Soborul Sfinţilor, slăviţilor şi întru-tot lăudaţilor Apostoli

Moldova Ortodoxa, 13 iulie 2020 11:00

Sfânta noastră Biserică prăznuiește, astăzi pe toți cei doiseprezece Apostoli ai Domnului nostru Iisus Hristos, ca pe unii, care s-au nevoit a răspândi, până la marginile lumii, dreapta credință creștină și a vesti tuturor marginilor pământului pe Hristos Dumnezeu, chemând toate neamurile la mântuire. Ei au fost chemați la apostolie chiar de Domnul Însusi, și... Articolul Soborul Sfinţilor, slăviţilor şi întru-tot lăudaţilor Apostoli apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova Ortodoxa

Acum 24 ore
13:30
Actorul Kerry Hiroyuki Tagawa din filmul Jerey-san. „Mărturisirea samurailor ” a primit botezul ortodox pe nume Pantelimon … ”Adâncurile pe care le-am găsit în credința ortodoxă nu sunt nicăieri altundeva. Nu e ușor să devii ortodox, având în vedere câte conflicte religioase sunt în lume. Dar pentru mine, e semnul lui Dumnezeu prilejul de a... Articolul Actorul Kerry Hiroyuki Tagawa a primit botezul ortodox apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
13:00
Întru această zi, cuvânt al Sfântului Ioan Gură de Aur, despre tulburările vieţii acesteia şi despre pocăinţă Să cunoaşteţi, fraţilor, tulburările lumii acesteia şi deşertăciunea vieţii omeneşti. Se tulbură omul şi sfârşitul lui degrabă vine. Se tulbură, înălţându-se pe sine şi totuşi necunoscut rămâne. Ca un nor se risipeşte, ca iarba se usucă şi ca o... Articolul „În zadar se tulbură tot omul” apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
12:30
s.v. 30 iulie / s.n. 12 august – Pomenirea Sfintei Cuvioase Anghelina Brancovici, ţarină a Serbiei, iar mai târziu monahie la Mănăstirea Kruşdal (secolul al XV-lea) *** Cântare de laudă la Sfânta Cuvioasă Anghelina Plăcuta lui Dumnezeu Sfînta Anghelina Soţie sfîntă a fost şi monahie sfîntă; Îndelungrăbdătoare-n necazuri, milostivă şi bună, Cu cei ce pătimeau pătimind şi ea.... Articolul Cântare de laudă la Sfânta Cuvioasă Anghelina Brancovici, ţarină a Serbiei apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
12:00
Matei 4:4 Drept răspuns, Iisus i-a zis: „Este scris: „Omul nu trăieşte numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu.” Biblia ne spune că Dumnezeu a suflat peste om şi el a devenit fiinţă vie (Geneza2:7). De asemenea ne spune că Scriptura este însuflată Dumnezeu (2Timotei3:16). Aceasta înseamnă că atunci... Articolul Hrăneşte-te cu Cuvântul Lui Dumnezeu în fiecare zi apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
12:00
Troparul Sfinţilor Apostoli Sila, Silva, Crescent, Epenet şi Andronic, glasul al 3-lea: Sfinţilor Apostoli, rugaţi pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.   Cântarea 1, glasul al 2-lea. Irmosul: Celui ce marea cea neumblată şi cu valuri, prin dumnezeiască porunca Sa, a secat-o şi a îndemnat pe poporul israelit să treacă... Articolul Canon de rugăciune către Sfinţii Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenet şi Andronic apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
Mai mult de 2 zile în urmă
12:30
Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Umilenie” de la Diveevo – 28 iulie/10 august Icoana Maicii Domnului „Umilenie” de la Diveevo este prăznuită pe 2 ianuarie (în ziua adormirii în Domnul a Sfântului Cuvios Serafim de Sarov), pe 19 iulie (în ziua prăznuirii aflării moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov), și pe 28 iulie/10 august. Această icoană... Articolul Icoana Maicii Domnului „Umilenie” de la Diveevo – „Bucuria tuturor bucuriilor” apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
6 august 2020
11:30
