Ion Chicu este internat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

Europa Libera, 23 februarie 2021 15:10

Fostul premier Ion Chicu este internat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău. Știrea a fost confirmată de conducerea spitalului, unde există mai multe secții pentru pacienții de COVID-19, dar motivul internării fostului premier sau starea sănătăți sale nu sunt dezvăluite. Într-un mesaj pe Facebook, Chicu a lăudat calitatea medicilor moldoveni, și-a îndemnat prietenii să aibă „mare grijă de sănătate” și a dat asigurări că „totul va fi bine”. Chicu a făcut COVID-19 la începutul lunii decembrie, pe când mai era premier, dar a avut o formă ușoară, nu a fost internat și a continuat să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu de la distanță.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 5 minute
19:20
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, spune că e pregătită pentru o procedură de impeachment, în lipsa altei soluții care să conducă la anticipate, dar că mai speră totuși că va putea dizolva parlamentul după data de 23 martie, când se împlinesc trei luni de la plecarea în demisie a guvernului și se încheie termenul rezervat de Constituție pentru desemnarea altuia.  Într-un interviu la Europa Liberă, Maia Sandu a spus că nu este în conflict cu Curtea Constituțională, care a dat deja două decizii contrare cu soluțiile sale de dizolvare a parlamentului, ci cu o majoritate din parlament, care s-a răzgândit și nu mai vrea ca alegerile anticipate să se producă.  „Peste 70 la sută din cetățeni își doresc anticipate. Cine sunt ei - cei care au ajuns în parlament prin fraude - să se opună voinței a 70 la sută din cetățeni?” a declarat șefa statului în același interviu, în care a admis că după consultările cu societatea civilă, ar putea consulta repetat și partidele pentru găsirea unei soluții.   „Dacă nu se găsește compromis, acest conflict poate fi rezolvat de cetățeni, la referendum pentru suspendarea președintelui sau la anticipate pentru realegerea parlamentului”, a mai spus președinta.  
Acum 30 minute
19:00
Mai mulți experți consideră că răspunsul autorităților de profil la discriminarea doamnelor este unul haotic.
Acum o oră
18:40
Diplomați ai Uniunii europene spun că ambasadorii din blocul comunitar au aprobat prelungirea înghețării activelor impuse fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici și a șapte persoane din cercul său de apropiati pentru deturnarea fondurilor de stat ucrainene. Vorbind cu condiția anonimatului, mai mulți diplomați ai UE care sunt familiarizați cu această chestiune au declarat că cei 27 de ambasadori au convenit pe 3 martie eliminarea fostului prim-ministru Serhi Arbuzov și a fostului ministru al educației, Dmitro Tabacinik, din lista sancțiunilor. De asemenea, au dat undă verde prelungirii cu șase luni a sancțiunilor împotriva a 177 de persoane și 48 de entități pe care blocul le consideră responsabile pentru subminarea integrității teritoriale a Ucrainei.Bruxellesul a impus măsurile împotriva fostului președinte ucrainean pro-Kremlin, a membrilor familiei și a aliaților săi politici apropiați la scurt timp după prăbușirea guvernului său la sfârșitul lunii februarie 2014.Diplomați ai UE au declarat pentru postul nostru de radio că au existat discuții despre eliminarea de pe listă a fostului ministru Oleksandr Klimenko, și a fiului fostului președinte, Oleksandr Ianukovici, dar că cei doi vor rămâne sub sancțiuni pentru moment.
18:40
1550 de cazuri noi de coronavirus au fost înregistrate astăzi în Republica Moldova. Șase dintre cazuri sunt de import, anunță Ministerul Sănătății. În ultimele 24 de ore au fost efectuate peste 4000 de teste. Cele mai multe cazuri noi de coronavirus au fost înregistrate în capitală. Numărul persoanelor decedate a ajuns în Moldova la peste 4000.
18:30
Invitata de astăzi este Corina Şeremet.
