Igor Dodon a prezentat poziția Comisiei de la Veneția despre rolul președintelui țării la deblocarea crizei politice

Moldova24, 22 februarie 2021 16:15

Ex-președintele Republicii Moldova, liderul PSRM, Igor Dodon, a prezentat opinia Comisiei de la Veneția despre rolul șefului statului la deblocarea crizei politice. Într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram, Dodon a scris că există o concluzie fermă a Comisei, care spune că “Dizolvarea Parlamentului în cazul când deputații sunt gata sa voteze un guvern și adâncirea crizei constituționale sau crearea unei noi crize poate fi chiar considerată o violare a obligațiilor constituționale a Președintelui ca putere neutră”.„Interesant ce vor zice așa numitele forțe politice proeuropene și tot felul de experți dacă CC va lua decizia de a susține poziția anticonstituțională a dnei președinte. Sau când este convenabil tot ce spun europenii e sfânt și nu se discută, iar când nu este convenabil, se poate de nu atras atenție la poziția ferma a partenerilor de dezvoltare”, a mai scris Dodon.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova24

Acum 12 ore
14:00
Pe parcursul a 3 zile, primarul general Ion Ceban a avut mai multe întrevederi productive în România și anume cu reprezentanții ai mai multor asociații. Potrivit acestuia, primarul s-a întâlnit cu membri ai asociației Municipalităților din România, asociației internaționale a City Managerilor, dar și ai asociației City managerilor din Romania.„În cadrul discuţiilor am făcut schimb de opinii și experiențe și am stabilit obiective de colaborare pe viitor cu primarii din Buzău, Iași, Suceava, Hunedoara, Oradea. La fel, am avut mai multe întrevederi cu primarii sectoarelor București, reprezentanți ai Camerei deputaților și ai Senatului și specialiști din diverse domenii din cadrul primăriilor, ai unor companii, precum și cu vechi prieteni”, a punctat acesta. Edilul afirmă că a avut o vizită plină de evenimente. Ceban mai spune că mai mulți primari, dar și reprezentanți ai Administrației Publice Centrale și Locale vor veni în vizită la Chișinău. „Totodată, vom merge în mai multe orașe din România pentru schimb de experiențe și bune practici. Astăzi sunt la Brașov, iar în zilele următoare am programate întrevederi cu mai mulți oficiali”, a conchis primarul.
Acum 24 ore
22:45
În jurul orei 21.30, pe traseul R3, km 10, direcția spre Ialoveni, șoferul de la volanul unei mașini de marcă Toyota nu s-a isprăvit cu ghidajul și s-a inversat într-un șanț.În automobil se aflau 4 persoane. Un bărbat, aflat în calitate de pasager, a decedat.Preliminar, cauza accidentului este viteza excesivă cu care se deplasa conducătorul auto.Polițiștii se află la fața locului și stabilesc toate circumstanțele.
Ieri
14:00
Președinția critică redeschiderea centrelor comerciale în weekend. Opinia critică a fost exprimată pe Facebook de către Natalia Davidovici, consilier prezidențial pentru relații interetnice.S-a întâmplat în aceeași zi când la Președinție au protestat reprezentanții mai multor centre comerciale, care au scandat: "luptați cu pandemia, nu cu locurile de muncă".Mai mult, în comentarii la postare, un internaut i-a scris consilierei Maiei Sandu că părinții îl sună și îl roagă să redeschidă sau să închidă centrele pentru copii. În replică, sfetnica președintelui Natalia Davidovici a scris că nivelul de intelectualitate al Guvernului este la egal cu cel al părinților, care îl contactează.
10:45
În cadrul unui interviu acordat portalului PSNEWS.RO, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, care se află într-o vizită de lucru în București, a menționat că va fortifica relațiile de colaborare cu fiecare partener interesat de acest lucru.„Îmi doresc ca politicul să nu-și aibă locul în relațiile Chișinăului cu România. Îmi doresc o relație bună cu România și nu numai. Este de datoria noastră să găsim soluții comune, pentru a rezolva problemele oamenilor și a aduce proiecte frumoase la Chișinău”, a menționat edilul capitalei.Acesta a mai adăugat că vrea să aducă acasă exemplele pozitive, în beneficiul locuitorilor municipiului Chișinău.
5 martie 2021
23:45
Președintele PSRM, Igor Dodon, susține că el este gata să discute cu Maia Sandu soluțiile pentru depășirea blocajului politic. Dodon a declarat, vineri, că acest dialog este unul necesar în actuala criză politică.„Cineva mă întreabă dacă Igor Dodon vrea să discute cu Maia Sandu. Eu sunt disponibil să discut cu orișicare, cu toate partidele sunt disponibil să discut în calitate de lider al PSRM, care are cea mai mare prezență în Parlament. Sunt gata să discut și cu doamna președinte. Nu am niciun fel de obstacole și frustrări”, a spus Dodon.Liderul PSRM a declarat că prin izolare și refuzul de a discuta criza politică se va agrava și mai mult, iar cei care vor avea de suferit sunt cetățenii.„Noi după alegerile prezidențiale, și i-am spus acest lucru doamnei Sandu, în această situație sunt doi lideri politici cu legitimitate majoră, care în scrutinul prezidențial au demonstrat că au încrederea cetățenilor, noi acum, dacă suntem responsabili, trebuia să facem acest lucru încă în noiembrie-decembrie, să ne așezăm la masa de discuții și să vedem cum gestionăm situația mai departe. Izolarea, blocarea, nedorința de a discuta nu este o problemă pentru Dodon, este o problemă pentru cetățeni, care cu regret sunt afectați de această criză politică”, a spus liderul PSRM.Igor Dodon a menționat că discuțiile în Parlament cu privire la ieșirea din criza politică nu sunt suficiente.„Deputații discută între ei, dar soluția nu este doar în Parlament, fiindcă Președinția este responsabilă de această situație. Cu cât va fi mai gravă această criză politică, cu atât responsabilitatea instituției prezidențiale este mai mare”, a menționat Igor Dodon.
23:00
Realizarea proiectelor comune, schimbul de experiență și preluarea de bune practici, au fost principalele subiecte discutate de primarul general, Ion Ceban, cu mai mulți primari și reprezentanți ai diferitor asociații din România, în cadrul vizitei de lucru pe care o întreprinde în aceste zile în țara vecină. ,,Am discutat în aceste zile cu oficiali din […]
Mai mult de 2 zile în urmă
21:45
Posibilitatea acordării țării noastre a unor loturi de vaccinuri din partea Chinei a fost analizată, astăzi, în cadrul unei întrevederi dintre președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze, Zhang Yinghong.Potrivit unui comunicat al Parlamentului, în cadrul discuțiilor au fost abordate diverse aspecte privind colaborarea moldo-chineză, fiind făcut un schimb de opinii și despre măsurile întreprinse de autoritățile țărilor noastre în combaterea COVID-19 și depășirea provocărilor de ordin social-economic.Speakerul a reiterat recunoștința pentru suportul important oferit de autoritățile chineze Republicii Moldova. Totodată, a fost discutată posibilitatea acordării țării noastre a unor loturi de vaccinuri din partea Chinei.La întrevedere a participat Viorica Dumbrăveanu, consiliera Președintelui Parlamentului.
19:30
Igor Dodon și Maia Sandu sunt două persoane publice la fel de active, dar acțiunile actualului președinte al țării sunt mai mediatizate de către jurnaliști. De această părere este majoritatea experților, care a participat la un sondaj realizat de Intellect Group – Rating politic, februarie 2021.Respondenții au fost invitați să evalueze activitatea persoanelor publice din țara noastră, atribuindu-le de la 1 la 10 puncte. Liderul PSRM, Igor Dodon, și președintele țării, Maia Sandu, au obținut o notă egală – 9. Edilul Capitalei, Ion Ceban, se află pe locul doi cu 7 puncte, iar pe locul trei este Zinaida Greceanîi – 6,5. Procurorul general Alexandr Stoianoglo a obținut nota 4,5.La capitolul “Mediatizare”, punctele s-au împărțit: Maia Sandu – 9,7, Igor Dodon – 8, Ion Ceban și Natalia Gavrilița – 7,5, Ala Nemerenco – 7.În cadrul cercetării sociologice au fost implicați 20 de analiști politici și experți, 10 jurnaliști politici, comentatori, experți internaționali, dar și jurnaliști din Federația Rusă, România, Ucraina, SUA, Belarus, Germania, Austria, Franța, Marea Britanie. Datele au fost colectate pe parcursul lunii februarie 2021.
