Tiraspolul invocă în apărarea sa exemplul medicilor români contaminați cu Covid-19 în R.Moldova

Europa Libera, 24 mai 2020 02:50

Administrația de la Tiraspol a folosit exemplul celor șapte medicii români contaminați cu Covid-19 în timpul recentei lor misiuni în Republica Moldova pentru a argumenta de ce are dreptate atunci când interzice medicilor din regiunea transnistreană să traverseze pretinsul hotar al regiunii separatiste și să vină la locul lor de muncă în localitățile subordonate Chişinăului.Chişinăul a reproșat Tiraspolului de mai multe ori în perioada epidemiei că prin impunerea carantinei nu permite medicilor care locuiesc în regiune să vină în fiecare zi la locul lor de muncă în localitățile din dreapta Nistrului. În replică, responsabilii de la Tiraspol au spus că circulația medicilor ar spori riscul îmbolnăvirii cu Covid-19, „lucru demonstrat de îmbolnăvirea în masă a medicilor români veniți în Republica Moldova”, dar și de „statistica negativă a contaminărilor în rândul lucrătorilor medicali din sistemul de sănătate moldovenesc”, așa cum scrie într-un comunicat al internelor de la Tiraspol. Discuția a avut loc în timpul ședinței grupului de experți de la Chişinău și Tiraspol pentru drepturile omului care s-a ținut vineri în regim on-line. În aceeași zi a avut loc și ședința grupului de lucru pe probleme vamale, acestea fiind primele discuții în acest format de la începutul epidemiei.Tiraspolul s-a plâns că autoritățile moldovene ar fi încetinit și blocat devamarea și importul în regiunea separatistă a anumitor produse în perioada epidemiei, inclusiv a celor cu destinație medicală. Asta, în timp ce Chişinăul spune că toate procedurile au respectat normele legale, iar în primele patru luni ale anului în regiunea transnistreană au fost importate medicamente în valoare de 6,5 milioane de euro, ceea ce, potrivit unui comunicat al Biroului pentru reintegrare, „dezminte orice speculație a părții transnistrene privind crearea unor dificultăți artificiale”.Chişinăul insistă de asemenea asupra ridicării celor 18 posturi de control la linia administrativă a regiunii separatiste instalate de Tiraspol la începutul epidemiei, asupra accesului fermierilor la terenurile proprii și circulației libere a angajaților școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. 

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 2 ore
13:30
„Punct și de la capăt” cu Natalia Morari. Oaspeții emisiunii: Ilia Trombițki și Evgheni Camenscic.
13:30
În România, cinci membri ai guvernului, începând cu premierul Ludovic Orban, au fost amendați după apariția fotografiei în care aceștia se aflau într-o sală a xxecutivului, fumau și nu purtau măști, a anunțat Poliția București într-un comunicat transmis sâmbătă seară.Pe lângă premier au mai fost amendați ministrul de externe, Bogdan Aurescu, ministrul economiei, Virgil Popescu, cel al transporturilor, Lucian Bode și vicepremierul Raluca Turcan.
Acum 4 ore
11:10
Vineri, 29 mai, s-a încheiat anul școlar, fără nicio solemnitate, din cauza măsurilor de carantină impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus. Natalia Grîu, secretar de stat în domeniul educației, a precizat pentru agenția IPN că toți copiii vor fi promovați, întrucât nu s-a putut garanta accesul la educație la distanță pentru fiecare copil. Însă, începând cu primul semestru  al anului de studii 2020-2021, va fi realizată evaluarea individuală a fiecărui copil.Totodată, absolvenții claselor a IX-a și a XII-a își vor primi diplomele de finalizare a studiilor mai devreme. Și aceasta pentru că sesiunile de examene au fost anulate în legătură cu COVID-19.Ministerul Educației analizează modul în care absolvenții își vor ridica diplomele și cum va fi organizată admiterea în următoarele trepte. Totul depinde, spun responsabilii din educație, de evoluția situației pandemice și de restricțiile care vor fi impuse în acel moment.Cât privește examenele de admitere, Ministerul Educației va emite un ordin pe parcursul lunii iunie. Modalitatea desfășurării depinde de faptul dacă va fi sau nu permis accesul elevilor în instituție. Este examinată și posibilitatea de a desfășura admiterea online, precizează agenția IPN.
