PSRM l-a îndemnat pe șeful misiunii UE să respecte independența și suveranitatea Republicii Moldova

Moldova24, 23 februarie 2021 11:45

PSRM îl cheamă la respect ambasadorul UE Peter Mihalko. Potrivit unui comunicat de presă al socialiștilor, în ultima perioadă diplomatul a făcut mai multe declarații scandaloase, care pot fi considerate ca o intervenție gravă în treburile interne ale unui stat suveran. “În special, șeful misiunii UE în Republica Moldova, Peter Mihalko, într-un interviu acordat portalului […]

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova24

Acum o oră
09:15
Mariana Durleșteanu nu renunță la propunerea de a fi desemnată în funcția de prim-ministru, a declarat liderul fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță, la o ediție specială la NTV Moldova.”Doamna Durleșteanu este fermă în a-și duce misiunea pe care ea conștient și-a asumat-o de a forma un guvern profesionist, funcțional, de a lucra pentru binele țării și al cetățenilor”, a spus deputatul. Liderul socialiștilor din Parlament a remarcat că PSRM este gata să discute și alte candidaturi.”Poate să existe și alte propuneri în Parlament din partea altor fracțiuni, sau să fie susținută candidatura Marianei Durleșteanu, sau să fie propusă altă candidatură. Noi suntem gata să discutăm și alte candidaturi. Sunt discuții, dorim cu toții fapte mai concrete. Mă refer la Andrei Năstase, ar fi de dorit ca dumnealui să iasă cu fracțiunea sa și să spună că fracțiunea mea mă propune pe mine, uitați-vă lista, au semnat atâția, vă îndemn pe următorii să semnați la fel, acceptăm sau nu acceptăm din partea cutare sau cutare fracțiuni semnăturile și atunci este o cale indiferent de faptul înaintează sau nu va înainta doamna președinte, ea are finalitatea cu desemnarea unei candidaturi de către majoritatea parlamentară. Evident că aici venim la situația că Parlamentul nu poate fi dizolvat deoarece el a identificat soluția”, a declarat Furculiță. Deputatul PSRM a mai menționat că, în funcție de comportamentul președintelui țării, sunt mai multe soluții pentru depășirea crizei politice ”Dacă ea procedează în conformitate cu Constituția, atunci ea este obligată, conform deciziei CC, să reia consultările cu fracțiunile parlamentare, să constate existența unei majorități, care este certă din punct de vedere constituțional. (...) Dacă doamna președinte nu înaintează, se opune, Parlamentul va avea pârghii să activeze în continuare în cadrul acestui guvern efectiv și țara va fi guvernată, salariile vor fi plătite”, a declarat președintele fracțiunii PSRM din Parlament.
Acum 2 ore
08:30
Problema formării bugetului municipal a fost abordată astăzi la Parlament în cadrul comisiei economiei, buget și finanțe. Primarul general Ion Ceban spune că este imposibil de făcut investiții în capitală, întrucât toți banii care trebuie să vină în bugetul municipal ajung în bugetul statului.„Noi am făcut o solicitare cu privire la venitul municipiului Chișinău, în ultimii în comparație cu veniturile de până la reforma fiscală din 2014. Până în 2014, veniturile noastre proprii constituiau 66%. Ele erau formate din impozitul pe veniturile persoanelor fizice, care ajungeau în bugetul municipal în proporție de 100% și din impozitele plătite de persoanele juridice ajungeau 50%. Respectiv, la momentul de față noi avem 0% venituri din impozitele plătite de persoanele juridice și 50% din veniturile persoanelor fizice. Dacă să facem o comparație, până în 2014 bugetul municipal își asigura integral cheltuielile pe care le-a avut. Mai mult ca atât contribuia la bugetul de stat. La momentul de față, noi depindem cu 56% de bugetul de stat. Acești bani vin prin transferuri cu destinația specială, și asta sunt pe învățământ, fondul rutier și sănătate”, spune Ceban.„Noi am venit cu propunerea de a revedea proporția dată. Ne dăm seama că în proporție de 70% municipalitatea contribuie la țară per general. Dar propunem distribuirea defalcărilor 70% din impozitul pentru persoanelor fizice și 30% din impozitul persoanelor juridice”, a precizat acesta.Ion Ceban spune că fără investiții, fără reparații, fără asfaltarea drumurilor din capitală, în bugetul municipalității ar rămâne câteva milioane de lei. „Ceea ce este absolut irelevant pentru orice capitală din lume. Nu există astfel de capitală în lume, nici la București, nici la Kiev, nimeni. Ce să facem cu 23 de milioane în capitală? Băcioi are peste 100 de milioane în buget”, a punctat edilul capitalei.
Acum 4 ore
07:00
Președintele țării, Maia Sandu, vrea dizolvarea acestui Parlament cu orice preț, chiar cu prețul încălcării Constituției. Declarația a fost făcută de analistul politic, Corneliu Ciurea, la o ediție specială la NTV Moldova.„Vreau să le amintesc deputaților că doamna Maia Sandu le-a declarat război. Ea nu a dat lista deputaților pe care ea îi consideră indezirabili, dar totuși Maia Sandu vrea dizolvarea acestui Parlament cu orice preț, chiar cu prețul încălcării Constituției și acest lucru a devenit deja clar”, a spus Ciurea.Politologul a remarcat că, ar fi fost corect din partea președintelui să spună că vrea acest Parlament dizolvat și este pregătit pentru procedura de impeachment, pe care merg foarte ferm dacă Parlamentul nu acceptă, de exemplu, candidatura Nataliei Gavrilița.„Putea să ne spună așa ca să ne fie tuturor clar pe ce drum ea merge. Ea nu ne-a spus acest lucru. Ea nici măcar nu ne-a spus foarte clar despre ce referendum este vorba. Acest lucru ne plasează într-un haos. Ea nu ne spune ce are de gând să facă, lăsându-i tot pe deputați să spună să vă gândiți cum ar reacționa la încălcarea Constituției”, a spus Ciurea.Maia Sandu a declarat că nu se va conforma deciziei Curții Constituționale, care a anulat decretul președintelui prin care Gavrilița a fost desemnată repetat la funcția de premier. Sandu a spus că există doar două căi de soluționare a crizei politice: referendum sau alegeri parlamentare anticipate.