Biserica cu hramul în cinstea Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei a Spitalului de Urgență din Chișinău a intrat într-o fază finală a lucrărilor de construcție. Vara aceasta, în ciuda greutăţilor actuale, din darul lui Dumnezeu, lucrările de construcţie au avansat semnificativ. Au fost finisate lucrările de acoperire cu tablă din cupru a acoperișului și au... Articolul Stadiul lucrărilor de construcţie a Bisericii Sf. Ierarh Spiridon al Trimitundei la începutul lunii august şi modalităţi de sprijinire a acestora apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
11:00
Povestit-a ava Iosif Pelusiotul: „Când şedeam, zicea, în Sinai, era acolo un frate, cu totul nevoitor şi frumos la vederea feţei. Şi venea la pravilă, purtând pe deasupra o haină veche şi peticită. Deci, eu, văzându-l pe el de-a pururea venind aşa la pravilă, într-o zi i-am zis: „Frate, nu vezi pe fraţi, venind la... Articolul Se cuvine a săvârși fapta bună pe ascuns și a nu o vădi apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
10:30
Întru această zi, cuvânt despre milostenie A fost în Alexandria un oarecare dregător slăvit, iubitor de Hristos, temător de Dumnezeu, care făcea mari milostenii. El avea obicei să dea, o dată pe lună, milostenie rânduită, hrana din casa lui, la bătrâni şi la săraci. Şi aşa făcea în toate lunile. Deci, diavolul, nesuferind milostenia acestui... Articolul „Și pentru un pahar de apă rece, nu se pierde plata” apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
10:00
Om de rugăciune, dar şi poet, Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ este un reprezentant important al Ortodoxiei, atât la nivel naţional cât şi internaţional. A trăit 47 de ani, intens, cu un dor nestins după Dumnezeu, dintre care 27 i-a petrecut în monahism. Puteţi citi aici integral viaţa Sfântului Ioan, însă, în acest articol, vă prezentăm... Articolul 5 lucruri mai puţin cunoscute despre Sfântul Ioan Iacob apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
4 august 2020
08:30
Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Foca, Episcop de Sinope, glasul al 4-lea: Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Foca, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.... Articolul Canon de rugăciune către Sfântul Sfinţit Mucenic Foca, Episcop de Sinope apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
29 iulie 2020
22:00
Putem vorbi oricând şi oriunde cu Dumnezeu. Cea mai frumoasă şi cea mai bună rugăciune e aceea pe care toată ziua, de dimineaţa până seara, şi toata viaţa, din leagăn până la mormânt, o trăieşti în legătură cu izvorul cel de viaţă dătător: cu Iisus Mântuitorul. Preot Iosif Trifa *** Când se lasă întuneric… Când se lasă întuneric seara, Și soarele se-apropie de-asfințit, Și când pe masă mi se stinge lumânarea… Rămâi cu mine Doamne pân’ la răsărit.. Ca să vorbim, și să-mi șoptești de-a Ta Împărăție,... Articolul Când se lasă întuneric apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
21:30
Am aflat cu întristare de trecerea la cele veşnice a Protoiereului mitrofor Ioan Paiu, smerit ascultător al Bisericii noastre Ortodoxe din Moldova, Duhovnic al preoților din Protopopiatul Drochia, un misionar râvnitor, lucru vădit în calitate de paroh al bisericii cu hramul Sf. Mare Mucenic Arhidiacon Ștefan din satul Ochiul Alb. Trecerea din această viață a... Articolul A trecut la cele veșnice Protoiereul Ioan Paiu, Duhovnicul Protopopiatului Drochia apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
26 iulie 2020
16:00
În Duminica a VII după Cincizecime, credincioși chișinăuieni însetați de Cuvântul Domnului s-au adunat în curtea Sfintei Mănăstiri Ciuflea din Chișinău, pentru a înălța rugăciuni de cerere și mulțumire către Bunul Dumnezeu, Preasfânta Născătoare și sfinții ocrotitori. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnic-administrator al Mănăstirii Ciuflea,... Articolul Mănăstirea Ciuflea – Duminica a VII după Cincizecime – Vindecarea a doi orbi și a unui mut apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
