Primarul general atenționează: Nu avem locuri libere în spitale – nici paturi simple, nici paturi de reanimare

Moldova24, 22 februarie 2021 17:00

Primarul general Ion Ceban se arată îngrijorat de incidența înaltă a infecției cu noul coronavirus. Edilul spune că specialiștii explică fenomenul prin contagiozitate sporită a virusului.„Dar noi observăm relaxarea deplină, cunosc că toată lumea a obosit, dar mai putem face un efort ca să putem reuși. Atenționez: nu avem locuri libere în spitale – nici paturi simple, nici paturi de reanimare, chiar dacă am activat la maximum toate spațiile și paturile posibile. Mai mult, medicii și asistentele medicale și-au cedat birourile pentru a disloca paturi suplimentare în spitalele municipale”, a declarat acesta.Astfel, peste 80 de paturi au fost amenajate suplimentar în spitalele municipale Covid. Actualmente capacitatea totală de paturi Covid în spitalele municipale, inclusiv la Centrul Covid MoldExpo, este de peste 1400 – cca 50% din capacitatea totală de spitalizare la nivel naţional.„Mulțumesc cadrelor medicale, care în pofida situației complicate în care activează, pun mai presus sănătatea oamenilor și nu confortul propriu. Vom identifica în continuare împreună cu MSMPS spaţii în instituţiile medicale strategice, pentru a suplini numărul de locuri pentru tratarea pacienţilor cu noul coronavirus. Rog să conștientizăm că depinde de fiecare din noi dacă preluăm controlul asupra infecției sau nu, dacă ne infectăm sau nu. Instituțiile medicale din municipiu sunt pregătite pentru vaccinare, personalul este instruit, iar spațiile pentru imunizare pregătite”, a punctat Ceban.Primarul spune că administrație locală din Chișinău, nu are competența și atribuțiile de precomandare și procurare de vaccin. „Cooperăm și vom coopera intens cu autoritățile centrale pentru disponibilitatea vaccinurilor pentru locuitorii municipiului, conform Planului Național de vaccinare anti-Covid-19”, spune edilul.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova24

Acum 2 ore
17:45
Deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, a criticat tentativele unor politicieni ”cu diplomă medicală sau fără” de a discredita vaccinul Sputnik V. Potrivit parlamentarului, politizarea procesului de vaccinare anti-COVID 19 este un atac direct asupra sănătății populației. Odnostalco susține că în urma afirmațiilor acestor politicieni, populația își va pierde încrederea în efectul vaccinării în general. Parlamentarul afirmă că moldovenii trebuie să decidă benevol cu ce vaccin să vor imuniza din cele care sunt certificate în Moldova, iar politicienii trebuie să ajute medicii în procesul de informare cu privire la importanța vaccinării și nu invers. ”Din păcate, comportamentul unor politicieni a generat neîncrederea cetățenilor în vaccinul anti-COVID. PSRM nu a pledat niciodată contra vreunui vaccin anti-COVID 19. Vaccinurile, indiferent de cine le produce, sunt proprietate mondială. Astăzi, țările din toată lumea au ca scop să-și vaccineze în masă populația”, a spus Odnostalco. Deputatul PSRM a anunțat că în Moldova au fost autorizate deja trei tipuri de vaccin, iar unii politicieni au creat piedici artificiale în procesul de certificare a vaccinului rusesc.”Autorizarea acestor trei tipuri de vaccin nu s-a făcut de politicieni, dar de specialiști, academicieni, medici. În opinia unora, vaccinul Sputnik V este prost, doar pentru că nu este din Europa, ci din Federația Rusă. Este un lucru ieșit din comun. Astăzi, țările europene au acceptat acest vaccin, îl folosesc pe larg. Astăzi, toată lumea tinde să procure Sputnik V, la fel ca și alte vaccinuri”, a declarat Odnostalco. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a autorizat vaccinurile incluse de Organizația Mondială a Sănătății în Lista de utilizare în urgențe (Emergency Use Listing – EUL): Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, dar și vaccinul rusesc Sputnik V.
Acum 4 ore
15:30
Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a mărturisit într-un live pe Facebook că trăiește o dramă adevărată. Acesta a devenit ținta atacurilor pe rețelele de socializare pentru că a criticat decizia Maiei Sandu de a ignora Constituția Republica Moldova. Năstase se întreabă, oare ce s-ar întâmpla, dacă Legea Supremă a statului era încălcată de fostul președinte, Igor Dodon.„În momentul în care ai noștri încalcă Constituția eu trebuie să stau acasă, trebuie să fiu înjurat pe rețelele de socializare, doar pentru că iau atitudine și spun că nu este corect”, a declarat Năstase.