19:30
Alte 1788 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova.Din numărul total de cazuri, 11 sunt de import (3-Ucraina, 2-Germania, 1-Franța, 1- Republica Elenă, 1-România, 1- Spania, 2-Italia).Numărul total teste efectuate – 5272, dintre care 4859 primare și 413 repetate.Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 192 985.Din numărul total de cazuri, 77 sunt lucrători medicali: medici-17, asistenți medicali-38, personal auxiliar-22.În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 4057 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 322 în stare extrem de gravă (65 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).Alte 822 persoane au fost vindecate. În total, 169 623 persoane au fost tratate de COVID-19.În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 11 130 persoane, iar 17 524 sunt sub supraveghere la domiciliu.Totodată, anunțăm înregistrarea altor decese provocate de COVID-19:Deces 4050: Femeie de 74 ani, din mun. Chișinău. Internată la Spitalul de Stat. Comorbidități: cancer.Deces 4051: Bărbat de 71 ani, din r. Ștefan Vodă. Internat la SR Ștefan Vodă. Comorbidități: diabet zaharat, insuficiență renală, cancer.Deces 4052: Femeie de 73 ani, din r. Nisporeni. Internată la SR Nisporeni. Comorbidități: diabet zaharat.Deces 4053: Femeie de 66 ani, din r. Florești. Internată la SR Florești. Comorbidități: cașexie.Deces 4054: Bărbat de 90 ani, din r. Drochia. Internat la SR Soroca. Comorbidități: insufieciență cardiacă, cardiopatie ischemică.Deces 4055: Bărbat de 60 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCM Arh. Mihail. Comorbidități: insuficiență cardiacă, pancreatită cronică.Deces 4056: Femeie de 80 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Sf. Arh. Mihail. Comorbidități: diabet zaharat, encefalopatie mixtă.Deces 4057: Bărbat de 71 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCM Sf. Arh. Mihail. Comorbidități: diabet zaharat.Deces 4058: Femeie de 75 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Af. Arh. Mihail. Comorbidități: diabet zaharat, insuficiență cardiacă.Deces 4059: Femeie de 73 ani, din r. Călărași. Internată la SR Călărași. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.Deces 4060: Bărbat de 68 ani, din r. Orhei. Internat la SR Orhei. Comorbidități: cardiopatie hipertensivă cronică, insuficiență cardiacă, insuficiență cardiacă.Deces 4061: Femeie de 54 ani, din r. Orhei. Internată SR Orhei. Comorbidități: insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială.Deces 4062: Bărbat de 44 ani, din r. Criuleni. Internată la SR Criuleni.Deces 4063: Femeie de 44 ani, din r. Criuleni. Internată la SR Criuleni. Comorbidități: sclerodermie.Deces 4064: Bărbat de 91 ani, din mun. Chișinău. Internat la IF CHiril Draganiuc. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă.Deces 4065: Femeie de 74 ani, din r. Taraclia. Internată la SR Taraclia. Comorbidități: insuficiență cardiacă.Deces 4066: Bărbat de 71 ani, din mun. Chișinău. Internat la IMU. Comorbidități: insuficiență cardiacă și renală.Deces 4067: Femeie de 75 ani, din mun. Chișinău. Internată la IMU. Comorbidități: insuficiență cardiacă.Deces 4068: Bărbat de 70 ani, din r. Hîncești. Internat la SR Hîncești. Comorbidități: hipertensiune arterială.Deces 4069: Bărbat de 74 ani, din r. Rezina. Internat la SR Rezina. Comorbidități: hipertensiune arterială, boală cerebrovasculară cronică.Deces 4070: Femeie de 69 ani, din r. Ialoveni. Internată la SCM Sf. Treime. Comorbidități: diabet zaharat, insuficiență cardiacă.Deces 4071: MSMPS anuntă decesul dnei Natalia Catrangiu, în vârstă de 42 ani, medic nefrolog la un spital privat. Anterior aceasta a activat la Spitalul Clinic “Sfânta Treime”.Până la ziua de azi, 93 lucrători medicali au decedat din cauzat infecției COVID-19.
19:30
Consultările pe care le poartă Maia Sandu cu societatea civilă cu privire la depășirea crizei politice, amintesc de perioada când Vladimir Plahotniuc implica societatea civilă loială, atunci când dorea să-și promoveze vreo idee năstrușnică, a declarat președintele PSRM, Igor Dodon, la emisiunea de vineri.Liderul PSRM susține că este un know how pentru Republica Moldova și nu doar, când soluția de ieșire din criză nu se caută de actorii politici, dar de societatea civilă, de ONG.„Îmi amintesc când Plahotniuc dorea să promoveze vreo idee năstrușnică, făcea consultări cu societatea civilă loială. Îmi pun întrebarea: dar ce s-a schimbat? Vedem acum același lucru. Cei care sunt loiali instituției prezidențiale sunt invitați la discuții cu privire la ieșirea din criză. Dar ce competențe au ei? Ieșirea din criza politică poate fi discutată doar de actorii politici, de instituții: Președinție, Parlament, partidele politice”, a spus Dodon.
16:45
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, i-a convocat, astăzi, pe Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, secretarul de stat de la Ministerul finanțelor Tatiana Ivanicichina, secretarul de stat de la Ministerul sănătății, muncii și protecției sociale Tatiana Zatîc, pentru a discuta acțiunile imediate ce urmează a fi întreprinse în vederea demarării achiziționării lotului de vaccin anticoronavirus. La ședință a participat consiliera Președintelui Parlamentului Viorica Dumbrăveanu.Premierul interimar Aureliu Ciocoi a informat că sunt determinate resursele necesare pentru achiziționarea unui lot de cca 1 milion de doze de vaccin. În cel mai scurt timp vor demara procedurile ce se impun pentru procurarea acestora.Președintele Parlamentului a subliniat că este foarte important ca toate procedurile să fie finalizate cât mai rapid și cât mai curând să fie lansat procesul de vaccinare în masă a tuturor categoriilor de cetățeni. Totodată, s-a accentuat despre necesitatea asigurării transparenței și respectării rigorilor normative la toate etapele achiziției publice.
16:45
Republica Moldova a putea să fie obligată de Ucraina să achite o taxă pentru chiria terenului de la portul Giurgiulești.Primarul orașului Reni, regiunea Odesa, Igor Plehov, le-a cerut juriștilor să examineze în ce condiții o parte a terenului pe care este construit portul Giurgiulești i-a fost transmis Republicii Moldova, scrie presa ucraineană. Plehov ar fi declarat că acest teren i-a fost oferit țării noastre în mod ilegal și că pământul îi aparține localității Reni din Ucraina.Amintim că la începutul acestui an, președintele Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Ucraina, unde a avut o întrevedere cu omologul său Vladimir Zelenski. Presa scrie că pe lângă declarațiile oficiale, cei doi lideri au purtat discuții cu ușile închise.
16:45
Locuitorii din suburbii continuă să voteze. Sunt circa 20 de mii de voturi pe site-ul suburbii.chisinau.md.Pe locul 1 este transportul spre Chișinău (tur-retur) 36.06%, urmat de apeduct/canalizare 23.61%, pe locul trei printre preferințe este reparația drumului de acces spre suburbii 19.71%, după care reparații în școli/grădinițe 14.16%.„Așa arată prioritățile pentru care au votat până acum locuitorii din suburbii pe site-ul suburbii.chisinau.md.Sunt localități unde pentru asigurarea cu transport public au optat circa 60 la sută din numărul total de participanți la vot”, a declarat Ceban.Oamenii pot vota în continuare și alege proiectele investiționale care vor fi implementate în localitățile lor în anul 2021. Termenul limită este 7 martie.
16:00
Președintele țării, Maia Sandu, ar trebui să renunțe, măcar pentru o perioadă, la ideea alegerilor parlamentare anticipate și să se ocupe de rezolvarea crizei pandemice. Opinia a fost expusă de către decanul FRIŞPA, academicianul Alexandru Solcan, într-o postare pe Facebook.„Președinta ar avea doar de câștigat dacă ar renunța pentru o perioadă la ideea fixă cu anticipatele și în aceste momente complicate și-ar concentra toate eforturile pentru identificarea mijloacelor de depășire a situației catastrofale în care se află Republica Moldova! P.S. Ne mor colegi, prieteni, rude, care puteau și trebuiau să mai trăiască!”, a scris Solcan.Opinia lui Alexandru Solcan a fost susținută de către poetul, prozatorul, eseistul și cercetătorul literar Iurie Colesnic.„Moare elita intelectuală și e o pierdere irecuperabilă! Intrăm în zona genocidului și politicienii cu idei fixe devin responsabili pentru lipsa vaccinării. Israelul e un model frumos de abordare serioasă și responsabilă a unei crize politice și una pandemică!”, a scris Colesnic.