25 iulie 2020
21:30
Sâmbătă 25 iulie, în ziua cinstirii Icoanei Maicii Domnului „Cu trei mâini”, în curtea Catedralei episcopale din Soroca a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. La slujba praznicală condusă de către Preasfințitul Ioan, Episcopul Sorocii, au participat: prot. Nicolae Craveț, protopop și secretar al Vicariatului de Soroca, egumena Vera (Spinei), stareța Mănăstirii Cușelăuca, preoți soroceni... Articolul Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Cu trei mâini”, la Catedrala episcopală din Soroca apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
23 iulie 2020
20:30
De fiecare dată aceeași dumnezeiască Liturghie, nu este plictisitor? „Ale Tale dintru ale Tale aducem Ție, de toate și pentru toate” (Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur) Toate sunt ale lui Dumnezeu, dar ceea ce are însemnătate este că noi oferim liber întreaga creație și cele ale noastre lui Dumnezeu, recunoscând astfel Împărăția... Articolul Când ne plictisim la Sfânta Liturghie de vină este ignoranța față de această Taine iubitoare de oameni apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
20:30
Întru această zi, cuvânt pentru cei îngâmfaţi de trufie Nu te înălţa, omule, ca să nu cazi şi să dai pierzării sufletul tău. Urât este, înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor, tot omul cel mândru. Pentru că, începutul păcatului omenesc este mândria şi cel ce se ţine de ea este urât tuturor. Iar sfârşitul mândriei... Articolul Nu te înălţa, omule, ca să nu cazi şi să dai pierzării sufletul tău apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
20 iulie 2020
12:30
Iubitorii de placeri, cei care se interesează de plăceri și de satisfacerea lor, chiar dacă nu au căzut într-o oarecare faptă trupească, dobândesc o cultură a plăcerii, a prețuirii de sine, și este mai rău de ei decât de cel care a căzut în faptă. Acela care a păcătuit se poate găsi în situația de... Articolul Iubitorii de plăceri apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
12:30
Cunoaşterea lui Dumnezeu de către om apare şi se manifestă în mod inevitabil printr-o iubire activă faţă de făptură, iubire care îmi este deja dată în experienţa directă. Iar iubirea manifestată faţă de făptură este contemplată în mod concret ca frumuseţe. De aici, delectarea, bucuria, mângâierea pe care le resimţim când o contemplăm. Ceea ce... Articolul Cunoașterea lui Dumnezeu între iubire și frumusețe apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
16 iulie 2020
05:00
Primeşte, Doamnă de Dumnezeu Născătoare, rugăciunile cele cu lacrimi ale robilor tăi care aleargă la tine. Te vedem în sfânta icoană cum Îl ţii în braţe şi-L alăptezi pe Fiul tău şi Dumnezeul nostru, pe Domnul Iisus Hristos. De L-ai şi născut fără de durere, totuşi cunoşti durerile mamelor, şi neputinţele fiilor şi fiicelor omeneşti... Articolul Rugăciune la alăptare, către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, înaintea icoanei sale „Cea care alăptează” apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
04:30
 Icoana numită „Galaktotrofusa” este o reprezentare a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, în care Pruncul se hrăneşte de la sânul Maicii Domnului. Această icoana, foarte rară, şi-a făcut loc în evlavia poporului mai mult în Grecia, Serbia şi Rusia. „Şi când zicea El acestea, o femeie din mulţime, ridicând glasul, I-a zis: Fericit este pântecele... Articolul Icoana „Galactotrofusa” – Maica Domnului care alaptează apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
