Asaltul de la Capitoliu: farsă sau tragedie?

Gazeta de Chișinău, 14 ianuarie 2021 16:30

Câteva zile în urmă, un grup de cetățeni nervoși au luat cu asalt Capitoliul, sediul Congresului SUA. Deloc întâmplător, erau susținătorii președintelui în exercițiu, Donald Trump, învins recent de contracandidatul democrat Joe Biden la alegerile prezidențiale. Focul nu s-a aprins chiar de la niște paie, întrucât mocnea de mult sub un butoi de pulbere: nu […] Articolul Asaltul de la Capitoliu: farsă sau tragedie? apare prima dată în Gazeta de Chișinău.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Gazeta de Chișinău

Acum 24 ore
08:50
Regina romanței basarabene a anilor ’90, vocea răscolitoare a dramei feminine și a iubirii pierdute, Tamara Chițaniuc nu a fost cruțată de destin nici prin felul în care a murit. Retrasă și izolată de lume într-o cameră sordidă de cămin, ultimul ei azil de solistă a Orchestrei „Mugurel” a Filarmonici, ea și-a dat sufletul, se […] Articolul Cântecele feminității rănite. La 70 de ani pe care Tamara Chițaniuc nu i-a împlinit apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
08:30
Din aprilie până-n septembrie, lucrează la o fabrică de pește din Alaska, iar în perioada rece a anului revine la Chișinău, unde pictează tablouri în ulei pe pânză. Este vorba despre Andrei Moldovan din satul Lopatnic, raionul Edineț. Și-a descoperit pasiunea pentru pictură dintr-o simplă încercare, care s-a transformat într-un hobby. Inginer de profesie, Andrei […] Articolul Muncitor în Alaska. Un tânăr din Edineț e gastarbeiter pe coasta Pacificului descoperindu-și în paralel o nouă pasiune apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Ieri
16:20
Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt […] Articolul Denigratorilor actuali ai lui Eminescu apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:10
Deşi autorităţile din Truşeni anunţau cu fast toamna trecută că a fost finalizată construcţia conductei care va permite conectarea la reţelele Regiei Apă Canal Chişinău, cei peste 10 mii de locuitori ai suburbiei sunt departe de a se bucura de apă potabilă în robinete. Principalul motiv l-ar constitui starea tehnică a apeductului din sat, construit […] Articolul Scandal cu iz de burcut. De ce nu au locuitorii din Truşeni acces la apă potabilă (VIDEO) apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:50
Am crezut întotdeauna că jocurile de societate (ca şi jocurile de noroc, rudele lor damnate) sunt pierdere de timp. Sau: ardere a timpului, atunci când acesta trebuie scurtat. Remedii împotriva plictisului. Pe de altă parte, jocurile, cópii ale activităţilor umane serioase, au raţiunea lor, ţinând trează atenţia, solicitând eforturi intelectuale, exerciţii de luciditate, ingeniozitate, creativitate. […] Articolul Jocuri de societate apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:30
Interviu cu Sergiy Gerasymchuk, director adjunct al Consiliului pentru politica externă „Ucraina Prism” și membru al Consiliului de administrație al Grupului de studii strategice și de securitate Chișinăul și Kievul au intrat într-o nouă perioadă a dialogului prezidențial. Pe de o parte, între Maia Sandu și Volodymyr Zelensky există o relație specială, ce poate fi […] Articolul Sergiy Gerasymchuk: „Atitudinea lui Dodon față de trupele ruse în Transnistria a provocat iritare la Kiev” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:10
În ultimele zile ale anului trecut, fără o atenție cuvenită din partea opiniei publice, a fost adoptată, promulgată și publicată în Monitorul Oficial așa-numita lege a deoffshorizării, care, dacă va fi implementată corect ar putea să excludă privatizările frauduloase și gestionarea păguboasă a proprietății publice. Despre ce efecte ar putea crea această lege discutăm cu […] Articolul Legea care ar putea opri marile delapidări ale proprietății publice apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:30
Curtea Constituțională a decis repunerea în drepturi a unei categorii nedreptățite de deportați. „27 de ani i-au trebuit R. Moldova să ia o atitudine în privința unor categorii de oameni care au fost discriminate până acum”, a declarat în cadrul unui briefing liderul PUN, Octavian Țîcu, după ce Curtea Constituțională (CC) a admis sesizarea deputatului […] Articolul Dreptate pentru cei născuți în Siberia apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:40
Parodie Oaia și țăranul (după Constantin Condrea) Un Țăran, stăpân pe-o oaie, Vine într-o zi s-o taie, Că era de-acum bătrână: Nici tu lapte, nici tu lână. Ia cuțitul și, pe dată, Să i-l vâre-n beregată. Atunci Oaia zice-așa: Taie-mă, că-s oaia ta, Nu-ți pot cere socoteală, Dar să-mi spui: Care-i Morala? Și Țăranul, cu […] Articolul Cu(cu)iul lui Pepelea apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:10
