SUA: președintele Trump pus sub acuzare pentru incitare la violență

Europa Libera, 14 ianuarie 2021 06:30

La Washington, Camera Reprezentanților a votat cu o majoritate de 232 la 197 să-l pună sub acuzare pe președintele Donald Trump pentru incitare la violență, după ce pe 6 ianuarie, o mulțime furioasă a suporterilor săi a luat cu asalt clădirea Congresului. Trump devine astfel primul președinte din istoria americană pus de două ori sub acuzare („impeached”). Dacă în decembrie anul trecut, în cursul primului „impeachment” s-a votat strict pe linie de partid – democrații majoritari votând pentru iar republicanii împotriva – de data aceasta, zece republicani s-au alăturat inițiativei democrate de a-l pune sub acuzare pe președinte.În timp ce Camera Reprezentanților dezbătea punerea sub acuzare, președintele Donald Trump a dat publicității o intervenție filmată în care își îndemna suporterii să nu recurgă la violență.Procesul în sine va avea loc în Senat dar liderul republican al acestei camere, MItch McConnell  a respins cererea democraților ca procedura să înceapă imediat, afirmând că nu este timp pentru un proces corect până pe 20 ianuarie când are loc inaugurarea noului președinte, democratul Joe Biden.Președintele „trebuie să plece. Este un pericol evident și iminent pentru națiunea pe care o iubim cu toții” a declarat în cursul dezbaterilor democrata Nancy Pelosi, lidera Camerei Reprezentanților.Republicanii care s-au ridicat în apărarea președintelui, i-au acuzat pe democrați că au vrut să-l înlăture pe președinte încă din prima sa zi de mandat. Iar liderul minorității republicane din Cameră a atras atenția că este „o greșeală” să se încerce îndepărtare președintelui cu numai câteva zile înainte de încheierea mandatului, deși a recunoscut că Trump este responsabili de incitarea mulțimii de suporteri pe 6 ianuarie.În Senat este nevoie de o majoritate de două treimi pentru ca președintele să fie găsit vinovat. Anul trecut, în februarie, în cursul primei proceduri de „impeachment”, Senatul l-a achitat pe Trump dar cum, cotidianul NYT relatează că liderul majorității republicane, Mitch McConnell ar sprijini suspendarea lui Trump , pentru că este de părere că președintele s-a făcut vinovat de incitarea mulțimii.Trump poate fi judecat de Senat și după încheierea mandatului, iar dacă va fi găsit vinovat, ar putea fi împiedicat să mai candideze din nou, așa cum se crede că ar avea intenția în 2024. 

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 2 ore
09:20
Peste 60% din europeni cred că sistemul politic american este în criză, arată un sondaj Dataprxis/ YouGov. Excepție fac Ungaria și Polonia – țări care și-au menținut și o cotă mult mai ridicată de încredere în Statele Unite decât restul țărilor europene .Sondajul, realizat în noiembrie-decembrie 2020, după victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale, mai arată că majoritatea europenilor sunt bucuroși de victoria lui Biden dar peste 30 la sută și-au pierdut încrederea în Statele Unite. Sondajul a fost realizat în 11 state europene la comanda Consiliului European pentru Relații Externe.  
09:00
Liderul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus a avertizat că din decembrie 2020, când au început primele mari campanii de vaccinare în America, Marea Britanie și UE, se adâncește prăpastia între țările bogate și cele sărace când vine vorba de acces la vaccinurile anti Covid-19. „Primele 49 de țări cele mai bogate din lume” a spus Ghebreyesusa „au administrat deja peste 39 de milioane de vaccinuri în timp ce în Africa s-au făcut 25 de vaccinuri. Toate în Guineea”.Uniunea Europeană și-a asigurat peste 3 miliarde de doze de diferite vaccinuri anti Covid-19, mai mult decât suficient pentru imunizarea întregii populații așa că este de așteptat ca Bruxelles-ul să doneze cândva din această posibilă rezervă de vaccinuri.
