Institutul Învățătoresc din Soroca – un „pompier” pentru sistemul educațional al RSS Moldovenești

Observatorul de Nord, 18 octombrie 2020 10:10

Context general Un fenomen specific învățământului superior postbelic a fost masificarea lui generală, acest caracter de masă al școlii superioare fiind determinat, pe de o parte, de imperativele planurilor ambițioase de refacere și modernizare accelerată ale statelor abia ieșite din cel de-al Doilea Război Mondial și de competiția dintre cele două supraputeri, determinată de condițiile […] Post-ul Institutul Învățătoresc din Soroca – un „pompier” pentru sistemul educațional al RSS Moldovenești apare prima dată în Observatorul de Nord.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Observatorul de Nord

Acum 4 ore
18:50
Alte 833 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Total teste efectuate – 3907 dintre care primar – 3558 şi repetat – 349. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 68 791 cazuri, dintre care 49 702 persoane au fost tratate, iar 1630 au decedat  din cauza […] Post-ul +833 cazuri de COVID-19 în republică: Aproape 20 cazuri noi în raionul Soroca sunt confirmate astăzi apare prima dată în Observatorul de Nord.
Acum 8 ore
15:40
Au mai rămas vreo două săptămâni până la alegerea președintelui Republicii Moldova, iar noi ne-am pus scopul să aflăm de la soroceni care este candidatul care merită să fie la cârma acestui stat. Redacția „Observatorul de Nord” a decis că vom merge prin mai multe localități din raionul Soroca, și-i vom întreba pe toți care […] Post-ul VASILCĂU: Pe cine alegem președinte? / VIDEO apare prima dată în Observatorul de Nord.
15:20
 La ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de astăzi au fost examinate câteva subiecte privind compensarea pagubelor pentru lichidarea consecințelor în urma ploilor torențiale de la sfârșitul lunii septembrie curent, care au avut loc în mai multe localități din Republica Moldova.   Printre altele, membrii CSE au aprobat acordarea unui ajutor sub formă de materiale […] Post-ul 5 case, Primăria și Grădinița de copii din Căinarii Vechi vor primi bani pentru reabilitarea acoperișurilor apare prima dată în Observatorul de Nord.
Acum 12 ore
11:10
 Pe parcursul săptămânii trecute, inspectorii Agenției Naționale  Transport Auto au realizat activități de control a transportului de mărfuri și persoane în trafic național și internațional. În cadrul acțiunilor organizate în mun. Chișinău, Hîncești , Ungheni, Leova, Bălți, Florești, Orhei, Nisporeni, Căușeni, Cimișlia, Soroca, Cahul, Leova, Ștefan-Vodă, etc., au fost aplicate sancțiuni prin întocmirea a 85 procese […] Post-ul Vânătoare de transportatori ilegali inclusiv și în Soroca apare prima dată în Observatorul de Nord.
Acum 24 ore
09:30
Octavian Țicu și Violeta Ivanov – au intrat în politică din partea unor partide, candidează la alegerile prezidențiale de la alte partide La aceste alegeri prezidențiale din 1 noiembrie 2020, Octavian Țicu reprezintă Partidul Unității Naționale (PUN), iar Violeta Ivanov candidează pentru funcția de președintă a țării din partea Partidului Politic „Șor”.  De la începutul […] Post-ul Octavian Țicu și Violeta Ivanov – au intrat în politică din partea unor partide, candidează la alegerile prezidențiale de la alte partide apare prima dată în Observatorul de Nord.
09:00
Timp de veacuri oamenii au făcut focul în sobe, unii chiar au rămas fideli acestui obicei.  Pentru mulți dintre noi, iarna vine cu stări de stres și îngrijorare asociate prețurilor  mari, care încep să apară invariabil odată cu sosirea frigului. Indiferent de bugetul disponibil, a reuși să asiguri confortul termic al locuinței cu costuri reduse […] Post-ul Fără 10.000 de lei „nu ai cum să intri în iarnă” apare prima dată în Observatorul de Nord.
