR politic. „Societatea civilă (ONG-urile) poate înlocui instituțiile puterii în stat? În fiecare zi câte o „surpriză”. Cineva îmi zice cât durează campania prezidențială în RM?”, a scris Peru pe Facebook. În replică, avocatul și fiica umoristului Gheorghe Urshi, Laura Urshi, s-a întrebat dacă la aceste consultări Maia Sandu a invitat vreun constituționalist respectabil din țara noastră. Iar deputatul din primul Parlament și semnatarul Declarației de Independență a Republicii Moldova, Andrei Țurcanu, a fost destul de dur în comentariile sale față de activitatea președintelui Maia Sandu. “Asta nu mai e campanie prezidențială, sunt, se pare, turbulențele incontrolabile ale climaxului”, a scris Țurcanu în comentarii la postarea Aureliei Peru.
10:15
Republica Slovacă a autorizat vaccinul rusesc Sputnik V. Primele doze au fost livrate luni, în data de 1 martie. Astfel, Slovacia devine al doilea stat din Uniunea Europeană, după Ungaria, care înregistrează Sputnik V. Până în prezent, 39 de țări din lume au autorizat preparatul rusesc, inclusiv Republica Moldova.
09:30
Crimă comisă, noaptea trecută, în localitatea Holercani din raionul Dubăsari. În urma unui conflict, un bărbat de 27 de ani a efectuat mai multe împușcături în direcția a două minore de 16 ani.Ulterior, a luat fata cu care s-a certat și a transportat-o la spital, în jurul orei 01:30, plecând într-o direcție necunoscută. Minora a decedat în urma rănilor primite.Prietena ei, care a fost rănită mai mult în zona picioarelor, este internată la spital.Polițiștii stabilesc toate circumstanțele care au dus la producerea crimei.La moment, oamenii legii întreprind măsuri în vederea depistării și reținerii bărbatului.
Ieri
20:45
Guvernul va decide de urgență procurarea unui milion de vaccinuri anti-COVID-19. Anunțul a fost făcut de premierul interimar, Aureliu Ciocoi la ședința convocată în această seară de președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.Președintele Parlamentului a solicitat identificarea de urgență a posibilității de achiziționare a unui lot de 1 milion de doze de vaccin pentru vaccinarea cetățenilor.La rândul său, Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a raportat că această solicitare va fi examinată de urgență, urmând să fie inițiată procedura de achiziție publică pentru procurarea vaccinelor din sursele Fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală, precum și din Fondul de rezervă al Guvernului.
20:00
În contextul situației alarmante privind răspândirea pandemiei COVID-19 și ținând cont de înregistrarea în Republica Moldova a mai multor tipuri de vaccin anticoronavirus, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a convocat membrii Guvernului în exercițiu, în frunte cu Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, într-o ședință de lucru în problema respectivă.Președintele Parlamentului a solicitat identificarea de urgență a posibilității de achiziționare a unui lot de 1 milion de doze de vaccin pentru vaccinarea cetățenilor.La rândul său, Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a raportat că această solicitare va fi examinată de urgență, urmând să fie inițiată procedura de achiziție publică pentru  procurarea vaccinelor din sursele Fondurilor de asigurare obligatorie de asistenta medicala, precum si fondul de rezerva al Guvernului.La întrevedere au participat Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, și Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban.
