Șeful Inspectoratului General al Poliției, implicat în această dimineață într-un accident în Capitală

Politics, 23 februarie 2021 14:10

Totul s-ar fi întâmplat în această dimineață, la ora 07:20, pe bulevardul Gagarin din Capitală.Potrivit informațiilor oferite de IGP, un șofer de 47 de ani, care conducea un taxi, a ignorat toate regulile de circulație rutieră și a tamponat din spate mașina de serviciu a lui Sergiu Paiu. În urma impactului, nimeni nu a avut de suferit, însă mașinile au fost avariate.Alte circumstanțe se stabilesc.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politics

Acum 12 ore
20:50
“Noi nu avem o problemă de a merge în anticipate. Dar acum este situația când “casa arde”. Este nevoie de un Guvern anti-criză. Suntem gata să examinăm diferite scenarii”, a declarat Batrîncea.Socialistul spune că insistența PAS și a președintelui Maia Sandu de a merge la anticipate se explică prin faptul că ei vor să obțină cât mai multe mandate în Parlament. “Mai puțin ne interesează o singură persoană. Nu este doar un infantilism politic, este o iresponsabilitate. Ei trăiesc într-o lume imaginară. Există raioane, orașe, sate… Dacă explodează această situație de criză, vor avea probleme grave toți politicienii, inclusiv prea sfânta președintă”, a spus Batrîncea.  Prezent la emisiune, deputatul PPDA Vasile Năstase spune că PAS și Maia Sandu ar putea repeta soarta președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski.“În Ucraina a câștigat actualul președinte cu vreo 70%. În Parlament are o majoritate absolut confortabilă.
19:40
”Desigur, ar fi bine ca toate verigile puterii să lucreze într-un câmp. Dar dacă unul din actorii politici, Președinția, nu vrea să se implice, Parlamentul și Guvernul are suficiente pârghii pentru a gestiona situația din țară, atâta timp până când actorului politic în persoana președintelui nu-i va veni mintea la cap să se ocupe de obligațiunile sale constituționale. Atâta timp, Parlamentul își va exercita funcțiile sale pentru ca situația în țară să nu decadă în haos”, a spus deputatul.Amintim, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a declarat că plebiscitul nu va rezolva blocajul politic. Potrivit  juristului, în pofida unui referendum, oricum va trebui respectată procedura constituțională de numire a unui nou Guvern, în care nu poate fi omis Legislativul.
19:10
Potrivit legislatorului, acest articol este o sancțiune pentru un Parlament care nu-i activ, care fie nu vrea să adopte legi, fie nu vrea să numească un Guvern din cel puțin două tentative.“Mă tem că, indiferent de „inovațiile” constituționale care pot fi inventate, pe 23 martie nu se va întâmpla absolut nimic fără a fi întrunite condițiile de la art. 85.Chiar dacă președintele nu desemnează niciun candidat până la expirarea termenului general de 90 de zile și va semna un decret de dizolvarea a Parlamentului, nu se va întâmpla absolut nimic. Orice constituționalist știe asta. Rămâne să așteptăm și să ne convingem. Părerea mea este că prin improvizațiile constituționale, noi doar amânăm anticipatele fără niciun rost”, a explicat Plîngău.
Acum 24 ore
16:20
„Nu cunosc din ce motive, dar reprezentanții PAS sunt convinși că după data de 23 martie vor expira acele 90 de zile și există câteva hotărâri ale Curții Constituționale în care se menționează că indiferent ce se întâmplă în aceste 90 de zile, Parlamentul urmează a fi dizolvat. Am rămas uimit de aceste declarații, pentru că există Decizia CCM din 18 ianuarie 2021, potrivit căreia «dizolvarea poate opera doar dacă inactivitatea îi este imputabilă Parlamentului, nu și dacă îi este imputabilă altor autorități publice și actori politici»”, a declarat Alexandru Slusari pentru Deschide.md.
15:00
Precizăm că în noaptea de 23 spre 24 februarie prețurile la carburanți au crescut pentru a cincea oară în ultimele două luni. Astfel, benzina și motorina s-au scumpit în medie cu 4 lei.
