Cine plătește despăgubirile pentru deciziile controversate ale justiției?

Europa Libera, 27 octombrie 2020 17:40

Cinci magistrați, printre care doi președinți de instanțe, au fost repuși în funcție și li se va achita salariile pentru perioada de patru ani cât au absentat de la serviciu fiind anchetați într-un dosar conex spălătoriei rusești.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 8 ore
21:30
Experții sunt surprinși de faptul că unul din șapte alegători din regiunea transnistreană au votat pentru Maia Sandu la alegerile prezidențiale. În mai puțin de o săptămână și în stânga Nistrului vor avea loc alegeri – scrutinul legislativ are loc în condiții de lipsă de concurență și asigură de pe acum monopolul în continuare al structurile care controlează regiunea. Cum se descurcă presa în perioada pandemiei? Și cum vede alegerile prezidențiale din Republica Moldova și perspectiva de...
21:30
O agenție a Uniunii Europene spune că în ultimul deceniu în Europa s-a îmbunătățit mult calitatea aerului, dar poluarea rămâne una din cauzele majore ale deceselor premature pe continent. Cam 417.000 de decese premature din 2018 au fost puse în legătură cu concentrația mare de particule fine în aer, potrivit estimării anuale publicate luni, 23 noiembrie, de Agenția Europeană a Mediului (EEA), cu sediul la Copenhaga. Agenția spune că bilanțul morților pe 2018 a fost cu 60.000 mai mic decât în anul precedent, grație eforturilor europene, naționale și locale de îmbunătățire a calității aerului și reducere a emisiilor. Principalele surse de poluare rămân transportul rutier, agricultura, sectorul energetic industria și gospodăriile. Raportul mai arată că șase state membre în UE au depășit în 2018 concentrația de particule fine admisă în blocul comunitar: Bulgaria, Croația, Cehia, Italia, Polonia și România. La polul opus – al curățeniei aerului, s-au aflat Estonia, Finlanda, Islanda (ne-membră în UE) și Irlanda.
21:30
Președintele-ales al Statelor Unite, Joe Biden, îl va numi pe consilierul său cu vechi state de plată și diplomat cu experiență Anthony Blinken în postul de secretar de stat, a anunțat echipa de tranziție a lui Biden luni, alături de alte numiri.Presa deja anticipase numirile, pe care Biden ar urma să le anunțe oficial marți. Dacă va fi confirmat de Senat, Blinken va avea printre altele, sarcina de a reînnoi implicarea americană în alianțe și organizații internaționale părăsite sau dezavuate din cauza politicii „America mai întâi” a președintelui în exercițiu Donald Trump. Jake Sullivan, consilier al lui Biden și al fostului secretar de stat Hillary Clinton, va deveni consilier al Casei Albe pentru securitatea națională. Fostul secretar de stat John Kerry urmează să devină emisar special prezidențial în chestiuni climaterice, cu un loc în Consiliul de Securitate Națională.
21:10
Două membre ale grupului protestatar rusesc Pussy Riot au fost amendate pentru participarea la o acțiune în sprijinul persoanelor LGBT. Două tribunale din Moscova le-au amendat pe Veronika Nikulșina și Maria Aliohina cu 10.000, respectiv 15.000 de ruble pentru că ar fi încălcat legea adunărilor publice, au informat luni, 23 noiembrie, avocații lor. Acțiunea de proteste împotriva „politicilor homofobe de stat” a fost ținută la 7 octombrie, când președintele rus Vladimir Putin, cunoscut pentru pozițiile sale social-conservatoare, a împlinit 68 de ani.Grupul a arborat drapele LGBT în culorile curcubeului pe clădirile FSB, administrației prezidențiale, Curții Supreme, pe o secție de poliție dintr-un sector al Moscovei și pe Ministerul Culturii.  Protestatarii au cerut investigarea răpirii și torturării bărbaților gay în Cecenia, oprirea persecutării activiștilor pentru drepturi LGBT, legalizarea parteneriatelor persoanelor de același sex, și anularea controversatei legi a „propagandei homosexuale”. În acțiune au fost deținuți mai mulți membri ai grupării Pussy Riot. Unul din ei, Alexandr Sofeyev, a fost condamnat la 30 de zile de închisoare pe 9 octombrie.
19:50
Cum se descurcă presa din stânga Nistrului în perioada pandemiei? Embed Cum se descurcă presa din stânga Nistrului în perioada pandemiei? Embed noiembrie 16, 2020 „Este important ca autoritățile să vină cu o soluție de informare a cetățenilor din stânga Nistrului” noiembrie 09, 2020 Pandemie și alegeri pe ambele maluri ale Nistrului noiembrie 02, 2020 Regiunile separatiste și alegerile octombrie 26, 2020 De alegeri, în regiunea transnistreană se suspendă carantina și turismul electoral octombrie...
Acum 12 ore
19:00
Invitata este Elena Cioina de la sanatateinfo.md.
19:00
Comisia Electorală Centrală a venit cu mai multe propuneri după scrutinul prezidențial din aceasta toamna.
