Liderul socialiștilor susține că nu are nici un fel de satisfacție politică după decizia CC

Politics, 23 februarie 2021 17:30

Liderul socialiștilor susține că nu are ”nici un fel de satisfacție politică după decizia CC, deoarece nici el și nici colegii din PSRM nu au câștigat nimic din această hotărâre.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politics

Ieri
12:30
Mai mult, în comentarii la postare, un internaut i-a scris consilierei Maiei Sandu că părinții îl sună și îl roagă să redeschidă sau să închidă centrele pentru copii. În replică, sfetnica președintelui Natalia Davîdovici a scris că nivelul de intelectualitate al Guvernului este la egal cu cel al părinților, care îl contactează.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:10
Potrivit unui comunicat al Parlamentului, în cadrul discuțiilor au fost abordate diverse aspecte privind colaborarea moldo-chineză, fiind făcut un schimb de opinii și despre măsurile întreprinse de autoritățile țărilor noastre în combaterea COVID-19 și depășirea provocărilor de ordin social-economic. Speakerul a reiterat recunoștința pentru suportul important oferit de autoritățile chineze Republicii Moldova. Totodată, a fost discutată posibilitatea acordării țării noastre a unor loturi de vaccinuri din partea Chinei.La întrevedere a participat Viorica Dumbrăveanu, consiliera Președintelui Parlamentului.
16:50
”Cineva mizează pe scenariul numărul patru care ar fi revoluție, maidan, haos. La astfel de scenarii cheamă unii actori care sunt în afara Parlamentului și care speră că pe valul protestelor vor putea intra în Parlament. Am văzut Usatîi, Mark Tkaciuk, care cheamă lumea la revoltă. Ei poate nu înțeleg că vor fi utilizați în calitate de carne de tun pentru Maia Sandu pentru a-și atinge obiectivul. Asta rămâne pe seama lor”, a declarat Dodon în emisiunea de vineri.Liderul PSRM susține că Maia Sandu trebuie să înțeleagă că, dacă va chema lumea la revoltă în condiții de pandemie, acest lucru se va finaliza foarte prost.”Cine va răspunde de clădirile devastate? Noi am trecut prin aceasta. Dar de creșterea cazurilor de COVID? Dar de sutele de vieți omenești în urma COVID-ului? Responsabilitatea va fi față de acești actori și pe seama președintelui țării”, afirmă președintele PSRM.
16:10
Respondenții au fost invitați să evalueze activitatea persoanelor publice din țara noastră, atribuindu-le de la 1 la 10 puncte. Liderul PSRM, Igor Dodon, și președintele țării, Maia Sandu, au obținut o notă egală – 9. Edilul Capitalei, Ion Ceban, se află pe locul doi cu 7 puncte, iar pe locul trei este Zinaida Greceanîi – 6,5. Procurorul general Alexandr Stoianoglo a obținut nota 4,5.La capitolul “Mediatizare”, punctele s-au împărțit: Maia Sandu - 9,7, Igor Dodon – 8, Ion Ceban și Natalia Gavrilița – 7,5, Ala Nemerenco – 7.În cadrul cercetării sociologice au fost implicați 20 de analiști politici și experți, 10 jurnaliști politici, comentatori, experți internaționali, dar și jurnaliști din Federația Rusă, România, Ucraina, SUA, Belarus, Germania, Austria, Franța, Marea Britanie. Datele au fost colectate pe parcursul lunii februarie 2021.
15:30
În luna februarie au participat circa 30 de experți interni, 10 – externi, 20 de jurnaliști, 10 formatori de opinie, 12 persoane publice și 8 activiști civici.Potrivit companiei, experții au analizat activitatea politicienilor după mai multe categorii. Astfel, aceștia au evaluat popularitatea, profesionalismul, influența, experiența, integritatea, activitatea și mediatizarea oamenilor politici din Republica Moldova – de la 1 până la 10 puncte: ·       Maia Sandu – 8.67 puncte; ·       Igor Dodon – 8.41 puncte; ·       Zinaida Greceanîi – 7.07 puncte; ·       Alexandr Stoianoglo – 7 puncte; ·       Ion Ceban – 6.26 puncte; ·       Irina Vlah– 5.27 puncte; ·       Vladimir Voronin – 5 puncte; ·       Andrei Năstase – 4.84 puncte; ·       Alexandru Slusari – 4.77 puncte; ·       Ilan Șor – 4.