14:30
Din această sumă, circa 1 miliard 14 milioane de lei sunt planificați pentru tratarea a aproape 90 de mii de cazuri de Covid-19, 11,4 milioane pentru servicii de asistență medicală prestate de subdiviziunea de primiri urgente Covid–19 (Centrul de triere de la Moldexpo), iar 25,5 milioane reprezintă banii destinați testării la Covid-19 în cadrul asistenței medicale specializate de ambulatoriu.Alte peste 412 milioane de lei urmează a fi alocați la fel din fondul de bază pentru suplimentul de 100% la salariul de funcţie acordat cadrelor medicale antrenate în lupta contra noului coronavirus.De asemenea, CNAM a planificat în acest an în fondul măsurilor de profilaxie cinci milioane de lei pentru acoperirea costurilor vaccinurilor contra COVID-19. În caz de necesitate, compania este gata să aloce pentru vaccin și cele 10 milioane de lei din fondul de rezervă, în conformitate cu reglementările în vigoare.
13:10
"Scopul principal al Partidului Socialiștilor este de a implementa la nivel național și local programe concrete de dezvoltare social-economică, de infrastructură și umanitare. Țin să menționez că în anul 2020, la inițiativa mea în calitate de președinte al țării, raionul Drochia a beneficiat de 30,7 de milioane de lei pentru reabilitarea drumurilor și a infrastructurii rutiere în cadrul programului „Drumuri bune pentru toți”. La rândul lor, locuitorii raionului mi-au exprimat recunoștință prin susținerea acordată la alegeri: în turul doi din 15 noiembrie 2020, pentru candidatura mea au votat aproape 56% dintre alegătorii care s-au prezentat la urnele de vot, sau peste 17 mii de persoane", a declarat Igor Dodon.
12:00
Juristul a mai declarat că Parlamentul nu va putea demite președintele, fără avizul Curții Constituționale, iar președintele nu va putea dizolva Parlamentul, fără respectarea procedurilor constituționale. ”Dacă mai ținem cont că referendumul pentru demiterea președintelui se organizează în cel mult 30 de zile este evident că aceste mecanism de suspendare nu poate fi declanșat până la expirarea celor 90 de zile”, a spus Tănase.
11:40
Reprezentanții MAI susțin că vor ataca decizia instanței la Curtea de Apel.Anatol Macovei a fost subiectul mai multe investigații jurnalistice, după ce în timpul unui protest din centrul Capitalei, acesta a promis că va decapita oamenii din stânga Nistrului, iar trupurile neînsuflețite le va aduce în scuarul Parlamentului.În septembrie 2017, când Macovei era șef de direcție în cadrul Inspectoratului Național de Investigații, acesta i-a promis unui cunoscut că-l va ajuta contra unei sume de bani să-i fie recalificat dosarul din penal în unul contravențional. Totodată, numele lui Macovei figurează în mai multe anchete ce țin de obținerea ilegală a permisului de conducere.Oamenii legii au înregistrat și câteva cazuri când Macovei a scutit niște șoferi iresponsabili de punctele de penalizare, întocmite pentru încălcarea circulației rutiere.Polițistul a fost prins cu șmecherii și la achitarea consumului de apă. Șeful Direcției nr.
11:20
Juristul a salutat decizia Curții Constituționale din 23 februarie prin care Maia Sandu a fost obligată să discute cu Parlamentul în formarea unui nou Guvern. Tănase susține că această hotărâre avantajează, în primul rând, sistemul democratic din Moldova.”Chiar dacă atenția opiniei publice este captată integral de conflictul instituțional dintre Președinte și Parlament, adevărata problemă rezidă în altceva. Dacă am mări puțin optica și ne- am focusat pe esența acestui conflict, vom observa că, de fapt, am asistat la o intenție de „deplasare” a formei de guvernământ, de la modelul parlamentar la cel prezidențial. Aceasta ar fi fost cea mai gravă consecință care ar fi putut surveni în eventualitatea în care CCM ar fi adoptat o altă decizie”, a declarat avocatul.
11:10
“Dacă prioritatea națională este în continuare Ratingul Președintelui (și implicit scorul pentru PAS), îmi permit să adaug o întrebare: ce credeți că aduce puncte, ce credeți că așteaptă alegătorii PAS (și nu numai), două încălcări ale Constituției sau soluții politice inteligente? În rest, deputații PAS, trolii lor, jurnaliștii lor afiliați etc. pot face postări și emisiuni cu povești până li se usucă gura și le cad mâinile de atâta postat pe Facebook”, a scris Petruți pe Facebook.