18:00
Primarul general Ion Ceban se arată indignat de faptul că autoritățile centrale nu țin cont de sfaturile și informațiile oferite de specialiștii municipali, atunci când iau unele decizii cu privire la pandemia Covid. Edilul a punctat că atunci când se cere părerea municipalității, să fie luată în calcul, dar nu să fie invitate persoane, care să stea ca decor.„Cu privire la decizia de suspendare a transportului public. Ne-am expus în această privință și am spus că nu e nimic bun. Atât în perioada săptămânii, cât și în weekend. Este regretabil faptul când cineva călcând pe o greblă anul trecut, pune această greblă în fața autorităților repetat. Astăzi a făcut toate demersurile necesare la Parlament să ne dea interpretarea dacă putem să mergem pe negocieri directe. Dacă mă ascultau, deja în iunie anul trecut era să avem deja autobuze în capitală, sute. Dar iarăși cineva a preferat să facă politică, populism.Săptămâna trecută a fost relansat tenderul și sperăm că în 35-40 de zile putem face claritate cu privire la subiect”, a declarat Ceban în cadrul ședinței Primăriei Chișinău.Edilul afirmă că astăzi nu este de microfoane, astăzi este despre diminuarea acestor riscuri – ele sunt 2 obiective de baze: vaccinarea și crearea tuturor condițiilor de a diminua riscurilor.„Cunoaștem că la nivel național sunt discuții, dar îmi pare rău că în acea comisie nu există nici un reprezentant al primăriei, nici un specialist din cadrul instituțiilor medicale municipale, nu există nici măcar șefii de spitale care astăzi au internați un număr record de bolnavi pe țară.Mă refer la directorul Centrului Covid și Sf.Treime, Arhanghel Mihail, cel pentru Copii Ignatenco.Și chiar în acest context vin cu un mesaj către directorii de spitale, ca atunci când merg la ședințe la Guvern, Parlament, Președinție să ne informeze cel puțin pentru vizetele sale, iar pentru cei care cheamă specialiștii, să întrebe poziția noastră.Noi nu chemăm astăzi la raport consilierii președintelui, nu chemăm oamenii din cabinetele fracțiunilor Parlamentare și nu chemăm la raport membrii fracțiunilor Executivului. Vă rugăm, atunci când doriți să ne consultați, să ne consultați, nu avem o obiecție, dar să nu luați decizii din cap sau să ne utilizați oamenii ca mobilier acolo.Atenționez șefii de spitale și direcții responsabile. După asta noi trebuie să răspundem, în urma unor prostii ale unor funcționari, debitate în unele instituții sau foruri”, a conchis acesta.
18:00
Alte 994 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova.Din numărul total de cazuri, 3 sunt de import (2-Ucraina, 1- România).Numărul total teste efectuate – 2360, dintre care 2120 primare și 240 repetate.Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 186 447.Din numărul total de cazuri, 30 sunt lucrători medicali: medici-11, asistenți medicali-15, personal auxiliar-4.În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 3844 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 307 în stare extrem de gravă (56 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).Alte 655 persoane au fost vindecate. În total, 166 833 persoane au fost tratate de COVID-19.În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 10 021 persoane, iar 17 739 sunt sub supraveghere la domiciliu.Totodată, anunțăm înregistrarea altor decese provocate de COVID-19:Deces 3950: Femeie de 71 ani, din r. Florești. Internată la SR Florești. Comorbidități: cardiopatie ischemică, fribrilație atrială paroxismolă.Deces 3951: Femeie de 71 ani, din r. Dubăsari. Internată la SR Criuleni. Comorbidități: insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială.Deces 3952: Femeie de 65 ani, din r. Dubăsari. Internată la SR Criuleni. Comorbidități: insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială.Deces 3953: Femeie de 83 ani, din r. Criuleni. Internată la SR Criuleni. Comorbidități: hipertensiune arterială.Deces 3954: Femeie de 90 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Gh. Paladi. Comorbidități: cancer.Deces 3955: Femeie de 58 ani, din mun. Chișinău. Internată la IMU. Comorbidități: obezitate, insuficiență cardiac, hipertensiune arterială.Deces 3956: Bărbat de 66 ani, din r. Orhei. Internat la SR Orhei. Comorbidități: insuficiență cardiacă, obezitate, hipertensiune arterială.Deces 3957: Bărbat de 86 ani, din r. Drochia. Internat la SR Drochia. Comorbidități: cancer.Deces 3958: Femeie de 61 ani, din r. Hîncești. Internată la SCM Sf. Treime. Comorbidități: obezitate, diabet zaharat.Deces 