Și-a traficat amica, în Milano, pe timp de pandemie

Moldova24, 30 iunie 2020 07:45

O moldoveancă a fost plasată în arest pentru 30 de zile, fiind învinuită de traficarea unei tinere din Moldova în Milano, Italia.Preventiv, învinuita și-a racolat victima în vârstă de 20 de ani prin ademeniri, precum că i-ar fi găsit un loc de muncă ca îngrijitoare de bătrâni, pentru un salariu decent. Așa cum victima a fost crescută într-o familie social-vulnerabilă, într-un sat din raionul Cimișlia, aceasta a dat curs provocărilor.La sosire în Milano, nu i-a fost acordat serviciul promis, iar după ce a fost lăsată fără surse de existență și situația a devenit critică, aceasta a fost exploatată sexual în scopuri comerciale.Intențiile criminale au continuat și prin impunerea unei datorii  pentru victimă, în contul cumpărării de către învinuită a biletelor avia spre Italia.După aproximativ jumătate de lună de exploatare sexuală, la insistența victimei, aceasta a fost lăsată să revină în Republica Moldova, unde a denunțat infracțiunea. Prin urmare, sub conducerea PCCOCS, recent învinuita a fost reținută de către angajații Centrului pentru combaterea traficului de persoane din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției.De menționat este faptul că învinuita cu vârsta de 30 de ani, originară din Chișinău, nu este la primul conflict cu legea penală, așa cum ea în 2011 a fost condamnată pentru același tip de infracțiune, cu stabilirea pedepsei cu închisoare. Datorită faptului că avea copii minori cu vârsta de până la 8 ani, executarea pedepsei a fost amânată, iar ulterior, la solicitarea Biroului de Probațiune, învinuita a fost liberată de ispășirea pedepsei.Pentru educația „corectă” a copiilor, autoritatea națională competentă a dispus în 2017 plasarea copiilor condamnatei în Centrul de reabilitare socială, iar apoi în Gimnaziu-internat. Ulterior, în 2019, Direcția protecția drepturilor copilului a inițiat procesul de decădere a învinuitei din drepturile părintești. Potrivit legii penale, traficul de ființe umane comis de către o persoană care anterior a mai comis astfel de fapte, este pasibil de pedeapsa cu închisoare de la 7 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova24

Acum 4 ore
22:30
După speculațiile făcute pe parcursul zilei de azi de către actorii politici de la Chișinău, deputatul Gațcan a decis să-și reitereze mesajul: SUNT BINE!
Acum 6 ore
22:00
Deputatul PAS Dumitru Alaiba este omul lui Vlad Plahotniuc infiltrat în Blocul ACUM. Declarația a fost făcută de către președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, la NTV Moldova. Socialistul a explicat că primele “conserve oligarhice” care au fost demascate, sunt Iurie Reniță, Lilian Carp și Octavian Țîcu. Aceștia și-au dat arama pe față încă în 2019, după ce fostul lider al PDM a fugit din țară.Astăzi, când proiectele lui Plahotniuc, PRO Moldova și PP Șor, se confruntă cu o nouă criză, a mai fost demascat un deputat - Dumitru Alaiba, parlamentar din fracțiunea PAS.Precizăm că după ce deputatul Ștefan Gațcan a declarată că renunță la mandat, iar membrii PRO Moldova au organizat o adevărată vânătoare pentru a-l găsi, Dumitru Alaiba a susținut echipa lui Candu.Pe parcursul ultimelor două zile, deputatul Maiei Sandu a publicat pe Facebook mai multe postări, în care erau transmise aceleași mesaje, pe care le promova și finul lui Vlad Plahotniuc, Andrian Candu.