Acum 12 ore
22:45
Primarul Capitalei a mers, astăzi, la Comisia economie, buget şi finanţe din cadrul Parlamentului Republicii Moldova și a solicitat opinia deputaților privind procedura, prin care pot fi aplicate negocieri directe de către Parcul Urban de Autobuze cu ofertanții în cazul procurării autobuzelor pentru municipalitate.„În acest sens, am prezentat un demers care urmează să fie examinat de către parlamentari. Am explicat, deși anul trecut a fost organizată licitația publică pentru achiziționarea autobuzelor, aceasta nu s-a soldat cu nici un rezultat.Totodată, în scopul diminuării infectării populației cu infecția Covid-19 în transportul public municipal, urgentării procedurilor de achiziții, la fel ca și în scopul majorării numărului unităților de transport public, Primăria municipiului Chișinău a examinat opțiunea procurării autobuzelor de către Î.M. „Parcul urban de autobuze” de la operatorii economici prin negociere directă.Noi trebuie să mergem pe mai multe proceduri stabilite de legislație pentru a putea achiziționa autobuze cum ar fi: licitații deschise, achiziții prin negocieri directe”.Situația rămâne a fi critică în sănătatea publică, iar cel mai mare focar de răspândire a infecției rămâne transportul public. Pentru a face față acesteia, suplimentar au fost scoase 30 de unități de transport public, 30% dintre care sunt în stare defectuoasă.Zilnic în transportul public din capitală sunt circa 500 de mii de călătorii.
22:45
Alte 1610 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova.Din numărul total de cazuri, 3 sunt de import (România-1, Ucraina-1, Cehia-1).Numărul total teste efectuate – 4783, dintre care 4444 primare și 339 repetate.Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 180 150.Din numărul total de cazuri,  85 sunt lucrători medicali: medici-25, asistenți medicali-44, personal auxiliar-16.În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 3465 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 291 în stare extrem de gravă (53 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).Alte 520 persoane au fost vindecate. În total, 163 896  persoane au fost tratate de COVID-19.În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 7333 persoane, iar 16 138 sunt sub supraveghere la domiciliu.Totodată, anunțăm înregistrarea altor decese provocate de COVID-19:Deces 3824: Bărbat de 73 ani, din r-nul Ungheni. Internat la SR Ungheni. Comorbidități: insuficiență cardiacă.Deces 3825: Femeie de 70 ani, din r-nul Edineț. Internată la SR Edineț. Comorbidități: obezitate, cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, diabet zaharat.Deces 3826: Femeie de 65 ani, din r-nul Edineț. Internată la SR Edineț. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, diabet zaharat.Deces 3827: Bărbat de 63 ani, din r-nul Ștefan Vodă. Internat la SR Ștefan Vodă. Comorbidități: insuficiență renală.Deces 3828: Bărbat de 65 ani, din mun. Chișinău. Internat la Spitalul de Stat. Comorbidități: diabet zaharat, insuficiență cardiacă.Deces 3829: Femeie de 70 ani, din r. Rezina. Internată la SR Rezina. Comorbidități: diabet zaharat, insuficiență cardiacă, obezitate.Deces 3830: Bărbat de 81 ani, din r. Rezina. Internată la SR Rezina. Comorbidități: pancreatită cronică, anemie, hipertensiune arterială.Deces 3831: Bărbat de 77 ani, din r. Taraclia. Internat la SR Taraclia. Comorbidități: cangrenă.Deces 3832: Bărbat de 61 ani, din r. Taraclia. Internat la SR Taraclia. Comorbidități: insuficiență renală și cardiacă.Deces 3833: Bărbat de 86 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCM Gh. Paladi. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă.Deces 3834: Femeie de 92 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Gh. Paladi. Comorbidități: hipertensiune arterială.Deces 3835: Bărbat de 79 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Gh. Paladi. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă.Deces 3836: Femeie de 44 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Gh. Paladi. Comorbidități: obezitate, hipertensiune arterială.Deces 3837: Bărbat de 78 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCM Gh. Paladi. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă.Deces 3838: Bărbat de 75 ani, din r. Ocnița. Internat la SR Ocnița. Comorbidități: encefalopatie mixtă, hipertensiune arterială.Deces 3839: Femeie de 58 ani, din r. Ocnița. Internată la SR Ocnița. Comorbdități: obezitate, hipertensiune arterială.Deces 3840: Femeie de 44 ani, din r. Ocnița. Internată la SR Ocnița. Comorbidități: trombembolie a arterei pulmonare.Deces 3841: Femeie de 63 ani, din r. Ocnița. Internată la SR Ocnița. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică.Deces 3842: Femeie de 77 ani, din r. Ceadîr-Lunga. Internată la SR Ceadîr-Lunga. Comorbidități: encefalopatie.Deces 3843: Femeei de 69 ani, din r. Taraclia. Internată la SR Taraclia. Comorbidități: diabet zaharat, insuficiență cardiacă.Deces 3844: Femeie de 61 ani, din mun. Orhei. Internată la SCM Sf. Treime. Comorbidități: obeziatte, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială.Deces 3845: Femeie de 52 ani, din r. Șoldănești. Internată la SR Șoldănești. Comorbidități: cardiomiopatie mixtă, hipertensiune arterială.Deces 3846: Mihail Tambur, în vârstă de 69 ani, care a activat în calitate de medic infecționist la Spitalul Raional Călărași. Acesta a fost internat la data de 03 februarie la Institutul de Medicină Urgentă.Până la ziua de azi, 88 lucrători medicali au decedat din cauza infecției COVID-19.