15:30
Deputații din fracțiunile de dreapta au refuzat să participe la dezbaterile în Comisia juridică, numiri și imunități asupra proiectului de lege privind lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică, propus de PSRM.Președintele comisiei, deputatul PSRM Vasile Bolea, a declarat că deși subiectul a fost pe ordinea de zi a ședinței, comisia nu a luat nicio decizie, astfel că soarta acestei inițiative va fi decisă de plenul Parlamentului.„Păcat că unii colegi au plecat de la comisie. Probabil, subiectul judecătorilor fiind doar un pretext. Părerea mea, că astăzi la comisie s-au dezbătut pe lângă aceste proiecte importante și altele, mă refer la proiectul privind lustrația și colegii nu au dorit să se expună în comisie vizavi de acest subiect”, a declarat Bolea.Potrivit inițiativei PSRM, competențele mai multor persoane care dețin funcții publice, numite în perioada 20 ianuarie 2016 – 07 iunie 2019, sunt încetate înainte de expirarea mandatului. Socialiștii susțin că numirile în aceste funcții s-au făcut pe criterii politice și de subordonare personală lui Vladimir Plahotniuc.Sub incidența Legii lustrației propusă în Parlament de PSRM cad următorii funcționari: președintele și membrii Consiliului Audiovizualului; directorul și directorul adjunct al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal; președintele, vicepreședinții și membrii Consiliului de Administrație a Comisiei Naționale a Pieței Financiare; președintele și vicepreședinții Autorității Naționale de Integritate; guvernatorul, prim-viceguvernatorul, vice-guvernatorii și membrii Consiliului de Supraveghere a Băncii Naționale a Moldovei; directorul general și directorii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică; directorul și directorii adjuncți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației; director general și director general adjunct al Agenției Naționale pentru soluționarea Contestațiilor; președintele, vicepreședinții și Membrii Plenului Consiliului Concurenței; directorul și directorii adjuncți ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.
Acum 6 ore
14:45
Proiectul ”Salvăm copiii din lumea tăcerii”, lansat la inițiativa lui Igor Dodon, va sprijini în continuare copiii cu deficiențe de auz. De Ziua Mondială a auzului, președintele PSRM anunță că, în acest an, în cadrul acestui program altor 10 copii le va fi oferită șansa de a auzi pentru prima dată lumea din jur.Zece copii diagnosticați cu hipoacuzie vor beneficia gratuit de implantul cohlear. În Fondul de Asigurare Obligatorie de Asistență Medicală sunt planificate 5 milioane de lei pentru soluționarea acestor cazuri.Din 2017, de când a fost lansat proiectul, 40 de copii au fost tratați. Astfel, prin intermediul Fundației de Binefacere ”Din Suflet”, patronată de Galina Dodon, în 2017, 10 copii au beneficiat gratuit de implanturi cohlear. Acest proiect a continuat cu succes și în anii următori, încă 9 copii beneficiind de intervenții de implant cohlear.În anul 2020, la inițiativa lui Igor Dodon, acest proiect a fost susținut de guvern. În cadrul programului special “Implant Cohlear” 20 de copii diagnosticați cu hipoacuzie au beneficiat de implanturi cohlear achiziționate din Fondul de Asigurare Obligatorie de Asistență Medicală.Președintele PSRM dă asigurări că va insista ca aceste proiecte să continue și va examina și alte posibilități de susținere a persoanelor cu dizabilități senzoriale.
14:45
Aceleași coșuri de gunoi ca și în Chișinău se regăsesc și în România, dar și în alte state. Despre aceasta scrie primarul general Ion Ceban, care a postat mai multe coșuri de gunoi din Sibiu. Postarea edilului vine în contextul mai multor critici pe internet, precum că urnele instalate în capitală sunt prea scumpe și sunt de plastic. „Vă vine să credeți că și în alte orașe puteți găsi coșuri pentru gunoi asemănătoare cu cele noi din Chișinău? O dimineață în Sibiu. Pozele sunt realizate de colegii mei care sunt într-o vizită de lucru împreună cu reprezentanții CALM”, a declarat acesta. În comentariile din această postare internauții au postat mai multe link-uri cu prețurile pentru aceste urne, atât din Rusia cât și Norvegia (shorturl.at/epIO6 și shorturl.at/vGMZ7), iar prețurile în ambele cazuri sunt în jur de 500 – 600 euro. De asemenea, în comentarii au fost foarte multe polemici cu privire la cum ar trebui să fie coșurile de gunoi din capitală, unii spuneau că ar fi bine ca să fie ca în Paris.
14:00
Deputații din Primul Parlament cer ca președintele Maia Sandu să prezinte scuze publice după discursul din 2 martie. Semnatarul Declarației de Independență a Republicii Moldova, Valentin Dolganiuc, a declarat într-un live pe Facebook că prin mesajul său șefa statului a dat dovadă de ură și lipsă de respect față de persoanele, care au luptat pentru suveranitatea țării noastre.„De ce ne urăsc cei, care azi se află în Președinție? Aici am adoptat cele mai importante acte normative: Legea cu privire la tricolor, Legea cu privire la suveranitatea Republicii Moldova… Oare un Ion Vatamanu, sau o Lidia Istrati sau un Valentin Mândâcanu fac parte din clanurile de corupți? Oare ei sunt cei, care au stat la baza conflictului? Oare ei sunt cei, care au declanșat acest conflict? Sau Leonida Lari? Sau Ion și Doina Aldea Teodorovici. Un lucru grav s-a întâmplat ieri prin această declarație. Noi, deputații din primul Parlament vă cerem ca să ieșiți în spațiul public și să vă cereți scuze de la ceea ce ați declarat ieri. În nici un caz să nu mai continuați să blamați deputații primului Parlament. Cel mai onest, cel mai destoinic, cel mai cu demnitate Parlament”, a declarat Valentin Dolganiuc.Precizăm că în data de 2 martie, în Republica Moldova sunt comemorați eroii căzuți în urma războiului de pe Nistru. În această zi, președintele Maia Sandu a ținut un discurs în care a declarat că motivul conflictului de pe Nistru a fost corupția. Mesajul șefei statului a provocat un val de nemulțumiri printre istorici, deputații din Primul Parlament și alți reprezentați ai elitei moldovenești.