21:30
Reprezentanții Grupului parlamentar PRO MOLDOVA au avut o rundă de consultări cu reprezentanții fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, la care au discutat situația social-politică și economică din țară.Părțile au abordat subiectele de actualitate, între care proiectele pentru care Guvernului lui Dodon și-a asumat răspunderea, în condițiile în care Legislativul este funcțional, iar proiectele pot trece prin procedură normală, astfel încât aleșii poporului să le examineze și să se asigure că executivul condus de Igor Dodon nu strecoară scheme criminale, precum s-a întâmplat în luna aprilie. Parlamentarii s-au expus în repetate rânduri pentru majorarea salariilor, pensiilor și sporirea sprijinului social pentru oameni încă de la începutul pandemiei, când au indicat și sursele financiare de unde pot fi acoperite aceste cheltuieli. Asumarea de răspundere pe patru proiecte a guvernului consilierului Chicu nu este altceva decât o șmecherie a lui Dodon, care se acoperă cu declarații frumoase despre grija față de oameni, pentru a ascunde scheme criminale.Deputații au expus viziunea lor asupra problemelor stringente din economie, precum și au prezentat măsurile urgente care urmează să fie întreprinse pentru susținerea mediului de afaceri, fermierilor, precum și a persoanelor care au pierdut locul de muncă. O atenție aparte a fost acordată crizei sanitare și situației lucrătorilor medicali impuși să activeze într-un regim excepțional și lăsați fără susținere din partea Guvernului. De asemenea, a fost discutată agenda parlamentară, în contextul problemelor cu care se confruntă oamenii pe perioada pandemiei.Deputații au menționat necesitatea examinării proiectelor așteptate de cetățeni, reclamând substituirea de către actuala majoritate a temelor vitale cu cele care vin în Parlament la indicația lui Igor Dodon exclusiv pentru a-i asigura un nou mandat la președinție.Părțile au abordat problema incompetenței probate a actualului executiv și au agreat necesitatea învestirii unui Guvern anti-criză.sursa: telegraph.md
Acum 8 ore
19:00
Mai mulți deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate au fost prinși cu minciuna. Aceștia au răspândit astăzi pe rețelele sociale o postare cu prevederile unui proiect din pachetul de legi pentru care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului. Deputații Maiei Sandu au sponsorizat postările în care anunțau că Guvernul ar majora cu 40 la sută salariile celor de la Parlament, lăsând să se înțeleagă că de majorarea respectivă ar beneficia și deputații.În realitate, proiectul de lege prevede o reducere cu 10 la sută a sporurilor salariale pentru angajații Secretariatului Parlamentului, sporuri pe care aceștia acum le primesc, din 1 ianuarie 2020, prin derogare de la lege. Derogarea de la lege a fost promovată adoptată la 19 decembrie anul trecut prin propunerile deputaților PPDA, inclusiv a lui Igor Munteanu, dar și cu subsemnarea deputaților Vladimir Cebotari și Sergiu Sîrbu, care acum sunt la Pro Moldova. Norma de derogare privind sporul pentru exercitarea controlului parlamentar în mărime de până la 50% din suma anuală a salariilor de bază a fost introdusă în decembrie în Legea nr. 175. Acum Guvernul Chicu vrea să excludă aplicarea acestei derogări de la lege, prin trecerea prevederii în lege organică. Însă, de această dată, proiectul prevede aplicarea unei majorări în valoare de 40%, nu 50% cum se aplică de la începutul anului. Aceasta înseamnă, de fapt, o scădere a salariilor angajaților Parlamentului și nicidecum o majorare, așa cum au anunțat fals deputații PAS. Minciuna deputaților PAS a fost preluată de mai multe instituții media, inclusiv cele din holdingul lui Plahotniuc-Șor.
Acum 12 ore
17:45
Reabilitarea străzii Pelivan din sectorul Buiucani este cu un pas mai aproape de a fi finalizată. Primarul general Ion Ceban a mers astăzi în inspecție pe șantier, când au fost începute lucrările de turnare a primului strat de asfalt.„Circa 8,5 mii de m2 sunt asfaltați, astăzi, pe strada Pelivan din sectorul Buiucani. Am fost și am inspectat cum decurg aceste lucrări. Sunt lucrări, care vin să dezvolte infrastructura capitalei. Locuitorii au nevoie de drumuri bune, ca șoferii să nu piardă̆ timp și bani în autoservice-uri. Pentru lucrările efectuate până acum s-au cheltuit 5 milioane de lei”, a declarat Ion Ceban.Anterior, a fost reparată partea carosabilă pe segmentul Vasile Lupu – Alba Iulia, astfel, în total sunt 15 mii de m2.Ceban mai spune că până pe 31 septembrie se vor efectua lucrări de reabilitare a trotuarelor din strada Pelivan. Aceasta tot este o suprafață impunătoare de 10 mii m2. În acest caz se vor cheltui 3,3 milioane de lei.
17:30
Mărcile de lux sunt la mare căutare și în perioadă de pandemie, o demonstrează un șofer de TIR, care se întorcea din Polonia. În cabina autocamionului, vameșii au depistat ceasuri „Rolex”, brățări „Cartier” și articole vestimentare cu marcajele unor branduri de talie internațională, nedeclarate.Cazul a fost înregistrat la postul vamal Criva, la intrare în țară. Conducătorul auto transporta, conform actelor prezentate, tehnică de uz casnic în adresa unui agent economic autohton. Fiind întrebat dacă transportă alte bunuri decât cele indicate în documente, bărbatul în vârstă de 54 de ani a declarat doar o sumă de bani.Însă, în baza analizei de risc, funcționarii vamali au supus verificărilor habitaclul autocamionului, unde au și fost depistate obiectele de marcă nedeclarate.Conform unor estimări preventive, valoarea bunurilor se cifrează la peste jumătate de milion de lei.Marfa a fost ridicată și urmează a fi supusă verificării și sub aspectul încălcării dreptului de proprietate intelectuală. Cercetările continuă în vederea elucidării tuturor circumstanțelor și aplicării sancțiunilor legale.
