Greva transportatorilor: la sat și în oraș (Puhoi - Chișinău)

Europa Libera, 23 februarie 2021 11:40

În satul Puhoi din raionul Ialoveni (situat la 32 de km de Chișinău), unde problema transportului este una constantă pentru locuitori, azi dimineață am întâlnit atât oameni care știau, cât și din cei care nu știau că transportatorii privați de pasageri au intrat în grevă pentru o zi. Firmele se declară împotriva încercării de limitare a numărului de pasageri la jumătate de capacitate, ca măsură de combatere a răspândirii virusului Covid-19.Unii localnici au chemat un taxi pentru a nu întârzia la serviciu, alții au încercat să prindă o mașină de ocazie.În Chișinău, unde la fel numeroși operatori de microbuze de linie sunt în grevă pentru o zi, oamenii s-au îmbulzit în autobuze.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 2 ore
08:00
Vaccinul anti Covid-19 produs  de firma Johson & Johson protejează împotriva cazurilor severe de Covid și a deceselor provocate de noul coronavirus și pare să reducă și gradul de contagiozitate a persoanelor vaccinate, arată ultimele date publicate miercuri de  Administrația Americană pentru siguranța Alimentelor și Medicamentelor (FDA), relatează NYT.  Vaccinul ar putea fi autorizat chiar vineri pe piața americană.Datele testelor clinice  arată că în SUA vaccinul are o eficacitate medie de 72%, dar de 86% în prevenirea cazurilor severe de Covid-19,  în esență prevenind spitalizarea și decesul celor care se infectează cu coronavirus. În cazul variantei detectată în Africa de Sud, eficacitatea vaccinului este de 64% în general și 82% în prevenirea cazurilor grave.Vaccinul Johnson & Johnson, făcut în parteneriat cu compania Janssen Pharmaceuticals, este administrat într-o singură doză și poate fi ținut timp de cinci săptămâni într-un frigider normal, fiind cel mai ușor de stocat și distribuit în acest moment.În România , coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță  a declarant la Digi24 că vaccinul Johnson & Johnson ar putea fi autorizat la jumătatea lunii martie de Agenția Europeană a Medicamentului iar în România ar putea ajunge în aprilie.
07:30
Partidele parlamentare caută noi formule pentru depășirea actualei crize politice, declanșată de președinta Maia Sandu care înaintase repetat candidatura Nataliei Gavriliță la funcția de premier, făcând abstracție de candidata propusă de noua majoritate ad-hoc, formată de PSRM și gruparea Pentru Moldova. Acțiunea președintei, consecventă cu intenția ei declarată de a declanșa alegeri anticipate,  a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională care a indicat calea dialogului politic.Miercuri, fracțiunea parlamentară a Platformei DA s-a consultat cu  reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidului Democrat (PD), a informat vicepreședinteleAlexandru Slusari. Potrivit lui, relatează TV8, s-ar fi spus că șefa statului nu o va înainta repetat pe Natalia Gavriliță la șefia guvernului și s-ar aștepta data de 23 martie pentru ca să se împlinească 90 de zile de la demisia guvernului Chicu și să fie emis decretul de dizolvare a Parlamentului. Pe 23 februarie Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul prin care Natalia Gavriliță a fost înaintată repetat la șefia guvernului. În aceeași zi, președinta Maia Sandu a comentat : „La anticipate sau la referendum, oamenii vor alege viitoru”.Liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon a replicat miercuri,  la postul public de televiziune că PSRM nu va provoca un referendum pentru suspendarea președintei. Totodată a anunțat că  PSRM va contacta reprezentanții fracțiunilor și grupurilor parlamentare pentru a începe un dialog, iar liderul democraților Pavel Filip a spus că Președinția trebuie să inițieze cât mai curând consultări, altfel devine sursa blocajului.PSRM și grupul Pentru Moldova din jurul Partidului Șor au propus candidatura Marianei Durleșteanu.Platforma DA propune un guvern minoritar, condus de Andrei Năstase, invocând pericolul instalării unui guvern dominat de PSRM și Partidul Șor.
Acum 4 ore
07:10
Acum, de când am rude şi cunoştinţe atacate de Covid, înţeleg mai bine cât de tristă e soarta noastră aici, în RM. Acum, la sfârşitul lui februarie, suntem în cea mai proastă situaţie de la începutul pandemiei. Marţi au murit 24 de oameni infectaţi, mai mulţi decât oricând. Spitalele sunt arhilpine şi, dacă nu eşti în stare gravă, probabilitatea să ajungi acolo e ca şi inexistentă. Un medic de la un spital din capitală mi-a spus că secţia lor de internare e bucşită cu bolnavi. Presiunea asupra medicilor e imensă.Vorbesc zilnic pe messenger cu un cunoscut care s-a îmbolnăvit pe 11 februarie. Mama acestui cunoscut e la terapie intensivă. El ingurgitează o sumedenie de pastile, dar febra şi tusea nu-l mai slăbesc. Colac peste pupăză, trebuie să-şi facă sieşi injecţii deoarece nu are cine să le facă. Are pneumonie şi un plămân afectat în proporţie de 17% şi se simte epuizat. Dar nu poate fi internat, căci, spitalele fiind arhipline, sunt internaţi numai cei în stare extrem de gravă. În consecinţă, cunoscutul a constatat, cu adâncă amărăciune, că noi acum suntem singuri în faţa Covidului.Ştiu că mii de oameni sunt trataţi acum la domiciliu, cu indicaţii date la telefon, dar oare tuturor acestor oameni are cine să le aducă acasă merinde şi medicamente? Nu se duce nimeni dintre aceştia la magazin, riscând să-i molipsească pe alţii?Între timp, lupta din jurul Parlamentului ia amploare, iar decizia Curţii Constituţionale a turnat doar gaz în foc. Politica eclipsează pandemia, absoarbe multă energie, acum când avem nevoie de eforturi susţinute pentru a stăvili coronavirusul. Suntem în ziua de 25 februarie şi nu avem încă nici un vaccin. Ce urmează?