Acum 12 ore
10:30
În după amiaza zilei de 2 martie pompierii Detașamentului de salvatori și pompieri sectorul Buiucani au fost solicitați pentru a scoate un bărbat în vârstă de 75 de ani, după ce a căzut într-o gură de canalizare pe strada Ion Luca Caragiale din municipiul Chișinău. Apelul unui trecător care a auzit strigătele disperate ale bărbatului a fost recepționat la ora 12:36. La fața locului a fost îndreptată o echipă de salvatori. Operațiunea a durat până la 10 minute, timp în care pompierii au recuperat bărbatul din gura de canalizare cu adâncimea de aproape 3 metri și diametru de un metru. După finalizarea operațiunii, bărbatul a primit îngrijirile de rigoare fiind preluat de un echipaj medical. Acesta a suferit un traumatism la picioare.Potrivit primelor cercetări, cel mai probabil persoana nu a observat gura de canalizare deschisă și a căzut din imprudență.La moment viață acestuia nu este în pericol.
09:45
Agenţi economici, persoane fizice şi publice, notari, dar şi alţi intermediari din Republica Moldova şi România ar face parte dintr-o schemă de corupere şi trafic de influenţă, prin care mai mulţi moldoveni ar fi fost ajutaţi să obţină diverse servicii pentru redobândirea cetăţeniei române, contra cost. Printre acestea se numără: urgentarea eliberării actelor de identitate şi de stare civilă, a certificatelor de naştere, perfectarea unor procuri pe numele unor terţi etc. Sumele pretinse pentru documente variau între 50 şi 5000 de euro. Potrivit datelor anchetei, bănuiţii ar fi folosit diferite platforme pentru a a-şi realiza acţiunile lor pretins ilegale. Este vorba despre site-urile programare.md, interdoc.info sau documente.md, platforme specializate în facilitarea procedurilor de perfectare a documentelor şi de programări la diferite instituţii publice. Utilizând aceste pagini electronice, membrii schemei puteau să întreprindă, în complicitate cu persoane afiliate acestor platforme, acţiuni de manipulare a informaţiei, cum ar fi programarea în afara rândului, depunerea jurământului în lipsa persoanei (pe timp de pandemie),  obţinerea unor certificate în termeni restrânşi etc. Toate aceste acţiuni au generat venituri ilicite pentru membrii schemei, dat fiind faptul că toate serviciile erau acordate contra unor sume suplimentare taxelor legale. Marţi, ofiţerii CNA şi procurorii au operat percheziţii la domiciliile şi la birourile unor persoane vizate în schemă, iar trei dintre acestea au fost escortate la CNA şi reţinute pentru 72 de ore. Este vorba despre persoane care gestionează activitatea unor companii din Republica Moldova, specializate în asistenţă pentru perfectarea diferitor tipuri de acte. Pe numele celor 3 au fost deschise mai multe cauze penale pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă până la 10 ani de închisoare. Cercetările în acest caz sunt în desfăşurare.
09:45
Un șofer a fost prins de inspectorii de patrulare având o viteză de 183 km/h. Acesta se deplasa pe traseul Chișinău - Bălți, regiunea Orhei.Acesta a fost stopat la timp de inspectorii de patrulare, până a produce o tragedie.Inspectoratul Național de Securitate Publică activează permanent pe traseele din țară pentru prevenirea accidentelor de circulație.
09:00
Astăzi a fost reluată circulația rutieră pe str. Maria Cebotari din centrul capitalei. Potrivit primarului general Ion Ceban, acest lucru a fost făcut cu scopul de a decongestiona traficul rutier în zona centrală.„Direcția de deplasare pe str. M. Cebotari, pe porţiunea preconizată a fi redeschisă, va fi cu sens unic, mai exact de la bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt spre str. 31 august 1989.Au fost demontate barierele, blocurile de beton și indicatoarele rutiere de restricționare pe tronsonul din str. Maria Cebotari. De asemenea, au fost schimbate utilitățile și remediat carosabilul în zona de intervenție”, a declarat edilul.În zonă au fost instalate 32 de indicatoare rutiere și a fost evacuată platforma unde până acum era instalat un punct de control în preajma unui hotel.