14:45
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare anticipate, cinci partide politice ar accede în Parlament. Sunt datele sondajului socio-politic, realiza de IMAS.Astfel, cei mai mulți cetățeni, din numărul celor deciși, ar vota pentru PSRM - 35,7%, pentru PAS și-ar da votul 25,6%, iar pe locul trei este Partidul ȘOR cu 11,6%. Formațiunea politică Partidul Nostru ar acumula 7,7 la sută din voturi, iar PCRM - 5,6%. Celelalte formațiuni politice nu ar accede în Legislativ.Sondajul a fost realizat la comanda Public Media, pe un eșantion de 1105 persoane, în perioada 14-27 iunie.
14:15
Majoritatea cetățenilor susține ideea promovării unei politici externe echilibrate de către autoritățile Republicii Moldova. Potrivit Barometrului socio-politic pentru luna iunie, prezentat de IMAS, 47% dintre respondenți afirmă că, politica externă susținută de conducerea țării trebuie să fie orientată atât spre Federația Rusă, cât și spre UE.25% cred că vectorul extern trebuie să fie orientat doar spre UE, 16% - doar spre Rusia, iar 6% - doar spre România. 6% dintre intervievați habar nu au în ce direcție trebuie să fie orientată politica externă a țării.Sondajul a fost realizat la comanda Public Media, pe un eșantion de 1105 persoane, în perioada 14-27 iunie.
14:00
Președintele țării, Igor Dodon, este cel mai puternic politican din Republica Moldova. De această părere sunt cei mai mulți cetățeni, arată sondajul socio-politic, ediția iunie-2020, realizat de IMAS.Potrivit studiului, din numărul celor deciși, 30,2% au spus că Igor Dodon este cel mai puternic politician, 19,5% au numit-o pe Maia Sandu, iar pe locul trei s-a clasat Vladimir Voronin cu 10,4 la sută.În top cinci au mai intrat primarul de Bălți, Renato Usatîi, pentru care s-au expus 9,7% și Ilan Șor cu 7,1%.Sondajul a fost realizat la comanda Public Media, pe un eșantion de 1105 persoane, în perioada 14-27 iunie.
13:45
Jumătate din populația cu drept de vot susține ideea declanșării alegerilor parlamentare anticipate. Datele se conțin în Barometrul Socio-Politic pentru luna iunie, prezentat astăzi de IMAS.Potrivit sondajului, 50% dintre persoanele intervievate au declarat că își doresc declanșarea anticipatelor, având în vedere situația politică actuală. În același timp, 44% nu susțin ideea anticipatelor, iar 6 la sută nu au știut ce să răspundă.Studiul mai arată că 38% dintre respondenți își doresc ca scrutinul anticipat să aibă loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, 17% - mai devreme de ziua prezidențialelor, iar 11% - după ziua alegerilor președintelui. Alte 24% - nu își doresc alegeri parlamentare anticipate.Sondajul a fost realizat la comanda Public Media, pe un eșantion de 1105 persoane, în perioada 14-27 iunie.
13:45
Igor Dodon ar putea câștiga alegerile prezidențiale din primul tur. Datele se conțin Barometrul socio-politic pentru luna iunie, prezentat astăzi de IMAS.Conform sondajului, 50,5% din respondenții deciși susțin că Igor Dodon va câștiga alegerile prezidențiale. Liderul PAS, Maia Sandu este susținută de 29,2%, iar liderul PPDA Andrei Năstase – de 2,6%.Sondajul a fost realizat la comanda Public Media, pe un eșantion de 1105 persoane, în perioada 14-27 iunie.
13:30
Lidera PAS, Maia Sandu, pierde mult din punct de vedere electoral, după ce, astăzi, deputații din formațiunea sa au blocat ședința Parlamentului, alături de cei din grupările Candu și Șor. Este opinia premierului Ion Chicu, exprimată într-o postare pe Facebook.“Electoral, pierzi că te-ai aliat cu Candușhor, care-ți era coleg de Guvern, când s-au furat 14 miliarde de lei prin... angajare de răspundere. Erai specialistă venită de la Banca Mondială - chiar erai atât de limitată să nu înțelegi, că guvernul din care faci parte fură miliardul de la Oameni?”, se întreabă Ion Chicu.Amintim că boicotul celor de la PAS, PPDA, grupul Candu și Partidul Șor a blocat intrarea în vigoare a mai multor proiecte de legi sociale, pentru care Guvernul este dispus să-și asume răspunderea.“Nu vă pică bine electoral majorarea cu 30% a salariilor pentru 47 mii lucrători medicali, care mor acum pentru Oameni? Nu vă pică bine electoral alocarea a câte 700 lei pentru 659 mii de Oameni nevoiași? Nu vă pică bine electoral ajutorul de 100 mln. lei pentru agricultori, sau încă 50 mln. pentru întreprinderile mici? Sau, Maia Sandu - politician, credeți că prin moftul (proverbial deja), puteți anula Constituția RM, care oferă dreptul guvernului să-și angajeze răspunderea? Moftul vă face să credeți, că doar un guvern condus de Dvs. poate să folosească acest drept de angajare a răspunderii, cum ați făcut-o în noiembrie 2019? Politiciano, în țară mor Oameni. Nu electorat, Oameni”, a reacționat Ion Chicu, pe Facebook.De asemenea, boicotul Alianței Sandu-Candu-Șor a blocat și venirea în Parlament a Procurorului general Alexandr Stoianoglo. Acesta urma să creară ridicarea imunității parlamentare a lui Andrian Candu, dar și a altor deputați implicați în furtul miliardului.
