EDITORIAL // Preşedintele Maia Sandu și problema transnistreană

Politics, 22 noiembrie 2020 12:40

În Moldova unii au susţinut-o prin sfaturi, alţii au criticat-o aproape că învinuind-o de o eventuală ,,dezgheţare” a conflictului până la o nouă faza armată. De asemenea, nu s-au lăsat mult aşteptate şi reacţiile din Rusia din partea mai multor parlamentari, experţi şi comentatori politici. Aceştia din urmă au criticat poziţia Maiei Sandu privind retragerea pacificatorilor ruşi din regiune şi chiar au avertizat-o cu posibilele consecinţe grave în cazul în care pacificatorii vor pleca fără de o soluţie politică a problemei transnistrene.În legătură cu declaraţiile Maiei Sandu trebuie de menţionat următoarele:1.    Dumneaei nu a declarat nimic nou pentru politicienii care au guvernat Moldova după 2009 încoace (excepţie Dodon şi Guvernul Chicu). Totodată, fiind un politician ce reprezintă segmentul de centru-dreapta ea altceva nici nu putea să declare.2.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politics

Acum 6 ore
19:10
În scopul prevenirii răspândirii COVID-19, s-a decis interzicerea activității cluburilor de noapte începând cu data de 28 noiembrie 2020. Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa până la ora 22.00.În perioada stării de urgență în sănătate publică, se va interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.În același timp, instituțiile publice și cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Se va admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, și evenimentelor festive, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane.
Acum 8 ore
19:00
În prezent, lucrările de reparație a drumurilor au fost executate integral în raioanele Basarabeasca, Dubăsari, Rezina, Ștefan Vodă, Strășeni, Șoldănești, Ocnița, Telenești, Călărași, Briceni și Criuleni.Potrivit instituției, de la începutul anului curent și până în prezent, din cei circa 907 km de drum prevăzuți spre reparare, au fost finalizați circa 771 km. "Din totalul de 298,7 km de drum prevăzuți cu îmbrăcăminte din beton asfaltic au fost reparați peste 288 km de drum, iar din 608,1 km de drum prevăzuți cu îmbrăcăminte rutieră din pietriș sunt finalizați peste 482 km de drum”, indică ASD. Programul ”Drumuri Bune” a fost inițiat în 2018, iar pe parcursul anilor 2018 și 2019, din bugetul de stat au fost alocați 2,623 miliarde de lei pentru reparația și întreținerea periodică a circa 1628 km de drumuri (1208,8 km de drum în 2018 și 419,4 km de drum în 2019).
18:50
Banii vor fi alocați pentru acoperirea cheltuielilor aferente creșterii salariilor trecătoare personalului medical cu 10% implementate de la 01 aprilie 2020 şi cu 30% - implementate de la 01 septembrie 2020, precum şi a punerii în aplicare a următoarei etape de majorare cu 30%, începând cu 01 ianuarie 2021.Din această sumă vor fi acoperite cheltuielile pentru alocarea suplimentului achitat personalului antrenat în acordarea asistenței medicale persoanelor care întrunesc criteriile definiției de caz COVID-19.Amintim, inițiativa de dublare a salariilor tuturor angajaților din sistemul de sănătate aparține președintelui Igor Dodon. Prima etapă de majorare cu 30% a fost asigurată din 01 septembrie. Cu alte 30% vor crește salariile din medicină din 01 ianuarie 2021 și cu 40% - din 01 iulie anul viitor.