08:40
Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Andrei Năstase, pretendentul la fotoliul de președinte al țării din partea Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) se vor „bate” la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Dacă la alegerile parlamentare, cei doi s-au unit forțele, formând Blocul electoral „ACUM”, în prezent aceștia s-au decis să […] Post-ul Maia Sandu și Andrei Năstase: la alegerile parlamentare aliați, la prezidențiale din această toamnă – contracandidați apare prima dată în Observatorul de Nord.
08:30
  După câteva zile bune de toamnă autentică, cu ceva temperaturi mai scăzute, ploi sporadice și chiar brumă, pe alocuri, revenim la temperaturi de vară târzie.  Astfel, meteorologii ne promit pentru astăzi, dar și pentru sfârșitul săptămânii, valori termice generoase, de 15-18 grade Celsius, la Soroca.  În următoarele zile vremea va rămâne frumoasă și doar […] Post-ul La sfârșit de toamnă, temperaturi de vară apare prima dată în Observatorul de Nord.
Ieri
19:30
Alte 656 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, după procesarea a 3090 teste de laborator. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 67 958 cazuri, dintre care 49083 persoane au fost tratate  de COVID-19. În raionl Soroca astăzi sunt confirmate 5 cazuri noi de infectare prin […] Post-ul +656 cazuri noi de COVID-19 sunt confirmate astăzi în republică: Crește statistica și la Soroca apare prima dată în Observatorul de Nord.
15:50
Au mai rămas vreo două săptămâni până la alegerea președintelui Republicii Moldova, iar noi ne-am pus scopul să aflăm de la soroceni care este candidatul care merită să fie la cârma acestui stat. Redacția „Observatorul de Nord” a decis că vom merge prin mai multe localități din raionul Soroca, și-i vom întreba pe toți care […] Post-ul BĂDICENI: Pe cine alegem președinte? / VIDEO apare prima dată în Observatorul de Nord.
14:50
Cea mai mare comoară pe care o deține Soroca sunt oamenii pe care i-a dat. Pământul nostru a “născut” multe personalități, nume sonore în diverse domenii, fără de care istoria Țării ar fi fost poate alta. Soroceni sunt peste tot, cutreieră țările și continentele, dar dorul de Cetate nu-i lasă. Acum zece ani am hotărât […] Post-ul Dumitru Matcovschi: “Să fim ce-am fost odată” apare prima dată în Observatorul de Nord.
14:30
Ziarul „Observatorul de Nord” a realizat a doua emisiune dintr-un  ciclu de trei emisiuni cu genericul ”Informarea și motivarea tinerilor și a altor categorii de alegători pentru participarea activă la alegerile prezidențiale 2020”, în cadrul unui proiect finanțat de Asociația Obștească „Promo-LEX”, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Scopul proiectului constă în […] Post-ul Emisiunea „Observatorul”: Un alegător informat este un alegător conștient / VIDEO apare prima dată în Observatorul de Nord.
11:50
În cadrul proiectului „Comunicare pentru schimbare”, implementat de Asociația Obștească „INFO DAVA”, în parteneriat cu Asociația Presei Independente și ziarul „Observatorul de Nord” , proiect care este parte a proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) elevii din clasele superioare a Gimnaziului […] Post-ul TOP-3 probleme ale comunei Volovița, identificate de elevii Gimnaziului din localitate apare prima dată în Observatorul de Nord.
11:00
Situație  A fost odată o gunoiște pe care autoritățile au decis s-o transforme într-un teren de joacă pentru copii. Probabil, autoritățile au citit povestea “Cenușăreasa” de Frații Grimm. Zis și făcut. Pe terenul unde localnicii depozitau gunoiul menajer, fără ca să fie curățat, într-un timp record a apărut un teren de joacă, de calitatea căruia […] Post-ul Ieri – gunoiște, astăzi – teren de joacă pentru copii apare prima dată în Observatorul de Nord.