16:00
Unii actori politici din afara Parlamentului, dar care sunt utilizați de Maia Sandu, își doresc pentru Moldova un al patrulea scenariu în evoluția crizei politice și anume - revoluție și haos, susține președintele PSRM, Igor Dodon.„Cineva mizează pe scenariul numărul patru care ar fi revoluție, maidan, haos. La astfel de scenarii cheamă unii actori care sunt în afara Parlamentului și care speră că pe valul protestelor vor putea intra în Parlament. Am văzut Usatîi, Mark Tkaciuk, care cheamă lumea la revoltă. Ei poate nu înțeleg că vor fi utilizați în calitate de carne de tun pentru Maia Sandu pentru a-și atinge obiectivul. Asta rămâne pe seama lor”, a declarat Dodon în emisiunea de vineri.Liderul PSRM susține că Maia Sandu trebuie să înțeleagă că, dacă va chema lumea la revoltă în condiții de pandemie, acest lucru se va finaliza foarte prost.„Cine va răspunde de clădirile devastate? Noi am trecut prin aceasta. Dar de creșterea cazurilor de COVID? Dar de sutele de vieți omenești în urma COVID-ului? Responsabilitatea va fi față de acești actori și pe seama președintelui țării”, afirmă președintele PSRM.În opinia lui Igor Dodon, chiar dacă se va ajunge la revolte, oricum criza politică va trebui rezolvată conform celor trei scenarii: consultări dintre președinte și Parlament care se pot solda cu numirea unui nou guvern sau alegeri anticipate; guvern interimar până în anul 2023 și soluția juridică care prevede modificarea Constituției sau Curtea Constituțională transmite prerogativele președintelui țării unei alte instituții.„Veți pune lumea la bătaie. În primul rând, nu cred că oamenii vor ieși în aceste condiții. Toți înțeleg cine încalcă Constituția. Dacă vă doriți astfel de scenarii, atunci asumați-vă și responsabilitatea. Când situația va ieși de sub control, dar ea va ieși de sub control, responsabilitatea va fi pe instituția prezidențială și pe Maia Sandu personal și complicii ei care cheamă lumea în stradă. Cred că este cinic în condițiile pandemiei, când spitalele sunt pline, când medicii se sufocă să chemi lumea în stradă cu miile pentru ca să-ți satisfaci interesele politice înguste”, a declarat Dodon.
15:15
O femeie în vârstă de 74 de ani a fost salvată de pompieri după ce în locuința acesteia s-a produs un incendiu. Cazul a avut loc joi, 4 martie, într-un apartament din strada Drumul Viilor nr.39. Incendiul ar fi izbucnit în bucătăria apartamentului și a obținut răspândire la balcon. Pentru lichidarea arderii au fost îndreptate trei echipaje de intervenție a pompierilor. Proprietara, care s-a ales cu arsuri pe mâini și față, a fost salvată la timp. Aceasta a primit îngrijiri medicale, fiind transportată la spital. Incendiul a fost lichidat fără ca acesta să obțină răspândire la alte locuințe, fiind afectate bunurile materiale din bucătărie și balconul apartamentului cuprins de flăcări. Circumstanțele și cauza de producere a incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.
15:15
Oleg Crudu, directorul Centrului COVID-19 Chișinău dezminte și dezaprobă declarațiile consilierei prezidențiale Ala Nemerenco cu privire la informația precum că Centrul de triere de la Moldexpo nu mai primește ambulanțe cu bolnavi și că aceștia sunt duși direct la spitalele unde se mai găsește câte un pat.Potrivit Agora.md, Crudu a declarat că în total, la Centrul Moldexpo din Chișinău sunt 420 de locuri, iar la moment, 27 dintre acestea sunt libere.„Nu este adevărat. Eu numai ce am venit de acolo. Cineva v-a spus vouă asta? Sigur că primit pacienți. În total sunt 420 de locuri. La moment sunt 27 de locuri libere. Nu este vorba că nu primi”, a precizat Oleg Crudu.În data de 4 martie, consiliera Maiei Sandu, Ala Nemerenco, a declarat în cadrul unei emisiuni TV că centrul de triere al pacienților aduși cu suspecții la COVID-19, care este amplasat la Moldexpo, nu mai primește ambulanțe cu bolnavi și că mașinile de pe ambulanță ajung greu la pacienți din cauza numărului mare de solicitări.
15:15
46,5% din experții politici nu susțin organizarea alegerilor parlamentare anticipate în Republica Moldova. Sunt datele studiului Rating politic, februarie 2021, realizat de Intellect Group.Totodată, 45 la sută dintre experți s-au pronunțat pentru organizarea scrutinului electoral, iar ceilalți respondenți nu au dorit să răspundă la această întrebare.În cadrul cercetării sociologice au fost implicați 20 de analiști politici și experți, 10 jurnaliști politici, comentatori, experți internaționali, dar și jurnaliști din Federația Rusă, România, Ucraina, SUA, Belarus, Germania, Austria, Franța, Marea Britanie. Datele au fost colectate pe parcursul lunii februarie 2021.
15:15
Situația epidemiologică din Republica Moldova iese de sub control, iar consecințele vor fi tragice. O recunoaște chiar consiliera Maiei Sandu pe Sănătate, Ala Nemerecno. În cadrul unei emisiuni la Jurnal TV, sfetnica președintelui a povestit cum ambulanțele nu mai reușesc să transporte pacienții la spital, iar perioada de așteptare a unei echipe de medici a crescut esențial.„La această oră, Centrul Moldexpo din Chișinău nu mai primește ambulanțe. Perioada de deplasare a unei ambulanțe medii la o solicitare este deja de câteva ore. Recent m-a sunat cineva cunoscut, alertat că ruda are o saturație cu oxigen deja mai jos de 40% și dau alarma că nu vine ambulanța. (…) Ambulanța îi duce deja la spital direct, în dependență de unde și câte locuri mai sunt. Situația este destul de critică”, a declarat Ala Nemerenco.Consiliera Maiei Sandu mai spune că în țara noastră a început al doilea val de Coronavirus.„La noi a început valul doi și noi o să creștem exponențial. Rata de contagiozitate de 1,19 este un indicator foarte prost. Acest indicator ne spune că în următoarele săptămâni vom avea un număr mai mare”, a mai adăugat consiliera prezidențială pe domeniul Sănătății.
15:15
Ex-președintele Republicii Moldova, liderul PSRM, Igor Dodon, le sugerează autorităților să nu admită instituirea unui nou lockdown în Republica Moldova. În cadrul emisiunii live, Dodon a declarat că în acest caz economia țării va fi afectată grav.„Eu consider că noi trebuie să facem tot posibilul ca să nu ajungem la lockdown în Republica Moldova, pentru că asta va afecta activitatea agenților economici, va afecta businessul. Dacă închidem activitățile economice, atunci se pune pe burtă tot absolut, inclusiv și bugetul de stat, și pensii și salarii. Eu o să propun să nu admitem un lockdown total”, a declarat Dodon.
15:15
Ex-președintele țării, Igor Dodon, rămâne a fi cea mai influentă persoană din Republica Moldova. De această părere este majoritatea experților, care a participat la un sondaj realizat de Intellect Group – Rating politic, februarie 2021.Respondenții au fost invitați să evalueze influența persoanelor publice din țara noastră, atribuindu-le de la 1 la 10 puncte. Potrivit studiului, cea mai mare notă, 9, a obținut-o Igor Dodon. Pe locul doi, cu 8,5 puncte, s-a clasat procurorul general Alexandr Stoianoglo, iar președintele țării, Maia Sandu, a obținut 8 puncte și se află pe locul 3 în top. Speakerul Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a acumulat 7,7 puncte, iar pe locul cinci este politicianul Ilan Șor – 5 puncte.La capitolul “Popularitate”, punctele s-au împărțit: Maia Sandu – 9, Igor Dodon – 8, Alexandr Stoianoglo și Renato Usatîi au obținut câte 7,5 puncte, iar Zinaida Greceanîi – 7.Experții au fost invitați să evalueze și profesionalismul persoanelor publice din țara noastră. La acest capitol lider este procurorul general, care a acumulat 9 puncte, pe locul doi este liderul PSRM, Igor Dodon, cu 8,5, Zinaida Greceanîi și Vladimir Voronin s-au clasat pe locul trei, obținând 8 puncte, iar pe locul patru este Maia Sandu cu 7,5.În cadrul cercetării sociologice au fost implicați 20 de analiști politici și experți, 10 jurnaliști politici, comentatori, experți internaționali, dar și jurnaliști din Federația Rusă, România, Ucraina, SUA, Belarus, Germania, Austria, Franța, Marea Britanie. Datele au fost colectate pe parcursul lunii februarie 2021.