07:45
Analistul politic Dionis Cenuşă a venit cu o reacție la inițiativa Președintelui Maia Sandu de a organiza un referendum pentru depășirea crizei politice.Observ ca se intensifica tentativa de a muta atentia de pe faptul ca Presedintele Sandu refuza sa indeplineasca decizia Curtii Constitutionale pe ideea unui referendum.1. Presiunea publica si externa trebuie pusa pe respectarea Constitutiei nu pe musamaluzarea incalcarii acesteia printr-un referendum (pierdere de timp si bani pe timp de criza pandemica).2. Asadar, in loc sa fie concentrata toata energia pe un dialog politic si constructiv pentru a numi guvern anti-criza si a pregati tara pentru alegeri anticipate, sigure si democratice, Presedintele Sandu si sustinatorii propun un experiment politic nou. Referendumul nu vine sa solutioneze nimic, ci se intentioneaza a fi folosit pentru ca Presedintele sa refuze in continuare obligatia de a respecta Constitutia/jurisprudenta Curtii Constitutionale.Pierdem timp si resurse, inclusiv umane, iar clasa politica nu vrea sa dea dovada de responsabilitate politica. Generalizez intentionat, deoarece PLDM, PDM altii non-Plahotniuc, Shor sau chiar Usatii, pot sa iasa in public si sa sustina pozitiile constructive care vin de la PSRM si Platforma DA.Vorbim despre solutii politice pentru tara. Am transmis ieri Presedintelui Sandu ideea despre care vorbesc de anul trecut si anume ca partenerii externi (UE, SUA) ar putea sa medieze solutii politice asa cum fac acum in Georgia, in mod deschis si ferm.autor: Dionis Cenușă
Acum 24 ore
23:30
Î.M. Regia „Autosalubritate” a încheiat contracte pe termen scurt cu două Clinici veterinare mobile, specializate în prestarea serviciilor de sterilizare și vaccinare a câinilor fără stăpân. Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook.Potrivit acestuia, companiile se vor ocupa cu prinderea, sterilizarea și post-tratarea maidanezilor din oraș. Proiectul pilot este deja implementat în sectorul Ciocana și urmează să fie inițiat și în sectorul Rîșcani.„În paralel, vom revedea Regulamentul privind funcționarea Necropolei de câini din Chișinău, pentru a simplifica acțiunile de capturare și sterilizare a maidanezilor. Problema maidanezilor din oraș este una foarte veche dar și acută. Zilnic mai mulți locuitori ai capitalei, inclusiv copii, sunt mușcați de câinii fără stăpân”, a punctat primarul.Edilul mai spune că municipalitatea a indentificat și alte soluții pentru evitarea cazurilor în care oamenii au de suferit de pe urma acestor animale, mai ales acum când maidanezii sunt în perioada de înmulțire.„La fel, vom prelua și practica țărilor din regiune și din UE, pentru a rezolva problema animalelor fără stăpân din capitală”, a conchis Ceban.
23:30
„Să fie curățenie”. Primarul general Ion Ceban anunță despre aprobarea unui plan de acţiuni privind salubrizarea şi amenajarea teritoriului, care va fi realizat în perioada: 01 martie - 30 aprilie.Astfel, Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare va asigura salubrizarea teritoriilor de uz comun, a trotuarelor, a staţiilor de aşteptare a transportului public, a platformelor de colectare a deşeurilor menajere, dar şi curăţarea pilonilor şi a pereţilor unde au fost plasate neautorizat anunţuri publicitare.De asemenea, va monitoriza lucrările de salubrizare şi amenajare a terenurilor aferente blocurilor de locuinţe, inclusiv a locurilor de joacă pentru copii şi a terenurilor de sport.Vor fi salubrizate şi amenajate curţile şi terenurile aferente grădiniţelor, şcolilor şi instituţiilor medicale din municipiu.„Preturile de sector vor lichida gunoiştile neautorizate şi vor curăţa albiile bazinelor acvatice şi ale râuleţelor din municipiu, inclusiv ale râuleţelelor Durleşti, Valea Gâştei, Holbacica, Ţiganca, Malina Mică, Valea Trandafirilor, Ciocana şi Munceşti.Tot preturile de sector au fost responsabilizate pentru identificarea unităților de transport abandonate de mai mult timp pe teritoriul orașului, precum și pentru aplicarea măsurilor de rigoare posesorilor de autovehicule parcate în preajma platformelor de colectare a deșeurilor menajere, în comun cu Direcția de poliție a municipiului Chișinău”, a declarat edilul.Agenții constatatori din cadrul Direcției generale locativ-comunale și a preturilor de sector vor efectua acțiuni de verificare a stării sanitare și vor întocmi, după caz, procese verbale, pentru neasigurarea curățeniei și încălcarea regulilor de gestionare a deșeurilor de către asociațiile de locatari, agenții economici, organizațiile, proprietarii caselor particulare, care vor înainta procese verbale întocmite spre examinare comisiilor administrative din cadrul Preturilor de sector.De cealaltă parte, Direcția de poliție a municipiului Chișinău va asigura implicarea colaboratorilor de poliție la acțiuni de amendare a persoanelor fizice și juridice pentru neasigurarea curățeniei terenurilor aferente imobilelor - proprietate privată.