17:50
Premierul Ion Chicu a făcut apel la moldoveni să poarte măști ca să combată răspândirea pandemiei de COVID-19 și să nu mai politizeze acest efort. „Trebuie să ne unim eforturile”, a insistat Chicu, după ședința săptămânală cu șeful statului și cu președinta parlamentului, luni. Apelul vine după ce în capitală a devenit obligatoriu portului măștii și pe stradă, apărând și prima contestare în instanță a acestei măsuri. Autorii ei, niște avocați, susțin că măsura încalcă dreptul cetățenilor la liberă circulație și la viața privată, și nici nu ar fi eficientă din punct de vedere sanitar. Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a emis pe 20 noiembrie o hotărâre prin care purtarea măștilor de protecție a devenit obligatorie în toate spațiile publice deschise, pe întreg teritoriul municipiului, pentru toate categoriile de persoane. De asemenea, măsura de protecție prin acoperirea nasului și gurii rămâne valabilă pentru spațiile închise, inclusiv în transportul public. Masca trebuie să acopere gura și nasul. Luni, 23 noiembrie, în R. Moldova au fost confirmate încă 477 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, și 20 de noi decese.
17:40
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a vizitat Arabia Saudită la 22 noiembrie, întâlnindu-se cu secretarul de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo. O știre că s-ar fi întâlnit și cu Prințul de coroană saudit, Mohammed bin Salman, a fost infirmată luni de ministrul de externe saudit, Faisal bin Farhan. Potrivit presei israeliene, Netanyahu și șeful serviciului de informații israelian Mossad, Yossi Cohen, au avut discuții cu Prințul saudit și cu Pompeo la Neom, pe litoralul saudit al Mării Roșii. Știrea primei vizite a unui premier israelian în Arabia Saudită a fost confirmată luni de ministrul luni al educației, Yoav Gallant, care a numit călătoria făcută în secret „o mare realizare”. Știrea vine după ce Israelul a acceptat acorduri istorice pentru normalizarea legăturilor cu doi aliați ai saudiților din regiunea Golfului Persic: Emiratele Arabe Unite și Bahrain. Apropierea, bazată în mare măsură pe temeri comune față de Iran, a fost mediată de administrația președintelui american în exercițiu, Donald Trump. În trecut, Arabia Saudită a spus mereu că va respecta poziția oficială de decenii a Ligii Arabe de a nu stabili relații cu Israelul până la rezolvarea conflictului cu palestinienii. În ultima vreme, saudiții au permis totuși Israelului să-i folosească spațiul aerian pentru zboruri comerciale spre noi destinații din zona Golfului și spre Asia.
16:30
În R. Moldova a început campania „Săptămâna națională de prevenire a risipei de alimente”, organizată de Banca de Alimente Moldova. Coordonatorul de proiect Oleg Paraschiv a spus potrivit IPN că această campanie își propune să contribuie la schimbarea obișnuințelor cotidiene ale oamenilor, atât la nivel de familie, cât și la nivelul mediului de afaceri, unde există cantități mari de produse (alimentare) care devin deșeuri. În penultima zi a campaniei, pe 28 noiembrie, va avea loc un eveniment de colectare a produselor alimentare în rețelele de magazine Metro și Kaufland, iar produsele donate vor fi distribuite oamenilor aflați la limita existenței din cadrul mai multor organizații asistate de Banca de Alimente. Echipa Băncii de Alimente încurajează agenții economici, distribuitorii, importatorii de produse, producătorii agro-alimentari să devină partenerii Băncii de Alimente, iar organizația își asumă logistica: transport, colectare, siguranța distribuției în teren, facturarea și distribuția în termen a produselor către proiectele sociale. Agenții economici pot contacta Banca de Alimente dacă au un stoc de produse cu ambalaj deteriorat sau la limita scadenței la: info@bancadealimente.md, https://bancadealimente.md/ sau la 0607 33 300.
16:20
Trei reclamanți și-au retras plângerile în care cereau compensații financiare actorului rus Mihail Efremov, întemnițat din cauza unui accident rutier mortal la Mosova, care le-a satisfăcut cererile în particular. Un avocat a spus luni că Efremov, un critic cunoscut al Kremlinului, a plătit reclamanților 3 milioane de ruble. Avocatul a mai spus că judecătoria sectorului Hamovniki din Moscova a acceptat cererea reclamanților de retragere a plângerilor penale. Poliția spune că Efremov era beat la volan când a provocat accidentul din seara zilei de 8 iunie, lovind mașina lui Serghei Zaharov, de 57 de ani, care a murit. Mai târziu, autoritățile au spus că actorului i s-au găsit în sânge și urme de cocaină. Efremov a fost condamnat în septembrie la opt ani de închisoare, iar în urmă cu o lună sentința i-a fost redusă cu o jumătate de an. Spectacolele în care Efremov îl satirizează pe președintele rus Vladimir Putin se bucură de mare popularitate în ultimii ani.
16:20
Guvernul Germaniei spune că miniștrii de externe din Franța, Germania și Marea Britanie s-au întâlnit luni la Berlin ca să discute despre acordul nuclear cu Iranul din 2015, la o zi după ce agenția ONU pentru energie atomică a spus că Teheranul a încălcat din nou înțelegerea. „Împreună cu partenerii noștri, cerem cu fermitate Iranului să nu mai violeze acordul și să revină la îndeplinirea completă a obligațiilor nucleare”, a declarat luni un purtător de cuvânt guvernamental german. Statele Unite s-au retras din acordul cu Iranul în 2018, reimpunând sancțiuni economice cu efecte grave Teheranului. În replică, Iranul a pus sub semnul întrebării valabilitatea acordului, violând mai multe restricții. Ceilalți semnatari ai acordului – Rusia, Franța, Marea Britanie, China și Uniunea Europeană – insistă că acordul este valabil și au îndemnat Teheranul să-l respecte. La 17 noiembrie, ministrul de externe iranian Javad Zarif a spus că Teheranul va respecta din nou pe deplin înțelegerea dacă președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, anulează sancțiunile economice americane împotriva Iranului.