15:15
Președintele PSRM, Igor Dodon, a afirmat că unii consilieri ai Maiei Sandu au avut tentative de a da indicații Guvernului, asta în condițiile în care Președinția nu recunoaște acest Executiv. Dodon a menționat, în cadrul emisiunii de vineri, că în această perioadă rolul Parlamentului este important în gestionarea situației din țară.Liderul socialiștilor a salutat inițiativa președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, de a convoca guvernul interimar pentru a discuta subiecte ce țin de pandemie și vaccinare.„Cred că doamna președinte al Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a făcut foarte corect când a invitat Guvernul interimar la dialog la Parlament. Am văzut că Președinția încearcă să tragă Guvernul sub ea, Președinția nu are astfel de competențe. Suntem un stat parlamentar. Am văzut că unii consilier încearcă să dea indicații miniștrilor. Ce treabă au ei? Eu nu mi-am permis niciodată acest lucru, fiind președinte de țară și având susținerea majorității parlamentare. Pe de o parte Președinția spune că nu recunoaște guvernul, pe de altă parte dă indicații Guvernului”, a spus Dodon.Președintele PSRM a declarat că aceste ședințe convocate de speaker cu membrii Guvernului trebuie continuate, iar la ele trebuie să participe deputați din toate fracțiunile parlamentare.
14:30
Luptați cu pandemia, nu cu locurile de muncă! Mai mulți reprezentanți ai întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM), care își desfășoară activitatea în centrele comerciale, au protestat la Președinție. Oamenii vor să-și reia activitatea și i-au cerut Maiei Sandu să lupte cu pandemia, dar nu cu locurile de muncă. Protestatarii au venit înarmați cu veselă din […]
14:30
Alegerile parlamentare anticipate nu vor rezolva criza politică din Republica Moldova. De această părere este majoritatea experților, care a participat la un sondaj realizat de Intellect Group – Rating politic, februarie 2021.Datele arată că 62% din analiștii, care au participat la sondaj, sunt convinși că anticipatele nu vor soluționa blocajul politic, doar 31 la sută cred că problema se va rezolva, iar 7% nu au răspuns la întrebare.Totodată, din numărul total de experți străini implicați în cercetare, 44% au declarat că anticipatele nu vor scoate țara din criza politică, iar 42% cred că problema se va soluționa.În cadrul cercetării sociologice au fost implicați 20 de analiști politici și experți, 10 jurnaliști politici, comentatori, experți internaționali, dar și jurnaliști din Federația Rusă, România, Ucraina, SUA, Belarus, Germania, Austria, Franța, Marea Britanie. Datele au fost colectate pe parcursul lunii februarie 2021.
14:30
Președintele PSRM, Igor Dodon, propune ca disputele politice și discuțiile despre organizarea alegerilor parlamentare anticipate să fie înghețate până va fi asigurat accesul la vaccin a cel puțin o treime din populație. Liderul socialiștilor spune că aceasta ar fi cea mai bună soluție pentru depășirea crizei pandemice și politice.„Vin cu propunerea să asigurăm posibilitatea de vaccinare din contul statului a cel puțin 1/3 din populație, în primul rând pentru categoriile de cetățeni din grupa de risc, și apoi să revenim la dispute politice referitor la eventualele anticipate”, a scris Igor Dodon pe canalul său de Telegram.Președintele PSRM a chemat instituțiile statului și politicienii la responsabilitate, să lase deoparte orice interese electorale și să facă un efort comun pentru a sprijini gestionarea cu bine a pandemiei.„Fac apel către instituțiile responsabile ale statului să vină de urgență cu măsuri eficiente de stopare a creșterii numărului de îmbolnăviri, fără însă a bloca activitatea economică. Am dovedit în trecut că se poate reduce numărul de cazuri fără a bloca economia, sunt sigur că se va putea face acest lucru și acum. Totodată, fac apel la încetarea imediată a oricăror polemici geopolitice pe tema vaccinurilor, aceste polemici sunt doar acțiuni cinice ale unor politicieni iresponsabili. Astăzi noi trebuie să le oferim cetățenilor posibilitatea să se vaccineze la libera alegere, să poată selecta vaccinul pe care îl doresc și în care au mai multă încredere. Fie că vorbim de vaccinul produs în Federația Rusă sau de cele produse în alte țări, noi avem datoria să-i ajutăm pe oameni să se protejeze cât mai repede, nu să-i împărțim și acum pe criterii geopolitice”, a mai scris Dodon.
13:45
Președintele PSRM, Igor Dodon, a afirmat că unii consilieri ai Maiei Sandu au avut tentative de a da indicații Guvernului, asta în condițiile în care Președinția nu recunoaște acest Executiv. Dodon a menționat, în cadrul emisiunii de vineri, că în această perioadă rolul Parlamentului este important în gestionarea situației din țară.Liderul socialiștilor a salutat inițiativa președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, de a convoca guvernul interimar pentru a discuta subiecte ce țin de pandemie și vaccinare.„Cred că doamna președinte al Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a făcut foarte corect când a invitat Guvernul interimar la dialog la Parlament. Am văzut că Președinția încearcă să tragă Guvernul sub ea, Președinția nu are astfel de competențe. Suntem un stat parlamentar. Am văzut că unii consilier încearcă să dea indicații miniștrilor. Ce treabă au ei? Eu nu mi-am permis niciodată acest lucru, fiind președinte de țară și având susținerea majorității parlamentare. Pe de o parte Președinția spune că nu recunoaște guvernul, pe de altă parte dă indicații Guvernului”, a spus Dodon.Președintele PSRM a declarat că aceste ședințe convocate de speaker cu membrii Guvernului trebuie continuate, iar la ele trebuie să participe deputați din toate fracțiunile parlamentare.
13:45
De strigat sunt buni, dar când trebuie să facă treabă, se dau cu fundul la perete. Așa a comentat președintele PSRM, Igor Dodon, refuzul partidelor de dreapta de a vota Legea lustrației, inițiată de deputații socialiști.„Legea lustrației pe care au inițiat-o socialiștii nu are susținere în Parlament. Cei care strigau despre deoligarhizare, ei când e vorba de strigat sunt cei mai buni, dar când e vorba de făcut treabă, se dau cu fundul la perete. Ei spuneau că trebuie dați afară oamenii numiți în timpul lui Plahotniuc, noi le-am propus lege. Toate partidele din Parlament, cu excepția socialiștilor sunt categoric împotrivă. Iată aceasta este fața lor reală”, a spus Dodon la emisiunea de vineri.Președintele PSRM a precizat că fracțiunea socialiștilor va insista în continuare pentru ca această lege să fie votată în Parlament.Amintim, săptămâna aceasta, deputații din fracțiunile de dreapta au refuzat să participe la dezbaterile în Comisia juridică, numiri și imunități asupra proiectului de lege privind lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică. Potrivit inițiativei PSRM, competențele mai multor persoane care dețin funcții publice, numite în perioada 20 ianuarie 2016 - 07 iunie 2019, sunt încetate înainte de expirarea mandatului. Socialiștii susțin că numirile în aceste funcții s-au făcut pe criterii politice și de subordonare personală lui Vladimir PlahotniucSub incidența Legii lustrației propusă în Parlament de PSRM cad următorii funcționari: președintele și membrii Consiliului Audiovizualului; directorul și directorul adjunct al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal; președintele, vicepreședinții și membrii Consiliului de Administrație a Comisiei Naționale a Pieței Financiare; președintele și vicepreședinții Autorității Naționale de Integritate; guvernatorul, prim-viceguvernatorul, vice-guvernatorii și membrii Consiliului de Supraveghere a Băncii Naționale a Moldovei; directorul general și directorii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică; directorul și directorii adjuncți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației; director general și director general adjunct al Agenției Naționale pentru soluționarea Contestațiilor; președintele, vicepreședinții și Membrii Plenului Consiliului Concurenței; directorul și directorii adjuncți ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.