18:20
„Zilele trecute, deputatul PAS, Dumitru Alaiba a fost acuzat public că ar lua câte 1000 de euro pentru scrierea unei interpelări la Procuratura Generală. E vorba de cazul unei companii de asigurări, în care Dumitru Alaiba a început să apere interese ascunse, iar banii pentru această interpelare ar fi fost plătiți de Ilan Șor, dacă e să dăm crezare celor afirmate în spațiul public.În legătură cu apariția acestei acuzații la adresa deputatului Dumitru Alaiba, dar și persistența bănuielilor rezonabile că acesta promovează, pe bani, interesele diferitor grupări economico-criminale, am adresat astăzi o solicitare Procuraturii Generale să examineze situația dată. Acțiunile de care este acuzat deputatul Alaiba se încadrează în infracțiuni de corupție și trafic de influență, care trebuie curmate, iar deputatul, în caz că se adeverește, tras la răspundere penală”, a scris deputatul PSRM Petru Burduja pe Facebook.
18:20
Totodată, Banca Mondială este disponibilă să finanțeze statele, inclusiv Republica Moldova, în scopul asigurării cu acest vaccin.Premierul Ion Chicu, președintele CNESP, a declarat că s-a adresat omologilor săi din statele baltice, Letonia și Lituania, cu rugămintea ca să distribuie o parte din cotele de vaccinuri pe care le vor primi în cadrul UE și Republicii Moldova. De asemenea, premierul va discuta și cu premierul ungar Victor Orban și colegii din România și Federația Rusă ca aceste vaccinuri să fie livrate și Republicii Moldova.
Acum 12 ore
15:40
„Felicitări, dragi locuitori ai mun. Bălți. Sunt sigur că în scurt timp vom avea mai multe școli cu predarea în limba rusă închise. Interesant, când oamenii lui Usatîi vor scanda "Basarabia - pământ românesc" și "чемодан-вокзал-Россия"?”, a scris deputatul pe Facebook.
15:30
Jurnalistul Valeriu Reniță spune că esența ofertei politice înaintată de Igor Dodon se reduce la recomandarea colegială, ca Maia Sandu să nu se victimizeze, ci să încerce să colaboreze cu Parlamentul și Guvernul, pentru a depăși criza economică, aprofundată în mare parte de pandemie.„Colaborarea ar sta la baza păcii civice și etnice, pe care Maia Sandu a tulburat-o prin declarațiile ei incendiare privind Transnistria și prin amenințarea, că va scoate lumea care a votat-o în stradă, pentru a prelua puterea în toată plinătatea.Strict politic vorbind, Igor Dodon a chemat-o, de fapt, pe Maia Sandu să parcurgă calea spre alegerile parlamentare anticipate din 2021 fără a inventa și pune piedici, apreciind stabilitatea economică a țării drept valoare supremă pe segmentul de timp vizat”, afirmă jurnalistul. Președintele ales Maia Sandu nu va accepta, mai curând, propunerea președintelui în exercițiu Igor Dodon, completează Valeriu Reniță.
15:30
Autonomia locală este unul din principiile de bază ale administrației publice locale, fiind garantată atât de legislația națională, cât și de cea internațională. Totuși, susține mediul de afaceri, aceasta nu restricționează stabilirea prin lege a unor limite maxime pentru cotele taxelor locale. Atât Constituția Republicii Moldova, cât și Carta Europeană a Autonomiei Locale, prevăd stabilirea cotelor taxelor locale de către autoritățile APL în limitele legii.În același timp, întreprinzătorii consideră necesară micșorarea plafoanelor pentru unele taxe locale. În opinia acestora, la stabilirea taxelor locale urmează a se lua în considerare o metodologie sau un șir criterii clar definite, care vor proteja atât autoritățile publice locale, cât și agenții economici și vor permite determinarea cu maximă obiectivitate a taxelor locale.
13:30
Unul dintre subiectele principale ale reuniunii a fost sprijinul legislativ pentru măsurile luate în statele membre CSI în legătură cu pandemia COVID-19. Informații la această temă au fost prezentate de către directorul Biroului regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, și președintele Consiliului de experți în sănătate pe lângă AIP CSI, Iuri Șcerbuk.De asemenea, a fost discutată situația și perspectivele integrării economice în spațiul euroasiatic și asigurarea juridico-normativă a acestui proces. Totodată, au fost dezdătute chestiuni privind pregătirea pentru observarea alegerilor din țările CSI în 2021, crearea Consiliului de experți în știință și educație în cadrul AIP CSI.Reuniunea Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI a precedat cea de-a 51-a ședință plenară a Adunării Interparlamentare a CSI, care se desfășoară, pe parcursul zilei de astăzi, în format online.
