Lecția publică online „Probațiunea juvenilă”

Juridice Moldova, 25 septembrie 2020 21:20

Luni, 28 septembrie 2020, ora 11:30, Departamentul Drept penal al Facultății de Drept a  Universității de Stat din Moldova organizează Lecția publică online „Probațiunea juvenilă”, în contextul realizării prelegerii la disciplina Delincvența juvenilă. Sesiunea va fi susținută de: Iurie Mahu,Șef Direcție Activitate Analitică la Inspectoratul Național de Probațiune Augustina Bolocan-Holban, doctor în drept, conferențiar universitar, Președintele Asociației […] Articolul Lecția publică online „Probațiunea juvenilă” apare prima dată în JMD.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Juridice Moldova

Acum 24 ore
16:20
Acțiunea oblică reprezintă un mijloc de protecție a drepturilor creditorului, fiind un mecanism de recuperare a creanțelor, în urma neexecutării sau executării necorespunzătoare a obligațiilor contractate. În literatura de specialitate, acțiunea oblică este definită ca fiind “[d]rept al creditorului (creditor oblic) de a exercita, în instanţă de judecată sau fără concursul ei, drepturile subiective ale […] Articolul Mecanismul de apărare a creditorului prin intermediul acțiunii oblice potrivit Codului civil apare prima dată în JMD.
Ieri
10:10
Acțiunea oblică reprezintă un mijloc de protecție a drepturilor creditorului, fiind un mecanism de recuperare a creanțelor, în urma neexecutării sau executării necorespunzătoare a obligațiilor contractate. În literatura de specialitate, acțiunea oblică este definită ca fiind “[d]rept al creditorului (creditor oblic) de a exercita, în instanţă de judecată sau fără concursul ei, drepturile subiective ale […] Articolul Mecanismul de apărare a creditorului prin intermediul acțiunii oblice potrivit Codului civil al Republicii Moldova apare prima dată în JMD.
Mai mult de 2 zile în urmă
08:10
Introducere În literatura de specialitate se relatează despre problemele legate de calificarea activităților infracționale participative. În majoritatea cazurilor aceste probleme sunt generate de varietatea și complexitatea formelor de manifestare a activităților date. Mijlocirea săvârșirii infracțiunii se numără printre asemenea forme. Spre exemplu, dacă vorbim despre mijlocirea săvârșirii luării de mită (art.333 CP RM) sau a […] Articolul Mijlocirea luării de mită sau a dării de mită apare prima dată în JMD.
19 octombrie 2020
13:30
„19 octombrie. Numărul de care juriștii leagă DREPTATEA.” La 19 octombrie, comunitatea juriştilor din Republica Moldova îşi celebrează sărbătoarea profesională – Ziua Juristului. Îmi îngădui, cu prilejul acestei aniversări, să destăinui câte ceva despre rolul extraordinar pe care profesiile juridice îl au în statul de drept. Juriștii, cu-n volum gigant de experiență pe umărul drept […] Articolul 19 octombrie – numărul de care juriștii leagă DREPTATEA! apare prima dată în JMD.
09:20
Prin Legea nr. 49 din 30.03.2017 pentru completarea unor acte legislative (în continuare – Legea nr. 49/2017), în denumirea și în dispoziția articolului art. 251 CP RM, după textul „gajate,” a fost introdus textul „înghețate,”. Drept urmare, din momentul intrării în vigoare a legii în cauză – 19.05.2017 – obiectul material sau imaterial al infracţiunii […] Articolul Noțiunea „bunuri înghețate” din perspectiva completării art. 251 din Codul penal prin Legea nr. 49/2017 apare prima dată în JMD.
09:00
Stimați colegi, juriști! Dragi studenți, masteranzi, doctoranzi! Sărbătoarea profesională “Ziua Juristului” este un prilej deosebit de a Vă adresa sincere felicitări pentru alegerea unei profesii responsabile, ce solicită competență înaltă, corectitudine, integritate, verticalitate, demnitate, vocație și pasiune. Importanța profesiilor din domeniul dreptului derivă din rolul juriștilor întru asigurarea supremației legii, înfăptuirea actului de justiție și […] Articolul Felicitarea Decanului Facultății de Drept USM cu ocazia Zilei Juristului apare prima dată în JMD.