Acum 4 ore
08:30
Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon a declarat luni că Rusia va oferi în curând R. Moldova „câteva sute de mii de vaccinuri” anti Covid-19, Sputnik V. La o conferință de presă, Dodon a precizat că a discutat despre vaccinuri săptămâna trecută la Moscova, unde s-a întâlnit – nu este clar în ce calitate – cu adjunctul șefului administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak.Vaccinul Sputnik V a fost primul din lume care în august anul trecut a fost omologat la nivel național, deși nu trecuse faza testelor în masă. De atunci, vaccinul încă nu este omologat internațional, pentru că informațiile existente sunt încă insuficiente – o reticență, care în interpretarea autorităților ruse au luat forma unei campanii occidentale de denigrare a vaccinului. În Rusia, între timp, s-a început vaccinarea în masă a populației.„Știu că au fost lansate pregătirile pentru înregistrarea acestui vaccin în Republica Moldova” a declarat luni liderul socialist Igor Dodon. „Sper că nu vor fi impuse careva obstacole artificiale pentru ca în următoarele săptămâni vaccinul anti Covid rusesc să apară la Chișinău. Înțelegerea cu partea rusă deja o avem", a declarat Igor Dodon.Regiunea transnistreană urma să primească vaccinuri Sputnik V, planul fusese anunțat de liderul de la Tiraspol în decembrie, dar de atunci, oficial, nu se mai știe nimic despre o campanie de vaccinare. R. Moldova urmează să primească la începutul lunii februarie vaccinuri  prin platforma COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății și până acum, autoritățile sanitare a reafirmat că nu vor fi utilizat decât vaccinuri sigure și testate, omologate de OMS. Recent, premierul interimar Aurel Ciocoi reamintea că  R. Moldova va permite doar importul vaccinurilor care au autorizația Organizației Mondiale a Sănătății și Agenției Europene a Medicamentului.„Atât timp cât un vaccin nu este autorizat de aceste organizații, noi nu-l vom introduce pe piața din R. Moldova”, a declarat Ciocoi.
07:00
Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a anunţat luni redeschiderea frontierelor Statelor Unite pentru cetăţenii europeni din spaţiul Schengen, britanici, irlandezi, precum şi pentru brazilieni cu începere de la 26 ianuarie.Această decizie este legată de introducerea de la aceeaşi dată a obligativităţii de a prezenta un test negativ COVID-19 la intrarea pe teritoriul american.Din ordinul președintelui Donald Trump , frontierele SUA au fost închise pentru 26 ţări din spaţiul Schengen la 11 martie, apoi pentru Regatul Unit şi Irlanda la 14 martie, iar pentru Brazilia la 24 mai.La scurt timp după anunțul lui Trump privind redeschiderea frontierelor pentru europeni, viitoarea purtătoare de cuvânt a președintelui ales, democratul Joe Biden a declarat  că „Nu este momentul să ridicăm restricţiile privind deplasările internaţionale"."La recomandarea echipei noastre medicale, viitoarea administraţie nu intenţionează să ridice aceste restricţii la 26 ianuarie". „De altfel", a adăugat ea, „avem în vedere înăsprirea măsurilor de sănătate publică aplicate călătoriilor internaţionale pentru a lupta mai mult împotriva răspândirii COVID-19".Inaugurarea noului președinte Joe Biden are loc pe 20 ianuarie.
06:40
Comitetul Național pentru Situații de Urgență din România a decis luni că persoanele care vin din străinătate și au făcut ambele doze de vaccin (inclusiv rapelul) nu mai sunt obligate să stea în carantină, potrivit unui comunicat al comitetului.Totodată R. Moldova a fos scoasă de pe lista țărilor cu risc, pentru care se impunea o carantină de 14 zile la domiciliu. Rămân pe această listă Spania, Italia, Marea Britanie, Franța, Germania, Canada, SUA, Turcia sau Olanda.În România a început a doua fază a programului de vaccinare anti Covid-19, destinată persoanelor de peste 65 de  ani și celor cu boli cornice dar înscrierea pentru vaccinare, care se face online, a fost problematică în primele ore. Luni au fost vaccinate peste 30 de mii de persoane în decurs de 24 de ore, majoritatea covârșitoare fiind la prima doză de vaccin.
06:40
Comisia Europeană a dat asigurări, luni seară, că vaccinarea împotriva coronavirusului nu va fi obligatorie, subliniind că nu vor exista drepturi diferite în funcţie de opţiune. „Vaccinarea este voluntară", a declarat Maroš Šefčovič, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Relaţii Interinstituţionale şi Prognoză, argumentând că unele persoane pur şi simplu nu vor vrea să se vaccineze, iar altele nu vor putea fi vaccinate din raţiuni medicale. 