12:40
Șeful Guvernului a reiterat că în proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul viitor sunt prevăzute 900 de milioane de lei pentru continuarea proiectului „Drumuri Bune”.Ivan Paslari l-a informat pe premier despre unele abateri în raion de la termenii prevăzuți în contracte în cadrul proiectului „Drumuri Bune”. Chicu a solicitat să fie întreprinse toate măsurile necesare, pentru evitarea restanțelor. Proiectul pentru anul curent prevede reabilitarea mai multor porțiuni de drum în 21 de localități. În acest scop, din Bugetul de Stat au fost alocate cca 16,5 milioane de lei.Președintele raionului Taraclia a apreciat conlucrarea cu autoritățile publice centrale și a menționat că au fost implementate zeci de proiecte de infrastructură, cu susținerea Guvernului și a partenerilor externi.
12:40
“Pentru domnul coleg, care face mult apel azi la noi, vreau să-i spun că Parlamentul nu este locul pentru meditații. Parlamentul este locul pentru discuții și aprobări”, a spus liderul fracțiunii PSRM.
12:20
„Considerăm că această declarație are drept scop subminarea eforturilor de soluționare pașnică a problemei transnistrene", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă.
Acum 24 ore
11:50
„Acolo este mai complicat. Dar eu zic să discutăm despre regiunile țării, care sunt sub jurisdicția constituțională”, a spus Maia Sandu. Amintim că imediat după ce au fost anunțate rezultatele alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie, Maia Sandu a declarat pentru jurnaliștii din Ucraina că problema transnistreană nu trebuie rezolvată prin metode moderate. . “Chiar dacă am mers pe această cale, nu am ajuns nicăieri, iar această experiență poate fi utilă Ucrainei în acțiunile sale în Donbas”, a precizat Maia Sandu.
11:00
 ”În primul rând, eu voi promulga toate legile pe care le aprobă Parlamentul în această perioadă. Posibil să particip la unele ședințe online, sau vom vedea cum, pe platforme internaționale. Mi-a spus ambasadorul Federației Ruse că, cel mai probabil, va avea loc ședința șefilor de stat CSI, până la inaugurarea noului președinte. Evident că trebuie să particip, să duc mandatul până la sfârșit”, a declarat Dodon.Șeful statului a menționat că instituția prezidențială va asigura transferul puterii către noul președinte. Pregătirile deja au început, iar data inaugurării ar putea fi fixată pentru 24 sau 25 decembrie.”Asigurăm tot ce ține de inaugurarea noului președinte, colegii din instituția prezidențială se ocupă. Discută pe 24 sau 25 decembrie să aibă loc inaugurarea. Succese și tot ce e necesar punem la dispoziție”, a spus șeful statului.
11:00
”Va fi o perioadă de incertitudine, se merge fără majorările de salarii, fără nimic și trebuie să și-o asume cei care nu vor vota bugetul și politica fiscală, că nu vor fi majorări de salarii pentru anul viitor și nu vor fi aceste noi inițiative. Sunt sigur că socialiștii le vor susține, vedem ce vor face restul”, a declarat Dodon. Președintele a precizat că în pofida rezultatelor obținute la alegerile prezidențiale, echipa sa merge cu implementarea acelor lucruri pe care le-a promis cetățenilor. Astfel, în bugetul pentru anul viitor sunt incluse investiții masive pentru reparația drumurilor, construcția apeductelor și sistemelor de canalizare, majorarea salariilor pentru bugetari, inclusiv a doua etapă de majorare a salariilor pentru personalul medical, compensarea impozitelor salariale pentru moldovenii din diasporă care vor reveni în țară și se vor angaja oficial la muncă.