23:30
Situație jenantă, astăzi, la ceremonia de depunere a florilor în memoria victimelor conflictului de pe Nistru. Un veteran s-a apropiat de președintele Maia Sandu și i-a cerut ajutorul în rezolvarea unei probleme.VETERAN: Apărați-mă vă rog, marfa de 7 mii de euro, bandiții o țin la frontiera de stat.MAIA SANDU: Ce fel de marfă?VETERAN: Un bus de 7 mii de euro. Am vrut să fac și eu o afacere. De patru zile protestez în fața la Președinție. Nu iese nimeni.MAIA SANDU: Competența este a Guvernului, nu e a Președinției.Nu este pentru prima dată, când simplii cetățeni se adresează după ajutorul Maiei Sandu, iar președintele le răspunde că nu este de competența ei.O situație similară a avut-o loc la Soroca, acolo unde Sandu s-a întâlnit cu agenții economici. La toate întrebările oamenilor privind soluționarea problemelor, șefa statului le spunea că este de competența Guvernului, a Parlamentului ș.a.m.d.
23:30
Maia Sandu începe să piardă încet, încet elita din Republica Moldova, pe acei oameni care știu foarte bine ce înseamnă încălcarea Constituției. Cel mai rău va fi când va începe să piardă procente serioase din cauza faptului că nu a reușit să livreze pe măsura așteptărilor. Un nou eșec la Curtea Constituțională (CCM) poate fi momentul de inflexiune când lucrurile se vor îndrepta spre eșecul politic al Maiei Sandu. Opinia a fost expusă de către analistul politic de la București, Cristian Hrițuc.Expertul român scrie că fenomenul cel mai periculos care se va putea înregistra în următorii ani în Republica Moldova va fi cel din România anilor 2000.„Un blocaj la nivelul statului, cauzat doar din ambiția Maiei de a ajunge la anticipate, ce ar putea duce la o degradare totală a nivelului de trai, alături de proiectarea imaginii de ”neputincios”, ”incapabil”, ar duce la o dezamăgire totală și la creșterea popularității unui partid extremist, de genul celui condus de Renato Usatîi. În România anilor 96 CDR a câștigat puterea, venind pe un val mare de entuziasm. În 4 ani a reușit să dezamăgească complet, iar românii au avut de ales între Ion Iliescu și extremistul Vadim Tudor”, spune Hrițuc.
22:45
Începe demontarea construcțiilor auxiliare din curțile de blocuri din sectorul Buiucani.Potrivit primarului general Ion Ceban, 50 de șuri și construcții auxiliare neautorizate vor fi evacuate pe parcursul acestei săptămâni din curțile blocurilor de locuit din străzile: Ion Creangă, Calea Ieșilor, Eugen Coca și Ion Neculce.„Aceste construcții au fost ridicate abuziv de către locatarii care depozitau acolo lemne sau alte bunuri”, a declarat acesta.În locul acestora, în curțile de bloc vor fi create locuri de parcare. La fel vor fi amenajate și drumurile de acces în curți.
22:00
Deputații PSRM au avut, astăzi, o ședință de lucru, la care s-a discutat agenda de lucru pentru următoarea perioadă. Despre aceasta liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat pe Facebook.„Sunt bucuros să remarc că deputații au fost unanimi în opinia că doar prin dialog poate fi identificată cea mai bună soluție de depășire a crizei, exprimându-și determinarea de a continua discuțiile în acest sens cu partidele parlamentare, dar și cu Președintele țării. De asemenea, deputații socialiști au decis excluderea scenariului de inițiere a unui referendum privind demiterea președintelui țării. S-a menționat că suma enormă de bani, care s-ar cheltui pentru un astfel de referendum, în actuala situație de criză pandemică, economică și socială, ar reprezenta o infracțiune la adresa societății", a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.
20:30
Medicii din Comrat și Ceadîr-Lunga refuză să se imunizeze împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca. Despre aceasta doctorii au anunțat Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Canalul de Telegram “Bazar politic” a publicat scrisorile expediate către autoritățile de la Chișinău.În documente se precizează că în prezent, în centrale COVID din Comrat și Ceadîr-Lunga nu există doritori de a se vaccina cu AstraZeneca.În data de 1 martie și presa din Ucraina a scris că medicii din Odessa refuză să se imunizeze cu acest vaccin.
20:30
Este pentru prima dată în istorie când cetățenii nu au fost nevoiți să bată la ușile funcționarilor pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Potrivit primarului general Ion Ceban, circa 26 500 de dosare ale cetățenilor privind acordarea compensațiilor la plata agentului termic familiilor nevoiașe, pentru sezonul rece 2020-2021, au fost procesate până la data de 26 februarie.„Dintre acestea, 23047 cereri au fost acceptate, 382 sunt dosare noi, iar 3379 au fost respinse. Cele mai multe dosare procesate sunt înregistrate în sectorul Botanica 7925. În sectorul Râșcani au fost examinate 7208 dosare. În sectoarele Buiucani și Ciocana au fost câte 3268 și respectiv, 2710 dosare, în sectorul Centru, 1475 de dosare, iar în suburbii au fost 2043 de dosare”, spune edilul.În factura din luna martie, la toți cei cu dosarele acceptate va fi calculată compensația pentru toate lunile de la începutul sezonului de încălzire. Ceilalți vor primi luna următoare.Primarul general mai afirmă că unele procese au întârziat din cauza unor vicepretori, despre acest lucru edilul a vorbit de mai multe ori.