08:10
Marea Britanie a aderat la principiile care vor ghida revenirea pe Lună condusă de americani în acest deceniu. A fost elaborat un proiect cu numele„Artemis”, care presupune că până în 2024, NASA va asigura aterizarea unei femei și a unui bărbat pe Lună, folosind tehnologii inovatoare pentru a explora mai mult decât oricând suprafața Lunii. […] Articolul Marea Britanie se înscrie la proiectul Artemis elaborat de NASA apare prima dată în JMD.
16 octombrie 2020
19:40
Mâine, 30 octombrie 2020, începând cu orele 12:00, se va desfășura Bursa de merit Gladei. Invităm toți doritorii de a fi prezenți online să completeze următorul formular: https://forms.gle/uj3NtmRibK3DvPe6A Vă atenționăm că locurile sunt limitate și se va aplica principiul primului înregistra. De asemenea, le dorim mult succes concurenților de mâini!   Articolul Bursa de merit Gladei – fii alături de participanți apare prima dată în JMD.
10:00
În condiţiile situației actuale, marcată de criza provocată de virusul COVID-19 la nivel mondial, când anumite drepturi ale omului au fost limitate și uneori chiar și încălcate, la nivelul tuturor statelor în care a fost instaurată starea de urgență, o cercetare consacrată conceptului de „interes public”, prin prisma legislației din RM, reprezintă un subiect actual. […] Articolul Analiza conceptului de ,,interes public’’, prin prisma legislației din Republica Moldova apare prima dată în JMD.
15 octombrie 2020
09:40
Introducere Realitățile vieții sociale reclamă implementarea vertiginoasă a produselor progresului tehnico-științific în diferite domenii ale realității obiective. Iar justița nu poate eluda formatul electronic în calitate de fapt obiectiv. Chiar dacă s-ar impune păreri pro și contra  informatizării procesului civil, nu pot fi negate benefi­ciile pe care le oferă acest fenomen asupra procesului de înfăptuire […] Articolul Reflecții privind depunerea cererii de chemare în judecată în format electronic în procesul civil apare prima dată în JMD.
13 octombrie 2020
13:10
Partenerii JURIDICE MOLDOVA, Mareș & Mareș și Dolea & Co au anunțat că au încheiat o alianță strategică ce are drept scop oferirea de servicii juridice integrate în România și Republica Moldova în domeniul infracționalității economice, investigațiilor, dar și al litigiilor transfrontaliere și arbitrajului comercial și investițional. “În aceste domenii clienții au nevoie de asistență […] Articolul Mareș & Mareș și Dolea & Co anunță încheierea unei alianțe strategice apare prima dată în JMD.
09:10
Introducere La data de 11.03.2020, Organizația Mondială a Sănătăţii a anunțat că epidemia de COVID-19 este deja pandemie globală, în urma răspândirii pe mai multe continente a Coronavirusului, de asemenea infecția COVID-19 se înregistrează în toate țările UE. În acest context, agenții economici urmează să se supună unor măsuri stricte și mereu schimbătoare, caracterizate de […] Articolul Aplicarea legislației concurențiale în timpul pandemiei apare prima dată în JMD.
12 octombrie 2020
09:30
Calificarea corectă a infracțiunilor permite distingerea unei infracțiuni de faptele care nu au un caracter penal. De asemenea, calificarea corectă a infracțiunilor este o condiție indispensabilă pentru aplicarea unei pedepse echitabile, legale şi individualizate. Cauzele calificării incorecte a infracțiunilor sunt de ordin obiectiv (prezența în legea penală a unui număr mare de noțiuni estimative; lipsa […] Articolul Fabricarea sau punerea în circulaţie a semnelor băneşti sau a titlurilor de valoare false (art. 236 din Codul penal). Analiza practicii judiciare apare prima dată în JMD.
11 octombrie 2020
20:00
Oficiul OSCE de la Varșovia pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) a subliniat în noul său raport că persoanele care se confruntă cu pedeapsa cu moartea trebuie să aibă acces la garanții de proces echitabil, dreptul la grațiere și protecția egală a legii fără discriminare. Anul acesta, Documentul de bază al ODIHR privind pedeapsa […] Articolul OSCE: Pedeapsa capitală arbitrară, în contradicție cu dreptul la viață apare prima dată în JMD.