11:10
În Statele Unite s-au extins protestele antirasiale, provocate de moartea unui afroamerican la Minneapolis, ucis de polițistul alb care-l reținuse. Manifestanții au blocat străzile în multe orașe americane și au scandat „Viața negrilor contează” („black lives matter”) – slogan care este și titlul unei puternice mișcări civice a comunitații afro-americane, apărută în 2013. Guvernatorul democrat al statului Minnesota, Tim Walz a anunțat că a ordonat mobilizarea întregului contingent al Gărzii Naționale pentru a face față valului de proteste care continuă la Minneapolis și în alte localități. „Este pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial că se dă ordin de mobilizare generală” a precizat comandantul Gărzii Naționale din Minnesota, generalul Jon Jensen. Guvernatorul Waltz a mai informat că s-a consultat cu ministrul apărării și Șeful Statelor Majore Reunite ale SUA, înainte de a lua această decizie. Autoritățile din statul Minnesota spun că polițistul care l-a ținut sub genunchi pe George Floyd, a fost arestat vineri. Afroamericanul de 46 de ani, încătușat, a murit luni noapte, când polițistul alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât și cap. Reținerea lui Floyed a fost filmată cu telefonul mobil de un martor ocular și postată imediat pe rețelele de socializare. Polițistul reținut se numește Derek Chauvin. Arestarea a venit după trei zile de proteste anti-rasiale, care în unele locuri au degenerat în acte de violență și vandalism. Proteste au avut loc vineri seară și în fața Casei Albe, unde s-au adunat sute de manifestanți furioși care scandau injurii la adresa președintelui Donald Trump. În cursul nopții, măsurile de securitate la Casa Albă au fost mările iar sâmbătă dimineață, trupele Gărzilor Naționale au fost puse în stare de alertă la Washington. Președintele Trump a deplâns inițial cele întâmplate cu Floyd, dar ulterior i-a caracterizat pe manifestanți ca fiind „bandiți” și a sugerat o intervenție a armatei, în cazul în care violențele continuă. „Când jaful începe, împușcăturile încep” - a scris președintele pe Twitter, ceea ce i-a atras mențiunea „glorificare a violenței” din partea rețelei de socializare cu care se află în conflict.Între timp, Trump a anunțat că a vorbit cu familia lui Floyd pentru a-și exprima „toată compasiunea și înțelegerea”.Candidatul potențial al democraților în alegerile prezidențiale din noiembrie, fostul vicepreședinte Joe Biden a scris pe Twitter „Acum ajunge!” în timp ce fostul președinte Barack Obama (primul președinte afroamerican din istoria Statelor Unite) le-a cerut americanilor să coopereze pentru a crea o „nouă normalitate”, adăugând că tratamentul discriminatoriu, pe criterii rasiale, a devenit o normalitate care înfurie.
10:50
SpaceX şi NASA au lansat, în premieră, sâmbătă seară , un echipaj uman la bordul capsulei Dragon, către Staţia Spaţială Internațională.Este o dublă premieră: după o pauză de noă ani, NASA a reluat misiunile spre Stația Spațială, lansate de pe teritoriul Statelor Unite; și este pentru prima dată că misiunea este efectuată împreună cu o firmă particulară, compania lui Elon Musk, proprietarul Tesla. Lansarea fusese programată iniţial pentru miercuri, 27 mai, dar vremea a fost nefavorabilă. Urmează o călătorie lentă şi precisă. Astronauții Bob Behnken şi Doug Hurley vor andoca duminică, în jurul orei 17:30 la ISS.NASA colaborează și cu compania Boeing pentru aceste misiuni, pe care le-a „privatizat” pentru a economisii și a finanța în schimb reluarea misiunilor pe Lună și Marte.