13:30
Participarea PAS și PPDA la scenariile derulate de gruparea Candu-Șor din Parlament, controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, ar putea duce la dispariția acestora de pe scena politică din Republica Moldova. Este opinia expertului în politici publice Ștefan Gligor, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TV 8.“Am putea să rămânem, într-o perioadă foarte scurtă de timp, practic fără opoziție politică, pentru că aceste partide, prin participarea la scenariile lui Plahotniuc se vor discredita”, a declarat Ștefan Gligor.Amintim că PAS și PPDA au boicotat astăzi ședința Parlamentului, alături de grupul Pro Moldova și Partidul Șor. Acest a blocat intrarea în vigoare a mai multor proiecte de legi sociale, pentru care Guvernul este dispus să-și asume răspunderea.De asemenea, boicotul Alianței Sandu-Candu-Șor a blocat și venirea în Parlament a Procurorului general Alexandru Stoianoglo. Acesta urma să creară ridicarea imunității parlamentare a lui Andrian Candu, dar și a altor deputați implicați în furtul miliardului.
13:30
Dacă Guvernul lui Ion Chicu va fi demis, PAS-PPDA-Pro Moldova și Partidul Șor nu vor reuși să numească un executiv mai eficient. De această părere sunt 53 la sută dintre moldoveni. Datele se conțin în Barometrul Socio-Politic, ediția din iunie 2020, realizat de compania IMAS. Studiul mai arată că doar o treime din respondenți cred că această coaliție ar putea numi un Guvern mai bun, iar 15% nu au răspuns la întrebare.Totodată, cetățenii au fost întrebați dacă totuși actualul guvern va fi demis, cine ar fi cel mai bun premier pentru a scoate țara din criză. 22 la sută dintre participanții la sondaj au spus că tot Ion Chicu este cea mai potrivită persoană. Pentru Maia Sandu s-au expus doar 18%, iar pe locul trei s-a plasat Pavel Filip – 11%. Liderul PPDA, Andrei Năstase, este la coada clasamentului cu 4%. De menționat că o bună parte dintre cetățeni, 20%, nu au răspuns la întrebare.Sondajul a fost realizat la comanda Public Media, pe un eșantion de 1105 persoane, în perioada 14-27 iunie.
Acum 24 ore
12:45
În data de 30 iunie, când deputatul Ștefan Gațcan a prezentat cererea de părăsire a PSRM și aderare la PRO Moldova aceste era însoțit de paznicii oligarhului Ilan Șor. Totodată, Gațcan era consultat de către un jurist al finului lui Vlad Plahotniuc, Andrian Candu. Dezvăluirile au fost făcute de către socialistul Vlad Batrîncea, în cadrul unei conferințe de presă.„La podul de la Telecentru, domnul Gațcan, fără dorința lui, a fost însoțit de doi agenți de pază din agenția de pază a lui Șor. Dl Gațcan a fost consultat în acel moment de juriștii dlui Candu. El a fost protejat în acel moment, fără dorința lui”, a spus Batrîncea.Totodată, socialistul a precizat că în acea zi, pe podul din sectorul Telecentru, deputații Ștefan Gațcan, Vlad Batrîncea și Corneliu Furculiță au discutat civilizat și fără presiuni, așa cum s-a vehiculat în presă.„Dl Gațcan va ieși la momentul oportun și va informa opinia publică”, a conchis Batrîncea.
12:45
Gheretele de pe strada Armenească sunt evacuate. Despre aceasta a anunțat primarul general al capitalei Ion Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook.Potrivit edilului, agentul economic, care are contractul de arendă funciară expirat, a fost somat în repetate rânduri să îşi evacueze gheretele, acesta însă nu s-a conformat.„Actualmente lucrările sunt efectuate de către Pretura Centru, care îşi rezervă dreptul de a-l ataca în judecată pe agentul economic, care va fi impus să restituie cheltuielile folosite pentru lucrările de astăzi”, a punctat Ceban.Primarul afirmă că în locul acestor gherete vor fi amenajate parcări.De precizat că jumătate din trotuar din acest perimetru a fost privatizat la Piaţa Centrală, iar perimetrul a fost delimitat prin „chiroane” bătute în asfalt de-a lungul trotuarului.