06:00
Maximele zilei vor fi cuprinse astăzi între +8 grade în extremitatea nordică a R. Moldova, de pildă la Briceni sau Soroca, și 13 grade în sud, la Cahul sau Ceadâr-Lunga. La Chișinău se anunță o maximă de 10 grade. Cerul va fi în toată țara variabil, și nu se anunță precipitații semnificative.Din agenda zilei, prezentată de Privesc.eu:Are loc Ședința Consiliului Superior al Procurorilor;Masa rotundă virtuală organizată de Institutul Republican Internațional cu tematica „Organizarea procesului electoral în diasporă: Alegerile prezidențiale 2020 - Lecții învățate și oportunități pentru viitor”;Sunt de asemenea programate ședințe ale Curții de Conturi de examinare a raportului auditului asupra rapoartelor financiare de la Ungheni și Nisporeni.Din agenda internațională, prezentată de AFP:La Geneva, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet se adresează celei de-a 46-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului;Liderii din UE țin un summit pentru coordonarea combaterii pandemiei de COVID-19, având de asemenea pe agendă securitatea și apărarea; la Beiing, președintele chinez Xi Jinping ține un discurs pe tema realizărilor în programul de eradicare a sărăciei;La Moscova, un tribunal va audia apelul făcut împotriva arestului la domiciliu de aliați ai lui Alexei Navalnîi;La Washington se dă publicității al doilea raport guvernamental despre mersul economiei în ultimul trimestru al anului trecut.
05:30
Guvernul de la București a aprobat prima tranșă de 20 de mii de doze de vaccin anti Covid-19 pentru R. Moldova, dintr-un ajutor total de aproape 200 000 de doze de vaccin promise de România. Anunțul a a fost făcut cu puțin timp în urmă de președinta R. Moldova, Maia Sandu.„O veste foarte bună pentru țara noastră!Acum câteva clipe Guvernul României a anunțat aprobarea Ordonanței de urgență prin care a fost reglementat ajutorul ce va fi oferit imediat pentru Republica Moldova. Acest ajutor imediat constă din 20 de mii de doze de vaccin, ceea ce constituie prima tranșă din cele 200 000 de doze de vaccin promise de România.Aceste doze de vaccin vor fi suficiente pentru a imuniza tot personalul medical. Suntem recunoscători Președintelui României, Klaus Iohannis, Prim-ministrului României, Florin Cîțu, și poporului român pentru donația de vaccin și solidaritatea imensă de care dau dovadă”, a anunțat șefa statului moldovean.
Acum 12 ore
22:20
Maia Sandu propune rezolvarea crizei actuale de către popor, la urne, dar cum se poate ajunge acolo?
21:00
Președinta Maia Sandu a spus că actuala criză politică trebuie tranșată „de popor” la alegeri anticipate sau la referendum, dar nu a explicat cum se poate ajunge acolo.
20:30
AirMoldova a anunțat lansarea de zboruri suplimentare Chișinău - Moscova (Domodedovo) în zilele de joi. Noile zboruri încep de miine. AirMoldova va opera de mâine 2 zboruri pe ruta Chișinău-Moscova (Domodedovo) în zilele de joi și sâmbătă. Zborurile pe ruta Moscova (Domodedovo) - Chișinău sunt operate în zilele de marți, joi și sâmbătă.
20:30
Amnesty International și-a anulat decizia anterioară prin care îl declara drept „prizonier de conștiință” pe liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi. Alexandr Artemiev, managerul organizației pentru Europa de Est și Asia Centrală a Amnesty International a declarat pentru „Mediazona” că respectiva decizie a fost luată după ce departamentul juridic și cel politic al organizației au depistat urme ale „retoricii de ură” în unele declarații făcute de Navalnîi la mijlocul anilor 2000.Denis Krivoșeev, director adjunct al biroului Amnesty European și Asia Centrală, a confirmat pentru postul nostru de radio - într-un răspuns prin e-mail, pe 24 februarie, că „decizia internă” a fost luată „în legătură cu comentariile pe care Navalnîi le-a făcut în trecut” și că decizia „ nu schimbă hotărârea noastră de a lupta pentru eliberarea sa imediată și pentru încetarea persecuției sale motivate politic de către autoritățile ruse. "„Unele dintre aceste comentarii, pe care Navalnîi nu le-a denunțat public, ating pragul de susținere a urii, iar acest lucru este în contradicție cu definiția pe care Amnesty International o dă unui prizonier de conștiință", a spus Krivoșeev, fără a preciza la ce comentarii se referea.Navalnîi a fost arestat pe aeroportul Sheremetievo din Moscova după ce a ajuns la 17 ianuarie de la Berlin, unde fusese tratat după otrăvirea sa in lun august cu un agent neurotoxic folosit militar în era sovietică. Navalnîi susține că tentative de asasinare a sa a fost comandată de Vladimir Putin și pusă în practică de serviciile ruse de informatii.În cursul carierei sale politice, Navalnîi a fost criticat și pentru asocierea sa cu naționaliștii etnici ruși și pentru declarații văzute ca rasiste și inflamatorii.  Amnesty Inrernational a fost criticată imediat de analiști politici și de aliați al lui Navalnîi pentru anuntul din aceasta dimineață, acuzînd organizația că ar fi cedat în fața unei campanii de presiune exercitată de jurnaliști conectați la mass-media controlată de statul rus.„Este șocant și rușinos ... Navalnîi nu mai este considerat„ prizonier de conștiință ”, deoarece opiniile sale sunt acum considerate„ discurs de ură ”? Am uitat că numai pacifiștii treziți pot suferi persecuții ”, a scris pe Twitter expertul in Rusia Mark Galeotti. Decizia Amnesty Internațional a fost făcută publică pentru prima dată de jurnalistul american Aaron Mate ieri, pe 23 februarie și a fost confirmată de către Aleksandr Artemiev pentru publicatiile Mediazona si Insider.Artemiev a scris că Amnesty a decis să retragă denumirea „în lumina noilor informații” provenite din „videoclipuri vechi și postări de pe rețelele sociale în care Navalnîi a făcut declarații controversate”.Comentariile atribuite lui Navalny la mijlocul anilor 2000 nu au fost specificate, dar Artemiev a spus că au fost făcute pe măsură ce activismul și opozitia lui Navalnîi față de președintele Vladimir Putin au crescut și că reapariția lor „pare a fi o altă tactică de delegitimizare a activității sale menite să slăbească protestele publice față de detenția sa."Dar, a adăugat el, că, deși ar fi putut face parte dintr-o campanie coordonată „făcută nu din bunăvoință, ci cu răutate”, Amnesty nu a putut ignora „faptul că de data aceasta săgeata a atins ținta”, a spus Artemyev.Ivan Jdanov, directorul Fundației Anticorupție Navalnîi (FBK), a numit decizia Amnesty International „ extrem de rușinoasă”.Reamintim ca Aleksei Navalnîi fost condamnat pe 2 februarie la 2 ani și jumătate inchisoare și la o amenda de 850 de mii de ruble în doua dosare separate.La 17 ianuarie Amnesty International il declara pe Alexei Navalnîi ” prizonier de conștiință” , spunind că ” arestarea sa reprezintă o dovadă suplimentară că autoritățile ruse încearcă să ăl reducă la tăcere”.Astazi, președintele Rusiei Vladimir Putin a semnat, mai multe proiecte de lege care măresc amenzile pentru finanțarea mitingurilor și întăresc pedepsele pentru nesubordonarea forțelor de ordine , legi apărute ca urmare a masivelor proteste împotriva arestarii lui Alexei Navalnîi.