10:50
În cel puțin 30 de orașe americane au continuat proteste masive, antirasiale, provocate de moartea, luni, a unui afroamerican la Minneapolis, în timp ce era reținut de un polițist alb.Unele proteste au degenerat în acte de violență iar în mai multe orașe s-a impus între timp interdicția de circulație pe timpul nopții, începînd cu Minneapolis. Alte orașe cu interdicții ferme sunt Los Angeles, Philadelphia și Atlanta, unde vineri noapte fusese atacat și sediul postului de televiziune CNN.Poliția a fost prezentă în număr mare peste tot, folosind gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, pentru a încerca să pună capăt violențelor. Au fost incendiate mașini, clădiri au fost devastate, magazie golite. Președintele Donald Trump a pus violențele pe seama unor „hoți și anarhiști” și a atras atenția că nu va permite ca „violența să domine”, acuzându-l pe guvernatorul democrat al statului Minnesota că nu reușește să controleze situația la Minneapolis.Mai multe mii de persoane au manifestat paşnic sâmbătă la Toronto pentru a denunţa violenţele poliţiei şi rasismul, în Statele Unite ca şi în Canada.Manifestaţia a fost organizată în urma decesului unei tinere de culoare miercuri la Toronto, căzută de la un balcon, în cursul unei intervenţii a poliţiei în circumstanţe neelucidate deocamdată. Dar se înscrie în serie protestelor din America vecină, provocate de uciderea lui George Floyd la Minneapolis.
10:40
Ungaria menţine deocamdată restricţiile de călătorie pentru România şi Ucraina, a declarat sâmbătă Tibor Lakatos, membru al comitetului operativ pentru combaterea epidemiei de COVID-19, într-un briefing de presă, transmite MTI.Persoanele care sosesc din România sau Ucraina şi vor să rămână pe teritoriul Ungariei trebuie să intre într-o carantină de 14 zile, a precizat Lakatos. Această prevedere nu se aplică persoanelor care vin din Bulgaria, chiar dacă au tranzitat prin România spre Ungaria.Pe de altă parte, vineri, ministrul de interne român anunța normalizarea traficului la frontiera româno-ungară, după ce Budapesta a renunțat la programul limitat de funcționare a punctelor de graniță.
10:40
Președintele american Donald Trump a declarat că va amâna reuniunea la nivel înalt G7 de anul acesta din iunie pentru luna septembrie dar a mai spus că este un format „învechit” care nu corespunde realității de astăzi. În opinia lui Trump, la summit ar trebui să mai participe Rusia și Coreea de Sud, Australia și India.Din G7 fac parte Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania, Japonia, Italia și Canada. Restul țărilor menționate de președintele american fac parte din G20 – format extins al G7 (care până în 2014 era G8, cu participarea Rusiei, exclusă din grup după anexarea abuzivă a peninsulei ucrainene Crimeea).Declarația lui Trump vine după ce cancelara Germaniei, Angela Merkel a fost prima lideră din G7 care vineri, a refuzat invitația de a participa „în persoană” la summitul din Statele Unite, din cauza pandemiei de coronavirus. Intenția lui Trump era de a organiza acest summit la Washington si Camp David, cu participarea „în persoană” a liderilor, pentru a semnaliza o „revenire la normalitate”.Premierul britanic Boris Johnson declarase că un summit „în persoană” este de dorit într-un „viitor apropiat” în timp ce președintele Franței, Emmanuel Macron se declarase dispus să călătorească la Washington, dacă „vin și ceilalți lideri”.Statele Unite rămân țara cea mai lovită din lume de pandemia de coronavirus, cu peste 1,7 milioane de cazuri de contaminare și peste 100 de mii de decese legate de Covid-19.