11:00
„Președintele are în fata sa decizia Curții, pe care trebuie să o aplice, pentru a ajuta la de-escaladarea politică a situației. O presiune constructivă din partea Bruxelles-ului (Comisarul pentru Extindere și Vecinătate, Parlamentul European, Șeful Delegației UE) este o modalitate de a îi reaminti Președintelui Sandu că parțial popularitatea sa de acasă reiese din legitimitatea sa externă, conferită de UE. În aceeași ordine de idei, acțiunile Președintelui pot deteriora imaginea UE, care îi oferă sprijin geopolitic, deocamdată necondiționat”, spune Cenușă.Politologul susține că scopul clasei politice nu este de a construi o verticală a puterii, ci de a intra într-un dialog politic și a-și demonstra utilitatea.
10:50
”Cu toate acestea, chiar dacă am admite, prin absurd, că se va ajunge la un astfel de referendum, indiferent de rezultatele votului, Parlamentul oricum nu va putea fi dizolvat. Astfel, cei care „coc” astfel de idei năstrușnice trebuie să înțeleagă că, finalmente, după luni sau chiar ani de „măcel” politic, se va ajunge exact la același punct de pornire: dizolvarea Parlamentului, fără ca majoritatea deputaților să accepte acest lucru, nu va fi posibilă. După care va trebui să se revină, din nou, la procedurile de formare a Guvernului”, a spus fostul judecător la CC.Maia Sandu a declarat că nu se va conforma deciziei Curții Constituționale, care a anulat decretul președintelui prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată repetat la funcția de premier. Sandu a spus că există doar două căi de soluționare a crizei politice: referendum sau alegeri parlamentare anticipate.
10:40
“Partidul Acțiune și Solidaritate și președintele Maia Sandu riscă să rămână fără aliați în Parlament dacă disputa internă dintre cei care au format cândva Blocul ACUM se acutizează. În actualele circumstanțe ar fi mai binevenit ca Președinte să ia în calcul decizia Curții Constituționale și să accepte dialogul și consultările cu forțele pro-europene. Opinia aparține comentatorului politic Anatol Țăranu și a fost expusă în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.Amintim că anterior și liderul unioniștilor Octavian Țîcu a declarat că PAS și președintele Maia Sandu au rămas singuri din cauza orgoliului și a refuzului de a colabora cu partidele de dreapta.
10:20
”CC avea o chestiune foarte ușoară de rezolvat – de declarat decretul președintelui neconstituțional. Această misiune a CC a devenit una extrem de complicată, dacă judecăm după presiunile politice care s-au făcut asupra CC. Nu înțeleg, cum a putut să fie construită o întreagă mânărie a societății civile, numiți juriști, televiziuni, care au exercitat o presiune permanentă și crescândă asuprea Curții Constituționale. Aventură, în care s-a antrenat și ambasadorul Uniunii Europene! Maia Sandu, din punct de vedere politic și intelectual, este o bicisnică”, a declarat Sergiu Mocanu.Mocanu acuză și unii jurnaliști, dar și analiști politici, care o susțin pe Maia Sandu.“Emoția ridicată până la paroxism a Maiei Sandu nu are explicații politice, sociale… Mai degrabă, ea pare a fi un personaj public preparat ca o pârjoală pe tigaie. Exact asta a făcut Cominternul din Societatea civilă – boțanii, natașele…”, a declarat Mocanu.
10:00
“Legea trebuie respectată întotdeauna, nu doar atunci, când îți convine”, a declarat deputatul PAS, Vladimir Bolea.Precizăm că în data de 23 februarie, Înalta Curte a decis că decretul președintelui Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier este neconstituțional. Judecătorii CC au decis că președintele și Parlamentul trebuie să revină la masa de discuții. Șefa statului a spus că nu va respecta legea.
09:50
”Am invitat fracțiunile și grupurile parlamentare la consultări. Poartă, deocamdată, un caracter informal. Astăzi au avut loc discuții practic cu majoritatea forțelor politice din Parlament. A fost o discuție mai mult de tatonare a pozițiilor, de aflare a opiniei fiecărei fracțiuni, după care vom discuta nemijlocit în formațiunile noastre politice și vom reveni la discuții”, a spus Furculiță. Liderul PSRM a accentuat că Parlamentul este hotărât să lucreze în continuare, indiferent de cum va proceda președintele țării.