Acum 24 ore
20:00
Un nou sondaj de piață ale cărui rezultate au apărut miercuri confirmă migrarea masivă și neîntreruptă a consumatorilor de presă către mediul online, dar și faptul că cei care nu s-au mutat încă de tot în spațiul virtual nu au făcut-o numai datorită televiziunilor care-i țin cu ochii lipiți de ecrane, de ecranele mari de pe perete, nu de cele mici din buzunar.Internetul şi media online câştigă tot mai mult teren, dar televiziunea îşi menţine deocamdată poziția dominantă printre sursele de informare a populației din R. Moldova. E o tendinţă confirmată în două sondaje recente. Cercetarea realizată de compania iData care măsoară exclusiv audiența media arată că vizionarea emisiunilor televizate face parte din rutina zilnică a peste 65 la sută din respondenți. Aproape jumătate din cei chestionaţi accesează zilnic reţelele de socializare, inclusiv pentru a se informa, iar 27 la sută citesc ştiri pe platforme online. Sondajul mai arată că oamenii se informează mai rar din emisiuni de radio și doar ocazional citesc ziare și reviste tipărite. Aceleași tendințe atestă ediţia din februarie a Barometrului Opiniei Publice care cercetează între altele sursele din care se informează cetățenii. Internetul ca sursă de informare creşte aproape constant, cu mici oscilații, în preferințele consumatorilor media, în special în rândul celor de până la 44 de ani. Iar cei mai mulţi dintre respondenţi pentru care televiziunea rămâne sursa principală de informare sunt de peste 60 de ani.Experta de media Aneta Gonţa spune că migrarea consumatorilor de media de la surse zise tradiţionale spre cele care funcționează pe internet este oarecum firească şi nu neapărat nocivă chiar dacă mediul online rămâne în afară unor reglementări stricte:„Nu trebuie să generalizăm şi să zicem că pe online consumatorii, consumatoarele din Moldova sunt expuţi mai mult, mai tare la un conținut nociv sau nedeontologic, neprofesionist făcut decât la televizor sau la radio sau în presa scrisă care sunt reglementate, pentru că avem şi acolo derapaje destule, din păcate, în special în ultima vreme, fără ca cei care încalcă să fie sancţionaţi proporțional cu nivelul încălcărilor pe care le fac. Eu cred că avem din ce în ce mai multe surse de informare bune pe internet şi noi putem consuma informaţii de bună calitate, inclusiv investigaţii, inclusiv domenii care nu sunt atât de bine dezvoltate la televizor sau în presa scrisă.”Experta precizează însă că media online este deseori utilizată pentru propagarea falsurilor şi manipulărilor, iar mulți consumători, cu educaţie media şi digitală mai sumară, ar putea cădea în capcana acestor intoxicări informaționale. „Nu trebuie să ne sperie că domeniul online nu este reglementat. Nu asta e problema, deşi unii profită de asta. Cred că în momentul în care vom avea cât mai mulţi oameni cu discernământ, care ştiu să facă diferenţa, acest timp de informare şi intoxicare îşi va scădea din intensitate pentru că nu va avea public ţintă suficient.”Topul posturilor de televiziune preferate de consumatorii din R. Moldova este deschis, atât în sondajul iData, cât şi în Barometrul Opiniei Publice, de PrimeTV care retransmite şi emisiuni din Federaţie Rusă. În lista celor mai urmărite posturi se regăsesc şi altele care au mult conținut în limba rusă, produs inclusiv în Rusia, cum ar fi RTR sau NTV. O posibilă explicație a acestei tendințe este, potrivit Anetei Gonţa, faptul că spațiul informațional rămâne în continuare neprotejat şi este invadat de posturi rusolingve, nu neapărat de producție rusească.„De aceea oamenii când spun o denumire de post ei ar putea nu neapărat să se refere la emisiuni sau la conţinut strict produs în Federaţia Rusă deşi şi acesta este cumva urmărit. Spaţiul informaţional neprotejat ar fi prima explicaţie. Apoi trebuie să vedem profilul omului. Cine continuă să urmărească prioritar televizorul şi la ce se uită şi atunci o să ne fie clare nişte lucruri. Sunt oameni care din obișnuință se uită la anumite programe, la anumit conţinut, cred că este vorba mai mult de programe de divertisment, emisiuni cu care oamenii s-au obişnuit pe timpuri, de mai multă vreme şi continuă să le urmărească. Or poate fi şi conţinutul propriu-zis mai accesibil, mai uşor de înţeles, de digerat.”Concluzia expertei Aneta Gonţa este că există diferiți consumatori media şi mulţi factori care le formează preferințele mediatice. Din observaţiile expertei în ultima vreme oamenii încep să înlocuiască conținutul rusesc tipic preferat de mai mulţi ani cu cel local pe care televiziunile încearcă să-l potrivească cu preferințele diferitor categorii de consumatori media.