Acum 2 ore
18:10
Un tribunal rus l-a condamnat pe Oleh Prihodko, un activist pro-ucrainean din Crimeea anexată la Rusia in 2014 la cinci ani de închisoare sub acuzatii de terorism pe care activistul și sprijinitorii săi le-au respins ca fiind motivate politic. Ombudsmanul ucrainean Liudmila Denisova a scris pe rețeaua Telegram că Tribunalul Militar al Districtului Sud din orașul Rostov-pe-Don a pronunțat pedeapsa și l-a amendat pe Prihodko cu 110.000 de ruble (aproximativ 1.500 de dolari).Denisova a numit hotărârea instanței „ilegală” și „bazată pe acuzații inventate ”. Procuratura rusă l-a acuzat pe activist că ar fi pus la cale să incendieze consulatul rus din Lvov in 2019.„Condamn verdictul ilegal al instanței rusești și îl consider o represiune a guvernului ocupant din Crimeea pentru poziția pro-ucraineană a lui Oleh, pentru refuzul său public de a recunoaște anexarea Crimeii de către Rusia”, se menționează în declarația lui Denisova, amintind că Prihodko are o și probleme de sănătate.„Fac apel la comunitatea internațională să continue să facă presiuni asupra Federației Ruse și să solicite eliberarea imediată a tuturor celor care critica politica Kremlinului”, se mai arata în mesajul Liudmilei Denisova. Prihodko a fost reținut în octombrie 2019 și acuzat de fabricarea ilegală de explozivi cu intenția înfăptui un act terorist. Ulterior a fost acuzat și de deținerea unui exploziv ilegal. Prihodko neagă toate acuzațiile.Rusia a anexat peninsula Crimeea Ucrainei în martie 2014, trimițând trupe și organizând un referendum denunțat ca ilegitim de cel puțin 100 de țări, după ce președintele pro-rus de la Kiev, Viktor Ianukovici, a fost destituit în mijlocul unui val de proteste publice. Grupurile pentru apărarea drepturilor omului afirmă că, de atunci, Rusia îi urmărește și condamnă pe cei care contesta legitimitatea Moscovei asupra peninsulei Crimeea.
18:10
Liderul Partidului Acțiunii Comune - Congresul Civic, Mark Tkaciuk, spune că singura modalitate de soliționare a blocajului politic în care se află Republica Moldova este presiunea străzii. Potrivit fostului deputat comunist, oamenii trebuie scoși organizat la proteste pentru a cere dizolvarea Parlamentului și anunțarea datei alegerilor anticipate. Tkaciuk spune că formațiunea sa va paticipa la următorul scrutin electoral, informaza agentia IPN.Potrivit declaratiilor lui Mark Tkaciuk, facute la televixiunea TV8, organizarea protestelor masive pentru a cere dizolvarea Parlamentului reprezintă modalitatea democratică, prin respectarea voinței poporului, de soluționare a crizei politice în care se află Republica Moldova.Fostul consilier prezidențial se arată convis că în următoarea legislatură nu va mai accede Partidul Democrat și toate grupurile desprinse din această formațiune. În plus, potrivit lui Tkaciuk următorul Parlament va avea mai multă legitimitate decât actualul.
18:10
Familiile lucrătorilor medicali care au decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19 vor primi o indemnizație unică de 100.000 de lei, a decis  guvernul de la Chișinău. Până acum 91 de medici au murit cu Covid -SARS 2.Potrivit regulamentului aprobat miercuri este vorba despre „personalul angajat în instituțiile medico-sanitare publice din cadrul asistenței medicale primare, asistenței medicale specializate de ambulatoriu, asistenței medicale spitalicești, asistenței medicale urgente prespitalicești, serviciilor medicale de înaltă performanță, instituțiilor/subdiviziunilor medicale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor și Serviciului de Informații și Securitate (în continuare – instituții medico-sanitare publice), al cărui deces a survenit ca urmare a infectării în cadrul desfășurării nemijlocite a activității medicale în lupta cu COVID-19″.Dreptul la indemnizația unică se acordă soțului/ soției supraviețuitor/oare, care s-a aflat în relaţie de căsătorie cu persoana decedată, la data decesului; copiilor până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior), până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani; unuia dintre părinți, în cazul în care nu există urmași specificați la subpct. 1) și 2). În cazul părinților divorțați, cuantumul indemnizației unice se împarte între ei în părţi egale.