10:40
„Eu cred că noi trebuie să evităm așa-numitul lockdown, cum este în marea majoritate a țărilor din UE. Eu sunt categoric împotriva. Asta înseamnă închiderea totală a activităților. Cred că noi vom putea să evităm restricționarea totală a activităților economice. Da, unele activități ar putea fi limitate”, a declarat Igor Dodon. Amintim că premierul Ion Chicu a anunțat că astăzi Comisia Națională de Sănătate Publică ar putea veni cu noi decizii pentru a opri răspândirea virusului COVID-19.
10:20
”Evident că eu nu voi lua această indemnizație. Am decis ca această indemnizație să o transmit, am mai multe solicitări, familiei Marin și Irina Cij, cu 8 copii. De aceea, indemnizația pe care președintele țării trebuie să o primească la sfârșit de mandat, conform legii, va fi acordată acestei familii, așa cum am făcut-o de mai multe ori și am ajutat multe familii când am avut posibilitatea”, a declarat Dodon.  Șeful statului a menționat că deși în acest an în buget este prevăzută suma de 560 de mii de lei pentru acordarea indemnizațiilor pentru echipa prezidențială la încheierea mandatului, președintele țării și consilierii săi vor ridica doar 247 de mii de lei din banii alocați. Restul  de 312 mii de lei vor rămâne în bugetul țării.
10:20
Acestea vor fi distribuite instituțiilor medico-sanitare publice, pentru imunizarea împotriva gripei sezoniere a contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire: lucrători medicali, bolnavii cu boli cronice, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, personalul din instituțiile de asistență socială, copiii din Centre de plasament, etc.Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că, imunizarea cu vaccin antigripal este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și evitarea complicațiilor si recomandă persoanelor din categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să se vaccineze. Vaccinul antigripal este oferit gratuit.Alte 100 de mii de doze urmează a fi livrate în țară la începutul lunii decembrie.
09:50
„Președintele nou ales, după depunerea jurământului, trebuie să își asume responsabilitatea pentru situația din țară! Eu personal, PSRM, Guvernul nostru, nu se ține cu orice preț de guvernare. Doriți să preluați, arătați oamenilor cum puteți să schimbați lucrurile. Acest Guvern, într-o situație foarte dificilă, cu criză, cu pandemie, cu secetă, a reușit să asigure achitarea salariilor și a pensiilor la timp, dar nu încercați să presați ca Executivul să plece singur. O demisie a Guvernului din inițiativă proprie ar însemna acum să arunce țara în haos. Dacă v-au votat oamenii, dați jos acest Guvern, formați alt Guvern, asumați-vă responsabilitatea!”, a declarat Igor Dodon.
Ieri
00:10
Președintele fracțiunii PSRM în Parlament, Corneliu Furculiță, a îndemnat deputații din fostul Bloc ACUM să înceteze speculațiile cu privire la funcționalitatea Guvernului. Deputatul socialist a declarat în plen că Executivul este legitim, iar cei cărora nu le place actualul Guvern să înainteze o moțiune de cenzură și să-și asume guvernarea în condițiile complicate de criză. ”Guvernul este legitim, Guvernul are mandat și, vă rog, lucrurile date să nu le vehiculați. Dacă nu vă place un Guvern, semnați o moțiune toți care doriți să faceți acest lucru. Trimiteți Guvernul în demisie, numiți alt Guvern și asumați-vă responsabilitatea pentru guvernare în aceste condiții. Vă dorim succes să faceți acest lucru, cât mai curând dacă aveți posibilitate”, a declarat Furculiță.