19:50
Fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili, spune că nu este surprins de actuala criză politică din țara sa natală. Într-un interviu acordat televiziunii în limba rusă Current Time, el a susținut că este rezultatul unei represiuni continue împotriva oponenților guvernului, inclusiv împotriva sa.Poliția de la Tbilisi a luat cu asalt birourile de partid ale liderului opoziției Nika Melia și l-a reținut pe 23 februarie, provocând o criză politică prin demisia premierului Garabișvili.În urma ciocnirilor dintre susținătorii liderului opoziției și poliție 17 persoane au fost rănite.Melia, președintele partidului Mișcării Naționale Unite (UNM), a fost acuzat că a incitat violențele la protestele de stradă din iunie 2019, o acuzație pe care acesta o respinge ca fiind motivată politic.Saakashvili, care a fondat partidul Mișcării Naționale Unite și a ocupat funcția de președinte al Georgiei din 2004 până în 2013, fiind liderul protestelor masive și pașnice din 2003, cunoscute sub numele de Revoluția Trandafirilor, a declarat că arestarea lui Melia a fost ultima încercare a actualilor conducători de a redyuce la tăcere opoziția.„La început mi-au blocat intrarea în țară sub pretextul unor cazuri penale îndelungate", a declarat Saakashvili, care a părăsit Georgia la scurt timp după ce a părăsit funcția și nu a mai revenit, a declarat el pentru Current Time.„L-au arestat pe Nika Melia sub un pretext contrafăcut : pentru că ar fi luptat cu poliția la un miting de doi ani acum ", a spus el.Melia a fost acuzat în legătură cu protestele care au izbucnit în 2019 după ce parlamentarul rus Sergei Gavrilov a ocupat scaunul președintelui Parlamentului Georgian.Saakashvili, în vârstă de 53 de ani, a declarat și că el și Nika Melia nu au fost singurii membri ai partidului UMN care au fost vizați de anchete penale sub guvernarea Visului Georgian, înființat de miliardarul Bizina Ivanișvili.În Georgia, Saakashvili a fost condamnat în lipsă la un total de nouă ani de închisoare după ce a fost condamnat pentru abuz de putere în două cazuri separate.Saakashvili, care a respins toate acuzațiile ca fiind motivate politic, a început o nouă carieră politică în Ucraina în 2015.În interviul cu Current Time, Saakașvili a repetat din nou afirmațiile că alegerile parlamentare câștigate de Visul Georgian în toamna anului trecut au fost trucate.Observatorii internaționali au declarat că votul din 31 octombrie, care a declanșat protestele, a fost în general liber și corect.
19:30
Confirmând știrea că autoritățile britanice vor să trimită Republicii Moldova banii confiscați din conturile lui Luca Filat, fiul fostului premier moldovean Vlad Filat, ambasada britanică la Chișinău a spus, la începutul săptămânii, că a inițiat discuții atât cu administrația prezidențială, cât și cu guvernul moldovean pentru a găsi un mecanism de transmitere a bunurilor. Sunt aproape jumătate de milion de lire sterline pe care Luca Filat nu i-a putut justifica, anchetatorii britanici bănuind că provin din activități ilegale. Au avansat discuțiile și de ce este nevoie de un mecanism special?Vinerea trecută, ministerul de externe făcuse anunțul despre decizia Londrei de a trimite în R. Moldova banii sechestrați de la fiul fostului premier moldovean după o întâlnire a ambasadorului britanic cu Aureliu Ciocoi, momentan ministru de externe și premier interimar la Chișinău.Ambasada britanică ne-a comunicat ulterior că așteaptă de la autoritățile moldovene propuneri pentru un posibil mecanism prin care se poate face transferul.Fiind vorba despre o operațiune mai rar întâlnită până acum, ne-a explicat la rândul lui șeful agenției de recuperare a bunurilor infracționale de la Chișinău, Pavel Calpajiu, autoritățile moldovene abia urmează să găsească și să propună celor britanice soluția tehnică:„Pentru moment, ARBI, Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor, precum și Ministerul Afacerilor Externe sunt într-un proces de identificare a unei soluții pentru repatrierea acestor mijloace bănești din Marea Britanie în R. Moldova.Încercăm să identificăm o soluție optimă, bazându-ne pe convenția ONU împotriva corupției, care prevede expres repatrierea bunurilor obținute din activități de corupție. În R. Moldova, mijloacele bănești urmează să intre pe conturile bugetare și deja Ministerul Finanțelor, ca ordonator principal al bugetului de stat, le va direcționa conform necesităților instituțiilor publice, dar asta ține deja de un alt exercițiu. ”Veaceslav Negruța, consilier la președinție pe probleme economice, ne-a spus, la rândul lui, că deocamdată, există o serie de chestiuni de ordin juridic, altele tehnice pe care trebuie să le rezolve autoritățile moldovene înainte de a intra în custodia banilor:„Cert este că autoritățile britanice au identificat o persoană, cetățean al R. Moldova, care cheltuie mai mult decât ar fi putut să-i permită sursele de venit și, respectiv, au aplicat legea față de această persoană. Și tot cert e că autoritățile britanice au decis să nu încaseze aceste mijloace în folosul guvernului britanic, ci să le repatrieze către R. Moldova”.În 2018, autoritățile britanice i-au înghețat lui Luca Filat trei conturi de aproape jumătate de milion de lire sterline după ce anchetatorii financiari britanici au bănuit că fondurile provin din activitatea ilegală a tatălui său, Vlad Filat, fostul prim-ministru al R. Moldova care a fost condamnat în R. Moldova și și-a ispășit o pedeapsă cu închisoarea, iar apoi a fost eliberat înainte de termen și a revenit în politică.Între timp, autoritățile moldovene nu au anunțat despre inițierea vreunei anchete pe acest caz în interiorul R. Moldova, ceea ce ar putea împiedica, spune Veaceslav Negruța, o utilizare imediată a fondurilor în beneficiul public:„Banii ar putea să nu ajungă direct în exercițiul bugetar, ci, în calitate de corp delict, să fie în așteptarea unor decizii de judecată în interiorul R. Moldova.”Dar dacă Luca Filat ar încerca să-și recupereze banii prin intermediul justiției moldovene, ar putea s-o facă? Pavel Calpajiu, directorul ARBI, spune că, dată fiind o decizie definitivă a justiției britanice, acțiunea nu mai e contestabilă:„Din ce cunoaștem, aceste ordine de înghețare a banilor au fost contestate și deja există o decizie definitivă și irevocabilă în Marea Britanie cu privire la acești bani,” explică Pavel Calpajiu, directorul ARBI.