Acum 24 ore
20:00
Sâmbătă dimineață, Ministerul Sănătății a anunțat că în Republica Moldova au fost confirmate 7896 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 982 în Transnistria.  Au fost confirmate 1590 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care 372 de medici.Numărul deceselor legate de Covid-19 se ridică la 289.
20:00
Fundația ”Doina Cornea” a lansat un apel întregii societăţi româneşti, instituţiilor statului, fundaţiilor şi asociaţiilor la susţinerea candidaturii Anei Blandiana la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020.Comunicatul este semnat de fiul fostei disidente, Leontin Iuhas, iar propunerea este făcută ”pentru că România are încă valori și iar acestea trebuie să fie respectate și cunoscute, atât în țară, cât și în străinătate”. ”Azi, 30 mai 2020, de ziua Doinei Cornea, ca cel mai frumos dar pe care i l-ar putea face, Fundaţia Doina Cornea lansează întregii societăţi româneşti, instituţiilor statului, fundaţiilor şi asociaţiilor un apel la susţinerea candidaturii Anei Blandiana la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020. Propunerea este făcută pentru că România are încă valori și pentru că acestea trebuie să fie respectate și cunoscute, atât în țară, cât și în străinătate”, se arată în comunicatul preluat de Mediafax..Reprezentanții Fundației au subliniat că demersul dorește să repună în drepturi adevăratele valori, cu o mare vizibilitate internațională în literatura mondială contemporană, și, prin aceasta, să facă un act de dreptate extrem de necesar, ”trecând peste alergia unor minuscule grupuri de culise și interese interne, cel mai adesea de natură politică, la tot ceea ce le depăşeşte valoarea”.Persoanele care susțin candidatura Anei Blandiana pot să semneze în tabelul de pe site-ul fundaţiei Doina Cornea sau să trimită semnătura, însoţită, sau nu, de un mic text de susţinere a candidaturii, adresat Academiei Suedeze şi Comitetului de decernare a Premiilor Nobel, pe adresa Fundaţiei ”Doina Cornea” din Cluj-Napoca.
Ieri
14:10
Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, este de părere că, pentru ca R.Moldova să valorifice la maxim suportul oferit de partenerii externi, trebuie să respecte mai multe angajamente, „nu care, cum spune cineva, sunt impuse de Bruxelles”. Aceste angajamente sunt consemnate în acordurile pe care R.Moldova le-a semnat și în angajamentele pe care și le-a asumat față de Bruxelles, precum Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.Declarațiile au fost făcute în cadrul interviului realizat de BDR Associates (firmă de comunicații din România, care din 2002 are o filială în R.Moldova), din seria de interviuri tematice cu ambasadori ai statelor membre ale UE, în cadrul Zilelor Europei, notează agenția IPN.Daniel Ioniță a ținut să reamintească faptul că „ Aceste condiționalități trebuie văzute ca niște sfaturi care vin din partea unor prieteni sinceri care te ajută”.  „E nevoie de un Cod al Audiovizualului care să fie implementat, e nevoie ca autoritățile de la Chișinău să facă ceea ce au promis de nenumărate ori propriilor cetățeni, să facă pași înainte pentru a recupera furtul miliardului, care reprezintă o povară financiară uriașă” a mai spus diplomatul român, citat de Radio Chișinău.
13:50
Bacul de la Molovata va efectua curse zilnice suplimentare pentru a satisface necesitățile populației și agenților economici din platoul Cocieri, informează Biroul Politici de Reintegrare, citat de Radio Chișinău.Din cauza restricțiilor de circulație impuse de structurile de la Tiraspol, satele situate în stânga Nistrului sunt practic inaccesibile pe cale terestră, astfel locuitorii și agenții economici din zonă sunt nevoiți să traverseze pe malul drept al Nistrului cu feribotul. În ultimul timp, numărul pasagerilor a crescut semnificativ și periodic se formau cozi la feribot, mai notează Biroul Politici de Reintegrare într-un comunicat de presă.