22:45
Una dintre cauzele scumpirii carburanților este criza politică din țară. Declarația a fost făcută de președintele PSRM, Igor Dodon, la postul public de televiziune. Dodon susține că lucrurile vor degrada și mai mult, dacă nu va fi numit un Guvern.„Nu avem guvern stabil, care să ia problema și să o gestioneze. Cu cât mai mult vom menține această incertitudine, cut atât mai dificil va fi pentru țară. Anul trecut prețurile au fost în scădere. Am avut ședință cu operatorii, împreună cu dl Chicu, am discutat destul de dur și am menținut situația”, a declarat Igor Dodon.Amintim că astăzi carburanții s-au scumpit din nou. Este a cincea scumpire în ultimele două luni.
22:45
Salariile directorilor de întreprinderi municipale din Bălți au crescut considerabil, iar în unele cazuri chiar s-au dublat. De exemplu, șeful de la ÎM Direcția de troleibuze din Bălți avea o leafă de 14 700 lei, iar după majorare acesta va primi 20545 lei.Un salariu de peste 20 mii lei va avea și directorul întreprinderii municipale care se ocupă de servicii comunale, majorarea fiind cu 8 mii de lei. Salariu lunar de 20545 lei vor mai ridica directorul de la Asociația piețelor din Bălți, șeful întreprinderii care se ocupă de reparația în întreținerea drumurilor locale, dar și cel de la spații verzi, transmite esp.md.Totodată, leafa șefului ÎM Direcția de Construcții Capitale Comanditar Unic se va dubla, dacă până acum acesta ridica 9150 lei pe lună, după majorare salariul va fi de 19077 lei. Pentru directorul ÎM Aprovizionare, majorarea va fi de la 11000 lei până la 17610 lei, la Hotelul Bălți – de la 9150 lei până la 17610 lei, ÎM Termogaz – de la 9150 până la 14675 lei.
22:00
PSRM o propune, în continuare, pe Mariana Durleșteanu la funcția de premier. Despre aceasta Igor Dodon a declarat la postul public de televiziune.„Acest candidat are susținerea a 54 de deputați. Teoretic ar putea să vină și alți deputați, în urma acestor consultări a fracțiunilor”, a declarat Dodon.Președintele PSRM susține că Maia Sandu respinge candidatura Marianei Durleșteanu pentru că îi este frică de concurență.„Doamna Durleșteanu este o persoană mult mai puternică din punct de vedere profesionist, și nu numai, decât actualul președinte și poate se teme să fie umbrită. Dar trebuie lăsate ambițiile personale deoparte și de respectat Constituția”, a spus Igor Dodon.
22:00
Liderul PSRM, Igor Dodon, spune că în prezent sunt trei scenarii privind evoluția situației politice din Republica Moldova. Declarația a fost făcută la postul public de televiziune.„1. Sandu coboară pe pământ și execută decizia Curții Constituționale și îi sugerez în următoarele ore să semneze decretul de desemnare a Marianei Durleșteanu. Este cel mai bun scenariu pentru țară. Pentru acest scenariu și pentru dialog i-au sugerat inclusiv ambasadorii occidentali.2. Sandu se împotriviește – intrăm într-o incertitudine lungă. Cu acest Guvern interimar, fără premier, putem sta încă 2 ani, până la parlamentare ordinare. Președintele nu poate înainta un premier, decât cel propus de majoritate. Nu va fi nici referendum, nici anticipate, Guvern interimar până în anul 2023.3. Cel mai dificil scenariu cu destabilizare totală, proteste în masă și nu e clar unde va merge acest scenariu”, a declarat Igor Dodon.
Acum 24 ore
20:45
Singura soluție pentru depășirea crizei politice este dialogul. Opinia a fost expusă de către președintele PSRM, Igor Dodon, la postul public de televiziune. Liderul socialiștilor a precizat că echipa sa deja a început discuțiile cu fracțiunile parlamentare.„Am lansat deja discuții, sper că vor fi cu rezultate. Pot să confirm că azi au fost discuțiile colegilor PSRM din parlament cu toate fracțiunile parlamentare”, a declarat Dodon.Igor Dodon a chemat-o și pe Maia Sandu la responsabilitate. Ex-șeful statului a amintit că rolul președintelui este de a găsi soluții pentru depășirea crizei.