15:20
Comisia Electorală Centrală propune mărirea numărului de buletine de vot pentru secțiile din străinătate de la 5.000 de buletine pe secție la 10.000. Ideea este cuprinsă în Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte, aprobat luni, 23 noiembrie. Documentul propune de asemenea simplificarea și clarificarea regulilor în ce privește depunerea cererilor pentru votarea la locul aflării, ca și participarea la vot a studenților.În Raportul citat de IPN se mai propune ca până la restabilirea controlului asupra regiunii transnistrene, locuitorii ei înregistrați electoral să poată vota în oricare din secțiile de votare distincte. Raportul urmează să fie înmânat Curții Constituționale împreună cu procesul-verbal de totalizare a rezultatelor prezidențiale. Acel document a fost finalizat și prezentat de CEC la sfârșitul săptămânii trecute, confirmând victoria Maiei Sandu asupra lui Igor Dodon, în turul al doilea, din 15 noiembrie.  
15:20
Premierul Ion Chicu a făcut apel la moldoveni să poarte măști ca să combată răspândirea pandemiei de COVID-19 și să nu mai politizeze acest efort. „Trebuie să ne unim eforturile”, a insistat Chicu, după ședința săptămânală cu șeful statului și cu președinta parlamentului, luni.Apelul vine după ce în capitală a devenit obligatoriu portului măștii și pe stradă, apărând și prima contestare în instanță a acestei măsuri. Autorii ei, niște avocați, susțin că măsura încalcă dreptul cetățenilor la liberă circulație și la viața privată, și nici nu ar fi eficientă din punct de vedere sanitar.Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a emis pe 20 noiembrie o hotărâre prin care purtarea măștilor de protecție a devenit obligatorie în toate spațiile publice deschise, pe întreg teritoriul municipiului, pentru toate categoriile de persoane. De asemenea, măsura de protecție prin acoperirea nasului și gurii rămâne valabilă pentru spațiile închise, inclusiv în transportul public. Masca trebuie să acopere gura și nasul.
15:00
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a vizitat Arabia Saudită la 22 noiembrie, întâlnindu-se cu liderul ei de fapt, ca și cu secretarul de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo. Potrivit presei israeliene, Netanyahu și șeful serviciului de informații israelian Mossad, Yossi Cohen, au avut discuții cu Prințul de coroană saudit Mohammed bin Salman și cu Pompeo la Neom, pe litoralul saudit al Mării Roșii. Știrea primei vizite a unui premier israelian în Arabia Saudită a fost confirmată luni de ministrul luni al educației, Yoav Gallant, care a numit călătoria făcută în secret „o mare realizare”.Știrea vine după ce Israelul a acceptat acorduri istorice pentru normalizarea legăturilor cu doi aliați ai saudiților din regiunea Golfului Persic: Emiratele Arabe Unite și Bahrain. Apropierea, bazată în mare măsură pe temeri comune față de Iran, a fost mediată de administrația președintelui american în exercițiu, Donald Trump. În trecut, Arabia Saudită a spus mereu că va respecta poziția oficială de decenii a Ligii Arabe de a nu stabili relații cu Israelul până la rezolvarea conflictului cu palestinienii. În ultima vreme, saudiții au permis totuși Israelului să-i folosească spațiul aerian pentru zboruri comerciale spre noi destinații din zona Golfului și spre Asia.
Acum 24 ore
13:20
Directorul principal pentru Europa și Rusia din cadrul Consiliului de Securitate Națională al SUA a discutat sâmbătă, 21 noiembrie, cu președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu. El a felicitat-o cu prilejul victoriei și a reafirmat „prietenia și parteneriatul strâns dintre Statele Unite și Republica Moldova”, se spune într-un comunicat de presă al ambasadei americane la Chișinău. „Oficialii au discutat despre impactul COVID-19, progresele înregistrate în ce privește vaccinurile, și recuperarea economică. De asemenea, au discutat despre importanța combaterii corupției și influenței străine maligne. Au convenit să continue cooperarea strânsă privind aceste și alte aspecte importante ale securității naționale”, se mai spune în comunicatul citat.
13:00
Obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise din Chișinău a fost contestată în justiție de un birou de avocați. Potrivit avocatului Iulian Rusanovschi, decizia adoptată de Comisia municipală extraordinară în sănătate publică este ilegală, iar instituirea obligativității  – neconstituțională, transmite IPN.Avocatul spune că măsura încalcă dreptul cetățenilor la liberă circulație și la viața privată, restricții ce pot fi instituite numai prin legi adoptate de Parlament. Totodată, în opinia sa, obligativitatea purtării măștii nu urmărește lupta cu răspândirea COVID-19, pentru că oamenii pot purta orice fel de măști. „Oamenii poartă aceeași mască săptămâni întregi și se intoxică de la mizeria depusă pe ea. Acest factor nu are importanță pentru autorități. Dezgustător și abuziv. Asemenea norme sfidează orice principiu de ierarhie legislativă și vădesc tendințele autoritare ale membrilor Comisiei, tendințe care trebuie oprite prin revocarea hotărârii de către instanța de judecată competentă”, a declarat Iulian Rusanovschi.Avocatul crede că autoritățile ar trebui să se preocupe de întărirea imunității persoanelor din grupurile de risc – cu vârsta de peste 50 de ani, prin compensarea preparatelor medicamentoase ce conțin vitamine, zinc și prin alte metode similare. „Nu poți lupta cu un virus prin metode disperate, barbare și bolșevice. În țări ca Bulgaria, Danemarca, Suedia, Olanda, unde măștile nu sunt obligatorii nici în spații închise, rata îmbolnăvirilor este net inferioară față de Republica Moldova”, a menționat avocatul.Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a emis pe 20 noiembrie o hotărâre prin care purtarea măștilor de protecție a devenit obligatorie în toate spațiile publice deschise, pe întreg teritoriul municipiului, pentru toate categoriile de persoane. De asemenea, măsura de protecție prin acoperirea nasului și gurii rămâne valabilă pentru spațiile închise, inclusiv în transportul public. Masca trebuie să acopere gura și nasul.