15:20
Respondenții au fost invitați să evalueze influența persoanelor publice din țara noastră, atribuindu-le de la 1 la 10 puncte. Potrivit studiului, cea mai mare notă, 9, a obținut-o Igor Dodon. Pe locul doi, cu 8,5 puncte, s-a clasat procurorul general Alexandr Stoianoglo, iar președintele țării, Maia Sandu, a obținut 8 puncte și se află pe locul 3 în top. Speakerul Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a acumulat 7,7 puncte, iar pe locul cinci este politicianul Ilan Șor – 5 puncte.La capitolul “Popularitate”, punctele s-au împărțit: Maia Sandu – 9, Igor Dodon – 8, Alexandr Stoianoglo și Renato Usatîi au obținut câte 7,5 puncte, iar Zinaida Greceanîi – 7.Experții au fost invitați să evalueze și profesionalismul persoanelor publice din țara noastră.
14:50
Totodată, 45 la sută dintre experți s-au pronunțat pentru organizarea scrutinului electoral, iar ceilalți respondenți nu au dorit să răspundă la această întrebare. În cadrul cercetării sociologice au fost implicați 20 de analiști politici și experți, 10 jurnaliști politici, comentatori, experți internaționali, dar și jurnaliști din Federația Rusă, România, Ucraina, SUA, Belarus, Germania, Austria, Franța, Marea Britanie. Datele au fost colectate pe parcursul lunii februarie 2021.
14:20
În cadrul cercetării sociologice sunt implicați 30 de experți și analiști politici, peste 20 jurnaliști politici și comentatori, 10 experți internaționali și jurnaliști din Federația Rusă, România, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Belarus, Germania, Austria, Franța, Marea Britanie.Totodată, este efectuată și monitorizarea activității politicienilor, partidelor politice, temelor și problemelor principale reflectate în spațiul media din Republica Moldova.„- Lunar, compania Intellect Group elaborează o listă de persoane implicate în sfera politică din R.Moldova. - În urma evaluării cu note de la 1 la 10, se face totalizarea rezultatelor, după care se întocmește TOP-ul de politicieni ai lunii analizate.- Concomitent, experților invitați li se propune să determine și să descrie cele mai importante probleme social-politice în R.Moldova din luna precedentă.
14:10
Liderul socialiștilor spune că aceasta ar fi cea mai bună soluție pentru depășirea crizei pandemice și politice."Vin cu propunerea să asigurăm posibilitatea de vaccinare din contul statului a cel puțin 1/3 din populație, în primul rând pentru categoriile de cetățeni din grupa de risc, și apoi să revenim la dispute politice referitor la eventualele anticipate", a scris Igor Dodon pe canalul său de Telegram.Președintele PSRM a chemat instituțiile statului și politicienii la responsabilitate, să lase deoparte orice interese electorale și să facă un efort comun pentru a sprijini gestionarea cu bine a pandemiei.“Fac apel către instituțiile responsabile ale statului să vină de urgență cu măsuri eficiente de stopare a creșterii numărului de îmbolnăviri, fără însă a bloca activitatea economică. Am dovedit în trecut că se poate reduce numărul de cazuri fără a bloca economia, sunt sigur că se va putea face acest lucru și acum.
13:40
Liderul socialiștilor a salutat inițiativa președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, de a convoca guvernul interimar pentru a discuta subiecte ce țin de pandemie și vaccinare.”Cred că doamna președinte al Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a făcut foarte corect când a invitat Guvernul interimar la dialog la Parlament. Am văzut că Președinția încearcă să tragă Guvernul sub ea, Președinția nu are astfel de competențe. Suntem un stat parlamentar. Am văzut că unii consilier încearcă să dea indicații miniștrilor. Ce treabă au ei? Eu nu mi-am permis niciodată acest lucru, fiind președinte de țară și având susținerea majorității parlamentare. Pe de o parte Președinția spune că nu recunoaște guvernul, pe de altă parte dă indicații Guvernului”, a spus Dodon.
13:40
”Legea lustrației pe care au inițiat-o socialiștii nu are susținere în Parlament. Cei care strigau despre deoligarhizare, ei când e vorba de strigat sunt cei mai buni, dar când e vorba de făcut treabă, se dau cu fundul la perete. Ei spuneau că trebuie dați afară oamenii numiți în timpul lui Plahotniuc, noi le-am propus lege. Toate partidele din Parlament, cu excepția socialiștilor sunt categoric împotrivă. Iată aceasta este fața lor reală”, a spus Dodon la emisiunea de vineri.Președintele PSRM a precizat că fracțiunea socialiștilor va insista în continuare pentru ca această lege să fie votată în Parlament.Amintim, săptămâna aceasta, deputații din fracțiunile de dreapta au refuzat să participe la dezbaterile în Comisia juridică, numiri și imunități asupra proiectului de lege privind lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică.