13:45
Celor care speră că după data de 23 martie Curtea Constituțională ar putea decide declanșarea alegerilor parlamentare anticipatelor – citiți Constituția. Îndemnul a fost făcut de către expertul Iurie Ciocan la N4.„Facem lecții de lectură ca să vedem art. 85 din Constituție ce zice și dacă sunt întrunite toate cerințele sau nu? Răspunsul meu este că la această etapă încă nu, pentru că nu s-a epuizat a doua tentativă de înscăunare a unui Guvern. Constituția spune clar – cu epuizarea a cel puțin două tentative eșuate. A doua tentativă nu este la moment”, a explicat Ciocan.Amintim că președintele Maia Sandu a desemnat-o pe Natalia Gavrilița la funcția de premier, dar candidatul nu a obținut votul de încredere a Parlamentului. Șefa statului a desemnat-o repetat pe Gavrilița, iar Curtea Constituțională i-a anulat decretul, pentru că acesta încălca Legea Supremă a Republicii Moldova.
11:45
Unele decizii cu privire la măsurile Covid-19, luate de Comisia Națională de Sănătate Publică, sunt obligatorii la nivel național, iar altele au caracter consultativ, a declarat ărimarul general în cadrul programului „Întrebare principală” de la NTV Moldova.El a subliniat că decizia de a restricționa funcționarea transportului public este doar recomandativă, iar municipalitatea nu a considerat necesar să o respecte.„Nu putem anula decizia Comisiei Naționale cu privire la programul de lucru al școlilor. În ceea ce privește transportul, am pășit deja pe acest greblă anul trecut, iar acum nu mai vrem să o facem din nou. Reducerea muncii transportului public va duce doar la o creștere a numărului de persoane la stații și în transportul în sine, iar acest lucru va avea efectul opus - nu o scădere, ci o creștere a riscului de a contracta coronavirus. În plus, dacă suspendăm transportul la sfârșit de săptămână, atunci majoritatea personalului medical și alte persoane, care lucrează în facilități strategice importante, nu vor putea ajunge la locul lor de muncă. Prin urmare, noi, după ce ne-am coordonat acțiunile cu parlamentul și guvernul, am decis să nu suspendăm activitatea de transport public din capitală în weekend. Pentru noi, în această situație, principalul lucru este siguranța și sănătatea cetățenilor”, a subliniat primarul capitalei.Ion Ceban a mai menționat că înainte de a lua o decizie cu privire la Chișinău, Comisia Națională de Sănătate Publică ar trebui să se consulte cu autoritatea locală - primăria.„Colegii noștri, care sunt chemați la Comisia Națională, nu ar trebui să fie acolo ca mobilier - este necesar să ne consultăm, să coordonăm acțiunile. Poziția municipalității este importantă în astfel de situații. Comisia de Sănătate Publică din Chișinău este formată din cei mai buni specialiști din diverse domenii și sunt cei mai conștienți de rezultatele potențiale ale oricărei acțiuni în legătură cu COVID-19 în capitală. Orice decizie a Comisiei Naționale privește oamenii, iar în cazul Chișinăului, aceasta este de aproximativ 1 milion de oameni. Și aceste decizii trebuie coordonate”, a spus edilul.Amintim, anterior Ion Ceban a cerut autorităților centrale să mărească numărul de paturi pentru pacienții cu COVID-19 în spitalele republicane.
11:45
Începând cu data de astăzi, 5 martie, au intrat în vigoare noi reguli de traversare a frontierei de stat. La intrarea în Republica Moldova toate persoanele vor completa, în mod obligatoriu, fișa epidemiologică, precum şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile, în locurile determinate. În cazul minorilor de până la 14 ani, fişa epidemiologică şi declaraţia pe propria răspundere este completată şi semnată de reprezentantul legal sau însoţitorul acestuia.Sunt însă câteva categorii de persoane exceptate de la respectarea regimului de autoizolare (în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă):–  copiii cu vârsta mai mică sau egală cu 5 ani;–  persoanele care dețin rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport proprii);–  conducătorii auto şi personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă şi a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, echipajele şi personalul de deservire ale aeronavelor/navelor şi brigăzile şi personalul de deservire ale garniturilor de tren;–  persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau umanitar, inclusiv însoțitorul, după caz (cu prezentarea documentelor confirmative);–  elevii/studenții, care urmează să susțină examene, care merg la studii în unități/instituții de învățământ pe teritoriul Republicii Moldova sau peste hotare, sau care se deplasează pentru activități legate de finalizarea/organizarea/desfăşurarea studiilor, la concursuri sau olimpiade internaționale, cu prezentarea documentelor confirmative. Excepția se aplică şi pentru reprezentantul legal sau însoțitorul desemnat prin declarație de către reprezentantul legal;–  persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document confirmativ, care include invitaţia şi/sau contractul încheiat cu o persoană juridică rezidentă în Republica Moldova.–  persoanele care călătoresc în străinătate în interes profesional şi la revenire în ţară prezintă confirmarea delegării în străinătate emisă din numele persoanei juridice rezidente a Republicii Moldova în baza invitației sau contractului încheiat cu agentul economic din străinătate sau ordin de delegare emis de instituţiile publice ale Republicii Moldova;–  lucrătorii transfrontalieri care intră în Republica Moldova din România sau Ucraina, precum şi cei din Republica Moldova angajaţi ai agenţilor economici din ţările menţionate, care fac dovada raporturilor contractuale cu agenţii economici respectivi;–  posesorii paşapoartelor diplomatice, de serviciu, oficiale şi speciale şi altele asimilate acestora – stabilite conform Anexei nr.2 la Hotărârea Guvernului nr.765 din 18 septembrie 2014, inclusiv membrii familiilor personalului misiunilor diplomatice şi consulare şi organizaţiilor/misiunilor internaţionale acreditate în Republica Moldova şi/sau personalul implicat în asigurarea ajutorului umanitar;–  sportivii care se deplasează în scopul participării la competiții sportive internaționale și cantonamente, precum și membrii delegațiilor sportive sau însoțitorii acestora (părinții sau reprezentații legali ai copiilor minori);–  persoanele aflate în tranzit;–  persoanele care sunt citate de instanțele de judecată/organele de drept din Republica Moldova, precum și reprezentanții legali ai acestora, dovedit prin documente confirmative în acest sens;–  persoanele care dețin un act confirmativ de administrare a vaccinului anti COVID-19. Confirmarea trebuie să fie prezentată în una din limbile română, engleză, franceză sau rusă;CNESP anunță că persoanele care se află în regim de autoizolare/carantină pot întrerupe acest regim, după a 10-a zi, dacă efectuează un test PCR COVID-19, iar rezultatul acestuia este negativ. 
11:45
Trecerea elevilor din clasele primare la studii online va afecta economia țării. Despre aceasta liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat în cadrul emisiunii live.„Este evident că profesorii sunt supuși riscului, de asta și s-a luat decizia de a trece la online pe o perioadă și de a extinde vacanța. Dar cred că nu putem trece la online pentru elevii claselor 1-4. Rog Guvernul ca elevii din clasele 1-4 să nu îi trecem la online. În acest caz trebuie să rămână acasă și părinții, ceea ce înseamnă să ia concediu de la muncă și au de suferit în lanț mai multe sectoare ale economiei. După 15 martie, i-aș recomanda Guvernului, dacă vor prelungi studiile online, lucrul acesta să nu se refere la clasele primare”, a declarat Dodon.
09:45
Orice soluție pentru criza politică din Moldova poate fi doar în baza dialogului, a declarat președintele PSRM, Igor Dodon, în emisiunea sa de vineri.Potrivit politicianului, blocajul politic este generat de refuzul șefului statului, Maia Sandu, de a comunica cu Parlamentul.”Soluții pot fi diferite, anticipate sau numirea guvernului, sau alte soluții. La moment, dialog între instituția prezidențială și Parlament nu există. Instituția prezidențială s-a separat, s-a izolat, poate din considerente de COVID, dar nu are dialog cu Parlamentul”, a spus Dodon.Liderul PSRM a reiterat că președintele țării ignoră deciziile Curții Constituționale, care a indicat foarte clar că este necesar dialogul dintre președinte și majoritatea parlamentară.
