Ministrul Justiţiei avertizează: Dacă Maia Sandu nu va desemna un candidat la funcţia de prim-ministru, va încălca jurământul

Adevarul (Moldova), 13 ianuarie 2021 22:40

Ministrul Justiţiei în exerciţiu, Fadei Nagacevschi, susţine că preşedintele Maia Sandu va încălca Legea Supremă dacă nu va desemna un candidat la funcţia de prim-ministru, după ce Republica Moldova a rămas fără Guvern, odată cu demisia premierului Ion Chicu, pe 23 decembrie 2020.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Acum 6 ore
10:30
Un bărbat înarmat a fost arestat la Washington, în timp ce încerca să treacă peste unul dintre numeroasele puncte de control de lângă Capitol Hill, unde Joe Biden va depune jurământul în câteva zile. Capitala Washington arată ca un oraş în asediu. Membrii Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi în mai multe state americane, şi garduri au fost instalate în jurul unor parlamente locale.
Ieri
12:20
La o lună de la ultima scumpire de carburanţi, mai multe staţii PECO din Republica Moldova au afişat din nou preţuri mai mari: cu circa un leu la benzină şi motorină şi cu circa 80 de bani la gazul lichefiat, transmite IPN.
11:20
Preşedintele Maia Sandu s-a întâlnit vineri, 15 ianuarie, cu ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko. Cei doi oficiali au discutat despre direcţiile prioritare de cooperare între Moldova şi instituţiile UE. La întâlnire au fost abordate atât aspecte ale politicii interne, cât şi perspectivele politicii externe, inclusiv în contextul vizitei oficiale pe care Maia Sandu o va efectua la Bruxelles, în perioada 18 - 19 ianuarie.
10:40
Începând cu data de 22 ianuarie, în fiecare zi de vineri, Secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău va organiza numai sesiuni de depunere a jurământului de credinţă faţă de România. Anunţul a fost făcut de Ambasada României la Chişinău, transmite IPN.
10:20
Pentru o deplasare sigură în condiţii de iarnă, Inspectoratul Naţional de Securitate Publică recomandă şoferilor înainte de plecare să curăţe corespunzător autoturismul în cazul în care acesta este îngheţat. Maşina trebuie echipată cu anvelope de iarnă, lanţuri şi material antiderapant, transmite IPN.
10:00
Preşedintele Maia Sandu spune că are o echipă care ar putea forma un Guvern foarte bun, însă lipsa unei majorităţi parlamentare care să susţină noul Executiv o împiedică să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru, notează IPN.
10:00
Prevederile ce interzic intrarea în Italia a persoanelor care în ultimele 14 zile au vizitat sau tranzitat Republica Moldova, rămân în vigoare. Excepţie fac cei care vor prezenta motive doveditoare de muncă, urgenţă absolută, sănătate, studii sau întoarcere la domiciliu, transmite IPN.
10:00
Una dintre destinaţiile turistice atipice ale Mexicului este Insula Păpuşilor, un loc desprins parcă din filmele de groază. Potrivit legendelor, Insula Păpuşilor ar fi bântuită.
15 ianuarie 2021
18:50
Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns la 152.262, după ce joi, 14 ianuarie, au fost înregistrate 576 de cazuri, în urma procesării a 2.824 de probe. Pe parcursul zilei de astăzi, 17 persoane au fost răpuse de noul coronavirus.
17:20
Un tânăr de 22 de ani a ajuns la spital după ce a căzut de la înălţime într-un mall din Chişinău. Din spusele prietenilor, acesta a vrut să facă un filmuleţ pentru Tik-Tok, a urcat pe balustrada escalatorului, s-a dezechilibrat şi a căzut.
17:00
Republica Moldova nu se mai regăseşte în lista statelor cu risc sporit de răspândire a infecţiei COVID-19, întocmită de Ministerul Sănătăţii din Ucraina. După actualizările din 15 ianuarie, persoanele care sosesc din Republica Moldova pot intra în Ucraina fără a fi plasate în carantină (autoizolare), transmite IPN.
16:50
Preşedintele Maia Sandu va efectua, în perioada 18-19 ianuarie, o vizită oficială la Bruxelles. În cadrul vizitei, preşedintele va avea mai multe întrevederi cu oficiali de rang înalt din cadrul instituţiilor Uniunii Europene, transmite IPN.
16:50
China a plasat în carantină - forţată - 20.000 de locuitori din zone rurale dintr-un focar de covid-19, potrivit presei de stat, şi a anunţat vineri un număr de bolnavi fără precedent din martie - 144 de cazuri, relatează AFP.
Mai mult de 2 zile în urmă
14:10
Lupta împotriva corupţiei în toate instituţiile statului este unul din obiectivele cheie menţionate de preşedintele Maia Sandu vineri, 15 ianuarie, în cadrul unei întâlniri cu corpul diplomatic, cu prilejul Zilei Diplomatului, transmite IPN.