12:30
Arcadie Barbăroșie, directorul Institutului de Politic Publice (IPP), a fost prins cu minciuna. Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, în care prezenta Barometrul Opiniei Publice – iunie 2020 (BOP), pe monitor au apărut infografice cu rezultatele studiului despre încrederea în partidele politice din Republica Moldova.Prezentând cifrele, Barbăroșie a sesizat că în tabel lipsește Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu. „Eu am amuș o să corectez acest răspuns”, a spus directorul IPP și a propus să se treacă peste acest capitol din studiu. Ulterior, presei i-au fost prezentat alte cifre, potrivit cărora PAS se bucură de cea mai mare încredere a cetățenilor.Amintim că Arcadie Barbăroșie este soțul Danielei Terzi Barbăroșie, a fost membră a Biroului Politic PAS.https://youtu.be/xo65fTmUvu8
12:30
Președintele PDM, Pavel Filip, a dezvăluit astăzi adevăratele motive pentru care mai mulți deputați au plecat la grupul Candu. Filip a declarat că fiecare dintre ei au rămas ”nemulțumiți” pentru cu nu li s-au pus în funcție rudele, nu le-au fost rezolvate problemele la Procuratură sau nu le-a fost favorizat businessul. Și cel mai interesant, spune președintele PDM, este că acum acestui grup i s-a alăturat „opoziția veritabilă de dreapta”.„Odată domnul Candu spunea că ei de fapt sunt grupul nemulțumiților din PDM. Văd astăzi că la acest ”grup de nemulțumiți” s-a aliniat și opoziția veritabilă de dreapta. Probabil nu știu de ce sunt nemulțumiți acești colegi. Nu voi da nume astăzi, dar unul care a plecat din PDM în grupul lui Candu din prima zi a venit la mine și îmi spunea: domnule președinte, dar când o să ne dați orz la cai. Iată de ce este nemulțumit și a plecat acolo. Sau când o doamnă care tot se regăsește acolo a venit și îmi spune: domnule președinte, dar dacă nu îmi puteți rezolva problema la Procuratură Generală, ce mai stau eu aici. Sau alt coleg să iasă și să spună că este nemulțumit de faptul că nu a putut convinge ca rezervele de stat de grâu să fie puse la elevatorul lui personal. Sau că alt coleg a plecat nemulțumit pentru că socrul lui nu a fost restabilit într-o funcție și fratele nu a fost pus în funcția de vicedirector la AGEPI, și nu a câștigat tenderul la Apă-Canal. Colegi din opoziția veritabilă de dreapta, voi împărtășiți aceleași nemulțumiri?”, a declarat Filip.Deputatul a mai spus că acum „PDM a scăpat de râia care era aici”. „Sunt mulțumit că au rămas colegii demni și verticali care au refuzat milioanele de dolari”, a spus președintele PDM.
12:30
Partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase vor să-i readucă la guvernare pe Plahotniuc și Șor. De această părere este președintele PDM, Pavel Filip, care susține că, prin acțiunile sale de astăzi în Parlament, PAS și PPDA practic au formalizat alianța dintre opoziția veritabilă de dreapta și hoții de miliarde.”Le-am spus celor din opoziția veritabilă de dreapta să și-l scoată din cap pe domnul Plahotniuc. El ne-a lăsat, a plecat și doar la ei în cap mai era, că tot ne scoteau ochii. Prin ceea ce fac ei astăzi, prin susținerea blocului Șor-Candu, ei vor fizic să îi aducă pe toți înapoi. Regret să văd că există practic o alianță formalizată dintre opoziția veritabilă de dreapta și hoții de miliarde”, a spus Filip.Deputații din PAS și PPDA, alături de cei din grupul Candu și Șor, au boicotat astăzi ședința Parlamentului, unde Guvernul urma să vină cu asumarea de răspundere pe mai multe legi care prevăd majorare de salarii pentru medici, alocarea suplimentară a 100 de milioane de lei pentru agricultură, locuințe gratuite pentru angajații din instituțiile de forță, ajutor unic de 700 de lei pentru pensionari și nevoiași.”Vedem cât de bine își coordonează acțiunile. Regret să văd astăzi cu câtă ardoare îi apără. Când se plăteau milioane pentru cumpărarea deputaților, toți au tăcut. Acum sunt metode banditești, dar la ce am asistat acum o lună: cumpărare de deputați cu declarații clare că se propun câte un milion de dolari, colegii din opoziția veritabilă nu spuneau că sunt metode banditești. Câtă ipocrizie poate exista. Nu mai înțeleg care sunt valorile adevărate”, a declarat Filip.Președintele PDM s-a arătat consternat și de reacția PAS și PPDA la decizia deputatului Ștefan Gațcan de a renunța la mandat.”Este un teatru al absurdului. Se cumpără deputați ca la piață, dar opoziția se revoltă că unul și-a depus mandatul după ce a fost cumpărat. Dar, despre deputații cumpărați până acum din miliard, stimați colegi din opoziția veritabilă, nu aveți nimic de spus? Este un fenomen ok? Atunci care sunt valorile spre care tindeți?”, a întrebat președintele PDM.