09:20
În raionul Soroca a fost spulberat încă un mit despre noul coronavirus – precum că acesta atacă cel mai mult persoanele de vârstă înaintată. În realitate, în raionul Soroca cei mai vulnerabili în fața virusului sunt persoanele cu vârsta de 50-59 de ani, cu 343 de cazuri la pasiv, din numărul total de persoane înregistrate […] Post-ul În raionul Soroca, persoanele cu vârsta de 50-59 ani sunt cele mai afectate de virus apare prima dată în Observatorul de Nord.
08:20
Chiar dacă în lume numărul bărbaților infectați cu coronavirus este mai mare decât al femeilor, în raionul Soroca situația este tocmai inversă. Conform datelor oficiale, de la începutul pandemiei până la finele săptămânii trecute, în raionul Soroca au fost depistate cu coronavirus 733 femei și 497 bărbați… Post-ul În raionul Soroca, femeile sunt mai vulnerabile în fața virusului… apare prima dată în Observatorul de Nord.
07:40
Unele fotografii spun mai multe decât cuvintele sau o parte din articolele scrise de jurnaliști. Astfel, această rubrică are menirea să mediatizeze cele mai sugestive fotografii realizate de către reporterii de la “Observatorul de Nord” sau de către cititorii noștri. Sorocenii pot trimite fotografiile lor prin intermediul rubricii Sesizează o problemă. Vă rugăm să menționați […] Post-ul FOTOGRAFIA ZILEI: „Arborele Matcovschi” creat de elevii și profesorii de la Gimnaziul „Dumitru Matcovschi” apare prima dată în Observatorul de Nord.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:30
Alte 252 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Total teste efectuate – 1226 dintre care primar – 1093 şi repetat – 133. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 67 302 cazuri. Dintre acestea, 48 493 persoane au fost tratate  de COVID-19. Astăzi în raionul Soroca […] Post-ul +252 cazuri noi de COVID-19 sunt înregistrate astăzi în republică: Și la Soroca sunt persoane confirmate cu virus apare prima dată în Observatorul de Nord.
14:00
Au mai rămas vreo două săptămâni până la alegerea președintelui Republicii Moldova, iar noi ne-am pus scopul să aflăm de la soroceni care este candidatul care merită să fie la cârma acestui stat. Redacția „Observatorul de Nord” a decis că vom merge prin mai multe localități din raionul Soroca, și-i vom întreba pe toți care […] Post-ul VOLOVIȚA: Pe cine alegem președinte? / VIDEO apare prima dată în Observatorul de Nord.
12:00
      Ținând cont de faptul că în Republica Moldova democrația este relativ tânără și fragilă, comportamentul politic și civic al noii generații este un element important de abordat, deoarece la fiecare scrutin de vot observăm o rată scăzută de participare a tinerilor la vot. Trebuie să menționăm că în categoria de vârstă tânără […] Post-ul Tinerii și politica, între dilema de participare sau absenteism apare prima dată în Observatorul de Nord.
11:10
Începând cu ziua de 13 martie, sorocenii au avut mai multe „zile albe”, dar și mai multe „zile negre” în lupta cu noul coronavirus. Astfel, dacă am face un TOP al zilelor cu cel mai mare număr de persoane depistate infectate cu coronavirus, pe locul I se plasează ziua de 13 mai – cu 60 […] Post-ul TOP 3 „zile negre” și 35 „zile albe” pentru soroceni, în lupta cu virusul ucigaș apare prima dată în Observatorul de Nord.
10:00
Conform declarațiilor unor surse din legislativul Republicii Moldova, Zinaida Greceanâi se tratează la domiciliu, fiind monitorizată de medicul de familie. Vă reamintim că spicherița nu este unica din parlament, care a fost infectată de coronavirus. Anterior, prin această grea încercare au trecut alți 9 parlamentari – Ruxanda Glavan, Oleg Sîrbu, Eugeniu Nichiforciuc,  Vladimir Mizdrenco, Corneliu […] Post-ul Și spicherița, Zinaida Greceanâi, este infectată cu coronavirus apare prima dată în Observatorul de Nord.