Acum 8 ore
03:40
Bună ziua, dragi ascultători! Sunt Lina Grâu și vă prezint astăzi, la microfonul Europei Libere, emisiunea Dialoguri transnistrene.Din sumarul ediţiei:Prima ninsoare din ultimii doi ani în regiunea transnistreană. Chişinăul a solicitat amânarea aplicării interdicției ieșirii spre Ucraina a mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene. Ecourile vizitei la Kiev a președintei Maia Sandu – opinii de la Chişinău și Tiraspol. Și despre cum și când va ajunge vaccinul anti-Covid în...
Acum 12 ore
21:50
Interviu cu directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă despre vizita noii președinte la Bruxelles.
Acum 24 ore
21:30
Problema transnistreană, subiect de discuție la Kiev și la Bruxelles Embed Problema transnistreană, subiect de discuție la Kiev și la Bruxelles Embed ianuarie 11, 2021 Transnistria. Revelion 2021: În acest an am sărbătorit singuri acasă decembrie 28, 2020 Sărbători la sfârșitul unui an pe care toți vor să-l uite decembrie 21, 2020 Ruletă rusească cu Noviciok și coronavirus decembrie 16, 2020 Drepturile omului în 2020: între îngrijorare, speranță și abuzuri decembrie 07, 2020 La Tiraspol, alegeri...
21:10
Autoritățile americane au evacuat participanții la o repetiție pentru inaugurarea președintelui-ales Joe Biden în fața clădirii Congresului din Washington, după ce în apropiere a izbucnit un incendiu. Washingtonul este în stare de alertă înaintea festivității de inaugurare de la 20 ianuarie. Peste 20.000 de membri înarmați ai Gărzii Naționale ajută poliția locală și federală la menținerea ordinii, după ce la 6 ianuarie o mulțime pro-Trump a luat cu asalt clădirea legislativului, într-un incident violent soldat cu moartea a 5 oameni, inclusiv un polițist. Forțele de ordine au blocat accesul automobilelor pe multe străzi din zona Congresului, ridicând un gard în jurul clădirii principale. Potrivit unor relatări preliminare, incendiul care a făcut necesară evacuarea participanților la repetiția inaugurării a izbucnit într-o tabără a oamenilor fără adăpost, sub o autostradă, la ceva mai mult de un kilometru de Capitoliu. Nu este limpede cum a izbucnit focul, nici dacă au fost victime.
19:40
Fostul ambasador moldovean la Moscova Andrei Neguţa se află de şase zile în izolator, în detenţie preventivă, fiind acuzat de complicitate la contrabandă în dosarul traficului de anabolizante.
19:30
Invitata este Silvia Rotaru de la sanatateinfo.md.
19:30
Înalta Curte a exclus posibilitatea autodizolvării parlamentului, ca soluție de declanșare a alegerilor anticipate.
19:00
Federația internațională de hochei pe gheață (IIHF) a decis să mute campionatul mondial ce urma să aibă loc anul acesta inclusiv la Minsk (R. Belarus), invocând motive de securitate. Belarus este scena unor proteste îndelungate împotriva realegerii lui Alexandr Lukașenka în fruntea statului, în august. „Consiliul IIHF a constatat că este în prezent imposibil să se garanteze siguranța echipelor, spectatorilor și oficialilor în cazul organizării unui campionat în Belarus”, se spune într-o declarație IIHF din 18 ianuarie. Belarus urma să găzduiască campionatul împreună cu Letonia, în lunile mai și iunie, și nu este limpede cum se va organiza evenimentul sportiv în cele din urmă. Agenții de presă scriu că este posibil ca Letonia să-l găzduiască singură, dar există și posibilitatea mutării competiției în Danemarca sau Slovacia. Anterior, principalul sponsor al campionatului mondial, constructorul de automobile ceh Skoda, anunțase la 16 ianuarie că nu va sponsoriza competiția dacă se ține în Belarus, invocând nerespectarea drepturilor omului în țara est-europeană. 
19:00
În R. Moldova s-au raportat luni încă 17 decese și 258 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 înregistrate în 24 de ore, când au fost efectuate 1256 de teste. Toate cazurile sunt cu transmitere locale. Din cei nou infectați, 10 sunt lucrători medicali. 
18:20
UE a reconfirmat că sprijină integritatea teritorială a R. Moldova și recunoaște frontierele statului în acord cu declarația OSCE din decembrie 2020.