18:45
Președintele Maia Sandu a fost din nou prinsă cu minciuna. Anul acesta, în bugetul au fost prevăzuți peste 15 milioane de lei pentru procurarea vaccinului anti-COVID-19. Cu această precizare vine fostul ministru al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, care a publicat pe pagina Facebook și documentele doveditoare.Astfel, în bugetul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2021, la capitolul ”Programe naționale și speciale în domeniul ocrotirii sănătății” au fost aprobate 45 de milioane de lei. În nota informativă a legii este menționat că aceste mijloace urmează a fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor legate, inclusiv, pentru achiziția vaccinului anti COVID – 19.Ulterior, Consiliul coordonator pentru stabilirea priorităților de utilizare a mijloacelor financiare din fondul măsurilor de profilaxie, la 29 decembrie 2020, a decis alocarea a 5 milioane de lei pentru achiziționarea vaccinului anti COVID din cele 45 de milioane aprobate.Pe lângă aceste 5 milioane de lei alocate din fondul de profilaxie, în fondul de rezervă al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină au fost aprobate 10 milioane de pentru anul curent, care pot fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare, legate de îmbolnăviri şi afecţiuni urgente, inclusiv pentru achiziționarea vaccinului anti COVID.„Generalizând, pentru cei care NU cunosc și nici NU doresc să cunoască că, la moment, există în fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală cel puțin 15,0 mln. lei ( 5,0 mln. din fondul de profilaxie și 10,0 mln. din fondul de rezervă al CNAM) disponibile pentru achiziționarea vaccinului anti COVID. Iată de ce, a fost aprobată Hotărîrea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 44 din 09 februarie 2021, care la pct. 10 menționează că, CNAM va finanța cheltuielile pentru achiziția de vaccin și a consumabilelor pentru combaterea COVID-19”, scrie Dumbrăveanu.Fostul ministru mai precizează că suplimentar, la necesitate, pot fi alocate resurse financiare din Fondul de intervenție (116321,3 mii lei), precum și din Fondul rezervă al Guvernului (161500,0 mii lei).În context, fostul ministru a îndemnat clasa politica și profesioniștii din domeniile relevante să-și consolideze eforturile pentru a asigura populația Republicii Moldova cu vaccin anti COVID și să se detașeze de declarațiile critice și fără impact pentru sănătatea populației.
18:00
Numărul de paturi în SCM „Sfânta Treime” şi la Centrul „COVID – 19 Chișinău” de la Moldexpo a fost suplinit. Potrivit primarului general Ion Ceban, de astăzi, secţia Covid din cadrul SCM „Sfânta Treime” va fi suplinită cu 30 de paturi.Astfel, în total capacitatea acestei instituţii medicale municipale va fi de 300 de paturi destinate pentru pacienţii infectaţi cu noul tip de virus.„Totodată, la Centrul „COVID – 19 Chișinău” de la Moldexpo, în curând va fi activat al treilea pavilion cu 80 de paturi, unde vor fi triaţi pacienţii suspecţi la COVID – 19.Celelalte 2 pavilioane deja funcţionale, vor fi transformate în spaţii de staţionar, unde vor fi trataţi bolnavii care au fost deja confirmaţi cu coronavirus. Astfel, în total la Centrul „COVID – 19 Chișinău” de la Moldexpo, vom avea 420 de paturi pentru pacienţi, acesta devenind punctul strategic cu cea mai mare capacitate de spitalizare din republică. Decizia a fost luată după ce situaţia la capitolul infectărilor cu COVID-19, în ultimele săptămâni, s-a agravat şi a reapărut problema lipsei paturilor în instituţiile medicale strategice”, a declarat acesta.Decizia a fost luată după ce situaţia la capitolul infectărilor cu COVID-19, în ultimele săptămâni, s-a agravat şi a reapărut problema lipsei paturilor în instituţiile medicale strategice.
17:15
Primarul de Bălți, Renato Usatîi, are probleme grave cu justiția din Republica Moldova, dar și cea internațională. Pentru a scăpa de pușcărie, acesta are nevoie de imunitate parlamentară. Anume din această cauză, Usatîi vrea ca alegerile parlamentare anticipate să fie organizate cât se poate de repede și amenință cu proteste violente. Despre aceasta liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat într-un live pe Facebook.„În ultimul timp, sunt scoși la atac tot felul de indivizi care nu mai au răbdare, pentru că vin niște anchete ale Comisiei parlamentare pentru spălătoria mafiei rusești (…) El nu are răbdare pentru că are o problemă cu justiția internațională și moldovenească”, a declarat Năstase.Amintim că deputatul PPDA, Dinu Plîngău, le-a cerut procurorilor să se autosesizeze, după ce Renato Usatîi, în timpul unei emisiuni live la un post privat de televiziune, a chemat lumea la violențe.
16:30
Statul riscă să piardă ”Calea Ferată a Moldovei”, dacă Parlamentul, Guvernul și președintele țării nu vor interveni pentru a salva una dintre cele mai importante întreprinderi, a declarat președintele Comisiei economie, buget, și finanțe, deputatul PSRM, Petru Burduja.Parlamentarul a declarat că, la ziua de astăzi, CFM are datorii de aproape 700 de milioane de lei, inclusiv față de salariați.„Pe lângă problema că 6 mii de angajați nu și-au primit salariile, astăzi CFM are datorii de circa 665 de milioane de lei, dintre care 92 de milioane de lei sunt datoriile salariale, 32 de milioane - datoriile pentru combustibil, 26 de milioane sunt la serviciile comunale, 28 de milioane - datorii la Inspectoratul Fiscal. Sunt credite istorice de circa 160 de milioane de lei și la unele servicii - de peste 3 milioane de lei. Cea mai mare povară, 320 de milioane de lei sunt datoriile la furnizori. Aceste lucruri într-o bună zi pot duce la stoparea totală a activității CFM”, a declarat socialistul.Potrivit parlamentarului, aceste datorii enorme s-au creat pe parcursul a 10 ani de gestionare defectuoasă a întreprinderii.„Acele poveri care au fost făcute de-a lungul anilor, procurarea unor bunuri și servicii de 52 de milioane fără ca ele să fie necesare întreprinderii și contrar planului de achiziții, pierderea a circa 280 de vagoane, de către autoritățile unor state vecine au fost confiscate și nu se știe care este soarta lor. Stoparea vinderii anuale a circa o mie de vagoane la metal uzat, desigur că au adus într-un impas. Astăzi este necesar ca statul prin toate pârghiile sale, mă refer la Parlament, Guvern, Președinție, să intervină pentru a salva cel mai important activ. În caz contrar, spunem cert, că statul riscă să piardă acest activ”, a menționat Burduja.Președintele Comisiei parlamentare economie, buget, și finanțe i-a adresat un apel separat șefului statului, Maia Sandu, pe care a îndemnat-o să reacționeze la această situație, care lasă pe drumuri 6 mii de familii.„Intervenim către toate instituțiile satului, inclusiv către președintele țării cu tot aparatul său de consilieri, să intervină pe lângă Guvern în limita competențelor pe care le are. Înțelegem că un Guvern interimar nu poate soluționa întrebări ce țin de restructurarea datoriei față de fisc, restructurarea unor credite prin acordarea dreptului de a pune în gaj și multe alte datorii către furnizori. Nu trebuie să uităm că acolo sunt 6 mii de angajați, adică 6 mii de familii care nu și-au primit salariile din octombrie”, a menționat deputatul.Amintim, în Parlament a fost creată o comisie de anchetă care va examina situația de la CFM. Din comisie, inițiată la propunerea PSRM, fac parte deputați din toate fracțiunile parlamentare.