04:00
  Întru această zi, cuvânt al lui Isaia monahul, despre nerăutate   Aduceţi-vă aminte, fraţilor, de Domnul, care zice: „De nu vă veţi întoarce şi de nu veţi fi ca pruncii, nu veţi putea intra întru Împărăţia Cerurilor.” Şi Apostolul a zis: „Ca nişte prunci, de curând născuţi, să iubiţi laptele cel duhovnicesc şi, fără... Articolul Ca nişte prunci să iubiţi laptele cel duhovnicesc apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
03:00
Troparul Sfântului Mucenic Iachint, glasul al 4-lea: Mucenicul Tău, Doamne, Iachint, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.   Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmosul: Apa trecând-o ca... Articolul Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Iachint apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
02:00
Tropar la Praznicul Aşezării veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, glasul al 8-lea: Născătoare de Dumnezeu pururea Fecioară, Acoperământul oamenilor, Veşmântul şi Brâul Preacuratului tău trup, puternic Acoperământ cetăţii tale ai dăruit, prin naşterea ta cea mai presus de fire, Nestricată rămânând, că întru tine şi firea se înnoieşte şi vremea. Pentru aceasta, te rugăm, pace... Articolul  Canon de rugăciune la Praznicul Aşezării veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
13 iulie 2020
21:00
Rugaciunea este dialogul omului cu Dumnezeu. Nu doar omul vorbeste cu Dumnezeu, ci si Acesta ii graieste tainic omului. Insa, pentru ca omul se roaga doar cu buzele, iar mintea ii este departe de cuvintele rugaciunii, devine incapabil sa auda cuvintele venite din partea lui Dumnezeu. Cum poate ajunge omul sa auda cuvintele pe care... Articolul Dumnezeu trebuie să fie prioritar în viața noastră apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
21:00
Bea apă de unde și calul bea. Calul nu va bea niciodată apă nepotabilă. Așează-ți capul unde pisica doarme cel mai bine. Mănâncă fructe de unde poate fi descoperit și viermele. Alege ciupercile care atrag și musculițele. Plantează un copac unde vezi cârtița săpând. Construiește o casă unde poți întâlni un șarpe. Sapă o fântână... Articolul Dacă îți arunci ochii mai des în văzduhul cerului apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
20:30
Despre puterea şi eficacitatea faptelor bune – „Căci aşa este voia lui Dumnezeu, ca voi, prin faptele voastre cele bune, să închideţi gura oamenilor fără minte şi fără cunoştinţă” (I Petru 2: 15). Fraţilor, greu este să susţii o polemică cu omul ateu; greu este să stai de vorbă cu un nebun, şi greu să... Articolul Fă bine în Numele lui Hristos apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
20:00
Cugetare a Sfântului Nicolae Velimirovici la Soborul Sfinților Apostoli: Neîncetata îngrijire de binele oamenilor! Această grijă a înlăţat spiritele şi inimile nobile ale sfinţilor apostoli. Scriind despre Sfîntul Apostol Pavel, Sfîntul Ioan Gură de Aur îl numeşte „tatăl a toată lumea”. „Ca şi cînd el ar fi dat naştere cu dureri, întregii lumi,” scrie Sfîntul... Articolul Apostolii – “taţi ai întregii lumi” apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
11:00
Sfânta noastră Biserică prăznuiește, astăzi pe toți cei doiseprezece Apostoli ai Domnului nostru Iisus Hristos, ca pe unii, care s-au nevoit a răspândi, până la marginile lumii, dreapta credință creștină și a vesti tuturor marginilor pământului pe Hristos Dumnezeu, chemând toate neamurile la mântuire. Ei au fost chemați la apostolie chiar de Domnul Însusi, și... Articolul Soborul Sfinţilor, slăviţilor şi întru-tot lăudaţilor Apostoli apare prima dată în Portalul "Moldova Ortodoxă".
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.