13:30
Președintele PSRM a menționat că legea prevede acest lucru, dar în același timp și-a exprimat speranța că nu se va ajunge până aici.”Dacă va fi sau nu anunțată stare excepțională în țară, va decide Parlamentul dacă va fi necesar. Starea de situație excepțională poate fi declanșată atât în legătură cu COVID, dar mai este un punct - în caz dacă nu se poate asigura îndeplinirea normelor constituționale și a legilor. Noi suntem în situația aceasta și atunci se poate declara stare excepțională pentru a da competențe suplimentare Guvernului, pentru a putea modifica bugetul de stat, pentru a putea realoca bani pentru medici, vaccin. Poate fi și așa scenariu dacă vom fi în blocaj total. Nu putem lăsa ca oamenii să sufere mai departe. Sper că astfel de decizii nu vor fi”, a spus liderul PSRM.
13:20
„Facem lecții de lectură ca să vedem art. 85 din Constituție ce zice și dacă sunt întrunite toate cerințele sau nu? Răspunsul meu este că la această etapă încă nu, pentru că nu s-a epuizat a doua tentativă de înscăunare a unui Guvern. Constituția spune clar – cu epuizarea a cel puțin două tentative eșuate. A doua tentativă nu este la moment”, a explicat Ciocan. Amintim că președintele Maia Sandu a desemnat-o pe Natalia Gavrilița la funcția de premier, dar candidatul nu a obținut votul de încredere a Parlamentului. Șefa statului a desemnat-o repetat pe Gavrilița, iar Curtea Constituțională i-a anulat decretul, pentru că acesta încălca Legea Supremă a Republicii Moldova.
12:40
“Președinta ar avea doar de câștigat dacă ar renunța pentru o perioadă la ideea fixă cu anticipatele și în aceste momente complicate și-ar concentra toate eforturile pentru identificarea mijloacelor de depășire a situației catastrofale în care se află Republica Moldova! P.S. Ne mor colegi, prieteni, rude, care puteau și trebuiau să mai trăiască!”, a scris Solcan.Opinia lui Alexandru Solcan a fost susținută de către poetul, prozatorul, eseistul și cercetătorul literar Iurie Colesnic.“Moare elita intelectuală și e o pierdere irecuperabilă! Intrăm în zona genocidului și politicienii cu idei fixe devin responsabili pentru lipsa vaccinării. Israelul e un model frumos de abordare serioasă și responsabilă a unei crize politice și una pandemică!”, a scris Colesnic.
12:00
“Este evident că profesorii sunt supuși riscului, de asta și s-a luat decizia de a trece la online pe o perioadă și de a extinde vacanța. Dar cred că nu putem trece la online pentru elevii claselor 1-4. Rog Guvernul ca elevii din clasele 1-4 să nu îi trecem la online. În acest caz trebuie să rămână acasă și părinții, ceea ce înseamnă să ia concediu de la muncă și au de suferit în lanț mai multe sectoare ale economiei. După 15 martie, i-aș recomanda Guvernului, dacă vor prelungi studiile online, lucrul acesta să nu se refere la clasele primare”, a declarat Dodon.
11:40
Președintele Maia Sandu nu a ieșit să discute cu protestatarii. Totodată, secretarul Aparatului Președintelui, Andrei Spînu, le-a declarat oamenilor că soluția este la Guvern și la Comisia Națională de Sănătate Publică. Totodată, reprezentantul șefului statului nu a propus nici o soluție.
11:30
 Potrivit Agora.md, Crudu a declarat că în total, la Centrul Moldexpo din Chișinău sunt 420 de locuri, iar la moment, 27 dintre acestea sunt libere.„Nu este adevărat. Eu numai ce am venit de acolo. Cineva v-a spus vouă asta? Sigur că primit pacienți. În total sunt 420 de locuri. La moment sunt 27 de locuri libere. Nu este vorba că nu primi”, a precizat Oleg Crudu.În data de 4 martie, consiliera Maiei Sandu, Ala Nemerenco, a declarat în cadrul unei emisiuni TV că centrul de triere al pacienților aduși cu suspecții la COVID-19, care este amplasat la Moldexpo, nu mai primește ambulanțe cu bolnavi și că mașinile de pe ambulanță ajung greu la pacienți din cauza numărului mare de solicitări.