12:30
Deputatul PDM, Alexandru Jizdan, susține că acțiunile din ajun a grupului Candu în fața Președinției, când Vladimir Cebotari s-a aruncat pe capota unei mașini a Serviciului Protecție și Pază de Stat, demonstrează isteria în care au intrat aceștia după ce au văzut că au cheltuit un milion în zadar.”Mai multă lume ar sări peste mașini atunci când au înțeles că ai pierdut un milion în zadar”, a spus Jizdan.Democratul a declarat că prin decizia sa de a renunța la mandatul de deputat, Ștefan Gațcan ”a restabilit echitatea morală în Parlament” și i-a îndemnat pe toți transfugii din grupul Candu – Șor să-i urmeze exemplul, dacă mai au onoare și demnitate.
12:15
Președintele fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță, a declarat că Ștefan Gațcan este în siguranță și se simte bine. Deputatul a menționat că nu cunoaște dacă Gațcan este sau nu în țară, dar a solicitat organelor abilitate să verifice pseudopoliticienii care distribuiau informații precum că medicul ar fi părăsit țara, indicând distanța parcursă de acesta și drumul pe care se deplasa.„Este o încălcare gravă, deoarece un deputat are imunitate inclusiv peste hotarele țării. Când un deputat este urmărit, demonstrează că decizia noastră de a solicita pentru domnul Gațcan pază din partea SPPS este una fondată”, a spus Furculiță.Președintele fracțiunii PSRM susține că Gațcan este într-un loc sigur, ales chiar de deputat.„Nu pot spune este în țară sau în străinătate. Este dreptul lui de a se afla unde dorește. Declarația de ieri că este în siguranță este una liberă, nimeni nu l-a forțat, deoarece domnul Gațcan este o persoană care nu poate fi forțată”, a menționat parlamentarul.Liderul fracțiunii PSRM s-a arătat mirat de reacția grupului Pro-Moldova la decizia lui Gațcan de a depune mandatul de deputat.„Ne miră nemulțumirea grupului Pro, nu mai știm de proxeneți, prostituate, alte cuvinte care încep cu pro ei nu cunosc. Constatăm acest fapt rușinos de traseism politic care trebuie combătut și salutăm decizia domnului Gațcan că a avut curaj să conștientizeze și să corecteze pasul pe care l-a făcut”, a declarat Furculiță.Președintele fracțiunii PSRM a solicitat să fie cercetat, dacă este legală prima cerere a lui Gațcan prin care acesta anunța că părăsește fracțiunea PSRM și aderă la Pro Moldova. Furculiță a amintit că documentul nu a fost depus în Parlament de Gațcan, iar legislația prevede că deputatul care părăsește fracțiunea trebuie să rămână neafiliat timp de șase luni.
11:45
Astăzi a fost oficializată alianța Candu-Sandu-Plaha-Șor, deputații cărora au boicotat ședința Parlamentului. Despre aceasta este menționat într-un comunicat de presă al PSRM.„Regretăm foarte mult că alianța Candu-Sandu-Plaha-Șor a blocat intrarea în vigoare a mai multor proiecte de legi sociale. Astăzi, Guvernul Chicu urma să-și asume răspunderea în fața Parlamentului pentru pachetul de legi, care prevede dublarea, în etape, a salariilor angajaților în sistemul medical, acordarea a câte 700 de lei pentru beneficiarii de pensii lunare mai mici de 3000 de lei, suplimentarea cu 100 de milioane de lei a fondului de subvenție în agricultură, facilități suplimentare pentru angajații structurilor de forță care vor să-și cumpere prima casă”, se arată în comunicat.Socialiștii constată cu regret că zeci de mii de angajați în sistemul medical, care acum se află în prima linie de luptă cu pandemia de coronavirus, nu vor primi salarii majorate. Câteva sute de mii de pensionari nu vor primi ajutorul de 700 de lei. Agricultorii, care au avut de suferit în acest an din cauza secetei, nu vor beneficia de suport financiar suplimentar de la stat. Militarii, polițiștii și angajații altor structuri de forță nu vor avea șansa să-și cumpere Prima casă în condiții mai favorabile.„Toți oamenii trebuie să știe că aceasta se întâmplă din cauza iresponsabilității și rea voinței alianței Candu-Sandu-Plaha-Șor, care a blocat intrarea în vigoare a pachetului de legi”, spun membrii PSRM.Totodată, socialiștii spun că un alt motiv pentru care a fost blocată ședința de astăzi a Parlamentului ar putea fi informația apărută în spațiul public precum că Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, ar va veni în plen să ceară retragerea imunității mai multor deputați, implicați în dosarul „furtului miliardului”.„Astfel putem afirma cu certitudine că Maia Sandu i-a salvat imunitatea lui Andrian Candu, dar și a altor deputați, figuranți ai dosarului „furtului miliardului”, numele cărora a apărut astăzi în presă”, mai spun socialiștii.