13:50
Prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aurel Ciocoi, a declarat că a avut „un şoc” când a văzut suma pe care trebuie să o scoată din buzunar pentru a procura medicamentele necesare pentru a se trata de COVID-19.
13:10
Preşedintele interimar al Partidului Acţiune şi Solidaritate, deputatul Igor Grosu, admite că soluţia Curţii Constituţionale cu privire la autodizolvarea Parlamentului ar putea fi aplicată doar pentru următoarele legislative, nu şi pentru actualul. Chiar şi aşa, deputatul se arată convins că alegeri parlamentare anticipate vor avea loc în acest an, transmite IPN.
13:10
Peste două milioane de oameni au murit până acum în toată lumea din cauza complicaţiilor infecţiei COVID-19, provocate de noul coronavirus SARS-CoV-2. Cele mai multe pierderi de vieţi omeneşti sunt raportate în Statele Unite ale Americii, unde nu au supravieţuit virusului 398 de mii de oameni, transmite IPN.
13:10
Un şofer beat s-a răsturnat cu automobilul la Cahul. În urma impactului, o tânără a murit pe loc, iar concubinul şi fiica ei minoră au ajuns la spital cu traumatisme. După producerea accidentului, conducătorul auto a fugit de la faţa locului, dar la scurt timp a fost reţinut.
13:00
Până pe 31 martie, moldovenii care intră în Germania trebuie să prezinte rezultatul negativ al testului COVID-19, efectuat nu mai devreme de 48 de ore înainte de sosirea în ţară, transmite IPN.
10:10
Preşedintele socialiştilor, Igor Dodon, a anunţat vineri, 15 ianuarie, despre convocarea Comitetului executiv al Socialiştilor, în contextul în care „în țară se atestă o criză politică, constituțională și guvernamentală, provocată de inacțiunea actualului președinte al țării”.
09:50
Cadavrul unui nou-născut a fost depistat aseară, 14 ianuarie, în capitală, într-un parc din strada Mihail Sadoveanu. Poliţia a fost sesizată de către un trecător, transmite IPN.
14 ianuarie 2021
18:40
Ex-preşedintele Curţii Constituţionale Alexandru Tănase susţine că preşedintele Maia Sandu este obligat să desemneze un candidat la funcţia de premier, după ce premierul Ion Chicu a demisionat.
18:30
Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns la 151.687, după ce joi, 14 ianuarie, au fost înregistrate 741 de cazuri, în urma procesării a 3.140 de probe. Pe parcursul zilei de astăzi, 18 persoane au fost răpuse de noul coronavirus.
17:40
„Sprijinim principiul exclusiv paşnic, pe cale politico-diplomatică, al soluţionării conflictului şi orice speculaţii la subiectul unor intenţii agresive sunt doar nişte provocări şi dezinformare intenţionată”, susţine preşedintele Maia Sandu, potrivit căreia, nu există premise pentru un conflict.
16:00
Ministrul Justiţiei în exerciţiu, Fadei Nagacevschi, o acuză pe preşedinta Maia Sandu de tentativă de uzurpare a puterii de stat. Nagacevschi a lansat aceste învinuiri în contextul în care Maia Sandu refuză, deocamdată, să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru, aşa cum o obligă hotărârea Curţii Constituţionale din 6 august 2020, după ce premierul Ion Chicu a demisionat pe 23 decembrie.
15:20
Deputatul PAS Radu Marian anunţă despre crearea unui grup de lucru parlamentar, împreună cu deputaţii PAS Vladimir Bolea, Galina Sajin, Lilian Carp şi Ion Groza, care să investigheze „ilegalităţile comise la Moldsilva”.
09:20
O echipă de cercetători belgieni susţine că vaccinul lor, aflat în studii clinice, ar avea potenţialul să ofere imunitate pe viaţă, fiind dezvoltat după o tehnologie diferită de a serurilor existente, relatează Digi 24.
01:30
O femeie de 36 de ani a fost spulberată de un automobil chiar pe trecerea de pietoni. Incidentul a avut loc în seara zilei de miercuri, 13 ianuarie, pe strada Socoleni din Chişinău. S-a stabilit că la volanul maşinii se afla un poliţist de patrulare, care la acel moment era în afara oferelor de serviciu.
00:00
Fostul viceministru al Justiţiei Nicolae Eşanu susţine că Parlamentul nu poate fi dizolvat dacă preşedintele Maia Sandu nu va desemna un candidat la funcţia de premier, aşa cum afirmă reprezentanţii PAS, care consideră că în situaţia în care şeful statului nu va desemna un candidat timp de trei luni de zile, atunci există temei de dizolvare a Parlamentului.
00:00
Vot istoric în America după ce preşedintele în exerciţiu, Donald Trump, a fost acuzat că a avut un rol important în atacul de la Capitoliu din urmă cu câteva zile.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.