Acum 4 ore
17:10
Ministerul Justiției din Rusia a adăugat organizația profesională medicală Alianța medicilor (Alyans Vrachei) la lista sa controversată de organizații considerate „agenți străini”. Ministerul a anunțat că organizația nonguvernamentală a primit finanțare externă și că s-ar angaja în activități politice. Ministerul nu a oferit niciun fel de detalii.Alianța medicilor este condusă de oftalmologul Anastasia Vasilieva, care l-a tratat în trecut pe liderul opoziției Aleksei Navalnîi. Organizația, fondată în 2018, luptă pentru salarii corecte și condiții de muncă pentru profesioniștii din domeniul medical. Vasilieva a fost reținută de poliție pentru câteva zile în ianuarie, în ajunul mitingurilor masive împotriva arestării activistului anti corupție și critic acerb al Kremlinului. Ieri avocatul Pavel Cikov de la organizația de apărare juridică Agora a anunțat că ministerul a depus o plângere și împotriva unei ale organizatii neguvernametale Nasiliyu.net, una dintre cele mai importante organizații din Rusia care abordează violența domestică. Nasiliyu.net a fost adăugat pe lista „agenților străini” în decembrie anul trecut.Potrivit lui Cikov, guvernul a considerat că activitatea Nasiliyu.net în „publicitatea problemei violenței domestice”, „ in crearea condițiilor pentru ca victimele să știe unde să apeleze pentru ajutor” și „ prin participarea la promovarea și desfășurarea campaniilor care vizează adoptarea unei legi împotriva violenței în familie”, toate acestea ar trebui considerate„ activitate politică ”și ar justifica încadrarea ei pe lista ” agentilor străini”.Guvernul de la Moscova a considerat, de asemenea, că apelurile publice ale ONG-urilor pentru ca agențiile guvernamentale „să ia măsuri pentru a proteja victimele violenței domestice” în timpul pandemiei de coronavirus drept o „activitate politică”. Plângerea menționează, de asemenea, că site-ul web Nasiliyu.net include informații de contact pentru centrul de criză Anna, pentru victimele violentei domestice - care a fost, de asemenea, listat ca „agent străin”.Ministerul solicită unei instanțe să amendeze Nasiliyu.net de la 300.000 la 500.000 de ruble (4.000 la 6.800 dolari) și o amendă de până la 300.000 de ruble împotriva directorului ONG-ului, Anna Rivina.Nasiliyu.net a fost fondată în 2015 și a fost înregistrată ca ONG în 2018. În decembrie 2020, a fost listată ca organizație „agent străin”, denumire pntru care organizatia face apel în instanță.Când Nasiliyu.net a fost inclus pe listă, Rivina a scris pe Facebook că organizația a fost vizată „95 la sută din cauza proiectului nostru de lege privind violența în familie și 5 la sută datorită sprijinului nostru pentru drepturile LGBT”.  Așa-numita legislație a agenților străini din Rusia a fost adoptată în 2012 și a fost modificată în mod repetat. Legea cere organizațiilor neguvernamentale care primesc asistență externă și pe care guvernul le consideră angajate în activități politice să fie înregistrate, să se identifice ca „agenți străini” și să se supună auditurilor guvernamentale.Modificările ulterioare ale legii au vizat mass-media finanțate din străinătate, inclusiv serviciul rusesc al RFE / RL, alte șase servicii de știri în limba rusă ale RFE / RL și televiziunea Current Time.Human Rights Watch a descris legislația rusească privind agenții străini ca fiind „restrictivă” și menită „să demonizeze grupurile independente”. 
17:10
În România grupul de comunicare strategică a anunțat astăzi 4278 de cazuri noi de COVID-19 după prelucrarea a 35 091 de teste PCR și antigenice. Este cel mai mare bilanț zilnic din 14 ianuarie.Au fost raportate 77 de decese, iar 1.032 de pacienți sunt internați la Terapie Intensivă. Până astăzi, 20.586 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat in Romania. Mai multe amănunte AICI.  
16:40
Primele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin platforma COVAX, a anunțat președinta Maia Sandu, după o discuție cu președinte regional al acestei companii, Sinan Atlig. Potrivit unui mesaj pe Facebook al președintei Maia Sandu, Pfizer va da undă verde Republicii Moldova pentru recepționarea vaccinului, după ce a primit asigurări că dispune de condiții speciale de păstrare și transportare a acestuia, la temperaturi foarte joase.„Dosarul cu actele necesare va fi trimis la Chișinău astăzi, iar vineri reprezentanții companiei vor avea o ședință cu echipa responsabilă de procesul de imunizare de la Chișinău- a scris președinta maia Sandu pe FB. 
16:30
Republica Moldova e țara adevărurilor spuse pe jumătate sau nici măcar pe un sfert.
16:20
În cadrul ședinței de astăzi, Comisia juridică, numiri și imunități a parlamentului Moldovei a aprobat raportul cu privire la instituirea unei comisii parlamentare speciale, care va realiza selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului. Aceasta urmează a fi alcătuită din membri ai Comisiei drepturile omului și relații interetnice și ai Comisiei juridice, numiri și imunități. Comisia va desfășura concursul public, va selecta și va propune Parlamentului candidații pentru funcția de Avocat al Poporului, informează Ziarul de Gardă. bInterimatul funcției de Ombudsman este exercitat de către Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copilului, până la numirea de către Legislativ a unei noi persoane în această funcție.
15:50
Primele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin platforma COVAX, a anunțat președinta Maia Sandu, după o discuție cu președinte regional al acestei companii, Sinan Atlig. Potrivit unui mesaj pe Facebook al președintei Maia Sandu, Pfizer va da undă verde Republicii Moldova pentru recepționarea vaccinului, după ce a primit asigurări că dispune de condiții speciale de păstrare și transportare a acestuia, la temperaturi foarte joase.„Dosarul cu actele necesare va fi trimis la Chișinău astăzi, iar vineri reprezentanții companiei vor avea o ședință cu echipa responsabilă de procesul de imunizare de la Chișinău”, a scris președinta Maia Sandu pe Facebook.