12:20
Autoritățile din statul american Minnesota spun că polițistul care l-a ținut sub genunchi pe George Floyd a fost arestat. Afro-americanul de 46 de ani, încătușat, a murit când polițistul alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât și cap, în imagini surprinse pe video. Polițistul se numește Derek Chauvin. Arestarea vine după trei zile de proteste care au căpătat accente violente.Președintele Trump a deplâns inițial cele întâmplate cu Floyd, dar ulterior i-a caracterizat pe manifestanți ca fiind „bandiți” și a sugerat o intervenție a armatei, în cazul în care violențele continuă. „Când jaful începe, împușcăturile încep” - a scris președintele pe Twitter, ceea ce i-a atras mențiunea „glorificare a violenței” din partea rețelei de socializare cu care se află deja în conflict. 
12:20
Președintele american Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite ale Americii pun capăt relației cu Organizația Mondială a Sănătății, acuzând această instituție că a devenit, în esență, „marioneta Chinei” și că nu a luat nicio măsură pentru a se reforma, după problemele apărute odată cu pandemia de coronavirus. Liderul de la Casa Albă a anunțat că fondurile pe care partea americană le acorda OMS vor fi redirecționate către alte organisme.„China are control total asupra OMS, în ciuda faptului că Beijingul contribuie cu doar 40 de milioane de dolari pe an, în timp ce SUA au plătit aproximativ 450 de milioane de dolari anual. Am prezentat în detaliu reformele pe care trebuia să le facă și am discutat direct cu ei, dar au refuzat să le pună în aplicare”, a declarat Trump.Pe 19 aprilie, președintele american a amenințat cu oprirea permanentă a finanțării oferite OMS, dacă organizația nu își asumă schimbări.
12:10
Ministrul român de interne Marcel Vela a anunțat vineri că tranzitarea Ungariei se poate face la orice oră, după ce autoritățile de la Budapesta au renunțat la programul pe care l-au impus până acum. În acest fel vor fi eliminate și blocajele de la punctele de frontieră româno-ungare, a mai spus Vela, aflat într-o vizită la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) de la Nădlac.Ministrul de interne a amintit că până pe 15 iunie autoizolarea românilor care vin din străinătate rămâne valabilă și a spus că deocamdată nu se reiau cursele regulate pe rute internaționale, se pot organiza doar curse charter.Mai multe: romania.europalibera.org
12:00
Președintele american Donald Trump a declarat vineri că Statele Unite vor începe să retragă treptat privilegiile de care se bucură Hong Kong-ul în baza clauzei comerciale a „națiunii celei mai favorizate”. Decizia a fost provocată de adoptarea joi, la Beijing, a noii legi a securității naționale care va limita drastic autonomia fostei colonii britanice.Ministrul justiţiei din Hong Kong, Teresa Cheng, a atras atenția sâmbătă că decizia administrației americane nu ar fi „acceptabilă” în conformitate cu standardele internaţionale. Potrivit Teresei Cheng, eludarea de către Beijing a sistemului legislativ intern al Hong Kongului pentru impunerea legilor de securitate naţională nu invalidează autonomia teritorială a acestuia, după cum susţin oficialii americani.