19:30
Aproximativ 1,5 miliarde de lei din fondul de bază urmează a fi direcționați pentru serviciile medicale de diagnostic și tratament al persoanelor cu COVID-19. Din această sumă, 1,14 miliarde de lei sunt planificați pentru tratarea a aproape 90 de mii de cazuri de COVID-19, iar 11,4 milioane pentru servicii de asistență medicală prestate de subdiviziunea de primiri urgente COVID-19. Alte 25,5 milioane de lei reprezintă banii destinați testării la COVID-19 în cadrul asistenței medicale specializate de ambulatoriu, informeaza agenția IPN citind datele Companiei Naționbale de Asigurari in medicina ( CNAM) .412 milioane de lei urmează a fi alocați din fondul de bază pentru suplimentul de 100% la salariul de funcție acordat cadrelor medicale antrenate în lupta anti Covid.CNAM a planificat în acest an în fondul măsurilor de profilaxie cinci milioane de lei pentru acoperirea costurilor vaccinurilor contra COVID-19. Compania este gata să aloce pentru vaccin și cele 10 milioane de lei din fondul de rezervă, în conformitate cu reglementările în vigoare, daca acest lucru va fi necesr.Toți cetățenii, inclusiv cei neasigurați, care întrunesc criteriile definiției de caz pentru COVID-19 beneficiază de asistență medicală gratuită, acoperită din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.
19:20
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut miercuri, 24 februarie, o întrevedere cu Dereck J. Hogan, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, și cu noul șef al Misiunii USAID la Chișinău, Scott Hocklander,  informează Serviciul de presă al Președinției.Maia Sandu a menționat că prioritățile USAID în anul curent ar trebui să reflecte probleme imediate ale țării, în special atenuarea consecințelor sociale și economice ale pandemiei. De asemenea, șefa statului moldovean a subliniat necesitatea de a sprijini Întreprinderile Mici și Mijlocii și fermierii ca să facă față crizei economice, precum și proiectele existente care susțin democrația la nivel local sau care ajută cetățenii să beneficieze de oportunități și servicii mai bune la nivel de comunitate.Directorul USAID, Scott Hocklander, a vorbit despre asistența oferită de Statele Unite care are scopul de a susține parcursul democratic și european al Republicii Moldova. În acest scop, prioritățile USAID în Moldova vor viza și în continuare dezvoltarea oportunităților pentru tineri și femei; combaterea corupției; susținerea mass-media independente și a educației pentru media printre cetățeni.
19:20
Premierul Andrej Babis spune că guvernul său va trebui să pună în aplicare un regim mai strict de lockdown pentru a evita, ceea ce el a numit „o catastrofă totală”. Cehia are în acest moment cea mai mare rată de infecție din Europa.Noile măsuri se așteaptă să fie anunțate miercuri, 24 februarie. Ele vin după o frustrare generalizată că luni de restricții stricte nu au dat rezultate și nu au dus la scăderea numarului de cazuri.În ajunul stării de urgență așteptate, un epidemiolog care sfătuiește guvernul ceh a criticat ceea ce el a descris drept „demisia” oficialilor cehi față de creșterea dramatică a infecțiilor cu COVID-19.Petr Smejkal a declarat postului nostru de radio că autotitățile au părut „ că urmaresc cu pasivitate ” evoluției și nu au reuțit să determine populația să respecte protocoalele de sănătate.„Se transformă într-un grup pasiv de oameni care ... speră doar că mutația va trece și sistemul va putea să o absoarbă”, a spus el.Au existat 1,1 milioane de cazuri confirmate in Cehia și 19.682 de decese, la o populatie de aproximativ 10,7 milioane. Există îngrijorări serioase în Republica Cehă legate de raspindirea rapidă a tulpinei virusului din Marea Britanie și a celei sud-africane.În Austria toată lumea din orașul alpin Mayrhofen din statul Tirol va trebui să facă teste coronavirus după ce acolo a fost descoperit un grup de cazuri infectat cu varianta sud-africană.Oficialii din statul Tirol spun că 29 din cele 42 de cazuri COVID-19 confirmate în Mayrhofen sunt cu acest tip de virus și care ar putea fi mai rezistent la vaccinurile disponibile în prezent decât varianta dominantă.Între timp, Ungaria a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a început să utilizeze un vaccin COVID-19 produs de compania de stat chineză Sinopharm.„Astăzi este o zi importantă, pentru că începem să administrăm vaccinul chinez", a declarat premierul Viktor Orban într-un videoclip de pe Facebook.Ungaria a aprobat acum cinci vaccinuri, pentru a obține rapid focuri, în ciuda absenței aprobării la nivelul UE.Ungaria a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a început să utilizeze un vaccin COVID-19 produs de compania de stat chineză Sinopharm.„Astăzi este o zi importantă, pentru că începem să administrăm vaccinul chinez”, a declarat premierul Viktor Orban într-un videoclip de pe Facebook.Ungaria a aprobat acum cinci vaccinuri, pentru a obține rapid vaccinuri, în ciuda faptului ca vaccinul chinezesc nu este omologat la nivelul UE.
19:10
Invitata este Victoria Borodin de la Ziarul de Gardă.