15:40
Vacanța școlară de primăvară, planificată în perioada 5-8 martie, a fost prelungită până pe 15 martie 2021, potrivit deciziei aprobate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în contextul acțiunilor de prevenire a răspândirii infecției COVID-19, informează agenţia IPN.Ministerul Educației precizează că recuperarea orelor se va efectua cu prezența fizică a elevilor, conform unui grafic individual, stabilit de administrația fiecărei instituții de învățământ.Ministerul atenționează conducătorii şcolilor publice și private cu privire la stabilirea, în perioada vacanței de primăvară (5-15 martie), a unui regim special de lucru. Pentru personalul activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie în instituția de învățământ va fi realizată munca la distanță.
15:40
În cadrul ședinței de astăzi, Comisia juridică, numiri și imunități a parlamentului Moldovei a aprobat raportul cu privire la instituirea unei comisii parlamentare speciale care va realiza selectarea candidaților la funcția de avocat al poporului. Aceasta urmează a fi alcătuită din membri ai Comisiei drepturile omului și relații interetnice și ai Comisiei juridice, numiri și imunități. Comisia va desfășura concursul public, va selecta și va propune Parlamentului candidații pentru funcția de avocat al poporului, informează Ziarul de Gardă. Interimatul funcției de ombudsman este exercitat de către Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copilului, până la numirea de către legislativ a unei noi persoane în această funcție.
Acum 6 ore
15:10
Consiliera prezidențială Ala Nemerenco, fostă ministră a sănătății, susține că înregistrarea, la Agenția Medicamentului, a vaccinului Sputnik V s-a făcut pentru că „un lot de câteva sute de mii de doze de această marcă așteaptă să primească autorizația de import pentru ca să fie introdus în țară și să fie comercializat doar prin instituții private și doar contra plată”, informează agenția IPN.Ala Nemerenco a criticat, într-o postare pe Facebook, mai multe posturi de televiziune și politicieni care au pus sub semnul întrebării eficacitatea vaccinului Astra Zeneca, primit din partea RomânieiPotrivit ei, în 2020, politicienii care critică acum vaccinul primit din partea României „au avut propriul guvern în mâinile lor și nu au făcut nimic ca să asigure țara cu vaccin”. „Noroc de COVAX cu ale lui 20%. Și asta în timp ce toate țările, prin lunile septembrie-noiembrie 2020 deja semnau contracte pentru a avea asigurat vaccinul”, a scris Ala Nemerenco.Ninel Revenco, coordonatoarea Programului național de imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, a declarat agenției IPN că există decizia Comitetului național consultativ de experți în domeniul imunizărilor, potrivit căreia în țară să fie aduse vaccinuri aprobate și autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente și Organizația Mondială a Sănătății. Dat fiind că Agenția Medicamentului din Moldova a decis autorizarea vaccinului Sputnik V, probabil a avut argumente, despre care însă Ninel Revenco spune că nu le cunoaște.Cât despre posibilitatea comercializării vaccinului în instituțiile medicale private, coordonatoare a Programului național de imunizări a spus că este prematur de discutat despre aceasta. În opinia sa, vaccinurile trebuie să fie asigurate gratuit.
15:00
Recentele alegeri prezidențiale, dar și evenimente recente care mediatizeaza activitatea legislativului şi executivului par să favorizeze percepția asupra direcției în care merg lucrurile în R Moldova.
15:00
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a numit sancțiunile „o mișcare ostilă față de Rusia” și a avertizat Occidentul să „nu se joace cu focul”. „Pe baza principiului reciprocității, vom răspunde, dar nu neapărat cu măsuri simetrice”, a  spus Zaharova.Washingtonul a anunțat, pe 2 martie, sancționarea a șapte înalți oficiali ruși, inclusiv adjunctul șefului cancelariei prezidențiale, după o evaluare a serviciilor de informații din SUA, care a ajuns la concluzia „cu  încredere mare” că ofițerii Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia s-au aflat în spatele otrăvirii lui Navalnîi din luna august.Anunțul Washingtonului a venit în urma sancțiunilor Uniunii Europene împotriva a patru înalți oficiali ruși - Alexandr Kalașnikov, şeful administraţiei penitenciarelor federale; Alexandr Bastrikin, șeful Comitetului de investigație; Igor Krasnov, procurorul general; și Viktor Zolotov, directorul Gărzii Naționale.Kalașnikov și Krasnov se afla și pe lista persoanelor sancționate de Statele Unite, unde se mai află și Serghei Kirienko, adjunctul șefului cancelariei prezidenţiale; Andrei Iarin, șeful direcției de politică internă a Kremlinului; directorul FSB, Alexandr Bortnikov; Alexei Krivoruciko, ministrul adjunct al apărării responsabil cu armamentul, și Pavel Popov, viceministrul apărării responsabil cu activitățile de cercetare.Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a administrației Biden, a declarat că SUA vor să coordoneze momentul sancțiunilor cu UE pentru a „trimite un mesaj puternic” Kremlinului.Washingtonul a impus, de asemenea, restricții la export pentru 14 entități din industria biologică și chimică, inclusiv nouă entități comerciale din Rusia.