12:50
Premierul Ion Chicu spune că legile bugetare pentru anul 2021 vor fi examinate de Guvern până la sfârșitul acestei luni, cel târziu pe 1 decembrie. Într-o declarație făcută după ședința „conducerii de vârf”, premierul și-a exprimat speranța că Parlamentul va adopta proiectul legii bugetului și politica bugetar fiscală până la sfârșitul anului. Potrivit lui Ion Chicu, bugetul pentru anul 2021 a fost elaborat având la bază aceeași abordare ca în 2020, „cu investiții masive în infrastructură și cu plăți sociale la nivel major”, transmite IPN. Guvernul promite finanțări pentru Fondul Rutier de 1,7 miliarde de lei, pentru proiectul „Drumuri Bune” - 90 de milioane de lei, iar pentru renovarea și construcția sistemelor de apă și canalizare 500 de milioane de lei. Proiectul prevede și majorări de salarii în sectorul bugetar, pentru toate categoriile de angajați. Premierul nu a detalizat sursele de finanțare ale acestor cheltuieli.
12:20
Cât de realist este scenariul declanșării alegerilor parlamentare anticipate după desfășurarea scrutinului prezidențial, ce tactici și strategii vor adopta partidele parlamentare? O discuție cu directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan.Europa Liberă: După ședința plenară din săptămâna care a trecut, ce concluzie ați tras?Igor Boțan: „Ședința plenară a parlamentului a scos în evidență un lucru foarte important: dintre partidele parlamentare doar o singură formațiune politică își dorește alegeri parlamentare anticipate, este vorba de PAS, Partidul Acțiune și Solidaritate. Toate celelalte formațiuni înclină spre consolidarea, cumva, în parlament a forțelor politice și amânarea declanșării alegerilor parlamentare anticipate, până când aceste formațiuni își elaborează o strategie.”Europa Liberă: E și logic, pentru că Partidul Acțiune și Solidaritate este victorios în scrutinul prezidențial și vrea să instrumenteze această inerție, nu?Igor Boțan: „Mai mult decât atât, toate celelalte formațiuni și-au văzut, dacă putem spune așa, lungul nasului.”Europa Liberă: Hai să-i spunem rating, totuși.Igor Boțan: „Da, hai să spunem ratingurile, și-au văzut ratingurile extrem de descurajatoare practic pentru toți, inclusiv pentru Partidul Socialiștilor, care pretinde că este cea mai puternică formațiune politică.”Europa Liberă: Dar toți au de rezolvat o problemă de etică, nu se pot coaliza cu oricine. Aici se începe vânzoleala?Igor Boțan: „Vânzoleala respectivă noi o cunoaștem, o știm de mult, deci, de acum un an de zile, atunci când a fost format guvernul minoritar. La început, democrații lui Pavel Filip parcă se sfiau să declare o alianță deschisă cu Partidul Socialiștilor, au făcut-o peste o jumătate de an. Acum avem o situație similară, în parlament avem platforma „Pentru Moldova”, constituită din fracțiunea Șor și rămășițele Partidului Democrat, care cochetează în mod evident cu Partidul Socialiștilor și împreună această coaliție informală ar avea peste 52 de mandate, care nu putem spune că este o majoritate confortabilă, dar care poate supraviețui o anumită perioadă de timp, până când se găsește soluția pentru alegerile parlamentare anticipate.”Europa Liberă: Reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr spun categoric că vor să scape de Guvernul Chicu, dar să rămână maximum cât se poate în parlament. Unii spun că acum ar fi ocazia ca toată dreapta să facă un front comun, indiferent cât de aproape sau de departe ar fi alegerile parlamentare anticipate. Pe de altă parte, liderul socialiștilor informal și formal a și anunțat că partidul pe care îl va conduce după 25 decembrie va opta pentru alegeri parlamentare în toamnă și vrea să dea senzația că oricum rămâne prima vioară pe scena politică și partidul său va dicta condițiile în parlament, cel puțin, și, implicit, în triumviratul puterii. Dvs. cum comentați această situație?Igor Boțan: „Eu aștept să aibă loc un șir de congrese ale partidelor la care lucrurile se vor clarifica. Au anunțat congrese Partidul Socialiștilor, Partidul Platforma DA, Partidul Acțiune și Solidaritate. Toate aceste formațiuni trebuie să rezolve anumite probleme în cadrul congreselor care vor avea loc, cel mai probabil, în luna decembrie.”Europa Liberă: Adică, atunci se va vedea ce tactici vor adopta?Igor Boțan: „Da, cred că așa. E nevoie să facă un șir de analize ca să vadă care sunt perspectivele de mai departe, cum poate fi dizolvat acest parlament care nu mai reprezintă pe nimeni și cred că pot fi găsite soluții, dar am înțeles că Platforma DA are această necesitate să își convoace congresul, iar socialiștii au anunțat că vor să-l readucă pe dl Igor Dodon în funcția de lider de partid. Partidul Acțiune și Solidaritate este nevoit să convoace congresul pentru a alege un nou lider, pentru că dna Maia Sandu părăsește funcția de lider de partid pentru a o prelua pe cea de șef de stat, sunt lucruri prevăzute de legislația în