În timp ce majoritatea guvernelor lumii investesc resurse la greu în achiziționarea vaccinurilor anti COVID-19, pregătesc oamenii și partea logistică, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova (MSMPS) abia a reușit să elaboreze un plan național de imunizare, dar și acela incomplet, trezind mai multe semne de întrebare. Conform datelor prezentate de MSMPS, […] Articolul Cronica vaccinărilor: societatea neîncrezută, biserica ezită să se pronunțe apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:10
Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt […] Articolul Denigratorilor actuali ai lui Eminescu apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:00
Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt […] Articolul În așteptarea iernei… apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:50
Nu știu ce le spune Putin rușilor săi la cumpăna dintre ani, nici ce înțeleg ei din urarea țarului, dar după asta ei dispar de pe radar. Nu-i mai vezi! Își fac cuibar într-un lighean de olivie învârtejit de valuri de votcă și, două săptămâni, bezmetici, hălăduiesc în el în deplină mulțumire. Când își vin […] Articolul Creșteau în cer a lui aripe apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:40
Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău aniversează, în acest an, un secol de la fondare. Directorul general al instituţiei, Petru Hadârcă, spune că pe parcursul unui secol, scena teatrului a fost plină de emoţiile şi de trăirile unor mari actori, regizori, scenografi de pe ambele maluri ale Prutului. În 2021, Teatrul Național „Mihai Eminescu” va […] Articolul Teatrul Mațional „Mihai Eminescu” împlinește 100 de ani apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:40
De ziua lui Eminescu, i-am întrebat pe câțiva actori basarabeni, cât de dificilă e apropierea de opera poetului de geniu și cum contribuie ei la promovarea poeziei eminesciene pe scenele teatrelor noastre. Nicolae Jelescu, Teatrul Poetic „Alexei Mateevici”: „Încerc să exist în poezia lui Eminescu” „Versurile lui Eminescu m-au însoțit mereu în cariera mea artistică. […] Articolul Eminescu pe scena teatrelor noastre apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Mai mult de 2 zile în urmă
20:00
„Chișinăul și Kievul au intrat într-o nouă perioadă a dialogului prezidențial. Pe de o parte, între Maia Sandu și Volodymyr Zelensky există o relație specială, ce poate fi fructificată în condițiile în care șeful statului moldovenesc va obține un guvern și un parlament loial. Pe de altă parte, Moldova și Ucraina trebuie să rezolve două […] Articolul Citiți în primul număr din acest an al ziarului „GAZETA de Chișinău” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
17:10
Tenismena belarusă Aryna Sabalenka (22 de ani, nr. 10 WTA) s-a impus la 13 ianuarie curent în finala turneului WTA desfășurat la Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, învingând-o cu 6-2, 6-2 pe reprezentanta Rusiei, Veronika Kudermetova (23 de ani, nr. 46) și va urca pe locul 7 în ierarhia mondială, cel mai bun din carieră. […] Articolul Aryna Sabalenka a câștigat turneul WTA de la Abu Dhabi apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
17:00
Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a adoptat pe 13 ianuarie curent hotărârea potrivit căreia se admite, începând cu 16 ianuarie, reluarea în republică a competițiilor sportive fără spectatori, desfășurate în aer liber și în spații închise de către Federațiile naționale de profil, acreditate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. De asemenea, pe 22 ianuarie […] Articolul Competițiile sportive în R. Moldova vor fi reluate apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
17:00
„Captivitatea lecturii și atașamentul pentru sport mi-au determinat existența” – (L. Bujor) Cu puțin timp înainte de trecerea sa în eternitate, la vârsta de doar 65 de ani, pedagogul, istoricul, publicistul Leonid Bujor, un intelectual prin excelență și un om de aleasă omenie, a acordat un ultim interviu în care a trecut în revistă, cu […] Articolul Leonid Bujor – o viață consacrată sportului și studiului academic apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:30
Câteva zile în urmă, un grup de cetățeni nervoși au luat cu asalt Capitoliul, sediul Congresului SUA. Deloc întâmplător, erau susținătorii președintelui în exercițiu, Donald Trump, învins recent de contracandidatul democrat Joe Biden la alegerile prezidențiale. Focul nu s-a aprins chiar de la niște paie, întrucât mocnea de mult sub un butoi de pulbere: nu […] Articolul Asaltul de la Capitoliu: farsă sau tragedie? apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:20