20:30
PSRM rămâne ferm pe poziții și va promova votarea în Legislativ a proiectului de lege privind lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică. Deputații socialiști au declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că documentul va fi analizat deja, săptămâna aceasta, în cadrul comisiei juridice numiri și imunități.Potrivit inițiativei PSRM, competențele mai multor persoane care dețin funcții publice, numite în perioada 20 ianuarie 2016 până la 07 iunie 2019, sunt încetate înainte de expirarea mandatului.„Vom merge pe linia Legii lustrației care prevede că mai multe numiri, în 2016-2019, au avut un caracter pur politic, au fost operate mai multe numiri în interesul regimului Plahotniuc. Considerăm că acești oameni numiți pe criterii politice nu fac față nici la BNM, nici la Consiliul Concurenței, nici în alte instituții publice importante”, a declarat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.Socialiștii invită deputații din toate fracțiunile parlamentare să vină cu propuneri la acest proiect de lege. Deputatul PSRM a notat că dacă nu va fi instituit un mecanism de ocupare a funcțiilor publice în baza meritocrației, atunci nu putem vorbi nici despre resetarea instituțiilor publice.„Chemăm colegii din Platforma DA să revină cu propria inițiativă. Ele pot fi comasate. Chemăm pe acei oameni buni, lucizi, care înțeleg doar ei ce trebuie de făcut, să susțină și ei această inițiativă. De aceea, că ei critică pe alocuri patetic funcționarii corupți. Iată este o oportunitate legală să tragem linia asupra mai multor numiri și să ne clarificăm cu mai multe instituții. Dacă dânșii sunt sinceri în declarațiile lor, nu au decât să sprijine această inițiativă, să votăm Legea lustrației și să începem de la zero formarea instituțiilor importante”, a spus Batrîncea.Socialistul a anunțat că deja a fost inițiată procedura de demitere a directorilor ANRE pentru activitate ineficientă, care a dus la majorările în lanț a prețurilor la carburanți. Batrîncea a criticat reacția acestei instituții care a declarat că nu are pârghii, dar paralel și-a majorat fondul de salarizare până la 60 milioane de lei anual.„Considerăm că dacă aceste instituții vor fi funcționale vom face economii nu doar în buzunarul cetățenilor, dar vom putea economisi și banii publici, de aceea că salariile deseori sunt absolut cosmice”, a spus deputatul.Președintele comisiei juridice, numiri și imunități, deputatul PSRM, Vasile Bolea, a precizat că toți funcționarii vizați în lege au fost numiți în funcții pentru a menține caracterul captiv al statului.„Persoanele au acces în aceste funcții într-un mod netransparent, fără a organiza concursuri, pe criterii de subordonare personală celui care a fugit în vara anului 2019 din țară, mă refer la Vladimir Plahotniuc. Toți spun că trebuie să implementăm în practică declarația privind caracterul captiv al statului și prin acest proiect anume acest lucru și-l facem”, a spus Bolea.Sub incidența Legii lustrației propusă în Parlament de PSRM cad următorii funcționari: președintele și membrii Consiliului Audiovizualului; directorul și directorul adjunct al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal; președintele, vicepreședinții și membrii Consiliului de Administrație a Comisiei Naționale a Pieței Financiare; președintele și vicepreședinții Autorității Naționale de Integritate; guvernatorul, prim-viceguvernatorul, vice-guvernatorii și membrii Consiliului de Supraveghere a Băncii Naționale a Moldovei; directorul general și directorii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică; directorul și directorii adjuncți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației; director general și director general adjunct al Agenției Naționale pentru soluționarea Contestațiilor; președintele, vicepreședinții și Membrii Plenului Consiliului Concurenței; directorul și directorii adjuncți ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.
Ieri
17:00
Maia Sandu refuză să se imunizeze cu vaccinul AstraZeneca, livrat în țara noastră de către autoritățile de la București.Întrebată de jurnaliști, dacă șefa statului va urma exemplul altor președinți și se va vaccina printre primii, Sandu a răspuns: „O să mă vaccinez când va fi nevoie”.Asta chiar dacă anterior, când în Moldova nu exista vaccin anti-COVID, Maia Sandu declara că este gata prima să se vaccineze pentru a încuraja cetățenii.