15:00
Rusia a reacționat la ultima rundă de sancțiuni care i-au fost impuse cu privire la otrăvirea și reținerea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, declarând că măsura este „absolut inacceptabilă” și va avea un efect distructiv asupra relațiilor deja proaste ale Rusiei cu Statele Unite și Uniunea Europeană.Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat jurnaliștilor astăzi, la o zi după ce Washingtonul și UE au vizat înalții oficiali ruși și entități cu noi sancțiuni, că Moscova va răspunde într-un mod care să-i servească cel mai bine interesele.Peskov a respins din nou acuzațiile că FSB se află în spatele otrăvirii lui Navalnîi ca fiind o idee „scandaloasă” și ar fi nimic altceva decât „interferență în treburile interne ale Federației Ruse”, a adăugat el.Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a numit sancțiunile „o mișcare ostilă față de Rusia” și a avertizat Occidentul să „nu se joace cu focul”. „Pe baza principiului reciprocității, vom răspunde, dar nu neapărat cu măsuri simetrice”, a spus Zaharova.Washingtonul a anunțat, pe 2 martie, sancționarea a șapte înalți oficiali ruși, inclusiv adjunctul șefului cancelariei prezidențiale, după o evaluare a serviciilor de informații din SUA, care a ajuns la concluzia „cu încredere mare” că ofițerii Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia s-au aflat în spatele otrăvirii lui Navalnîi din luna august.Anunțul Washingtonului a venit în urma sancțiunilor Uniunii Europene împotriva a patru înalți oficiali ruși - Alexandr Kalașnikov, şeful administraţiei penitenciarelor federale; Alexandr Bastrikin, șeful Comitetului de investigație; Igor Krasnov, procurorul general, și Viktor Zolotov, directorul Gărzii Naționale.Kalașnikov și Krasnov se afla și pe lista persoanelor sancționate de Statele Unite, unde se mai află și Serghei Kirienko, adjunctul șefului cancelariei prezidenţiale; Andrei Iarin, șeful direcției de politică internă a Kremlinului; directorul FSB, Alexandr Bortnikov; Alexei Krivoruciko, ministrul adjunct al apărării responsabil cu armamentul, și Pavel Popov, viceministrul apărării responsabil cu activitățile de cercetare.Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a administrației Biden, a declarat că SUA vor să coordoneze momentul sancțiunilor cu UE pentru a „trimite un mesaj puternic” Kremlinului.Washingtonul a impus, de asemenea, restricții la export pentru 14 entități din industria biologică și chimică, inclusiv nouă entități comerciale din Rusia.
14:40
În Armenia continuă incertitudinile politice după ce, ieri, președintele Armen Sarkisian a refuzat să semneze un ordin de revocare a șefului armatei, cerut de premierul Nikol Pașinian. Pașinian i-a acuzat săptămâna trecută pe șefii armatei că ar fi încercat să dea o lovitură de stat, când i-au cerut lui demisia din cauza pierderii controlului asupra regiunii Nagorno Karabah, în urma unui război cu Azerbaijanul și a acordului negociat de Rusia. Armen Sarkisian a refuzat să aprobe ordinul de revocare a șefului Statului Major, general Onik Gasparian, pentru a doua oară și nu a cerut Curții Constituționale să se pronunțe dacă ordinul de demitere a lui Gasparian respectă Constituția, o chestiune tehnică, dar despre care unii experții legali susțin că ar înseamna că demiterea va intra în vigoare în mod automat dacă armata nu va face apel la instanța superioară până pe 4 martie. Tensiunile politice din Armenia sunt mari, cu proteste zilnice în capitala Erevan, atât ale celor care cer demisia premierului, cât și ale susținătorilor lui. Astăzi premierul se va adresa parlamentului.
14:40
Coaliția condusă de Statele Unite în Irak spune că cel puțin 10 rachete au fost lansate astăzi împotriva unei baze militară care găzduiește trupe americane și ale altor țări din coaliție.Militarii irakieni au declarat că atacul nu a provocat pierderi semnificative.Agenția France Press a citat surse de securitate occidentale spunând că rachetele sunt modele Arash produse de Iran.„Un antreprenor civil a murit în urma atacului de cord în timpul atacului”, a declarat o sursă de securitate de nivel înalt pentru agenția de știri, adăugând că nu poate confirma însă naționalitatea contractantului.Baza Ain Al-Assad găzduiește forțe irakiene, precum și trupe ale coaliției conduse de Statele Unite care sprijină Irakul să lupte împotriva grupului extremist al Statului Islamic.Atacul are loc după un eveniment similar cu rachete pe 16 februarie împotriva unei baze militare din regiunea Kurdistanului, în nordul Irakului, în care a fost ucis un contractor civil și răniţi mai mulţi militari ai forțelor internaționale.Atacul vine cu două zile înainte ca Papa Francisc să călătorească în Irak. Suveranul pontif a declarat astăzi că nu va renunța la călătoria planificată de trei zile - prima vizită papală în Irak - , deoarece „poporul irakian ne așteaptă”. „Nu se poate dezamăgi un popor pentru a doua oară”, a spus Francisc, referindu-se la planurile eșuate ale Papei Ioan Paul al II-lea de a vizita țara în 2000.