18:50
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică s-a apăratmiercuri în urma valului de critici cauzat de o nouă scumpire acarburanților. ANRE spune că explicația scumpiri este fluctuația piețeiinternaționale și că nu are competența să stabilească ea cât costă litrulde benzină.De la începutul anului un litru benzină sau motorină s-a scumpit cu doi lei, ba și mai mult. Au fost patru majorări de carburanți în acest an, precedate de alte două în luna decembrie. Cauzele pe care mereu le scot în față importatorii de hidrocarburi sună ca un refren - creșterea prețului petrolului la bursele internaționale. Dar și-a făcut efectul și majorarea accizelor cu 9% de la 1 ianuarie. De fapt, prețurile la pompă au revenit la cotele de la începutul anului trecut, pe alocuri neatingând acele valori.Pe o piață în care se importă majoritatea absolută a carburanților e cumva firesc ca oscilațiile de pe piețele internaționale să-și pună amprenta în acest domeniu. Numai că, la fel ca în alte rânduri, politicieni de diferite culori s-au întrecut în a turna gaz pe foc și a cere demisii în lanț. Aproape într-un glas au vorbit despre înțelegeri de cartel ale petroliștilor, arătând cu degetul spre Consiliul Concurenței și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (pe scurt ANRE), instituții ce ar evita în mod deliberat să intervină.Socialiștii, aflați în confruntare directă cu președinta Maia Sandu, o acuză că s-ar face vinovată de scumpiri. Replica colegilor de la PAS, partidul pe care l-a condus șefa statului până a deveni președinte, nu s-a lăsat mult așteptată: cei care au numit conducerile celor două instituții și au schimbat metodologia de calcul a prețurilor sunt tot cei care lansează azi acuzații.Potrivit datelor Consiliului Concurenței și ANRE, 66% din proprietarii de stații PECO adoptă un comportament similar la majorarea prețurilor. Din totalul carburanților importați anul trecut, trei sferturi a fost motorină, majoritatea importată de două companii, Rompetrol și Lukoil. În cazul benzinei se adaugă un alt jucător, anume Petrom, toate trei asigurând 97% din livrări.Despre pretinse înțelegeri de cartel se vorbește de mult timp. Reproșul unor experți e că petroliștii se grăbesc să scumpească carburanții, nu și să le ieftinească corespunzător când prețul petrolului scade.Unul dintre fruntașii socialiștilor Vlad Bătrâncea a declarat că PSRM intenționează în următoarele zile să inițieze demiterea directorilor ANRE. Despre demisia conducerii ANRE au vorbit și unii deputați PAS, dar și din alte fracțiuni. Agenția pentru Reglementare în Energetică respinge, într-un comunicat de presă, criticile, exprimându-și regretul că „diverse forțe politice deseori interpretează tendențios și speculativ atribuțiile și capacitățile de intervenție ale ANRE”. Comunicatul mai spune că agenția poate doar verifica dacă petroliștii respectă norma legală ca rentabilitatea anuală să nu depășească 10%. Doar pe acest aspect poate aplica sancțiuni, precizează și Ștefan Creangă, unul dintre directorii ANRE.„Nu poate să intervină ANRE. Noi trebuie să conștientizăm și să înțelegem, și politicienii trebuie să înțeleagă că este vorba despre o piață liberă. Și atunci instrumentele pentru piața liberă sunt altele decât cred politicienii, să intervină ca să controleze piața. Statul poate să intervină concurențial, dacă există vreo încălcare a legii concurențiale. Atât. Dacă n-o să fie Creangă la ANRE, de parcă prețurile vor scădea. Să fim serioși!”Expertul Victor Parlicov, în trecut director general ANRE, spune că de zece ani vorbește despre aceleași deficiențe la formarea prețurilor la produse petroliere. Chiar dacă de mai multe ori s-a schimbat legislația, la un moment dat ANRE avea prerogative de a plafona prețurile la pompă, starea de fapt a rămas aceeași.„Statul are o instituție responsabilă de concurență care are instrumentarul de intervenție pe piețele concurențiale. Tot ce au făcut politicienii pe parcursul a ultimii peste zece ani de zile au tăvălit subiectul acesta cu prețul la produse petroliere în toate felurile, și în stânga, și în dreapta, doar, Doamne ferește, nu cumva să trezească din somn Consiliul Concurenței ca el să se apuce de lucru. Toată zarva asta în jurul prețurilor produselor petroliere o fac politicienii și, din câte văd eu, o fac în mod deliberat, în mod conștient, pentru a sustrage atenția publicului de la instituția principală care se face responsabilă de situație, și asta este Consiliul Concurenței”.În urmă cu o lună, după o nouă rundă de scumpiri și de critici, Consiliul Concurenței a comentat că nu dispune de atribuții legale de control al prețurilor, piața produselor petroliere fiind o piață reglementată și supravegheată de Agenția Națională de Reglementare în Energetică. În același timp, instituția a anunțat că a demarat mai multe controale.Unii experți spun însă susțin că mecanismul de intervenție este precizat în legislație: pentru a demonstra presupusele înțelegeri de cartel, Consiliul Concurenței trebuie să monitorizeze companiile, să probeze pretinsele abateri și să fie gata ulterior să-și apere decizia în instanță. Lipsa unui asemenea spirit de curaj ar trăda, potrivit acelorași critici, posibile înțelegeri ascunse dintre cei din business cu politicieni de la vârful puterii. Iată de ce de-a lungul anilor au fost doar declarații, fără a se face barem jumătate de pas în direcția mecanismului descris de lege.
18:50
Guvernul României a aprobat ordonanța de urgență prin care a fost reglementat ajutorul ce va fi oferit pentru R. Moldova. Ajutorul constă din 20 de mii de doze de vaccin, ceea ce constituie prima tranșă din cele 200 000 de doze de vaccin promise de România. Anunțul a a fost făcut cu puțin timp în urmă de președinta R. Moldova, Maia Sandu.„O veste foarte bună pentru țara noastră!Acum câteva clipe Guvernul României a anunțat aprobarea Ordonanței de urgență prin care a fost reglementat ajutorul ce va fi oferit imediat pentru Republica Moldova. Acest ajutor imediat constă din 20 de mii de doze de vaccin, ceea ce constituie prima tranșă din cele 200 000 de doze de vaccin promise de România.Aceste doze de vaccin vor fi suficiente pentru a imuniza tot personalul medical. Suntem recunoscători Președintelui României, Klaus Iohannis, Prim-ministrului României, Florin Cîțu, și poporului român pentru donația de vaccin și solidaritatea imensă de care dau dovadă”, a anunțat șefa statului moldovean.
18:50
Comisia Europeană a anunţat, miercuri, că va propune prelugirea cu zece ani a actualului sistem de tarifare în telefonia mobilă, care permite utilizarea rezonabilă fără taxe suplimentare de roaming în spaţiul Uniunii Europene.Actualul sistem a intrat în vigoare în statele membre UE în 2017, dar ar urma să expire în 2022. „Pentru a asigura că cetăţenii pot continua să se bucure de roaming fără taxe suplimentare în timpul călătoriilor în spaţiul UE, Comisia Europeană a propus astăzi o nouă Reglementare în domeniul roaming-ului. (...) Noua Reglementare va prelungi cu zece ani actualele reguli, care urmează să expire în 2022. De asemenea, vor fi asigurare servicii mai bune de roaming.Spre exemplu, consumatorii vor avea dreptul la aceeaşi calitate şi viteză în reţeaua mobilă, atât acasă, cât şi în străinătate, atât timp cât sunt disponibile reţele echivalente", anunţă Executivul UE, într-un comunicat citat de agenția Mediafax.