09:40
”Doamna Durleșteanu este fermă în a-și duce misiunea pe care ea conștient și-a asumat-o de a forma un guvern profesionist, funcțional, de a lucra pentru binele țării și al cetățenilor”, a spus deputatul. Liderul socialiștilor din Parlament a remarcat că PSRM este gata să discute și alte candidaturi.”Poate să existe și alte propuneri în Parlament din partea altor fracțiuni, sau să fie susținută candidatura Marianei Durleșteanu, sau să fie propusă altă candidatură. Noi suntem gata să discutăm și alte candidaturi. Sunt discuții, dorim cu toții fapte mai concrete.
09:10
”Vreau să le amintesc deputaților că doamna Maia Sandu le-a declarat război. Ea nu a dat lista deputaților pe care ea îi consideră indezirabili, dar totuși Maia Sandu vrea dizolvarea acestui Parlament cu orice preț, chiar cu prețul încălcării Constituției și acest lucru a devenit deja clar”, a spus Ciurea.Politologul a remarcat că, ar fi fost corect din partea președintelui să spună că vrea acest Parlament dizolvat și este pregătit pentru procedura de impeachment, pe care merg foarte ferm dacă Parlamentul nu acceptă, de exemplu, candidatura Nataliei Gavrilița. ”Putea să ne spună așa ca să ne fie tuturor clar pe ce drum ea merge. Ea nu ne-a spus acest lucru. Ea nici măcar nu ne-a spus foarte clar despre ce referendum este vorba. Acest lucru ne plasează într-un haos. Ea nu ne spune ce are de gând să facă, lăsându-i tot pe deputați să spună să vă gândiți cum ar reacționa la încălcarea Constituției”, a spus Ciurea.
Ieri
21:50
1. Sandu coboară pe pământ și execută decizia Curții Constituționale și îi sugerez în următoarele ore să semneze decretul de desemnare a Marianei Durleșteanu. Este cel mai bun scenariu pentru țară. Pentru acest scenariu și pentru dialog i-au sugerat inclusiv ambasadorii occidentali.2. Sandu se împotriviește – intrăm într-o incertitudine lungă. Cu acest Guvern interimar, fără premier, putem sta încă 2 ani, până la parlamentare ordinare. Președintele nu poate înainta un premier, decât cel propus de majoritate. Nu va fi nici referendum, nici anticipate, Guvern interimar până în anul 2023.3. Cel mai dificil scenariu cu destabilizare totală, proteste în masă și nu e clar unde va merge acest scenariu”, a declarat Igor Dodon.
21:00
“Acest candidat are susținerea a 54 de deputați. Teoretic ar putea să vină și alți deputați, în urma acestor consultări a fracțiunilor”, a declarat Dodon.Președintele PSRM susține că Maia Sandu respinge candidatura Marianei Durleșteanu pentru că îi este frică de concurență.„Doamna Durleșteanu este o persoană mult mai puternică din punct de vedere profesionist, și nu numai, decât actualul președinte și poate se teme să fie umbrită. Dar trebuie lăsate ambițiile personale deoparte și de respectat Constituția”, a spus Igor Dodon.
20:50
“Nu avem guvern stabil, care să ia problema și să o gestioneze. Cu cât mai mult vom menține această incertitudine, cut atât mai dificil va fi pentru țară. Anul trecut prețurile au fost în scădere. Am avut ședință cu operatorii, împreună cu dl Chicu, am discutat destul de dur și am menținut situația”, a declarat Igor Dodon.Amintim că astăzi carburanții s-au scumpit din nou. Este a cincea scumpire în ultimele două luni.
20:40
 ”Dumnealui ne-a asigurat că nu sunt nihiliști în domeniul dreptului și vor îndeplini decizia CC. Probabil ei se gândeau că această decizie va fi altfel. Sugerez partidului președintelui să nu urmeze calea de încălcare a Constituției”, a declarat Furculiță într-o ediție specială la NTV Moldova. Deputatul și-a exprimat speranța că Maia Sandu va reveni totuși în câmpul constituțional și va evita escaladarea crizei politice, în condițiile în care țara se află într-o situație foarte complicată din cauza pandemiei.
20:20
“Am lansat deja discuții, sper că vor fi cu rezultate. Pot să confirm că azi au fost discuțiile colegilor PSRM din parlament cu toate fracțiunile parlamentare”, a declarat Dodon.Igor Dodon a chemat-o și pe Maia Sandu la responsabilitate. Ex-șeful statului a amintit că rolul președintelui este de a găsi soluții pentru depășirea crizei.