3959: Femeie de 68 ani, din r. Cantemir. Internată la SR Cantemir. Comorbidități: diabet zaharat.Deces 3960: Bărbat de 65 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCM Gh. Paladi. Comorbidități: AVC.Deces 3961: Femeie de 72 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Gh. Paladi. Comorbidități: insuficiență cardiac.Deces 3962: Femeie de 55 ani, din r. Ceadîr-Lunga. Internată la SR Ceadîr-Lunga. Comorbidități: hipertensiune arterială.Deces 3963: Femeie de 63 ani, din r. Fălești. Internată la SR Fălești. Comorbdități: hipertensiune arterială, obezitate, insuficiență cardiacă.Deces 3964: Bărbat de 62 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCM Gh. Paladi. Comorbidități: insuficiență cardiacă.Deces 3965: Femeie de 60 ani,  din mun. Chișinău. Internată la SCM Gh. Paladi. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă.Deces 3966: Femeie de 74 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Gh. Paladi. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, diabet zaharat.Deces 3967: Femeie de 64 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Gh. Paladi. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.Deces 3968: Femeie de 61 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Gh. Paladi. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.Deces 3969: Bărbat de 41 ani, din r. Florești. Internat la SR Florești. Comorbidități: paralizie cerebrală infantilă.Deces 3970: Femeie de 82 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCR. Comorbidități: insuficiență cardiac, hipertensiune arterială.Deces 3971: Bărbat de 65 ani, din r. Călărași. Internat la SCR. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, obezitate gr. II.Deces 3972: Femeie de 77 ani, din Transnistria. Comorbidități: insuficiență cardiacă, diabet zaharat.Deces 3973: Femeie de 72 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Sf. Treime. Comorbidități: pielonefrită cronică, insuficiență cardiacăDeces 3974: Anatolie Pancenco, conferențiar universitar USMF ”Nicolae Testemițanu”. Dl Pancenco a activat timp de 29 ani în calitate de director al Centrului Stomatologic Municipal, contribuind semnificativ la formarea și dezvoltarea serviciului stomatologic. Acesta a fost internat la data de 22 februarie, la Spitalul Clinic Muncipal “Gh. Paladi”.Deces 3975:  Boris Spînu, medic chirurg în cadrul Spitalului Raional Cahul. Acesta a fost internat la Spitalul Clinic Republican, la data de 18 februarie.Până la ziua de azi, 91 lucrători medicali au decedat din cauzat infecției COVID-19.
18:00
PSRM pregătește un nou proiect de lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. Despre aceasta președintele socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat după ședința grupului de lucru în chestiunea legată de elaborarea proiectului. La ședință a participat Elena Beleacova, directorul Agenției Relații Interetnice, copreședintele Consiliului Coordonator al Organizațiilor Etnoculturale, precum și deputați PSRM.„În cadrul ședinței am constatat necesitatea organizării în comisiile parlamentare a unor audieri publice privind noul proiect de lege, înainte ca acesta să fie transmis spre examinare în plenul Parlamentului”, a anunțat Igor Dodon.La sfârșitul lui 2020, Parlamentul a votat legea cu privire la funcționarea limbilor, dar aceasta a fost anulată de Curtea Constituțională (CC). În semn de nemulțumire față de decizia CC, în țară au fost organizate zeci de proteste.
17:15
Decizia Maiei Sandu de a ignora Curtea Constituțională și Legea Supremă a Republicii Moldova demonstrează că președintele intenționează să instaureze dictatura proletariatului, nu dictatura Legii. De această părere este fostul deputat, jurnalistul unionist Ștefan Secăreanu.Într-un comentariu pe Facebook, Secăreanu scrie că Sandu a dezamăgit alegătorul său, pentru a apucat-o pe o cale greșită, “pe calea antihristului sau pe calea revoluției proletare leniniste, adică tot pe calea lui Dodon”. Jurnalistul compară regimul Sandu cu cel al lui Lenin și Stalin, care au sfidat și călcat în picioare Constituția.„Ca și bolșevicii, Doamna Președintă Maia Sandu și adepții săi se conduce de următorul principiu comunist: cine nu e cu noi, este dușmanul nostru! Sau cine nu e cu noi, „mămăligă” este!”, spune Secăreanu.Ex-deputatul spune că singura soluție, pe care ar trebui să o aleagă Maia Sandu, este dialogul, inclusiv cu oponenții politici, fie ei și hoți de miliarde, pentru instaurarea unui guvern capabil să gestioneze treburile statului.