07:45
După al treilea eșec al președintelui la Curtea Constituțională, se impune o verificare minuțioasă a felului cum au obținut diploma juriștii care o consultă pe Maia Sandu. Despre aceasta a scris constituționalistul Vitali Catană pe pagina sa de socializare.„Maia Sandu mai pierde o speță la Curtea Constituțională. Asta demonstrează încă o dată în plus că juriștii Maiei sunt din cei care trebuie cercetat cum au obținut diploma. Sunt lucruri constatate. Referitor la cele neconstatate prin o decizie formală trebuie spus că sunt pe aceeași undă, adică este vorba de incompetență desăvârșită și lipsă de minte elementară. În fine, dincolo de lipsa calităților care ar recomanda-o pentru activitatea politică, Maia este pur și simplu o individă declasată din punct de vedere intelectual”, scrie Catană.Astăzi, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea președintelui cu privire la interpretarea normei constituționale în partea ce ține de modificarea componenței Guvernului în demisie.
00:15
Maia Sandu manipulează opinia publică atunci când declară că 70 la sută din cetățenii Republicii Moldova doresc organizarea alegerilor parlamentare anticipate.Politologul Dionis Cenușă susține că a verificat Barometrul Opiniei Publice, pe care îl citează șefa statului, dar acolo nu sunt așa date.„Am verificat în BOP și nu am găsit asemenea cifre. Sondajul spune că circa 75% ar participa la alegeri (o întrebare standard și nu specifică despre anticipate)”, a scris Cenușă.
00:15
Ziarul de Gardă, o publicație pro-prezidențială, a lansat astăzi un nou FAKE NEWS despre ex-președintele țării, Igor Dodon. În materialul în care autorii FALSULUI afirmă că Igor Dodon a apărut într-o poză „cu un nou ceas de lux” este descris un ceas elvețian, care costă 1500 de euro.În realitate, ceasul purtat de fostul președinte de țară este unul de producție rusească, de cinci ori mai ieftin. La solicitarea noastră, purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon, Carmena Sterpu, a făcut o poză a ceasului purtat de liderul PSRM și a trimis-o redacției Telegraph.md. Costul acestuia este de circa 370 de euro.Ceasul rusesc are asemănări cu cel elvețian despre care a scris fals Ziarul de Gardă, însă prețul diferă de aproape 5 ori. sursa: telegraph.md
4 martie 2021
23:30
La București o primă întrevedere primarul a avut-o astăzi în Sectorul 4, cu primarul Daniel Băluță. Potrivit acestuia, împreună cu colegii său, au discutat despre proiectele mari pe care le realizează în prezent sectorul 4, despre cele sociale, economice, dar și digitalizarea serviciilor.„Ei au pornit dezvoltarea pe toate aceste domenii acum câțiva ani și experiența lor ne-ar fi foarte utilă în contextul în care Chișinăul a lansat deja toate aceste procese. Am determinat ca echipele pe diferite domenii vor face schimb de vizite reciproce pentru discuții în detalii pe partea de arhitectură a sistemelor digitale, proiecte de infrastructură, dar și de administrare.Experiența altor orașe, sectoare, dar și schimbul de bune practici este oricând binevenit”, a declarat Ceban.Vizita este organizată de Congresul Autorităților Publice Locale din Republica Moldova în cadrul Conceptului de City Manager și impactul lui în Administrația Publică Locală.
22:45
Devine amuzantă tendința ”celui mai bun om” din acest stat, de a-și atribui merite, care nu-i aparțin, scrie deputatul Adela Raileanu pe pagina sa de pe Facebook, criticând participarea președintelui Maia Sandu la evenimentul de recepționare a primului lot de vaccinuri împotriva COVID-19 în cadrul mecanismului COVAX.Raileanu susține că recunoștința moldovenilor o merită toți oamenii care s-au implicat plenar, și nu cei care s-au specializat doar în a culege lauri.“Deși, nu are nicio atribuție cu primul lot de doze de vaccin, livrat astăzi țării noastre, pe platforma COVAX, ”cel mai bun om” s-a afișat în locul oamenilor, care au muncit enorm, în ultimele luni, ca să aducă vaccinul în țară.Exact ca în fabula ”Musca la arat”. Îese în frunte și se complace în rolul de salvatoare.Și deja pe nimeni nu mai interesează că în spate sunt opt luni de muncă, eforturi, calcule, pregătiri. În spate sunt zeci, poate sute de oameni din Ministerul Sănătății, de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, de la OMS și UNICEF, care din luna iulie 2020 au început pregătirile, pentru ca astăzi să avem vaccin.Când acești oameni munceau, ”cel mai bun om” era preocupat de răspândirea falsurilor și semăna neîncredere în sistemul medical. Totuși, în ciuda atacurilor și demonizării, profesioniștii au muncit și s-au dedicat unui singur obiectiv – protejarea populației și obținerea vaccinului.Astăzi avem primul lot de 14.400 de doze. Recunoștința noastră o merită toți oamenii care s-au implicat plenar, și nu cei care s-au specializat doar în a culege lauri.Sănătate tuturor și fiți vigilenți în această perioadă complicată”, a scris Raileanu pe Facebook.Amintim că Republica Moldova a aderat la platforma COVAX datorită eforturilor instituțiilor din domeniul Sănătății, iar ministrul care și-a pus semnătura pe documentație este Viorica Dumbrăveanu, ex-ministru al Sănătății.sursa: telegraph.md
20:30
Alte 1800 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova.Din numărul total de cazuri, 8 sunt de import (3-Ucraina, 1- Cehia, 1- Egipt, 1-Germania, 1-Italia, 1-România).Numărul total teste efectuate – 4780, dintre care 4385 primare și 395 repetate.Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 191 197.Din numărul total de cazuri, 69 sunt lucrători medicali: medici-30, asistenți medicali-28, personal auxiliar-11.În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 4018 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 311 în stare extrem de gravă (54 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).Alte 658 persoane au fost vindecate. În total, 168 801 persoane au fost tratate de COVID-19.În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 10 606 persoane, iar 17 605 sunt sub supraveghere la domiciliu.Totodată, anunțăm înregistrarea altor decese provocate de COVID-19:Deces 4027: Bărbat de 67 ani, din r. Leova. Internat la SR Leova. Comorbidități: diabet zaharat, encefaloptie mixtă, cardiopatie ischemică cronică.Deces 4028: Bărbat de 79 ani, din mun. Cahul. Internat la IMU. Comorbidități: insuficiență cardiacă, insuficiență renală.Deces 4029: Bărbat de 59 ani, din mun. Cahul. Internat la IMU. Comorbidități: insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială.Deces 4030: Femeie de 69 ani, din r. Ialoveni. Internată la IMU. Comorbidități: sechele AVC, cardiopatie.Deces 4031: Femeie de 42 ani, din r. Nisporeni. Internată la SR Nisporeni. Comorbidități:  diabet zaharat, anemie, cancer.Deces 4032: Femeie de 68 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Sf. Arh. Mihail. Comorbidități: hipertensiune arterială, pancreatită cronică.Deces 4033: Bărbat de 70 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCM Sf. Arh. Mihail. Comorbidități: diabet zaharat.Deces 4034: Femeie de 58 ani, din mun. CHișinău. Internată la SPitalul Clinic de Psihiatrie. Comorbidități: insuficiență cardiovasculară, hipertensiune arterială, obezitate.Deces 4035: Femeie de 60 ani, din mun. Chișinău. Internată la Spitalul de Stat. Comorbidități: insuficiență cardiacă, insuficiență renală.Deces 4036: Bărbat de 66 ani, din r. Orhei. Internat la SR Orhei. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență  cardiacă.Deces 4037: Femeie de 66 ani, din r. Orhei. Internată la SR Orhei. Comorbidități: insuficiență cardiacă, cardiopatie.Deces 4038: Bărbat de 61 ani, din r. Orhei. Internat la SR Orhei. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, boală cronică renalăDeces 4039: Bărbat de 79 ani, din r. Ceadîr-Lunga. Internat la SR Ceadîr-Lunga. Comorbidități: hipertensiune arterială.Deces 4040: Femeie de 63 ani, din r. Ceadîr-Lunga. Internată la SR Ceadîr-Lunga. Comorbidități: bronșită cronică, hipertensiune arterială.Deces 4041: Bărbat de 77 ani, din mun. Chișinău. Internat la SR Criuleni. Comorbidități: hipertensiune arterială.Deces 4042: Femeie de 76 ani, din mun. Chișinău. Internată la SR Chișinău. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate, hipertensiune arterială.Deces 4043: Femeie de 61 ani, din r. Ungheni. Internată la SR Ungheni.Deces 4044: Bărbat de 69 ani, din Transnistria. Internat la SR Taraclia. Comorbidități: diabet zaharat.Deces 4045: Bărbat de 71 ani, din r. Strășeni. Internat la SR Strășeni. Comorbidități: insuficiență cardiacă, AVC ischemic.Deces 4046: Bărbat de 72 ani, din r Florești. Internat la SR Florești. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate.Deces 4047: Femeie de 65 ani, din mun. Chișinău. Internată la IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, insuficiență cardiacă.Deces 4048: Bărbat de 55 ani, din r. Glodeni. Internat la IMU. Comorbidități: diabet zaharat, insuficiență renală, diabet zaharat.Deces 4049: Valerii Pașcan, în vârstă de 68 ani, care activa în calitate de  medic chirurg la Institutul Mamei și Copilului. Acesta a fost internat la data de 25 ianuarie, la Institutul de Medicină Urgentă.Până la ziua de azi, 92 lucrători medicali au decedat din cauzat infecției COVID-19.