11:10
 Premierul interimar Aureliu Ciocoi a informat că sunt determinate resursele necesare pentru achiziționarea unui lot de cca 1 milion de doze de vaccin. În cel mai scurt timp vor demara procedurile ce se impun pentru procurarea acestora. Președintele Parlamentului a subliniat că este foarte important ca toate procedurile să fie finalizate cât mai rapid și cât mai curând să fie lansat procesul de vaccinare în masă a tuturor categoriilor de cetățeni. Totodată, s-a accentuat despre necesitatea asigurării transparenței și respectării rigorilor normative la toate etapele achiziției publice.
10:50
“Eu consider că noi trebuie să facem tot posibilul ca să nu ajungem la lockdown în Republica Moldova, pentru că asta va afecta activitatea agenților economici, va afecta businessul. Dacă închidem activitățile economice, atunci se pune pe burtă tot absolut, inclusiv și bugetul de stat, și pensii și salarii. Eu o să propun să nu admitem un lockdown total”, a declarat Dodon.
10:50
În cadrul unei emisiuni la Jurnal TV, sfetnica președintelui a povestit cum ambulanțele nu mai reușesc să transporte pacienții la spital, iar perioada de așteptare a unei echipe de medici a crescut esențial. „La această oră, Centrul Moldexpo din Chișinău nu mai primește ambulanțe. Perioada de deplasare a unei ambulanțe medii la o solicitare este deja de câteva ore. Recent m-a sunat cineva cunoscut, alertat că ruda are o saturație cu oxigen deja mai jos de 40% și dau alarma că nu vine ambulanța. (…) Ambulanța îi duce deja la spital direct, în dependență de unde și câte locuri mai sunt. Situația este destul de critică”, a declarat Ala Nemerenco.Consiliera Maiei Sandu mai spune că în țara noastră a început al doilea val de Coronavirus.„La noi a început valul doi și noi o să creștem exponențial. Rata de contagiozitate de 1,19 este un indicator foarte prost.
10:30
Liderul PSRM susține că este un know how pentru Republica Moldova și nu doar, când soluția de ieșire din criză nu se caută de actorii politici, dar de societatea civilă, de ONG.”Îmi amintesc când Plahotniuc dorea să promoveze vreo idee năstrușnică, făcea consultări cu societatea civilă loială. Îmi pun întrebarea: dar ce s-a schimbat? Vedem acum același lucru. Cei care sunt loiali instituției prezidențiale sunt invitați la discuții cu privire la ieșirea din criză. Dar ce competențe au ei? Ieșirea din criza politică poate fi discutată doar de actorii politici, de instituții: Președinție, Parlament, partidele politice”, a spus Dodon.
10:20
”Soluții pot fi diferite, anticipate sau numirea guvernului, sau alte soluții. La moment, dialog între instituția prezidențială și Parlament nu există. Instituția prezidențială s-a separat, s-a izolat, poate din considerente de COVID, dar nu are dialog cu Parlamentul”, a spus Dodon. Liderul PSRM a reiterat că președintele țării ignoră deciziile Curții Constituționale, care a indicat foarte clar că este necesar dialogul dintre președinte și majoritatea parlamentară.
10:10
”Cineva mă întreabă dacă Igor Dodon vrea să discute cu Maia Sandu. Eu sunt disponibil să discut cu orișicare, cu toate partidele sunt disponibil să discut în calitate de lider al PSRM, care are cea mai mare prezență în Parlament. Sunt gata să discut și cu doamna președinte. Nu am niciun fel de obstacole și frustrări”, a spus Dodon.Liderul PSRM a declarat că prin izolare și refuzul de a discuta criza politică se va agrava și mai mult, iar cei care vor avea de suferit sunt cetățenii.”Noi după alegerile prezidențiale, și i-am spus acest lucru doamnei Sandu, în această situație sunt doi lideri politici cu legitimitate majoră, care în scrutinul prezidențial au demonstrat că au încrederea cetățenilor, noi acum, dacă suntem responsabili, trebuia să facem acest lucru încă în noiembrie-decembrie, să ne așezăm la masa de discuții și să vedem cum gestionăm situația mai departe.
4 martie 2021
19:40
În realitate, ceasul purtat de fostul președinte de țară este unul de producție rusească, de cinci ori mai ieftin. La solicitarea noastră, purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon, Carmena Sterpu, a făcut o poză a ceasului purtat de liderul PSRM și ne-a trimis-o. Costul acestuia este de circa 370 de euro.Ceasul rusesc are asemănări cu cel elvețian despre care a scris fals Ziarul de Gardă, însă prețul diferă de aproape 5 ori.
18:10
 Politologul Dionis Cenușă susține că a verificat Barometrul Opiniei Publice, pe care îl citează șefa statului, dar acolo nu sunt așa date.“Am verificat în BOP și nu am găsit asemenea cifre. Sondajul spune că circa 75% ar participa la alegeri (o întrebare standard și nu specifică despre anticipate)”, a scris Cenușă.