14:20
 Partidul Fidesz al premierului maghiar Viktor Orbán a părăsit cel mai mare grup din Parlamentul European, Partidul Popular European (PPE), după ce o majoritate covârșitoare a europarlamentarilor au votat astăzi pentru excluderea partidului aflat la putere în Ungaria.148 de europarlamentari au votat în favoarea modificărilor regulilor de procedură necesare pentru a permite excluderea Fidesz din PPE, 28 au fost împotrivă, cu patru abțineri.Excluderea Fidesz-ului din PPE era cerută mulți europarlamentari, chiar din cadrul PPE, de aproape un deceniu. Nemulțumirea crescuse din ce în ce mai mult de la începutul crizei Covid, din martie 2020, pandemia servind de pretext guvernului lui Viktor Orbán pentru a lua măsuri din ce în ce mai autoritare.Fidesz fusese deja suspendat pe termen nedefiniti din PPE în martie 2019, însă eurodeputații lui Viktor Orbán rămăseseră nominal membri ai grupului.Odată cu excluderea maghiarilor, PPE coboară de la 187 de membri (din 705) la 176, dar rămâne prima formațiune politică transnațională din Parlamentul European. Din România, fac parte din PPE deputații PNL, PMP și UDMR.Imediat după votul de astăzi al europarlamentarilor din PPE, Viktor Orbán a trimis un mesaj în care anunța că Fidesz părăsește grupul, nemaiașteptând excluderea formală.
Acum 8 ore
13:10
Marți, 2 martie s-au împlinit 29 de ani de la izbucnirea războiului de pe Nistru. Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, pe vremea aceea purtător de cuvânt la Ministerul de Interne, crede că și actualul Parlament ar putea ajunge la un compromis cu privire la statutul regiunii Transnistrene.
Acum 12 ore
10:50
În 2020  a continua declinul democrației în lume ca urmare a pandemiei de coronavirus, a problemelor economice și a conflictelor armate – se arată în ultimul raport anual al organizației internaționale Freedom House, cu sediul la Washington. Clasamentul libertății în lume, întocmit de Freedom House, înregistrează cel mai ridicat număr de țări considerate „ne libere” din ultimii 15 ani. Belarus și Kirghizstan-ul au înregistrat unul din cele mai abrupte declinuri anul trecut, la capitolul libertăți civice și politice.Organizația a scăzut „scorul” democrației nu numai pentru țări cu regimuri autoritare precum China, Belarus sau Venezuela dar și pentru așa-numite „democrații în dificultate” ca India și Statele Unite.În raportul de anul acesta, R. Moldova rămâne o țară considerată „parția liberă”, spre deosebire de vecinul de la vest, România, considerată „liberă”. Ucraina intră și ea în categoria „parțial liberă” iar Rusia în categoria „fără libertate”.
09:50
Șapte organizații ale societății civile contestă decizia Tribunalului București de clasare definitivă a dosarului  „10 august” și anunță că vor sprijini deschiderea unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), potrivit unui comunicat preluat de G4media. Reprezentanții grupurilor civice vor organiza miercuri, 3 martie un protest în fața Tribunalului București, cu mesajul „Rușine, Justiția Română! Ne vedem la CEDO”.Potrivit comunicatului de presă, organizațiile societășii civile dezaprobă modul în care ancheta „10 august” a fost ucisă din fașă. „Niciun martor și nicio persoană vătămată nu au fost audiate de procurori, iar o parte din probele tehnice nu au fost cerute. În aceste condiții, închiderea cercetărilor nu poate fi decât abuzivă”, mai susțin reprezentanții grupurilor civice.Dosarul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 de la București, inițiat de românii de diasporă împotriva modificărilor la legile justiției susținute de guvernul social-democrat al Vioricăi Dăncilă,  rămâne clasat. Marți, Tribunalul București a respins cererea DIICOT de redeschidere a anchetei. Prin această decizie, foştii şefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriţi penal pentru intervenţia împotriva manifestanţilor. Decizia Tribunalului București este definitivă.