11:30
Cel puțin șase deputați ai fracțiunii parlamentare a PSRM au denunțat la Procuratura Generală tentativele de cumpărare a lor de către gruparea Pro Moldova, controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Declarația aparține șefului fracțiunii socialiștilor din Parlament, Corneliu Furculiță, și a fost făcută la TV 8.„Până în acest moment, sunt în total șase deputați care urmează să facă aceste declarații și în acest exercițiu rușinos de cumpărare a deputaților figurează component financiară. Lor le sunt promise sume mari de bani. Și dl Gațcan a fost contactat și îndemnat să părăsească fracțiunea PSRM sumei de 500 de mii de euro”, a declarat Corneliu Furculiță.Șeful fracțiunii PSRM din Parlament s-a expus și despre modul în care sunt contactați deputații PSRM sau PDM, pentru a li se propune să părăsească fracțiunile din care fac parte.„Colegii noștri, în special cei din Partidul Democrat erau abordați de către cei de la Pro Moldova și din Partidul Șor. Când unii colegi au făcut declarații, dumnealor au schimbat tactica. Astăzi colegii noștri sunt contactați într-un alt mod: se adresează o rudă, un cunoscut, un prieten, care spune că are ceva să îi comunice. După care se întâlnesc, discută, iar la un moment dat i se arată o foiță sau un carnețel, în care i se descrie o poveste minunată, în care el va fi asigurat pe viață, iar la sfârșit se scrie suma. Dacă este de acord, discuția continuă, dacă nu – discuția se termină”, a mai spus Furculiță.
10:30
În memoria celui mai mare domnitor, Ștefan cel Mare și Sfânt, primarul general al capitalei a depus astăzi flori la bustul acestuia. Ceban spune că Ștefan cel Mare este un promotor al artei și culturii epocii sale, marele domnitor a fost un veritabil apărător al creștinismului și valorilor naționale.„Diplomat și iscusit conducător de stat, strateg și vizionar, grație înțelepciunii și calităților sale inedite, Moldova atingea, în perioada domniei sale, apogeul dezvoltării statale, cunoscând o perioadă îndelungată de stabilitate internă, prosperitate economică și echilibru social.Marele domnitor a construit cetăți militare și cetăți ale sufletului, adică biserici și mănăstiri, 44 la număr. Ştefan cel Mare va rămâne mereu un exemplu pentru urmașii săi, un lider cu caracter, cu verticalitate, care a luptat pentru credință și libertatea poporului său”, spune edilul capitalei.De precizat că astăzi se împlinesc 516 ani de la trecerea în nefiinţă a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.
10:30
Deputații PSRM propun modificarea Constituției cu scopul de a reduce numărul deputaților în Parlamentul Republicii Moldova de la 101 la 61. Declarația a fost făcută de către socialistul Vlad Batrîncea în cadrul unei conferințe de presă.„Considerăm că acest lucru este benefic pentru Parlament, îl va face mult mai funcțional. Avem prea mulți statiști în Parlamentul Republici Moldova și avem prea multe persoane, care vin în Parlament doar ca să facă anumite interese. Oamenii vor ști mai mult ce face fiecare deputat și toți împreună, va fi benefic pentru bugetul național și se vor economisi zeci de milioane de lei. Acest lucru este încă o lovitură pentru corupții din Parlament, dar și pentru cei care gestionează activitatea Parlamentului din afara acestuia”, a spus Batrîncea.Precizăm că președintele Igor Dodon a propus micșorarea numărului de deputați în Parlamentul Republicii Moldova de la 101 la 71 sau 61. Șeful statului a declarat că va propune această modificare în Legea Supremă Comisiei de stat pentru reforma constituțională, ce va fi instituită prin decret prezidențial.La 24 februarie 2019, în Republica Moldova, în aceeași zi cu alegerile parlamentare, a avut loc referendumul republican consultativ, în cadrul căruia cetățenii au răspuns la două întrebări: dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații, dacă aceștia nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.Potrivit rezultatelor plebiscitului, majoritatea cetățenilor țării susțin propunerea micșorării numărului de deputați în Parlamentul de la Chișinău. La întrebarea cu privire la reducerea numărului de deputați, 744.529 de alegători au votat pentru, alți peste 266.188 de alegători – contra.