09:50
 Conform unor studii ale cercetătorilor japonezi, coronavirusul şi virusul gripal devin inactive în 15 secunde, prin aplicarea etanolului, care este utilizat în dezinfectanţii pentru mâini. După cum afirmă aceleași studiu, noul coronavirus rămâne activ pe piele timp de nouă ore și, din această cauză, specialiștii au (re)confirmat necesitatea spălării frecvente a mâinilor, potrivit AFP.   […] Post-ul Igiena mâinilor – arma letală, care ucide coronavirusul! apare prima dată în Observatorul de Nord.
08:50
La sfârșitul săptămânii trecute, în raionul Soroca se înregistrau 106 cazuri active de COVID-19, inclusiv 63 cazuri în municipiul Soroca și 43 cazuri în satele raionului. În total, de la începutul pandemiei, în raionul Soroca erau înregistrate, conform datelor oficiale, 1230 cazuri de infectare cu coronavirus.    După municipiul Soroca, cu 63 cazuri active, urmează […] Post-ul În 27 de localități din raionul Soroca sunt cazuri active de COVID-19 apare prima dată în Observatorul de Nord.
06:10
Meteorologii S anunţă pentru luni şi marţi primele îngheţuri. Potrivit meteorologilor, din cauza unei mase de aer rece nordic, pe 19 şi 20 octombrie la suprafaţa solului se prevăd îngheţuri cu intensitatea de -1..-3°С şi izolat în aer de -1..-2°С. Maximele termice vor fi cuprinse între  +12 şi  +15 grade în nordul R. Moldova. În localităţile […] Post-ul Azi și mâine se prevăd înghețuri, la sol și în aer apare prima dată în Observatorul de Nord.
18 octombrie 2020
21:30
Balanță În perioada analizată aici știi cum să te pui în valoare, din punct de vedere fizic dar și moral. Ai acum ocazia să creezi în jurul tău un mediu prietenos și armonios care te va ajuta să te ridici pe o nouă treaptă, în plan profesional. Data de 24 octombrie putem spune că este […] Post-ul Horoscopul săptămânii viitoare apare prima dată în Observatorul de Nord.
17:50
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 1476 de teste, Astfel,  bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 67 050 cazuri. Din numărul total de cazuri, 23 sunt lucrători medicali: medici-9, asistenţi medicali-7, personal auxiliar-7. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 898 – stare gravă (dintre care 43 pacienţi sunt conectaţi la aparate […] Post-ul 18 octombrie: persoane infectate – 398, inclusiv în raionul Soroca; decese – 15. apare prima dată în Observatorul de Nord.
17:30
  Etapa a VII din campionatul Republicii Moldova, Divizia B, Nord a fost una nefericită pentru echipele care reprezintă raionul Soroca. Or, ambele echipe au suferit înfrângeri și și-au înrăutățit situația în clasament.   Astfel, sorocenii de la INTER pe mocirla, pardon, pe stadionul din Soroca, au fost surclasați acasă, de FC Bogzești, scor 1-4, […] Post-ul Etapă neagră pentru echipele sorocene apare prima dată în Observatorul de Nord.
14:20
Politica autohtonă este, în mare parte, pe mâna bărbaţilor. Au fost şi câteva cazuri când în posturi-cheie au ajuns femei, dar nu ştiu cum se făcea că tot bărbaţii trăgeau sforile. Avem însă şi cazuri, inclusiv la nivel local, când femeile s-au făcut auzite şi au avut un cuvânt greu de spus în anumite situaţii. […] Post-ul Ana Bejan: “În politică nu te menţii uşor dacă nu ai caracter, demnitate şi personalitate” apare prima dată în Observatorul de Nord.
13:10
Maratonul foto #LaBorcan, lansat de Observatorul de Nord continuă! Astăzi vă prezentăm câteva dintre rețetele cu care s-au împărtățit cititoarele noastre.    Castraveți și dovlecei murați Legumele se aranjează în borcane tradițional. Marinada: La 1 litru de apă – 1 lingură mare de sare. În rest mirodenii de care vă plac: cimbru busuioc mărar. Autoare: […] Post-ul Trei rețete de gustoșenii puse #LaBorcan de cititoarele Observatorului de Nord apare prima dată în Observatorul de Nord.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.