09:40
„Rusia este parte a conflictului și nu mediator” în estul Ucrainei, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, care a fost marți în zona controlată de Kiev din Donbas, în cadrul vizitei sale în Ucraina. Michel a cerut totodată Moscovei să garanteze Misiunii speciale de observatori a OSCE acces deplin în zonele ce nu sunt controlate de guvernul de la Kiev.Președintele Consiliului European, care a reiterat „sprijinul de neclintit” al structurilor europene pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. El a mai spus că Uniunea Europeană sprijină „cu toate instrumentele disponibile eforturile formatului Normandia și ale Grupului de contact trilateral pentru a aduce pacea cetățenilor din Donbas”.Cvartetul Normandia este format din Rusia, Ucraina, Franța și Germania, iar Grupului de contact reunește Ucraina, Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
09:10
Până la sfârșitul lunii mai, Statele Unite ar trebui să aibă vaccinuri anti Covi-19 suficiente pentru fiecare american, a anunțat marți președintele Joe Biden, după ce a fost aprobat și al treilea vaccin, cel produs de compania Johnson & Johnson care se administrează într-o singură doză.Autoritățile federale au apelat la americani să respecte în continuarea cu strictețe măsurile sanitare, pentru că un nou val de contaminări, cu variantele mai agressive de coronavirus, ar putea submina eforturile făcute în campania de vaccinare. Recomandare ignorată însă de o serie de state cum ar fi Texas, unul cele mai dens populate, care a anunțat marți că revine „la normalitate” și renunță la obligativitatea purtării măștilor de protecție.Statele Unit se așteaptă că fie „lovite” de un nou val de contaminări pe măsură ce se răspândește  varianta virusului detectată inițial în Marea Britanie, mult mai contagioasă și care a devenit dominantă acum în Europa, forțând numeroase țări, precum Germania sau Cehia, să recurgă la măsuri extreme de securitate – închiderea parțială a frontierelor sau chiar limitarea circulației în țară, cum este cazul Cehiei.Cehia are în acest moment cea mai ridicată rată de infectare din lume, cu o medie de 11 mii de noi contaminări zilnic la o populație de puțin sub 11 milioane.Se răspândește rapid și tulpina de coronavirus depistată inițial în Brazilia și care este dominantă acum în peste 20 de țări. Experții au constatat că această variantă poate infecta oameni care au avut deja Covid-19 iar pentru moment nu se știe cât de eficace sunt vaccinurile existente.
08:20
Numărul noilor cazuri de infectări cu coronavirus este din nou în creștere în R. Moldova, cu 1 400 cazuri noi, raportate în ultimele 24 de ore. Totatul se ridică acum la aproape 188 de mii.  Din numărul total de cazuri noi - 74 sunt lucrători medicali.Crește alarmant și numărul deceselor legate de Covid-19, marți s-au înregistrat 27 de decese . Săptămâna trecută s-au înregistrat cele mai mule decese, zilnic au fost înregistrate câte 24-25 de decese, iar pe 26 februarie au fost anunțați 28 de morți, cel mai mare număr înregistrat într-o singură zi de la începutul pandemiei în R. Moldova.Numărul total al deceselor a depășit 4 mii de cazuri.Vaccinarea anti Covid-19 a început marți în R. Moldova, la trei zile după ce sosiseră primele vaccinuri AstraZeneca, din donația făcută de România.Cu cele 21 600 de doze de vaccin vor fi imunizate 10 800 de angajați din sistemul sanitar, pentru că lotul de vaccinuri a fost împărțit în două, ca să fie suficient și pentru rapel. Zece la sută din această donație ca și din următoarele sunt rezervate pentru populație de malul stâng al Nistrului. Sunt așteptate acum și 14.400 de doze AstraZeneca obținute prin platforma Covax a OMS.Între tmp, guvernul interimat a anunțat că a început procedura ca să cumpere încă un million de doze de vaccin anti-Covid 19 pe piața internațională pentru că R. Moldova poate acoperi, din donațiile promite, ceva peste 20% din necesarul de vaccinuri. Restul îl poate procura la prețuri avantajoase prin platforma Covax sau prin negocieri directe cu producătorii. În acest moment, în R. Moldova au autorizații temporare vaccinurile Pfizer/Bionthec, AstaZeneca și Sputnik. 