16:30
Circa 8 mii de participanți au participat la sondajul dedicat suburbiilor, pe platforma lansată de primarul general al capitalei Ion Ceban.Budeşti, Cricova, Codru, Coloniţa, Durleşti, Grătieşti, Stăuceni, Vadul lui Vodă şi Vatra – sunt localităţile în care oamenii au votat masiv pe site-ul suburbii.chisinau.md pentru transport public spre Chişinău (tur-retur), spune Ceban.„Problema este una cu adevărat stringentă, mai ales în condiţiile pandemice actuale.Pe locul doi în topul preferinţelor oamenilor din localităţile din componenţa municipiului Chişinău este reparaţia drumului de acces spre suburbii, urmată de reparaţia şcolilor şi grădiniţelor şi aprovizionarea localităţilor cu apă şi canalizare”, a precizat acesta.Amintim că oamenii pot accesa acest site până pe 7 martie, pentru a se expune şi a prioritiza necesităţile din localitate.
16:30
Rezervele de stat sunt completate cu grâu alimentar în volum de 125 la sută, anunță Agenția Rezerve Materiale. Paralel, a fost reluată procedura de împrospătare a 16 856 de tone de grâu alimentar din roada anului 2016. Rezervele vor fi completate până la 01 octombrie 2021 cu grâu din roada anului curent.Agenția Rezerve Materiale precizează că împrospătarea grâului alimentar din roada anului 2016 este strict vitală, reieșind din faptul expirării termenului de păstrare al acestuia, care duce la schimbarea calității grâului din alimentar în furajer. În consecință, pot fi generate pierderi financiare esențiale de peste 15 milioane de lei.Din cauza înghețurilor, grindinei și a secetei de anul trecut, în august 2020, Guvernul a decis sistarea procedurii de împrospătare a grâului alimentar pentru a preveni pericolul unei crize alimentare.Stocurile de grâu alimentar din rezerva de stat sunt destinate pentru asigurarea securității alimentare a țării și protecției populației în situații excepționale, provocate de calamități naturale.
16:30
Partenerii europeni ar trebui să-i reamintească președintelui Maia Sandu că un stat de drept se construiește prin respectarea Constituției. Opinia a fost expusă de politologul Dionis Cenușă.„Nu cred că este corect să manipulăm opinia publică. Ma refer la aliații politici ai Maiei Sandu care prezintă situația creată ca pe un conflict dintre Parlament și Președinție. Curtea Constituțională i-a spus Președintelui ce e de făcut și că acesta trebuie să caute soluții împreună cu Parlamentul.Conflictul real pe care îl văd acum este între Președinte și decizia Curții Constituționale.Alegerile anticipate trebuie să aibă loc, dar nu cu încălcarea Constituției sau a interpretărilor Curții Constituționale.Partenerii externi ai Moldovei – European Union in the Republic of Moldova, U.S. Embassy Moldova au oportunitatea de a interveni și a-i reaminti președintelui că construirea statului de drept se face prin respectarea prevederilor constituționale nu neglijarea acestora” , a scris Cenușă.
15:45
Deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, le cere procurorilor să îl tragă la răspundere pe Renato Usatîi pentru chemare la violențe. Parlamentul a scris pe pagina sa de Facebook, că Usatîi își dorește cât mai repede să fie organizate alegerile parlamentare anticipate, pentru ca el să intre în Legislativ și să beneficieze de imunitate parlamentară.„După criza politică s-a anunțat blocajul constituțional. Cel mai revoltat e Usatîi care poate să nu ajungă deputat și să rămână fără imunitate. Doamna Președinte nu a chemat lumea în stradă pentru că-i pandemie și pentru că Usatîi mai fumează și cheamă la revoluție. Totul e foarte complicat, nimeni nu are soluții, toți au dreptate.Trebuie totuși să constatăm că în dependență de substanță se schimbă și declarațiile unor ,,cazacioși”. Reamintesc procurorilor din Republica Moldova că atunci când consumi substanțe interzise și chemi oamenii la violență, acest lucru se pedepsește dur conform codului penal, asta făcând abstracție de alte antecedente sau acuzații care pot fi aduse acestui personaj.Părerea mea e că doamna Președinte trebuie să consolideze ACUM forțele sănătoase în jurul ei și să evite personajele alde Usatîi”, a scris Plîngău.
15:45
Șoc pentru cetățenii Republicii Moldova. Carburanții se scumpesc pentru a cincea oară în ultimele două luni. Astfel, dacă pe parcursul anului 2020, produsele petroliere s-au ieftinit cu peste 3 lei, de la 18,62 lei până la 15,38 lei, în prima lună a acestui an se înregistrează o majorare de la 16,08 lei până la 18,25 lei.Internauții fac haz din necaz pe seama majorărilor. Aceștia spun că a venit “Vremea prețurilor bune” și compară evoluția prețurilor la carburanți în perioada lui Igor Dodon cu cea din perioada Maiei Sandu.