17:50
Ministerul de externe al Rusiei a expulzat luni doi diplomați olandezi, într-un răspuns simetric la expulzarea de către Olanda în decembrie a doi diplomați ruși pentru spionaj. Cei doi ruși fuseseră acuzați că au spionat sectorul olandez de înaltă tehnologie. La momentul respectiv, ambasada rusă la Haga spusese că autoritățile olandeze nu au prezentat nicio dovadă în sprijinul acuzației. Ministerul rus de externe a spus luni că decizia s-a bazat pe principiul reciprocității și că cei doi diplomați olandezi au la dispoziție două săptămâni ca să părăsească țara. Ministrul olandez de externe, Stef Blok, a spus într-o declarație că nu vede nicio justificare în expulzarea celor doi diplomați, care nu făcuseră nimic rău sau ilegal. Expulzările marchează cel mai recent episod al unor tensiuni mai îndelungate între cele două țări, provocate mai ales de procesul de omucidere ținut în contumacie în Olanda împotriva a trei ruși acuzați de doborârea avionului malaiezian deasupra estului Ucrainei, în 2014.
17:50
În Rusia a fost lansată campania de vaccinare împotriva COVID-19 pentru întreaga populație, într-un efort de limitare a răspândirii virusului fără impunerea de noi restricții dure. Zeci de moscoviți făceau coadă luni, 18 ianuarie, la o clinică mobilă amenajată la magazinul universal GUM, din Piața Roșie, unde s-au administrat primele injecții cu vaccinul rusesc Sputnik V. Rusia, care are al patrulea cel mai ridicat număr de cazuri de infectare cu COVID-19 din lume, a început vaccinarea luna trecută, când vaccinul se afla în fază avansată de testare, la început însă numai pentru angajații din anumite profesii, ca lucrătorii medicali și profesorii. Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a cerut oficialilor să deschidă campania de vaccinare întregii populații de 146 de milioane de locuitori și să mărească producția de vaccine. Viceprim-ministra Tatiana Golikova a spus la 18 ianuarie că autoritățile ruse plănuiesc să vaccineze peste 20 de milioane de persoane în primul trimestru al anului.
17:00
Un tribunal din Rusia a decis luni că Alexei Navalnîi va rămâne în arest timp de 30 de zile, după reținerea opozantului cu o zi mai devreme, la revenirea sa în țară.La scurt timp, pe youtube a apărut un video în care Navalnîi își îndeamnă suporterii să iasă în stradă pentru a demonstra pentru propriul lor viitor.Procesul opozantului a avut loc într-o secție de poliție din Himki, o suburbie a Moscovei, unde acesta a fost adus duminică seară după reținerea sa dramatică la aeroportul Șeremetievo din capitala rusă.Procesul a avut loc într-o secție de poliție din Himki, o suburbie a Moscovei, unde opozantul a fost adus duminică seară după reținerea sa dramatică la aeroportul Șeremetievo din capitala rusă. Avocații lui Navalnîi citați de Radio Svoboda, serviciul rus al Europei Libere, spun că nu au fost lăsați să comunice cu opozantul, fiind admiși doar în sala de audieri. Autoritățile au explicat organizarea procesului în incinta secției de poliție prin faptul că Navalnîi încă nu are rezultatele testului la infectarea cu COVID-19. Proeminentul critic al Kremlinului a revenit în Rusia după cinci luni petrecute în Germania, unde s-a tratat în urma otrăvirii sale de vara trecută. Arestarea lui Navalnîi a cauzat numeroase reacții internaționale de condamnare. Laboratoare europene au confirmat că în corpul lui Navalnîi după incidentul din august din Rusia au fost găsite urme de Noviciok, gaz neurotoxic militar rus. Kremlinul respinge implicarea în atac. 
17:00
Aflată în vizită la Bruxelles, președinta Maia Sandu i-a spus reprezentantului european pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, că cea mai mare amenințare la adresa statului și a interesului național în R. Moldova este corupția. Într-o postare pe Facebook, Sandu a mai scris că reforma justiției este singura cale pentru a putea asigura bunăstarea și securitatea cetățenilor pe termen lung. Ceva mai devreme, ea s-a întâlnit, la Bruxelles, cu Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European. Președinta moldoveană i-a spus lui Kovesi, care a condus mulți ani lupta anticorupție din România, că este nevoie de „activități comune” ale procurorilor europeni și instituțiilor moldovene pentru combaterea contrabandei și a spălării de bani. 