07:20
Astăzi, o nouă premieră TV în cadrul proiectului „Pur și simplu, Moldova” – un documentar de 30 de minute ce va putea fi vizionat la Moldova 1 și, desigur, pe pagina noastră de internet. Filmul este intitulat „Capătul tunelului” și este realizat de colegii noștri Victor Gălușcă și Victoria Colesnic. Tamara Grejdeanu a stat de vorbă cu Alexandru Canțîr, redactorul-șef al acestui proiect al Europei Libere. Europa Liberă: În această seară, la Moldova 1 apare cel de-al doilea documentar din seria „Pur și simplu”, care aduce în prim-plan foști consumatori de droguri. Vreau să te întreb: la ce să se aștepte publicul – la lecții de viață, poate despre cum procedezi ca să eviți să cazi pradă acestui viciu sau ce va vedea? Alexandru Canțîr: „Este un documentar despre, cum bine ai spus, niște foști consumatori de droguri, dar și poate, în primul rând, este despre speranță, mai exact, despre rutina acestei speranțe în derulare, o speranță menținută în ciuda a tot și toate, nu fără dificultate, deci mereu pe buza prăpastiei sau a unei gropi, dacă vrei. Este despre șansa de a reveni a unor oameni la viața obișnuită, viața care pentru ei s-a dovedit a fi de-a lungul multor ani un lux. Nu este, bineînțeles, o analiză meticuloasă a fenomenului, a flagelului drogurilor.Una dintre sugestiile filmului ar fi poate aceea că dependența, consumul de droguri, narcomania, cum i se mai spune, este doar o fațetă a decăderii umane, iar curajul, exemplul acelor oameni de a se ridica, de a-și clădi o nouă șansă este valabil și pentru alții cu viața ruinată, să spunem, din cauza diverselor împrejurări. Deci, într-un fel, revenim la aceeași speranță ridicată de jos și folosită cu curaj, nu neapărat doar atunci când vorbim de dependența de droguri și efectele catastrofale pe care le poate avea asupra omului și celor din jur.”Europa Liberă: S-a căutat răspuns la anumite întrebări, dacă ne referim la dependență, sau e doar perspectiva pe care au acceptat să o împărtășească eroii filmului?Alexandru Canțîr: „Meritul celor doi autori - Victor Gălușcă și Victoria Colesnic -, cel mai pronunțat, bineînțeles, pe lângă cel al celorlalți membri ai echipei „Pur și simplu”, este acela de a intermedia maxima sinceritate între cei care au căzut o dată pradă nenorocirii care le-a distrus ani lungi de viață, dar au găsit resurse sufletești de a se ridica, bucurându-se de sprijinul unor oameni, cum se va vedea, pe de o parte, și urmăritorii, privitorii. Deci, nu sunt soluții, este o încercare de a prezenta niște oameni care au avut putere sufletească să se ridice și să utilizeze o șansă pe care și-au clădit-o în egală măsură ei înșiși printr-un efort considerabil și demn de toată admirația și, pe de altă parte, având un anumit sprijin de la oameni care înțeleg ce se poate întâmpla de vreme ce ai pășit pe un drum atât de lunecos și cu un final extrem de trist.” Europa Liberă: Înțeleg că nu au fost selectate intenționat anumite imagini sau să se pună accente pentru a fi cumva educative, instructive, totul a curs de la sine?Alexandru Canțîr: „Bineînțeles că totul a curs de la sine și scopul educativ, dacă vrei, trebuie să decurgă din mărturiile acestor oameni, din prezentarea lor cât mai sinceră cu putință, prezentarea chiar și a senzațiilor sau a tristeții care-i încearcă chiar în condiții de cimitir. Spectatorii vor vedea un episod în care unul dintre personajele documentarului este în căutarea mormintelor unor oameni care au fost victime ale consumului de droguri. Deci, forța de sugestie a filmului nu constă în prezentarea anumitor date neapărat, într-o analiză meticuloasă a flagelului, a dependenței de droguri, ci prin prezentarea fără cruțare a ceea ce se întâmplă cu oamenii care au ajuns în starea în care au ajuns și care au avut putere sufletească să-și depășească această rătăcire, să-i spunem așa.”Europa Liberă: Totuși, pare uneori că despre consumatorii de droguri se vorbește mai mult prin prisma statisticilor. Ați încercat, cumva, să schimbați această impresie? Alexandru Canțîr: „Păi tocmai asta a și fost intenția noastră, de a ne detașa cumva de abordarea superficială sau, mai mult sau mai puțin, lipsită de emoție a problemei prin intermediul statisticii sau prin intermediul atitudinii oarecum ipocrite, superficiale a unei adevărate probleme și a unei adevărate drame omenești. Am dorit să se vadă foarte clar ce se întâmplă cu niște oameni atunci când au fost aparent pentru toată lumea desfigurați de o problemă reprobabilă în ochii multora, nu prea găsești empatie față de un consumatori de droguri și, pe de altă parte, încă o dată, care au avut resurse sufletești să se ridice și să încerce nu numai să vadă luminița de la capătul tunelului, dar și să aibă șansa să se uite îndărăt spre acel tunel.”Europa Liberă: Care ar fi imaginea pe care o va reține spectatorul după vizionarea filmului – a unui stat care este gata să ofere șansă, a unor luptători? Alexandru Canțîr: „Eu sper că, așa cum a fost conceput, dincolo de istoriile concrete, punctuale ale unor oameni, documentarul este sau va fi perceput și ca o invitație sau ca o încercare de însuflețire pentru foarte mulți prin prezentarea sinceră a unor destine și a modului în care ei reușesc să-și reclădească, să-și refacă un destin ruinat până acum. Eu cred că senzația sau ne-am dori ca senzația de pe urmă a acestui documentar să fie una de optimism, de încredere în forțele proprii și de convingere că există destulă lume care poate întinde o mână de ajutor.”
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.