26 noiembrie 2020
23:50
Discuția a fost începută de deputatul din Partidul ”Șor”, Marina Tauber. După câteva ore de lucru în plen, la ora 16:00, Tauber a întrebat-o pe președintele Parlamentului până la ce oră vor lucra, pentru ca să știe cum ”să-și planifice activitățile” pe care le mai are.Zinaida Greceanîi le-a propus deputaților să lucreze în plen până la ora 21:00, pentru este o agendă încărcată, iar vineri sunt planificate două audieri. ”Eu am o propunere, să examinăm toate proiectele astăzi care sunt venite de la Guvern, lucrăm până la ora 21:00, dacă izbutim și proiectele care sunt ale deputaților le examinăm, pentru că mâine ați solicitat două audieri și încă avem agenda foarte încărcată. De aceea, vă propun ca astăzi să o descărcăm maximal”, a declarat speakerul. Imediat, liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu, a declarat, fără a conecta microfonul, că ”mai sunt emisiuni la TV”.
23:40
Deputații din fostul Blocul ACUM nu au susținut aceste proiecte, deși doar cu o zi înainte declarau că acestea sunt foarte bune și le-au votat unanim în comisiile de specialitate.   ”V-am ascultat, domnule Litvinenco (Sergiu Litvinenco - deputat PAS), ieri și azi, am remarcat că ieri ați avut o poziție, susținând acest proiect de strategie. Spuneați că acest proiect este foarte bun și astăzi parcă v-au schimbat. Sau poate cineva v-a telefonat și v-a spus că din punct de vedere juridic trebuie să-l susțineți, dar din punct de vedere politic, n-ar trebui”, a declarat Bolea. Președintele comisiei juridice, numiri și imunități s-a arătat consternat că acești deputați au atras atenția asupra unor fapte pe care chiar ei le comit.  ”Am crezut că vor fi date întrebări ministrului care, într-adevăr, țin de acest proiect. În realitate, noi am vorbit despre tot ce vrei.
16:40
Conform Guvernului, în anul curent, agricultura este unul din domeniile economiei naționale care suportă atât consecințele calamităților naturale, cât și efectele cauzate de situația epidemiologică. În acest sens, continuarea măsurilor de susținere a agenților economici din agricultură este iminent necesară.Guvernul a aprobat, la începutul lui septembrie, mai multe măsuri de susținere a sectorului agricol afectat de seceta din acest an. Este vorba despre condiții mai favorabile de aplicare la Programul de subvenționare a dobânzilor și Programul de rambursare a TVA de către producătorii agricoli afectați de calamitățile naturale. Legea mai prevede subvenționarea dobânzilor achitate indiferent de perioada contractării creditelor și instituirea moratoriului la controalele fiscale până la 31 decembrie 2020.Seceta din acest an a compromis roada culturilor cerealiere și a celor pomicole.
16:40
Portalul menționează ping-pong-ul dintre Filip și deputata Partidului ȘOR, Violeta Ivanov, care i-a reproșat fostului premier că s-a trezit acum și propune crearea de comisii, după ce a plecat de la guvernare. „Noi cei de la „Pentru Moldova” suntem responsabili și am votat „pentru”. Acum două zile, domnul Filip era la guvernare. După ce ați plecat de la guvernare, veniți cu propuneri de comisie? Până acum nu ați știut de pandemie?”,  a declarat Violeta Ivanov.
15:50
Secretarul fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”, Marina Tauber a propus includerea în ordinea de zi a unui proiect privind crearea Comisiei parlamentare care să investigheze circumstanțele de preluare forțată (atacuri raider)  și  acțiunile subversive de pe piața financiară nebancară, din partea cetățeanului V. Platon, în special a neregulile și practicile contrare cerințelor de guvernanță corporativă în cadrul „Moldasig”.Inițiativa a fost votată practic în unanimitate, dar s-au opus deputații PDM, care nu au explicat de ce sunt împotriva acestei comisii care ar urma să investigheze acțiuni care creează presiuni periculoase asupra sistemului bancar și financiar al Republicii Moldova.În nota de argumentare a proiectului, autorii fac referire la acțiunile recente ale lui Platon, care, se pare, a preluat controlul asupra Moldasig, în baza unei controversate hotărâri judecătorești.