18:40
Au și cărțile soarta lor, mai ales în vremuri de pandemie. Multă vreme bibliotecile și librăriile au fost închise, viața editurilor a fost pe muchie de cuțit. Și nici acum, la un an și mai bine după declanșarea pandemiei, cărțile nu se simt prea bine. Am fost să le vedem la ele acasă, în bibliotecă.Trei zile stau în carantină cărțile returnate de cititori. Unele mai sunt și puțin stropite cu soluție dezinfectantă, între timp. Așa se întâmplă la biblioteca Târgoviște din sectorul Buiucani al Chișinăului, filială a Bibliotecii municipale Bogdan Petriceicu Hașdeu. Cărțile întoarse stau în izolare la intrarea în bibliotecă în patru cutii de plastic transparent închise cu capac.Liliana Juc, șefa filialei, spune că atât angajații, cât și cititorii s-au conformat noilor restricții: masca obligatorie, dezinfectantul, păstrarea distanței, măsuratul temperaturii. Nici un cititor nu mai are acces la rafturile de cărți și nici în bibliotecă, decât în spațiul special amenajat la intrare. Despre vizitatorii care citeau pe băncile dintre rafturile cu cărți sau vorbeau în șoaptă se amintește cu nostalgie. Comunicarea cu cititorii se încearcă a menține prin intermediul internetului. Tot online sunt organizate și unele evenimente, cum ar fi lecturile audio, atelierele cu idei creative.Restricțiile nu-i sperie pe cititori, spune Liliana Juc. Consideră că în continuare sunt mulți, de toate vârstele, dar cei mai activi rămân a fi copiii.Accesul este restricționat din iunie 2020, după ce, anterior, aproape patru luni bibliotecile au fost închise cititorilor, iar bibliotecarii au lucrat de la distanță, timp în care au digitalizat o parte din cărți și au regândit activitățile obișnuite și relația cu cititorii. 
18:30
Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au venit cu o inițiativă legislativă care prevede realizarea unui audit extern al Consiliului Concurenței. Potrivit lor, scopul acestui audit este să evalueze prestația acestei instituții în ultimi ani și să deschidă calea către schimbarea conducerii.Parlamentarii susțin că „această instituție-cheie pentru economia Republicii Moldova, care are sarcina să lupte cu monopolurile, a eșuat lamentabil”.  Deputatul Radu Marian a scris pe o postare pe Facebook că, acum, când prețurile pe piețele internaționale la petrol cresc, petroliștii nu întârzie nicio zi să majoreze imediat prețurile.În același timp, în primăvara și vara anului 2020, când prețurile la petrol pe piețele internaționale au atins și valori negative, companiile petroliere nu s-au grăbit să scadă prețul. De exemplu, în luna aprilie 2020, atunci când prețul de import în Moldova al benzinei a scăzut cu 64% în comparație cu ianuarie 2020, prețul cu amănuntul a scăzut cu doar 14% în aceeași perioadă. O tendință similară s-a păstrat și în celelalte luni.„Aceste fapte și date par a fi ignorate cu desăvârșire de către Consiliul Concurenței. Lipsa de reacție a Consiliului Concurenței în combaterea tendințelor anticoncurențiale este vizibilă și în alte domenii-cheie economice, cum ar fi piața lactatelor, cerealelor, metalelor etc”, susține parlamentarul, citat de IPN.Deputatul Radu Marian susține că realizarea acestui audit a fost și una din solicitările Uniunii Europene pentru a debursa a doua tranșă a asistenței macrofinanciare din partea UE din anul 2020.
18:30
Numărul îmbolnăvirilor și al deceselor asociate coronavirusului continuă să crească în Republica Moldova. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate încă 1610 cazuri noi de COVID-19 și 23 de decese. Totodată, încă 85 de angajați ai sistemului medical au fost testați pozitiv la COVID-19.Situația este alarmantă, spune secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc. Ea atenționează că durata tratamentului și a recuperării este mult mai mare în cazul pacienților infectați.Cele mai multe infectări sunt în municipiul Chișinău, raioanele Anenii Noi, Ialoveni, Ocnița. 291 de pacienți sunt  în stare extrem de gravă în spitale.3780 de persoane au murit de COVI-19 de la debutul pandemiei, iar numărul total de îmbolnăviri a ajuns la 180.150 de cazuri.
18:20
Aproximativ  25 de mii de costume de protecție pentru lucrătorii medicali din secțiile COVID-19 au fost donate Moldovei de către NATO. Echipamentele au fost aduse la Spitalul clinic municipal de copii „Valentin Ignatenco”, iar de aici vor fi distribuite și altor instituții medicale. Donația este o primă parte a pachetului de asistență în lupta cu COVID-19.În următoarele săptămâni, în țară urmează să ajungă  un al doilea lot, care cuprinde o sută de mii de măști de unică folosință de tip FFP2, informeaza agenția IPN.Ambasadorul Lituaniei la Chișinău, Kestutis Kudzmanas, a declarat că Ambasada este un punct de contactat al NATO în Republica Moldova. „În numele NATO și al Biroului de legătură în Chișinău, aș dori să transmit un mesaj puternic: aliații NATO sunt solidari cu Republica Moldova în măsurile de răspuns la pandemia COVID-19. Suntem bucuroși să vă prezentăm această donație din partea NATO”,  a spus ambasadorul.Valoarea totală a asistenței acordate Republicii Moldova este de 300 de mii de dolari, bani alocați din fondul Fiduciar NATO, ca răspuns la pandemia COVID-19.
18:00
Belgia va judeca anul acesta 14 persoane pentru că i-ar fi ajutat pe militanții islamiști care au ucis 130 de persoane în atentatele de la Paris la 13 noiembrie 2015, a anunțat procuratura, potrivit BBC.Doi dintre ei vor fi judecați în lipsă, deoarece se crede că ar fi murit luptând pentru așa-numitul Stat Islamic (IS) în Siria. Unii dintre suspecți sunt acuzați că l-au găzduit pe  singurul atacator supraviețuitor, Salah Abdeslam, reținut în 2016. Se crede că atacurile coordonate au fost planificate la Bruxelles. Statul  Islamic și-a asumat ulterior responsabilitatea pentru atacuri.Procuratura federală din Belgia a anunțat miercuri  ca procesul ar urma să înceapă în a doua jumătate a anului 2021 la Bruxelles, potrivit AFP.  Franța a anunțat mai devreme că Abdeslam va fi judecat la Paris în  luna septembrie.