17:50
“Trebuie să recunoaștem că mulți cetățeni nu au citit nici Constituția și nici decizia Curții Constituționale. De aceea, Președintele ca și alte instituții trebuie să rezulte din ceea ce spune legea și gardienii legii, care în cazul de față este Curtea. Populismul se naște atunci când politicienii își scuză acțiunile prin faptul ca “poporul vrea asta”, a scris politologul. Totodată, Dionis Cenușă spune că președintele minte, atunci când declară că oficialii europeni o susțin la capitolul nerespectarea Constituției.   “La afirmația jurnalistei despre faptul că UE nu și-a manifestat sprijinul pentru Președinte în cazul crizei politice, Sandu a contrazis-o ți a spus că Charles Michel ar fi spus direct că o sprijină. Declarația acestuia este publică și acesta spune că vede alegerile anticipate ca soluție și că toți actorii politici trebuie să acționeze în interesul țării.
16:30
”Escaladarea conflictului politic promovat în interes partinic și în detrimentul dialogului civilizat în beneficiul oamenilor, divizează societatea și stă la baza unui conflict extrem de violent la nivelul principiilor fundamentale ale statului de drept”, a spus Năstase.Politicianul a atras atenția europenilor că societatea noastră are astăzi nevoie mai mult ca oricând de un model foarte serios și argumentat de abordare politică cu ajutorul căruia să poată depăși criza instituțională și constituțională deosebit de complicată.Liderul PPDA a atras atenția occidentalilor că instituțiile fundamentale ale statului au intrat în coliziune directă cu prevederile Constituției. Potrivit lui Năstase, această abordare creează precedente periculoase pentru funcționarea instituțiilor democratice în țara noastră.
15:40
„Este un succes pentru țara noastră, deoarece Republica Moldova este printre primele țări care primește vaccinuri împotriva COVID-19, în prima tranșă de livrări COVAX. Este rezultatul eforturilor enorme depuse de echipa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, începând cu luna iulie 2020. Mulțumesc mult și sunt recunoscătoare echipei de la MSMPS, ANSP, OMS, UNICEF”, a scris Dumbrăveanu pe Facebook.
15:20
”Este o decizie corectă a CC să permită guvernului interimar să facă numiri în funcțiile vacante ale conducătorilor de nivelele 2 și 3, secretarilor de stat, directorilor de departamente, agenții. Astfel nu se va admite blocarea activității instituțiilor statului”, a menționat Dodon.Președintele PSRM a salutat și decizia prin care guvernului interimar i se va acorda împuterniciri suplimentare în cazul în care Parlamentul va declara stare excepțională în țară.
15:10
”Maia Sandu mai pierde o speță la Curtea Constituțională. Asta demonstrează încă o dată în plus că juriștii Maiei sunt din cei care trebuie cercetat cum au obținut diploma. Sunt lucruri constatate. Referitor la cele neconstatate prin o decizie formală trebuie spus că sunt pe aceeași undă, adică este vorba de incompetență desăvârșită și lipsă de minte elementară. În fine, dincolo de lipsa calităților care ar recomanda-o pentru activitatea politică, Maia este pur și simplu o individă declasată din punct de vedere intelectual”, scrie Catană.Astăzi, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea președintelui cu privire la interpretarea normei constituționale în partea ce ține de modificarea componenței Guvernului în demisie.
14:30
1. Se admite parțial sesizarea depusă de președintele Maia Sandu2. Se declară neconstituționale articolele din Legea cu privire Guvern în partea care îi interzice Guvernului, al cărui mandat a încetat să numească sau să propună pentru numire persoane în funcții de demnitate publică, altele decât miniștrii. Până la modificarea legii de către Parlament, Guvernul, al cărui mandat a încetat, va putea numi sau propune pentru numire persoane de demnitate publică, altele decât miniștrii sau în funcții publice, pentru un termen determinat până la o nouă numire a aceleași persoane sau alteia, efectuate de Guvernul cu puteri depline3.
14:00
Salariații au solicitat autorităților să întreprindă măsurile necesare pentru achitarea în cel mai scurt timp a restanțelor salariale. Reprezentanții CFM au mai cerut compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariilor, începând cu anul 2015.La ședință s-a decis ca, săptămâna viitoare, în cadrul Comisiei să fie audiat directorul CFM, care să prezinte informația actuală despre situația financiară. În baza acestor informații vor fi stabiliți pașii necesari în soluționarea problemei.Președintele Comisiei economie, buget, și finanțe, deputatul PSRM, Petru Burduja, a atenționat anterior că statul riscă să piardă CFM, dacă Parlamentul, Guvernul și președintele țării nu vor interveni pentru a salva una dintre cele mai importante întreprinderi. Potrivit parlamentarului, CFM are datorii de 665 de milioane de lei, dintre care 92 de milioane de lei sunt datoriile salariale.