19:45
Declarațiile făcute de președintele Maia Sandu sunt contrazise de către politologul Dionis Cenușă. Într-un comentariu pe Facebook, analistul spune că șefa statului face declarații populiste atunci când susține că interpretează Constituția prin prisma cetățenilor.„Trebuie să recunoaștem că mulți cetățeni nu au citit nici Constituția și nici decizia Curții Constituționale. De aceea, Președintele ca și alte instituții trebuie să rezulte din ceea ce spune legea și gardienii legii, care în cazul de față este Curtea. Populismul se naște atunci când politicienii își scuză acțiunile prin faptul ca “poporul vrea asta”, a scris politologul.Totodată, Dionis Cenușă spune că președintele minte, atunci când declară că oficialii europeni o susțin la capitolul nerespectarea Constituției.„La afirmația jurnalistei despre faptul că UE nu și-a manifestat sprijinul pentru Președinte în cazul crizei politice, Sandu a contrazis-o ți a spus că Charles Michel ar fi spus direct că o sprijină. Declarația acestuia este publică și acesta spune că vede alegerile anticipate ca soluție și că toți actorii politici trebuie să acționeze în interesul țării. Or, oficialul european nu a susținut-o pe Sandu în nerespectarea de către aceasta a Constituției și a deciziilor Curții Constituționale”, spune Cenușă.
19:45
Înainte de licitația acum anulată pentru achiziționarea a 100 de autobuze pentru Chișinău, primăria a avut ocazia să cumpere autobuze mai ieftin, iar dacă s-ar fi făcut acest lucru, noile autobuze ar fi circulat deja pe străzile capitalei. Declarația aparține primarului general al Chișinăului.El a menționat că după ce această opțiune bună a fost respinsă, primăria a urmat calea licitației, dar au apărut și aici probleme - rezultatele licitației au fost anulate. Ion Ceban a sugerat că în această situație este vorba de birocrație și interesele cuiva.„Acum am lansat a doua ofertă, anunțul a fost publicat pe platforma achizitii.md și va apărea în Jurnalul Oficial al UE. Și pentru ca această ofertă să fie încununată cu un rezultat și autobuzele să fie achiziționate în cele din urmă, ne-am asigurat - ne-am adresat parlamentului. Avem o situație în care vrem să râdem și să plângem”, a spus Ceban, cu regret, în cadrul emisiunii „Întrebare principală” de la NTV Moldova.Primarul Capitalei și-a exprimat speranța că autobuzele vor fi achiziționate și vor ajunge la Chișinău până la sfârșitul acestui an.De menționat că Ion Ceban a cerut Consiliului Municipal, Guvernului și pParlamentului să înceapă negocierile directe cu producătorii privind achiziționarea a 100 de autobuze pentru municipalitate.
17:30
Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, i-a cerut deputatului PAS Oazu Nantoi să-și prezinte scuzele publice pentru că a numit-o „agent rus”. Într-o postare pe Facebook, Vlah a scris că Nantoi este generatorul de provocări – pentru că altceva, probabil, nu știe să facă.„Calificarea Legii 344 privind statutul juridic special al Autonomiei Găgăuze drept ”mostră de incompetență” este o ofensă oamenilor care au identificat o soluție, salutată de toată lumea civilizată, ofensă locuitorilor Găgăuziei, ofensă deputaților care au elaborat și votat această lege și o ofensă instituției parlamentare. Făcând afirmații despre provocări la Comrat, dl Nantoi probabil scapă ceva. Scapă că noi cunoaștem cum dânsul, seara, prin diverse beciuri și subsoluri, încearcă să provoace conflicte între găgăuzi”, a scris Vlah.Bașcanul a amintit că misiunea deputaților din Republica Moldova este de a contribui la dezvoltarea social-economică a țării, dar nu cea de a provoca conflicte. Incapacitatea de a identifica prioritățile timpului și de a găsi soluții pentru ele nu poate fi compensată prin conflicte – prin conflicte problemele devin doar mai grave, mai spune Vlah.
17:30
Parcul de Troleibuze din capitală va fi modernizat, asta după ce capitala a câștigat un proiect în acest sens. Primarul general Ion Ceban a participat astăzi în cadrul audierilor publice, unde a declarat că acest lucru reprezintă un prim pas pentru Chișinău.„Aceste audieri au loc în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Proiectul urmează a fi finanțat în baza emiterii de obligațiuni municipale de către APL Chișinău.Pentru realizarea acestuia, Primăria Municipiului Chișinău urmărește atragerea unor resurse financiare de circa 99,2 milioane de lei. Mă bucur că Primăria Chișinău a fost selectată în calitate de beneficiară a proiectului „Obligațiunile guvernamentale locale – ca măsură de sporire a autonomiei locale”, implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul financiar al Ambasadei Olandei la Chișinău, care propune atragerea de resurse financiare prin intermediul emiterii de obligațiuni municipale.Conform legislației naționale, obligațiunile municipale sunt instrumente de datorie, ce pot fi emise de autorități ale administrației publice locale. În baza acestor instrumente, APL se poate împrumuta pentru a obține finanțare, de regulă, pentru investiții capitale.Experiența mai multor state demonstrează că obligațiunile municipale reprezintă oferirea de oportunități pentru dezvoltarea locală”, a declarat Ceban.Cele mai răspândite avantaje pentru comunitățile locale urmare a utilizării obligațiunilor municipale sunt flexibilitatea în stabilirea termenelor și condițiilor de rambursare, povara echitabilă a costurilor și accesul la beneficii, evitarea costurilor adiționale prin finalizarea mai rapidă a proiectelor, acces la resurse nerambursabile din fonduri europene și alte fonduri de dezvoltare și creșterea vizibilității și a încrederii investitorilor.„Acest proiect este o provocare pentru municipiul Chișinău, dar sunt sigur că împreună vom putea pune bazele unui proces absolut necesar pentru capitală.Împreună putem învăța lucruri noi, prelua experiențe eficiente ca într-un final să obținem un rezultat bun pentru Chișinău și întreaga republică”, a mai adăugat Ceban.Amintim că zilele aceasta, împreună cu colegii, Ion Ceban se află la București, pentru acumularea de experiențe noi și care urmează a fi implementate în municipiul Chișinău.
17:30
Primul lot de 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca oferit Republicii Moldova pe platforma COVAX va ajunge la Chișinău chiar astăzi. Anunțul a fost făcut de către consilierul speakerului, ex-ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.„Este un succes pentru țara noastră, deoarece Republica Moldova este printre primele țări care primește vaccinuri împotriva COVID-19, în prima tranșă de livrări COVAX. Este rezultatul eforturilor enorme depuse de echipa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, începând cu luna iulie 2020. Mulțumesc mult și sunt recunoscătoare echipei de la MSMPS, ANSP, OMS, UNICEF”, a scris Dumbrăveanu pe Facebook.