vigoare.”Europa Liberă: Și ea nu se va pomeni oare în situația lui Igor Dodon, când va trebui doar să mimeze detașarea de partidul său?Igor Boțan: „Igor Dodon a creat acest precedent. Deși legea interzice ca șeful statului să aibă relații speciale cu vreun partid, dl Igor Dodon nu a ascuns niciodată, ba dimpotrivă, a afirmat în mod public, răspicat, că este lider informal al Partidului Socialiștilor. Nu cred că dna Maia Sandu va urma acest exemplu, dar oricum ne dăm seama că acum pe val este anume PAS-ul, iar Platforma DA și partidele unioniste acum pot deplânge faptul că nu au făcut coaliție înainte de alegerile prezidențiale, pentru că toată frișca electorală a adunat-o Partidul Acțiune și Solidaritate, iar ceilalți acum, în eventualitatea alegerilor parlamentare anticipate, ar trebui cumva să găsească o soluție pentru a se coaliza cu PAS-ul. Cred că asta explică de ce liderii unioniști din parlament care anterior erau foarte vocali în favoarea alegerilor parlamentare anticipate acum demonstrează reticență, același lucru demonstrează și Platforma DA.E nevoie de congres, e nevoie de analize, dar cert este un lucru – țara nu poate merge înainte cu acest parlament și, cel mai probabil, în primăvară problema alegerilor parlamentare anticipate va sta foarte-foarte ferm pe agenda clasei politice. Marea problemă e cum ajungem până în primăvară și cum dna Maia Sandu începe să-și realizeze promisiunile, în special cele legate de scoaterea țării din izolare și de convingerea partenerilor de dezvoltare să susțină Republica Moldova pentru a depăși criza. Problemele legate de dizolvarea parlamentului cred că sunt pe agendă, actualul guvern al lui Ion Chicu nu mai are mandat, pentru că nimeni nu l-a forțat pe Ion Chicu acum un an de zile să ceară din partea parlamentului mandat doar pe un an de zile, până la alegerea șefului statului. Iată, alegerea șefului statului a avut loc, deci, guvernul este fără mandat din partea parlamentului.”Europa Liberă: Dânsul a și spus că are restanță doar bugetul, singurul lucru care îl leagă ca să-și onoreze angajamentele față de FMI.Igor Boțan: „Da, este adevărat, dar parțial adevărat, pentru că articolul 103 din Constituție spune foarte clar că guvernul poate activa în baza unui mandat oferit de parlament, ținând cont de programul pe care îl votează parlamentul.”Europa Liberă: Dar Chicu spune că programul era pentru patru ani, juridic ca și cum are acoperire.Igor Boțan: „Programul nu era pentru patru ani, pentru că chiar în preambul e scris foarte clar că guvernul are un orizont temporar de doar un an de zile, până la alegerile prezidențiale. În orice caz, cred că deputații din parlament care-și doresc dizolvarea parlamentului și demisia guvernului se pot adresa la Curtea Constituțională, instituția care poate rezolva această problemă și cred că pentru asta nu e nevoie de foarte mult timp.”Europa Liberă: Ultima întrebare ar fi, dacă Igor Dodon a ieșit, într-adevăr, basma curată din scrutin, așa cum vrea să dea senzația, zice că, dacă nu era diaspora, era să câștige alegerile, că oricum va rămâne bine mersi în picioare, pentru că va fi în fruntea celui mai puternic partid parlamentar și, ca să-și confirme această poziție avantajoasă, iată merge și la Moscova, ca să aibă un as în plus. Dvs. cum credeți, care-i situația reală a lui Igor Dodon?Igor Boțan: „Situația reală a Partidului Socialiștilor și a lui Igor Dodon este că au intrat în declin, pozițiile Partidului Socialiștilor sunt subminate foarte serios de partidul lui Renato Usatîi, am văzut și aprecierile pe care le-a dat fostul mentor al dlui Dodon, mă refer la dl Vladimir Voronin, care spune că își dorește foarte mult ca să relanseze pe scena politică formațiunea pe care o conduce încă din 1994, de mai bine de un sfert de veac.”Europa Liberă: Deci, Dodon va fi încolțit din ambele părți?Igor Boțan: „Nu din ambele, eu cred că mai sunt și altele. Mai este Congresul Civic al lui Mark Tkaciuk și Iurie Muntean. Și acum, după această înfrângere, cred că toate aceste formațiuni vor fi active pe segmentul de centru-stânga și stânga pentru a rupe cât se poate mai mult. Deci, e puțin probabil ca Igor Dodon să aibă, așa, o plimbare ușoară prin...”Europa Liberă: ...coridoarele Kremlinului?Igor Boțan: „Da, și prin coridoarele Kremlinului. Am văzut că lideri de opinie din Federația Rusă au fost foarte caustici la adresa dlui Igor Dodon și a prestației acestuia, iar Kremlinul a lăsat de înțeles foarte clar că președintele Putin nu are de gând să se întâlnească cu dl Igor Dodon, acesta urmează doar să se întâlnească cu adjunctul șefului administrației de la Kremlin pentru a discuta probleme de rutină. Deci, nici măcar nu e vorba de discutarea unor probleme cu impact asupra relațiilor comerciale ale Federației Ruse cu Republica Moldova.”Europa Liberă: Dar întrebarea mea era dacă, într-adevăr, Igor Dodon poate pune acum piciorul în