15:50
Ghana a devenit astăzi miercuri prima țară care a primit vaccinuri anti-COVID-19 prin programul COVAX al Organizației Mondiale a Sănătății.Livrarea a fost recepționată de o delegație guvernamentală pe Aeroportul Internațional Kotoka din capitala Accra, Ghana primind o primă tranșă de 600.000 de vaccinuri AstraZeneca.Vaccinurile au fost produse de Institutul Serum din India și fac parte din primul val care va fi livrat țărilor cu venituri mici și medii, potrivit unui comunicat comun al OMS Ghana și UNICEF Ghana.Ghana va administra primele doze angajaților din sistemul sanitar, persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani și celor cu probleme de sănătate, potrivit autorităților din această țară.
15:50
Începând cu data de 1 septembrie, Ucraina va admite în traficul rutier internațional automobilele din regiunea transnistreană doar care dețin plăcuțe de înmatriculare neutre, a anunțat ambasadorul ucrainean, Marko Șevcenko, în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul interimar, ministru al afacerilor externe și integrării europene, Aureliu Ciocoi, informeaza agentia IPN.Administrația transnistreană a precizat, ca raspuns, că astfel de măsuri restrictive contravin principiilor procesului de negociere și ar încălca drepturilor și libertăților transnistrenilor. „Ministerul afacerilor externe va continua să interacționeze cu participanții internaționali la procesul de negociere pentru a preveni scenarii de criză. Concomitent, vom saluta intensificarea eforturilor constructive de mediere ale părții ucrainene pentru a obține o soluționare cuprinzătoare a problemelor existente în domeniul transportului”, precizează administrația nerecunoscută de la Tiraspol, potrivit IPN.Noile reglementări, privind traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova de către mijloacele de transport din regiunea transnistreană doar în condițiile deținerii plăcuțelor cu numere de înmatriculare neutre, însoțite cu semnul distinctiv al statului „MD”, urmau să intre în vigoare la 15 ianuarie. Termenul a fost amânat, întrucât, potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, nu au fost întreprinse măsuri suficiente pentru a informa cetățenii din regiunea transnistreană despre noile reglementări.Până pe 1 martie, polițiștii de frontieră desfășoară o campanie de informare a cetățenilor despre condițiile de traversare a graniței cu vehiculele înmatriculate în stânga Nistrului, mai scrie IPN.
15:50
Talibanii le-au spus membrilor lor să evite recrutarea sau adăpostirea luptătorilor străini pe fondul îndoielilor cu privire la angajamentul lor față de un acord încheiat cu Statele Unite anul trecut și care prevedea întreruperea legăturilor Talibanilor cu grupări teroriste precum Al-Qaeda. „Tuturor șefilor și mujahedinilor li se cere să evite mișcări arbitrare de a aduce cetățeni străini în rândurile lor sau de a-i adăposti”, au declarat talibanii într-o declarație din 23 februarie. Conform întelegerii dintre SUA și talibani încheiată în februarie anul trecut, toate forțele străine vor părăsi Afganistanul până în luna mai în schimbul garanțiilor de securitate din partea Talibanilor inclusiv întreruperea legăturilor lor cu gruparea teroristă Al-Qaeda și refuzul de a adăposti ”teroriști ” străini. Guvernul de la Kabul si oficialități americane consideră că Talibanii nu au respectat aceasa înțelegere, continuînd să aibă legaturi cu Al Qaeda. Talibanii au negat acuzațiile. Conform unui raport de luna trecuta al unei echipe de monitorizare a ONU, există între 200 și 500 de luptători Al-Qaeda în aproximativ 11 provincii afgane.
14:10
79.200 doze de vaccin Moderna au sosit astăzi în România, anunță Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), informeaza site-ul hotnews.ro.În centrele de vaccinare se vor utiliza dozele recepționate de România în tranșa curentă, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București, mai transmite CNCAV.„Tranșa de vaccin sosită Romania va asigura administrarea celei de a doua doze cu vaccinul Moderna pentru persoanele înscrise la vaccinare atât prin intermediul platformei, cât și prin metodele deja cunoscute. Etapa de imunizare va începe din data de 04 martie 2021”, potrivit CNCAV.
14:10
În toate sectoarele Penitenciarului nr.15 Cricova, sunt efectuate astăzi percheziții, anunță agenția IPN. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale precizează , potrivit sursei citate, că sunt acțiuni de urmărire penală în dosarul privind abuzul de serviciu în interesul unei organizații criminale, în care, recent, a fost reținut unul dintre adjuncții Administrației Naționale a Penitenciarelor.Operațiunea este realizată cu suportul Detașamentului cu Destinație Specială „Pantera” a ANP, INI, securitatea perimetrului exterior al Penitenciarului nr. 15 fiind asigurată de către Brigada de Poliție cu Destinație Specială „Fulger”.Directorul adjunct al ANP a fost reținut pe 15 februarie. Acesta este bănuit de abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale. Anterior, poliția anunțase că în intr-un dosar figurează 12 persoane suspectate de comiterea unui șir de escrocherii prin însușirea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale cetățenilor. Potrivit poliției, doi dintre suspecți – presupuși organizatori – își ispășesc pedepsele în locurile de detenție, iar un alt suspect deține funcție de conducere în unul din penitenciarele din țară, scrie IPN.
14:10
Acțiunea de solidaritate a teatrelor din România cu artiștii din Belarus a avut peste 30 000 de spectatori , informează un comunicat al Uniunii Teatrale din România, UNITER.În perioada 7-22 februarie 2021, în România și Republica Moldova au avut loc 16 spectacole-lectură cu textul INSULTAȚI. BELARUS(IA) de Andrei Kureicik, într-o acțiune de solidaritate fără precedent a teatrelor românești cu artiștii bieloruși.Seria de spectacole-lectură din România s-a înscris în programul mondial de lecturi Belarus(sia) Worldwide Reading Project, care a debutat pe 12 septembrie 2020 și a contorizat, până astăzi, aproximativ 150 de lecturi, podcasturi, filme, perfomance-uri și instalații multi-disciplinare, în aproape 100 de teatre din 28 de țări. Programul românesc de lecturi a fost inițiat și curatoriat de jurnalista Raluca Rădulescu, traducătoarea piesei în limba română. Întregul proiect s-a bazat pe voluntariat, iar în realizarea celor 16 spectacole-lectură au fost implicați circa 200 de artiști și tehnicieni de scenă din 15 orașe din România și unul din Republica Moldova.Spectacolele-lectură realizate în România au ajuns la peste 30.000 de spectatori, în săli și online.Spectacolele jucate cu public, în sală, au fost filmate și se vor difuza în mediul online in saptamina. Mai multe aici www.fb.com/insultati.belarusia.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.