13:20
A vorbit și Maia Sandu în postura sa nouă de Șef de stat. Mai bine nu o făcea, căci un discurs mai abominabil decât cel rostit de ea nu cred că ar fi fost posibil.Să spui că războiul a fost cauzat de corupție înseamnă un act de o abjecție rară și o insultă în adresa celor care au luptat. Să le spună cineva veteranilor de război că în ei s-a tras cu gloanțe încărcate cu ”corupție”, cu obuze din care explodează artificii de corupție, că tancurile erau încărcate cu lăzi de ”corupție”...De asemenea, să spui că de cele întâmplate se face de vină Râul, pentru că a avut ”nesimțirea” să se transforme din fluviu care unește în cumpănă ce dezbină, reprezintă un act de lașitate supremă. În timp ce Maia Sandu încearcă să mimeze curajul și tăria, propozițiile citite de ea ascund în mod ostentativ și ofensator adevărul pe care toată lumea îl cunoaște.
13:20
Situația politică și economică din țara noastră se înrăutățește pe zi ce trece. Deși unii politicieni consideră că singura soluție pentru a ieși din acest impas sunt organizarea alegerilor anticipate, analistul politic Ian Lisnevschi își exprimă îndoiala că problemele politice și economice vor fi depășite prin această metodă.Potrivit lui, în cazul declanșării alegerilor anticipate, în viitorul Parlament ar accede trei-patru partide și niciunul nu va avea majoritate totală pentru a propune propriul candidat la funcția de prim-ministru."În viitorul Legislativ vor intra deputații din patru partide politice: PSRM, PAS, Partidul ȘOR și Partidul Nostru. În aceste condiții, partidele vor trebui să se așeze la masa de negocieri pentru a forma o alianță, fapt care va declanșa noi disensiuni în rândul aleșilor poporului. Situația politică și economică nu se va îmbunătăți în asemenea condiții", a precizat interlocutorul.
12:50
Informația a fost confirmată de Igor Popa. El a precizat că suspendarea este valabilă până la examinarea în fond a cererii prealabile pe care a depus-o și până la pronunțarea deciziei.Igor Popa a depus cererea prealabilă nefiind de acord cu retragerea licenței sale de avocat. El a adus un șir de argumente, în cererea sa prealabilă, că nu a lezat drepturile fostului său client Vlad Filat, atunci când, în cadrul unei emisiuni tv, a oferit mai multe detalii din dosar. Mai mult ca atât, Igor Popa susține că era obligat prin lege să divulge anumit gen de informație.Următoarea ședință în acest caz va avea loc pe 15 martie.
12:30
“Nu mai știm ce să facem. Contribuiți la rezolvare problemei noastre, ca acea viață strălucită din Europa să ajungă și la noi, cei 6800 de feroviari”;“Ea a fost aleasă de popor, a depus jurământul, și este obligată să ne ajute!”;“Nimeni nu vrea să discute cu noi, nimeni nu vrea să ne vadă, nimeni nu vine să discute cu noi!”;“Doamna președinte, cerem salariul nostru, pe care l-am muncit. Nu avem nevoie de salariul dvs, dați-ne ceea ce e al nostru! Salariu! Salariu! Salariu!”. Amintim că angajații ai întreprinderii “Calea Ferată din Moldova” protestează toată țara. Oamenii se plâng că nu și-au mai primit salariile de trei luni.
12:00
"Dacă trece pandemia, poate mai putem să organizăm niște evenimente afară, pentru că e un loc frumos, acolo este un lac. Nu știu dacă putem să o dăm în arendă, nu cred că câștigăm prea mulți bani. Cred că trebuie să o păstrăm pentru evenimente la care să poată să participe și cetățenii”, a spus Maia Sandu la Radio Moldova.Maia Sandu a promis în campania prezidențială că dacă va câștiga alegerile, va renunța la Reședința de la Condrița și va ceda clădirea Președinției unei universități sau biblioteci. Sandu a mai promis că va scoate gardul de la Președinție, imediat ce va câștiga alegerile.