16:00
Autoritățile ruse l-au adus pe Alexei Navalnîi la un tribunal improvizat, care urmează să decidă dacă opozantul trebuie să execute o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare primită în trecut. Navalnîi este judecat într-o secție de poliție din Himki, dintr-o suburbie a capitalei ruse. Procesul are loc după arestarea sa dramatică de duminică seară, la aeroport, când proeminentul critic al Kremlinului a revenit din Germania. Avocații lui Navalnîi au spus că nu au avut acces la el, iar purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmîș, a postat un video în care politicianul spune că procesul este o „batjocură la adresa justiției”. Arestarea lui Navalnîi la revenirea din Germania, unde a petrecut cinci luni pentru a se trata în urma otrăvirii sale în Rusia vara trecută, a cauzat numeroase reacții internaționale de condamnare.
16:00
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a acuzat-o pe președinta Maia Sandu de încălcarea constituției prin faptul că ar tergiversa desemnarea unui nou prim-ministru și a avertizat-o cu acțiuni de protest. Vorbindu-le jurnaliștilor după o ședință a conducerii PSRM, Dodon a spus, luni, că partidul său cere șefei statului să desemneze până pe 1 februarie un candidat la postul de premier, după demisia de la sfârșitul anului trecut a guvernului Chicu. Fostul președinte învins categoric de Sandu în alegerile prezidențiale din luna noiembrie a făcut declarațiile la scurt timp după ce Curtea Constituțională a descalificat calea propusă de șefa statului pentru organizarea unor alegeri parlamentare anticipate prin autodizolvarea parlamentului actual. Săptămâna trecută, Sandu a respins ideea nominalizării unui nou premier, spunând că acest lucru ar amâna mult anticipatele, care ar fi cerute de alegători pentru curățarea parlamentului de traseiști. În declarațiile de luni, liderul PSRM, care controlează cel mai mare grup parlamentar, a mai amenințat-o pe Sandu cu promovarea unor inițiative legislative punitive în viitoarea sesiune parlamentară așteptată în februarie.
15:30
Vasile Botnaru în dialog cu analistul politic Igor Boțan care comentează eficiența legislativului care a adoptat în ultima lună a anului trecut mai multe proiecte acum contestate la Curtea Constituțională.
14:20
Accesul la vaccinurile anti Covid-19 și continuarea asistenței financiare pentru programul de reforme și combaterea corupției, aceste teme au dominat agenda întrevederii pe care președinta Maia Sandu a avut-o la Bruxelles, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.Într-o postare pe Facebook, președinta Maia Sandu a scris că „doamna Ursula von der Leyen ne-a asigurat că putem continua să ne bazăm pe toată susținerea din partea UE atât cu privire la vaccinarea cetățenilor noștri, cât și cu referire la asistența financiară continuă pentru a implementa reformele planificate”.Maia Sandu a ținut însă să precizeze că implementarea reformelor nu va fi posibilă decât „după alegerile parlamentare anticipate și crearea unui guvern funcțional” fără să facă nici o referire la decizia de luni a Curții Constituționale de a respinge interpelarea PAS privind posibilitatea ca Parlamentul să decidă, prin votul a două treimi, autodizolvarea. „Cooperarea cu UE este esențială pentru țara noastră, atât pe dimensiunea întăririi instituțiilor, cât și pentru a atenua efectele crizei economice” a mai scris Maia Sandu pe Facebook, după întrevederea cu Ursula von der Leyen. 
13:10
Aflată la Bruxelles pentru discuții cu înalți oficiali ai Uniunii Europene, Președinta R. Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit deja în cursul dimineții de luni, 18 ianuarie, cu Josep Borrell, șeful diplomației UE (echivalentului unui ministru de externe al Uniunii).Josep Borrell a asigurat-o pe Maia Sandu că UE își va menține și întări toate angajamentele luate în cadrul Tratatului de Asociere al Moldovei cu UE. El a lăudat în primul rând angajamentul Maiei Sandu în a combate corupția „pentru a restabili încrederea cetățenilor în instituțiile statului”, dar și pentru a asigura independența justiției și stabilitatea sistemului bancar.Borrell și Maia Sandu au mai discutat și situația din Transnistria. Borrell a insistat că UE sprijină în continuare „formula 5 + 2” și a confirmat că UE sprijină integritatea teritorială a R. Moldova și recunoaște frontierele Moldovei în acord cu declarația ministerială a OSCE din decembrie 2020.Maia Sandu are programate discuții cu Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen; Valdis Dombrovskis, vice-președintele Comisiei și responsabil cu piața internă și serviciile; Johannes Hahn, Comisarul european pentru politica regională și maghiarul Olivér Várhelyi, comisarul pentru vecinătate și extindere.Duminică ea a avut deja o întrevedere cu procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi.