10 octombrie 2020
13:10
Art. 2 Dreptul la viață 1.) Rezumatul Hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului din 17.09.2020 – Kotilainen și alții împotriva Finlandei, 62439/12, versiunea în limba engleză poate fi accesată aici. Eșecul în a nu confisca arma studentului care anterior comiterii unor infracțiuni într-o instituție educațională, postase pe internet conținut de-o natură apropiată, dar fără a […] Articolul Rezumate Hotărâri CtEDO: august-septembrie 2020 apare prima dată în JMD.
9 octombrie 2020
09:40
Introducere Dreptul privat comparat şi dreptul comerţului internaţional sunt dominate de principiul reparării integrale a prejudiciului suportat în rezultatul neexecutării sau executării necorespunzătoare a obligațiilor contractuale [1]. Realizarea acestui principiu presupune compensarea prejudiciului în totalitatea elementelor din care acesta este compus, în cadrul restabilirii echilibrului contractual deteriorat prin neexecutarea contractului, ţinându-se cont de respectarea intereselor […] Articolul Prejudiciul viitor, profitul ratat și pierderea unei șanse – elemente ale prejudiciului reparabil în cazul neexecutării obligației contractuale apare prima dată în JMD.
8 octombrie 2020
19:40
Centrul de Resurse Juridice din Moldova organizează o lecție publică intitulată „Ce trebuie să cunoască orice jurist despre Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, care va avea loc pe platforma ZOOM, marți, 20 Octombrie 2020, de la ora 15:00 până la 16:30. Formator va fi domnul Vladislav GRIBINCEA, Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, avocat specializat în […] Articolul Lecție publică privind Curtea Europeană a Drepturilor Omului apare prima dată în JMD.
14:30
Curtea Constituțională a decis astăzi, că ONG-urile pot presta servicii contra cost concurenților electorali în perioada campaniei electorale, pronunțând Hotărârea nr. 24 pentru controlul constituționalității unor prevederi din articolul 6 alin. (5)  din Legea nr. 86 din 11 iunie 2020 cu privire la organizațiile necomerciale (sesizarea nr. 130a/2020).  La originea cauzei se află sesizarea depusă […] Articolul Interdicția prestării serviciilor oneroase de organizațiile necomerciale pentru concurenții electorali în perioada campaniei electorale – neconstituțională apare prima dată în JMD.
09:30
Introducere Contractele în mediul online și relațiile contractuale care există în mediul virtual au devenit obiectul studiului și cercetărilor științifice ale dreptului civil de o perioadă îndelungată de timp. Problemele de bază discutate care nemijlocit au trezit interesul doctrinarilor se referă nu doar la conținutul contractelor online, dar și la tehnologiile  pe care se bazează […] Articolul Cadrul legislativ al contractelor în mediul online apare prima dată în JMD.
6 octombrie 2020
01:10
Ministerul Finanțelor lansează procesul de consultare publică a documentului privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021. Potrivit documentului, măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul viitor urmăresc soluționarea constrângerilor economice și asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova, prin promovarea unei legislații fiscale și vamale favorabilă dezvoltării economice, consolidarea veniturilor bugetare în […] Articolul Documentul privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021 – supus consultării publice apare prima dată în JMD.
5 octombrie 2020
14:20
Bursa de merit Gladei împlinește 5 ani. În acest an, pe lângă bursa în mărimea taxei de studii pentru anul academic 2020-2021, Gladei și Partenerii își propune să ofere și două stagii profesionale de o lună în cadrul biroului. Dincolo de posibilitatea de a obține finanțare pentru studii, bursa Gladei este și o provocare de […] Articolul Experiența beneficiarilor Bursei de merit Gladei apare prima dată în JMD.
12:40
Uniunea Avocaților din Moldova informează pe site-ul lor oficial următoarele, Comisia Specială pentru alegerea membrilor Comisiei de licențiere a profesiei de avocat, constituită în baza hotărârii Consiliului Uniunii Avocaților nr.UA/C/20/41 din 13 martie 2020 a ales următorii membri ai Comisiei de licențiere a profesiei de avocat: Din rândul profesorilor titulari în drept: 1. Airapetean Artur […] Articolul A fost aleasă Comisia de licențiere a profesiei de avocat apare prima dată în JMD.