11:20
Liderul formațiunii “Partidul Nostru” a publicat pe internet, aseară, în data de 3 martie, un filmuleț în care bate toba și petrece cu mai mulți oameni la o masă. Culmea ipocriziei că în aceeași seară, unul dintre liderii „Partidului Nostru”, Ilian Caşu vorbea la un post TV despre cât de gravă este pandemia şi despre cum Parlamentul nu vine cu soluții.Precizăm că în ultimele luni numărul cazurilor noi de COVID-19 este în creștere alarmantă. Ieri, au fost înregistrare 1550 de cazuri noi, iar 24 de persoane au decedat.
10:50
Amintim că angajații ai întreprinderii “Calea Ferată din Moldova” protestează, astăzi, în toată țara. Oamenii se plâng că nu și-au mai primit salariile de trei luni.
3 martie 2021
20:50
Un subiect pe ordinea de zi fiind utilizarea vaccinurilor împotriva COVID-19 în Republica Moldova,  care au fost cu succes dezvoltate, demonstrând un grad înalt de siguranță și eficiență. Astfel, membrii NITAG, evaluând riscurile și situația epidemiologică nefavorabilă,  au aprobat utilizarea în Republica Moldova inclusiv a vaccinurilor care au fost autorizate în țara de origine și incluse în Lista OMS, EUL, în proces de evaluare (se anexează Lista din 01.03.2021 de pe pagina web a OMS.
17:50
În opinia ziaristului, Maia Sandu se ascunde după jocuri de cuvinte, lansează perdele de fum, minte ca să impresioneze și să înșele vigilența.”Ea sare în urma trenului, nu înaintea lui și doar creează impresia că riscă. Dar asta nu se vede clar, dacă e ceață. Așa că singura preocupare a lor este să mențină ceața. În capetele oamenilor, bineînțeles. De fapt, ea nu riscă nimic. Iar asta înseamnă că nici nu le va oferi nimic celor care își pun speranțe în ea, celor care o iubesc sincer și se sacrifică de dragul ei”, scrie Federiuc.Jurnalistul afirmă că Sandu preferă să se ascundă în spatele mulțimii pentru a-și promova interesele.”Despre ce curaj în lupta cu corupția (că despre asta vorbește, zi și noapte) putem vorbi, în cazul ei? Păi ea și-a luat consilier la Președinție un fost ministru condamnat pentru corupție. Nu bănuit, nu acuzat, ci CONDAMNAT definitiv de instanța de judecată.
17:30
Din documentele prezentat de Revenco aflăm că aceasta anul trecut a obținut din salarii, remunerări și diurne pentru deplasare aproape 850 de mii de lei sau câte 70 de mii de lei pe lună. Totodată, Revenco declară că și-a vândut unul dintre cele două automobile - Toyota Avensis din 2007 la un preț de 40 de mii lei (2000 euro). Sfetnica Maiei Sandu mai deține o mașină marca Honda, evaluată la un preț de 150 de mii de lei (7500 euro).Ana Revenco are două apartamente pe care le-ar fi obținut în anul 2018. Un apartament de 123 de metri pătrați ar fi costat-o doar 241 738 de lei, echivalentul a 12 mii de euro, preț ireal pentru piața imobiliară din Republica Moldova. Cel de-al doilea imobil cu o suprafață de 113 metri pătrați ar costa 1 073 211 de lei sau peste 50 de mii de euro. Revenco mai deține un imobil de 50 de mii de lei și două terenuri de pământ.
16:50
Odnostalco susține că în urma afirmațiilor acestor politicieni, populația își va pierde încrederea în efectul vaccinării în general. Parlamentarul afirmă că moldovenii trebuie să decidă benevol cu ce vaccin să vor imuniza din cele care sunt certificate în Moldova, iar politicienii trebuie să ajute medicii în procesul de informare cu privire la importanța vaccinării și nu invers. ”Din păcate, comportamentul unor politicieni a generat neîncrederea cetățenilor în vaccinul anti-COVID. PSRM nu a pledat niciodată contra vreunui vaccin anti-COVID 19. Vaccinurile, indiferent de cine le produce, sunt proprietate mondială. Astăzi, țările din toată lumea au ca scop să-și vaccineze în masă populația”, a spus Odnostalco. Deputatul PSRM a anunțat că în Moldova au fost autorizate deja trei tipuri de vaccin, iar unii politicieni au creat piedici artificiale în procesul de certificare a vaccinului rusesc.
15:50
Către dna Preşedinte:1.               Cum consultările cu societatea civilă pot compensa lipsa dialogului cu forţele politice din Parlament?2.               Cum consultările cu societatea civilă pot recupera INCAPACITATEA Preşedintelui de a declanşa alegeri parlamentare anticipate?3.               Ca om de stat, care ocupă cea mai înaltă funcţie din Moldova, dumneaei conştientizează că DORINŢA ei de a se consulta cu societatea civilă, alături de REFUZUL ei de a se consulta cu forţele politice din Parlament, nu se încadrează în câmpul constituţionalităţii?4.