13:30
PSRM cheamă partidele parlamentare la dialog, pentru a identifica o soluție privind depășirea crizei politice, în care s-a aprofundat Republica Moldova. Chiar astăzi, PSRM va contacta reprezentanții celorlalte fracțiuni și grupuri parlamentare pentru a începe discuțiile.„Partidul Socialiștilor din Republica Moldova constată, cu regret, că din cauza poziției șefului statului, țara noastră intră într-o criză politică și constituțională profundă. Efectele negative ale acestei crize se fac deja simțite în toate domeniile vieții, inclusiv prin scumpirea repetată a carburanților, care provoacă noi creșteri de prețuri în lanț, nemulțumiri sociale și proteste.Președinția sfidează în mod repetat Legea Supremă a statului, ceea ce nu poate rămâne fără consecințe grave pentru Republica Moldova. Criza în care ne împinge insistent președintele Maia Sandu afectează în mod acut domeniile social și economic, ca urmare, se înrăutățește viața fiecărui cetățean al țării.Aprofundarea și prelungirea perioadei în care Moldova se va afla în totală incertitudine doar vor accentua problemele pentru oameni. Toate acestea vin pe un val nou în creștere de pandemie, care lovește puternic țara noastră.Totodată, socialiștii îi cer președintelui Maia Sandu și PAS să înceteze imediat atacurile la adresa Curții Constituționale. “Numai un uzurpator își poate permite să înlocuiască prin sine Constituția unei țări”, declară socialiștii.În următoarele zile, PSRM va convoca ședința Consiliului Republican al formațiunii, pentru a decide următoarele acțiuni.
13:30
Președintele PSRM, Igor Dodon, a discutat cu fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, despre criza constituțională fără precedent în care s-a pomenit țara noastră.Interlocutorii au analizat hotărârea Curții Constituționale din 23 februarie, care a declarat ilegal decretul semnat de președintele Maia Sandu cu privire la înaintarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier.Igor Dodon și Dumitru Pulbere au discutat și despre acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru a depăși situația creată.
13:30
Președintele Maia Sandu nu pune preț pe propriile principii și valori. Cel puțin asta înțelegem din discursul șefei statului din 23 februarie 2021. După ce Înalta Curte a declarat neconstituțional decretul președintelui prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată repetat la funcția de premier, Sandu a criticat decizia Curții Constituționale (CC). Mai mult decât atât, în discursul său, șefa statului a lăsat să se înțeleagă că judecătorii CC ar fi trebuit să nu țină cont de Constituție, ci de situația politică din țară.Acum un an, în data de 26 aprilie 2020, candidatul PAS la funcția de șef al statului Maia Sandu avea cu totul altă opinie. Aceasta declara că “Judecătorii Curții Constituționale trebuie lăsați să-și îndeplinească atribuțiile așa cum prevede Constituția – în mod independent, imparțial, și să se supună exclusiv Constituției”.Dublele standarde și lipsa de consecutivitate în acțiuni și declarații se observă și la liderii Partidului Acțiune și Solidaritate, fondat de Maia Sandu. În data de 6 mai 2020, deputatul PAS Mihai Popșoi încuraja judecătorii Curții Constituționale să nu cedeze și să ia decizii în baza legii, dar nu în interesele lui Igor Dodon. Totodată, după ce judecătorii CC au anulat decretul Maiei Sandu, Popșoi a zis că decizia Înaltei Curți poate fi ignorată de un președinte votat de 1 milion de cetățeni.
13:30
Toți trebuie să fim egali în fața legii, indiferent cum ne numim sau ce funcție vremelnică ocupăm în stat”. Cu acest mesaj a venit președintele Platformei DA, Andrei Năstase, după ce șefa statului, Maia Sandu, a declarat că nu va respecta decizia Curții Constituționale (CC).„Cine gândește azi că pentru a trăi mai bine este suficient să îi înlocuim doar pe ai lor cu ai noștri (…) se află într-o temporară dar gravă eroare. Repet, într-o gravă eroare”, a mai declarat Andrei Năstase într-un live, pe Facebook.Totodată, fostul partener de coaliție al Maiei Sandu a declarat că în ziua de 23 februarie, CC a apărat statul de drept Republica Moldova.„CC, în frunte cu Domnica Manole, a apărat Legea și a demonstrat întregii lumi civilizate că pe aceste pământuri începe să se nască statul de drept, de care este nevoie pentru evoluția noastră viitoare (…) CC prin hotărârea ei fermă ne-a făcut câștigători pe toți. Este foarte posibil ca unii dintre noi să nu înțeleagă”, a mai spus Năstase.Liderul Platformei DA a reiterat că formațiunea sa este gata să își sume guvernarea și a chemat partidele pro-europene la dialog.