17:00
Chiar dacă de nenumărate ori Președintele Maia Sandu a declarat că nu va avea nevoie de pază pentru că s-ar cheltui prea mult, totuși nu a ezitat să se echipeze cu o ”turmă” de SPPS-ști.În timpul campaniei electorale, Maia Sandu a preferat să mintă cetățenii spunând că nu îi este frică de ”oameni” și nu ar vedea rostul bodyguarzilor. Și deși spuneau că Maia Sandu nu are nevoie de pază de corp, la puțin timp după învestirea în funcție a noului Președinte, se pare că cei din PAS au început a suferi de o boală politică, și anume ”disonanța cognitivă”, scrie sinteza.org.După cum transmitea pe atunci ZdG, cei din partidul noului președinte ales al țării sunt supărați că șefa lor nu a primit bodyguarzi de la stat.Într-un mesaj postat marți, 17 noiembrie, pe Facebook, Litvinenco susține că deși, potrivit legii, SPPS „obligatoriu trebuie să-i asigure protecția președintelui Republicii Moldova”, Maiei Sandu nu i-a fost oferit acest serviciu. Asta deși, la prezidențialele din 2016, la câteva ore de la publicarea rezultatelor preliminare, Igor Dodon s-a ales cu agenți de pază.„Sigur că vor veni acuș mai marii juriști ai neamului și ne vor zice că în lege e scris „Președintele Republicii Moldova” și nu ”Președintele ales”, „Președintele confirmat” sau ”Președintele validat”, dar toate astea sunt chichițe și formalități, și nu reprezintă altceva decât o interpretare cu rea-credință a legii. Scopul SPPS (care are vreo vreo 700 de angajați finanțați din banii oamenilor) este să aibă grijă că cel pe care poporul acestei țări l-a ales să le apere interesele este în siguranță și, inclusiv prin aceasta, este în măsură să purceadă la îndeplinirea atribuțiilor constituționale. Asta e esența legii. Dar pentru conducerea SPPS, din câte văd, o hârtie sau o indicație de la Dodon este mai importantă decât realizarea scopului instituției”, scrie parlamentarul pe Facebook.Astăzi însă, avem o cu totul altă realitate față de cea din campania electorală, deoarece chiar la propria sa învestire, Maia Sandu a fost înconjurată de bodyguarzi, unul dintre ei fiind nimeni altul decât Vasile Popa, soțul Zinaidei Popa – un consilier PAS din CMC. Mai mult decât atât, Vasile Popa a fost numit și în funcția de director adjunct al SPPS odată cu venirea în funcție a Maiei Sandu.La data de 2 martie 2021, în timpul unei întâlniri cu oamenii după ce a participat la o ceremonie alături de veterani la Monumentul Măicii Îndurerate, Maia Sandu a avut parte de un moment de-a dreptul jenant din partea bodyguarzilor săi.În timp ce Președintele oferea un interviu și răspundea la întrebările oamenilor, cei care s-au angajat să o păzească pe Maia Sandu de ”oameni”, au folosit niște cuvinte care nu fac față unor angajați ai Președinției:”Stas, Mircea, lasă băieții de la Victor să se mai rărească de aici. Lasă să-și vadă de locul lor pentru că încet, încet se face din nou o turmă. Suntem prea mulți aici”, a spus unul dintre angajații SPPS.Nu cunoaștem câte persoane angajate din SPPS au însoțit-o astăzi pe Maia Sandu la eveniment, dar la o depunere de flori care a avut loc anterior, au fost observate peste 6 persoane care aveau grijă de ea. Momentul jenant îl puteți vedea mai jos: sursa: Sinteza.org
17:00
E o normalitate. Astfel Maia Sandu a comentat decizia Aparatului Președintelui de a aloca 650 de mii de lei pentru restaurante și banchete, informează primul.md. Șefa statului spune că în acest an, din cauza crizei, nu sunt planificate multe vizite ale oficialilor străini în țara noastră, dar în cazul în care aceștia vor veni, “este o normalitate să oferi un prânz unui șef de stat”.Președinția condusă de Maia Sandu a alocat 650 de mii de lei pentru restaurante, mese și fourchette-uri organizate pentru delegațiile oficiale străine, care vor vizita țara noastră. Totodată, pentru cazarea oaspeților s-au alocat 250 de mii de lei, iar pentru transport – 200 de mii de lei. Arendarea sălilor pentru delegații oficiale străine costă încă 100 de mii de lei.
17:00
În contextul nemulțumirilor, parvenite în rezultatul revenirii la forma de prestare a Serviciului de alimentare prin acordarea prânzurilor, primarul general Ion Ceban a venit cu o reacție în acest sens. Edilul spune că la intenția sa, anul trecut în perioada situației excepționale, pentru a evita situația de aglomerație, a fost mutată în pachete care au fost duse la domiciliu, de către asistenții sociali.„Acum au fost făcute licitațiile noi, care nu prea ne permite să mergem pe pachete. Dar sunt și oameni care spun că vor prânzul cald, dar nu vor ca prânzul să fie în pachet.I-am deprins în pachet, ieri am avut o situație, vine toată lumea la o oră anumită. Ce să facem ca aceste rânduri să fie dispersate. Astăzi am anunțat că aceste prânzuri pot fi primite de la ora 10:00. Analizăm 2-3 zile și vedem, dacă nu putem dispersa oamenii, cel mai probabil vor interveni să facem niște amendamente și să revenim la pachete. Astfel, nu vom pune în pericol viața celor care vin după prânz. Pe de o parte vrem să dăm un serviciu bun pentru toți, pe de altă parte ne ciocnim de ceea ce este”, a declarat acesta.Ceban a mai spus că se mai încercă cu asistența la domiciliu, dar până se ajunge, prânzul nu este cald. În anul 2021, de prânzuri calde vor beneficia zilnic 1200 de persoane din sectoarele capitalei. 