15:30
Judecătorii vor purta răspundere materială proporțional gradului de vinovăție stabilit în acțiunea de regres a statului față de aceștia prin care se solicită restituirea despăgubirilor achitate de stat. Magistrații urmează a fi trași la răspundere penală sau disciplinară doar pentru cazurile în care prin sentință definitivă a fost stabilită vinovăția lor sau a fost constatată intenția sau neglijența gravă în cadrul unei proceduri disciplinare.Și procurorii urmează a fi sancționați, potrivit inițiativei legislative. Termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere a procurorului pentru abaterile disciplinare va fi de un an de la data devenirii irevocabile a hotărârii instanței naționale sau internaționale, dar nu mai târziu de 5 ani de la data comiterii abaterii.
13:40
Edilul spune că elaborarea proiectului de execuție pentru extinderea proiectului bulevardului Mircea cel Bătrîn, până la strada Bucovina, sectorul Ciocana va fi elaborat de Direcția generală transport public și căi de comunicație.„Proiectul prevede prelungirea construcției liniei de troleibuze, pe tronsonul cuprins între str. Profesor Ion Dumeniuc și str. Bucovina”, declarată acesta. Pentru dezvoltarea zonei, la etapa elaborării proiectului de execuție, va fi prevăzut spațiul tehnic subteran, pentru pozarea liniilor magistrale de comunicații și utilități, astfel, vor fi minimalizate intervențiile ulterioare.„Cu alte proiecte de dezvoltare a orașului vom veni în scurt timp”, conchide edilul.
11:50
Oficialii au examinat diverse aspecte ale relațiilor de colaborare bilaterală și au remarcat cu satisfacție intensificarea semnificativă a acestora în anul curent, în ciuda crizei pandemice."De asemenea, am discutat despre formatul și agenda a două evenimente internaționale importante, care vor avea loc în următoarele săptămâni, cu participarea Republicii Moldova. Este vorba despre summit-ul Uniunii Economice Eurasiatice, unde țara noastră are statut de observator din 2018, și al Comunității Statelor Independente" , a mai anunțat Igor Dodon.
11:00
„I-am și trimis o scrisoare prin care am solicitat să-și ceară public scuze pentru inerțiile pe care le-a făcut”, a declarat Năstase la Jurnal TV.Andrei Năstase a dezmințit și informațiile lansate de Renato Usatîi că planul lui Igor Dodon era ca liderul Platformei DA să ajungă premier după prezidențiale. „Usatîi nu este primul care face asemenea acuzații, m-am obișnuit cu asemenea lucruri. Toate astea fac parte dintr-o scenografie și de mine nu s-a lipit nicio etichetă”, a spus Andrei Năstase.
Mai mult de 2 zile în urmă
21:20
În timp ce capitala de nord a țării intră în noul an cu o serie de probleme nesoluționate, primarul orașului Bălți preferă să ”își încarce bateriile” pe plaje exotice.Astfel, podul de pe strada Babinski, ce leagă sectorul Noul Bălți de restul orașului, a rămas neatins de angajații serviciilor municipale. În stare dezastruoasă se află și străzile de la periferie, precum Miron Costin. Deja de un deceniu bălțenii visează la reparația acestui drum drumului. Într-o stare deplorabilă se află și strada Mareșalul Konev, care se pare că nu va mai fi renovată în acest an. Lista problemelor este lungă și acestea vor rămâne o bătaie de cap pentru locuitorii orașului și în anul 2021.  Bălțenii se plâng și spun că nu văd schimbările spre bine, care au fost promise de Usatîi. Aceștia susțin că își doresc să vadă la Primărie un gospodar, și nu un turist.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.