prag și să fie o piesă de neocolit pentru Maia Sandu?Igor Boțan: „Igor Dodon nu cred că poate face acest lucru, pentru că după data de 23 decembrie rămâne fără vreo funcție oficială, probabil va fi reales în funcția de președinte al Partidului Socialiștilor, lucru care cu certitudine va fi contestat chiar în interiorul formațiunii, pentru că există persoane care arată mult mai bine și cu perspectivă. Mă refer, de exemplu, la primarul de Chișinău, Ion Ceban, care reușește să impresioneze.”Europa Liberă: Plahotniuc la fel era un cetățean simplu care s-a autointitulat coordonator al alianței și n-avea nevoie de funcții speciale, deși sigur a jinduit-o pe cea de premier. Dodon cred că la fel visează să tragă sforile de la sediul Partidului Socialist?Igor Boțan: „Nu-l putem compara pe dl Dodon cu dl Plahotniuc. În primul rând, dl Plahotniuc tăcea și făcea, în cazul dlui Dodon avem un personaj care procedează exact invers - vorbește, dar se teme să acționeze. Cât costă doar amenințările: „Nu vă jucați cu focul!”, „dau la bot”, după care nu a urmat nimic sau ceea cu ce ne speria dl Dodon?”Europa Liberă: Și continuă să ne sperie cu proteste.Igor Boțan: „Da, că a organizat vreo 700 de proteste și niciunul din aceste proteste nu a avut impact. Deci, nu putem să-i comparăm, sunt persoane absolut diferite. Cred că dl Dodon e în declin și nu e foarte clar dacă are vreo perspectivă partinică, pentru că, așa cum spuneam, în partid sunt și alte figuri care ar putea să conteste rolul de lider al lui Igor Dodon.”Europa Liberă: Chiar la proximul congres sau în perspectivă?Igor Boțan: „Cred că ar fi corect la acest congres din luna decembrie să existe cel puțin o încercare de discuție cine trebuie să preia frâiele în cadrul Partidului Socialiștilor. E jenantă această situație când deputații în parlament convoacă Consiliul republican al Partidului Socialiștilor pentru a anunța opinia publică că ei îl vor pe Igor Dodon la șefia partidului. În al doilea rând, această declarație a Consiliului republican demonstrează că în cadrul partidului nu există democrație internă, e straniu apriori să spui cine va fi ales lider până când nu se convoacă congresul și până când delegații nu decid cine candidează.”Europa Liberă: După ce Dodon a declarat în repetate rânduri că el este „ayatollahul” și a creat partidul de la zero, deși l-a luat de la Krîlov și Veronica Abramciuc, un asemenea comportament era de așteptat.Igor Boțan: „Da, dar este jenantă această situație. Dacă dl Dodon și Partidul Socialiștilor ne demonstrează că în cadrul formațiunii nu există democrație internă, la ce bun atunci eventualii parteneri de coaliție ai Partidului Socialiștilor și-ar dori să aibă de-a face cu astfel de formațiune? Cred că dl Dodon încetul cu încetul trebuie să înțeleagă că vremea lui a trecut, trebuie să dea posibilitatea altor colegi din partid să se manifeste și să încerce să scoată formațiunea din impasul în care intră, iar pentru Republica Moldova acest lucru chiar contează, oricare ar fi puterea de la Chișinău, mă refer la coloratură, e nevoie de o opoziție puternică și competentă, astfel încât guvernarea să o mențină pro-activă, capabilă să rezolve problemele cu care se confruntă cetățenii.”
10:50
05:30
În Belarus, potrivit unor grupuri pentru drepturile omului, peste 350 de protestatari au fost reținuți în capitala Minsk și alte orașe ale țării duminică, 22 noiembrie, în timpul ultimelor manifestații care contestă legitimitatea aflării la putere a lui Alexandr Lukașenka. Reținerile au fost făcute la periferiile Minskului, în ciuda încercărilor protestatarilor de a-și „descentraliza” manifestațiile ajunse în a 106-a zi, numărul record de mare al celor arestați în cele două duminici anterioare sugerând că nici Lukașenka, nici oponenții săi nu sunt pregătiți să cedeze teren. Minskul a amenințat cu noi sancțiuni împotriva înalților oficialități ale UE și a țărilor membre care și-au intensificat presiunile în legătură cu răspunsul brutal al lui Lukașenka la demonstrațiile pașnice pro-democrație și nedorința sa de a organiza noi alegeri prezidențiale în locul celor disputate din luna august.Organizatorii protestelor din Minsk ceruseră oamenilor să se adune în diferite locuri din capitală înainte să formeze grupuri mai mari – o încercare de a contracara eforturile poliției de a împiedica manifestațiile. Până la ora 23.00 ora locală, centrul Vyasna-96 număra peste 350 de persoane reținute în toată țara, majoritatea în capitală. Proteste anti-guvernamentale au avut loc și în Hrodno, Bobruisk, Volkoviisk, Smolevici, Homel, Brest, Pinsk, Novopolotsk și alte orașe. Belarusul a fost cuprins de proteste fără precedent de mai bine de trei luni, după ce Lukașenka a pretins realegerea pentru un al șaselea mandat. Statele Unite, Uniunea Europeană și opoziția belarusă spun că alegerile au fost fraudate și nu recunosc autoritatea liderului de la Minsk.