08:30
Astăzi, 5 octombrie 2020, este Ziua Mondială a Educației și Ziua Profesorului. Ziua internaţională a profesorului a fost desemnată de UNESCO cu scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor. Recomandarea din 1966 împreună cu Recomandare privind învățământul superior (1977) formează principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și […] Articolul Felicitarea Decanului Facultății de Drept USM cu ocazia Zilei Profesorului apare prima dată în JMD.
4 octombrie 2020
20:30
California a devenit primul stat american care a adoptat un proiect de lege prin care se impune examinarea recompensei pentru sclavie urmașilor acestora. Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a semnat miercuri proiectul de lege al Adunării 3121 prin care: „înființează un grup de lucru format din nouă membri pentru a informa californienii despre sclavie și pentru […] Articolul Istorie în SUA: California devine primul stat care adoptă proiectul legii cu privire la justiția rasială apare prima dată în JMD.
13:00
Instituția Ombudsman—ului apreciază eforturile platformei JURIDICE MOLDOVA în distribuirea celor mai importante informații care interesează și amprentează comunitatea noastră, alăturat mixtului: abordările științifice și punerea acestora în practică, tocmai din aceste considerente, desemnează un astfel de instrument-intermediar în punerea în publicitate a unei Broșuri care însumează jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului în partea ce […] Articolul Condițiile de detenție – motiv de violare sistematică a art. 3 CEDO apare prima dată în JMD.
1 octombrie 2020
18:20
Conferința internațională – Practica aplicării și noutăți ale Legii insolvabilității, organizată de JURIDICE MOLDOVA, alături de partenerii Institutul Național al Justiției și  Centrul de Instruire a Avocaților , are drept obiectiv dezbaterea celor mai acute probleme practice legate de aplicarea Legii insolvabilității, inclusiv a modificărilor puse în aplicare la 14 septembrie 2020. Moderatorul conferinței va fi Roger […] Articolul Conferința Internațională – Practica aplicării și noutăți ale Legii Insolvabilității | LIVE 30 octombrie 2020 apare prima dată în JMD.
16:30
De-a lungul timpului Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova a cultivat valori și-a instruit personalități ulterior devenite forță motrice pentru bunăstarea comunității. Finalități datorate unor înalte procedee de educare a spiritului echității, mânuite de către Profesori inspirați de carte, de corectitudine și de bun-simț. Cu certitudine: 1 octombrie 1959 devine o dată […] Articolul Aniversarea Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova – 61 de ani de la înființare apare prima dată în JMD.
09:50
Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI) a lansat WIPO Lex-Judgments, o nouă bază de date care oferă acces gratuit la deciziile judiciare ce țin de domeniul proprietății intelectuale (PI) din întreaga lume, scrie Agenția de Stat pentru Protecția Intelectuală. WIPO Lex-Judgments reprezintă o mai bună înțelegere a modului în care instanțele abordează litigiile în materie de […] Articolul OMPI lansează o bază de date gratuită a deciziilor judiciare privind proprietatea intelectuală apare prima dată în JMD.
09:30
În perioada 28–29 septembrie curent, Ministrul Justiției al Republicii Moldova, Fadei Nagacevschi, s-a întrunit cu membrii Grupului de Lucru de Nivel Înalt al Consiliului Europei, creat de către Secretarul General al Consiliului Europei pentru susținerea Republicii Moldova în eforturile sale de reformare a sistemului judecătoresc, scrie Consiliul Europei. În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte […] Articolul Proiectul de lege privind amendamentele constituționale corespunde cerințelor Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția apare prima dată în JMD.
30 septembrie 2020
09:30
Istoricul plafonării taxelor locale  De-a lungul timpului, taxele locale au intrat în vizorul mai multor autorități din Republica Moldova, stârnind și polemici uneori, fapt ce denotă interes față de acestea, atât din partea autorităților, cât și a contribuabililor. Administrarea autonomă a veniturilor fiscale ale autorităților publice locale, în fapt esența descentralizării fiscale, nu este un […] Articolul Plafonarea taxelor locale în Republica Moldova – considerații juridice apare prima dată în JMD.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.