15:30
Încă 20 de troleibuze vor circula de astăzi pe străzile Chișinăului. Potrivit primarului general Ion Ceban este vorba despre un lot de 10 troleibuze clasice, de tip AKSM, de ultimă generație, achiziționate de la uzina din Minsk și 10 troleibuze clasice cu parcurs de model Skoda din orașul Riga.Acestea au fost repartizate pe rutele de troleibuz: 2, 4, 10, 13, 17, 21, 22, 23, 24, 25.„Troleibuzele clasice de tip AKSM, au fost asamblate în Atelierului de reparații al Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău” și sunt dotate cu sisteme de aer condiționat, camere de supraveghere în interior și prize USB. De asemenea, unitățile de transport au blocurile optice pe bază de LED și oglinzi cu reglaj electric, dar și rampă de acces pentru persoanele cu nevoi speciale”, a declarat acesta.Amintim că în ultima perioadă pe străzile capitalei au fost puse în circulație, 5 troleibuze noi articulate din Republica Belarus, 5 troleibuze articulate cu parcurs de model Solaris din Riga și 10 trolebuze clasice cu parcus de model Skoda.Alte 10 troleibuze clasice de tip AKSM, urmează să ajungă în câteva zile la Chișinău, iar încă 10 troleibuze cu mers autonom, pana la începutul lunii aprilie.
14:00
Președintele țării, Maia Sandu, nu vede o problemă ca într-un an de criză, din bugetul de stat să se cheltuiască 120 de milioane de lei pentru alegeri parlamentare anticipate. Despre aceasta șefa statului de declarat astăzi. „Avem un buget în care sunt miliarde de cheltuieli, dacă vă uitați la eficiența acestor cheltuieli și la echitatea […]
12:30
Președintele PSRM, Igor Dodon, a adus un omagiu eroilor căzuți în conflictul armat pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. Liderul PSRM, însoțit de deputații socialiști, a depus flori pe podul de pe Nistru, în orașul Vadul lui Vodă.Dodon a subliniat că evenimentele tragice din anul 1992 au devenit cea mai sumbră și mai tristă pagină din istoria modernă a Republicii Moldova.„Sunt sigur că toți locuitorii țării noastre, indiferent de preferințele politice, trebuie să tragă învățăminte din acele evenimente tragice și să depună eforturi pentru a depăși consecințele lor, pentru a păstra o țară pașnică, stabilă și prosperă pentru urmașii noștri”, a spus Dodon.Președintele PSRM și-a exprimat recunoștința forțelor de menținere a păcii, care timp de trei decenii asigură pacea și liniștea pe malurile Nistrului.Liderul socialist a atras atenția și asupra declarațiilor periculoase din partea politicienilor moldoveni, inclusiv a membrilor aparatului președintelui Maia Sandu. Igor Dodon a îndemnat toți politicienii să se abțină de la astfel de declarații și acțiuni care ar putea provoca escaladarea situației de pe Nistru.
11:45
Chef pe timp de ciumă. Într-un an de criză pandemică și economică, Președinția condusă de Maia Sandu a alocat 650 de mii de lei pentru restaurante, mese și fourchette-uri. Potrivit planului de Achiziții pentru 2021, semnat de către secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu, 650 de mii de lei sunt prevăzuți pentru servicii de deservire a delegațiilor oficiale străine. Dacă verificăm exact ce servicii planifică să contrasteze Aparatul Președintelui, aflăm că este vorba despre Servicii de restaurant și de servire a mâncării.Totodată, pentru cazarea delegațiilor oficiale s-au alocat 250 de mii de lei, iar pentru transport – 200 de mii de lei. Arendarea sălilor pentru delegații oficiale străine costă încă 100 de mii de lei.Amintim că Președinția a alocat, în acest an, 280 de mii de lei pentru flori. În cadrul unei conferințe de presă, Maia Sandu a fost întrebată despre aceste cheltuieli luxoase. Atunci, președintele a spus că își dă cuvântul de onoare că aceste achiziții nu vor avea loc. A doua zi, Președinția a anunțat licitația pentru a procura flori, iar suma contractului a rămas neschimbată – 280 mii lei. Sursa:  Politics.MD 
11:00
Consultările lansate de către președintele Maia Sandu cu societatea civilă, pentru a găsi o soluție privind depășirea crizei politice, sunt criticate de către experți. Doctorul habilitat în științe politice, Aurelia Peru, califică aceste acțiuni drept PR politic. „Societatea civilă (ONG-urile) poate înlocui instituțiile puterii în stat? În fiecare zi câte o „surpriză”. Cineva îmi zice cât durează campania prezidențială în RM?”, a scris Peru pe Facebook. În replică, avocatul și fiica umoristului Gheorghe Urshi, Laura Urshi, s-a întrebat dacă la aceste consultări Maia Sandu a invitat vreun constituționalist respectabil din țara noastră. Iar deputatul din primul Parlament și semnatarul Declarației de Independență a Republicii Moldova, Andrei Țurcanu, a fost destul de dur în comentariile sale față de activitatea președintelui Maia Sandu. “Asta nu mai e campanie prezidențială, sunt, se pare, turbulențele incontrolabile ale climaxului”, a scris Țurcanu în comentarii la postarea Aureliei Peru.
10:15
Republica Slovacă a autorizat vaccinul rusesc Sputnik V. Primele doze au fost livrate luni, în data de 1 martie. Astfel, Slovacia devine al doilea stat din Uniunea Europeană, după Ungaria, care înregistrează Sputnik V. Până în prezent, 39 de țări din lume au autorizat preparatul rusesc, inclusiv Republica Moldova.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.