05:30
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și echipa sa de campanie au contestat în apel, pe 22 noiembrie, refuzul unui judecător federal de a examina demersul său prin care a încercat să împiedice validarea a milioane de voturi trimise prin poștă în statul Pennsylvania. Decizia instanței emisă cu o zi înainte a fost ultima lovitură dată încercărilor lui Trump de a submina rezultatele alegerilor la nivel național prin mai bine de douăzeci de procese judiciare și alte măsuri, potrivit presei americane, fără precedent. Judecătorul de district Matthew Brann a scris în hotărârea sa că reprezentanții staff-ului de campanie a lui Donald Trump au folosit argumente juridice și acuzații speculative, nesusținute de probe. După decizia tribunalului, oficialii din Pennsylvania pot să valideze rezultatele alegerilor care arată victoria candidatului democrat Joe Biden în acest stat cu un avans de peste 80.000 de voturi față de Donald Trump. Biden a câștigat alegerile prezidențiale din 3 noiembrie cu 306 voturi ale electorilor față de 232, obținute de Donald Trump.
04:30
Statele Unite s-au retras oficial duminică, 22 noiembrie, din Tratatul „Cer Deschis”, un acord de control și verificare a instalațiilor militare, în vigoare de 18 ani, despre care Washingtonul a spus în repetate rânduri că este încălcat de Moscova. Retragerea oficială a fost ultima modificare a sistemului de control internațional al armelor, inițiată de administrația lui Donald Trump, care crede că aceasta ar fi în detrimentul Americii, limitându-i capabilitățile militare. Departamentul de stat a confirmat că Statele Unite nu mai sunt parte a Tratatului „Cer Deschis”, iar Consiliul Național de Securitate a declarat că „Rusia a încălcat în mod flagrant [tratatul] de ani de zile”. Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a anunțat, pe 21 mai, intenția de retragere a Statelor Unite și a dat o notificare de șase luni celor 34 de membri ai Tratatului, așa cum impun normele acestuia. Ministerul de externe de la Moscova a condamnat decizia Washingtonului, spunând că aceasta nu ar fi „nici în beneficiul securității europene, nici a Statelor Unite și a aliaților săi”. Pentru Rusia „acum toate opțiunile sunt deschise”, se mai spune într-o declarație a externelor de la Moscova. 
Ieri
17:10
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu există niciun motiv ascuns în decizia sa de a nu-l felicita pe președintele ales al Statelor Unite Joe Biden, insistând că Kremlinul așteaptă doar „sfârșitul confruntării politice interne”.Comentariile lui Putin, făcute într-un interviu difuzat la televiziunea de stat, din 22 noiembrie, se adaugă la comentariile anterioare de la Kremlin, care a ridicat întrebări în privința motivului pentru care Putin nu și-a transmis felicitările, atunci când mulți lideri europeni și din lume le-au transmis deja.În precedentele alegeri  americane, Vladimir Putin a fost printre primii lideri mondiali care l-au felicitat pe Donald Trump, făcând o declarație la mai puțin de 12 ore după ce adversara lui, democrata Hillary Clinton, și-a recunoscut înfrângerea.Joe Biden a fost declarat câștigătorul neoficial al alegerilor din SUA, pe baza votului popular și a numărului de voturi ale Colegiului Electoral.Colegiul Electoral se întrunește pe 14 decembrie, când va declara în mod oficial  câștigătorul scrutinului, conform prevederilor Constituției americane. Inaugurarea la Casa Albă este programată pentru 21 ianuarie.În interviul TV, în care Putin a repetat comentariile anterioare ale purtătorului său de cuvânt Dmitri Peskov,  liderul de la Kremlin a sugerat că nu este potrivit să-l felicite pe Biden.„Vreau să vă asigur: nu există niciun motiv ascuns: că ne place cineva sau că ne displace cineva”, a spus el citat de agențiile de știri. „Așteptăm doar sfârșitul procesului politic intern din Statele Unite”, a afirmat liderul de la Kremlin.Potrivit lui Putin, faptul că nu și-a transmis felicitările președintelui ales nu schimbă în nici un fel relațiile Statele Unite și Rusia, deoarece relațiile sunt deja „stricate”.
16:50
Actorul Vlad Ciobanu s-a stins din viaţă, la vârsta de 53 de ani. Vlad Ciobanu este actorul care a devenit renumit pentru rolul lui Mihai Eminescu, în filmul „Luceafărul”, în regia lui Emil Loteanu.Vlad Ciobanu a trăit pentru artă, a jucat roluri în teatru, a montat spectacole, a îndrumat în calitate de pedagog viitorii actori şi regizori la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.Lidera PAS si președintă aleasa a Moldovei Maia Sandu a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj de condoleanțe familiei actorului.„Condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au prețuit pe Vlad Ciobanu. Să-l ținem minte ca pe actorul veșnic dornic să îmbogățească lumea teatrului și să aducă proiecte noi, ca pe cel care a reușit să îl joace atât de frumos pe Eminescu, ca pe profesorul care mereu căuta să pună în valoare tinerii. Dumnezeu să-l ierte”, a scris Maia SanduAmintim că, actorul Vlad Ciobanu, era internat la Iași încă din luna iulie a acestui an. Acesta a fost diagnosticat cu leucemie acută. O săptămână în urmă, actorul s-a infectat cu noul coronavirus, iar starea de sănătate a acestuia s-a agravat considerabil.Dumnezeu sa il odihneasca și condoleanțe familiei!