11:50
Cancelara Germaniei, Angela Merkel a refuzat invitaţia preşedintelui american Donald Trump de a participa în persoană la un preconizat summit G7 în Statele Unite, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al guvernului. Știrea fusese inițial dată de portalul american Politico.„Cancelara federală îi mulţumeşte preşedintelui Trump pentru invitația la summitul G7 de la sfârşitul lui iunie la Washington. La ora actuală, luând în considerare întreaga situaţie pandemică, Angela Merkel nu poate accepta o participare personală, o deplasare la Washington”, a declarat Steffen Seibert. „Cancelara federală va continua, desigur, să monitorizeze evoluţia pandemiei”, a mai spus Seibert.Recent, se relata că președintele Trump a discutat participarea în persoană a liderilor G7 la summit cu președintele Franței, Emmanuel Macron.Statele Unite sunt, în acest moment, țara cea mai afectată din lume de pandemia de coronavirus, cu peste 1700 de cazuri confirmate de contaminare și peste 100 de mii de decese legate de Covid-19.
07:30
07:00
29 mai 2020
21:40
Mitropolia Moldovei vrea să meargă înainte cu ținerea Paștelor Blajinilor, amânate pentru perioada 6-8 iunie, chiar dacă autoritățile guvernamentale sugerau că ele ar trebuie anulate anul acesta. Într-un comunicat de presă, Mitropolia Moldovei spune că „tradiția se va respecta si anul acesta”, dar cere cumpătare. La 22 mai, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a spus că sărbătoarea Paștele Blajinilor, amânată de preoți din aprilie până la începutul lunii iunie, ar putea fi anulată cu totul anul acesta, pentru că rata infectării cu coronavirus se menține încă ridicată, iar adunarea oamenilor în cimitire de „Blajini” ar fi riscantă. În comunicatul său de vineri, Mitropolia Moldovei spune că la organizarea sărbătorii se va ține cont de cererile autorităților civile, și face apel la credincioșii care „s-au întors din străinătate, se află în perioada de carantină, prezintă careva simptome sau fac parte din grupul sporit de risc... să se abțină de la participarea lor fizică la sfintele slujbe”.
21:40
Președintele Igor Dodon, confruntat cu bănuieli că ar fi luat bani în pungă de la fostul lider PD Vlad Plahotniuc și cu atacuri la adresa guvernului pe care îl sprijină, spune că nu are de gând să demisioneze, pentru că așa ceva „va crea un haos în Republica Moldova”. Remarca a fost făcută la emisiunea video săptămânală „Președintele răspunde”, citată de Radio Chișinău. La 27 mai, într-un interviu la Europa Liberă, lidera PAS Maia Sandu l-a îndemnat pe Dodon să demisioneze ca să se poată organiza alegeri prezidențiale și parlamentare în același timp. Dar în replica lui de vineri, Dodon spune că ideea Maiei Sandu, dacă ar fi pusă în practică, ar însemna că R. Moldova nu va avea o vreme nici parlament, nici președinte, nici guvern. „Nu putem să ne permitem acest lucru”, a insistat Dodon.
21:30
Centrele comerciale din R. Moldova, închise din cauza epidemiei de coronavirus, își vor relua activitatea pe data de 8 iunie, dar restaurantele și locurile de divertisment din incinta lor vor rămâne închise mai departe, a anunțat vineri premierul Ion Chicu. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a mai decis ca de la 1 iunie să poată fi reluate antrenamentele în aer liber pentru sportivii legitimați- jucători de fotbal, badminton, caiaciști, canoiști, înotători, tenismeni, halterofili. Bisericile vor putea relua slujbele din 5 iunie, au anunțat tot vineri autoritățile, insistând că adunările la biserică trebuie să se desfășurare în strictă conformitate cu normale sanitare.
21:20
Jucătorul de tenis elvețian Roger Federer a devenit cel mai bine plătit sportiv din lume al momentului, depășindu-l pe fotbalistul argentinian Lionel Messi, care a fost ținut pe tușă de COVID-19, arată noua listă anuală a revistei Forbes, publicată vineri. Federer a câștigat în ultimele 12 luni 106,3 milioane de dolari, dintre care 100 de milioane din reclamă. Pe locurile următoare se află fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo (105 milioane $), brazilianul Neymar (95,5 milioane $) și baschetbalistul american LeBron James (88,2 milioane $). Salariile lui Messi și Ronaldo au fost reduse din cauza pandemiei de coronavirus, așa că Federer a devenit primul jucător de tenis din istorie aflat pe primul loc în lista Forbes.