12:45
Alexandru Tănase susține că decizia Înaltei Curți era mai mult sau mai puţin previzibilă şi că va pune capăt conflictului dintre instituția prezidențială și Parlament. „Acum urmează ca actorii politici să urmeze regulile de joc care sunt foarte clare. Maia Sandu urmează să semneze un nou decret”, explică Tănase. El mai precizează că Sandu poate respinge candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministră, propusă de socialiști şi sprijinită de 54 de deputați. „În cazul în care Maia Sandu are argumente în acest sens, poate respinge această candidatură, vorbim totuși ipotetic”, menționează Alexandru Tănase.Tănase mai precizează că urmează consultările cu fracţiunile parlamentare pentru a identifica sprijinul politic al deputaţilor pentru un candidat la funcţia de premier. Maia Sandu poate veni la aceste consultări cu o propunere proprie care s-ar putea să nu fie agreată de fracţiuni. „Preşedintele ţării nu poate însă înlocui fracțiunile parlamentare. Şefului statului îi revine responsabilitatea de a găsi o cale a dialogului şi a evaluării voinţei şi capacităţii deputaţilor consultaţi de a susţine un candidat la funcţie de premier”, mai explică Alexandru Tănase.sursa: timpul.md
12:45
Președintele Maia Sandu a deschis Cutia Pandorei. Prin sfidarea deschisă a hotărârii Curții Constituționale, ea a scos definitiv lupta politică din albia legalității și a declanșat un război de uzură, care riscă să ducă nu doar la un colaps total, ci chiar să provoace vărsări de sânge, este de părere editorialistul Nicolae Federiuc, citat de Telegraph.md.Nimeni până acum, nici Vladimir Voronin (care a avut majoritate constituțională în Parlament), nici chiar rău famatul Plahotniuc nu și-au permis să meargă atât de de departe. Chiar și atunci când au abuzat de pozițiile lor, au încercat încadreze, cel puțin formal, aceste acțiuni în limitele unor legi și reguli prestabilite. Maia Sandu a decis să treacă însă, deschis și conștient, liniile roșii, iar mai departe se poate întâmpla orice.De dragul adevărului, trebuie să recunoaștem că insistența Maia Sandu de a declanșa alegeri parlamentare anticipate are la bază un interes pur politic. Ea știe, și toate sondajele confirmă acest lucru, că partidul său are șanse reale să-și dubleze, cel puțin, prezența parlamentară. Tot de dragul adevărului mai trebuie să recunoaștem însă și faptul că motive reale și legale pentru declanșarea anticipatelor nu există. Argumentele gen „deputați corupți” sau „parlament nereprezentativ” nu doar că nu justifică dizolvarea Parlamentului, ci frizează absurdul, din punct de vedere juridic.Culmea este că Maia Sandu înțelege prea bine că partidele „corupte și nocive”, împotriva cărora se pronunță formal, se poziționează, în continuare, în top trei la capitolul încredere. Adică nu există nicio îndoială că acestea vor reveni în Parlament după eventualele anticipate. În plus, îi oferă posibilitatea „răului absolut”, Igor Dodon, care a rămas pe drumuri după eșecul la prezidențiale, să se reabiliteze parțial, pentru că, în mod sigur, va reveni în parlament.În realitate, alegerile anticipate vor anihila trei forțe declarat proeuropene și proromânești – Platforma DA, condusă de Andrei Năstase, Partidul Democrat, condus de Pavel Filip, și Partidul Pro Moldova, condus de Andrian Candu. În locul lor, în Parlament va intra partidul condus de Renato Usatîi, care, delicat vorbind, nu e cu nimic mai bun și, mai mult decât atât, e orientat clar spre Est. Prin urmare, Maia Sandu s-a angajat într-o luptă fără miză reală, ambalată într-un limbaj emotiv și revoluționar despre toate și nimic.Cert este că Republica Moldova se află pe muchia prăpastiei. Nu avem un guvern pe deplin funcțional de jumătate de an, de când a început campania electorală pentru prezidențiale. De aproape trei luni, am rămas în genere fără guvern. Astăzi, criza pandemică și cea economică au atins apogeul. În foarte scurt timp, statul va intra în incapacitate de plată. Asta va provoca, în mod firesc, revolte populare. Maia Sandu speră, cred, să poate vărsa energia protestatară în capul oponenților politici. Un joc pe cât de periculos, pe atât de imprevizibil, pentru că același lucru și-l dorește și Renato Usatîi, care a chemat deja oamenii în stradă.Pe de altă parte, nu există nicio garanție că revolta va putea fi direcționată exclusiv către Parlament. Astăzi, singura putere executivă funcțională este Președinția. Așa că nu-i deloc exclus ca o bună parte din cei care vor ieși cu furcile în stradă să aibă niște întrebări și pentru Maia Sandu, care a provocat deschis și asumat criza politică și blocajul instituțional. Pentru că ea reprezintă astăzi Puterea, nu Opoziția. Cel puțin așa este percepută. Asta înseamnă că sunt foarte probabile confruntările de stradă.Iată de ce, singurul deznodământ logic al acestei crize este haosul garantat. Dar poate asta și este miza, de fapt? Întrebarea e cui prodest?
10:45
Primarul general Ion Ceban se arată indignat de noroiul lăsat de conducătorii companiile de construcție, mașinile cărora circulă pe drumuri de țară, iar ulterior se întorc pe străzile din capitală. Ceban afirmă că aceștia trebuie să fie amendați, așa cum prevede legea. „Este inadmisibil ca aceştia să împrăştie în oraş tot glodul de pe şantiere. Am solicitat sprijinul poliţiei în acest sens, văd că doar cu avertizare nu mai merge, iar într-un final tot noi respirăm acest praf.La ieșire de pe șantiere roțile mașinilor trebuie spălate, la fel trebuie păstrată ordinea în preajma construcțiilor”, a precizat acesta.