12:50
Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea PAS privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului. Președinta Curții, Domnica Manole a argumentat că în Constituție este explicat clar mecanismul de dizolvare a Parlamentului: dreptul îi revine președintelui, dacă se constată că Parlamentul este inactiv, însă doar dacă această inactivitate este imputabilă parlamentului însuși, nu altui actor politic.Deputații PAS, Mihai Popșoi, Dan Perciun și Virgiliu Pâslariuc au sesizat la 31 decembrie Curtea Constituțională cerându-i să explice dacă, potrivit Constituției, Parlamentul s-ar putea autodizolva prin adoptarea de către forul legislativ a unei hotărâri în acest sens cu o majoritate calificată de două treimi de voturi ale deputaților.Președinta Maia Sandu a amânat, până acum, încercarea de a însărcina pe cineva cu formarea unui nou guvern, argumentând că așteaptă decizia CC. Săptămâna trecută, Maia Sandu declara încă, într-un interviu televizat, că are o echipă care ar putea forma un guvern foarte bun, însă lipsa unei majorități parlamentare care să susțină noul Executiv o împiedică să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru. Într-un interviu cu postul de televiziune RTR Moldova, Maia Sandu mai declara că votarea unui guvern de către actualul Parlament, și demisia ulterioară a respectivului executiv nu vor face altceva decât să amâne pentru o perioadă nedeterminată alegerile parlamentare anticipate. Pe care toate partidele parlamentare susțin că le doresc în cât mai scurt timp.
Ieri
10:00
Președinta Maia Sandu a declarat că așteaptă decizia Curții Constituționale privind autodizolvarea parlamentului, înainte de alege calea cea mai rapidă spre alegeri generale anticipate.
09:00
Președinta Maia Sandu a declarat că așteaptă decizia Curții Constituționale privind autodizolvarea parlamentului, înainte de alege calea cea mai rapidă spre alegeri generale anticipate.
08:20
Cu peste 3,5 milioane de persoane vaccinate, în Marea Britanie sunt acum mai multe persoane imunizate decât numărul total de cazuri de contaminare.Cu toate acestea, de luni, 18 ianuarie se limitează drastic intrare în țară a persoanelor care vin cu trenul, avionul sau vaporul: la sosirea în Marea Britanie, toți trebuie să prezinte un test negativ de Covid-19 și să stea 10 zile în carantină, perioadă care se poate scurta dacă după cinci zile, prezintă încă un test negativ.În Germania, marți are loc o nouă reuniunea cancelarei Angela Merkel cu premierii landur-ilor la care s-ar putea decide o înăsprire a restricțiilor sanitare, între care închiderea temporară a transportului public. Asta, după ce Germania a înregistrat numere record de noi infecții și decese legate de Covid-19: aproape 30 de mii de infecții pe zi și peste 580 de decese.Vineri, Rusia și Ucraina au raportat de asemenea numere record de decese. De săptămâna trecută, în Rusia, doctorii, educatorii și angajații din domeniul social sunt vaccinați cu produsul local Sputnik V. Totodată, BBC relatează, că cercetători britanici și ruși au început să testeze o combinație între vaccinurile Sputnik și Oxford/AstaZeneca. Oficialitățile ruse susțin că Sputnik V are o eficacitate de 95% dar afirmațiile se bazează, pentru moment, numai pe date parțiale ale testelor în masă.  
07:10
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, care începe luni discuțiile oficiale la Bruxelles cu reprezentanții Uniunii Europene, a avut deja duminică o întrevedere cu procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, relatează Digi24.Maia Sandu a scris pe pagina sa de Facebook că au discutat despre „interesul reciproc de a stabili o relație de colaborare între Parchetul European și instituțiile de combatere a corupției din Republica Moldova. Este un prim pas pentru a iniția și a desfășura activități comune în ceea ce privește combaterea contrabandei și a spălării de bani.pune că vrea să colaboreze cu instituția europeană pentru a impulsiona reformele din sistemul justiției în Republica Moldova”.  
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.