21:20
Șase apartamente și patru spații nelocative aparținând fostului lider PD Vlad Plahotniuc vor fi puse sub sechestru în baza deciziei Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, luată la solicitarea procuraturii. Valoarea totală a imobilelor din R. Moldova puse sub sechestru este de 33 de milioane de lei. Tot vineri, Judecătoria a respins însă cererea procurorilor de aplicare a sechestrului pe vilele lui Plahotniuc din Elveția, Franța și România, ca și pe patru automobile – bunuri în valoare totală de 7,7 milioane de euro.Anunțul vine la o săptămână după ce pe numele lui Vlad Plahotniuc, care se află de aproape un an în străinătate, a fost emis, de către aceeași Judecătorie, mandat de arestare într-un nou dosar penal, legat de devalizarea sistemului bancar. Potrivit TV8.md, procuratura a spus vineri că va contesta hotărârea instanței de judecată și va insista pe sechestrarea tuturor bunurilor mobile și imobile, ale cărui beneficiar efectiv este Plahotniuc.
20:30
În această săptămână presa de la Chișinău a scris despre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și o pungă neagră.
19:10
Curba coronavirusului, adică reprezentarea grafică a infecțiilor confirmate, continuă să urce în R. Moldova.
19:10
Invitata este Natalia Tocarciuc de la NordNews.md
18:10
Ministerul Sănătății a anunțat vineri după-masă încă 171 de cazuri noi de infectare cu coronavirusul de tip nou, și încă cinci decese provocate de COVID-19. Numărul total al deceselor de la începutul epidemiei a ajuns la 288, iar al infectărilor  la 7896. Din numărul total de cazuri de infectare noi, 25 sunt lucrători ai sistemului de asistență medicală.
18:00
Premierul Ion Chicu a spus că participanții la Paștele Blajinilor de anul acesta trebuie să dea dovadă de responsabilitate, sugerând că ar fi mai bine să amâne cu totul vizita la cimitir, cum va face și el. Declarația lui Chicu vine după ce Mitropolia Moldovei a spus că „Blajinii” amânați anul acesta pentru 6-8 iunie se vor ține, făcând apel la respectarea restricțiilor cerute de autoritățile civile. La 22 mai, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a spus că sărbătoarea Paștele Blajinilor, amânată de preoți din aprilie până la începutul lunii iunie, ar putea fi anulată cu totul anul acesta, pentru că rata infectării cu coronavirus se menține încă ridicată, iar adunarea oamenilor în cimitire de „Blajini” ar fi riscantă. În comunicatul său de vineri, Mitropolia Moldovei spune că la organizarea sărbătorii se va ține cont de cererile autorităților civile, și face apel la credincioșii care „s-au întors din străinătate, se află în perioada de carantină, prezintă careva simptome, sau fac parte din grupul sporit de risc... să se abțină de la participarea lor fizică la sfintele slujbe”.
17:40
Spania va introduce o nouă formă de asistență socială pentru 850.000 de familii cu venituri mici, sau 1,6 milioane de oameni, oferindu-le un „venit minim vital”. Imigranții aflați în Spania de cel puțin un an vor putea depune și ei cerere. În baza prevederilor adoptate de cabinetul premierului socialist Pedro Sanchez, gospodăriile care trăiesc în sărăcie, adică cu mai puțin de 230 de euro pe lună, vor putea obține de la stat un venit lunar în sumă de la 461 de euro în cazul celor care trăiesc singuri, până la 1015 euro, în cazul unei familii cu cinci membri, iar fiecare persoană peste această cifră primește 139 de euro. Noua măsură va costa bugetul spaniol 3 miliarde de euro anual.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.