10:45
Începând cu anul 2010, administrația Căii Ferate din Moldova, în cârdășie cu responsabilii din Guvern, au prădat această întreprindere strategică a statului, aducând-o astăzi în pragul falimentului. Acestea sunt primele concluzii ale Comisiei speciale parlamentare privind analiza situației economico-financiare de la CFM.Președintele comisiei, deputatul PSRM Oleg Lipski, a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că aceste concluzii au fost făcute în baza informațiilor prezentate comisiei de CNA, SIS, Ministerul Finanțelor și Curea de Conturi. Deputatul a menționat că în raportul pe care îl va prezenta plenului Parlamentului vor fi indicate și numele concrete ale celor de la guvernare care se fac vinovați de situația de la CFM.”CFM, o întreprindere strategică, coloana vertebrală a economiei naționale, de-a lungul anilor 2010 -2019 a fost deposedată de active prin diferite metode. Aici și achizițiile cu rentabilitatea vânzărilor a pieselor și materialelor până la 41%. Cine vindea aceste piese avea câștig până la 41%. Este o rentabilitate enormă, având în vedere situația financiară de la CFM. Erau cumpărate piese cu prețuri exagerate și asta a adus o daună enormă CFM. A fost cumpărată motorină la un preț mai mare decât cel de piață, au fost și furturi de motorină, pe baza la asta au fost deschise cauze penale”, a spus deputatul.Președintele comisie de anchetă a mai declarat că, în această perioadă CFM, a fost deposedată și de alte active: terenuri de pământ și chiar porțiuni de peron.”Peronul de pasageri prin diferite decizii judecătorești a fost luat”, a menționat Lipski.De asemenea, comisia a stabilit că, din contul CFM a fost modernizată Uzina ”Remar” din România. Este vorba despre decizia administrației CFM și a ministrului Transporturilor de atunci de a repara cinci garnituri de tren la această întreprindere din Pașcani.”Nu era nici studiu de fezabilitate, nici documente de proiect. Nimeni nu a calculat dacă e rentabil sau nu. S-a făcut, banii s-au dus din țară. Nimeni nu poate calcula astăzi cât în realitate a costat reparația acestor garnituri de tren. La ziua de astăzi, din 5 garnituri modernizate doar două sunt funcționale, iar trei stau cu defecte”, a declarat președintele comisiei.Cel mai grav, începând cu anul 2015 și până în 2019, au fost puse la cale scheme prin care s-au estorcat sume enorme de bani de la CFM.”Schemele lucrau prin casa de expediții, unde le puneau condiții că trebuie să ridice tarifele și să plătească ba cash, ba banii se trimiteau în diferite offshore-uri. Problema cea mai mare generată de hapsânia guvernării de pe vremea aceea este că noi am pierdut un foarte mare volum de tranzit a mărfurilor care veneau prin Republica Moldova. Pur și simplu clienții s-au dezis și acum multe transporturi se fac naval, pe Marea Neagră, pe Dunăre”, a menționat Lipski.Comisia a mai stabilit că ultima lovitură care a doborât practic Calea Ferată a fost pandemia, care a dus la scăderea cu 30% a volumului de mărfuri tranzitate.Amintim, comisia a fost creată de Parlament la începutul lunii februarie la inițiativa deputaților PSRM. Din comisie fac parte deputați din toate fracțiunile parlamentare. În termen de 60 de zile, comisia urmează să prezinte rezultatele anchetei în Parlament.
10:45
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă ferm valul de scumpiri ale carburanților și cere demiterea conducerii ANRE. Despre aceasta vicepreședintele Parlamentului, deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a scris pe Facebook.“Este a cincea scumpire în ultimele două luni, perioadă în care prețurile la benzină și motorină au crescut cu circa 4 lei. Noi credem că e vorba de o acțiune de cartel a petroliștilor, care lovește dur în toți cetățenii țării, în mod special, în agricultori, care în curând vor trebui să iasă în câmp pentru lucrări agricole. Majorările fără precedent ale prețurilor la carburanți se fac pe fundalul crizei pandemice, politice și constituționale în care ne-a adus președintele țării Maia Sandu. În societate domină și opinia că petroliștii nu au nicio frică de președintele țării și își permit să scumpească carburanții de două ori pe săptămână, cu acordul tacit al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Atragem atenție că actuala componență a ANRE este desemnată de către regimul Plahotniuc, iar membrii acestei instituții, în mare parte, sunt foști colegi de partid ai Maiei Sandu în perioada când toți au fost în PLDM. Anunț că săptămâna viitoare fracțiunea parlamentară a PSRM va începe procedura de demitere a membrilor ANRE, responsabili de situația gravă stabilită ca urmare a scumpirilor repetate a produselor petroliere”, a scris Vlad Batrîncea.
10:00
Analiști politici: instituția prezidențială a pierdut lupta cu Parlamentul, pentru că Sandu are o echipă slabă Imaginea instituției prezidențiale a fost afectată grav după ce Curtea Constituțională a anulat decretul prezidențial prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată repetat candidat la funcția de prim-ministru. Opinia a fost expusă de către mai mulți experți, la TVR Moldova. „Echipa Maiei Sandu a pierdut două luni, a tărăgănat absolut nejustificat procesul. Azi putem recunoaște că echipa Maiei Sandu nu a fost pregătită pentru preluarea guvernării. Chiar dacă unele sondaje prezintă PAS-ul într-o formulă foarte viguroasă pentru viitoarele alegeri, această situație ar putea să nu se păstreze dacă și mai departe se va merge pe calea tărăgănărilor ”, a declarat Anatol Țăranu.Expertul IDIS Viitorul Veaceslav Berbeca afirmă că oponenții politici ai Maiei Sandu nu vor ezita să folosească această eroare a Președinției în defavoarea șefului statului.„Pe termen scurt, decizia Curții a avantajat partidele din Parlament care nu-și doresc anticipate. În plus, a afectat imaginea instituției prezidențiale.”, a spus Berbeca.
10:00
Carburanții s-au scumpit din nou. Petroliștii au afișat azi, 24 februarie, prețuri mai mari cu până la 65 de bani. Scumpirea vine la o săptămână după cea mai recentă majorare de preț la benzină, motorină și gazul lichefiat.Astfel, benzina cu cifra octanică 95 costă astăzi în medie 18,30 lei, în comparație cu 17,70 lei. Un litru de motorină costă 15,60 lei, comparativ cu 14,90-15,00 lei. Prețul mediu al gazului lichefiat constituie aproape 11 lei, în comparație cu 10,35 lei, transmite IPN.Amintim că scumpirile la carburanți au început în decembrie 2020, după ce Maia Sandu a fost aleasă în funcția de șef al statului.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.