16:45
Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a solicitat într-un apel public către statele europene și partenerii de dezvoltare soluția cea mai potrivită și legală pentru depășirea blocajului politic din țara noastră. Politicianul a declarat, într-o conferință de presă, că a decis să vină cu acest mesaj în urma hotărârii de astăzi a Curții Constituționale, care a fost una ”predictibilă ca și hotărârile anterioare și la fel de predictibilă ca și cele ce urmează”.„Escaladarea conflictului politic promovat în interes partinic și în detrimentul dialogului civilizat în beneficiul oamenilor, divizează societatea și stă la baza unui conflict extrem de violent la nivelul principiilor fundamentale ale statului de drept”, a spus Năstase.Politicianul a atras atenția europenilor că societatea noastră are astăzi nevoie mai mult ca oricând de un model foarte serios și argumentat de abordare politică cu ajutorul căruia să poată depăși criza instituțională și constituțională deosebit de complicată.Liderul PPDA a atras atenția occidentalilor că instituțiile fundamentale ale statului au intrat în coliziune directă cu prevederile Constituției. Potrivit lui Năstase, această abordare creează precedente periculoase pentru funcționarea instituțiilor democratice în țara noastră.„Vom prețui sfaturile și recomandările domniilor dumneavoastră, convinși fiind că norma care stă la baza paradigmei politice europene este dialogul, compromisul politic în favoarea cetățeanului și a societății și respectarea liniilor roșii care nu se trec niciodată cu referire clară la Constituție”, a spus Năstase.Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea președintelui Maia Sandu cu privire la interpretarea normei constituționale în partea ce ține de modificarea componenței Guvernului în demisie. Este pentru a treia oară în acest an, când Înalta Curte îi indică expres președintelui țării despre obligația sa de a respecta Constituția Republicii Moldova.
16:45
Propun Chișinăului să renunțe la microbuze și să treacă la transport public normal. Cel puțin asta spune primarul general al capitalei Ion Ceban. „Cei care operează liniile de maxi-taxi, încet, încet refuză să mai presteze servicii. Problema rutierelor din capitală trebuie să fie rezolvată prin creșterea confortului, standardelor unităților ce le conduc și a securității. Nimic din aceste criterii nu vor să pună în funcțiune, doar să câștige bani”, a declarat Ceban în cadrul emisiunii „Întrebarea Principală” de la NTV.„Jurnaliștii ar trebui să meargă să facă o investigație cum trăiesc proprietarii de rute de microbuze din capitală. Să nu meargă la șoferi, dar la proprietari”, a declarat Ceban. Edilul spune că „își scoate pălăria” în fața șoferilor, pentru că muncesc în asemenea condiții, în timp ce alții se îmbogățesc. Amintim că ieri, în capitală au fost puse pe linii alte 20 de troleibuze noi, iar săptămâna aceasta va începe licitația cu privire la procurarea celor 100 de autobuze în capitală.
15:15
Comisia specială din Parlament, creată la inițiativa PSRM, l-a chemat la audieri pe directorul ”Căilor Ferate a Moldovei” (CFM) cu privire restanțele salariale la întreprindere. La această înțelegere s-a ajuns în cadrul discuției pe care a avut-o, astăzi, președintele comisiei, deputatul PSRM Oleg Lipskii, cu angajații CFM.Salariații au solicitat autorităților să întreprindă măsurile necesare pentru achitarea în cel mai scurt timp a restanțelor salariale. Reprezentanții CFM au mai cerut compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariilor, începând cu anul 2015.La ședință s-a decis ca, săptămâna viitoare, în cadrul Comisiei să fie audiat directorul CFM, care să prezinte informația actuală despre situația financiară. În baza acestor informații vor fi stabiliți pașii necesari în soluționarea problemei.Președintele Comisiei economie, buget, și finanțe, deputatul PSRM, Petru Burduja, a atenționat anterior că statul riscă să piardă CFM, dacă Parlamentul, Guvernul și președintele țării nu vor interveni pentru a salva una dintre cele mai importante întreprinderi. Potrivit parlamentarului, CFM are datorii de 665 de milioane de lei, dintre care 92 de milioane de lei sunt datoriile salariale.Amintim, în Parlament a fost creată o comisie de anchetă care va examina situația de la CFM. Din comisie, inițiată la propunerea PSRM, fac parte deputați din toate fracțiunile parlamentare.
15:15
Curtea Constituțională a indicat din nou care este locul Președinției și i-a interzis Maiei Sandu să încalce Constituția, să demită și să numească miniștrii după bunul său plac într-un guvern interimar. Cu această reacție a venit președintele PSRM, Igor Dodon, după decizia de astăzi a Înaltei Curți.„Este o decizie corectă a CC să permită guvernului interimar să facă numiri în funcțiile vacante ale conducătorilor de nivelele 2 și 3, secretarilor de stat, directorilor de departamente, agenții. Astfel nu se va admite blocarea activității instituțiilor statului”, a menționat Dodon.Președintele PSRM a salutat și decizia prin care guvernului interimar i se va acorda împuterniciri suplimentare în cazul în care Parlamentul va declara stare excepțională în țară.
14:30
Zeci de angajați ai Căilor Ferate din Moldova au protestat la Președinție, cerând să le fie achitate salariile. Oamenii, la limita disperării, au așteaptat când Maia Sandu va ieși să discute cu ei:“Nu mai știm ce să facem. Contribuiți la rezolvare problemei noastre, ca acea viață strălucită din Europa să ajungă și la noi, cei 6800 de feroviari”;“Ea a fost aleasă de popor, a depus jurământul, și este obligată să ne ajute!”;“Nimeni nu vrea să discute cu noi, nimeni nu vrea să ne vadă, nimeni nu vine să discute cu noi!”;„Doamna președinte, cerem salariul nostru, pe care l-am muncit. Nu avem nevoie de salariul dvs, dați-ne ceea ce e al nostru! Salariu! Salariu! Salariu!”. Amintim că angajații ai întreprinderii “Calea Ferată din Moldova” protestează toată țara. Oamenii se plâng că nu și-au mai primit salariile de trei luni.
14:30
Un nou eșec pentru președintele Maia Sandu. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea președintelui cu privire la interpretarea normei constituționale în partea ce ține de modificarea componenței Guvernului în demisie. Decizia a fost pronunțată acum câteva minute de către Domnica Manole.1. Se admite parțial sesizarea depusă de președintele Maia Sandu2. Se declară neconstituționale articolele din Legea cu privire Guvern în partea care îi interzice Guvernului, al cărui mandat a încetat să numească sau să propună pentru numire persoane în funcții de demnitate publică, altele decât miniștrii. Până la modificarea legii de către Parlament, Guvernul, al cărui mandat a încetat, va putea numi sau propune pentru numire persoane de demnitate publică, altele decât miniștrii sau în funcții publice, pentru un termen determinat până la o nouă numire a aceleași persoane sau alteia, efectuate de Guvernul cu puteri depline3. Se recunosc constituționale articolele din Legea cu privire la Guvern în partea care interzice Guvernului al cărui mandat a încetat să elibereze din funcție persoane cu funcție de demnitate publică sau funcționarii publici cu excepția cazurilor de imposibilitatea obiectivă a persoanelor de a-și îndeplini atribuțiile4. Se declară inadmisibilă sesizarea în partea la controlul constituționalității al articolelor din Legea cu privire la Guvern care prevăd că Guvernul al cărui mandat a încetat nu este în drept: să încheie tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova; să încheie contracte și să-și asume angajamente pentru o perioadă nedeterminată sau pentru o perioadă ce depășește un an ori a căror valoare este disproporționată în raport cu cheltuielile necesare pentru administrarea treburilor publice curente sau pentru gestionarea unor situații de urgență; Până la numirea Prim-ministrului interimar atribuțiile acestuia sunt exercitate de prim-viceprim-ministru, în cazul lipsei prim-viceprim-ministrului – de către cel mai în vârstă viceprim-ministru, iar în cazul lipsei viceprim-miniștrilor – de către cel mai în vârstă ministru.
11:30
Chef pe timp de ciumă! Astfel poate fi calificat gestul iresponsabil al primarului de Bălți Renato Usatîi, care în plină pandemie organizează petreceri. Liderul formațiunii “Partidul Nostru” a publicat pe internet, aseară, în data de 3 martie, un filmuleț în care bate toba și petrece cu mai mulți oameni la o masă. Culmea ipocriziei că în aceeași seară, unul dintre liderii „Partidului Nostru”, Ilian Caşu vorbea la un post TV despre cât de gravă este pandemia şi despre cum Parlamentul nu vine cu soluții.Precizăm că în ultimele luni numărul cazurilor noi de COVID-19 este în creștere alarmantă. Ieri, au fost înregistrare 1550 de cazuri noi, iar 24 de persoane au decedat.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.