La sfârșit de an, de obicei, oamenii fac o retrospectivă a celor întâmplate, amintindu-și momentele bune și cele mai puțin plăcute. Unii artiști, pe rețelele de socializare, și-au expus gândurile despre anul trecut, printre care și Irina Rimes. Interpreta a împărtășit admiratorilor săi lecțiile pe care le-a însușit în 2020. Irina a menționat în mesaj […] Articolul ,,Te iert, 2020!” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:10
Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt […] Articolul Rugăciunea apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:20
Asociația Presei Independente (API) și portalul Stopfals.md lansează concursul național „Sunt un om cu rațiune, gândesc și analizez!”, destinat elevilor claselor superioare de liceu și studenților din colegii și universități care vor transmite imagini sau clipuri de promovare a gândirii critice și a consumului critic al informației. Concursul „Sunt un om cu rațiune, gândesc și […] Articolul Atenție: concursul pentru elevi și studenți „Sunt un om cu rațiune, gândesc și analizez!” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:30
Poveştile sale de viaţă storc lacrimi şi răvăşesc suflete. Dragostea faţă de oameni şi altruismul fără margini au făcut din ea cea mai îndrăgită jurnalistă din peisajul media de la noi, o persoană puternică şi hotărâtă să meargă până în pânzele albe pentru a-şi ajuta cititorii. Scrie de atâţia ani istoriile altor oameni, însă pe […] Articolul Lidia Bobână. O viaţă dedicată oamenilor apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12 ianuarie 2021
10:30
Dacă până nu demult oamenii puteau solicita asistență juridică garantată de stat printr-o cerere care trebuia depusă fizic, din luna iunie solicitarea se poate face și online, cu utilizarea semnăturii electronice. În cinci luni de când a fost lansat sistemul online, la cele patru oficii ale Consiliului Național pentru Asistență Garantată de Stat (CNAGS) au […] Articolul Asistența juridică garantată de stat, la un click distanță apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
29 decembrie 2020
18:30
La ultima ședință din acest an, deputații socialiști, cei din partidul „Șor” și din platforma „Pentru Moldova” au modificat Codul serviciilor media audiovizuale și au permis retransmiterea programelor informative și analitice ale posturilor de televiziune din Federația Rusă, care erau interzise până atunci. Imediat după publicare amendamentelor în „Monitorul Oficial”, televiziunile controlate de PSRM au […] Articolul Atenție: propaganda pro-Kremlin a revenit la unele televiziuni din Moldova apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
18:20
Pandemia noului coronavirus a dat apă la moară celor care promovează diverse teorii ale conspirației. Ei distribuie speculații și falsuri care de care mai întortocheate despre originea și combaterea virusului. Mulți oameni dau crezare acestor informații fără a le analiza, deoarece nu au o gândire critică dezvoltată. Experții spun că teoriile conspirației trebuie dezmințite în […] Articolul Oamenii care nu-și dezvoltă gândirea critică devin ușor victime ale dezinformării apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
17:00
Azi, 29 decembrie 2020, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a făcut o vizită oficială la Chișinău, fiind primul șef de stat care vizitează Republica Moldova după instalarea președintei Maia Sandu. Tot astăzi cei doi președinți au adoptat o Declarație comună prin care și-au exprimat hotărârea de a aprofunda cooperarea dintre R. Moldova și România și de […] Articolul „România oferă un nou pachet de sprijin pentru cetățenii R. Moldova” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
08:30
Asociez imaginea generală a situației din țară cu portretul unui cetățean abandonat la sfârșitul unui an electoral și la începutul unui alt an electoral, pe timp de pandemie. Guvernul a demisionat după un an de pierderi umane din cauza proastei gestiuni a situației de criză. Președintele Igor Dodon și-a încheiat mandatul cu un pachet de […] Articolul Vor câștiga cei care vor comunica și coopera mai bine apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
28 decembrie 2020
10:20
Mai multe dosare de rezonanță pornite în a doua jumătate a anului 2019 după retragerea Partidului Democrat de la  guvernare au fost lăsate pe linie moartă după formarea alianței PSRM-PDM. În majoritatea acestor dosare figurează persoane din fosta alianță PSRM-PDM formată la finele anului trecut. Procurorii în gestiunea cărora se află dosarele respective nu au […] Articolul Dosarele „înglodate” la Procuratura Anticorupție în anul 2020 apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.