14:40
Festivalul Naţional de Teatru din România începe duminică, 22 noiembrie, şi se va desfăşura până pe 29 noiembrie, în format multimedia - online, tv, radio.Motto-ul ediţiei este "FNT 30/ FNT Altfel".Direcţia artistică şi selecţia programului aparţin criticilor de teatru Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu şi Călin Ciobotari.Pentru ediţia din 2020 a FNT organizatorii au decis să construiască „un concept bazat aproape exclusiv pe revizitarea istoriei FNT din ultimele trei decenii”.Structura Festivalului Naţional de Teatru 2020 cuprinde secţiunile „FNeuitareT”, „FNelinişteT”, „arta ACTORULUI mare”, „Premieră în FNT”, „Spectacolul ascuns”, „Spectacole invitate”, „Vorbe, vorbe, vorbe...”, „Esteticile pandemiei”, „FNT ON AIR”, „Emil Boroghină în recital”, „Spectacole premiate internaţional” şi „Vorba de cultură”. 
14:30
Direcția Naționala Anticorupție de la București a confirmat inculparea lui Daniel Tudorache, fost primar al sectorului 1 din București, într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani, precum și stabilirea unei cauțiuni de un milion de euro.În același dosar s-a mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de alte două persoane fizice, fosta soție și o persoană fizică aflată în anturajul primarului, pentru infracțiunea de complicitate la spălarea banilor, respectiv trafic de influență.Potrivit DNA, în perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2018), inculpatul Daniel Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite.Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obținute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane (soția și menajera), care au acționat ca proprietarii aparenți ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil.Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite. Mai multe AICI. 
14:30
Duminică, în România, au fost înregistrate 131 de noi decese și 5.837 de noi cazuri de infectare cu Covid-19.Până astăzi, în România numărul celor decedați de COVID 19 a ajuns la 10.047 de cazuri. În București au fost înregistrate duminică 1.222 de cazuri noi.Județe cu incidență mare la mia de locuitori sunt: Sibiu - 8,6, Ilfov - 8,1, Cluj - 7, Constanța - 6,4, Alba - 6,2.Până astăzi, 22 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 418.645 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.Mai multe AICI.
14:30
Belarușii care contestă puterea lui Aleksandr Lukașenka s-au adunat din nou la Minsk și în împrejurimi scandând „Trăiască Belarus!” și purtând indicatoare și steagul istoric roșu-alb al țării.În afara unei stații de metrou din centrul orașului Minsk, demonstranții au fost întâmpinați cu gaze lacrimogene și grenade paralizante.Convoaiele de vehicule militare au fost observate și în mai multe părți ale orașului.Belarusul a fost cuprins de proteste fără precedent de mai bine de trei luni, după ce Lukașenka a pretins realegerea pentru un al șaselea mandat.Statele Unite, Uniunea Europeană și opoziția belarusă spun că alegerile au fost fraudate și nu recunosc autoritatea liderului de la Minsk.Opoziția a organizat demonstrații regulate masive, sfidând o represiune adesea brutală a autorităților.Mii de protestatari sunt în detenție ca și o mulțime de jurnaliști. Cinci jurnaliști colaboratori ai postului nostru de radio se află, de asemenea, în închisoare.Protestatarii îi cer lui Lukașenka să demisioneze și cer organizarea unui nou scrutin care să respecte standardele democratice. Lidera opoziției, Svetlana Țihanovskaia, considerată câștigătoare a alegerilor prezidențiale din luna august, se află în exil în Lituania.
14:10
Partidul Visul Georgian, de guvernământ, va deține o largă majoritate în parlamentul de la Tbilisi după alegerile din turul al doilea din 21 noiembrie, care au fost boicotate de opoziție, au arătat rezultatele preliminare.Partidele de opoziție au cerut repetarea alegerilor parlamentare din 31 octombrie, organizând proteste regulate împotriva rezultatelor pe care le descriu ca fiind nelegitime și fraudate. Visul Georgian, fondat de miliardarul Bidzina Ivanișvili, s-a plasat primul la alegerile din 31 octombrie cu 48,15 la sută, în timp ce blocul Mișcării Naționale Unite a avut 27,14 la sută, iar Georgia europeană a fost a treia cu 3,78 la sută.Alte câteva partide mai mici au trecut pragul de 1% pentru a intra în parlament. Alegerile au fost primele în cadrul unui sistem reformat, susținut de Statele Unite și UE, care acordă o pondere mai mare reprezentării proporționale. Comentând rezultatul, liderul Visului Georgian Irakli Kobahidze a spus că următorul parlament va fi unul în care „partidul de guvernământ are o majoritate covârșitoare. Prin urmare, Visul Georgian va fi reprezentat în următorul parlament de 90 de deputați”, a spus el. Parlamentul de la Tbilisi are 150 de locuri.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.