16:30
Agenția Rezerve Materiale precizează că împrospătarea grâului alimentar din roada anului 2016 este strict vitală, reieșind din faptul expirării termenului de păstrare al acestuia, care duce la schimbarea calității grâului din alimentar în furajer. În consecință, pot fi generate pierderi financiare esențiale de peste 15 milioane de lei. Din cauza înghețurilor, grindinei și a secetei de anul trecut, în august 2020, Guvernul a decis sistarea procedurii de împrospătare a grâului alimentar pentru a preveni pericolul unei crize alimentare.
16:20
Astfel, în bugetul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2021, la capitolul ”Programe naționale și speciale în domeniul ocrotirii sănătății” au fost aprobate 45 de milioane de lei. În nota informativă a legii este menționat că aceste mijloace urmează a fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor legate, inclusiv, pentru achiziția vaccinului anti COVID - 19.Ulterior, Consiliul coordonator pentru stabilirea priorităților de utilizare a mijloacelor financiare din fondul măsurilor de profilaxie, la 29 decembrie 2020, a decis alocarea a 5 milioane de lei pentru achiziționarea vaccinului anti COVID din cele 45 de milioane aprobate.
12:50
Acum un an, în data de 26 aprilie 2020, candidatul PAS la funcția de șef al statului Maia Sandu avea cu totul altă opinie. Aceasta declara că “Judecătorii Curții Constituționale trebuie lăsați să-și îndeplinească atribuțiile așa cum prevede Constituția – în mod independent, imparțial, și să se supună exclusiv Constituției”.Dublele standarde și lipsa de consecutivitate în acțiuni și declarații se observă și la liderii Partidului Acțiune și Solidaritate, fondat de Maia Sandu. În data de 6 mai 2020, deputatul PAS Mihai Popșoi  încuraja judecătorii Curții Constituționale să nu cedeze și să ia decizii în baza legii, dar nu în interesele lui Igor Dodon. Totodată, după ce judecătorii CC au anulat decretul Maiei Sandu, Popșoi a zis că decizia Înaltei Curți poate fi ignorată de un președinte votat de 1 milion de cetățeni.
12:40
Parlamentarul a declarat că, la ziua de astăzi, CFM are datorii de aproape 700 de milioane de lei, inclusiv față de salariați. ”Pe lângă problema că 6 mii de angajați nu și-au primit salariile, astăzi CFM are datorii de circa 665 de milioane de lei, dintre care 92 de milioane de lei sunt datoriile salariale, 32 de milioane - datoriile pentru combustibil, 26 de milioane sunt la serviciile comunale, 28 de milioane - datorii la Inspectoratul Fiscal. Sunt credite istorice de circa 160 de milioane de lei și la unele servicii - de peste 3 milioane de lei. Cea mai mare povară, 320 de milioane de lei sunt datoriile la furnizori. Aceste lucruri într-o bună zi pot duce la stoparea totală a activității CFM”, a declarat socialistul. Potrivit parlamentarului, aceste datorii enorme s-au creat pe parcursul a 10 ani de gestionare defectuoasă a întreprinderii.
12:40
Echipa Sinteza a transmis o scrisoare Președinției pentru a cere informații despre bugetul prevăzut pentru anul 2021, dar și ce fel de cheltuieli au fost reduse, așa cum declarase anterior Maia Sandu.La data de 24.02.2021, pe adresa redacției am primit răspuns la solicitarea noastră, cu numărul Nr.2/1-10-216 din 22.02.2021 la nr.f/n din 16.02.2021.Astfel, Andrei Spînu nu a negat faptul că se vor cheltui bani pe flori, ba din contra, a confirmat suma de 280 000 lei, doar că nu pentru un trimestru, ci pentru tot anul bugetar 2021. Totodată, acesta a completat că anumite calcule au fost interpretate eronat, iar sintagma ”Trimestrul I” ar însemna doar timpul în care ar iniția sau desfășura concursul de achiziție.
12:10
“În ultimul timp, sunt scoși la atac tot felul de indivizi care nu mai au răbdare, pentru că vin niște anchete ale Comisiei parlamentare pentru spălătoria mafiei rusești (…) El nu are răbdare pentru că are o problemă cu justiția internațională și moldovenească”, a declarant Năstase.Amintim că deputatul PPDA, Dinu Plîngău, le-a cerut procurorilor să se autosesizeze, după ce Renato Usatîi, în timpul unei emisiuni live la un post privat de televiziune, a chemat lumea la violențe.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.