10:15
Deputații PRO Moldova sunt împotriva dublării salariilor angajaților din domeniul Sănătății. Mai mult, aceștia nu vor ca pensionarii să primească de la stat un ajutor de 700 de lei. În cadrul unui briefing de presă, liderul PRO Moldova, Andrian Candu a anunțat că fracțiunea pe care o conduce va boicota ședința Legislativului de astăzi, la care premierul Ion Chicu urma să prezinte proiectele de Lege, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea.Precizăm, că miercuri, în data de 1 iulie, Executivul și-a asumat răspundere asupra modificărilor la mai multe legi, printre care Legea Bugetului de Stat și Legea cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Modificările prevăd majorarea salariilor angajaților din instituțiile medicale: de la 1 septembrie 2020 – cu 30%, de la 1 ianuarie 2021 – cu încă 30% și cu 40% in prima jumătate a anului viitor.De asemenea, Guvernul a stabilit alocarea unui suport unic de 700 de lei pentru pensionarii cu o pensie mai mică de 3 mii de lei. Prin aceleași modificări, Guvernul a majorat Fondul de subvenționare în agricultură cu 100 de milioane de lei. De asemenea, s-a stabilit alocarea a 50 de milioane de lei pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. Alte 20 de milioane de lei au fost alocate pentru implementarea programului ”Prima casă 6”, destinat angajaților în structurile de forță.
10:15
Deputații PSRM propun elaborarea unui proiect cu privire la modificarea Constituției, pentru a interzice traseismul politic. Despre aceasta vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, a declarat în cadrul unei conferințe de presă.„Considerăm că multiplele acte de corupție și prostituție în Parlamentul Republicii Moldova au afectat grav imaginea legislativului. Republica Moldova nu are nicio șansă de supraviețuire și dezvoltare, în condițiile în care unii deputați cred că pot scoate la vânzare mandatul cetățenilor”, a spus Batrîncea.Deputatul PSRM a mai declarat că inițiativa va fi înregistrată în Parlament deja la începutul săptămânii viitoare. În context Batrîncea a venit cu un apel către trei formațiuni parlamentare.„Facem apel către PDM, PAS și PPDA. Îi invităm împreună să semnăm acest proiect. Nu pretindem la statut de autor unic, suntem gata să îl facem împreună”, a spus Batrîncea.Recent președintele Igor Dodon a propus elaborarea unui proiect constituțional care va interzice traseismul politic în Parlament. Șeful statului s-a adresat către deputați să susțină această inițiativă.Amintim, că deputații de la Chișinău au votat o Declarație prin care condamnă faptele de traseism și corupere politică în Parlament. Documentul a fost elaborat de coaliția majoritară și votat de toți deputații din Parlament. Inițiativa a venit ca urmare a plecărilor masive a deputaților PDM în grupul Candu. Potrivit liderilor PDM, pentru aceste plecări foștii colegi au fost plătiți de la 300 de mii de euro până la 1,2 milioane de dolari.
10:00
Președintele țării, Igor Dodon, speakerul Zinaida Greceanîi și premierul Ion Chicu au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt cu prilejul celor 516 ani de la trecerea în eternitate a marelui Domnitor.„Ștefan cel Mare și Sfânt a fost Domnitorul Moldovei între anii 1457 și 1504, timp de 47 de ani. Înflăcărat apărător al integrității statului, neînfricat conducător de oști, mare patriot și perseverent constructor de țară, făuritor al unei glorioase epoci din istoria Moldovei, Ștefan cel Mare și-a dobândit pe dreptate renumele istoric, iar noi, suntem mândri că îl avem printre înaintașii noștri”, a declarat Igor Dodon.Precizăm că prin decret prezidențial, anul 2018 a fost declarat anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, iar în legătură cu acest fapt au fost desfășurate mai multe activități patriotice organizate sub patronajul Președintelui Republicii Moldova.
10:00
You may also like Grav accident la Drochia: un tânăr a murit, iar pasagerele acestuia – la spital (FOTO) VIDEO // Raportul nr. 4 privind misiunea de observare a alegerilor din 24 februarie Analist economic: Trebuie să recunoaștem că piața produselor petroliere din Moldova revine la normalitate...
09:45
Cererea deputatului Ștefan Gațcan de a adera la PRO Moldova a fost scrisă de omul oligarhului Plahotniuc, Sergiu Sîrbu. Declarația a fost făcută de către președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță la TV8. „Cererea apropo a fost scrisă greșit din punct de vedere legal, deoarece un deputat când părăsește o fracțiune, șase luni nu are dreptul să adere nici la o altă fracțiune, el fiind deputat neafiliat”, a spus Furculiță. Președintele fracțiunii PSRM a subliniat că acest document, ca și în cazul altor deputați transfugi, „a fost fabricat” în același birou. Totodată, Furculiță a amintit că cererea lui Gațcan, la Parlament a fost depusă tot de către Sergiu Sîrbu. Amintim că deputatul Ștefan Gațcan, în data de 30 iunie, a anunțat că părăsește fracțiunea PSRM și aderă la PRO Moldova.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.