13:50
Apoi un tribunal revoluționar, aprobat deja ca idee de Maia Sandu, trage la răspundere tot ceea ce e pătat sau atins de corupție. Cum timpul necesar investigației și anchetei penale lipsește, se declanșează conveierul iacobinez, care după exemplul DNA-ului românesc taie și spânzură cu prioritate adversarii politici ai PAS-ului. La trei-patru corupți din justiție, ori politică se dă cu sapa în moalele capului unui jurnalist, ori politolog toxic, care nu are cum trece filtrul ideologic al oamenilor buni. Se arde și se supune lustrației tot ce se împotrivește noului suflu, victimele inocente fiind trecute în registrul sacru al marjei de eroare.Scenariul răzbunării nu e invenția mea. Frînturi, ori capitole întregi ale acestui thriller le puteți culege ușor pe rețelele de socializare. Propuneri de executare și linșare, oferte sufletești de prestare a serviciilor de călău sunt multiple.
13:10
Zece copii diagnosticați cu hipoacuzie vor beneficia gratuit de implantul cohlear. În Fondul de Asigurare Obligatorie de Asistență Medicală sunt planificate 5 milioane de lei pentru soluționarea acestor cazuri.Din 2017, de când a fost lansat proiectul, 40 de copii au fost tratați. Astfel, prin intermediul Fundației de Binefacere ”Din Suflet”, patronată de Galina Dodon, în 2017, 10 copii au beneficiat gratuit de implanturi cohlear. Acest proiect a continuat cu succes și în anii următori, încă 9 copii beneficiind de intervenții de implant cohlear.În anul 2020, la inițiativa lui Igor Dodon, acest proiect a fost susținut de guvern. În cadrul programului special “Implant Cohlear” 20 de copii diagnosticați cu hipoacuzie au beneficiat de implanturi cohlear achiziționate din Fondul de Asigurare Obligatorie de Asistență Medicală.
12:50
“De ce ne urăsc cei, care azi se află în Președinție? Aici am adoptat cele mai importante acte normative: Legea cu privire la tricolor, Legea cu privire la suveranitatea Republicii Moldova… Oare un Ion Vatamanu, sau o Lidia Istrati sau un Valentin Mândâcanu fac parte din clanurile de corupți? Oare ei sunt cei, care au stat la baza conflictului? Oare ei sunt cei, care au declanșat acest conflict? Sau Leonida Lari? Sau Ion și Doina Aldea Teodorovici. Un lucru grav s-a întâmplat ieri prin această declarație. Noi, deputații din primul Parlament vă cerem ca să ieșiți în spațiul public și să vă cereți scuze de la ceea ce ați declarat ieri. În nici un caz să nu mai continuați să blamați deputații primului Parlament. Cel mai onest, cel mai destoinic, cel mai cu demnitate Parlament”, a declarat Valentin Dolganiuc.Precizăm că în data de 2 martie, în Republica Moldova sunt comemorați eroii căzuți în urma războiului de pe Nistru.
12:00
Vestea proastă pentru primarul de Râșcani este că judecătorii de la Curtea de Apel Bălți au clasat decizia primei instanțe prin care Victor Bogatico a fost achitat pe mai multe linii de acuzare.Amintim că primarul de Râșcani, Victor Bogatico, ales pe listele “Partidului Nostru” condus de Renato Usatîi, a fost condamnat pentru trafic de influență, în anul 2018. Potrivit dosarului, Bogatico a estorcat 5000 de dolari de la un cetățean pentru a-i asigura privatizarea unui imobil din orașul Râșcani.
10:30
„În momentul în care ai noștri încalcă Constituția eu trebuie să stau acasă, trebuie să fiu înjurat pe rețelele de socializare, doar pentru că iau atitudine și spun că nu este corect”, a declarat Năstase.
2 martie 2021
18:10
"Sunt bucuros să remarc că deputații au fost unanimi în opinia că doar prin dialog poate fi identificată cea mai bună soluție de depășire a crizei, exprimându-și determinarea de a continua discuțiile în acest sens cu partidele parlamentare, dar și cu Președintele țării. De asemenea, deputații socialiști au decis excluderea scenariului de inițiere a unui referendum privind demiterea președintelui țării. S-a menționat că suma enormă de bani, care s-ar cheltui pentru un astfel de referendum, în actuala situație de criză pandemică, economică și socială, ar reprezenta o infracțiune la adresa societății", a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.