16:45
Șeful statului, Maia Sandu, trebuie să țină cont de recomandările președintelui Consiliului European, Charles Michel, și să respecte deciziile Curții Constituționale, afirmă analistul Dionis Cenușă.Expertul atrage atenția că, afirmația oficialului european făcută la Chișinău, potrivit căreia singura cale de urmat pentru Republica Moldova este consolidarea statului de drept, se referă inclusiv la cei care refuză să se conformeze deciziilor Înaltei Curți.„Sofismele folosite de acei care o împing sau îi justifică gesturile neconstituționale ale președintelui sunt periculoase și vor avea efecte în timp. Ieri, Președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus un lucru foarte important. Parafrazez declarația acestuia: ”cei care încalcă statul drept nu au ce căuta în procesul de luare a deciziilor legate de viitorul țării”. Evident, el s-a referit la elementele oligarhice din Parlament. Totodată, din cele spuse de Charles Michel trebuie să tină cont cei care nu vor să respecte deciziile Curții Constituționale”, a scris Cenușă pe pagina sa de socializare.Acesta mai afirmă că identificarea unei soluții politice urgente ar oferi cetățenilor claritate despre “foaia de parcurs” pentru alegerile anticipate și ieșirea din criza socio-economică provoacă re pandemie.
16:45
Alegerile parlamentare anticipate ar trebui să se desfășoare doar după finalizarea procesului de imunizare anti-COVID. Adică un proces electoral trebuie să se desfășoare după instaurarea unui Cabinet de Miniștri funcțional, care ar asigura necesarul de vaccin și care ar administra procesul de vaccinare al tuturor cetățenilor moldoveni. Opinia a fost expusă de către jurnalistul român Victor Nichituș, într-un editorial publicat pe Politics.md.„Dacă fac acest lucru fără îndeplinirea acestor necesități clasa politică moldovenească face dovada unei inconștiențe criminale”, mai scrie jurnalistul.Nichituș a precizat că realitatea pandemică de la începutul lunii martie arată clar că în urma unui proces electoral, numărul bolnavilor de coronavirus ar crește exponențial iar sistemul moldovenesc de sănătate ar ceda.
16:45
Lovitură dură pentru președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski. Partidul „Slujitorul Poporului” s-a prăbușit în sondaje.Potrivit ultimului studiu realizat de către sociologii de la Kiev, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri în Rada Supremă, cele mai multe mandate ar obține formațiunea pro-rusă “Platforma de Opoziție – pentru viață”, pentru care sunt gata să-și dea votul 22,1% din cetățeni. Pe locul doi s-a clasat partidul fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko – 19,3%, iar “Slujitorul Poporului” al lui Vladimir Zelenski ar obține doar 18,7%.Amintim că la alegerile parlamentare anticipate din Ucraina, care au avut loc în iulie 2019, partidul lui Zeleneski a obținut un scor record – 43,9% din voturi.
16:45
Primarul general Ion Ceban ia la puricat fiecare sector al capitalei. Acesta zilnic iese în teren și inspectează sectoarele Chișinăului, inclusiv, în weekend.„Oamenii sunt cei mai buni evaluatori, care spun lucrurilor pe nume și ne atenționează̆ cu privire la o problemă sau alta. Același lucru am solicitat și de la pretori și șefii de direcții și întreprinderi municipale. Problemele nu se văd din birou, ci pe teren.Responsabilii trebuie să fie prezenți și să verifice fiecare stradă, construcție, trotuar, parc, scuar, curte de bloc, subterană, așa ca să nu apară garduri sau șantiere peste noapte. Mai mult, am solicitat reacționare promptă în fiecare situație separat, pentru a înlătura toate neconformitățile”, a declarat acesta.Edilul afirmă că multe lucruri au fost lăsate de ani de zile, iar pentru rezolvarea lor nu este nevoie de bani, ci de atenția responsabililor și de intervenție.„Totodată, am cerut de la pretori definitivarea proiectelor începute în capitală pe parcursul anului trecut. Toate trebuie să finalizate, iar acolo unde mai sunt unele neconformități, să fie înlăturate. Cei care nu vor face față sarcinilor, vor fi concediați. Municipalitatea a investit milioane de lei în fiecare proiect și nu voi admite lucrări neconforme sau distrugerea bunurilor publice. În acest sens, chiar îndemn oamenii să ne sesizeze pe fiecare caz separat”, a punctat primarul general.Ion Ceban afirmă că și în acest an va demara multe proiecte interesante în toate sectoarele capitalei.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.